Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Λήδρα Πάλας
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις
  • [05] (Κ) Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου XVI - Τελετή
  • [06] (Κ) Καραμανλής - Συνέντευξη - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [07] (Κ) Αθήνα - Διεθνές Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) 80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Χριστόφιας
  • [11] (Κ) 80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [12] (Κ) Αθήνα - Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων - Πρωινή συνεδρία
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος δημοψηφίσματος
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πύλα - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου 16ου
  • [16] (Κ) 80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Διακήρυξη

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Λήδρα Πάλας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για την παροχή στέγης στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης έχουν διαπιστώσει πως το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας είναι ακατάλληλο για την παραμονή των μελών των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία

    Την εκτίμηση ότι η κοινή θέση των 25 μελών της ΕΕ που έχει επιτευχθεί για το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ είναι "μια καλή τοποθέτηση", εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως δεν έχει "καμμία αμφιβολία ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει αυτή τη θέση".

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η κοινή θέση της ΕΕ "χρειάζεται και ομοφωνία για να αλλάξει στο μέλλον".

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τη Ρώμη, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την άποψη ότι "αυτή θα παραμείνει η κοινή θέση της ΕΕ σε όλες τις σχέσεις της με την Τουρκία και σε όλες τις διαπραγματεύσεις που θα έχει" με τη χώρα αυτή.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι "η Τουρκία θα βρίσκει το Κυπριακό και την Κύπρο σαν ένα μεγάλο εμπόδιο στις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι "δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα" η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ "εάν δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό".

    Ανέφερε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι "μια πολύ πολύπλοκη" υπόθεση, σημείωσε πως η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει "σοβαρά βήματα", όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου, και είπε ότι "δεν ικανοποιεί η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί στην Τουρκία μέχρι σήμερα".

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τη Ρώμη και κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ενδέχεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αυτό ακριβώς είχε πει πριν από λίγο καιρό.

    [04] (Κ) Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις

    Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις της Παγκοινοτικής Επιτροπής Μνήμης της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους το 1915.

    [05] (Κ) Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου XVI - Τελετή

    Πραγματοποιείται σήμερα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό η τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα, Βενέδικτου XVI.

    Στην τελετή θα παραστούν δεκάδες αρχηγοί ή εκπρόσωποι κρατών. Τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Την Εκκλησία της Κύπρου θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    [06] (Κ) Καραμανλής - Συνέντευξη - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην "Καθημερινή της Κυριακής" και αναφερόμενος στο Κυπριακό, επαναλαμβάνει ότι ήταν επιτυχία όχι μόνον η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και το δικαίωμα να επιλέξει η ε/κ κοινότητα την άρνηση στο σχέδιο Ανάν, σε μια λύση που δεν ήθελε.

    Βασικός στόχος, σημειώνει ο κ. Καραμανλής, παραμένει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν και προσθέτει: "Υπάρχουν βεβαίως θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν. Το σημαντικότερο είναι να πάμε προσεκτικά. Θεωρώ ότι ένα από τα μειονεκτήματα του προηγούμενου εγχειρήματος ήταν η πίεση του χρόνου".

    Σε ό,τι αφορά μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό πριν την 3η του Οκτώβρη, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι "όλοι οι πρωταγωνιστές είναι πολύ πιο προσεκτικοί".

    [07] (Κ) Αθήνα - Διεθνές Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων

    Εντονος προβληματισμός και ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς αντιλαμβάνονται σήμερα ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι νέοι το κοινό τους μέλλον, μέσα από τις αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναπτύχθηκε στη χθεσινή τρίτη ημέρα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ε/Κ και Τ/Κ Νέων που διοργανώνει στην Αθήνα η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία ΟΚΟΕ) με τίτλο ''Κύπρος - Μια Ευρωπαϊκή Νέα Αρχή''.

