Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Γάλλοι - Απόρριψη Ευρωπαϊκού Συντάγματος
  • [02] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Επισκέψεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γαλλία - Δημοψήφισμα - Δήλωση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Γουέξλερ - Επίσκεψη Αμερικανών Βουλευτών στα κατεχόμενα
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπουργική Συνάντηση Ευρω-μεσογειακής Διάσκεψης
  • [07] (Κ) Ανδόρα - Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης - Εναρξη
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Γαλλία - Δημοψήφισμα - Τελικά αποτελέσματα
  • [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσκεψη εργασίας
  • [11] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα - Αφιξη
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Γαλλικό δημοψήφισμα - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [13] (Κ) ΕΕ - Γαλλικό δημοψήφισμα - Κοινή δήλωση Γιούγκερ-Μπαρόζο-Μπορέλ
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί Βουλευτές - Παράνομη επίσκεψη
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Θέμα Αγνοουμένων
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ
  • [17] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα - Κλόσον
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [20] (Κ) Πρόεδρος AHI - Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανοί Βουλευτές - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό
  • [23] (Κ) ΑΜΚΕ - Εναρξη αγώνων
  • [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία
  • [25] (Κ) Γαλλία - Δημοψήφισμα - Αντιδράσεις - Τουρκία
  • [26] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές
  • [27] (Κ) Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές Ταλάτ (1)
  • [28] (Κ) Πρέντεργκαστ - Αφιξη - Κυπριακό (1)
  • [29] (Κ) Πρέντεργκαστ - Αφιξη - Κυπριακό (2)
  • [30] (Κ) Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές - Ταλάτ (2)
  • [31] (Κ) Παπούλιας - Κυπριακό - Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων

  • [01] (Κ) ΕΕ - Γάλλοι - Απόρριψη Ευρωπαϊκού Συντάγματος

    Η καθαρή απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος από τους Γάλλους μπορεί να μην θεωρήθηκε έκπληξη στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν αυτήν την εξέλιξη, αλλά επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με το τι επιφυλάσει η επόμενη μέρα.

    Οι Πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, δηλαδή της Ευρωβουλής Γιουζέπ Μπορέλ, του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, σε κοινή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα εκφράζουν τη λύπη τους για τη απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος στη Γαλλία, αλλά τάσσονται υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας της επικύρωσης σε όλα τα κράτη μέλη. Αναφορικά με το αποτέλεσμα τονίζουν ότι χρειάζεται ανάλυση κυρίως από τους ίδιους τους Γάλλους στους οποίους πρέπει να δοθεί χρόνος. Τονίζουν ακόμη ότι σε κοινοτικό επίπεδο η ανάλυση θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλες τις χώρες.

    [02] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Επισκέψεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία

    Φθάνει στις 3.30 σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων των Ηνωμένων Εθνών με τα εμπλεκόμενα μέρη για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και άλλους πολιτικούς στο νησί. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και στην Αγκυρα, όπου θα έχει ανάλογες συνομιλίες με την ελληνική και τουρκική πολιτική ηγεσία.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γαλλία - Δημοψήφισμα - Δήλωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα καθυστερήσει τα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ''η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σέβεται πλήρως τη δημοκρατική ετυμηγορία του γαλλικού λαού. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα καθυστερήσει τα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση''.

    ''Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξετάσει μαζί με τους άλλους εταίρους τις επιπτώσεις του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν'', καταλήγει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το γαλλικό ''όχι'' στο χθεσινό δημοψήφισμα για την επικύρωση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για επαφές σχετικά με το Κυπριακό, η συνάντηση μεταξύ Υπουργού Οικονομικών και συντεχνιών για το όριο αφυπηρέτησης των δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων, η πιθανή μη πραγματοποίηση της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος'', και η σύλληψη δύο αλλοδαπών στο Λιμάνι Λεμεσού που είχαν αγκυροβολήσει παράνομα στα κατεχόμενα λιμάνια Κερύνειας και Αμμοχώστου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ο γαλλικός Μάης που θλίβει την Ευρώπη'' γράφει ότι ο γαλλικός λαός με 55% ''όχι'' και 45% ''ναι'' αποφάσισε την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Γράφει, επίσης, ότι τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας στην Κύπρο, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών Σταύρου Σταύρου στην εφημερίδα, ο οποίος πρόσθεσε ότι ''δυστυχώς διαπιστώνεται πως ο τομέας της υγείας θυσιάζεται αυτή τη στιγμή για καθαρά οικονομικούς λόγους''.

