Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΑΤΗΚ - Εμπορευματοκιβώτια - Ψευδοκράτος
  • [03] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Αγωνιστικό μέρος - Εναρξη
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίτροπος για τη Διεύρυνση
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο της Ευρώπης - Σύνοδος κορυφής
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίτροπος για τη Διεύρυνση (2)
  • [08] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκδήλωση προς τιμήν του Γλαύκου Κληρίδη
  • [09] (Κ) Κατεχόμενα - Σερντάρ Ντενκτάς - Επίτροπος για τη Διεύρυνση
  • [10] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τζιωνής - Πρέντεργκαστ (1)
  • [11] (Κ) Επίτροπος για την Διεύρυνση - Εκδήλωση - Ομιλία (1)
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Ευρωβουλή - Αδάμου
  • [14] (Κ) Βουλή - Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [15] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τζιωνής - Πρέντεργκαστ (2)
  • [16] (Κ) Υπουργός Υγείας - Γενεύη - Σύνοδος ΠΟΥ
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Internet - Χρήστες - Κύπρος - ΕΕ
  • [19] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Ολοκληρώθηκαν οι τρεις πρώτες ειδικές διαδρομές
  • [20] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΑΤΗΚ - Εμπορευματοκιβώτια
  • [21] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες
  • [22] (K) Κύπρος - Αλμούνια - Επίσκεψη
  • [23] (Κ) Επίτροπος για τη διεύρυνση - Εκδήλωση - Ομιλία (2)
  • [24] (K) Αθήνα - Βουλή - Καραμανλής- Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [25] (Κ) Δικοινοτικό Κέντρο Πληροφόρησης - Εγκαίνια
  • [26] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ματσάκης - Τόγκο - Βιρμανία
  • [27] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Χωρίς Gronholm αύριο
  • [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [29] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Επίσημη επίσκεψη
  • [30] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Προηγείται ο Σεμπαστιάν Λοέμπ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι επαφές του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για την Διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ στην Κύπρο, η έναρξη διερευνητικών επαφών για το Κυπριακό με την αποστολή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο νησί, τα πέντε εμπορευματοκιβώτια με εξοπλισμό της ΑΤΗΚ που μεταφέρθηκαν παράνομα από τη Ρουμανία στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ανευθυνότητα πολλών μεγατόνων'' γράφει ότι πέντε κοντέινερς γεμάτα εξοπλισμό που παράγγειλε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για τις ανάγκες της, παραμένουν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, στην κατεχόμενη πλευρά, επειδή αν επιτραπεί η μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές θα παραβιασθεί ο κανονισμός της πράσινης γραμμής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενάντια στην απασχόληση ξένων εργαζομένων στην Κύπρο μπορεί να στραφούν οι Κύπριοι εργαζόμενοι και οι συντεχνίες τους αν δεν βελτιωθούν και κατοχυρωθούν οι όροι εργασίας τους έτσι που να εξισωθούν με τους όρους εργασίας των Κυπρίων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Προκλητικοί και πάλι οι Αμερικανοί'' γράφει ότι νέες αμερικανικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου επιχειρούν αυτή τη φορά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, αντιπροσωπεία των οποίων αναμένεται να πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα μέσω της Τουρκίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει την πλήρη υποστήριξη του κόμματος του εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις για διάλογο που θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στην οριστική λύση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Στα τέλη Μαϊου ο Πρέντεργκαστ'' γράφει ότι έτοιμα εμφανίζονται τα Ηνωμένα Εθνη να εισέλθουν δυναμικά στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών για το Κυπριακό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει να στείλει στο τέλος Μαϊου το Βοηθό του Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο νησί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά το ναυάγιο της συνάντησης με τη διαχειριστική επιτροπή για το σχέδιο Ακάμα, οι κοινοτάρχες της περιοχής κατασκήνωσαν χθες διαμαρτυρόμενοι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Δίαυλος Παπούλια για νέα κινητικότητα'' γράφει ότι η Αθήνα ξεκλειδώνει τη στασιμότητα στο Κυπριακό με παρέμβαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος άναψε το πράσινο φως στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να προχωρήσει σε κινήσεις. Ο κ. Μπους ρώτησε τον κ. Παπούλια αν ήρθε η στιγμή να προχωρήσει στο Κυπριακό και ο Ελληνας Πρόεδρος απάντησε θετικά σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ. Μπους πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία προς την Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στους οκτώ μήνες φθάνει η λίστα αναμονής για εξετάσεις αιμάτωσης του μυοκαρδίου ενώ συνεχώς προστίθενται σε αυτή δεκάδες νέοι ασθενείς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χρυσή τομή με Βαρώσι'' γράφει ότι δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν χθες στις επαφές Κομισιόν-Συμβουλίου από την μια και των δύο πλευρών στην Κύπρο από την άλλη - η επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και το απευθείας εμπόριο της ΕΕ-κατεχομένων. Και στα δύο όμως, αν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος αυτή ήρθε μάλλον με βήμα σημειωτόν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έμποροι όπλων στα κατεχόμενα, κυρίως πρώην στρατιωτικοί, εξοπλίζουν τους παράνομους στις ελεύθερες περιοχές έναντι αδράς αμοιβής.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Επείγει η λύση'' γράφει ότι ως επείγουσα ανάγκη χαρακτηρίζουν τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ο Επίτροπος για τη διερεύνηση Ολι Ρεν και ο ΥΦΕΞ του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ολοκληρώθηκε η αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων στην περιοχή Αστρομερίτη-Ζώδιας, που έγινε με σκοπό την προετοιμασία για διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης επί του δρόμου Αστρομερίτη-Ζώδιας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι εκατοντάδες επιβατών ταλαιπωρήθηκαν χθες κατά την είσοδό τους στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όταν εργαζόμενοι στα καταστήματα αδασμολογήτων απέκοψαν το δρόμο και τις εισόδους προς το Αεροδρόμιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νοσοκόμοι της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας θα κατέλθουν σε απεργία την ερχόμενη Δευτέρα απαιτώντας όχι καλύτερες μισθοδοτικές απαιτήσεις αλλά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τόσο για τους ιδίους όσο και για τους ασθενείς.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει ότι ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν εξέφρασε την αντίθεσή του χθες στον αυξανόμενο αριθμό δικαστικών αγωγών από Ε/Κ για την εκμετάλλευση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για μια διευθέτηση με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Η εβδομαδιαία πολιτική-σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' γράφει ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλωνας Νικήτας ζήτησε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας ''τη διεξαγωγή αστυνομικής ανάκρισης για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε σχέση με δραστηριότητες εταιρειών του εκδότη της εφημερίδας 'Πολίτης' Γιάννη Παπαδόπουλου''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''ημέρα με την ημέρα εδραιώνεται στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτικών και πολιτών ο Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού ως σοβαρός, αποφασιστικός και εργατικός''.

