Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Τουρκία - Κυπριακό - Ινστιτούτο CATO
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 24η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης -Τσιζόφ - Συνάντηση
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Εποικοι
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Συμβούλιο Σύνδεσης
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Ταλάτ - Εντολή για νέα ''κυβέρνηση'' - Σόγιερ
  • [12] (Κ) Αθήνα - Παπούλιας - Μολυβιάτης - Συνάντηση
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [14] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - ΥΠΕΞ - Κύπρος
  • [15] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τουρκία
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [17] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - ΗΠΑ - Επίσκεψη
  • [18] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Τσιζόφ - Μόσχα - Πρόσκληση

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Τουρκία - Κυπριακό - Ινστιτούτο CATO

    Η Τουρκία δεν είναι ούτε η έμπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ, ούτε αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου CATO της Ουάσιγκτον Δρ. Τεντ Γκάλεν Κάρπεντερ, σε ομιλία του στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τα 70 άτομα, που μετά το τέλος της ομιλίας έκαναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Αγκυρα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 προσπάθησε να παρουσιαστεί ως «το καλό παιδί», εκμεταλλευόμενη τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό θα παραμείνει σκληρή.

    Ο Δρ. Κάρπεντερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ τόσο στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όσο και μετά, μεταχειρίζονται ιδιαίτερα την Τουρκία, την οποία θεωρούν ως δύναμη κλειδί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Ο ομιλητής στην ανάλυσή του ανέτρεψε ένα προς ένα τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές αυτής της στρατηγικής στην Ουάσιγκτον και κατέληξε με την επισήμανση ότι η σημερινή Τουρκία με τη στάση της δυσχεραίνει τις εξελίξεις τόσο στην περιοχή του Καυκάσου και τη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 24η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    ''Βήμα τίτλου'' έκανε η Ανόρθωση, η οποία με τη νίκη της με 7-2 επί της Αλκής αύξησε τη διαφορά στους δύο βαθμούς από τον  ΑΠΟΕΛ, δύο στροφές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος.
    
    Ολα τα παιγνίδα της 24ης αγωνιστικής διεξήχθησαν χθες, ύστερα από διακοπή δύο εβδομάδων, λόγω της διαφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της κυβέρνησης για την ετήσια χορηγία στα ποδοσφαιρικά σωματεία.
    
    Στο Τσίρειο ο ΑΠΟΕΛ έχασε δύο βαθμούς, αφού εξήλθε ισόπαλος 1-1 με τη μαχητική ΑΕΛ. Στη μάχη για την τρίτη θέση, η Ομόνοια διατηρεί το προβάδισμά της αφού κέρδισε στο ΓΣΠ τον Αρη με 4-1, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε στο Δασάκι της Αχνας με 1-0 από τον Εθνικό που πήρε μια πολύτιμη ανάσα στη μάχη για την παραμονή της στην Α' κατηγορία.
    
    Στο Μακάρειο ο Διγενής Μόρφου, ύστερα από την ιστορική πρόκρισή του στους τέσσερις του Κυπέλλου, κέρδισε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 1-0, εξασφαλίζοντας πλέον και μαθηματικά την παραμονή του στην κατηγορία των μεγάλων.
    
    Ανάσα από τον κίνδυνο της διαβάθμισης πήρε χθες και η ΑΕΚ, η οποία κέρδισε στο ΓΣΖ τη Νέα Σαλαμίνα με 1-0. Τέλος, στο Παφιακό,  ο Απόλλων κέρδισε την Πάφο με 3-1, φτάνοντας έτσι τους 31 βαθμούς, ενώ η Πάφος μπήκε για τα καλά στις περιπέτειες για τη διαβάθμιση.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. Ανόρθωση   56
    2. ΑΠΟΕΛ      54
    3. Ομόνοια    41
    4. Ολυμπιακός 38
    5. Σαλαμίνα   36
    6. Διγενής    33
    7. Απόλλων    31
    8. ΑΕΛ        31
    9. Παραλίμνι  31
    10. Αλκή      29
    11. ΑΕΚ       28
    12. Πάφος     25
    13. Αχνα      24
    14. Αρης       4
    
    

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή του, και το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων ζωής του ΚΚΚ ΑΚΕΛ, στο οποίο απηύθυναν ομιλία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγοί ή εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων είναι τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η τελετή παράδοσης παραλαβής της «προεδρίας» του ψευδοκράτους, η οικοδομική ανάπτυξη στα κατεχόμενα σε ε/κ περιουσίες, η σημαντική αύξηση του αριθμού των αδικημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά και τα νέα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αποκαλύψεις Κληρίδη'' γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εμφανίσθηκε αποκαλυπτικότατος σε ό,τι αφορά όσα έγιναν στις συνομιλίες προ του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004. Προσθέτει ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ''Βημαgazino'' της αθηναϊκής εφημερίδας ''Βήμα'' ο Γλαύκος Κληρίδης αποκάλυψε ότι δεν έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκτιμά πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αυτό το διάστημα ''ετοιμάζεται πώς θα κινηθεί'' στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με ποια μεθοδολογία θα κινηθεί ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

