Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Συνέντευξη - Εσωτερικά θέματα
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Βουλή - Αντώνης Καράς - ΔΣΟ - Αθήνα
  • [05] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Τούρκοι επιχειρηματίες - Πρωτόκολλο
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Επιστολή - Κυπριακό - Πρωτόκολλο
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [10] (Κ) Αγκυρα - Ονούρ Οϊμέν - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Ατυπη Γενική Συνέλευση ΚΟΠ - Επανέναρξη Πρωταθλήματος και Κυπέλλου

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινοβραδινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό, την ΕΕ και την εσωτερική διακυβέρνηση κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης η επ΄ αόριστον απεργία των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία, η σημερινή κρίσιμη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΟΑ και της ΚΟΠ με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου, ο νόμος που ενέκρινε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων που κυρώνει τη συμφωνία σύναψης δανείου από τις Κυπριακές Αερογραμμές, η υπόθεση της εταιρείας SporTime και η χθεσινοβραδινή εκδήλωση FIBA EUROPE ALL STAR DAY στη Λευκωσία.

    Η «Αλήθεια» στην κύρια είδηση με τίτλο «Ασυδοσία στην υπόθεση Λιλλήκα» γράφει ότι ''αγνοώντας πλήρως την έκθεση-καταπέλτη της Γενικής Ελεγκτού εναντίον του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα σχετικά με την υπόθεση της εταιρείας SporTeam, η κυβέρνηση επιδεικνύοντας συμπεριφορά που μόνο ως ασυδοσία μπορεί να χαρακτηριστεί πρόσφερε πλήρη συγκάλυψη στον Υπουργό της''. Αλλού γράφει ότι μέσα σε μια κατάμεστη από φιλάθλους αίθουσα «Ελευθερία» στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, για πρώτη φορά στην Κύπρο, το All Star Day 2005 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Ευρώπης.

    «Η Μάχη» στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Πυρετός διαβουλεύσεων για Κυπριακό» γράφει ότι επιβεβαιώνονται ουσιαστικά οι πληροφορίες που επικαλέστηκε χθες η «Μ» για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και της Βρετανίας στις διεργασίες για το Κυπριακό από τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι κερδίζει σταδιακά έδαφος ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ η άποψη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι παρουσία επισήμων από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο, η ομογένεια των ΗΠΑ αποχαιρέτησε χθες τον επί 37 συναπτά έτη θρησκευτικό της ηγέτη, πρώην Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αγνοούν και την Ελέγκτρια'' γράφει ότι ούτε και η έκθεση του πλέον αρμόδιου κρατικού οργάνου ελέγχου (Ελεγκτική Υπηρεσία) δεν στάθηκε ικανή να πείσει την Κυβέρνηση να εξετάσει, έστω σε πολιτικό επίπεδο τις ενδεχόμενες ευθύνες, που φαίνεται να προκύπτουν για τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως οι έκτακτοι του δημοσίου κατέρχονται σήμερα σε επ' αόριστον απεργία, ζητώντας κατοχύρωση και μείωση του 30μηνου, για συμβόλαια αορίστου χρόνου.

    ''Η Σημερινή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Λάθος ορόσημο η 3η Οκτωβρίου'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν πως είναι λάθος να τίθεται η 3η Οκτωβρίου ως ορόσημο για το Κυπριακό. Οπως προσθέτει η εφημερίδα, κατά τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη που έδωσε δεν απέκλεισε να δώσει τις περιοχές ανησυχιών στο ΓΓ του ΟΗΕ, αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σωστό διάλογο. Αλλού γράφει ότι το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία μπήκε στο ράφι από πλευράς ελληνικής, αφού κατά τη συνάντηση Μολυβιάτη Γκιουλ δεν έχει αναφερθεί τίποτα.

    «Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα με τίτλο «Εμπλοκή ΕΕ στο διάλογο» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει να συμμετέχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό διά εκπροσώπου της. Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως η εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά τα Ηνωμένα Εθνη. Αλλού γράφει ότι εκπρόσωποι του τ/κ Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφεραν σε συνάντησή τους με το ΚΕΒΕ ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους ενέκρινε τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή και σύντομα θα δημοσιευτεί στη λεγόμενη επίσημη εφημερίδα των κατεχομένων.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Προετοιμασία για επιτυχή κατάληξη'' αναφέρεται στη διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επανέλαβε ψες τη θέση ότι θα επιζητήσουμε την έναρξη ενός διαλόγου για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλους είπε πως ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος, ώστε να έχει επιτυχή κατάληξη. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες νόμο που κυρώνει τη συμφωνία σύναψης δανείου από τις Κυπριακές Αερογραμμές, ύψους μέχρι 52 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας.

