Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αν. Εκπρόσωπος Τύπου ΟΗΕ - Συνάντηση Ανάν - Ερντογάν
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ομιλία - Μνημόσυνο Σπύρου Κυπριανού
  • [04] (Κ) Βουλή-Τελετή ορκωμοσίας νέου Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας(1)
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Τελετή ορκωμοσίας νέου Προέδρου (2)
  • [07] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Βρετανία - Επαφές - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια - Πρόεδρος Παπούλιας
  • [09] (Κ) Αθήνα - Προεδρικό Μέγαρο - Στεφανόπουλος - Παπούλιας

  • [01] (Κ) Αν. Εκπρόσωπος Τύπου ΟΗΕ - Συνάντηση Ανάν - Ερντογάν

    Το Κυπριακό και τρόποι προώθησης λύσης του προβλήματος ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ανάν Στέφαν Ντούτζαρικ.

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζήτησαν και θέματα τρομοκρατίας, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, καθώς και την κατάσταση στο Ιράκ και το ρόλο του διεθνούς οργανισμού στη χώρα αυτή.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και οι δηλώσεις του τελευταίου για το Κυπριακό, η αύξηση στις τιμές των αγαθών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες ενόψει των εορτών, η έκκληση του Υπουργού Παιδείας να μην επιλέγουν οι μαθητές το διδασκαλικό κλάδο λόγω μεγάλου καταλόγου αδιόριστων, ο πρόσθετος φόρος στην τηλεφωνία που προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν τα οικονομικά του κράτους, καθώς και η βομβιστική επίθεση κατά του αυτοκινήτου του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κυριάκου Καλλή, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Χαστούκι από τον Γ. Εισαγγελέα'' γράφει ότι έξω φρενών είναι ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρατείνει για ακόμη ένα χρόνο την υπηρεσία του εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του ιδίου ως προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας. Αλλού γράφει ότι λεφτά, τα οποία δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, φαίνεται να υποσχέθηκε το Υπουργείο Γεωργίας στους σιτοπαραγωγούς, σύμφωνα με χθεσινή γραπτή δήλωση του Υπουργού Τίμη Ευθυμίου, στην οποία αναφέρεται ότι θα διερευνηθεί το αίτημα για απάλειψη μέρους των προστίμων που θα επιβληθούν από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Υπογραφή χωρίς αναγνώριση ζητά η Τουρκία'' γράφει ότι η αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό συνεχίζεται και προβάλλει τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση δεν θα σημαίνει αναγνώριση ''της ε/κ πλευράς'', ενώ παράλληλα μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά να κάνουν το πρώτο βήμα, καθώς όπως είπε, η Τουρκία έχει κάνει ό,τι της αναλογούσε. Αλλού γράφει ότι σε τουριστική ανάπτυξη της χερσονήσου της Καρπασίας προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, ενώ στο Ριζοκάρπασο μεγάλος αριθμός σπιτιών έχει κατεδαφιστεί.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Βασιλική τον έρωτα'' πολύ βαρύ τον πήρες... και για μισό αιώνα έζησες σαν Τ/Κ αναφέρεται στην περίπτωση μιας Ε/Κ, η οποία όταν το 1953 ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε έναν Τ/Κ, τον ακολούθησε και άλλαξε όνομα και θρησκεία. Προσθέτει ότι μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων αποκάλυψε το επτασφράγιστο μυστικό της και μαζί με τον 45χρονο γιο της Ντογάν Μουσταφά αναζητούν τους Ε/Κ συγγενείς της, απευθύνοντας έκκληση μέσω της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της Βουλής για σύσταση μόνιμης αντιπροσωπείας στην Ευρωβουλή, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν εγκρίνει το κονδύλι.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Καπέλο σαρακοστιανό'' γράφει ότι οι τιμές των σαρακοστιανών ειδών έχουν φθάσει στα ύψη το τελευταίο δεκαήμερο και αναμένεται νέα αύξηση εντός του Σαββατοκύριακου. Προσθέτει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών μιλά για εκμετάλλευση και καλεί το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να κάνει συγκρίσεις σε κάθε αγορά. Σημειώνει ότι τα είδη που καταναλώνονται κυρίως τη Δευτέρα της Καθαράς παρουσιάζουν αύξηση από 30 μέχρι και 100%. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση στους φετινούς υποψηφίους στα πανεπιστήμια να μην επιλέγουν πλέον το διδασκαλικό κλάδο, καθώς σε τέσσερα χρόνια οι αδιόριστοι στον κατάλογο θα φθάσουν τους 1.000.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Κρίση στο ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ'' γράφει ότι σε επίμονες προσπάθειες για ανάκτηση τραπεζικών μετοχών, αξίας 9 εκατομμυρίων λιρών που ανήκουν στο Ταμείο Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και παραδόθηκαν για διαχείριση στην εταιρεία Supfire Group, επιδίδεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι παραδόθηκαν χθες σε ειδική τελετή στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνα Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας τα λείψανα τριών Ελλαδιτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Αλλα λόγια ..... ο Ερντογάν'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός προώθησε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ το στόχο της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ζητώντας για άλλη μια φορά την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου του πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Προέδρου του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών Κυριάκου Καλλή. Σημειώνει ότι οι έρευνες της αστυνομίας για εντοπισμό του δράστη ή των δραστών στρέφονται προς υποθέσεις που δεν σχετίζονται με θέματα των δικαστηρίων.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ομιλία - Μνημόσυνο Σπύρου Κυπριανού

