Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΕ - Πεσόντες ειρηνευτές - Κύπριος
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωσύνταγμα - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκή Αριστερά - Κύπρος - ''Ημέρες Μελέτης''
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη Πρέντεργκαστ
  • [08] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΗΕ - Πεσόντες ειρηνευτές - Κύπριος

    Η Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ Jane Lute επέδωσε στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέα Μαυρογιάννη, στη διάρκεια τελετής για τους πεσόντες τo 2004 ειρηνευτές, μετάλλιο για τον Κύπριο Ανδρέα Δημητρίου, μέλος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, που έχασε την ζωή του σε ώρα καθήκοντος στις 22 Απριλίου του 2004.

    Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης Dag Hammerskjold των Ηνωμένων Εθνών, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Ειρηνευτών του ΟΗΕ, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου, τιμήθηκαν 115 πεσόντες ειρηνευτές από 39 χώρες, που έχασαν τη ζωή τους το 2004 την ώρα άσκησης του καθήκοντος τους.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην περιοχή, οι δηλώσεις για την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εξηγήσει στον κ. Πρέντεργκαστ με σαφήνεια και πληρότητα τις θέσεις της, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στους Τουρκοκύπριους δικαιούχους ποσό 5,6 εκ λιρών ως εφάπαξ, η συνεχιζόμενη συζήτηση για το θέμα της απαγόρευσης της τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων των Επιτροπών της Βουλής, πληροφορίες ότι εθνοφρουροί σε φυλάκια της γραμμής αντιπαράταξης κάνουν ομαδικά χρήση ναρκωτικών, καθώς και οι εκτιμήσεις επιστημόνων ότι η οροσειρά του Τροόδους ''ψηλώνει'' είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κινδυνεύουν ζωές στο Ογκολογικό'', γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής και ογκολόγος Αδάμος Αδάμου δήλωσε στην εφημερίδα πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και πλέον στην Κύπρο οι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν. Πρόσθεσε ότι με το κλείσιμο του ογκολογικού θαλάμου στο Γενικό Νοσοκομείο ''κινδυνεύουν πια οι ασθενείς γιατί δεν θα παίρνουν σωστά τη θεραπεία τους και θα καθυστερήσουν οι θεραπείες''. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Παιδείας αποφάσισε την ενοποίηση των εισαγωγικών με τις ενιαίες απολυτήριες εξετάσεις.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τεκές φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς'' γράφει ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου φυλακίων στη γραμμή αντιπαράταξης, αξιωματικός της ΕΦ εντόπισε σε συγκεκριμένο φυλάκιο στην περιοχή Λευκωσίας ''δώδεκα συνολικά στρατιώτες να κάνουν ομαδική χρήση ναρκωτικών''. Σημειώνει ότι πληροφορίες φέρουν ''εθνοφρουρούς να συνεργάζονται με στρατιώτες του Αττίλα στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης στη νεκρή ζώνη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης της Βρετανίας Ντάγκλας Αλεξάντερ υποστήριξε ότι το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα θα μειώσει την οικονομική ανισότητα μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Το Τρόοδος ψηλώνει'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι με βάση εκτιμήσεις επιστημόνων η οροσειρά του Τροόδους εξακολουθεί να ψηλώνει. Προσθέτει ότι την ετήσια ανύψωση της οροσειράς θα καταγράψει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, εγκαθιστώντας στο βουνό δορυφορικούς δείκτες εντοπισμού (GPS). Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στη Λεμεσό, ζήτησε τη στήριξη του λαού ενόψει της νέας προσπάθειας που θα αναληφθεί για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ριάλιτι σόου - Η κάμερα διχάζει τη Βουλή'' και αναφέρεται στις αντιδράσεις που καταγράφονται σε σχέση με την απόφαση της Βουλής να μην επιτρέπει την κινηματογράφηση των συνεδριών των Επιτροπών της Βουλής. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής υπεραμύνεται της απόφασης, ο ΔΗΣΥ ζητά επανεξέτασή της, το ΔΗΚΟ κατηγορεί τον ΔΗΣΥ, ενώ έντονες αντιδράσεις εκφράζονται και από τα τηλεοπτικά κανάλια. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς βουλευτές που προγραμματίζουν να επισκεφθούν από παράνομη είσοδο τα κατεχόμενα για τις παραμέτρους των ενεργειών τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Κινητικότητα στην ομίχλη'', γράφει ότι ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι εν εξελίξει προσπάθειες αφήνουν έστω και αμυδρά ενδείξεις αισιοδοξίας. Προσθέτει ότι κλειδί για την παραπέρα συνέχιση των προσπαθειών θεωρείται η συνάντηση του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η Λευκωσία έχει διαβεβαιώσεις από την Γκάμπια ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού η χώρα αυτή σέβεται τις υποχρεώσεις της στη βάση του διεθνούς δικαίου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''£5,6 εκ. στους Τουρκοκυπρίους'', αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ και DEV-IS όπως δοθεί άμεσα το εφάπαξ ποσό των 5,6 εκ λιρών στους Τ/Κ, οι οποίοι έχουν καταβάλει για τουλάχιστον 3,5 χρόνια εισφορές των Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και που έχουν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας τους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να εξηγήσει στο Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ με πληρότητα και σαφήνεια τις απόψεις της πάνω στις διάφορες πτυχές του σχεδίου Ανάν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''To τείχος πρέπει να πέσει'', γράφει ότι ένας 60χρονος Ιταλός, ο Τζιουζέπε Ζοράτι, εισέρχεται σήμερα στην έβδομη ημέρα που κάνει απεργία πείνας ζητώντας τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου. Σημειώνει ότι ο Ζοράτι είναι γνωστός στην Ιταλία ως ''ο Ευρωπαίος διαβάτης'', αφού περπάτησε μεγάλες αποστάσεις για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, ενώ περπάτησε και στη πρώην Γιουγκοσλαβία υπέρ της ειρήνης. Αλλού γράφει ότι το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) Πιέρ Κουπεράν δήλωσε στην εφημερίδα ότι πιστεύει ότι η Επιτροπή ''κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση''.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Κυπριακό

    Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να εξηγήσει με πληρότητα και σαφήνεια τις απόψεις της πάνω στις διάφορες πτυχές του σχεδίου Ανάν στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εγκαινίων μνημείου για την αγωνιζόμενη μαθητιώσα νεολαία, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''όλον αυτό τον καιρό κάναμε τις μελέτες μας, συζητήσαμε θέματα, ναι νομίζω είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε με πληρότητα, σαφήνεια, όλες τις απόψεις μας πάνω στις διάφορες πτυχές''.

    Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι θα επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι ''επαφίεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποφασίσει εάν είναι έτοιμο το κλίμα και εάν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και εάν παρουσιάζεται δυνατότητα κοινού εδάφους''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο κ. Πρέντεργκαστ ''θα σταθμίσει τα γεγονότα, θα κάνει όποια χρήση των απόψεων που του είπαμε, όπως κρίνει σωστό, όπως είπε για να πάρει τον σφυγμό και των δύο πλευρών''.

    ''Περιμένουμε να συζητήσει και με τις δυο πλευρές για να σταθμίσει αργότερα ο Γενικός Γραμματέας εάν παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις και εάν είναι έτοιμες οι συνθήκες για να αναλάβει νέα πρωτοβουλία'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει επανειλημμένα, ''έχουμε πολύ δρόμο ακόμα''.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αντιληφθεί τελικά ποιες αλλαγές επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: ''Νομίζω το ήξεραν από πολύ καιρό τα Ηνωμένα Εθνη, όπως και πολλοί άλλοι, εκτός μερικοί στην Κύπρο''.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του για πικρό συμβιβασμό, στην ομιλία του ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''εάν η επιδίωξη μας είναι η επανένωση της πατρίδας μας, ασφαλώς αυτό προϋποθέτει συμβιβασμό, αρκεί ο συμβιβασμός να είναι αποδεκτός, αξιοπρεπής, να μην ξεφεύγει από τις βασικές επιδιώξεις μας, δηλαδή τερματισμός της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας σε ό,τι αφορά την κοινωνία, την οικονομία, τους θεσμούς και τον χώρο''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Η ε/κ πλευρά προσβλέπει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που, ''για να έχει προσδοκίες επιτυχίας, πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά χωρίς απαράδεκτες διαδικασίες, όρους και προϋποθέσεις'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά ''αθόρυβα, μεθοδικά και στη βάση μιας μελετημένης στρατηγικής'' επεδίωξε την έναρξη μιας νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Πρόσφατα, με ειδική αποστολή στη Γραμματεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για μια ακόμα φορά αναφέραμε με σαφήνεια, πληρότητα και καθαρότητα τις απόψεις μας και τις αλλαγές που θα επιδιώξουμε, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στο Εθνικό Συμβούλιο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου ''Για την Αγωνιζόμενη Μαθητιώσα Νεολαία'', στη Λεμεσό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση και τη σταθερή επιδίωξή, τους σαφείς στόχους και την στρατηγική της ε/κ πλευράς για την επίτευξη, το συντομότερο δυνατό, μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Εκπρόσωπος - Συναντήσεις Πρέντεργκαστ

    Οι συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ δεν θα διεξαχθούν υπό τη μορφή διαβουλεύσεων, ούτε και θα έχουν μορφή εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης συνομιλιών.

