Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης - Εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών - Κατεχόμενα
  • [02] (Κ) HΠΑ - Αμερικανοί βουλευτές - Ομογένεια - Κινητοποίηση
  • [03] (Κ) ΑΜΚΕ - Κυπριακή αποστολή - Αναχώρηση
  • [04] (Κ) Αυστραλία - Τζιμ Σιόρτ - Περιοδεία για Κυπριακό
  • [05] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης - Εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών - Κατεχόμενα

    Καρπούς άρχισε να αποδίδει η προσπάθεια αναχαίτισης της εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με επιπρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής θα είναι ικανοποιητικά.

    [02] (Κ) HΠΑ - Αμερικανοί βουλευτές - Ομογένεια - Κινητοποίηση

    Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Φλόριδας, με πρωτοπόρο την κρητική παροικία και τους Κρήτες της περιοχής του Μαϊάμι, εναντίον της προγραμματισμένης επίσκεψης στην κατεχόμενη Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, αντιπροσωπείας μελών του Κογκρέσου.

    Ο ιδρυτής και συμπρόεδρος της επιτροπής για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο, δημοκρατικός βουλευτής Φλόριδας Ρόμπερτ Γουέξλερ, έγινε δέκτης εκατοντάδων επιστολών ομογενών ψηφοφόρων του και τελικά υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι ακυρώνει την επίσκεψη, παρότι αυτή θα πραγματοποιηθεί, υπό την ηγεσία του ετέρου συμπροέδρου των φίλων της Τουρκίας, του βουλευτή του Κεντάκι Εντουαρντ Γουίτφιλντ.

    [03] (Κ) ΑΜΚΕ - Κυπριακή αποστολή - Αναχώρηση

    Αναχώρησαν σήμερα οι 138 αθλητές και αθλήτριες από την Κύπρο που θα συμμετέχουν στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) που φέτος διεξάγονται στην Ανδόρα από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου.

    Η κυπριακή αποστολή απαρτίζεται από 83 άνδρες και 55 γυναίκες που θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα, που είναι στίβος (30 αθλητές, 23 αθλήτριες), καλαθόσφαιρα (12 αθλητές), επιτραπέζια αντισφαίριση (3 αθλητές, 3 αθλήτριες), κολύμβηση (8 αθλητές, 5 αθλήτριες), ταε κβοντό (4 αθλητές, 3 αθλήτριες), ποδηλασία (1 αθλητή), τένις (1 αθλήτρια), σκοποβολή (7 αθλητές, 3 αθλήτριες), τζούντο (5 αθλητές, 2 αθλήτριες), πετόσφαιρα (12 αθλητές, 12 αθλήτριες) και Beach volley (2 αθλητές, 2 αθλήτριες).

    [04] (Κ) Αυστραλία - Τζιμ Σιόρτ - Περιοδεία για Κυπριακό

    Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον της Αυστραλίας για την επίλυση του Κυπριακού, όπως εξάλλου τόνισε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή, δήλωσαν στο ΑΠΕ πηγές του αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Πρόσθεσαν ότι για αυτόν ακριβώς το ρόλο η Αυστραλία στέλνει εκ νέου τον ειδικό απεσταλμένο της Τζιμ Σιόρτ για πολυήμερη περιοδεία σε δυτικές πρωτεύουσες.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σιόρτ θα έχει επαφές σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία.

    [05] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη Πρέντεργκαστ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η ε/κ πλευρά αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη να ζυγίσουν τα πράγματα, με την ευχή ότι θα αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ''στη χιλιοειπωμένη από τη δική μας πλευρά βάση''.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρεντεργκαστ στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι κινήσεις που γίνονται από τον ΟΗΕ στο Κυπριακό είναι διερευνητικού χαρακτήρα.

    Επεσήμανε ότι ''η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τη θέληση της δικής μας πλευράς, η οποία είναι δεδομένη και για την οποία δώσαμε αποδεικτικά στοιχεία''.

