Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Ρωσία - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία
  • [04] (K) Κύπρος - Τουρκία -Τέταρτη Διακρατική - Θέμα αγνοουμένων
  • [05] (Κ) "Αφρίκα" - Προσδοκίες Τουρκίας από Ταλάτ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Αναχώρηση
  • [07] (K) ΕΕ - Βάλστρομ - Ελλάδα - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [08] (K) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Κοινό ανακοινωθέν
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [12] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δίοδοι
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βενέδικτος ΙΣΤ - Συγχαρητήρια
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Κυπριακό (1)
  • [15] (Κ) Σκανδαλάκης - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ
  • [17] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Πρόκριση για Ομόνοια και Απόλλωνα
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εκλογή του νέου Πάπα, η καταγγελία στην οποία προέβη ζεύγος Ε/Κ στην περιουσία των οποίων στα κατεχόμενα ανεγείρονται τουριστικές επαύλεις από ζεύγος Βρετανών, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που απέρριψε αίτηση της Βρετανίδας Λίντα Οραμς για παραμερισμό απόφασης του ίδιου Δικαστηρίου για παράδοση ακινήτου στα κατεχόμενα στον Ε/Κ νόμιμο ιδιοκτήτη του, οι διεργασίες εντός της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας και η εγκύκλιος που στάληκε χθες στα σχολεία για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΑΕΙ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ροζ εκβιασμοί'' ότι τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, από τη Λευκωσία, κατάφερνε να διεισδύει στα υπνοδωμάτια ανήλικων κοριτσιών μέσω κάμερας διαδικτύου, με την οποία κινηματογραφούσε εν αγνοία τους τα κορίτσια αυτά σε ιδιαίτερές τους στιγμές και στη συνέχεια τα εκβίαζε να ποζάρουν γυμνά. Σε άλλο θέμα γράφει πως χθες συζητήθηκαν εν εκτάσει το Κυπριακό και θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, όπου και λήφθηκαν αποφάσεις για καλύτερο συντονισμό των αξιωματούχων του κόμματος στα θέματα αυτά.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Βρετανοί κλέβουν τη γη μας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι από το δικηγόρο (το Βουλευτή της ΕΥΡΩΔΗ Χριστόδουλο Ταραμουντά) της οικογένειας Αποστολίδη -προσφύγων από τη Λάπηθο- καταγγέλθηκε χθες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού ζευγάρι Βρετανών, οι οποίοι ανήγειραν παράνομα έπαυλη στο περιβόλι της οικογένειας Αποστολίδη στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξής του στο ράδιο ''Σούπερ Σπορ'', πρότεινε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όπως στείλει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ή άλλον απεσταλμένο του για να συναντήσει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και να του παρουσιάσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, προκειμένου να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τους κοροϊδεύει όλους ο Κανάρης'' γράφει πως ο καταζητούμενος Ανδρέας Κανάρης, ενώ αναζητείται σε ολόκληρη την Ευρώπη για απάτη 1.250.000 λιρών, πηγαινοέρχεται ανενόχλητος μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου. Αλλού αναφέρει πως στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του ζεύγους David και Linda Orams από την Αγγλία για ανατροπή - παραμερισμό της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία διατάχθηκε η κατεδάφιση της έπαυλης, της πισίνας και της περίφραξης που ανεγέρθηκαν παράνομα σε κτήμα του πρόσφυγα Μελέτιου Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο και το ζεύγος Orams διατασσόταν να περαδώσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη την περιουσία του στη Λάπηθο.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Διαπλοκή 17 εκατομμυρίων λιρών στο ΣΑΛ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι καταγγέλθηκε χθες από μέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας ''διαπλοκή συμφερόντων και αλλαγές στα κριτήρια προσφορών για το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στην Ανθούπολη'', ζητώντας την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού. Αλλού παρουσιάζει τα αποτελέσματα παγκύπριας δημοσκόπησης για το Κυπριακό του Γραφείου ''Σύμμετρον Μάρκετ Ρισέρτς'' για λογαριασμό του Συγκροτήματος ''Δίας'', η οποία έγινε σε δείγμα 800 ατόμων, από τις 11 μέχρι 16 Απριλίου 2005. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 68% της κοινής γνώμης απαιτεί να αποφασισθεί σε δημοψήφισμα το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου Ανάν ως βάσης για λύση του Κυπριακού. Επίσης, το 68% πιστεύει ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το 23% στον ΟΗΕ.

