Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ουάσινγκτον - Μολυβιάτης - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αμερικανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρντ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Κύπρος - ΜΣΙ 2 - ΟΝΕ
  • [07] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο - Επιστολή
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου
  • [09] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής - IPU - Φιλιππίνες
  • [10] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Αναστασιάδης - Δηλώσεις (1)
  • [11] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο - Κύπρος
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος Επιτροπής - Πρωτόκολλο - Τουρκία
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [17] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Αναστασιάδης (2)
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό (1)
  • [19] (Κ) Ολι Ρεν - Πρωτόκολλο - Τουρκία
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό (2)
  • [21] (Κ) Κλόσον - Φούλμπραϊτ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Ουάσινγκτον - Μολυβιάτης - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    «Διαπιστώσαμε", δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, "ότι υπάρχει πλέον σύγκλιση της επιθυμίας απ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξαναρχίσει η διαδικασία της εξευρέσεως μίας λύσης με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν».

    [02] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αμερικανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρντ - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Φρεντ Εκχαρντ δήλωσε πως ο Κόφι Ανάν ''επιθυμεί να διασφαλιστεί ότι πατούμε σε στερεό έδαφος, πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες (για το Κυπριακό), γιατί δεν επιθυμεί ακόμη μία αποτυχία».

    Πρόσθεσε πως ο κ. Ανάν «αναμένει από τους Ελληνοκύπριους να του εκθέσουν γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμούν στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα».

