Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό - Διμερείς σχέσεις
  • [02] (Κ) Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ερντογάν - Μπους - Συνάντηση - Κυπριακό - Απευθείας πτήσεις
  • [05] (Κ) Πέτεριγκ - Τουρκία - Κυπριακό - Ευρωσύνταγμα
  • [06] (K) Εκπομπή για την Ομογένεια
  • [07] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - ΕΤΕπ - Δάνειο
  • [08] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΣΑ ΟΗΕ - Aνανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Μείωση (1)
  • [12] (Κ) Ρουσόπουλος - Συνάντηση Μπους και Ερντογάν
  • [13] (Κ) Καρογιάν - ΗΠΑ - Επαφές Ερντογάν
  • [14] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση (2)
  • [15] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [17] (Κ) Ευρωβουλή - Κατεχόμενα - Ερώτηση Τάνοκ και Κασουλίδη
  • [18] (Κ) Αρχιεπισκοπή - Κατεχόμενη Μονή Απ. Βαρνάβα - Λειτουργία
  • [19] (Κ) ΠΑΣΥΔΥ - Συνέδριο - Οριο αφυπηρέτησης - Απόφαση
  • [20] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Λυσσαρίδης - Βρετανικές Βάσεις
  • [21] (Κ) ΟΗΕ - Τούρκος Πρωθυπουργός - Καθυστέρηση
  • [22] (Κ) ΟΗΕ - Ερντογάν - ΓΓ - Συνάντηση
  • [23] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Διαβουλεύσεις

  • [01] (Κ) Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό - Διμερείς σχέσεις

    Παρότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Τζορτζ Μπους και του Ταγίπ Ερντογάν δεν εξάλειψε πλήρως τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τούρκος Πρωθυπουργός φεύγει ικανοποιημένος γιατί τουλάχιστον στο Κυπριακό εξασφάλισε τη φραστική υποστήριξη του Προέδρου Μπους στο αίτημά του για άρση της "απομόνωσης" του ψευδοκράτους.

