Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αιγύπτιος Υπουργός
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ - Διαβήματα (1)
  • [06] (Κ) ΑΗΚ - Ερευνητική Επιτροπή - Παραιτήσεις
  • [07] (K) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ - Διαβήματα (2)
  • [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου - Εγκαίνια
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο προσαρμογής - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Λιλλήκας - Κίνα - Τουρισμός - Δημοσίευμα
  • [13] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Αντιπρόεδρος ΕΤΕ - Δάνειο - Συμφωνία
  • [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κατοχικός στρατός - Αναβάθμιση
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Λιβάνου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [17] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - Μνημόνιο Συναντίληψης
  • [18] (Κ) Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος - Μοναστήρι Αποστόλου Βαρνάβα - Εσπερινός
  • [19] (Κ) Αθήνα - Αμμόχωστος - Εκδήλωση
  • [20] (Κ) Μονή Αποστόλου Βαρνάβα - Εσπερινός - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε πως θα ξαναθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο επί του σχεδίου του για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, επιδιώκοντας την υιοθέτηση της έκθεσης από το Συμβούλιο.

    Ο κ. Ανάν εξήγγειλε χθες δημόσια την πρόθεσή του αυτή ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκαναν μετά το τέλος του γεύματος εργασίας που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    «Σε σχέση με την έκθεση που υπέβαλα πέρυσι προς το ΣΑ, θα ακούσατε τον κ. Πρωθυπουργό που εξέφρασε την απογοήτευσή του. Είναι ένα θέμα που θα θέσω ξανά στο Συμβούλιο όταν το ενημερώσω για την κατάσταση των καλών μου υπηρεσιών και ελπίζω ότι θα αναλάβει δράσει επ' αυτού», είπε ο κ. Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το τι προτίθεται να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με το θέμα της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ανάν αφού ανέφερε ότι στο σχέδιό του υπήρχαν προτάσεις για τη χαλάρωση της ''απομόνωσης'' και ότι η ΕΕ και άλλοι έδωσαν ενδείξεις ότι επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στη "βόρεια Κύπρο", εξέφρασε την ελπίδα ότι θα το κάνουν.

    «Νομίζω ότι το πρώτο εμπόδιο θα είναι να εργαστούμε με το Συμβούλιο πάνω στην έκθεση αυτή και να εξασφαλίσουμε την υιοθέτησή της», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ανάν υπενθύμισε την πρόσφατη περιοδεία στην περιοχή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για να συζητήσει όπως είπε τις προοπτικές για τη μελλοντική ειρήνη στην περιοχή.

    Είπε πως ο κ. Πρέντεργκαστ του έχει υποβάλει την έκθεσή του για την περιοδεία του αυτή, την οποία θα μελετήσει πολύ προσεκτικά για να αποφασίσει ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά του.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή που θα τον κάνει να αναθερμάνει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ο κ. Ανάν είπε πως οι καλές του υπηρεσίες ήταν πάντοτε διαθέσιμες.

    ''Ηταν ζήτημα περιβάλλοντος, καταλληλότητας και ετοιμότητας των μερών για δέσμευση και δέσμευση με νόημα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πρόοδο'', είπε.

    Σημείωσε το γεγονός πως από πέρυσι οι Ε/Κ είναι μέλη της ΕΕ.

    ''Εστειλα τον κ. Πρέντεργκαστ στην περιοχή, όπως είπα, για να κάνει μια εκτίμηση και να επιστρέψει και να υποβάλει έκθεση σε εμένα και θα αποφασίσω ποια θα είναι τα επόμενα βήματα'', πρόσθεσε.

    Είπε πως μετά τα δημοψηφίσματα χρειαζόταν μια παύση ώστε ο κόσμος να αναλογιστεί, να αφεθεί η κατάσταση να κατευνάσει και να κάνουμε μια εκτίμηση και αυτό είναι που έχουμε κάνει.

    Σε ερώτηση αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας ένευσε καταφατικά.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Τουρκία έχει πει πως θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους Ε/Κ και ''έχουμε εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση''.

    Είπε πως οι Τ/Κ σε αντίθεση με τους Ε/Κ υπερψήφισαν το σχέδιο και πως «παρά το όχι οι Ε/Κ έγιναν δεκτοί ως μέλη της ΕΕ'' ενώ ''από την άλλη η απομόνωση των Τ/Κ ακόμη συνεχίζεται».

    Αναφερόμενος στην έκθεση του ΓΓ μετά τα δημοψηφίσματα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως «είμαστε απογοητευμένοι που το ΣΑ δεν υιοθέτησε ακόμη αυτή την έκθεση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση, να υπάρξει υιοθέτηση και προσβλέπουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Προσδοκούμε να υπάρξει μια συνολική, διαρκής και δίκαιη ειρήνη και διευθέτηση στην Κύπρο».

    Τουρκική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Ερντογάν δεν έθεσε ακριβώς ως προϋπόθεση για την υποστήριξη σε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ την υιοθέτηση από το ΣΑ της περσινής έκθεσης Ανάν.

    «Είπε ότι θα μπορέσει να γίνει καλύτερα κατανοητή η ανάγκη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων αν το ΣΑ υιοθετήσει την έκθεση, με τις εισηγήσεις του ΓΓ για τα μέτρα άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», είπε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα εξάλλου με τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Αγκυρα γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο ΣΑ και τις μειωμένες πιθανότητες να υιοθετηθεί η έκθεση, ελπίζουν ωστόσο ότι με τη βοήθεια του κ. Ανάν, των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα υπάρξουν σοβαρά βήματα στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της έκθεσης στο Συμβούλιο.

