Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Πανεπιστήμιο Harvard - Κύπρος - Εκδήλωση
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΔΗΚΟ - ΚΕΑ - Ενσωμάτωση (1)
  • [05] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Κύπρος - ΕΕ - Πρώτη επέτειος ένταξης
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Αστυνομία Κύπρου - Λαθρομετανάστευση
  • [07] (Κ) Νέος Γενικός Εισαγγελέας - Τελετή διαβεβαίωσης
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Αρχίζει η δράση - Ανακοίνωση
  • [10] (Κ) Κάιρο - Υπουργός Εμπορίου - Συναντήσεις
  • [11] (K) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Απεσταλμένος - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Ολι Ρεν
  • [14] (Κ) Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού - Γενική Συνέλευση
  • [15] (Κ) Ολι Ρεν - Πρόγραμμα επίσκεψης
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λουξεμβούργο - ECOFIN
  • [18] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Ετήσια έκθεση 2004
  • [19] (Κ) ΕΕ - Χρόνος εργασίας - Ευρωβουλή - Κομισιόν
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Κίνας - Κυπριακό

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό όπως διαμορφώθηκαν μετά τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό στη Μόσχα, οι καταγγελίες για ρουσφέτι, ο φόνος που διαπράχθηκε χθες στα ξημερώματα, τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Αστυνομία για υποθέσεις σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και η πρόσθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ειδική τιμολογιακή πολιτική στην παροχή ρεύματος σε πολύτεκνες οικογένειες, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Προβάλλονται επίσης η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την ονομασία της φέτας, εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων μετά τις 20 Μαϊου, η επίσκεψη του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και οι πτήσεις από τη Λάρνακα προς Κωνσταντινούπολη μέσω Ρόδου από αεροπλάνα της θυγατρικής εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών στην Αθήνα Hellas Jet.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Αναζητείται ο υπεύθυνος του σκανδάλου'' γραφεί ότι το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση αφού πλέον η καμπάνα του νέου νοσοκομείου Λευκωσίας έχει κτυπήσει στη δική του αυλή, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να αρχίσει και έρευνα εντός του Υπουργείου και να αφορά συγκεκριμένους λειτουργούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η δολοφονία του 37χρονου Λούη Αραβή χθες τα ξημερώματα χαρακτηρίζεται από την αστυνομία ως ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα. Προσθέτει ότι ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους έκανε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στους ανθρώπους της νύχτας για υποθέσεις ναρκωτικών και ανέφερε ότι πρόκειται για επαγγελματικό κτύπημα.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Λιώνει ο πάγος ΟΗΕ Λευκωσίας'' γράφει ότι το Κυπριακό περνά σε φάση κινητικότητας, αφού επίσημα πλέον τα εμπλεκόμενα μέρη, προσπερνώντας τις ''ψυχρές'' μεταδημοψηφίσματος μέρες επιβεβαιώνουν ότι αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα η διπλωματία των απεσταλμένων ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης τεσσάρων προσώπων, ενός Αγγλου κτηματομεσίτη και τριών Τ/Κ σε σχέση με εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι και οι τέσσερις κατηγορούνται για ανέγερση μεγάλων συγκροτημάτων σε γη Ε/Κ στην περιοχή Κερύνειας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Σκληρό πόκερ κινητικότητας'' γράφει ότι η άφιξη του απεσταλμένου του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι σηματοδοτεί την έναρξη ενός πραγματικά "σκληρού πόκερ" για κινητικότητα στο Κυπριακό. Προσθέτει ότι ο Τάσος Τζιωνής θα έχει, μαζί με τον Πρεσβευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη συναντήσεις στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στις 15 Μαϊου, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου ζήτησε ήδη από την ΑΗΚ την εφαρμογή χαμηλότερης τιμολογιακής πολιτικής υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών, αλλά για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του μέτρου, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Κι άλλο, κι άλλο! Συμπληρώνουν το παζλ'' γράφει ότι χωρίς ανάσα είναι ο βομβαρδισμός καταγγελιών για ρουσφέτι, ενώ βαρύτατες είναι οι αιχμές κατά των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, την ίδια ώρα που ο νόμος για πάταξη του ρουσφετιού παραμένει νεκρό γράμμα. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο εκπορνεύονται 7.000 ''καλλιτέχνιδες'' με κέρδος στους πράκτορές τους 40 εκατομμυρίων λιρών το χρόνο. Προσθέτει ότι άλλες δύο νεαρές μετέβησαν στο Καταφύγιο Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και ζήτησαν προστασία καταγγέλλοντας τον εργοδότη τους, ο οποίος και συνελήφθη, για εξαναγκασμό σε πορνεία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ανάβουν μηχανές για πρωτοβουλίες'' γράφει ότι πριν ακόμη καταλαγιάσει ο απόηχος της τριμερούς συνάντησης Προέδρου Παπαδόπουλου - Ανάν - Ερντογάν, αρχίζουν οι διεργασίες για το Κυπριακό. Πρώτο βήμα η μετάβαση στη Νέα Υόρκη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσου Τζιωνή ως προσωπικού απεσταλμένου του Προέδρου και στη συνέχεια αναμένεται να περιοδεύσει στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ. Αλλού γράφει ότι πτήσεις από Λάρνακα προς Κωνσταντινούπολη μέσω Ρόδου άρχισαν να εκτελούν τα αεροπλάνα της θυγατρικής εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών στην Αθήνα Hellas Jet.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Ανοιξε ο δρόμος'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο δρόμος για την προετοιμασία μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό άνοιξε αλλά είναι ακόμα μακρύς μέχρι να ετοιμαστεί κατάλληλα ο νέος διάλογος για λύση του Κυπριακού. Προσθέτει ότι όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών για την προετοιμασία της νέας πρωτοβουλίας αναμένεται να αρχίσουν τις προσεχείς μέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απέρριψε προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας που ζητούσαν όπως η φέτα χαρακτηρισθεί γενικό προϊόν και να μην προστατεύεται η ονομασία της.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Τα ΗΕ σπρώχνουν για συνομιλίες για τις συνομιλίες'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ''θα αρχίσουν συνομιλίες με Ε/Κ ηγέτες τις επόμενες μέρες σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου''. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά της εκπροσώπου Τύπου του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, εξέφρασε τη βούλησή της να διαδραματίσει ένα ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο για να υιοθετηθούν οι δύο κανονισμοί (απευθείας εμπόριο και χρηματοδοτικός). Προσθέτει ότι ο κ. Ρεν θα βρίσκεται στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Μείωση επιτοκίων στις 20 Μαϊου;'' γράφει ότι η κυπριακή λίρα απόλαυσε μια ομαλή βόλτα τις πρώτες λίγες μέρες μετά την είσοδό της στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ και ανατιμήθηκε σε σύγκριση με την προ της εντάξεως ισοτιμία. Προσθέτει ότι η απόδοση της λίρας αύξησε τις ελπίδες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν όταν θα συνέλθει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στις 20 Μαϊου. Αλλού γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη, σε διαδοχή του παραιτηθέντος Σόλωνα Νικήτα.