    H αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Αστυνομία ερευνούσε χθες την αυθεντικότητα αρκετών έργων από διάσημους ζωγράφους που πωλήθηκαν σε δημοπρασία έργων τέχνης στη Λεμεσό τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ένας 41χρονος Βρετανός τουρίστας σκοτώθηκε χθες από άκατο των Βρετανικών Βάσεων στον κόλπο του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' αναφέρεται στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Παπαδόπουλου ο οποίος αναμένει πιο ενεργό ανάμειξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα ο νικητής των ''προεδρικών εκλογών'' της ερχόμενης Κυριακής, θα είναι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» δημοσιεύει νέα στοιχεία από το έγγραφο Πανταγιά προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και επιμένει ότι το έγγραφο Πανταγιά που δημοσίευσε για πρώτη φορά στην προηγούμενη έκδοσή της είναι «γνήσιο και το έχει στα χέρια του ο κ. Αναστασιάδης». Αλλού γράφει ότι σήμερα είναι προκαθορισμένο το κρίσιμο ραντεβού αντιπροσωπεία του ΚΟΑ και της ΚΟΠ με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα στάση των σωματείων ποδοσφαίρου, τα οποία ζητούν αύξηση της κρατικής χορηγίας.

    [02] (K) Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Συνέντευξη - Εσωτερικά θέματα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε χθες ότι στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο, ωστόσο αναφέρθηκε και σε λάθη που έχουν γίνει υπό τη μορφή ολιγωρίας σε ορισμένα θέματα που αφορούν τις Κυπριακές Αερογραμμές και το Γενικό Σύστημα Υγείας.

    Στο δεύτερο μέρος της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και σε πληθώρα ερωτήσεων που αφορούν την ΕΟΚΑ, λέγοντας ότι οι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν για τις εκτελέσεις στη διάρκεια της ΕΟΚΑ είναι είτε οι Τομεάρχες είτε αυτοί οι οποίοι εκτέλεσαν την πράξη.

    Απάντησε ακόμη και σε ερωτήσεις για τη συνένωση του κεντρώου χώρου, την οικονομία, τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, τη συγκυβέρνηση, το ρουσφέτι και τη νεολαία.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διακαναλική συνέντευξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε την επιθυμία για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη για σωστή προετοιμασία ενός νέου διαλόγου.

    Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μιας νέας αποτυχίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης χθες βράδυ πως δεν μπορεί να καθορίσει τώρα την ημερομηνία έναρξης του νέου γύρου αλλά εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα, η ε/κ πλευρά ασχολείται με το θέμα της προετοιμασίας.

    Αναφερόμενος στη σύνοψη των θέσεων για τις επιδιωκόμενες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που έχει προβεί στο Εθνικό Συμβούλιο, σημείωσε πως πρόκειται για τις απόψεις των κομμάτων που κρίνει ότι τυγχάνουν της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, ενώ είπε πως ''πρέπει να είναι στόχος μας η λύση που θα βρεθεί να τύχει μιας εξέτασης, αναθεώρησης, συμβουλής, γνωμοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν οι περιοχές ανησυχιών στο ΓΓ του ΟΗΕ ''νοουμένου ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων''.

    Είπε επίσης ότι πάρα πολλές άλλες χώρες εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εργάζονται και βοηθούν για την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών. Οπως είπε, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία λόγω και των δεσμών τους με την Τουρκία παίζουν σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό, αλλά αυτό είναι καιρός να αλλάξει. Και άλλες χώρες από καιρό τώρα ενδιαφέρονται εξίσου να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε απλοποιημένο να λέει κανείς ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά από την ε/κ πλευρά γραπτώς τις επιδιωκόμενες αλλαγές και αυτή από την πλευρά της δεν τις δίνει.

    Οπως ανέφερε, την πρώτη φορά στο Εθνικό Συμβούλιο είπε σε σύνοψη τι είπαν τα κόμματα και τη δεύτερη αναφέρθηκε σε όσα ο ίδιος κρίνει ότι αποτελούν το μέσο όρο των θέσεων που τυγχάνουν της ευρύτερης αποδοχής των κομμάτων.

    Επανέλαβε ότι ''δεν είναι σωστή τακτική να απαριθμήσουμε με λεπτομέρεια ποιες είναι οι διαπραγματευτικές μας θέσεις'', προσθέτοντας πως με όσους έχει μιλήσει στην ΕΕ και τον ΟΗΕ λίγο πολύ παραδέχονται πως σε καμιά περίπτωση δεν θέτει κανείς στο τραπέζι τις διαπραγματευτικές του θέσεις όταν ''δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα η ένδειξη πώς θα γίνουν αυτές οι συνομιλίες''.

    Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που πρέπει να συνυπάρχουν για να είναι ένας νέος γύρος συνομιλιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο να καταλήξει σε λύση, είπε ''θα ήταν μεγάλη οπισθοδρόμηση στην υπόθεσή μας αν ένας νέος γύρος οδηγείτο στην αποτυχία'', προσθέτοντας πως ''εδώ και πάρα πολύ καιρό'' η ε/κ πλευρά ασχολείται με την προετοιμασία του νέου γύρου''.

    Επεσήμανε πως ''το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο αλλά κανένας που προεδρεύει του Συμβουλίου δεν θα παραγνώριζε μια ευρύτερη γενικότερη συναίνεση, σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου που αντιπροσωπεύονται στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτήν τη στιγμή ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Βρετανία έχουν διορίσει έστω και ένα ειδικό απεσταλμένο ενώ ο ΟΗΕ θεωρεί άκαιρη ακόμη και τη σκέψη για διερευνητική αποστολή, ο Πρόεδρος είπε: ''Είναι γνωστή η θέση και κοινά αποδεκτή. Θέλουμε έναρξη διαλόγου το συντομότερο δυνατόν''.