    ''O Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Βέτο στην ΕΕ υπέρ της Τουρκίας'' αναφέρει πως στον αέρα βρίσκεται το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας που προγραμματίζεται να συνέλθει στις 26 Απριλίου, καθώς η Βρετανία και η Ιταλία μπλόκαραν, προφανώς για λογαριασμό της Αγκυρας, την κοινή θέση που επρόκειτο να διαμορφωθεί. Αλλού αναφέρει πως τεράστιο πρόβλημα με εικονικούς γάμους αλλοδαπών με Τουρκοκύπριες με σκοπό οι πρώτοι να εξασφαλίσουν μόνιμη άδεια παραμονής στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν το τελευταία διάστημα οι Αρχές.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Κλειστό κύκλωμα προσηλυτισμού'' αναφέρει πως κλειστό κύκλωμα προσηλυτισμού προς το μοναχισμό λειτουργεί στην Κύπρο με προεκτάσεις στο Αγιο Ορος, το οποίο χρησιμοποιεί μεθόδους ''ιερής εξέτασης'', παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των μοναχών όσο και των συγγενών τους. Σε άλλο θέμα γράφει πως εγκάρδια και φιλική συνάντηση είχε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του μετά και την πρόσφατη ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ενας αποφασιστικός καρδινάλιος εκλέγηκε Πάπας'' πως οι Καρδινάλιοι χθες εξέλεξαν το συντηρητικό Γερμανό Τζόζεφ Ράτζινγκερ ως το νέο ηγέτη του 1,1 δις Ρωμαιοκαθολικών, που διαδέχεται τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ. Ο 78χρονος Ράτζινγκερ είναι ο 265ος Ποντίφικας και θα πάρει το όνομα Βενεδικτίνος XVI. Αλλού αναφέρει πως η κυπριακή κυβέρνηση απέκλεισε οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του νέου Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκτός της αιγίδας των ΗΕ.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με κύριο τίτλο ''Στροφή ταμείων στα μεγάλης διάρκειας χρεόγραφα'' γράφει πως ταμεία προνοίας, ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες έσπευσαν να τοποθετήσουν τα λεφτά τους στις ελκυστικές αποδόσεις που προσφέρθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια των δημοσιοπρασιών πολλαπλών κρατικών χρεογράφων. Αλλού αναφέρει πως η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ θα τεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για επικύρωση στα τέλη Μαϊου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Κλεάνθους.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αθήνα - Καραμανλής - Economist - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Οι Ελληνες επιθυμούν περισσότερο από κάθε άλλο, την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του Σχεδίου Ανάν, και μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματός της, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 9ο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    Παράλληλα επεσήμανε πως η Ελλάδα επιδιώκει την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας και εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας για υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται και από τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «επιδιώκουμε, ανυπόκριτα, την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστήριξε και υποστηρίζει «τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας».

    Επεσήμανε ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, όπως ξεκάθαρα υπογραμμίζεται στην απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου, εξαρτάται άμεσα, και σε κάθε βηματισμό της, από το σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο, τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες. Εξαρτάται επίσης, συνέχισε, «από το σεβασμό της στο Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    «Εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας που καλείται να επιδείξει προς τους γείτονές της και από τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Καραμανλής είπε ότι «οι Ελληνες, επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλο, την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την επίτευξη, ύστερα από διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματός της, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Αθήνα - Βαληνάκης - Συνέδριο Economist - Κυπριακό

    ''Η πλήρης ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει από το θέμα της Κύπρου'', δήλωσε χθες βράδυ ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στο 9ο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη ψηφοφορία στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, έκανε λόγο για ''αλλαγή'' και εξέφρασε την ελπίδα ''να διαμορφώσει νέες συνθήκες, νέα δεδομένα που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης και επανένωσης του νησιού''.

    ''Κάθε εξέλιξη που απομακρύνει τους Τουρκοκύπριους από τις ακρότητες και την στάση αδιαλλαξίας - που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν- μπορεί να χαρακτηρισθεί θετική'', είπε ο κ. Βαληνάκης και πρόσθεσε ότι απομένει αυτή η αλλαγή να διαφανεί ''από τις ουσιαστικές κινήσεις της άλλης πλευράς''.

    Ο Ελληνας ΥΦΕΞ υπογράμμισε ότι ''σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, καθώς και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμούμε μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, με διαπραγμάτευση στη βάση του Σχεδίου Ανάν και σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες'', πρόσθεσε ο κ. Βαληνάκης σημειώνοντας ότι ''για να υπάρξει επιτυχής τερματισμός, πρέπει να προηγηθεί σωστή εκκίνηση''.

    Απαντώντας σε σχόλιο του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ''ταγκό για δύο'', ο κ. Βαληνάκης είπε πως η πορεία προς την ΕΕ είναι ''χορός σόλο» και διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πείσει την Ευρώπη ότι πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

    Αθήνα - Χριστόφιας - Συνέδριο Economist

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απαντώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ κατά τη διάρκεια του 9ου συνεδρίου του Economist, απέρριψε την κατηγορία του ότι δήθεν ''η Κύπρος κατάφερε να ξεγλιστρήσει μπαίνοντας στην ΕΕ και δεν την ενδιαφέρει η επίλυση του Κυπριακού''.

    Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία του, που εκφώνησε στο 9ο Συνέδριο του Economist, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον συνεχάρη για την νίκη του την περασμένη Κυριακή.

    Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, διαβεβαίωσε τον κ. Ταλάτ ότι η ε/κ πλευρά είναι πανέτοιμη για συνέχιση της αναζήτησης, «σε φιλικό κλίμα και της δημιουργίας των προϋποθέσεων, εφ΄ όσον αναληφθεί πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, ώστε να αναζητηθούν τα συμφέροντα των Κυπρίων, αφήνοντας κατά μέρος τις μητέρες πατρίδες και τις παραμάνες», όπως είπε ότι αποκαλεί τη Βρετανία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του κ. Μπιράντ ότι με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν αναβλήθηκε η λύση για το Κυπριακό για 15 χρόνια, καθώς και ότι ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ''τίναξαν στον αέρα το σχέδιο Ανάν''.

    Ολοι αναμένουμε τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, είπε ο κ. Χριστόφιας, και υπενθύμισε ότι ο ίδιος και ο κ. Ταλάτ έχουν την ίδια άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να είναι αποστρατικοποιήμενη και ότι με το σχέδιο Ανάν παραμένουν οι έποικοι στο νησί, ενώ το 1/6 των προσφύγων ''παραμένει εκτός του παιχνιδιού''.

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι δεν ανέχεται «ότι θα έχει δικαιώματα μια ξένη χώρα και όχι η δική μας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Κάρλοβι Βάρι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έτυχε χθες θερμής υποδοχής στην τσεχική πόλη Κάρλοβι Βάρι, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την επίσημη κυπριακή αντιπροσωπεία καλωσόρισαν οι τοπικοί άρχοντες οι οποίοι στη συνέχεια τον συνόδευσαν στην περιήγησή του στην ιστορική αυτή πόλη, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν το 1358 ο Αυτοκράτορας Κάρολος ο Τέταρτος ανακάλυψε τις ιαματικές πηγές της.

    Αφού πήρε μια πραγματική γεύση από το ιαματικό νερό της πόλης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεναγήθηκε σε εργαστήριο κατασκευής κρυστάλλων και ακολούθως στην Ορθόδοξη Εκκλησία Πέτρου και Παύλου, η οποία κτίστηκε ύστερα από δωρεές από όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κυβερνήτης της περιοχής Γιόζεφ Πάβελ επεσήμανε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Τσεχία έπρεπε να αγωνιστούν σκληρά για να επιτύχουν την ελευθερία τους.

    Πρόσθεσε ότι τα ιδανικά της ΕΕ θα συμβάλουν, ούτως ώστε όλες οι χώρες -μέλη της να είναι ίσες και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

    Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ήδη καλές σχέσεις Κύπρου και Τσεχίας και των λαών τους θα γίνουν πιο στενές και πιο εποικοδομητικές.

    Ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το λαό της Τσεχίας για την υποστήριξή που, όπως είπε, προσέφεραν στη θέση που πήραν οι Ε/Κ αναφορικά με το σχέδιο Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μέσα από τους αιώνες διατήρησε τον πολιτισμό της και ότι εντός της ΕΕ δεν πρόκειται να χαθεί ο εθνικός χαρακτήρας ούτε των μικρών ούτε των μεγάλων χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο υψηλών επισκεπτών της πόλης.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε χθες το πρωί στην Πράγα στεφάνι στο μνημείο Τσέχων πεσόντων κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Κύπρου και Τσεχίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

    Τσεχία - Κύπρος

    Η Τσεχία αναμένει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προχωρήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού, μετά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Πράγα υποστηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δηλώνει έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Διαπιστώνουν παράλληλα ταύτιση απόψεων μεταξύ Πράγας και Λευκωσίας τόσο σε ό,τι αφορά στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο όσο και για το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Η Τσεχία διατηρεί μεν πολύ στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όντας μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν υποστηρίζει την υιοθέτηση του κανονισμού για απευθείας εμπόριο μεταξύ των 25 και των κατεχομένων, ενώ θεωρεί ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσει και στην εφαρμογή του, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

    Η Τσεχία, καταλήγουν, είναι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε κίνηση που δυνατό να προωθεί την αναγνώριση, άμεση ή έμμεση, του ψευδοκράτους.

    Αθήνα - Παπούλιας - Χριστόφιας - Κυπριακό

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του, μετά και την πρόσφατη ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    Η συνάντηση του κ. Χριστόφια ήταν πρώτη μετά την εκλογή του κ. Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η συνάντηση ήταν εγκάρδια και φιλική καθώς τον κ. Χριστόφια συνδέει στενή, μακροχρόνια και προσωπική φιλία με τον κ. Παπούλια, ο οποίος πάντα βρισκόταν κοντά, στους αγώνες του κυπριακού λαού, για την επίλυση του Κυπριακού.

    Εκπρόσωπος - Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Η οποιαδήποτε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ πολιτικό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, αφού προηγουμένως γίνει η σωστή προεργασία και προετοιμασία.

    Αυτό δήλωσε χθες στην Πάφο ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος είπε πως το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα το οποίο «βρίσκεται στα πλαίσια των ΗΕ και οι διαδικασίες για επίλυσή του είναι στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα».

    Η οποιαδήποτε συνάντηση, ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερωτήσεις στην Πάφο, πρέπει να γίνει μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αφού προηγουμένως γίνει η σωστή προεργασία και προετοιμασία «για να διασφαλίζεται η μεγάλη πιθανότητα μιας επιτυχούς εξέλιξης» για να προσθέσει ότι «δεν νομίζω ότι πρέπει κανείς να ξεφύγει από αυτή την διαδικασία».