    Οπως ο κ. Ερντογάν δήλωσε στο CNN Turk, ο Πρόεδρος Μπους ήταν θετικός στο αίτημά του για αναβάθμιση της διαδικασίας που ξεκίνησε με τις επισκέψεις Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα. Ωστόσο ο Πρόεδρος Μπους δεν παρέλειψε να θέσει θέμα θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και να ζητήσει από το συνομιλητή του το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [02] (Κ) Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Στη διάρκεια γεύματος εργασίας στην έδρα των ΗΕ, Ανάν και Ερντογάν θα συζητήσουν επίσης περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο, η χθεσινή συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, οι αντιδράσεις για τη δημιουργία νέου νόμου προαγωγών στην Εθνική Φρουρά, οι επικρίσεις των κυβερνητικών γιατρών για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα της υγείας και η καθυστέρηση ανέγερσης του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ρουσφέτι με βούλα Προέδρου'' γράφει ότι ο τέως Υπουργός Αμυνας και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο που προώθησε στη Βουλή για κρίσεις και αποστρατείες στις ανώτατες βαθμίδες της Εθνικής Φρουράς καταργούνται τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το ρουσφέτι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από μια λεπτή κλωστή κρέμεται το μέλλον του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας αφού για δεύτερη ημέρα ο εργολάβος εκφράζει την ετοιμότητα του να τα βροντήξει και να φύγει εάν το κράτος δεν του καταβάλει τα ποσά που του οφείλει.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Νομοσχέδιο Ρουσφετιού στην Ε.Φ.'' αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ''προχωρά σκόπιμα'' μέσω της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής στη δημιουργία νέου νόμου προαγωγών στην Εθνική Φρουρά αντί να τροποποιήσει τον υφιστάμενο νόμο του 2002 ''με αποτέλεσμα να θεσμοθετείται το ρουσφέτι'' αφού πλέον δεν θα υπάρχουν κριτήρια στις προαγωγές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη απευθυνθεί σε τουρκικές τράπεζες, από τις οποίες ζήτησαν πληροφορίες και στοιχεία κατά πόσο μπορούν να υποθηκεύσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα για να εξασφαλίσουν δάνειο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η πτήση σας προωθείται'' γράφει ότι ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίον συναντήθηκε χθες για 45 λεπτά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στην Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και της ζήτησε να προωθήσει το θέμα των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την συνάντησή του με τον κ. Μπους κυρίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση προτάσσοντας το επιχείρημα ότι τα αεροδρόμια δεν σηκώνουν άλλη καθυστέρηση προωθεί, όπως όλα δείχνουν, την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την κοινοπραξία ''Hermes'' ανεξαρτήτως της παρέμβασης της Κομισιόν.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ρεζιλίκια, ιδού παραλία με γαλάζια σημαία'' γράφει ότι η Ακτή Ολυμπίων στην Λεμεσό ήταν η πρώτη παραλία που απέκτησε μόλις το περασμένο Σάββατο, τη γαλάζια σημαία , δείγμα διεθνούς επιβράβευσης αλλά χθες παρουσίαζε εικόνες που μόνο ο όρος ''ρεζιλίκια'' μπορούσε να αποδώσει. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε ιδιαιτέρως δημοφιλή προορισμό για τις θερινές διακοπές των Κυπρίων φαίνεται να εξελίσσεται η Τουρκία μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας ότι δεν θα προβαίνει πλέον σε θεωρήσεις διαβατηρίων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Δεσμεύσεις στον Ταγίπ'' γράφει ότι Μπους και Ερντογάν βρήκαν κοινή γλώσσα στο θέμα της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν την τελευταία περίοδο ψυχρές λόγω του Ιράκ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και να τερματιστεί η ''απομόνωση'' τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας κυκλοφορεί ο Ερκάν Εμερτζίν, πρώην ''υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων'' των κατεχομένων και νυν αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Διαχρονική υποστήριξη'' γράφει πως η Κύπρος μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις προσπάθειές της για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό καθώς και στην αποτροπή εξελίξεων που είναι αντίθετες με θέσεις αρχών και αντιστρατεύονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα των συζητήσεων που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι απογοήτευση, ως αναμενόταν, προκάλεσε στον Ντίνο Μιχαηλίδη αλλά και στο ΑΔΗΚ γενικότερα, η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, η οποία ουσιαστικά κλείνει την πόρτα στην προοπτική επανένταξης και συνένωσης των δύο κομμάτων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου των κυβερνητικών γιατρών Σταύρου Σταύρου, ο οποίος είπε ότι το κυβερνητικό σύστημα υγείας είναι στο όριο της κατάρρευσης, υποστηρίζοντας ότι ''ο δημόσιος τομέας της υγείας είναι γεμάτος πληγές που ηθελημένα ή άθελα, η πολιτεία δεν παρεμβαίνει για να θεραπεύσει''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ πολύ σύντομα κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού.

    [04] (Κ) Ερντογάν - Μπους - Συνάντηση - Κυπριακό - Απευθείας πτήσεις

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έδωσε οδηγίες στην Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να διερευνήσει το θέμα της πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    [05] (Κ) Πέτεριγκ - Τουρκία - Κυπριακό - Ευρωσύνταγμα

    Η Τουρκία πρέπει ''οπωσδήποτε'' να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες στο Στρασβούργο ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, στο πλαίσιο τοποθέτησης σχετικά με την παραπέρα πορεία της επικύρωσης του ευρωσυντάγματος μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την ολλανδία.

    [06] (K) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώσος ΥΠΕΞ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σήμερα ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκε η θέση αρχών που διαχρονικά ακολουθεί η Ρωσία στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ''επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά πως η πολιτική αρχών που ακολουθεί η ρωσική κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στις τρέχουσες εξελίξεις του Κυπριακού αλλά έχει να κάνει και με το ρόλο της ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    ''Η συνάντηση έγινε σε ένα άριστο κλίμα και επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και την κυπριακή κυβέρνηση και η πολιτική αρχών που διαχρονικά ακολουθεί η Ρωσία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό'', πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ό,τι αφορά την έγκριση της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες και επομένως και σε αυτή τη φάση η Ρωσία όπως πάντοτε θα έχει ένα θετικό, σωστό και εποικοδομητικό ρόλο, πάντοτε στη βάση αρχών.