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συζήτηση του Κυπριακού στις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη στις ΗΠΑ, οι δηλώσεις σχετικά με την υπογραφή και εφαρμογή από την τουρκική κυβέρνηση του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η κράτηση του ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής εταιρείας ''Σαπφάιαρ'' και η συνέχιση των αστυνομικών ερευνών καθώς και οι καταστροφές του νέου μεγάλου σεισμού στη ΝΑ Ασία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Οι συζητήσεις νομοσχεδίων στη Βουλή για τη σύσταση και χρηματοδότηση κομμάτων και για τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταπολέμηση της διαπλοκής και διαφθοράς και η επέκταση και στην Κύπρο των ερευνών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Απροετοίμαστη η Αστυνομία'' ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστος Πουργουρίδης, με χθεσινές δηλώσεις του, ''άπλωσε πέπλο μυστηρίου'' ως προς την προετοιμασία της Αστυνομίας στην υπόθεση ''Σαπφάιαρ'', αλλά και την πρόθεσή της να καταθέσει ενώπιον Δικαστηρίου το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό, το οποίο θα της επέτρεπε ''να στοιχειοθετήσει την έκδοση διαταγμάτων κράτησης για αμφότερους τους συλληφθέντες για την απάτη στο Ταμείο της ΑΗΚ''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε τα όσα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε για το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2004, συμφωνώντας μαζί του ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί να υπογράψει και όχι να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Φάσκει και αντιφάσκει η Κυβέρνηση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Τουρκία δηλώνει ότι θα υπογράψει τον προσεχή Ιούλιο το Πρωτόκολλο με ταυτόχρονη διακήρυξη ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η κυβέρνηση Παπαδοπούλου ''φάσκει και αντιφάσκει'' σε σχέση με την ενημέρωση που έχει για το περιεχόμενο του τελικού κειμένου του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και ζητήματα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης με την ομόλογό του των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Περιμένουν να μιλήσει'' γράφει πως παραλήφθηκαν χθες από την Αστυνομία στοιχεία από τα γραφεία της χρηματιστηριακής εταιρείας ''Σαπφάιαρ'', η οποία διαχειριζόταν τα χαρτοφυλάκια Ταμείων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και των Δασικών Βιομηχανιών όπου διαπιστώθηκαν ελλείμματα που ξεπερνούν συνολικά τα 9 εκ. λίρες. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το διάταγμα αποκάλυψης τραπεζικών πληροφοριών και λήφθηκαν καταθέσεις από τραπεζικούς, ενώ οι ανακριτές αναμένουν εξηγήσεις από τον τεθέντα υπό 8ήμερη κράτηση ιδιοκτήτη της εταιρείας Γιάννο Ανδρονίκου. Αλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς και στις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τους δημοσιογράφους, για τους οποίους είπε: ''είτε θα αυτορυθμίζονται είτε θα τους τιμωρούμε''.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Πλοκάμια Ειρηναίου στην Κύπρο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκεται πίσω από υπεράκτια εταιρεία που εδρεύει στη Λευκωσία και ότι οι έρευνες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ''για τις οικονομικές ατασθαλίες στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων'' αναμένεται να επεκταθούν και στην Κύπρο, τόσο για ακίνητη περιουσία του στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας όσο και για κτήματα στα κατεχόμενα. Αλλη είδηση είναι η τοποθέτηση 12 φωτογραφικών μηχανών της Τροχαίας τον προσεχή Ιούλιο για καταγραφή οδικών παραβάσεων. Ο συνολικός αριθμός των συσκευών που θα εγκατασταθούν σταδιακά ανέρχεται στις 450.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Στοιχεία φωτιά έχει η αστυνομία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "χαρτιά που καίνε που δείχνουν ότι συγκεκριμένο πρόσωπο της ΑΗΚ ήταν εγκλωβισμένο στις σχέσεις του με τον Γιάννο Ανδρονίκου, ύστερα από πάρε-δώσε που είχε με τον ίδιο ή με τις εταιρείες του", φαίνεται να έχει στα χέρια της η Αστυνομία, μετά τον πρώτο έλεγχο των στοιχείων που συνέλεξε τόσο την Κυριακή όσο και χθες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι έντονες πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα οδηγήσουν "το μαχαίρι στο κόκαλο", εάν η Κύπρος δεν προχωρήσει σύντομα στη θέσπιση νομοθεσίας η οποία να ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν την ίδρυση, τη λειτουργία, τον έλεγχο και τις οικονομικές δοσοληψίες.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σε βαθιά νερά'' ότι σε βαθιά νερά έχουν μπει οι έρευνες της Αστυνομίας για την εξαφάνιση 9,2 εκ. λιρών από το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεως της Αρχής Ηλεκτρισμού, το οποίο διαχειριζόταν ο Ομιλος Suphire. Από σήμερα θα αρχίσει η μελέτη των στοιχείων, ενώ χθες ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω συλλήψεων. Αλλού γράφει ότι η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε χθες πως ασκείται ένα ανοικτός εκβιασμός έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεχθεί το σχέδιο Ανάν και να εφαρμοστεί αυτό αγνοώντας το δημοψήφισμα.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό - Συνάντηση -------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε, μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την ανάγκη όπως η οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας την ετοιμότητα και την επιθυμία της Ελλάδας για επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του προβλήματος, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, και ο ΓΓ συμμερίζεται τη διαπίστωση της προσεκτικής προετοιμασίας της νέας προσπάθειας, για να μην υπάρξει αποτυχία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν χρονικά περιθώρια στη νέα πρωτοβουλία.

    Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό, η κατάσταση στο Κόσοβο, στο Λίβανο, οι μεταρρυθμίσεις στο διεθνή οργανισμό, η ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Νταρφούρ.

    Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε μετά το τέλος της ημίωρης συνάντησης, στην έδρα του ΟΗΕ, πως μετέφερε στο ΓΓ τη διαπίστωσή του ότι ''υπάρχει αυτή τη στιγμή μια σύγκλιση απόψεων όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών να ξαναρχίσει η διαδικασία εξεύρεσης μιας λύσης που να καταλήξει στην επανένωση του νησιού και αυτό θα το επιδιώξουμε με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του ΓΓ''.

