Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιουροβίζιον - 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού
  • [02] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [03] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μιστράλ - Καρυόλου - 3η Θέση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Λεμεσός - Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΣΣΕ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο
  • [08] (Κ) Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή - Ανδρέας Καριόλου
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρέντεργκαστ

  • [01] (Κ) Γιουροβίζιον - 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού

    Κύπρος και Ελλάδα διαγωνίζονται απόψε μαζί με άλλες 22 χώρες στην τελική φάση του 50ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον που φέτος διεξάγεται στο Κίεβο της Ουκρανίας.

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Το Κυπριακό, η συνεργασία στα Βαλκάνια και τη γύρω περιοχή, τα ευρωτουρκικά και το θέμα των Σκοπίων κυριάρχησαν στη 45λεπτη συνάντηση που είχε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, το Κυπριακό ετέθη από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

    Εξάλλου Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι στη συζήτηση τονίστηκε η βούληση των ΗΠΑ για επανέναρξη της διαδικασίας, ενώ αναπτύχθηκαν κάποιες ιδέες για το πως θα αρχίσει.

    [03] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μιστράλ - Καρυόλου - 3η Θέση

    Την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μιστράλ που πραγματοποιείται στο Παλέρμο κατέλαβε χθες ο Κύπριος ιστιοπλόος Αντρέας Καρυόλου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ολοκλήρωση του κύκλου διαβουλεύσεων του προεδρικού απεσταλμένου στην έδρα του ΟΗΕ Τάσου Τζιωνή για επανέναρξη συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, η επίσημη ανακοίνωση της έλευσης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ σε Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και η συνάντηση Καραμανλή - Μπους στο Λευκό Οίκο, προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται ακόμη στις ελλείψεις φαρμάκων, το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον και τη μείωση της τιμής των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Χάος στην υγεία'', ότι εκτεθειμένος μένει ο Υπουργός Υγείας και το Υπουργείο του στο θέμα των φαρμάκων, αφού η έρευνα του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναδεικνύει το τεράστιο πλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τις ελλείψεις φαρμάκων. Σε άλλο θέμα γράφει πως πραγματοποιείται απόψε στο Κίεβο της Ουκρανίας η τελική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον και ότι οι εκπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και Ελενα Παπαρίζου που σήμερα έχουν και τις ονομαστικές τους εορτές, ελπίζουν να εορτάσουν επίσης μια πολύ καλή θέση στην τελική κατάταξη μετά την ψηφοφορία.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αίσχος - Ντροπή'', γράφει στο κύριο θέμα της πως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Το κυπριακό Ποντίκι'', η UNOPS και η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Επιτροπής Κινηματογράφου που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, χρηματοδότησαν την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο ''Ακάμας'', η οποία ''στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κανένας δεν τόλμησε να διαψεύσει χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας για παραστρατιωτικό επιτελείο που δρα πίσω από την πλάτη του Υπουργού Αμυνας και το οποίο φέρεται να έχει αναστείλει τις μεταθέσεις δύο Διοικητών με πλήρη άγνοια του Υπουργού.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Θα γεμίσουμε... πράκτορες '', γράφει πως ''περίεργη, ρατσιστική και τελικά γελοία'' ήταν η θέση που διατυπώθηκε χθες από εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Κοινοβουλευτική Υποεπιτροπή Παιδείας για πρόνοια του νομοσχεδίου περί ιδρύσεως ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, η οποία θα αποτελεί περίπου την προστατευτική ασπίδα έναντι της εισαγωγής μυστικών πρακτόρων στο νησί. Αλλη είδηση είναι η μεθόδευση του ψευδοκράτους στο θέμα της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, με την οποία επιδιώκει την αναδιοργάνωση της ''επιτροπής αποζημιώσεων'' και τη συμπερίληψη σε αυτή ξένων νομικών, προκειμένου να ικανοποιήσει