    «Το Θάρρος» στην κύρια είδηση με τίτλο «Τρεις νεκροί εννιά τραυματίες το διήμερο» γράφει ότι βαρύς ήταν ο φόρος αίματος στην άσφαλτο το διήμερο του Σαββατοκύριακου κατά το οποίο άλλοι τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας τραγικά τον κατάλογο των θυμάτων για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2005 στα 29. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του ΚΚΚ ΑΚΕΛ, ζήτησε όπως η ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα γίνει σεβαστή από όλους, όχι μόνο λεκτικά και τυπικά, αλλά με ενέργειες, πράξεις και πολιτική.

    Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Ελυσαν το Κυπριακό» γράφει ότι η διάνοιξη των οδοφραγμάτων έφερε την «επαναπροσέγγιση» στη διακίνηση ναρκωτικών και προσθέτει ότι οι συλλήψεις για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά αυξήθηκαν κατά 300% μέσα σε μια δεκαετία, ενώ οι υποθέσεις ναρκωτικών που απασχόλησαν την Αστυνομία τετραπλασιάστηκαν την ίδια δεκαετία. Αλλού γράφει ότι άνοιγμα προς τους Ε/Κ έκανε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την χθεσινή τελετή παραλαβής της «προεδρίας» του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Μεγάλη επιτυχία. Διασφαλίσαμε το δικαίωμα του όχι'' γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για πρώτη φορά αναφέρθηκε με "καθαρή γλώσσα" για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη στάση του Ελληνισμού. Προσθέτει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Καθημερινή'' ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι για την Κύπρο ο Ελληνισμός γνώρισε μια μεγάλη επιτυχία. Οχι μόνο την ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το δικαίωμα να επιλέξει την άρνηση σε μια λύση που δεν ήθελε''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος μέχρι το 2006 έχει δικαίωμα να απορροφήσει 206,9 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Φέρνουν έποικους για τις οικοδομές'' γράφει ότι η Λευκωσία εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις της για αποτροπή των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς για δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό επί του εδάφους. Προσθέτει ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα συνδυάζεται με την κάθοδο εποίκων στο νησί, οι οποίοι στρατολογούνται ως "εποχικοί εργάτες". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας ανοίγματα προς το αντίπαλο δέος, την αριστερά, δήλωσε στο συνέδριο του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα του αναγνωρίζει τη συνολική συμβολή του ΑΚΕΛ.

    Η «Χαραυγή» στο βασικό θέμα με τίτλο «80 χρόνια μπροστά» γράφει ότι με λαμπρότητα και σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, όπως ταιριάζει στην 80χρονη ζωή και δράση του ΚΚΚ ΑΚΕΛ, πραγματοποιήθηκε χθες το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, στο οποίο παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων και βετεράνοι του κόμματος. Αλλού προβάλει την ομιλία στο συνέδριο του ΑΚΕΛ του ΓΓ του κόμματος και Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κάλεσε των ΟΗΕ να αναλάβει μια καινούργια πρωτοβουλία στο Κυπριακό αφού την προετοιμάσει πολύ προσεκτικά.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος δημοψηφίσματος
    -------------------------------------------------
    Την πεποίθηση ότι η θέση της Κύπρου σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι θα ήταν εάν γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ και ερωτηθείς για την πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτά που είχα πει τότε έχουν επαληθευτεί''.
    
    ''Χρειάζεται σκληρή δουλειά και σίγουρα η θέση μας σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι θα ήταν εάν είχαμε δεχτεί το σχέδιο Ανάν'', επεσήμανε.
    
    Αναστασιάδης - Επέτειος δημοψηφίσματος - Ε/κ περιουσίες
    --------------------------------------------------------
    Το μήνυμα πως όλες οι δυνάμεις της Κύπρου θα πρέπει να συνεργαστούν, έδωσε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κύπρος απέχει κατά πολύ από αυτό που επιδιώκει για την επίλυση του Κυπριακού.
    
    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η πρόσφατη απόφαση των 25 μελών της ΕΕ ''είναι πάρα πολύ θετική, δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζει, ούτε να μας δημιουργεί ψευδαισθήσεις όσον αφορά τον τελικό στόχο''.
    
    Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι έχει επαληθευτεί η ετυμηγορία της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ''δεν είναι θέμα αν σήμερα κάποιοι πιστεύουν ότι δικαιώθηκαν ή αδικήθηκαν, εκείνο που έχει σημασία είναι ο σεβασμός απέναντι στην ετυμηγορία του λαού''.
    
    Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για εμπλοκή Ε/Κ στις παράνομες αγοραπωλησίες ε/κ γης στα κατεχόμενα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''εάν υπάρχουν ανάλογα αχρείοι με τους ξένους, καλό είναι να διερευνηθεί από την κυβέρνηση, αλλά και παραδειγματικά να τιμωρηθούν''.
    
    ''Δεν διανοούμαι ότι μπορεί να υπάρχουν Ε/Κ που να θέλουν να ξεπουλήσουν την πατρίδα μας αντί αργυρίων'', κατέληξε.
    
    Κλεάνθους - Επέτειος δημοψηφίσματος - Ε/κ περιουσίες
    -----------------------------------------------------
    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους εξέφρασε την εκτίμηση πως με τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι καρποί φαίνεται να αποδίδονται και ο λαός της Κύπρου στο τέλος θα δικαιωθεί.
    
    Σχολιάζοντας την επέτειο του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''ο λαός με την κρίση, την ωριμότητα και τη σοφία του αποφάνθηκε για να επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να εισέλθει ως ισότιμο μέλος της ΕΕ και σήμερα αποδεικνύεται ότι με την ενεργό συμμετοχή μας διαμορφώνονται οι συνθήκες που είναι δυνατόν να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία για να πετύχουμε τη λύση που πραγματικά θα επανενώνει την πατρίδα και τον λαό στο σύνολό του''.
    
    Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''η πολιτική της (Τουρκίας) δεν άλλαξε ποτέ, ούτε διαμορφώνεται από τη μία ημέρα στην άλλη''.
    
    Ερωτηθείς για τη στάση που εξακολουθεί να κρατά η Τουρκία έναντι του Κυπριακού, ο κ. Κλεάνθους είπε πως η Τουρκία ''καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να πετύχει τους δικούς της στόχους, χωρίς στην πραγματικότητα να παραχωρεί οτιδήποτε από αυτά που θεωρεί ως στρατηγικά της συμφέροντα''.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για εμπλοκή Ε/Κ στις παράνομες αγοραπωλησίες ε/κ γης στα κατεχόμενα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ''πέραν του ότι είναι ένα θλιβερό κατάντημα, ωστόσο φαίνεται και σκοπιμότητα για να ενθαρρύνει όσους θα μπορούσαν να αποτελέσουν αγοραστές και ενδιαφερόμενους του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών, μιας και η νομιμότητα είναι σαφώς υπό αμφισβήτηση, αφού το σχέδιο Ανάν δεν έχει υιοθετηθεί''.
    
    Ομήρου - Επέτειος δημοψηφίσματος - Ε/κ περιουσίες
    ---------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως ένα χρόνο μετά από δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 ''μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τη στάση που τήρησε ο κυπριακός Ελληνισμός, γιατί αρνήθηκε να αποδεχθεί το άδικο και το ετεροβαρές της λύσης Ανάν''.
    
    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι δικαιώθηκε η ετυμηγορία του κυπριακού λαού, ο κ. Ομήρου είπε πως ''το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004 αποτέλεσε μια διαδικασία που επιβλήθηκε στον κυπριακό Ελληνισμό'', προσθέτοντας πως ''δεν ήταν προϊόν συμφωνίας το σχέδιο Ανάν, όπως αυτό τέθηκε ενώπιον του κυπριακού Ελληνισμού''.
    
    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου προς τιμή των 80 χρόνων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως ''ο κυπριακός Ελληνισμός στη συντριπτική του πλειοψηφία απέρριψε αυτό το σχέδιο, δεν απέρριψε όμως τη λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως ψευδώς κακόπιστοι τρίτοι ισχυρίζονται στο εξωτερικό και ελάχιστοι στο εσωτερικό''.
    
    Αναφερόμενος στη λύση που πρέπει να επιδιωχθεί, ο κ. Ομήρου είπε πως ''η λύση πρέπει να είναι τοποθετημένη στο πλαίσιο που καθόρισε ο κυπριακό Ελληνισμός στις 24 Απριλίου του 2004''.
    
    ''Οσοι θέλουν να εκφύγουν από αυτό το πλαίσιο ουσιαστικά αρνούνται να υποταχθούν στη λαϊκή ετυμηγορία και θα τεθούν από τον λαό στο περιθώριο'', συμπλήρωσε.
    
