Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα
  • [02] (Κ) Λευτέρης Χριστοφόρου - Κλόσον - Επιστολή διαμαρτυρίας
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Ομογένεια - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάλτα - Αναχώρηση (1)
  • [07] (Κ) Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα - Ερέλ
  • [08] (Κ) Αμερικανική εμπορική αποστολή - Κατεχόμενα
  • [09] (Κ) Μεσογειακό Συνέδριο - Υπουργός Γεωργίας - Εναρξη
  • [10] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Αμερικανική εμπορική αποστολή στα κατεχόμενα
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κατεχόμενα - Αμερικανική εμπορική αποστολή (2)
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάλτα - Σχέσεις
  • [14] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Επιτροπή Νομικών - Κατεχόμενα - Αμερικανική αποστολή
  • [16] (Κ) Αναστασιάδης - Κληρίδης - Τουρκία - Επαφές
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη στη Μάλτα
  • [19] (Κ) ΕΕ - Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή - Επιτροπή
  • [20] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογικές διαδικασίες - Υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μάλτας - Εναρξη συνομιλιών
  • [22] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μάλτας - Δηλώσεις (1)
  • [25] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Κατεχόμενα - Εμπορική αντιπροσωπεία
  • [26] (Κ) Ρώσος Πρόεδρος - Κυπριακό - Διαπιστευτήρια - Νέος Πρεσβευτής
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αντάμι - Συνομιλίες (2)
  • [28] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών Πολωνίας - Επίσκεψη - Αφιξη στην Κύπρο
  • [29] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ελλειμμα - Ελλάδα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στη Μάλτα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Εντουαρντ Φένεχ Ανταμί και τον Πρωθυπουργό Λόρενς Γκόνζι.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Αλφρεντ Σαντ καθώς και με Μαλτέζους επιχειρηματίες και βιομηχάνους.

