Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία
  • [02] (Κ) Επίσκεψη ΑΠΕ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - ΝΕΟ - Συλλούρης - Δημιουργία νέου κόμματος
  • [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ισραήλ - Συνεργασία
  • [07] (K) Πρόεδρος Βουλής - Κηδεία Χαρίλαου Φλωράκη
  • [08] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Συμπόσιο για Διεθνή Μακροοικονομικά
  • [09] (Κ) Ιντερπολ - 34ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Εναρξη (1)
  • [10] (Κ) Κουμουτσάκος - Ευρωτουρκικά
  • [11] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΕΣΕΠ - Εθνικά θέματα
  • [12] (Κ) Ιντερπόλ - 34ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Εναρξη (2)
  • [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Απόφαση για Πατριάρχη Ιεροσολύμων
  • [14] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - ΝΕΟ - Δημήτρης Συλλούρης - Νέο κόμμα
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ - Ρωσίας
  • [19] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΠΕ - Αφιξη - Επίσκεψη
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα
  • [21] (Κ) Ιντερπόλ - Σέλεμπι - Τουρκία
  • [22] (Κ) Πρεσβεία της Ελλάδας -Πρόεδρος ΕΣΚ- Τιμητική εκδήλωση
  • [23] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ελληνο - Αμερικανικές σχέσεις
  • [24] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ιρλανδοί ειρηνευτές
  • [25] (Κ) Ομιλος Ελληνικής Τράπεζας - Οικονομικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου
  • [26] (Κ) Πρόεδρος ΔΣ Ομίλου Λαϊκής - Γενική Συνέλευση μετόχων
  • [27] (Κ) Μπαρόζο - Πρόταση μομφής - Ευρωβουλή
  • [28] (Κ) Αθήνα - Τελετή πολιτικής κηδείας Χαρίλαου Φλωράκη

  • [01] (K) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία

    Νέες παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαϊου 2005, κατήγγειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης, με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ημερομηνίας 17 Μαΐου.

    Ο κ. Μαυρογιάννης υπογραμίζει πως τέτοιες πράξεις παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή πολιτική αεροπορία, αυξάνουν την ανασφάλεια, διατηρούν κλίμα έντασης σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή και υποσκάπτουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) Επίσκεψη ΑΠΕ

