Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Τρόικα - Ολι Ρεν
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα-20ή αγωνιστική- Αποτελέσματα και βαθμολογία
  • [03] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (K) Υπουργός Οικονομικών - ΕCOFIN - Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [07] (Κ) Βουλευτής Χρίστος Κληρίδης - Βρυξέλλες
  • [08] (Κ) Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρος
  • [09] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Συνέντευξη
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δραστηριοποίηση ΕΕ - Δημοσίευμα
  • [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών - Διαπίστευση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τρόικα - Τουρκία
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ελλάδας
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) ΕΕ - Τρόικα - Τουρκία - Σοκ για τα επεισόδια
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [19] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Συνεργασίας σε θέματα ναυτιλίας
  • [20] (Κ) Τουρκία - Τρόικα - Ξυλοδαρμός γυναικών
  • [21] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Μήνυμα - Ημέρα Γυναίκας
  • [22] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - Επέκταση τελωνειακής σύνδεσης - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Υπουργοί Παιδείας Κύπρου - Ελλάδας - Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ (1)
  • [24] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Υπουργοί Κύπρου - Ελλάδας - Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ (2)
  • [26] (Κ) Επιτροπή Γεωργίας Βουλής - Υπουργός Γεωργίας - Σιτοπαραγωγοί (2)
  • [27] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Λιλλήκας

  • [01] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Τρόικα - Ολι Ρεν

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, που βρίσκεται στην Αγκυρα από χθες, συνεχίζει σήμερα τις επαφές του συμμετέχοντας σε συνάντηση της τρόικα, στην τουρκική πρωτεύουσα.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα-20ή αγωνιστική- Αποτελέσματα και βαθμολογία

    
    
    Με την εκτός έδρας νίκη του Απόλλωνα επί του Διγενή στο Μακάρειο Λευκωσίας με 1 - 0 και την ήττα της ΑΕΛ από τον Εθνικό Αχνας στο Τσίρειο Λεμεσού με 0 - 2, ολοκληρώθηκε χθες η 20ή αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, που έφερε την Ανόρθωση μόνη της στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 49 βαθμούς.
    
    Στους προχθεσινούς αγώνες, η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τον ΑΠΟΕΛ στο στάδιο ΓΣΖ Λάρνακας, η Ομόνοια τον Ολυμπιακό με 3-0 στο ΓΣΠ Λευκωσίας, η Ανόρθωση την Αθλητική Ενωση Πάφος με 2-1 στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' Λάρνακας, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κέρδισε στο γήπεδο ''Τάσου Μάρκου'' τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1 και στο Τσίρειο Λεμεσού ο Αρης την Αλκή με 2-0.
    
    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 20ής αγωνιστικής, έχει ως εξής:
    
    1.  Ανόρθωση              49
    2.  ΑΠΟΕΛ                 47
    3.  Ομόνοια               34
    4.  Νέα Σαλαμίνα          33
    5.  Ολυμπιακός            33
    6.  ΑΕΛ                   26
    7.  Απόλλων               25
    8.  Αλκή                  25
    9.  Ε.Ν. Παραλιμνίου      24
    10. Διγενής               24
    11. Εθνικός Αχνας         21
    12. ΑΕΚ                   21
    13. Α.Ε. Πάφος            21
    

    [03] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις

    Η Τουρκία συμφώνησε να υπογράψει ένα πρωτόκολλο που θεωρείται ως ένα βήμα προς την αναγνώριση του υπ' αριθμό ένα αντιπάλου της και μέλους της ΕΕ, της Κύπρου, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    ''Ελαβα τη διαβεβαίωση του κ. Γκιουλ ότι θα υπογραφεί αρκετά πριν την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων'', πρόσθεσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών για διεκδίκηση των αιτημάτων τους και οι αποφάσεις που θα λάβουν σήμερα σε σχέση με τα επόμενα βήματα των ενεργειών τους είναι το θέμα που προβάλλει το σύνολο σχεδόν των κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης η σημερινή συνάντηση στην Αγκυρα της τρόικας της ΕΕ με την Τουρκία, η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης για να καλύπτει όλα τα νέα κράτη μέλη της Ενωσης, η απόφαση της Κομισιόν να διορίσει απεσταλμένο στο Κυπριακό τον πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι και η δήλωση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττας Γιαννάκου για την εισδοχή των υποψηφίων Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με βάση το βαθμό του απολυτηρίου.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «Καζάνι που βράζει ο αγροτικός κόσμος» γράφει ότι οι σιτοπαραγωγοί θα αποφασίσουν σήμερα τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων τους τα οποία αναμένεται να είναι ακόμα πιο δυναμικά μετά από όσα ειπώθηκαν χθες από πλευράς κυβέρνησης. Ο μεν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου υποστήριξε ότι δεν έχει ούτε σεντ περισσότερο από ό,τι έχει αποφασιστεί ο δε Υπουργός Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου προειδοποίησε τους αγρότες ότι η αστυνομία δεν θα μείνει απαθής. Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι σήμερα θα υποβληθεί στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο κατάλογος με τα μέλη του «υπουργικού συμβουλίου».

