Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ανδρέας Ταμπουρίδης - Δήμαρχος Μπάρνετ
  • [02] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - 5η αγωνιστική
  • [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Αμερικανικά όπλα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΟΗΕ - Υπουργός Δικαιοσύνης - Γυναίκες
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Εκθεση ΗΠΑ - Οπλα
  • [08] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Οπλα
  • [11] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας- Φερχόφσταντ - Ομιλία
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Ευρωβουλή - Δημοσιονομικές προοπτικές - Δημητρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Κύπρος
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση ΥΠΕΞ ΗΠΑ
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Πρόταση για δημιουργία Συνασπισμού κομμάτων
  • [18] (Κ) Υπουργός Παιδείας Ελλάδας - Κύπριοι - ΑΕΙ
  • [19] (K) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Αμερικανικά όπλα - Κατεχόμενα
  • [20] (Κ) ΧΑΚ - ΧΑ - Συνεργασία
  • [21] (Κ) ΚΕΑ - Εκθεση - Αμερικανικό ΥΠΕΞ
  • [22] (Κ) Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας - Επίσκεψη
  • [23] (Κ) Αγία Εδρα - Πρεσβευτής Κύπρου - Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'
  • [24] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - 5η αγωνιστική - Νίκη Ανόρθωσης

  • [01] (Κ) Ανδρέας Ταμπουρίδης - Δήμαρχος Μπάρνετ

    Ο Ελληνοκύπριος Δημοτικός Σύμβουλος του Μπάρνετ στο Λονδίνο Ανδρέας Ταμπουρίδης εξελέγη χθες βράδυ ομόφωνα νέος Δήμαρχος του Μπάρνετ, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Ταμπουρίδης θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως 42ος Δήμαρχος του Μπάρνετ σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαϊου.

    [02] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - 5η αγωνιστική

    Διεξάγονται σήμερα οκτώ ποδοσφαιρικοί αγώνες στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής για το Κύπελλο Κύπρου.

    Οι αγώνες είναι: Ανόρθωση - Απόλλων, Διγενής Μόρφου - Ομόνοια, Εθνικός Αχνας - Ολυμπιακός, Αθλητική Ενωση Πάφος - Αρης, ΑΠΟΕΛ - ΠΑΕΕΚ, ΑΕΛ - ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς, ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς - Ενωση Νέων Παραλιμνίου και ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας - ΑΕΚ.

