Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πράγα - Συνομιλίες
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Νίκη Ταλάτ
  • [04] (Κ) Κατεχόμενα - Ψηφοφορία - Νίκη Ταλάτ
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Ιριλάι - Νίκη Ταλάτ
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πράγα - Συνομιλίες
  • [09] (K) Εκπρόσωπος - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα - Κυπριακό (1)
  • [10] (K) Κωνσταντίνα Ακκελίδου - Σύμβουλος Μάρκου Κυπριανού
  • [11] (Κ) Πράγα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη Τύπου (1)
  • [12] (K) Τουρκική ηγεσία - Διπλωματικές επαφές στο εξωτερικό
  • [13] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Μάρτιος - Πληθωρισμός
  • [14] (Κ) Πράγα - Πρόεδροι Κύπρου, Τσεχίας - Συνέντευξη Τύπου
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Πράγα - Πρόεδροι Κύπρου, Τσεχίας - Συνέντευξη Τύπου (Ορθή επανάληψη)
  • [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Λευκωσία - Κήπος της Ειρήνης
  • [19] (Κ)Αθήνα-Καραμανλής-Μπαρόσο-Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Πράγας - Συνάντηση
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Πρόεδρος Παπούλιας
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία - Ταλάτ - Κυπριακό - ΔΗΣΥ
  • [24] (Κ) Πράγα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Τσεχίας
  • [25] (Κ) Πράγα - Υπουργός Εμπορίου - Αν. Υπουργός Εμπορίου Τσεχίας
  • [26] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία
  • [27] (Κ) Βρετανία - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα

    Η κυπριακή κυβέρνηση αξιολογεί τα δεδομένα που προκύπτουν από την ψηφοφορία στα κατεχόμενα με κύριο γνώμονα την επίδρασή τους επί της περαιτέρω πορείας του Κυπριακού, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα σημειώνει πως η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα ότι η περί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τουρκοκυπριακή ηγεσία, θα ανταποκριθεί στην πρόκληση που έχει ενώπιόν της να συμβάλει, στο βαθμό που της αναλογεί, στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης το συντομότερο.

    ''Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Τουρκία, και η περί τον κ. Ταλάτ τουρκοκυπριακή ηγεσία, θα ανταποκριθούν θετικά στη πρόσκληση και έκκλησή μας για τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία, αφού τύχει της αναγκαίας προετοιμασίας, να είναι ικανή να οδηγήσει στην επιθυμητή λύση μιας ενωμένης Κύπρου, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν σε ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία'', αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

    Διαβεβαιώνει επίσης πως ''παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, εναρμονισμένη με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το κοινοτικό κεκτημένο, η οποία θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, των θεσμών, της κοινωνίας και της οικονομίας''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επισημαίνει εξάλλου πως ''ο τερματισμός της παρουσίας του κ. Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αποτελεί μια σημαντική θετική εξέλιξη. Απομένει να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο και πόσο οι διαφοροποιήσεις στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις'', προσθέτει.

    Ο Εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι η νομική και πολιτική θέση της κυβέρνησης έναντι των ψηφοφοριών στα κατεχόμενα, παραμένει η ίδια με αυτήν της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματά του, κυρίως το ψήφισμα 550(1984), που χαρακτηρίζουν τέτοιες «εκλογές» ως αποσχιστικές ενέργειες που τείνουν να παγιώσουν το διαχωρισμό.

    Επισημαίνει επίσης πως οι εξελίξεις στα κατεχόμενα πρέπει να εξετάζονται μέσα στο πολιτικό πλαίσιο όπου επισυμβαίνουν.

    ''Δεν πρέπει να λησμονείται πως το παράνομο μόρφωμα που δημιούργησε η Τουρκία στα κατεχόμενα κι ο πληθυσμός του ο οποίος αποτελεί προϊόν δημογραφικής βίας, συντηρούνται οικονομικά και ελέγχονται πολιτικά και στρατιωτικά από την Τουρκία κυρίως διά της ενεργού παράνομης παρουσίας πέραν των 35.000 τουρκικού στρατού και διά της πολιτικής χειραγωγήσεως των Τούρκων εποίκων, που έχουν από πολλού υπερβεί σε αριθμούς τους Τουρκοκύπριους'', αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

    Είναι, συνεπώς, προσθέτει, αδύνατο να υπάρχει ελεύθερη και ανεξάρτητη από την Τουρκία έκφραση της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

    Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, πιστεύει ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την απόφαση της ΕΕ να δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι Κύπριοι μπορούν να προσβλέπουν στο μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, σημειώνει ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πράγα - Συνομιλίες

    Επίσημες συνομιλίες με την τσεχική κυβέρνηση θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Πράγα για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Βάκλαφ Κλάους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται στην Τσεχία από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, οι οποίοι παράλληλα θα έχουν επαφές με τους ομόλογούς τους, Σίριλ Σβόμποντα και Μίλαν Ούρμπαν.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Νίκη Ταλάτ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τη νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο αναφέρεται πως η Επιτροπή αναμένει πως αυτό το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ, ώστε να υπάρξει μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    Η Επιτροπή διαβεβαιώνει πως ''παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει ενεργά όλες τις προσπάθειες προς αυτό το σκοπό και να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο από αυτής της άποψης''.