    Αναφερόμενος στην άφιξη την ερχόμενη Δευτέρα του Σερ Κίραν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αξιωματούχος του ΟΗΕ θα συναντηθεί ο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει δύο συναντήσεις με τον Σερ Κίραν όπως και ο κ. Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος απάντησε «ανάλογο πρόγραμμα θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» αλλά δεν έχουν καθοριστεί μέχρι στιγμής οι συναντήσεις.

    Ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά εξουσιοδότησε τον κ. Πρέντεργκαστ να μεταφέρει τις απόψεις της ε/κ πλευράς προς τον κ. Ταλάτ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν πιστεύει ότι δόθηκε οποιαδήποτε εξουσιοδότηση. «Επαφίεται στα Ηνωμένα Εθνη και στη διακριτική τους ευχέρεια να διερευνήσουν το κλίμα, όπως ακριβώς επιθυμούν».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τα ΗΕ είναι ικανοποιημένα από την έκθεση των απόψεων της ε/κ πλευράς αλλά ζητούν ιεράρχηση των θεμάτων, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι οι διαβουλεύσεις καλύπτονται από μια ανάληψη υποχρέωσης εμπιστευτικότητας.

    Σημείωσε ότι η «περίοδος αυτή είναι μια αντικειμενική αξιολόγηση των δεδομένων εκ μέρους του ΟΗΕ».

    Πρέντεργκαστ - Ερχεται τη Δευτέρα

    Φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαΐου, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Σερ Κίραν θα φθάσει γύρω στις 3 - 4 το απόγευμα στη Λάρνακα.

    Κατά την παραμονή του στο νησί θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

    Θα παραμείνει στο νησί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, 2 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα και την Αγκυρα για διαβουλεύσεις με την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση, πριν την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουνίου, για να ενημερώσει σχετικά το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Εκπρόσωπος - Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα

    Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς βουλευτές που προτίθενται να μεταβούν στα κατεχόμενα για τις παραμέτρους των ενεργειών τους, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η προτιθέμενη επίσκεψή τους ''είναι παράνομη και αντίθετη, όχι μόνο προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς το εσωτερικό δίκαιο των ΗΠΑ''.

    Ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα τα οποία είναι στη διάθεση της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι ''στις ΗΠΑ υπάρχει διάκριση των εξουσιών και εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι να γνωρίζουν πραγματικά οι βουλευτές, οι οποίοι προτίθενται να μεταβούν στα κατεχόμενα, ποιες είναι οι σαφείς βάσεις νομικές, διεθνούς δικαίου και εσωτερικού αμερικανικού δικαίου της πράξης της οποίας προτίθενται να κάμουν''.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους βουλευτές για τις παραμέτρους των ενεργειών τους, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι οι ίδιοι οι βουλευτές ενημερώθηκαν μέσω της Πρεσβείας της Κύπρου στις ΗΠΑ.

    Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδρασή τους, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ανήκουν στην ομάδα φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. ''Αρα, ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική στήριξης των τουρκικών θέσεων'', είπε.

    Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Το ''γραφείο τύπου και πληροφοριών'' του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές που θα πραγματοποιήσουν παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο θα φθάσουν στα κατεχόμενα στις 11:00 της ερχόμενης Δευτέρας μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

    Σύμφωνα με το λεγόμενο γραφείο τύπου και πληροφοριών, κατά τη διήμερη παράνομη παραμονή τους στην Κύπρο, οι Αμερικανοί βουλευτές θα συναντηθούν στις 13:00 την ερχόμενη Δευτέρα με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον και στις 14:30 με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ θα δοθεί διάσκεψη Τύπου.

    Την επόμενη ημέρα, οι Αμερικανοί βουλευτές θα συναντηθούν στις 09:30 με τον λεγόμενο ''πρωθυπουργό'' των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ και στη συνέχεια με τον ''υπουργό εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές θα αναχωρήσουν στις 12:00 για την Αγκυρα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

    Μητσόπουλος - Επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος καταδίκασε την ''ακατανόητη επιμονή'' Αμερικανών βουλευτών να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

    ''Αποδοκιμάζουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία γιατί προσβάλλει το περί δικαίου αίσθημα των Ελληνοκυπρίων και περιπλέκει την πολιτική κατάσταση σε μιαν περίοδο που ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ θα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο για οριστικοποίηση των επόμενων βημάτων του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό'', είπε ο κ. Μητσόπουλος σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη και καταδικαστέα τη δήλωση του πρώην Συντονιστή του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ότι η είσοδος από το παράνομο αεροδρόμιο δεν αποτελεί νομικό κώλυμα για τους Αμερικανούς επισήμους.

