Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μολυβιάτης - Ράις
  • [02] (Κ) Επέτειος 25ης Μαρτίου - Εορτασμοί - Δοξολογίες - Παρελάσεις
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) 25η Μαρτίου - Δοξολογία - Παναγόπουλος
  • [07] (Κ) Αθήνα - Στρατιωτική παρέλαση - 25η Μαρτίου
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρωτόκολλο Σύνδεσης - 25η Μαρτίου
  • [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [10] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρωθυπουργός - 25η Μαρτίου
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μολυβιάτης - Ράις

    Τρόποι προώθησης του κοινού στόχου Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών για επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Πέτρου Μολυβιάτη και Κοντολίζα Ράις.

    [02] (Κ) Επέτειος 25ης Μαρτίου - Εορτασμοί - Δοξολογίες - Παρελάσεις

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζει σήμερα και τιμά η Κυπριακή Δημοκρατία την 184η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις ελεύθερες περιοχές του νησιού και με την καθιερωμένη δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, όπου θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την υποχρέωσή της να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, καθώς και η υπόθεση του ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) που διαχειριζόταν η χρηματιστηριακή εταιρεία ''Σαπφάιαρ'' είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Οι εορτασμοί με τους οποίους ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και το μήνυμα του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με την ευκαιρία της επετείου, η αλλαγή πορείας στην οποία προέβη χθες μικρό αμερικανικό ιδιωτικό αεροπλάνο και η μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε στις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας και Κύπρου και τα σχέδια μετακίνησης μέρους της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σε καλύτερα υποστατικά όσων ζουν σήμερα στο Λήδρα Πάλας και στο στρατόπεδο ''Μάρτιν'' στη Σκουριώτισσα είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο της θέμα -υπό τον τίτλο ''Ποιο χέρι άλλαξε τον κωδικό;''- ότι υπήρξε χθες, από πλευράς του Προέδρου της ΑΗΚ Γιώργου Γεωργιάδη και του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριου Κληρίδη, πλήρης επιβεβαίωση των αποκαλύψεων της εφημερίδας για τις αλλαγές στον κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική μερίδα του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ και της διεύθυνσής της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου να ενημερώνεται, ούτε να λαμβάνει τις καταστάσεις του λογαριασμού της από το Χρηματιστήριο. Σε άλλο θέμα γράφει πως με ενδοσχολικούς εορτασμούς, εκδηλώσεις σωματείων και οργανώσεων, δοξολογίες και παρελάσεις τιμά ο κυπριακός Ελληνισμός την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Τρίμηνη αναστολή λειτουργίας της Suphire'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το ζεύγος Γιάννου και Ρέας Ανδρονίκου, ιδιοκτήτες της εταιρείας που διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΗΚ, δεν πήγε στη συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το έλλειμμα των 9,2 εκ. λιρών που παρατηρήθηκε στη διαχείριση, με αποτέλεσμα να επιβληθεί στη ''Σαπφάιαρ'' ποινή τρίμηνης τουλάχιστον αναστολής της ιδιότητάς της ως μέλους του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, επισημαίνει την ανάγκη ομοψυχίας, αλληλεγγύης, γενναιότητας και συλλογικού οράματος, για την αντιμετώπιση των ανοικτών εθνικών θεμάτων, όπως είναι το Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η εφαρμογή μπάζει νερά'', γράφει πως ''είναι περιορισμένα τα ερείσματα της Λευκωσίας στο Πρωτόκολλο'' και ότι δεν περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου η υποχρέωση της Τουρκίας όχι μόνον να υπογράψει, αλλά και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Αλλη είδηση είναι η αλλαγή πορείας στην οποία προέβη χθες μικρό αμερικανικό ιδιωτικό αεροπλάνο, το οποίο κατευθυνόταν μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου στο αεροδρόμιο Πάφου, χωρίς να ενημερώσει το ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να υπάρξει έντονη κινητοποίηση στις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας και Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ανοίγουν πόρτα στα μεταλλαγμένα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ισχυρές πιέσεις από το αμερικανικό μονοπωλιακό λόμπι των μεταλλαγμένων προϊόντων επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζεται να άρει περιορισμούς για νέες καλλιέργειες. Το 85% των Κυπρίων, αναφέρει η εφημερίδα, δεν επιθυμούν ούτε να δοκιμάσουν τέτοια προϊόντα. Σε άλλο θέμα γράφει για τους επώνυμους Κυπρίους αγωνιστές, οι οποίοι ξεπερνούν τους 90 και που πολέμησαν στην