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Ταμπακόπουλος, συνοδευόμενος από τον κυπριακής καταγωγής τέως Γενικό Διευθυντή και νυν Σύμβουλο Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και τον Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η νέα συνολική συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και θα διοργανωθεί εκδήλωση κατά την οποία το ΚΥΠΕ θα τιμήσει τον κ. Χριστοδουλίδη για την πολύπλευρη στήριξη και βοήθεια που προσέφερε στο Πρακτορείο από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ, για 17 χρόνια.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πειροδεία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα, η προσπάθεια του ψευδοκράτους να προσελκύσει τουρίστες από τη Ρωσία, ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και φερόμενη χορηγία από τον ΚΟΤ σε γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης η απόφαση των ελληνικών αρχών να αποσύρουν επικίνδυνα παιγνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, η απόφαση της Πανορθόδοξης Συνόδου να εκδιώξει από τον πατριαρχικό θρόνο Ιεροσολύμων τον Ειρηναίο και η απόφαση για τη δημιουργία νέου κόμματος στον ενδιάμεσο χώρο.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''22 Ρώσοι η νέα απειλή'' γράφει ότι το ψευδοκράτος προσπαθεί να αρπάξει κάτι από τη ρωσική τουριστική πίτα προς την Τουρκία, η οποία ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Ρώσοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη χώρα αυτή. Επικαλείται δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας ''Κιπρισλί'' ότι 22 Ρώσοι επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα για να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Αλλού γράφει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία εισήλθαν σε περίοδο διαβουλεύσεων και προετοιμασίας ενόψει της περιοδείας που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα από τη Λευκωσία ο σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Θανάσιμοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από παιγνίδια παγίδες'' γράφει ότι επικίνδυνα προϊόντα υπό μορφή παιγνιδιών τα οποία απέσυραν από την αγορά οι ελληνικές αρχές και οι αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην Κύπρο κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Σε άλλο θέμα γράφει η κυβέρνηση παρακολουθεί ως "απαθής θεατής" τον οικοδομικό οργασμό και την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τις ελεύθερες περιοχές να μεταβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές και να διανυκτερεύει σε ε/κ ιδιοκτησίας ξενοδοχεία.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Κέρδη έναντι διζωνικότητας'' γράφει ότι οι πρώτες ενδείξεις των συζητήσεων που διεξάγονται στους διπλωματικούς κύκλους στα κεφάλαια αλλαγών στο σχέδιο Ανάν που παρέθεσε η ε/κ πλευρά θα προκύψουν επωφελείς τροποποιήσεις για την ε/κ πλευρά, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές ότι τα όποια ε/κ κέρδη θα σταθμιστούν με την παραχώρηση καθαρής διζωνικότητας στην τουρκική πλευρά γεγονός που θα περιορίσει περαιτέρω το ποσοστό των προσφύγων που θα επιστρέψουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ευρωπαϊκό προσκήνιο έρχεται ξανά η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας καθώς τα δημοψηφίσματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία εντείνουν την επιφυλακτικότητα έναντι της Αγκυρας.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Μπάλα με φέσι πολλών εκατομμυρίων'' γράφει ότι εταιρεία φάντασμα προσπάθησε να εξασφαλίσει 4,35 εκατομμύρια ευρώ από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ως χορηγία γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Προσθέτει ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Κολονία στην οποία παρουσιάστηκε η φανέλα της ομάδας με το λογότυπο του ΚΟΤ και χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας που ουδέποτε έγινε. Προσθέτει ότι η Αστυνομία υποψιάζεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από μαραθώνια και επεισοδιακή σύσκεψη αντιπροσώπων των Νέων Οριζόντων, της ΕΥΡΩΔΗ και του Δημήτρη Συλλούρη αποφασίστηκε χθες η δημιουργία νέου κόμματος στον ενδιάμεσο χώρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μπλόκο στο σφετερισμό'' γράφει ότι οι συντονισμένες προσπάθειες κυβέρνησης, Νομικής Υπηρεσίας, Βουλής και εμπλεκόμενων στον τουριστικό τομέα καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και τους ρυθμούς του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα, περιόρισαν το τουριστικό ρεύμα παρά την τρομακτική αναβάθμιση της προβολής του ψευδοκράτους ως τουριστικού προορισμού και ανάγκασαν κυβερνήσεις κρατών εντός και εκτός ΕΕ να εκδώσουν προειδοποιήσεις και οδηγίες προς ενημέρωση των πολιτών τους. Αλλού γράφει πως η Πανορθόδοξη Σύνοδος που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη εξεδίωξε από τον πατριαρχικό θρόνο Ιεροσολύμων τον Ειρηναίο και άνοιξε το δρόμο για τη διαδοχή του.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Σταματήστε την καταλήστευση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προβληματιστεί γιατί οι Ε/Κ υποχρεώνονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα της περιουσίας τους, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως έκκληση του ΑΚΕΛ είναι για τερματισμό του σφετερισμού ε/κ γης αγνοήθηκε από το σημερινό ηγέτη των Τ/Κ. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ταξιδιωτική οδηγία, η οποία αποθαρρύνει τους Ρώσους πολίτες από το να εισέρχονται στην Κύπρο μέσω των παράνομων σημείων εισόδου και να αγοράζουν ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στην Εκθεση Ερευνητικής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές και γράφει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων παραλαμβάνοντας χθες την έκθεσή των 150 σελίδων διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες που τυχόν προκύπτουν για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε στις Κυπριακές Αερογραμμές. Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή απεργία των οδηγών ταξί του αεροδρομίου Πάφου, η οποία αναστάληκε προσωρινά ενόψει της συνάντησης την ερχόμενη Παρασκευή με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Miror'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σε 20 μήνες διοχετεύτηκαν 157 εκ. λίρες στα κατεχόμενα'' γράφει ότι η οικονομική στήριξη της τ/κ πλευράς από την ε/κ κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι το τέλος του 2004 φθάνει τα 157 εκατομμύρια λίρες ποσό που περιλαμβάνει έξοδα Ε/Κ στα κατεχόμενα, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Τ/Κ, μισθούς Τ/Κ που απασχολούνται στις ελεύθερες περιοχές και καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων και πληρωμή τελών για ιδιωτικά σχολεία Τουρκοκύπριων μαθητών. Αλλού αναφέρει πως νέα υπόθεση παράνομης εκμετάλλευσης ε/κ περιουσίας καταγγέλθηκε στη Λεμεσό, με την οποία ο πρόσφυγας Ανδρέας Πογιατζής κατήγγειλε ότι εταιρεία διαφημίζει προς πώληση κατοικίες, οι οποίες θα ανεγερθούν σε γη που του ανήκει, στο κατεχόμενο Μπογάζι Αμμοχώστου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία

    Νέες παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαϊου 2005, κατήγγειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης, με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ημερομηνίας 17 Μαΐου.

    Ο κ. Μαυρογιάννης υπογραμίζει πως τέτοιες πράξεις παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή πολιτική αεροπορία, αυξάνουν την ανασφάλεια, διατηρούν κλίμα έντασης σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή και υποσκάπτουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού.

    Εκπρόσωπος Ολι Ρεν - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις

    Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου, όπως προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση που λήφθηκε στο πλέον υψηλό επίπεδο (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Φιλανδού Επιτρόπου Ολι Ρεν.