    ''Η Επιτροπή καλωσορίζει την εκλογική νίκη του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Ταλάτ. Η επιτυχία του επιβεβαιώνει την ισχυρή θέληση της τ/κ κοινότητας για επανένωση και πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ'', αναφέρει η Κομισιόν.

    Εκφράζει επίσης την ελπίδα ''ότι ένας συμβιβασμός θα επιτρέψει τη γρήγορη υιοθέτηση των προτάσεών της τόσο για την οικονομική βοήθεια (259 εκ. Ευρώ) όσο και για τις ειδικές συνθήκες για το εμπόριο'', προστίθεται.

    ''Αυτές οι προτάσεις αντικρίζονται ως ένα τρόπος για τερματισμό της απομόνωσης της τ/κ κοινότητας και για υποβοήθηση της επανένωσης ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας'', σημειώνεται.

    Αναφέρεται επίσης πως η Κομισιόν ελπίζει πως σύντομα θα ανοίξουν δυο επιπρόσθετες δίοδοι στην πράσινη γραμμή.

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - Ψηφοφορία - Νίκη Ταλάτ

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναδείχθηκε νικητής των ''προεδρικών εκλογών'' που έγιναν χθες στα κατεχόμενα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 55,60% με καταμετρημένες τις ψήφους και στα 577 ''εκλογικά τμήματα'' και θα είναι ο νέος ''πρόεδρος'' του ψευδοκράτους διαδεχόμενος τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Δεύτερος σε αριθμό ψήφων ήταν ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου, με ποσοστό 22,73% των καταμετρημένων ψήφων.

    Τρίτος αναδείχθηκε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μουσταφά Αραπατζίογλου, με ποσοστό 13,22%, ενώ οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι έλαβαν όλοι μαζί το 8,47%.

    Η συμμετοχή ωστόσο στη χθεσινή ψηφοφορία ήταν σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του 2000 και έφτασε στο 69,58% των ''εγγεγραμμένων ψηφοφόρων'', έναντι 81,20% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.

    Ο κ. Ταλάτ θα αναλάβει καθήκοντα ''προέδρου'' του ψευδοκράτους σε μια εβδομάδα και νέος ''πρωθυπουργός'', στη θέση του κ. Ταλάτ, θα αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Βεχμπί Σογιέρ.

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Ιριλάι - Νίκη Ταλάτ

    Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη νίκη του στη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για ''επιβεβαίωση'' της δέσμευσης των Τ/Κ για επανένωση της Κύπρου και για ''ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές''.

    Παράλληλα διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ για λύση του Κυπριακού, βασισμένης στο σχέδιό του.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εκλογή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως ''προέδρου'' των κατεχομένων και οι αντιδράσεις από την ε/κ πλευρά και τη διεθνή κοινότητα καθώς και οι προβλέψεις για τη μεταντεκτασική περίοδο προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες της Δευτέρας ασχολούνται επίσης με τη λήξη της κράτησης του Γιάννου Ανδρονίκου, τα ελληνικά δημοσιεύματα για σύλληψη Κύπριου επιχειρηματία και την εκλογή κοινοτάρχη στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

    Η ''Αλήθεια'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Προβολή Χριστόφια με κόστος πέραν των 100.000 λιρών'' γράφει ότι "κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε ύψος άνω των 100 χιλιάδων λιρών με την έκδοση και την αποστολή αχρείαστης γραφικής ύλης σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και μάλιστα προς το τέλος της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου σημειώνεται με οδηγίες του Προέδρου της Βουλής". Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση της Suphire και τον Γιάννο Ανδρονίκου, ο οποίος αφέθηκε χθες ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθεί καμιά κατηγορία.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Ο Ταλάτ νέος 'πρόεδρος''' αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με ποσοστό 55,45% αναδείχθηκε χθες ως ο νέος λεγόμενος πρόεδρος του ψευδοκράτους. Η εφημερίδα προσθέτει πως ο Ντερβίς Ερογλου έλαβε ποσοστό 22,82% ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατζίογλου εξασφάλισε ποσοστό 13%. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να βοηθήσει το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, κατά την άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε προχθές στο Λουξεμβούργο.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Πρόσκληση στον Τάσσο'' γράφει ότι αυτή ήταν η πρώτη κίνηση του νεοεκλεγέντος ''προέδρου'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος απευθύνθηκε προς το ΓΓ του ΟΗΕ καλώντας τον να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι στα δύο χώρισε τους Μαρωνίτες η χθεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου κοινοτάρχη στον Κορμακίτη. Εξελέγη ο Ηλίας Παπά αλλά πολλοί επέλεξαν το δρόμο της αποχής.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Ντενκτάς τέλος, πανίσχυρος τώρα ο Ταλάτ'' και γράφει ότι ο νέος ''πρόεδρος'' στην επινίκια δήλωσή του είπε ότι θα αποφεύγει τις συγκρούσεις με τους Ελληνοκύπριους και ταυτόχρονα επέκρινε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι μυστήριο καλύπτει τη σύλληψη Κύπριου επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία για απάτες, ενώ ο ίδιος δηλώνει πράκτορας της ΚΥΠ και αδελφός αντιπροέδρου κυπριακού κόμματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Χαμηλοί τόνοι δειλά βήματα'' και αναφέρει ότι η αναμενόμενη ανάδειξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη θέση του ηγέτη της τ/κ κοινότητας δίνει το έναυσμα για εφαρμογή από πλευράς των μεσολαβητών των σχεδιασμών τους για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι υπάρχει έλλειψη και αντιαιμορραγικών φαρμάκων, επισημαίνοντας πως έχει σταματήσει η εισαγωγή ελβετικού φαρμάκου που θεωρείται άκρως απαραίτητο με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πολιτική βούληση το ζητούμενο'' γράφει ότι ε/κ πλευρά αναμένει πολιτική βούληση και ειλικρινή διάθεση από το νέο ηγέτη των Τ/Κ μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για επανέναρξη των συνομιλιών και για επανένωση της πατρίδας. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση του Ραούφ Ντενκτάς και εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει μια ηγεσία που να δείξει ειλικρινή διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που τοποθετείται στα τέλη Μαϊου ή αρχές Ιουνίου.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πράγα - Συνομιλίες

