Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [02] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Economist - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [03] (Κ) Αθήνα - Βαληνάκης - Συνέδριο Economist - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΗΠΑ - Κυπριακά σωματεία - Απολογισμός δραστηριοτήτων

    Η αγωνία για την αποχή από τις διεργασίες της Κυπριακής Ομοσπονδίας ορισμένων από τα ιστορικά της σωματεία, αλλά και τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τη δραστηριοποίηση της νεολαίας και των φοιτητών, ήταν τα βασικά σημεία που κυριάρχησαν στο 33ο συνέδριο της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη στις 9 Απριλίου.

    Στις ομιλίες τους οι πρόεδροι των σωματείων παρουσίασαν της εκθέσεις δραστηριοτήτων τη χρονιά που πέρασε. Αξιοσημείωτα είναι τα συμπεράσματα από τη συνεργασία των συλλόγων της Νέας Ιερσέης, που φέρνει καλά αποτελέσματα, καθώς συσπειρώνουν αρκετό κόσμο στις εκδηλώσεις και είναι σε θέση να φέρουν θετικά αποτελέσματα.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Νέας Ιερσέης Σάββας Χριστοδουλίδης είπε ότι ο σύλλογος δίδει προσοχή στη νεολαία, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βοηθήσει την κοινότητα και την έδρα ελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς.

    Στις δραστηριότητες συμπεριλαμβάνεται εκδήλωση για το Κυπριακό, αποστολή επιστολών σε βουλευτές και γερουσιαστές καθώς και εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει με τα άλλα κυπριακά σωματεία της περιοχής.

    Ο Πρόεδρος της «Σαλαμίνας» Στάθης Ζαμπάς είπε ότι το σωματείο είναι πάντα στο πλευρό της Ομοσπονδίας, συμμετέχοντας σε όλες τις εκδηλώσεις της.

    Οι εκδηλώσεις της περασμένης χρονιάς συμπεριλάμβαναν χρονολογικά, εκδήλωση για την 1η Απριλίου, συμμετοχή στην εθνική παρέλαση, το «καφενείο» με παιγνίδια για μικρούς και μεγάλους, το ετήσιο πικ νικ, και το Χορό του Λεμονιού που συνδιοργάνωσαν με την Ενωση Κυπρίων Νέας Ιερσέης και τη Λάμπουσα.

    Κάθε χρόνο διοργανώνεται χριστουγεννιάτικη γιορτή και μοιράζονται δώρα στα παιδιά, όπως κι η κοπή της βασιλόπιτας.

    Ο Πρόεδρος της Νεολαίας της ΚΟΑ Δημήτρης Κωμοδρόμος είπε ότι η επιτροπή προσπαθεί να εγγράψει νέα μέλη. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, καθώς ο αριθμός των μελών αυξήθηκε από 72 στα 160. Ιδιαίτερες προσπάθειες για στρατολόγηση νέων μελών καταβάλλονται στα πανεπιστήμια, τόσο της Νέας Υόρκης, όσο κι άλλων πολιτειών. Στο Σικάγο, για παράδειγμα, έχουν ήδη εγγραφεί 30 νέα μέλη.

    Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της νεολαίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων που έλαβε χώρα το καλοκαίρι στη Λευκωσία.

    Τα τρία προγράμματα στα οποία εργάζεται η νεολαία είναι, η χρηματοδότηση της υιοθεσίας δύο παιδιών μέσω του Cyprus Childrens Fund, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 4 Μαΐου. Μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη διαίρεση της Κύπρου και η συμμετοχή 10 νέων Κυπρίων σε θερινό εντατικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, για επιμόρφωση πάνω στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της ΕΦΟΚΑ Χριστόφορος Χριστοφόρου αναφέρθηκε στην επαναδραστηριοποίηση της φοιτητικής οργάνωσης, τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη συμβουλίου και τις τρεις επιτυχημένες εκδηλώσεις που διοργάνωσε, μεταξύ των οποίων και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Κρίσταλ Πάλας.

    Η ΕΦΟΚΑ έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και ευελπιστεί ότι θα την αξιοποιήσει για να φέρνει σε συνεχή επαφή τους Κύπριους φοιτητές και να βοηθά στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τα μαθήματά τους όπως και την εξεύρεση εργασίας.

    Η ΕΦΟΚΑ προγραμματίζει διαφωτιστικές εκδηλώσεις για το Κυπριακό σε διάφορα πανεπιστήμια, αλλά και άλλες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και εκδήλωση για την ενίσχυση άρρωστου συμφοιτητή τους, που έγινε την περασμένη Πέμπτη. Για το Πάσχα οργανώνεται παραδοσιακό γλέντι.

    Ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας που συνεχάρη τους φοιτητές, τους παρότρυνε να αποφύγουν την κομματικοποίηση της οργάνωσης.

    Ο Κώστας Χατζηχαραλάμπους, πρόεδρος του χορευτικού τμήματος του «Παγκυπρίου», παρουσίασε την επιτυχημένη πορεία του χορευτικού, το οποίο συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις του πολιτιστικού τμήματος του Παγκύπριου, αλλά και πολλών άλλων αδελφών κυπριακών σωματείων.

    Για τις επιτυχίες και των δύο ομάδων του Παγκυπρίου μίλησε ο πρόεδρος του αθλητικού τμήματος Λευτέρης Ηλιάδης. Τόσο η ομάδα ανδρών, όσο και αυτή των νέων (17-20 ετών) πήραν το πρωτάθλημα του Cosmopolitan League στις κατηγορίες τους, ενώ και φέτος είναι επικεφαλής των πρωταθλημάτων και στα ημιτελικά του New York State Cup.

    Στις 22 Απριλίου φτάνει στη Νέα Υόρκη η ομάδα νέων του Ολυμπιακού Πειραιώς και θα αγωνιστεί με τις ομάδες του Παγκύπριου το Μεγάλο Σάββατο και την Τρίτη του Πάσχα.

    Η Πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών του Παγκυπρίου Δρ Φλωρεντία Χριστοδουλίδη είπε ότι από το 1996 που το δίκτυο επαναδραστηριοποιήθηκε, κατάφερε να φέρει κοντά τις γυναίκες της παροικίας. Η κ. Χριστουδουλίδη αναφέρθηκε στον πρόσφατο επιτυχημένο χορό της οργάνωσης, για τη βράβευση της «γυναίκας της χρονιάς», αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε γυναίκες με διαλέξεις και δωρεάν εξετάσεις μαμογραφίας και ΠΑΠ Τεστ.

    Η κ. Ισμήνη Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις επιτυχείς εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Τμήματος του Παγκυπρίου και της Χορωδίας, τα Χριστούγεννα και το Μάιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η χορωδία συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση για την 1η Απριλίου ενώ προγραμματίζει κοινή εμφάνιση τον Ιούνιο με το χορευτικό τμήμα.

    Είκοσι πέντε χρόνια δράσης έχουν ήδη συμπληρώσει οι Παιδικές Ομάδες «Ελευθέρια-Παγκύπριος, που ιδρύθηκαν για να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τους δρόμους και τα ναρκωτικά κι όπως είπε ο πρόεδρός τους Νίκος Τζιάζας, σήμερα λειτουργούν επτά ομάδες στις οποίες συμμετέχουν 150 παιδιά, που αγωνίζονται με επιτυχία σε διάφορα τοπικά πρωταθλήματα. Οι ομάδες έχουν ήδη προσλάβει επαγγελματίες πρωταθλητές.

    Αρκετοί από τους νεαρούς παίκτες των ομάδων έχουν εξασφαλίσει υποτροφίες σε καλά πανεπιστήμια και ορισμένοι από αυτούς, σήμερα πια τελειωμένοι επιστήμονες και επιτυχημένοι επαγγελματίες, επιστρέφουν και εργάζονται εθελοντικά.

    Ο κ. Τζιάζας κάλεσε τους γονείς να ενισχύσουν το έργο που επιτελείται εγγράφοντας στις ομάδες τα παιδιά τους. Αναφέρθηκε τέλος στην επιτυχημένη επίσκεψη στην Κύπρο της ομάδας κάτω των 16 ετών, που αγωνίστηκε με αντίστοιχες κυπριακές ομάδες και παρουσίασε την πολύ καλή εικόνα του παροικιακού ποδοσφαίρου.

    Ο αντιπρόσωπος του Παμπάφιου Συνδέσμου Κωνσταντίνος Τσεφταλής αναφέρθηκε στη 18χρονη ιστορία του συλλόγου και στις δραστηριότητές του τη χρονιά που πέρασε. Ο σύλλογος κάθε χρόνο δίδει έξι υποτροφίες σε Πάφιους φοιτητές, ενώ απονέμει το Βραβείο Παλληκαρίδη σε εξέχουσες προσωπικότητες της παροικίας. Στις 8 Μαΐου θα γιορταστεί η Γιορτή της Μητέρας ενώ τον Ιούνιο τα μέλη θα περιηγηθούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ικανοποιημένος από την παρουσία της νεολαίας στις εκδηλώσεις του σωματείου, γεγονός που συμβάλλει στην επιτυχία τους, δήλωσε ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου της Καλαβασού Μιχάλης Ιωάννου. Ο πρόεδρος της συλλόγου είπε ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των συμβούλων ενώ ευχαρίστησε και τα άλλα σωματεία της Ομοσπονδίας για τη συμπαράσταση. Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει για την επόμενη χρονιά ο σύλλογος είναι το πασχαλινό γλέντι, το πικ νικ στο Λονγκ Αίλαντ και η χοροεσπερίδα στις 5 Νοεμβρίου, όπου θα τιμηθεί ο ευεργέτης του συλλόγου Τζίμης Δημητρίου.