    Σημειώνοντας πως δεν είναι θέμα κωλυσιεργίας, πρόσθεσε πως δεν μπορεί να καθορίσει ''πότε θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ότι αυτός ο διάλογος έχει προετοιμαστεί ικανοποιητικά ώστε να δίνει ελπίδες ότι θα καταλήξει σε καλή λύση''.

    Σημείωσε πως ''δεν μπορεί να γίνουν συνομιλίες με δημόσια ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση μεταξύ μας γύρω από τις θέσεις''.

    ''Δεν μπορώ να προσδιορίσω. Κανένας δεν ανέμενε ότι αυτήν την περίοδο επρόκειτο να υπάρξουν συνομιλίες ή εξελίξεις'', είπε ο Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας λάθος να λέγεται πως ΗΠΑ και Βρετανία είναι αυτοί που πρωτοστατούν.

    ''Ακόμη και αν ήταν σωστό, πιστεύω πως είναι καιρός να αλλάξει. Δεν μπορούν αυτές οι χώρες να μονοπωλούν τη δράση των ΗΕ. Ηδη αλλά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν και γραπτώς και προφορικώς και συνεχώς παράπονα γιατί η προηγούμενη προσπάθεια γινόταν μεταξύ αυτών των χωρών'', είπε.

    Σημειώνοντας πως κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το ρόλο των ΗΠΑ και της Βρετανίας ''ιδιαίτερα λόγο της σχέσης τους με την Τουρκία'', είπε ότι ''και άλλες σημαντικές χώρες που σχετίζονται επίσης με την Τουρκία ενδιαφέρονται εξίσου για να προωθήσουν μια νέα προσπάθεια''.

    Ο Πρόεδρος εξέφρασε διαφωνία με τη θέση ότι είναι αδύνατο η διεθνής κοινότητα να δεχτεί τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά.

    Συμπλήρωσε πως ακόμη κι αν ήταν έτσι ''έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε'' και πως εάν ο κυπριακός λαός έκρινε ότι αυτό το σχέδιο ως έχει είναι απαράδεκτο και είναι αποδεκτό ότι η απόφαση ήταν δημοκρατική και ελεύθερη, τότε πρέπει ''να επιφέρουμε τις αλλαγές που κατά την εκτίμηση πολλών και σίγουρα αυτών που εκπροσωπούν το λαό και είναι δυνατόν να πείσουμε το λαό ότι αυτό το διαφοροποιημένο σχέδιο θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που οδήγησαν το λαό να καταψηφίσει το σχέδιο''.

    Αναφερόμενος σε αυτούς που θεωρούν ότι το σχέδιο είναι απαράδεκτο διότι πάσχει στη φιλοσοφία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως για πολλούς λόγους που σχετίζονται και με παραδοχές που έγιναν στο παρελθόν και με τη στάση που τήρησαν μια σειρά συνομιλητών εκ μέρους του κυπριακού ελληνισμού, πιστεύει ότι ''ελάχιστη αν όχι καθόλου υποστήριξη θα βρούμε στο εξωτερικό αν η θέση η δική μας γίνει κατανοητή ότι είναι εντελώς πεθαμένο και θαμμένο το σχέδιο Ανάν''.

    Ερωτηθείς γιατί δεν εφαρμόζεται η πρόνοια που έλεγε ότι το σχέδιο Ανάν θα ήταν νομικά άκυρο από τη στιγμή που καταψηφιζόταν, ο Πρόεδρος είπε ότι υπάρχει παρανόηση γύρω από την πρόνοια αυτή.

    Οπως είπε, ήταν ανάγκη να μπει αυτή η πρόνοια ότι τίποτε από την προεργασία που γινόταν δεν θα αποτελούσε είτε παραδοχές είτε δεδομένα για το μέλλον, ενώ σημείωσε πως το Σχέδιο Ανάν αν το αναλύσει κανείς ''αναπαράγει στην ουσία πολλές από τις ιδέες που προϋπήρξαν στα προηγούμενα σχέδια''.

    ''Τέτοιες προσπάθειες, τέτοια έγγραφα, τέτοιες προτάσεις δεν εξαφανίζονται πολιτικά, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό θα επαναδιατυπωθούν μερικές πρόνοιες του ή περισσότερες σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια'', παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν πολιτικά μιλώντας είναι δυνατόν η Τουρκία να παραχωρήσει αυτά που το σχέδιο Ανάν της παραχώρησε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''εάν είναι ειλικρινείς οι Τ/Κ και η Τουρκία ότι θέλουν λύση και όχι απλά εφαρμογή αυτού Σχεδίου Ανάν, ναι πιστεύω ότι υπάρχουν αλλαγές που μπορούν να γίνουν αλλαγές που δεν θα επηρεάζουν αναγκαστικά πλεονεκτήματα που έχουν αποκτήσει''.