    Η ανάγκη για επείγουσα λύση του Κυπριακού δεν είναι ανώτερη και υπέρτερη της αναγκαιότητας για ορθή λύση και δεν μπορεί στο βωμό του επείγοντος να σπεύσουμε να αποδεχθούμε μια στρεβλή διευθέτηση του Κυπριακού, με την ψευδαίσθηση ότι θα αποφύγουμε το χειρότερο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε επίσης πως ένα ''κάποιοι αρέσκονται ή βολεύονται να ισχυρίζονται ότι δεν θέλουμε λύση, εμείς δεν θα κουραστούμε να δηλώνουμε έτοιμοι για μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση, μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων'' και επανέλαβε το στόχο για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και θα κατοχυρώνει αποτελεσματικά την ασφάλεια, τα δικαιώματα και το καλύτερο μέλλον όλων ανεξαίρετα των πολιτών της.

    [04] (Κ) Βουλή-Τελετή ορκωμοσίας νέου Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας(1)

    Σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11.50 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο η τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ομιλία - Μνημόσυνο Σπύρου Κυπριανού -------------------------------------------------------------- Η ανάγκη για επείγουσα λύση του Κυπριακού δεν είναι ανώτερη και υπέρτερη της αναγκαιότητας για ορθή λύση και δεν μπορεί στο βωμό του επείγοντος να σπεύσουμε να αποδεχθούμε μια στρεβλή διευθέτηση του Κυπριακού, με την ψευδαίσθηση ότι θα αποφύγουμε το χειρότερο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε επίσης πως ένα ''κάποιοι αρέσκονται ή βολεύονται να ισχυρίζονται ότι δεν θέλουμε λύση, εμείς δεν θα κουραστούμε να δηλώνουμε έτοιμοι για μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση, μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων'' και επανέλαβε το στόχο για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και θα κατοχυρώνει αποτελεσματικά την ασφάλεια, τα δικαιώματα και το καλύτερο μέλλον όλων ανεξαίρετα των πολιτών της.

    Αναφερόμενος στον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδρυτή του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έφυγε πικραμένος και αδικαίωτος γιατί τα όνειρά του για μια Κύπρο ελεύθερη και ευτυχισμένη έμειναν ανεκπλήρωτα.

    ''Αν κάποιοι εν ονόματι ενός ψευδεπίγραφου ρεαλισμού'', συνέχισε, θέλουν τη μετακίνησή μας από αυτές τις θέσεις, ''εμείς ούτε μπορούμε ούτε δικαιούμαστε να απομακρυνθούμε από το στοιχειώδες ορθό και αυτονόητο, για να συναντήσουμε το ανορθόδοξο και λανθασμένο''.