    Υπογράμμισε ότι ''αναμένουμε από τα Ηνωμένα Εθνη να ζυγίσουν τα πράγματα, με την ευχή ότι θα αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία, στη χιλιοειπωμένη από τη δική μας πλευρά βάση''.

    Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές

    Λύπη και αγανάκτηση προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως η ενέργεια των Αμερικανών βουλευτών συνιστά σαφέστατη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από τη διοίκηση των ΗΠΑ.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η αμερικανική διοίκηση, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μεθοδεύει αυτές τις ενέργειες και κινήσεις.

    Ακόμη σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί η σημασία της καθόδου 3 ή 4 βουλευτών, οι οποίοι είναι φίλοι της Τουρκίας. Ανέφερε ότι πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται με στόχο να προωθήσουν θέσεις της τουρκικής και της αμερικανικής πολιτικής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη του Κογκρέσου στην πλειοψηφία τους δεν εγκρίνουν τέτοιες κινήσεις.

    Ερωτηθείς εάν η ενέργεια των Αμερικανών είναι συγχρονισμένη με την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις στην Κύπρο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχει συγχρονισμός ή αν πρόκειται για τυχαία σύμπτωση.

    Ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει ότι πρόκειται για τυχαία σύμπτωση, επειδή, όπως είπε, ουδείς γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο κ. Πρέντεργκαστ θα επισκεφθεί την περιοχή, ώστε να συγχρονιστούν.

    Πάφος - Νεοφύτου - Επίσκεψη Πρέντεργκαστ - Αμερικανοί Βουλευτές

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η επίσκεψη του Bοηθού Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην περιοχή ενδεχομένως να δρομολογεί κάποιες πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Πρόσθεσε ότι αυτή «είναι μια λεπτή φάση, και η δική μας πλευρά πρέπει να επιδιώξει να ξεκινήσει μία νέα πρωτοβουλία'' ώστε να γίνει δυνατό μέσα από τη νέα πρωτοβουλία να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των δικαιολογημένων ανησυχιών του κυπριακού ελληνισμού ''και να καταλήξουμε στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «πρέπει να μας προβληματίζουν όλους οι τυχόν επιπτώσεις στο κυπριακό ζήτημα από ενδεχόμενη απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στην Γαλλία, όπου ένας στους τρεις Γάλλους ψηφίζει όχι, γιατί δεν θέλουν να δουν το ενδεχόμενο η Τουρκία να γίνεται ευρωπαϊκή χώρα».

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επίσκεψη Πρεντεργκαστ

    Την ελπίδα ότι μέσα από την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρεντεργκαστ στην περιοχή θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του στη Λεμεσό ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Όπως ανέφερε, «προσδοκία μας από την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, είναι ότι με σοβαρότητα, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με στόχο να υπάρξουν εκείνες οι αναγκαίες βελτιώσεις επί του σχεδίου Ανάν αλλά και άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις που θα εξαφανίζουν την αντίθεση του κυπριακού ελληνισμού και τις δικαιολογημένες του ανησυχίες, σε ότι αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επίσκεψη Αμερικανών - Κατεχόμενα

    Οι ΗΠΑ θα πρέπει να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Αμερικανών μελών του Κογκρέσου στα κατεχόμενα.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο πως η επίσκεψη αυτή ενθαρρύνεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «από όποιον και εάν υποστηρίζεται η ουσία είναι ότι πρόκειται περί μιας παράνομης επίσκεψης με βάση το διεθνές δίκαιο, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550 και υπονομεύει αυτή η ενέργεια τις προοπτικές μιας ειρηνικής, δημοκρατικής και σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο λύσης του κυπριακού προβλήματος».

    «Το γεγονός ότι αυτή την επίσκεψη την ενθαρρύνει ο κ. Μπους σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι της προσδίδει διεθνή νομιμότητα», είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος, δηλαδή να επαναλάβουν τον παλιό κακό εαυτό».