    [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Αμερικανικά όπλα

    Δεν υπήρξε οποιαδήποτε μεταφορά όπλων στα κατεχόμενα που να παραβιάζει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και να προκαλεί ανησυχία, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, όταν κλήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες περί πρόσφατης μεταφοράς όπλων αμερικανικής κατασκευής στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ανάκληση των επιστολών παραίτησης των 22 αρχι-αεροσυνοδών από τη διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών και η άρση των απεργιακών μέτρων των εργαζομένων στην εταιρεία είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες και οι συνομιλίες που είχε εκεί για το Κυπριακό και τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, η δημοσιοποίηση έκθεσης της Μονάδας Στρατηγικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης του Ιντερκόλεϊτζ για την άμυνα και τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο και η επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττας Γιαννάκου και το θέμα φοίτησης Κυπρίων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΪ) της Ελλάδας είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κυβέρνηση ακυβερνησίας'' ότι οι κυβερνώντες χειρίστηκαν την κρίση στις Κυπριακές Αερογραμμές ''με απόλυτο ερασιτεχνισμό και μέσα σε κλίμα πλήρους κυβερνητικής ασυνεννοησίας, αλλά και ακυβερνησίας'', προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης όσω και κομμάτων της συγκυβέρνησης. Σε άλλο θέμα γράφει πως πολλά φάρμακα δεν είναι εγγεγραμμένα και δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο, παρά το ότι περιελήφθησαν στο νέο τιμοκατάλογο του Υπουργείου Υγείας. Οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έδωσαν χθες, πρώτη ημέρα ισχύος των νέων χαμηλών τιμών, παραγγελίες εκατομμυρίων λιρών στους εισαγωγείς φαρμάκων, προκειμένου να γεμίσουν τα ράφια τους με φθηνότερα φάρμακα.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Περαιτέρω μείωση στις αμυντικές δαπάνες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης του Ιντερκόλεϊτζ Αριστος Αριστοτέλους, η Κυπριακή Δημοκρατία μείωσε τις αμυντικές δαπάνες κατά 29,3% το 2004, φέρνοντάς τις ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο 2,4% έναντι 3,7% που ήταν κατά το 2003. Ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε επίσης ότι τα τουρκικά στρατεύματα στο νησί είναι κατά πολύ πιο ισχυρά έναντι της Εθνικής Φρουράς από ό,τι ήσαν το 2000. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως ''μυθοπλάστες, κινδυνολόγους και συκοφάντες'' όσους του αποδίδουν προσπάθεια παραγνώρισης του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο "Ιδού η σχέση Λιλλήκα - SporTeam" αναφέρεται σε "αδιάσειστα στοιχεία" τα οποία "καταδεικνύουν πλέον τη σχέση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα με την εταιρεία 'SporTeam (Cyprus) LTD', την οποία προώθησε για να αναλάβει την εκστρατεία προβολής της Κύπρου κατά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, έναντι ποσού που έγγιζε το ένα εκατομμύριο λίρες''. Αλλού γράφει ότι η ένταξη της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ, που θεωρείται ο προθάλαμος της ζώνης του ευρώ, μετατίθεται για τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου 2005, επειδή το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 φαίνεται να διαμορφώνεται στο 4,2% επί του ΑΕΠ, με απόκλιση δηλαδή μιας ποσοστιαίας μονάδας πιο πάνω από το προβλεπόμενο ποσοστό (5,2%), το οποίο υποβλήθηκε από την Κύπρο στην ΕΕ με το πρώτο Πρόγραμμα Σύγκλισης.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Καθαρές κουβέντες από τη Μαριέττα Γιαννάκου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, η Υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος θα καθορίζει τα κριτήρια και θα επιλέγει τους φοιτητές για τα ελλαδικά ιδρύματα και ότι δεν εισηγείται η Ελλάδα είτε κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων είτε καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κρατικοί αξιωματούχοι αγνόησαν το νόμο για το ''πόθεν έσχες'' και δεν υπέβαλαν, ως όφειλαν, δήλωση για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Κρύο ντους για Κ.Α.'' γράφει στο κύριο θέμα πως η χθεσινή ημέρα έκλεισε με απόσυρση των 22 επιστολών απόλυσης των αρχι-αεροσυνοδών και άρση των απεργιακών μέτρων εκ μέρους των συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών μετά από πολύωρες συνεδρίες και διαπραγματεύσεις. Κρίθηκαν παράνομες οι απολύσεις και η απεργία και έμεινε εκτεθειμένο το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέθεσε στη διάρκεια των επαφών του στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες ''συνταγή'' που περιέχει επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου, έναντι εξαγωγών από το λιμάνι της πόλης, οι οποίες θα διεξάγονται από μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανακάλεσαν τις απολύσεις'' ότι η χθεσινή τοποθέτηση της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν καταλυτική για την αναστολή των απεργιακών μέτρων και την εκτόνωση της εργασιακής κρίσης στις Κυπριακές Αερογραμμές. Η μεσολαβητική υπηρεσία έκρινε ότι ήταν παράτυπη και κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων η κατάργηση των 22 θέσεων αρχι-αεροσυνοδών και η απόλυσή τους από τη διοίκηση της εταιρείας. Αλλη είδηση είναι η αύξηση των κρουσμάτων κυκλοφορίας στην κυπριακή αγορά ακατάλληλου ελληνικού μελιού, το οποίο περιέχει υπολείμματα της απαγορευμένης ουσίας 1,4 διχλωροβενζόλιο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Αναστέλλεται η απεργία στις Κυπριακές Αερογραμμές'' γράφει στο κύριο θέμα πως οι πιλότοι και το προσωπικό καμπίνας των Κυπριακών Αερογραμμών ανέστειλαν από χθες βράδυ τα απεργιακά μέτρα των τελευταίων δύο ημερών, κατόπιν της απόσυρσης των επιστολών απόλυσης των 22 αρχι-αεροσυνοδών. Σε άλλο θέμα γράφει, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή όλων των χωρών ως προς το ποσοστό αιτήσεων για πολιτικό άσυλο επί του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ -------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, απέρριψε κατηγορηματικά συγκεκριμένες αναφορές για την Κύπρο στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας ισχυρισμούς που περιέχονται στην έκθεση ''εντελώς άδικους'' και ''θέατρο του παραλόγου''.

    Σε μια πρώτη αντίδραση στο περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε σε παραλείψεις και είπε πως θα γίνουν οι αναγκαίες παραστάσεις αναφορικά με δύο νέα στοιχεία της έκθεσης για το 2004 που αφορούν τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου και την περίοδο πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως θα προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό, διότι, όπως επεσήμανε, δεν έχει μελετήσει ακόμα το πλήρες κείμενο της έκθεσης.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση στην έκθεση ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος για λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν στην κατεχόμενη Τύμπου, επεσήμανε ότι η έκθεση δεν φαίνεται να σημειώνει το λόγο που αυτό είναι παράνομο.

    Δυστυχώς, είπε, παραγνωρίζει η έκθεση, κάτι που είναι ''ιδιαίτερα άδικο για την Κυπριακή Δημοκρατία'', τη συνέχιση της τουρκικής κατοχής και τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τις τουρκικές αρχές. Στην ουσία, πρόσθεσε ''η όποια διοίκηση στα κατεχόμενα είναι υποτελής τοπική διοίκηση της κατοχικής δύναμης''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η επισήμανση για το παράνομο αεροδρόμιο δεν ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, τις οποίες όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, λέγουν ότι σέβονται και τηρούν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε σε ισχυρισμό στην έκθεση για την περίοδο προ του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, τον Απρίλιο 2004, ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για επηρεασμό των ΜΜΕ, επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς ότι δεν επιτράπηκε στον πρώην ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και τον πρώην Κοινοτικό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν να εκθέσουν τις απόψεις τους στην τηλεόραση.