    ''Αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, επιλέγουν να μας απαγορεύουν τα 'όχι', εμείς ούτε μπορούμε ούτε δικαιούμαστε να λέμε 'ναι' στην οποιαδήποτε διευθέτηση που φαινομενικά θα έκλεινε το Κυπριακό, ενώ στην πραγματικότητα θα άνοιγε το δρόμο για πολλαπλασιασμό του προβλήματος'', επεσήμανε.

    ''Εφυγε αφήνοντας πίσω του ένα κενό. Ενα κενό, σε μια κρίσιμη ώρα της εθνικής μας πορείας. Σε μια ώρα που χρειαζόταν, ίσως πιότερο παρά άλλοτε, ο καθαρός λόγος του Σπύρου Κυπριανού'', είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ''έχουμε απόλυτη ανάγκη τον καθαρό πολιτικό λόγο, που θα ορθοτομεί την πορεία μας για εθνική επιβίωση και δικαίωση και που θα προσδιορίζει με πειστικότητα τις πρέπουσες θέσεις μας για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος''.

    Αν. Εκπρόσωπος Τύπου ΟΗΕ - Συνάντηση Ανάν - Ερντογάν ---------------------------------------------------- Το Κυπριακό και τρόποι προώθησης λύσης του προβλήματος ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ανάν Στέφαν Ντούτζαρικ.

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζήτησαν και θέματα τρομοκρατίας, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας, καθώς και την κατάσταση στο Ιράκ και το ρόλο του διεθνούς οργανισμού στη χώρα αυτή.

    ''Επίσης αναφέρθηκαν στο Κυπριακό και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προχωρήσει το θέμα'' προς επίλυση, είπε ο κ. Ντούτζαρικ σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ από τη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για την Τρομοκρατία, τη Δημοκρατία και την Ασφάλεια.

    Εξάλλου η Βοηθός Εκπρόσωπος Τύπου Marie Okabe δήλωσε από τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους δημοσιογράφους ότι ο κ. Ανάν και ο κ. Ερντογάν ''είχαν μια σύντομη τετ α τετ συνομιλία''.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία ------------------------------------ Η κυπριακή κυβέρνηση ανέμενε από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Μαδρίτη να επιδειχθεί πραγματική βούληση με χειροπιαστές χειρονομίες εκ μέρους του κ. Ερντογάν για επανέναρξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης με στόχο την τελική σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Οπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, η ε/κ πλευρά έχει επιδείξει πράγματι, με σαφείς χειρονομίες και πρακτικά μέτρα, την πρόθεσή της για ειλικρινή επανέναρξη διεργασιών διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον έναντι της τ/κ κοινότητας με μέτρα που στοχεύουν στην οικονομική τους αναβάθμιση.

    Σε ερώτηση τι αναμένει η κυβέρνηση από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «αναμένεται να επιδειχθεί πραγματική βούληση με χειροπιαστές χειρονομίες εκ μέρους του κ. Ερντογάν για επανέναρξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης με στόχο την τελική σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    Σημείωσε ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι πολύ γνωστές και έχουν διατυπωθεί παντοιοτρόπως προς όλες τις πλευρές.

    Υπενθύμισε πρόσφατες πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας που δείχνουν έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για προώθηση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, όπως η ακύρωση της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Αχμέντ Σεζέρ στη Φινλανδία γιατί θα παρίστατο η Πρεσβευτής της Κύπρου στο Ελσίνκι σε επίσημο δείπνο. Ανέφερε επίσης ότι προχθές ο κ. Ερντογάν σε δήλωσή του είπε ότι μπορεί να δώσει χρήματα αλλά δεν μπορεί να παραχωρήσει «εδάφη τα οποία κατακτήθηκαν με αίμα».

    Αυτού του είδους χειρονομίες, συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης, δεν είναι εκείνες οι πρακτικές που αναμένονται να επιδειχθούν από την τουρκική πλευρά για σωστή επανέναρξη των διεργασιών διαπραγμάτευσης.

    Αναμένεται, είπε, «η πραγματική δημιουργία του πλαισίου διαδικασίας που να διασφαλίζει μια καλόπιστη επανέναρξη διαπραγματεύσεων η οποία να καταδεικνύει προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνημένης λύσης για λύση του Κυπριακού».