    [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Πανεπιστήμιο Harvard - Κύπρος - Εκδήλωση

    Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με τις κυριότερες κυπριακές οργανώσεις στις ΗΠΑ, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ) και την ΠΣΕΚΑ, παρουσίασε τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, στο Harvard Club στη Νέα Υόρκη τη Διεθνή Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard για συνεργασία πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2004 στη Βοστόνη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Barry Bloom. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δημοκρατικός Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Paul Sarbanes.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Μόσχα - Δηλώσεις

    Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι να ετοιμαστεί κατάλληλα ο νέος διάλογος για λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: ''ας μην σπεύδουμε να χαιρετίσουμε την επανέναρξη κάποιας πρωτοβουλίας''.

    Σε δηλώσεις του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αισθάνεται ''κάποια ικανοποίηση'' που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ''έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι η δική μας πλευρά με ειλικρίνεια και συνέπεια επιδιώκει να βρει λύση του Κυπριακού'' και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διαπίστωση να είναι ευρύτερα αποδεκτή πλέον και στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη συνομιλία που είχε στη Μόσχα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συζήτησαν διάφορες ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες, και ο κ. Ανάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτά τα οποία η ε/κ πλευρά κάνει.

    Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να αναμένεται μια νέα πρωτοβουλία μετά τη συνομιλία που είχε στη Μόσχα, με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''στο επίσημο γεύμα καθόμουν δίπλα από τον κ. Ανάν στο ίδιο τραπέζι, με τον οποίο ασφαλώς μιλήσαμε για το Κυπριακό, και στο τέλος του γεύματος ήρθε στο τραπέζι και ο κ. Ερντογάν και ιστάμενοι και οι τρεις ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις''.