    Πάφος - Κλεάνθους - Πρέντεργκαστ - Βουλευτές

    Σκοπός της επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο, είναι η συνέχιση του κύκλου των διαβουλεύσεων που κρίθηκε απαραίτητη από τον Γενικό Γραμματέα, έτσι ώστε να κρίνει και να αποφασίσει αν θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην προτιθέμενη κάθοδο Αμερικανών Βουλευτών στην Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''είναι ακόμα μια μη φιλική ενέργεια από έναν περιορισμένο αριθμό αξιωματούχων από πλευράς ΗΠΑ'', προσθέτοντας ότι ''πρέπει να γνωρίζουμε ότι έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες για πιο μαζικές τέτοιες ανεπίτρεπτες και παράνομες ενέργειες, ωστόσο δεν βρήκαν απήχηση''.

    ''Εστω και αυτές που αποπειρώνται κάποιοι και τις πραγματοποιούν, όχι μόνο δεν βοηθούν στο κατάλληλο κλίμα για να βρεθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά παράλληλα δημιουργούν και αισθήματα αντιαμερικανισμού, που είναι και άδικο αυτή την ώρα και κάθε άλλο παρά επιθυμητό για τον κυπριακό Ελληνισμό", κατέληξε.

    Πάφος - Ομήρου - Επίσκεψη Αμερικανών στα κατεχόμενα

    Η επικείμενη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ισοδυναμεί με παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550, δήλωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ''στην πραγματικότητα πρόκειται για μιαν απόπειρα να δοθεί νομιμότητα και επίφαση αναγνώρισης του ψευδοκράτους'', προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Πάφος - Ομήρου - Περιουσίες

    Ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα γίνεται ''εν πλήρη συνειδήσει από τις δυνάμεις κατοχής και από την Τουρκία αλλά δυστυχώς και από την τ/κ ηγεσία'', δήλωσε χθες στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Πρόσθεσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''έχει βαρύτατες ευθύνες για το γεγονός ότι συνεχίζεται και εντείνεται ο σφετερισμός και η καταλήστευση ε/κ περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου''.

    Πρόεδρος ΑΗΙ - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών - Επιστολή

    Η επίσκεψη ομάδας Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω παράνομου σημείου εισόδου, αποτελεί παραβίαση του αμερικανικού και του διεθνούς δικαίου και δεν συμβάλλει στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    Αυτό υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Τζιν Ρωσσίδης σε επιστολή του προς τον Αμερικανό βουλευτή Εντ Γουάιτφιλντ, ο οποίος προτίθεται να ηγηθεί αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'', στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ σημειώνει ότι η επίσκεψη θα επιδεινώσει το πρόβλημα της Κύπρου και θα εδραιώσει την παράνομη κατοχή και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία.

    Πρόεδρος ΑΗΙ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Επιστολή - Τουρκία

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με αφορμή την επίσκεψη στις 8 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου Τζιν Ρωσσίδης, στην οποία γίνεται αναφορά στο Κυπριακό και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ζητείται όπως οι ΗΠΑ επανεξετάσουν τη σημασία που έχει η Τουρκία για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Εσθονοί αξιωματούχοι

    Η απόρριψη από την ε/κ κοινότητα του σχεδίου Ανάν δεν σημαίνει την απόρριψη της λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Εσθονίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης προέβη στη δήλωση αυτή κατά τη χθεσινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στην εσθονική Βουλή, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής τους στην Κύπρο.

    Αγκυρα - Κυπριακό - Σύσκεψη

    Σύσκεψη κορυφής με θέμα το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

    Οπως γράφει ο τ/κ Τύπος, για τη σύσκεψη θα μεταβούν στην τουρκική πρωτεύουσα ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ και ο ''υπουργός εξωτερικών'' Σερντάρ Ντενκτάς.

    Οι Τ/Κ πολιτικοί θα μεταβούν στην Αγκυρα την Πέμπτη, 2 Ιουνίου, και η συνάντησή τους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα.

    Θα ακολουθήσει συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ.

    Ερντογάν - Κυπριακό

    Την άποψη ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Τουρκίας αλλά πρόβλημα που αφορά τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και δύο πλευρές, εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη που προβάλλουν, όπως είπε, κάποια ΜΜΕ, ότι το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα της Τουρκίας και θα πρέπει η Τουρκία να το επιλύσει.

    «Κάποια ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιλύσει το Κυπριακό. Αυτό είναι λανθασμένο. Το Κυπριακό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Τουρκία. Υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και δύο πλευρές», είπε ο κ. Ερντογάν.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ''εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί, ο πρώτος λόγος αποτυχίας θα είναι η ε/κ πλευρά».

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα είπε ότι οι Ε/Κ είναι αυτοί που απόρριψαν το σχέδιο Ανάν, σε αντίθεση με τη στάση που τήρησαν οι Τ/Κ, στάση, όπως είπε, που εκτίμησαν οι χώρες μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Ερντογάν επέκρινε την ΕΕ γιατί παρά τη στάση των Ε/Κ στο δημοψήφισμα εντούτοις δέχτηκαν την Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την «επιβράβευσαν για τη στάση της».