    Σημειώνοντας πως το σχέδιο έχει απορριφθεί ακόμη και από την πλειοψηφία αυτών των προσφύγων που θα επέστρεφαν, τόνισε ότι ''πρέπει να υπάρχει κοινό έδαφος ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν και σε εμάς εναπόκειται να πείσουμε με επιχειρήματα ότι εκείνο που επιδιώκουμε είναι μια βιώσιμη λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι ένα κλείσιμο του Κυπριακού''.

    Οσον αφορά αυτούς που λένε ότι αυτήν τη στιγμή θα είχαμε πάρει κάποιες περιοχές, είπε: ''Θα παίρναμε κάποιες περιοχές αν επικρατούσε η καλή βούληση και από τις δύο πλευρές για να το εφαρμόσουν με τα όσα αδιέξοδα προβλέπει το σχέδιο και ας μην παραγνωρίζουμε ότι θα παίρναμε αυτές τις περιοχές αλλά θα ξεγράφαμε πολλά άλλα δικαιώματα και πολλές άλλες για τη διατήρηση και επιβίωση του κράτους''.

    Σε ερώτηση για το διορισμό Γιάκο Μπλόμπεργκ, ως ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό του Επιτρόπου για τη διεύρυσνη της ΕΕ Ολι Ρεν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι ο κάθε ένας από τους Επιτρόπους δικαιούται να διορίζει δύο συμβούλους και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν επέλεξε τον εν λόγω αξιωματούχο για να είναι υπεύθυνος για την υπόλοιπη διεύρυνση π.χ. Τουρκία αλλά και για την Κύπρο κάτι το οποίο είχε συζητήσει μαζί του.

    Αναφερόμενος στο στόχο για όσον το δυνατόν ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος αφού διευκρίνισε πως το πρόβλημα πρέπει να παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είπε πως υπό τις νέες συνθήκες η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη στην προσπάθεια. ''Πρέπει η λύση να είναι συμβατή ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα'', σημείωσε.

    Οσον αφορά τον όρο "ευρωπαϊκή λύση" είπε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί, προσθέτοντας πως ''η λύση που θα βρεθεί να μην μας φέρνει σε διάσταση με υποχρεώσεις που έχουμε προς την ΕΕ, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Διευκρίνισε ακόμη πως το νέο σύνταγμα δεν αφορά τις εσωτερικές δομές των κρατών μελών και πολλά σημεία ''της διαφωνίας μας με το Σχέδιο Ανάν άπτονται ακριβώς αυτής της πτυχής''.

    ''Πρέπει να είναι στόχος μας η λύση που θα βρεθεί να τύχει μιας εξέτασης, αναθεώρησης, συμβουλής, γνωμοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση'', είπε.

    Οι διαδικασίες και οι αλλαγές, είπε ο Πρόεδρος, και στην ΕΕ αλλά και αλλού δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, προσθέτοντας πως χρειάζεται επιμονή και εμμονή για να πείσεις ''κάποτε δεν το πετυχαίνεις αλλά τις πιο πολλές φορές βρίσκεις κατανόηση και σε αυτό το στάδιο είμαστε τώρα''.

    Αναφορά με τη δήλωσή του ότι ''οι ξένοι γνωρίζουν'' τις θέσεις μας, είπε ότι αν εξαιρέσει κάποιες χώρες που επιμένουν ότι πρέπει να είναι λεπτομερώς οι αλλαγές, ''εκτός από κάποιους τομείς στην Κύπρο'', όλοι οι άλλοι κατανοούν και την ανάγκη και τη σημασία.

    Σημείωσε πως κερδίζει έδαφος και η άποψη ότι δεν μπορεί να έχει ξανά διαιτητικό ρόλο ο ΓΓ του ΟΗΕ, ''στην ουσία αλλά ούτε και προληπτική διαιτησία με την υποβολή των θέσεων. Υπάρχουν πάρα πολλά μέσα για βολιδοσκοπήσεις μέσα στα πλαίσια της προπαρασκευής των συνομιλιών'', συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν προτίθεται να δώσει τις "περιοχές ανησυχιών" στο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''δεν αποκλείεται, νοουμένου ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων''.

    Ερωτηθείς τι είναι αυτό που ακριβώς το οποίο θα καθορίσει την έναρξη του διαλόγου δεδομένου ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να έρθουν ξανά επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, είπε: ''έχουμε ακούσει από κύκλους των ΗΕ να λένε ότι ήταν λάθος ο ρόλος της επιδιαιτησίας, έχουμε ακούσει ότι ο όρος 'αποστολή καλών υπηρεσιών' αποκλείει διαιτητικό ρόλο. Απομένει όμως να δούμε αν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές με καθορισμένη ημερήσια διάταξη και θέματα που θα εξεταστούν και να μην ξεχνούμε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά''.

    Αρα, τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''χρειάζεται προπαρασκευή, βολιδοσκοπήσεις, στάθμιση όλων των δεδομένων''.

    Επεσήμανε πως πάρα πολλές χώρες έχουν πει ότι είναι λάθος να θέσουμε την 3η Οκτωβρίου ως ορόσημο για έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση γύρω από τη συγκυρία και το πώς θα πειστεί η Τουρκία να επιστρέψει στο διάλογο, την ώρα μάλιστα που υπάρχει αύξηση των εποίκων και οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως όλοι αυτοί είναι κίνδυνοι που προκύπτουν από το αδιέξοδο και που θα ήσαν μεγαλύτεροι αν εφαρμοζόταν το σχέδιο με το σχέδιο Ανάν και μάλιστα με τη δική μας συγκατάθεση.