    Το γεύμα εργασίας ξεκίνησε με καθυστέρηση 75 λεπτών και διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντεργκαστ και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να θέσει ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκθεσή του για τις καλές υπηρεσίες του στο Κυπριακό, η χθεσινή συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ και η αναμενόμενη υιοθέτηση την προσεχή Δευτέρα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ το κείμενο του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ και στα 10 νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η χθεσινοβραδινή παραίτηση του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Επιτροπής να μειώσει κατά 0,5% τα επιτόκια, η απόφαση της Βουλής για κατάργηση της φυλάκισης προσώπων για μη εξόφληση αστικών χρεών και η έγκριση από την ΠΑΣΥΔΥ της κυβερνητικής πρότασης για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα «Φιάσκο ο τουρισμός» γράφει ότι "πλήρη συσκότιση" επιχείρησαν να επιβάλουν οι αρμόδιοι αναφορικά με το «ποιοτικό τουριστικό ρεύμα» από την Κίνα και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την παράνομη παραμονή Κινέζων τουριστών στην Κύπρο. Από τους 91 Κινέζους τουρίστες που ήρθαν από τις 25 Απριλίου στην Κύπρο έφυγαν μόνο 21. Αλλού γράφει ότι έρευνα τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο πυροδοτεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ρωσικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας Unified Energy System.

    «Η Μάχη» στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Συνεργασία με Ε/Κ ζητούν σφετεριστές» γράφει ότι "σάλος" προκλήθηκε από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ότι Ε/Κ ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα καταφεύγουν σε τουρκικές τράπεζες για να υποθηκεύσουν τις περιουσίες και να εξασφαλίσουν δάνεια. Αλλού γράφει ότι "ρεζίλι" διεθνώς έγινε η Κύπρος εξαιτίας του απίστευτου περιστατικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου 29χρονος Βορειοηπειρώτης εξουδετέρωσε το σύστημα ασφαλείας και για 20 λεπτά έτρεχε με το αυτοκίνητό του στο δίαυλο.

    Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα με τίτλο «Η Βουλή είπε όχι» γράφει ότι οριστικά η φυλάκιση προσώπων για μη εξόφληση αστικών χρεών καταργείται από τις 15 Ιουνίου καθώς η Βουλή αψηφώντας τις πιέσεις που ασκήθηκαν με διάφορους τρόπους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το Δικηγορικό Σύλλογο και το ΚΕΒΕ αρνήθηκε χθες να αναστείλει το νόμο. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση "δεν θα ακούσει" την έκκληση της ΕΕ και θα υπογράψει την ερχόμενη Τρίτη τη συμφωνία με την κοινοπραξία «Hermes» για τα αεροδρόμια.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ευρωδάνεια σε κυπριακές λίρες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''κίνηση ματ'' της Κεντρικής Τράπεζας υπέρ της κυπριακής λίρας και θωράκισή της από πιθανούς συναλλαγματικούς κινδύνους, μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή ανακοίνωση για μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να υιοθετήσει την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ως σημείο ''Α'' (χωρίς συζήτηση) το κείμενο του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ προκειμένου να καλύπτει όλα τα 10 νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Ο Φιλελεύθερος» στην κύρια είδηση με τίτλο «Νυστέρι στην ΑΗΚ για τα εκατομμύρια» γράφει ότι ο διορισμός ερευνητικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο χθες για τα χαμένα εκατομμύρια λίρες από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ οδήγησε αμέσως σε σύγκληση έκτακτης συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού κατά την οποία τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος παραιτήθηκαν χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την απόφαση της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι τη γνωστή του έκθεση με την οποία επιρρίπτει τις ευθύνες για την αποτυχία λύσης του Κυπριακού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα καταθέσει ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Οπισθοδρομεί ο Ερντογάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι την επαναφορά της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία προτείνεται ουσιαστικά η κατάργηση των ψηφισμάτων 540 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας με το πρόσχημα της άρσης της ''οικονομικής απομόνωσης'' των Τ/Κ, φέρεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να ζήτησε από τον κ. Ανάν ο Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία την κυβερνητική πρόταση για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στην κύρια είδηση γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες αναπάντεχα στη μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, μία κίνηση που εκτιμάται από αναλυτές ότι στοχεύει στο να προλάβει την ενδυναμωμένη κυπριακή λίρα από το να σπρώχνεται στα όρια της έναντι του ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι ηλικιωμένο ζευγάρι με προβλήματα υγείας περιορίστηκε για μία εβδομάδα στο διαμέρισμά του στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό διότι κανείς δεν πλήρωνε για να επιδιορθωθεί ο ανελκυστήρας.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Καθορίστε τη θέση των Βάσεων'' γράφει ότι ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επανέφερε χθες το όλο θέμα της νομικής υπόστασης των Βρετανικών Βάσεων, καλώντας τους βουλευτές να καθορίσουν το στάτους των Βάσεων προτού τεθεί σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Γράφει, επίσης, ότι έχει προκύψει ακόμη μία μοναδική δικαστική υπόθεση που αφορά την περιουσία Ε/Κ πρόσφυγα και τουρκική τράπεζα στα κατεχόμενα, η οποία ωστόσο διατηρεί αποθέματα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

    Η εβδομαδιαία πολιτική σατιρική εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» στο βασικό θέμα με τίτλο «Δουλειές με Τούρκους» γράφει ότι ''μετά την απώλεια της πολιτειακής θέσης από την ήττα του Γλαύκου Κληρίδη, ο τέως Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους ανέπτυξε τους ορίζοντές του στον επιχειρηματικό κόσμο και συνέστησε με δύο Τουρκοκύπριους εταιρεία, της οποίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και διευθυντής''. Αλλού γράφει ότι ''πολύς ντόρος'' έγινε τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη μετάδοση του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Τουρκία από το τηλεοπτικό κανάλι «ΑΝΤ1», ύστερα από παραχώρηση των δικαιωμάτων από την υπηρεσία miVision της ΑΤΗΚ.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε πως θα ξαναθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο επί του σχεδίου του για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, επιδιώκοντας την υιοθέτηση της έκθεσης από το Συμβούλιο.