    Επίσης, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως ''το σχέδιο Ανάν θα πρέπει υποστεί τροποποιήσεις στον κεντρικό του πυρήνα, για να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό Ελληνισμό''.
    
    Σε ό,τι αφορά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα, ο κ. Ομήρου είπε πως ''δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό κράτος συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο'', προσθέτοντας πως ''το γεγονός ότι έχει επιλεγεί αυτή η περίοδος για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, δυστυχώς δείχνει το αμετακίνητο της τουρκικής στάσης.
    
    Σχετικά με τις πληροφορίες για εμπλοκή Ε/Κ στις παράνομες αγοραπωλησίες ε/κ γης στα κατεχόμενα, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ''αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε δεν προκύπτουν απλώς συνέπειες νομικής φύσεως, αλλά αυτού του είδους οι ενέργειες ισοδυναμούν με εθνική μειοδοσία''.
    
    ΕΔΗ - Επέτειος δημοψηφίσματος - Ανακοίνωση
    --------------------------------------------
    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, σε ανακοίνωση με αφορμή την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν, σημειώνουν ότι ''η δικαίωση λαού και ηγεσίας θα επέλθει μόνο με τη λύση και την επανένωση, με τη δυνατότητα στην πράξη των ανθρώπων του τόπου μας να ζήσουν σε μιαν ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, σε συνθήκες σταθερότητας, φιλίας και συνεργασίας''.
    
    ''Ο λαός μας, ό,τι και να ψήφισε, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ίδια διλήμματα, με τη στασιμότητα και το αδιέξοδο στο Κυπριακό και την παράλληλη εδραίωση των κατοχικών, διχοτομικών τετελεσμένων. Η διαχείριση του 'Οχι' των Ε/Κ από την κυβέρνηση δυστυχώς απέτυχε να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα'', σημειώνουν οι ΕΔΗ.
    
    80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Πρόεδρος Δημοκρατίας
    ------------------------------------------------
    Το κλίμα γύρω από το Κυπριακό έχει βελτιωθεί σημαντικά και αρκετές χώρες αποδέχονται πλέον την αναγκαιότητα αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, κατά τρόπο που πραγματικά θα επανενώνει την Κύπρο σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας και θεσμών και θα διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση πτυχών της λύσης και σημείωσε ότι το περιεχόμενο της λύσης πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια την ΕΕ και για αυτό επιζητείται η ενεργότερη εμπλοκή της στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού
    
    Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο για τα 80 χρόνια του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την ηγεσία, τα στελέχη και τα απλά μέλη του ΑΚΕΛ που εργάστηκαν σκληρά για την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και για τη συνεπακόλουθη δημιουργία της κυβέρνησης της συνεργασίας.
    
    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο έργο, τη δράση και τους αγώνες του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ τα τελευταία 80 χρόνια, καθώς και στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του ιδίου με τη συνεργασία του ΑΚΕΛ.
    
    Αναφερόμενος στην πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''μέσα σε αυτό τον χρόνο προσπαθήσαμε σκληρά να δημιουργήσουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανάληψη του διαλόγου μέσα σε συνθήκες και πλαίσια που θα οδηγήσουν σε συμφωνημένη λύση''.
    
    ''Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων της Αγγλίας και των ΗΠΑ, αποδέχονται πλέον την αναγκαιότητα αλλαγών στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα, κατά τρόπο που πραγματικά θα επανενώνει την πατρίδα μας σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας και θεσμών και θα διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης'', είπε.
    
    Πρόσθεσε ότι το σχέδιο Ανάν ''δεν μπορεί να εξαφανιστεί από το τραπέζι'' και ότι ''αποτελεί την βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, που με εκείνες τις αλλαγές που θα προσπαθήσουμε να επέλθουν μέσω των διαπραγματεύσεων, θα το καταστήσουν αποδεκτό από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, διότι μια λύση για να είναι εφαρμόσιμη πρέπει να την θέλει και ο λαός που θα ζήσει με αυτήν''.
    
    Απευθυνόμενος ''στους νόμιμους Τ/Κ συμπατριώτες μας'', είπε ότι ''η λύση που επιδιώκουμε και στην οποία προσβλέπουμε αποβλέπει σε μιαν έντιμη και αξιοπρεπή συνεργασία σε πλαίσια πολιτικής ισότητας στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής πραγματικής ομοσπονδία''.
    
    ''Πάγια και διαχρονική επιδίωξή μας μετά το πραξικόπημα και την εισβολή είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, το διεθνές δίκαιο και των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση πτυχών της λύσης, χωρίς να έχουμε αυταπάτες αλλά και χωρίς μηδενισμούς. Θεωρούμε ότι το περιεχόμενο της λύσης πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια την ΕΕ και για αυτό επιζητούμε την ενεργότερη εμπλοκή της στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού'', πρόσθεσε.
    