    «Το Θάρρος» γράφει στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο «Κλιμακώνουν τα μέτρα τους οι σιτοπαραγωγοί» ότι σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους παγκύπρια αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα οι σιτοπαραγωγοί και κοντά τους θα βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί και άλλοι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας που δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από την αντιμετώπιση των αιτημάτων τους από τα Υπουργεία Γεωργίας, Εμπορίου και Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι στο εξής το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας θα αποφασίζει για την εισδοχή των υποψηφίων Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με βάση το βαθμό του απολυτηρίου.

    Ο «Πολίτης» στην κύρια είδηση με τίτλο «Η Ευρώπη στο τραπέζι» γράφει ότι φυσική παρουσία στο τραπέζι των συνομιλιών του Κυπριακού με δικό της απεσταλμένο, αν και όποτε αρχίσουν νέα διαπραγματεύσεις λύσης, διεκδικεί η ΕΕ. Προσθέτει ότι πρωτεργάτης αυτών των προσπαθειών είναι η Κομισιόν, τα μέλη της οποίας έχουν καταλήξει στον πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι ως εκπρόσωπο της ΕΕ στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι πέντε σημεία μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, αναμένεται να αναπτύξει σήμερα η Αγκυρα στην τρόικα της ΕΕ, η οποία θα έχει την πρώτη της συνάντησης με την τουρκική κυβέρνηση μετά την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου για έναρξη διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κατηγορώ'' γράφει ότι χθες οι σιτοπαραγωγοί απέκοψαν δρόμους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους παγκυπρίως. Γράφει ότι με τη συμπαράσταση και άλλων αγροτών απορρίπτουν τις κυβερνητικές προτάσεις και θέτουν επιτακτικά πλέον τα αιτήματά τους. Αλλού προβάλλει είδηση της τουρκικής ''Ραντικάλ'', σύμφωνα με την οποία επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας για να καλύπτει όλα τα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Σε διάταξη μάχης Αγρότες - Αστυνομία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται πλέον αγρότες και κυβέρνηση, καθώς οι σιτοπαραγωγοί με την υποστήριξη άλλων αγροτικών ομάδων, κλιμακώνουν από σήμερα τα μέτρα τους και προειδοποιούν με κλείσιμο οδικών αρτηριών σε διάφορα σημεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι σε κοινή συνεδρίαση, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Εξωτερικών συζητούν σήμερα το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, που ενέγραψε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Ολι Ρεν - Τουρκία
    ------------------
    Η Τουρκία συμφώνησε να υπογράψει ένα πρωτόκολλο που θεωρείται ως ένα βήμα προς την αναγνώριση του υπ' αριθμό ένα αντιπάλου της και μέλους της ΕΕ, της Κύπρου, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.
    
    ''Ελαβα τη διαβεβαίωση του κ. Γκιουλ ότι θα υπογραφεί αρκετά πριν την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων'', πρόσθεσε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.
    
    Το πρωτόκολλο θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ στα δέκα νέα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.
    
    Ο κ. Ρεν είπε επίσης πως η ΕΕ θα ετοιμάσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα τέλη Ιουνίου.
    
    Ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να εφαρμόσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει πριν ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα αυτό το χρόνο.
    
