Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο Αυξεντίου
  • [05] (Κ) Υπουργικό - Μπέλφαστ - Προξενείο
  • [06] (Κ) Πάφος - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Ιωαννίδη
  • [07] (Κ) Υπουργικό - ΟΗΕ ΜΙΝUSTAH - Συνεισφορά

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η Παγκύπρια Σύσκεψη του ΔΗΚΟ και τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και του κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος για το Κυπριακό, οι μεθοδεύσεις της Αγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι ενδοκομματικές και διακομματικές αντιπαραθέσεις είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα της τρόικας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα, σε αλλαγές προσώπων σε ανώτερα κλιμάκια εταιρειών που ελέγχει το ΑΚΕΛ και σε αναμενόμενες αυξήσεις στα καύσιμα.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εθαψε τις συμφωνίες κορυφής'', ότι στη χθεσινή Παγκύπρια Σύσκεψη του ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έθεσε την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού στη λογική του θέματος εισβολής και κατοχής, αρνούμενος έτσι το διάλογο με τους Τουρκοκυπρίους και ζητώντας συνάντηση μόνον με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ''συνομιλίες χωρίς κατάληξη''. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη του κ. Ταλάτ, ο οποίος δηλώνει ότι πρέπει με πράξεις και όχι με λόγια να πιεσθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Υπό στενότερο Ακελικό κλοιό Λαϊκό, ΛΟΕΛ, ΠΡΙΝΤΚΟ'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι το ΑΚΕΛ θέτει υπό αυστηρότερο έλεγχο και επιτήρηση τις κομματικές εταιρείες ''Λαϊκό Καφεκοπτείο'', ''ΠΡΙΝΤΚΟ'' και ''ΛΟΕΛ'', απολύοντας διευθυντικά στελέχη και αντικαθιστώντας τα με άλλα πρόσωπα, τα οποία είναι περισσότερο πιστά στο κόμμα. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ, διά του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Αντώνη Καρά, απευθύνει ερώτημα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τους λόγους που τον εμποδίζουν να προσέλθει σε συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ και ''τον καλεί επίσης να αποβάλει τις φοβίες και να υποβάλει τις θέσεις της δικής μας πλευράς για μια συμφωνημένη λύση''.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η επανάσταση των λοχαγών'', γράφει πως στο ΔΗΚΟ τα μεσαία στελέχη αμφισβητούν τα παλαιά και ότι οι εκλογές της 19ης Μαρτίου 2005 στο κόμμα εξελίσσονται ''σε ΔΗΚΟπο μαχαίρι για την εσωκομματική ηρεμία''. Η εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε αμφισβήτηση του Νίκου Κλεάνθους με τη διεκδίκηση της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος και από τον Ανδρέα Αγγελίδη ''ως επικεφαλής πλατφόρμας εκσυγχρονιστών'', καθώς και στην ''αντιπαράθεση Νίκου Πιττοκοπίτη και Αντιγόνης Παπαδοπούλου για την αντιπροεδρία''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισκέπτεται την Αγκυρα εντός της προσεχούς εβδομάδος, μεταφέροντας κατάλογο παραπόνων, μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένα σημεία που αφορούν το Κυπριακό και τα οποία θα συζητήσει η ΕΕ με την Τουρκία.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Θέλει δεν θέλει η Τουρκία θα συνομιλήσει με την Κύπρο'', παραθέτει στη θέση του κυρίου θέματος συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου, στην οποία ο Πρόεδρος δηλώνει ότι κάποιοι στην Κύπρο δεν αφήνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να πείσει τους ξένους ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί σύντομα να συνομιλήσει με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλη είδηση είναι ότι από αύριο αναμένεται και στην Κύπρο αύξηση των τιμών των πετρελαιοειδών στα πρατήρια, λόγω των αυξημένων διεθνών τιμών αργού πετρελαίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μεθοδεύσεις αναβάθμισης'', γράφει στο κύριο θέμα πως επίσημοι κύκλοι της Αγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος, με την καθοδήγηση του Λονδίνου, προβαίνουν σε σχεδιασμούς που αποσκοπούν σε μονομερή ανακήρυξη ''τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου'' με την επίκληση του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει προχωρήσει σε ομαδοποίηση των θέσεων που έχουν υποβάλει στο Εθνικό Συμβούλιο τα κόμματα αναφορικά με τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν και τώρα αναμένεται η επεξεργασία τους.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Το ΑΚΕΛ στο στόχαστρό τους'', ότι κάποιοι κύκλοι, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σκοπεύουν κατά κύριο λόγο στην υπόσκαψη του ΑΚΕΛ με τις συνεχείς επιθέσεις στις οποίες προβαίνουν τελευταίως κατά Υπουργών που προέρχονται απο τις τάξεις του κόμματος. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμμία ολιγωρία σε θέματα υγείας και ότι, παρά το ότι έγιναν πολλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της υγείας, υπολείπονται ακόμα αρκετά, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των στρατηγικών προγραμμάτων του Υπουργείου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ανακήρυξη - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακηρύχθηκε χθες για Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τη νέα τετραετία, ως επανεκλεγέντας χωρίς ανθυποψήφιο.