    Το ''Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Κρίνονται τα επόμενα βήματα'' γράφει ότι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο με στόχο να διακριβώσει εάν υπάρχουν προϋποθέσεις για έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι ζεύγος αλλοδαπών τουριστών συνελήφθη προχθές το απόγευμα από την Αστυνομία μόλις αγκυροβόλησε με το τύπου ''Καταμαράν'' σκάφος του στο Λιμάνι Λεμεσού, αφού διαπιστώθηκε ότι το σκάφος είχε αγκυροβολήσει νωρίτερα στα κατεχόμενα λιμάνια Κερύνειας και Αμμοχώστου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Με άλλο όχι-μα σε άλλη Ευρώπη'' γράφει ότι με το ηχηρό ''όχι'' τους στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη, οι Γάλλοι άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου, αφού επέλεξαν να ''παγώσουν'' την Ευρώπη, αρνούμενοι να αποδεχτούν αυτό που στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεώρησαν ότι τάσσεται εναντίον του μέλλοντός τους. Γράφει, επίσης, ότι καινοτομίες που θα βελτιώσουν τη διεξαγωγή και την εποπτεία των συλλογικών στοιχημάτων εισάγονται στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Γαλλικό 'όχι' για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα'' γράφει ότι οι Γάλλοι απάντησαν με ένα ηχηρό ''όχι'' στο χθεσινό δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη είναι πλέον κάτι περισσότερο από δυσοίωνες. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι πιθανόν να ακολουθηθεί και φέτος η ίδια διαδικασία για τη στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'', δηλαδή να μην πραγματοποιηθεί.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πρώτο βήμα με διαδικασία'' γράφει ότι ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ έρχεται στην Κύπρο κυρίως για να ακούσει, αλλά και να θέσει μια σειρά από ερωτήματα στις εμπλεκόμενες πλευρές, οι απαντήσεις των οποίων θα συμβάλουν στην τελική αξιολόγηση του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι κρίσιμη συνάντηση για το θέμα της παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού Μάκη Κεραυνού και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Βαρυσήμαντο ΟΧΙ'' γράφει ότι οι Γάλλοι απέρριψαν χθες την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη και ουσιαστικά καταψήφισαν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Γράφει, επίσης, ότι 19χρονη νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Πάφου με σοβαρής μορφής εγκεφαλίτιδα. Η νεαρή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο το Σάββατο, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα, που εξελίχθηκε σε εγκεφαλίτιδα. Οι αρχές του Νοσοκομείου Πάφου διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα, αφού η ασθένεια μεταδίδεται με την επαφή.

    [05] (Κ) Γουέξλερ - Επίσκεψη Αμερικανών Βουλευτών στα κατεχόμενα

    Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο Ρόμπερτ Γουέξλερ σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει λύπη που δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου που θα πραγματοποιήσει από σήμερα επίσκεψη στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Ο κ. Γουέξλερ αναφέρει πως η μη συμμετοχή του στην αντιπροσωπεία οφείλεται σε άλλες υποχρεώσεις του, και εκφράζει την ολόθερμη υποστήριξή του στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην κατεχόμενη Κύπρο.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπουργική Συνάντηση Ευρω-μεσογειακής Διάσκεψης

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στην Υπουργική Συνάντηση της Ευρω-μεσογειακής Διάσκεψης, η οποία θα γίνει στο Λουξεμβούργο.