    [02] (Κ) Λευτέρης Χριστοφόρου - Κλόσον - Επιστολή διαμαρτυρίας

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας Λευτέρης Χριστοφόρου με αφορμή τη σημερινή άφιξη στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου αμερικανικής εμπορικής αντιπροσωπείας, η οποία θα συνοδεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παράνομη επίσκεψη σήμερα στα κατεχόμενα Αμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τον Αμερικανό Εμπορικό Ακόλουθο στην Αγκυρα, η δήλωση της Αμερικανίδας βοηθού Υπουργού Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τζόουνς σε σχέση με το Κυπριακό, η έγκριση χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης της Κύπρου, οι ανησυχίες που προκαλούν στην Κεντρική Τράπεζα και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Τράπεζα σε Κύπρο και Ελλάδα με το θέμα των επισφαλών απαιτήσεων της και η απόφαση χθες βράδυ των σιτοπαραγωγών για κινητοποιήσεις προς διεκδίκηση αιτημάτων τους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια είδησης με τίτλο ''Ταϊβανοποίηση του 'κράτους' από τις ΗΠΑ'' γράφει ότι η δραστηριοποίηση των Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα με την προτροπή της Ουάσιγκτον αλλά και μία σειρά από άλλες ενέργειες παραπέμπουν όχι απλώς σε acknowlegment των κατεχομένων εκ μέρους των ΗΠΑ αλλά σε "ταϊβανοποίηση" του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι οι σιτοπαραγωγοί σε συγκέντρωση τους ψες στην Αθηένου απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ως απαράδεκτη και προχωρούν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σε αναμονή νέας πρωτοβουλίας'' γράφει ότι στα τέλη Απριλίου τοποθετείται η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το Κυπριακό. Προσθέτει ότι αν και η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες προειδοποιεί πως αυτές θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και επιτυχείς αφού θα είναι μάλλον και οι τελευταίες. Αλλού γράφει ότι με θετικά σχόλια να συνοδεύουν την εισήγηση της Κομισιόν παραπέμπεται στις 8 Μαρτίου στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) το πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για οριστική υιοθέτηση.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Τάσσο δείχνουν Ανάν και ΗΠΑ'' γράφει ότι η Aμερικανίδα βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τζόουνς με μια δήλωση "βόμβα" καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πια πολύ χρόνο να αφιερώσουν στο Κυπριακό και προσθέτει ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν βρίσκεται στην ίδια σειρά προτεραιοτήτων όπως ήταν πέρσι. Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, κύκλοι του ΟΗΕ διαμηνύουν ότι ο Κόφι Ανάν δεν ικανοποιείται με την αποστολή ενός εγγράφου από μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου που να περιγράφει απλώς τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το κυπριακό χαλούμι χάνει έδαφος στις αγορές του εξωτερικού από τυριά του Λιβάνου και του Καναδά και σημειώνει ότι η καθυστέρηση στην εγγραφή του στην ΕΕ ενδεχομένως να αποβεί μοιραία.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Παγίδες θανάτου. Η αλήθεια για τον αμίαντο'' γράφει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποξηλώσει τις στέγες αμιάντου από τα δημόσια κτίρια. Προσθέτει ότι από το 2002 μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου αποξηλώθηκαν οι αμίαντοι μόνο από οκτώ στέγες οικοδομών ή συγκροτημάτων κυβερνητικών κτηρίων, ενώ θα έπρεπε να είχαν αποξηλωθεί από 34 στέγες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την επιμονή της Ολομέλειας της Βουλής να αναβαθμίσει τους τίτλους σπουδών του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου. Προσθέτει ότι η προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε μετά από συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ζητά εξηγήσεις η Κεφαλαιαγορά'' γράφει ότι ανοικτά μέτωπα με τις αρμόδιες αρχές προκαλούν οι εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Κύπρο και την Ελλάδα με το θέμα των επισφαλών απαιτήσεων και την επικείμενη παύση του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας έχουν ανησυχήσει την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ποινική έρευνα για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας επεκτείνεται και ότι στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες οι υπό εξέλιξη διαδικασίες προσφορών για το νοσοκομειακό πληροφοριακό σύστημα, του οποίου η αξία αναμένεται να πλησιάσει τα 10 εκατομμύρια λίρες.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πανεπιστήμια, όχι υπεραγορές'' προβάλλει δηλώσεις του υπεύθυνου του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη και βουλευτών του ΑΚΕΛ που είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ότι πιστό σε θέσεις αρχών, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ότι πρέπει να εμποδιστεί η εμπορευματοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΠΕΟ, στα πλαίσια της εκστρατείας αλληλεγγύης της ΕΠΑΛ προς τον παλαιστινιακό λαό, διοργανώνει σήμερα στην ΠΕΟ Λευκωσίας εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στη Μάλτα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Εντουαρντ Φένεχ Ανταμί και τον Πρωθυπουργό Λόρενς Γκόνζι.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Αλφρεντ Σαντ καθώς και με Μαλτέζους επιχειρηματίες και βιομηχάνους.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία, που είναι διαπιστευμένος και στη Μάλτα Αλέξανδρος Ζήνων, λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών και ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Εκπρόσωπος - Κλόσον - Κατεχόμενα ---------------------------- Η κυβέρνηση αντικρίζει θετικά το θέμα της οικονομικής στήριξης και αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων ''με στόχο πάντοτε αυτή η στήριξη να δημιουργεί συνθήκες συνεννόησης και όχι να επαυξάνει τις χωριστικές τάσεις'', δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν συμφωνεί ''με την κάθοδο Αμερικανών επισήμων στην Κύπρο συνοδεύοντας Αμερικανούς επιχειρηματίες από μη αναγνωρισμένα λιμάνια ή αεροδρόμια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Επεσήμανε ότι έχουν ήδη γίνει διαβήματα και στην Κύπρο και στην Ουάσιγκτον.

    ΥΠΕΞ - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Παράνομη επίσκεψη ---------------------------------------------------- Αυθαίρετη πράξη, η οποία αποτελεί παραβίαση του κυπριακού νόμου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την αυριανή άφιξη Αμερικανών επιχειρηματιών μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

    ''Έγιναν διαβήματα και εδώ και στην Ουάσινγκτον. Φαίνεται ότι όλα τα διαβήματα της κυβέρνησης δεν έχουν φέρει το απαιτούμενο αποτέλεσμα'', είπε ο κ. Ιακώβου αλλά διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ''με στόχο να τερματιστούν αυτές οι αυθαίρετες πράξεις οι οποίες αποτελούν και παραβίαση του κυπριακού νόμου αλλά και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα υποδεχθεί την αντιπροσωπεία στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον ο κ. Ιακώβου είπε ''αν και δεν έχω συγκεκριμένη πληροφόρηση, από ό,τι καταλαβαίνω δεν θα τους καλωσορίσει ο κ. Κλόσον''.