    Η Χριστίνα Νάγκι είπε πως η Επιτροπή προετοιμάζει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία, το οποίο θα υποβάλει στη συνέχεια στο Συμβούλιο.

    Απέφυγε να πει πότε αυτό θα υποβληθεί, αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει έγκαιρα ώστε να μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    ΥΠΕΞ - Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία - Κατεχόμενα

    Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, προσπάθειες του Απόδημου Ελληνισμού και Αμερικανών φίλων της Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών περιέλαβε, στις προξενικές πληροφορίες της επίσημης ιστοσελίδας του για την Κύπρο, κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρει ότι η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει τα εξής: «Αμερικανοί πολίτες που αγοράζουν ή ενοικιάζουν περιουσία, ιδιαίτερα στη βόρεια Κύπρο, μπορεί να βρουν την ιδιοκτησία τους να διεκδικείται από άτομα που εκτοπίσθηκαν το 1974. Μελλοντικοί αγοραστές περιουσιών θα πρέπει να εξασφαλίσουν νομική συμβουλή πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά».

    Τo Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η σχετική οδηγία θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένη, εντούτοις, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Ρωσία - Κατεχόμενα - Ταξιδιωτική οδηγία

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Ρωσίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία σύμφωνα με την οποία αποθαρρύνει τους Ρώσους πολίτες από το να εισέρχονται στην Κύπρο μέσω παράνομων σημείων εισόδου στο νησί και να αγοράζουν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Στην οδηγία τονίζεται ότι οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων εκτελούνται και στη Ρωσία.

    Το κείμενο της σχετικής οδηγίας αναφέρεται σε σχέση με τη συνεχιζόμενη μη διευθέτηση του προβλήματος του ντε φάκτο διαχωρισμού της Κύπρου και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα μετάβασης από Ρώσους πολίτες στα βόρεια του νησιού -- σε έδαφος που από το 1974 κατέχεται από την Τουρκία και τη δυνατότητα σύναψης εκεί διαφόρων ειδών αγοραπωλησιών μεταξύ των οποίων και απόκτησης ακινήτου, παρακάμπτοντας τις επίσημες αρχές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρεσβευτής ΗΠΑ - Κυπριακό

    Την ελπίδα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό θα επιδείξουν ''ρεαλιστικές τοποθετήσεις'', οι οποίες θα οδηγήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να πιστέψουν ότι είναι καιρός να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, στο περιθώριο δεξίωσης των τουρκοκυπριακών εταιρειών που συμμετέχουν στη Διεθνή Εκθεση, για τις πρόσφατες διεργασίες με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κλόσον είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

    ''Σίγουρα ελπίζουμε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα επιδείξουν την πολιτική βούληση και ρεαλιστικές θέσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τα ΗΕ να πιστέψουν ότι είναι καιρός για συνέχιση των συνομιλιών'', είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Ωστόσο, είπε πως ''είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Περιουσίες - Κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε χθες ότι θα πρέπει να τερματιστεί ''η καταλήστευση των ε/κ περιουσιών και το ξεπούλημά τους στους ξένους'' τη στιγμή που ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν επιθυμεί την κατάθεση προσφυγών από Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους για το σφετερισμό των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.

    ''Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάει προς τον κ. Ταλάτ και είναι περισσότερο στο χέρι τους'' εάν θα συνεχιστούν οι καταθέσεις προσφυγών από μέρους Ελληνοκυπρίων, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Υπουργός Εσωτερικών - Τ/κ περιουσίες

    Αντίθετα με τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στα κατεχόμενα πάνω σε ε/κ γη μετά το δημοψήφισμα, στις ελεύθερες περιοχές η κυπριακή κυβέρνηση από τον Απρίλιο 2004 με οδηγίες προς όλα τα αρμόδια τμήματα, έχει σταματήσει την κάθε παραχώρηση τ/κ περιουσίας για μόνιμες κατασκευές, διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Απευθυνόμενος στους Τ/Κ που έχουν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως το πολιτικό μήνυμα προς αυτούς με εντιμότητα και ειλικρίνεια είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τους.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την οποία προέβη σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών από το 2003 μέχρι σήμερα, ο κ. Χρίστου ανέφερε ακόμη πως με βάση τα στοιχεία της περιόδου 23/4/2003-αρχές Μαρτίου 2005 εκδόθηκαν, συνολικά 63.600 Πιστοποιητικά Γέννησης, 57.300 Δελτία Ταυτότητας και 32.200 Διαβατήρια σε Τ/Κ πολίτες της Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος - Επιστολή Ταλάτ - Περιουσίες

    Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη στα ΗΕ για το θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων εναντίον Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με την περιουσία τους, με εκτεταμένες ενέργειες για να διαφανεί το μέγεθος και η παρανομία της καταλήστευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Υπέδειξε επίσης ότι οι περιουσίες αυτές ανήκουν σε Ελληνοκύπριους και ότι δεν έχει διαταραχθεί η ιδιοκτησία τους ή ο τίτλος τους από την τουρκική κατοχή και τη συνεχιζόμενη παρανομία.