    ''Οπως ξέρετε, εγώ δεν σχολιάζω το περιεχόμενο τέτοιων συναντήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει με τον κ. Ερντογάν. Ομως μπορώ να σχολιάσω τις δηλώσεις τις οποίες ο ίδιος έχει κάμει. Αισθάνομαι κάποια ικανοποίηση ότι ο κ. Ερντογάν έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι η δική μας πλευρά με ειλικρίνεια και συνέπεια επιδιώκει να βρει λύση του Κυπριακού και ελπίζω αυτή η διαπίστωση να είναι και ευρύτερα αποδεκτή πλέον τόσο στο εξωτερικό αλλά ιδιαίτερα και στην Κύπρο'', είπε.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερντογάν είπε πως συμφωνήθηκε ότι είναι παρελθόν πλέον τόσο η Λουκέρνη όσο και το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν και πως θα μπορούσε να αρχίσει μια νέα διαδικασία λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας και ''ούτε εξυπηρετεί κανένα σκοπό και είναι δυνατό και να παραβλάψει οποιεσδήποτε προοπτικές υπάρχουν για μια ανανεωμένη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού''.

    ''Εμείς εδώ και αρκετό καιρό εργαζόμαστε για την προετοιμασία των συνομιλιών. Σε αυτό απέβλεπε κυρίως η συνομιλία μου με τον κ. Ανάν και στη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας με τον κ. Ερντογάν στην κοινή έκφραση επιθυμίας για λύση του Κυπριακού έγινε μια σχετική παρατήρηση'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερντογάν μίλησε για ''συμφωνία'' περί νέας διαδικασίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα''.

    Ερωτηθείς εάν συμφωνήθηκε κάτι άλλο σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας.

    ''Ανταλλάξαμε απόψεις, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την προετοιμασία των συνομιλιών, που πρέπει καλώς να προετοιμαστούν, και αυτό γίνεται αποδεκτό από όλους, γιατί πρέπει την επόμενη φορά να έχουμε λογική ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε καλό αποτέλεσμα'', είπε.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για δημοσιεύματα περί συμφωνίας με τον κ. Ανάν να σταλεί προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου στην έδρα του ΟΗΕ και, αναλόγως των αποτελεσμάτων και των διαβουλεύσεων που θα υπάρξουν εκεί, θα στείλει και ο κ. Ανάν εκπρόσωπό του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν υπάρχει αυτό το πλαίσιο της συμφωνίας να γίνει το ένα ή να γίνει το άλλο''.

    ''Συζητήσαμε διάφορες ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι ο ίδιος ο κ. Ανάν εξέφρασε μεγάλη δυσαρέσκεια για τη δημοσιοποίηση τέτοιων ειδήσεων και πληροφοριών, δυσαρέσκεια για το γεγονός της δημοσιοποίησης τέτοιου είδους εικασιών και απόψεων'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση πότε εκφράστηκε αυτή η δυσαρέσκεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Στη διάρκεια της συνομιλίας μου μαζί του. Οχι για μας''.

    Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ''όλα αυτά έχουν διαρρεύσει από άλλες πηγές και ο κ. Ανάν με διαβεβαίωσε ότι δεν είναι από τα Ηνωμένα Εθνη και μάλιστα εξέφρασε δυσαρέσκεια εάν αυτού του είδους τα δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας''.

    Ερωτηθείς εάν έχει εγκαταλειφθεί η αξίωση των Ηνωμένων Εθνών για κατάθεση γραπτώς των θέσεων της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν έχουμε κάνει διαπραγματεύσεις με τον κ. Ανάν και δεν εγεννήθη θέμα ούτε εγκατάλειψης θέσεων ούτε επίτευξης συμφωνίας''.

    ''Ανταλλάξαμε απόψεις πώς είναι δυνατό να κινηθούμε στην κοινή επιθυμία για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες, πράγμα προς το οποίο συμφωνεί απολύτως ο Γενικός Γραμματέας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτά τα οποία η δική μας πλευρά κάνει'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αναφορικά με δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίου ότι τα Ηνωμένα Εθνη αποδέχονται το αίτημα της ε/κ πλευράς για να δοθούν προφορικά οι ανησυχίες της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει δει τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή και ''δεν ξέρω με ποια έννοια το έχει αναφέρει''.

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος μετά τη συνάντηση στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Εχω επαναλάβει και αυτή τη φορά τις απόψεις που σε όλες τις συναντήσεις έχω επαναλάβει για την ετοιμότητα της πλευράς μας και το ζωηρό μας ενδιαφέρον το ταχύτερο δυνατό να προετοιμαστεί κατάλληλα ένας διάλογος και να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία''.

    ''Νομίζω ότι αυτή η θέση γίνεται τώρα ευρύτερα κατανοητή και αυτό από μόνο του είναι ελπιδοφόρο'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση γιατί προέβη στις προχθεσινές του δηλώσεις ο κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει και σημείωσε ότι ''δεν είναι η πρώτη φορά που, ενώ εγώ δεν είχα πει τίποτα για τις συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Ερντογάν τις αποκάλυψε''.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το δικό του συμπέρασμα και αν έχει βγει κάτι καινούργιο από αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, υπήρξε αμοιβαία κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς όσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα, όμως ας μην σπεύδουμε να χαιρετίσουμε την επανέναρξη κάποιας πρωτοβουλίας, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι να ετοιμαστεί κατάλληλα ο νέος διάλογος''.

    Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο και ''μπορεί να είναι ζημιογόνο να συζητούμε δημόσια είτε διαδικασίες είτε άλλα''.

    ''Αλλωστε έχω πει, οι προσπάθειες της κυβέρνησης και εμένα, ακόμα και όταν όλος ο Τύπος στην Κύπρο έγραφε για την αδράνεια και την παθητικότητα της στάσης μας, έχουν αρχίσει εδώ και δυο μήνες. Και όμως τίποτε δεν έχω πει διότι έτσι επιβάλλει, κατά τη γνώμη μου, το καλό του τόπου και αν ειλικρινά επιθυμούμε να προετοιμαστεί καλά ένας διάλογος'', είπε.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τη ρωσική κυβέρνηση για τη θερμή φιλοξενία, καθώς και για το γεγονός ότι τιμήθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για τη συμμετοχή του στον πόλεμο, που αποτελεί και τιμή για την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη Μόσχα παρέστη ''στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πατριωτικής νίκης και της νίκης εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού''.

    ''Ηταν μία εντυπωσιακή παρουσίαση, ιδιαίτερα που δόθηκε τιμή στους βετεράνους του πολέμου και είναι αξιοσημείωτο ότι τόσοι αρχηγοί κρατών απέδωσαν ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για τις θυσίες του ρωσικού λαού στον πόλεμο. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο σε ανθρώπινες ζωές τα θύματα της Ρωσίας είναι περισσότερα από όλων των άλλων εμπόλεμων χωρών μαζί'', είπε.

    ΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσανατολίζεται να στείλει στην περιοχή το Βοηθό ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, σε διερευνητική αποστολή για το Κυπριακό.

    Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε, απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Ανάν θα στείλει απεσταλμένο του στην περιοχή, είπε: Ετσι φαίνεται, αφού αρκετά μέρη ενδιαφέρονται να δεχθούν απεσταλμένο του».

    Σε ερώτηση αν αυτός θα είναι ο κ. Πρέντεργκαστ, ο κ. Οκάμπε απάντησε: Φαίνεται ότι θα είναι ο κ. Πρέντεργκαστ».

    H εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει αν ο ΓΓ των ΗΕ προτίθεται να διορίσει το συνεργάτη του ως μόνιμο ειδικό του απεσταλμένο για το Κυπριακό.

    Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η κ. Οκάμπε επανέλαβε την προχθεσινή δήλωση εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη συνομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, του ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποστείλει απεσταλμένο του στη Νέα Υόρκη για διερευνητικές διαβουλεύσεις.

    Σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν την προσεχή Δευτέρα.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις του χθες στο Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είπε πως ''πάντα ήταν και είναι σκοπός μας να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού μέσω διαδικασίας διαπραγματεύσεων'', όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

    ''Δεν πρέπει να έχουμε άλλη αποτυχία. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα διασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη θετική έκβαση μιας ενδεχόμενης επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας'' τόνισε ο κ. Μολυβιάτης και διευκρίνισε πως ''μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν προκαταρκτικές διερευνητικές επαφές μεταξύ Λευκωσίας και Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να διασφαλισθεί ότι το πρώτο βήμα δεν θα είναι και το τελευταίο''.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν έχει ένδειξη για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, υπό το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Δεν έχω κάποια τέτοια ένδειξη'' είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι δεδομένη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ''για την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης με στόχο την επανένωση του νησιού''.

    ''Η όποια πρωτοβουλία όμως πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη προετοιμασία, έτσι ώστε να υπάρχουν τα εχέγγυα για την επιτυχή, αυτή τη φορά, κατάληξη όποιας προσπάθειας ενδέχεται να ξεκινήσει'', τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ προτίθεται να συναντηθεί και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ''δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά του. Μπορώ να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω''.

    ΕΕ - Εκπρόσωπος Επιτρόπου Διεύρυνσης - Επίσκεψη Ρεν - Κανονισμοί

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο μαζί με την κυβέρνηση της Κύπρου στο θέμα των δύο κανονισμών που πρότεινε για το απευθείας εμπόριο και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο σεμιναρίου για δημοσιογράφους που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Κριστίνα Νάτζι, ανέφερε επίσης ότι ο Επίτροπος Ολι Ρεν θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 12 και 13 Μαϊου.