Ελλάδα, σε στεριά και σε θάλασσα, δίδοντας το παρών τους σε όλες τις μεγάλες μάχες των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων κατακτητών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αποκαλύπτουμε τα συμβόλαια'', γράφει στο κύριο θέμα πως ολοκληρώθηκε χθες η κατάθεση στους αστυνομικούς ανακριτές όλων των απαραίτητων στοιχείων για τις συναλλαγές της ''Σαπφάιαρ'' με ένορκη κατάθεση του βασικού μάρτυρα Γιαννάκη Κουμέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτηματικά εγείρονται για ένα εν ενεργεία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ και τον ενδεχόμενο ''διπλό ρόλο'' του, μιας και φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον κ. Ανδρονίκου, ιδιοκτήτη της εταιρείας ''Σαπφάιαρ'' που διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων. Αλλού γράφει ότι η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ φαίνεται να καταλήγει σε απόφαση για την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία πριν την 3η Οκτωβρίου 2005, αλλά κύρωση και εφαρμογή του μετά την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ισπανικό χαστούκι'', ότι ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα, με το οποίο καταρρίπτει συνάμα και την ερμηνεία Αναστασιάδη, σε ό,τι αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης. Ο Υπουργός δήλωσε πως στις διεθνείς σχέσεις, όταν μια χώρα υπογράφει μια συμφωνία, οφείλει και να την εφαρμόζει. Αλλη είδηση είναι ότι επεκτείνονται οι παροχές που δικαιούνται οι κατέχοντες φοιτητική ταυτότητα και σύντομα αναμένεται η σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα επιληφθεί του ζητήματος επέκτασης των παροχών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Τέλος της γραμμής για το Λήδρα Πάλας;'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ένα μεγάλο μέρος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο διαβιούν σε μη ασφαλείς εγκαταστάσεις και ότι ο ΟΗΕ σχεδιάζει τη μετακίνηση σε καλύτερα υποστατικά όσων ζουν σήμερα στο πρώην ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και στο στρατόπεδο ''Μάρτιν'' στη Σκουριώτισσα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκατοντάδες Κυπρίων μαθητών δεν έχουν ικανοποιητικές δεξιότητες στην ανάγνωση, στη γραφή και στην αριθμητική.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', με τον τίτλο ''Η Τουρκία πρέπει να υπογράψει'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας οφείλει να υπογράψει την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, αναγνωρίζοντας έτσι και την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν επιθυμεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον προσεχή Οκτώβριο, όπως έχει σχεδιασθεί. Αλλού γράφει πως είναι αξιοσημείωτο το ότι για πρώτη φορά έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους του νησιού από την Τουρκία, ούτε στις εθνικές εκκαθαρίσεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων που ζούσαν στο βόρειο μέρος του νησιού.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Επέτειος 25ης Μαρτίου - Εορτασμοί ---------------------------------- Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζει σήμερα και τιμά η Κυπριακή Δημοκρατία την 184η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις ελεύθερες περιοχές του νησιού και με την καθιερωμένη δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, όπου θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν με ρίψεις χαιρετιστήριων βολών με την ανατολή του ήλιου και με εωθινά από την Εθνική Φρουρά.

    Στο εορταστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας περιλαμβάνεται η μεγάλη παρέλαση παλαιών πολεμιστών, φοιτητών του πανεπιστημίου, σπουδαστών ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητών, προσκόπων, οδηγών, σωματείων και οργανώσεων. Κεντρικό σημείο διέλευσης της παρέλασης είναι ο δρόμος μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μολυβιάτης - Ράις ------------------------------------- Τρόποι προώθησης του κοινού στόχου Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών για επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Πέτρου Μολυβιάτη και Κοντολίζα Ράις.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετά τη χθεσινή συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνήθηκε πως οι κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, ούτως ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο μιας νέας αποτυχίας.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ υποδέχθηκε τον Ελληνα ομόλογό της με πολλά εγκώμια για τις εξαιρετικές όπως τις χαρακτήρισε σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά και στην ημίωρη συνομιλία τους συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, η διαφορά με τα Σκόπια για την ονομασία καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή και το Κόσοβο.