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα πλέον τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως εκπρόσωπο των Τ/Κ μετά και την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι «οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο επίπεδο των Κοινοτήτων και εκείνο το οποίο πιστεύω είναι ότι εφόσον ο κ. Ταλάτ έχει εκλεγεί από την τ/κ κοινότητα παρά την παράνομη συμμετοχή των εποίκων σε ψηφοφορίες αυτού του είδους και νοουμένου ότι θα δείξει ότι μπορεί αξιόπιστα να εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα τότε ναι, φαντάζομαι θα είναι ο εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητος σε διαπραγματεύσεις».

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμμετοχή των εποίκων, η παρουσία του κατοχικού στρατού ο έλεγχος που ασκεί η Τουρκία πάνω στη διοίκηση που είναι υποτελής διοίκηση της Τουρκίας, ο οικονομικός έλεγχος και άλλως πως δημιουργούν ερωτηματικά όσον αφορά την πραγματική ελεύθερη έκφραση της πολιτικής βούλησης της τ/κ κοινότητας και γι' αυτό είχα πει και χθες ότι απλή αναφορά χωρίς επιφυλάξεις σε ''ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές'', όπως έγινε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, δεν λαμβάνουν υπόψη τα πολιτικά δεδομένα και το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται αυτές οι ''εκλογές''.

    Σημείωσε ότι δεν έγινε αναφορά στην κατοχή, στην παρανομία της παρουσίας του τουρκικού στρατού, στην παρανομία του εποικισμού. ''Ολα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνούμε και νομίζω ότι είναι σημαντικά στοιχεία όσο αφορά την ευρύτερη αξιολόγηση των εξελίξεων''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς παρόλα τα προαναφερθέντα η κυβέρνηση βλέπει την προτροπή κάποιων πολιτικών να συναντήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τον κ. Ταλάτ και εάν όλα αυτά δημιουργούν κάποια δυσχέρεια στο χειρισμό από ε/κ πλευράς, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι «η όλη προσπάθεια είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν επανέναρξη διεργασιών και διαπραγματεύσεων για την τελική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου ότι θα γίνει και όλη εκείνη η απαραίτητη προετοιμασία».

    Επεσήμανε ότι «στα πλαίσια αυτών των διεργασιών και νοουμένου ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, επιθυμούμε μάλιστα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, τότε θα γίνουν και οι συναντήσεις».

    Σε ερώτηση για το ποιο είναι το πρόβλημα να έχει ο Πρόεδρος άτυπες συναντήσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να φτιάξουν το κλίμα ενόψει των οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών για το Κυπριακό και εάν αποτελεί ζήτημα αρχής για τον Πρόεδρο να μην συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ''οι διεργασίες πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο των ΗΕ και δεν πρέπει να εκτραπούν από αυτό το πλαίσιο γιατί η συνήθης διαδικασία ήταν πάντοτε στο επίπεδο των κοινοτήτων κάτω από την αιγίδα των ΗΕ και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ και νομίζω ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να διατηρηθεί, και στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο είχε λεχθεί να διατηρηθεί το πλαίσιο τούτο με ενεργότερη συμμετοχή μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    ΕΕ - Πρεδρία - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Το Συμβούλιο Υπουργών αναμένει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μπορέσει να αποφασίσει την υπογραφή και τη σύναψη του πρωτοκόλλου της συμφωνίας της Αγκυρας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ενώ στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προδικάσει τη νομική βάση που θα προταθεί από την Κομισιόν, ούτε της εσωτερικές διαδικασίες της τουρκικής πλευράς.

    Αυτό επισημαίνει το Συμβούλιο Υπουργών απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Στην ερώτησή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής υπογράμμιζε ότι η διαδικασία υπογραφής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει τρία στάδια: Πρώτο, τη μονογραφή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τουρκία, δεύτερο, την υπογραφή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Τουρκία και τρίτο, την κύρωσή του από τα εθνικά κοινοβούλια (του τουρκικού κοινοβουλίου συμπεριλαμβανομένου).

    Σκανδαλάκης - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μεταξύ 21-22 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Σκανδαλάκης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συνάντηση και διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Ιακώβου.

    Υπουργός Εσωτερικών - Πολωνία - Διεθνής Διάσκεψη

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του Υπουργού της Πολωνίας Ryszard Kalisz, θα μεταβεί από τις 20 μέχρι τις 22 Απριλίου, στη Βαρσοβία, όπου θα παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη Διασυνοριακής Συνεργασίας.

    Επαρχιακό Δικαστήριο - Περιουσίες - Κατεχόμενα

    To Eπαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την αίτηση ζεύγους Βρετανών που ζητούσε τον παραμερισμό προηγούμενης απόφασης του ιδίου Δικαστηρίου που διέταξε το ζεύγος Οραμς να κατεδαφίσει την έπαυλη που έκτισε σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριο πρόσφυγα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος του Ε/Κ πρόσφυγα Κωνσταντίνος Καντούνας το Δικαστήριο, αφού άκουσε τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις για το θέμα σε δύο προηγούμενες ακροάσεις ενώπιόν του, ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να μην αποδεχτεί την αίτηση της Λίντα Οραμς να παραμεριστεί η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2004.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η κ. Οραμς έχει το δικαίωμα να υποβάλει έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο εναντίον της χθεσινής απόφασης.