    80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Χριστόφιας
    -------------------------------------
    Στη μεγάλη προσφορά και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ) και του ΑΚΕΛ στον τόπο, που σφράγισε τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει το ΑΚΕΛ, ως το μεγαλύτερο και γηραιότερο κόμμα της Κύπρου, στο κυπριακό πρόβλημα, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι ομιλητές του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.
    
    Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων και, εκ μέρους των βετεράνων του κόμματος, το πρώην μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Κυριάκος Χρίστου, ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί, βουλευτές, οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Πρεσβευτές ή εκπρόσωποι από 14 πρεσβείες κρατών στην Κύπρο και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων.
    
    Σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε χθες τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν μια καινούργια πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διάλογο και λύση και την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συμβάλει στη δημιουργία του πιο ευνοϊκού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών, εντατικοποιώντας τις επαφές και τον διάλογο με τα τ/κ κόμματα που επιθυμούν ειρήνη και λύση του Κυπριακού.
    
    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα ''βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου και έθεσε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής και βασικά τα απάντησε με τον πιο ορθό τρόπο''.
    
    Αναφερόμενος στην ''εκλογή'' του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε όπως καθοδηγηθεί από τις θέσεις που παραδοσιακά υποστήριζε το κόμμα του, ευχόμενος ταυτόχρονα και η Αγκυρα ''να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι το συμφέρον της επιτάσσει να εργαστεί ειλικρινά για να λυθεί το Κυπριακό''.
    
    Σε ό,τι αφορά την 80χρονη δράση του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας έκανε μιαν ιστορική αναδρομή και είπε ότι το κόμμα ''βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου και έθεσε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής και βασικά τα απάντησε με τον πιο ορθό τρόπο''.
    
    80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Διακήρυξη
    -------------------------------------
    Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, και στην παρούσα φάση του Κυπριακού εργάζεται σκληρά, συνεργαζόμενο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο, για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.
    
    Οπως αναφέρεται σε διακήρυξη που υιοθετήθηκε χθες στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο για τα 80χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ''η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιανδήποτε ξένη χώρα''.
    
    Η διακήρυξη του ΑΚΕΛ προσθέτει πως η λύση του Κυπριακού ''πρέπει να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων''.
    
    ''Η δημιουργία σωστών προϋποθέσεων (στο Κυπριακό) έχει τεράστια σημασία, δεδομένου ότι η υπόθεση της Κύπρου θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα εάν υπάρξει μια νέα αποτυχία εξεύρεσης λύσης'', γράφει η διακήρυξη.
    
    Οπως αναφέρει η διακήρυξη του ΑΚΕΛ, ''οι αλλαγές τις οποίες επιδιώκουμε δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του σχεδίου, ούτε και αφαιρούν δικαιώματα από την τ/κ κοινότητα, ενώ στοχεύουμε σε μια λύση που θα εξυπηρετεί Ε/Κ και Τ/Κ και όχι οποιουσδήποτε ξένους''.
    
    Εκπρόσωπος - Πύλα - Δικοινοτική συγκέντρωση - Ευρωσύνταγμα
    -------------------------------------------------------------
    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πολιτών, Ε/Κ και Τ/Κ, και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, έδωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.
    
    Μιλώντας σε πλατιά δικοινοτική συγκέντρωση στην Πύλα, κατά την οποία προέβη σε ενημέρωση των κατοίκων της κοινότητας για τη νέα Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε τη συγκίνησή του που του δόθηκε, για πρώτη φορά, η ευκαιρία να ενημερώσει και Τ/Κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
    
    Ως Ευρωπαίοι πολίτες, είπε, τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ αλλά και οι Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου, θα απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα που τους παρέχει η νέα Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας και περαιτέρω ενδυνάμωσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
    
    Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα διαμορφώνουν δημοκρατικά το μέλλον τους και, στην πραγματικότητα, θα συμμετέχουν πιο ενεργά στις διάφορες διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ.
    
    Εξέφρασε δε την ευχή ότι, όπως άρχισε η διαδικασία επανένωσης της γηραιάς ηπείρου, με τον ίδιο τρόπο όλοι οι Κύπριοι μαζί να πορευθούν προς την επανένωση της κοινής τους πατρίδας, χωρίς φτιαχτά σύνορα και ξένα στρατεύματα.
    
