Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Συναντήσεις για Κυπριακό
  • [02] (Κ) Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Ανοίγει τις πύλες της
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Κοινοτικός Επίτροπος Παιδείας Γιαν Φιγκέλ
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Νέος Πρόεδρος ΔΣ ο Βασίλης Ρολόγης
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΟΗΕ - Διαδικασία
  • [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος Αλμούνια - Ευρώ (1)
  • [09] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου-Λετονίας
  • [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος Αλμούνια - Ευρώ (2)
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Επιτρόπου Αλμούνια
  • [12] (Κ) Βουλή - Συνταγματική Συνθήκη - Συζήτηση
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Καραμανλή - Μπους - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Διεθνής Εκθεση - Συμμετοχή Τ/Κ
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [18] (Κ) Αθήνα -Κουμουτσάκος-Κυπριακό-Ελληνο-Αμερικανικές
  • [19] (Κ) Χριστόφιας - Παπουτσής - Αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ
  • [20] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Ιατροδικαστικό εργαστήριο
  • [21] (Κ) Βουλή - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη
  • [22] (Κ) Επίτροπος Αλμούνια - Ομιλία - Ευρώ - Κύπρος
  • [23] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2004
  • [24] (Κ) Κλεάνθους - COSAC- Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Δηλώσεις
  • [25] (Κ) 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Πρόεδρος Αρχής - Ομιλία
  • [26] (Κ) Ελληνας Υπουργός Δικαιοσύνης - 30η Διεθνής Εκθεση - Ομιλία
  • [27] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος Αλμούνια - Διοικητής ΚΤ
  • [28] (Κ) Νέα Υόρκη - Συναντήσεις για Κυπριακό
  • [29] (Κ) 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Υπουργός Εμπορίου - Ομιλία

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Συναντήσεις για Κυπριακό

    Συνεχίζονται και σήμερα στη Νέα Υόρκη, στις 10 το πρωί τοπική ώρα, με ανταλλαγή απόψεων επί της ουσίας του Κυπριακού οι συναντήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσο Τζιωνή με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η χθεσινή συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και δεν υπήρξε καμία δήλωση από μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι «οι συζητήσεις επί της ουσίας θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή».

    [02] (Κ) Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Ανοίγει τις πύλες της

    Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 30ή Διεθνής Εκθεση Κύπρου. Τα εγκαίνια θα τελέσει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στην Εκθεση, η οποία θα ανοίξει για το κοινό από τις 20 μέχρι τις 29 Μαϊου, συμμετέχουν συνολικά 300 εκθέτες.