    Είπε ότι δεν αποδέχεται το γεγονός ότι συνεχίζεται η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ.

    Ταλάτ - Κυπριακό - Περιουσιακό - ΕΕ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες πως το περιουσιακό θέμα θα επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως ''το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό''.

    Μιλώντας σε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι ΝΤV, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι η παρούσα κατάσταση της μη λύσης του Κυπριακού, δεν είναι προς όφελος ούτε των Ε/Κ αλλά ούτε και των Τ/Κ.

    Ο κ. Ταλάτ είπε, επίσης, ότι θα δεχθεί το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ στις 1 και 2 Ιουνίου.

    Βρετανία Υφυπουργός Εξωτερικών - Απευθείας εμπόριο

    Την πεποίθηση ότι το απευθείας εμπόριο θα μειώσει την οικονομική ανισότητα μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνει η βρετανική κυβέρνηση.

    Ο νέος Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντάγκλας Αλεξάντερ, σε γραπτή απάντηση του σε ερώτηση του συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Εβανς αν η βρετανική κυβέρνηση έχει συνομιλήσει με άλλα μέρη για το θέμα της κατάργησης δασμών για εξαγωγές από τα κατεχόμενα σε χώρες της ΕΕ, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργασθούν για ''την εξεύρεση ενός τρόπου προς την εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ''.

    Κατεχόμενα - Ελεύθερες περιοχές - Πωλήσεις προϊόντων - Αξία

    Το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι πωλήθηκαν το 2005 προϊόντα αξίας 657.538 κυπριακών λιρών, από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Τα λαχανικά, συνολική αξίας 166.655 λιρών, ήταν, σύμφωνα με το τ/κ επιμελητήριο, το προϊόν που πωλήθηκε περισσότερο στις ελεύθερες περιοχές από οτιδήποτε άλλο κατά τους τελευταίους δέκα μήνες.

    Σημειώνει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες του 2004 πωλήθηκαν λαχανικά αξίας 103.003 λιρών και τους πρώτους μήνες του 2005 πωλήθηκαν λαχανικά αξίας 63.652 λιρών.

    Αναφέρει ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2005 πωλήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές υλικά οικοδομής και άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται από πέτρα, αξίας 71.076 λιρών.

    Σύμφωνα με το τ/κ Επιμελητήριο, προϊόντα χαρτιού αξίας 65.000 λιρών πωλήθηκαν κατά το 2005 σε σχέση με 43.000 λίρες το 2004, ενώ πλαστικά προϊόντα αξίας 34.000 λιρών πωλήθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2005 σε σχέση με μόνο 3.000 λιρών ολόκληρο το 2004.

    Αναφέρει ότι, παρά το γεγονός ότι το 2004 δεν υπήρξαν πωλήσεις προκατασκευασμένων οικοδομημάτων προς τις ελεύθερες περιοχές, το 2005 πωλήθηκαν προκατασκευασμένα οικοδομήματα αξίας 35.000 λιρών.

    Προσθέτει ότι η αξία των επίπλων και των προϊόντων ξύλου που πωλήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές το 2005 ανήλθε στις 45.000 λίρες, σε σχέση με 26.000 λίρες τους τελευταίους μήνες του 2004.

    Η συνολική αξία των πωλήσεων ακατέργαστου μετάλλου ανήλθε το 2005 στις 23.000 λίρες σε σύγκριση με 16.000 λίρες, την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2004.

    Σύμφωνα με το τ/κ επιμελητήριο, οι πωλήσεις από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές ειδών αλουμινίου και προϊόντων σκληρού πλαστικού τύπου PVC ανήλθαν το 2005 στις 16.000 λίρες, σε σχέση με 8.000 λίρες το 2004.

    Διεθνής Αμνηστία - Ετήσια Εκθεση 2005 - Κύπρος

    Με αναφορές στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό, καθώς και στις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, η Διεθνής Αμνηστία, η παγκόσμια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, δημοσιοποίησε προχθές με δημοσιογραφικές διασκέψεις τόσο στην έδρα της όσο και στα εθνικά τμήματά της σε διάφορες χώρες του κόσμου, το περιεχόμενο της ετήσιας έκθεσής της, που καλύπτει και την Κύπρο.

    Στις ανησυχίες της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατούσε στην Κύπρο από τον Ιανουάριο έως το Δεκέμβριο του 2004, η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ) αναφέρεται επίσης στις συνθήκες κράτησης προσώπων από την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε φυλακίσεις αιτητών ασύλου, σε διακρίσεις εις βάρος των Ρόμα και στην ''τιμωρητική'' -όπως τη χαρακτηρίζει- μεταχείριση των αντιρρησιών συνείδησης.

    Χαρακτηριστική είναι η παράλειψη της παγκόσμιας οργάνωσης να αναφερθεί με λεπτομέρειες σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, στη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό, στους πρόσφυγες, στους αγνοούμενους και στους εγκλωβισμένους.