    ''Αυτή τη φορά είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα αποτυχία αλλά η διαδικασία θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

    Σε ερώτηση τι είπε στο Γενικό Γραμματέα, ο οποίος επιμένει να του σταλούν εγγράφως οι απόψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε: ''εγώ δεν έθιξα τέτοιο θέμα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προθέσεις του κ. Ανάν αναφορικά με μια νέα πρωτοβουλία, ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε ότι εξέφρασε στο ΓΓ του ΟΗΕ την ετοιμότητα και τη θέληση της Ελλάδας για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού ''κατά τρόπο που θα διασφαλίσει ένα τελικό θετικό αποτέλεσμα''.

    ''Ολοι τώρα συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επανέναρξη της διαδικασίας για επανένωση του νησιού, με θετικό τρόπο, που να διασφαλίζει την επιτυχία της διαδικασίας'', υπογράμμισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Ουάσινγκτον - Μολυβιάτης - Κυπριακό ----------------------------------- Το Κυπριακό ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    «Διαπιστώσαμε'', δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, ''ότι υπάρχει πλέον σύγκλιση της επιθυμίας απ όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να ξαναρχίσει η διαδικασία της εξευρέσεως μίας λύσης με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν».

    Πρόσθεσε πως τονίστηκε από ελληνικής πλευράς ότι «δεν μπορούμε πλέον να έχουμε την πολυτέλεια μίας νέας αποτυχίας. Γι αυτό και είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να φτάσουμε σ ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα».

    Ο κ. Μολυβιάτης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με σύντομη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, στο περιθώριο τελετής για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας, στο Λευκό Οίκο, και με συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το νεοδιορισθέντα Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς.

    Σε δηλώσεις του στους Ελληνες δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ θετικό το ταξίδι του και τα αποτελέσματα καλά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του αυτή θα δώσει μία νέα ώθηση και δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

    «Και οι δύο πλευρές διαπιστώσαμε ότι είναι εξαίρετο το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και αμφότεροι εκφράσαμε τη βούληση να συνεχίσουμε την προσπάθεια της περαιτέρω ενισχύσεως τους, διευρύνοντας παράλληλα τους τομείς συνεργασίας», είπε.

    Σε σχέση με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να κάνει εκείνες τις παραχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Στην εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου παρευρέθηκαν πολλοί ηγετικοί παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

    Ο Πρόεδρος Μπους, μιλώντας εκτός κειμένου, αναφέρθηκε θερμά στις μακρόχρονες σχέσεις και δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, συνεχάρη την Ελλάδα για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών και ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη να διαβιβάσει στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τους θερμούς χαιρετισμούς του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συγκίνησε τον Πρόεδρο Μπους με την ομιλία του για την εξέγερση των Ελλήνων το 1821 και την αγάπη τους για την ελευθερία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Πρόεδρο Μπους, που έθεσε την εξάπλωση της ελευθερίας στον κόσμο ως βασικό θέμα της ομιλίας του κατά την τελετή ορκωμοσίας του.

    «Η προοπτική της ελευθερίας που αναφέρεστε'', υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, ''αγκαλιάζει περιοχές που έχουν ανάγκη υποστήριξης, από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και Βαλκάνια και ιδίως ευαίσθητες περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο και η ΠΓΔΜ», ανέφερε.

    Παράλληλα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπους για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές του για τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία - Ελλάδα ------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενημερωμένη εδώ και πάρα πολλές ημέρες για το περιεχόμενο του τελικού κειμένου του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, το οποίο απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Τουρκία με την επισήμανση ότι θα πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στο τελικό κείμενο ''δεν υπάρχει τίποτε το οποίο να είναι αρνητικό όσον αφορά τη δική μας θέση'', ενώ τόνισε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη θέση όσον αφορά το Πρωτόκολλο επέκτασης της Συνθήκης της Αγκυρας σε όλα νέα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Αναφορικά με τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη στις ΗΠΑ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ έχει ενημερώσει πλήρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του και τα όσα έχει μεταφέρει στις ΗΠΑ για το Κυπριακό βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως ανέφερε, στο Πρωτόκολλο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε λιμάνια ή χρήση εναέριου χώρου από κυπριακά πλοία ή κυπριακά αεροπλάνα, κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό διότι αυτό το θέμα καλύπτεται από την ίδια τη Συνθήκη του 1963 και προβλέπει την ελευθερία εμπορίου, διακίνησης εμπορευμάτων και προσώπων.