    Εξάλλου, όπως δήλωσε εντός του σεμιναρίου, η Επιτροπή θα αναλάβει ένα ενεργό ρόλο στο Κυπριακό και θέση της ήταν πάντα ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί η συγκυρία που υπάρχει τώρα για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή πάντα υποβοηθούσε τις προσπάθειες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ερωτηθείσα εάν ο κ. Ρεν θα μεταφέρει μαζί του στην Κύπρο πρόταση για την Αμμόχωστο, η κ. Νάτζι είπε στο ΚΥΠΕ ότι ''το πακέτο της πρότασης της Επιτροπής, δηλαδή του εμπορίου και της οικονομικής βοήθειας, είναι μια πρόταση που έχει υιοθετηθεί πέρυσι και μεταφέρθηκε τώρα στα κράτη-μέλη και στο Συμβούλιο για απόφαση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση αυτών των μέτρων''.

    Ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες των συζητήσεων που θα έχει ο Επίτροπος Ρεν στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον αυτός θα είναι ο σκοπός της επίσκεψης του κ. Ρεν στην Κύπρο, είπε ''Οχι. Ο σκοπός της επίσκεψής του είναι να επισκεφθεί την Κύπρο ως ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση. Αυτή θα είναι η πρώτη του φορά. Δεν έχει επισκεφθεί ξανά την Κύπρο και αυτή είναι μια συνήθης διαδικασία που ακολουθεί ο Επίτροπος, να επισκέπτεται όλες τις χώρες που έχουν σχέση με τις δραστηριότητές του''.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ρεν θα κάνει διάλογο με ηγέτες πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και στις δύο κοινότητες της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ''αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψής του''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Περιουσίες

    Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για το θέμα των περιουσιών στα κατεχόμενα καταβάλλονται σε κάθε βήμα, σε κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατό τρόπο και αφήνεται στον πολίτη το δικαίωμα εάν θα διεκδικήσει ή όχι και πώς αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου παρέστη στους εορτασμούς για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και σε παρατήρηση ότι έχουν εκδοθεί από το δικαστήριο στην Κύπρο τέσσερα ευρωπαϊκά εντάλματα εναντίον ενός Βρετανού και τριών Τ/Κ για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οι θέσεις μας για το θέμα των περιουσιών είναι γνωστές''.

    ''Αποτελεί σφετερισμό, αποτελεί αξιοποίηση κλεμμένης περιουσίας σε μία προσπάθεια να βρεθούμε προ τετελεσμένων πάνω σε μία πτυχή του Κυπριακού που είναι, κατά τη γνώμη μου, μία από τις πιο βασικές και, όπως και άλλες φορές έχουμε δηλώσει, τα θέματα των περιουσιών, η περιπλοκότητα και η αδικία των προνοιών του σχεδίου Ανάν ίσως είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε το σχέδιο'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''επομένως η προσπάθεια των πολιτών, των ιδιωτών να προασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα της περιουσίας, ιδιαίτερα όταν ο σφετερισμός γίνεται από ξένους και μόνο για σκοπούς εκμετάλλευσης ή δημιουργίας τετελεσμένων, νομίζω είναι θέμα που αφορά τον κάθε πολίτη και δεν θέλω να πω περισσότερα για τις ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση''.

    Είπε, επίσης, ότι ''οι προσπάθειές μας καταβάλλονται σε κάθε βήμα, σε κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατό τρόπο και αφήνεται στον πολίτη το δικαίωμα εάν θα διεκδικήσει ή όχι και πώς αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα''.

    Υπουργός Αμυνας - Πρόεδρος ''CISM'' - Γενική Συνέλευση

    Τα δικά της μηνύματα σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον αθλητισμό και τη χρησιμότητά του εντός του στρατιωτικού τομέα θα δώσει η 60η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού ''CISM'', η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    ''Και αναμφίβολα και η δική μας Εθνική Φρουρά έχει να συμβάλει και συμβάλλει ενεργά σε αυτήν όλη την προσπάθεια'', σημείωσε.

    Σε δηλώσεις του χθες ύστερα από συνάντηση με μέλη του ''CISM'', με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, Ταξίαρχο Gianni Gola, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως θα λάβουν μέρος πέραν των 300 συνέδρων από 90 χώρες από όλο τον κόσμο.

    Είπε επίσης πως την τελετή έναρξης, η οποία θα γίνει στις 12 Μαΐου, στις 1100 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στην τελετή έναρξης θα παραστούν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, Ολυμπιονίκες και οι 300 σύνεδροι από όλο τον κόσμο.