    Αυτή είναι η διαχρονική πολιτική της Ρωσίας, ανέφερε και υπενθύμισε τι είχε γραφεί σε διάφορα έντυπα όταν είχε επισκεφθεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Μόσχα πριν λίγους μήνες, ότι δηλαδή αλλάζει η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό.

    Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος ΥΠΕΞ

    Την ετοιμότητα της Ρωσίας, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να εμπλέκεται ενεργά στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και να παράσχει στην Κυπριακή Δημοκρατία οποιαδήποτε βοήθεια θα ήθελε, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση του χθες με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Αυτό ανέφερε, ύστερα από τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι οι θέσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τώρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό είναι θέσεις ''συνεπείς και διαχρονικές''.

    «Εξ΄ όσων γνωρίζω και διαπιστώνω και από τη συνάντηση η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι πανέτοιμη να εμπλέκεται δραστήρια» στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, επισήμανε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «αυτό πρέπει να το κατανοήσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι Εγγλέζοι και οι Αμερικανοί που θέλουν να μονοπωλούν τους χειρισμούς του Κυπριακού μαζί με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ανέφερε στον κ. Λαβρόφ ότι «είμαστε πανέτοιμοι για λύση στο Κυπριακό, ότι θα στηρίξουμε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία θα στοχεύει ένα διάλογο για συμφωνημένη λύση, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, στόχος του οποίου θα είναι να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, οι οποίες να εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων και όχι των ξένων ούτως ώστε η λύση να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».

    Αυτές τις θέσεις, συνέχισε, τις συμμερίζεται ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος «εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του για την όποια βοήθεια θα ήθελε η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

    Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Ρωσίας - Συνομιλίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε πως η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να επιβληθεί έξωθεν αλλά να προέλθει από τις δύο πλευρές στο νησί.

    Σε δηλώσεις στη Λευκωσία μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, με τον οποίον υπέγραψε συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, είπε επίσης πως η Ρωσία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, παρόλο που δεν προβαίνει επί καθημερινής βάσης σε δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος.

    Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία για ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικο-εμπορικών διμερών σχέσεων.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την επιθυμία της Λευκωσίας όπως η Μόσχα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό, αντίστοιχο του ρόλου που διαδραματίζουν άλλα μόνιμα μέλη του Σώματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στην Κύπρο θα συνεχίσει.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ επιβεβαίωσε την πάγια θέση της Ρωσίας ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές στο νησί και να μην επιβληθεί από έξω.

    ''Υποστηρίζουμε την επαναδραστηριοποίηση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και ελπίζουμε στην επανέναρξη του διαλόγου για διευθέτηση του προβλήματος, στα πλαίσια του ΣΑ που πέρασαν τη δοκιμασία του χρόνου και επιβεβαίωσαν την εγκυρότητά τους,'' τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

    Συμφωνήσαμε, συνέχισε, να συνεχίσουμε την υπάρχουσα εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ διαφώνησε με παρατήρηση ότι ο ρόλος της χώρας του στην προηγούμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού δεν ήταν τόσο ενεργός.

    ''Υποστηρίζαμε και υποστηρίζαμε μια πολύ σημαντική αρχή - ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι μόνιμη μόνο στην περίπτωση που η διευθέτηση θα προέρχεται από τις δύο πλευρές και νομίζουμε ότι όλες οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι η στάση της Ρωσίας είναι σωστή,'' πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για άφιξη Ρώσων τουριστικών πρακτόρων στα κατεχόμενα για προώθηση των επιχειρήσεών τους, ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε ότι η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι πως πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ΣΑ, προσθέτοντας πως το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πολίτες ότι οφείλουν να σέβονται αυτή την τάξη που επιβάλλουν τα σχετικά ψηφίσματα του Σώματος.

    Σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει 100% εγγύηση πως δεν θα προκύψουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις από Ρώσους επιχειρηματίες.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί όπως η Ρωσική Ομοσπονδία διαδραματίζει ένα σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό ως μόνιμο μέλος του ΣΑ όπως άλλα μόνιμα μέλη έχουν διαδραματίσει στο παρελθόν.