    Σε γενικές της παρατηρήσεις για ολόκληρο τον κόσμο, η ΔΑ αναφέρει ότι ''κατά τη διάρκεια του 2004 τα ανθρώπινα δικαιώματα απλών ανδρών, γυναικών και παιδιών αγνοήθηκαν ή παραβιάστηκαν κατάφωρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη''.

    Εκπρόσωπος - Γκάμπια - Κατεχόμενα

    Η Γκάμπια επιβεβαιώνει ότι σέβεται τις υποχρεώσεις της στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τ/κ δημοσιεύματα ότι η αφρικανική αυτή χώρα προτίθεται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπήρχε οποιαδήποτε επίσημη δήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης της Γκάμπια. Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επαφές, και από τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Γκάμπια, με έδρα τη Λιβύη, και από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών με τον Πρεσβευτή της Γκάμπια στην Κύπρο και άλλες επαφές».

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λουξεμβούργο

    Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί στις 3 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για να λάβει μέρος στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Η σύνοδος αυτή θα προετοιμάσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16-17 Ιουνίου.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΠΕΟ - Ντεβ Ις - Συντάξεις Τ/Κ

    Η κυβέρνηση αποφάσισε όπως δοθεί άμεσα στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι έχουν καταβάλει για τουλάχιστον 3,5 χρόνια εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και που έχουν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας τους, το εφάπαξ ποσόν που δικαιούνται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και που συνολικά ανέρχεται στο ύψος των 5,6 εκατομμυρίων λιρών.

    Σε χθεσινή συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπη Κυρίτση και τον Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης Ντεβ Ις Αλί Γκιουλέ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε -όπως είπε ο κ. Κυρίτσης- ότι ''οι Τουρκοκύπριοι δικαιούχοι του εφάπαξ ποσού, που έχουν συμπληρώσει τα 3,5 χρόνια εισφορών και που έχουν κλείσει το 68ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με το νόμο, θα πάρουν άμεσα αυτό το εφάπαξ που δικαιούνται''.

    ΗΕ - Πεσόντες ειρηνευτές - Κύπριος

    Η Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ Jane Lute επέδωσε στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέα Μαυρογιάννη, στη διάρκεια τελετής για τους πεσόντες τo 2004 ειρηνευτές, μετάλλιο για τον Κύπριο Ανδρέα Δημητρίου, μέλος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, που έχασε την ζωή του σε ώρα καθήκοντος στις 22 Απριλίου του 2004.

    Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης Dag Hammerskjold των Ηνωμένων Εθνών, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Ειρηνευτών του ΟΗΕ, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου, τιμήθηκαν 115 πεσόντες ειρηνευτές από 39 χώρες, που έχασαν τη ζωή τους το 2004 την ώρα άσκησης του καθήκοντος τους.

    Στο κείμενο με το μακρύ κατάλογο ονομάτων που κυκλοφόρησαν τα Ηνωμένα Έθνη, αναγράφεται μεταξύ άλλων για τους ειρηνευτές που έπεσαν ότι «με ακεραιότητα, με αφοσίωση και τόλμη αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αποβάλλοντας τους όποιους φόβους για την προσωπική τους προστασία ή ασφάλεια. Είναι τραγικό που σε αυτό τον αγνό σκοπό υπάρχουν εκείνοι που κάνουν την υπέρτατη θυσία. Υποσχόμαστε να κάνουμε ότι είναι δυνατό η θυσία τους αυτή στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών να μην είναι μάταιη.»

    Γαλλία - Ευρωσύνταγμα - Δημητρίου

    Ο Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου έλαβε μέρος σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Παρίσι υπέρ του Ευρωσυντάγματος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν είκοσι περίπου Ευρωβουλευτές, μέλη κυρίως της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από όλες τις πολιτικές ομάδες και από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι Ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γερμανό Σοσιαλιστή κ. Λέινεν, μαζί με αντιπροσώπους διαφόρων οργανώσεων από τη Γαλλία και άλλες χώρες σχημάτισαν σε πλατεία του Παρισιού με ανθρώπινη αλυσίδα το ''ΝΑΙ'' και έκαναν δηλώσεις υπέρ του Ευρωσυντάγματος, σε είκοσι πέντε περίπου ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Αδάμου

    Εκδήλωση-ημερίδα με θέμα το καθεστώς, τις ευκαιρίες και γενικά τη ζωή των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία Ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε συνεργασία με το Κέντρο Mossawa, που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ και προωθεί τα συμφέροντα των Αράβων πολιτών.

    Ευρωβουλή - Απασχόληση - Τριανταφυλλίδης

    Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε στο σύνολό της τη γνωμοδότηση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκου Τριανταφυλλίδη για το πρόγραμμα PROGRESS.