    Ο κ. Ανάν εξήγγειλε χθες δημόσια την πρόθεσή του αυτή ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκαναν μετά το τέλος του γεύματος εργασίας που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    «Σε σχέση με την έκθεση που υπέβαλα πέρυσι προς το ΣΑ, θα ακούσατε τον κ. Πρωθυπουργό που εξέφρασε την απογοήτευσή του. Είναι ένα θέμα που θα θέσω ξανά στο Συμβούλιο όταν το ενημερώσω για την κατάσταση των καλών μου υπηρεσιών και ελπίζω ότι θα αναλάβει δράσει επ' αυτού», είπε ο κ. Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το τι προτίθεται να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με το θέμα της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ανάν αφού ανέφερε ότι στο σχέδιό του υπήρχαν προτάσεις για τη χαλάρωση της ''απομόνωσης'' και ότι η ΕΕ και άλλοι έδωσαν ενδείξεις ότι επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στη ''βόρεια Κύπρο'', εξέφρασε την ελπίδα ότι θα το κάνουν.

    «Νομίζω ότι το πρώτο εμπόδιο θα είναι να εργαστούμε με το Συμβούλιο πάνω στην έκθεση αυτή και να εξασφαλίσουμε την υιοθέτησή της», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ανάν υπενθύμισε την πρόσφατη περιοδεία στην περιοχή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για να συζητήσει όπως είπε τις προοπτικές για τη μελλοντική ειρήνη στην περιοχή.

    Είπε πως ο κ. Πρέντεργκαστ του έχει υποβάλει την έκθεσή του για την περιοδεία του αυτή, την οποία θα μελετήσει πολύ προσεκτικά για να αποφασίσει ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά του.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή που θα τον κάνει να αναθερμάνει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ο κ. Ανάν είπε πως οι καλές του υπηρεσίες ήταν πάντοτε διαθέσιμες.

    ''Ηταν ζήτημα περιβάλλοντος, καταλληλότητας και ετοιμότητας των μερών για δέσμευση και δέσμευση με νόημα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πρόοδο'', είπε.

    Σημείωσε το γεγονός πως από πέρυσι οι Ε/Κ είναι μέλη της ΕΕ.

    ''Εστειλα τον κ. Πρέντεργκαστ στην περιοχή, όπως είπα, για να κάνει μια εκτίμηση και να επιστρέψει και να υποβάλει έκθεση σε εμένα και θα αποφασίσω ποια θα είναι τα επόμενα βήματα'', πρόσθεσε.

    Είπε πως μετά τα δημοψηφίσματα χρειαζόταν μια παύση ώστε ο κόσμος να αναλογιστεί, να αφεθεί η κατάσταση να κατευνάσει και να κάνουμε μια εκτίμηση και αυτό είναι που έχουμε κάνει.

    Σε ερώτηση αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας ένευσε καταφατικά.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Τουρκία έχει πει πως θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους Ε/Κ και ''έχουμε εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση''.

    Είπε πως οι Τ/Κ σε αντίθεση με τους Ε/Κ υπερψήφισαν το σχέδιο και πως «παρά το όχι οι Ε/Κ έγιναν δεκτοί ως μέλη της ΕΕ'' ενώ ''από την άλλη η απομόνωση των Τ/Κ ακόμη συνεχίζεται».

    Αναφερόμενος στην έκθεση του ΓΓ μετά τα δημοψηφίσματα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως «είμαστε απογοητευμένοι που το ΣΑ δεν υιοθέτησε ακόμη αυτή την έκθεση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση, να υπάρξει υιοθέτηση και προσβλέπουμε σε θετικό αποτέλεσμα. Προσδοκούμε να υπάρξει μια συνολική, διαρκής και δίκαιη ειρήνη και διευθέτηση στην Κύπρο».

    Τουρκική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Ερντογάν δεν έθεσε ακριβώς ως προϋπόθεση για την υποστήριξη σε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ την υιοθέτηση από το ΣΑ της περσινής έκθεσης Ανάν.

    «Είπε ότι θα μπορέσει να γίνει καλύτερα κατανοητή η ανάγκη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων αν το ΣΑ υιοθετήσει την έκθεση, με τις εισηγήσεις του ΓΓ για τα μέτρα άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», είπε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα εξάλλου με τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Αγκυρα γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο ΣΑ και τις μειωμένες πιθανότητες να υιοθετηθεί η έκθεση, ελπίζουν ωστόσο ότι με τη βοήθεια του κ. Ανάν, των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα υπάρξουν σοβαρά βήματα στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της έκθεσης στο Συμβούλιο.

    Το γεύμα εργασίας ξεκίνησε με καθυστέρηση 75 λεπτών και διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντεργκαστ και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Καρογιάν - ΗΠΑ - Επαφές Ερντογάν

    Επίσημη ενημέρωση διά της διπλωματικής οδού αναμένει η Λευκωσία προτού προβεί σε εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των επαφών του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους προχθές στην Ουάσιγκτον και χθες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη.

    Ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Ερντογάν - Ανάν στη Νέα Υόρκη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν είπε πως εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιμείνει στην προσέγγιση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους τότε η συνάντηση δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα σημαντικό στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς πως αξιολογεί η κυβέρνηση τη προχθεσινή συνάντηση Μπους - Ερντογάν, ο κ. Καρογιάν είπε: ''Αναμένουμε την ασφαλή οδό, δηλαδή θα ενημερωθούμε μέσω των κατάλληλων διπλωματικών καναλιών για τα διαμειφθέντα στη προχθεσινή συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπους και απ' εκεί και πέρα θα κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις, τις δικές μας αναλύσεις και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε εκείνες τις επαφές και θα πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που πιστεύουμε πως εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι ο κ. Μπους έδωσε υποσχέσεις για το θέμα των απευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Κύπρο θα αλλάξει προς το χειρότερο, ο κ. Καρογιάν παρατήρησε ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι γνωστή σε αυτό τον τομέα.