    Εκπρόσωπος - Οικονομική στήριξη Τ/Κ

    Η οικονομική στήριξη της τ/κ πλευράς από την ε/κ πλευρά κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι το τέλος του 2004 φθάνει τα 157 εκατομμύρια λίρες, ποσό που περιλαμβάνει έξοδα Ε/Κ στα κατεχόμενα, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Τ/Κ, μισθούς Τ/Κ που απασχολούνται στις ελεύθερες περιοχές και καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμή τελών για ιδιωτικά σχολεία Τ/Κ μαθητών.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ''η διαδικασία συνεχίζεται και θα υπάρξουν νέα στοιχεία για το 2005''.

    ''Υπολογίζεται ότι περίπου 2.300.000 επισκέψεις Ε/Κ έλαβαν χώρα προς τις κατεχόμενες περιοχές από το 2003 μέχρι το τέλος του 2004'', είπε, σημειώνοντας ότι ''αν πάρει κανείς ένα μέσο όρο εξόδων και δαπανών 10 λίρες κατά άτομο, βγαίνει ένα ποσό των 25 εκ. κυπριακών λιρών''.

    Οσον αφορά κοινωνικές ασφαλίσεις, είπε ότι ''καταβλήθηκαν 18.800.000 λίρες το 2003-2004'' και ότι ''περίπου 5.000 Τ/Κ συμπατριώτες μας απασχολούνται στις ελεύθερες περιοχές και, βασιζόμενοι πάνω στο μέσο όρο ημερομισθίων, περίπου 609 λίρες το μήνα, έχουν εισπράξει περίπου 107.300.000 λίρες Κύπρου''.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι ''24.420 Τ/Κ έτυχαν ιατρικής περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία, πράγμα το οποίο με τους μετριότερους υπολογισμούς ανέρχεται στο ποσό των 4 εκ. λιρών''.

    Πρόσθεσε ότι ''έχουν πληρωθεί κατά την ίδια περίοδο τέλη για ιδιωτικά σχολεία Τ/Κ μαθητών γύρω στα 2.358.000 λίρες''.

    Ολα αυτά, είπε, συμποσούνται σε ''περίπου 157 εκ. κυπριακές λίρες''.

    Αστυνομία Λεμεσού - Καταγγελία - Εκμετάλλευση περιουσίας - Κατεχόμενα

    Ακόμη μια υπόθεση παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καταγγέλθηκε χθες στην Αστυνομία Λεμεσού.

    Χθες το πρωί επισκέφθηκε το ΤΑΕ Λεμεσού μαζί με το δικηγόρο του, ο πρόσφυγας Αντρέας Πογιατζής από το Ριζοκάρπασο, ο οποίος κατήγγειλε ότι εταιρεία διαφημίζει προς πώληση κατοικίες που θα κτιστούν εντός της περιουσίας του στο Μπογάζι Αμμοχώστου.

    Οπως ανέφερε στα ΜΜΕ, κατά την τελευταία επίσκεψή του στα κατεχόμενα πριν ένα μήνα, εντόπισε πινακίδες που ανέφεραν πως η εταιρεία Levantine Property Company, πωλούσε τρεις μεγάλες κατοικίες στην περιοχή ενώ άλλες θα ανεγείρονταν σύντομα εντός της περιουσίας του και θα ήταν διαθέσιμες προς πώληση.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Λουξεμβούργο - ΕΕ

    Στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί στις 3 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συζητήσουν το θέμα του δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013 της Ενωσης.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Ιακώβου - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των άτυπων διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη του απεσταλμένου του Προέδρου Παπαδόπουλου με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στην Αθήνα ο Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Πέτρος Μολυβιάτης και Γιώργο Ιακώβου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η στενή και τακτική συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας.

    ΕΕ - Περιφερειακή Πολιτική - Μάτσης

    Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε χθες τροπολογία σε σχετική έκθεση, που υποβλήθηκε από τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκη Μάτση με την οποία ρητώς αναφέρεται, ότι η Κύπρος και η Μάλτα θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στα αναπτυξιακά προγράμματα των νησιώτικων και περιφερειακών περιοχών επί τη βάσει της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, ενώ ενεκρίθη επιπλέον τροποποίηση του κ. Μάτση και άλλων ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων του κ. Τριανταφυλλίδη με την οποία παρακάμπτεται το όριο των 150 χιλιομέτρων απόστασης, που πρέπει χωρίζει ένα νησί από μια ηπειρωτική χώρα προκειμένου να συμμετάσχει στα θαλάσσια διασυνοριακά προγράμματα.