    Επίσημες συνομιλίες με την τσεχική κυβέρνηση θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Πράγα για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Βάκλαφ Κλάους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται στην Τσεχία από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, οι οποίοι παράλληλα θα έχουν επαφές με τους ομόλογούς τους, Σίριλ Σβόμποντα και Μίλαν Ούρμπαν.

    Στις δέκα το πρωί, τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί έξω από το Κάστρο της Πράγας η επίσημη υποδοχή του Προέδρου Παπαδόπουλου και της συζύγου του Φωτεινής από το προεδρικό ζεύγος της Τσεχίας. Μετά την ανταλλαγή δώρων και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα υπογράψει το βιβλίο τιμής.

    Θα ακολουθήσουν στις 1040 διευρυμένες συνομιλίες των δύο επισήμων αντιπροσωπειών και η συνάντηση με τον Τύπο στις 1120.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Τσεχικής Γερουσίας Πρέμισλ Σόμποτκα θα παραθέσει επίσημο γεύμα στο κτίριο της Γερουσίας προς τιμήν του Προέδρου Παπαδόπουλου και της αντιπροσωπείας του.

    Υστερα από μια σύντομη συνάντηση με το Δήμαρχο της Πράγας Παβέλ Μπεμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει δύο χωριστές συναντήσεις στο κτίριο της Τσεχικής Βουλής με τον Πρόεδρο του Σώματος Λουπομίρ Ζαοράλεκ (1435) και τον Πρωθυπουργό της χώρας Στάνισλαβ Κρος (1510).

    Το βράδυ το προεδρικό ζεύγος της Τσεχίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, της συζύγου του και της κυπριακής επίσημης αντιπροσωπείας.

    Χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τσεχίας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Πετρ Κολάρ και άλλοι επίσημοι από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Εθιμοτυπίας του Προέδρου της Τσεχίας.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Στρατιωτικό κοιμητήριο Πράγας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος άρχισε την επίσημη επίσκεψή του στην Τσεχία αποτίοντας φόρο τιμής στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι από κοινού κατά του φασισμού στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και οι οποίοι είναι θαμμένοι πλάι - πλάι στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Πράγας.

    Η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου, αν και δεν ήταν προγραμματισμένη, πραγματοποιήθηκε ύστερα από δικό του αίτημα, ως μια συμβολική πράξη, η οποία στέλνει το μήνυμα ότι οι δύο κοινότητες της Κύπρου μπορούν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη πατρίδα.

    «Είναι μια συμβολική χειρονομία εκ μέρους μου για να τονιστεί ότι Ε/Κ και Τ/Κ έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και τη δημοκρατία εναντίον της καταπίεσης και του φασισμού. Ηταν η εποχή που και οι δύο κοινότητες μπορούσαν να αγωνιστούν για αυτά τα ιδανικά χωρίς την παρεμβολή του εθνικισμού και του σωβινισμού που ξένοι έσπειραν αργότερα ανάμεσα στο λαό μας'', τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Φωτεινή, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και άλλους επισήμους, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και ένα κόκκινο τριαντάφυλλο σε κάθε ένα από τους 17 Κύπριους πεσόντες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    «Οι επιδιώξεις μας είναι κοινές και πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει κατανοητό ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να προβλέπουν σε μια ευημερούσα κοινή πατρίδα επανενωμένη όσον αφορά το χώρο, την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς. Τότε θα κτιστεί ελπιδοφόρο μέλλον για την Κύπρο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εκπρόσωπος - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα

    Η κυπριακή κυβέρνηση αξιολογεί τα δεδομένα που προκύπτουν από την ψηφοφορία στα κατεχόμενα με κύριο γνώμονα την επίδρασή τους επί της περαιτέρω πορείας του Κυπριακού, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα σημειώνει πως η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα ότι η περί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τουρκοκυπριακή ηγεσία, θα ανταποκριθεί στην πρόκληση που έχει ενώπιόν της να συμβάλει, στο βαθμό που της αναλογεί, στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης το συντομότερο.

