Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Αμερικανοί Βουλευτές - Κατεχόμενα - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Κύπρος - ΑΜΚΕ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρέντεργκαστ - Δείπνο με Πρόεδρο Παπαδόπουλο - Επαφές στα κατεχόμενα
  • [06] (Κ) Βουλή - Νίκος Κλεάνθους - Βουδαπέστη
  • [07] (Κ) Προς Συνδρομητές - Διακοπή λειτουργίας συστημάτων ΚΥΠΕ
  • [08] (Κ) Διάσκεψη Νέων Ευρωπαίων Ηγετών - Κυπριακή συμμετοχή
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μέρες Μελέτης της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Πρόταση για επέκταση ορίου αφυπηρέτησης (1)
  • [12] (K) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος ΕΕΒ/ΒΠΑ - Διάσκεψη Τύπου
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Επισκέψεις
  • [15] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Aπρίλιος - Κύπρος
  • [16] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - ΕΣΕΠ - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά - Ευρωσύνταγμα
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Γουίτφιλντ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [19] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Ηγεσία Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου
  • [21] (Κ) Πάφος - Αεροδρόμιο - Κακοκαιρία
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ΑΗΙ
  • [23] (Κ) Επιτροπή Προσφύγων - ΥΠΕΣ- Ε/κ περιουσίες - Κατεχόμενα
  • [24] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Ανακοίνωση ονόματος (1)
  • [25] (Κ) ΕΕ - Δημόσια οικονομικά - Συνταξιοδοτικό - Κύπρος
  • [26] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ευθυμίου

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Αμερικανοί Βουλευτές - Κατεχόμενα - Τ/Κ

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε χθες ότι δεν παραβιάζεται η νομοθεσία από το ταξίδι της ομάδας Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλέον διαφορετική προσέγγιση από πλευράς ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    [02] (Κ) Κύπρος - ΑΜΚΕ

    Η Κύπρος βρίσκεται πρώτη στον πίνακα των μεταλλίων των ενδέκατων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), που διεξάγονται στην Ανδόρα, με δέκα χρυσά, έξι αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συναντήσεις του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους, οι πληροφορίες πως η Τουρκία θα υπογράψει στις 15 Ιουνίου το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης με την ΕΕ ενώ την ίδια ώρα θα καταθέσει πολιτική δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές σε Λευκωσία και Λάρνακα και τα προβλήματα που προκάλεσαν, η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στο εργοστάσιο αλλαντικών ''Γρηγορίου'' στη Λεμεσό και η αποχώρηση του Πάνου Γαλανού από τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μπάι πας την ΕΕ κάνουν οι Τ/Κ'' αναφέρει πως εναλλακτικές διεξόδους, με θετικά όπως φαίνεται αποτελέσματα, αναζήτησαν και βρίσκουν οι Τούρκοι, προκειμένου να αποφύγουν τα εμπόδια που εγείρονται από την ΕΕ για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων. Αλλού σημειώνει πως στις 15 Ιουνίου η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης με την ΕΕ ενώ την ίδια ώρα θα καταθέσει πολιτική δήλωση μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Μας στήνει παγίδες ο Ερντογάν'' αναφέρει πως ενώ τα ΗΕ άρχισαν διαβουλεύσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, η Αγκυρα στοχεύοντας να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στο τραπέζι των συνομιλιών ετοίμασε σχέδιο το οποίο θα υποβάλει στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως εισήγηση όπως η Βουλή ζητήσει από το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ να συμβάλει ώστε να αναχαιτιστεί η παράνομη εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, υπέβαλε η κοινοβουλευτική Υποπεπιτροπή Εμπορίου για την παρακολούθηση της παράνομης οικοδομικής δραστηριότητες και τουριστικής ανάπτυξης.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Παρτίδα μόνο για τους λίγους'' αναφέρει στο κύριο θέμα πως ''στα μέτρα των δυο ιδιοκτητών υφιστάμενων γηπέδων και άλλων δυο μεγαλοεπιχειρηματιών έκοψε και έραψε η κυβέρνηση την πολιτική της για ανάπτυξη των γηπέδων γκολφ''. Αλλού αναφέρει πως σε πλήρη ταύτιση με τους συναδέλφους τους οι οποίοι επισκέφθηκαν παράνομα τα κατεχόμενα, βρίσκονται και οι υπόλοιποι Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι έφθασαν χθες από το αεροδρόμιο της Λάρνακας για επίσημες επαφές. Και αυτό σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την άφιξη των πρώτων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανω - κάτω στην Ελληνική Τράπεζα'' αναφέρει πως ''μοχθηρό παρασκήνιο, αφόρητες πιέσεις, συμπαιγνίες και συμμαχίες ήταν το σκηνικό που οδήγησε χθες τον Πάνο Γαλανό να παραιτηθεί από την ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας, μια μέρα πριν από τη Συνέλευση του Ομίλου''. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η μείωση ποσοστού της ''Αλλαγής'' κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, η αύξηση της δύναμης της ''Προοδευτικής'' του ΑΚΕΛ, που την προώθησε στη δεύτερη θέση, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των χθεσινών εκλογών της ΟΕΛΜΕΚ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ζητά πειστήρια για να αρχίσει'' πως σύμφωνα με πληροφορίες ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ σερ Κίραν Πρέντεργκαστ επεσήμανε πως δεν θα ήταν σοφό να υπάρξει νέα πρωτοβουλία χωρίς να διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό εκ των προτέρων η επιτυχία. Χθες η ε/κ πλευρά του παρουσίασε λεπτομερώς τα βασικά στοιχεία που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αλλού σημειώνει πως ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός καταθέτει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο την τελική πρότασή του για το επίμαχο ζήτημα της σταδιακής αναθεώρησης του ορίου αφυπηρέτησης στον ημι-δημόσιο τομέα από το 60ο στο 63ο έτος της ηλικίας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Δόθηκαν λεπτομέρειες'' αναφέρει πως η ε/κ πλευρά υπέβαλε προς τα ΗΕ συγκεκριμένες και λεπτομερείς εισηγήσεις αναφορικά με τις θέσεις της για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, αποκάλυψε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, χωρίς όμως να αναφέρει τι ακριβώς έχει προταθεί. Αλλού σημειώνει πως ζημιές εκατομμυρίων λιρών, εκατοντάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά και προβλήματα στην υγεία των περιοίκων, άφησε πίσω της η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, που κατέστρεψε χθες ολοσχερώς τη βιομηχανία αλλαντικών ''Γρηγορίου στον Υψωνα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Βαριά βροχόπτωση πλημμυρίζει το νησί'' αναφέρεται στις χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές στη Λευκωσία και σε περιοχές της Λάρνακας και στα τεράστια προβλήματα που αυτές προκάλεσαν αφού δρόμοι, σπίτια, καταστήματα και εργοστάσια πλημμύρισαν. Αλλού αναφέρει πως ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος κάλεσε χθες τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο να συναντηθούν και να επιλύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα ενώ σχολιάζοντας αναφορές που ο Μητροπολίτης Πάφου φέρεται να έκανε για το πρόσωπό του δήλωσε πως είναι περήφανος για το DNA του.

