Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Επαφές
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κομισιόν - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανοί - Ερευνες
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Βάλστρομ - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Πρωτόκολλο - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] (Κ) Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Ανθρώπινα Δικαιώματα - Κατεχόμενα
  • [11] (Κ) Αριστος Αριστοτέλους - Ετήσια έκθεση - Κατοχικός στρατός - ΕΦ
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [13] (Κ) Αντώναρος - ΚΥΣΕΑ - Πολιτική Εθνικής Αμυνας
  • [14] (Κ) Κουμουτσάκος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία - Ελλάδα
  • [15] (Κ) ΕΕ - Αντικαπνιστική εσκτρατεία - Επίτροπος Κυπριανού
  • [16] (Κ) Ράλλυ Κύπρος 2005 - Παρουσίαση
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίτροπος Κυπριανού
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [19] (Κ) ΟΗΕ - Εκθεση - Αιτήσεις ασύλου - Κύπρος

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, θα έχει σήμερα συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μάργκο Βάλστρομ, τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού και τον Ελληνα Επίτροπο Σταύρο Δήμα.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών για απόλυση 22 αρχι-αεροσυνοδών και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε στις συντεχνίες των υπαλλήλων οι οποίες κατήλθαν σε απεργία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διακίνηση των επιβατών, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, η μείωση στις τιμές των φαρμάκων που ισχύει από σήμερα και οι δηλώσεις Βρετανών Εργατικών Βουλευτών για τις σχέσεις της χώρας τους με την Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δυναμίτης'' γράφει ότι "άναψε το φυτίλι" η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών απολύοντας χθες, χωρίς προειδοποίηση, 22 αρχι-αεροσυνοδούς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τον ερχόμενο μήνα ''με τις ευλογίες του Προεδρικού'' θα γίνουν άλλες 150 απολύσεις από άλλα τμήματα των ΚΑ και θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για εξοικονόμηση χρημάτων. Αλλού γράφει ότι σήμερα μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων και το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι είναι πανέτοιμο να εφαρμόσει το νέο σύστημα τιμολόγησης ωστόσο οι εισαγωγείς φαρμάκων υποστηρίζουν ότι μάλλον θα δημιουργηθούν προβλήματα.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Τα φαντάσματα του Τσαουσέσκου στις ΚΑ'' γράφει ότι ραγδαίες εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες αναμένονται σήμερα στις Κυπριακές Αερογραμμές με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να συνέρχεται εκτάκτως το πρωί για να αποφασίσει αντίμετρα για την απεργία που κήρυξαν χθες οι αεροσυνοδοί για συμπαράσταση προς τους απολυθέντες συναδέλφους τους. Αλλού γράφει ότι Βρετανοί Εργατικοί Βουλευτές οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο εξέφρασαν λύπη για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της χώρας τους και της Κύπρου αυτήν την περίοδο δεν είναι καλές.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Επικίνδυνες αναταράξεις'' γράφει ότι αυτό που όλοι απεύχονταν στις ΚΑ τελικά δεν αποφεύχθηκε. Από χθες οι αεροσυνοδοί μέλη της ΣΥΠΚΚΑ απεργούν σε ένδειξη συμπαράστασης στους απολυθέντες αρχι-αεροσυνοδούς, ενώ οι πιλότοι της ΠΑΣΥΠΙ συμπαρίστανται εμπράκτως δηλώνοντας ότι τα μέλη της συντεχνίας δεν θα περνούν τις γραμμές των απεργών συναδέλφων τους. Αλλού γράφει ότι νέα δραστική μείωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζητείται έντονα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, εν αναμονή και της σχετικής έκθεσης που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ιούνιο. Προσθέτει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν αναγκαία τη μείωση, ακόμη και κατά το ήμισυ, του αριθμού των κυανόκρανων που σταθμεύουν στην Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Εξαφανίστηκε το Ταμείο Προνοίας'' γράφει ότι το ποσό των 324 χιλιάδων λιρών λείπει από το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της εταιρείας Hellenic Copper Mines Ltd που δραστηριοποιείτο στο μεταλλείο Σκουριώτισσας. Ο έφορος του Ταμείου, προστίθεται, καταχώρησε ποινική αγωγή εναντίον του προέδρου της εταιρείας Κωνσταντίνου Λοϊζίδη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε χθες υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ύστερα από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος ενωρίτερα είχε συνάντηση στο Λουξεμβούργο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ και Πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Θράσου: Κάνε πίσω Λοϊζίδη'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'' ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών είναι έτοιμος να κάνει πίσω και να αποσύρει τις απολύσεις των 22 αρχι-αεροσυνοδών, αν σήμερα το Υπουργείο Εργασίας του υποδείξει ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε δεν συμβαδίζουν με τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Αλλού γράφει ότι πρόταση πυροτέχνημα με στόχο να παγιδεύσει τη Λευκωσία υπέβαλε χθες τη νύκτα η Κομισιόν εμμένοντας ουσιαστικά στην έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ΕΕ - Τουρκοκυπρίων, το οποίο προϋποθέτει το άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών της Κύπρου.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Απεργιακές αναταράξεις'' γράφει ότι με φόντο τις νέες ζημιές - μαμούθ ύψους 33,5 εκατ. λιρών (κατά 12,5 εκ. περισσότερα από το 2003) που ανακοινώθηκαν επίσημα το 2004, οι Κυπριακές Αερογραμμές εισέρχονται σε νέα εργασιακή κρίση. Η απόφαση του ΔΣ να προχωρήσει στην κατάργηση της θέσης των αρχι-αεροσυνοδών και να επιδώσει επιστολές απόλυσης σε 22 αεροσυνοδούς με αυτό το αξίωμα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στις συντεχνίες τέσσερις εκ των οποίων κάλεσαν τα μέλή τους σε απεργιακά μέτρα διαρκείας από χθες. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι πίσω από την υπόθεση των μεγάλων ποσοτήτων πλαστών ευρώ που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό κρύβεται ο Τ/Κ που αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές για τον τριπλό φόνο του Τ/Κ επιχειρηματία, της γυναίκας και της θυγατέρας τους.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής ---------------------------------------------- Υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό τάχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η συνάντηση, που έγινε στην έδρα της Επιτροπής και διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, χαρακτηρίσθηκε από τον Πορτογάλο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ''εγκάρδια και ειλικρινής''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε τις συνθήκες καλές για να υπάρξει πρόοδος, μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Οπως είπε, το Κυπριακό γίνεται ευρωπαϊκό θέμα και σε αυτό η ΕΕ θα ήθελε να αναμιχθεί ενεργότερα, διευκρινίζοντας ότι θα μείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Χρειάζεται όμως, είπε ο κ. Μπαρόζο, η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στο νησί, το οποίο ''εμείς δεν μπορούμε να επιβάλουμε, αλλά να το διευκολύνουμε''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Μπαρόζο για την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να καταβάλει νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η ευκαιρία θα δοθεί σύντομα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να εργασθούν για μια λύση, το ίδιο και η Τουρκία. ''Αυτό το λέμε με κάθε ευκαιρία στην Αγκυρα'', είπε ο κ. Μπαρόζο.