    [02] (Κ) ΑΤΗΚ - Εμπορευματοκιβώτια - Ψευδοκράτος

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) αρνήθηκε να παραλάβει πέντε εμπορευματοκιβώτια, τα οποία εκφορτώθηκαν χθες παράνομα στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου από εμπορικό πλοίο υπό ρουμανική σημαία.

    Τα εμπορευματοκιβώτια μετά την εκφόρτωσή τους στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου τοποθετήθηκαν σε φορτηγά, τα οποία έφθασαν χθες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές.

    Η Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο των φορτηγών στις ελεύθερες περιοχές, ενώ η ΑΤΗΚ θα παραλάβει τα εμπορευματοκιβώτια όταν μεταφερθούν μέσω των νομίμων λιμανιών της Δημοκρατίας και αυτός είναι όρος καταγραμμένος σε όλες τις διεθνείς προσφορές που προκηρύσσει η ΑΤΗΚ.

    [03] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Αγωνιστικό μέρος - Εναρξη

    Ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί από το Παλέ ντε Σπορ της Λεμεσού το αγωνιστικό μέρος του Ράλλι Κύπρου 2005.

    Στις 8.30 αναχώρησε από το Παλέ ντε Σπορ το πρώτο από τα 54 αυτοκίνητα που πέρασαν τον τεχνικό έλεγχο.

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίτροπος για τη Διεύρυνση

    Παρέμβαση για τερματισμό της παράνομης αξιοποίησης των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και υπόδειξη ότι οι οποιοιδήποτε κανονισμοί τυγχάνουν της σύμφωνης γνώμης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, έκανε προς τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιθ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι από πλευράς τους θίγηκε η ανάγκη για σύντομη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή της ένωση με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αναμένεται όπως αρχίσει να υλοποιεί τις πρόνοιές του.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Επίτροπος διεύρυνσης - Νίκολας Σμιτ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος έδωσε το απόγευμα στο Λήδρα Πάλας δημοσιογραφική διάσκεψη για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Οπως είπε, η κοινή αποστολή του ιδίου εκ μέρους της Επιτροπής και του Υφυπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ εκ μέρους της προεδρίας της ΕΕ, ''αποδεικνύει ότι ψάχνουμε πολύ σοβαρά για μια λύση του Κυπριακού εκ μέρους της ΕΕ''.

    ''Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι μια συνολική λύση και η επανένωση της Κύπρου και υπάρχει τώρα μια νέα συγκυρία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και είμαστε έτοιμοι ως Επιτροπή να διαδραματίσουμε ένα ενεργό ρόλο στη διαδικασία και να στηρίξουμε την επανέναρξη σοβαρών συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ'', είπε.

    Ο κ. Ρεν ερωτηθείς για το θέμα των ε/κ περιουσιών και τις αγωγές εκ μέρους Ε/Κ εναντίον σφετεριστών των περιουσιών τους στα κατεχόμενα, είπε ότι αυτό το θέμα αποδεικνύει ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό, καθώς η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένταση στο νησί.

    Για το θέμα των δύο κανονισμών, του χρηματοδοτικού και του απευθείας εμπορίου, είπε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως η αρχική της πρόταση είναι η καλύτερη λύση που υπάρχει, αλλά ανέφερε ότι λόγω της μη υιοθέτησής της, η Επιτροπή στηρίζει την προεδρία του Λουξεμβούργου στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

    Εξάλλου, ο κ. Σμιτ είπε ότι πρέπει να προωθηθούν οι δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για υιοθέτηση των δύο κανονισμών ''για οικονομική στήριξη της τ/κ κοινότητας μέσω του χρηματοδοτικού κανονισμού αλλά και για άρση της οικονομικής απομόνωσης στο βόρειο μέρος του νησιού''.

    Οπως είπε, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα και δεν έχει επιτευχθεί μια λύση στο θέμα των κανονισμών.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολι Ρεν - Κυπριακό - ΕΕ

    Θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και το Κυπριακό, συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης του ''CISM'' και ερωτηθείς για τη πρωινή του συνάντηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνάντηση συζήτησαν το θέμα του διπλού κανονισμού.

    Συζητήθηκε, είπε, και ''η απαίτησή μας για απελευθέρωση των κονδυλίων των 259 εκατομμυρίων χωρίς όρους και χωρίς συνειρμούς και διασυνδέσεις με άλλους όρους, πράγμα που θα το προτείνουμε και επισήμως, όπως και η εφαρμογή του Κανονισμού για το εμπόριο της πράσινης γραμμής''.

    ''Η απαίτηση για το λεγόμενο ελεύθερο εμπόριο είναι τρίτος κανονισμός, άσχετος με τους άλλους δύο'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν επανέθεσε το θέμα της συνδιαχείρισης του λιμανιού της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν είναι συνδιαχείριση, είναι η πρότασή μας, η οποία είναι άσχετη από τους άλλους κανονισμούς''.

    ''Εάν όντως επιθυμούν να ανοίξουν το λιμάνι της Αμμοχώστου για εμπόριο, ο μόνος τρόπος για να είναι βιώσιμη η λειτουργία του λιμανιού είναι παράλληλα να επιστραφεί για ανοικοδόμηση η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου'', υπογράμμισε.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση αν επανέφερε τα θέματα αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ''κάθε φορά το επαναφέρω και τώρα και όποτε πάω στην ΕΕ. Και αυτό, όπως και το θέμα του σφετερισμού των περιουσιών που ανήκουν σε Ε/Κ''.

    Ολι Ρεν - Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να επιμένει, ίσως όχι με τόση θέρμη όση στο παρελθόν, στη θέση ότι οι δύο κανονισμοί για χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και για απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο κ. Ιακώβου είπε ότι συζήτησε και θέματα που αφορούν το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για λύση στο Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα πως στην Επιτροπή έχουν γίνει ''πολλές σκέψεις'' αναφορικά με την έγκριση των δύο κανονισμών, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστεί από πλευράς ΕΕ οποιαδήποτε νέα συγκεκριμένη πρόταση για επίλυση της διαφοράς στην προσέγγιση μεταξύ Κομισιόν και κυπριακής κυβέρνησης.