    Παλόνε - Επιστολή προς Ράις - Παράνομη επίσκεψη επιχειρηματιών ------------------------------------------------ Ο Αμερικανός Βουλευτής Φρανκ Παλόνε σε επιστολή του προς την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις ζητά να γίνουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την επίσκεψη ομάδας Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, με τη συνοδεία του εμπορικού ακολούθου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παλόνε, στην επιστολή αναφέρεται πως η αντιπροσωπεία θα παραβιάσει τη νομοθεσία, εισερχόμενη στην Κύπρο μέσω ενός ''μη εγκεκριμένου'' αεροδρομίου στις κατεχόμενες περιοχές.

    ''Η είσοδος στην Κύπρο από ένα παράνομο λιμένα εισόδου αποτελεί παραβίαση τόσο της νομοθεσίας της Κύπρου όσο και του διεθνούς δικαίου, και ίσως εκεί όπου εκφράζεται περισσότερη αντίθεση είναι στην εμπλοκή ενός Αμερικανού επίσημου στην παραβίαση των νόμων'', σημειώνει ο κ. Παλόνε.

    Λευτέρης Χριστοφόρου - Κλόσον - Επιστολή διαμαρτυρίας -------------------------------------------------- Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας Λευτέρης Χριστοφόρου με αφορμή τη σημερινή άφιξη στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου αμερικανικής εμπορικής αντιπροσωπείας, η οποία θα συνοδεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

    ''Μας εκπλήττει βαθύτατα το ότι αυτή η έκδηλα προκλητική ενέργεια των Αμερικανών επιχειρηματιών πραγματοποιείται με την ανοχή και ίσως και συγκατάθεση της κυβέρνησής σας και τυγχάνει και της δικής σας στήριξης'', αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χριστοφόρου.

    Επισημαίνει ότι ανάλογες ενέργειες, όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα στην Κύπρο, αλλά εμπεδώνουν τα τετελεσμένα της κατοχής, την παρανομία και την παραβίαση αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς κοινότητας.

    Εκπρόσωπος - Εμπορικές συναλλαγές - Κατεχόμενα ------------------------------------------------ Η κυβέρνηση υποστηρίζει και ενθαρρύνει ανεπιφύλακτα την προώθηση εμπορικών και γενικά οικονομικών συναλλαγών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τηρουμένων των νόμων και των κανονισμών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφορικά με την εμπλοκή εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε πως ''στόχος της κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν οι οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματιών και επιχειρήσεων από τις δύο κοινότητες γιατί τούτο συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ τους που θα έχει ευρύτερες ευνοϊκές επιπτώσεις στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής ------------------------------------------- Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ κάλεσε χθες την επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο να εκμεταλλευθεί το νέο κλίμα που δημιουργεί ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, σημειώνοντας ότι μέσω του εμπορίου μπορεί να δημιουργηθεί περαιτέρω οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πράγμα που θα προωθήσει τη συμφιλίωση και την ειρήνη.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή παρέχει το νομικό πλαίσιο και ότι εναπόκειται τώρα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο πλευρών να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα κατάσταση και να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ ανέφερε ότι ''αύριο, εάν όλα παν καλά, οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή θα επισημοποιηθούν''.

    ΕΕ - Κανονισμοί - Κύπρος - Μπεγλίτης ------------------------------------------ Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Μπεγλίτης υπέβαλε χθες ερώτηση στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία τον καλεί να διευκρινίσει τη θέση της Κομισιόν σχετικά με τις προτάσεις κανονισμών για τη χρηματοδοτική συνεργασία και την ανάπτυξη απευθείας εμπορικών σχέσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα στα κατεχόμενα.

    Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι, πριν λίγες μέρες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο συναντήθηκε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στο τέλος της συνάντησης, η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε, για πρώτη φορά, ότι οι δύο Κανονισμοί για την χρηματοδοτική συνεργασία και την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελούν για την Επιτροπή ''ένα πακέτο'' και πρέπει να υιοθετηθούν μαζί από το Συμβούλιο Υπουργών.

    Ο κ. Μπεγλίτης ζητά να πληροφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν η Κομισιόν συνεχίζει να επιμένει στην πρότασή της για τη νομική βάση του α.133 της Συνθήκης για τον Κανονισμό των εμπορικών σχέσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, παρά την αντίθετη άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου και κατά παράβαση της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΥΠΕΞ - Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Τουρκία ---------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις ενέργειές της προκειμένου να αρθεί το τουρκικό εμπάργκο κατά των κυπριακών εμπορικών πλοίων, ενώ αύριο αναμένεται να είναι έτοιμη η έκθεση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιου για τις Μεταφορές Ζακ Μπαρό, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η Τουρκία κατά της κυπριακής ναυτιλίας.

    Οπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ενώπιον των οργάνων της ΕΕ γίνονται ''σημαντικές δραστηριότητες'' εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου η Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την εμπορική ναυτιλία της Κύπρου.

    Ο κ. Ιακώβου είχε χθες συνάντηση μιας ώρας με τον Γενικό Γραμματέα του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Θωμά Καζάκο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιο Σεργίου. Στη συνάντηση έγινε μια αλληλοενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από το εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία σε κυπριακά πλοία, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ για να αρθεί το εμπάργκο αυτό και για τα διαβήματα στα οποία προβαίνει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο.

    Κύπρος - ΟΗΕ - Τουρκία - Επιστολή - Παραβιάσεις εναέριου χώρου --------------------------------------------- Με νέα επιστολή του στις 7 Φεβρουαρίου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατήγγειλε νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που σημειώθηκαν από τα μέσα Δεκεμβρίου 2004 μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2005.

    Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ότι υπό το φως της απόφασης της 17ης Δεκεμβρίου 2004 της ΕΕ για την Τουρκία, να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις φέτος το φθινόπωρο θα αναμένετο από την χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ , μια πιο εποικοδομητική, λιγότερο αλαζονική και απειλητική συμπεριφορά. Είναι καιρός, σημειώνει, η Τουρκία να πάρει τα μηνύματα των καιρών και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους αποδεκτούς κανόνες και αρχές.

    Βρυξέλλες - Ομήρου - Σοσιαλιστική Ομάδα ----------------------------------------- Την ολομέλεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνάντησε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία στελεχών του κόμματος. Στην διάρκεια της συνάντησης της ΕΔΕΚ με τους ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας έγιναν αναφορές και στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ομήρου στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ της ανάληψης νέας πρωτοβουλίας επίλυσης του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε ότι προϋπόθεση για την πρωτοβουλία αυτή αποτελεί η προηγούμενη διαβούλευση των Ηνωμένων Εθνών με τα εμπλεκόμενα μέρη για την ημερήσια διάταξη των συζητήσεων καθώς και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο κ. Ομήρου απέκλεισε την πρακτική των δημοψηφισμάτων και της επιδιαιτησίας πριν υπάρξει κατάληξη σε συμπεφωνημένη λύση.

    Ιδιαίτερα θετική ήταν η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάννες Σβόμποντα, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτός και οι συνάδελφοι του στην ομάδα κατανόησαν στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Κύπρο τους λόγους που οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Επεσήμανε την ανάγκη επανέναρξης της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας Παουλ Ρασμούσεν.

    Περδίκης - Βρυξέλλες - Κυπριακό ---------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης αναχωρώντας χθες για τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι θα εξηγήσει στους Πράσινους της Ευρώπης «γιατί το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να είναι πλέον βάση για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Περδίκης είπε ότι θα προσπαθήσει να εξηγήσει επίσης στους Πράσινους «γιατί θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία και στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού, δηλαδή μιας λύσης που θα εγγυάται ότι όλα τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους Κύπριους πολίτες θα γίνουν σεβαστά».

    Ευρωβουλευτής Μάτσης - Δήμαρχος Αμμοχώστου - Συνάντηση ----------------------------------------------------------- O ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, είχε χθες στις Βρυξέλλες συνάντηση με το Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή και αντιπροσωπεία των δημοτικών συμβούλων της κατεχόμενης πόλης όπου διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των λοιπών θεσμών της ΕΕ, για την ταχεία επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η δεύτερη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μάτση, το θέμα της Αμμοχώστου είναι για τον ευρωβουλευτή ζήτημα παραβίασης από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα εκείνων επί των οποίων θεμελιώνεται η ΕΕ, δηλαδή, παραβίασης των δικαιωμάτων της απρόσκοπτης διακίνησης προσώπων και αγαθών, εγκατάστασης και απόκτησης, καθώς και της άσκησης νομής επί της περιουσίας.

    Πρόεδρος Βουλής - Δολοφονία πρώην Πρωθυπουργού Λιβάνου ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη χθες στην Πρεσβεία του Λιβάνου, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Αλ Χαρίρι.