    Κύριο θέμα της διάσκεψης είναι η ανασκόπηση και αξιολόγηση της δεκαετούς πορείας της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και η εξέταση τρόπων αναζωογόνησης και ενδυνάμωσής της. Θα ασχοληθεί, επίσης, με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της επόμενης Ευρω-μεσογειακής που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο.

    [07] (Κ) Ανδόρα - Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης - Εναρξη

    Αρχίζουν σήμερα στην Ανδόρα οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Μονακό, του Σαν Μαρίνο, της Ανδόρας και του Λίχτενσταϊν. Η Κύπρος παίρνει μέρος με 138 αθλητές και αθλήτριες.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γαλλία - Δημοψήφισμα - Δήλωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα καθυστερήσει τα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ''η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σέβεται πλήρως τη δημοκρατική ετυμηγορία του γαλλικού λαού. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα καθυστερήσει τα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση''.

    ''Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξετάσει μαζί με τους άλλους εταίρους τις επιπτώσεις του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν'', καταλήγει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Επισκέψεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία

    Φθάνει στις 3.30 σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων των Ηνωμένων Εθνών με τα εμπλεκόμενα μέρη για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και άλλους πολιτικούς στο νησί. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και στην Αγκυρα, όπου θα έχει ανάλογες συνομιλίες με την ελληνική και τουρκική πολιτική ηγεσία.

    Νίκος Κλεάνθους - Αφιξη Πρέντεργκαστ

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι με την άφιξη στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ φαίνεται πως ''γίνεται η αναγκαία διαβούλευση από πλευράς της Γραμματείας του ΟΗΕ για να κρίνουν κατά πόσο θα μπορούσαν να αναλάβουν μια πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου'' για το Κυπριακό.

    Αυτό ''θα το κρίνει ο Γενικός Γραμματέας'', είπε ο κ. Κλεάνθους και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ''για να είμαστε ρεαλιστές, ότι χωρίς αλλαγή στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας δεν μπορούμε να αναμένουμε οτιδήποτε ουσιαστικό''.

    ΥΠΕΞ - Υπουργική Συνάντηση Ευρω-μεσογειακής Διάσκεψης

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στην Υπουργική Συνάντηση της Ευρω-μεσογειακής Διάσκεψης, η οποία θα γίνει στο Λουξεμβούργο.

    Κύριο θέμα της διάσκεψης είναι η ανασκόπηση και αξιολόγηση της δεκαετούς πορείας της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και η εξέταση τρόπων αναζωογόνησης και ενδυνάμωσής της. Θα ασχοληθεί, επίσης, με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της επόμενης Ευρω-μεσογειακής που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο.

    Ο κ. Ιακώβου συμμετείχε στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ομάδα του Ρίο (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Ονδούρες, Νικαράγουα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη, Μεξικό και Βενεζουέλα).

    Η Υπουργική Συνάντηση ασχολήθηκε, επίσης, με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης Λατινικής Αμερικής, περιφερειακά και διμερή θέματα, όπως επίσης και με την προετοιμασία της Συνόδου του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2005.

    Στο περιθώριο της Συνάντησης ο Υπουργός Εξωτερικών είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Χιλής, με τους οποίους συζήτησε διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

    Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα

    Φθάνουν σήμερα στα κατεχόμενα Αμερικανοί βουλευτές για διήμερη παράνομη επίσκεψη, κατά την οποία θα συναντηθούν με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ και τον Αμερικανό Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον.

    Σχολιάζοντας την παράνομη επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι είναι πολύ σημαντική.

    Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος αποδέχθηκαν ένα συμβιβασμό για τη λύση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στις πρωτοβουλίες τους.

    ''Είμαστε ικανοποιημένοι που διεθνείς κύκλοι παρατήρησαν αυτές τις εξελίξεις και έκαναν θετικά βήματα'', πρόσθεσε ο κ. Γκιουλ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι Αμερικανοί βουλευτές φθάνουν στα κατεχόμενα στις 11:00 το πρωί μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Στις 13:00 θα έχουν συνάντηση με τον κ. Κλόσον και στις 14:30 με τον κ. Ταλάτ, και στη συνέχεια θα δοθεί διάσκεψη Τύπου.