    Η ανακήρυξη έγινε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της παγκύπριας συγκέντρωσης των υποψηφίων και κεντρικών, επαρχιακών και τοπικών στελεχών του ΔΗΚΟ, της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ ενόψει των εκλογικών συνελεύσεων στις 19 Μαρτίου.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι όσοι και όσο παραμένουν προσηλωμένοι σε λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν ''προσυπογράφουν τη διαιώνιση της κρίσης στο Κυπριακό γιατί το σχέδιο Ανάν όπως έχει δεν πρόκειται να το δεχθούμε και δεν πρόκειται να τεθεί ξανά σε δημοψήφισμα''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε ακόμη την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συναντήσεις και για συνομιλίες κάτω υπό την αιγίδα των ΗΕ στη βάση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    ''Ο όρος καλές υπηρεσίες είναι σαφώς καθορισμένος: καλές υπηρεσίες δεν περιλαμβάνουν ούτε διαιτησία ούτε επιβολή χρονοδιαγραμμάτων'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ανέφερε επίσης ότι η ανάληψη μιας ''κακής πρωτοβουλίας (επίλυσης του Κυπριακού) θα οδηγήσει σε χειρότερα δεινά από αυτά που έχουμε υποστεί στο παρελθόν'' σημειώνοντας ότι ''το θέμα είναι οι σωστοί χειρισμοί και η σωστή εκτίμηση''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''οι τρεις όροι, διζωνικότητα, δικοινονικότητα και ομοσπονδιακή λύση δεν επιδέχονται της παραποίησης της έννοιας τους και να παρουσιάζονται σε εμάς μόνο λεκτικά ότι ικανοποιούν τις τρεις έννοιες αλλά στην πράξη να προωθούν διχοτομικές προϋποθέσεις και να διαιωνίζουν το διαχωρισμό του χώρου και της πολιτείας''.

    Αναφερόμενος στο θέμα συνάντησης με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''σίγουρα κάθε συνάντηση και κάθε μορφή διαλόγου είναι καλύτερη από τη μη ύπαρξη διαλόγου'', ωστόσο θα πρέπει ''να σταθμίσουμε ποιες είναι οι προοπτικές και ποιοι οι συνειρμοί από μια τέτοια συνάντηση''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα και προειδοποίησε για τον κίνδυνο υποβίβασης του Κυπριακού σε πρόβλημα των δυο κοινοτήτων λέγοντας ότι μια συνάντηση με τον κ. Ταλάτ θα οδηγήσει και σε άλλες με αποτέλεσμα να γίνεται διάλογος μεταξύ κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση του με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ υπό τον Πρόεδρο της παράταξης Νίκο Αναστασιάδη αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ''βρέστε τα μεταξύ σας (οι δυο κοινότητες) και εμείς θα υποστηρίξουμε κάθε διευθέτηση''.

    ''Και το ανεχόμαστε να λέγεται αυτό χωρίς να ρωτούμε 'μα το πρόβλημα είναι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων είναι η εισβολή και η κατοχή''', παρατήρησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Διερωτήθηκε επίσης ''από πότε είναι δειλία η σωστή στάθμιση των συνεπειών και αποτελεί θάρρος και τόλμη η ανάληψη πρωτοβουλίας για δημιουργία εντυπώσεων χωρίς ουσιαστικό όφελος για το τελικό θέμα της Κύπρου που είναι η επιβίωση αυτού του κυπριακού ελληνισμού στην Κύπρου''.

