Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες
  • [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ΕΕ - Ποινική δικαιοσύνη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αναχώρηση (1)
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - ΗΠΑ - ΕΕ
  • [07] (Κ) Αυστριακός Ευρωβουλευτής - Τουρκία - Πρωτόκολλο Tελωνειακής Eνωσης
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Κανονισμοί
  • [09] (Κ) Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Εκθεση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αναχώρηση (2)
  • [11] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ΕΕ - Οικονομία
  • [12] (Κ) ΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αποτελέσματα ''εκλογών''
  • [13] (Κ) Ρόταρι Κύπρου - 100χρονα - Εργα στην Κύπρο
  • [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Αντιπρόεδρος Ομάδας ΕΛΚ
  • [15] (Κ) Φιλιππίνες - Κύπρος - Ευχαριστίες
  • [16] (Κ) Αυστραλία - Συνέδρια ομογενών
  • [17] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σοσιαλιστική Ομάδα - Ταλάτ - Λεγόμενες εκλογές
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Ολι Ρεν - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [20] (Κ) Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου - ΚΥΠΕ - Συνέδριο
  • [21] (Κ) ΥΠΕΣ - Ευρωπαίοι Υπουργοί - Διάσκεψη
  • [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μικρές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος
  • [24] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Απόφαση
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Αφιξη
  • [27] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Χουριέτ'' - Διάψευση
  • [28] (Κ) Βρυξέλλες - ΕΕ - ΗΠΑ - Σύνοδος - Εναρξη
  • [29] (Κ) Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης - Μόλυνση του περιβάλλοντος - Συζήτηση
  • [30] (Κ) Κύπρος - Μποτσουάνα - Διπλωματικές σχέσεις
  • [31] (Κ) ΕΕ - ΝΑΤΟ - Καραμανλής

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί στις 10:15 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί με τους 25 ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ΕΕ - Ποινική δικαιοσύνη

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε χθες βράδυ σχέδιο σύστασης προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και με περαιτέρω αποδέκτες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών, σχετικά με την ποιότητα της ποινικής δικαιοσύνης και την εναρμόνιση της ποινικής νομοθεσίας εντός της ΕΕ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    H πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν τα αποτελέσματά τους τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ''25'' με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, οι κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών, η σύλληψη μαθητή στην Πάφο με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών και η απόσυρση από την αγορά δεκάδων προϊόντων που πιθανόν να περιέχουν καρκινογόνο χρωστική ουσία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ευρω - υποδοχή'' πως εμφανώς θερμή ευρω - υποδοχή με τα όλα της, με ευρώ και πολιτικά ανταλλάγματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε λίγα λεπτά μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όχι μόνο να ταχθεί υπέρ του, εις βάρος των άλλων κομμάτων των Τ/Κ αλλά και να προσφέρει πολιτικά ερείσματα κάνοντας λόγο για ''προετοιμασία ενσωμάτωσης'' με την ΕΕ των κατεχομένων και απευθείας εμπόριο. Αλλού αναφέρει πως οι αγρότες προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων τους αν μέχρι την Πέμπτη ο Υπουργός Γεωργίας δεν τους δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στις εισηγήσεις τους.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο Πουλούσε ''θάνατο'' σε συμμαθητές του αναφέρει πως σαν βόμβα έπεσε χθες η είδηση για τη σύλληψη μαθητή για εμπορία ναρκωτικών στην Πάφο αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο. Στην κατοχή του μαθητή βρέθηκαν επτά νάιλον σακουλάκια με ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 180 περίπου γραμμαρίων. Αλλού σημειώνει πως 112 εκατομμύρια λίρες αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση των μυστικών κεφαλαίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αριστος Χρυσοστόμου.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Στο τραπέζι με τον Ταλάτ'' πως κατηγορηματικό μήνυμα ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Τ/Κ, μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Οι Βρυξέλλες στέλνουν και μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν θα αναλάβουν καμία πρωτοβουλία για συνάντησή του είτε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας είτε με τον κ. Ταλάτ. Αλλού αναφέρει πως δεκάδες προϊόντα που πιθανώς να περιέχουν καρκινογόνο χρωστική ουσία sudan 1, αποσύρονται και από την κυπριακή αγορά.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Μπράβο, αλλά ... διαιωνίζουν το διαχωρισμό'' αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα συγχαίρει το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη νίκη του κόμματός του στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, όμως επισημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τι εννοούν όταν μιλούν για λύση. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Προθέρμανση πρωτοβουλιών'' πως Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιχειρούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες επανάληψης των προσπαθειών στο Κυπριακό, που χρονικά τοποθετούνται μετά τον Απρίλιο. Τότε δηλαδή που θα ολοκληρωθούν οι ''εκλογικές διαδικασίες'' στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως στα 40 εκατομμύρια λίρες υπολογίζονται οι εκκλησιαστικές οφειλές προς το δημόσιο. Κυβέρνηση και Ανώτατο Ιερατείο συμφώνησαν σε διαδικασία με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Ετοιμοι για επαφές'' αναφέρει πως το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η διαπραγματευτική διαδικασία στα πλαίσια των ΗΕ πρέπει να αρχίσει ξανά το συντομότερο δυνατό, αφού διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες με στόχο την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση. Αλλού αναφέρει πως η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη απέρριψε κατηγορηματικά αναφορές από την τ/κ πλευρά πως ''η ε/κ πλευρά δεν θέλει λύση'' και εξέφρασε αντίθεση στην προσπάθεια για προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες -------------------------------------------- Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί με τους 25 ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Παράλληλα, η Επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, περιλαμβανομένου και του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργου Ιακώβου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο, στις 7:45 το βράδυ.

    Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' - Κυπριακό -------------------------------------- Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, απέρριψε κατηγορηματικά αναφορές από την τουρκοκυπριακή πλευρά όπως ''η ε/κ πλευρά δεν θέλει λύση'' και εξέφρασε αντίθεση στην προσπάθεια για προώθηση του Κανονισμού Απευθείας Εμπορίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος τόνισε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι υπάρχουν πτυχές του κυπριακού προβλήματος, οι οποίες δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο με την Τουρκία.

    Σε δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, η κυβέρνηση εκφράζει την ευχή ότι ''οι εν εξελίξει πολιτικές διεργασίες στα κατεχόμενα, ακόμα και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που συντελούνται, θα συνεισφέρουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί τις πολιτικές διεργασίες στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένης και της χθεσινής ψηφοφορίας ''κάτω από το φακό της περαιτέρω πορείας του Κυπριακού και των προοπτικών επανέναρξης των διαδικασιών για μια σωστή λύση του''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης ''η χθεσινή ψηφοφορία συνιστά μέθοδο έκφρασης πολιτικών επιθυμιών των Τουρκοκυπρίων, μεταξύ άλλων, σε σχέση και με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε πως επειδή ''γίνεται προσπάθεια μονοπώλησης από μέλη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας της επιθυμίας για λύση, είναι σημαντικό να λεχθεί ότι αξία έχει, όχι απλώς η λύση αλλά και η μορφή και το περιεχόμενό της''.

    Υπογράμμισε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί διακαώς και επιδιώκει με συνέπεια την επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δημοκρατικής λύσης, η οποία να ενοποιεί την κοινωνία, τους θεσμούς, το χώρο και την οικονομία στο πλαίσιο μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας όπου τα δικαιώματα όλων των πολιτών της θα είναι σεβαστά''.

    ''Ενώ δεν αμφισβητείται ότι αυτή είναι και επιθυμία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δυστυχώς δεν είναι αυτό που υποστηρίζουν οι θέσεις που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες που βγήκαν κερδισμένοι από τη χθεσινή ψηφοφορία'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αθήνα - Αντώναρος - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα ------------------------------------------------ Την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα θα συμβάλει ώστε οι Τ/Κ να έχουν πιο εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε χθες ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Ευάγγελος Αντώναρος.

    Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, κ. Αντώναρος, εξέφρασε την ελπίδα ''ότι και αυτή η διαδικασία θα συμβάλει ώστε οι Τ/Κ να έχουν ακόμη πιο εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό''.

    Τούρκος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' ------------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Τουρκίας Τσεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε πως οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ''ήταν η πιο σημαντική ένδειξη μιας δημοκρατικής ωρίμανσης και διαδικασίας'', σημειώνοντας πως ''η Τουρκία αναμένει το σχηματισμό κυβέρνησης σύντομα''.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Τσιτσέκ είπε πως ''οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες''.

    Ανέφερε πως οι κάτοικοι του ψευδοκράτους εκδήλωσαν την ελεύθερη βούλησή τους μέσω των ''εκλογών''.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - ''Εκλογές'' - Ανακοίνωση ---------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα αναφέρει πως το αποτέλεσμά τους αντικατοπτρίζει την ελεύθερη βούληση των Τ/Κ.