    Επιπρόσθετα ανέφερε ότι ούτε και περιέχεται στο Πρωτόκολλο κάποια δήλωση εκ μέρους της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Για την κυπριακή κυβέρνηση υπογραφή του Πρωτοκόλλου σημαίνει και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, όπως συμβαίνει πάντοτε με την υπογραφή διεθνών συνθηκών από ένα κράτος-μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως αυτή η θέση υποστηρίζεται και από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ παρέπεμψε και στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις στη Λευκωσία του Ισπανού ΥΠΕΞ Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Σε ερώτηση για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι ''δεν υπάρχει καμία απόκλιση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη θέση σε σχέση με το Πρωτόκολλο'', σημειώνοντας πως η ''συνεργασία και αλληλοενημέρωση και η συμφωνία όσον αφορά τη γραμμή μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένες''.

    Ερωτηθείς εάν η ερμηνευτική απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκει σύμφωνη την κυπριακή κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εκείνο το οποίο έχει πει η Αθήνα είναι ότι ''πρέπει οπωσδήποτε να υπογραφεί το Πρωτόκολλο''.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - ΥΠΕΞ Αργεντινής ------------------------------------------- Η Τουρκία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι να υπάρξει μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Γκιουλ ανέφερε πως η χώρα του θα υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα ισχύει και για την ''ε/κ πλευρά'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προέβη στις δηλώσεις αυτές στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Αγκυρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων, Διεθνούς Εμπορίου και Θρησκευμάτων της Αργεντινής Ραφαέλ Μπιέλσα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Ο κ. Μπιέλσα ανέφερε ότι η θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι σωστή και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα πράξει ό,τι είναι δυνατό, ούτως ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση στο θέμα αυτό.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία έλαβε το Σαββατοκύριακο το κείμενο του πρωτοκόλλου, το οποίο θα μελετηθεί από εμπειρογνώμονες προτού αρχίσει η διαδικασία για την υπογραφή του.

    ''Θα εκπληρώσουμε τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν θα σημαίνει αναγνώριση της ε/κ πλευράς. Για την ώρα οι Ε/Κ μπορούν να έρχονται στην Τουρκία προβαίνοντας στις απαραίτητες διαδικασίες για έκδοση θεωρήσεων στα αεροδρόμια. Εάν είναι ελεύθερη η διακίνηση προσώπων, τότε και η κυκλοφορία εμπορευμάτων θα είναι ελεύθερη'', είπε.

    Ανακοίνωση ρωσικού ΥΠΕΞ - Τζιζόφ - Ζακχαίος - Κυπριακό ------------------------------------------------------ Κύπρος και Ρωσία επιβεβαίωσαν τη σύμπτωση των θέσεών τους για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, ταυτόχρονα, να προϋποθέτει την ανεπηρέαστη συγκατάθεση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Οπως σημειώνει χθεσινή επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση η θέση αυτή διαπιστώθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τζιζόφ.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ιορδανία - Επίσκεψη ----------------------------------------- Την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Ιορδανίας, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα συζητήσει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο Αμάν, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη σήμερα και αύριο, μετά από πρόσκληση του Ιορδανού ομολόγου του Hani al-Mulki.

    O κ. Ιακώβου θα συζητήσει επίσης τις σχέσεις Ιορδανίας - ΕΕ καθώς και περιφερειακά θέματα, κυρίως το Μεσανατολικό και θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Πρωθυπουργό της χώρας Faisal al Fayez.

    ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση ---------------------- Αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη θα συναντηθεί στις 11.00 σήμερα το πρωί στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος της οποίας θα ηγείται ο αρχηγός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τη συνάντηση θα γίνει ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας, αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και θα αναλυθούν τα δεδομένα ενόψει της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα στις 17 Απριλίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην τ/κ κοινότητα.

    Θα συζητηθούν επίσης οι προοπτικές επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου υπό την αιγίδα των ΗΕ για μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προσθέτει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

    Η συνάντηση θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Ουκρανίας - Συνάντηση --------------------------------------------- Την ευχή όπως υπάρξει σύντομα λύση που να επανενώνει την Κύπρο, εξέφρασε χθες ο Πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Λευκωσία Borys Humeniuk, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως η χώρα του είναι μεταξύ εκείνων που σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2004 για το σχέδιο Ανάν.

    Ο Ουκρανός διπλωμάτης είπε ακόμα πως η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στον τομέα των ξένων επενδύσεων στη χώρα του.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Ουκρανός Πρεσβευτής είχε χθες συνάντηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για παροχή διευκολύνσεων και άλλης βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους, όπως και για την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για σύντομη λύση του Κυπριακού.

    ΥΠΕΞ Λιβύης - Ζακχαίος - Κυπριακό --------------------------------- O Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Abd al-Rahman Shalgham εξέφρασε προχθές τη θέση αρχής της χώρας του για ειρηνική επανένωση της Κύπρου και τάχθηκε εναντίον αποσχιστικών τάσεων διεθνώς, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Τρίπολη με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις Κύπρου Λιβύης και υπήρξε ομοφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης του ήδη πολύ καλού επιπέδου τους, κυρίως στον εμποροοικονομικό τομέα.

    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο - Διάλεξη - Καζαμίας ------------------------------------------------- Τη λύπη του για το γεγονός ότι στους 800 περίπου εργοδοτούμενους στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δεν συμπεριλαμβάνεται κανένας Κύπριος, εξέφρασε ο Κίκης Καζαμίας, Εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Μιλώντας ενώπιον φοιτητών σε χθεσινή διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα το ''Το Ελεγκτικό Συνέδριο ως θεσμικό όργανο της ΕΕ και η αποστολή του'', ο κ. Καζαμίας κάλεσε τους Κύπριους φοιτητές να διεκδικήσουν μια από τις 100 θέσεις, οι οποίες μένουν κενές στο Συνέδριο λόγω της ελλιπούς διαδικασίας δημοσιοποίησής τους. Ο ίδιος ευελπιστεί ότι εντός του μηνός θα γίνει πραγματικότητα η εργοδότηση του πρώτου Κύπριου.

    Ενημερώνοντας τους Κύπριους φοιτητές για τις εργασίες και τις αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι πρέπει να ενταθεί η πληροφόρηση στην Κύπρο για τις κενές θέσεις σε όργανα της ΕΕ γενικότερα, υποδεικνύοντας στους φοιτητές ότι δεν υπολείπονται σε τίποτα από τους άλλους Ευρωπαίους φοιτητές.

    ''Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από οποιουσδήποτε απόφοιτους άλλων πανεπιστημίων'', είπε ο κ. Καζαμίας.

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αποτελεί ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Ευρωκοινοβούλιο - Επίσκεψη -------------------------------------------------------- Δωδεκαμελής ομάδα στελεχών του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τις διαδικασίες και τους θεσμούς που λειτουργούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης της ομάδας στελεχών των Οικολόγων θα πραγματοποιηθούν ποικίλες επαφές με ευρωβουλευτές όλων των κομματικών ομάδων, αξιωματούχους της ΕΕ και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Κύπριο Επίτροπο για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκο Κυπριανού και τη Συμπρόεδρο των Πρασίνων Ευρωβουλευτών Monica Frassoni.