    Επίσημος καλεσμένος και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Φίλιππος Σαββίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο οποίος είπε πως το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών μπορεί να συμβάλει προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εφημερίδες σήμερα αναφέρονται κυρίως στην επέτειο του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004 επί του σχεδίου Ανάν και στις προοπτικές για λύση του Κυπριακού. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη για τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, το Παγκύπριο Συνέδριο για τα 80χρονα του ΑΚΕΛ, και οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 90χρονα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Καταπελτικός ο Χρίστος Πουργουρίδης'', γράφει ότι ''σωστός καταπέλτης ήταν χθες σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης, αναφορικά με την υπόθεση Λιλλήκα και την προσπάθεια του Υπουργού να προωθήσει ιδιωτικά συμφέροντα'', προσθέτοντας ότι απάντησε με αποστομωτικό τρόπο στην προσπάθεια των κυβερνώντων να παραποιήσουν την έκθεση της Γενικού Ελεγκτή. Γράφει, επίσης, ότι άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η Παγκοινοτική Επιτροπή Μνήμης της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο για τα 90χρονα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

    Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Τ/Κ προσβλέπουν σε νέα πρωτοβουλία'', γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμφωνούν ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να προωθήσει τις θέσεις της για να πείσει για τις αναγκαίες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ώστε η λύση να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, ενώ Τ/Κ σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι τα πράγματα δείχνουν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Γράφει, επίσης, ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μαυροκορδάτος μπλοκάρει την εγγραφή και εξέταση του θέματος που προέκυψε από την άρνηση του συσκευαστηρίου Λάρνακας να συσκευάσει τις πατάτες των τεσσάρων ομάδων παραγωγών.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''500 στη λίστα μελλοθανάτων'', δημοσιεύει έρευνα-ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο 38-43 εκατομμύρια λίρες είναι ο τζίρος της ηρωίνης στην Κύπρο τον χρόνο, ενώ 2 εκ. λίρες βάζει το κράτος για πρόληψη για πέντε χρόνια. Γράφει, επίσης, ότι επιταγή χωρίς συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονικά αντίκρισμα αποτελεί για την Κύπρο η συμφωνημένη κοινή θέση των 25, ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, που επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι προώθησαν και προσυπέγραψαν ένα συμβιβασμό, ανταμείβοντας τη Λευκωσία για το ότι δεν άσκησε βέτο τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Σεβασμός, Επιτέλους! Στο ΟΧΙ του 76% της 24ης Απριλίου 2004'', γράφει ότι ο κυπριακός Ελληνισμός θυμάται και τιμά σήμερα την ιστορική επέτειο του ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι τα κόμματα με χθεσινές ανακοινώσεις και δηλώσεις ηγετών τους ''δηλώνουν, τύποις, ότι σέβονται την ετυμηγορία του λαού, όπως εκφράστηκε πέρσι στις 24 Απριλίου, αλλά ταυτόχρονα δίνουν διαφορετική ερμηνεία σε εκείνη την ιστορική απόφαση''. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε πως δεν έχει γίνει καμμία εξαγγελία για απόλυση υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Παραμένει βαθύ ρήγμα'', γράφει ότι το ρήγμα που προκάλεσε το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν παραμένει σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, αλλά και κοινωνίας, σημειώνοντας ότι ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα δεν έγινε κατορθωτό ακόμη η κυβέρνηση και τα κόμματα να συγκλίνουν σε στόχους, σχεδιασμούς, στρατηγική και τακτική στη διαχείριση του ''Οχι'', προσθέτοντας ότι η Λευκωσία ετοιμάζει τα πλάνα της εκστρατείας της στη βάση της κωδικοποίησης που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει να ζητά πιο τολμηρές πρωτοβουλίες. Γράφει, επίσης, ότι κατάλογο από 40 ποινικούς ανακριτές κατάρτισε ο Γενικός Εισαγγελέας με σκοπό να τους διορίζει όταν παρίσταται ανάγκη για τη διερεύνηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Στο ίδιο μετερίζι Ε/Κ και Τ/Κ'', γράφει ότι τα κόκκινα λάβαρα της Πρωτομαγιάς ανέμισαν στους δρόμους της Λευκωσίας και μαζί βετεράνοι και νέα φρουρά, Ε/Κ και Τ/Κ, πορεύτηκαν, διαδήλωσαν και τίμησαν τους πρωτοπόρους των εργατικών αγώνων στον κόσμο και στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι πραγματοποιείται σήμερα το έκτακτο Παγκύπριο Συνέριο του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία για να τιμηθούν τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'', υπό τον τίτλο ''Πού στεκόμαστε;'', γράφει ότι ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν η λύση του Κυπριακού φαίνεται πιο απομακρυσμένη από ποτέ, με την Κύπρο να έχει απομονωθεί από τους πρώην συμμάχους της και με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην Ευρώπη να εστιάζονται στην εξασφάλιση της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι Βρετανίδα αρχιτέκτονας ιρακινής καταγωγής έχει κερδίσει το συμβόλαιο για τον ανασχεδιασμό της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, με την πρώτη φάση του έργου των 3,8 εκ. λιρών να αρχίζει σε μερικούς μήνες.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
    ------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ''η Τουρκία θα βρίσκει το Κυπριακό και την Κύπρο σαν ένα μεγάλο εμπόδιο στις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ'' και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα'' η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ ''εάν δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό''.
    