κριτήρια που θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Μεγέθη κολοσσών εισβάλλουν στις υπεραγορές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι εταιρείες - μεγαθήρια, όπως η ''Καρεφούρ - Μαρινόπουλος'' και η ''Λιντλ'', άρχισαν τις διαδικασίες για την κάθοδό τους στην Κύπρο, εισβάλλοντας κυριολεκτικά στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως σε εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και το Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται σταθερά και προσεκτικά για λύση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Βήμα προς βήμα διαδικασία Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν υιοθετεί διαδικασία βήμα προς βήμα, επιχειρώντας τη διασφάλιση καλύτερης προετοιμασίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο κύκλος των επαφών του προεδρικού απεσταλμένου στη Νέα Υόρκη Τάσου Τζιωνή έχει ολοκληρωθεί και η συνέχεια θα δοθεί με την κάθοδο του κ. Πρέντεργκαστ στην Κύπρο, στην Αθήνα και στην Αγκυρα, όπως γράφει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται από τη Γενική Εισαγγελία οι έρευνες σχετικά με καταγγελίες για χειραγώγηση τιμών στο Χρηματιστήριο και για απόκρυψη στοιχείων από συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ η Αστυνομία διερευνά άλλες τρεις σοβαρές υποθέσεις που αφορούν την επενδυτική και χρηματιστηριακή εταιρεία ''Λευκόνοικο''.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Φθηνότερα τα καύσιμα'', ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο προχωρούν σε μείωση των τιμών καυσίμων μετά την κατρακύλα των διεθνών τιμών πετρελαίου και ότι το συγκρότημα εταιρειών Λευκαρίτη προέβη χθες σε μειώσεις μέχρι και 0,8 σεντ ανά λίτρο σε όλα τα είδη καυσίμων που διαθέτουν τα πρατήριά του. Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση χθες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου , όπου δήλωσε πως η κυβέρνηση δίδει προτεραιότητα στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ο κ. Πρέντεργκαστ έρχεται στη Λευκωσία στις 30 Μαϊου για να διερευνήσει την ύπαρξη των αναγκαίων συνθηκών ώστε να αποφασίσει ο κ. Ανάν εάν θα αρχίσει η νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Τα ψυχολογικά εμπόδια πρέπει να αρθούν'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο επικεφαλής του τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σαλίχ Τουνάρ παραδέχθηκε χθες ότι η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στην 30ή Διεθνή Εκθεση Κύπρου δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση, όπως θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τα όσα είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ο εκπρόσωπος των κυβερνητικών ιατρών Σταύρος Σταύρου, οι καρδιολογικές χειρουργικές μονάδες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού κινδυνεύουν με κλείσιμο, εξαιτίας ελλείψεων σε κλίνες της Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    [05] (Κ) Λεμεσός - Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΣΣΕ

    Αρχίζουν μεθαύριο στη Λεμεσό οι εργασίες της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ελευση Πρέντεργκαστ

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, έρχεται στην Κύπρο την 30ή Μαϊου 2005, προκειμένου να συνεχίσει τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη με στόχο να διερευνηθεί η ύπαρξη των αναγκαίων συνθηκών, για να αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εάν θα αρχίσει ή όχι νέα πρωτοβουλία προς επίλυση του Κυπριακού.

    Οταν του ζητήθηκε, μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού μέρους της 44ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στη Λευκωσία, να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για την έλευση του κ. Πρέντεργκαστ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας ''θα μείνει δυο ημέρες και θα έχει συναντήσεις στην Κύπρο''.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''θα συνεχίσει τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και που αποβλέπουν να διερευνηθεί η ύπαρξη των αναγκαίων συνθηκών, για να αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας εάν θα αρχίσει νέα πρωτοβουλία ή όχι''.

    Κατά τις συναντήσεις της ΝΥ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυπριακή κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις της ''με κάθε λεπτομέρεια'', έτσι ώστε ''να τελειώσει, επιτέλους, αυτός ο μύθος ότι τάχατες δεν γνωρίζουν τι θέλουμε''.