    Πρόσθεσε ότι επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να υπάρξουν απευθείας πτήσεις στα παράνομα αεροδρόμια στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά δεν προχώρησε η διαδικασία ''διότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στις βάση της Συνθήκης του Σικάγο που δεν είναι μόνο μια διεθνής συνθήκη, είναι και μια σύμβαση που αποτελεί και νόμο στις ΗΠΑ δεδομένου πως έχει κυρωθεί και από τις ΗΠΑ''.

    Οπως είπε ο κ. Καρογιάν, ''η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη δική της θέση σε ό,τι αφορά αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα και επομένως θα αναμένουμε να δούμε ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και ανάλογες θα είναι και οι δικές μας δράσεις ή αντιδράσεις''.

    Σε παρατήρηση ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τη Συνθήκη του Σικάγο ήδη μια φορά, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι υπήρξε η παράνομη κάθοδος τριών Αμερικανών βουλευτών, προσθέτοντας ότι σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της.

    Ερωτηθείς αν το Κυπριακό ήταν το πιο εύκολο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Μπους - Ερντογάν, αφού στα άλλα θέματα οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν αντίθετες απόψεις, ο κ. Καρογιάν είπε ότι αναμφίβολα υπάρχουν εκτιμήσεις για το ρόλο της Τουρκίας στους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

    Σημείωσε ταυτόχρονα ότι εκτιμήσεις υπάρχουν και για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου υπάρχουν διαφωνίες π.χ. στο θέμα του Ιράκ, της αυτονομίας των Κούρδων και σε θέματα που άπτονται ευρύτερων γεωοικονομικών επιδιώξεων των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και της Κασπίας θάλασσας.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ακόμη ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εδώ και αρκετό καιρό κάνει τις αναλύσεις της σε ό,τι αφορά αυτό τον τομέα και σίγουρα δεν πρόκειται να τις δημοσιοποιήσει.

    Ρουσόπουλος - Συνάντηση Μπους και Ερντογάν

    Δεν προκύπτει ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων, δήλωσε χθες ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπους - Ερντογάν στο Λευκό Οίκο και ιδιαίτερα τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού για ''ικανοποίηση'' του αιτήματος αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

    Παραμένει σταθερή, τόνισε, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ώστε να αποφευχθεί μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ''κατανομή ρόλων στην περιοχή από τις ΗΠΑ'', είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη από τη συνεργασία στρατηγικού επιπέδου που έχει με τις ΗΠΑ, από τις μέχρι τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του Προέδρου Μπους για σημαντική στρατηγική σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κανένα σύννεφο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

    ''Μακάρι οι χώρες να έχουν διμερώς καλές σχέσεις, διότι κατά συνεπαγωγή αυτό σημαίνει ότι θα έχουν καλές σχέσεις και οι όμορες χώρες. Εμείς με την Τουρκία προσπαθούμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση'', πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων Συνόδου - Τουρκία - Διαφωνίες

    Το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (16-17 Ιουνίου) και ειδικότερα η διατύπωση για την Τουρκία, που παρουσίασε χθες η λουξεμβουργιανή προεδρία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, έγινε αντικείμενο συζήτησης και διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών. Η προεδρία το απέσυρε και θα ετοιμάσει νέο κείμενο που θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι αντιδράσεις προήλθαν, κυρίως από τους Βρετανούς, διότι στο τροποποιημένο κείμενο που παρουσίασε χθες η προεδρία δεν γίνεται ρητή αναφορά στην 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που είχε αποφασιστεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004 από τους 25 Ευρωπαίους ηγέτες.

    Ειδικότερα, στο αρχικό κείμενο της προεδρία η παράγραφος 21 ανέφερε τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004, που αφορούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005».

    Στο κείμενο που παρουσίασε χθες η προεδρία αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της 16/17 Δεκεμβρίου 2004 για την Τουρκία. Καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει το σχέδιο του πλαισίου της διαπραγμάτευσης».

    Στο αρχικό κείμενο της προεδρίας η παράγραφος 22 ανέφερε τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της συμφωνίας της Αγκυρας, ώστε να λαμβάνει υπόψη την ένταξη των 10 νέων κρατών μελών. Χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Επιτροπής και της Τουρκίας επί του κειμένου και αναμένει την υπογραφή του πρωτοκόλλου σύντομα».

    Η παράγραφος 22 παρέμεινε ως έχει, αλλά προστέθηκε άλλη μια φράση που αφορά την Κύπρο και αναφέρει τα εξής: «Η υπογραφή του πρωτοκόλλου, η επικύρωση και στη συνέχεια η εφαρμογή θα αποτελέσουν σημαντικά στάδια προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Πρωτόκολο

    To Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να υιοθετήσει ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, το κείμενο του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και των 10 νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Αυτό συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, όπου δεν έγινε συζήτηση, αλλά απλώς εγκρίθηκε το κείμενο που είχε υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή του πρωτοκόλλου προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου. Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσει η επικύρωση του πρωτοκόλλου που θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίας που προβλέπονται σε κάθε πλευρά. Οπως τονίζεται στο σχετικό κείμενο, το πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα που θα ακολουθήσει την κατάθεση στη γενική γραμματεία του Συμβουλίου Υπουργών, του τελευταίου κειμένου είτε προέρχεται από την πλευρά της ΕΕ είτε της Τουρκίας.

    Η ισχύς του θα είναι αναδρομική από την 1η Μαϊου 2004, δηλαδή την ημερομηνία προσχώρησης των 10 νέων χωρών στην ΕΕ.

    ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Διαβουλεύσεις

    Ολοκληρώθηκαν χθες οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, άρχισαν οι διαβουλεύσεις των 5 μονίμων μελών του ΣΑ για το ψήφισμα, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί τη Δευτέρα.

    Τους 15 ενημέρωσε ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, Hedi Anabi, ενώ μέλη του ΣΑ που έλαβαν το λόγο καλωσόρισαν την έκθεση του ΓΓ.