    Ολι Ρεν - Συνάντηση με Ταλάτ - Δηλώσεις

    Πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ύστερα από συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ρεν είπε πως ''χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα προς μια συνολική διευθέτηση. Ως εκ τούτου η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στα σχετικά θέματα, τις προτάσεις που έθεσε η Κομισιόν για το εμπόριο και τη βοήθεια και στην προώθηση των οποίων συνεχίζουμε να στοχεύουμε''.

    Ο κ. Ρεν, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ, χαρακτήρισε τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε γύρω στη μιάμιση ώρα, πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική.

    Πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί είναι σημαντικοί τόσο πολιτικά ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για προετοιμασία του εδάφους για σοβαρές συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση, όσο και οικονομικά προκειμένου να τερματιστεί η οικονομική απομόνωση του βόρειου μέρους της Κύπρου και να προωθηθεί η μελλοντική επανένωση.

    Αμμοχωστιανοί - Ρεν - Υποδοχή στην Κύπρο

    Με την αξίωσή τους για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υποδέχτηκαν χθες τα μεσάνυκτα οι Αμμοχωστιανοί τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ομάδα Αμμοχωστιανών υπό το Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης Γιαννάκη Σκορδή και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέμεναν έξω από την αίθουσα τον επισήμων του αεροδρομίου Λάρνακας τον κ. Ρεν κρατώντας πλακάτ με τα οποία ζητούσαν την επιστροφή της κλειστής πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

    Εκπρόσωπος - Αντιπροσωπεία Κογκρέσου - Τουρκία - κατεχόμενα

    Εάν αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου επισκεφθεί τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'', τότε αυτό θα συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει την ανακοίνωση ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσσου ότι αντιπροσωπεία του Σώματος με επικεφαλής τους βουλευτές Εντουαρντ Γουίφιλντ και Ρόμπερτ Γουέξλερ, που θα επισκεφθεί την Τουρκία την 1η Ιουνίου πρόκειται να μεταβεί και στην κατεχόμενη Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.

    ''Εάν όμως (η αντιπροσωπεία) επεκταθεί στα κατεχόμενα, δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά μια περαιτέρω παράνομη πράξη η οποία είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως του 550 του 1984'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ΑΤΗΚ - Εμπορευματοκιβώτια - Ψευδοκράτος

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) αρνήθηκε να παραλάβει πέντε εμπορευματοκιβώτια, τα οποία εκφορτώθηκαν χθες παράνομα στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου από εμπορικό πλοίο υπό ρουμανική σημαία.

    Τα εμπορευματοκιβώτια μετά την εκφόρτωσή τους στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου τοποθετήθηκαν σε φορτηγά, τα οποία έφθασαν χθες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές.

    Η Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο των φορτηγών στις ελεύθερες περιοχές, ενώ η ΑΤΗΚ θα παραλάβει τα εμπορευματοκιβώτια όταν μεταφερθούν μέσω των νομίμων λιμανιών της Δημοκρατίας και αυτός είναι όρος καταγραμμένος σε όλες τις διεθνείς προσφορές που προκηρύσσει η ΑΤΗΚ.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΟΙΔ - Επαφές σε Κίνα και Ιαπωνία

    Πολύ ικανοποιημένος και ενθαρρυμένος παρουσιάστηκε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, με του δηλώσεις για τις επαφές που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα και την Ιαπωνία.

    Η Κύπρος, σημείωσε, αντιμετωπίζει πολλά μέτωπα και προκλήσεις, όπως η σύνοδος της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης και η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    ''Πιστεύω ότι με αυτή τη δράση μας να προλάβουμε να περάσουμε τις δικές μας απόψεις και να προλάβουμε ίσως και δυσάρεστες εξελίξεις, ιδίως στην ΟΙΔ, δεδομένου ότι και η Τουρκία έχει μια έντονη δραστηριότητα σε αυτόν το χώρο, με τον Τούρκο ΓΓ της ΟΙΔ,'' είπε αναφερόμενος στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες με ομολόγους του από διάφορες χώρες, είτε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε μέλη της ΟΙΔ είτε άλλες.

    Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Αντιφασιστική νίκη

    Το σεβασμό και την αναγνώρισή της στους βετεράνους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους πολεμιστές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, εξέφρασε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων δια του Προέδρου της Δημήτρη Χριστόφια, για τη συμβολή τους στη συντριβή του φασισμού.

    ''Ο αγώνας τους αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας του τόπου μας και μας γεμίζει με υπερηφάνεια'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του για την 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, αμέσως μετά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής και κάλεσε το σώμα να τηρήσει μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

    Παγκόσμια Γενική Συνέλευση ''CISM'' - Τελετή έναρξης

    Η παρουσία του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) στην Κύπρο είναι ένα σύμβολο αναγνώρισης και σεβασμού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του CISM Ταξίαρχος Τζιάνι Γκόλα, κατά την εναρκτήρια τελετή της 60ης Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης του ''CISM'' στη Λευκωσία.

    ''Η σύγχρονη Κύπρος, όπως όλοι γνωρίζουμε, αντιμετωπίζει ένα πολύ λεπτό πολιτικό και διπλωματικό πρόβλημα, με την ισχυρή θέληση όλων να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία, με την επίγνωση ότι το μέλλον θα φέρει όντως την επιθυμητή ικανοποίηση και ανταμοιβή. Η Κύπρος, επομένως, είναι σχεδόν όπως το CISM: περήφανη για το παρελθόν της, και σίγουρη για το μέλλον της'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης της Γενικής Συνέλευσης, είπε πως η παρουσία του Προέδρου του ''CISM'', του Γενικού Γραμματέα, Σμήναρχου Robert Egermont, των μελών του Προεδρείου, αλλά και 300 συνέδρων από 95 χώρες, αποτελεί μια ξεχωριστή τιμή για τη χώρα μας.

    Υπογράμμισε πως ο αθλητισμός μπορεί να αναχθεί σε ένα πολύμορφο παιδαγωγικό μέσο σωματικής υγείας, πνευματικής ανέλιξης, ανάπτυξης υγιούς ανταγωνιστικότητας και εμπέδωσης της αρετής στους νέους.