    Σημείωσε ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να καθησυχαστούν και ότι πρέπει η λύση να είναι αποδεκτή για να επιβιώσει. Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα βρίσκει συνεχώς το Κυπριακό στην πορεία της και είναι λάθος η άποψη ότι ο μοναδικός μοχλός πίεσης είναι το βέτο. ''Το πάρε δώσε είναι συνεχές '', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Από τον περασμένο Φεβράρη συζητείται στην ΕΕ σε επιτροπή εργασίας η κοινή θέση των 25 που θα τεθεί προς την Τουρκία για να γίνει η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Αν δεν συμφωνήσουν όλες οι χώρες στην ημερήσια διάταξη δεν συγκαλείται. Την ίδια στιγμή θα αρχίσει να συζητείται το ενταξιακό πλαίσιο της Τουρκίας. Και στις δυό περιπτώσεις η Κύπρος μετέχει και τουλάχιστον στην μια περίπτωση η απόφαση είναι πάνω σε διακυβερνητική βάση'', υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Υπογραμμίζοντας πως το Κυπριακό είναι στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος είπε ότι πλέον ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι το Σχέδιο Ανάν δεν μπορούσε να λειτουργήσει και ότι δεν ήταν αδιάλλακτοι οι Ε/Κ που το καταψήφισαν.

    Αναφορικά με το χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο για τους Τ/Κ εξέφρασε λύπη που οι Τ/Κ δεν κατανοούν πως είναι προς το συμφέρον τους, επισημαίνοντας πως οι πρόνοιές του ισχύουν μόνο μέχρι το 2006.

    Η εμμονή της ηγεσίας τους για να εκμαιεύσουν πολιτικά οφέλη τους αποστερεί από τη δυνατότητα να απορροφήσουν τα 259 εκατομμύρια και στο τέλος μπορεί να τα χάσουν όχι από δική μας υπαιτιότητα, είπε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις - ΜΟΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσορίζει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σημείωσε πως «δεν έχουμε οποιοδήποτε συμφέρον να δούμε μια όξυνση» στις σχέσεις των δύο χωρών και ειδικά στο Αιγαίο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως «όλα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεισφέρουν σε κάποια ύφεση» στην ένταση που δημιουργείται στο Αιγαίο προκειμένου να «προληφθούν κάποια ατυχήματα» αφού, όπως εξήγησε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία εμπλέκονται σε αερομαχίες είναι οπλισμένα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ασφαλώς η κυβέρνηση καλωσορίζει τα μέτρα αυτά» και διαβεβαίωσε πως «δεν έχουμε οποιοδήποτε συμφέρον να δούμε μια όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών και δει στο Αιγαίο».

    Στις δηλώσεις του ο κ. Ιακώβου ανακοίνωσε επίσης ότι η Κύπρος και η Μάλτα κατάφεραν με ενστάσεις τους να αναβάλουν τη λήψη απόφασης σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εξήγησε ότι η Τουρκία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η Νορβηγία «ζήτησαν να συνάψουν μια ειδική σχέση με τον οργανισμό που ίδρυσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Eνωση, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας».

    Τουρκία - ΟΗΕ - Κυπριακό - ΕΕ

    Την ελπίδα ότι μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συγκαλέσει ένα νέο γύρο συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν εξέφρασε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας για την Εξωτερική Πολιτική και βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Εγκεμέν Μπαγίς.

    Αναμένουμε, είπε, ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών δεν θα διστάσει να συγκαλέσει έναν πέμπτο γύρο συνομιλιών λαμβάνοντας ως αφετηρία το σχέδιο Ανάν και ότι θα ερωτήσει και τις δύο πλευρές τι δεν τους αρέσει στο σχέδιό του. Και εφόσον, πρόσθεσε, το σχέδιο ήταν ισοζυγισμένο, είναι δίκαιο να επιδοθεί σε ένα πάρε-δώσε ώστε και οι δύο πλευρές να βγαίνουν κερδισμένες από το νέο σχέδιο και να το θέσει σε νέο δημοψήφισμα.

    Μιλώντας σε σεμινάριο για δημοσιογράφους από την Ευρώπη που διοργανώνει στην Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας, ο Σύμβουλος του κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων ''το καρρότο και το μαστίγιο'', κατά την έκφρασή του.

    Οπως εξήγησε, και οι Τ/Κ και οι Ε/Κ πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων το όφελος που θα αποκομίσουν από την αποδοχή του σχεδίου αλλά και τις επιπτώσεις από την απόρριψή του. Μόνον έτσι, είπε, θα καταλήξουμε σε λύση.

    Τουρκία - TUSIAD - Ελλιμενισμός - Πτήσεις

    Ανοησίες χαρακτήρισε ο Σύνδεσμος Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) τη θέση που διατυπώνει η κυβέρνηση Ερντογάν ότι ο ελλιμενισμός πλοίων σε τουρκικά λιμάνια με κυπριακή σημαία ή που προέρχονται από κυπριακά λιμάνια καθώς και η πτήση κυπριακών αεροσκαφών πάνω από την Τουρκία αποτελούν ''υπηρεσίες'' και δεν καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση.

    Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Αγκυρα Ζαφέρ Αλί Γιαβάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους από κράτη μέλη της ΕΕ που παίρνουν μέρος σε σεμινάριο για την πορεία ένταξης της Τουρκίας που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι οι περιορισμοί που θέτει η Αγκυρα σε βάρος της Κύπρου εμποδίζουν τη διακίνηση αγαθών.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει η Τουρκία να λάβει πολιτική απόφαση στο θέμα αυτό.

    ΕΕ - Ρεν - Μπλόμπεργκ - Κυπριακό

    Ο Φινλανδός τέως διπλωμάτης Γιάακο Μπλόμπεργκ, ο οποίος θα δραστηριοποιηθεί πολύ σύντομα ως ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση, Φινλανδό Επίτροπο Ολι Ρεν.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Ρεν, η συνάντηση έγινε στην έδρα της Κομισιόν, ενώ στη συνέχεια ο Φινλανδός διπλωμάτης, ο οποίος είχε χθες συναντήσεις και με κοινοτικούς υπαλλήλους επιφορτισμένους με το Κυπριακό, αναχώρησε για την πατρίδα του.

    Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες ήταν ο ακριβής προσδιορισμός της αποστολής του κ. Μπλόμπεργκ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο πολύ σύντομα.

    Οπως αποκάλυψε προχθές το ΚΥΠΕ, ο κ. Μπλόμπεργκ σε πρώτη φάση, θα αναλάβει να διερευνήσει και να αξιολογήσει τις προθέσεις των πλευρών και να ενημερώσει αναλόγως την Επιτροπή. Στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί ότι το Κυπριακό παραμένει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό, αλλά επιθυμεί να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο σε μια ανανεωμένη προσπάθεια για την επίτευξη λύσης.

    Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Τουρκία

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε χθες από τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στην Αγκυρα με το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μολυβιάτης αφού χαρακτήρισε χρήσιμες της συνομιλίες που είχε με το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, αναφέρθηκε στο επεισόδιο στα Ιμια και είπε πως με τους κατάλληλους χειρισμούς εκτονώθηκε μια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ''Αν είχα φύγει από την Αγκυρα νομίζω ότι θα επέρχετο μια ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σήμερα θα είχαμε μια πολύ σοβαρή κρίση'', τόνισε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ''αντιθέτως με τους χειρισμούς που κάναμε στην Αγκυρα ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση εκτονώθηκε και σήμερα έχουμε ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις''.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της πρότασης που έχει καταθέσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε την εκτίμηση πως πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση της πρότασης Νίμιτς.

    Υπουργός Εσωτερικών - Κοινοτάρχης Κορμακίτη

    Αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Ιωάννη Τσουτσούκη ως κοινοτάρχη του κατεχόμενου Κορμακίτη, για αρκετά χρόνια συνεργάζονταν μαζί του, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Χρίστου είπε πως ο κ. Τσουτσούκης συνεργαζόταν στο παρελθόν πάρα πολύ στενά με την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση.

    ''Ηταν άνθρωπος, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τους εγκλωβισμένους του Κορμακίτη. Είχε την ευθύνη επίλυσης πάρα πολλών προβλημάτων. Ηταν ο άνθρωπος, ο οποίος οι σημερινοί του κατήγοροι πρότειναν να αναλάβει ευθύνες να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις της κοινότητας στην κατεχόμενη περιοχή διότι ο προκάτοχος του, σοβαρά άρρωστος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί'', είπε ο κ. Χρίστου.

    Ανέφερε ότι και στην ίδια την κοινότητα του Κορμακίτη ποικίλουν οι εκτιμήσεις. Υπάρχουν απόψεις, συνέχισε, που υποστηρίζουν ένθερμα τον κ. Τσουτσούκη, τον οποίον και τελικά το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να διορίσει.

    Κατεχόμενα - Σερντάρ - Κοινοτάρχης Κορμακίτη

    Πρόκληση από την Κυπριακή κυβέρνηση για τα ''θετικά βήματα'' που κάνει το ψευδοκράτος, θεωρεί ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς το διορισμό κοινοτάρχη στον Κορμακίτη.

    Σε γραπτή δήλωση του, ο Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρει ότι ''οι Ε/Κ, οι οποίοι έχουν γίνει μέλος της ΕΕ παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν επιτύχει να γίνουν Ευρωπαίοι και ότι διατηρούν μια νοοτροπία που δεν σέβεται το δικαίωμα των μειονοτήτων''.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Θεοδώρου

    Η διαδικασία έκδοσης ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής, και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών για τις ποινικές καταδίκες, ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ και αποφασίστηκε ότι η έδρα του θα είναι στην Πολωνία. Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία παραρτήματος του οργανισμού (sub agency) στα νότια σύνορα της ΕΕ με έδρα τη Μάλτα.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο Κύπριος Υπουργός υπέγραψε Σύμβαση με βάση την οποία η Σύμβαση της Ρώμης για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές και των πρωτοκόλλων της επεκτείνονται και στα νέα κράτη-μέλη.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία θα πραγματοποιήσει από τις 17 μέχρι τις 20 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογό του Βάκλαφ Κλάους και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας Στάνισλαβ Κρος, τον Πρόεδρο της τσεχικής Βουλής Λουπομίρ Ζαοράλεκ και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Πρέμισλ Σόμποτκα.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του Φωτεινή θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, οι οποίοι επίσης θα έχουν επαφές με τους ομολόγους τους από τη Τσεχία, Σίριλ Σβόμποντα και Μίλαν Ούρμπαν αντίστοιχα.

    Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ - Κύπρος

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC), Στρατηγός Rolando Moscha Moschini, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί από τις 21 μέχρι και τις 24 Απριλίου κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, ο Στρατηγός Moschini θα έχει συναντήσεις με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, θα επισκεφθεί μονάδες και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς και θα ξεναγηθεί σε αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου.

    Στην Κύπρο θα βρίσκεται επίσης η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων της Ελλάδας από τις 21 μέχρι και τις 26 Απριλίου στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού.

    Βιβλίο συλλυπητηρίων - Πρίγκιπας Ρενιέ

    Βαθιά λύπη για το θάνατο του Πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών είχε θέσει στον παγκόσμιο χάρτη το Μονακό ως νησίδα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων στο Προξενείο του Μονακό στην παρουσία του Πρόξενου Κίκη Λαζαρίδη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «από μέρους της κυβέρνησης, του λαού, και εμένα προσωπικά, εκφράζουμε βαθιά λύπη για το θάνατο του Πρίγκιπα Ρενιέ ΙΙΙ ο οποίος με τη μακρά του διακυβέρνηση έχει θέσει στον παγκόσμια χάρτη ξανά το Μονακό ως υπολογίσιμο κέντρο χρημάτων πιστωτικών υπηρεσιών και μια νησίδα ειρήνης και σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή».

    ΥΠΕΞ - Συνεργατισμός - Επιταγή - Θύματα ΝΑ Ασίας

    Επιταγή ύψους 50.161 λιρών επέδωσε χθες αντιπροσωπεία του Συνεργατικού Κινήματος στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ως βοήθεια προς τους πληγέντες από το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία.

    ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αυξήθηκε κατά 3,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στα κράτη μέλη, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Κύπρο κατά 1,0% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2004. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ (Δ τρίμηνο 2004 σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2003) ήταν 1,8% στο σύνολο των 25 χωρών και 1,6% στην ευρωζώνη.

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα συνολικά κέρδη της τάξης του 4,21%, που κατέγραψε στις πέντε προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,11% και έκλεισε στις 1.226,78 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 87,08 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08%. Σημαντική πτώση παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος υποχώρησε στις 498 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 411,8 μονάδες.

    All Star Day 2005 - ''Ελευθερία''

    Μέσα σε μια κατάμεστη από φιλάθλους αίθουσα ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε ψες η τελετή έναρξης, της γιορτή της καλαθόσφαιρας ''All Star Day 2005'' της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Ευρώπης (FIBA Europe), που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και αποτελεί μια δοκιμασία για τη διοργάνωση από μέρους της Κύπρου μεγάλων διοργανώσεων στο μέλλον.

    Η τελετή έναρξης περιλάμβανε πλούσιο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή τυμπανιστών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ακροβατών, χορευτών, συρτάκι και τη συμμετοχή της Ελληνίδας τραγουδίστριας Ελενας Παπαρίζου, που θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, καθώς και των μαζορέτων του Ολυμπιακού Πειραιώς και της ουκρανικής ομάδας Ντιναμό Κιέβου.

    Οι Κύπριοι καλαθοσφαιριστές Νίκος Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Σερδάρης δεν κατάφεραν να περάσουν στον τελικό του διαγωνισμού τριπόντων ο οποίος διεξήχθη στο πλαίσιο του ''All Star Day 2005'' της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Ευρώπης (FIBA Europe), που πραγματοποιείται απόψε στην αίθουσα ''Ελευθερία''.

    Νικητής ανάμεσα στους πέντε καλαθοσφαιριστές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αναδείχθηκε με 24 βαθμούς ο Αργεντινός καλαθοσφαιριστής Μαρσέλο Νικολά, ο οποίος νίκησε στον τελικό τον Βόσνιο Ταμίρ Μίρσιτς.

    Οι Κύπριοι καλαθοσφαιριστές ισοβάθμησαν στην τρίτη θέση με 15 βαθμούς.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος είπε ότι έδωσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου τη δέσμευση για περισσότερες διεθνείς καλαθοσφαιρικές διοργανώσεις στην Κύπρο.

    Εκπρόσωπος - ΚΟΑ - Παραολυμπιονίκες

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για τη μη παραλαβή της επιταγής του ΚΟΑ από τη χρυσή Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελεντρίτου και τον Ανδρέα Ποταμίτη για τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    ''Η κυβέρνηση λυπάται για το γεγονός. Η κ. Πελεντρίτου είναι μια άριστη αθλήτρια. Το θέμα των αμοιβών αθλητών από τον ΚΟΑ καθορίζεται στη βάση κανονισμών και ο ΚΟΑ δεν έπραξε τίποτε άλλο παρά να ακολουθήσει τους κανονισμούς'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας πως οι υφιστάμενοι κανονισμοί εγκρίθηκαν μετά τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες.