    Πρόσθεσε πως είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Μόσχα και ο κ. Λαβρόφ θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται στις θέσεις της Κύπρου.

    Ερντογάν - Μπους - Συνάντηση - Κυπριακό - Απευθείας πτήσεις

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έδωσε οδηγίες στην Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να διερευνήσει το θέμα της πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ''κυρίως επικεντρωθήκαμε στην έναρξη πτήσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του αεροδρομίου Ερτζάν. Ο Πρόεδρος Μπους προσωπικώς, έδωσε εντολή στην Υπουργό Εξωτερικών να μελετήσει το θέμα. Τον ευχαρίστησα και για την επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην ΤΔΒΚ. Μια ομάδα Βρετανών επιχειρηματιών επίσης επισκέφθηκε την ΤΔΒΚ''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι θετικός έναντι του αιτήματος της Τουρκίας να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι απευθείας επισκέψεις Αμερικανών στα κατεχόμενα, ενώ για το Κυπριακό είπε πως η εντύπωση που αποκόμισε στη συνάντηση είναι ότι ο Πρόεδρος Μπους αναμένει από την ''άλλη πλευρά'' να κάνει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

    Οπως είπε, διαβίβασε και πάλι τις τουρκικές θέσεις ότι η διαδικασία της επίσκεψης μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου πρέπει να αναβαθμιστεί περαιτέρω.

    ''Εχω την εντύπωση ότι ο κ. Μπους είναι θετικός έναντι αυτής της διαδικασίας και ότι εκτιμά τη στάση που τήρησε η Τουρκία στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Επίσης έχω την εντύπωση ότι πιστεύει πως εκείνοι που πρέπει να κάνουν βήματα για μια μελλοντική διαδικασία είναι η άλλη πλευρά'', συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η έκθεση που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν και ότι ζήτησε την υποστήριξη του Προέδρου Μπους στο θέμα αυτό.

    ''Πέρασε περισσότερος από ένας χρόνος από τότε που ο ΓΓ του ΟΗΕ παρουσίασε την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζητήσαμε υποστήριξη σε αυτό. Εκφράσαμε την πεποίθηση ότι το ΣΑ πρέπει να πάρει μια απόφαση από εδώ και μπρος για αυτό το θέμα'', δήλωσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ερντογάν είπε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε η πιθανότητα Αμερικανοί καθηγητές να διδάσκουν σε ''πανεπιστήμια'' του ψευδοκράτους.

    Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Στη διάρκεια γεύματος εργασίας στην έδρα των ΗΕ, Ανάν και Ερντογάν θα συζητήσουν επίσης περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

    Συμβούλιο της Ευρώπης - Κύπρος - Τουρκία - Ενδιάμεσο Ψήφισμα

    Η κυπριακή κυβέρνηση καλωσορίζει την προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να υιοθετήσει το πρώτο, καταδικαστικό για την Τουρκία, Ενδιάμεσο Ψήφισμα αναφορικά με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας που επιδόθηκε στις 10 Μαΐου 2001.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το Ενδιάμεσο αυτό Ψήφισμα είναι το πρώτο ιστορικά Ψήφισμα που υιοθετείται από την Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε Διακρατική υπόθεση και η υιοθέτησή του αποδεικνύει τη δέσμευση και τη συλλογική βούληση των κυβερνήσεων της Ευρώπης να προασπιστούν και να υπερασπισθούν το κράτος δικαίου και την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

    Μεταξύ άλλων το Ενδιάμεσο Ψήφισμα καλεί την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο την πλήρη και ολοκληρωτική εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και ζητεί από την Τουρκία να λάβει η ίδια τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό αποτελεσματικές έρευνες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων στο θέμα αυτό.

    Με το Ψήφισμα αυτό, το οποίο υιοθετήθηκε μετά την επίμονη άρνηση της Τουρκίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια να εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης ''στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία ότι η μη εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία χώρα'', προσθέτει η ανακοίνωση.

    Ε/κ και τ/κ κόμματα - Κοινό ανακοινωθέν

    Το θέμα των εποίκων ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχαν στο Λήδρα Πάλας τα ε/κ και τ/κ πολιτικά κόμματα.