    Σημειώνει επίσης πως η εξεύρεση μιας διαρκούς και δίκαιης διευθέτησης στο Κυπριακό αποτελεί κοινή επιθυμία και στόχο της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    ''Χαιρετίζουμε το γεγονός πως οι εκλογές στην ΤΔΒΚ πραγματοποιήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου 2005 μέσα σε μια δημοκρατική και ειρηνική ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών αντικατοπτρίζει την ελεύθερη βούληση του τ/κ λαού. Συγχαίρουμε τον τ/κ λαό και όλα τα πολιτικά κόμματα για αυτό'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα -------------------------------------------------- Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα ως επαναβεβαίωση της τ/κ δέσμευσης για μια συνολική λύση και επανένωση του νησιού μαζί με τους Ε/Κ, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιό του.

    Παράλληλα σημείωσαν πως θα συνεχίσουν να προωθούν μέτρα που θα χαλαρώνουν την οικονομική απομόνωση της τ/κ κοινότητας και θα προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αναφέρει πως ''κατά την ψηφοφορία τους την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, οι Τ/Κ άσκησαν το δικαίωμα συμμετοχής τους σε ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα ως επαναβεβαίωση της τ/κ δέσμευσης για μια συνολική λύση και επανένωση του νησιού μαζί με τους Ε/Κ''.

    ''Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ΓΓ του ΟΗΕ για να προωθήσουν μια δίκαιη και διαρκή λύση στη μακρόχρονη διαίρεση του νησιού, με βάση το σχέδιο λύσης του ΓΓ Ανάν'', προσθέτει.

    Κατεχόμενα - ''Εκλογές - Διαφοροποίηση αποτελεσμάτων ---------------------------------------------------------- Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εξασφαλίζει τελικά 24 ''έδρες'' - και όχι 25 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί - στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων, επιβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής του ''ανώτατου εκλογικού συμβουλίου'' Τανέρ Εργκίνελ.

    Ως αποτέλεσμα, ο ηγέτης του κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα χρειαστεί να συνεργαστεί και πάλι με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς προκειμένου να σχηματίσει ''κυβέρνηση'' πλειοψηφίας. Τυχόν συνεργασία με το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να αποδώσει βιώσιμο σχήμα, αφού το Κίνημα πήρε μόνο μία ''έδρα'' από τις 50 της ''βουλής''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Εργκίνελ είπε πως σύμφωνα με τα ''επίσημα αλλά όχι τελικά'' αποτελέσματα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας εξασφαλίζει 19 ''έδρες'' αντί 18 όπως ανακοινώθηκε προχθές το βράδυ, το Δημοκρατικό Κόμμα 6, και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας 1.

    Οπως εξήγησε, έγινε λάθος στην καταμέτρηση των ψήφων στην ''εκλογική περιφέρεια Κερύνειας'', εξ ου και η λανθασμένη κατανομή των ''εδρών''.

    Το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπέβαλε ένσταση για το αποτέλεσμα στην ''εκλογική περιφέρεια Κερύνειας''.

    Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο - Ταλάτ ------------------------------------- Μεγάλο συλλαλητήριο, με κύριο ομιλητή τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, για τη νίκη του κόμματος στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Στην ομιλία του ο κ. Ταλάτ, ανέφερε πως ''θα καταστρέψουμε το κατεστημένο στο νότο όπως κάναμε και στο βορρά'', σημειώνοντας πως η ''κυβέρνηση'' του κόμματός του θα είναι ''κυβέρνηση'' όλων και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων, έποικων και Τ/Κ.

    Είπε πως θα λύσουν το Κυπριακό και θα καταστήσουν την Κύπρο ευρωπαϊκή με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση του τ/κ ''λαού'', σημειώνοντας πως η επιτυχία του κόμματος οφείλεται στο ''λαό''.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως αυτή είναι η πρώτη αλλαγή και πως η δεύτερη σημαντική αλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

    Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' ------------------------------------------------- Μεγάλη νίκη του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των προχθεσινών λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα η ηγεσία του ΡΤΚ να αξιοποιήσει δημιουργικά αυτή τη νίκη.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είναι καιρός να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου γιατί, όπως είπε, «ο διαχωρισμός που γίνεται, του Προέδρου από τις υπόλοιπες δυνάμεις δεν προσφέρει καμιά δημιουργική συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος».