    Φέτος συμμετέχει και το τ/κ Βιομηχανικό Επιμελητήριο με 50 εκθέτες, που καταλαμβάνουν 980 τετραγωνικά μέτρα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, οι επαφές του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στην έδρα του ΟΗΕ, το θέμα εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και η έλλειψη φαρμάκων από την αγορά είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Προτεραιότητα το βόλεμα'' γράφει ότι στο βωμό του ... βολέματος, κάποιες συντεχνίες εξακολουθούν να απορρίπτουν και να παρεμβάλλουν εμπόδια στην υλοποίηση της κυβερνητικής πρότασης - σημαντικού άξονα, στο πρόγραμμα σύγκλισης για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος, η οποία φαίνεται ότι θα επιφέρει ευεργετικές συνέπειες σε ευρύ φάσμα της κυπριακής κοινωνίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών στην Κύπρο με αποτέλεσμα οι τράπεζες αίματος να αντιμετωπίζουν πολύ συχνά προβλήματα ελλείψεων αφού οι ανάγκες αυξάνονται σημαντικά.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Των αλλοδαπών το κάγκελο'' γράφει ότι τρομοκρατικές διαστάσεις προσλαμβάνει η δράση του οργανωμένου δικτύου ''αξιοποίησης'' του ξένου εργατικού δυναμικού στον τόπο. Το δίκτυο που κυριαρχείται από αλλοδαπούς ''ξεσηκώνει'' αλλοδαπούς εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τους χώρους εργασίας τους τάζοντας τους ''λαγούς με πετραχήλια''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη πείστηκαν για την ειλικρινή πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με τρόπο που θα είναι βέβαιη η επιτυχία τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ξέθαψαν νόμο άλλων εποχών'' γράφει ότι ένα νόμο απηρχαιωμένο, ο οποίος φαίνεται να συγκρούεται τόσο με το Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ξέθαψε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το ζήτημα με την πρώτη πώληση περιουσιών από Ε/Κ ιδιοκτήτες στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι απαντήσεις στα κεφάλαια αλλαγών στο σχέδιο Ανάν που παρουσίασε η ε/κ πλευρά αναμενόταν να δώσουν τα Ηνωμένα Εθνη τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη. ''Σε περίπτωση που ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ εμφανιζόταν επιφυλακτικός, οι κ. Τζιωνής και Μαυρογιάννης είχαν εξουσιοδότηση να παράσχουν περισσότερες διευκρινήσεις'', αναφέρει.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Εξαφανίστηκαν 460 φάρμακα'' γράφει ότι έρευνα του Φαρμακευτικού Συλλόγου που αποδεικνύει ότι το 21% των φαρμάκων εξαφανίστηκαν από την αγορά. Για αρκετά από αυτά δεν υπάρχουν ούτε υποκατάστατα. Η έρευνα κάνει λόγο για 460 φάρμακα που έγιναν άφαντα ενώ η κυβέρνηση μιλά μόνο για 104. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι ήδη απεστάλη και στην ΚΟΡΕΠΕΡ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Φως στις ε/κ ανησυχίες'' γράφει πως τις περιοχές ανησυχιών της ε/κ πλευράς επί του σχεδίου Ανάν, με τρόπο που να μην χωρά καμία αμφιβολία, γνωρίζει πλέον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ο προεδρικός απεσταλμένος και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν τις θέσεις της πλευράς μας και απαντούν σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην τελική ευθεία μπήκαν οι αστυνομικές έρευνες γύρω από μια σειρά υποθέσεων του ΧΑΚ αλλά και του ελλείμματος στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ που αφορά τον οργανισμό Suphire.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''20ό Συνέδριο ΑΚΕΛ'' γράφει ότι η κορυφαία διεργασία της κομματικής ζωής στο ΑΚΕΛ, που την αποτελεί το συνέδριο του, πραγματοποιείται φέτος, χρονιά που το κόμμα γιορτάζει τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του. Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ προκήρυξε χθες το 20ό τακτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα γίνει στις 24-27 Νοεμβρίου 2005. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κατ΄ αρχήν απόφαση για καταψήφιση της Συνταγματικής Συνθήκης έλαβε χθες σε συνεδρία της η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η έλλειψη φαρμάκων βάζει σε κίνδυνο ζωές, σύμφωνα με χθεσινή προειδοποίηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου και αναφέρεται στις δηλώσεις του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τιμολογιακή της πολιτική. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Διεθνούς Εκθεσης, που ανοίγει τις πύλες της σήμερα, πενήντα Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν με εκθέματα τους.

    [04] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Κοινοτικός Επίτροπος Παιδείας Γιαν Φιγκέλ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Παιδεία, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό Γιαν Φιγκέλ δήλωσε ότι η Κύπρος, ως πλήρες μέλος της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν αυτούς τους πολύ σημαντικούς τομείς, δηλαδή την παιδεία και τον πολιτισμό.

    Πρόσθεσε ότι πραγματοποιεί συχνές και εποικοδομητικές επαφές με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Πεύκιο Γεωργιάδη και χαρακτήρισε «σημαντικό το γεγονός ότι η Κύπρος γίνεται όλο και πιο γνωστή και πιο ενεργό μέλος σε όλες τις νέες περιοχές συνεργασίας που γίνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Νέα Υόρκη - Συναντήσεις για Κυπριακό

    Συνεχίζονται και σήμερα στη Νέα Υόρκη, στις 10 το πρωί τοπική ώρα, με ανταλλαγή απόψεων επί της ουσίας του Κυπριακού οι συναντήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσο Τζιωνή με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η χθεσινή συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και δεν υπήρξε καμία δήλωση από μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι «οι συζητήσεις επί της ουσίας θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή».

    Στην κυπριακή αντιπροσωπεία εκτός από τον κ. Τζιωνή συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και η σύμβουλος του Προέδρου Παπαδόπουλου Κλερ Πάλι.