    Ο Πρόεδρος του ''CISM'' εξέφρασε στον Υπουργό Αμυνας την εκτίμηση του για το ρόλο που παίζει η Εθνική Φρουρά στη διοργάνωση της Συνέλευσης, οι εργασίες της οποίας θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο ΑΙΝΕΙΑΣ στην Αγία Νάπα.

    Ανέφερε πως η Κύπρος έγινε μέλος το 1991 κατά τη διάρκεια της 46ης Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης του ''CISM'' που έγινε στην Τανζανία και από τότε οι αθλητές της παρουσιάζονται σε κάθε δραστηριότητα, σε κάθε διαγωνισμό, κερδίζοντας μετάλλια.

    Η παρουσία στην Κύπρο των ηγετών του ''CISM'' αποδεικνύει ότι προωθείτε η ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας, που είναι η βασική φιλοσοφία της οργάνωσης.

    Βρετανός Πρωθυπουργός - Andrew Adonis - Διορισμός

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αψηφώντας σωρεία αντιδράσεων από διάφορες πλευρές και περισσότερο από την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού κόμματος, διόρισε τελικά τον κυπριακής καταγωγής, από πατέρα, ανώτερο σύμβουλο του Andrew Adonis, ως Υφυπουργό Παιδείας απονέμοντας του ταυτόχρονα τίτλο ευγενείας που τον καθιστά μέλος της Βουλής των Λόρδων.

    Δεδομένου ότι για να υπουργοποιηθεί κάποιος πρέπει να ανήκει σε ένα από τα δύο σώματα της Βουλής και ο Andrew Adonis δεν ήταν βουλευτής, ήταν αναγκαία η απονομή τίτλου ευγενείας για να μπορεί να παρακάθεται στη Βουλή των Λόρδων.

    Ο Andrew Adonis ήταν μέλος της ομάδας συμβούλων της πρωθυπουργίας, στον τομέα της Παιδείας από το 1998. Το 2001 του ανετέθη η αρχηγία της ομάδας αλλά δύο χρόνια αργότερα επανήλθε στον τομέα της Παιδείας λόγω της μεγάλης σημασίας που αυτός όπως και άλλοι τομείς υπηρεσιών αποκτούσαν στο όλο κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Μέρος των εντόνων αντιδράσεων που προκάλεσε η πρόθεση του Πρωθυπουργού να υπουργοποιήσει τον Andrew Adonis οφειλόταν στην τεράστια, όπως την αποκαλεί η ''Financial Times'', επιρροή που αυτός ασκεί στην 10 Downing Street πράγμα που επιφέρει τριβές στις σχέσεις της πρωθυπουργίας με το Υπουργείο Παιδείας και σε μια περίπτωση, εκείνη της Estelle Morris, οδήγησαν την Υπουργό σε παραίτηση.

    Επίσης, ο Andrew Adonis ταυτίσθηκε με την αύξηση των φοιτητικών διδάκτρων την οποία τελικά επέβαλε ο Πρωθυπουργός παρά την έντονη αντίδραση μεγάλου αριθμού βουλευτών.

    Ο Andrew Adonis θα είναι τρίτος στην ιεραρχία του υπουργείου με πρώτη την Υπουργό Ruth Kelly και δεύτερη, από την οποία θα παίρνει οδηγίες, την Υφυπουργό Jacqui Smith.

    O νέος Υφυπουργός, γνωστός από χθες ως Λόρδος Adonis, είναι γιος Κυπρίου μετανάστη με Αγγλίδα μητέρα και φοίτησε στην Οξφόρδη. Ο πατέρας του, από τη Γιαλούσα, εργαζόταν στην Ταχυδρομική Υπηρεσία. Είναι τώρα συνταξιούχος.

    Κρατική Εκθεση - 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Με τη συμμετοχή 300 συνολικά εκθετών πραγματοποιείται φέτος η 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου, στη Λευκωσία, από τις 20 μέχρι τις 29 Μαϊου, η οποία θα καλύπτει συνολικά 40.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, με εμφανή τη συμμετοχή της ντόπιας παραγωγής.

    Στη φετινή Εκθεση συμμετέχει και το Τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο με 50 εκθέτες, που καταλαμβάνουν 980 τετραγωνικά μέτρα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων είπε πως η φετινή έκθεση περιλαμβάνει άλλες εξειδικευμένες εκθέσεις, οι οποίες είναι η Εκπαιδευτική Εκθεση, το Ιδανικό Σπίτι, η Γεωργική, η Offitec, η Εκθεση Αυτοκινήτου και άλλες.

    Ανέφερε ακόμα πως στις αίθουσες της Αρχής οργανώνονται και εκθέσεις με θέματα όπως τρόφιμα, βιβλία, κομμωτική, ταξίδια, τουρισμός, υγεία, έπιπλα, ένδυση και υπόδηση και μουσική.