    ''Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι κατανοητό ότι υπάρχει ένα διάστημα για να πάρει ανάσα. Ομως είναι πάρα πολύ σημαντικό η Τουρκία να διατηρήσει την ορμή στις νομικές, πολιτικές και αυξανόμενα οικονομικές μεταρρυθμίσεις'', συμπλήρωσε.
    
    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να εξαλειφθούν τα βασανιστήρια, να διευρυνθούν τα πολιτιστικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, να προστατευθούν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες και να βελτιωθεί η κατάσταση των συνδικάτων.
    
    Ο Γκιουλ δήλωσε από την πλευρά του πως η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
    
    ''Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν. Δεν υπάρχει τέλος στις βελτιώσεις. Δεν είναι μόνο να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις από το Κοινοβούλιο, η εφαρμογή είναι σημαντική'', κατέληξε.
    
    ΕΕ - Τουρκία - Τρόικα - Ολι Ρεν
    ------------------------------
    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, που βρίσκεται στην Αγκυρα από χθες, συνεχίζει σήμερα τις επαφές του συμμετέχοντας σε συνάντηση της τρόικα, στην τουρκική πρωτεύουσα.
    
    Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται επίσης ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, του οποίου η χώρα ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ενωσης, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντένις Μακσέιν, αφού το Λονδίνο αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιούλιο.
    
    Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα Αγκυρα και Βρυξέλλες θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.
    
    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, οι συζητήσεις στην Αγκυρα λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της συνεχούς προετοιμασίας κατά τη διάρκεια της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
    
    Η τρόικα και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για σειρά διεθνών θεμάτων, όπως το Μεσανατολικό, Ιράκ, Ιράν, η κατάσταση στο νότιο Καύκασο και οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ.
    
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Θεσσαλονίκη - Ομιλία
    ----------------------------------------------
    Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας δεν συνάδει με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, και μιας σειράς άλλων διεθνών οργανισμών και διεθνών δικαστηρίων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.
    
    Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη για τα πενηντάχρονα της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ), είπε πως αποτελεί πολιτική παραδοξότητα το γεγονός ότι η Τουρκία πήρε μιαν έγκυρη ψήφο της Κύπρου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά αρνείται να δει ότι η ψήφος αυτή προέρχεται από κυρίαρχο κράτος μέλος της ΕΕ.
    
    Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να το αγνοεί αυτό ούτε να αγνοεί τις βασικές νομικές επιπτώσεις που απορρέουν από αυτό.
    
    Είναι ακόμη καθήκον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας, πρόσθεσε, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των κρατών μελών στη Συμφωνία της Αγκυρας και να υπογράψει η Τουρκία το σχετικό Πρωτόκολλο.
    
    ''Για μας'', συνέχισε, ''παραμένει μόνιμος στόχος η λύση και η επανένωση, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για άμεση επανέναρξη διαδικασιών για επαναδιαπραγμάτευση πτυχών της λύσης, μιας λύσης που να μπορεί άνετα να γίνει αποδεκτή από το σύνολο του λαού της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ''.
    
    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με την πλήρη υποστήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων, θα έχει αποφασιστική επίδραση στις μελλοντικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
    
    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την Κύπρο.
    
    Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία ''να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να αναζητήσουμε τρόπους για να βρούμε από κοινού αμοιβαία επωφελείς λύσεις για τις διάφορες πτυχές που συνθέτουν το Κυπριακό''.
    
    Ηδη, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, η κυπριακή κυβέρνηση ακολουθεί μιαν πολιτική καλής θέλησης, τόσο μονομερώς όσο και μέσω της ΕΕ, για να υποβοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας με τρόπους που θα προωθούν τη συμφιλίωση και τελικά την επανένωση της Κύπρου, είπε.
    
    Υπουργός Δικαιοσύνης - Αμερικανική έκθεση
    ----------------------------------------
    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου χαρακτήρισε την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο ως «μία έκθεση προκατειλημμένων και κυστισμένων οι οποίοι προσπαθούν μέσα από τέτοιες εκθέσεις και παραποιήσεις στοιχείων και γεγονότων να εκθέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία».
    
    «Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς», είπε ο Υπουργός είναι ότι η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών «είναι απαράδεκτη πολύ δε περισσότερο διότι ξεχνά εντελώς και παραγράφει την τουρκική κατοχή και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου».
    