    Η κ. Ράις χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την στενότερη φίλη των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέρθηκε στη συνεργασία στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου η Ελλάδα μπορεί και επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο, αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπου επισήμανε τη βοήθεια που μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών από τους Παλαιστίνιους.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, σε δηλώσεις του μαζί με την κ. Ράις, ο Ελληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι εξετάστηκαν «τρόποι για να προάγουμε τον κοινό μας στόχο για την επανένωση του νησιού, δια διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν».

    Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης προς τους Ελληνες δημοσιογράφους συμπλήρωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνονται μεν κινήσεις, που να προωθούν την υπόθεση αυτή, αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή, ούτως ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο μιας νέας αποτυχίας, την οποία δεν θέλει κανείς».

    Αμέσως μετά ο κ. Μολυβιάτης είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Στίβεν Χάντλεϊ, με την ίδια αντζέντα.

    Ο κ. Μολυβιάτης πάντως εξέφρασε την πλήρη του ικανοποίηση για τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς επισήμους, λέγοντας ότι εκπληρώθηκαν πλήρως οι στόχοι της επίσκεψης.

    Στις 30 Μαρτίου επισκέπτεται την Αθήνα για συνομιλίες ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερτ Ζέλιγκ.

    Στο Κυπριακό ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο του Κογκρέσου C-SPAN.

    Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της τουρκικής εισβολής, ο κ. Μολυβιάτης υπενθύμισε ότι η επανένωση της νήσου αποτελεί πάγια επιδίωξη της Ελλάδας και της κυπριακής κυβέρνησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ανάλογη επιθυμία υπάρχει και στην τουρκική πλευρά.

    Επεσήμανε ότι η τελευταία προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού δεν τελεσφόρησε, δεδομένου ότι στο περυσινό δημοψήφισμα η Ε/Κ κοινότητα απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο Αννάν που ετέθη υπό την κρίση της, επειδή το θεώρησε ανισοβαρές. Σήμερα, σημειώνεται μια προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Αννάν, το οποίο φυσικά πρέπει να υποστεί ορισμένες αλλαγές, ανέφερε.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, υπογράμμισε ότι η επανένωση της Κύπρου είναι αναγκαία για την ειρηνική συμβίωση και όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και για να μπορέσουν οι Τ/Κ να επωφεληθούν από την συμμετοχή τους στην ΕΕ.

    Με αφορμή ερώτηση για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και την γενικότερη συμβατότητα της συμπεριφοράς της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή της προοπτική, ο κ. Μολυβιάτης, αφού αποσαφήνισε ότι από ελληνικής πλευράς πάντα εγείρεται το θέμα της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της τουρκικής ενταξιακής της πορείας.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης να στηριχθεί η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, διότι ο εξευρωπαϊσμός της γείτονος θα επιδράσει θετικά.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισπανίας ------------------------- Στις διεθνείς σχέσεις όταν μια χώρα υπογράφει μια συμφωνία, οφείλει και να την εφαρμόζει, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, αναφερόμενος στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία να υπογράψει μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2005 το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Στις διεθνείς σχέσεις, υπογράφεις για να εφαρμόσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση των πολιτικών αρχηγών. Οταν μια χώρα υπογράφει κάτι, τότε αυτό σημαίνει στη διπλωματική πρακτική ότι το εφαρμόζει'', είπε ο κ. Μορατίνος ερωτηθείς σχετικά, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε για το ίδιο θέμα ότι είναι εντελώς εκτός της διεθνούς πρακτικής η υπογραφή, αλλά μη επικύρωση μιας συμφωνίας.

    ''Υπάρχει η αρχή της καλής πίστης, δηλαδή η ιδέα ότι μπορείς να υπογράψεις αλλά να μην προχωρήσεις στην κύρωση, ούτως ώστε να μπορείς να το εφαρμόσεις, είναι εντελώς εκτός της διεθνούς πρακτικής, είναι η αρχή της καλής πίστης'', είπε.