    Σε άλλη ερώτηση, επανέλαβε ότι η συγκυρία είναι καλή και ενόψει των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, ενώ και ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλι Ταλάτ του επισήμανε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τα τεκταινόμενα στην ΕΕ.

    Για τους δύο κανονισμούς που βρίσκονται στο ''τραπέζι'' του Συμβουλίου Υπουργών, το μόνο που είπε ο κ. Μπαρόζο είναι ότι είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, δηλαδή που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα διαδοχικά με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μάργκο Βάλστρομ, τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού και τον Ελληνα Επίτροπο Σταύρο Δήμα.

    Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος --------------------------------------- Σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία να υπογράψει το Πρωτόκολλο για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας προκειμένου να καλύπτει τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαφορετικά δεν πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην ΕΕ, έστειλε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο κ. Γιούνκερ συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Λουξεμβούργο. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση.

    Γιούνκερ και Παπαδόπουλος, όπως ανέφερε ο τελευταίος στις δηλώσεις του, συζήτησαν τα θέματα που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, για την πρόοδο που πρέπει να γίνει για την επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, καθώς και για τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013, οι οποίες πρέπει να συμφωνηθούν από τις ''25'' μέχρι το τέλος της λουξεμβουργιανής Προεδρίας στα τέλη Ιουνίου.

