Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρυξέλλες - Σεμινάριο - Τουρκία - ΕΕ - Σύνταγμα
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας και Τουρκίας - Συνάντηση - Κύπρος
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Παρασκευαϊδης - ''Διάκριση Τιμής''
  • [04] (Κ) ΗΠΑ - ΕΦΟΚΑ - Εκλογές
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) ΗΠΑ - Δίκτυο Γυναικών - Μαράγκος
  • [07] (Κ) Νέα Υόρκη - Γυναίκες Γενικοί Πρόξενοι - Εκδήλωση
  • [08] (Κ) Βρετανία - Εργατική βουλευτής - Κυπριακό
  • [09] (Κ) ΟΗΕ - Ειδική Επιτροπή - Μαυρογιάννης
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου - Γενεύη - Επαφές
  • [13] (Κ) Βουλή - ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης
  • [14] (Κ) Βουλής - Λουξεμβούργο - Αναστασιάδης
  • [15] (Κ) Κύπρος - Διεθνές Δίκτυο Προστασίας των Καταναλωτών
  • [16] (Κ) Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου
  • [17] (Κ) Κύπρος - Σεϋχέλλες - Βοήθεια
  • [18] (Κ) Λονδίνο - ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ισχυρισμοί
  • [19] (Κ) Βουλή - Βρυξέλλες - Λυσσαρίδης - Συλλούρης
  • [20] (Κ) Λεμεσός - Μελβούρνη - Σίδνεϊ - Αδελφοποίηση Γιορτής του Κρασιού
  • [21] (Κ) Αυστραλία - Πρόεδρος Βουλής - Επαφές
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία AHEPA
  • [23] (Κ) Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός - Φωτεινή Παπαδοπούλου - Τσουνάμι
  • [24] (K) Εκπρόσωπος - Στρο - Τουρκία - Αναγνώριση
  • [25] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Παχυσαρκία - ΕΕ - Σχέδιο δράσης
  • [26] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [27] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [28] (Κ) Κάιρο - Κλεάνθους - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
  • [29] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [30] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου -Προστασία καταναλωτών- Παγκόσμια Ημέρα
  • [31] (Κ) Εκτελεστικός Διευθυντής FIBA - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [32] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] (Κ) Βρυξέλλες - Σεμινάριο - Τουρκία - ΕΕ - Σύνταγμα

    Η Τουρκία θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν τελικά ενταχθεί και θα είναι το μεγαλύτερο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας σε πληθυσμό με πολλές απαιτήσεις, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Namur Αλμπερτ Μάες.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας και Τουρκίας - Συνάντηση - Κύπρος

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες, ύστερα από συνάντηση στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ότι η χώρα του θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και στις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, αλλά επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι η υπογραφή δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Παρασκευαϊδης - ''Διάκριση Τιμής''

    Το Κύπριο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Γεώργιο Ε. Παρασκευαϊδη τίμησε την Παρασκευή, στη διάρκεια επίσημου δείπνου, με την καθιερωμένη ετήσια «Διάκριση Τιμής», το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    [04] (Κ) ΗΠΑ - ΕΦΟΚΑ - Εκλογές

    Επειτα από μακρά περίοδο αδράνειας, οι Κύπριοι φοιτητές των ΗΠΑ προχώρησαν στο πρώτο σοβαρό βήμα ανασυγκρότησης της οργάνωσής τους, της ΕΦΟΚΑ (Εθνική Φοιτητική Οργάνωση Κυπρίων Αμερικής» με αρχαιρεσίες για την εκλογή του πρώτου προσωρινού διοικητικού τους συμβουλίου.