    Πρόκειται για πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη θέσπιση ενός Κοινοτικού Προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2007- 2013.

    Οι τροπολογίες, που κατατέθηκαν από τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, είχαν κύριο στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας των κοινωνικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με τις τροπολογίες που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ πέτυχε όπως συμπεριληφθούν στη γνωμοδότηση της Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει, πρόνοιες σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Ενωσης.

    Ιντερπόλ - Συνέδριο - Συμπεράσματα

    Σημαντικά μέτρα που στόχο έχουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών δυνάμεων για καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, αποφασίστηκαν από το 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Ιντερπόλ που ολοκληρώθηκε χθες στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή 45 χωρών.

    Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου αναφέρεται ότι το Συνέδριο αποφάσισε όπως βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στην Ιντερπόλ και στα όργανα της ΕΕ και να ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης για να μπορούν οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν τις ενέργειές τους.

    Βρετανία - Παροικία - Διαφώτιση - Εκλογική Συνέλευση

    Την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του διαφωτιστικού έργου της ομογένειας σε μιαν εποχή που Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, διεξάγουν μαζί του επαφές όμοιες με εκείνες μεταξύ κρατών, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χάρης Σοφοκλείδης.

    Σε ομιλία του κατά την Εκλογική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, η οποία τον ανέδειξε πάλι στην προεδρία για άλλη μια διετία χωρίς ανθυποψήφιο, ο κ. Σοφοκλείδης ανέφερε πως επικρατεί ανησυχία στους κόλπους της ομογένειας για την πολιτική που θα ασκήσει η Βρετανία από την 1ην Ιουλίου όταν θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

    Ο κ. Σοφοκλείδης ανέφερε πως οι επαφές με τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας και ιδιαίτερα με την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ συνεχίζονται για να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Κύπρο, αλλά σημείωσε πως ''δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση''.

    Λευκωσία - Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων

    Στις 24 Αυγούστου θα αρχίσουν στη Λευκωσία οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων.

    Θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι των Κυπριακών Ομοσπονδιών Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά, Αφρικής, Υπόλοιπης Αφρικής, Βρετανίας και Υπόλοιπης Ευρώπης.

    Αντιπροσωπεία ΑΠΕ - Φυλακισμένα Μνήματα - Τύμβος

    Με την κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο των Πεσόντων στη Μακεδονίτισσα ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) υπό το Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του πρακτορείου Γιώργο Ταμπακόπουλο, κατόπιν πρόσκλησης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Κατεχόμενα - Κατσαντώνης - Τασκί - Κοινή συναυλία

    Ο Ε/Κ τραγουδιστής Αδάμος Κατσαντώνης μαζί με τον Τ/Κ τραγουδιστή Γιλτάν Τασκί θα δώσουν κοινή συναυλία στις 14 Ιουνίου, με τίτλο ''Δεν μπορείς να κρατήσεις μακριά την ειρήνη στην Κύπρο'', σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου δημαρχείου της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Η συναυλία, που στηρίζεται από το λεγόμενο δημαρχείο Λευκωσίας στα κατεχόμενα, θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο ''Ατατούρκ'' στην κατεχόμενη Λευκωσία και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο τραγουδιστές επισκέφθηκαν το ''δήμαρχο'' της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ και του δώρισαν το δίσκο τους.

    Ο κ. Ερκ είπε ότι είναι ευτυχής όταν το ''δημαρχείο'' του υποστηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις που συνεισφέρουν στην ειρήνη.

    Ο Γιλτάν Τασκί προσκάλεσε τόσο τους Τ/Κ όσο και τους Ε/Κ να παρακολουθήσουν τη συναυλία.

    Χρηματιστήριο - Νέες μικρές ζημιές

    Μικρές απώλειες, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 1.199,77 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,12% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,35 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 398.000 λιρών.

    Μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,17% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 402,51 μονάδες.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωσύνταγμα - Κυπριακό

    Υπερβολικές, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τους Γάλλους, στο αυριανό δημοψήφισμα, θα θέσει τροχοπέδη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με ανάλογες επιπτώσεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης του Συνδέσμου Κάνε μια Ευχή'' για τα παιδιά με καρκίνο, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν επικρατήσει το ''όχι'', η ΕΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, μέχρι να υπάρξει νέο Σύνταγμα ή να τροποποιηθεί το υφιστάμενο ή να καταστεί δυνατό να υπερψηφισθεί στο υφιστάμενο.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές

    Λύπη και αγανάκτηση προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως η ενέργεια των Αμερικανών βουλευτών συνιστά σαφέστατη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από τη διοίκηση των ΗΠΑ.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του Συνδέσμου Κάνε μια Ευχή'', ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η αμερικανική διοίκηση, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μεθοδεύει αυτές τις ενέργειες και κινήσεις.