    Τα επίσημα εγκαίνια της Εκθεσης θα τελέσει την Πέμπτη, 19 Μαϊου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες, λόγω των πτωτικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 1.217,48 μονάδες. Αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,42 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρήσε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 214.000 λιρών.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,35% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,78 μονάδες.

    [04] (Κ) ΔΗΚΟ - ΚΕΑ - Ενσωμάτωση (1)

    Την ενσωμάτωση του ΚΕΑ στο ΔΗΚΟ ανακοίνωσαν σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο Πρόεδρος ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης, ύστερα από συνάντηση που έγινε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

    [05] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Κύπρος - ΕΕ - Πρώτη επέτειος ένταξης

    Η Κύπρος από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποκόμισε ένα πολύ μεγάλο όφελος παρόλο που στην ενταξιακή πορεία της αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Οπως ανέφερε, ''επιδιώξαμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την πολιτική πλευρά, αλλά και για να διασφαλίσουμε περισσότερο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Παράλληλα πιστεύω ότι μεσοχρόνια και μακροχρόνια θα έχουμε πολύ περισσότερο όφελος, παρά προβλήματα από την ένταξή μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής''.

    ''Λειτουργούμε με ένα αρκετά ικανοποιητικό τρόπο στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και νιώθουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τη διασφάλιση του μέλλοντος αυτού του τόπου, αλλά και σε σχέση με τη διασφάλιση της ύπαρξης των μελλοντικών γενεών Κυπρίων στο τόπο μας'', σημείωσε.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Αστυνομία Κύπρου - Λαθρομετανάστευση

    Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που φθάνουν στην Κύπρο έχει αυξηθεί ανησυχητικά και η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στην κάθοδο των παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων.

    Οπως ανέφερε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, σύμφωνα με έκθεση της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών η Κύπρος είναι στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των λαθρομεταναστών αναλογικά, ενώ για το 2004 οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 499% κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση σε εκατοστιαία αναλογία.

    Προειδοποίησε ότι ''εάν συνεχίσει αυτή η αυξητική τάση η Κύπρος θα αντιμετωπίσει οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα λόγω του μικρού μεγέθους της''.

    Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης είναι το κύριο θέμα του 27ου Συνεδρίου Αστυνόμευσης Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών που πραγματοποιείται στη Λευκωσία από σήμερα μέχρι τις 13 Μαϊου.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου υπογράμμισε ότι το κύριο κύμα μεταναστών έρχεται από τα κατεχόμενα, λόγω του ότι η Τουρκία παραχωρεί θεωρήσεις σε άτομα τρίτων χωρών κυρίως μουσουλμανικών, οι οποίες ισχύουν και για τα κατεχόμενα, αλλά και λόγω παράνομων δικτύων στα βόρεια της Κύπρου από Τούρκους ή Τ/Κ.

    [07] (Κ) Νέος Γενικός Εισαγγελέας - Τελετή διαβεβαίωσης

    Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο έδωσε σήμερα ο νέος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πίστη προς το σύνταγμα με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5767               0,5801
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4476               0,4502
    Λίρα Αγγλίας              0,8436               0,8486
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4244            0,4277
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3478            0,3505
    Δολάριο Καναδά                  0,3598            0,3626
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0625            0,0630
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3731            0,3760
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Αρχίζει η δράση - Ανακοίνωση

    Δίνεται αύριο η εκκίνηση του Ράλλι Κύπρος 2005, που για έκτη συνεχή χρονιά περιλαμβάνεται στο καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIA. Οργανωτικά, τα πάντα είναι έτοιμα και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Συνολικά 60 πληρώματα κάνουν εκκίνηση στις 20:30 και από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ρίχνονται στην πιο σκληρή μάχη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

    [10] (Κ) Κάιρο - Υπουργός Εμπορίου - Συναντήσεις

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, εκπροσώπους του ΚΟΤ και του ΚΕΒΕ, καθώς επίσης και ομάδα επιχειρηματιών, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Τουρισμού της χώρας Αχμεντ Ελ Μαγράμπι.