    Ανέφερε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ''μια πολύ πολύπλοκη'' υπόθεση, σημείωσε πως η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει ''σοβαρά βήματα'', όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου, και είπε ότι ''δεν ικανοποιεί η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί στην Τουρκία μέχρι σήμερα''.
    
    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας χθες πριν την αναχώρησή του για τη Ρώμη και κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ενδέχεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αυτό ακριβώς είχε πει πριν από λίγο καιρό.
    
    Πρόσθεσε ότι η άποψή του παραμένει πως ο Κόφι Ανάν αυτό το διάστημα ''ετοιμάζεται πώς θα κινηθεί'', σημειώνοντας πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με ποια μεθοδολογία θα κινηθεί ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
    
    Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία αυτή ενδεχομένως να καθυστερήσει αφού, όπως εξήγησε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι αυτό τον καιρό ''πολύ απασχολημένος με άλλα θέματα''.
    
    Σχολιάζοντας τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για τη λεγόμενη ορκωμοσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ''προεδρία'' του ψευδοκράτους, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''είναι μια παράνομη επίσκεψη και (ο κ. Γκιουλ) θα παρουσιαστεί σε ακόμα μία παράνομη διαδικασία''.
    
    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για την παροχή στέγης στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης έχουν διαπιστώσει πως το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας είναι ακατάλληλο για την παραμονή των μελών των Ηνωμένων Εθνών.
    
    Σημείωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη είχε προειδοποιήσει από πέρυσι την κυβέρνηση πως προτίθεται να εγκαταλείψει το Λήδρα Πάλας.
    
    Από τότε, ανέφερε, άρχισαν διαβουλεύσεις τόσο για τη μεταστέγαση των στελεχών που διέμεναν στο ξενοδοχείο όσο και για την ενδεχόμενη επιδιόρθωση του κτιρίου.
    
    Υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε ζητήσει από την αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ποσό ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων, για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
    
    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό αφού, όπως είπε, την ευθύνη για τη στέγαση των στελεχών αυτών την φέρει το κυπριακό κράτος.
    
    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή θέση των 25, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο κ. Ερντογάν δεν αναφερόταν στις παραγράφους που αφορούν την Κύπρο αλλά μιλούσε κυρίως ''για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες'', αλλά και τα δικαιώματα που δίνει η χώρα σε αυτές τις μειονότητες.
    
    ''Εκφράζοντας την άποψη ότι με τον τρόπο αυτό θα διχοτομηθεί η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν προφανώς εξέφραζε τις ανησυχίες του πως όταν δοθούν τόσα δικαιώματα στις μειονότητες δεν θα μείνουν με αυτά'', αλλά θα διεκδικούν περισσότερα αυτονομιστικά δικαιώματα, όπως έχει συμβεί και στη μικρότερη κουρδική μειονότητα στο Ιράκ, είπε ο κ. Ιακώβου.
    
    Ο κ. Ιακώβου μετέβη στη Ρώμη για να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση στην ενθρόνιση του Πάπα Βενέδικτου του 16ου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Το απόγευμα θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Δηλώσεις
    ------------------------------------------
    Το ζητούμενο ήταν και παραμένει η λύση στο Κυπριακό και η επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως τις κατηγορίες και τις θέσεις ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν βολευτεί γενικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θέλουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα.
    
    Σχολιάζοντας, στο περιθώριο της πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης της ΠΕΟ, την κατάσταση στο Κυπριακό, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ''ο χρόνος που πέρασε έχει επαληθεύσει την ορθότητα της ετυμηγορίας του κυπριακού λαού''.
    
    Ομως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''δεν πρέπει να μείνουμε κολλημένοι σε αυτό, (αλλά) πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα -και τον συνεχίζουμε- πρώτα από όλα να αντιμετωπίσουμε την τιμωρητική επίθεση για τους Ελληνοκυπρίους και την κυβέρνηση που δεχθήκαμε στον διεθνή χώρο από γνωστές δυνάμεις''.
    
    ''Την ίδια ώρα'', είπε ο κ. Χριστόφιας, πρέπει και ''να προωθήσουμε θέσεις για να πείσουμε για τις αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα, ώστε η λύση να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες''.
    
    ''Δηλαδή'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''το ζητούμενο -ήταν και πέρυσι είναι και τώρα- η λύση στο κυπριακό πρόβλημα και η επανένωση της Κύπρου''.
    
    Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις παράνομες πωλήσεις σε ξένους της ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''αυτή η κίνηση, από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, είναι ασφαλώς καταδικαστέα και δυστυχώς -και μετά από τα δημοψηφίσματα και παρ' όλες τις διατάξεις του σχεδίου Ανάν- έχει επιταχυνθεί η αξιοποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών''.
    
    ''Αυτό'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''ότι κατά το μάλλον ή ήττον δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης για μια συμφωνημένη λύση και δημιουργεί νέα τετελεσμένα''.
    
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
    ---------------------------------------
    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, είναι σταθερά προσηλωμένη ''στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών, πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως λέχθηκε και στην κοινή θέση της ΕΕ για το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία''.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο της πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης της ΠΕΟ, για το πώς βλέπει την κατάσταση στο Κυπριακό, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι γίνεται ''μια συνεχής προσπάθεια για αντιμετώπιση όλων των νέων δεδομένων που προέκυψαν μετά το δημοψήφισμα πέρυσι''.
    
    Σε ερώτηση κατά πόσον έχει τελειώσει ''η τιμωρητική περίοδος'' που περνούσε η Κύπρος ως χώρα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''δεν έχει τελειώσει ο αγώνας για σωστή λύση και επανένωση της χώρας, αλλά συνεχίζεται''.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τον εντοπισμό από την Αστυνομία παράνομων πωλήσεων ε/κ γης στα κατεχόμενα μέσω Διαδικτύου και δήλωση του Γενικού Γραμματέα του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν ότι πέραν του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ε/κ γη έχει πωληθεί σε ξένους, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η εγκληματική και παράνομη εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα συνεχίζεται''.
    
    ''Ευθύνη φέρει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία που είναι η υποτελής τοπική διοίκηση της Τουρκίας'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. ''Φυσικά'', συνέχισε, ''και όλοι οι ιδιώτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση για δικό τους κέρδος, παρανομούν και είναι καθαρό ποινικό αδίκημα το οποίο διώκεται''.
    
    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση και αυτού του φαινομένου.
    
    Σχετικά με τις δηλώσεις πολιτικών και στρατιωτικών της Αγκυρας για το Κυπριακό και τη διαφαινομένη αλληλοκάλυψη των μεν από τους δε, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί από τα μέλη της να λειτουργούν στη βάση της δημοκρατίας, όπου οι πολιτικές ηγεσίες αποφασίζουν και οι στρατοί υπακούουν''.
    
    ''Ερμαφρόδιτες καταστάσεις'', συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''δεν γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ποιος ακριβώς κυβερνά και ποια είναι η πολιτική της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.
    
    Καραμανλής - Συνέντευξη - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
    ------------------------------------------------------
    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην ''Καθημερινή της Κυριακής'' και αναφερόμενος στο Κυπριακό, επαναλαμβάνει ότι ήταν επιτυχία όχι μόνον η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και το δικαίωμα να επιλέξει η ε/κ κοινότητα την άρνηση στο σχέδιο Ανάν, σε μια λύση που δεν ήθελε.
    
    Βασικός στόχος, σημειώνει ο κ. Καραμανλής, παραμένει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν και προσθέτει: ''Υπάρχουν βεβαίως θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν. Το σημαντικότερο είναι να πάμε προσεκτικά. Θεωρώ ότι ένα από τα μειονεκτήματα του προηγούμενου εγχειρήματος ήταν η πίεση του χρόνου''.
    
    Σε ό,τι αφορά μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό πριν την 3η του Οκτώβρη, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι ''όλοι οι πρωταγωνιστές είναι πολύ πιο προσεκτικοί''.
    
    Υπουργός Εσωτερικών - Βαρσοβία - Διεθνής διάσκεψη
    --------------------------------------------------
    Κοινή διαπίστωση των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη διήμερη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία ήταν ότι η διασυνοριακή συνεργασία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό, πρώτα στη Δυτική Ευρώπη και, μετά τις πολιτικές αλλαγές του 1989, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου παρατηρήθηκε μία σημαντική ώθηση στην εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου συμμετείχε στη διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν προχθές. Η διάσκεψη διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εικοσιπέντε ετών από την υπογραφή της Σύμβασης της Μαδρίτης για τη Διασυνοριακή Συνεργασία.
    