    Ανέφερε επίσης πως το θέμα είχε εγερθεί και σε σχέση με τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και υπάρχει δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί.

    ΔΗΣΥ - Αθλητικό Συνέδριο

    Στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού της Ελλάδας Κώστα Κουκοδήμου και της Προέδρου των Ελλήνων Ολυμπιονικών Νίκης Μπακογιάννη ο Δημοκρατικός Συναγερμός διοργανώνει αύριο Σάββατο στη Λευκωσία το Γ' Παγκύπριο Αθλητικό του Συνέδριο τις εργασίες του οποίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της παράταξης Νίκος Αναστασιάδης.

    Θέμα του φετινού συνεδρίου είναι ''Ο Αθλητισμός αντίδοτο στη μάστιγα των ναρκωτικών'' και όπως είπε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο Ζαχαρίας Κυριάκου, Συντονιστής του τομέα Συλλόγων, Σωματείων και Οργανώσεων του κόμματος η επιλογή έγινε επειδή ακριβώς ο ΔΗΣΥ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι ''ο αθλητισμός αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική διέξοδο για τους νέους''.

    [04] (Κ) Βουλή - Αντώνης Καράς - ΔΣΟ - Αθήνα

    Ο βουλευτής Αντώνης Καράς αναχωρεί μεθαύριο για την Αθήνα για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο, που συνδιοργανώνουν από 17 ως 19 Απριλίου η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα "Έθνος, θρησκείες - Ορθοδοξία και τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα".

    [05] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Τούρκοι επιχειρηματίες - Πρωτόκολλο

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε πραγματιστική τη δήλωση του Συνδέσμου Τούρκων Επιχειρηματιών (TUSIAD) με την οποία ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν καλείται να υπογράψει το Πρωτόκολλο και να εφαρμόσει πλήρως την τελωνειακή ένωση στα δέκα νέα κράτη μέλη.

    Οπως ανέφερε, η δήλωση ''κινείται μέσα στα πλαίσια που στην ουσία δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει όχι μόνο για την υπογραφή αλλά και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και επομένως το πνεύμα και το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης εμπίπτει πλήρως στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει ανταποκρινόμενη προς τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5811               0,5845
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4525               0,4552
    Λίρα Αγγλίας              0,8521               0,8572
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4178            0,4211
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3472            0,3499
    Δολάριο Καναδά                  0,3636            0,3665
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0632            0,0637
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3737            0,3766
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  408.878,18
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,24    -0,96    374.460,98
    FTSE/CySE 20                           407,61    -1,02    288.338,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.221,41    -1,03    278.716,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.031,72    -0,93     19.195,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.013,91     0,06     45.515,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.214,18    -1,03    297.911,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.246,17    -1,01    214.714,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.013,08    -0,48      1.282,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.019,06    -0,30     46.524,87
    FTSE Med (14/04/2005)                7.530,67    -0,31
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [08] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Επιστολή - Κυπριακό - Πρωτόκολλο

    Αδιανόητη θεωρεί ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς προηγουμένως να έχει αναγνωρίσει την Κύπρο.

    Ο κ. Μακσέιν επαναλαμβάνει επίσης ότι στόχος της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει η επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Σε απαντητική επιστολή του προς την Ευρωβουλευτή και υποψήφια βουλευτή των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές Τερέζα Βίλιερς, ο κ. Μακσέιν σημειώνει ότι η Βρετανία αναμένει ότι μια διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου θα επέλθει στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Απώλειες για δεύτερη συνεχή ημέρα παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,03%, κλείνοντας στις 1.214,18 μονάδες. Μικρότερες απώλειες σε ποσοστό 0,96% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 408 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 35,1% του τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 1,02% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,61 μονάδες.

    [10] (Κ) Αγκυρα - Ονούρ Οϊμέν - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό

    Το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσει από την αρχή, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην διπλωμάτης Ονούρ Οϊμέν.

    Είπε επίσης ότι η υπογραφή από την τουρκική κυβέρνηση του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την προσθήκη επιφύλαξης στο ίδιο το πρωτόκολλο, ισοδυναμεί με αναγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας.

    [11] (Κ) Ατυπη Γενική Συνέλευση ΚΟΠ - Επανέναρξη Πρωταθλήματος και Κυπέλλου

    Την επανέναρξη του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και του Κυπέλλου Κύπρου αποφάσισε σήμερα η άτυπη Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Η απόφαση της ΚΟΠ έρχεται σε απάντηση της πρωινής συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και της ΚΟΠ, στην οποία αποφασίστηκε η αύξηση της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τον ΚΟΑ για τα ποδοσφαιρικά σωματεία σε ενάμισι εκατομμύριο λίρες για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη Συνέλευση ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα γίνουν οι επαναληπτικοί αγώνες της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου, ενώ το Σαββατοκύριακο 23-24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η 24η αγωνιστική.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 April 2005 - 17:49:13 UTC