    Πρόεδρος Βουλής - Ευρωσύνταγμα - Κυπριακό

    Υπερβολικές, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τους Γάλλους, στο σημερινό δημοψήφισμα, θα θέσει τροχοπέδη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με ανάλογες επιπτώσεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν επικρατήσει το ''όχι'', η ΕΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, μέχρι να υπάρξει νέο Σύνταγμα ή να τροποποιηθεί το υφιστάμενο ή να καταστεί δυνατό να υπερψηφισθεί στο υφιστάμενο.

    Είπε ότι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα βρει εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της ένεκα ενός ''όχι'' των Γάλλων για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη δεν έχουν δίκαιο, αλλά υπερβάλλουν.

    ''Η δημοκρατία, δημοκρατία, αλλά στο τέλος όταν ένας λαός πει όχι, σε λίγο ξαναφέρνουν το ίδιο ακριβώς ζήτημα σε δημοψήφισμα και γίνεται μια συντονισμένη, προπαγανδιστική σκληρή προσπάθεια ώστε να πειστεί να πει ναι'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι ''στο παρελθόν αυτό συνέβη με την Ιρλανδία, τη Δανία και άλλες χώρες''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη - Γαλλία

    Για πισωγύρισμα και καθυστέρηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έκανε λόγο χθες στη Λεμεσό ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο απόρριψης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τους Γάλλους ψηφοφόρους.

    «Δεν θεωρούμε τέλεια τη Συνθήκη αλλά θεωρούμε ότι αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, για την προαγωγή της κοινής εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφάλειας και άμυνας αλλά και για μια κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη των ίσων ευκαιριών», είπε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε πως ως Σοσιαλδημοκράτες «θα θέλαμε να ήταν περισσότερες οι αναφορές στην ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, αλλά συγκρινόμενη αυτή η Συνθήκη με τη Συνθήκη της Νίκαιας, η οποία θα ισχύει εάν απορριφθεί η νέα Συνταγματική Συνθήκη, είναι πολύ καλύτερη».

    Τόνισε παράλληλα πως η νέα Συνθήκη, «είναι ένα βήμα μπροστά, ας πούμε ότι είναι ένα δειλό βήμα, αλλά είναι ένα βήμα μπροστά και έκκληση μας είναι να στηρίξουν οι Γάλλοι τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη».

    Αυστραλία - Τζιμ Σιόρτ - Περιοδεία για Κυπριακό

    Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον της Αυστραλίας για την επίλυση του Κυπριακού, όπως εξάλλου τόνισε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή, δήλωσαν στο ΑΠΕ πηγές του αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Πρόσθεσαν ότι για αυτόν ακριβώς το ρόλο η Αυστραλία στέλνει εκ νέου τον ειδικό απεσταλμένο της Τζιμ Σιόρτ για πολυήμερη περιοδεία σε δυτικές πρωτεύουσες.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σιόρτ θα έχει επαφές σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία.

    Στην Κύπρο ο κ. Σιόρτ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τ/κ κοινότητας.

    Προ της αναχωρήσεώς του, ο κ. Σιόρτ επικοινώνησε με ομογενειακούς παράγοντες στην Αυστραλία, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Πανίκος Μηνά και ο Πρόεδρος της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Μιχάλης Χριστοδούλου.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών - Κατεχόμενα

    Καρπούς άρχισε να αποδίδει η προσπάθεια αναχαίτισης της εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με επιπρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής θα είναι ικανοποιητικά.

    Όπως είπε ο κ. Θεοδώρου «αυτή η προσπάθεια αναχαίτισης της εκμετάλλευσης των περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα, μέσα από νομικές διαδικασίες, αρχίζει να αποδίδει καρπούς''.