    ''Τα κόμματα αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των - σε εισαγωγικά - εποίκων στο νησί και αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συζήτηση σε αυτό το ευαίσθητο θέμα'', ανέφερε ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο, διαβάζοντας το σχετικό κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

    Το ανακοινωθέν προσθέτει πως ''συμφωνήθηκε πως οι Ε/Κ θα καταθέσουν επίσης στοιχεία για τον πληθυσμό''.

    Εξάλλου, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, οι ηγέτες ή εκπρόσωποι των κομμάτων χαιρέτισαν την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια ειδική δικοινοτική συνάντηση για να συναντήσουν τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κούκαν στο Λήδρα Πάλας στις 24 Ιουνίου, στις 1130 το πρωί.

    Κλεάνθους - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Εποικοι

    Το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς παρουσίασε χθες στη διάρκεια της συνάντησης ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι έποικοι που βρίσκονται στην Κύπρο και θα μπορούσαν να την εγκαταλείψουν ανέρχονται στις 11.000.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είπε ότι οι Τ/Κ προσεγγίζουν το θέμα των εποίκων τεχνικά και το υποβαθμίζουν, αλλά επεσήμανε ότι η συζήτηση και μόνο του θέματος αυτού αποτελεί θετική εξέλιξη.

    ''Η προσέγγιση της έκθεσης που παρουσιάστηκε είναι ότι ουσιαστικά ίσως μόνο 10 - 11.000 είναι αυτοί που θα μπορούσαν να τους δοθούν κίνητρα για να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και επίσημη παραδοχή τους, γιατί η διάθεση διαφαίνεται ότι ίσως δεν πρέπει να φύγει κανένας όπως άλλωστε προβλεπόταν και στο σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Κλεάνθους.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η συζήτηση του θέματος πρέπει να προσεγγιστεί θετικά, λέγοντας ότι ''τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα όπως οι έποικοι και το περιουσιακό, είναι πολύ καυτά και είναι καιρός να τα συζητήσουμε εδώ εάν θα θέλουμε να δικαιολογήσουμε ουσιαστικά την παρουσία μας''.

    Σημείωσε ότι το ψευδοκράτος δεν θεωρεί έποικους εκείνους στους οποίους δόθηκε εν τω μεταξύ η λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους, αλλά ούτε τα παιδιά που προέρχονται από γονείς που τους δόθηκε η ''υπηκοότητα'' αυτή.

    Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Βρυξέλλες - Κανονισμοί

    Η τουρκική πλευρά παραβίασε τη συμφωνία και την εμπιστευτικότητα που είχε συμφωνηθεί για τις συναντήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες για το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ και προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να σπάσει τον κανόνα της εμπιστευτικότητας που ήταν μια βασική προϋπόθεση που είχε τεθεί από τη λουξεμβουργιανή προεδρία σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες αυτές συναντήσεις.

    Υπογράμμισε πως ''στόχος της τουρκικής πλευράς, όπως είναι ολοφάνερος πλέον, δεν είναι η ανύψωση του οικονομικού επιπέδου των Τ/Κ, δεν είναι η 'άρση της απομόνωσης' των Τ/Κ αλλά είναι μια προσπάθεια συνειδητή να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος και να αποκτήσουν συγκεκριμένα πολιτικά πλεονεκτήματα''.

    Αιγύπτιος Υπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου Essam Sharaf για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν διάφορα θέματα που εμπίπτουν της αρμοδιότητάς τους. Θα υπογραφεί επίσης μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    Κατά την εδώ παραμονή του ο κ. Sharaf θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    Κλερ Πάλεϊ - Βιβλίο - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κυπριακό, έπρεπε να ακούσουν την πραγματικότητα για όσα συνέβησαν κατά την τελευταία προσπάθεια των ΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η συνταγματολόγος δρ Κλερ Πάλεϊ, σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως αυτός ήταν ο στόχος του βιβλίου της ''An International Relations Debacle'', που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

    Το βιβλίο, 354 σελίδων, καταγράφει λεπτομερώς με επεξηγηματικά σημειώματα όσα συνέβησαν από το 1999 μέχρι το 2004, με ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία των συνομιλιών πριν και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ δίνει τη δική της εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως η Αγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι η διευθέτηση του προβλήματος είναι προς όφελός της.