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι σαφές πως το αποτέλεσμα των λεγόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα «δείχνει ή επαναβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που κατοικούν στην κατεχόμενη Κύπρο τάσσεται υπέρ της λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

    ΑΚΕΛ - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα - Νίκη του ΡΤΚ --------------------------------------------------------- Την προσδοκία ότι η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) θα αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των ''βουλευτικών εκλογών'' που έγιναν προχθές στα κατεχόμενα, εκφράζει το ΑΚΕΛ, το οποίο αναμένει πως το κόμμα αυτό των Τουρκοκυπρίων θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες όσων επιθυμούν λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού.

    ''Οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα έδωσαν μια σαφή νίκη με αυξημένα ποσοστά στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα'', αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, εκτιμώντας ότι ''το αποτέλεσμα αυτό είναι η έκφραση της επιθυμίας της μεγάλης πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων για ειρηνική λύση και επανένωση''.

    ''Η διαπραγματευτική διαδικασία στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αρχίσει ξανά το συντομότερο δυνατό, αφού διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες με στόχο την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση'', τονίζει το ΑΚΕΛ.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' --------------------------------------------- Τολμηρές πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν από την ε/κ πλευρά, η οποία θα πρέπει να τείνει χείρα φιλίας προς την τ/κ πλευρά, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα κατεχόμενα και την επιτυχία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα πρέπει με θάρρος να αναληφθούν πρωτοβουλίες μακριά από επίθετα και χαρακτηρισμούς, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι μέσα από το διάλογο θα πρέπει να επιδιωχθεί η αντιμετώπιση των ανησυχιών των Ε/Κ, κάτι που θα οδηγήσει σε μια διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    ''Συγχαίρουμε τον κ. Ταλάτ για τη μεγάλη επιτυχία του. Τον συγχαίρουμε γιατί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έθεσε σαν κύριο στόχο την ανάγκη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού και ενσωμάτωσης των Τ/Κ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι'', είπε.

    ΔΗΚΟ - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' ------------------------------------ Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της προχθεσινών λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα έχει διαμορφωθεί εν πολλοίς από την Αγκυρα και εξυπηρετεί σαφώς την πολιτική και τους σχεδιασμούς της στο Κυπριακό.

    ''Ως εκ τούτου, θα ήταν λάθος να υποστηριχθεί ως ασφαλής εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα δημιουργούν είτε θετικές είτε αρνητικές προοπτικές για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος'', αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι το τουρκικό κατοχικό καθεστώς ''είναι προϊόν παρανομίας και άρα όλες οι ενέργειες του είναι παράνομες''.

    Σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι ''είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, καταπάτησης και παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αρχών''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' ---------------------------------------------------- Η Τουρκία είχε απόλυτο ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος στις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι τόσο η ψηφοφορία όσο και το αποτέλεσμά της στερούνται οποιασδήποτε νομικής βάσης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Ομήρου είπε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ουσιαστικά καθοριστεί από την παρουσία των εποίκων.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' ------------------------------------------------ Μεγάλη σημασία για την προοπτική συνομιλιών στο Κυπριακό και για την εικόνα των Τ/Κ τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς έχει η νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις προχθεσινές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη η ε/κ πλευρά να πάρει την πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Μετά το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών ''είναι έκδηλο ότι πλέον δεν θα μιλάμε στα κατεχόμενα για Ντενκτάς αλλά για Ταλάτ και αυτό έχει μεγάλη σημασία τόσο μέσα στην Κύπρο αλλά κυρίως για την προοπτική συνομιλιών και για την εικόνα των Τ/Κ στην Ευρώπη και διεθνώς'', είπε ο κ. Βασιλείου στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ ανέφερε ότι ''η Ευρώπη θα χαιρέτιζε θετικά τη νίκη του κ. Ταλάτ και γι΄ αυτό το λόγο οφείλουμε να κινηθούμε τάχιστα για να δείξουμε καθαρά και προς την ΕΕ και διεθνώς ότι μας ενδιαφέρει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων''.

    Τ/Κ ηγέτης - Λεγόμενη κυβέρνηση - Πρόεδρος Παπαδόπουλος -------------------------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως θα δώσει την εντολή για σχηματισμό ''κυβέρνησης'' στα κατεχόμενα σε μερικές ημέρες αφού επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών.

    Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τους Τ/Κ, ο κ. Ντενκτάς είπε πως η τ/κ πλευρά δεν χρειάζεται την αγάπη του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ανέφερε πως εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αγαπά τους Τ/Κ πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει αποζημίωση για την περίοδο 1963 - 1974 και να σχηματίσει επιτροπή για τις περιουσίες των Τ/Κ.

    Ο Τ/Κ ηγέτης ευχήθηκε καλή τύχη στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Ταλάτ να συνεχίσει να πορεύεται σε έναν πιο δυναμικό δρόμο.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. Ντενκτάς είπε πως δεν τον ενοχλεί η πιθανότητα ο κ. Ταλάτ να γίνει ''πρόεδρος'' του ψευδοκράτους.

    Πρόεδρος ιταλικής Γερουσίας - Κυπριακό ------------------------------------------ Το Κυπριακό έχει καταστεί εσωτερικό θέμα της ΕΕ με την προσχώρηση της Κύπρου και τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία με τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αριντς.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'' απαντώντας σε ερώτηση για το λεγόμενο ''εμπάργκο'' κατά των Τ/Κ, ο κ. Πέρα είπε πως ''εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης εκτιμούμε τις προσπάθειες της βόρειας Κύπρου να υιοθετήσει το σχέδιο Ανάν''.

    Πρόσθεσε πως ''το κυπριακό πρόβλημα έχει καταστεί εσωτερικό θέμα της ΕΕ με την προσχώρηση της Κύπρου και τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας'', σημειώνοντας πως ''η ευχή μας ήταν η ΕΕ να είχε συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος πριν την αποδοχή της Κύπρου ως πλήρους μέλους'' της.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - ΥΠΕΞ ------------------------------------- Οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου Κορυφής (22-23 Μαρτίου) και επίκαιρα διεθνή θέματα, απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

    Σε παρέμβασή του για το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τους στόχους που έχει θέσει κάτω από τη συγκεκριμένη κατηγορία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως και τις συνεπαγόμενες δράσεις. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη παροχής επαρκής χρηματοδότησης προς επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί κάτω από την συγκεκριμένη κατηγορία.

    Αναφερόμενος στην έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι προς επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας πρέπει να διασφαλιστεί η ισοζυγισμένη πρόσβαση όλων των χωρών μελών στα προγράμματα που αφορούν τις σχετικές δράσεις προκειμένου να γεφυρωθεί το τεχνολογικό χάσμα που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ.

    ΕΕ- Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Παιδείας --------------------------------------------- Η στρατηγική της Λισαβόνας σε σχέση με την παιδεία και τη νεολαία και η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας και Πολιτισμού της ΕΕ. Στη χθεσινή συνάντηση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε παρέμβασή του αναφορικά με την ενδιάμεση έκθεση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας για τον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί με το πλαίσιο συμπερασμάτων σχετικά με την εν λόγω έκθεση και τη σχέση που τονίζεται ότι υπάρχει ανάμεσα στους γενικότερους στόχους της ΕΕ για την κοινωνία της γνώσης και τον τομέα της εκπαίδευσης.

    Θεωρούμε ότι η έρευνα, βασική και μόνο εφαρμοσμένη, είναι από τους πλέον σημαντικούς τομείς, που θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία, είπε. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ανάπτυξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στην ανώτατη εκπαίδευση θα δώσει την ποιοτική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα την συνδέσει με τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα - από την υγεία μέχρι και την αειφόρο ανάπτυξη. Ο συναγωνισμός και ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο της έρευνας θα φέρει την ΕΕ σε πρωτοπόρο πορεία, σημείωσε.

    Ευρωκοινοβούλιο - Πρόεδρος Επιτροπής - Ομιλία ----------------------------------------------------- Η ανάπτυξη της οικονομίας, η ευημερία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ασφάλεια αποτελούν προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, παρουσιάζοντας τους στρατηγικούς προσανατολισμούς και το νομοθετικό πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2004 - 2009.

    Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι για την Επιτροπή είναι πολύ σημαντική η επιτυχία της στρατηγικής της Λισαβόνας που φιλοδοξεί να καταστήσει την ΕΕ την πιο ανταγωνιστική οικονομία μέχρι το 2010.