    Ακόμη σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί η σημασία της καθόδου 3 ή 4 βουλευτών, οι οποίοι είναι φίλοι της Τουρκίας. Ανέφερε ότι πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται με στόχο να προωθήσουν θέσεις της τουρκικής και της αμερικανικής πολιτικής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη του Κογκρέσου στην πλειοψηφία τους δεν εγκρίνουν τέτοιες κινήσεις.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκή Αριστερά - Κύπρος - ''Ημέρες Μελέτης''

    Μέλη της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ-ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσουν τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο από την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με αντιπροσωπεία της ΠΕΟ καθώς και με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους.

    Ο Αντρος Κυπριανού, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, το οποίο θα φιλοξενήσει τους Ευρωβουλευτές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι την Τετάρτη 1 Ιουνίου θα διεξαχθούν στη Λεμεσό οι ''Ημέρες Μελέτης'', που η ΕΕΑ-ΒΠΑ διοργανώνει κάθε έξι μήνες, σε ένα από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι η ΕΕΑ-ΒΠΑ είναι η πιο συνεπής ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και κατ' επανάληψη έχει στηρίξει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη Πρέντεργκαστ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η ε/κ πλευρά αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη να ζυγίσουν τα πράγματα, με την ευχή ότι θα αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ''στη χιλιοειπωμένη από τη δική μας πλευρά βάση''.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρεντεργκαστ στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι κινήσεις που γίνονται από τον ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι διερευνητικού χαρακτήρα.

    Επεσήμανε ότι ''η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τη θέληση της δικής μας πλευράς, η οποία είναι δεδομένη και για την οποία δώσαμε αποδεικτικά στοιχεία''.

    [08] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Λαπήθου - Βρετανική βουλή

    Ο Δήμαρχος Λαπήθου Άθως Ελευθερίου και ο Αντιδήμαρχος Νεοπτόλεμος Κότσαπας, η Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Καπνουλά και η Γραμματέας του Δήμου Ελπίδα Βούτουνου, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη, το Γραμματέα Ανδρέα Καραολή, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Λαπήθου-Καραβά Χρήστο Παπαπαύλου και τα μέλη της Επιτροπής Ντίνο Αποστολίδη, Αφροδίτη Γεωργίου και Κώστα Κάκουρα συναντήθηκαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας με τους βουλευτές Rudi Vis, Andrew Dismore, Roger Gale, Andrew Love και Theresa Villiers, στη βρετανική βουλή.

    Αφού συνεχάρη τους βουλευτές, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης τους ευχαρίστησε γιατί 20 μέρες μετά την επανεκλογή τους, και το φόρτο εργασίας που έχουν βρήκαν το χρόνο για να συναντήσουν την αποστολή του Δήμου Λαπήθου.

    Η κυπριακή παροικία, είπε, τους είναι ευγνώμων για τη συνεχή συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

    Ο Δήμαρχος Άθως Ελευθερίου ενημέρωσε τους βουλευτές για τους φόβους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των Ελληνοκύπριων που οδήγησαν στην καταψήφιση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Τόνισε ότι ειδικά ο προσφυγικός κόσμος, που είναι το μεγάλο θέμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, επιθυμεί λύση το συντομότερο.

    Όμως η τουρκική πλευρά και ειδικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Αλί Ταλάτ τορπιλίζει κάθε προσπάθεια με το ξεπούλημα και το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών σε Βρετανούς υπηκόους και εταιρείες, πρόσθεσε.

    Ο Ντίνος Αποστολίδης ζήτησε τη βοήθεια των βουλευτών, λέγοντας ότι όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λάπηθο είδε έξω από το σπίτι του πινακίδα που έγραφε FOR SALE. Ως Βρετανός υπήκοος, είπε, ζητώ τη βοήθειά σας και της βρετανικής κυβέρνησης να εμποδίσετε την πώληση της περιουσίας μου.

    Και οι πέντε βουλευτές τόνισαν ότι καταδικάζουν τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και είπαν ότι υπέβαλαν ερωτήσεις στον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών και ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

    Ανέμεναν, σύμφωνα με απάντηση του προηγούμενου Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης θα άλλαζε, αλλά μάταια. Θα συνεχίσουν, είπαν, τις πιέσεις τους με ερωτήσεις και ψηφίσματα στη βουλή.

    Πρόσθεσαν πως γνωρίζουν ότι το σχέδιο Ανάν ήταν ετεροβαρές και ότι οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων είναι δικαιολογημένες και ότι για να γίνει αποδεκτό, πρέπει να υποστεί ουσιαστικές αλλαγές.

    Ο Δήμαρχος Λαπήθου υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει τακτική επαφή για να ενημερώνει τους βουλευτές για τις εξελίξεις του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 May 2005 - 17:49:11 UTC