    «Ενώπιον τέτοιων συλλήψεων και προσαγωγής σε δικαστήρια Ευρωπαίων πολιτών κυρίως, αλλά και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι παραβιάζουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, θα σκεφθούν μια και δυο φορές πριν προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    HΠΑ - Αμερικανοί βουλευτές - Ομογένεια - Κινητοποίηση

    Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Φλόριδας, με πρωτοπόρο την κρητική παροικία και τους Κρήτες της περιοχής του Μαϊάμι, εναντίον της προγραμματισμένης επίσκεψης στην κατεχόμενη Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, αντιπροσωπείας μελών του Κογκρέσου.

    Ο ιδρυτής και συμπρόεδρος της επιτροπής για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο, δημοκρατικός βουλευτής Φλόριδας Ρόμπερτ Γουέξλερ, έγινε δέκτης εκατοντάδων επιστολών ομογενών ψηφοφόρων του και τελικά υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι ακυρώνει την επίσκεψη, παρότι αυτή θα πραγματοποιηθεί, υπό την ηγεσία του ετέρου συμπροέδρου των φίλων της Τουρκίας, του βουλευτή του Κεντάκι Εντουαρντ Γουίτφιλντ.

    Ηγετικό ρόλο στην κινητοποίηση της ομογένειας διαδραμάτισε η Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φλόριδας Θέλμα Πιερή, που μαζί με άλλα μέλη της παροικίας επισκέφθηκε τον κ. Γουίτφιλντ στο γραφείο του και παράδωσε επιστολές διαμαρτυρίας για την επίσκεψη.

    Οπως εξάλλου δήλωσε η κ. Πιερή, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, τριμελής επιτροπή στην οποία συμμετείχαν η ίδια, ο υπεύθυνος της επιτροπής εθνικών θεμάτων του Παγκύπριου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πέτρος Θεοφάνους, και η Ιωάννα Φραγκίδη από τον Κρητικό Σύλλογο, μετέβησαν στις περιοχές του Μαϊάμι- Χόλιγουντ, Φορτ Λότερεντεϊλ και Μπόκα Ρατόν, όπου συνέλεξαν υπογραφές κατά της επίσκεψης και τις παρέδωσαν στο γραφείο του κ. Γουέξλερ.

    Ταλάτ - Κυπριακό - Τουρκία

    Την ανάγκη αρμονικής και συντονισμένης πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους υπέδειξε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε λάθος του ψευδοκράτους μπορεί να βλάψει την Τουρκία, αλλά και οποιοδήποτε βήμα από την Τουρκία, για να επιτύχει τους στόχους της, μπορεί να βλάψει το ψευδοκράτος.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Ευρασίας, κατά την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Ειρήνης και Δημοκρατίας Ευρασίας, ο κ. Ταλάτ διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπήρξε σημαντική αλλαγή στο Κυπριακό, ειδικά μετά την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σημείωσε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι που νομίζουν ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι σημαντικά, επιθυμούν λύση και στα δικά τους προβλήματα.

    Υποδεικνύοντας την ανάγκη να επιδιωχθεί μια αρμονική και συντονισμένη πολιτική συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται το μικρό μέγεθος του ψευδοκράτους.

    Ευρωπαϊκή Αριστερά - Κύπρος - ''Ημέρες Μελέτης''

    Μέλη της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ-ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσουν τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο από αύριο Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με αντιπροσωπεία της ΠΕΟ καθώς και με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους.

    Ο Αντρος Κυπριανού, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, το οποίο θα φιλοξενήσει τους Ευρωβουλευτές, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι την Τετάρτη 1 Ιουνίου θα διεξαχθούν στη Λεμεσό οι ''Ημέρες Μελέτης'', που η ΕΕΑ-ΒΠΑ διοργανώνει κάθε έξι μήνες, σε ένα από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι η ΕΕΑ-ΒΠΑ είναι η πιο συνεπής ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και κατ' επανάληψη έχει στηρίξει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Κατά τις ''Ημέρες Μελέτης'', που έχουν κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας θα προβεί σε ''μια εκτεταμένη ενημέρωση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις και τα βήματα τα οποία αναμένεται να γίνουν'', ενώ ομιλία θα εκφωνήσει και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φράνσις Βούρτζ, ο οποίος παρέχει στήριξη στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως είπε ο κ. Κυπριανού.