    ΓΓ ΟΗΕ - Πρέντεργκαστ - Συνταξιοδότηση

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν ανακοίνωσε χθες ότι ο στενός του συνεργάτης και Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη Ιουνίου.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ, που αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία για το Κυπριακό στις αρχές Ιουνίου, θα παραμείνει στη δύναμη των ΗΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο θα βρίσκεται σε άδεια συνταξιοδοτήσεως ενώ από το Σεπτέμβριο θα διδάσκει στο πανεπιστήμιο Harvard.

    Πρόεδρος της Βουλής - Κυπριακό - Διαβουλεύσεις

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που άρχισαν στη Νέα Υόρκη μεταξύ του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, στο περιθώριο του 10ου συνεδρίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), ο κ. Χριστόφιας είπε πως είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση από τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις γίνονται σε εμπιστευτικό πλαίσιο.

    ''Ο στόχος των διεργασιών που γίνονται με συναίνεση του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ερντογάν όπως ξέρετε, είναι να επαναρχίσει ένας διάλογος. Από εκεί και πέρα ένεκα και της συσκότισης που επεβλήθη, σωστά κατά τη δική μου γνώμη, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσει διάλογος, είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να κρίνει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έχουν μόλις αρχίσει», είπε.

    «Οι διαβουλεύσεις φαίνεται τώρα να μπαίνουν στην ουσία, δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν, δεν θα είναι το τέλος, είναι η αρχή των διαβουλεύσεων, θα διαβουλευθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη αντιλαμβάνομαι ο ΓΓ και τους ανθρώπους του. Φαίνεται ότι θα αποστείλει και απεσταλμένο, άρα είναι νωρίς να μιλάμε τώρα για επανέναρξη συνομιλιών με αισιόδοξες προοπτικές στα σίγουρα», πρόσθεσε.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Διαβουλεύσεις ΝΥ - Περιουσίες

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει τις διαβουλεύσεις που άρχισαν στη Νέα Υόρκη, ωστόσο θεωρεί πως απροσδιορίστου χρόνου διάλογος σημαίνει ουσιαστικά λύση επί του εδάφους ή των πραγματικοτήτων.

    Ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λεμεσό, χαιρέτισε το γεγονός της κινητικότητας ''που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποιες εξελίξεις'', προσθέτοντας πως το κόμμα θα χαιρετήσει ''την όποια θετική εξέλιξη που τείνει να δημιουργήσει σωστές συνθήκες, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να επαναρχίσει ο διάλογος, για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι και το ταχύτερο θα επιτύχουμε μια συμφωνημένη λύση».

    Αθήνα-Ρουσόπουλος-Επίσκεψη Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει αύριο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ανακοινώντας το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο ''θα θέσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τις προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ, το Σκοπιανό καθώς και διμερή θέματα''.

    Μπάουτσερ - ΗΠΑ - Κύπρος

    Οι ΗΠΑ με κανένα τρόπο δεν προσπάθησαν να θυσιάσουν την Κύπρο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν στο Κογκρέσο την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να καλυτερεύσουν τις «προβληματικές» σχέσεις τους με την Τουρκία θυσιάζοντας την Κύπρο, ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ελέχθη από το αμερικανικό ΥΠΕΞ και ότι ποτέ δεν προσπάθησαν να θυσιάσουν την Κύπρο.

    «Οι ΗΠΑ με κανένα τρόπο δεν προσπάθησαν να θυσιάσουν την Κύπρο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και την ελληνοκυπριακή κοινότητα ώστε να επιτευχθεί αυτό που δεσμεύτηκαν εδώ και πάρα πολύ καιρό να επιτύχουν και αυτό είναι μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος», κατέληξε.

    ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή με τη γραπτή διαδικασία το κείμενο του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και των 10 νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Οπως έγινε γνωστό το κείμενο έχει σταλεί στο Συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, οι οποίοι θα προετοιμάσουν και την έγκριση του από τους Υπουργούς, ενώ η υπογραφή του από όλες τις πλευρές προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

    Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσει η επικύρωση του πρωτοκόλλου που θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται σε κάθε πλευρά. Οπως τονίζεται θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα που θα ακολουθήσει την κατάθεση στη γενική γραμματεία του Συμβουλίου Υπουργών, του τελευταίου κειμένου είτε προέρχεται από την πλευρά της ΕΕ είτε της Τουρκίας. Η ισχύς του θα είναι αναδρομική από την 1η Μαϊου 2004, δηλαδή την ημερομηνία προσχώρησης των 10 νέων χωρών στην ΕΕ.

    Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό δεν αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστήριξε ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στην Τουρκία Hansjorg Kretschmer.

    Η Αγκυρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης, υπενθύμισε ο κ. Kretschmer και πρόσθεσε ότι ''μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου θα αποτελούσε σφάλμα να θεωρείται το Κυπριακό ως εμπόδιο για τη διεξαγωγή ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.

    Διευθυντής Κτηματολογίου - Κατεχόμενα - Περιουσίες

    Ουδεμία μεταβίβαση ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα, σε φυσικά πρόσωπα από χώρα μέλος της ΕΕ ή σε εταιρείες με μετόχους κοινοτικούς υπηκλόους, έγινε επίσημα από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Ανδρέας Χριστοδούλου.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε πως μεταβιβάσεις ακινήτων στις κατεχόμενες περιοχές έγιναν μόνο από Ε/Κ στα παιδιά ή συγγενείς τους και από Τ/Κ στα παιδιά τους. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξε μικρός αριθμός πωλήσεων κατεχόμενων ε/κ περιουσιών σε Ε/Κ.

    Πρόσθεσε ότι ένας Ε/Κ, τον Απρίλιο του 2005 αποτάθηκε επίσημα στο Τμήμα Κτηματολογίου για πώληση 5 οικοπέδων στην Κερύνεια σε βρετανική εταιρεία και ανέφερε ότι η αίτηση παραπέμφθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος θα πάρει την τελική απόφαση.

    Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Περιουσίες - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ναμίκ Ταν δήλωσε πως οι απαιτήσεις των Ε/Κ σε σχέση με τις περιουσίες τους έχουν αυξήσει την ανασφάλεια.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ταν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', πως ''θεωρούμε αυτές τις απαιτήσεις ως προσπάθειες των Ε/Κ να υποβάλουν τους Τ/Κ υπό τη δικαιοδοσία τους. Αυτές οι προσπάθειες έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση στο νησί'', είπε.

    Υποστήριξε επίσης πως η επιβολή του ''εμπάργκο'' στους Τ/Κ και την ίδια ώρα η προσφυγή σε τέτοιες μεθόδους πίεσης (από την ε/κ πλευρά) προς τους Τ/Κ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

    Σημείωσε ακόμη πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε πως αυτές οι προσφυγές των Ε/Κ δεν έχουν νόημα, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτε με αυτές τις μεθόδους.

    Σε ερώτηση για τη συνάντηση του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Ταν είπε πως οι κ.κ. Ντενκτάς και Γκιουλ συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ύστερα από απαίτηση του πρώτου.

    ΑΚΕΛ - Ολομέλεια ΚΕ - Συνταγματική Συνθήκη ΕΕ

    Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει κατ' αρχήν στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης (ΚΟΒ) όπως υποστηρίξουν τη θέση της καταψήφισης της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ανακοίνωσε μετά τη χθεσινή συνεδρία του σώματος ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι η κατ αρχήν απόφαση της ΚΕ θα μεταφερθεί σε όλες τις ΚΟΒ, στις οποίες θα διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία, τα αποτελέσματα των οποίων θα επανέλθουν πίσω στην ΚΕ, η οποία σε νέα συνεδρία της ολομέλειας της, θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

    Διευκρίνισε ότι η κατ΄ αρχήν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα μεταφερθεί χωριστά σε κάθε κομματική οργάνωση, αλλά σε συμπλεγματικές συγκεντρώσεις των κομματικών οργανώσεων, για επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε το κόμμα να καταλήξει εντός Ιουνίου στην τελική του απόφαση.

    Η πρόθεση και η προσπάθεια, ''και αυτό θεωρώ ότι θα γίνει'' είναι όπως η Συνταγματική Συνθήκη τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από τις θερινές διακοπές.

    Αθήνα - Παπουτσής - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Χρήστο Παπουτσή, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, υπεύθυνο του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας, θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο την Κύπρο και θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

    Νορβηγός ΥΦΕΞ - Κύπρος - Μνημόνιο συνεργασίας

    Εφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Κιμ Τράβικ, επικεφαλής εξαμελούς αντιπροσωπείας, για επίσκεψη κατά την οποία θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Νορβηγίας και Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τράβικ θα συναντηθεί στις 1100 σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Γενικό Διευθυντή Σώτο Ζακχαίο.