    ''Δεν λύνονται τα εθνικά προβλήματα και ιδιαίτερα ένα περίπλοκο όπως είναι το Κυπριακό με δημοσιεύματα στις εφημερίδες και πρωτοβουλίες εντυπωσιασμού αλλά με σωστή και μεθοδευμένη δουλειά και αυτό είναι που κάνει αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά'', σημείωσε.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου και είπε ότι το κόμμα του ''είναι ανοικτό σε όλες τις επιλογές''.

    Αναφερόμενος στην απόφασή του να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΚΟ, είπε πως τρέφει την εκτίμηση ότι η δική του υποψηφιότητα ''τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο διασφαλίζει την ενότητα του κόμματός μας και αποτρέπει οποιαδήποτε αναταραχή η οποία μόνο ζημιά θα έκανε στο κόμμα μας και θα οδηγούσε σε διασπαστικές ενέργειες''.

    ΔΗΚΟ - Τάσσος Παπαδόπουλος - Υποψήφιοι

    Κατά τη συγκέντρωση του ΔΗΚΟ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''συνεχίζει πηδαλιούχος και καθοδηγητής, συνεχίζει μπροστάρης στον αγώνα του κυπριακού λαού πρωτίστως, μπροστάρης και καθοδηγητής στους αγώνες του Δημοκρατικού Κόμματος''.

    ''Προχωρούμε, λοιπόν, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και στη νέα εποχή'', είπε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος λίγη ώρα προηγουμένως είχε προβεί στην ανακήρυξη και των όσων εκ των Προέδρων Επαρχιακών Επιτροπών είχαν υποβάλει υποψηφιότητα χωρίς αν έχουν ανθυποψήφιο.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, διεκδικώντας εκ νέου τη θέση αυτή, δήλωσε ότι πεποίθησή του είναι πως νικητής από αυτή την εκλογική διαδικασία θα βγει το ΔΗΚΟ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την εμπιστοσύνη που του επέδειξε να τον αναπληροί όλο αυτό το διάστημα.

    Ο εκ των διεκδικητών τη θέση του Αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από μόνος του είναι κόμμα, είναι η Κύπρος ολόκληρη''.

    Οι Βουλευτές Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Νίκος Πιττοκοπίτης διεκδικούν τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος και ανεβαίνοντας στο βήμα η κ. Παπαδοπούλου δήλωσε: ''Λάβαμε τα μηνύματα των καιρών και προχωρούμε μαζί στη νέα εποχή''.

    Επαναδιεκδικώντας τη θέση του Αντιπροέδρου την οποία κατέχει και σήμερα, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι έγνοια του ''είναι μόνον μία: το ΔΗΚΟ''.

    Επαναδιεκδικώντας τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ο νυν ΓΓ Βασίλης Πάλμας ανέφερε στη σύντομη ομιλία του ότι το ΔΗΚΟ φημίζεται για τις δημοκρατικές διαδικασίες του.

    Οανθυποψήφιός του για την ίδια θέση, Νίκος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι είναι ένα νεαρό στέλεχος του κόμματος που ξεκίνησε από τη Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ), που μεγάλωσε μέσα στις τάξεις του κόμματος.

    Τη θέση του Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ διεκδικούν ο μέχρι τώρα Γενικός Οργανωτικός και Βουλευτής του κόμματος Φύτος Κωνσταντίνου και ο Ανδρέας Χριστοδούλου.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τη θέση αυτή κατέχει από το 2000 και όταν ανέλαβε ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, ''όπου τα ποσοστά του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της τότε εποχής, ήσαν 8%''.