    Η κ. Πάλεϊ ασχολείται με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, συγκρίνει τις διαδοχικές εκδοχές του σχεδίου Ανάν και εκφράζει την άποψη ότι επιστροφή στο σχέδιο Ανάν ΙΙ, ως βάση για διαπραγμάτευση, ενδεχομένως να είναι η πιο πρακτική προσέγγιση στο παρόν στάδιο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στο σταθερό πλαίσιο ουσιαστικών αρχών.

    ''Η διεθνής κοινότητα είχε γοητευθεί από την άποψη που τα ΗΕ παρουσίασαν αναφορικά με τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες. Η πραγματική εικόνα πρέπει να δοθεί και πρέπει να βρίσκεται ενώπιον αυτών που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, γιατί ενόσω πιστεύουν πως η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί λύση, δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε κίνητρο για επανέναρξη διαπραγματεύσεων'', δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η δρ Πάλεϊ.

    Το βιβλίο, που είναι αφιερωμένο στην πρώην Υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέλλα Σουλιώτη και περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εκδόθηκε από το βρετανικό οίκο Hart Publishing.

    Χρηματιστήριο - Αύξηση

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε χθες η χρηματαγορά, ωθούμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,41% και έκλεισε στις 1.205,77 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 85,29 μονάδες, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,67%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 739 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 60,7% του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,35% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 404,34 μονάδες.

    [07] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - ΕΤΕπ - Δάνειο

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα υπογράψει συμφωνία δανείου μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Επενδύσεων, αύριο στις 1230, στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμφωνία αφορά δάνειο συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο θα εξασφαλίσει η Κύπρος από την ΕΤΕπ, και θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

    [08] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΣΑ ΟΗΕ - Aνανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προεδρεύει αυτό το μήνα η Γαλλία, είπε ότι υπάρχουν θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

    Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, θα συζητηθούν το θέμα της ανανέωσης της θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Κυπριακό. Θα γίνει ενημέρωση, σε κλειστές διαβουλεύσεις στις 22 Ιουνίου, από το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, σχετικά με τις επισκέψεις του σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 09/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 09/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5726               0,5760
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4677               0,4705
    Λίρα Αγγλίας              0,8529               0,8580
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 09/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 09/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4352            0,4386
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3587            0,3615
    Δολάριο Καναδά                  0,3726            0,3755
    Κορώνα Δανίας                   0,0768            0,0774
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0722            0,0727
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0622            0,0626
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3729            0,3758
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  540.803,33
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,40     0,13    510.984,80
    FTSE/CySE 20                           406,98     0,65    437.738,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.221,37     0,65    459.269,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.013,05     0,13      8.953,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          970,38    -1,62      8.563,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.213,46     0,64    468.223,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.251,68     1,00    374.057,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    970,04     0,61      1.887,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            940,36    -0,76     47.317,62
    FTSE Med (08/6/2005)                 7.840,24     0,39
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Μείωση (1)

    Τη μείωση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κατά 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας αποφάσισε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής στη σημερινή συνεδρία της που αποτελεί την τρίτη μείωση των επιτοκίων εντός του 2005 και τη δεύτερη μετά την ένταξη της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2).

    Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), μειώνονται στο 4,25% και 2,25%, αντίστοιχα.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε ότι για τη μείωση των επιτοκίων λήφθηκαν υπόψη, μεταξύ άλλων, οι αυξημένες εισροές συναλλάγματος μετά την ένταξη της κυπριακής λίρας στο ΜΣΙ 2 και η συνακόλουθη αισθητή ενδυνάμωση της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ καθώς και η υποχώρηση του πληθωρισμού το Μάϊο.

    [12] (Κ) Ρουσόπουλος - Συνάντηση Μπους και Ερντογάν

    Δεν προκύπτει ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπους - Ερντογάν στο Λευκό Οίκο και ιδιαίτερα τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού για "ικανοποίηση" του αιτήματος αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

    [13] (Κ) Καρογιάν - ΗΠΑ - Επαφές Ερντογάν

    Επίσημη ενημέρωση διά της διπλωματικής οδού αναμένει η Λευκωσία προτού προβεί σε εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των επαφών του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους χθες στην Ουάσιγκτον και σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη.

    Ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σημερινή συνάντηση μεταξύ Ερντογάν - Ανάν στη Νέα Υόρκη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν είπε πως εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιμείνει στην προσέγγιση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους τότε η συνάντηση δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα σημαντικό στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [14] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση (2)

    Η σημερινή μείωση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) κατά 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας ήταν αποτέλεσμα της δυνατότητας που παρεσχέθη από τις εξελίξεις και τα δεδομένα για να επισπευτεί η αναπόδραστη σύγκλιση των επιτοκίων της Κύπρου με τα επιτόκια της ευρωζώνης, δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χρίστοδουλος Χριστοδούλου.

    «Ηταν μια πρόσφορη χρονική στιγμή λόγω των δεδομένων που είχαν διαμορφωθεί για να επισπεύσουμε τη σμίκρυνση της ψαλίδας που είναι αναπόδραστη μεταξύ των εγχώριων επιτοκίων και των επιτοκίων της ευρωζώνης», είπε ο κ. Χριστοδούλου, ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να μειώσει τόσο το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) από 4,75% στο 4,25% όσο και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) από το 2,75% στο 2,25%.

    [15] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου

    Ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου Εσαμ Σιάραφ έφθασε στην Κύπρο το μεσημέρι με πρόκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών και θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Τα κέρδη της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε άνοδο για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,64%, κλείνοντας στις 1.213,46 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,4 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,13%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 540 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέρα του 50% του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,65% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 406,98 μονάδες.

    [17] (Κ) Ευρωβουλή - Κατεχόμενα - Ερώτηση Τάνοκ και Κασουλίδη

    Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τσαρλς Τάνοκ και Ιωάννης Κασουλίδης κατέθεσαν σήμερα γραπτή ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με τους νομικούς κίνδυνους για Ευρωπαίους πολίτες που εμπλέκονται σε παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Οπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το φαινόμενο οικειοποίησης περιουσιών Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο παρουσίασε ραγδαία αύξηση τον τελευταίο χρόνο, συνεχίζεται ακάθεκτο.

    [18] (Κ) Αρχιεπισκοπή - Κατεχόμενη Μονή Απ. Βαρνάβα - Λειτουργία

    Με την ευκαιρία της εορτής του προστάτη και ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα στις 11 Ιουνίου, θα τελεσθεί αύριο πανηγυρικός εσπερινός και μεθαύριο θεία λειτουργία στην κατεχόμενη Ιερά Μονή του αγίου, προϊσταμένου του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασιλείου.

    [19] (Κ) ΠΑΣΥΔΥ - Συνέδριο - Οριο αφυπηρέτησης - Απόφαση

    Τ 42ο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) αποφάσισε σήμερα την αποδοχή της πρότασης της κυβέρνησης για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος, με 206 ψήφους υπέρ, 64 εναντίον και εννέα αποχές.

    [20] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Λυσσαρίδης - Βρετανικές Βάσεις

    Σχέδιο Απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Επίτιμος Πρόεδρος και Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ζητώντας όπως αυτό ψηφισθεί και αποσταλεί στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ευρωκοινοβούλιο για να ενσωματωθεί ως παράρτημα στη Συνθήκη για το Ευρωσύνταγμα.

    [21] (Κ) ΟΗΕ - Τούρκος Πρωθυπουργός - Καθυστέρηση

    Καθυστέρηση παρατηρείται στην έναρξη του γεύματος εργασίας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    Αιτία η καθυστέρηση στην πτήση του κ. Ερντογάν.

    [22] (Κ) ΟΗΕ - Ερντογάν - ΓΓ - Συνάντηση

    Μετατέθηκε για τις 2115 (ώρα Κύπρου) η συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    [23] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Διαβουλεύσεις

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, άρχισαν οι διαβουλεύσεις των 5 μονίμων μελών του ΣΑ για το ψήφισμα, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί τη Δευτέρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 9 June 2005 - 17:49:23 UTC