    Ιερά Σύνοδος - Φανάρι - Τριμελής αντιπροσωπεία

    Η στάση της Εκκλησίας της Κύπρου για το θέμα του Πατριάρχη Ειρηναίου είναι να τηρηθούν οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας, δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία πρέπει να δει το όλο θέμα μέσα από το πνεύμα της αγάπης από την οποία διακρίνεται.

    Σε δηλώσεις μετά από την ολοκλήρωση της πρωινής έκτακτης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Κιτίου είπε πως ''καλό θα ήταν να συγκληθούν και οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις και να συμφιλιωθούν, για το καλό της Εκκλησίας''.

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου αποφάσισε όπως σταλεί τριμελής αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εξεταστεί το μέλλον του Πατριάρχη Ειρηναίου.

    Οπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Κιτίου επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος θα συνοδεύεται από το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και το Χωροεπίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο.

    Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ώστε όπως είπε να μπορέσει να συμβάλει στην ειρήνευση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Υπουργός Υγείας- ΠΟΥ - Συνέλευση

    Την ευαρέσκειά τους ως προς τις υφιστάμενες σχέσεις Κύπρου και ΠΟΥ, όπως επίσης και την επιθυμία για επέκταση και περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων αυτών, εξέφρασαν σε συνάντησή τους ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης και ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Jong Wook Lee.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 58ης Συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τα 192 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

    Αθήνα - Παπούλιας - Καραμανλής - 100 χρόνια ΑΠΕ

    Τα 100 χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του δημοσιογραφικού χώρου.

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος επεσήμανε πως ''το Αθηναϊκό Πρακτορείο εδώ και ένα αιώνα, κερδίζει καθημερινά την αναγνώριση του δημοσιογραφικού κόσμου ως μια σημαντική και ανεξάρτητη φωνή για την προβολή των Ελλήνων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό'', και παράλληλα χαρακτήρισε ''εγγυητή της μετάδοσης των πραγματικών ειδήσεων που έχουν θέση στη ζωή όλων μας''.

    Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Γιώργος Ταμπακόπουλος τόνισε πως ''το έργο του Πρακτορείου υπήρξε καταλυτικό για την ειδησεογραφία στην Ελλάδα. Για πολύ μεγάλο διάστημα υπήρξε το μοναδικό παράθυρο στον κόσμο των διεθνών ειδήσεων και βασικός τροφοδότης εσωτερικών ειδήσεων, όχι μόνο για τις μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας, αλλά κυρίως για τα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης, σε όλη τη χώρα''.

    Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ ανέφερε πως ''σήμερα το 75% των ειδήσεων των μέσων ενημέρωσης στην ελληνική επαρχία προέρχεται από το ΑΠΕ, ενώ για μεγάλο μέρος της ομογένειας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι η κύρια πηγή πληροφοριών που αφορούν την πατρίδα'' και ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επεξεργάζεται καθημερινά γύρω στις 3.000 - 4.000 ειδήσεις.

    Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Ανοίγει τις πύλες της

    Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 30ή Διεθνής Εκθεση Κύπρου. Τα εγκαίνια θα τελέσει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στην Εκθεση, η οποία θα ανοίξει για το κοινό από τις 20 μέχρι τις 29 Μαϊου, συμμετέχουν συνολικά 300 εκθέτες.

    Φέτος συμμετέχει και το τ/κ Βιομηχανικό Επιμελητήριο με 50 εκθέτες, που καταλαμβάνουν 980 τετραγωνικά μέτρα.

    Επίσης η Εκθεση περιλαμβάνει και άλλες εξειδικευμένες εκθέσεις, όπως είναι η Εκπαιδευτική Εκθεση, το Ιδανικό Σπίτι, η Γεωργική, η Offitec, η Εκθεση Αυτοκινήτου και άλλες.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Αμελητέα αύξηση, ύστερα από δύο συνεχείς πτώσεις, κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο κυρίως από τους τραπεζικές τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,03% και έκλεισε στις 1.216,68 μονάδες. Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,82 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 0,46%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 273 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 23,8% του τζίρου.

    Αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,06% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,39 μονάδες.