    ''Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η Τουρκία, και η περί τον κ. Ταλάτ τουρκοκυπριακή ηγεσία, θα ανταποκριθούν θετικά στη πρόσκληση και έκκλησή μας για τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία, αφού τύχει της αναγκαίας προετοιμασίας, να είναι ικανή να οδηγήσει στην επιθυμητή λύση μιας ενωμένης Κύπρου, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν σε ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία'', αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

    Διαβεβαιώνει επίσης πως ''παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, εναρμονισμένη με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το κοινοτικό κεκτημένο, η οποία θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, των θεσμών, της κοινωνίας και της οικονομίας''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επισημαίνει εξάλλου πως ''ο τερματισμός της παρουσίας του κ. Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αποτελεί μια σημαντική θετική εξέλιξη. Απομένει να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο και πόσο οι διαφοροποιήσεις στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα επηρεάσουν τις μελλοντικές εξελίξεις'', προσθέτει.

    Ο Εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι η νομική και πολιτική θέση της κυβέρνησης έναντι των ψηφοφοριών στα κατεχόμενα, παραμένει η ίδια με αυτήν της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματά του, κυρίως το ψήφισμα 550(1984), που χαρακτηρίζουν τέτοιες «εκλογές» ως αποσχιστικές ενέργειες που τείνουν να παγιώσουν το διαχωρισμό.

    Επισημαίνει επίσης πως οι εξελίξεις στα κατεχόμενα πρέπει να εξετάζονται μέσα στο πολιτικό πλαίσιο όπου επισυμβαίνουν.

    ''Δεν πρέπει να λησμονείται πως το παράνομο μόρφωμα που δημιούργησε η Τουρκία στα κατεχόμενα κι ο πληθυσμός του ο οποίος αποτελεί προϊόν δημογραφικής βίας, συντηρούνται οικονομικά και ελέγχονται πολιτικά και στρατιωτικά από την Τουρκία κυρίως διά της ενεργού παράνομης παρουσίας πέραν των 35.000 τουρκικού στρατού και διά της πολιτικής χειραγωγήσεως των Τούρκων εποίκων, που έχουν από πολλού υπερβεί σε αριθμούς τους Τουρκοκύπριους'', αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

    Είναι, συνεπώς, προσθέτει, αδύνατο να υπάρχει ελεύθερη και ανεξάρτητη από την Τουρκία έκφραση της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

    Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, πιστεύει ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την απόφαση της ΕΕ να δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι Κύπριοι μπορούν να προσβλέπουν στο μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, σημειώνει ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Νίκη Ταλάτ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τη νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο αναφέρεται πως η Επιτροπή αναμένει πως αυτό το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ, ώστε να υπάρξει μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    Η Επιτροπή διαβεβαιώνει πως ''παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει ενεργά όλες τις προσπάθειες προς αυτό το σκοπό και να παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο από αυτής της άποψης''.

    ''Η Επιτροπή καλωσορίζει την εκλογική νίκη του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Ταλάτ. Η επιτυχία του επιβεβαιώνει την ισχυρή θέληση της τ/κ κοινότητας για επανένωση και πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ'', αναφέρει η Κομισιόν.

    Εκφράζει επίσης την ελπίδα ''ότι ένας συμβιβασμός θα επιτρέψει τη γρήγορη υιοθέτηση των προτάσεών της τόσο για την οικονομική βοήθεια (259 εκ. Ευρώ) όσο και για τις ειδικές συνθήκες για το εμπόριο'', προστίθεται.

    ''Αυτές οι προτάσεις αντικρίζονται ως ένα τρόπος για τερματισμό της απομόνωσης της τ/κ κοινότητας και για υποβοήθηση της επανένωσης ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας'', σημειώνεται.

    Αναφέρεται επίσης πως η Κομισιόν ελπίζει πως σύντομα θα ανοίξουν δυο επιπρόσθετες δίοδοι στην πράσινη γραμμή.

    ΗΠΑ - Ιριλάι - Νίκη Ταλάτ

    Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη νίκη του στη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για ''επιβεβαίωση'' της δέσμευσης των Τ/Κ για επανένωση της Κύπρου και για ''ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές''.

    Παράλληλα διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ για λύση του Κυπριακού, βασισμένης στο σχέδιό του.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως ''οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να προωθήσει μια λύση στη μακροχρόνια διαίρεση του νησιού, με βάση το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ και κατά ένα τρόπο αποδεκτό στην πλειοψηφία και των δυο κοινοτήτων στο νησί''.

    ''Ως μέρος της προσπάθειάς μας να ανοίξουμε το δρόμο για επανένωση, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν επίσης να εργάζονται για χαλάρωση της οικονομικής απομόνωσης της τ/κ κοινότητας και για μείωση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των δυο κοινοτήτων μέσω της οικονομικής ανάπτυξης στο βορρά'', πρόσθεσε.