    ''Συζητήσαμε κάποια θέματα τα οποία είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο της Κύπρου όσο και της Προεδρίας, όπως τα αφήσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004, και συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα με τη θέληση να τα φέρουμε σε ένα καλό τέλος τόσο για την Κύπρο όσο και την ΕΕ'', είπε στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η στάση της Τουρκίας ότι θα υπογράψει το Πρωτόκολλο, αλλά ταυτόχρονα επιμένει να περιλάβει στο πρωτόκολλο δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί αντίφαση με τις ευρωπαϊκές αξίες, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου,

    ''Η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο και ο Κύπριος Πρόεδρος το εξήγησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου για το πώς πρέπει να γίνει αυτό κατανοητό'', είπε ο κ. Γιούνκερ.

    Σε ερώτηση αν η λουξεμβουργιανή Προεδρία σκοπεύει να κάνει κάτι για να πείσει την Τουρκία να υπογράψει το Πρωτόκολλο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως ''θα εξηγήσουμε πραγματικά στην Τουρκία ότι υπάρχει μια γενική προσδοκία από κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Τουρκία υπογράψει το Πρωτόκολλο''.

    ''Δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων χωρίς η Τουρκία να έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο'', επεσήμανε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σε ερώτηση για το θέμα των δύο κοινοτικών κανονισμών για απευθείας εμπόριο και οικονομική βοήθεια ύψους 259 εκ ευρώ προς τους Τ/Κ, ο κ. Γιούνκερ είπε πως ''είμαστε της γνώμης ότι αυτό που συμφωνήθηκε πρέπει να υλοποιηθεί'', προσθέτοντας ότι ''η συζήτηση για τους δύο κανονισμούς είναι μια συζήτηση που πρέπει να επιδιωχθεί''.

    Ερωτηθείς εάν η λουξεμβουργιανή Προεδρία θα επιδιώξει να προωθήσει τον χρηματοδοτικό κανονισμό, για τον οποίο υπήρξε συμφωνία, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ''θα τον φέρουμε στο τραπέζι αν έλθει ο χρόνος για να τον φέρουμε στον τραπέζι'', χωρίς να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα τον προωθήσει.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''μιλήσαμε για την πρόοδο που πρέπει να γίνει προς την επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού'', προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι πάντα προτεραιότητά μας''.

    Αναφερόμενος στις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αν δεν υπάρξει μεγάλη πρόοδος κατά τη διάρκεια της λουξεμβουργιανής Προεδρίας ''θα υπάρξουν ίσως μεγάλες δυσκολίες στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις οικονομικές προοπτικές''.

    ''Ετσι υποσχεθήκαμε να δουλέψουμε πολύ στενά και να υποστηρίξουμε την οποιανδήποτε πρωτοβουλία την οποία θα πάρει η λουξεμβουργιανή Προεδρία για το θέμα αυτό'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε παράλληλα πως στο θέμα αυτό ''η Κύπρος έχει απαιτήσεις'', προσθέτοντας ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται ''πόσο δύσκολο είναι να εκπληρωθούν''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε πως η Κύπρος είναι μια από τις χώρες οι οποίες δεν πήραν προενταξιακή βοήθεια και δεν περιλήφθηκαν σε αρκετά κοινοτικά σχέδια οικονομικής βοήθειας, λόγω κανονισμών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.

    ''Αλλά ελπίζουμε ότι συμβιβασμοί μπορεί να βρεθούν και έτσι να πετύχουμε μιαν καλύτερη συμφωνία για την επόμενη περίοδο των οικονομικών προοπτικών'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Το πολύ καλό κλίμα και οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών διαφάνηκαν και από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ και του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο επίσημη αλλά και προσωπική, καθώς, όπως είπε, ''διαμέσου των χρόνων εξελίξαμε μιαν πολύ στενή φιλία μεταξύ μας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήρε τον σεβασμό και την επιρροή που έχει ο κ. Γιούνκερ μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