    [06] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Νέος Πρόεδρος ΔΣ ο Βασίλης Ρολόγης

    Ο Βασίλης Ρολόγης είναι ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου σε διαδοχή του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι για λόγους υγείας δεν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του Συγκροτήματος, την οποία κατέχει για 17 χρόνια.

    Η εκλογή του κ. Ρολόγη έγινε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος, κατά την οποία ο Ανδρέας Αρτέμης εξελέγη Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συγκροτήματος.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΟΗΕ - Διαδικασία

    Στόχος και προσπάθεια είναι να καθοριστεί διαπραγματευτικό πλαίσιο και διαπραγματευτική μεθοδολογία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κληθείς σήμερα να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας στην έδρα του ΟΗΕ Πρέσβης Τάσος Τζιωνής έχει καταθέσει τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς στους συνομιλητές του.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Artis Pabriks, υπενθύμισε ότι οι διαβουλεύσεις είναι εμπιστευτικές και δεν μπορούν να δίδονται πληροφορίες, ύστερα από συμφωνία που έγινε με τα Ηνωμένα Εθνη.

    ''Η προσπάθεια είναι να καθοριστεί διαπραγματευτικό πλαίσιο και διαπραγματευτική μεθοδολογία. Αυτή είναι η στόχευση. Εκεί προκύπτουν φυσικά διάφορα θέματα, ερωτήσεις και δίδονται οι κατάλληλες απαντήσεις'', σημείωσε.

    [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος Αλμούνια - Ευρώ (1)

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια άρχισε στη Λευκωσία σειρά επαφών με στόχο να συμβάλει στη σωστή προετοιμασία της Κύπρου για υιοθέτηση του Ευρώ.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο Ισπανός Επίτροπος ανέφερε ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε καλό δρόμο και ευχήθηκε όπως δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για υιοθέτηση του Ευρώ το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Επιτροπή θα καθοδηγήσει την Κύπρο και θα της προσφέρει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια για υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

    [09] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου-Λετονίας

    Tο Κυπριακό, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην ΕΕ, η Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι δημοσιονομικές προοπτικές και άλλα θέματα της Ευρώπης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον ομόλογό του της Λετονίας Artis Pabrikis.

    [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος Αλμούνια - Ευρώ (2)

    Τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου βαίνουν στο σωστό δρόμο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος άρχισε στη Λευκωσία σειρά επαφών με στόχο τη σωστή προετοιμασία της Κύπρου για υιοθέτηση του Ευρώ.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο Ισπανός Επίτροπος έδωσε έμφαση στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, καθώς και στην προετοιμασία των αρχών για αποφυγή προβλημάτων με την αλλαγή του νομίσματος.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Επιτροπή θα καθοδηγήσει την Κύπρο και θα της προσφέρει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Αλμούνια για την προετοιμασία που άρχισε και θα συνεχίσει η κυβέρνηση τα επόμενα δύο χρόνια για υιοθέτηση του Ευρώ.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Επιτρόπου Αλμούνια

    Θέματα που αφορούν το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, στον οποίον η Κύπρος εντάχθηκε πρόσφατα, την προετοιμασία της Κύπρου για ένταξη στην ευρωζώνη και τα πολυετή δημοσιονομικά πλαίσια της ΕΕ, και ιδίως το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2007 - 2013, συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ειδικής μεταχείρισης νησιωτικών κρατών μελών της ΕΕ, λόγω του ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο της ΕΕ και αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες.