    Αύριο, οι Αμερικανοί βουλευτές θα συναντηθούν στις 09:30 με τον κ. Σόγιερ και στη συνέχεια με τον ''υπουργό εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές θα αναχωρήσουν στις 12:00 για την Αγκυρα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Γουέξλερ - Επίσκεψη Αμερικανών Βουλευτών στα κατεχόμενα

    Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο Ρόμπερτ Γουέξλερ σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει λύπη που δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου που θα πραγματοποιήσει από σήμερα επίσκεψη στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Ο κ. Γουέξλερ αναφέρει πως η μη συμμετοχή του στην αντιπροσωπεία οφείλεται σε άλλες υποχρεώσεις του, και εκφράζει την ολόθερμη υποστήριξή του στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Νίκος Κλεάνθους - Αμερικανοί βουλευτές

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους χαρακτήρισε ''απαράδεκτη και εχθρική ενέργεια'' την επικείμενη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεχόμενη Κύπρο, μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζάν'' στην Τύμπου.

    Πρόσθεσε πως ''με κανένα τρόπο τέτοιου είδους επισκέψεις δεν θα μπορέσουν να νομιμοποιήσουν ένα κατοχικό καθεστώς όπως αυτό που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου''.

    ΑΜΚΕ - Κύπρος

    Αρχίζουν σήμερα στην Ανδόρα οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Μονακό, του Σαν Μαρίνο, της Ανδόρας και του Λίχτενσταϊν. Η Κύπρος παίρνει μέρος με 138 αθλητές και αθλήτριες.

    Η κυπριακή αποστολή απαρτίζεται από 83 άνδρες και 55 γυναίκες που θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα, που είναι στίβος (30 αθλητές, 23 αθλήτριες), καλαθόσφαιρα (12 αθλητές), επιτραπέζια αντισφαίριση (3 αθλητές, 3 αθλήτριες), κολύμβηση (8 αθλητές, 5 αθλήτριες), ταε κβοντό (4 αθλητές, 3 αθλήτριες), ποδηλασία (1 αθλητή), τένις (1 αθλήτρια), σκοποβολή (7 αθλητές, 3 αθλήτριες), τζούντο (5 αθλητές, 2 αθλήτριες), πετόσφαιρα (12 αθλητές, 12 αθλήτριες) και Beach volley (2 αθλητές, 2 αθλήτριες).

    Στη σημερινή τελετή έναρξης, στην οποία η κυπριακή αθλητική αποστολή θα παρελάσει με επικεφαλής σημαιοφόρο τον πρωταθλητή Κύπρου στην κολύμβηση Χρύσανθο Παπαχρυσάνθου, θα παρευρίσκεται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης.

    [09] (Κ) Γαλλία - Δημοψήφισμα - Τελικά αποτελέσματα

    Οι Γάλλοι απέρριψαν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής με 54,87% των ψήφων, έναντι 45,13% που πήρε το "ναί", σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Στο Παρίσι, το "ναι" επικράτησε και στις 20 διοικητικές περιφέρειες, όπου η προσέλευση ανήλθε στο 75 τοις εκατόν των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας Juraj Liska φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη εργασίας. Τον Υπουργό θα συνοδεύει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβακίας Στρατηγός Lubomir Bulik.

    [11] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα - Αφιξη

    Εφθασε σήμερα στα κατεχόμενα ομάδα Αμερικανών βουλευτών για διήμερη παράνομη επίσκεψη, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Γαλλικό δημοψήφισμα - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει την απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το γαλλικό λαό και ενδεχόμενες επιπτώσεις στο Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως είναι αβέβαιο κατά πόσο το γαλλικό όχι θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας πως η απόφαση των 25 είναι να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα στις 3 Οκτωβρίου.