    ''Οπως είπα'', συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''θα φανεί στην εξέλιξη εάν υπάρχει κατάλληλο κλίμα και κοινό έδαφος, ώστε ο Γενικός Γραμματέας να αποφασίσει εάν θα αρχίσουμε νέα πρωτοβουλία''.

    ''Βασική προϋπόθεση, που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας επανειλημμένα σε εμένα και όταν άρχισε αυτή η νέα προσπάθεια πριν δύο μήνες, είναι να τηρηθεί πλήρης εχεμύθεια και αυτό εγώ θα τηρήσω, όπως είχα υποσχεθεί'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρνούμενος να δώσει στους δημοσιογράφους οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

    ΗΕ - Ανακοίνωση - Επίσκεψη Πρέντεργκαστ

    Ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου, ανακοίνωσαν σήμερα τα ΗΕ.

    Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται πως ο κ. Πρέντεργκαστ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

    Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του απεσταλμένου του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, Τάσου Τζιωνή, με τον κ. Πρέντεργκαστ, σημειώνεται επίσης πως μετά την αναχώρησή του από την Κύπρο ο κ. Πρέντεργκαστ θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα για διαβουλεύσεις, πριν την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουνίου για να ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε σχέση με τις συζητήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, υπό τον κ. Τζιωνή, με τον κ. Πρέντεργκαστ, στη Νέα Υόρκη, αναφέρεται πως αυτές ήταν προκαταρκτικές, ανεπίσημες και μη δεσμευτικές και πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών η ε/κ αντιπροσωπεία επεξήγησε λεπτομερώς τις απόψεις της ε/κ πλευράς τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία.  

    Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούρατζικ δήλωσε πως μετά τις συνομιλίες με τον Προεδρικό απεσταλμένο Τάσσο Τζιωνή, ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ έχει ''αρκετό ενδιαφέρον'' για να μεταβεί στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα και να σφυγμομετρήσει τα μέρη για μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνάντησης μεταξύ του κ. Τζιωνή και του Σερ Κίραν, ο κ. Ντούρατζικ είπε ότι ήταν μια γενική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Το σημαντικό είναι ότι ο Σερ Κίραν θα μεταβεί στην περιοχή, να συνομιλήσει με όλα τα μέρη, να πάρει το παλμό της κατάστασης και για το πως μπορούμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε μπροστά'', είπε ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    Χριστόφιας - Πρέντεργκαστ

    Την ελπίδα οι διαβουλεύσεις του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο να οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Πρέπει να δούμε πολύ στα σοβαρά την όλη εξέλιξη, δεν μπορώ να πω ότι έχω πλήρη ενημέρωση και θα αναμένουμε να επιστρέψουν οι απεσταλμένοι και να κάνουμε τις συνεκτιμήσεις μας'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής κληθείς απόψε από την Πάφο να σχολιάσει την ολοκλήρωση των επαφών του Προεδρικού απεσταλμένου Τάσου Τζιωνή με τον κ. Πρέντεργκαστ, ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή στα τέλη Μαΐου.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανικό ΥΠΕΞ

    Η προσπάθειά μας για σωστή προετοιμασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι συνεχής και εάν τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει και περαιτέρω διαβούλευση κατά τη διάρκεια της πιθανής επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ τότε και αυτό θα γίνει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει καθημερινή επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του απεσταλμένου του στην έδρα του ΟΗΕ, Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Πρέσβυ Τάσου Τζιωνή, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''όλες οι διευθετήσεις έχουν γίνει έτσι ώστε να τηρηθεί η πλήρης εμπιστευτικότητα''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Καραμανλής - Μπους - Κυπριακό