    Η προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης της ΕΦΟΚΑ ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνου και ήδη η επιτροπή πρωτοβουλίας διοργάνωσε με επιτυχία συζήτηση για το Κυπριακό, όπου συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η θέση του Λονδίνου για το Κυπριακό, όπως αυτή προκύπτει μέσα από συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της ΕΕ Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, η ίαση παραπληγικού που περπάτησε αφού προσκύνησε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα το ζήτημα του ελλείμματος των 9,2 εκ. λιρών στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΗΚ και το χθεσινό κόψιμο της ''μούττης της Σαρακοστής'' είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' αναφέρεται στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φίμωση της 'Α' επιδιώκει το ΑΚΕΛ'' σε επίθεση του ΑΚΕΛ κατά της εφημερίδας, με αφορμή συνέντευξη στην ''Α'' του ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ. Η εφημερίδα γράφει πως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατηγόρησε την ''Α'' ότι προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις του ΑΚΕΛ με το ΡΤΚ. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως στην αναζήτηση Πρεσβευτή για την Αθήνα από το διπλωματικό προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών στρέφεται η κυβέρνηση.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προσκυνούμε Θεέ μου το θαύμα σου'' πως διεθνές ενδιαφέρον προκάλεσε το θαύμα του Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος θεράπευσε τον παραπληγικό Μάριο Στυλιανού 40 ετών από την Αμμόχωστο, κάτοικο Λευκωσίας. Χθες εκατοντάδες Ε/Κ επισκέφθηκαν την κατεχόμενη Μονή του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου και προσκύνησαν στη χάρη Του. Αλλού αναφέρει πως συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζακ Κλοντ Γιούνκερ είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με στόχο την ενημέρωση επί των θέσεων της ε/κ πλευράς αλλά και για να μεταφέρει τις ανησυχίες του λαού.

    ''Ο Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Κάηκαν και τρέχουν'' αναφέρει πως το συγκρότημα Suphire "κινεί γη και ουρανό" για να βρει τρόπους κάλυψης του ελλείμματος των 9,2 εκ. λιρών που προκάλεσε το ίδιο στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΗΚ. Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΑΗΚ θα έχουν σήμερα το πρωί συνάντηση με το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και πολλά θα εξαρτηθούν από τη γνωμάτευση που θα δώσει ο Πέτρος Κληρίδης. Σε άλλο θέμα γράφει πως για δεύτερη φορά εντός Μαρτίου επιβάλλονται από σήμερα αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη καυσίμων.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανεξήγητο'' αναφέρει πως σε εθνικό αναβάπτισμα πίστης και ελπίδας αναδεικνύεται το θαύμα, όπως χαρακτηρίζεται, του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Απόστολου Βαρνάβα. Ο παραπληγικός Μάριος Στυλιανού περπάτησε αφού προσκύνησε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα. Αλλού σημειώνει πως ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε πως Ελλάδα και Κύπρος καταβάλλουν προσπάθειες να ακολουθήσουν μια κοινή στρατηγική που θα βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα, θα δώσει προοπτική για λύση του Κυπριακού και θα οριοθετήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επενδύουν στο Λονδίνο'' ότι στήριξη στην Αγκυρα προσφέρει το Λονδίνο σπεύδοντας να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της που αφορούν πρωτίστως την Κύπρο. Η Βρετανία, η οποία το δεύτερο εξάμηνο του 2005 θα προεδρεύσει της ΕΕ, έχει εν πολλοίς προδιαγράψει τη στάση που θα τηρήσει στα ζητήματα αυτά, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι σενάριο παράλληλων συζητήσεων του απευθείας εμπορίου και της επιστροφής της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'' η Κομισιόν.

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Δίκτυο Γυναικών - Μαράγκος

    Το Δίκτυο Γυναικών του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής στον ετήσιο χορό του που είναι αφιερωμένος στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, τίμησε τη Δρ. Μαίρη Μαράγκος, εκπαιδευτικό και αντιπρόσωπο της βουλευτού Κάρολιν Μαλόνι στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    [07] (Κ) Νέα Υόρκη - Γυναίκες Γενικοί Πρόξενοι - Εκδήλωση

    Ενδεκα γυναίκες Γενικοί Πρόξενοι ανάμεσα τους η Κύπρια Μάρθα Μαυρομμάτη συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στο Γενικό Προξενείο της Βενεζουέλας στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία τίμησαν γυναίκες των κοινοτήτων τους για την προσφορά και τα επιτεύγματά τους.