    Την ίδια δέσμευση έκανε και ο κ. Χριστοδούλου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει προεκλογικό αγώνα, αλλά, εάν εκλεγεί στη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα, θα βρίσκεται στη Λευκωσία και θα αφιερώνει όλο του το χρόνο ''για να οργανωθεί το κόμμα όσο γίνεται καλύτερα''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συγχαρητήριο μήνυμα -------------------------------------------- Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου του ΔΗΚΟ απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στο μήνυμα του ο κ. Χριστόφιας, αφού συγχαίρει θερμά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την επανεκλογή εκ μέρους της ΚΕ του ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι ''η πανηγυρική επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στο πρόσωπο σας έρχεται σε μια δύσκολη φάση του Κυπριακού, που η πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εργάζεται σκληρά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό''.

    ''Επιδίωξη μας είναι να υπάρξουν ουσιαστικές και καρποφόρες διαπραγματεύσεις, μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες που να οδηγήσουν σε συμφωνημένη λύση. Επιδιώκουμε αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ που να ικανοποιούν τις ανησυχίες και της ε/κ κοινότητας και να καθιστούν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη. Θέλουμε η λύση να διασφαλίζει πρώτα και κύρια τα συμφέροντα και το μέλλον μιας επανενωμένης πατρίδας και του λαού μας, Ε/Κ και Τ/Κ και όχι τα συμφέροντα των οποιωνδήποτε ξένων'', προστίθεται στο συγχαρητήριο μήνυμα.

    ''Στη βάση αυτών των κοινών προσεγγίσεων το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί σας, φίλε κύριε Πρόεδρε, και μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα αποκρούοντας τις όποιες μεθοδεύσεις σε βάρος της Κύπρου και προωθώντας μια σωστή λύση του Κυπριακού'', τονίζει στο μήνυμα του ο κ. Χριστόφιας.

    Ερντογάν - Διάγγελμα - Κυπριακό ------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να προβεί η Αγκυρα σε κάποιο βήμα για την Κύπρο, προτού γίνουν τα διεθνή βήματα προς επίλυση του θέματος και διαμορφωθεί η βάση για τη δίκαιη και μόνιμη λύση.

    Στο διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό που μεταδόθηκε προχθές από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως όταν η διεθνής κοινότητα προχωρήσει στην άρση του λεγόμενου αποκλεισμού σε βάρος των Τ/Κ, η Τουρκία ''δεν θα απέχει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

    Οσον αφορά ειδικά το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Ερντογάν είπε πως η Τουρκία δεν έχει αναλάβει καμία νομική υποχρέωση προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας πως ''το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο ζήτημα της Κύπρου οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ δέχθηκε ως πλήρες μέλος ένα τμήμα της Κύπρου η οποία παραμένει προβληματικός χώρος για τον ΟΗΕ''.

    ''Από τη δική μας άποψη, η απόφαση που ανακοινώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, είναι ξεκάθαρη με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείες'', είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Τουρκία ''δεν έχει αναλάβει καμία νόμιμη υποχρέωση να αναγνωρίσει τη Νότια Κύπρο'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη όπως στο παρελθόν, να καταβάλει προσπάθεια για την επίλυση, στη βάση του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως Τουρκία και ψευδοκράτος εγκρίνοντας το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, έδειξαν ότι είναι η πλευρά που επιθυμεί τη λύση.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, η διεθνής κοινότητα μετά το δημοψήφισμα, δεν αντάμειψε την τουρκική πλευρά για την ''καλή πρόθεσή'' της και δεν έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα για την άρση του αποκλεισμού εναντίον'' του ψευδοκράτους.

    Είπε επίσης ότι ''δεν τίθεται θέμα να προβεί η Τουρκία σε κάποιο βήμα, προτού γίνουν τα διεθνή βήματα για τη λύση και διαμορφωθεί η βάση για τη δίκαιη και μόνιμη λύση''.

    ''Το βήμα που πρέπει να γίνει είναι να κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την άρση του αποκλεισμού που εφαρμόζεται εναντίον της βόρειας Κύπρου. Σε περίπτωση που γίνουν τα βήματα αυτά και διαμορφωθεί το έδαφος για δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί, η Τουρκία δεν θα απέχει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων'', είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Διάγγελμα Ερντογάν -------------------------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύση, η οποία θα στοχεύει στην αναγνώριση δύο ξεχωριστών οντοτήτων στην Κύπρο.

    Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει το προχθεσινό διάγγελμα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει αναλάβει καμία νομική υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Ερντογάν μπορεί να δηλώνει ότι θέλει αλλά ''η Τουρκία έχει αναλάβει τη δέσμευση έναντι της ΕΕ ότι θα υπογράψει την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ''.

    ''Ως εκ τούτου είτε το θέλει ο κ. Ερντογάν είτε όχι έχει αναλάβει μια υποχρέωση έναντι της ΕΕ. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο κ. Ερντογάν ακόμα και τη στιγμή που θα υπογράφει το πρωτόκολλο θα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία και ο στόχος του είναι προφανής και ξεκάθαρος'', συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός δείχνει μια συνέπεια στην αδιάλλακτη προσέγγιση την οποία ακολουθούσε πάντοτε η Τουρκία, δηλαδή να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα να προσπαθεί με δηλώσεις περί ''νότιας'' και ''βόρειας'' Κύπρου να επιχειρεί να αναβαθμίσει το καθεστώς του ψευδοκράτους.

    ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Ευρωκοινοβούλιο - Τροπολογία ------------------------------------------------------- Το ΑΚΕΛ, δια του εκπροσώπου Τύπου Αντρου Κυπριανού, χαιρετίζει την απόφαση της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την επείγουσα έγκριση, ταυτόχρονα, των δύο κανονισμών που αφορούν τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ και η Ομάδα της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο τάσσονται υπέρ του βοηθηθούν οι Τ/Κ στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά αυτό, όπως πρόσθεσε, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει με υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    ''Χαιρετίζουμε λοιπόν την απόφαση της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη στάση την οποία τήρησαν αλλά χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη στάση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Θέλουμε να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι και άλλοι βουλευτές ανεξάρτητα από τις πολιτικές θέσεις που είχαν διαμορφώσει ως ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξαν τις θέσεις της δικής μας πλευράς'', υπογράμμισε .

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι η τρίτη συνεχής φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών που η Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέσεις συνέπειας και αρχής στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανικά όπλα - Κατεχόμενα ------------------------------------------------ Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την ενίσχυση του κατοχικού στρατού στην Κύπρου με αμερικανικά όπλα.

    Ερωτηθείς κατά την προχθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία και να ζητήσουν την τιμωρία της Τουρκίας όπως έκαναν με την περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Μπάουτσερ είπε: ''Δεν έχουμε επιβεβαίωση, όταν έχουμε θα εξετάσουμε ποια μέτρα να πάρουμε''.

    Η ανάληψη δράσης, πρόσθεσε, εξαρτάται από την ύπαρξη επιβεβαίωσης, ποια στοιχεία περιέχει η πληροφόρηση και πως επηρεάζεται η αμερικανική νομοθεσία.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα -------------------------------------- Ισόπαλος 1 - 1 έληξε ο χθεσινοβραδινός αγώνας μεταξύ του Απόλλωνα και της Ομόνοιας στο Τσίρειο Στάδιο για την 19η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Νωρίτερα η Ανόρθωση νίκησε στο Δασάκι της Αχνας τοΝ Εθνικό Αχνας με 3 - 1.

    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες η Νέα Σαλαμίνα νίκησε την ΑΕΛ με 1 - 0 και ο Ολυμπιακός τον Αρη με 2 - 0 ενώ η Αθλητική Ενωση Πάφος και η ΑΕΚ έφεραν ισοπαλία 1 - 1.

    Η19η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με δυο συναντήσεις.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει τον Διγενή στο ΓΣΠ και η Αλκη την Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο ΓΣΖ.

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο Αυξεντίου

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε σήμερα ότι ''γινόμαστε μάρτυρες μιας καλά ενορχηστρωμένης προσπάθειας στρέβλωσης της θέσης της ε/κ πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι, δήθεν, δεν επιδιώκουν λύση του Κυπριακού και ότι, δήθεν, αρνούνται το διάλογο''.

    [05] (Κ) Υπουργικό - Μπέλφαστ - Προξενείο

    [06] (Κ) Πάφος - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Ιωαννίδη

    [07] (Κ) Υπουργικό - ΟΗΕ ΜΙΝUSTAH - Συνεισφορά


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 February 2005 - 18:49:11 UTC