    Η εβδομαδιαία οικονομική πολιτική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο θέμα πως η προσπάθεια της εταιρείας Carrefour Marinopoulos S.A, που θέλει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Chris Cash and Carry, αντιμετωπίζει προβλήματα αφού οι επενδυτές που κατέχουν τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου ανέφεραν πως θα ταχθούν εναντίον αυτής της συμφωνίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Ομιλος της Λαϊκής Τράπεζας σχεδιάζει να αναζητήσει κεφάλαια από τις τοπικές κεφαλαιαγορές σε μια απόπειρα να ενισχύσει το πρωτοβάθμιο κεφάλαιο που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ταχείας επέκτασης του στο εξωτερικό.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συνομίλησε για δύο ώρες χθες με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και θα συναντηθεί εκ νέου μαζί του σήμερα και αύριο.

    Οπως ο κ. Πρέντεργκαστ είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είχε μια ''παραγωγική συζήτηση'' και συμφώνησαν η πορεία των συζητήσεων να κρατηθεί ''εμπιστευτική''.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση επί των συζητήσεων μέχρι το τέλος της αποστολής του, ''διότι έχω έρθει κυρίως για να ακούσω τα μέρη''.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις θέσεις της ε/κ πλευράς, ο κ. Πρέντεργκαστ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στις δηλώσεις του προχθές κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι θα μιλήσει στο τέλος της αποστολής του.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι θα συναντήσει εκ νέου τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σήμερα και αύριο.

    Τον κ. Πρέντεργκαστ συνόδευε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς. Στη συνάντηση παρέστησαν και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέντεργκαστ - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει προς τα Ηνωμένα Εθνη ''συγκεκριμένες και λεπτομερείς'' εισηγήσεις αναφορικά με τις θέσεις της για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή δίωρη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα έχει ακόμη δύο συναντήσεις με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, σήμερα και αύριο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι συζητήσεις θα είναι ''εμπιστευτικές'' όπως ανακοίνωσε προηγουμένως ο κ. Πρέντεργκαστ και κατά πόσο είναι εμπιστευτικής φύσεως για το Τύπο ή για τις δύο πλευρές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος ο κ. Πρέντεργκαστ θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα ''για να καλλιεργήσουμε το κλίμα που να είναι συμβλητό με την έναρξη νέας προσπάθειας. Ακόμα είναι τα πρώτα στάδια. Επομένως δεν συζητήσαμε το θέμα.''

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Πρέντεργκαστ αναζητεί κάτι περισσότερο εφόσον οι θέσεις και οι περιοχές ανησυχίας είναι ήδη ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Οχι. Οπως είπε ο ίδιος (ο κ. Πρέντεργκαστ) είναι εδώ για να σταθμίσει τις θέσεις των δύο πλευρών, να δει το σφυγμό των δύο πλευρών. Δεν είναι περιοχές ανησυχίας μόνο. Εχουμε υποβάλει συγκεκριμένες και λεπτομερείς εισηγήσεις. Λυπούμαι δεν μπορώ να σας πω περισσότερα''.

    Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Η αποστολή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ δεν σταματά με την παρούσα περιοδεία του σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θεωρεί πως ενδεχομένως να επιστρέψει στο νησί ή να μεταβούν εκπρόσωποι των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη.

    Από την πλευρά του ο Σερ Κίραν, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση χθες με τον κ. Χριστόφια στα γραφεία του ΑΚΕΛ, είπε πως συνεχίζει τη συζήτηση για τους στόχους και τις ανησυχίες των δύο πλευρών ενώ δήλωσε περισσότερο ενήμερος για τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά τις πρωινές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον αξιωματούχο των ΗΕ, ο οποίος συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Σπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και το στενό συνεργάτη του Αλβαρο ντε Σότο, Ρόμπερντ Νταν, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ο Σερ Κίραν ''διερευνά, ήρθε να ακούσει και όχι να πει.''

    Σε ερώτηση εάν καταγράφει τα όσα ακούει, σημείωσε πως ''έχει συνεργάτες μαζί του που καταγράφουν όπως και εμείς καταγράφουμε τις δικές του ερωτήσεις και αντιδράσεις''.

    Σε ερώτηση εάν θα καταγράψει εκτενώς, λεπτομερώς και συγκεκριμένα τις θέσεις κάθε πλευράς και να συγκρίνει εάν είναι συμβατά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι ''δεν θα σταματήσει εδώ αυτή η υπόθεση, μπορεί να ξανάρθει ή να ξαναπάνε οι πλευρές''.

    Δεν είναι κάτι που είναι στιγμιαίο, είπε, προσθέτοντας πως η υπόθεση αυτή ''δεν τελειώνει εδώ''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέχιση της αποστολής Πρέντεργκαστ, αφού αφυπηρετεί από τα ΗΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν γνωρίζει ποιος θα συνεχίσει αυτή την αποστολή.

    Στις δικές του σύντομες δηλώσεις, ο Σερ Κίραν είπε πως ''συνεχίσαμε τη συζήτηση για τους στόχους και τις ανησυχίες τους και αυτό είναι μέρος της εργασίας που γίνεται για να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα του κλίματος και των προθέσεων των δύο πλευρών''.

    Σε ερώτηση εάν αυτό έχει βοηθήσει στην κατανόηση των ανησυχιών των Ε/Κ, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ''επιθυμώ να συναντηθώ με όλους και να ακούσω όσο το δυνατό περισσότερες προσεγγίσεις''.