    Η Γενική Πρόξενος της Κύπρου Μάρθα Μαυρομμάτη επιδίδοντας το Δίπλωμα Αναγνώρισης συγχάρηκε οκτώ τιμώμενες της κυπριακής παροικίας της Νέας Υόρκης, ευχαριστώντας τις για την προσφορά και το έργο τους στον τομέα που η κάθε μια διακρίθηκε. Τόνισε επίσης τη σημαντική τους υποστήριξη στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δικαιοσύνη.

    [08] (Κ) Βρετανία - Εργατική βουλευτής - Κυπριακό

    [09] (Κ) ΟΗΕ - Ειδική Επιτροπή - Μαυρογιάννης

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Συνάντηση

    Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, καθώς και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως το Μεσανατολικό, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της χώρας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    [11] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    ΥΠΕΞ Βρετανίας και Τουρκίας - Συνάντηση - Κύπρος
    --------------------------------------------------
    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες, ύστερα από συνάντηση στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ότι η χώρα του θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και στις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, αλλά επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι η υπογραφή δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Ο κ. Στρο είπε ότι η Βρετανία αναγνωρίζει την ''καλόπιστη'' στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η τουρκική κυβέρνηση για τη μη υπογραφή του πρωτοκόλλου και ότι το θέμα της αναγνώρισης θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
    
    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ύστερα από τη συνάντησή τους, ο κ. Στρο είπε ότι, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, συζητήθηκαν το Ιράκ, το Μεσανατολικό και το Κυπριακό, για το οποίο συμφώνησαν όπως όλες οι πλευρές επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης.
    
    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τελωνειακή Ενωση λειτουργεί και για τις 10 νέες χώρες από την 1η Μαϊου 2004.
    
    ''Το Πρωτόκολλο θα υπογραφεί. Το δηλώσαμε αυτό, το διαπραγματευτήκαμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Προϊόντα της Τουρκίας μπορούν να διακινούνται στην ελληνοκυπριακή πλευρά '', είπε ο κ. Γκιουλ.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς η Αγκυρα προτίθεται να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της, ο κ. Γκιουλ εξήγησε ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα, θα πρόκειται για υπογραφή και όχι μονογράφηση.
    
    ''Οταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία θα υπογράψουμε το Πρωτόκολλο και θα το παρουσιάσουμε στην Εθνοσυνέλυεση'', είπε.
    
    Στο ίδιο θέμα, ο κ. Στρο είπε ότι ''αναγνωρίζουμε την καλόπιστη στάση της Τουρκίας'' και σημείωσε πως ''το ότι το Πρωτόκολλο δεν έχει υπογραφεί δεν αποτελεί ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης''.
    
    ''Εχουν εγερθεί ορισμένα θέματα εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξηγούν την τωρινή καθυστέρηση. Οι Υπουργοί Εξωτερικών όμως έχουν δώσει ασφαλέστατες εγγυήσεις ότι μόλις το Πρωτόκολλο είναι έτοιμο αυτό θα υπογραφεί'', πρόσθεσε.
    
    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στρο επανέλαβε τη βρετανική θέση ότι το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διευθετηθεί στην ΕΕ εν καιρώ στα πλαίσια της πλήρους ένταξης της Τουρκίας.
    
    Σε ερώτηση για το θέμα των περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Στρο είπε ότι όσοι ενδιαφέρονται για αγορά τέτοιων περιουσιών πρέπει να παίρνουν νομική συμβουλή.
    
    Αναστασιάδης - Γιούνκερ
    -----------------------
    Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, καθώς και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως το Μεσανατολικό, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της χώρας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
    
    Οπως ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, από τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ ασκούν πιέσεις ούτως ώστε να προωθηθούν επί λουξεμβουργιανής προεδρίας οι δύο κανονισμοί για το απευθείας εμπόριο και τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έθεσε προς τον κ. Γιούνκερ τους προβληματισμούς της ε/κ πλευράς στο θέμα αυτό.
    
    Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει κατανόηση εκ μέρους του Λουξεμβούργου στις θέσεις που προβάλλει η ε/κ πλευρά.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στη συνάντηση ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει από το ξεκίνημά της αυτή η πρωτοβουλία να ενσωματώνει τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της ε/κ πλευράς για να μπορέσει να είναι παραγωγική και να οδηγήσει σε λύση.
    
    ''Διαπιστώσαμε ότι πρέπει να κινηθούμε δραστήρια στο χώρο της Ευρώπης, να αξιοποιήσουμε όλες τις προσβάσεις που έχουμε, να δημιουργήσουμε συμμαχίες και αυτή είναι δουλειά όχι μόνο τις κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων'', είπε ο κ. Μητσόπουλος.
    
    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.
    
    Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία και θέματα Μέσης Ανατολής.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στον κ. Γιούνκερ ότι θα ήταν χρήσιμο να εγκατασταθεί στην Κύπρο ένα μόνιμο παρατηρητήριο για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα τελευταία γεγονότα.
    
    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών για τη σύνοδο των ομολόγων του από τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.
    
    ΟΗΕ - Κύπριος Πρεσβευτής
    -------------------------
    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και για την Ενδυνάμωση του Ρόλου του Διεθνούς Οργανισμού που θα συνεδριάσει από τις 14 μέχρι και τις 24 Μαρτίου.
    
    Η Ειδική Επιτροπή συστάθηκε από την 30η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με σκοπό να εξετάζει εισηγήσεις και προτάσεις σχετικές με το Χάρτη και με την ενδυνάμωση του ρόλου του διεθνούς οργανισμού, τη διατήρηση και θεμελίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των όλων των κρατών και την προώθηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
    
    Η Ειδική Επιτροπή για τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία συνέρχεται κάθε χρόνο στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης και στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη είναι μία από τις σοβαρότερες επιτροπές στην οποία συμμετέχουν νομικοί σύμβουλοι ή διεθνολόγοι νομικοί από τις διπλωματικές αποστολές ή από τις πρωτεύουσες.
    
    Εχει στο ενεργητικό της σειρά αποφάσεων, διακηρύξεων, ή άλλα έγγραφα που μέσω της Εκτης Επιτροπής υιοθετούνται τελικά από τη Γενική Συνέλευση και που έχουν να κάνουν με τους κανόνες της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τις κυρώσεις, την ανάληψη καλών υπηρεσιών ή διαιτησίας, την ορθολογιστική προσέγγιση των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών και άλλα.
    
    Σύμφωνα με τους όρους εντολής της, η Επιτροπή εξετάζει προτάσεις για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και για την εφαρμογή των προνοιών του Χάρτη όσο αφορά βοήθεια προς τρίτες χώρες που υποφέρουν από κυρώσεις κάτω από το κεφάλαιο 7. Στην ημερήσια της διάταξη έχει επίσης το θέμα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών καθώς και θέματα που συνεισφέρουν στην αναζωογόνηση των Ηνωμένων Εθνών.
    
    Βρυξέλλες - Σεμινάριο - Τουρκία - ΕΕ - Σύνταγμα
    -------------------------------------------------
    Η Τουρκία θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν τελικά ενταχθεί και θα είναι το μεγαλύτερο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας σε πληθυσμό με πολλές απαιτήσεις, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Namur Αλμπερτ Μάες.
    
    Μιλώντας σε σεμινάριο για εκπροσώπους των μέσων μαζικών ενημέρωσης από τα 25 κράτη-μέλη που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (ΕJC), με θέμα «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις», ο κ. Μάες τόνισε ότι «η Τουρκία δεν είναι εντελώς αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος ευρωπαϊκή χώρα».
    
    «Η Τουρκία», συνέχισε, «είναι μια φτωχή χώρα με μεγάλο πληθυσμό και αν σε κάποια χρόνια κατορθώσει να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε θα αποτελεί το μεγαλύτερο κράτος στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
    
    Οσον αφορά την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μάες εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει χωρίς προηγουμένως να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία.
    