    ''Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την όποια κατηγορία στο θέμα αυτό. Η όλη συζήτηση σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν έγινε απόλυτα δημοκρατικά, δόθηκε χρόνος, ίσως περισσότερος, σε εκείνους που υποστήριζαν το σχέδιο παρά σε εκείνους που ήταν εναντίον και οι όποιες αναφορές σε μη δημοκρατική συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρίπτονται χωρίς οποιοδήποτε δισταγμό'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Ανθρώπινα Δικαιώματα - Κυπριακή Δημοκρατία

    Εκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικά σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών αλλά παρατηρούνται προβλήματα σε ορισμένους τομείς.

    Η έκθεση επικρίνει την κυπριακή κυβέρνηση ότι συνεχίζει να εμποδίζει κάθε προσπάθεια των «τ/κ αρχών ή διεθνών μερών να ανοίξουν το αεροδρόμιο Ερτζάν ή οποιοδήποτε λιμάνι στη βόρεια Κύπρο για ταξίδια σε προορισμούς άλλους από την Τουρκία».

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ τον περασμένο Μάιο και ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί της ΕΕ δεν έχουν εφαρμοστεί στο έδαφος κάτω από τον έλεγχο του ψευδοκράτους, το οποίο ονομάζει «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνει ότι αν και η κυβέρνηση «γενικά σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, εντούτοις υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένους τομείς. Η κακοποίηση κρατουμένων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα. Η βία εναντίον των γυναικών συνεχίζεται. Η διακίνηση γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει πρόβλημα», αναφέρει στην περίληψή της η έκθεση.

    Στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αμερικανική έκθεση αναφέρει ότι αν και δεν υπήρξαν περιπτώσεις δολοφονιών που είχαν πολιτικά ελατήρια από την κυβέρνηση ή πράκτορες, εντούτοις σημειώθηκε ένας θάνατος σε αστυνομικά κρατητήρια.

    Σε σχέση με τις Κεντρικές Φυλακές, η έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι συνθήκες «γενικά ανταποκρίνονται στα διεθνή επίπεδα αν και υπάρχουν ορισμένα προβλήματα», όπως συνωστισμός. Αναφέρει ότι δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν τις Φυλακές διαπίστωσαν ότι ενώ έχει χωρητικότητα 274 τροφίμων, εντούτοις στις Φυλακές διέμεναν 433 άτομα. Οι μισοί τρόφιμοι ήταν ξένοι οι οποίοι είχαν έρθει στο νησί παράνομα.

    Η έκθεση κάνει αναφορά επίσης σε δημοσιεύματα στα οποία Τ/Κ και ξένοι ισχυρίστηκαν ότι έτυχαν άνισης μεταχείρισης από την αστυνομία και ότι ''τους κτυπούσαν και κακοποιούσαν σε τακτική βάση''.

    Αναφορικά με την ελευθερία λόγου και Τύπου, η κυβέρνηση γενικά σέβεται αυτά τα δικαιώματα στην πράξη, παρατηρεί η αμερικανική έκθεση, και δεν απαγορεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία. Ωστόσο αναφέρει ότι τις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, «υπήρξαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση άσκησε πίεση στα ΜΜΕ για υποστήριξη της θέσης της στο σχέδιο Ανάν».

    Κατά την έκθεση, «την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα δύο καίρια μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να δώσουν χρόνο στις μεταδόσεις τους στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ και στον Επίτροπο της ΕΕ για τη Διεύρυνση. Ο αρχηγός του μοναδικού μεγάλου κόμματος που υποστήριζε το Σχέδιο Ανάν υπέβαλε διαμαρτυρία προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ισχυριζόμενος επηρεασμό των ΜΜΕ κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα».

    Παράλληλα αναφέρει ότι η κυβέρνηση υπέβαλε σημαντικούς περιορισμούς στη «διακίνηση Τούρκων δημοσιογράφων που διακινούνταν διά μέσου της πράσινης γραμμής για κάλυψη γεγονότων στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές».

    Οσον αφορά την ελευθερία διακίνησης, αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση αν και δεν παρεμποδίζει Ε/Κ να ταξιδεύουν «στη βόρεια Κύπρο εντούτοις αποθαρρύνει τη διαμονή τους σε περιουσίες που ανήκαν σε Ε/Κ, όπως επίσης αποθαρρύνει το τζόγο και την αγορά ή ανάπτυξη περιουσίας εκεί. Επίσης η κυβέρνηση απαγορεύει τη διακίνηση Τούρκων προς το νότο».

    Αναφέρει ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να εμποδίζει κάθε προσπάθεια των τ/κ αρχών ή διεθνών μερών να ανοίξουν το αεροδρόμιο Ερτζάν ή οποιοδήποτε λιμάνι στη βόρεια Κύπρο για ταξίδια σε προορισμούς άλλους από την Τουρκία».