    ΕΔΟΝ - Νεολαία κόμματος Ενωμένης Κύπρου - Σεμινάριο

    Το σημαντικό ρόλο των ε/κ και τ/κ οργανώσεων νεολαίας στην προώθηση της επαναπροσέγγισης και στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού υπογράμμισαν ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Γιώργος Λουκαϊδης και ο ΓΓ της νεολαίας του τ/κ κόμματος Ενωμένης Κύπρου Αμπντουλάχ Κορματζχάν.

    Μιλώντας χθες σε σεμινάριο στα κατεχόμενα με θέμα το ρόλο της νεολαίας για επαναπροσέγγιση και επανένωση, ο κ. Λουκαϊδης είπε πως η κινητικότητα στο κυπριακό καταδεικνύει ότι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004 δεν ήταν το τέλος του Κυπριακού.

    Είπε ακόμη ότι το περιουσιακό αναδεικνύει τους κινδύνους για αναζωπύρωση της καχυποψίας, ακόμη και της εχθρότητας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, τόσο από τις αφοριστικού χαρακτήρα δηλώσεις που προήλθαν από την τ/κ ηγεσία, όσο και από τη δικαιολογημένη πικρία των Ε/Κ που βλέπουν την περιουσία τους να ξεπουλιέται όσα - όσα σε ξένους.

    Ο κ. Κορματζχάν κάλεσε όλες τις προοδευτικές, πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν μαζί και να μειώσουν τις διαφορές τους ώστε να προωθήσουν τις ευκαιρίες για επαναπροσέγγιση.

    Είπε εξάλλου πως ο ρόλος της νεολαίας θα είναι σημαντικός στην εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

    Ευρωβουλευτές ΑΚΕΛ - Ευρωκοινοβούλιο - Εργο

    Στη δράση τους εντός του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκαν εν συντομία χθες οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε για την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο μελών της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ-ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Αδάμου είπε ότι από τη θέση του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Παλαιστινιακής Αρχής συνέβαλε στην ειρηνευτική διαδικασία του Μεσανατολικού, με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Παλαιστίνη, όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την ηγεσία των Παλαιστινίων.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι τέσσερις τροπολογίες του ιδίου, μια του Γιαννάκη Μάτση και μια ενός Ευρωβουλευτή από τη Μάλτα έτυχαν επεξεργασίας από τον Ελληνα Ευρωβουλευτή Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος κατέθεσε και πέτυχε την έγκριση από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης συμβιβαστικής τροπολογίας με ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.

    Οπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης αυτή η τροπολογία θα φέρει στην Κύπρο αρκετά εκατομμύρια ευρώ ως επιπρόσθετη βοήθεια από αυτήν που κανονικά θα λάμβανε, σημειώνοντας πως αυτό θα συμβεί επειδή η Κύπρος θεωρήθηκε ''απόμακρη και μειονεκτούσα περιοχή, η οποία χρήζει επιπρόσθετης βοήθειας'', σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας.

    ΑΜΚΕ - Κυπριακή αποστολή - Αναχώρηση

    Αναχώρησαν σήμερα οι 138 αθλητές και αθλήτριες από την Κύπρο που θα συμμετέχουν στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) που φέτος διεξάγονται στην Ανδόρα από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου.

    Η κυπριακή αποστολή απαρτίζεται από 83 άνδρες και 55 γυναίκες που θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα, που είναι στίβος (30 αθλητές, 23 αθλήτριες), καλαθόσφαιρα (12 αθλητές), επιτραπέζια αντισφαίριση (3 αθλητές, 3 αθλήτριες), κολύμβηση (8 αθλητές, 5 αθλήτριες), ταε κβοντό(4 αθλητές, 3 αθλήτριες), ποδηλασία (1 αθλητή), τένις (1 αθλήτρια), σκοποβολή (7 αθλητές, 3 αθλήτριες), τζούντο (5 αθλητές, 2 αθλήτριες), πετόσφαιρα (12 αθλητές, 12 αθλήτριες) και Beach volley (2 αθλητές, 2 αθλήτριες).