    Ανέφερε ακόμα πως η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα μεταφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία.

    Η γη πάνω στην οποία το ζεύγος των Βρετανών έκτισε την έπαυλη ανήκει στον Ε/Κ Μελέτη Αποστολίδη, από την κατεχόμενη Λάπηθο.

    Κατεχόμενα - Ε/Κ πρόσφυγας - Καταγγελία

    Εκπληκτοι αλλά και με πόνο ψυχής, ζεύγος προσφύγων από τον Αγιο Επίκτητο, διαπίστωσαν ότι η περιουσία τους στα κατεχόμενα, αναπτύσσεται παράνομα από κτηματομεσιτική εταιρεία, ιδιοκτησίας οικογένειας Βρετανών.

    Η υπόθεση καταγγέλθηκε χθες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, από το δικηγόρο του ζεύγους Χριστόδουλο Ταραμουντά.

    Σε δηλώσεις του ο πρόσφυγας Χρίστος Μάζιος ανέφερε ότι πριν από τρεις εβδομάδες επισκέφθηκε τα κατεχόμενα η κόρη του, η οποία διαπίστωσε πως στο περιβόλι τους, έκτασης 8 σκαλών, διεξάγονταν εργασίες από την εταιρεία Unwin Estates Agents.

    «Βρήκαμε τα στοιχεία αυτού του ανθρώπου, είναι μαζί με τη γυναίκα του στην εταιρεία, είναι Αγγλοι, και αποφάσισαν λέει να έρθουν στην Κύπρο να κάνουν επιχείρηση», επεσήμανε ο κ. Μάζιος.

    Η σύζυγος του Χρίστου Μάζιου, Δέσποινα, εξέφρασε τη λύπη της αφού όπως είπε «νιώθεις άσχημα όταν έρχεται ένας ξένος και κτίζει μέσα στην περιουσία σου χωρίς να του δίνεις την άδεια».

    Ο δικηγόρος του ζεύγους Χριστόδουλος Ταραμουντάς σημείωσε εξάλλου ότι «ο κ. Μάζιος έχει προσέλθει για να καταγγείλει το σχετικό γεγονός στην Αστυνομία και να ζητήσει βάσει της νέας τροποποίησης του άρθρου 281 του ποινικού κώδικα, την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του εν λόγω κτηματομεσίτη».

    «Ολα τα στοιχεία του είναι καταχωρημένα σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο όπου ο ίδιος διαφημίζει και προάγει την παράνομη πώληση αρκετών άλλων περιουσιών πλην της περιουσίας του κ. Μάζιου», είπε ο κ. Ταραμουντάς, προσθέτοντας «δεν είναι πολιτική, είναι ηθική η διάσταση του θέματος».

    Σημείωσε παράλληλα ότι ο ίδιος μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα όπως υπάρχει με τους Τ/Κ, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ένας Αγγλος υπήκοος έρχεται στην Κύπρο και παραβιάζει την περιουσία των προγόνων μας, των παππούδων μας, που έχουμε κληρονομήσει, την οποία έχουν δημιουργήσει αυτοί οι άνθρωποι με χίλιους κόπους».

    «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη δημοσίευση την οποία έχει στο διαδίκτυο με την οποία λέει ότι μια μέρα αποφάσισε να φύγει από την Αγγλία και να έρθει να αναπτύξει δραστηριότητα στη βόρεια Κύπρο, πράγμα που έκανε εις βάρος της περιουσίας του κ. Μάζιου», είπε ο κ. Ταραμουντάς.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο κ. Ταραμουντάς εξήγησε ότι «είναι πλέον εσωτερική διαδικασία της Αστυνομίας, θα πρέπει να αποτρέξει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να ζητήσει την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον αυτού του ατόμου, την ίδια ώρα να τον θέσει σε κάποια λίστα ώστε εάν έρθει στις ελεύθερες περιοχές να τον συλλάβουν».

    Λήδρα Πάλας - Μαθητική εκδήλωση

    Χωρίς τη συμμετοχή των μαθητών του κατεχόμενου Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου διοργανώθηκε χθες στο Λήδρα Πάλας μαθητική εκδήλωση με τίτλο ''Οδοιπορικό Ειρήνης 2005'' την οποία οργάνωσαν οι εγκλωβισμένοι μαθητές με συμμαθητές τους από το Λύκειο και Γυμνάσιο Πολεμιδιών, το Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα και τα Γυμνάσια Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Ιωάννη, Αγίου Νεοφύτου και Υψωνα.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη ο οποίος είπε ότι η ε/κ πλευρά αναμένει μια νέα πρωτοβουλία από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν η οποία να έχει τα εχέγγυα για να καταλήξει σε μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.