    ''Γνωρίζω προσωπικά πόσο αποτελεσματικές είναι και πόσο οι απόψεις του τυγχάνουν σεβασμού από όλους που παρακάθονται στις Συνόδους Κορυφής'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μέγα Δούκας Λουξεμβούργου ----------------------------- Ο Μέγα Δούκας του Λουξεμβούργου Ανρί αποδέχτηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Οπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ύστερα από ακρόαση με τον Μέγα Δούκα, η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Λουξεμβούργου -------------------------------- Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λουξεμβούργου Λουσιέν Βάιλερ, καθώς και συζήτηση με μέλη και τους προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών, είχε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του στο Λουξεμβούργο.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη συνοδεία που τον αντιπροσωπεύει υποδέχθηκε στο Μέγαρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου ο κ. Βάιλερ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Βάιλερ στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και αντάλλαξαν δώρα.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέγραψε το Χρυσό Βιβλίο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου. Συγκεκριμένα έγραψε: ''Είναι τιμή και προνόμιο για μένα να είμαι καλεσμένος στη Βουλή, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ''.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αντάλλαξε απόψεις με μέλη του Προεδρείου και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμυνας, και Συνεργασίας και Μετανάστευσης.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε συνάντηση με τον Λουξεμβουργιανό ομόλογό του, Ζαν Ασελμπορν.

    Βρετανοί Βουλευτές - Εκθεση - Αμμόχωστος -------------------------------- Βρετανοί Εργατικοί Βουλευτές, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο, εξέφρασαν χθες λύπη για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της χώρας τους και της Κύπρου αυτή την περίοδο ''δεν είναι καλές'', προσθέτοντας ότι θα καταβάλουν προσπάθειες στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση για βελτίωση του κλίματος.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, οι βουλευτές Τομ Κοξ και Εντι Ο' Χάρα σημείωσαν ότι εάν υπήρχε πραγματική βούληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για πρόοδο στην Κύπρο τότε θα υπήρχαν κινήσεις για το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και τη λειτουργία του λιμανιού, μια εξέλιξη από την οποία όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι.

    Αναφορικά με την έκθεση της ειδικής επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για την Κύπρο, οι δύο βουλευτές είπαν ότι καλωσορίζουν κάποια σημεία και ανησυχούν έντονα για κάποια άλλα.

    Ο κ. Κοξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών θα έπρεπε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την Κύπρο.

    Σε ερώτηση εάν ενημερώθηκαν από τον κ. Χριστόφια για την πρώτη αντίδραση της κυπριακής πλευράς, ο κ. Κοξ, αφού επεσήμανε ότι είναι νωρίς ακόμη για μια εξέταση εις βάθος, πρόσθεσε πως γνωρίζει την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης.

    Οταν θα επιστρέψουν στη Βρετανία, είπε, θα διευθετηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, με τον οποίο θα συζητήσουν τόσο την έκθεση όσο και το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Ο' Χάρα καλωσόρισε την ανάλυση που γίνεται στην έκθεση σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε το σχέδιο Ανάν και θεωρεί ότι διασφαλίζεται στο κείμενο αυτό η θέση ότι η ε/κ κοινότητα δεν πρέπει να τιμωρηθεί, γιατί δεν απέρριψε τη λύση αλλά τη συγκεκριμένη διευθέτηση.

    Αναφερόμενος στην Αμμόχωστο, ο κ. Κοξ είπε ότι ''εάν υπήρχε πραγματική βούληση από την τ/κ διοίκηση θα υπήρχε κινητικότητα και η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαδραματίσει, εάν το ήθελε, σημαντικό ρόλο σε αυτό''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ανέφεραν στον Πρόεδρο της Βουλής τις προσπάθειες που είναι διατεθειμένοι να κάνουν, όπως υποβολή ερωτήσεων, καθώς και επιδίωξη συζήτησης της παρούσας κατάστασης στην Κύπρο επί συγκεκριμένων θεμάτων.

    Ο κ. Ο' Χάρα είπε ότι το θέμα του λιμανιού θα είναι μια εξέλιξη από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι. ''Κερδίζουν οι Τ/Κ με τη λειτουργία του λιμανιού, κερδίζουν οι Ε/Κ με την επιστροφή πενήντα περίπου χιλιάδων προσφύγων, ενώ κερδίζει και η ομαλοποίηση και ενοποίηση στην Κύπρο''.

    Επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους στη Βουλή για την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου, ο κ. Ο' Χάρα κατέληξε πως ένας από τους λόγους της επίσκεψης ήταν για ακούσουν από πρώτο χέρι τις απόψεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης έτσι ώστε να είναι σε θέση να δώσουν ένα ενισχυμένο μήνυμα όταν επιστρέψουν.

    Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα φοιτητών ΗΠΑ - Κυπριακό ---------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες ομάδα φοιτητών της Σχολής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Seton Hall των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία ενημέρωσε εκτενώς για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας έδωσε έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις, υπό το φως των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου 2004, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2004 σε σχέση με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σημειώνοντας ότι η απόρριψη από τη μεγάλη πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας του συγκεκριμένου σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών συνιστά συνειδητή και δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση, η οποία θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή ουδόλως σημαίνει την απόρριψη της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Επίσης, επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Την ομάδα συνόδευε ο Πρύτανης της Σχολής Κλέι Κωνσταντίνου.

    Υπουργός Οικονομικών - Λετονία - Επίσημη επίσκεψη --------------------------------------------- Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη περίοδο 2007-2013, η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η πορεία για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε χθες στη Λετονία ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρίγα, ύστερα από πρόσκληση του Λετονού ομολόγου του Oskars Spurdzins.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κεραυνός συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών της Λετονίας και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ilmars Rimsevics.

    Στις συναντήσεις έγινε αλληλοενημέρωση για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής των δύο χωρών στο πλαίσιο των θεμάτων που συζητούνται στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), όπως ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η πορεία για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    Περαιτέρω συζητήθηκαν θέματα που αφορούν μικρές νέες χώρες μέλη της Ενωσης με εξωτερικά σύνορα και τις ιδιαιτερότητες που αυτές παρουσιάζουν.

    Επίσης, κατά τις συναντήσεις τέθηκαν θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο και ορίστηκαν από τους δύο Υπουργούς συντονιστές για την προώθηση της συνεργασίας αυτής.

    Αποφασίστηκε ακόμα όπως πραγματοποιηθούν περαιτέρω επαφές σε τεχνοκρατικό επίπεδο και ο κ. Κεραυνός προσκάλεσε τον Λετονό ομόλογό του για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο.

    Ο κ. Κεραυνός συνοδευόταν από αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Εξωτερικών.

    ΥΠΕΣ - ΕΕ - Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση ---------------------------- Η ενδυνάμωση της Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας αποτελεί το βασικό συστατικό για την εξέλιξη οποιασδήποτε πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σε ομιλία του στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 14ης Διάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών για θέματα Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Στη διάσκεψη, η οποία οργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της εργασίας που επιτεύχθηκαν από την προηγούμενη Υπουργική Σύνοδο μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη αναφορά στα νομικά εργαλεία για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι η ενδυνάμωση της Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας αποτελεί το βασικό συστατικό για την εξέλιξη οποιασδήποτε πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας.

    Η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική Κυβέρνηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών Αρχών στη δημόσια ζωή, σημείωσε.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Σύνοδος Επιτροπής ΟΗΕ ----------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου έφθασε προχθές στη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 49η Σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών που πραγματοποιείται στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού από την 28η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 11 Μαρτίου 2005.

    Ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος ηγείται της κυπριακής αντιπροσωπείας, θα προσφωνήσει την Σύνοδο σήμερα το απόγευμα.

    Ο κ. Θεοδώρου στη διάρκεια της παραμονής του στην έδρα του ΟΗΕ και τη Νέα Υόρκη θα συμμετάσχει σε επιμέρους υπουργικές θεματικές συναντήσεις που θα διεξαχθούν στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει επαφές με ομολόγους του άλλων χωρών, καθώς και με στελέχη της ομογένειας και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

    Η 49η Σύνοδος για τις Γυναίκες σηματοδοτεί την 10η επέτειο από την υιοθέτηση της Διακήρυξης και του Σχεδίου Δράσης του Πεκίνου και την 30ή επέτειο από την 1η Διεθνή Διάσκεψη για τις Γυναίκες που έγινε στο Μεξικό το 1975.

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου θα παραπεμφθούν στην προσεχή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για την επισκόπηση της εφαρμογής της Διακήρυξης της Χιλιετίας.