    [12] (Κ) Βουλή - Συνταγματική Συνθήκη - Συζήτηση

    Στις 30 Ιουνίου η Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεδρία της Ολομέλειας θα συζητήσει και θα θέσει σε ψηφοφορία την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 19/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5755               0,5789
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4547               0,4574
    Λίρα Αγγλίας              0,8372               0,8422
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 19/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 19/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4239            0,4272
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3449            0,3476
    Δολάριο Καναδά                  0,3607            0,3635
    Κορώνα Δανίας                   0,0772            0,0778
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0708            0,0713
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0626            0,0631
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3727            0,3756
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  197.456,32
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,48    -0,40    188.343,65
    FTSE/CySE 20                           405,12    -0,80    133.146,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.214,20    -0,82    125.071,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.004,78    -2,12      7.664,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          999,46    -1,30     20.454,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.206,26    -0,86    132.736,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.237,54    -0,86     60.844,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    950,17    -1,23      2.360,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            985,15    -0,76     41.475,64
    FTSE Med (18/05/2005)                7.429,32    -0,64
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Καραμανλή - Μπους - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλής και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ό,τι προκύψει από την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον θα ανακοινωθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό τη μορφή ενημέρωσης εκ μέρους του Πρωθυπουργού.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Διεθνής Εκθεση - Συμμετοχή Τ/Κ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως είναι ευχάριστο το γεγονός πως στη φετινή Διεθνή Εκθεση Κύπρου συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός Τ/Κ εκθετών.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Σε πτωτική πορεία επανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα μικρά κέρδη που κατέγραψε στη χθεσινή συνάντηση, με το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών να δέχεται πιέσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,86% και έκλεισε στις 1.206,26 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,48 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 0,4%. Πενιχρό ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των 197 χιλιάδων λιρών.

    Πτώση σε ποσοστό 0,8% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 405,12 μονάδες.

    [18] (Κ) Αθήνα -Κουμουτσάκος-Κυπριακό-Ελληνο-Αμερικανικές

    ''Το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό στάδιο, και κατόπιν συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, έχει υιοθετηθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια συγκεκριμένη προσέγγιση που αφορά τις επαφές που διεξάγονται στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη'', δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε πως ''οι συνομιλίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί προκαταρκτικές και διερευνητικές για μια διαδικασία που ενδεχομένως θα ξεκινήσει''.

    [19] (Κ) Χριστόφιας - Παπουτσής - Αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ

    Στόχος της ε/κ πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είπε ότι τώρα είναι η ώρα για την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Τουρκία να δείξουν "ισχυρή πολιτική βούληση και πραγματική βούληση προκειμένου να ενθαρρύνουν τις νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό".

    [20] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Ιατροδικαστικό εργαστήριο

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) έκανε αποδεκτή εισήγηση της καθηγήτριας Επικεφαλής Εκτελεστικού Συμβούλου και ιδρύτριας του Διεθνούς Εγκληματολογικού/ Ιατροδικαστικού Κέντρου Διερεύνησης Γενοκτονιών (INFORCE) Μάργκαρετ Κοξ για να αποστείλει το Κέντρο -του οποίου προΐσταται- ειδικό ανθρωπολόγο - ιατροδικαστή στην Κύπρο, προκειμένου να συμβουλεύσει τη ΔΕΑ για την εγκατάσταση ανθρωπολογικού - ιατροδικαστικού εργαστηρίου στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    [21] (Κ) Βουλή - ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

    Τη δεδηλωμένη θέση τους υπέρ της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης εξέφρασαν σήμερα οι αντιπρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος και του ΚΣ ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας την κατ΄ αρχή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για καταψήφιση της Συνθήκης κατά τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, που όπως αποφασίσθηκε στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου.

    [22] (Κ) Επίτροπος Αλμούνια - Ομιλία - Ευρώ - Κύπρος

    Η επιτυχής ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη απαιτεί όχι μόνο υιοθέτηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ αλλά και έγκαιρη πρακτική προετοιμασία, υπογράμμισε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, σε ομιλία του με θέμα ''Πρακτική προετοιμασία για την υιοθέτηση του Ευρώ στην Κύπρο''.

    Ο κ. Αλμούνια που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία σειρά επαφών, είπε ότι η εμπειρία από την εισαγωγή του Ευρώ σε χώρες μέλη της Ενωσης κατέδειξε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία, σύντομη μετάβαση στο νέο νόμισμα και ψυχολογική προετοιμασία των πολιτών.

    Ο κ. Αλμούνια επεσήμανε επίσης ότι η ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ θα βοηθήσει την Κύπρο να διατηρήσει την οικονομική της σταθερότητα και να προετοιμαστεί για ένταξη στην ευρωζώνη.

    [23] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2004

    Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε το 2004 κέρδη της τάξης των 38 εκατομμυρίων λιρών, μετά τη φορολογία, έναντι 29 εκατομμυρίων το 2003 ενώ τα οργανικά κέρδη, πριν τις προβλέψεις και πριν τη φορολογία, ανήλθαν σε 140 εκατομμύρια σε σχέση με τα 101 εκατομμύρια του 2003.