    Εάν συζητηθεί και το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ''οι θέσεις που θα προβληθούν εκ μέρους του Πρωθυπουργού θα είναι εκείνες που εκπροσωπούν τη δική μας πλευρά'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Επανέλαβε ότι η συνεργασία και επαφή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι συνεχής και υπάρχει πλήρης συμφωνίας όσον αφορά τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό

    Πρόεδρος ΗΠΑ - Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Το Κυπριακό, η συνεργασία στα Βαλκάνια και τη γύρω περιοχή, τα ευρωτουρκικά και το θέμα των Σκοπίων κυριάρχησαν στη 45λεπτη συνάντηση που είχε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, το Κυπριακό ετέθη από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

    Εξάλλου Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι στη συζήτηση τονίστηκε η βούληση των ΗΠΑ για επανέναρξη της διαδικασίας, ενώ αναπτύχθηκαν κάποιες ιδέες για το πως θα αρχίσει.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής είπε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της νήσου στη βάση του σχεδίου Ανάν, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και που να είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε με σταθερά και προσεκτικά βήματα προς τα εμπρός'', ανέφερε.

    Η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.

    ''Συμφωνούμε σ όλα τα μεγάλα θέματα και δεν θα αφήσουμε τα μικρά να μας ενοχλούν'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και εργάζεται για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.

    ΗΠΑ - Συνάντηση Καραμανλή - Λούγκαρ

    Την επιθυμία της Αθήνας να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού εξέφρασε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρίτσαρντ Λούγκαρ.

    Κατά την 40λεπτη συνάντηση που είχαν στο Κογκρέσο, ο κ. Καραμανλής τόνισε τη σημασία που θα είχε ο υποβοηθητικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια τέτοια προσπάθεια.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακή Ναυτιλία - ''Μαύρη λίστα'' - Εξοδος

    Ως μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη ''μαύρη λίστα'' του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των Πλοίων (PARIS MoU), στην οποία η Κύπρος συγκαταλεγόταν κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

    Αυτό αποτελεί, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για την κυπριακή ναυτιλία και την ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον έλεγχο των πλοίων υπό κυπριακή σημαία εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ναυτιλία - Κυπριακή σημαία - Εξοδος από μαύρη λίστα

    Η κυπριακή Ναυτιλία σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη ''μαύρη λίστα'' του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των Πλοίων (PARIS MoU), στην οποία η χώρα μας συγκαταλεγόταν από εικοσαετίας, ανακοινώθηκε επίσημα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή, που είναι αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς ναυτιλίας στην κυπριακή σημαία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου, το οποίο επίσημα πλέον αναδεικνύεται ως διεθνές ποιοτικό νηολόγιο.

    ΓΣ Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου - Χριστόφιας - Ομιλίες

    Η πρόσφατη απομάκρυνση της Κυπριακής σημαίας από την μαύρη λίστα του MOU, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κυπριακή Ναυτιλία, όπως επισημάνθηκε χθες στην 16η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου.

    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε πως «αυτό για το οποίο μπορεί να επαίρεται το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, είναι ότι στα 16 χρόνια ύπαρξής του μετατράπηκε σ ένα σημαντικό οργανισμό για τις ναυτιλιακές υποθέσεις του τόπου και αναδείχθηκε σε ένα αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη της Κυβέρνησης στα ναυτιλιακά ζητήματα».

    «Σ ένα κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός και ανταγωνιστικός και που δίνει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, το Ναυτιλιακό Συμβούλιο βοηθά το κυπριακό κράτος να προσαρμόσει τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τις διαδικασίες έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Είπε επίσης πως η προσφορά του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου κρίνεται σημαντική, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις απαιτήσεις που προκύπτουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενική Συνέλευση ΟΕΒ

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα και να δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα, που θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως η εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

    ''Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες, με την έμφυτη προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και την ευρηματικότητα που τους διακρίνει, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΟΕΒ, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία.