    Υπουργός Αμυνας - Τούρκοι Στρατηγοί - Κύπρος

    Οι Τούρκοι Στρατηγοί, οι οποίοι συμμετέχουν στην 60η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού ''CISM'', ήρθαν στην Κύπρο νόμιμα, είπε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σημειώνοντας πως ήρθαν από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την τελετή έναρξης της Συνέλευσης και ερωτηθείς ότι για το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1974 και με την ευκαιρία της Συνέλευσης έχουμε στην Κύπρο παρουσία Τούρκων στρατηγών, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως ''για πρώτη φορά κατ' αρχήν έχουμε το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Στρατιωτικού Αθλητισμού και έχουμε την παρουσία 100 περίπου χωρών μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας''.

    ''Εχω την εντύπωση ότι η συμμετοχή μας σε όλους αυτούς τους οργανισμούς η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιουργεί τις κατάλληλες και αναγκαίες προδιαγραφές όχι μόνο για ισότιμη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για ανάγκη αναγνώρισής της από μέρους της Τουρκίας, η οποία συμμετέχει και σε αυτούς τους οργανισμούς, αλλά συμμετέχει και θέλει να έχει και τη δική της πορεία για ένταξη στην ΕΕ. Αρα γι΄ αυτό και σήμερα έχουμε μαζί μας στρατιωτικούς εκπροσώπους της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν έρθει στην Κυπριακή Δημοκρατία δια της νομίμου οδού'', συμπλήρωσε.

    ΥΠΕΞ - Αποναρκοθέτηση

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων στην περιοχή Αστρομερίτη-Ζώδιας που έγινε με σκοπό την προετοιμασία για διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης επί του δρόμου Αστρομερίτη-Ζώδιας. Σημειώνεται επίσης ότι η εκκαθάριση του ναρκοπεδίου στην περιοχή της Λεύκας ολοκληρώθηκε στο τέλος Απριλίου 2005.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση των πιο πάνω εργασιών τα συνεργεία αποναρκοθέτησης επανήρχισαν την εκκαθάριση του ναρκοπεδίου της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Καϊμακλίου. Οι εργασίες για αποναρκοθέτηση του εν λόγω ναρκοπεδίου θα διεξάγονται από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή από τις 8π.μ. μέχρι 4μ.μ. Καταστροφή των ναρκών που αφαιρούνται από το εν λόγω ναρκοπέδιο θα γίνει σήμερα και αύριο στην περιοχή του υψώματος Μπαρσάκ (μεταξύ Γερίου και Ποταμιάς) μεταξύ των ωρών 8π.μ. με 4μ.μ. Για νέες ημερομηνίες εκρήξεων θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις.

    Στις 9 Μαΐου, 2005 άρχισε ταυτόχρονα η εκκαθάριση ναρκοπεδίων στην περιοχή Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και Δένειας. Οι εργασίες εκκαθάρισης θα διεξάγονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεταξύ των ωρών 6π.μ. και 4:30μ.μ. και σε μερικές περιπτώσεις και το Σάββατο το πρωί. Η τοποθεσία καταστροφής των ναρκών που θα αφαιρούνται από το ναρκοπέδιο στον Κάτω Πύργο θα βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και θα καθοριστεί αργότερα. Οι νάρκες που θα αφαιρούνται από το ναρκοπέδιο στη Δένεια θα μεταφέρονται για καταστροφή σε χώρο εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Υπουργός Εμπορίου - Επιστροφή από Κάιρο - Συμφωνίες

    Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε θέματα ενέργειας, που θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες στη Λευκωσία ήταν το αποτέλεσμα της διήμερης επίσκεψης του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα στο Κάιρο.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε επίσης ότι σε συνάντηση με τους Αιγύπτιους Υπουργούς Τουρισμού και Αεροπορίας προγραμματίστηκε σύσκεψη τεχνοκρατών στα τέλη Μαϊου στην Αθήνα για ταχύτερη προώθηση και εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου με στόχο την προσέλκυση τουριστών από την Κίνα και την Ινδία.

    Πάφος - Σύνοδος Διευθυντών Τελωνείων ΕΕ

    Αρχισε χθες στην Πάφο διήμερη σύνοδος των Διευθυντών των Τελωνείων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας. Τις εργασίες άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης.

    Εκτός από τους διευθυντές των Τελωνείων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σύνοδο παρίστανται και οι Διευθυντές της Διεύθυνσης Τελωνείων/Φορολογίας και της Υπηρεσίας κατά της Απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη σύνοδο είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι από την Τουρκία, οι οποίοι τελικά δεν παρουσιάστηκαν.

    Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωκοινοβούλιο - Εισηγητής

    Ο Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου διορίσθηκε Εισηγητής της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα ''Συνυπολογισμός Καταδικαστικών Αποφάσεων Μεταξύ των Κρατών-Μελών σε Ποινική Διαδικασία''.

    Ανακοίνωση του γραφείου του κ. Δημητρίου αναφέρει το θέμα αυτό συζητείται εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με προηγούμενες καταδίκες κατηγορουμένων μεταξύ κρατών μελών, στις περιπτώσεις εκδίκασης υποθέσεων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ιδιαίτερα σοβαρή θεωρείται η πτυχή του θέματος που άπτεται του θεσμού του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.

    Σύσταση Συμβουλίου Προάσπισης Αστικών Δικαιωμάτων

    Συμβούλιο Προάσπισης Αστικών Δικαιωμάτων έχουν συστήσει Κύπριοι πολίτες.

    Σε ανακοίνωση του το ΣΠΑΔ καλεί ''όλους όσοι έχουν περιουσία στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλοι όσοι έχουν τη γνώμη ότι καταπατούνται τα αστικά τους δικαιώματα να γίνουν μέλη της Εταιρείας ενισχύοντας τις προσπάθειές μας''.

    Σκοπός του Συμβουλίου είναι να προασπίζει και να διεκδικεί δια νομίμων μέσων την κινητή και ακίνητη περιουσία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, όπως αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο ή /και το Δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των εδαφών τα οποία τελούν υπό την κατοχή ξένων στρατιωτικών ή άλλων δυνάμεων.

    Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Η βελτίωση του κύρους της κυπριακής σημαίας, η ενίσχυση της ασφάλειας και του ελέγχου των πλοίων υπό κυπριακή σημαία καθώς και τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στη ΕΕ θα είναι στο επίκεντρο της 16ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Μαΐου, στο ξενοδοχείο ''Four Seasons'' στη Λεμεσό.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Ιδρυση Επίτιμου Προξενείου στη Λευκορωσία

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ίδρυση Επίτιμου Προξενείου στη Λευκορωσία, στα πλαίσια των ενεργειών για την προώθηση των σχέσεων Κύπρου - Λευκορωσίας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των Κυπρίων και των Λευκορώσων πολιτών.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ομόνοια και Διγενής στον τελικό

    Ομόνοια και Διγενής Μόρφου αποτελούν το ζευγάρι του τελικού του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο, που θα διεξαχθεί στις 22 Μαϊου στο ΓΣΠ, μετά τα αποψινά αποτελέσματα των επαναληπτικών αγώνων της ημιτελικής φάσης της διοργάνωσης.

    Η Ομόνοια πέρασε στον τελικό του Κυπέλλου νικώντας με 3 0 χθες βράδυ στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα, και ο Διγενής Μόρφου νικώντας στο Μακάρειο στάδιο τον ΑΠΟΕΛ με 3 1.

    Ράλλι Κύπρος - Δόθηκε η εκκίνηση

    Δόθηκε στις 20.30 χθες βράδυ στη Λεμεσό η εκκίνηση του Ράλλι Κύπρος 2005, που για έκτη συνεχή χρονιά περιλαμβάνεται στο καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIA.

    Αρκετές εκατοντάδες φίλοι του αθλήματος συγκεντρώθηκαν στην επίχωση Λεμεσού για να παρακολουθήσουν την εκκίνηση των συνολικά 60 πληρωμάτων που παίρνουν μέρος στο Ράλλι Κύπρου.

    Το αγωνιστικό μέρος του Ράλλι Κύπρου 2005 ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί από το Παλέ ντε Σπορ της Λεμεσού το πρώτο από τα 54 αυτοκίνητα που πέρασαν τον τεχνικό έλεγχο.

    Το Ράλλι θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το απόγευμα.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση

    Αμελητέα αύξηση, ύστερα από δύο συνεχείς πτώσεις, κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,01% και έκλεισε στις 1.212,28 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,99 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,03%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 286 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 22,8% του τζίρου.

    Αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,02% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 407,07 μονάδες.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο της Ευρώπης - Σύνοδος κορυφής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία στις 16 και 17 Μαϊου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίτροπος για τη Διεύρυνση (2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανάγκη όπως ''συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος μέρα με την μέρα εργάζεται σε βάρος της λύσης επανένωσης''.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιθ, είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης εγέρθηκε η ανάγκη παρέμβασης ώστε να ανασταλούν οι παράνομες αξιοποιήσεις των περιουσιών που, όπως σημείωσε, τείνουν τις τελευταίες ημέρες να πάρουν διαστάσεις εκρηκτικές και να δημιουργήσουν ένα εχθρικό μεταξύ των δύο κοινοτήτων κλίμα.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχουμε υποδείξει ότι οι οποιοιδήποτε Κανονισμοί θα πρέπει να τυγχάνουν της συμφώνου γνώμης της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και να έχουν οπωσδήποτε μόνο προσωρινό χαρακτήρα.

    ''Η τυχόν παράταση διάρκειας αναλόγων Κανονισμών'', συνέχισε, ''στο μόνο που μπορεί να συμβάλουν είναι στην παγίωση των τετελεσμένων''.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι από πλευράς των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων ''υπερτονίστηκε η ανάγκη σύντομης και συνολικής λύσης του Κυπριακού που οπωσδήποτε θα βοηθήσει να ξεπεραστούν σημαντικά προβλήματα''.

    Ενα άλλο θέμα που ηγέρθη κατά την συνάντηση ήταν και το θέμα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη, όχι μόνο υπογραφής αλλά και εφαρμογής του από πλευράς της Τουρκίας.

    ''Φαίνεται'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''ότι σύντομα τουλάχιστον, από πλευράς υπογραφής αυτό θα είναι γεγονός, με ξεκάθαρες τις θέσεις των Ευρωπαίων ότι οφείλει η Τουρκία - χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος - αλλά σύντομα να αρχίσει να υλοποιεί τις πρόνοιες του αναλόγου Πρωτοκόλλου''.

    Ερωτηθείς ανέφερε ότι ηγέρθη επίσης και το θέμα της Αμμοχώστου. ''Η απάντηση'', σημείωσε, ''ήταν ότι υπάρχουν οι ενστάσεις και είναι θέμα που μπορεί να λυθεί στα πλαίσια συνολικής λύσης του Κυπριακού παρά το γεγονός ότι δεν θα σταματήσουν να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να υπάρξει κάποια διευθέτηση που να βοηθά''.

    Είπε πως τώρα βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης για το θέμα της Αμμοχώστου. Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ότι έχουν τις θέσεις και προτάσεις τους αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται σε ένα στάδιο διαβούλευσης μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τ/κ ηγεσίας συνεπώς δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανένας να αποκαλύψουν οτιδήποτε.

    Καταβάλλουν προσπάθειες, συνέχισε, να εξευρεθεί λύση είτε στην εφαρμογή του χρηματοδοτικού πακέτου και απευθείας εμπορίου των Κανονισμών ή άλλων κάτι το οποίο αυτή την ώρα ούτε και αποκαλύπτουν ούτε και είναι δυνατόν να έλεγαν.

    Ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε όπως υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια συμφωνημένη λύση.

    Αυτό υπαγορεύουν, είπε, τα τελευταία γεγονότα, η ένταση των ημερών, για απειλές ενίσχυσης του στρατού, η συνεχής και παράνομη αξιοποίηση των ε/κ περιουσιών, η αύξηση των εποίκων.

    ''Γενικότερα επιβαρύνεται το κλίμα και αυτό θα πρέπει να προβληματίζει όλους'', πρόσθεσε.

    Χαίρομαι να πω, συνέχισε, ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κοινή είναι η συνεκτίμηση ότι ο χρόνος οπωσδήποτε δεν επενεργεί σε όφελος καμιάς των δύο κοινοτήτων.

    ''Ας ευχηθούμε'', είπε, ''ότι οι διερευνητικές επαφές του κ. Τζιωνή αλλά και οι άλλες που μπορούν να ακολουθήσουν με την εδώ παρουσία απεσταλμένου του ΓΓ θα βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί κλίμα που να μας οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν ίσως στις διαπραγματεύσεις''.