    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας χθες στην Κύπρο από ταξίδι στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης ότι «η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να πληγεί από βλαπτικές ενέργειες» όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που γίνεται στα καζίνο των κατεχομένων.
    
    Στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι παρόλο που τα καζίνο και ο ηλεκτρονικός τζόγος δεν επιτρέπονται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, οι κατεχόμενες περιοχές παρουσιάζουν διαφορετικό σκηνικό, αφού εκεί υπάρχουν χωρίς ουσιαστική νομοθεσία 22 καζίνο, τουρκικής κυρίως ιδιοκτησίας, τα οποία θεωρούνται ως οχήματα μέσω των οποίων διεξάγεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
    
    Ο κ. Θεοδώρου είπε η αμερικανική έκθεση θεωρεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το γεγονός «ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να επιτρέψει τη χρήση των παράνομων αεροδρομίων και λιμανιών για απευθείας εμπόριο και για απευθείας πτήσεις».
    
    Ο Υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και σημείωσε πως «εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο είναι οι ίδιες που θα εκτίθενται».
    
    Ερωτηθείς κατά πόσον το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προβεί σε κάποιο διάβημα προς τις ΗΠΑ αναφορικά με την έκθεση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Θεοδώρου απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως «η έκθεση είναι από πάνω μέχρι κάτω απαράδεκτη και δεν χρειάζεται ειδικό διάβημα» από το Υπουργείο του.
    
    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καθημερινά εκατοντάδες Κύπριοι πολίτες μεταβαίνουν στα καζίνο των κατεχομένων και αφήνουν χιλιάδες λίρες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «αυτό δεν είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλει ή επιθυμεί τώρα να θέσει υπό τη λαβίδα του νόμου».
    
    Πρόσθεσε ότι ο νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ισχύει στα κατεχόμενα και άρα «δεν μπορούμε να κάνουμε επέμβαση εκεί για να συλλάβουμε αυτούς που παρανομούν. Πρώτα απ' όλα παράνομα είναι τα ίδια τα καζίνο», συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως πέραν από του «να καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες, δεν μπορεί να γίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάτι άλλο».
    
    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πληροφορίες ότι στα καζίνο των κατεχομένων γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Θεοδώρου είπε χαριτολογώντας ότι «το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν είναι ένα πλυντήριο».
    
    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή οικονομία μπορεί να πληγεί από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που γίνεται στα καζίνο των κατεχομένων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η οικονομία της Κύπρου «είναι ανθηρή και είναι αυτή που ενίσχυσε τους Τ/Κ από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι σήμερα, δηλαδή μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και την εξαγγελία και την υλοποίηση των μέτρων προς τους Τ/Κ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση».
    
    Εξάλλου σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της στοιχεία για καταθέσεις Κυπρίων πολιτών οι οποίοι μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές τα κέρδη τους από τα καζίνο των κατεχομένων, ο Δώρος Θεοδώρου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν μόνο πληροφορίες».
    
    Υπουργός Υγείας - Μνημόσυνο Ηρώων - Ομιλία
    -----------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του τόπου εργάζονται προς την κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων για έναρξη διαλόγου για λύση του Κυπριακού, έχοντας θέσεις συγκεκριμένες και ξεκάθαρες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.
    
    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων Χρίστου Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεωργίου Μιχαήλ και Χαράλαμπου Καραγιάννη στην Κισσόνεργα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ''παραμένουμε σταθεροί και αταλάντευτοι σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του λαού''.
    
    ''Αναζητούμε λύση'', είπε, ''που να καθιστά τους Κύπριους πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους, λύση συμφωνημένη η οποία θα επιτευχθεί μέσα από διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, με βελτίωση της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητάς του''.
    
    Ανέφερε ότι η επίτευξη του στόχου της λύσης ''δεν εξαρτάται ασφαλώς μόνο από εμάς, αλλά εξαρτάται πρώτιστα από την Τουρκία και τις ισχυρές δυνάμεις που την στηρίζουν''.
    