    Ο Σερ Κίραν απέφυγε να πει ποιους θα συναντήσει κατά την εδώ παραμονή του.

    Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παράθεσε γεύμα στον Σερ Κίραν και τη συνοδεία του.

    Στη συνάντηση, παρακάθησαν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ

    Στις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό καθώς και στην ανάγκη τα Ηνωμένα Εθνη να συνεχίσουν τις προσπάθειες, ώστε το συντομότερο δυνατό να διεξαχθεί ένας παραγωγικός διάλογος που να οδηγήσει σε συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή του χθες το απόγευμα με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης.

    «Εγείραμε όλα εκείνα τα θέματα τα οποία απασχολούν και είχαν ως κατάληξη τη σύνοψη στο Εθνικό Συμβούλιο», όπως είναι, μεταξύ άλλων, το θέμα των περιουσιών, των στρατευμάτων, των εγγυήσεων και των εποίκων, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ύστερα από την μιας ώρας συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον κ. Πρέντεργκαστ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανέφερε στον κ. Πρέντεργκαστ ότι «ο χρόνος εργάζεται εις βάρος και των δύο κοινοτήτων και της λύσης του Κυπριακού, πάνω σε αρχές που ευκολότερα θα γίνουν αποδεκτές εάν η λύση είναι σύντομα».

    Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση εξέφρασε τις θέσεις της ε/κ πλευράς, μετά από συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, «έτσι ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο κ. Πρέντεργκαστ «περισσότερο ακούει και ως εκ τούτου τα σχόλια είναι περιορισμένα» εκ μέρους του.

    ΟΗΕ - Ενημέρωση - Επαφές Πρέντεργκαστ

    Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούτζαρικ αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις επαφές του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο.

    Στις δηλώσεις του κατά την τακτική ενημέρωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ντούτζαρικ αναφέρθηκε στις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Πρέντεργκαστ κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ότι στόχος της επίσκεψής του στην Κύπρο είναι να πάρει τον παλμό στο νησί και την περιοχή μετά από μια περίοδο περισυλλογής από όλες τις πλευρές που ακολούθησε το δημοψήφισμα.

    Ο κ. Ντούτζαρικ είπε ότι ο κ. Πρέντεργκαστ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Πρέντεργκαστ θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα, στο πλαίσιο του ταξιδιού του, πριν επιστρέψει στην Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ο κ. Ντούτζαρικ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί Βουλευτές - Δηλώσεις

    Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Κόλμπι, ο οποίος ηγείται δεκαμελούς αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών που επισκέπτονται την Κύπρο, δήλωσε πως δεν βλέπει τίποτε το παράνομο στη μετάβαση Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που η αντιπροσωπεία των Αμερικανών Βουλευτών είχε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Κόλμπι είπε ότι ήταν δικαίωμα των συναδέλφων του να μεταβούν στα κατεχόμενα.

    Οπως είπε, η αντιπροσωπεία είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να «εκφράσουν την εκτίμησή» τους για την υποστήριξη που έδωσε η Κύπρος στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία

    Ανέφερε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και πως έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα «εξαιρετικά σχόλια» του Προέδρου Παπαδόπουλου καθώς και τη δέσμευσή του για εξεύρεση λύσης που να ενώνει την Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του συμπροέδρου της Επιτροπής για την Τουρκία στο Κογκρέσο Εντ Γουίτφιλντ Γουίτφιλντ στα κατεχόμενα και τις επικρίσεις του εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κόλμπι ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει κάτι για το οποίο δεν έχει ενημέρωση.

    Ερωτηθείς πως βλέπει τη μετάβαση στα κατεχόμενα των τριών Αμερικανών βουλευτών από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ο κ. Κόλμπι είπε πως δεν βλέπει ''τίποτε το παράνομο ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων να επισκέπτεται τη βόρεια Κύπρο'', προσθέτοντας πως ήταν δικαίωμα των βουλευτών αυτών να το πράξουν.

    Τέλος ο κ. Κόλμπι είπε ότι η αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ήλθε στην Κύπρο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και με Τ/Κ ηγέτες.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Ρεπουμπλικανούς κ. Κόλμπι, βουλευτή στην πολιτεία της Αριζόνα, Ρότζερ Γουϊκερ βουλευτή στην πολιτεία του Μισισσίπι και Κλιφ Στερνς και Τζεφ Μίλερ βουλευτές στην πολιτεία της Φλόριδα και από πλευράς Δημοκρατών τους Νίτα Λόοϊ και Γκάρι Ακερμαν βουλευτές στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, Μάριον Μπέρι βουλευτή στην πολιτεία του Αρκανσο, Ντέιβιντ Πράις βουλευτή στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα, Σούζαν Ντέιβις και Χάρι Βάξμαν βουλευτές στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

    Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές - Ταλάτ

    Την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί τρόπος για διαπραγμάτευση μιας λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση της Κύπρου εξέφρασε χθες ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Κόλμπι, ο οποίος ηγείται δεκαμελούς αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών που έφθασαν στην Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές στο νησί.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα κατεχόμενα, ο κ. Κόλμπι είπε ότι είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για όλα τα θέματα.

    Εξέφρασε εκτίμηση για τη θετική ψήφο των Τ/Κ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά. «Ελπίζω να βρεθεί λύση και μιλώ εκ μέρους όλων των Αμερικανών, ότι αναμένουμε την ημέρα που θα υπάρξει μια ενωμένη Κύπρος», είπε.

    Η Δημοκρατική βουλευτής Νίτα Λόουϊ εξέφρασε την ελπίδα ότι όποια και να είναι τα εκκρεμή θέματα, τα δύο μέρη θα κατανοήσουν την ανάγκη για μιας ενωμένη Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ είπε ότι είχε μια πολύ καλή ευκαιρία να εξηγήσει στην αντιπροσωπεία τις θέσεις της τ/κ πλευράς. Ανέφερε ότι ήταν μια παραγωγική συζήτηση και δήλωσε ότι οι Τ/Κ προσπαθούν να βρουν τρόπους για επανένωση του νησιού και ότι θέλουν να λυθεί το Κυπριακό, γιατί το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Πρέπει το Κυπριακό να λυθεί για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ ως ενωμένο νησί», κατέληξε.

    Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα - Δηλώσεις

    Ο συμπρόεδρος της ομάδας φιλίας Τουρκίας-ΗΠΑ Εντουαρντ Γουίτφιλντ ισχυρίστηκε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''δεν έχει κίνητρο να προσπαθήσει να επανενώσει τη χώρα αυτή'' και ότι επιθυμία του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι να ''ξεφορτωθεί'' τους εποίκους και να διοικήσει ολόκληρο το νησί.

    Ο κ. Γουίτφιλντ ηγήθηκε ομάδας Αμερικανών βουλευτών που επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα. Προτού αναχωρήσει χθες από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και στη συνέχεια με το λεγόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ.

    Μιλώντας πριν τη συνάντηση με τον κ. Σόγιερ, ο κ. Γουίτφιλντ είπε ότι η ομάδα μετέβη στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου ''ως συμβολική χειρονομία'' προς τους Τ/Κ και αναφέρθηκε σε έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τη διεθνή κοινότητα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    ''Αισθανθήκαμε, ως μέλη του Κογκρέσου, ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα ως συμβολική χειρονομία'', είπε, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές επιθυμούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την επανένωση του νησιού.

    Ανέφερε, επίσης, ότι θα προβούν σε ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ που προορίζει η ΕΕ για τα κατεχόμενα.

    Ο κ. Σόγιερ ευχαρίστησε τους Αμερικανούς βουλευτές και είπε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί μεγάλη στήριξη στον αγώνα των Τ/Κ για λύση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γουίτφιλντ, ο οποίος προσφώνησε τον κ. Σόγιερ ως ''πρωθυπουργό'', είπε ότι ''η γενική μας άποψη είναι ότι ο Παπαδόπουλος δεν έχει κίνητρο να προσπαθήσει να επανενώσει αυτή τη χώρα'' και ότι επιθυμία του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι να ''ξεφορτωθεί'' τους εποίκους και να διοικήσει ολόκληρο το νησί.

    ''Λέει συχνά ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέπει την ελεύθερη ροή αγαθών προς και από την Κύπρο. Αλλά δεν είναι πρόθυμος να επιτρέψει την ελεύθερη ροή αγαθών και ατόμων στην τουρκική Κύπρο, την τουρκική περιοχή'', ισχυρίστηκε ο κ. Γουίτφιλντ.

    Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εμποδίζει τη διοχέτευση της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς τα κατεχόμενα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να ήταν πιο ελαστικός και ειλικρινής.

    Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί βουλευτές μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει βήματα για να συμβάλει στην ενοποίηση του νησιού.

    Ο κ. Γουίτφιλντ είπε, επίσης, ότι συζήτησε κάποια θέματα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ότι η ομάδα θα τα μελετήσει όταν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

    Μπάουτσερ - Αμερικανοί Βουλευτές - Κατεχόμενα - Τ/Κ

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε χθες ότι δεν παραβιάζεται η νομοθεσία από το ταξίδι της ομάδας Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλέον διαφορετική προσέγγιση από πλευράς ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφορικά με την παρουσία στα κατεχόμενα του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον κατά την επίσκεψη των βουλευτών και σε παρατήρηση ότι ο ίδιος ουδέποτε έπραξε κάτι παρόμοιο κατά την θητεία του στο νησί, ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε πως έχει περάσει πάρα πολύς καιρός.

    Η διαφορά, περιορίστηκε να αναφέρει ο κ. Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερώτηση, έγκειται στα όσα έχουν μεσολαβήσει τον τελευταίο χρόνο.

    ''Αυτό που είναι διαφορετικό είναι αυτό που συζητούμε εδώ και ένα χρόνο. Το αφήνω ως εδώ. Υπήρξε ένα διαφορετικό κλίμα αυτό το διάστημα. Υπήρξε διαφορετική δραστηριότητα από την αμερικανική πλευρά για να εξασφαλίσει ότι οι Τ/Κ δεν αισθάνονται τόσο απομονωμένοι όσο υπήρξαν στο παρελθόν. Αναφερόμαστε σε αυτό με διάφορους τρόπους, οι οποίοι είναι πια γνωστοί'', είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Μπάουτσερ διαφώνησε με την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πράξη αυτή παραβιάζει τη Συνθήκη του Σικάγου (1944) για τη διεθνή αεροπλοΐα.

    ''Εχουμε μελετήσει την κατάσταση, εξουσιοδοτήσαμε ταξίδια από Αμερικανούς με κανονικά διαβατήρια. Είχαμε επίσης και διπλωμάτες που πήγαν εκεί. Δεν υπάρχει τίποτε που παραβιάζει τις συνθήκες'', υποστήριξε ο κ. Μπάουτσερ.

    Ερωτηθείς εάν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία αυτό το ταξίδι ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε: ''Εχουμε μελετήσει τους νόμους των ΗΠΑ. Δεν παραβιάζονται''.

    Ερντογάν - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες σε ομιλία του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με το CNN Turk και το NTV, ο κ. Ερντογάν είπε πως θα συζητήσει στις ΗΠΑ κυρίως για το Κυπριακό, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

    Μετά από δύο μέρες συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, ''θα συναντηθούμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι είτε σε γεύμα είτε σε δείπνο'' με κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό και την «άδικη μεταχείριση» έναντι των Τ/Κ.

    Τουρκία - Γκιουλ - Πρωτόκολλο - Ταλάτ

    Την ετοιμότητα της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου, σημείωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, επιστρέφοντας στην Αγκυρα μετά από επίσκεψη στο Μπαχρέιν.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV, ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι «διαπραγματευθήκαμε και συμφωνήσαμε με την ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να το υπογράψουμε (το πρωτόκολλο). Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο μόλις η ΕΕ ολοκληρώσει την εργασία της πάνω σε αυτό. Αυτό θα πάρει δύο με τρεις εβδομάδες».

    Σημείωσε ότι η Τουρκία διαπραγματεύθηκε το πρωτόκολλο και το έφερε σε ένα αποδεκτό επίπεδο και τώρα αναμένει να το υπογράψει.

    Επεσήμανε ότι δύο είναι τα θέματα που αποτελούν προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, το ένα είναι οι μεταρρυθμίσεις και το δεύτερο η υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με τη δημοσίευση έξι νόμων όπως απαιτούσε η ΕΕ.

    Αναφορικά με την μετάβαση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Αγκυρα, ο κ. Γκιουλ είπε ότι το Κυπριακό ήταν πάντοτε στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας.