    [13] (Κ) ΕΕ - Γαλλικό δημοψήφισμα - Κοινή δήλωση Γιούγκερ-Μπαρόζο-Μπορέλ

    ''Οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν να πουν όχι στην επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης. Σημειώνουμε την επιλογή αυτή.

    Εκφράζουμε τη λύπη μας για την επιλογή αυτή που προέρχεται από ένα κράτος μέλος, το οποίο εδώ και 50 χρόνια αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις της οικοδόμησης του κοινού μας μέλλοντος.

    Σεβόμαστε απόλυτα την έκφραση της δημοκρατικής βούλησης όπως εκφράστηκε μετά από ουσιαστικές συζητήσεις. Αξίζει να αναλυθεί σε βάθος το γαλλικό δημοψήφισμα και κατά πρώτον από τις γαλλικές αρχές. Πρέπει να τους δοθεί ο αναγκαίος χρόνος. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει, από πλευράς τους, να μελετήσουν σε εύθετο χρόνο τα αποτελέσματα της συνολικής διαδικασίας επικύρωσης.

    Πρέπει εξάλλου να υπενθυμίσουμε ότι εννέα κράτη μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό ευρωπαϊκό πληθυσμό (49 %), έχουν ήδη επικυρώσει τη συνταγματική συνθήκη - σε μια περίπτωση κατόπιν δημοψηφίσματος με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του «ναι» - και ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης.

    Το περιεχόμενο των συζητήσεων και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία ενισχύουν εξάλλου την πεποίθησή μας ότι οι αρμόδιοι πολιτικοί, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να ενεργήσουν δραστικότερα προκειμένου να εξηγήσουν την πραγματική διάσταση των όσων διακυβεύονται και το χαρακτήρα των λύσεων που μόνο η Ευρώπη μπορεί να δώσει. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη απάντηση, μέσα σε ένα πλαίσιο επιταχυνόμενης παγκοσμιοποίησης.

    Ο καθένας μας εθνικές κυβερνήσεις, ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, κοινωνία των πολιτών - πρέπει να διερωτηθεί πώς μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του σχεδίου αυτού, του οποίου η νομιμότητα είναι συνδεδεμένη με την έκφραση της βούλησης των πολιτών.

    Η οικοδόμηση της Ευρώπης έχει, από τη φύση της, περίπλοκο χαρακτήρα. Η Ευρώπη έχει ήδη γνωρίσει δύσκολες στιγμές και κάθε φορά μπόρεσε να συνεχίσει ισχυρότερη, καλύτερη από πριν, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ευθύνες της. Σήμερα, η Ευρώπη συνεχίζει, και τα θεσμικά της όργανα λειτουργούν πλήρως. Εχουμε επίγνωση των δυσχερειών, ωστόσο πιστεύουμε απόλυτα ότι θα βρούμε και πάλι τον τρόπο για να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε από κοινού σε αυτό''.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί Βουλευτές - Παράνομη επίσκεψη

    Η κυβέρνηση θεωρεί ''ανοχή ή αποδοχή της παρανομίας'' την παρουσία του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον στα κατεχόμενα για να υποδεχθεί ομάδα Αμερικανών βουλευτών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως εάν οι Αμερικανοί βουλευτές που βρίσκονται σήμερα στα κατεχόμενα ζητήσουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, θα τους επιτραπεί η είσοδος.

    Εξάλλου, αναφορικά με τους δέκα Αμερικανούς βουλευτές που φθάνουν αύριο μέσω του νόμιμου αεροδρομίου της Λάρνακας, είπε πως θα έχουν σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες και θα γίνουν δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Θέμα Αγνοουμένων

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στη δημιουργία εργαστηρίου στην πράσινη γραμμή, για επεξεργασία λειψάνων που ενδεχομένως να εκταφούν, εάν αυτό θα αφορά τεχνικές διευθετήσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ

    Η επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο αποτελεί συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε με τον απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα - Κλόσον

    Η ομάδα των Αμερικανών βουλευτών που έφθασε σήμερα στα κατεχόμενα για διήμερη παράνομη επίσκεψη, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, είχε το στις 13:00 συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον, στο γραφείο που διατηρεί η αμερικανική Πρεσβεία στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο, ούτε επετράπη η λήψη φωτογραφιών ή η κινηματογράφηση.