    Υπουργός Εμπορίου - Εβδομάδα ''Γνωρίστε την Κύπρο'' ------------------------------------- Αν και το 2004 ήταν μια ''δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό μας, πετύχαμε να ανακόψουμε την πτώση των τελευταίων χρόνων, να σταθεροποιήσουμε τη βρετανική αγορά και να πετύχουμε εντυπωσιακές αυξήσεις από άλλες πολύ σημαντικές αγορές για μας, όπως αυτές της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και άλλων'', δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της εβδομάδας ''Γνωρίστε την Κύπρο'', η οποία είναι αφιερωμένη στην ''Κύπριδα Αφροδίτη'', ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''οι προσπάθειες μας θα συνεχιστούν με τον ίδιο ενθουσιασμό, με στόχο η φετινή χρονιά, η οποία παρουσιάζει επίσης ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, να σημειώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα''.

    Είπε επίσης πως το αξιόλογο έργο των ξεναγών εκτιμάται βαθιά και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, αφού οι στόχοι είναι κοινοί, ιδιαίτερα σε μιαν εποχή που το κλίμα του ανταγωνισμού στη διεθνή τουριστική αγορά οξύνεται συνεχώς.

    Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου Πόπη Χατζηδημητρίου, αφού είπε πως φέτος ο Σύνδεσμος συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής και δράσης, ανέφερε πως λόγω του ψηλού επίπεδου εκπαίδευσης του Κύπριου ξεναγού, η Κύπρος επιλέγηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ξεναγών να είναι περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης ξεναγών.

    Αναφορικά με την εβδομάδα, η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνεται στις 6 Μαρτίου, είπε πως είναι το πρώτο θεματικό έργο πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο προωθεί ο ΚΟΤ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για του τουρισμό ως το 2010.

    Στον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Διευθυντής Τουρισμού του ΚΟΤ Λεύκιος Φυλακτίδης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φώτης Φωτίου ανέφερε πως το 2004 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τον κυπριακό τουρισμό, αλλά και για τον παγκόσμιο, λόγω της οικονομικής ύφεσης και του ρευστού διεθνούς πολιτικού περιβάλλοντος.

    Οπως σημείωσε, το 2% αύξησης που σημειώθηκε σε σχέση με το 2003 σίγουρα δεν είναι επιτυχία, αλλά είναι βήμα ενθαρρυντικό, αφού ''πετύχαμε να ανακόψουμε την περαιτέρω πτώση που παρουσίαζε ο τουρισμός μας τα τελευταία χρόνια''.

    Σημείωσε ακόμα ότι το 2005 αναμένεται να είναι καλύτερη χρονιά μετά και τα πρώτα αποτελέσματα του Ιανουαρίου, τα οποία κατέγραψαν μιαν αύξηση του 4,2%.

    ΕΕ - Αντικαπνιστική εκστρατεία - Μάρκος Κυπριανού -------------------------- Ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάρκος Κυπριανού εγκαινιάζει σήμερα τη νέα αντικαπνιστική εκστρατεία της Ενωσης, με την ευκαιρία της εφαρμογής της συνθήκης του Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος.

    Ο κ. Κυπριανού θα παρουσιάσει το λογότυπο και το σλόγκαν της διαφημιστικής εκστρατείας στις 11.30 σήμερα το πρωί (ώρα Κύπρου) στην πλατεία Schuman, έξω από την έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα τύπου του Berlaymont.

    Προχθές Κυριακή τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη Πλαίσιο για τον Ελεγχο του Καπνίσματος. Η Συνθήκη αυτή - η πρώτη που γίνεται σε διεθνές επίπεδο -υποχρεώνει τις χώρες παγκοσμίως να αναλάβουν δράση ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και οι ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα.

    Η Συνθήκη Πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνίσματος ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2003 από τον ΠΟΥ. Τη Συνθήκη έχουν επικυρώσει 55 χώρες. Μέχρι στιγμής 13 από τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ την έχουν επικυρώσει.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Ιανουάριος - Κύπρος ------------------------------ Μεγάλη αποκλιμάκωση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιανουάριο, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση που καταγράφηκε στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο ήταν τον Ιανουάριο 2,8% έναντι 3,9% του Δεκεμβρίου.

    Στην ευρωζώνη ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν 1,9% έναντι 2,4% τον Δεκέμβριο. Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε μεγάλη αύξηση, φτάνοντας το 4,2% έναντι 3,1% τον Δεκέμβριο.

    Σημαντική συμβολή στη μείωση του πληθωρισμού στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είχαν οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου, ενώ στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού βοήθησαν επίσης οι προσφορές της τουριστικής βιομηχανίας (προπληρωμένες διακοπές, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία).