    ''Για την κυβέρνηση η εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητές της, γιατί μια οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί με υγιείς και στέρεες βάσεις αν διατηρεί υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και υψηλό δημόσιο χρέος'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η γενική οικονομική κατάσταση, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες της κυπριακής οικονομίας, προβλέπεται για το 2005 να είναι ικανοποιητική.

    Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Βύρων Κρανιδιώτης προέβη στην εκτίμηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχει αρχίσει να λειτουργεί σαν καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των επιχειρήσεων και εξέφρασε την ελπίδα του ότι το ίδιο θα συμβεί και για το δημόσιο τομέα, αφού -όπως είπε- τα ''βήματα προόδου που έγιναν θα πρέπει να συνεχιστούν''.

    Δήμαρχος του Σίτυ του Λονδίνου - Κύπρος

    Η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Βρετανίας και της Κύπρου σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των έργων υποδομής και της εμπορικής ναυτιλίας, θα είναι το αντικείμενο των επαφών του Δημάρχου του Σίτυ του Λονδίνου Μάιλ Σάβορι, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο στις 21 - 24 Μαΐου.

    Ο Σάβορι, ο οποίος φθάνει στο νησί το απόγευμα, συνοδευόμενος από ειδικούς συμβούλους και επιχειρηματίες, δήλωσε πως ''η Κύπρος παρουσιάζει πολύ καλές προοπτικές στον οικονομικό τομέα, τις οποίες θέλουμε να διερευνήσουμε''.

    ''Επιδιώκουμε συνεργασία τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον ιδιωτικό τομέα'', είπε, και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της αντιπροσωπείας αφορά και τη ''βόρεια περιοχή'', όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα αλλά θα ληφθούν υπόψη και τα πολιτικά δεδομένα της κατάστασης.

    Θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν το χρηματιστήριο, μέσα στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιαυτό τον τομέα.

    Η υπό τον κ. Σάβορι αντιπροσωπεία θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, Υπουργούς, το Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα και παράγοντες του οικονομικού, εμπορικού και χρηματιστηριακού κόσμου.

    Προσχώρηση Κύπρου στην ΕΕ - Νομικές προκλήσεις - Συνέδριο

    Η προσχώρηση της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια έθεσε το μέλλον της πατρίδας και του κυπριακού λαού σε νέες βάσεις, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό του στο διήμερο συνέδριο με θέμα ''Προσχώρηση στην ΕΕ - Ενα χρόνο μετά: Νομικές Προκλήσεις''.

    Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο ''Χίλτον Παρκ'' της Λευκωσίας, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λήδας Κουρσουμπά η οποία προεδρεύει, ενώ το συντονισμό έχει ο Πρόεδρος της Σχολής Οικονομικής Διαχείρισης Κώστας Αποστολίδης.

    ''Ο νομικός και δικαστικός κόσμος της Κύπρου λειτουργεί σήμερα μέσα σε νέες πραγματικότητες και προκλήσεις και έχει να αντιμετωπίσει νέα μεγέθη και αντικείμενα'', είπε ο κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας πως ''σήμερα, ένα χρόνο μετά την 1η Μαΐου, 2004, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του κοινοτικού γίγνεσθαι και συμμετέχουμε στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της Ενωσης''.

    Στην εναρκτήρια προσφώνησή της, η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι ''η ένταξη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κάτω από τη συγκυρία υπό την οποία έλαβε χώρα, επαυξάνεται η σημασία της''.

    ''Μία από τις θεμελιακές προϋποθέσεις για την ένταξη των νέων κρατών - μελών στην τελευταία διεύρυνση ήταν και η εναρμόνιση του εσωτερικού τους Δικαίου με το κοινοτικό κεκτημένο'', είπε.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι ''στο νομικό τομέα, η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιφέρει σημαντικότατες αλλαγές σε όσα γνωρίζαμε πριν πέντε μόλις χρόνια''.