    Κίνημα Οικολόγων - Τουρκία - Πυρηνικά εργοστάσια ------------------------------------------------ Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τις προθέσεις της Τουρκίας να λειτουργήσει τρία πυρηνικά εργοστάσια σε τοποθεσία κοντά στο Ικόνιο.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Λεμεσό, η εκπρόσωπος του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου είπε πως τα στοιχεία γύρω από τις προθέσεις της Τουρκίας, βασίζονται σε δημόσιες δηλώσεις Τούρκων επισήμων της κυβέρνησης Ερντογάν, δημοσιεύματα και αντιδράσεις διεθνών και τουρκικών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

    Οι Οικολόγοι επισημαίνουν πως η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών σε σεισμογενείς περιοχές της Τουρκίας εγκυμονεί κινδύνους με απρόβλεπτες καταστάσεις και συνέπειες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα, όπως σημείωσε η κ. Παναγιώτου, «πέρα από την πρόφαση της ικανοποίησης των ενεργειακών αναγκών της χώρα, βρίσκεται ο διακαής πόθος των στρατηγών της Αγκυρας για μετατροπή της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη δυνατότητα που θα μπορούσε να την κατατάξει ανάμεσα στις ισχυρότερες χώρες της σημερινής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».

    Πρόεδρος ΚΟΤ - Τουρισμός - Ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι -------------------------------------------------- Το 2005 κανένας μεγάλος ταξιδιωτικός πράκτορας από την Αγγλία δεν έχει συμπεριλάβει τα κατεχόμενα στα προγράμματά του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι τόσο ο Οργανισμός όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τις τουριστικές διαφημίσεις των κατεχομένων στο εξωτερικό.

    Ερωτηθείς για το θέμα της διαφήμισης των κατεχομένων στη Βρετανία, ο κ. Φωτίου είπε πως ''η επιτάχυνση και η επίσπευση της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου θα είναι ο πιο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουμε πιθανόν ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα''.

    Ωστόσο, είπε, ''και το 2005 κανένας μεγάλος ταξιδιωτικός πράκτορας συνεργάτης μας από την Αγγλία δεν έχει συμπεριλάβει τα κατεχόμενα στα προγράμματα του''.

    ''Μόνο κάποιοι νέοι ταξιδιωτικοί πράκτορες οι οποίοι έχουν πίσω τους τουρκικά συμφέροντα έχουν συμπεριλάβει κατεχόμενα. Αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω ότι και το 2005 δεν θα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος (της συμπερίληψης των κατεχομένων για διακοπές)'', συμπλήρωσε.

    ''Τζουμχουριέτ'' - ΕΕ - Απευθείας εμπόριο ----------------------------------------- Οι χώρες που υποστηρίζουν την υιοθέτηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μειοψηφούν έναντι αυτών που τάσσονται κατά, γράφει η τουρκική εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ'', επικαλούμενη πηγές της ΕΕ.

    Στο χθεσινό της κύριο άρθρο με τίτλο ''Η ΕΕ δεν τηρεί την υπόσχεση της'', η εφημερίδα αναφέρει ότι ''η υπόσχεση που έδωσε η ΕΕ'' για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, ''σκάλωσε'' στο εμπόδιο που παρενέβαλαν η Ελλάδα και η ''ε/κ διοίκηση της Νότιας Κύπρου'', όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία όσον αφορά στο θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση, διακήρυττε μέχρι πρόσφατα ''ας εκπληρώσει πρώτα τις υποσχέσεις της η ΕΕ και εμείς θα κινηθούμε στη συνέχεια'', ετοιμάζεται τώρα να δώσει την συγκατάθεσή της για την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο μετά από ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης ''τοποθετήθηκε στο ράφι'' και προσθέτει ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή της για το απευθείας εμπόριο πριν από τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα στις 17 Απριλίου, για να μη ζημιώσει την εκστρατεία του υποψηφίου για την ''προεδρία'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Προκριματικά Μουντιάλ - Εθνική Κύπρου - Αναχώρηση για Ελβετία ------------------------------------------------------------- Με στόχο να γυρίσει ''νέα σελίδα'' στη μέχρι τώρα πορεία της στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2006, η τελική φάση του οποίου θα διεξαχθεί στη Γερμανία, η Εθνική Ανδρών Κύπρου αναχώρησε χθες το πρωί για τη Ζυρίχη, όπου θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο συγκρότημα της Ελβετίας.