    Η αμερικανική έκθεση προσθέτει ότι αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για διευκόλυνση της διακίνησης Τ/Κ καθώς και πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες, «εντούτοις δεν εφάρμοσε σημαντικές πτυχές αυτών των μέτρων».

    Αναφέρει ότι Τ/Κ και Ε/Κ ψήφισαν σε χωριστά δημοψηφίσματα για το προτεινόμενο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού μετά από 30 χρόνια διαίρεσης. Το σχέδιο δεν υιοθετήθηκε αν και 65% των Τ/Κ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Το 76% των Ε/Κ τάχθηκε εναντίον.

    Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Ανθρώπινα Δικαιώματα - Κατεχόμενα ----------------------------------------------------- Η μη συμμόρφωση των λεγόμενων τ/κ αρχών σε πρόνοιες της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975 για τους εγκλωβισμένους καθιστά την καθημερινή ζωή τους δύσκολη, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις κατεχόμενες περιοχές.

    Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι η πρόσβαση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στους Ε/Κ εγκλωβισμένους και Μαρωνίτες παραμένει περιορισμένη, ενώ δεν μπορούν να αφήσουν την περιουσία τους ως κληρονομιά σε άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επιπρόσθετα «οι αρχές έθεσαν υπό παρακολούθηση μέλη της ε/κ κοινότητας που διαμένουν στο βορρά».

    Σημειώνει ότι οι τ/κ αρχές διατηρούν περιορισμούς στους 403 Ε/Κ εγκλωβισμένους και στους 140 Μαρωνίτες και δεν τους επετράπη να λάβουν μέρος στις τ/κ ''εκλογές''.

    Οι τ/κ αρχές πήραν μέτρα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης Ε/Κ και Μαρωνιτών που διαμένουν στις περιοχές υπό τη διοίκησή τους αλλά αυτές οι ομάδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε βάρος τους, επισημαίνει η έκθεση.

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη από τη διερεύνηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί, ούτε και πληροφορίες για οποιεσδήποτε εξαφανίσεις που είχαν πολιτική σκοπιμότητα.

    Στην έκθεση γίνονται αναφορές στην υπόθεση του Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα καθώς και της Τιτίνας Λοϊζίδου όπου στην τελευταία αναφέρει ότι η Τουρκία υποχρεώθηκε να πληρώσει 1,5 εκ. δολάρια στην Ε/Κ για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της ενώ έχουν καταχωρηθεί 500 περιπτώσεις στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας από Ε/Κ.

    Οσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας, σημειώνει ότι μετά τη διακίνηση Ε/Κ και Μαρωνίτες έχουν ελεύθερη διακίνηση σε θρησκευτικούς χώρους στη βόρεια Κύπρο αλλά δεν μπορούν να επισκεφθούν θρησκευτικούς χώρους σε στρατιωτικές περιοχές.

    Αναφέρεται επίσης στη λειτουργία στον Αγιο Μάμα στη Μόρφου τον περασμένο Αύγουστο και γράφει ότι η βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας είχε στόχο να αποτραπεί η προγραμματισμένη λειτουργία στην εκκλησία. Η επίθεση, εκτιμά η έκθεση, ήταν έργο Τ/Κ εθνικιστών. Η εκκλησία επιδιορθώθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια η λειτουργία στο χώρο αλλά επισημαίνει ότι οι τ/κ αρχές δεν επέτρεψαν στους Ε/Κ οργανωτές να κτυπήσουν την καμπάνα της εκκλησίας.

    Οσον αφορά τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, η έκθεση σημειώνει ότι Ε/Κ είναι αναγκασμένοι να παρουσιάζουν τα διαβατήριά τους, «κάτι για το οποίο είναι απρόθυμοι να πράξουν».

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κατεχόμενα - Αμερικανικά όπλα ---------------------------------------------- Δεν υπήρξε οποιαδήποτε μεταφορά όπλων στα κατεχόμενα που να παραβιάζει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και να προκαλεί ανησυχία, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, όταν κλήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες περί πρόσφατης μεταφοράς όπλων αμερικανικής κατασκευής στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

    Παράλληλα επανέλαβε τη βούληση των ΗΠΑ να εργαστούν για να χαλαρώσουν τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ καθώς και την υποστήριξή τους στο σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Ιριλάι είπε πως υπάρχουν όπλα τα οποία κατέχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ''από ό,τι γνωρίζουμε δεν υπάρχουν μεταφορές που να έχουν γίνει ή πρόνοιες για τις μεταφορές που να έχουν παραβιαστεί. Και δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε νέες εξελίξεις που θα μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι συμβαίνει κάτι παράνομο ή απαγορευμένο''.

    Σε παρατήρηση πως έχει γίνει μεταφορά πολλών αρμάτων αμερικανικής κατασκευής στα κατεχόμενα, ο κ. Ιριλάι ανέφερε πως πρόκειται για άρματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης.

    Πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει μεταφορά οποιουδήποτε οπλισμού από την Τουρκία γιατί ''εάν έχουν έλεγχο των όπλων τότε δεν τα έχουν μεταφέρει. Εχουν διατηρήσει τον έλεγχό τους''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Βάλστρομ - Δηλώσεις ---------------------------------------------------- Το ευρωπαϊκό σύνταγμα και το Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκο Βάλστρομ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Σουηδέζα Αντιπρόεδρο που είναι αρμόδια για θεσμικά θέματα και θέματα επικοινωνίας, σχετικά με τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης για την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η διαδικασία επικύρωσης επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει στη Βουλή το Φεβρουάριο, αλλά τελικά αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, να γίνει το Μάιο, όταν διαπιστώθηκε από δημοσκοπήσεις ότι οι πολίτες στην Κύπρο είναι λιγότερο ενημερωμένοι για το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επιλογή του Μαΐου συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για την εβδομάδα της Ευρώπης και με αυτόν τρόπο δίδεται και ο ανάλογος συμβολισμός.

    Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το Κυπριακό με την κ. Βάλστρομ να υποστηρίζει όπως και ο Πρόεδρος Μπαρόζο, ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο.

    Εγινε επίσης και μια ανταλλαγή ιδεών για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίτροπος Κυπριανού ------------------------------------------ Ο Επίτροπος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού για την υγεία και προστασία των καταναλωτών ενημέρωσε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, καθώς και τη γενικότερη σχετική στρατηγική της Κοινότητας.

    Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο γραφείο του, ο Επίτροπος ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο που ο Πρόεδρος τον πρότεινε για τη θέση αυτή, αλλά και που ζήτησε να τον επισκεφθεί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «είναι χαρά και ευχαρίστηση που επισκέπτεται το φίλο Μάρκο Κυπριανού». Οπως είπε, ο κ. Κυπριανού προΐσταται ενός πολύ σημαντικού τομέα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο.

    Σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Κυπριανού λειτουργεί ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι αντιπρόσωπος της Κύπρου, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν αναιρεί με κανένα τρόπο τους πολύ στενούς φιλικούς δεσμούς και τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά χρόνια και που ακόμη εξακολουθούν να έχουν.

    ΕΕ - Αντικαπνιστική εκστρατεία - Επίτροπος Κυπριανού ----------------------------------------------------- Με το σύνθημα ''HELP Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο'', το οποίο θα κάνει το γύρο των 25 ευρωπαϊκών πρωτευουσών πάνω σε μια γιγαντιαία φουσκωτή κατασκευή, ξεκίνησε χθες από τις Βρυξέλλες, η νέα αντικαπνιστική εκστρατεία της Κοινότητας. Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε ο αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Κύπριος Επίτροπος, Μάρκος Κυπριανού.

    Οπως επισημαίνεται από την Επιτροπή, οι νέοι, οι μη καπνιστές και εκείνοι που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα μπορούν να βοηθηθούν στην απόφασή τους να ζήσουν μια ζωή χωρίς τσιγάρο, χάρη σε μια νέα αντικαπνιστική εκστρατεία της ΕΕ (αξίας 72 εκατ. ευρώ) που ξεκίνησε χθες.

    Η νέα εκστρατεία σχεδιάστηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του τομέα της υγείας και επαγγελματιών του τομέα των δημοσίων σχέσεων. Το περιοδεύον τμήμα της εκστρατείας θα συνοδεύεται από μια διαφημιστική εκστρατεία HELP για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Ο Επίτροπος Κυπριανού ανέφερε ότι «οι ασθένειες και οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα κοστίζουν στις χώρες της ΕΕ 100 δισ. ευρώ ετησίως'', ενώ οι εκστρατείες πρόληψης και οι ενημερωτικές εκστρατείες όπως η ''HELP'' συνιστούν επένδυση για ένα υγιέστερο και καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες.

    ''Η εκστρατεία δεν θα προωθεί μόνο τρόπους ζωής χωρίς κάπνισμα για τους νέους, αλλά και θα τονίζει τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος και θα υποστηρίζει την τάση προς την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους», είπε.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κομισιόν - Πρόεδρος Δημοκρατίας ---------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως οι προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, αποδεικνύουν ''ακόμη μια φορά την επιθυμία της ΕΕ να βοηθήσει προς την κατεύθυνση επιδίωξης λύσης του Κυπριακού αλλά και τη δική μας επιθυμία για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό''.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα σημειωθεί από όλους, και στην Κύπρο, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ επανέλαβε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για απεξάρτηση του κανονισμού για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ από τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως υπήρξε προσπάθεια από πλευράς του κ. Μπαρόζο για αλλαγή της νομικής βάσης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''αυτά είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες'', προσθέτοντας πως ''εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στηρίζει και η Επιτροπή Νομικών του Συμβουλίου της ΕΕ είναι σωστή και ότι χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο''.

    ''Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφής και έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές σε σχέση με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Επιδιώκουμε να απεξαρτηθούν οι δυο κανονισμοί έτσι ώστε άμεσα η τ/κ κοινότητα να μπορέσει να πάρει την οικονομική βοήθεια εκ μέρους της ΕΕ των 259 εκατομμυρίων ευρώ'', ανέφερε.

    Εκπρόσωπος - Βρετανοί - Ερευνες --------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας σε σχέση με έρευνες των Βρετανών στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερώτηση.