    Εκφράστηκε ικανοποίηση για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση, αλλά και την άρση από μέρους των Τουρκοκυπρίων των εμποδίων στη διακίνηση των ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Παράλληλα είπαν ότι προσβλέπουν στην ενημέρωση στις 22 τρέχοντος, από τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, για την αποστολή του στην περιοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το ψήφισμα θα είναι «τεχνικό». Ωστόσο στις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί διαφάνηκε η πρόθεση των Αμερικανών να συμπεριληφθεί παράγραφος που να ζητά από τον ΓΓ να κάνει εισηγήσεις για τη δύναμη, το πλαίσιο της επιθυμίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μετατραπεί σε παρατηρητών.

    Γίνεται επίσης προσπάθεια από μέρους των Βρετανών και των ΗΠΑ, να συμπεριληφθεί έκφραση που αναφέρεται σε δύο πλευρές, αντί δύο κοινότητες.

    Βουλή - Ολομέλεια - Λυσσαρίδης - Βρετανικές Βάσεις

    Σχέδιο Απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Επίτιμος Πρόεδρος και Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ζητώντας όπως αυτό ψηφισθεί και αποσταλεί στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ευρωκοινοβούλιο για να ενσωματωθεί ως παράρτημα στη Συνθήκη για το Ευρωσύνταγμα.

    Παράλληλα, ο κ. Λυσσαρίδης ζήτησε όπως απαιτηθούν από τους Βρετανούς και μάλιστα ''με κάθε διαδικασία'' τα οφειλόμενα ποσά για ''διευκολύνσεις'' που τους έχει παραχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία και τα οποία ποσά -όπως ανέφερε- ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

    Το θέμα -όπως αποφασίσθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής- θα συνεχίζει να ευρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεών της και, τη μεθεπόμενη Πέμπτη, οπόταν θα ομιλήσουν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής.

    Τόσο στην ομιλία του ενώπιον της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας όσο και στην πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι τα ''κυριαρχικά δικαιώματα'' των Βρετανών επί των Βάσεών τους στην Κύπρο ''περιορίζονται αποκλειστικά στην αξιοποίηση εδαφών για καθαρά στρατιωτικούς λόγους'' και ''δεν υπάρχει διοικητική κυριαρχία, οικονομική κυριαρχία, αιγιαλίτιδα ζώνη ή οικονομική ζώνη''.

    Η απαίτηση των Βρετανών για ''κυριαρχία'' επί των εδαφών που τους έχουν παραχωρηθεί ως στρατιωτικές Βάσεις στο νησί ''ισοδυναμεί με συνέχιση της αποικιοκρατίας που καταδικάσθηκε από επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης στην ομιλία του για το θέμα με τίτλο ''Βρετανικές Βάσεις (πολιτικές και νομικές πτυχές)'', το οποίο ενεγράφη κατόπιν αιτήματος του ιδίου στο Κεφάλαιο Δ΄ της ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας.

    Απορρίπτοντας τα επιχειρήματα όσων αντιτάσσονται στη συζήτηση του θέματος για τις Βάσεις στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι ''όχι μόνον δεν είναι άκαιρη η ανακίνηση του θέματος, αλλά είναι επειγόντως επιβεβλημένη''.

    Ως προς την άποψη όσων δηλώνουν ότι με την ανακίνηση του θέματος των Βρετανικών Βάσεων ''δημιουργούμε δεύτερο μέτωπο'', ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι αυτό το επιχείρημα ''είναι έωλο''.

    ''Δυστυχώς'', συνέχισε, ''το δεύτερο μέτωπο υφίσταται, με τη Βρετανία να αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε επιθέσεις ενάντια σε αναφαίρετα δικαιώματα του λαού μας και για αναβάθμιση του παράνομου νομικού καθεστώτος της κατοχικής διοίκησης''.

    ''Το δήθεν ενδιαφέρον της Βρετανίας για οικονομική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων διαψεύδεται από τη διαχρονική στάση της'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης, υπενθυμίζοντας πως ''η καθυστέρηση ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έγινε επί βρετανικού αποικιακού καθεστώτος, η δε ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων μετά την ανεξαρτησία ήταν ραγδαία''.

    ''Είναι δε εξόφθαλμο'', δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ''ότι η οποιαδήποτε απομόνωση οφείλεται στην τουρκική κατοχή και στο διαχωρισμό που επιβάλει ο τουρκικός στρατός''.

    Σχετικά με το διεθνές καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ''δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου, απαγορεύεται η κατοχή εδαφών εκτός της επικράτειας οπουδήποτε κράτους'' και ότι ''δυνάμει αποφάσεων του ΟΗΕ, η διατήρηση κατοχής σε εδάφη πρώην αποικιών είναι παράνομη''.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε ως ''διεθνές έγκλημα'' την αναφορά σε επίσημο έγγραφο του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ''ότι τα κυπριακά εδάφη, που αποτελούν τις Βάσεις, παραμένουν ως βρετανικό έδαφος''.

    ''Το πόσο οι Βρετανοί θεωρούν τα κυπριακά εδάφη των Βάσεων ως ιδιοκτησία τους'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ''καταφαίνεται και από το γεγονός ότι εξέφρασαν την επιθυμία να εκχωρήσουν τμήμα της ιδιόκτητης αυτής περιουσίας τους στον πραγματικό ιδιοκτήτη, σε περίπτωση αποδοχής του σχεδίου Ανάν''.

    ''Η Βρετανία υπήρξε πρωταγωνιστής στις πιέσεις για αποδοχή του σχεδίου Ανάν του οποίου ήτο ένας εκ των συγγραφέων'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως, ''ανεξαρτήτως της στάσης οποιασδήποτε κυπριακής πλευράς αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, καμμιά ξένη δύναμη δεν είχε δικαίωμα να εκβιάζει''.