    Επιτροπή Περιφερειών Ευρωκοινοβουλίου - Τριανταφυλλίδης

    Η Κύπρος γίνεται επιλέξιμη για επιπλέον χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας, αφού ως περιφερειακή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης με συγκεκριμένες δυσκολίες, πρέπει να τυχαίνει ιδιαίτερης μεταχείρισης σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα λάβει από τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Κυριάκου Τριανταφυλλίδη, η οποία αναφέρεται στο αποτέλεσμα χθεσινής ψηφοφορίας στην Επιτροπή Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η συμβιβαστική τροπολογία που κατατέθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής είναι το προϊόν τεσσάρων τροπολογιών που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ -Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, μίας τροπολογίας που κατέθεσε ο Μαλτέζος Ευρωβουλευτής κ. Busutill και μίας τροπολογίας που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Παιδείας

    Ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ΕΕ αρμοδίων για θέματα Παιδείας, Νεολαίας και Πολιτισμού. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο Interpol - Λευκωσία

    Εκατόν εξήντα επτά ανώτεροι αξιωματούχοι από 46 χώρες της Ευρώπης και διεθνείς οργανισμούς θα συναντηθούν στη Λευκωσία σήμερα 25 Μαΐου 2005, για το 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Interpol, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Μαΐου 2005.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί σε επιχειρησιακά θέματα, όπως το συντονισμό της Αστυνομικής ανταπόκρισης και υποστήριξης σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις (π.χ. Ασιατικό τσουνάμι) και σε θέματα εγκλήματος όπως την εμπορία προσώπων, τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα.

    Πρόεδρος Βουλής - ΕΦΕΠΕ - Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες αντιπροσωπία του Ενιαίου Φορέα Ελληνικής Εκπαίδευσης Μεγάλης Βρετανίας (ΕΦΕΠΕ), με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και ανταλλάγηκαν απόψεις για τα προβλήματα εκπαίδευσης που απασχολούν τους Κυπρίους στη Βρετανία.

    Βουλή - Επιτροπή Νομικών ΚΣΣΕ - Αγνοούμενοι

    Το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες και το δικαίωμα να μάθουν επιτέλους τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συζητήθηκε στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λεμεσό, και που ολοκληρώθηκαν χθες.

    Στα πλαίσια της συνεδρίας πραγματοποιήθηκε ακρόαση με θέμα «τις εξαφανίσεις ατόμων συνεπεία βίαιων ενεργειών», για το οποίο Εισηγητής, εκ μέρους της Επιτροπής, είναι ο Βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης.

    Επίσκεψη ΑΠΕ

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Ταμπακόπουλος, συνοδευόμενος από τον κυπριακής καταγωγής τέως Γενικό Διευθυντή και νυν Σύμβουλο Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και τον Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η νέα συνολική συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και θα διοργανωθεί εκδήλωση κατά την οποία το ΚΥΠΕ θα τιμήσει τον κ. Χριστοδουλίδη για την πολύπλευρη στήριξη και βοήθεια που προσέφερε στο Πρακτορείο από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ, για 17 χρόνια.

    Κεντρική Τράπεζα - Διεθνές συνέδριο - Μακροοικονομικά

    Πραγματοποιείται σήμερα στη Λεμεσό διεθνές συνέδριο στα Μακροοικονομικά με τη συμμετοχή 60 περίπου διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών οικονομολόγων κυρίως από την Ευρώπη και την Αμερική.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, το συνέδριο, γνωστό ως European Summer Symposium in Macroeconomics (ESSIM), που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου, οργανώνει το Center for Economic Policy Research (CEPR) σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Μικρή άνοδο εν αναμονή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Λαϊκής Τράπεζας σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,18%, κλείνοντας στις 1.216,26 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,24% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 448 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,15% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 408,48 μονάδες.

    [05] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - ΝΕΟ - Συλλούρης - Δημιουργία νέου κόμματος

    Στην απόφαση για δημιουργία νέου κόμματος κατέληξαν χθες βράδυ η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ), οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Συλλούρης είπε ότι, ύστερα από συνάντηση των τριών μερών στη Λευκωσία, αποφασίστηκε να γίνει ιδρυτικό και εκλογικό συνέδριο του νέου κόμματος στις 3 Ιουλίου 2005 για την εκλογή Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρου.

    [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ισραήλ - Συνεργασία

    Θέματα συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ συζήτησε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας με αρμόδιους Υπουργούς και φορείς κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι είχε συναντήσεις με του Υπουργούς Εμπορίου, Τουρισμού και Υποδομής και Μεταφορών ενώ σε επίσκεψή του στην Παλαιστινιακή Αρχή συναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορίου.