    Στους φετινούς ΑΜΚΕ, οι οποίοι διεξάγονται κάθε δυο χρόνια, συμμετέχουν η Κύπρος, η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και η Μάλτα.

    Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης η Κύπρος θα διεκδικήσει τους ΑΜΚΕ που θα διεξαχθούν το 2009.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως και της αυριανής άφιξης στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, η διεξαγωγή του σημερινού δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η κυβερνητική πολιτική για την κατασκευή γηπέδων γκολφ στην Κύπρο, καθώς και η αξιολόγηση και προβολή του κυβερνητικού έργου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων διακυβέρνησης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δεν ήταν φάντασμα η εταιρεία της Κολωνίας'', γράφει ότι η επίσημη δήλωση αξιωματούχου της εταιρείας Sadena στο γερμανικό Τύπο ''εκθέτει την κυβέρνηση και τους τουριστικούς φορείς'', οι οποίοι σύμφωνα με τον Ντίτερ Μπέντιγκ ''γνώριζαν από την αρχή τη συμφωνία και το τι θα ακολουθούσε. Οι κυπριακές αρχές γνώριζαν για το ενδιαφέρον μας και ήξεραν πολύ καλά τι συνέβαινε'', είπε. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του οικονομολόγου Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος δηλώνει πως μέσα στο 2005 υπολογίζεται ότι γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες θα περάσουν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνει ακόμη ότι το οικονομικό όφελος των Τ/Κ δεν θα έρθει από το απευθείας εμπόριο, αλλά από τους Ε/Κ.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Σφίγγει ο κλοιός για το Κυπριακό'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι αισιοδοξία για πιθανές εξελίξεις εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα από την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην περιοχή με πρώτο σταθμό τη Λευκωσία αύριο. Σημειώνει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την ευχή η επίσκεψη Πρέντεργκαστ να σηματοδοτήσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Αλλού γράφει πως τουριστικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Αγίας Νάπας είναι οι ''κράχτες'', οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι με την ανοχή των δημοτικών αρχών και της Αστυνομίας.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Ενα δις δώρο για τα γκολφ'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι ''πολιτική κινήτρων τα οποία εύκολα και αβίαστα χαρίζουν καθαρό κέρδος εκατομμυρίων λιρών σε συγκεκριμένους επενδυτές, αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση''. Προσθέτει πως το έγγραφο πολιτικής του Υπουργείου Εμπορίου για την κατασκευή των 14 γηπέδων γκολφ ''φωτογραφίζει τέσσερις επενδυτές''. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος δηλώνει πως το υπό ίδρυση κόμμα με τη συμμετοχή των ΝΕΟ και του Δημήτρη Συλλούρη ''θα είναι κόμμα αντιπολίτευσης και όχι ένα δεύτερο ΔΗΚΟ''.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Εσείς είστε τα κατεχόμενα'' και γράφει πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ δηλώνει πως οι Τ/Κ συνέβαλαν στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και διεκδικεί το μερίδιο που τους αναλογεί, ενώ απορρίπτει το μορατόριουμ για τις περιουσίες και την πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι Τ/Κ αποτάθηκαν στην εταιρεία ''Προάσπιση των Αστικών Δικαιωμάτων των Κυπρίων Πολιτών'' που ιδρύθηκε στις ελεύθερες περιοχές για να τύχουν δωρεάν νομικής συμβουλής, με στόχο να προσφύγουν το ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αντεπιτίθενται επικοινωνιακά'', γράφει ότι η πολιτική νηνεμία των ημερών παρέχει τη χρυσή ευκαιρία που αναζητούσαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και των Υπουργών με τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης, αλλά και για σχεδιασμούς που γίνονται σε επικοινωνιακό επίπεδο με στόχο τη διαφοροποίηση της εικόνας της κυβέρνησης στους τομείς της δραστηριότητάς της. Αλλού γράφει ότι ο τελικός κριτής των δεδομένων που θα διαμορφωθούν από τις διεργασίες που έχουν αρχίσει στο Κυπριακό θα είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ότι η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Ανάν και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη και την ολοκλήρωση των επαφών του κ. Πρέντεργκαστ στην περιοχή.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Υπερέχει το 'όχι''' αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις προσπάθειες του Παρισιού, αλλά και ξένων ηγετών για ενίσχυση της εκστρατείας των υποστηρικτών του ''ναι'' στο σημερινό δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωσύνταγμα και σημειώνει ότι παρά τις προσπάθειες, τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι οι Γάλλοι πολίτες δεν έχουν πειστεί και οι ανησυχίες τους δεν έχουν αρθεί. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, ο οποίος τονίζει πως το κλειδί για την περαιτέρω πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό βρίσκεται στην Αγκυρα.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κρίσιμη ώρα για την Ευρώπη'' αναφέρεται στο σημερινό δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και γράφει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ''όχι'' θεωρείται και ως μια ευκαιρία για τους Γάλλους να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση Ζακ Σιράκ, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα εσωτερικά πολιτικά δεδομένα πάντα παίζουν το ρόλο τους στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι έρευνα που διενεργήθηκε από δύο καθηγητές του πανεπιστημίου του Εσσεξ καταδεικνύει ότι οι Τ/Κ συμπαθούν τους Ε/Κ πολύ περισσότερο από ότι οι Ε/Κ συμπαθούν τους Τ/Κ.