    Βουλή - Κατεχόμενα - Παράνομη οικοδομική δραστηριότητα

    Εισήγηση όπως η Βουλή ζητήσει από το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ να συμβάλει ώστε να αναχαιτισθεί η παράνομη εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, προστατεύοντας το δικαίωμα της περιουσίας, υπέβαλε η Κοινοβουλευτική Υποεπιτροπή Εμπορίου για την παρακολούθηση της παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας και τουριστικής ανάπτυξης, δήλωσε ο Πρόεδρος του σώματος Λευτέρης Χριστοφόρου, μετά τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Υποεπιτροπής.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφόρου η Υποεπιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών να εντείνει τις προσπάθειες του ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για τους υπηκόους τους, να προχωρήσουν στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών στις οποίες να προειδοποιούν για τους κινδύνους που περιέχονται σε αγορές ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία στην οποία συμμετείχαν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και του συνδέσμου κτηματομεσιτών κατατέθηκαν στοιχεία και εκφράστηκαν θέσεις και απόψεις που συμβάλλουν στην τεκμηρίωση με στοιχεία καταγγελιών για παράνομη ανάπτυξη γης, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αμερικανοί βουλευτές - Επίσκεψη

    Το απαράδεκτο της επίσκεψης των τριών Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα ''που δεν βοηθά ούτε στην άρση της λεγομένης απομόνωσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί καχυποψίες'', πρέπει να προβληματίσει τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του χθες ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) και ερωτηθείς αν αποτελεί σχέδιο των Αμερικανών η άφιξη την ίδια χρονική στιγμή μιας ομάδας Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα και μιας άλλης στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι πώς εργαζόμαστε με συστηματικό τρόπο για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, κτίζοντας πάνω σε θετικές προοπτικές, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει ποτέ να παραγνωρίζουμε τα όσα αρνητικά συμβαίνουν από πλευράς ΗΠΑ''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γαλλικό δημοψήφισμα - Τουρκία - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις μετά το γαλλικό δημοψήφισμα, οι εξελίξεις που ενδεχόμενα θα προκύψουν μετά από το oλλανδικό δημοψήφισμα, αλλά και οι ενδεχόμενες συνέπειες που πιθανό να προκύψουν από μια κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία, θα πρέπει να απασχολήσουν την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) και ερωτηθείς κατά πόσον το γαλλικό ''όχι'' στο δημοψήφισμα της Κυριακής σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επηρεάζει και το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''είναι καλά γνωστές οι θέσεις του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος όσον αφορά τουλάχιστον την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''.

    ''Ολα αυτά θα πρέπει να προσμετρηθούν ποιες συνέπειες θα έχουν και ποιες δυνατότητες δημιουργούνται ώστε η Τουρκία να αισθανθεί την ανάγκη να προβεί σε υποχωρήσεις που θα επιτρέψουν την εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης'', τόνισε.

    Κλεάνθους - Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρουμανικής πρεσβείας

    Την πλήρη υποστήριξη της Ρουμανίας στο Κυπριακό εξέφρασε χθες η Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανικής Πρεσβείας Κάρμεν Στεφανία Φλόρεα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κλεάνθους ενημέρωσε την κ. Φλόρεα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στη συνάντηση ανταλλάγηκαν απόψεις για τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη γαλλική απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

    Νέο κόμμα - Ερωτοκρίτου-Ταραμουντάς-Κουτσού-Συλλούρης

    Ανακοινώνεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία το όνομα του νέου κόμματος που δημιουργείται με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, των Νέων Οριζόντων και του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη.

    Στην εκδήλωση που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα θα παρουσιασθούν επίσης ''ο γραμματότυπος'' και τα χρώματα του νέου κόμματος, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ο κ. Συλλούρης, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού και οι Βουλευτές της ΕΥΡΩΔΗ Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλο Ταραμουντάς, προσθέτοντας πως άρχισε ήδη η επεξεργασία θέσεων του νέου κόμματος, που θα παρουσιασθούν στα μέλη του προς έγκριση κατά το Ιδρυτικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου 2005.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Λουξεμβούργο όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις της Ενωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και μια σειρά Αποφάσεων - Πλαισίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας και άλλα.

    Υπουργός Υγείας - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, μετά από πρόσκληση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Smoke Free Europe, (Ευρώπη Ελεύθερη από το Κάπνισμα) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 2 Ιουνίου.

    Ο κ. Γαβριηλίδης θα προσφωνήσει τη Διάσκεψη και θα παραστεί στο επίσημο γεύμα το οποίο θα παραθέσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Στις 3 Ιουνίου, ο Κύπριος Υπουργός θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    Υφυπουργός Εξωτερικών Πολωνίας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Jan Truszczynski θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο από τις 2 μέχρι τις 5 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.

    Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα διεξαχθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών την προσεχή Παρασκευή το πρωί με θέματα συζήτησης το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία των δύο χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περιφερειακά θέματα, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Κατά την εδώ παραμονή του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Πρόεδρος Νομοθετικής Συνέλευσης Andhra Pradesh - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη εργασίας ο Πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Πολιτείας Andhra Pradesh της Ινδίας Suresh Reddy.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Reddy θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) καθώς και με την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου.

    Ματσάκης - Πολωνία - Συνέδριο

    Στη Βαρσοβία βρίσκεται ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης για να λάβει μέρος σε τριήμερο συνέδριο της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωβουλευτή αναφέρει ότι το συνέδριο θα εξετάσει θέματα όπως την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, την εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών και τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ για το 2007-2013.

    Ελληνική Τράπεζα - Πάνος Γαλανός - Αποχώρηση

    Την αποχώρηση από χθες του Πάνου Γαλανού από τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα μετά τη χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για διορισμό νέου Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή και για σκοπούς ομαλής παράδοσης και διαδοχής, ο κ. Γαλανός αποδέχθηκε να παραμείνει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2005 ως Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου.

    Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι οι αποχωρούντες, σύμφωνα με το καταστατικό της Τράπεζας, Διοικητικοί Σύμβουλοι Πάνος Γαλανός, Γεώργιος Λυκούργος και Χρυσόστομος Θεοκλής αποφάσισαν να αποσύρουν τις υποψηφιότητες τους για επανεκλογή στη θέση του Διοικητικού Συμβούλου της Τράπεζας.

    Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Αναστροφή της πτωτικής πορείας που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις σημειώθηκε χθες, ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των μετοχών της Λαϊκής και Ελληνικής Τράπεζας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,25%, κλείνοντας στις 1.209,58 μονάδες. Αντίθετα αμετάβλητος παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,52 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 445.000 λίρες.

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,2% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 403,27 μονάδες.

    Κύπρος - ΑΜΚΕ

    Η Κύπρος βρίσκεται πρώτη στον πίνακα των μεταλλίων των ενδέκατων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), που διεξάγονται στην Ανδόρα, με δέκα χρυσά, έξι αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.

    Στο στίβο χρυσά μετάλλια κέρδισαν η Αννη Χριστοφίδου στα 800 μέτρα γυναικών, ο Στέφανος Δημοσθένους στο άλμα επί κοντώ, η Ελένη Αρτυματά στα 100 μέτρα γυναικών, ο Γιώργος Αρέστη στη δισκοβολία, η Μαρία Διοικητή στο άλμα τριπλούν και η Χριστίνα Στροβολίδου στη σφαιροβολία.

    Χρυσά μετάλλια εξασφάλισαν στο τζούντο ο Θεόδωρος Μανδρίτης στην κατηγορία των 60 κιλών και ο Χαράλαμπος Αγγελής στα 66 κιλά.

    Επίσης, στο τζούντο η Πόπη Σταυρινού εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο στα 72 κιλά. Αργυρό μετάλλιο στο τζούντο εξασφάλισε και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους στα 73 κιλά, ενώ ο Μάριος Ανδρέου εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 κιλά.

    Στην κολύμβηση στα 100 μέτρα ελεύθερο γυναικών και ανδρών αντίστοιχα κατέλαβαν την πρώτη θέση η Αννα Στυλιανού και ο Αλέξανδρος Ορέστη. Στο ίδιο αγώνισμα ο Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου κατέλαβε το αργυρό μετάλλιο.

    Αργυρά μετάλλια πήραν στο στίβο η Γαβριέλα Σοφοκλέους στα 800 μέτρα, η Μαρίλια Γρηγορίου στα 100 μέτρα και ο Νεόφυτος Μιχαήλ στα 100 μέτρα ανδρών.

    Χάλκινα μετάλλια στο στίβο εξασφάλισαν ο Πέτρος Μιτσίδης στη δισκοβολία και Ζαφέρ Σουκουσού στα 800 μέτρα ανδρών.

    Χάλκινο μετάλλιο κέρδισε και η Μαρία Παπαδόπουλου στα 200 μέτρα πεταλούδα.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, στην καλαθόσφαιρα η Κύπρος κέρδισε το Λουξεμβούργο με 91-83 και έκανε το πρώτο μεγάλο και σημαντικό βήμα για την πρώτη θέση και το χρυσό.

    Στην πετόσφαιρα η Κύπρος κέρδισε την Ισλανδία με 3-1 και έκανε το πρώτο βήμα για την διάκριση. Τα σετ ήταν 25-16, 25-16, 22-25 και 25-22.

    [05] (Κ) Πρέντεργκαστ - Δείπνο με Πρόεδρο Παπαδόπουλο - Επαφές στα κατεχόμενα

    Σε ανεπίσημο δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα παρακαθίσει απόψε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Το δείπνο θα δοθεί στην οικία του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [06] (Κ) Βουλή - Νίκος Κλεάνθους - Βουδαπέστη

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους μεταβαίνει αύριο στη Βουδαπέστη, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει η Ουγγρική Εθνοσυνέλευση για τα συστήματα παρακολούθησης των ευρωπαϊκών θεμάτων από τα κοινοβούλια των δέκα νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) Προς Συνδρομητές - Διακοπή λειτουργίας συστημάτων ΚΥΠΕ

    Πληροφορούνται οι Συνδρομητές του ΚΥΠΕ ότι αύριο, Πέμπτη, 2 Ιουνίου, στις 1030 το πρωί, θα σημειωθεί διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΚΥΠΕ για σκοπούς συντήρησης.

    Η διακοπή θα διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες.

    Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία.

    [08] (Κ) Διάσκεψη Νέων Ευρωπαίων Ηγετών - Κυπριακή συμμετοχή

    Ενας Κύπριος έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στην Πέμπτη Διάσκεψη Νέων Ευρωπαίων Ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 29 Ιουνίου και 3 Ιουλίου, με θέμα ''Ελευθερία - Σταθερότητα: Στόχοι και προτεραιότητες για το μέλλον'', που διοργανώνεται από το διατλαντικό οργανισμό διεθνών σχέσεων ''Ατλάντικ-Μπρούκε'' που εδρεύει στο Βερολίνο.

    Πρόκειται για τον Χρίστο Γιάγκου, πρώην λειτουργό της διπλωματικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας, πτυχιούχο στα οικονομικά και κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου στις διεθνείς σχέσεις από αμερικανικό πανεπιστήμιο, ο οποίος είναι τώρα σύμβουλος επιχειρήσεων.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μέρες Μελέτης της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

    Τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ πλευρά να πει όχι στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004 αλλά και την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ανέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την έναρξη των εργασιών «Μέρες Μελέτης της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς», στη Λεμεσό.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως «το σχέδιο Ανάν, πάνω στο οποίο υποχρεώθηκε ο κυπριακός λαός να τοποθετηθεί πέρσι τον Απρίλιο, είναι ένα σχέδιο που αν το κρίνει κανένας στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση αυστηρά των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν θα έπρεπε να το συζητήσει».

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 01/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5734               0,5768
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4679               0,4707
    Λίρα Αγγλίας              0,8485               0,8535
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 01/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 01/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4297            0,4331
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3504            0,3532
    Δολάριο Καναδά                  0,3719            0,3748
    Κορώνα Δανίας                   0,0770            0,0776
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0722            0,0727
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0627            0,0632
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3739            0,3768
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Πρόταση για επέκταση ορίου αφυπηρέτησης (1)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των υπαλλήλων του δημοσίου στο 63ο έτος.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος έκανε λόγο για εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2005 και σταδιακή μετάβαση στο 63ος της ηλικίας.