    [07] (K) Πρόεδρος Βουλής - Κηδεία Χαρίλαου Φλωράκη

    Το θαυμασμό του «για την αγωνιστικότητα, την ανιδιοτέλεια, την απλότητα και την ιδεολογική και πολιτική αφοσίωση του αείμνηστου Γενικού Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Χαρίλαου Φλωράκη» εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ο κ. Φλωράκης ήταν "από τους λίγους εναπομείναντες πραγματικούς επαναστάτες ιδεολόγους στο παγκόσμιο στερέωμα».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα παραστεί στην κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο εκλιπών «καταξιώθηκε να είναι μια ηγετική προσωπικότητα εθνικής εμβέλειας».

    [08] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Συμπόσιο για Διεθνή Μακροοικονομικά

    Η Κύπρος, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχει επωφεληθεί από τις εξελίξεις που έχει επιφέρει η οικονομική έρευνα στο θεσμικό πλαίσιο και στις διαδικασίες των φορέων πολιτικής διαμόρφωσης, καθώς και από τις έρευνες σχετικά με την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων για την ομαλή μετάβαση στο πλήρες ελευθεροποιημένο οικονομικό και χρηματοοικονομικό σύστημα, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλουσε σε εναρκτήρια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Θερινό Συμπόσιο για τα Διεθνή Μακροοικονομικά που διοργανώνεται στη Λεμεσό μέχρι τις 28 Μαϊου.

    ''Ολες αυτές οι προσπάθειες συνέβαλαν στην επίτευξη μιας αξιόλογης ανέλιξης της κυπριακής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της ομαλής ένταξης της κυπριακής λίρας στο ΜΣΙ ΙΙ, προ ενός περίπου μηνός, και έχουν προετοιμάσει το έδαφος για ένα ευοίωνο μέλλον για τη χώρα μας μέσα στο πλαίσιο της στοχευόμενης ένταξής μας στην Ευρωζώνη'', είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    [09] (Κ) Ιντερπολ - 34ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Εναρξη (1)

    Σημαντικό πρόβλημα στη συνεργασία με το Κεντρικό Εθνικό Γραφείο Ιντερπολ Αγκυρας εντοπίζει το αντίστοιχο της Λευκωσίας, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, παρά τις επανειλημμένες εκδηλώσεις πρόθεσης εκ μέρους της Κύπρου για συνεργασία.

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη του 34ου Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπολ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με τη συμμετοχή 148 εκπροσώπων από 45 χώρες μέλη του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού, ο κ. Παναγιώτου είπε πως το 2004 το γραφείο Λευκωσίας παρέλαβε 25.870 μηνύματα από την Ιντερπολ και έστειλε 2.118, έλαβε από τη Γενική Γραμματεία 2.5000 διεθνείς αγγελίες, ενώ συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί φυγόδικοι, οι οποίοι εκδόθηκαν σε διάφορες χώρες.

    Στην έναρξη παρέστη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αντης Τρυφωνίδης, ο Πρόεδρος της Ιντερπολ Τζάκι Σέλεμπι και ο Γενικός Γραμματέας Ρόναλντ Νόμπελ.

    [10] (Κ) Κουμουτσάκος - Ευρωτουρκικά

    Η ελληνική θέση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει σταθερή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας πως "ισχύουν οι αποφάσεις της 17ης Δεκεμβρίου, οι οποίες προβλέπουν έναρξη των διαπραγματεύσεων την 3η Οκτωβρίου, με στόχο την ένταξη''.

    ''Τίποτα δεν μεταβάλλεται στην ελληνική εξωτερική πολιτική και στην προσέγγισή της. Όσον αφορά την Τουρκία ισχύουν οι αποφάσεις της 17ης Δεκεμβρίου οι οποίες προβλέπουν έναρξη των διαπραγματεύσεων την 3η Οκτωβρίου με στόχο την ένταξη'' δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

    [11] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΕΣΕΠ - Εθνικά θέματα

    Το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει την 1η Ιουνίου το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της Ελλάδας, που θα συνέλθει υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος ''η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με έμφαση στο θέμα του Κοσσόβου''.

    [12] (Κ) Ιντερπόλ - 34ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο - Εναρξη (2)

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία το 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Ιντερπόλ, με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, αξιωματούχων στον τομέα της δημόσιας τάξης και εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας από 44 κράτη της Ευρώπης, μέλη του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού.

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαϊου, ο αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου ανέφερε πως παρά τις επανειλημμένες εκδηλώσεις πρόθεσης εκ μέρους της Κύπρου για συνεργασία, το Κεντρικό Εθνικό Γραφείο Ιντερπόλ Λευκωσίας αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στη συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο της Αγκυρας.

    [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Απόφαση για Πατριάρχη Ιεροσολύμων

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση της Πανορθόδοξης Συνόδου για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, δήλωσε πως επιβεβαιώνεται η ορθότητα της αρχικής τοποθέτησης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παραμένει αμετάβλητη.