    Καλή ήταν η περασμένη χρονιά και για το σωματείο της Ασγάτας, που διοργάνωσε το φθινόπωρο μια επιτυχημένη χοροεσπερίδα. Όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Πίτερ Λούκας, το σωματείο στέκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Ομοσπονδίας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της.

    Για το έργο που επιτελεί ο πολιτιστικός οργανισμός Cypreco μίλησε η πρόεδρός του Λουκία Μαρουλλέτη. Το Μάρτιο και τον Ιούνιο το Cypreco διοργάνωσε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τον εορτασμό της 1ης Απριλίου, ενώ τον Ιούνιο διοργανώνει το ετήσιο πολιτιστικό του φεστιβάλ.

    Ο εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Ουάσιγκτον Ανδρέας Περικλή αναφέρθηκε στην επιτυχημένη παρουσία του σωματείου στην Ουάσιγκτον, όπου εκπροσωπεί επάξια την κυπριακή παροικία και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις για το εθνικό θέμα. Το σωματείο έχει και ποδοσφαιρική ομάδα με επιτυχημένη πορεία στο τοπικό πρωτάθλημα.

    Πληθώρα δραστηριοτήτων είχε στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ο Παγκύπριος της Φλόριδας. Οπως είπε η πρόεδρός του Θέλμα Πιερή, ο σύλλογος πρωτοστάτησε τόσα στα εθνικά, όσο και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της περιοχής του.

    Κάθε χρόνο στον ετήσιο χορό του ο σύλλογος τιμά έναν φιλέλληνα Αμερικανό πολιτικό. Περισσότερα από 350 άτομα συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Παγκυπρίου και πάνω από 450 στο αποκριάτικο γλέντι.

    Ο σύλλογος διοργανώνει δύο πικ νικ το χρόνο και διοργανώνει πολλές φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Χρηματοδοτεί σταθερά ελληνικά σχολεία κι άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές ελληνικών σχολείων.

    Εκθεση δραστηριοτήτων έστειλε το σωματείο της Φιλαδέλφειας κι η Κυπριακή Αδελφότητα Σικάγο.

    Νέο Συμβούλιο

    Το νέο συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας απαρτίζουν οι εξής: Πανίκος Παπανικολάου, Πρόεδρος, Κώστας Τσέντας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Μάριος Ιωάννου, α αντιπρόεδρος, Κλαίρη Βασιλείάδη, β αντιπρόεδρος, Νίκος Παφίτης, Γ αντιπρόεδρος, Δέσποινα Αξιωτάκη, γενική γραμματέας, Κάρολ Παναγή, γραμματέας αλληλογραφίας, Ισμήνη Τεγγερίδη-Φάκα, γραμματέας πρακτικών, Χρήστος Νικολάου, ταμίας,1 Αγγελος Αγγελή, βοηθός ταμίας. Πολιτιστική Επιτροπή: Πόλυς Κυριάκου, Επιτροπή Δικαιοσύνη για την Κύπρο: Τάσος Ζαμπάς, επιτροπή νεολαίας: Μαρτίνος Κυπριανού, φιλανθρωπική επιτροπή: Νίκος Ζίττης.

    Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα

    Η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη την 7η Διάλεξη του Β' κύκλου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

    Η διάλεξη θα δοθεί στις 8 το βράδυ στο οίκημα της αδελφότητας στο Britannia Road - N12 9RU στο Λονδίνο.

    Η διάλεξη πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την ομογένεια της Βρετανίας, υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

    [02] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Economist - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Οι Έλληνες επιθυμούν περισσότερο από κάθε άλλο, την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του Σχεδίου Ανάν, και μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματός της, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, επανέλαβε απόψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 9ο Συνέδριο του Economist.

    Παράλληλα επεσήμανε πως η Ελλάδα επιδιώκει την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας και εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας για υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

    [03] (Κ) Αθήνα - Βαληνάκης - Συνέδριο Economist - Κυπριακό

    "Η πλήρης ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει από το θέμα της Κύπρου", επανέλαβε απόψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στο 9ο Συνέδριο του Economist.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 19 April 2005 - 19:49:09 UTC