Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Σλοβενία - Ερευνα - Πρωτόκολλο συνεργασίας
  • [02] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημο δείπνο
  • [03] (Κ) Αθήνα-Κουμουτσάκος- Ψηφοφορία - Κατεχόμενα

  • [01] (Κ) Κύπρος - Σλοβενία - Ερευνα - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Πρωτόκολλο Συνεργασίας για θέματα έρευνας και ανάπτυξης υπέγραψαν Κύπρος και Σλοβενία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας (ΙΠΕ), η κυριότερη πρόνοια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε στη Λουμπλιάνα, αφορά την προκήρυξη Κοινού Προγράμματος Ερευνητικής Συνεργασίας, με το οποίο θα καλούνται Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα των δύο χωρών να υποβάλουν προτάσεις για εκπόνηση κοινών ερευνητικών έργων.

    [02] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημο δείπνο

    Πρωταρχικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η λύση του Κυπριακού που θα οδηγεί στην πραγματική επανένωση του νησιού, γεωγραφικά, κοινωνικά, οικονομικά και θεσμικά, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάκλαφ Κλάους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας και είπε ότι η υπογραφή και εφαρμογή του αποτελεί βαρόμετρο για την πολιτική βούληση της χώρας όσον αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Θεωρούμε ότι η Τουρκία έχει αυτονόητες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών στο σύνολό τους, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν στο ακέραιο. Η υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με τα νέα κράτη μέλη αποτελεί βαρόμετρο για την πολιτική βούληση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της», τόνισε.

    Στην προσφώνησή του ο Τσέχος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ από τη μια και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας από την άλλη μπορούν να βοηθήσουν στην επανένωση του νησιού, αλλά τόνισε ότι σύμφωνα και με τις εμπειρίες της δικής του χώρας, η λύση πρέπει να έρθει από μέσα, από αυτούς τους ανθρώπους δηλαδή που ζουν στο νησί και οι οποίοι μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

    [03] (Κ) Αθήνα-Κουμουτσάκος- Ψηφοφορία - Κατεχόμενα

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κατεχόμενη Κύπρο, εκφράζει την ελπίδα να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής με την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής από την τουρκοκυπριακή ηγεσία για εποικοδομητικό διάλογο υπέρ μιας νέας προσπάθειας για την επανένωση του νησιού.

    Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας ψηφοφορίας στο Βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής με την υιοθέτηση μίας νέας πολιτικής από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    Μιας πολιτικής υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, υπέρ μίας νέας προσπάθειας για την επανένωση της Κύπρου. Επανένωση που θα έλθει ως αποτέλεσμα μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, με διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Aνάν, σύμφωνης με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ και προσθέτει κάθε νέα προσπάθεια θα πρέπει να είναι καλά προσαρμοσμένη ώστε να οδηγήσει σε επιτυχές αποτέλεσμα, αποδεκτό από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος εκφράζει την ελπίδα ότι η χθεσινή αλλαγή στα κατεχόμενα θα συμβάλει ώστε οι δύο κοινότητες να μπορέσουν να απολαμβάνουν σε μια ενωμένη Κύπρο τα οφέλη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 18 April 2005 - 19:49:09 UTC