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση Ερντογάν να συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «οι διεργασίες μεταξύ κομμάτων δημιουργούν πράγματι ατμόσφαιρα συνεργασίας και αναμένεται ότι αυτό το πνεύμα προώθησης συνεργασίας και κατανόησης θα συνεχιστεί».

    ''Ελπίζω ότι θα υπάρξουν πραγματικές ενδείξεις καλοπιστίας για επανέναρξη διεργασιών για επίλυση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, για να προσθέσει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε ανά πάσα στιγμή μόλις ο Γενικός Γραμματέας θεωρήσει ότι τούτο είναι σκόπιμο και καλέσει σε συνομιλίες».

    Σε ερώτηση αν ανησυχεί την κυβέρνηση η κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η «επικοινωνιακή κινητικότητα είναι πολύ διαφορετική από την ουσιαστική κινητικότητα».

    Οσον αφορά την ουσία, συνέχισε, η ε/κ πλευρά «έχει επιδείξει πράγματι, με σαφείς χειρονομίες και πρακτικά μέτρα, την πρόθεσή της για ειλικρινή επανέναρξη διεργασιών διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον έναντι της τ/κ κοινότητας με μέτρα που στοχεύουν στην οικονομική τους αναβάθμιση όχι μόνο μονομερώς αλλά και μέσω της ΕΕ, τα οποία ακόμη για λόγους επιδίωξης πολιτικών πλεονεκτημάτων, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί».

    Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ ------------------------------------------- Η Ελλάδα και οι Ε/Κ πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα όσον αφορά την Κύπρο, υποστήριξε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μαδρίτη.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον οποίο συνάντησε στη Μαδρίτη, θέλει να λύσει το Κυπριακό πριν την 3η Οκτωβρίου.

    ''Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ανάν, διαπίστωσα με ικανοποίηση πως ο κ. Ανάν έχει τις ίδιες ανησυχίες με την Τουρκία σε σχέση με τις ευθύνες της ΕΕ (έναντι του ψευδοκράτους) όπως την παροχή βοήθειας'' προς το ψευδοκράτος, είπε.

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και ''τώρα αυτοί που πρέπει να κάνουν βήματα για το ζήτημα (Κυπριακό) είναι η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε επίσης πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ ''δεν σημαίνει αναγνώριση της ε/κ διοίκησης'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, από την Τουρκία.

    Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως ''αυτό αναφέρθηκε ενωρίτερα από επισήμους της ΕΕ, το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και το Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ''.

    ''Θεωρούμε πως αυτό πρέπει επίσης να επιβεβαιωθεί γραπτώς. Είπαμε στους επισήμους της ΕΕ ότι αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία. Οι επίσημοι της ΕΕ θα το συζητήσουν αυτό μεταξύ τους'', ανέφερε.

    Τούρκος Πρωθυπουργός - Ζοζέ Μπαρόζο - Συνάντηση ------------------------------------------------------ Το Κυπριακό, η διεθνής τρομοκρατία, τα αποτελέσματα της συνάντησης της τρόικα της ΕΕ με την Τουρκία και οι σχέσεις ΕΕ Τουρκίας ήταν τα θέματα που συζήτησαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου για τη Δημοκρατία, Τρομοκρατία και Ασφάλεια.

    Οπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», στη συνάντηση, που διάρκεσε πέραν της μίας ώρας, συζητήθηκαν επίσης μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία ενόψει την έναρξης ενταξιακού διαλόγου με την ΕΕ που προγραμματίζεται για τις 3 Οκτωβρίου.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ιδίου και της χώρας του για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης.

    Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε, σύμφωνα με τη ''Μιλιέτ'', ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει την αποφασιστικότητα και τη θέληση της Τουρκίας να καταστεί μέλος της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη όπου η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε με βία εναντίον γυναικών που διαδήλωναν για την Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι είναι ικανοποιημένος από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διενεργηθεί σχετική έρευνα.