    Αναφορικά με τη στάση της Ισπανίας στο θέμα των δύο κανονισμών που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών (απευθείας εμπορίου και χρηματοδοτικού), ο κ. Μορατίνος είπε ότι πρέπει να εξευρεθεί μια συναινετική συμφωνία, προσθέτοντας ότι όσο το συντομότερο υιοθετηθούν οι δύο κανονισμοί, τόσο το καλύτερο.

    Ο Ισπανός ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της χώρας του να συμπαρασταθεί στην Κύπρο και σε όποια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν την επιθυμία να ενισχύσουν τις σχέσεις τους τόσο στο πολιτικό, όσο και στο οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ενώ ο κ. Μορατίνος είπε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να προωθήσει την ισπανική γλώσσα στην Κύπρο.

    Ο κ. Μορατίνος προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο -Παπαδόπουλο καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών στην Βαρκελώνη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από την εφαρμογή της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΥΠΕΞ Ισπανίας ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες το πρωί τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος έφθασε προχθές βράδυ στην Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που διήρκεσε μια ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Πρόεδρος Βουλής - Ισπανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό ----------------------------------------- Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, χθες, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν εκατέρωθεν οι στενές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ της Ισπανίας και της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού επιπέδου.

    Βουλή των Λόρδων - Βαρόνη Σίμονς - Κύπρος ----------------------------------------- Δεν υπάρχει αλλαγή στη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό, που είναι η προώθηση μιας δίκαιης βιώσιμης, διαρκούς λύσης, αποδεκτής από όλα τα μέρη, δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Βαρόνη Σίμονς.

    Σε απάντησή της προς τον Λόρδο Μαγκίνις, στη Βουλή των Λόρδων, η Βαρόνη Σίμονς ανέφερε πως λόγω της μη διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, η βρετανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να τερματιστεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ''κάτι που θα συμβάλει στην προετοιμασία του εδάφους για μια διευθέτηση, διευκολύνοντας την εφαρμογή της''.

    Ρώσος ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Κυπριακό -------------------------------- Το αμετάβλητο της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Ζακχαίος, ο οποίος εκτελεί επίσκεψη στη Μόσχα, είχε χθες συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις.

    Καντάφι - Παλαιστινιακό - Κύπρος -------------------------------- Η μονομερής ανακήρυξη κράτους σε μια χώρα, στην οποία υπάρχουν δύο μέρη, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, είναι με βάση το διεθνές δίκαιο άκυρη και το ''κράτος'' αυτό θεωρείται από το διεθνές δίκαιο παράνομο και δεν μπορεί να τύχει αναγνώρισης, δήλωσε ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

    Ο Λίβυος ηγέτης αναφέρθηκε στην Κύπρο προσφωνώντας προχθές τη διάσκεψη κορυφής των αραβικών χωρών, που πραγματοποιείται στο Αλγέρι, και αιτιολογώντας την αντίθεσή του σε αναγνώριση του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο.

    Οπως μεταδίδει το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων JANA, ο κ. Καντάφι είπε ότι το τουρκοκυπριακό ''κράτος'' δεν αναγνωρίζεται από καμιά χώρα εκτός της Τουρκίας διότι ανακηρύχθηκε μονομερώς από την τουρκική πλευρά.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρωτόκολλο - Αγκυρα ----------------------------------- Η δική μας πλευρά παραμένει εκτεθειμένη αφού ενδεχόμενη υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου για επέκταση της συμφωνίας της Αγκυρας, δεν μιλά για επικύρωση και υλοποίηση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, αν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να υπογραφεί και να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''η απαραίτητη προϋπόθεση με βάση τα συμπεράσματα της παραγράφου 19 είναι από πλευράς Τουρκίας, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη''.

    Ο ίδιος, είπε, θα αξίωνε "και εφαρμογή αλλά προ της εφαρμογής είναι η επικύρωση'', λέγοντας ότι η παράγραφος 19 δεν μιλά ούτε για επικύρωση ούτε για υλοποίηση των προνοιών.

    ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προϋπολογισμός ---------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζητά επιπρόσθετο ποσό 3.052.700 δολαρίων για τη μετακόμιση προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε πιο κατάλληλους χώρους.