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πολιτών και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
    
    Ευχήθηκε, ακόμη, όπως πραγματοποιηθούν παρόμοιες συγκεντρώσεις με Τ/Κ για ενημέρωσή τους αναφορικά με το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
    
    Εξάλλου, σε δηλώσεις ύστερα από ομιλία του στην Πύλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης, με την ενεργότερη συμμετοχή και της ΕΕ, πρέπει να κατατείνουν προς την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες στο εξωτερικό συνεχίζονται για να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις, ώστε να αρχίσει επιτυχώς ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
    
    Είπε επίσης ότι η επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι παράνομη και γίνεται ''σε ένα παράνομο καθεστώς το οποίο έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Εθνη''.
    
    Μεσολόγγι - Παπούλιας - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
    ---------------------------------------------------
    Εθνικό στόχο χαρακτήρισε την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας χθες σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Γεώργιος Πρεβεζάνος, στο πλαίσιο του εορτασμού της 179ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
    
    Ειδικότερα ο κ. Παπούλιας απαντώντας στην προσφώνηση του Δημάρχου, και αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, είπε ότι η εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, η επίλυση του θέματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία, καθώς και διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αποτελούν εθνικούς στόχους.
    
    ΗΠΑ - Τουρκία - Κυπριακό - Ινστιτούτο CATO
    -------------------------------------------
    Η Τουρκία δεν είναι ούτε η έμπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ, ούτε αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου CATO της Ουάσιγκτον Δρ. Τεντ Γκάλεν Κάρπεντερ, σε ομιλία του στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τα 70 άτομα, που μετά το τέλος της ομιλίας έκαναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις.
    
    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Αγκυρα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 προσπάθησε να παρουσιαστεί ως «το καλό παιδί», εκμεταλλευόμενη τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό θα παραμείνει σκληρή.
    
    Ο Δρ. Κάρπεντερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ τόσο στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όσο και μετά, μεταχειρίζονται ιδιαίτερα την Τουρκία, την οποία θεωρούν ως δύναμη – κλειδί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Ο ομιλητής στην ανάλυσή του ανέτρεψε ένα προς ένα τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές αυτής της στρατηγικής στην Ουάσιγκτον και κατέληξε με την επισήμανση ότι η σημερινή Τουρκία με τη στάση της δυσχεραίνει τις εξελίξεις τόσο στην περιοχή του Καυκάσου και τη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    ΥΠΕΞ - Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου 16ου
    ---------------------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκπροσώπησε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση στην τελετή ενθρόνισης του νέου Πάπα Βενέδικτου 16ου που έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στην Πόλη του Βατικανού.
    
    Μετά τη θρησκευτική τελετή, ο νέος Πάπας δέχθηκε τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών, μεταξύ των οποίων πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο κ. Ιακώβου, σε σύντομη συνομιλία του με τον νέο Ποντίφικα, διαβίβασε τις προσωπικές ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του.
    
    ΝΕΟ - Γενοκτονία Αρμενίων - Ανακοίνωση
    ----------------------------------------
    Οι Νέοι Ορίζοντες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς ''τον δίκαιο αγώνα των Αρμενίων για αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας που υπέστησαν από τους Τούρκους, και απελευθέρωση''.
    
    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ σημειώνουν ότι ''οι πορείες αρμενικού και κυπριακού λαού είναι παράλληλες, στοιχείο που υποβοηθεί τον αγώνα και των δύο εναντίον του τουρκικού επεκτατισμού''.
    
    Κίνημα Οικολόγων - Γενοκτονία Αρμενίων - Ανακοίνωση
    -----------------------------------------------------
    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ''θεωρεί την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας σαν βασική προϋπόθεση για την εξέλιξη της πορείας της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και θα εργαστεί με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση''.
    
    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα αναφέρει ότι μέλη του, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Γιώργο Περδίκη, μεταβαίνουν σήμερα στον χώρο του παλιού αρμενικού νεκροταφείου στο σταυροδρόμι του Λήδρα Πάλας για να καταθέσουν στεφάνια στους τάφους ''που πρόσφατα απείλησε να καταστρέψει η μπουλντόζα της ανάπτυξης και του κέρδους''.
    
    Αθήνα - Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων - Πρωινή συνεδρία
    ------------------------------------------------------
    Επίδειξη τόλμης και ειλικρινούς διάθεσης για επαναπροσέγγιση αποτέλεσε η συνεδρία της Κυριακής στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ε/Κ και Τ/Κ Νέων, που διοργανώνει η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία ΟΚΟΕ) στην Αθήνα, με τίτλο ''Κύπρος - Μια Ευρωπαϊκή Νέα Αρχή''.
    