    Υπουργός Δικαιοσύνης - Λονδίνο - Ομιλία
    ---------------------------------------------
    Η προώθηση της ιδέας για συνομιλίες στο Κυπριακό χωρίς παράλληλα να δημιουργούνται προϋποθέσεις επιτυχούς έκβασης τους, αποβλέπει στη διευκόλυνση της Τουρκίας από φίλους της, όπως οι Αμερικανοί, να βγει από το αδιέξοδο των πιέσεων για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και στις νέες 10 χώρες μέλη της ΕΕ πριν από την 3η Οκτωβρίου, είπε προχθές το βράδυ στο Λονδίνο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.
    
    ''Θα φορτώσουν το ναυάγιο στην ε/κ πλευρά και θα αποσυμπιέσουν την κατάσταση σε βάρος της Τουρκίας'', είπε ο κ. Θεοδώρου, μιλώντας σε χοροεσπερίδα της Ενωσης Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα δεξιώσεων στο κεντρικό Λονδίνο.
    
    Πρόσθεσε ότι ''εμείς έχουμε απαντήσει ότι είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να καθίσουμε σε διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να είναι σίγουρος ή να εκτιμά ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες αυτές να οδηγήσουν σε λύση και, βέβαια, χωρίς μεσολάβηση''.
    
    Κατά την επιστροφή του στην Κύπρο ο Υπουργός Δικαιοσύνης ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο ως «μία έκθεση προκατειλημμένων και κυστισμένων οι οποίοι προσπαθούν μέσα από τέτοιες εκθέσεις και παραποιήσεις στοιχείων και γεγονότων να εκθέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία».
    
    «Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς», είπε ο Υπουργός είναι ότι η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών «είναι απαράδεκτη πολύ δε περισσότερο διότι ξεχνά εντελώς και παραγράφει την τουρκική κατοχή και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου».
    
    Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής - Κύπρος - Επίσκεψη
    ---------------------------------------
    Φθάνει την ερχόμενη Πέμπτη στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.
    
    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Διαμαντούρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει, μεταξύ άλλων, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ. Θα μιλήσει επίσης σε σεμινάρια για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων Πολιτών και για τον ρόλο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.
    
    Συγκεκριμένα, ο κ. Διαμαντούρος, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο στις 20:40 της Πέμπτης, 10 Μαρτίου, θα γίνει δεκτός στις 09:00 της επομένης από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.
    
    Στις 09:45 θα συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής Κωστάκη Χριστοφόρου και στις 11:15 θα συναντηθεί με τον κ. Κλεάνθους.
    
    Μία ώρα αργότερα, ο κ. Διαμαντούρος θα συναντηθεί με τον Αντριαν βαν ντερ Μιρ και στις 12:00 θα έχει συνάντηση με τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ρόναλντ Εβερς, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα.
    
    Στις 16:00, ο κ. Διαμαντούρος θα συναντήσει τον Κύπριο Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου, και στις 17:30 θα μιλήσει σε σεμινάριο για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων Πολιτών, το οποίο πραγματοποιείται στη Δημοσιογραφική Εστία.
    
    Το Σάββατο, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής θα δώσει διάλεξη στο Intercollege με θέμα ''Προάσπιση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου: Ο ρόλος του Διαμεσολαβητή'', και θα παραστεί σε γεύμα με τον τέως Αντιπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης στη Συντακτική Συνέλευση για το Σύνταγμα της Ευρώπης Μιχάλη Ατταλίδη. Στις 21:00 θα παραστεί σε δείπνο με την Κύπρια Επίτροπο Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου.
    
    Ο κ. Διαμαντούρος αναχωρεί από την Κύπρο το πρωί της Κυριακής.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα-20ή αγωνιστική- Αποτελέσματα και βαθμολογία
    ---------------------------------------------------------
    Με την εκτός έδρας νίκη του Απόλλωνα επί του Διγενή στο Μακάρειο Λευκωσίας με 1 - 0 και την ήττα της ΑΕΛ από τον Εθνικό Αχνας στο Τσίρειο Λεμεσού με 0 - 2, ολοκληρώθηκε χθες η 20ή αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, που έφερε την Ανόρθωση μόνη της στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 49 βαθμούς.
    