    Ο απελθών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Σόλων Τριανταφυλλίδης σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ανακοίνωσε ότι ''τα κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2005 σε 16 εκατομμύρια λίρες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 49% έναντι των 11 εκατομμυρίων για το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

    Τα καθαρά έσοδο από τους τόκους αυξήθηκαν από 199 εκατομμύρια λίρες που ήταν το 2003 σε 246 εκατομμύρια λίρες.

    [24] (Κ) Κλεάνθους - COSAC- Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Δηλώσεις

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα από τη λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισηγηθεί Κανονισμό τόσο για την χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων όσο και για το απ ευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα που να είναι ομόφωνα αποδεκτός.

    Ο κ. Κλεάνθους μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο όπου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε στη Σύνοδο της COSAC.

    [25] (Κ) 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Πρόεδρος Αρχής - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων διαβεβαίωσε απόψε τους Τουρκοκύπριους εκθέτες ότι είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες τις μελλοντικές εκθέσεις της Αρχής, απολαμβάνοντας και αυτοί όλες τις διευκολύνσεις που δίδονται σε όλους τους εκθέτες.

    Μιλώντας στα εγκαίνια της 30ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Τρύφων είπε ότι ''είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, μέσα στα πλαίσια των διαφόρων συμφωνιών που γίνονται, όπως η συμφωνία της Πράσινης Γραμμής, όλα μέσα σε πνεύμα φιλίας, αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλοσεβασμού''.

    [26] (Κ) Ελληνας Υπουργός Δικαιοσύνης - 30η Διεθνής Εκθεση - Ομιλία

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνει ένα θετικό πλαίσιο, που διευκολύνει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και της διασφάλισης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ανέφερε απόψε ο Ελληνας Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της 30ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι ''η Κύπρος μπορεί να προσβλέπει στο μέλλον με αισιοδοξία, διατηρώντας ακέραιο, άσβεστο το όραμα της επανένωσης, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού''.

    [27] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος Αλμούνια - Διοικητής ΚΤ

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία είναι σε «καλή θέση» με καλά ποσοστά ανάπτυξης, τα οποία βρίσκονται «ξεκάθαρα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη διακύμανση του πληθωρισμού.

    «Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης του πληθωρισμού για αυτό το χρόνο μπορεί να είναι γύρω στο 2,5%, που είναι περίπου στα όρια των κριτηρίων του Μάαστριχ και γι΄ αυτό έχω ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση περισσότερη προσοχή στο δείκτη πληθωρισμού», είπε ο κ. Αλμούνια στη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κεραυνός τόνισε ότι ο προσανατολισμός της Κύπρου για σύντομη ένταξη της στην Ευρωζώνη θα έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για δημοσιονομική σταθερότητα, διασφαλίζοντας έτσι «την πολιτική μας δέσμευση» επί του θέματος.

    Ανέφερε επίσης ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη θα βοηθήσει τόσο τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού όσο και για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της οικονομίας που θα ακολουθήσουν.

    [28] (Κ) Νέα Υόρκη - Συναντήσεις για Κυπριακό

    Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση επί της ουσίας του Κυπριακού μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσο Τζιωνή και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Η συνάντηση διήρκεσε δυόμισι ώρες και δεν υπήρξε καμία δήλωση από μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι «οι συζητήσεις επί της ουσίας θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή».

    [29] (Κ) 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Υπουργός Εμπορίου - Ομιλία

    Το γεγονός συμμετοχής Τ/Κ επιχειρηματικών προσδίδει στη φετινή Διεθνή Έκθεση ένα άλλο ελπιδοφόρο χαρακτήρα, αυτόν της συνεργασίας και της ειρήνης, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της 30ής Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα όπως η επόμενη Διεθνής Έκθεσης πραγματοποιηθεί σε συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας στα πλαίσια μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και οι Τ/Κ επιχειρηματίες να καταλάβουν ακόμη μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο.

    Προσδοκούμε, πρόσθεσε, να δούμε τους συμπατριώτες μας Τ/Κ και στις εξειδικευμένες εκθέσεις.

    Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας Αναστάσιο Παπαληγούρα, είπε ότι η παρουσία του αποτελεί έκφραση των δεσμών που συνδέουν Κύπρο και Ελλάδα αλλά και της οικονομικής συνεργασίας που οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 19 May 2005 - 17:49:27 UTC