    Ερωτηθείς αν οι βρετανικές βάσεις έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα επί του θαλάσσιου πλούτου νοτίως της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης δεν έχουν δικαίωμα οι βρετανικές βάσεις στον υποθαλάσσιο πλούτο έστω και εάν λέγεται ότι έχουν χωρικά ύδατα ή ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει η Κυπριακή Δημοκρατία εκεί ότι είναι χωρικά της ύδατα''.

    Αντώναρος - ΚΥΣΕΑ - Πολιτική Εθνικής Αμυνας -------------------------------------------- Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει ενεργά στα θέματα ασφαλείας της Κύπρου, και να της παρέχει αμέριστη και πολυεπίπεδη στήριξη μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης στο νησί, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος.

    Ο κ. Αντώναρος μιλούσε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και ασχολήθηκε με την Πολιτική Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.

    ''Η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα, οφείλει να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της και έχει την υποχρέωση να φροντίζει τη θωράκισή της'', τόνισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας.

    Κουμουτσάκος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τουρκία - Ελλάδα ---------------------------------------------------- Βελτιώσεις διαπιστώνονται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Αναφορικά με την Τουρκία, είπε πως οι επισημάνσεις που έχουν γίνει σε σχέση με την μη αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποδεικνύουν ότι είναι κοινώς αποδεκτό πως ''το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός κορωνίδα της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο''.

    ''Δεν είναι μόνο ελληνική θέση, αλλά είναι θέση κοινώς αποδεκτή οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός κορωνίδα της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο'', είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε οτι ''αυτό το θέμα είναι ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της Τουρκίας''.

    ΟΗΕ - Εκθεση - Αιτήσεις ασύλου - Κύπρος ---------------------------------- Η Κύπρος, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της, έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για άσυλο κατά την περίοδο 2000-2004, με 22 αιτητές ασύλου ανά 1.000 κατοίκους.

    Σύμφωνα με έκθεση του 2004 για τα επίπεδα και τις τάσεις ασύλου στις βιομηχανοποιημένες χώρες, που κυκλοφόρησε σήμερα από τα Ηνωμένα Εθνη, έσπασε ρεκόρ ο αριθμός των αιτητών ασύλου στην Κύπρο το 2004.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση, σε 50 βιομηχανοποιημένες χώρες ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο μειώθηκε κατά 22%, από 508.100 το 2003 σε 396.400 το 2004, ενώ από το 2001 οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 40%.

    Αριστος Αριστοτέλους - Ετήσια έκθεση - Κατοχικός στρατός - ΕΦ -------------------------------------------------- Η Τουρκία, εκτός από κάποιες αντικαταστάσεις εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια, δεν έχει προβεί σε σημαντική αριθμητική ενίσχυση ή ουσιαστική αναβάθμιση του στρατιωτικού της υλικού στην Κύπρο, δήλωσε ο επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege Δρ. Αριστος Αριστοτέλους, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία «συνεχίζει και το 2005 να διατηρεί σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα ικανοτήτων τις κατοχικές της δυνάμεις».

    Σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλους, το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο παραμένει κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια στις 36.000 έναντι 30.000 στρατιωτών το 2000, σε αντίθεση με τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς που παραμένουν από το 1974 σταθερές και ανέρχονται στις 10.000 στρατιώτες.

    Επίσης ανέφερε ότι η Κύπρος διαθέτει λιγότερα για την άμυνα της ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σχέση με την Τουρκία και την Ελλάδα και σημείωσε ότι το 2004 οι αμυντικές δαπάνες της Κύπρου έφθασαν στο χαμηλότερο τους επίπεδο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

    Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης 2005 της Μονάδας με θέμα 'Οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο», ο Δρ. Αριστοτέλους είπε ότι με τη διατήρηση των επιπέδων στρατιωτικής ισχύος στην Κύπρο η Τουρκία επιδιώκει τόσο την προς όφελος της συντήρηση της υφιστάμενης ανισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί και κατ΄ επέκταση τη διατήρηση της ισχυρής διαπραγματευτικής της θέσης στο Κυπριακό, εφόσον αυτό συνεχίζει να είναι άλυτο, όσο και την υπογράμμιση της εμμονής της για τη διασφάλιση των στρατηγικών της συμφερόντων στο νησί και μετά τη λύση.

    Ανδρέας Ταμπουρίδης - Δήμαρχος Μπάρνετ -------------------------------------- Ο Ελληνοκύπριος Δημοτικός Σύμβουλος του Μπάρνετ στο Λονδίνο Ανδρέας Ταμπουρίδης εξελέγη χθες βράδυ ομόφωνα νέος Δήμαρχος του Μπάρνετ, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Ταμπουρίδης θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως 42ος Δήμαρχος του Μπάρνετ σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαϊου.

    Ο κ. Ταμπουρίδης υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος των Συντηρητικών στο Μπάρνετ από το 1998 και Αντιδήμαρχος την περίοδο 2002 - 2003. Θα είναι ο πρώτος Ελληνοκύπριος Δήμαρχος του Μπάρνετ στην 41χρονη ιστορία του Δήμου.