    Υπουργός Παιδείας - Ενας χρόνος στην ΕΕ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλων έργων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τα οποία σε διαφορετική περίπτωση ίσως να υλοποιούνταν πολύ αργότερα, ενώ από την 1η Μαΐου του 2004 προσφέρεται στη χώρα μας η ευκαιρία να καταστεί περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο λόγω της εγγύτητας και των παραδοσιακά φιλικών της σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου και της Βορείου Αφρικής.

    Με αφορμή την πρώτη επέτειο από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ και είπε ότι η πλήρης ενσωμάτωση της χώρας μας στην ΕΕ ''δημιουργεί μια δυναμική υλοποίησης του προγράμματος της διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ωστόσο, τα μέτρα σύγκλισης της οικονομίας μας με τους δείκτες της ευρωζώνης βραδύνουν τους ρυθμούς πραγμάτωσης των κυβερνητικών στόχων'' σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

    ''Θεωρώ, όμως, ότι, πολύ σύντομα, τόσο η οικονομία μας όσο και η οργάνωση και ο συντονισμός του κυβερνητικού μηχανισμού θα φτάσουν σε σημείο, που θα μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην αξιοποίηση των προκλήσεων που η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει θέσει ενώπιόν μας'', σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.

    Πάφος - Χριστόφιας - Περιουσίες

    Ψυχραιμία στο θέμα των προσφυγών, συνέστησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εκατέρωθεν προσφυγές θα δυσκολέψουν την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και θα δώσουν ερείσματα στο κατοχικό καθεστώς.

    Σχολιάζοντας το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα των προσφυγών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το θέμα των περιουσιών είναι από τις πιο σοβαρές πτυχές του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι δυστυχώς ''δημιουργούνται και νέα τετελεσμένα που θα κάμουν και την διαπραγμάτευση ακόμα πιο δύσκολη''.

    ''Η δική μας πλευρά'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''κατά την διαπραγμάτευση εφόσον αρχίσει θα θέσει με πολύ σοβαρότητα και επιτακτικά αυτό το θέμα και της δημιουργίας των τετελεσμένων και του σφετερισμού και την πώληση ξένους των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, η ε/κ πλευρά κάνει ό,τι είναι δυνατόν και θα συνεχίσει να καταγγέλλει όπου δει τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών και την πώλησή τους σε ξένους.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Περιουσίες - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από τους ιδιοκτήτες τους «είναι το ευρύτερο πρόβλημα, όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο».

    Δεν πρόκειται «να αποδώσω επίθετα και να καλέσω τους πρόσφυγες να είναι πιο πατριώτες», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης γιατί, όπως εξήγησε, «εγώ δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό κανενός».

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανησυχεί γιατί, όπως εξήγησε, εάν υπάρξει μια μαζική ανάλογη ενέργεια λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στο Κυπριακό, θα επιβαρυνθεί η προσπάθεια για επανένωση με προοπτική ξαναριζώματος του ελληνισμού στις περιοχές που θα είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

    Ομήρου - Παπουτσής - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι συναντήσεις που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό μπορούν να δώσουν μια νέα ώθηση στο Κυπριακό, το οποίο πρέπει να παραμείνει ζωντανό, δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπουτσής, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν διαμορφώνουν νέα δεδομένα τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε τη μεθοδολογία μας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

    Σημείωσε ότι ''παραμένουμε σε ένα και βασικό στόχο, τη λύση του προβλήματος, βάσει των ψηφισμάτων των ΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη μπορούν και πρέπει να οδηγήσουν στην υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου και της στασιμότητας, έτσι που με μια καλή προετοιμασία να οδηγηθούμε σε νέες συνομιλίες με όσο πιο αναβαθμισμένη την επικουρική συνδρομή της ΕΕ''.

    Είπε ότι η ΕΔΕΚ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού και στην αξιοποίηση των λειτουργιών και των συλλογικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ώστε να είναι η λύση του Κυπριακού συμβατή με τα εν Ευρώπη ισχύοντα.

    ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Λοιμώδεις νόσοι - Συμφωνία

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού, εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας σχετικά με την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση εστιών λοιμωδών νόσων.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κ. Κυπριανού, οι προσπάθειες ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών επιδημιών συμπληρώνουν τις ενέργειές μας για ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης κατά των νόσων. Όσο πιο γρήγορα ειδοποιηθούμε για μια εστία νόσου τόσο περισσότερες δυνατότητες έχουμε να την περιορίσουμε με επιτυχία, είπε. Αν η διεθνής συνεργασία μπορεί να βοηθήσει στην ανάσχεση μιας επιδημίας πριν αρχίσει να εξαπλώνεται πραγματικά, το αποτέλεσμα θα είναι ένας καλύτερος κόσμος, ανέφερε ο Κύπριος Επίτροπος.

    ΕΕ - Υγεία - Νεες τεχνολογίες - Κυπριανού - Ρέντινγκ

    Την καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας που παρέχουν δυνατότητες στους ασθενείς, βελτιώνουν την υγειονομική περίθαλψη και σώζουν ζωές, ζητούν από τις κυβέρνησης και τον ιδιωτικό τομέα, οι Επίτροποι Μάρκος Κυπριανού (Υγεία και Προστασία Καταναλωτών) και Βιβιάν Ρέντινγκ (Κοινωνία Πληροφόρησης και Μέσα Ενημέρωσης).

    Η παρέμβαση των δύο επιτρόπων έγινε με αφορμή τη διάσκεψη υπουργών υγείας και εμπειρογνωμόνων στις τεχνολογίες της πληροφορίας από ολόκληρη την Ευρώπη, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Tromso της Νορβηγίας στις 23 και 24 Μαΐου. Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους το δυναμικό του σχεδίου δράσης «eHealth» μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα .

    Η τρίτη αυτή ευρωπαϊκή υπουργική διάσκεψη συνδιοργανώνεται από την Επιτροπή, τη λουξεμβουργιανή προεδρία και τη νορβηγική κυβέρνηση. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών στην υγειονομική περίθαλψη από ολόκληρη την Ευρώπη.

    Λεμεσός - Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΣΣΕ

    Αρχίζουν μεθαύριο στη Λεμεσό οι εργασίες της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Στις εργασίες της Επιτροπής αναμένεται να συμμετάσχουν, εκτός από τους βουλευτές-μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, 80 και πλέον ξένοι βουλευτές από χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς επίσης και καθηγητές, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Τις εργασίες θα παρακολουθήσουν επίσης Πρέσβεις χωρών με έδρα την Κύπρο.

    Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη - Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί αύριο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, ύστερα από πρόσκληση του Ehud Olmert, Πρώτου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας της χώρας.

    Σκοπός της επίσκεψης του κ. Λιλλήκα είναι η ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στα πλαίσια των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ρώμη

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει αύριο στη Ρώμη για να συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού της ΚΣΣΕ και στις Εργασίες του Δεύτερου Ευρωμεσογειακού Φόρουμ για τη Μετανάστευση από τις 23 μέχρι τις 25 Μαΐου.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των Εργασιών του Φόρουμ, που έχει τίτλο «Μεσογειακή Μετανάστευση: Προοπτικές και Προκλήσεις», είναι τα πολιτικά πλαίσια για συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, γεγονότα και μύθοι σε σχέση με τη συνεχή ροή μεταναστών, η κοινοβουλευτική συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, καθώς και το θέμα του νομικού πλαισίου του μεταναστευτικού κύματος.

    Της συζήτησης θα προεδρεύσει ο κ. Χριστοδουλίδης, υπό την ιδιότητά του ως 2ος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού της ΚΣΣΕ.