    Εκανε επίσης λόγο για ένα πρόγραμμα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος ιδιαίτερα για προστασία της υγείας των πολιτών, για ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ΕΕ - Ποινική δικαιοσύνη ------------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε χθες βράδυ σχέδιο σύστασης προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και με περαιτέρω αποδέκτες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών, σχετικά με την ποιότητα της ποινικής δικαιοσύνης και την εναρμόνιση της ποινικής νομοθεσίας εντός της ΕΕ.

    Στόχος του σχεδίου σύστασης είναι η διαμόρφωση μιας αμοιβαία αποδεκτής αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι και του σημείου της αποδοχής τυχόν δίωξης των πολιτών τους από δικαστήριο άλλου κράτους μέλους.

    Η σύσταση, βασισμένη σε έκθεση που ενέκρινε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και που εκπόνησε ο Ευρωβουλευτής Αντόνιο Κόστα, προτείνει επίσης έναν ''Χάρτη ποιότητας της ποινικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη'' ο οποίος θα αποτελέσει κοινό πλαίσιο αναφοράς για όλα τα κράτη μέλη.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη ---------------------------------- Κέρδη, παρά τη σημαντική μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις σημαντικές ζημιές που παρουσίασε στις δύο προηγούμενες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,55%, κλείνοντας στις 1.210,84 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,91% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,3 μονάδες. Σημαντική μείωση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 834 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αναχώρηση (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε σήμερα ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η ''ψηφοφορία'' που έγινε στα κατεχόμενα δεν αποτελεί ''εκλογές για ανάδειξη κρατικής οντότητας''.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το Κυπριακό περιλαμβάνει και πτυχές τις οποίες η Τουρκία έχει κύρια ευθύνη να αντιμετωπίσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει πικρή πείρα από διάλογους για λύση του Κυπριακού και σημείωσε ότι αυτοί που μιλούν για διάλογο καλά κάνουν να καθορίζουν τι είδους διάλογο εννοούν.

    Ερωτηθείς για τις επιθέσεις που δέχεται από τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ξένους επίσημους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτήν την πορεία και πρόσθεσε πως όσοι βρίζουν και επικρίνουν δεν θέλουν το διάλογο.

    Αυτοί που θέλουν διάλογο πρέπει να προσέχουν τα λόγια και τις πράξεις τους, δήλωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι καιρός να πέσουν οι τόνοι εάν όντως ο κ. Ταλάτ επιδιώκει την ανάπτυξη διαλόγου που θα οδηγήσει στη δημιουργία προϋποθέσεων για έναρξη διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

    Ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας, εκτός από τους Ε/Κ, που να θέλει λύση το συντομότερο δυνατό και επεσήμανε ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της Κύπρου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - ΗΠΑ - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει το απόγευμα σε συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    [07] (Κ) Αυστριακός Ευρωβουλευτής - Τουρκία - Πρωτόκολλο Tελωνειακής Eνωσης

    Δεν νοείται έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τις δέκα νέες χώρες μέλη της Ενωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Οτμαρ Κάρας, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Ελπίζω ότι η Τουρκία θα υπογράψει τη Συμφωνία της Αγκυρας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, 2005. Εάν δεν το πράξει, τότε δεν μπορούμε να αρχίσουμε την ενταξιακή διαδικασία'', είπε.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Κανονισμοί

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η διασύνδεση που επιχειρεί να κάνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του χρηματοδοτικού κανονισμού με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα αποδεικνύει ότι δεν επιδιώκεται ούτε για την άρση της λεγόμενης οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ούτε για οικονομικά οφέλη «αλλά για καθαρά πολιτικά οφέλη».

    [09] (Κ) Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Εκθεση

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να θεωρήσει τη λύση του Κυπριακού προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της για το 2005.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αναχώρηση (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η πάροδος του χρόνου μονιμοποιεί κάποια δεδομένα και θα δυσκολέψει περισσότερο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου, τόνισε ωστόσο πως με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, ως έχει, θα επέρχονταν στη χώρα τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι «η ψηφοφορία που έγινε στα κατεχόμενα δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι εκλογές για ανάδειξη κρατικής οντότητας και κρατικών αρχών».

    [11] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ΕΕ - Οικονομία

    Σειρά μέτρων τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας που σκοπό έχει να καταστήσει την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την πιο ανταγωνιστική έως το 2010.

    [12] (Κ) ΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αποτελέσματα ''εκλογών''

    H Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καλωσόρισε τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως αυτά αποτελούν μια περαιτέρω ένδειξη της συνεχούς δέσμευσης των Τουρκοκυπρίων να πετύχουν μια διαρκή λύση του Κυπριακού.