    Σε έκθεσή του για τον προϋπολογισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την περίοδο από 1ην Ιουλίου 2005 μέχρι 30 Ιουνίου 2006, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πρέπει να εγκρίνει επιπρόσθετο ποσό 3.052.700 δολαρίων για τη συντήρηση της Δύναμης, περιλαμβανομένου του ποσού των 1.017.566 δολαρίων, που θα χορηγηθεί μέσω εθελοντικών εισφορών από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Λονδίνο - Κατεχόμενα - Διαφημίσεις ----------------------------------- Διαφημίσεις στη Βρετανία για διακοπές στα κατεχόμενα, που επρόκειτο να εμφανιστούν σε λεωφορεία του Λονδίνου και τον υπόγειο σιδηρόδρομο, έχουν αποσυρθεί ύστερα από διαμαρτυρίες του Προέδρου της Συνέλευσης Συντηρητικών του Λονδίνου Μπράιαν Κόλμαν, ο οποίος είναι και μέλος της Συνέλευσης για το Μπάρνετ και το Κάμντεν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνέλευσης, ''οι διακοπές που προωθούνται μέσω των διαφημίσεων θα χρησιμοποιούσαν ξενοδοχεία και οικίες που καταλήφθηκαν από τους Τούρκους κατά την εισβολή του 1974'', σημειώνοντας ότι οι διαφημίσεις, που ήταν πληρωμένες από τον ''οργανισμό τουρισμού'' στα κατεχόμενα, ''προσέβαλαν βαθύτατα πολλά μέλη της ε/κ κοινότητας'' στο Λονδίνο.

    ''Η βόρεια Κύπρος παραμένει διεθνής παρίας, που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία'', προσθέτει η ανακοίνωση.

    Ψευδοκράτος - Λονδίνο - Τουρισμός ---------------------------------- Νέα εκστρατεία ξεκίνησαν στο Λονδίνο οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους προκειμένου να προωθήσουν τον τουρισμό στη Βόρεια Κύπρο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ψευδοκράτος ετοιμάζεται να προβεί σε διάβημα προς το Δήμο του Μείζονος Λονδίνου προκειμένου αυτός να άρει την απαγόρευση τουριστικών διαφημίσεων για τα κατεχόμενα σε λεωφορεία και στον υπόγειο σιδηρόδρομο.

    Ταλάτ - Γενίτζαμι - Νέα Σαλαμίνα - Φιλικός αγώνας ------------------------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι αθλητικές δραστηριότητες δεν έχουν σχέση με την πολιτική και στοχεύουν στην ειρήνη και τη συμφιλίωση.

    Αναφερόμενος στο φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της τ/κ ομάδας Γενίτζαμι, που θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο, στο στάδιο ''Αμμόχωστος'' στη Λάρνακα, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε στη σημασία της διεξαγωγής του αγώνα αυτού, μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ύστερα από 50 χρόνια, όπως είπε.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Γενίτζαμι, που τον επισκέφθηκε σήμερα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν θα παρακολουθήσει τον αγώνα του Σαββάτου, λόγω υποχρεώσεων που εμπίπτουν στην προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των λεγόμενων προεδρικών εκλογών.

    Τουρκία - ΗΠΑ - Βάση Ιντσιρλίκ - Απόφαση ---------------------------------------- Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά το αμερικανικό αίτημα για την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ θα ανακοινωθεί σύντομα, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) Μουράτ Μερτσάν, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    Οπως αναφέρουν πηγές στην Ουάσινγκτον, αναμένεται ότι η Τουρκία θα αποδεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ να επιτρέπεται σε αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τη βάση Ιντσιρλίκ ως διοικητικό κέντρο για το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    Μιλώντας σε συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, που διοργανώθηκε από το Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μερτσάν είπε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί σύντομα.