    Κυπριακές Αερογραμμές - Εργασιακή διαφορά ------------------------------------------ Εληξαν χθες βράδυ τα απεργιακά μέτρα των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας να αποσύρει τις επιστολές απόλυσης 22 αρχι-αεροσυνοδών, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει ως πλεονάζον προσωπικό και για τους οποίους είχε αποφασίσει τον τερματισμό της απασχόλησής τους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΣΥΠΚΚΑ Ανδρέας Κουτουρούσης, αφού έλαβε γραπτώς την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, μετέβη στα γραφεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων για να ενημερώσει την ηγεσία της, η οποία είχε συμπαρασταθεί στους αεροσυνοδούς και αποφασίσθηκε όπως αρθούν αμέσως όλα τα μέτρα εκ μέρους των εργαζομένων, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με την εργοδοτική πλευρά, όπως προβλέπει ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος -------------------------------- Με σημαντική άνοδο υποδέχθηκε τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον νέο Γενικό Δείκτη Τιμών να διατηρείται σε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,43%, κλείνοντας στις 1.179,1 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,41% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 740.000 λίρες.

    Σημαντική άνοδο της τάξης του 1,52% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 395,73 μονάδες.

    Ράλλυ Κύπρος 2005 - Παρουσίαση ------------------------------ Μερικοί από τους καλύτερους οδηγούς του κόσμου θα αγωνιστούν για την πρώτη θέση μεταξύ 12 και 15 Μαϊου στα 18 στάδια του Ράλλυ Κύπρος 2005, που είναι ο έκτος γύρος από τις 16 διοργανώσεις του ημερολογίου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC) του Διεθνούς Συνδέσμου Αυτοκινήτου (FIA).

    Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του Ράλλυ Κύπρος 2005, στη διεθνή πίστα του Μπαχρέιν, που καλύφθηκε ευρέως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής του Κόλπου, γεγονός που ανταποκρίνεται στους στόχους των διοργανωτών του Ράλλυ Κύπρος, του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου, για προσέλκυση στην Κύπρο όσο το δυνατόν πιο πολλών οπαδών του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του Ράλλυ.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η θέση του Ράλλυ Κύπρος ως το περιφερειακό γεγονός του WRC στη Μέση Ανατολή.

    Κύπελλο Κύπρου - 5η αγωνιστική --------------------------------- Διεξάγονται σήμερα οκτώ ποδοσφαιρικοί αγώνες στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής για το Κύπελλο Κύπρου.

    [06] (Κ) ΟΗΕ - Υπουργός Δικαιοσύνης - Γυναίκες

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Εκθεση ΗΠΑ - Οπλα

    Η ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιφρονεί με προκλητικό τρόπο το διεθνές δίκαιο και δεν εξυπηρετεί την ιερή υπόθεση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πολιτικές σκοπιμότητες των ΗΠΑ στην περιβόητη νέα τάξη πραγμάτων.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού αναφερόμενος στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    [08] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Το ΔΗΚΟ θεωρεί "άδικα, παραπλανητικά, αυθαίρετα και συγκρουόμενα" με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα πολλά από όσα περιέχονται στην ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε πως το ΔΗΚΟ παρατηρεί με λύπη πως ''άστοχες και αστόχαστες ενέργειες κυπριακών πολιτικών δυνάμεων τυγχάνουν εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από όσους επιθυμούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνοκυπριακή πλευρά'' και πως ''η Ουάσιγκτον επιμένει να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο''.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 02/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5813               0,5847
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4437               0,4463
    Λίρα Αγγλίας              0,8470               0,8520
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 02/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 02/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4219            0,4252
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3451            0,3478
    Δολάριο Καναδά                  0,3566            0,3594
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3768            0,3798
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Οπλα

    Αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος επιχειρείται από τους Αμερικανούς όπως διαφαίνεται μέσα από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η στάση που χαράζουν οι ΗΠΑ όπως διαμορφώνεται μέσα από αυτήν την έκθεση.

    Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε εξάλλου ''απαράδεκτη'' την τοποθέτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος σε παρατήρηση πως έχει γίνει μεταφορά πολλών αρμάτων αμερικανικής κατασκευής στα κατεχόμενα ανέφερε πως πρόκειται για άρματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης. ''Η Τουρκία τι γυρεύει στην Κύπρο;'' διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

    [11] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας- Φερχόφσταντ - Ομιλία

    Συνάντηση με πρόγευμα θα έχει αύριο το πρωϊ στις 8:15 τοπική ώρα (9:15 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ.