    Μετά την υπογραφή, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «οι πράξεις αυτές οι οποίες στοχεύουν ανθρώπους, όπως το δολοφονηθέντα, δεν υποσκάπτουν απλώς μια κατάσταση, δεν βλάπτουν την οικογένεια ή τον ίδιο, νομίζω ότι είναι πράξεις οι οποίες δυναμιτίζουν τα θεμέλια της όλης προσπάθειας που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μετά τις εξωτερικές και άλλες επεμβάσεις στο Λίβανο για να ανοικοδομηθεί η χώρα και ο Λίβανος να καταστεί και πάλι μια ειρηνική χώρα όπως τη γνωρίζαμε προηγούμενα, κέντρο ανάπτυξης, κέντρο εμπορίου και βεβαίως να συμβάλει με το δικό του τον τρόπο και στην επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος ως τέτοιου''.

    Πρόεδρος Βουλής - Κάρολος Παπούλιας - Συγχαρητήρια -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η έγνοια και το ενδιαφέρον του για την Κύπρο θα παραμείνουν αδιάπτωτα στην πορεία των κοινών προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Συγχαίροντας θερμά τον κ. Παπούλια, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως η εκλογή του ''αποτελεί καταξίωση της μέχρι σήμερα αγωνιστικής σας πορείας καθώς και δικαίωση των αγωνιστών της αντίστασης και των δυνάμεων της προόδου».

    Εξέφρασε βεβαιότητα ότι «από το ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Πολιτείας, θα εξακολουθήσετε την προσφορά σας, πάντοτε, με την ίδια προσήλωση στις αξίες και αρχές, που κάνατε πράξη και έργο για το καλό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού''.

    Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσημη επίσκεψη ----------------------------------------------- Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, έπειτα από πρόσκληση του Αυστραλού ομολόγου του Ντέιβιντ Χόκερ.

    Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στην Καμπέρα, η επίσκεψη του κ. Χριστόφια θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 23 Μαρτίου.

    Κατά την επίσκεψή του αναμένεται να συναντηθεί με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ και μέλη της Yποεπιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του αυστραλιανού Κοινοβουλίου.

    Επιπλέον, θα συναντηθεί με πολιτειακούς πρωθυπουργούς, ενώ στο πλαίσιο των επαφών του θα κάνει ενημέρωση για το Κυπριακό και θα συζητήσει θέματα διμερών σχέσεων.

    Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - Διευθυντής -------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο επαναδιόρισε χθες τον Θέμη Θεμιστοκλέους στη θέση του Διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για άλλα τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Το Υπουργικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων διόρισε το κ. Θέμη Θεμιστοκλέους στη θέση του Διευθυντή του ΚΥΠΕ σύμφωνα με το σχετικό Νόμο για περίοδο τριών ετών, από 28/2/2005 μέχρι 28/2/2008, με τους ίδιους όρους του υφισταμένου συμβολαίου'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Βαν ντερ Μιρ - Ομιλία - Στόχοι ΕΕ - 2005 -------------------------------------------- Η ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, η επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης και η ασφάλεια, αποτελούν τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2005, ανέφερε χθες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ σε διάλεξή του στο Δημαρχείο Λευκονοίκου στην Αγλαντζιά που διοργάνωσε η Επιτροπή Νεολαίας του προσφυγικού σωματείου.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η πλήρης εφαρμογή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς σημαντικών οικονομικών πόρων.

    ''Μια σημαντική αρχή της ΕΕ είναι η αρχή της αλληλεγγύης και στη βάση αυτής σημαντικοί πόροι έχουν διατεθεί για την Κύπρο όπως για τους αγρότες, για τις πόλεις, για την ύπαιθρο'', είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και ανέλυσε τους διάφορους τομείς στους οποίους θα διατεθούν τα χρήματα, ύψους περίπου 126 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στη συνέχεια είπε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα διπλασιάσει το ποσό των πόρων που θα διατεθούν, ακολουθώντας την αρχή της συνχρηματοδότησης.

    Βαν ντερ Μιρ - Κύπρος - Πρόγραμμα σύγκλισης ------------------------------------------- Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε χθες ότι ''η Επιτροπή έχει υιοθετήσει μιαν ευνοϊκή θέση για το αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής σύγκλισης, το οποίο παρουσίασε η κυπριακή κυβέρνηση στην Επιτροπή το Δεκέμβριο''.

    Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι ''η Επιτροπή πιστεύει πως η εφαρμογή του προγράμματος είναι εφικτή και ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει προς τα εμπρός''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι ''το πρόγραμμα σύγκλισης είναι ένας καλός τρόπος να προχωρήσει η Κύπρος προς τα εμπρός και γρήγορα να καταστεί μέρος του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ'', προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι το πρώτο βήμα''.