    Υπουργός Συγκοινωνιών - Ευρωπαϊκές Εφοπλιστικές Ενώσεις
    -----------------------------------------------------------
    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ναυτιλία με τα τουρκικά περιοριστικά μέτρα κατά των πλοίων με κυπριακή σημαία και γενικότερα των πλοίων που εξυπηρετούν το εμπόριο στην περιοχή, συζήτησε προχθές στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου με την ηγεσία της Ενωσης Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA).
    
    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ECSA Graeme Dunlop, ο οποίος απεδέχθη πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών να παραστεί στο Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005'', που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Κύπρο, εξέφρασε την υποστήριξη της ECSA στις προσπάθειες της Κύπρου για άρση των τουρκικών περιοριστικών μέτρων κατά της κυπριακής ναυτιλίας.
    
    Κύπρος - Αρμένιοι - Επέτειος γενοκτονίας - Εκδηλώσεις
    -------------------------------------------------------
    Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις της Παγκοινοτικής Επιτροπής Μνήμης της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους το 1915.
    
    Το πρωί θα πραγματοποιηθεί Λειτουργία στην Αρμενική Εκκλησία στην Ακρόπολη. Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί επίσημη επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της γενοκτονίας στο προαύλιο της Αρμενικής Εκκλησίας.
    
    Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα φυτέψει συμβολικά δέντρο σε σημείο παρά το μνημείο της γενοκτονίας.
    
    Επίσης, θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο ο Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωποι κομμάτων.
    
    Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου XVI - Τελετή
    -----------------------------------------
    Πραγματοποιείται σήμερα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό η τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα, Βενέδικτου XVI.
    
    Στην τελετή θα παραστούν δεκάδες αρχηγοί ή εκπρόσωποι κρατών. Τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.
    
    Την Εκκλησία της Κύπρου θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.
    
    Αθήνα - Διεθνές Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων
    ---------------------------------------------
    Εντονος προβληματισμός και ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς αντιλαμβάνονται σήμερα ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι νέοι το κοινό τους μέλλον, μέσα από τις αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναπτύχθηκε στη χθεσινή τρίτη ημέρα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ε/Κ και Τ/Κ Νέων που διοργανώνει στην Αθήνα η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία ΟΚΟΕ) με τίτλο ''Κύπρος - Μια Ευρωπαϊκή Νέα Αρχή''.
    
    Επίσημος καλεσμένος και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Φίλιππος Σαββίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο οποίος είπε πως το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών μπορεί να συμβάλει προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
    
    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ημιτελική φάση - Κλήρωση - Ζευγάρια
    -------------------------------------------------------------
    ΑΠΟΕΛ-Διγενής Μόρφου και Απόλλωνας-Ομόνοια είναι τα ζευγάρια που ανέδειξε η κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο συνεδριακό κέντρο του ΓΣΠ.
    
    Οι πρώτοι αγώνες, ΑΠΟΕΛ-Διγενής στο ΓΣΠ και Απόλλωνας-Ομόνοια στο Τσίρειο, θα διεξαχθούν είτε στις 3 είτε στις 4 είτε στις 5 Μαϊου 2005 και οι επαναληπτικοί αγώνες είτε στις 10 είτε στις 11 είτε στις 12 Μαϊου. Η ακριβής ημερομηνία των αγώνων θα αποφασιστεί αργότερα από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).
    
    Ο Τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί είτε στις 21 είτε στις 22 Μαϊου 2005.
    
    Πριν από την κλήρωση, η ΚΟΠ δώρισε στην ομάδα ποδοσφαίρου των φυλακών 22 στολές ποδοσφαίρου, τις οποίες παρέλαβε ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Μιχάλης Χατζηδημητρίου.
    
    Επίσης, η ΚΟΠ παρέδωσε στον Πρόεδρο του συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο ''Κάνε μια Ευχή'' Γιώργο Πενηνταέξ επιταγή ύψους 4.155 λιρών, που εισπράχθηκαν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Εθνικής Ανδρών Κύπρου και της επίλεκτης ομάδας ξένων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αγωνίζονται στην Κύπρο, που διεξήχθη στις 5 Φεβρουαρίου 2005.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 24η αγωνιστική
    -------------------------------------------
    Επαναρχίζει σήμερα το Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας Ανδρών, με τη διεξαγωγή των επτά αγώνων της 24ης αγωνιστικής, ύστερα από τη λήξη της επ' αόριστον αναβολής του, που κήρυξαν τα ποδοσφαιρικά σωματεία.
    