    Κατά την πρωινή συνεδρία, οι σύνεδροι κατέγραψαν τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, όπως οι ίδιοι την έχουν διδαχθεί, χωρισμένοι σε ομάδες μόνο Ε/Κ ή μόνο Τ/Κ.
    
    Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που αποτυπώθηκαν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού, όταν στη συνέχεια συνήλθε σε κοινή συνεδρία το σύνολο των συνέδρων.
    
    Ποδόσφαιρο - 24η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ------------------------------------------
    ''Βήμα τίτλου'' έκανε η Ανόρθωση, η οποία με τη νίκη της με 7-2 επί της Αλκής αύξησε τη διαφορά στους δύο βαθμούς από τον ΑΠΟΕΛ, δύο στροφές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος.
    
    Ολα τα παιγνίδα της 24ης αγωνιστικής διεξήχθησαν χθες, ύστερα από διακοπή δύο εβδομάδων, λόγω της διαφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της κυβέρνησης για την ετήσια χορηγία στα ποδοσφαιρικά σωματεία.
    
    Στο Τσίρειο ο ΑΠΟΕΛ έχασε δύο βαθμούς, αφού εξήλθε ισόπαλος 1-1 με τη μαχητική ΑΕΛ. Στη μάχη για την τρίτη θέση, η Ομόνοια διατηρεί το προβάδισμά της αφού κέρδισε στο ΓΣΠ τον Αρη με 4-1, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε στο Δασάκι της Αχνας με 1-0 από τον Εθνικό που πήρε μια πολύτιμη ανάσα στη μάχη για την παραμονή της στην Α' κατηγορία.
    
    Στο Μακάρειο ο Διγενής Μόρφου, ύστερα από την ιστορική πρόκρισή του στους τέσσερις του Κυπέλλου, κέρδισε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 1-0, εξασφαλίζοντας πλέον και μαθηματικά την παραμονή του στην κατηγορία των μεγάλων.
    
    Ανάσα από τον κίνδυνο της διαβάθμισης πήρε χθες και η ΑΕΚ, η οποία κέρδισε στο ΓΣΖ τη Νέα Σαλαμίνα με 1-0. Τέλος, στο Παφιακό, ο Απόλλων κέρδισε την Πάφο με 3-1, φτάνοντας έτσι τους 31 βαθμούς, ενώ η Πάφος μπήκε για τα καλά στις περιπέτειες για τη διαβάθμιση.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. Ανόρθωση   56
    2. ΑΠΟΕΛ      54
    3. Ομόνοια    41
    4. Ολυμπιακός 38
    5. Σαλαμίνα   36
    6. Διγενής    33
    7. Απόλλων    31
    8. ΑΕΛ        31
    9. Παραλίμνι  31
    10. Αλκή      29
    11. ΑΕΚ       28
    12. Πάφος     25
    13. Αχνα      24
    14. Αρης       4
    
    

    [05] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης -Τσιζόφ - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιο για τις σχέσεις με ευρωπαϊκές χώρες, θέματα πανευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών οργανισμών Βλαντίμιρ Τσιζόφ, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του.

    Σε δήλωση ο κ. Τσιζόφ χαρακτήρισε τη συνάντηση ''εποικοδομητική'' και πρόσθεσε ''συζητήσαμε την πορεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς καθώς και θέματα περιφερειακά όπου η Ρωσία και η Ελλάδα συνεργάζονται με πολλή επιτυχία''.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε το Ρώσο αξιωματούχο για την πορεία του Κυπριακού μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων και τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και τη σταθερή πολιτική αρχών που ακολουθεί η Ρωσία στο ζήτημα αυτό.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τονίζοντας πως πράττει κάθε τι το δυνατό για να εμποδιστεί αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης υπογράμμισε παράλληλα ότι τυχόν αποδοχή του σχεδίου Ανάν δεν θα απέτρεπε την εκμετάλλευση των περιουσιών, ενώ υπενθύμισε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σεβασμό από την Αγκυρα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε ό,τι αφορά το θέμα των περιουσιών.

    ''Η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε εκμετάλλευση περιουσιών και κάμνει ό,τι είναι δυνατό για να εμποδιστεί αυτή η κατάφωρη παραβίαση διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προκλητική περιφρόνηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ'', είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί ένα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ''επί εποχής του διαλλακτικού δήθεν κ. Ερντογάν και επί θητείας του επίσης διαλλακτικού δήθεν κ. Ταλάτ, περίοδος κατά την οποία έχει αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό η καταλήστευση των ε/κ περιουσιών καθώς και ο εποικισμός και η βίαιη αλλαγή της δημογραφικής υφής του κυπριακού πληθυσμού.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 25/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5804               0,5838
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4473               0,4499
    Λίρα Αγγλίας              0,8551               0,8602
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 25/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 25/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4224            0,4257
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3484            0,3511
    Δολάριο Καναδά                  0,3610            0,3638
    Κορώνα Δανίας                   0,0778            0,0784
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0633            0,0638
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3755            0,3785
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Εποικοι