    [13] (Κ) Ρόταρι Κύπρου - 100χρονα - Εργα στην Κύπρο

    Σημαντικά έργα προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας έχουν αναλάβει οι 850 Ροταριανοί της Κύπρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από την ίδρυση του Ρόταρι.

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Αντιπρόεδρος Ομάδας ΕΛΚ

    Ευνοϊκά βλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Οτμαρ Κάρας, ο οποίος συνέταξε έκθεση σχετικά με τα δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου.

    [15] (Κ) Φιλιππίνες - Κύπρος - Ευχαριστίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Alberto G. Romulo με επιστολή του προς τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου εκφράζει τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του λαού του για την παροχή χρηματικής βοήθειας ύψους 30 χιλιάδων δολαρίων από την Κύπρο προς τις Φιλιππίνες τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη θεομηνία που έπληξε τη χώρα.

    [16] (Κ) Αυστραλία - Συνέδρια ομογενών

    Πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ στις 19 και 20 Φεβρουαρίου τα ετήσια συνέδρια της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ).

    [17] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σοσιαλιστική Ομάδα - Ταλάτ - Λεγόμενες εκλογές

    Η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει ''με μεγάλη ικανοποίηση τη νίκη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ'' στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Ολι Ρεν - Συνάντηση

    Kατ ιδίαν συνάντηση με τον Φιλανδό Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στη συνάντηση αυτή, που είναι και γνωριμίας, αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [19] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5813               0,5847
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4400               0,4426
    Λίρα Αγγλίας              0,8405               0,8455
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4230            0,4264
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3494            0,3521
    Δολάριο Καναδά                  0,3591            0,3619
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3777            0,3807
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [20] (Κ) Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου - ΚΥΠΕ - Συνέδριο

    Με συμμετοχή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αρχίζει αύριο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η Γενική Συνέλευση της Κοινοπολιτειακής Ενωσης Τύπου.

    [21] (Κ) ΥΠΕΣ - Ευρωπαίοι Υπουργοί - Διάσκεψη

    [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.042.404,31
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,82    -2,84  1.024.100,34
    FTSE/CySE 20                           394,18    -2,88    830.852,18
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.180,88    -2,84    839.488,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.069,91    -2,86     31.166,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.083,37    -2,52     41.400,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.176,50    -2,84    870.655,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.198,50    -2,90    542.509,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.041,07    -5,99      4.895,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.062,79    -3,45    118.488,54
    FTSE Med (21/02/2005)                7.324,78    -1,21
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [23] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μικρές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος

    Οι μικρές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, καθώς και οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες μικρού μεγέθους οι οποίες εξασφαλίζουν σύνδεση με απόκεντρες περιφέρειες ή νησιά, θα πρέπει να εξαιρούνται της διαδικασίας κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση κρατικής ενίσχυσης, υποστήριξαν σήμερα Ευρωβουλευτές στο Κοινοβούλιο που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

    [24] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Απόφαση

    Δύο θα είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης που θα ανακηρύσσονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο λόγω της αύξησης των κρατών μελών στην Ενωση.

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών επιδόθηκαν σήμερα οι επενδυτές οδηγώντας σε σημαντική πτώση το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών. Με τις μετοχές των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή να υποχωρούν κατά πέντε σεντ έκαστη, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μεγάλες ζημιές της τάξης του 2,84%, κλείνοντας στις 1.176,5 μονάδες. Ισάξιες ζημιές (πτώση 2,84%) σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 84,82 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Αφιξη

    [27] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Χουριέτ'' - Διάψευση

    [28] (Κ) Βρυξέλλες - ΕΕ - ΗΠΑ - Σύνοδος - Εναρξη

    [29] (Κ) Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης - Μόλυνση του περιβάλλοντος - Συζήτηση

    Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης 2004-2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην υγεία των πολιτών δεν ικανοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο σημειώνει ότι το σχέδιο είναι απλά ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία χωρίς να χαράσσει την πορεία μιας πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες, όπου η πρόληψη θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

    [30] (Κ) Κύπρος - Μποτσουάνα - Διπλωματικές σχέσεις

    [31] (Κ) ΕΕ - ΝΑΤΟ - Καραμανλής


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 22 February 2005 - 18:49:28 UTC