    Στους προχθεσινούς αγώνες, η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τον ΑΠΟΕΛ στο στάδιο ΓΣΖ Λάρνακας, η Ομόνοια τον Ολυμπιακό με 3-0 στο ΓΣΠ Λευκωσίας, η Ανόρθωση την Αθλητική Ενωση Πάφος με 2-1 στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' Λάρνακας, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κέρδισε στο γήπεδο ''Τάσου Μάρκου'' τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1 και στο Τσίρειο Λεμεσού ο Αρης την Αλκή με 2-0.
    
    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 20ής αγωνιστικής, έχει ως εξής:
    
    1.  Ανόρθωση              49
    2.  ΑΠΟΕΛ                 47
    3.  Ομόνοια               34
    4.  Νέα Σαλαμίνα          33
    5.  Ολυμπιακός            33
    6.  ΑΕΛ                   26
    7.  Απόλλων               25
    8.  Αλκή                  25
    9.  Ε.Ν. Παραλιμνίου      24
    10. Διγενής               24
    11. Εθνικός Αχνας         21
    12. ΑΕΚ                   21
    13. Α.Ε. Πάφος            21
    

    [06] (K) Υπουργός Οικονομικών - ΕCOFIN - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να οριστικοποιήσει «την καλή πορεία του αναθεωρημένου Προγράμματος Σύγκλισης» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [07] (Κ) Βουλευτής Χρίστος Κληρίδης - Βρυξέλλες

    [08] (Κ) Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρος

    [09] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Συνέντευξη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εκτιμά ότι τα όσα έχει δηλώσει ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στον "Κόσμο του Επενδυτή" αποκαλύπτουν το πραγματικό του πρόσωπο και τις επιδιώξεις του για πολιτικά οφέλη.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη, ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε κατά πόσο έχει επιδειχθεί υποκρισία εκ μέρους του κ. Ταλάτ υπό την έννοια ότι άλλα φαίνεται να έλεγε στη διεθνή κοινότητα ενώ με τα συμφραζόμενά του άλλα φαίνεται στην ουσία να εννοεί.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δραστηριοποίηση ΕΕ - Δημοσίευμα

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για πιο ενεργό δραστηριοποίηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών - Διαπίστευση

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τρόικα - Τουρκία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων, κληθείς να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο για τις επαφές της τρόικα στην Αγκυρα.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ελλάδας

    Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται συνεχώς σε στενότατη επαφή και εργάζονται από κοινού τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με την Υπουργό Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου, με την οποία συζήτησαν θέματα παιδείας και αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου «αναλαμβάνουν από κοινού προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα δημιουργικό και καρποφόρο διάλογο στα πλαίσια των ΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες αλλαγές το σχέδιο αυτό να εκφράζει και τις επιθυμίες και τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων, ιδιαίτερα των Ε/Κ μετά τα δημοψηφίσματα, για να έχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 07/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5808               0,5842
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4398               0,4424
    Λίρα Αγγλίας              0,8418               0,8468
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 07/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 07/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4181            0,4214
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3473            0,3500
    Δολάριο Καναδά                  0,3565            0,3593
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0706            0,0711
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3746            0,3775
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) ΕΕ - Τρόικα - Τουρκία - Σοκ για τα επεισόδια

    Την έντονη δυσφορία της ΕΕ έχει προκαλέσει η βία που χρησιμοποίησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, προκειμένου να διαλύσουν διαδήλωση, κυρίως γυναικών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα.

    Οι εκπρόσωποι της κοινοτικής τρόικα που βρίσκονται στην Αγκυρα για συνάντηση με την τουρκική κυβέρνηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσαν σήμερα ότι αισθάνονται ''σοκαρισμένοι'' από τη βία που χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.384.443,29
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     88,14    -0,08  1.340.718,47
    FTSE/CySE 20                           416,21     0,49  1.044.076,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.245,32     0,50  1.043.329,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.099,25    -1,25     28.125,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.088,24    -1,84     37.004,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.239,67     0,45  1.071.455,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.274,09     0,68    766.623,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.102,89    -0,81     19.284,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.072,27    -0,20    251.202,88
    FTSE Med (4/3/2005)                  7.587,53     0,61
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Μικρή άνοδο σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 1.239,67 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,08% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,14 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύρια λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 σχεδόν του ημερήσιου τζίρου.