    ''Η άμεση ανάληψη των ιστορικών ευθυνών καθίστανται απολύτως επιτακτική. Οι συνέπειες από τυχόν παράταση της σημερινής λυπηρής κατάστασης θα βαρύνουν εκείνους που με πράξεις και παραλείψεις τους δεν ήρθησαν ή δεν θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων'', πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [14] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - ΝΕΟ - Δημήτρης Συλλούρης - Νέο κόμμα

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ), η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης εξήγγειλαν σήμερα επίσημα σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθεσινοβραδινή απόφασή τους για τη δημιουργία νέου κόμματος.

    Στις 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ιδρυτικό και εκλογικό συνέδριο του νέου κόμματος για την εκλογή Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρου.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  395.865,77
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,88    -0,17    386.121,25
    FTSE/CySE 20                           407,55    -0,23    223.023,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.222,98    -0,12    222.313,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.010,64     0,10     16.899,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          990,29    -0,72     11.909,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.214,93    -0,11    239.212,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.247,94    -0,18    139.957,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    967,34     1,86      1.596,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            991,70    -0,33    139.861,23
    FTSE Med (24/05/2005)                7.503,00     0,42
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 25/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5750               0,5784
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4573               0,4600
    Λίρα Αγγλίας              0,8357               0,8407
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 25/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 25/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4243            0,4276
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3469            0,3496
    Δολάριο Καναδά                  0,3624            0,3652
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0626            0,0631
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3716            0,3745
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή υποχώρηση, ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις τρεις τελευταίες συναντήσεις, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,11%, κλείνοντας στις 1.214,93 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,17% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,88 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 395 χιλιάδων λιρών.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,23% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,55 μονάδες.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ - Ρωσίας

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την αγορά ή ενοικίαση περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Ωστόσο, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η ταξιδιωτική οδηγία «ίσως να έπρεπε να είναι λίγο πιο ευρεία».

    [19] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΠΕ - Αφιξη - Επίσκεψη

    Την ικανοποίηση τους για την υπογραφή της νέας συνολικής συμφωνίας συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ εξέφρασαν σήμερα ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Ταμπακόπουλος, ο κυπριακής καταγωγής τέως Γενικός Διευθυντής και νυν Σύμβουλος Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Οι κύριοι Ταμπακόπουλος και Χριστοδουλίδης συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή Σύνταξης του ΑΠΕ Νικόλα Βουλέλη, έφθασαν το μεσημέρι στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα

    Κάθε επίσκεψη στα κατεχόμενα από τα μη νόμιμα λιμάνια της Δημοκρατίας είναι παράνομη και βρίσκεται σε αντίθεση με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση αμερικανών βουλευτών να μεταβούν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας.

    ''Η θέση μας είναι ότι όποια παρόμοια επίσκεψη και μάλιστα πολιτειακών οργάνων ξένων χωρών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι παράνομη και βρίσκεται σε αντίθεση με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [21] (Κ) Ιντερπόλ - Σέλεμπι - Τουρκία

    Η Ιντερπόλ δεν μπορεί να επιβάλει την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της με την βία αλλά μόνο μέσα από την μέθοδο της πειθούς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Τζάκι Σελέμπι, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού γίνεται στη βάση του εθελοντισμού.

    Ο κ. Σελέμπι απαντούσε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έναρξη των εργασιών του 34ου Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπόλ, στη Λευκωσία, σχετικά με την επισήμανση του Αρχηγού της Αστυνομίας Τάσου Παναγιώτου ότι εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα στη συνεργασία με το Κεντρικό Εθνικό Γραφείο Ιντερπόλ Αγκυρας.

    [22] (Κ) Πρεσβεία της Ελλάδας -Πρόεδρος ΕΣΚ- Τιμητική εκδήλωση

    Σε τιμητική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πρεσβεία της Ελλάδας στην οικία του Ελλαδίτη Πρεσβευτή στη Λευκωσία, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Ανδρέα Καννάουρο και έγινε ονομαστική αναγνώριση της προσφοράς των Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων Φάνου Κωνσταντινίδη και Κόκου Λεωνίδα.

    Τιμώντας τα πρόσωπα αυτά και τη δημοσιογραφία της Κύπρου γενικότερα, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στην Κύπρο και αναχωρεί από το νησί περί το τέλος του προσεχούς Ιουνίου, δήλωσε ότι, ''σήμερα, η Πρεσβεία της Ελλάδας τιμά τη δημοσιογραφική οικογένεια της Κύπρου, αλλά αυτή η εκδήλωση έχει και έναν κάπως προσωπικό χαρακτήρα'', γιατί -όπως ανέφερε- ''με την ολοκλήρωση της αποστολής του στην Κύπρο'', είναι και μια ευκαιρία να αποχαιρετήσει ''φίλους δημοσιογράφους''.