    ''Η Επιτροπή πρέπει να είναι βέβαιη ότι το πρόγραμμα σύγκλισης λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Κύπρος να προχωρήσει στα κριτήρια του Μάαστριχτ για να ενταχθεί στην ευρωζώνη'', είπε.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης ------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου και το παραπέμπει για οριστική υιοθέτηση στο Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN (8 Μαρτίου).

    Τα σχόλια που συνοδεύουν την εισήγηση της Κομισιόν στο Συμβούλιο είναι θετικά, αφού τονίζεται ότι η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης του υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος, ενώ θεωρείται αξιόπιστος ο στόχος για την επαναφορά του κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2005.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η δημοσιονομική στρατηγική που περιγράφεται σε αδρές γραμμές στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου αποσκοπεί στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος το 2005 σε επίπεδο χαμηλότερο από τη σχετική τιμή αναφοράς (3% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τη σύσταση που διατύπωσε το Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 104 παράγραφος 7.

    Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ΕCOFIN ------------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο θέμα της παροχής βοήθειας προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό και τα τσουνάμι που ακολούθησαν, στις 26 περασμένου Δεκεμβρίου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι στη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών θα συζητηθούν ο βαθμός υλοποίησης σε διάφορες χώρες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και η αναθεώρηση του Συμφώνου αυτού.

    Ευρωπαϊκός Χάρτης Μικρών Επιχειρήσεων - Εκθεση - Κύπρος ------------------------------------------------------ Καλή πρακτική χαρακτηρίζει η 5η Εκθεση Εκτέλεσης του Ευρωπαϊκού Χάρτη Μικρών Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου για υιοθέτηση ενός εθνικού Κώδικα Συμπεριφοράς μεταξύ των μελών του και των ΜΜΕ στην Κύπρο, για τη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, ο Κώδικας θα βασίζεται στο πλαίσιο που τέθηκε από το προσχέδιο του ''Ευρωπαϊκού Κώδικα Συμπεριφοράς μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και ΜΜΕ'', που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ομιλος Λαϊκής - Οικονομικά αποτελέσματα για 2004 ----------------------------------------------- Αύξηση 26,6% σημείωσαν πριν από τις προβλέψεις τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, φθάνοντας στα 83,4 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Όμιλος Λαϊκής χαρακτηρίζει τα οικονομικά αποτελέσματα του για το έτος 2004 ''ιδιαίτερα ικανοποιητικά'' παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν και σημειώνει ότι η κερδοφορία του Ομίλου για το 2005 θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

    Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ανήλθε στα 21,1 εκ. λίρες σε σύγκριση με 9,5 εκ. λίρες το 2003, σημειώνοντας αύξηση 121,8%.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος --------------------------------- Θετικό κλίμα επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσαν στην πλειονότητα τους οι επιμέρους δείκτες, με τον Δείκτη Τιμών να διατηρείται σε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,49%, κλείνοντας στις 1.258,05 μονάδες. Αύξηση σε ποσοστό 0,87% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 90,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,56% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 421,56 μονάδες.

    Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Ηττες -------------------------------------- Ο Απόλλων ηττήθηκε χθες στη Ρουμανία με 71-65 από τη ρουμανική Ασεσοφτ Πλοέστι στο πλαίσιο του δεύτερου ημιτελικού του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Νότιας Περιφέρειας.

    Στον πρώτο ημιτελικό ο Κεραυνός επίσης ηττήθηκε με 90-74 από την τουρκική Μπάνβιτ.

    Σήμερα ο Απόλλων θα αντιμετωπίσει τον Κεραυνό στο μικρό τελικό και η Ασεσοφτ Πλοέστι την Μπάνβιτ στον τελικό.

    Ποδόσφαιρο 4η αγωνιστική - Κύπελλο Κύπρου --------------------------------------------- Για την τέταρτη αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο ο Απόλλων συνέτριψε στο Τσίρειο στάδιο την ΑΕΚ Λάρνακας με 4 - 1, ενώ στο Παφιακό στάδιο η ΑΕΛ κέρδισε την Αθλητική Ενωση Πάφου με 3 - 1.

    Στο γήπεδο ''Κερύνεια Επιστροφή'' η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε την ΠΑΕΕΚ με 1 - 0, ενώ ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας και η Ανόρθωση έφεραν ισοπαλία 1 - 1.