    [12] (K) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος ΕΕΒ/ΒΠΑ - Διάσκεψη Τύπου

    Το ΑΚΕΛ είναι πανέτοιμο και εργάζεται για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος προς επίλυση του Κυρπιακού, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, στο περιθώριο της έναρξης των εργασιών της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως «το ΑΚΕΛ είναι πανέτοιμο και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος ο οποίος θα επιφέρει στο τέλος της ημέρας, μέσα από συζητήσεις καλής θέλησης, τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές, οι οποίες να οδηγούν σε μια πραγματικά ανεξάρτητη, επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς σφικτούς εναγκαλισμούς από μητέρες πατρίδες ή παραμάνες».

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ωστόσο πως για να υπάρξει καλή θέληση πρέπει να γίνουν και κάποιες κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας.

    «Μια κίνηση η οποία θα πρέπει να γίνει από τη σημερινή τ/κ πολιτική ηγεσία, είναι να τερματίσει την εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών και το ξεπούλημά τους στους ξένους και εύχομαι αυτό να γίνει το συντομότερο», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα η Τουρκία πρέπει να πάρει την απόφαση ότι μέσα από το σχέδιο Ανάν πήρε πολύ περισσότερα από όσα δικαιούται και θα πρέπει να επιστρέψει πίσω αυτά που δεν δικαιούται».

    «Θα πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή της τελωνειακής της σύνδεσης με τις υπόλοιπες δέκα χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κάνει σταδιακά τα αναγκαία βήματα για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Είπε πως «δεν ευελπιστούμε ότι θα γίνει σήμερα αυτό, αλλά τουλάχιστον οι απαγορεύσεις προσάραξης πλοίων με κυπριακή σημαία ή της διέλευσης πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας αεροπλάνων που έχουν σχέση με την Κύπρο πρέπει να τερματιστούν, εάν η Τουρκία θέλει να δείξει δείγματα γραφής χώρας η οποία όντως θέλει να προχωρήσει να ενταχθεί στην ΕΕ».

    Ως ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, «τασσόμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των ΗΕ για την Κύπρο, να υπάρξει δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα και προπάντων να ανταποκριθεί στους ίδιους τους όρους που θέτει η ΕΕ».

    Αναφερόμενος στην παρουσία της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «εμείς το ερμηνεύουμε σαν έκφραση της εκτίμησης και της αλληλεγγύης αυτής της Ομάδας για τον αγώνα αυτού του λαού και ειδικότερα της αλληλεγγύης αυτής της Ομάδας προς το ΑΚΕΛ».

    «Μπορεί αυτή η Ομάδα να μην είναι μεγάλη σε αριθμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ο λόγος της είναι βαρύς, είναι πάρα πολλές φορές που έχει εγείρει θέματα που αφορούν την Κύπρο και τα οποία έγιναν θέσεις του Κοινοβουλίου και είναι πάρα πολλές φορές που επιχειρήθηκε από διάφορους παράγοντες να μπουν θέματα τα οποία θα ζήμιωναν την Κυπριακή Δημοκρατία και η Ομάδα αυτή ανέλαβε πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσόβησαν αυτούς τους κινδύνους», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Φράνσις Βουρτς είπε πως «το Κυπριακό αποτελεί μέγα διεθνές πρόβλημα, του οποίου η λύση θα πρέπει να βρεθεί επειγόντως και στην αναζήτηση αυτής της λύσης έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο ΑΚΕΛ και στο πρόσωπο του κ. Χριστόφια».

    Αναφέρθηκε σε διεθνείς κύκλους και κύκλους της ΕΕ οι οποίοι προσπαθούν να προχωρήσουν στη λήψη συμβολικών μέτρων για να εδραιωθεί ένα καθεστώς οντότητας στη βόρεια Κύπρο.

    «Σε σχέση με τη διευθέτηση του ζητήματος του άμεσου εμπορίου εμείς θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία κίνηση που να εδραιώνει το καθεστώς στη βόρεια Κύπρο, θεωρούμε ότι οποιοδήποτε εμπόριο θα πρέπει να γίνεται μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να διαχωριστεί αυτό το ζήτημα του άμεσου εμπορίου από την οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ενίσχυση προς τους Τουρκοκυπρίους», ανέφερε ο κ. Βουρτς.

    Σημείωσε ότι «στο Κοινοβούλιο επανέρχεται η ιδέα για διορισμό Τ/Κ παρατηρητών στο Ευρωκοινοβούλιο και εμείς θεωρούμε την ιδέα αυτή κακή γιατί έστω και συμβολικά ανατρέπει τα διεθνώς ισχύοντα».

    «Διατρανώνουμε ότι θα πρέπει να είναι ένα ενιαίο κράτος η Κύπρος και πάγια θέση του ΑΚΕΛ που κι εμείς στηρίζουμε είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με ίσα δικαιώματα με μια ενιαία ιθαγένεια και κυριαρχία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Βουρτς, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου.

    Εξέφρασε την ελπίδα πως η σύμπτωση της άφιξης της Ομάδας του με την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ «θα αποδειχθεί ένας καλός οιωνός για το μέλλον».

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βούρτς τόνισε πως «αποκλείεται η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, εάν συνεχιστεί η κατοχή στην Κύπρο και εάν δεν πληροί όλες τις δημοκρατικές απαιτήσεις που αφορούν όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες».

    (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΠ)  

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000

    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ 437.236,86

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ 85,27 -0,29 281.164,67 FTSE/CySE 20 400,82 -0,61 166.677,14 ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.202,21 -0,61 167.227,53 ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.009,23 -0,16 16.101,37 ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 1.003,33 0,42 7.153,24 ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.194,88 -0,60 183.328,90 ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 1.223,36 -0,73 95.469,61 ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ 974,67 0,00 108,00 ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 994,06 -0,13 96.471,83 FTSE Med (31/5/2005) 7.678,08 -0,33

    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Επισκέψεις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε σήμερα ότι απαιτείται από όλους σεβασμός των κανόνων που διέπουν τη διεθνή συμπεριφορά και επανέλαβε ότι επισκέψεις όπως αυτή που πραγματοποίησαν αυτή την βδομάδα στα κατεχόμενα Αμερικανοί βουλευτές είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι επισκέψεις αυτές αντιτίθενται και με το εσωτερικό δίκαιο της Κύπρου, το οποίο οι ξένοι, είτε μένουν εδώ είτε επισκέπτονται, οφείλουν να σέβονται σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία στην επίσκεψη των Αμερικανών βουλευτών μέσω του παράνομου αεροδρομίου "Ερτζάν", ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι διεθνείς συμβάσεις οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο εσωτερικό αμερικανικό δίκαιο έχουν παραβιασθεί.