    Πρόεδρος τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου - Δηλώσεις

    Ο κανονισμός για το εμπόριο μέσω της πράσινης γραμμής δεν κατάφερε ούτε να βελτιώσει την οικονομία των κατεχομένων, ούτε να πετύχει την επιθυμητή συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών από τις δύο κοινότητες, υποστήριξε χθες ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σαλίχ Τουνάρ.

    Σε δηλώσεις σε διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία για τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών στην 30η Διεθνή Εκθεση Κύπρου, ο κ. Τουνάρ είπε ότι στόχος της συμμετοχής των Τ/Κ επιχειρηματιών είναι να έλθουν πιο κοντά οι επιχειρηματίες των δύο κοινοτήτων, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον για μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

    Στοχεύουμε, είπε ο κ. Τουνάρ, ''να προωθήσουμε τα προϊόντα μας σε ένα περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Γιουροβίζιον - 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού

    Κύπρος και Ελλάδα διαγωνίζονται απόψε μαζί με άλλες 22 χώρες στην τελική φάση του 50ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον που φέτος διεξάγεται στο Κίεβο της Ουκρανίας.

    Η Κύπρος εμφανίζεται στην 9η θέση, ενώ η Ελλάδα στην 19η θέση. Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου με το τραγούδι ''Ελα έλα'' σε μουσική και στίχους του ιδίου, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί η Ελενα Παπαρίζου με το τραγούδι ''My number One''. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Χρίστο Δάντη και την Ναταλία Γερμανού, ενώ η μουσική γράφτηκε από το Χρίστο Δάντη.

    Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μιστράλ - Καρυόλου - 3η Θέση

    Την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μιστράλ που πραγματοποιείται στο Παλέρμο κατέλαβε χθες ο Κύπριος ιστιοπλόος Αντρέας Καρυόλου.

    Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Γάλλος Νίκολας Χουγκό με 48 βαθμούς, δεύτερος ο Βραζιλιάνος Ρικάρντο Σάντος με 52 βαθμούς και ο Καρυόλου 62 βαθμούς.

    Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση 0,5%

    Τη μείωση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κατά 0,50 της εκατοστιαίας μονάδας αποφάσισε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στη χθεσινή πρώτη συνεδρία της μετά την ένταξη της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2).

    Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), μειώνονται στο 4,75% και 2,75%, αντίστοιχα.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι για τη μείωση των επιτοκίων λήφθηκαν υπόψη, μεταξύ άλλων, η ένταξη της κυπριακής λίρας στο ΜΣΙ 2, η σταθερή πορεία του κυπριακού νομίσματος, το διευρυμένο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ευρωπαϊκών και κυπριακών επιτοκίων, η αισθητή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2004 και η περαιτέρω μείωση που αναμένεται να σημειωθεί το 2005.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,31%, κλείνοντας στις 1.210,04 μονάδες. Αντίθετα, μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,21% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 356.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 32,6% του ημερήσιου τζίρου.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,32% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 406,4 μονάδες.

    [07] (Κ) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο

    Αρχισε σήμερα επίσημα τις εργασίες του το 9ο τακτικό και καταστατικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή, εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Γεννηματά, εκπροσώπων κυπριακών και ελληνικών κομμάτων.

    Στις εργασίες του Συνεδρίου εξετάζονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης της διαδικασίας για λύση του προβλήματος, οι αλλαγές στο καταστατικό της ομοσπονδίας, θέματα εισαγωγής Κυπρίων φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και προβλήματα που αντιμετωπίζει κυπριακή παροικία στην Ελλάδα.

    [08] (Κ) Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή - Ανδρέας Καριόλου

    Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συγχαίρει θερμά τον ιστιοπλόο Ανδρέα Καριόλου για τη μεγάλη επιτυχία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μιστράλ, που διεξήχθη στο Παλέρμο της Ιταλίας.

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρέντεργκαστ

    Ως σημαντική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την επικείμενη κάθοδο στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες των δυο κοινοτήτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 21 May 2005 - 17:49:11 UTC