    Η αναμέτρηση το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης θα είναι η επίσημη πρώτη του Αγγελου Αναστασιάδη στο τιμόνι της Εθνικής Κύπρου και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει ψηλές προσδοκίες για τον αγώνα εναντίον των Ελβετών.

    Η Εθνική Κύπρου σίγουρα ευελπιστεί σε ένα καλό αποτέλεσμα, προκειμένου να δείξει ότι οι τέσσερις ήττες (με Γαλλία εντός έδρας, Ισραήλ εντός και εκτός έδρας και Ιρλανδία εκτός), καθώς και η ισοπαλία με τα νησιά Φαρόε στη Λευκωσία ήταν ''άδικα και άτυχα'' αποτελέσματα.

    Το κυπριακό συγκρότημα μετέβη στην Ελβετία ύστερα από τη φιλική της νίκη με 2-1 κόντρα στην Εθνική Ιορδανίας, το περασμένο Σάββατο στο ΓΣΖ.

    ''Υπάρχει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση μεταξύ των ποδοσφαιριστών'', το οποίο πηγάζει και από την προετοιμασία των ποδοσφαιριστών, αλλά και από τα τελευταία θετικά αποτελέσματα'', είπε ο κ. Ακκελίδης, προσθέτοντας ότι ''ευελπιστούμε να κάνουμε μια νέα αρχή''.

    Εθνική Ελπίδων - Ελβετία ------------------------ Η Εθνική Ελπίδων Κύπρου αντιμετωπίζει απόψε εκτός έδρας το αντίστοιχο συγκρότημα της Ελβετίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 20.00.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές ---------------------- Ζημιές σημείωσε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,87%%, κλείνοντας στις 1.187,37 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,49% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,44 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 161.000 λίρες.

    [06] (Κ) Κύπρος - ΜΣΙ 2 - ΟΝΕ

    Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης της ΕΕ σε σχέση με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε πριν από μήνες η Κύπρος για εισδοχή της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ), που αποτελεί τον προθάλαμο για ένταξη στην ευρωζώνη, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

    [07] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο - Επιστολή

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου

    [09] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής - IPU - Φιλιππίνες

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρεί αύριο για τη Μανίλα των Φιλιππινών για να συμμετάσχει στις εργασίες της 112ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης.

    [10] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Αναστασιάδης - Δηλώσεις (1)

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι σκέφτεται μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, στις οποίες είναι υποψήφιος, να καλέσει τα ΗΕ να αναλάβουν πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία αντιπροσωπειών του ΡΤΚ και του ΔΗΣΥ διάρκειας δυο ωρών, ο κ. Ταλάτ είπε ακόμη πως σκέφτεται μετά τις ''εκλογές'' να υποβάλει προτάσεις για επίλυση πρακτικών προβλημάτων μεταξύ των δυο κοινοτήτων, που αφορούν θέματα όπως τη διακίνηση ναρκωτικών και τη δολοφονία του Ελμάζ Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της θυγατέρας τους.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως ''είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε τις ηγεσίες των δυο κοινοτήτων να συναντηθούν ξανά μετά τις λεγόμενες προεδρικές για τη λύση του Κυπριακού''.