    [23] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ελληνο - Αμερικανικές σχέσεις

    ''Η ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ είναι τμήμα της ευρύτερης θεώρησης που έχει η Ελλάδα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι πέραν των διμερών παραδοσιακών θεμάτων που συζητάμε στις ελληνοαμερικανικές συναντήσεις, διερευνώνται πεδία συνεργασίας που μπορούν να αποδώσουν σε βάθος χρόνου, και εξυπηρετούν την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [24] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ιρλανδοί ειρηνευτές

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιρλανδίας που υπηρετούσαν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αποχώρησαν από το νησί μετά από 41 χρόνια παρουσίας, αναφέρει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ωστόσο η Ιρλανδία συνεχίζει να έχει παρουσία στη Δύναμη με 18 μέλη της ιρλανδικής αστυνομίας να υπηρετούν στην πολιτική αστυνομία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [25] (Κ) Ομιλος Ελληνικής Τράπεζας - Οικονομικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου

    Αύξηση της τάξεως του 105% παρουσίασε το τελικό κέρδος που αναλογεί στους ΅ετόχους του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας για το πρώτο τρί΅ηνο του 2005, ανέφερε ο Οικονο΅ικός Διευθυντής του Ο΅ίλου της Ελληνικής Τράπεζας Γιώργος Αππιος.

    Παρουσιάζοντας τα αναλυτικά Αποτελέσ΅ατα του Ομίλου για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2005, ο κ. Αππιος είπε πως το τελικό κέρδος ανήλθε στα 2.968 χιλ. λίρες.

    Η αύξηση αυτή, είπε, έγινε κατορθωτή κατόπιν της ουσιαστικής αύξησης των κερδών από συνήθεις εργασίες κατά 27% από το πρώτο τρί΅ηνο του 2004, φθάνοντας στα 8.632 χιλ. λίρες.

    Ανέφερε επίσης πως το σύνολο των καθαρών εσόδων έφθασε τα 28,7 εκατ. λίρες σε σύγκριση ΅ε 24,5 εκατ. λίρες το πρώτο τρί΅ηνο του 2004, παρουσιάζοντας αύξηση 17%.

    [26] (Κ) Πρόεδρος ΔΣ Ομίλου Λαϊκής - Γενική Συνέλευση μετόχων

    Κέρδος από εργασίες ύψους 83,4 εκ. λιρών, εξαιρουμένων των προβλέψεων, πραγματοποίησε το 2004 ο Ομιλος Λαϊκής, σε σύγκριση με κέρδος 66,0 εκ. λιρών το 2003, είπε ο Πρόεδρος του Ομίλου Κίκης Λαζαρίδης.

    Παρουσιάζοντας απόψε τον απολογισμό του έτους στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Λαζαρίδης είπε πως το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους σημείωσε αύξηση 121,8% σε σχέση με το 2003, και έφτασε τα 21,1 εκ. λίρες.

    [27] (Κ) Μπαρόζο - Πρόταση μομφής - Ευρωβουλή

    Στο «κενό» φαίνεται ότι πέφτει η πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που είχαν καταθέσει 77 ευρωβουλευτές για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση. Η πρόταση συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία της ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

    Για τους ευρωβουλευτές αυτούς, η πρόταση κατατέθηκε προκειμένου ''να εμφανισθεί ενώπιον της ολομέλειας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο έλαβε δώρο αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ από δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία ο οποίος μετά από παρέλευση μηνός, έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή για τη χορήγηση περιφερειακής βοηθείας ύψους 10 εκατ. ευρώ».

    Στην παρέμβασή του στην ολομέλεια ο κ. Μπαρόζο απέρριψε κατηγορηματικά κάθε υπόνοια σύγκρουσης συμφερόντων, ενώ στηλίτευσε την πρόταση μομφής ως αδικαιολόγητη, αβάσιμη και στερούμενη κάθε επιχειρήματος. Όπως είπε, το μόνο που αποδεικνύει η πρόταση είναι την κακοπιστία των λαϊκιστών που την έχουν καταθέσει, καθώς αποτελεί υπόδειγμα δημαγωγίας και απόπειρας κατασκευής ψευδοσκανδάλων.

    [28] (Κ) Αθήνα - Τελετή πολιτικής κηδείας Χαρίλαου Φλωράκη

    Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, απέτισε τον ύστατο χαιρετισμό στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, που απεβίωσε την περασμένη Κυριακή.

    Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, και του προέδρου του ΣΥΝ, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, χιλιάδων φίλων και συναγωνιστών του, αλλά και πλήθους κόσμου όλων των ηλικιών, που τού απηύθυναν το ύστατο χαίρε, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, λαϊκών και αντιστασιακών τραγουδιών, τελέστηκε η πολιτική κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη, στο αίθριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 25 May 2005 - 17:49:27 UTC