    «Και αν η Τουρκία θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα, τότε σίγουρα η Ρωσία αναμφισβήτητα είναι ευρωπαϊκή», σημείωσε.
    
    Οσον αφορά τα πλουσιότερα κράτη της ΕΕ, ο κ. Μάες ανέφερε ότι την πρώτη θέση κατέχει το Λουξεμβούργο με δεύτερη κατά σειρά την Ιρλανδία.
    
    Οπως αναφέρθηκε στο σεμινάριο, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αν τελικά επικυρωθεί θα τεθεί σε εφαρμογή το 2006. Μέχρι στιγμής, οι χώρες που το έχουν επικυρώσει είναι η Λιθουανία στις 11/11/2004, η Ουγγαρία στις 20/12/2004, η Σλοβενία την 1/2/2005 και η Ισπανία στις 20/2/2005.
    
    Δημοψηφίσματα για το Σύνταγμα αναμένονται να πραγματοποιηθούν στη Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία, Βρετανία.
    
    Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αν επικυρωθεί θα εγγυάται στους Ευρωπαίους ένα ενιαίο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στο χώρο του Σένγκεν χωρίς να υποβάλλονται σε έλεγχο ή να πρέπει να επιδείξουν το διαβατήριό τους.
    
    Θα ενισχυθεί επίσης ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις τρίτες χώρες, ενώ θα υπάρχει κοινή πολιτική ασύλου σύμφωνη με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
    
    Οσον αφορά την κοινή πολιτική μετανάστευσης θα εξασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση των αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα στοχεύει επίσης στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών.
    
    Θα υπάρξει επίσης ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας για καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών και των παιδιών, του εμπορίου ναρκωτικών, του ξεπλύματος χρήματος, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
    
    Οπως αναφέρθηκε στο σεμινάριο, το Σύνταγμα της Ευρώπης αποτελεί σημαντικό στάδιο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και στην ανταπόκριση των προκλήσεων μιας Ευρώπης των 25 κρατών-μελών με 480 εκατομμύρια κατοίκους, μιας Ευρώπης που θα είναι κοντά στον κάθε πολίτη.
    
    Βρετανία - Εργατική βουλευτής - Κυπριακό
    ------------------------------------------
    Αισιοδοξία ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού, παρά τις δυσκολίες, εξέφρασε η Βρετανίδα Εργατική βουλευτής Μπάρμπαρα Ροτς, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Γυναικών Αγγλίας.
    
    Στην εκδήλωση παρέστησαν o Λόρδος Χάρις, η Δήμαρχος του Χάριγκεϊ Σίλα Πίκοκ, η Γραμματέας της Υπάτης Αρμοστείας Φίλιππα Καρσερά και ο Γενικός Πρόξενος Νίκος Χριστοδουλίδης.
    
    Στην εκδήλωση, που έγινε στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, παρέστη και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Σούζη Κωνσταντινίδη.
    
    ΗΠΑ - Δίκτυο Γυναικών - Μαράγκος
    ----------------------------------
    Το Δίκτυο Γυναικών του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής στον ετήσιο χορό του που είναι αφιερωμένος στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, τίμησε τη Δρ. Μαίρη Μαράγκος, εκπαιδευτικό και αντιπρόσωπο της βουλευτού Κάρολιν Μαλόνι στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.
    
    Τιμητικές διακηρύξεις για την κ. Μαράγκος επέδωσαν η Κάρολιν Μαλόνι, η πρόεδρος του διαμερίσματος του Κουίνς, Ελεν Μάρσαλ, καθώς και εκπρόσωποι της ομογένειας.
    
    Ολοι οι ομιλητές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και το έργο της τιμώμενης, που για πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, και που ως εκπρόσωπος της βουλευτού Μαλόνι, έχει συμβάλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων των ομογενών.
    