    Αντίθετα, νέα αύξηση σημείωσαν οι τιμές ενέργειας (υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια).

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση ------------------------------ Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,9% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην τελευταία συνάντηση του Φεβρουαρίου με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να υποχωρεί στις 1.162,53 μονάδες. Ωστόσο, παρά τις σημαντικές ζημιές, η αγορά παρουσίασε και τον δεύτερο μήνα του 2005 μηνιαία κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε ποσοστό 0,25%. Σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,21% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,25 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στις 682.000 λίρες.

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 01/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5816               0,5850
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4402               0,4428
    Λίρα Αγγλίας              0,8455               0,8505
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 01/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 01/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4217            0,4250
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3468            0,3495
    Δολάριο Καναδά                  0,3561            0,3589
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3781            0,3811
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  740.341,66
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,42     1,41    703.318,89
    FTSE/CySE 20                           395,73     1,52    439.315,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.184,04     1,42    413.307,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.057,47     1,64     28.072,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.050,32     1,61     36.239,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.179,10     1,43    441.380,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.208,33     1,34    270.168,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.028,44     2,40     14.962,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.026,34     1,33    245.357,33
    FTSE Med (28/2/2005)                 7.618,05     2,80
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κομισιόν - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, αποδεικνύουν ''ακόμη μια φορά την επιθυμία της ΕΕ να βοηθήσει προς την κατεύθυνση επιδίωξης λύσης του Κυπριακού αλλά και τη δική μας επιθυμία για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό''.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανοί - Ερευνες

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Βάλστρομ - Δηλώσεις

    Το ευρωπαϊκό σύνταγμα και το Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωϊ στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκο Βάλστρομ.

    [09] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Πρωτόκολλο - Τουρκία - ΕΕ

    [10] (Κ) Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Ανθρώπινα Δικαιώματα - Κατεχόμενα

    Η μη συμμόρφωση των λεγόμενων τ/κ αρχών σε πρόνοιες της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975 για τους εγκλωβισμένους καθιστά την καθημερινή ζωή τους δύσκολη, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις κατεχόμενες περιοχές.

    [11] (Κ) Αριστος Αριστοτέλους - Ετήσια έκθεση - Κατοχικός στρατός - ΕΦ

    Η Τουρκία, εκτός από κάποιες αντικαταστάσεις εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια, δεν έχει προβεί σε σημαντική αριθμητική ενίσχυση ή ουσιαστική αναβάθμιση του στρατιωτικού της υλικού στην Κύπρο, δήλωσε ο επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege Δρ. Αριστος Αριστοτέλους, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία «συνεχίζει και το 2005 να διατηρεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα ικανοτήτων τις κατοχικές της δυνάμεις».

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Με σημαντική άνοδο υποδέχθηκε τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον νέο Γενικό Δείκτη Τιμών να διατηρείται σε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,43%, κλείνοντας στις 1.179,1 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,41% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 740.000 λίρες.

    [13] (Κ) Αντώναρος - ΚΥΣΕΑ - Πολιτική Εθνικής Αμυνας

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει ενεργά στα θέματα ασφαλείας της Κύπρου, και να της παρέχει αμέριστη και πολυεπίπεδη στήριξη μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης στο νησί, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος.

    [14] (Κ) Κουμουτσάκος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία - Ελλάδα

    Βελτιώσεις διαπιστώνονται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    [15] (Κ) ΕΕ - Αντικαπνιστική εσκτρατεία - Επίτροπος Κυπριανού

    [16] (Κ) Ράλλυ Κύπρος 2005 - Παρουσίαση

    [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίτροπος Κυπριανού

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, απέρριψε κατηγορηματικά συγκεκριμένες αναφορές για την Κύπρο στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτηρίζοντας ισχυρισμούς που περιέχονται στην έκθεση ''εντελώς άδικους'' και ''θέατρο του παραλόγου''.

    [19] (Κ) ΟΗΕ - Εκθεση - Αιτήσεις ασύλου - Κύπρος

    Η Κύπρος, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της, έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για άσυλο κατά την περίοδο 2000-2004, με 22 αιτητές ασύλου ανά 1.000 κατοίκους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 1 March 2005 - 18:49:18 UTC