    Λέγοντας ότι το όραμα για μια ειρηνική πατρίδα αποτελεί, τώρα όσο πότε, στόχο όλων μας, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι επιδιώκουμε μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού η οποία θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει στρατούς και εποίκους και θα λύνει το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν ζητούμε ''τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο'' από όσα απολαμβάνουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης'', προσθέτοντας ότι ''έχουμε δικαίωμα να ζούμε αφέντες στον τόπο μας'' σε συνθήκες δικαιοσύνης και ειρήνης.

    Υπουργείο Παιδείας - ΑΑΕΙ - Εγκύκλιος

    Με το νέο σύστημα πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι μαθητές θα έχουν δυνατότητα να επιλέξουν Τμήματα έως και σε δύο Επιστημονικά Πεδία, ενώ δεν χρειάζεται κατ΄ ανάγκη οι μαθητές να παρακάθονται σε εξέταση επιπρόσθετου μαθήματος για να έχουν τη δυνατότητα επιλογής Τμημάτων από δύο Επιστημονικά Πεδία.

    Αυτό αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που στάληκε χθες σε όλους τους Διευθυντές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών αναφέρεται επίσης ότι ''ο ακριβής καθορισμός του τρόπου υπολογισμού ενός βαθμού για σκοπούς πρόσβασης στα ΑΑΕΙ της Κύπρου (και της Ελλάδας) θα ανακοινωθεί σύντομα''.

    Εξάλλου, σε επεξηγηματικό σημείωμα για τους περιορισμούς πρόσβασης και την κατάταξη σχολών στα Επιστημονικά Πεδία το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι '' 'το πλαίσιο περιορισμών πρόσβασης' είναι ανεξάρτητο από το πώς θα προκύπτει ο γενικός βαθμός για σκοπούς πρόσβασης /κατάταξης σε Τμήματα''.

    Το πλαίσιο περιορισμών πρόσβασης, σύμφωνα με το σημείωμα, ''βασίζεται στους αντίστοιχους περιορισμούς που θέτουν οι κύκλοι για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις που θα γίνονταν το 2006''.

    Προστίθεται ότι οι περιορισμοί πρόσβασης θα ισχύσουν τόσο για το 2006 όσο και για το 2007.

    Για να μπορεί ένας υποψήφιος να έχει πρόσβαση στα ΑΑΕΙ θα πρέπει να παρακαθίσει σε εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων για τα πανεπιστημιακά και τριών μαθημάτων για τα μη πανεπιστημιακά Τμήματα.

    Ενας υποψήφιος μπορεί να επιλέξει Τμήματα το πολύ ανάμεσα σε δύο διαφορετικά πεδία.

    Για σκοπούς διευκόλυνσης της πρόσβασης σε περισσότερα του ενός Επιστημονικά Πεδία, ένας υποψήφιος μπορεί, αν το επιθυμεί, να παρακαθίσει σε εξέταση ενός επιπρόσθετου μαθήματος.

    Στο επεξηγηματικό σημείωμα του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι η επιλογή πρόσθετου μαθήματος (4ου για τα ΤΕΙ ή 5ου για τα ΑΕΙ) είναι προαιρετική και ότι υπάρχουν δυνατότητες πρόσβασης σε τμήματα δύο πεδίων και με τέσσερα μαθήματα.

    Προστίθεται ότι ''είναι υπό μελέτη κατά πόσον μπορεί ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα να μην το έχει κατ' ανάγκη διδαχθεί ο υποψήφιος στη Γ' Λυκείου''.

    Επίσης, οι εξετάσεις που αφορούν την Πρακτική Δοκιμασία (για τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής) και την Αρμονία-Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου (για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών) θα συνεχίσουν να είναι αποσυνδεδεμένες από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου.

    Υπό μελέτη είναι επίσης η διατήρηση της πρακτικής για παραχώρηση θέσεων με ποσόστωση στους αποφοίτους της Τεχνικής Εκπαίδευσης σε ορισμένα τμήματα των κυπριακών ΑΑΕΙ.

    Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις - Διακήρυξη

    Οι Αρμένιοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι άλλοι Αρμένιοι πολίτες της ενωμένης Ευρώπης εκφράζουν την ελπίδα ότι με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αγκυρα αποκτά περισσότερη δυναμική.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους στις 23-24 Απριλίου 1915, η Παγκοινοτική Επιτροπή Μνήμης της γενοκτονίας στην Κύπρο, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων στη Λευκωσία.

    Το Σάββατο, 23 Απριλίου, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφιών από την αρμενική γενοκτονία στην Πλατεία Ελευθερίας. Το βράδυ στις 8 θα πραγματοποιηθεί πορεία - λαμπαδηφορία κατά μήκους της οδού Αρμενίας με κατάληξη το Μνημείο της Αρμερνικής Γενοκτονίας στο προαύλιο της Αρμενικής Εκκλησίας, όπου μισή ώρα αργότερα (8:30) θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο μνημόσυνο για τη γενοκτονία του οποίου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Κύπρου Βαρουζάν.

    Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στην αρμενική εκκλησία στην Λευκωσία. Την ίδια ημέρα, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί επίσημη επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της γενοκτονίας στο προαύλιο της αρμενικής γενοκτονίας. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος θα φυτέψει συμβολικά δέντρο παρά το μνημείο της γενοκτονίας.