    Μαδρίτη - ΥΠΕΞ - Διάσκεψη για τρομοκρατία ----------------------------------------------- Η κάθε χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει τη δική της αντιτρομοκρατική μονάδα, δήλωσε προχθές ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε παρέμβασή του στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια που οργάνωσε στη Μαδρίτη ο Οργανισμός Club de Madrid.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος εκπροσώπησε στη Σύνοδο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τόνισε τον κίνδυνο που απορρέει από την παγκοσμιοποίηση της τρομοκρατίας, η οποία έχει ως συνέπεια τον αποπροσανατολισμό μας από την πραγματική απειλή, αφού τείνουμε να θεωρούμε ως υπεύθυνους για την πάταξη της τρομοκρατίας είτε υπερδυνάμεις είτε διεθνείς οργανώσεις, παραβλέποντας το ρόλο της κάθε χώρας και του καθενός μας.

    Περαιτέρω είπε ότι στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας έχουμε λανθασμένα ταυτίσει αυτήν με το Ισλάμ, κάτι που αποτελεί αδικία.

    Επίσης ανέφερε ότι η μορφή της τρομοκρατίας του σήμερα είναι πολύ πιο διαφορετική από αυτή των δεκαετιών του 1960 και 1970 αφού τότε ο κάθε τρομοκράτης ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί ενώ ο σημερινός είναι έτοιμος να σκοτώσει και να πεθάνει. Το γεγονός αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας προτρέψει να ψάξουμε τα αίτια του.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν προχθές βράδυ με επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός προς τους εκπροσώπους των ξένων Κυβερνήσεων.

    Στη Διάσκεψη της Μαδρίτης αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία και δημοσιότητα, αφού πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή θλιβερή 1η επέτειο από την αιματηρή βομβιστική τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 192 άτομα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μαυρονικόλας - Λαμπρόπουλος - Αγνοούμενοι

    Κύπρος και Ελλάδα θα εργαστούν από κοινού για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, διαβεβαίωσαν χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

    Μαυρονικόλας και Λαμπρόπουλος συμμετείχαν σε διευρυμένη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τους αγνοούμενους, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στην παρουσία των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λαμπρόπουλος κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    ''Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι και από πλευράς κυπριακής και από πλευράς ελλαδικής κυβέρνησης θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία σε κάθε διεθνές βήμα, θα φέρουμε και θα φέρνουμε πάντα το θέμα (των αγνοουμένων) έως ότου βρεθεί μια λύση'', ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι το θέμα αφορά πανανθρώπινες αξίες και για αυτό ''πρέπει να συναινέσει για να προχωρήσει η έρευνα αυτή''.

    Τύμβος Μακεδονίτισσας - Παράδοση λειψάνων Ελλαδιτών στρατιωτών

    Μήνυμα προς την Τουρκία να συμβάλει στη δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και να πάψει να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έστειλε από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

    Ο κ. Λαμπρόπουλος επισκέφθηκε χθες το χώρο ταφής των ηρώων της τουρκικής εισβολής του 1974, όπου παρέλαβε τις θήκες με τα λείψανα τριών Ελλήνων στρατιωτών που θυσίασαν τη ζωή τους για υπεράσπιση της Κύπρου. Τα λείψανά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

    Πρόκειται για το Λοχία Στέφανο Κωστόπουλο και τους καταδρομείς Παναγιώτη Γιαννόπουλο και Σπυρίδωνα Νόμπελη.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Νέας Νότιας Ουαλίας -------------------------------------------------------- To Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Σίδνεϊ ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπομπ Καρ και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Καρ, ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε πως επανεβεβαίωσε προς τον κ. Χριστόφια την υποστήριξή του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αθήνα - Εγκατάσταση νέου Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας ------------------------------------------------------------ Παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, ορκίζεται στις 11.30 σήμερα το πρωί στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Είναι ο έκτος Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας με πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά θέσμια πλειοψηφία. Εκλέγηκε με 279 ψήφους στις 8 Φεβρουαρίου από το σώμα της Βουλής των Ελλήνων.

    Τον κ. Παπούλια θα υποδεχτούν λίγο μετά τις 11.00 στην είσοδο της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Στις 11.30 θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλο.