    Νέα Υόρκη - Γυναίκες Γενικοί Πρόξενοι - Εκδήλωση
    --------------------------------------------------
    Ενδεκα γυναίκες Γενικοί Πρόξενοι ανάμεσα τους η Κύπρια Μάρθα Μαυρομμάτη συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στο Γενικό Προξενείο της Βενεζουέλας στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία τίμησαν γυναίκες των κοινοτήτων τους για την προσφορά και τα επιτεύγματά τους.
    
    Η Γενική Πρόξενος της Κύπρου Μάρθα Μαυρομμάτη επιδίδοντας το Δίπλωμα Αναγνώρισης συγχάρηκε οκτώ τιμώμενες της κυπριακής παροικίας της Νέας Υόρκης, ευχαριστώντας τις για την προσφορά και το έργο τους στον τομέα που η κάθε μια διακρίθηκε. Τόνισε επίσης τη σημαντική τους υποστήριξη στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δικαιοσύνη.
    
    Οι τιμώμενες ήταν η Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου Ογκολόγος, Αιματολόγος και Πρόεδρος του Γυναικείου τμήματος του Παγκύπριου Συλλόγου Αμερικής, η Χάριετ Παύλου Τζορτζ, πρώην Δικαστής, η Αγάθη Λούις, επιχειρηματίας και εθελόντρια στο Ronald McDonald Ηouse, η Δρ. Μαίρη Μαράγκος εκπρόσωπος για θέματα περιφέρειας της Νέας Υόρκης της Βουλευτού Κάρολιν Μαλόνι, η Λουκία Μαρουλέτη συγγραφέας και σεναριογράφος, η Εύα Παναγή εκπαιδευτικός και Συντονίστρια του Ελληνορθόδοξου σχολείου «Σωτήριος Ελληνας», η Φανή Πεταλλίδου -Χόλιντεϊ επιχειρηματίας και ιδρύτρια της ομογενειακής εφημερίδας «Πρωινή» και η Εφη Φιλίππου Πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος της Ενωσης Κυπρίων.
    
    ΗΠΑ - ΕΦΟΚΑ - Εκλογές
    ----------------------
    Επειτα από μακρά περίοδο αδράνειας, οι Κύπριοι φοιτητές των ΗΠΑ προχώρησαν στο πρώτο σοβαρό βήμα ανασυγκρότησης της οργάνωσής τους, της ΕΦΟΚΑ (Εθνική Φοιτητική Οργάνωση Κυπρίων Αμερικής» με αρχαιρεσίες για την εκλογή του πρώτου προσωρινού διοικητικού τους συμβουλίου.
    
    Η προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης της ΕΦΟΚΑ ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνου και ήδη η επιτροπή πρωτοβουλίας διοργάνωσε με επιτυχία συζήτηση για το Κυπριακό, όπου συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα.
    
    Στη γενική συνέλευση αναπτύχθηκε προβληματισμός για το πρόγραμμα δράσης. Στο συμβούλιο συμμετέχουν οι Στέφανος Παυλίδης, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Σπύρος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Ζερταλής, Φίλιππος Χατζηγιαννακού, Στέφανος Χριστοφόρου, Αννα Λουκά, Αθηνά Χατζηχαραλάμπους, Ελενα Μιχαήλ. Η συγκρότηση σε σώμα θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση.
    
    Νέα Υόρκη - Παρασκευαϊδης - ''Διάκριση Τιμής''
    ------------------------------------------------
    Το Κύπριο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Γεώργιο Ε. Παρασκευαϊδη τίμησε την Παρασκευή, στη διάρκεια επίσημου δείπνου, με την καθιερωμένη ετήσια «Διάκριση Τιμής», το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
    
    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότερα από 250 άτομα. Αντί του κ. Παρασκευαϊδη, το βραβείο παρέλαβε ο γαμβρός του Νίκος Μαυρονικόλας, ενώ διαβάστηκε ευχαριστήρια επιστολή του τιμηθέντα.
    
    «Προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στην Κύπρο και στις ΗΠΑ προωθώντας τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Παρασκευαϊδης, που εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως «η μεγάλη χώρα των ΗΠΑ βοηθήσει σε μία δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος».
    
    Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του κ. Παρασκευαϊδη, τις επιτυχημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες – οι οποίες ανέδειξαν την εταιρεία του 7η παγκοσμίως στον κατασκευαστικό τομέα - αλλά και το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που μαζί με τη σύζυγό του Θέλμα επέδειξαν, τόσο στη γενέτειρά τους Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο.
    
    Ποδόσφαιρο
    -----------
    Με τη νίκη της επί του ΑΠΟΕΛ με 3 - 2 στο ντέρμπι κορυφής που διεξήχθη την Κυριακή στο ΓΣΠ, η Ανόρθωση έφτασε ακόμη πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, αφήνοντας απόσταση πέντε βαθμών από το δεύτερο ΑΠΟΕΛ.
    
    Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αγώνων της 21ης αγωνιστικής είναι: Αλκή - Ομόνοια 3-3, Νέα Σαλαμίνα - Αρης 4-1, Ολυμπιακός - Διγενής Μόρφου 2-0, Ενωση Νέων Παραλιμνίου - ΑΕΛ 2-0, Απόλλων - ΑΕΚ 1-2 και Αθλητική Ενωση Πάφος - Εθνικός Αχνας 1-0.
    
    Η βαθμολογία των ομάδων μετά την ολοκλήρωση και της 21ης αγωνιστικής έχει ως εξής:
    
    1.  Ανόρθωση              52
    2.  ΑΠΟΕΛ                 47
    3.  Νέα Σαλαμίνα          36
    4.  Ολυμπιακός            36
    5.  Ομόνοια               35
    6.  Ε.Ν. Παραλιμνίου      27
    7.  ΑΕΛ                   26
    8.  Αλκή                  26
    9.  Απόλλων               25
    10. Διγενής Μόρφου        24
    11. ΑΕΚ                   24
    12. Α.Ε. Πάφος            24
    13. Εθνικός Αχνας         21
    

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου - Γενεύη - Επαφές

    Συνάντηση με την Υπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λουίς Αρμπορ είχε το πρωί στη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως συζήτησε με την κ. Αρμπορ για τους θεσμούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και το θέμα ''Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο'' που είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ.

    Στο μεταξύ ο κ. Ιακώβου θα προσφωνήσει σήμερα στη 1μμ ώρα Γενεύης (2μμ ώρα Κύπρου) την 61η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, που πραγματοποιείται στη Γενεύη με τη συμμετοχή 65 Υπουργών.

    Επίσης θα έχει συναντήσεις με το Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας.

    [13] (Κ) Βουλή - ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης

    [14] (Κ) Βουλής - Λουξεμβούργο - Αναστασιάδης

    [15] (Κ) Κύπρος - Διεθνές Δίκτυο Προστασίας των Καταναλωτών

    Η Κύπρος έγινε ομόφωνα δεκτή ως μέλος του Διεθνούς Δικτύου Χωρών που Εφαρμόζουν Νομοθεσίες για Προστασία των Καταναλωτών (ICPEN GLOBAL).

    [16] (Κ) Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου

    [17] (Κ) Κύπρος - Σεϋχέλλες - Βοήθεια

    [18] (Κ) Λονδίνο - ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ισχυρισμοί

    Σε ομιλία του χθες βράδυ στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Λονδίνου, ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επεχείρησε να παρουσιάσει την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν ως απόδειξη ότι η κατοχική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο δεν αποβλέπει σε στρατηγικά συμφέροντα.

    [19] (Κ) Βουλή - Βρυξέλλες - Λυσσαρίδης - Συλλούρης

    [20] (Κ) Λεμεσός - Μελβούρνη - Σίδνεϊ - Αδελφοποίηση Γιορτής του Κρασιού

    Με στόχο την αδελφοποίηση της Γιορτής του Κρασιού του Δήμου Λεμεσού με τη Γιορτή του Κρασιού της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ, αναχωρούν αύριο για την Αυστραλία αντιπροσωπείες του Δήμου Λεμεσού, του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΣΑΠ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού.