    Αθήνα - Ελληνας Πρωθυπουργός - 25η Μαρτίου - Κυπριακό ----------------------------------------------------- Την ανάγκη επίτευξης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, καθώς και προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες που κράτησαν ζωντανό τον Ελληνισμό δια μέσου των αιώνων και μπορούν τώρα να καθοδηγούν, με ασφάλεια και σιγουριά, την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον, επισημαίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμα του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    ''Επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλο την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε σταθερά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος (Τουρκίας)'', αναφέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Προσθέτει ότι ''η διπλή γιορτή της Παλιγγενεσίας και της Ορθοδοξίας συνδέει νοερά το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού. Υπενθυμίζει σε όλους μας την ανάγκη προσήλωσης στις αρχές και τις αξίες που κράτησαν ζωντανό τον Ελληνισμό ανάμεσα στους αιώνες και μπορούν τώρα να καθοδηγούν, με ασφάλεια και σιγουριά, την πορεία μας στο μέλλον''.

    Αθήνα - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας-25η Μαρτίου-Κυπριακό ----------------------------------------------------------- Την ανάγκη ομοψυχίας, αλληλεγγύης, γενναιότητας και συλλογικού οράματος για την αντιμετώπιση των ανοικτών εθνικών θεμάτων, όπως το Κυπριακό και των κοινωνικών προκλήσεων στο σημερινό σύνθετο διεθνές περιβάλλον, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

    Η επανένωση της Κύπρου με τρόπο δίκαιο και λειτουργικό, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η εμπέδωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν εθνική συνεννόηση και συναίνεση'', αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής-25η Μαρτίου ---------------------------------- Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον αναφέρεται στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    ''Καλούμεθα να διαδραματίσουμε σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, να μεταδώσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας στις γειτονικές χώρες, που επιθυμούν να ακολουθήσουν την πορεία μας στην Ενωμένη Ευρώπη, να συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλάι της Κύπρου, καλούμεθα τέλος, να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυοφορούμενη Ενωμένη Ευρώπη με γνώμονα το ελληνικό πνεύμα, που είναι και η βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού'', υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

    Ελληνας Πρεσβευτής - 25η Μαρτίου - Μήνυμα ------------------------------------------ Μήνυμα συστράτευσης της Ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για λύση του Κυπριακού, έστειλε χθες βράδυ ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι ''καρπός ώριμων και ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πέρα από στενά χρονικά πλαίσια και επιδιαιτησίες''.

    Στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, ο Ελληνας Πρεσβευτής τόνισε ότι ''Αθήνα και Λευκωσία είμαστε στρατευμένοι στον κοινό στόχο της επανένωσης του νησιού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', προσθέτοντας πως ''η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή για εμάς''.

    Πρόεδρος Βουλής - 25η Μαρτίου - Συγχαρητήρια μηνύματα ------------------------------------------------------ Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία, τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για την αδιάλειπτη, συνεπή και σταθερή υποστήριξη που προσφέρουν προς τον αγώνα του κυπριακού λαού, μετέφερε ο Πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

    Υπουργός Παιδείας - 25η Μαρτίου - Μήνυμα ------------------------------------------ Για να πετύχουμε τη δικαίωση της μαρτυρικής μας πατρίδας, που εδώ και 31 χρόνια στενάζει κάτω από τη μπότα του τουρκικού Αττίλα, χρειάζεται να πιστέψουμε κι εμείς στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1821, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, σε μήνυμα του προς τους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές και τους μαθητές, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι «οφείλουμε κι εμείς να πάρουμε από το μεγάλο εκείνο αγώνα τα διδάγματα και τα μηνύματα που τόσο πολύ χρειαζόμαστε για τη συνέχιση και ευόδωση του αντικατοχικού μας αγώνα».

    ΑΚΕΛ - 25η Μαρτίου ------------------ Από τα ιδανικά του '21 εμπνέεται και αντλεί δύναμη και θάρρος από τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας ο κυπριακός λαός αγωνιζόμενος για τη δική του ελευθερία ενάντια στην κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Το ΑΚΕΛ τιμά την 25η Μαρτίου, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι ''σήμερα στην Κύπρο παλεύουμε για ειρηνική λύση του Κυπριακού, που θα επιτρέψει σε Ε/Κ και Τ/Κ, να ζήσουν ξανά και να ευημερήσουν μαζί στην κοινή πατρίδα, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    ΔΗΣΥ - 25η Μαρτίου ------------------ Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την εθνική επέτειο της ελληνικής επανάστασης και καλεί τον κυπριακό λαό σε ενότητα και εγρήγορση για τη σωτηρία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ καλεί την πολιτική ηγεσία όπως καθορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει σε συνεργασία με την Ελλάδα, για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

    ΔΗΚΟ - 25η Μαρτίου ------------------ Το Δημοκρατικό Κόμμα ΔΗΚΟ) τιμά και φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου και διαμηνύει πως ο κυπριακός ελληνισμός αγωνίζεται σήμερα για τις ίδιες αρχές και τα ίδια ιδεώδη που διεκδίκησε το γένος των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821, αναφέρει διακήρυξη του ΔΗΚΟ.

    Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως ''ο κυπριακός ελληνισμός συνεχίζει το δικό του αγώνα για την αποκατάσταση των αρχών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, διεκδικεί τα δίκαια και τα δικαιώματα του, υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αρχές, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή νομιμότητα''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - 25η Μαρτίου --------------------- Με άλυτο το μεγάλο εθνικό θέμα ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά για άλλη μια χρονιά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

    ''Τιμούμε τους ήρωες και τον υπέροχο αγώνα τους όχι ως μια μουσειακή αναφορά, αλλά αντλώντας διδάγματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά στη διαμόρφωση του δικού μας αγώνα μέσα στο νέο Ευρωπαϊκό και Διεθνές περιβάλλον. Ο Κυπριακός Ελληνισμός εμπνέεται από την εθνική παλιγγενεσία για τη συνέχιση και τη δικαίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί'', αναφέρει η ΕΔΕΚ.

    ΕΔΗ - 25η Μαρτίου ----------------- Η Κύπρος προσβλέπει σε μια νέα εποχή ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας Ε/Κ και Τ/Κ, αναφέρουν σε τους ανακοίνωση οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ), με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    ''Η Κύπρος που αγωνίζεται να απαλλαγεί από τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής και τη διχοτόμηση, τιμά τα μηνύματα της ελληνικής επανάστασης και προσβλέπει σε μια νέα εποχή, ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας Ε/Κ και Τ/Κ, στην οποία η διαφορετική εθνική καταγωγή δεν θα οδηγεί σε συγκρούσεις, αλλά θα πλουτίζει την κοινή ζωή και την κοινή πορεία προς την πρόοδο και την ευημερία μέσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης'', αναφέρουν οι ΕΔΗ.

    ΑΔΗΚ - 25η Μαρτίου ------------------ Την προσδοκία του για νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία να λαμβάνονται υπόψη και οι θέσεις της ε/κ πλευράς, εκφράζει το ΑΔΗΚ σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΑΔΗΚ τονίζει πως η λύση του Κυπριακού ''θα απαλλάσσει το νησί μας από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τους εποίκους και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των προσφύγων, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων της Κύπρου σε μια επανενωμένη πατρίδα''.

    ΧΑΚ - Suphire - Αναστολή ιδιότητας μέλους ----------------------------------------- Συνεχίζεται η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από την εταιρεία ''Suphire Securities and Financial Services Ltd'', που θα διαρκέσει τρεις μήνες.

    Χρηματιστήριο - Αναστροφή της πτωτικής πορείας ---------------------------------------------- Με πρωταγωνιστές τους τίτλους των τραπεζών το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μπόρεσε χθες, παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον, να αναστρέψει την πτωτική πορεία που παρουσίασε στις επτά τελευταίες συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε συνολικές απώλειες της τάξης του 7,33% (92 μονάδες). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,84%, κλείνοντας στις 1.197,75 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,44% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,86 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 477.000 λίρες.

    [06] (Κ) 25η Μαρτίου - Δοξολογία - Παναγόπουλος

    [07] (Κ) Αθήνα - Στρατιωτική παρέλαση - 25η Μαρτίου

    Με την στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρωτόκολλο Σύνδεσης - 25η Μαρτίου

    Επικίνδυνη χαρακτήρισε την αναπαραγωγή των τουρκικών θέσεων σε σχέση με την υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου σύνδεσης της Τουρκίας με τα 10 νέα κράτη μέλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    [10] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρωθυπουργός - 25η Μαρτίου

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου, γιατί "δεν έχει άλλη επιλογή».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 25 March 2005 - 18:49:12 UTC