    Την ώρα της εισόδου του κ. Χριστόδουλου στην αίθουσα θα αποχωρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΝ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ορκωμοσία από τον Αρχιεπίσκοπο και όχι από την Πρόεδρο της Βουλής, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Αμέσως μετά την τελετή, στις 12.30, ο κ. Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο απερχόμενος Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος θα του παραδώσει τη σκυτάλη.

    Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο:

    «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ------------------------------------------------------- Με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, βρίσκεται στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στο νησί αφού πέρυσι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

    Φέτος, είπε, βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της κυπριακής Βουλής για να συμβάλει «στο διάλογο με στόχο την ενημέρωση των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σύνταγμα της Ευρώπης και τα δικαιώματα που απορρέουν στους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ και άρα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δεύτερη ιθαγένειά τους η οποία προκύπτει από το σύνταγμα».

    Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος που θα οδηγήσει τελικά στην ψηφοφορία από τη Βουλή για το σύνταγμα της ΕΕ και την κύρωση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας του συντάγματος.

    Βουλή - Νίκος Κλεάνθους - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

    Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος έχει έρθει στην Κύπρο, για να ενημερώσει τους Κυπρίους πολίτες για τα δικαιώματά τους ως μελών πλέον της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Διαμαντούρος, μετά από συνάντηση μιας περίπου ώρας που είχε στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους, αφορμή για την επίσκεψη ήταν η προγραμματισθείσα χθεσινή εκδήλωση της Βουλής και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για ενημέρωση του πολίτη σχετικά με τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    ''Μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά βεβαίως το ότι τον έχουμε μαζί μας'', είπε καλωσορίζοντας τον ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Διαμαντούρο ''γιατί ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Βουλής και ειδικότερα της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που διοργανώνει την απογευματινή εκδήλωση, η οποία είναι άκρως ενδιαφέρουσα''.

    Διαμαντούρος - Εκδήλωση - Συνταγματική Συνθήκη --------------------------------------------------- Η Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ενισχύοντας το δημοκρατικό βίο των Ευρωπαίων πολιτών της και παρέχοντας σε αυτούς μια συμπληρωματική, ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

    Αυτό ανέφερε χθες βράδυ ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την ενημέρωση του πολίτη για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ με θέμα ''Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών όπως πηγάζουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, τη δημοκρατική ζωή της Ενωσης και τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων''.

    Ο κ. Διαμαντούρος επεσήμανε ότι ο θεσμός του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και του δημοκρατικού βίου, αφού θα είναι παράλληλα ο σύνδεσμος ανάμεσα στις δεσμεύσεις της ΕΕ έναντι των πολιτών της και των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους που απορρέουν μέσα από τη Συνταγματική Συνθήκη.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Πολωνίας - Επίσημη επίσκεψη -------------------------------------------------------- Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 16 και 17 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, θα γίνει επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17 Μαρτίου το πρωί, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

    Μετά από επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Πολωνίας θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Κύπρος Πολωνία στην ενωμένη Ευρώπη».

    Κύπριοι βουλευτές - Κάιρο - Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση

    Αρχίζουν σήμερα στο Κάιρο οι εργασίες της πρώτης Συνόδου της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στις οποίες θα συμμετάσχουν και οι βουλευτές Νίκος Κλεάνθους και Δημήτρης Συλλούρης.

    Στα πλαίσια της πρώτης Συνόδου, θα συνεδριάσουν οι τρεις επιτροπές της Συνέλευσης: Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης και η Επιτροπή Προαγωγής της Ποιότητας ζωής, των Ανθρώπινων Ανταλλαγών και του Πολιτισμού. Οι Επιτροπές θα υιοθετήσουν σχετικές εκθέσεις.

    Βουλή - Νίκος Αναστασιάδης - Λουξεμβούργο ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο Κυριακή για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Κατεχόμενα - ''Προεδρικές εκλογές'' - Υποψηφιότητες ------------------------------------------------------ Υποβλήθηκε χθες στο ''ανώτερο εκλογικό συμβούλιο'' στα κατεχόμενα η υποψηφιότητα του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την ''προεδρία'' του ψευδοκράτους.