    ΝΕΟ - Κατεχόμενα - Νίκη Ταλάτ

    Οι Νέοι Ορίζοντες εκτιμούν ότι ο νικητής των χθεσινών ''προεδρικών εκλογών'' στο ψευδοκράτος δεν πρόκειται να συμβάλει σε ουσιαστική διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό.

    ''Οι στόχοι, δυστυχώς, της τουρκικής πολιτικής'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα των ΝΕΟ, ''θα εξακολουθήσουν να υπηρετούνται πιστά, χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη για αυτονόμηση της πολιτικής της τουρκοκυπριακής ηγεσίας''.

    Οι ΝΕΟ εκφράζουν την άποψη πως ''η ποδηγέτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία έχει άλλωστε επιβεβαιωθεί και από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου'', συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης στην υπόθεση Αρέστη, όπου για μια ακόμη φορά καταγράφηκε το γεγονός πως ''για οτιδήποτε συμβαίνει στην κατεχόμενη Κύπρο υπεύθυνη είναι η κατοχική Τουρκία''.

    Ταλάτ Νίκη

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναδείχθηκε νικητής των ''προεδρικών εκλογών'' που έγιναν χθες στα κατεχόμενα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 55,60% με καταμετρημένες τις ψήφους και στα 577 ''εκλογικά τμήματα'' και θα είναι ο νέος ''πρόεδρος'' του ψευδοκράτους διαδεχόμενος τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Δεύτερος σε αριθμό ψήφων ήταν ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου, με ποσοστό 22,73% των καταμετρημένων ψήφων.

    Τρίτος αναδείχθηκε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μουσταφά Αραπατζίογλου, με ποσοστό 13,22%, ενώ οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι έλαβαν όλοι μαζί το 8,47%.

    Η συμμετοχή ωστόσο στη χθεσινή ψηφοφορία ήταν σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του 2000 και έφτασε στο 69,58% των ''εγγεγραμμένων ψηφοφόρων'', έναντι 81,20% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.

    Ο κ. Ταλάτ θα αναλάβει καθήκοντα ''προέδρου'' του ψευδοκράτους σε μια εβδομάδα και νέος ''πρωθυπουργός'', στη θέση του κ. Ταλάτ, θα αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Βεχμπί Σογιέρ.

    Ταλάτ - Δηλώσεις

    Ο νέος ''πρόεδρος'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι ''επαναβεβαίωσαν και διακήρυξαν ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά τους για επανένωση της Κύπρου''.

    Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του ανέφερε ότι με την εκλογή του ανέλαβε μια μεγάλη ευθύνη και θα πρέπει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιλύσει ''τα προβλήματα του λαού και το Κυπριακό''.

    Ανέφερε πως θέλει να απλώσει χείρα ειρήνης στους Ε/Κ και την ηγεσία τους με στόχο την επανένωση, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι δυνατή η επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να άρει τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι οι Τ/Κ συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά και έφθασαν στο σημείο που βρίσκονται μετά από πολύχρονο αγώνα.

    Απευθυνόμενος στον ΟΗΕ, κάλεσε το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν να επαναρχίσει την προσπάθεια για μια θετική απάντηση από την ε/κ πλευρά για την προετοιμασία και παρουσίαση των προτάσεων για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και επανέναρξη του διαλόγου.

    Εδωσε ακόμη την υπόσχεση πως ο ίδιος ως διαπραγματευτής θα καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως ένα σχέδιο μπορεί να προετοιμαστεί από κοινού και πρόσθεσε πως χρειάζεται η θετική ανταπόκριση της ε/κ πλευράς.

    ''Εάν πάρω θετική ανταπόκριση, τότε σίγουρα είμαι έτοιμος να συναντήσω τον κ. Παπαδόπουλο'', πρόσθεσε.

    Ερογλου - Δηλώσεις

    Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι ο λόγος που το ΡΤΚ φαίνεται να αύξησε τη δύναμή του στις χθεσινές λεγόμενες εκλογές είναι διότι λιγότεροι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες.

    Ο κ. Ερογλου είπε ότι υπήρξε παρέμβαση στις λεγόμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι το ΚΕΕ έλαβε μέρος στις ''εκλογές'' επειδή πιστεύει στη δημοκρατία και για να δείξει στις νεότερες γενιές ότι πρέπει να αντιστέκονται στις παρεμβάσεις.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι οι Τ/Κ επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού και την ειρήνη, και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί τη λύση ή να μοιραστεί οτιδήποτε με την τ/κ πλευρά.

    Ο κ. Ερογλου μίλησε και για ''παιγνίδια'' που θα παιχτούν σε βάρος των Τ/Κ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Σ. Ντενκτάς - Δηλώσεις

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι το κόμμα του θα σεβαστεί την ''προεδρία'' του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και θα συνεργαστεί μαζί του.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον υποψήφιο στις λεγόμενες εκλογές Μουσταφά Αραμπατσίογλου, ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Ταλάτ θα συνεργαστεί κατά τη θητεία του με τη ''βουλή'' και την ''κυβέρνηση''.