    Η συνάντηση θα γίνει στην πρωθυπουργική κατοικία, ενώ αναμένεται να συζητηθούν γενικότερα κοινοτικά θέματα και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  623.790,23
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,83     0,49    567.261,11
    FTSE/CySE 20                           397,95     0,56    403.394,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.189,87     0,49    381.209,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.061,89     0,42     24.298,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.045,61    -0,45     10.441,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.184,88     0,49    405.507,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.214,28     0,49    221.201,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.047,66     1,87      7.803,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.044,20     1,74    185.462,82
    FTSE Med (1/3/2005)                 7.602,93    -0,20
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Ευρωβουλή - Δημοσιονομικές προοπτικές - Δημητρίου

    Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Γνωμοδοτικής Εκθεσης για το προτεινόμενο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ την περίοδο 2007-2013. Η σημαντικότερη από τις τροποποιήσεις που προτείνει η Επιτροπή είναι η πενταετής διάρκεια των δημοσιονομικών σχεδίων και όχι επταετής, όπως είναι σήμερα.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Νέα κέρδη κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της πλειονότητας των επιμέρους δεικτών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,49%, κλείνοντας στις 1.184,88 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,49% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,83 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 623 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 21,8% του τζίρου.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Εκθεση αμερικανικού ΥΠΕΞ - Κύπρος

    «Αδικη, μεροληπτική, μη αντικειμενική και απορριπτέα» χαρακτήρισε την ετήσια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκθεση ΥΠΕΞ ΗΠΑ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο δίδει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την ''τιμωρητική'' πολιτική την οποία καθιέρωσαν μετά τα δημοψηφίσματα.

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Πρόταση για δημιουργία Συνασπισμού κομμάτων

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου επανέφερε σήμερα την πρόταση για τη δημιουργία "συνασπισμού κομμάτων για μια πραγματική λύση της ευρωπαϊκής εποχής".

    [18] (Κ) Υπουργός Παιδείας Ελλάδας - Κύπριοι - ΑΕΙ

    [19] (K) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Αμερικανικά όπλα - Κατεχόμενα

    [20] (Κ) ΧΑΚ - ΧΑ - Συνεργασία

    Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και Χρηματιστηρίου Αθηνών(ΧΑ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΧΑΚ.

    [21] (Κ) ΚΕΑ - Εκθεση - Αμερικανικό ΥΠΕΞ

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης αναφέρει ότι ''διαζύγιο με την πραγματικότητα και την αλήθεια φαίνεται πως έχει πάρει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται από την ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο''.

    [22] (Κ) Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Μανώλης Κεφαλογιάννης για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [23] (Κ) Αγία Εδρα - Πρεσβευτής Κύπρου - Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

    [24] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - 5η αγωνιστική - Νίκη Ανόρθωσης

    
    
    Η Ανόρθωση νίκησε με 4-1 τον Απόλλωνα στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής
    του Κυπέλλου Κύπρου.
    
    Στους απογευματινούς αγώνες, ο Διγενής Μόρφου ηττήθηκε στο Μακάριο
    στάδιο από την Ομόνοια με 0-2, στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 7-0 την
    ΠΑΕΕΚ και στο Τσίρειο στάδιο η ΑΕΛ νίκησε με 5-1 την ΕΝΑΔ Πόλης
    Χρυσοχούς.
    
    Ο αγώνας Εθνικού Αχνας - Ολυμπιακού στο Δασάκι της Αχνας έληξε
    ισόπαλος 1-1 και η Αθλητική Ενωση Πάφος νίκησε τον Αρη στο Παφιακό με
    1-0.
    
    Ο αγώνας ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου στην Κυπερούντα
    έληξε ισόπαλος 1-1, ενώ ο αγώνας ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας - ΑΕΚ στο
    Δημοτικό Στάδιο Πέγειας έληξε χωρίς τέρματα.
    
    Βαθμολογίες
    -----------
    
    Α'Ομιλος
    ---------
    ΑΠΟΕΛ  12
    ΕΝΠ    10
    ΑΠΕΠ    7
    ΠΑΕΕΚ   0
    
    Στην τελευταία αγωνιστική η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει τον
    ΑΠΟΕΛ και η ΠΑΕΕΚ αντιμετωπίζει την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς.
    
    Β'Ομιλος
    ----------
    Ανόρθωση    10
    Απόλλωνας    9
    ΑΕΚ          7
    ΑΠΟΠ/Κινύρας 2
    
    Στην τελευταία αγωνιστική η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ανόρθωση και ο
    Απόλλωνας τον ΑΠΟΠ/Κινύρας.
    
    Γ'Ομιλος
    --------
    Ομόνοια      12
    Διγενής       7
    Ολυμπιακός    5
    Εθνικός Αχνας 2
    
    Στην τελευταία αγωνιστική η Ομόνοια αντιμετωπίζει τον Εθνικό και ο
    Διγενής τον Ολυμπιακό.
    
    Η Ομόνοια αν και έχει περάσει στην επόμενη φάση του Κυπέλλου
    περιμένει την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής. Επίσης
    καταλαμβάνει την πρώτη θέση και περιμένει την κλήρωση για να γνωρίζει
    τον αντίπαλο της στην επόμενη φάση.
    
    Δ'Ομιλος
    --------
    ΑΕΛ   13
    Αρης  10
    Πάφος  6
    ΕΝΑΔ   0
    
    Στην τελευταία αγωνιστική ο Αρης αντιμετωπίζει την ΑΕΛ και η ΕΝΑΔ
    

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 March 2005 - 18:49:25 UTC