    Η υποψηφιότητα κατατέθηκε από το ΓΓ του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ και το μέλος του ΡΤΚ Φεριντούν Ουνσάβ.

    Συνολικά οκτώ άτομα ανακοίνωσαν πως θα είναι υποψήφια στις ''προεδρικές εκλογές'', ένα εκ των οποίων είναι γυναίκα (η Ζεχρά Τσενγκίζ).

    Πρόκειται για τον κ. Ταλάτ, τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου, το ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατσίογλου, τον ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί, τον ηγέτη του Νέου Κόμματος Νουρί Τσεβικέλ, το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου Ζεχρά Τσενγκίζ, τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ζεκί Μπεσικτεπελί και τον επίσης ανεξάρτητο υποψήφιο Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγκ.

    Ποδόσφαιρο - 21η αγωνιστική ------------------------------ Διεξάγονται σήμερα έξι συναντήσεις για την 21η αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

    Στις 15.30 η Αλκή υποδέχεται την Ομόνοια στο γήπεδο ΓΣΖ, η Νέα Σαλαμίνα τον Αρη στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Ολυμπιακός το Διγενή Μόρφου στο ΓΣΠ και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου την ΑΕΛ στο γήπεδο Τάσος Μάρκου.

    Στις 17.00 ο Απόλλων υποδέχεται την ΑΕΚ στο Τσίρειο και στις 19.00 η Αθλητική Ενωση Πάφος τον Εθνικό Αχνας στο Παφιακό.

    Αύριο στις 18.00 στο γήπεδο ΓΣΠ θα διεξαχθεί το ντέρμπι κορυφής μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ---------------------------- Ο Απόλλωνας κέρδισε με 98-96 τον ΑΠΟΕΛ σε αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο Ελευθερία για την ημιτελική φάση των πλέι οφ του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα --------------------------- Η Ανόρθωση νίκησε χθες βράδυ με 3-1 σετ το Διόνυσο Στρουμπιού, στον πρώτο τελικό του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών, παίρνοντας προβάδισμα στις νίκες με 2-1.

    Ο δεύτερος τελικός θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάφο και πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα φθάσει πρώτη τις 4 νίκες.

    Η Αθλητική Ενωση Καραβά, μετά τη νίκη της επί του Παφιακού με 3-1, συνεχίζει να διεκδικεί την 3η θέση.

    Η Νέα Σαλαμίνα νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 3-1 σετ σε μονό αγώνα κατάταξης και κατέλαβε την 5η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος.

    Η Ομόνοια σε αγώνα για τα πλέι άουτ νίκησε την Αναγέννηση Δερύνειας με 3-0, σημειώνοντας τρεις νίκες. Χρειάζεται άλλη μία νίκη για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία αυτή.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος ------------------------------- Με θετικό πρόσημο, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να σημειώνει και χθες νέο υψηλότερο επίπεδο από την ημερομηνία εφαρμογής του την 6η Σεπτεμβρίου 2004. Ο Δείκτης κατέγραψε αύξηση της τάξης του 0,65% και έκλεισε στις 1.269,22 μονάδες. Ανοδο της τάξης του 0,6% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 89,99 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς πάνω από το ένα εκατομμύριο λίρες.

    [06] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Τελετή ορκωμοσίας νέου Προέδρου (2)

    Ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της Πρόεδρου της Βουλής Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

    [07] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Βρετανία - Επαφές - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, το θέμα της υπογραφής εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση και η γενικότερη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης κατά τη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο την προσεχή Δευτέρα, στις πέντε το απόγευμα ώρα Κύπρου.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια - Πρόεδρος Παπούλιας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

    [09] (Κ) Αθήνα - Προεδρικό Μέγαρο - Στεφανόπουλος - Παπούλιας

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παρέδωσε σήμερα τη σκυτάλη στο νέο Πρόεδρο της χώρας Κάρολο Παπούλια, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ο κ. Παπούλιας επιβιβάστηκε στο προεδρικό αυτοκίνητο και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Ηρώδου Αττικού, όπου του αποδόθηκαν τιμές από άγημα της Προεδρικής Φρουράς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 12 March 2005 - 18:49:12 UTC