    ''Πολύ περισσότερο'', πρόσθεσε, ''να συνεχίζει τους εκβιασμούς και μετά τη λαϊκή ετυμηγορία και όχι μόνον, αλλά με σαφήνεια τοποθετούνται υπέρ της αναβάθμισης (πολιτικής και νομικής) του κατοχικού καθεστώτος με χωριστές εμπορικές σχέσεις, με το πρόσχημα του τερματισμού της απομόνωσης''.

    ''Παρασιωπάται το γεγονός'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ''ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενισχύει παντοιοτρόπως τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι στην ουσία αξιοποιούν προνόμια Ευρωπαίων Κυπρίων πολιτών χωρίς υποχρεώσεις''.

    Επιπλέον, πρόσθεσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ''η Βρετανία παραβιάζει ακόμα και τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τις συνθήκες τις οποίες επικαλείται και οι οποίες την επιφορτίζουν με την διαφύλαξη της ενότητας και της ασφάλειας της Κύπρου''.

    ''Αντί τούτου'', επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, ''διαχρονικά υπονόμευσαν και την ασφάλεια και την ενότητα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Μεταφορών Αιγύπτου

    Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει η Αίγυπτος για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου Essam Sharaf, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε χθες το απόγευμα τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε την υποστήριξη του κυπριακού λαού προς το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, σημειώνοντας τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με όλες τις αραβικές χώρες.

    Ο κ. Sharaf επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της χώρας του όσον αφορά την ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, η οποία να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ειδικότερα για τις σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου, εκφράστηκε εκατέρωθεν η πεποίθηση ότι οι διαχρονικά φιλικοί δεσμοί που διατηρούν, πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για την περαιτέρω προώθηση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου

    Ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου Εσαμ Σιάραφ έφθασε στην Κύπρο χθες το μεσημέρι με πρόκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών και θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    Καλωσορίζοντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον κ. Σιάραφ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «με την γειτονική χώρα μας ενώνουν δεσμοί, ιστορικοί, πολιτικοί και πάνω απ' όλα φιλικοί στον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία».

    Από την πλευρά του ο κ. Σιάραφ ευχαρίστησε τον Υπουργό Συγκοινωνιών για την πρόσκληση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Κύπρο, με την οποία η Αίγυπτος διατηρεί ''πολύ στενές σχέσεις''.

    Πρόσθεσε ότι «όλοι μας θυμόμαστε την χρυσή εποχή των δύο ηγετών μας, του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και του Μακάριου» και σημείωσε ότι μετά την εποχή αυτή οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν γίνει στενότερες.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κύπρο ο κ. Σιάραφ είπε ότι σκοπός της είναι να «αντλήσουμε από αυτές τις πολύ καλές διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις και να προσπαθήσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις».

    Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Μεταφορών Αιγύπτου

    Θέματα για αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου στους τομείς εμπορίου και τουρισμού, στη βάση συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των αερομεταφορών και των μεταφορών δια θαλάσσης, συζήτησαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου Essam Sharaf, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε και ο κ. Θράσου, ο κ. Sharaf είπε ότι είναι καιρός Κύπρος και Αίγυπτος να αναβαθμίσουν τις εμπορικές τους σχέσεις στο επίπεδο που βρίσκονται οι πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να καταρτίσουμε πολύ καλά και επαγγελματικά σχέδια» για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων, με τα οποία θα κερδίσουν και οι δύο χώρες.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στη συνάντηση καλύφθηκαν ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, για την ανάπτυξη του οποίου, όπως είπε, «είναι αναγκαία και η συνεργασία των αερομεταφορών και των μεταφορών δια θαλάσσης».

    Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα, συνέχισε, «η συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας και το κοινό πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει για προσέλκυση τουριστών από την Ασία αλλά και οι απόψεις που είχαμε ανταλλάξει για την ανάπτυξη κοινού πακέτου χειμερινού τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες θα τεθεί πλέον σε μια πραγματική βάση σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης».

    Ο κ. Sharaf είπε ότι αύριο θα συζητήσει σε λεπτομέρεια μερικά σχέδια στον τομέα των μεταφορών που θα εξυπηρετήσουν τη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι η βασική ιδέα σε αυτό το θέμα είναι πως «είναι χρήσιμο που η Κύπρος βρίσκεται στην ΕΕ και η Αίγυπτος στην Αφρικανική Ηπειρο και στον Αραβικό κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα εξυπηρετήσει τις δύο ηπείρους».

    Αρχιεπισκοπή - Κατεχόμενη Μονή Απ. Βαρνάβα - Λειτουργία

    Με την ευκαιρία της εορτής του προστάτη και ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα στις 11 Ιουνίου, θα τελεσθεί σήμερα πανηγυρικός εσπερινός και αύριο θεία λειτουργία στην κατεχόμενη Ιερά Μονή του αγίου, προϊσταμένου του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασιλείου.

    Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων της περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα και Σαλαμίνας πληροφορούν τους πιστούς ότι ο εσπερινός θα τελεσθεί σήμερα στις 6.00 το απόγευμα, ενώ αύριο το το πρωί θα τελεστεί στην Ιερά Μονή η ακολουθία του Ορθρου και η θεία λειτουργία μεταξύ 7.00 και 10.30 το πρωί.

    Στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου θα υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά των πιστών στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, όσοι πιστοί ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στον εσπερινό θα πρέπει να ευρίσκονται στο οδόφραγμα πριν από τις 5.00 το απόγευμα, ενώ για τη θεία λειτουργία του Σαββάτου πριν από τις 6.30 το πρωί.

    ΠΑΣΥΔΥ - Συνέδριο - Οριο αφυπηρέτησης - Απόφαση

    Τ 42ο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) αποφάσισε χθές την αποδοχή της πρότασης της κυβέρνησης για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος, με 206 ψήφους υπέρ, 64 εναντίον και εννέα αποχές.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που άρχισε χθες στη Λευκωσία, κήρυξε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις αυξημένες ευθύνες της δημόσιας υπηρεσίας για αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας και του επιτελικού ρόλου του δημόσιου τομέα για αντιμετώπιση των προκλήσεων από την ένταξη στην ΕΕ.