    Με το ισόπαλο αποτέλεσμα 0 - 0 έληξε και ο αγώνας στο στάδιο ΓΣΠ μεταξύ Ολυμπιακού και Ομόνοιας, για την 4η αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Η Ομόνοια με 10 βαθμούς προκρίνεται για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Κύπρου.

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Ομογένεια - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σε σχέση με τη σημερινή άφιξη Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, υπό τη συνοδεία του Εμπορικού Ακόλουθου της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αγκυρα, έστειλε χθες ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου Τζιν Ρωσσίδης.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάλτα - Αναχώρηση (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταδίκασε σήμερα την επίσκεψη στα κατεχόμενα στελεχών αμερικανικών εταιρειών υπό τη συνοδεία του Εμπορικού Ακολούθου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν συμβάλλει καθόλου στη βελτίωση των σχέσεων Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για τη Μάλτα όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι έχουν γίνει σχετικά διαβήματα εκεί που πρέπει.

    Αναφερόμενος στο εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνει τις επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ νοουμένου ότι αυτές θα γίνονται στα νόμιμα πλαίσια.

    Κάλεσε τους Τ/Κ να επωφεληθούν των μεγάλων ευκαιριών που προσφέρονται από τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, επισημαίνοντας ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εμποδίζει το εμπόριο από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της Κύπρου και του καθεστώτος της Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    Επανέλαβε ότι αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο αρκετά σύντομα και πριν από τον Οκτώβριο.

    Στη Μάλτα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Εντουαρντ Φένεχ Ανταμί και τον Πρωθυπουργό Λόρενς Γκόνζι και θα έχει συναντήσεις με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Αλφρεντ Σαντ, καθώς και με Μαλτέζους επιχειρηματίες και βιομηχάνους.

    [07] (Κ) Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα - Ερέλ

    Ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ δήλωσε σήμερα ότι η μετάβαση αμερικανικής εμπορικής αποστολής στο ψευδοκράτος δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για επιχειρηματικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις μετά την άφιξη των Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, ο κ. Ερέλ είπε ότι ''σήμερα άρχισε μια νέα διαδικασία που δυνατό να βοηθήσει προς την επίλυση του Κυπριακού'', και κάλεσε την ε/κ πλευρά ''να σταματήσει να παρεμβάλλει εμπόδια στην ανάπτυξη της τ/κ πλευράς και να βοηθήσει στην οικονομική της ανάπτυξη''.

    [08] (Κ) Αμερικανική εμπορική αποστολή - Κατεχόμενα

    Η αμερικανική εμπορική αποστολή που έφθασε σήμερα παράνομα στο ψευδοκράτος μετέβη στα γραφεία που διατηρεί στα κατεχόμενα η αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο και ακολούθως παρακάθισε σε γεύμα.

    Η πλειοψηφία της αποστολής αποτελείται από Τούρκους επιχειρηματίες που εκπροσωπούν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία. Συνοδεύονται από τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία Ανέρ Καγιανί.

    [09] (Κ) Μεσογειακό Συνέδριο - Υπουργός Γεωργίας - Εναρξη

    Η προστασία της λεκάνης της Μεσογείου από τη ρύπανση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η θάλασσα διαδραματίζει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού.

    [10] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Αμερικανική εμπορική αποστολή στα κατεχόμενα

    Τη θέση που έχει εκφραστεί αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα από την Ελλάδα και την Κύπρο ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4451               0,4477
    Λίρα Αγγλίας              0,8413               0,8463
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4219            0,4252
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3500            0,3528
    Δολάριο Καναδά                  0,3606            0,3634
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0694            0,0699
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3752            0,3782
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κατεχόμενα - Αμερικανική εμπορική αποστολή (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταδίκασε τη σημερινή επίσκεψη στα κατεχόμενα ομάδας επιχειρηματιών που εκπροσωπούν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία προσθέτοντας ότι «οι ανάλογες παραστάσεις έχουν γίνει εκεί που πρέπει να γίνουν».

    Εξέφρασε την άποψη ότι «τέτοιες ενέργειες προκαλούν τα αισθήματα του κυπριακού λαού και δεν συμβάλλουν καθόλου στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ» και πρόσθεσε πως «κάθε άλλο παρά συντείνουν στη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος για προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου».

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάλτα - Σχέσεις

    Με στόχο την «περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των ήδη πολύ φιλικών σχέσεων» με τη Μάλτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε το μεσημέρι για τη Μάλτα όπου ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    [14] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς αν αναμένεται νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε πως ''για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, για να προχωρήσουμε σε συνομιλίες, θα πρέπει να συντρέχουν δύο λόγοι, να έχει διαμορφωθεί και να καθοριστεί το διαδικαστικό πλαίσιο και η ουσία''.