    Πρόσθεσε ότι όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος εργάστηκε για το Κυπριακό και για τους Τ/Κ για 50 χρόνια.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η στάση του ψευδοκράτους δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό και ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επιδείξει θετική προσέγγιση και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αποδοχή ότι δεν μπορεί να ασκεί εξουσία πάνω στα κατεχόμενα.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Τ/Κ και να κατανοήσει τις ανάγκες τους, προσθέτοντας ότι οι Τ/Κ δεν μπορούν να περιμένουν επ' άπειρον την ε/κ πλευρά.

    Είπε, εξάλλου, ότι στόχος του ΔΚ είναι να καταστεί το πιο ισχυρό κόμμα της κεντρο-δεξιάς, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί για υλοποίηση του νέου ''προγράμματος διακυβέρνησης''.

    Κατεχόμενος Κορμακίτης - ''Κοινοτάρχης''

    Στη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα εξελέγη ''κοινοτάρχης'' Κορμακίτη ο Ηλίας Ιωάννου Παπά.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα κατεχόμενα, στις ''εκλογές'' ψήφισε το 66% των Μαρωνιτών που κατοικούν στον κατεχόμενο Κορμακίτη, δηλαδή οι 74 από τους 112, που έδωσαν 97% στον Παπά.

    Επίσης, για το ''κοινοτικό συμβούλιο'' έλαβαν ο Αντώνης Σκούλλου 72 ψήφους, ο Ηλίας Χάνι Σάββα 71, ο Αντώνης Ηλία 68 και ο Αντώνης Ουμπέρτος 68.

    Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, διόρισε τον κ. Ιωάννη Τσουτσούκη ως Κοινοτάρχη του κατεχόμενου Κορμακίτη.

    ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ - Ιακώβου

    Την ετοιμότητά της Κύπρου να βοηθήσει το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε προχθές στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τους ομολόγους του και για τις εκτιμήσεις του μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Γεωργία και το Λίβανο και ανέπτυξε τις θέσεις της Κύπρου αναφορικά με το θέμα της Κίνας.

    Μάρκος Κυπριανού - ΗΠΑ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε χθες ο Κύπριος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος από σήμερα αρχίζει σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσει μια ευρεία δέσμη θεμάτων όπως τα μεταλλαγμένα προϊόντα, η παχυσαρκία, η διατλαντική συνεργασία για την αντιμετώπιση των πανδημιών και το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

    Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του Επιτρόπου, λόγω της εκ παραδρομής διάθεσης στο εμπόριο του μη επιτρεπόμενου αραβόσιτου BT10, που διατέθηκε στην αγορά των ΗΠΑ και στη συνέχεια εξήχθη στην ΕΕ.

    Υπόθεση Suphire - Ελεύθερος ο Ανδρονίκου

    Ελεύθερος αφέθηκε ο ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής εταιρείας Suphire Γιάννος Ανδρονίκου, που κρατείτο προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για την υπόθεση του ελλείμματος 9,2 εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, οι ανακρίσεις για την υπόθεση συνεχίζονται και ο κ. Ανδρονίκου αναμένεται να κατηγορηθεί σε μετέπειτα στάδιο.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πράγα - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυπριακή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην επίσημη επίσκεψή του στην Τσεχία έφθασαν το πρωί στο ιστορικό Κάστρο της Πράγας, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της χώρας Βάκλαφ Κλάους.

    Στη συνέχεια οι επίσημες αντιπροσωπείες των δύο χωρών προχώρησαν στη Μεγάλη Αίθουσα όπου παρακάθονται σε συνομιλίες.

    Κατά την άφιξή του στο Κάστρο της Πράγας, όπου στεγάζεται το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθεώρησε τιμητικό και στρατιωτικό άγημα που του απέδωσαν τιμές, ενώ ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών. Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του Φωτεινή υποδέχθηκε το προεδρικό ζεύγος της Τσεχίας.

    [09] (K) Εκπρόσωπος - Ψηφοφορία στα κατεχόμενα - Κυπριακό (1)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η περί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τ/κ ηγεσία ''θα ανταποκριθεί στην πρόκληση που έχει ενώπιόν της να συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης το συντομότερο δυνατό''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, δικοινοτική, διζωνική, ομόσπονδη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο κ. Ταλάτ απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναντηθούν, λέγοντας παράλληλα πως θα ζητήσει από το ΓΓ των ΗΕ επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη στο θέμα αυτό και πως ''οι διεργασίες πρέπει να γίνουν στα πλαίσια των ΗΕ, με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, με ενεργό συμμετοχή της ΕΕ, όπως είχε πει και το Εθνικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία, νοουμένου ότι θα γίνει και η σωστή προετοιμασία για να υπάρξει μια επιτυχής πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση''.

    ''Θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο αν ξεκινούσαμε μια πρωτοβουλία, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, η οποία να οδηγήσει ξανά σε αδιέξοδο ή σε αποτυχία'', συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [10] (K) Κωνσταντίνα Ακκελίδου - Σύμβουλος Μάρκου Κυπριανού

    Στα πλαίσια της επιλογής των προσωπικών συμβούλων των Επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το διορισμό της κ. Κωνσταντίνας Ακκελίδου ως συμβούλου του Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού.

    Ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία αναφέρει ότι η κ. Ακκελίδου θα παρέχει στον Επίτροπο εξειδικευμένες συμβουλές και ερευνητική εργασία για θέματα Δημόσιας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας.

    [11] (Κ) Πράγα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη Τύπου (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε σήμερα την ελπίδα όπως μέσα από τη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα που θα βοηθήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Κληθείς στο πλαίσιο συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνομιλίες με τον Τσέχο Πρόεδρο Στάνισλαβ Γκρος να σχολιάσει τη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα και την ανάδειξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε νέο "πρόεδρο" του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η αποχώρηση του Ραούφ Ντενκτάς από την πολιτική σκηνή στα κατεχόμενα, ενώ σημείωσε ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος.

    «Αυτή τη φορά ο νέος γύρος συνομιλιών πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος εάν θέλουμε να έχει ένα επιτυχές αποτέλεσμα", σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσω της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα θα δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα που θα βοηθήσει στη δημουργία εκείνων των προϋποθέσεων για να αρχίσει ένας νέος γύρος συνομιλιών.

    "Η αποχώρηση του κ. Ντενκτάς, εάν αυτό συμβεί τελικά, θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι ένα αδιέξοδο στις συνομιλίες, όταν και εφόσον αυτές αρχίσουν, θα είναι κακό αποτέλεσμα για όλους, αλλά ιδιαίτερα για την ε/κ πλευρά.

    Επεσήμανε επίσης ότι η Αγκυρα είναι εκείνη που καθορίζει την πολιτική στα κατεχόμενα, όποιος και εάν είναι επικεφαλής της ηγεσίας των Τ/Κ.

    [12] (K) Τουρκική ηγεσία - Διπλωματικές επαφές στο εξωτερικό

    Εντατικές διπλωματικές επαφές στο εξωτερικό αναμένεται να έχουν ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά το υπόλοιπο του Απριλίου καθώς και το Μάιο, αναφέρει σήμερα η ηλεκτρονική σελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ».

    Επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους στην Αγκυρα η «Μιλιέτ» αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Μαΐου θα εκτελέσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Ακολούθως θα μεταβεί στην Ουγγαρία (12 13 Μαΐου) και την Πολωνία μεταξύ 16 17 Μαΐου.

    Ο Πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία μεταξύ 10 12 Μαΐου.

    Ο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ θα λάβει μέρος σε σύνοδο υπουργών εξωτερικών των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας που θα γίνει στην Κομοτηνή στις 23 Απριλίου.

    Ακολούθως ο κ. Γκιουλ θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο όπου μεταξύ 25 26 Απριλίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Συνεταιρισμός γαι την Ευρώπη.

    Οπως αναφέρει η «Μιλιέτ», ο Τούρκος ΥΠΕΞ μεταξύ 2 5 Μαΐου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν. Στη συνέχεια θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Ερντογάν στη Ρουμανία όπου θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο των Βαλκανικών Χωρών που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι μεταξύ 10 11 Μαΐου.

    Στο μεταξύ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θα εκτελέσει διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία στις 3 και 4 Μαΐου, αναφέρει η «Μιλιέτ».

    (ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΠ)  

    [13] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Μάρτιος - Πληθωρισμός

    Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάρτιο ήταν 2,4%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με το ποσοστό που είχε καταγραφεί το Φεβρουάριο.

    Στην ΕΕ, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,1%, όπως και στην ευρωζώνη. Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε νέα κάμψη και διαμορφώθηκε στο 2,9% έναντι 3,2% το Φεβρουάριο.

    [14] (Κ) Πράγα - Πρόεδροι Κύπρου, Τσεχίας - Συνέντευξη Τύπου

    Η ε/κ πλευρά επιθυμεί ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν δεν είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Πράγα με τον Τσέχο Πρόεδρο Στάνισλαφ Κρος.

    Από την πλευρά του ο Τσέχος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα φέρει μια θετική ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  420.154,55
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,18    -1,23    391.392,65
    FTSE/CySE 20                           404,06    -0,87    308.935,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.210,61    -0,88    310.383,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.017,78    -1,35     10.194,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.008,44    -0,54     13.398,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.203,28    -0,90    320.577,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.234,56    -0,93    264.183,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    978,34    -3,43      5.452,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.005,42    -1,34     71.421,27
    FTSE Med (15/04/2005)                7.440,06    -1,20
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [16] (Κ) Πράγα - Πρόεδροι Κύπρου, Τσεχίας - Συνέντευξη Τύπου (Ορθή επανάληψη)

    Η ε/κ πλευρά επιθυμεί ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν δεν είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Πράγα με τον Τσέχο Πρόεδρο Β ά τ σ λ α φ Κ λ ά ο υ ς.