    Στο Συνέδριο έκανε εισηγητική ομιλία ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο οποίος ανέλυσε με λεπτομέρεια την αναθεωρημένη πρόταση της κυβέρνησης για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης.

    Επίσης, κατατέθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Γενικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΔΥ για τον χρόνο που πέρασε, η οποία εγκρίθηκε από το Συνέδριο.

    Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση

    Η χθεσινή μείωση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) κατά 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας ήταν αποτέλεσμα της δυνατότητας που παρεσχέθη από τις εξελίξεις και τα δεδομένα για να επισπευτεί η αναπόδραστη σύγκλιση των επιτοκίων της Κύπρου με τα επιτόκια της ευρωζώνης, δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χρίστοδουλος Χριστοδούλου.

    «Ηταν μια πρόσφορη χρονική στιγμή λόγω των δεδομένων που είχαν διαμορφωθεί για να επισπεύσουμε τη σμίκρυνση της ψαλίδας που είναι αναπόδραστη μεταξύ των εγχώριων επιτοκίων και των επιτοκίων της ευρωζώνης», είπε ο κ. Χριστοδούλου, ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να μειώσει τόσο το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) από 4,75% στο 4,25% όσο και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) από το 2,75% στο 2,25%.

    Η χθεσινή μείωση των επιτοκίων της ΚΤ αποτελεί την τρίτη μείωση των επιτοκίων εντός του 2005, καθώς και τη δεύτερη μετά την ένταξη την 1η Μαϊου 2005 της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ΜΣΙ 2). Η Επιτροπή προχώρησε ξανά σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% στις 20 Μαϊου 2005 και κατά 0,25% στις 25 Φεβρουαρίου 2005.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Χριστοδούλου είπε η Επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψη για τη μείωση των επιτοκίων την έκταση των συναλλαγματικών εισροών που καταγράφονται και τη συνακόλουθη αισθητή ενδυνάμωση της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ, το γεγονός της σημαντικής μείωσης που καταγράφηκε στις αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου στην πιο πρόσφατη δημοπρασία, καθώς και το γεγονός της υποχώρησης του πληθωρισμού το Μάιο του 2005 στο 2,45% από το 3,08% τον περασμένο Απρίλιο.

    Αναφέροντας ότι οι αυξημένες εισροές συναλλάγματος αντανακλούν την αυξημένη εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η κυπριακή λίρα μετά την ένταξη στο ΜΣΙ 2, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι εισροές από την 1η Μαΐου 2005, ημέρα ένταξη της λίρας στο Μηχανισμό, μέχρι σήμερα ανήλθαν περίπου στα 157 εκατομμύρια λίρες έναντι 58 εκ. λιρών την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

    Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΚΤ, η μείωση αυτή των επιτοκίων «δεν μπορεί παρά να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι σε περιπτώσεις μειώσεως των επιτοκίων κατά κανόνα επωφελείται όχι μόνο ο δανειζόμενος αλλά θετικά επενεργεί η μείωση και στο ρυθμό της ανάπτυξης που φαίνεται ότι φέτος θα είναι ικανοποιητικός».

    Υπουργός Εμπορίου - Παραίτηση Προέδρου και Αντιπροέδρου ΑΗΚ

    Την παραίτηση τους υπέβαλαν απόψε στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Γιώργος Γεωργιάδης και ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος ανέφερε ότι στην επιστολή παραίτησής τους, την οποία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και παρέδωσαν στον ίδιο αντίγραφο της, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Λουρουτζιάτης χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για διορισμό ερευνητικής επιτροπής για το θέμα του ελλείμματος στο Ταμείο Συντάξεως της ΑΗΚ και σημειώνουν ότι παραιτούνται ''για λόγους διαφάνειας'', για να είναι ''πιο πειστική η έρευνα'' και για ''να κάνει καλύτερα το έργο της'' η Επιτροπή.

    Οσον αφορά το κατά πόσον θα γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το θέμα θα συζητήσει σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι σήμερα το πρωί θα γίνει ο διορισμός και η ορκωμοσία των μελών της ερευνητικής επιτροπής στο Υπουργείο Εμπορίου, προσθέτοντας ότι ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής γίνεται μετά την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας που διεξήχθη για το θέμα του ελλείμματος στο ταμείο της ΑΗΚ.

    Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Τα κέρδη της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε άνοδο για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,64%, κλείνοντας στις 1.213,46 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,4 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,13%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 540 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέρα του 50% του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,65% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 406,98 μονάδες.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αιγύπτιος Υπουργός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου Εσάμ Σιαράφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ - Διαβήματα (1)

    Σε έντονα διαβήματα προς τα ΗΕ προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία για τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ύστερα από τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Ανάν είχε δηλώσει χθες πως θα ξαναθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, επιδιώκοντας την υιοθέτηση της έκθεσης από το Συμβούλιο.

    Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι μετά την ενημέρωση που είχε για τις δηλώσεις του ΓΓ έδωσε εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέα Μαυρογιάννη να προβεί σε έντονα διαβήματα.

    [06] (Κ) ΑΗΚ - Ερευνητική Επιτροπή - Παραιτήσεις

    Το νενομισμένο όρκο ενώπιον του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα έδωσε σήμερα ο Θεμιστοκλής Εργατούδης ως Ερευνητική Επιτροπή για πλήρη διερεύνηση των στοιχείων που αφορούν τη διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

    Ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε ότι έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γιώργου Γεωργιάδη και Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Τους κάλεσε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρις ότου το Υπουργικό Συμβούλιο προβεί σε αναπληρωματικούς διορισμούς, για να μη σημειωθεί κενό εξουσίας στον ημικρατικό οργανισμό.