    [21] (Κ) Αυστραλία - Πρόεδρος Βουλής - Επαφές

    Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια στην Αυστραλία, άρχισε σήμερα Τρίτη, στην πρωτεύουσα Καμπέρα με συνάντηση που είχε με τους ομόλογούς του Paul Calvert, Πρόεδρο της Γερουσίας, και David Hawker, Πρόεδρο της Βουλής.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία AHEPA

    [23] (Κ) Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός - Φωτεινή Παπαδοπούλου - Τσουνάμι

    Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προσανατολίζεται στην ανέγερση ενός ιδρύματος που να έχει σχέση με τα παιδιά, σε μια από τις χώρες που κτυπήθηκαν από τα τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου, 2004.

    [24] (K) Εκπρόσωπος - Στρο - Τουρκία - Αναγνώριση

    Είναι αδιανόητη η μη αναγνώριση ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Τουρκία, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [25] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Παχυσαρκία - ΕΕ - Σχέδιο δράσης

    Στην ανάληψη από κοινού δράσης με τη βιομηχανία, τις ενώσεις καταναλωτών, τους ειδικούς σε θέματα υγείας και τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, που εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα σημερινά προβλήματα της ΕΕ, δεσμεύθηκε σήμερα ο αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

    [26] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5810               0,5844
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4341               0,4367
    Λίρα Αγγλίας              0,8337               0,8387
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4148            0,4181
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3427            0,3454
    Δολάριο Καναδά                  0,3593            0,3621
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3744            0,3773
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [27] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  502.786,72
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,89    -0,11    471.375,02
    FTSE/CySE 20                           425,71    -0,08    331.625,76
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.274,11    -0,11    328.358,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.104,11    -0,76     32.428,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.090,61    -1,23     15.771,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.267,58    -0,13    360.787,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.306,58    -0,01    233.662,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.077,64     0,32      3.159,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.083,14    -0,15    112.728,91
    FTSE Med (14/3/2005)                 7.668,26     0,39
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [28] (Κ) Κάιρο - Κλεάνθους - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

    Η Κύπρος διατηρώντας πολύ καλές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, φιλοδοξεί να καταστεί γέφυρα διαλόγου και κατανόησης μεταξύ των χωρών αυτών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε στο Κάιρο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους.

    [29] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Με μικρή πτώση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να καταγράφει, ύστερα από τρεις συνεχείς ανοδικές συναντήσεις, ζημιές σε ποσοστό 0,13%. Ο Δείκτης έκλεισε στις 1.267,58 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,11% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 89,89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 502 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 25,2% του τζίρου.

    [30] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου -Προστασία καταναλωτών- Παγκόσμια Ημέρα

    Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί ιδιαίτερο μέλημα της κυβέρνησης, αφού συνδέεται άμεσα με την υγεία των πολιτών, τους κανόνες του ανταγωνισμού και την ορθή λειτουργία της αγοράς, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με την ευκαιρία της 15ης Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως ''Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή''.

    [31] (Κ) Εκτελεστικός Διευθυντής FIBA - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (FIBA) Καναδός Ναρ Ζανολίν φθάνει μεθαύριο Πέμπτη στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για την πανευρωπαϊκή γιορτή της FIBA "Europe League All Star Day 2005", η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 14 Απριλίου στην κλειστή αίθουσα ''Ελευθερία''.

    [32] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Κύπρος - Τουρκία

    Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Λουξεμβούργο της Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υποψήφιων για ένταξη χωρών, ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε για την Κύπρο και την Τουρκία και είπε συγκεριμένα ότι «είναι δύσκολο εκείνοι που έχουν προβλήματα, όχι με την ΕΕ αλλά μεταξύ τους, να συναντηθούν μέσα στο ίδιο δωμάτιο».

    «Είναι επιθυμητή μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών όταν οι Κύπριοι και οι Τούρκοι συμφωνήσουν να μιλήσουν απευθείας ο ένας με τον άλλο», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 15 March 2005 - 18:49:26 UTC