    Τα ονόματα των Αμερικανών βουλευτών δεν έχουν γίνει γνωστά, εκτός από αυτό του συμπροέδρου της ομάδας φιλίας Τουρκίας-ΗΠΑ Εντ Γουίτφιλντ. Από την τουρκική πλευρά συμπρόεδρος είναι ο Εγκεμέν Μπαγκίς, ο οποίος συνόδευσε την αμερικανική αποστολή από την Τουρκία.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τις προτάσεις που προβάλλει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνέντευξή του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση των εποίκων σε ολόκληρη των επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως ούτε νομικά ούτε λογικά μπορεί να τεθεί εκ νέου το σχέδιο Ανάν, ως έχει, σε δημοψήφισμα.

    [19] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5746               0,5780
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4591               0,4618
    Λίρα Αγγλίας              0,8372               0,8422
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4252            0,4286
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3495            0,3522
    Δολάριο Καναδά                  0,3650            0,3679
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0721            0,0726
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0625            0,0630
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3713            0,3742
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [20] (Κ) Πρόεδρος AHI - Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανοί Βουλευτές - Κυπριακό

    Την έντονη αντίθεση του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) στην παράνομη επίσκεψη Αμερικανών Βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω του αεροδρομίου Τύμπου, επανέλαβε από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Ευγένιος Ρωσσίδης, σημειώνοντας το γεγονός πως μετά την κινητοποίηση του Ινστιτούτου ο αριθμός των Βουλευτών που συμμετέχουν στην επίσκεψη αυτή περιορίστηκε στους τρεις.

    Ο κ. Ρωσσίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων του AHI με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο η ηγεσία του Ινστιτούτου απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να ενημερώσει τον αμερικανικό λαό για το Κυπριακό.

    [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  213.472,55
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,52     0,20    202.428,98
    FTSE/CySE 20                           402,48    -0,01    145.170,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.206,54    -0,03    149.997,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.019,49    -0,07      5.125,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          989,47     0,04     11.970,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.199,42    -0,03    155.123,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.229,04    -0,07     98.707,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    961,77    -1,14      9.090,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.001,30     0,26     40.213,56
    FTSE Med (27/5/2005)                 7.658,90    -0,58
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [22] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό

    ''Είναι δεδομένη η θέση της Ελλάδας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με στόχο την επανένωση του νησιού'' δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό με αφορμή την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα οδηγεί σε άνοιγμα του διαλόγου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι ''η όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται αυτή την περίοδο, πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη προετοιμασία, έτσι ώστε να υπάρξουν τα εχέγγυα για την επιτυχή αυτή τη φορά κατάληξη, όποιας προσπάθειας ενδέχεται να ξεκινήσει μετά από την κινητικότητα που παρατηρείται''.

    [23] (Κ) ΑΜΚΕ - Εναρξη αγώνων

    Με τη διεξαγωγή εννιά αγωνισμάτων αρχίζουν αύριο στην Ανδόρα οι 11οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) στους οποίους παίρνουν μέρος η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και η Ανδόρα με 1000 περίπου αθλητές και αθλήτριες.

    [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Σταθεροποιητική πορεία εντός του επιπέδου των 1.199 μονάδων παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το σύνολο σχεδόν των επιμέρους δεικτών να παρουσιάζει οριακή μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,03%, κλείνοντας στις 1.199,42 μονάδες. Αντίθετα, οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,2% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,52 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 213.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,01% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 402,48 μονάδες.