    Από την πλευρά του ο Τσέχος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα φέρει μια θετική ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5808               0,5842
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4470               0,4496
    Λίρα Αγγλίας              0,8493               0,8543
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4152            0,4185
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3426            0,3453
    Δολάριο Καναδά                  0,3591            0,3619
    Κορώνα Δανίας                   0,0778            0,0784
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3745            0,3774
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [18] (Κ) Λευκωσία - Κήπος της Ειρήνης

    Με μηνύματα για επανένωση και ειρήνη στο νησί, η Λευκωσία, η τελευταία διαρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, απέκτησε σήμερα το δικό της Κήπο της Ειρήνης.

    Μετά τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, τη Νότιο Αφρική, τη Μοζαμβίκη, την Κόστα Ρίκα, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, η Κύπρος παίρνει τη σκυτάλη για τη διοργάνωση του Κήπου της Ειρήνης, του ομώνυμου Παγκόσμιου Ιδρύματος, που ξεκίνησε τις εργασίες του το 1990 και έκτοτε επιλέγει μια χώρα για να φιλοξενήσει τον Κήπο της Ειρήνης.

    Ο Κήπος της Ειρήνης εγκαταστάθηκε στο Δημόσιο Κήπο, ένα από τους πνεύμονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Κύπρος θα δώσει τη σκυτάλη για το 2006 στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο.

    [19] (Κ)Αθήνα-Καραμανλής-Μπαρόσο-Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της ΕΕ, μεταξύ αυτών και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι ''τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα, ότι μπορεί και θέλει πραγματικά να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησης, χαρακτήρισε χρήσιμη και διεξοδική τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον οποίο αποκάλεσε "φίλο" του και πρόσθεσε "συζητήσαμε τα καίρια θέματα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας".

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με αποτέλεσμα το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών να παρουσιάσει αρνητική εικόνα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,88%, κλείνοντας στις 1.203,28 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 1,23% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,18 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 420 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,87% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 404,06 μονάδες.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Πράγας - Συνάντηση

    Την ελπίδα ότι μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε αντιφώνησή του στο Δημαρχείο της Πράγας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    «Ελπίζω ότι με τη νέα ηγεσία που θα προκύψει στο βορρά να δημιουργηθούν οι συνθήκες ούτως ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο γύρο συνομιλιών, που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Δήμαρχος της Πράγας Παβέλ Μπεμ έδωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το κλειδί της πόλης και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Πρόεδρος Παπούλιας

    Την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για την ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συνάντηση με τον κ. Παπούλια ο οποίος θα τον δεχθεί αύριο στις 1.30μμ.

    Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής θα λάβει μέρος στο ετήσιο συνέδριο του περιοδικού «Economist» όπου θα μιλήσει για το ρόλο της Κύπρου για τη διασφάλιση της ειρήνης στη περιοχή.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία - Ταλάτ - Κυπριακό - ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκτιμά ότι είναι δύσκολο, στις συνθήκες που επικρατούν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο όποιος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να απαγκιστρωθεί πλήρως και απόλυτα από τις θέσεις και από την επιρροή της Αγκυρας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να πάρει το θετικό της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, δηλαδή ότι υπάρχει αλλαγή στην ηγσεία της τ/κ κοινότητας.

    «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου στο μάξιμουμ του δυνατού, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, να λειτουργήσουμε από κοινού ως Κύπριοι για το συμφέρον των Κυπρίων», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

    [24] (Κ) Πράγα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Τσεχίας

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας Στάνισλαφ Γκρος είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην Τσεχία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Βάκλαφ Κλάους.

    [25] (Κ) Πράγα - Υπουργός Εμπορίου - Αν. Υπουργός Εμπορίου Τσεχίας

    Η ανάπτυξη των εμπορικών, τουριστικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου -Τσεχίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας στην Πράγα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου Μάρτιν Τλάπα.

    Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα διοργανωθούν στις δύο χώρες ημερίδες για ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις ευκαιρίες που προσφέρει η κάθε χώρα σε θέματα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    Επίσης οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές αποκατάστασης απευθείας και φθηνότερων πτήσεων μεταξύ Κύπρου και Πράγας για ενίσχυση του τουριστικού τους ρεύματος.

    [26] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαιρέτισε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι προσβλέπει να εργαστεί εποικοδομητικά με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την εξεύρεση ειρήνης στο νησί.

    Σε δήλωση που αποδίδεται στον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Κύπρο, που διεξήχθηκαν στις 17 Απριλίου».

    ''Ο ΓΓ είναι ικανοποιημένος γιατί η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει αναδειχθεί και καλωσορίζει την ανανεωμένη ένδειξη δέσμευσης για μια ειρηνική λύση του Κυπριακού», σημειώνει η δήλωση.

    Ο Κόφι Ανάν «συγχαίρει τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, προσβλέπει να εργαστεί μαζί του εποικοδομητικά στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για ειρήνη στο νησί», καταλήγει.

    [27] (Κ) Βρετανία - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Η βρετανική κυβέρνηση έχει υπόψη το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές στην Κύπρο να αναζητήσουν ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του είπε: «Εχουμε υπόψη το αποτέλεσμα και εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε τις δυο πλευρές να αναζητήσουν ολοκληρωμένη λύση».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 18 April 2005 - 17:49:34 UTC