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, απάντησε καταφατικά, αναφέροντας ότι ήταν ίσως τα πρώτα τρία σημεία που βρέθηκε κοινή συνισταμένη στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Διευκρίνισε πως ''όταν λέμε χωρίς προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα δεν εννοούμε και σε βάθος χρόνου απροσδιόριστο'', λέγοντας ότι διαπραγμάτευση σε απροσδιόριστο χρόνο πιθανότατα να εξουδετερώνει την ίδια την πρωτοβουλία.

    Ανέφερε ότι υπάρχει μια κατανόηση και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και από πλευράς όλων ότι η πικρή πείρα που προηγήθη του Απριλίου πέρσι πως τα γεγονότα εκείνα δεν μπορούν να επαναληφθούν.

    Η ουσία, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι να κατορθώσουμε να ικανοποιήσουμε τις εύλογες διεκδικήσεις των Ε/Κ και να καταλήξουμε το συντομότερο σε μια συμφωνημένη λύση.

    ''Φαίνεται'', πρόσθεσε, ''να υπάρχει μια σχετική κατανόηση να καταγράφεται τουλάχιστον φραστικά και από την τ/κ πλευρά, και από τον κ. Ερντογάν και εκείνο που απομένει είναι να δοκιμαστεί στην πράξη η καλή θέληση''.

    Ρουσφέτι

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ρουσφετολογίας, ο κ. Αναστασιάδης προέτρεψε όπως ''μαζέψουμε όλοι τα μυαλά μας, να δούμε τι κάμνουμε για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που δυστυχώς έχει τη γέννησή της από το παρελθόν και συνεχίζει να την εκτρέφει με επικίνδυνες προεκτάσεις''.

    Είπε πως με το ρουσφέτι μολύνεται η πολιτική ζωή, προσβάλλεται η αξιοπρέπεια των νέων, μειώνεται το κύρος της πολιτικής.

    ''Θα πρέπει όλοι είτε κυβερνούν είτε αντιπολιτεύονται είτε ήταν στο παρελθόν υπαίτιοι ή σημερινοί αναίτιοι, όλοι να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε πάρα πολύ ότι καταστρέφουμε όνειρα, προοπτικές, αξιοπρέπεια των νέων'', κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)   

    [08] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκδήλωση προς τιμήν του Γλαύκου Κληρίδη

    Τον ιστορικό ηγέτη του, τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και Επίτιμο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη, θα τιμήσει το κόμμα την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Μαϊου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Στροβόλου.

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - Σερντάρ Ντενκτάς - Επίτροπος για τη Διεύρυνση

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι κανονισμοί της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, το περιουσιακό θέμα και οι αγωγές εναντίον Τ/Κ από Ε/Κ για εκμετάλλευση της περιουσίας τους καθώς και η άφιξη στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου του πλοίου υπό ρουμανική σημαία μεταφέροντας εξοπλισμό που είχε παραγγείλει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στα κατεχόμενα, ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Ολι Ρεν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο Νίκολας Σμιτ με το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

    [10] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τζιωνής - Πρέντεργκαστ (1)

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής θα μεταβεί ως απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου στην έδρα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των διερευνητικών προπαρασκευαστικών διαδικασιών για το Κυπριακό.

    Παράλληλα ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα αποφασίσει πότε θα αποστείλει στην Κύπρο τον εκπρόσωπό του που εικάζεται ότι θα είναι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    [11] (Κ) Επίτροπος για την Διεύρυνση - Εκδήλωση - Ομιλία (1)

    Το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο δεν αντιπροσωπεύει ευρωπαϊκά πρότυπα δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε ομιλία του με θέμα ''Κύπρος - Ενας χρόνος μετά την ένταξη'' στην εκδήλωση ''Η Ημέρα της Ευρώπης'' που διοργανώθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο κ. Ρεν είπε ότι ''ένα χρόνο μετά την ένταξη θα ήθελα να σας ενθαρρύνω όλους να δείξετε θέληση για συμβιβασμό''.

    ''Πάρτε τον Ρόμπερτ Σιούμαν ως παράδειγμα'', υπέδειξε στους παρευρισκομένους, ''και κάνετε το ακατόρθωτο, προσφέρετε και εσείς χέρι συνεργασίας. Τότε μόνο θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια ενωμένη Κύπρο''.

    Σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν μέρος μιας μοναδικής ιστορικής διαδικασίας.

    Ευχή όλων, πρόσθεσε, ήταν να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας αυτής μια ενωμένη Κύπρος.

    Ανέφερε πως ''δεν πρέπει να κάνουμε οικονομία στις προσπάθειες για να εξευρεθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού''.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5758               0,5792
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4555               0,4582
    Λίρα Αγγλίας              0,8457               0,8507
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4248            0,4281
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3474            0,3501
    Δολάριο Καναδά                  0,3632            0,3661
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0625            0,0630
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3722            0,3751
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Ευρωβουλή - Αδάμου

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμος ανέλαβε την αντιπροεδρία της διαπολιτικής διακοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για τους Καταναλωτές και την Υγεία.

    [14] (Κ) Βουλή - Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Αγι Αγαπίου και Δημήτρη Συλλούρη, θα συμμετάσχει στη συνεδρία της 33ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COSAC), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο μεταξύ 16 και 18 Μαΐου.

    [15] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τζιωνής - Πρέντεργκαστ (2)

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής θα μεταβεί ως απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου στην έδρα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των διερευνητικών, προπαρασκευαστικών διαδικασιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος δεν ανέφερε πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Τζιωνή στη Νέα Υόρκη, είπε ότι οι επισκέψεις τόσο του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη όσο και του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο αυτής της διερευνητικής, προπαρασκευαστικής διαδικασίας.

    Σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα αποφασίσει πότε θα αποστείλει στην Κύπρο τον εκπρόσωπό του, που εικάζεται ότι θα είναι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    ''Είμαστε στο προπαρασκευαστικό στάδιο, που γίνεται μια ανίχνευση, μια βολιδοσκόπηση και μια προσπάθεια να προπαρασκευαστούν αυτές οι διαδικασίες'', είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να δίνονται υπέρμετρες προσδοκίες ή να δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η οποία αρχίζει, και σωστά είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύς».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με μεθοδικό, με αθόρυβο τρόπο τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τους δύο τελευταίους μήνες, έχει υποβάλει συγκεκριμένες σκέψεις, εισηγήσεις, προσεγγίσεις στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στο ΓΓ του ΟΗΕ τη δεδομένη στιγμή να αξιολογήσει και να σταθμίσει κατά πόσο θα πρέπει να επαναρχίσει ένας κύκλος διαπραγματεύσεων».