    [11] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο - Κύπρος

    Η Τουρκία έχει υπογράψει και αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κείμενο του πρωτοκόλλου με το οποίο επεκτείνεται η τελωνειακή της ένωση με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, μετέδωσε πριν από λίγο από την Αγκυρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο είδηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

    Ταυτόχρονα, σημειώνει το ΓΠΕ, η Τουρκία τόνισε προς την Επιτροπή ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το ΓΠΕ προσθέτει ωστόσο ότι σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνει μια πολύ αισθητή βελτίωση των συνθηκών αναφορικά με τις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού σε σύγκριση με τη μετά το δημοψήφισμα περίοδο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως εάν και τι θα δοθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ από τη δική μας πλευρά αναφορικά με τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Ανάν είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως τώρα βρισκόμαστε σε ''αρκετά προχωρημένο στάδιο'' σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών.

    ''Αυτό που θέλουμε είναι πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων να υπάρξει εκείνη η σωστή προεργασία και προετοιμασία έτσι ώστε να καθοριστεί ένα εύλογο πλαίσιο και μια εύλογη διαδικασία που να διασφαλίζει μια επιτυχημένη πορεία των διαπραγματεύσεων'', τόνισε ο Εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας πως η Λευκωσία υποστηρίζει τη συνέχιση διαπραγματεύσεων βάσει των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5825               0,5859
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4503               0,4530
    Λίρα Αγγλίας              0,8436               0,8486
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4199            0,4232
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3477            0,3504
    Δολάριο Καναδά                  0,3712            0,3741
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0637            0,0642
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3749            0,3778
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  314.615,81
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,05    -0,46    295.803,25
    FTSE/CySE 20                           396,88    -0,46    188.130,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.186,95    -0,41    187.574,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.069,15    -0,74      4.467,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.023,38    -0,68     27.668,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.182,34    -0,42    192.041,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.207,13    -0,39    137.636,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.055,30    -0,40      2.158,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.044,67    -0,52     93.238,52
    FTSE Med (24/3/2005)                 7.302,86     1,14
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος Επιτροπής - Πρωτόκολλο - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει την επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία η Αγκυρα συμφωνεί με το κείμενο του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου (Συμφωνία Αγκυρας), ανακοίνωσε σήμερα η Krisztina Nagy, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Φιλανδού Επιτρόπου, Ολι Ρέν.

    Απαντώνας σε ερώτηση η εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι έφθασε στις Βρυξέλλες η επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία συμφωνεί με το κείμενο του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας.

    Οπως είπε, το λόγο τώρα έχει το Συμβούλιο Υπουργών το οποίο θα συνεχίσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει πλέον στην υπογραφή του πρωτοκόλλου. Γνωμοδότηση θα εκδώσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο.

    Σε ερώτηση αν στην επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης γίνεται λόγος περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτό το θέμα.

    Υπενθύμησε ότι για το θέμα αυτό είχε κάνει δήλωση η ολλανδική προεδρία τον περασμένο Δεκέμβριο, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

    Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005, που έχει προγραμματισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες, λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,42%, κλείνοντας στις 1.182,34 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,46% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,05 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 314 χιλιάδων λιρών.

    [17] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Αναστασιάδης (2)

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι σκέφτεται όπως μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, στις οποίες είναι υποψήφιος, καλέσει τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει εδώ και αρκετές μέρες το κείμενο της συμφωνίας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στα νέα δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρεί ότι δεν περιέχεται τίποτα το οποίο δυσμενές για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [19] (Κ) Ολι Ρεν - Πρωτόκολλο - Τουρκία

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει εδώ και αρκετές μέρες το κείμενο της συμφωνίας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στα νέα δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρεί ότι δεν περιέχεται τίποτα το οποίο είναι δυσμενές για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [21] (Κ) Κλόσον - Φούλμπραϊτ - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσδοκούν στην ημέρα που η Κύπρος θα φθάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της στην ΕΕ και που όλοι οι Κύπριοι θα απολαμβάνουν τις ευκαιρίες και ευθύνες της συνεργασίας μέσω μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 March 2005 - 18:49:20 UTC