Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κυπριακή λίρα - Ενταξη στο ΜΣΙ 2
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ενταξη στο ΜΣΙ 2 - Δήλωση
  • [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ενταξη στο ΜΣΙ 2

  • [01] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κυπριακή λίρα - Ενταξη στο ΜΣΙ 2

    Η κυπριακή λίρα εντάχθηκε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2), που είναι ο προθάλαμος για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Η ισοτιμία με την οποία εντάχθηκε είναι 1 ευρώ: 0,585274 λίρα.

    Η απόφαση, που λήφθηκε από τους υπουργούς οικονομίας της Ευρωζώνης και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή το βράδυ, μετά από σχετικό αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης, προβλέπει ότι η κυπριακή λίρα μπορεί να αποκλίνει από την παραπάνω ισοτιμία συν/πλην 15%. Η ένταξη στο ΜΣΙ 2 αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου μια χώρα να ενταχθεί στην ευρωζώνη.

    Το κυπριακό νόμισμα πρέπει να παραμείνει για δύο τουλάχιστον χρόνια στο ΜΣΙ 2 προτού η Κύπρος δικαιούται να υποβάλει αίτημα για ένταξη στην Ευρωζώνη. Εκτός από τη χρονική προθεσμία των δύο ετών, η Κύπρος πρέπει να εκπληρώσει και τα άλλα βασικά κριτήρια, που αφορούν τον πληθωρισμό, το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ενταξη στο ΜΣΙ 2 - Δήλωση

    Εχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για την εισαγωγή του Ευρώ στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, αποκάλυψε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με γραπτή δήλωση με την οποία ανακοινώνει την επίτευξη του στόχου της ένταξης της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2).

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι η εξυγίανση, το νοικοκύρεμα και η ενίσχυση της οικονομίας που έχει επιτευχθεί θα βοηθήσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει με ταχύτερους ρυθμούς την κοινωνική πολιτική που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Παράλληλα σημειώνει ότι η εισδοχή και η περίοδος παραμονής της λίρας στο ΜΣΙ 2 καθιστά επιτακτική τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης.

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι η σημασία της εισδοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΜΣΙ 2 της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να κριθεί "όταν ληφθεί υπόψη η προβληματική κατάσταση που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση με δημοσιονομικό έλλειμμα, ύψος δημόσιου χρέους και άλλους οικονομικούς δείκτες, που υπερέβαιναν κατά πολύ και σε απαράδεκτα επίπεδα τους οικονομικούς δείκτες του Μάαστριχ".

    Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, συνεχίζει η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πολύ μεγάλες προσπάθειες και με θετική ανταπόκριση του λαού και των οργανωμένων συνόλων στην οικονομική περισυλλογή και το νοικοκύρεμα που αυτή η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει, κατορθώσαμε να ανατρέψουμε τη συνολική οικονομική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, να θέσουμε υγιείς βάσεις στην οικονομία, σε βαθμό που έπεισε την αρμόδια Επιτροπή Χρηματοοικονομικών της ΕΕ, μετά από εξονυχιστικές έρευνες και μελέτες, να εκρίνει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΜΣΙ 2.

    "Η σωστή και πειθαρχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, που είναι αναγκαία και βασική προϋπόθεση για ένταξη σε αυτό το σημαντικό οικονομικό μηχανισμό της ΕΕ", συνεχίζει η δήλωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει για το επίτευγμα αυτό ευχαριστίες στον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την απο κοινού διαμόρφωση των κανόνων που στήριξαν στην Κύπρο και στο εξωτερικό την πολιτική εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, όλους τους Υπουργούς για την εποικοδομητική ανταπόκριση στις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής που είχαν ταχθεί, και τους λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας που εφάρμοσαν την οικονομική πολιτική πιστά.

    Εκφράζει ακόμα ευχαριστίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ιδιαίτερα την Επιτροπή Οικονομικών για τη συμβολή και συνεργασία τους.

    Εκφράζει επίσης ευχαριστίες στις συντεχνίες, τις οργανώσεις των εργοδοτών και γενικά σε όλα τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες "που είτε με υπομονή είτε με ανοχή συνέβαλαν και στήριξαν την οικονομική πολιτική που καθόρισε η κυβέρνηση".

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι η εξυγίανση, το νοικοκύρεμα και η ενίσχυση της οικονομίας που έχει επιτευχθεί θα βοηθήσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει με ταχύτερους ρυθμούς την κοινωνική πολιτική που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Η επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ένταξης στο ΜΣΙ 2, συνεχίζει η δήλωση, συνεπάγεται συγκεκριμένα και χειροπιαστά οφέλη για την κυπριακή οικονομία.

    Η περίοδος παρουσίας μας στο ΜΣΙ 2 και η πειθαρχημένη εφαρμογή των κανόνων που συνεπάγεται η ένταξη θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω θωράκιση της κυπριακής οικονομίας μέσω της αυξημένης διασφάλισης της σταθερότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας της κυπριακής λίρας που καθορίζεται σταθερή, ως αποτέλεσμα της ένταξης στο ΜΣΙ 2, με την ταυτόχρονη ενδυνάμωσει της αξιοπιστίας της, προσθέτει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    "Η εισδοχή και η περίοδος παραμονής στο ΜΣΙ 2 καθιστά επιτακτική τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής μας για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την επίτευξη των φιλόδοξων αλλά εφικτών στόχων που θέσαμε στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης όσον αφορά τον περαιτέρω περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείματος και του δημόσιου χρέους", προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα τονίζει ότι το επίτευγμα δημιουργεί ταυτόχρονα στερεές βάσεις για διοχέτευση πόρων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα.

    Μέσα στα πλαίσια που διαμορφώνει η ένταξη της Κύπρου στο ΜΣΙ 2, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνάδουν με την κατεύθυνση πολιτικής της ΕΕ.

    "Η προετοιμασία για την εισαγωγή του Ευρώ το συντομότερο δυνατό έχει ήδη αρχίσει, με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτωντας ότι ήδη έχουν συσταθεί Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή και άλλα όργανα και έχει αρχίσει η συνεργασία με αρμόδια όργανα της ΕΕ και χώρες μέλη της.

    "Είμαι βέβαιος ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα θα αξιοποιήσουν και θα επιστρατεύσουν στον ύψιστο βαθμό όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα, ώστε οι νέες σοβαρές προκλήσεις που τίθενται πλέον ενώπιόν μας με τη στοχευμένη υιοθέτηση του Ευρώ ως του Εθνικού μας νομίσματος να αντιμετωπιστούν με πλήρη επιτυχία", καταλήγει η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ενταξη στο ΜΣΙ 2

    Η ένταξη της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 αποτελεί μεγάλη επιτυχία, ταυτόχρονα όμως σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για εντατικοποίηση των προσπαθειών για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση και τόνωση της ανάπτυξης, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 30 April 2005 - 17:49:05 UTC