    «Η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φανφάρες και χωρίς προσπάθειες δημοσίων σχέσεων με ένα πολύ εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο προσπαθεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών έτσι που να προετοιμαστεί σωστά μια ενδεχόμενη διαδικασία του ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο κ. Καρογιάν.

    Πρόσθεσε ότι βασική θέση της ε/κ πλευράς είναι «να προετοιμαστούν σωστά οι όποιες διαδικασίες έτσι ώστε όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίσει πως θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις να υπάρχει εύλογη προσδοκία ότι αυτές θα έχουν μια θετική έκβαση, γιατί όλοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη στιγμή που και μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ αποτύχει».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι πάγια θέσης της κυπριακής κυβέρνησης είναι το Κυπριακό θα λυθεί στα πλαίσια των ΗΕ και «στα πλαίσια της προσφοράς καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, που θα πρέπει να είναι αμιγής», με αναβαθμισμένο ρόλο της ΕΕ γιατί η λύση που θα εξευρεθεί στο κυπριακό πρόβλημα «θα πρέπει να συνάδει και με το διεθνή νόμο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Πρόσθεσε πως το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, δεν θα πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες, που εκ των πραγμάτων θα δίνουν ρόλο στο ΓΓ του ΟΗΕ επιδιαιτητή ή προληπτικού επιδιαιτητή, ότι η όποια λύση, που θα πρέπει να υποβληθεί σε δημοψηφίσματα, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της συμπεφωνημένης λύσης και της κατάληξης των μερών.

    Είπε επίσης ότι στην τελευταία συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο «έχει ουσιαστικά ομόφωνα τοποθετηθεί πάνω στη βάση ότι θα πρέπει να υπάρξει εκ των πραγμάτων καλή προετοιμασία της όποιας νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ».

    «Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι των θέσεων της πλευράς και πάνω σε αυτή τη βάση η πλευράς μας προσπαθεί να προωθήσει τις δικές μας τις θέσεις σε μια προσπάθεια να υπάρξουν εκείνα τα εχέγγυα, εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε κ. Καρογιάν.

    Σημείωσε ότι μετά τα δημοψηφίσματα και την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο ρόλος του κ. Ανάν «είχε παγοποιηθεί και υπήρξαν φωνές που έλεγαν ότι το Κυπριακό έχει μπει στο ράφι, πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση του Κυπριακού αν δεν περάσουν αρκετά χρόνια και επιρριπτόταν η ευθύνη στην πλευρά μας πως δεν είχε καμιά διάθεση και πρόθεση (ο ΓΓ του ΟΗΕ) να προχωρήσει στο να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η ε/κ πλευρά συμβάλλει «δημιουργικά, εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στο ΓΓ του ΟΗΕ να προετοιμάσει σωστά τις όποιες διαπραγματεύσεις έτσι που τη δεδομένη στιγμή όταν επαναρχίσουν να υπάρχει μια σωστή προετοιμασία που θα προδικάζει μια θετική κατάληξη».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε και η κυβέρνηση πρόκειται να μπουν σε μια διαδικασία δημόσιας συζήτησης για το ποιες είναι οι σκέψεις, ποιες είναι οι προσεγγίσεις και το τι θα πρέπει να γίνει», προσθέτοντας ότι ο «Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση που έχει πάρει πως αυτή η προπαρασκευαστική διαδικασία θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό μέσα σε πιο σωστά πλαίσια και μέσα στα πλαίσια όπου δεν θα κινδυνευθούν πράγματα ή θα δημιουργηθούν εικόνες που εκ των πραγμάτων να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Ερωτηθείς αν ενημερωνόταν το Εθνικό Συμβούλιο, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «όλοι οι πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πως στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου κάνει μια εμπεριστατωμένη και διεξοδική ανάλυση και των σκέψεων και των προβληματισμών αλλά και μια διεξοδική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό».

    Ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπήρξε η συμφωνία των κομμάτων σε ό,τι αφορά τα γενικά πλαίσια πολιτικής και σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιφορτιστεί να κάνει εκείνους τους χειρισμούς που κρίνει πως προάγουν το καλό νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού και πως προάγουν και αναμεταδίδουν τη σταθερή βούληση της πλευράς μας για την επίτευξη το συντομότερο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό».

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)  

    [16] (Κ) Υπουργός Υγείας - Γενεύη - Σύνοδος ΠΟΥ

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, θα συμμετάσχει στην 58η Σύνοδο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 16-25 Μαΐου.

    Ο κ. Γαβριηλίδης θα αναχωρήσει για τη Γενεύη την Κυριακή, 15 Μαΐου, και θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη, 18 Μαΐου.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  274.803,29
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,51     0,60    263.728,55
    FTSE/CySE 20                           410,21     0,77    217.501,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.229,42     0,81    219.712,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.035,19     0,55      7.084,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.027,93    -0,04      6.472,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.222,03     0,80    226.796,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.255,19     1,01    191.436,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    991,66     0,32          5,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.016,22    -0,81     34.629,32
    FTSE Med (12/05/2005)                7.432,75     0,66
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [18] (Κ) Internet - Χρήστες - Κύπρος - ΕΕ

    Το 32% των Κυπρίων ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο (Internet) το 2004, ενώ ο μέσος όρος των χρηστών στην ΕΕ ήταν 47%. Σε επίπεδο επιχειρήσεων χρήση έκανε το 82% στην Κύπρο με μέσο όρο στην κοινότητα το 89%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στην Κύπρο ο μέσος όρος χρήσης του διαδικτύου ήταν 32% αλλά με διαφορετικά ποσοστά στους άνδρες (36%) και στις γυναίκες (28%).

    [19] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Ολοκληρώθηκαν οι τρεις πρώτες ειδικές διαδρομές

    Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι οι πρώτες τρεις ειδικές διαδρομές του Ράλλι Κύπρος 2005, με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Loeb Sebastien της Citroen να προηγείται με 12,3 δευτερόλεπτα από το δεύτερο Petter Solberg της Subaru.

    [20] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΑΤΗΚ - Εμπορευματοκιβώτια

    Προσχεδιασμένη και όχι συμπτωματική ενέργεια χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν την προσπάθεια του ψευδοκράτους για μεταφορά από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου εμπορευματοκιβωτίων για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), που είχαν μεταφερθεί προηγουμένως με πλοίο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Αυτή η ενέργεια «παραβιάζει κατάφωρα τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή και δεν μπορούσε να γίνει σε καμμία περίπτωση αποδεχτή από την πλευρά μας», είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι είναι «γι΄αυτό το λόγο που δεν επετράπη στο φορτίο να έρθει στις ελεύθερες περιοχές».