    [11] (K) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Απεσταλμένος - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απέφυγε σήμερα να πει κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αποστείλει ως απεσταλμένο του στην έδρα των ΗΕ για διαβουλεύσεις το Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος είπε πως μόνιμη προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι να υπάρξει σωστή προετοιμασία για την επανέναρξη διαδικασιών και διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας πως εάν υπάρξει σωστή προετοιμασία ''είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και αύριο τις νέες διαπραγματεύσεις''.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  327.821,34
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,02    -0,46    302.533,38
    FTSE/CySE 20                           407,00    -0,44    145.758,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.219,20    -0,44    147.461,42
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.034,60    -0,31     40.362,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.018,64     0,75     43.996,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.212,16    -0,44    187.824,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.241,55    -0,38     96.929,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    996,50    -1,74      6.505,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.022,77    -0,31     76.164,64
    FTSE Med (10/05/2005)                7.362,89     0,48
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Ολι Ρεν

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να έχει χρήσιμες και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Ρεν, ο οποίος αρχίζει αύριο τις επαφές του στο νησί, ο κ. Χρυστοστομίδης ανέφερε πως αναμένεται να υπάρξουν χρήσιμες και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τον κ. Ολι Ρεν επί όλων των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο και την ΕΕ.

    [14] (Κ) Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού - Γενική Συνέλευση

    Πέραν των 300 συνέδρων από 90 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, βρίσκονται στην Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της 60ής Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (ΔΣΣΑ).

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λέσχη Αξιωματικών Λευκωσίας, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Πρόεδρος του ΔΣΣΑ Ταξίαρχος Τζιάνι Γκόλα και ο Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού της ΕΦ Ταγματάρχης Πολύκαρπος Στασή αναφέρθηκαν στην ανάληψη από την Κύπρο της διοργάνωσης της Γενικής Συνέλευσης και εξήραν το ρόλο του στρατιωτικού αθλητισμού στην ειρηνική συνύπαρξη και φιλία των λαών.

    [15] (Κ) Ολι Ρεν - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την τ/κ ηγεσία θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Κύπρο ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο κ. Ρεν, o oποίος θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ, θα συμμετάσχει επίσης σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία και θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η χρηματαγορά από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,44% και έκλεισε στις 1.212,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 86,02 μονάδες, σημειώνοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,46%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 327 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 19% του τζίρου.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,44% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 407 μονάδες.

    [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λουξεμβούργο - ECOFIN

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναχωρεί την Πέμπτη 12 Μαΐου, για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Μαΐου, 2005.

    Kατά τη σύνοδο θα γίνει συζήτηση για το προσχέδιο Γενικών Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής (ΓΚΟΠ) για την περίοδο 2005-2008, ενόψει της τελικής υιοθέτησης των ΓΚΟΠ από το ECOFIN τον Ιούνιο και την παρουσίασή τους στη σύνοδο των αρχηγών κρατών των μελών της ΕΕ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [18] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Ετήσια έκθεση 2004

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα, όπως η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ον έτος ηλικίας, η δραστική μείωση των ρυθμών αύξησης του κρατικού μισθολογίου και η επεξεργασία ενός νέου αναθεωρημένου αναπτυξιακού μοντέλου.

    Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακόμη υλοποιήσει, από τα δύο Προγράμματα Σύγκλισης που υποβλήθηκαν το 2004 στην ΕΕ, μέτρα, τα οποία έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, υπό την έννοια, είτε της αύξησης των εσόδων είτε της μείωσης των δαπανών, είπε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη σε δύο χρόνια στην ευρωζώνη «με αυξημένο συντονισμό και πλήρη συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων και σταθερή εμμονή στην προδιαγραφείσα πολιτική».

    [19] (Κ) ΕΕ - Χρόνος εργασίας - Ευρωβουλή - Κομισιόν

    Τo Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε σήμερα κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μονιμοποίηση της κατ εξαίρεση και με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου υπέρβασης του ανώτατου ορίου των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως. Παράλληλα ζήτησε την ανάκληση του μέτρου αυτού μέσα σε μια τριετία.

    Η σημερινή εξέλιξη, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων αλλά και της Επιτροπής, υποχρεώνει τώρα την Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών να διαβουλευθούν με την Ευρωβουλή προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το κατά πόσον θα αποστείλει απεσταλμένο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για διερευνητικές επαφές, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς αν θα στείλει απεσταλμένο στα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε συμφωνήσει με τον ΓΓ ότι όλες οι προσπάθειες που γίνονται για προετοιμασία των συνομιλιών να μην δημοσιοποιούνται''.

    ''Αυτό εγώ τηρώ και δεν νομίζω ότι έχει καμιά σημασία ούτε για σας, ούτε για τον κόσμο, ούτε για κανένα'', πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη σεναριολογία που αναπτύσσεται στον Τύπο γύρω από το θέμα ως ''κουτσομπολιό''.

    [21] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Κίνας - Κυπριακό

    Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά την εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που να σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και η οποία θα ικανοποιεί τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων του νησιού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Zhaoxing υπογράμμισε ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει ενεργά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 11 May 2005 - 17:49:19 UTC