    Οι αγώνες, που θα αρχίσουν στις 17:00, είναι οι ακόλουθοι:
    
    Ανόρθωση       - Αλκή
    ΑΕΛ            - ΑΠΟΕΛ
    Α.Ε. Πάφος     - Απόλλωνας
    Διγενής Μόρφου - Παραλίμνι
    ΑΕΚ            - Νέα Σαλαμίνα
    Εθνικός Αχνας  - Ολυμπιακός
    Ομόνοια        - Αρης
    
    

    [10] (Κ) 80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Χριστόφιας

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν μια καινούργια πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διάλογο και λύση και την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συμβάλει στη δημιουργία του πιο ευνοϊκού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών, εντατικοποιώντας τις επαφές και τον διάλογο με τα τ/κ κόμματα που επιθυμούν ειρήνη και λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του σήμερα στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα ''βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου και έθεσε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής και βασικά τα απάντησε με τον πιο ορθό τρόπο''.

    Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν μιαν καινούργια πρωτοβουλία, την οποία θα προετοιμάσουν πολύ προσεκτικά, προσθέτοντας πως η Κύπρος ''δεν έχει την πολυτέλεια μιας νέας αποτυχίας''.

    [11] (Κ) 80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Το κλίμα γύρω από το Κυπριακό έχει βελτιωθεί σημαντικά και αρκετές χώρες αποδέχονται πλέον την αναγκαιότητα αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, κατά τρόπο που πραγματικά θα επανενώνει την Κύπρο σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας και θεσμών και θα διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση πτυχών της λύσης και σημείωσε ότι το περιεχόμενο της λύσης πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια την ΕΕ και για αυτό επιζητείται η ενεργότερη εμπλοκή της στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού

    Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο για τα 80 χρόνια του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την ηγεσία, τα στελέχη και τα απλά μέλη του ΑΚΕΛ που εργάστηκαν σκληρά για την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και για τη συνεπακόλουθη δημιουργία της κυβέρνησης της συνεργασίας.

    [12] (Κ) Αθήνα - Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων - Πρωινή συνεδρία

    Επίδειξη τόλμης και ειλικρινούς διάθεσης για επαναπροσέγγιση αποτέλεσε η συνεδρία της Κυριακής στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων, που διοργανώνει η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία ΟΚΟΕ) στην Αθήνα, με τίτλο ''Κύπρος - Μια Ευρωπαϊκή Νέα Αρχή''.

    Κατά την πρωινή συνεδρία, οι σύνεδροι κατέγραψαν τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, όπως οι ίδιοι την έχουν διδαχθεί, χωρισμένοι σε ομάδες μόνο Ε/Κ ή μόνο Τ/Κ.

    Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που αποτυπώθηκαν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού, όταν στη συνέχεια συνήλθε σε κοινή συνεδρία το σύνολο των συνέδρων.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος δημοψηφίσματος

    Την πεποίθηση ότι η θέση της Κύπρου σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι θα ήταν εάν γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ και ερωτηθείς για την πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτά που είχα πει τότε έχουν επαληθευτεί''.

    ''Χρειάζεται σκληρή δουλειά και σίγουρα η θέση μας σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι θα ήταν εάν είχαμε δεχτεί το σχέδιο Ανάν'', επεσήμανε.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πύλα - Δηλώσεις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης, με την ενεργότερη συμμετοχή και της ΕΕ, πρέπει να κατατείνουν προς την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες στο εξωτερικό συνεχίζονται για να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις, ώστε να αρχίσει επιτυχώς ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από ομιλία του στην Πύλα, όπου στην παρουσία Ε/Κ και Τ/Κ αναφέρθηκε στο Ευρωσύνταγμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι παράνομη και γίνεται "σε ένα παράνομο καθεστώς το οποίο έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Εθνη".

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου 16ου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκπροσώπησε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση στην τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα Βενέδικτου 16ου που έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στην Πόλη του Βατικανού.

    Μετά τη θρησκευτική τελετή, ο νέος Πάπας δέχθηκε τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών, μεταξύ των οποίων πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο κ. Ιακώβου, σε σύντομη συνομιλία του με τον νέο Ποντίφικα, διαβίβασε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από τη Ρώμη για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    [16] (Κ) 80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Διακήρυξη

    Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, και στην παρούσα φάση του Κυπριακού εργάζεται σκληρά, συνεργαζόμενο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο, για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως αναφέρεται σε διακήρυξη που υιοθετήθηκε σήμερα στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο για τα 80χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ''η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιανδήποτε ξένη χώρα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 24 April 2005 - 17:49:17 UTC