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα πέραν των 140.000, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ''προφάσεις εν αμαρτίαις'' τη θέση που προβάλλεται σε σημερινό δημοσίευμα ότι οι Τούρκοι έποικοι που μεταφέρονται στα κατεχόμενα είναι εργάτες για τις οικοδομές.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Συμβούλιο Σύνδεσης

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως θεωρεί ασύνηθες να υπάρξουν τροποποιήσεις στο κείμενο που έχει συμφωνηθεί σε σχέση με το αυριανό Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Θα ήταν ασύνηθες να υπάρξει τροποποίηση της κοινής θέσης, για να υπάρξει τροποποίηση χρειάζεται η συναίνεση όλων των κρατών μελών της ΕΕ'', είπε.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  225.502,57
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,57    -0,50    197.666,21
    FTSE/CySE 20                           403,08    -0,96    139.714,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.207,68    -0,94    147.791,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.028,23    -0,15      7.523,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          991,27    -0,91     11.137,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.200,83    -0,92    145.315,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.227,70    -1,18    108.444,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    995,43     0,43      2.392,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.008,57     0,04     47.231,66
    FTSE Med (20/04/2005)                7.378,27     0,93
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Ταλάτ - Εντολή για νέα ''κυβέρνηση'' - Σόγιερ

    Ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έδωσε σήμερα εντολή για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης στο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ.

    Ο κ. Σόγιερ οφείλει, σύμφωνα με το λεγόμενο σύνταγμα του ψευδοκράτους, να σχηματίσει ''κυβέρνηση'' σε διάστημα 15 ημερών.

    [12] (Κ) Αθήνα - Παπούλιας - Μολυβιάτης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ενημερώθηκε σήμερα από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Με απώλειες υποδέχθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,92%, κλείνοντας στις 1.200,83 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,5% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 225.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 36,6% του τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,96% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,08 μονάδες.

    [14] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - ΥΠΕΞ - Κύπρος

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013 ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

    Σε παρέμβαση του στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου για το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου χαιρέτισε τις προσπάθειες της λουξεμβουργιανής Προεδρίας για τη δημιουργία προϋποθέσεων προς επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο.

    [15] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τουρκία

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν σήμερα ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) την κοινή θέση των «25» που θα παρουσιάσει η λουξεμβουργιανή Προεδρία στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίας του Συμβουλίου Σύνδεσης στο Λουξεμβούργο. Στη σημερινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της Κύπρου για το περιεχόμενο της κοινής θέσης και κυρίως τις αναφορές που γίνονται για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Μετά τη Λευκωσία μεταφέρονται το Μάιο στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών οι φωτογραφίες των δέκα νέων κρατών - μελών που παρουσιάσθηκαν στην Ευρωπαϊκή Εκθεση Φωτογραφίας «Ο Κόσμος μας», στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004.

    Η έκθεση στη Γερμανία διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του Πολιτιστικού Ετους των δέκα νέων χωρών -μελών, θα τελέσει ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Βερολίνο Λεωνίδας Μαρκίδης.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Eckart Cuntz, Διευθυντής Διεύθυνσης της ΕΕ στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Δρ. Zsuzsa Breier, Διευθύντρια του «Πολιτιστικού Ετους των Δέκα» και ο Νίκος Καρανίκης, Πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό τέσσερις εβδομάδες και ακολούθως θα μεταφερθεί στην πόλη Ερλανγκεν, όπου στις 17 Ιουνίου 2005, στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων για την Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στο Δημαρχείο της πόλης, τα οποία θα τελέσουν ο Ανώτερος Δήμαρχος της πόλης Ερλανγκεν και ο Πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου. (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)   

    [17] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - ΗΠΑ - Επίσκεψη

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί στις 20 Μαΐου την Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού ''η επίσκεψη αυτή αντανακλά το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς και τη συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής''.

    [18] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Τσιζόφ - Μόσχα - Πρόσκληση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης αποδέχθηκε σήμερα πρόκληση του Ρώσου ομολόγου Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί την Μόσχα.

    Την πρόσκληση μετέφερε στον κ. Μολυβιάτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιος για σχέσεις με Ευρωπαϊκές χώρες, θέματα Πανευρωπαϊκών και Ευρωατλαντικών Οργανισμών Βλαντίμιρ Τσιζόφ, με τον οποίο συναντήθηκε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 April 2005 - 17:49:20 UTC