    [15] (Κ) Επιτροπή Νομικών - Κατεχόμενα - Αμερικανική αποστολή

    [16] (Κ) Αναστασιάδης - Κληρίδης - Τουρκία - Επαφές

    Την άποψη ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ εκείνων που πράγματι επιθυμούν επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συναντήσεις του στην Τουρκία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σημαντικές απώλειες παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν στο σύνολό τους οι επιμέρους δείκτες και κυρίως οι πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 2,3%, κλείνοντας στις 1.229,1 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 1,65% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες, με τις τράπεζες να απορροφούν το 45% περίπου του τζίρου.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη στη Μάλτα

    Εφθασε νωρίς το απόγευμα στη Μάλτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου μετέβη για τριήμερη επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Εντουαρντ Φένεχ Ανταμί και τον Πρωθυπουργό Λόρενς Γκόνζι.

    [19] (Κ) ΕΕ - Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή - Επιτροπή

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των προτάσεών της για τη διευκόλυνση του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για το άνοιγμα δύο ακόμη σημείων διέλευσης, στην οδό Λήδρας και τη Ζώδια.

    [20] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογικές διαδικασίες - Υποβολή υποψηφιοτήτων

    Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για όλους τους κεντρικούς και επαρχιακούς αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των εκλογών της 19ης Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κόμματος.

    Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται είτε στα κεντρικά είτε στα επαρχιακά γραφεία του ΔΗΚΟ, από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μάλτας - Εναρξη συνομιλιών

    Αρχισαν οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι, στο Προεδρικό Μέγαρο Σαν Αντόν, στην πρωτεύουσα Βαλέτα.

    [22] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4451               0,4477
    Λίρα Αγγλίας              0,8413               0,8463
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4219            0,4252
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3500            0,3528
    Δολάριο Καναδά                  0,3606            0,3634
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0694            0,0699
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3752            0,3782
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.259.659,64
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,01    -1,65  1.160.224,65
    FTSE/CySE 20                           411,96    -2,28    825.656,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.233,37    -2,28    860.903,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.125,89    -2,77     28.576,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.150,03    -2,77     56.435,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.229,10    -2,30    889.480,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.253,13    -2,31    571.389,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.166,28    -2,42      5.922,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.120,53    -3,28    237.284,46
    FTSE Med (16/02/2005)                7.396,23     0,32
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μάλτας - Δηλώσεις (1)

    Την ελπίδα ότι σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι μετά από συνομιλίες στη Βαλέτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος άρχισε σήμερα επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

    Ο κ. Αντάμι εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του επεσήμανε τη βούληση της ε/κ κοινότητας για επανένωση του νησιού, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε γιατί δεν υλοποιούσε την επανένωση αυτή.

    Στις δηλώσεις τους και οι δύο αναφέρθηκαν στις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών, την ταυτόχρονη ένταξή τους στην ΕΕ και στα κοινά θέματα και προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν.

    [25] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Κατεχόμενα - Εμπορική αντιπροσωπεία

    [26] (Κ) Ρώσος Πρόεδρος - Κυπριακό - Διαπιστευτήρια - Νέος Πρεσβευτής

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δημοκρατίας στη Μόσχα Λεωνίδα Παντελίδη, τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει ενεργά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αντάμι - Συνομιλίες (2)

    Την ελπίδα του για σύντομη επανένωση της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι, ο οποίος παρουσιάστηκε βέβαιος πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει καταλύτη στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Αντάμι μιλούσε μετά από συνομιλίες στη Μάλτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για ένα νέο γύρο συνομιλιών μέσα σε διαφορετικό πνεύμα.

    [28] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών Πολωνίας - Επίσκεψη - Αφιξη στην Κύπρο

    Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας θα υπογράψει αύριο στη Λευκωσία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης της Πολωνίας Ryszard Kalisz, ο οποίος έφτασε σήμερα στο νησί.

    [29] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ελλειμμα - Ελλάδα

    Το Συμβούλιο Υπουργών ΕCO-FIN υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιηθεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο του Συμφώνου Σταθερότητας (άρθρο 104 Γ, παράγραφος 9) για το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες προσαρμογής με δεδομένο το μέγεθος του ελλείμματος, το ECO-FIN έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση συνολικά δύο χρόνια για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 17 February 2005 - 18:49:34 UTC