    [25] (Κ) Γαλλία - Δημοψήφισμα - Αντιδράσεις - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν έχει σχέση με την επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος και ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία. Ομως, πληθαίνουν οι φωνές σε κράτη μέλη και κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία που ζητούν να επανεξετασθεί το θέμα της Τουρκίας.

    [26] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, δέχθηκε σήμερα, αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, της οποίας επικεφαλής είναι ο γερουσιαστής Richard Shelby.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν διμερή θέματα όπου διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών. Επίσης ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε την αμερικανική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια και το Κόσοβο, τη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    [27] (Κ) Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές Ταλάτ (1)

    ''Ηρθαμε να καλέσουμε τον Πρόεδρο (Τάσσο) Παπαδόπουλο να κάνει βήματα για την επανένωση της χώρας'', δήλωσε ο συμπρόεδρος της ομάδας φιλίας Τουρκίας - ΗΠΑ Εντ Γουίτφιλντ επικεφαλής της ομάδας Αμερικανών βουλευτών που έφθασε σήμερα στα κατεχόμενα για διήμερη επίσκεψη, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν συνάντηση που διήρκεσε μισή περίπου ώρα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [28] (Κ) Πρέντεργκαστ - Αφιξη - Κυπριακό (1)

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων των Ηνωμένων Εθνών με τα εμπλεκόμενα μέρη για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο κ. Πρέντεργκαστ είπε κατά την επίσκεψή του θα υπογραμμίσει τις υποχρεώσεις των δύο μερών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Σημείωσε ότι υπογράμμισε τις υποχρεώσεις αυτές και κατά τις επαφές του με την αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσφατα στη Νέα Υόρκη.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε ο κ. Πρέντεργκαστ σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ έχουν ανησυχίες για ορισμένα σημεία του σχεδίου Ανάν.

    [29] (Κ) Πρέντεργκαστ - Αφιξη - Κυπριακό (2)

    Με στόχο να πιάσει τον παλμό των μερών του Κυπριακού για να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης, αλλά και να υπογραμμίσει στους συνομιλητές του τις ευθύνες που τους αναλογούν στην προσπάθεια, έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο κ. Πρέντεργκαστ ανέφερε ότι ''μόνο με εποικοδομητικές προσπάθειες των ίδιων των μερών υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πρόοδος και δεν τρέφω ψευδαισθήσεις γύρω από τις δυσκολίες στην επίτευξη προόδου''.

    [30] (Κ) Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές - Ταλάτ (2)

    Η κάθοδος των Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου έχει στόχο να εκφράσει την υποστήριξή τους στην ελεύθερη διακίνηση ατόμων και αγαθών, δήλωσε ο συμπρόεδρος της ομάδας φιλίας Τουρκίας - ΗΠΑ Εντ Γουίτφιλντ και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ''να αποσύρει τις ενστάσεις του προς την ΕΕ για την αποδέσμευση των 259 εκατ. ευρώ προς την βόρεια Κύπρο''.

    Ο κ. Γουίτφιλντ επικεφαλής της ομάδας που έφθασε το πρωί στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν της κατεχόμενης Τύμπου μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι καλεσμένοι του ''έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του ταξιδιού τους παρά τις πιέσεις για ακύρωση του'', ενώ εξέφρασε την ευχή η κοινοβουλευτική αυτή επίσκεψη να ακολουθηθεί από άλλες.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ταλάτ η συνάντηση επικεντρώθηκε στην παρούσα φάση του Κυπριακού και ο ίδιος επαναβεβαίωσε ''την δέσμευση των Τουρκοκυπρίων στον στόχο της επίτευξης λύσης και επανένωσης''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, εξήγησε πως ''η διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν το επιθυμούν και οι δύο πλευρές''.

    [31] (Κ) Παπούλιας - Κυπριακό - Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων

    ''Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση για το Κυπριακό, αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.

    Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι με τις νέες προσπάθειες θα πετύχουμε το καλύτερο για το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 30 May 2005 - 17:49:28 UTC