    [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    AHI Hosts Briefing on the Capitol Hill ''Cyprus in the EU: One Year Later- Prospects for Reunification'' with Ambassador Evriviades

    WASHINGTON, DC On May 23, 2005, AHI hosted a briefing and luncheon on Capitol Hill for Congressional staffers on the developments of the Cyprus issue. The speaker was Ambassador of Cyprus to the U.S., Euripides L. Evriviades. The discussion was on ''Cyprus in the EU: One Year Later- Prospects for Reunification.''

    In discussing ''Cyprus in the EU: One Year Later- Prospects for Reunification,'' Ambassador Evriviades spoke on: 1) Cyprus and its EU perspective; 2) the prospects for peace in Cyprus in the fundamentally new political context of the EU; 3) a glimpse of the current discussions about Turkeys aspirations to join the EU and how these may relate to Cyprus; 4) some troublesome developments in the bilateral relationship between Cyprus and the US; and 5) a view towards the path forward for Cyprus.

    In speaking about Cyprus, the EU and the prospects for peace at home, Ambassador Evriviades said ''In pursuing our goal for reunification over the years, we were forthright and willing to conclude an honorable agreement. We have agreed and we are pursuing the establishment of a functional bicommunal, bizonal federal republic, which means that eighteen percent of the population will be politically equal to eighty percent of the population. I do not know of a single country in the world that has accepted a similar arrangement in pursuing the goal of peace.Significantly, the vote of the Greek Cypriot community was not a vote against reunification but against this specific plan. No one is more committed to securing a bizonal, bicommunal federal solution than the government of Cyprus.''

    Ambassador Evriviades stated ''So, a year after Cyprus joined the EU where does the question of Cyprus stand? We continue to constructively appreciate membership in the EU and the opportunities, challenges and responsibilities it provides us. We are cautiously optimistic that the negotiations of Turkey to join the EU will result in the long overdue normalization or relations between Cyprus and Turkey. We are determined to continue our outreach to Cypriots of Turkish ethnic origin since strengthening their standard of living promotes democracy, reconciliation, security and stability on the island and in the region. We will continue to seek a just resolution of the Cyprus problem. We remain fully committed to the reunification of Cyprus as a bizonal, bicommunal federation. Over the years we have suffered many setbacks in finding a solution to the Cyprus problem. But we have never given up. We will not do so now.''


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 29 May 2005 - 17:49:10 UTC