    [19] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Συνεργασίας σε θέματα ναυτιλίας

    Κύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν τη σύσταση Κοινής Επιτροπής των δυο χωρών για θέματα ναυτιλίας και τη διακρατική συνεργασία τους στον τομέα αυτό.

    [20] (Κ) Τουρκία - Τρόικα - Ξυλοδαρμός γυναικών

    Ο χθεσινός ξυλοδαρμός των γυναικών που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην Κωνσταντινούπολη για την παγκόσμια ημέρα των γυναικών, από την αστυνομία, σφράγισε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγκυρα μεταξύ της Τουρκίας και της τρόικας της ΕΕ.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος από τουρκικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών

    [21] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Μήνυμα - Ημέρα Γυναίκας

    Η προσχώρησή της Κύπρου στην ΕE δημιούργησε νέες δυναμικές στον τομέα της ισότητας των γυναικών και στο πλαίσιο της εναρμόνισης ψηφίστηκαν νομοθεσίες που αφορούν την ισομισθία, την ισότητα ευκαιριών, τη γονική άδεια και τη συμφιλίωση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε μήνυμα του με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο για την ισότητα, βασικός άξονας των προσπαθειών είναι η δημιουργία, ενίσχυση και βελτίωση των αναγκαίων δομών και μηχανισμών που έχουν την ευθύνη για το συντονισμό και την εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών και κυρίως του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας που αγκαλιάζει όλες τις γυναικείες οργανώσεις.

    [22] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - Επέκταση τελωνειακής σύνδεσης - Κυπριακό

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε πως το πρωτόκολλο επέκτασης της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να υπογραφεί πριν τις 3 Οκτωβρίου 2005, που θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    [23] (Κ) Υπουργοί Παιδείας Κύπρου - Ελλάδας - Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ (1)

    Μνημόνιο συνεργασίας για το νέο σύστημα εισαγωγής των Κυπρίων στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και η Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Σύμφωνα με το νέο σύστημα, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι θέσεις για τους Κύπριους στα ΑΕΙ της Ελλάδας θα αυξηθούν κατά 750.

    [24] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - Κυπριακό

    Η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε μια πιθανή νέα διαδικασία για το Κυπριακό, που θα ξεκινήσει υπό την αιγίδα των ΗΕ, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση Τουρκίας - τρόικας στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με το ''Ανατολή'', κ. Ρεν είπε πως κατά τις συνομιλίες συζήτησαν και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως ''δυο κανονισμοί σε σχέση με την εμπορική και οικονομική βοήθεια (προς τους Τ/Κ) βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι και οι δυο κανονισμοί θα εγκριθούν σύντομα και θα αρχίσει το απευθείας εμπόριο''.

    [25] (Κ) Υπουργοί Κύπρου - Ελλάδας - Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ (2)

    Γύρω στις 750 - 800 περισσότερες θέσεις στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας καθώς και διπλάσιες επιλογές Τμημάτων στα πανεπιστήμια, θα έχουν οι Κύπριοι που επιθυμούν να φοιτήσουν στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο σύστημα εισαγωγής των Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια, το οποίο υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και η Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου.

    [26] (Κ) Επιτροπή Γεωργίας Βουλής - Υπουργός Γεωργίας - Σιτοπαραγωγοί (2)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα εξευρεθούν τρόποι επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε με τους σιτοπαραγωγούς, αν όλες οι πλευρές κατανοήσουν την πραγματικότητα και επιδείξουν πνεύμα καλής θέλησης.

    Ο κ. Ευθυμίου προέβη στη δήλωση μετά από μαραθώνια συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων η οποία διήρκησε πέντε ώρες και ασχολήθηκε με το θέμα των σιτοπαραγωγών.

    [27] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Λιλλήκας

    Η αναθεώρηση της διαδικασίας της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και απασχόληση, που θα είναι το βασικό θέμα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής (22-23 Μαρτίου), συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Οι υπουργοί συζήτησαν, κυρίως, για το σκέλος της διαδικασίας της Λισαβόνας που αφορά τον τομέα της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στα θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 7 March 2005 - 18:49:28 UTC