    [15] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Aπρίλιος - Κύπρος

    Στο 4,8% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Απρίλιο έναντι 5,1% που ήταν το Μάρτιο. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,9%. Η Κύπρος είχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στο σύνολο των εργαζομένων, ενώ στους άνδρες είχε την καλύτερη επίδοση στην Κοινότητα μαζί με το Λουξεμβούργο.

    [16] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - ΕΣΕΠ - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά - Ευρωσύνταγμα

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των νέων δεδομένων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ και ο καθορισμός του περιεχομένου της στρατηγικής σχέσης των δύο πλευρών, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Αρνητικά υποδέχθηκε το μήνα Ιούνιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) καθώς η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε στη σημερινή συνάντηση μικρές απώλειες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,6%, κλείνοντας στις 1.194,88 μονάδες. Μικρές ζημιές της τάξης του 0,29% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,27 μονάδες. Στα ίδια περίπου με τα χθεσινά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 437.000 λίρες.

    Πτώση της τάξης του 0,61% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 400,82 μονάδες.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Γουίτφιλντ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Σε επιχείρηση παραπλάνησης και ηθελημένη παρανόηση έκανε λόγο σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού βουλευτή Εντ Γουίτφιλντ επικεφαλής της ομάδας του Κογκρέσου που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα τα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με την εντύπωση που απεκόμισε ο κ. Γουίτφιλντ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει να ξεφορτωθεί όσο περισσότερους εποίκους μπορεί με σκοπό να διοικεί ολόκληρη την Κύπρο ο Εκπρόσωπος είπε: ''έχει δίκαιο στο γεγονός ότι ναι νομίζουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εποίκων αποτελεί παραβίαση του δημογραφικού ιστού της Κύπρου, αποτελεί έγκλημα πολέμου και η αποχώρηση τους δικαιολογείται στη βάση των διεθνών κανόνων''.

    [19] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Συνάντηση τρεισήμισι ωρών είχαν σήμερα στα κατεχόμενα ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος ανέφερε ότι ήρθε στην περιοχή για να κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και να αποφασίσει τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη για να προωθήσουν λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ταλάτ είπε ότι είχαν εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Ηγεσία Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου

    Την πολύ μεγάλη συμβολή του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) στην υπεράσπιση και προώθηση των κυπριακών θέσεων στις ΗΠΑ, εξήρε σήμερα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία του AHI.

    Η αντιπροσωπεία του ΑΗΙ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ευγένιο Ρωσσίδη, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    [21] (Κ) Πάφος - Αεροδρόμιο - Κακοκαιρία

    Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν νωρίς το απόγευμα στις ανατολικές περιοχές της Πάφου είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του διεθνούς αερολιμένα από τις δύο μέχρι τις τρεις το απόγευμα.

    Από το κλείσιμο του αεροδρομίου επηρεάστηκαν τέσσερις ναυλωμένες πτήσεις από την Μεγάλη Βρετανία. Τρεις εξυπηρετήθηκαν προσωρινά από το αεροδρόμιο Λάρνακας και μία από το αεροδρόμιο της Ρόδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Αεροπορία και τα τέσσερα αεροσκάφη που επηρεάστηκαν θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Πάφου αργότερα μετά από τις διευθετήσεις που έγιναν.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ΑΗΙ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο επταμελή αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), υπό τον Πρόεδρό της Ευγένιο Ρωσσίδη.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πέραν της μιας ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΡ)

    [23] (Κ) Επιτροπή Προσφύγων - ΥΠΕΣ- Ε/κ περιουσίες - Κατεχόμενα

    Η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η αύξηση της αξίας της γης σε όλη την Κύπρο είναι οι λόγοι που συνέβαλαν στην οικοδομική ανάπτυξη σε ε/κ περιουσίες και την πώληση τους σε ξένους, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Κατά τη συζήτηση της αυξανόμενης εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και των τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι εκτιμάται πως μετά τις συντονισμένες υπό το Υπουργείο Εξωτερικών ενέργειες της κυβέρνησης και της Βουλής, το 2005 μειώθηκαν στο 50% οι πράξεις πώλησης ε/κ περιουσιών σε σχέση με το 2004.

    [24] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Ανακοίνωση ονόματος (1)

    "Ευρωπαϊκό Κόμμα" θα ονομάζεται το νέο κόμμα που δημιουργείται με συνένωση των Νέων Οριζόντων και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Κοινή Επιτροπή.

    [25] (Κ) ΕΕ - Δημόσια οικονομικά - Συνταξιοδοτικό - Κύπρος

    Η Κύπρος αν και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πολλά κράτη μέλη, διατρέχει και αυτή κάποιους κινδύνους λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της επιβάρυνσης του κόστους των συντάξεων στον προϋπολογισμό τις επόμενες δεκαετίες.

    Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών, όπου η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών από τις οποίες ζητείται να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών που σχετίζονται με την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών. Αυτό, όπως τονίζεται, θα πρέπει να γίνει εκ παραλλήλου με τη σχεδιαζόμενη και απαραίτητη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή.

    [26] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ευθυμίου

    Η χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΑΠ) και η διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στην γεωργία, ήταν τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος είχε διμερείς συναντήσεις και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε παρέμβασή του για το θέμα του κανονισμού που ρυθμίζει τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ, ο κ. Ευθυμίου ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο που εκτέλεσε μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε σε δυο εναπομείναντες εκκρεμότητες που ενδιαφέρουν την Κύπρο. Η μία αφορά τη διατήρηση σε 24 αντί 36 μήνες του κριτικού διαστήματος που θα έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προβεί σε εκκαθάριση των λογαριασμών που θα της υποβάλουν οι Οργανισμοί Πληρωμών, και η άλλη εκκρεμότητα το χειρισμό περιπτώσεων μη επανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά είχαν εγερθεί και από άλλα κράτη και ότι τελικά η Επιτροπή αποδέχτηκε συμβιβαστικές ρυθμίσεις που προτάθηκαν από την Προεδρία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 1 June 2005 - 17:49:35 UTC