    [21] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες

    Καίριας σημασίας και νευραλγικό χαρακτήρισε το θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ανέφερε ότι ''το μήνυμα που έχει δοθεί και προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Κύπρο είναι πως το θέμα της παράνομης αξιοποίησης ε/κ περιουσιών βαραίνει εξολοκλήρου την τ/κ πλευρά».

    «Αυτό το θέμα, που είναι ένα σημαντικότατο θέμα, το αντιλαμβάνονται και στην ΕΕ και αλλού», είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι «η μπάλα βαραίνει την τ/κ πλευρά, η οποία θα πρέπει να αναστείλει και να σταματήσει αυτή την παράνομη εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών, γιατί αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε πολλά επίπεδα».

    [22] (K) Κύπρος - Αλμούνια - Επίσκεψη

    Η προετοιμασία για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη θα είναι το βασικό θέμα των συναντήσεων που θα έχει στις 19 Μαΐου στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Ισπανός Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικά θέματα Χοακίν Αλμούνια.

    [23] (Κ) Επίτροπος για τη διεύρυνση - Εκδήλωση - Ομιλία (2)

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό είναι να διασφαλίσει πως η λύση που θα εξευρεθεί θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Σε ομιλία του με θέμα ''Κύπρος - Ενας χρόνος μετά την ένταξη'' στην εκδήλωση ''Η Ημέρα της Ευρώπης'' που διοργανώθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο κ. Ρεν επεσήμανε ωστόσο ότι τον πρωταρχικό ρόλο για επίλυση του Κυπριακού θα έχουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Απευθυνόμενος προς τους Ε/Κ και τους Τ/Κ είπε ότι έφθασε η κατάλληλη στιγμή για συμφιλίωση και όραμα, για θάρρος και διορατικότητα και από τις δύο πλευρές, ''για να βοηθήσετε την Κύπρο να γίνει ένα κράτος μέλος όπως όλα τα άλλα'', σημειώνοντας ότι το σημερινό στάτους κβο δεν αντιπροσωπεύει ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας ο κ. Ρεν είπε ότι αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ για τον χρηματοδοτικό κανονισμό της ΕΕ για τους Τ/Κ και για τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ είπε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα συμβιβασμό που θα επέτρεπε την υιοθέτηση των δύο κανονισμών.

    [24] (K) Αθήνα - Βουλή - Καραμανλής- Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία, αλλά και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μπορεί να επιφυλάσσουν νέα αδιέξοδα, επανέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σκαμπανεβάσματα», λόγω στρατιωτικών ενεργειών, που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία έντασης, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωσή τους, είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    ''Οι Έλληνες, θέλουμε περισσότερο από κάθε άλλο την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να πέσουν και τα τελευταία τείχη που παρέμειναν σε ευρωπαϊκό έδαφος, να επανενωθεί η Κύπρος και να απολαύσουν όλοι οι κάτοικοί της - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- τα πλεονεκτήματα της ένταξής της στην ΕΕ'', είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σχεδίου Ανάν και των αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ''.

    [25] (Κ) Δικοινοτικό Κέντρο Πληροφόρησης - Εγκαίνια

    Με την ευχή να εξαφανισθεί η ''Πράσινη Γραμμή'' και σύντομα η Λευκωσία και η Κύπρος ολόκληρη να επανενωθούν με την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και όλοι οι κάτοικοί της να ζήσουν ειρηνικά, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια Δικοινοτικού Κέντρου Πληροφόρησης στο Λήδρα Πάλας.

    Το Κέντρο εγκαινίασαν επίσης, κόβοντας συμβολικά όλοι μαζί την κορδέλα, ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ο Διευθυντής του Δικοινοτικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αντριου Ράσελ, ο λεγόμενος δήμαρχος του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ, ο πρώην ''δήμαρχος'' της κατεχόμενης Λευκωσίας και ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί και η Ολγα Δημητριάδη, σύζυγος του πρώην Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη.

    [26] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ματσάκης - Τόγκο - Βιρμανία

    Για τη βία που επικρατεί στο Τόγκο της Αφρικής, μετά από τις εκλογές της 24ης Απριλίου, και για την απαράδεκτη δικτατορική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί εδώ και πολλές δεκαετίες στη Βιρμανία μίλησε, με παρέμβαση του στη χθεσινή απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης.

    [27] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Χωρίς Gronholm αύριο

    Χωρίς τον Marcus Gronholm της Peugeot θα ξεκινήσει η αυριανή μέρα για το Ράλλι Κύπρος, καθώς ο κινητήρας του 307 έχει υποστεί βλάβη.

    Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε πως όταν σπάσει ο ιμάντας του εκκεντροφόρου σπάνε οι βαλβίδες και στραβώνουν τα πιστόνια.

    [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,8%, κλείνοντας στις 1.222,03 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,6% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,51 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 274 χιλιάδες λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,77% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 410,21 μονάδες.

    [29] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Επίσημη επίσκεψη

    Επαφές με την ισραηλινή ηγεσία και την Παλαιστινιακή Αρχή θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ στις 16 και 17 Μαϊου, ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Σιλβάν Σαλόμ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η επίσκεψη του κ. Ιακώβου εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Κύπρου να διαδραματίσει ένα ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι το Κυπριακό, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και οι διμερείς σχέσεις.

    [30] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Προηγείται ο Σεμπαστιάν Λοέμπ

    Ο Σεμπαστιάν Λοέμπ υπερασπίζεται επιτυχώς τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο Ράλλι Κύπρος, ενώ για τους υπόλοιπους οδηγούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος το Ράλλι Κύπρος έδειξε το σκληρό του πρόσωπο, θέτοντας τους εκτός συναγωνισμού και κάποιους εκτός μάχης.

    Έτσι στη δεύτερη και τρίτη θέση της γενικής κατάταξης παρουσιάζονται τα ονόματα του Aυστριακού Μάνφρετ Στολ που συμμετέχει ως ιδιώτης οδηγώντας ένα Citroen Xsara WRC και του Νορβηγού Χένινγκ Σόλμπεργκ, αδελφού του Πέτερ Σόλμπεργκ, που υποστηρίζεται από την εργοστασιακή ομάδα της Ford.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 13 May 2005 - 17:49:28 UTC