    Κύπριος επιστήμονας - Πάνος Ιωάννου - Απεβίωσε

    Απεβίωσε προχθές σε ηλικία 53 χρόνων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο διακεκριμένος Κύπριος επιστήμονας Πάνος Ιωάννου, ο οποίος πρωτοστάτησε στον αγώνα της Κύπρου για επιτυχή πρόληψη και αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επιστημονική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Θαλασσαιμίας Δρ. Ανδρούλα Ελευθερίου είπε ότι η συμβολή του εκλιπόντος στη δημιουργία εργαστηρίων Θαλασσαιμίας στην Κύπρο ήταν καθοριστική, προσθέτοντας πως ο Πάνος Ιωάννου υπήρξε ο σύμβουλος και καθοδηγητής κάθε επιστήμονα στο χώρο αυτό.

    Οπως ανέφερε η κ. Ελευθερίου ''ο Πάνος Ιωάννου δημιούργησε το εργαστήριο προγεννητικής διάγνωσης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, του οποίου και διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής''.

    Η κηδεία του Πάνου Ιωάννου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στη Λάρνακα.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Με θετικό πρόσημο, λόγω των μικρών κερδών που σημείωσε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις μικρές απώλειες που σημείωσε κατά τις τρεις προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,15%, κλείνοντας στις 1.205,12 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,43% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,55 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στις 320 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 404,63 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    Με τους αγώνες Ομόνοιας - ΑΕΚ και Απόλλωνα - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου (ΕΝΠ), που θα αρχίσουν στις 17.00 ολοκληρώνεται σήμερα η προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου.

    Στον πρώτο αγώνα η Ομόνοια νίκησε με 2-1 την ΑΕΚ, ενώ ο Απόλλωνας ηττήθηκε με 2-1 από την ΕΝΠ.

    Στους «4» του Κυπέλλου πέρασε ο ΑΠΟΕΛ που κέρδισε χθες βράδυ στο ΓΣΠ τον Αρη με 30. Στον πρώτο αγώνα οι δύο ομάδες είχαν εξέλθει ισόπαλες 2-2.

    Στην ημιτελική φάση προκρίθηκε και ο Διγενής Μόρφου, που ηττήθηκε χθες βράδυ με 10 από την ΑΕΛ στο Τσίρειο. Στον πρώτο αγώνα στο Μακάρειο ο Διγενής είχε κερδίσει 4-1.

    [03] (Κ) Ρωσία - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Η Ρωσία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα την περασμένη Κυριακή ''ψήφο εμπιστοσύνης'' στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καλώντας τον να ενεργήσει κατά τρόπο που θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με τη συγκατάθεση και των δύο κοινοτήτων.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Α. Yakovenko, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου σε συνεργασία με τους Κύπριους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    [04] (K) Κύπρος - Τουρκία -Τέταρτη Διακρατική - Θέμα αγνοουμένων

    Μνημόνιο για το θέμα των αγνοουμένων κατέθεσε η Τουρκία στα τέλη Μαρτίου ενώπιον της Εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το οποίο υποστηρίζει πως γίνεται δουλειά και καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου ξεκίνησε κύκλο επαφών με πρεσβευτές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκωσία, στους οποίους τονίζει την ανάγκη να εξευρεθεί επειγόντως λύση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα και να ενεργήσει η Τουρκία κατά τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε στις αρχές Μαρτίου και τρίτη επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα των αγνοουμένων.

    Το μνημόνιο κατατέθηκε ενόψει της συζήτησης στις αρχές Απριλίου στην Επιτροπή για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, η οποία έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση των δικαιωμάτων των συγγενών των αγνοουμένων και η οποία καλεί την Αγκυρα να διεξάγει ουσιαστική έρευνα για την τύχη αυτών των ανθρώπων.

    [05] (Κ) "Αφρίκα" - Προσδοκίες Τουρκίας από Ταλάτ

    Η κυριότερη προσδοκία της Τουρκίας από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν είναι άλλη από το να αποδείξει στον κόσμο ότι η πλευρά που δεν επιθυμεί λύση είναι η ε/κ αναφέρει σήμερα στο κύριο σχόλιό της η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα».

    Οπως αναφέρει, η Τουρκία επενδύει στην πολιτική Ταλάτ επειδή σε κάθε δύο προτάσεις του η μια θα αναφέρεται στις λέξεις ειρήνη και λύση. Κατ αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα ευελπιστεί ότι θα απαλλαγεί από το βάρος της Κύπρου, αναφέρει η τ/κ εφημερίδα.

    Προσθέτει ότι αυτό που έχει σημασία είναι όχι το τι λέει κάποιος αλλά οι πράξεις του και καταλήγει ως εξής:

    «Δεν υπάρχει νέα εποχή για την Κύπρο. Υπάρχει, απλώς, δεύτερη εποχή της Τουρκίας. Η πρώτη είχε αρχίσει το 1974. Η δεύτερη μόλις αρχίζει. Δεν επιδιώκουμε τη λύση. Θα εργαστούμε αποκλειστικά και μόνο για να φέρουμε την ε/κ πλευρά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στόχος μας δεν είναι ούτε η ενωμένη Κύπρος, ούτε η συμβίωση. Μόνος στόχος είναι να καταδικαστούν οι Ε/Κ. Εμπρός, ανασκουμπωθείτε, αρχίζει η τρίτη επιχείρηση», καταλήγει το σχόλιο της «Αφρίκα».

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τσεχία - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πράγα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Τσέχου ομόλογού του Βάτσλαφ Κλάους.

    Τον Πρόεδρο και την επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνόδευε αποχαιρέτησαν στο αεροδρόμιο Πράγας ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Πετρ Κολάρ, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Γίρι Βάικελ και ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τσεχία Σταύρος Αμβροσίου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυπριακή αντιπροσωπεία φθάνουν στην Κύπρο γύρω στις 5.40 το απόγευμα.

    [07] (K) ΕΕ - Βάλστρομ - Ελλάδα - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Τη μεγάλη ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε με γραπτή δηλωσή της η αρμόδια για θεσμικά θέματα, Σουηδέζα Επίτροπος Μάργκο Βάλστρομ.

    «Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι διπιστώνουμε ότι η επικύρωση έγινε με μαζική ψήφο, η οποία επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας», ανέφερε η Επιτροπος, σημειώνοντας ότι «οι δημοκρατικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις της Ευρώπης ξεκίνησαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος. Τώρα βρίσκονται στην καρδιά των σύγχρονων ευρωπαϊκών αξιών, που εκφράζονται από το ευρωπαϊκό σύνταγμα», ανέφερε στη δήλωση.

    [08] (K) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Κοινό ανακοινωθέν

    Τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, που διοργανώνονται από τη σλοβακική Πρεσβεία στη Λευκωσία, θεωρούν ευνοϊκές τις παρούσες συνθήκες για καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών της κάθε πλευράς σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν.

    Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση των κομμάτων, στο οποίο αναφέρεται επίσης πως οι συμμετέχοντες σε στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 20/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5805               0,5839
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4450               0,4476
    Λίρα Αγγλίας              0,8517               0,8568
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 20/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 20/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4156            0,4189
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3437            0,3464
    Δολάριο Καναδά                  0,3589            0,3617
    Κορώνα Δανίας                   0,0778            0,0784
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0708            0,0713
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3756            0,3785
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  344.049,33
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,81     0,30    326.282,35
    FTSE/CySE 20                           406,33     0,42    204.319,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.217,49     0,41    203.335,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.018,65     0,01      8.546,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.006,61     1,03     11.178,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.209,94     0,40    211.882,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.242,23     0,41    170.905,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    978,34    -1,19      6.785,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.005,18    -0,30    111.213,05
    FTSE Med (19/04/2005)                7.346,14     0,49
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Με θετικό πρόσημο, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, έκλεισε σήμερα η χρηματαγορά, ωθούμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,4% και έκλεισε στις 1.209,94 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,81 μονάδες, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,3%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 344 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 29,7% του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,42% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 406,33 μονάδες.

    [12] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δίοδοι

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο κατάλογος των σημείων διέλευσης ατόμων και αγαθών διά της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο έχει επεκταθεί σε δύο νέα σημεία, και εναπόκειται τώρα στις δύο κοινότητες να συμφωνήσουν για το άνοιγμά τους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, τα δύο νέα σημεία διέλευσης είναι αυτά της Ζώδιας και της οδού Λήδρας.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βενέδικτος ΙΣΤ - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, με το οποίο τον συγχαίρει για την εκλογή του στο θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Κυπριακό (1)

    Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πειστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αναλάβει προσπάθεια, ούτως ώστε να αρχίσει ένας νέος διάλογος για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν επιδιώκει διεξαγωγή συνομιλιών χάριν συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις του στην Λάρνακα κατά την επιστροφή του από την Τσεχία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μια νέα προσπάθεια που δεν θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα για το Κυπριακό, εμπεριέχει κινδύνους που θα πρέπει να αποφευχθούν.

    [15] (Κ) Σκανδαλάκης - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 21 και 22 Απριλίου μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Ιακώβου.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με προβλήματα που εγείρουν συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, προσθέτοντας ότι «γίνονται διακριτικά οι κατάλληλες ενέργειες» και εξέφρασε την ελπίδα τελικά να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων.

    [17] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Πρόκριση για Ομόνοια και Απόλλωνα

    Η Ομόνοια και ο Απόλλωνας είναι οι ομάδες που συμπληρώνουν την τετράδα των ημιτελικών του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να «πειστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει μια προσπάθεια για δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως «δεν χρειάζεται πολλή πολιτική σοφία για να αντιληφθούν όλοι πως δεν επιδιώκουμε συνομιλίες» χάριν των συνομιλιών.

    Σημείωσε επίσης ότι μια νέα προσπάθεια για συνομιλίες που «πιθανώς να μην καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα εμπεριέχει πολλούς κινδύνους που πρέπει να τους αποφύγουμε» και ανέφερε ότι γι αυτόν ακριβώς το λόγο «κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 April 2005 - 17:49:18 UTC