    [07] (K) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ - Διαβήματα (2)

    Σε έντονα διαβήματα προς τα ΗΕ προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία για τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Ανάν δήλωσε χθες πως θα ξαναθέσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ το θέμα της έκθεσης που είχε ετοιμάσει μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, επιδιώκοντας την υιοθέτηση της έκθεσης από το Συμβούλιο.

    Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι μετά την ενημέρωση που είχε για τις δηλώσεις του ΓΓ έδωσε εντολή στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέα Μαυρογιάννη να προβεί σε έντονα διαβήματα.

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου - Εγκαίνια

    Η Κύπρος διαθέτει πλέον το δικό της Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Καταναλωτή (ΕΚΚ), το οποίο στόχο έχει να συμβουλεύει τους καταναλωτές όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις διασυνοριακές τους συναλλαγές, να στηρίζει τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, να προβαίνει σε διασυνοριακές συγκρίσεις και να παρέχει πληροφορίες για την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

    Σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού εγκαινίασε επίσημα σε ειδική τελετή στη Λευκωσία το Κυπριακό Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, λέγοντας ότι η εσωτερική αγορά της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί για τους καταναλωτές όπως λειτουργεί και για τις επιχειρήσεις.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 10/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5723               0,5757
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4678               0,4706
    Λίρα Αγγλίας              0,8537               0,8588
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 10/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 10/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4346            0,4380
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3587            0,3615
    Δολάριο Καναδά                  0,3719            0,3748
    Κορώνα Δανίας                   0,0768            0,0774
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0729            0,0734
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0620            0,0624
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3727            0,3756
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (K) ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο προσαρμογής - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας (τελεωνειακή ένωση) έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ και θα τεθεί ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρωτόκολλο ''θα υιοθετηθεί χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση'' .

    Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (16-17 Ιουνίου) θα είναι ''κάπως βαρύ'' και σημείωσε πως ''προβλέπεται να μην τελειώσει την Παρασκευή αλλά να συνεχιστεί ακόμα και το Σάββατο''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως την Κυριακή θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για να μελετήσει τα θέματα των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  631.522,52
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,61     0,25    595.721,81
    FTSE/CySE 20                           407,53     0,14    547.311,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.222,69     0,11    536.965,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.007,98    -0,50      3.884,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          977,21     0,70     12.337,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.214,55     0,09    540.850,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.251,68     0,00    432.592,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    954,13    -1,64      2.011,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            943,24     0,31     66.657,32
    FTSE Med (09/6/2005)                 7.873,63     0,43
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Λιλλήκας - Κίνα - Τουρισμός - Δημοσίευμα

    Περίπου 30.000 τουρίστες από την Κίνα αναμένεται να επισκεφθούν φέτος την Κύπρο, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση του αριθμού αυτού, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού στα επόμενα λίγα χρόνια η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τουριστών στον κόσμο.

    [13] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Αντιπρόεδρος ΕΤΕ - Δάνειο - Συμφωνία

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός υπέγραψε σήμερα στη Λευκωσία με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) Τζερλάντο Τζενουάρντι δάνειο ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

    Μιλώντας κατά την τελευτή υπογραφής, ο κ. Τζενουάρντι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Κύπριοι πολίτες θα αντιληφθούν τα οφέλη από τη νέα επένδυση, ενώ ο κ. Κεραυνός επεσήμανε τη σημασία του δανείου, αφού αφορά τη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

    [14] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κατοχικός στρατός - Αναβάθμιση

    Ο τουρκικός κατοχικός στρατός συνεχίζει την αναβάθμισή του, την οποία δεν σταμάτησε ούτε και κατά περιόδους που υπήρχαν σε εξέλιξη συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Αμυνας προέβη για το θέμα σε τρεις καταγγελίες μέχρι σήμερα τόσο στους Υπουργούς Αμυνας της ΕΕ όσο και αλλού.

    Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η πληροφόρηση που έχει το Υπουργείο Αμυνας δεν είναι ατεκμηρίωτη αλλά συνοδεύεται πάντοτε με το κατάλληλο αποδεικτικό υλικό, προσθέτοντας ότι «είναι πληροφόρηση που έχει περιέλθει στα χέρια μας και με φωτογραφικό υλικό και με συγκεκριμένους άλλους τρόπους».

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Λιβάνου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται στις 5 σήμερα το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Με αμελητέα κέρδη αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 1.214,55 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,25%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 631 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 33,4% του τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,53 μονάδες.

    [17] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - Μνημόνιο Συναντίληψης

    Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, υπέγραψαν σήμερα Κύπρος και Αίγυπτος. Το μνημόνιο υπεγράφη στη Λευκωσία από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και τον Υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου Εσάμ Σιαράφ.

    Το μνημόνιο διαλαμβάνει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών, την ανταλλαγή εμπειριών και την εκπαίδευση του προσωπικού στις αρμοδιότητες των δύο Υπουργείων, θέματα που σχετίζονται με τη γεωγραφική τοποθεσία των δύο χωρών ως πύλες προς την Μέση Ανατολή και προς την Ευρώπη, καθώς την εργοδοσία Αιγυπτίων ναυτικών σε πλοία υπό κυπριακή σημαία.

    [18] (Κ) Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος - Μοναστήρι Αποστόλου Βαρνάβα - Εσπερινός

    Την υπόσχεση ότι η ελπίδα για επιστροφή και λειτουργία των κατεχόμενων εκκλησιών μας δεν θα σβήσει ποτέ έδωσε απόψε από το κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν τον εσπερινό για την αυριανή εορτή του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Χωρεπίσκοπος Βασίλειος μίλησε για τα συναισθήματά του επιστρέφοντας στο μοναστήρι μετά από 31 χρόνια, από όπου ξεκίνησε την εκκλησιαστική του πορεία ως απλός διάκονος.

    [19] (Κ) Αθήνα - Αμμόχωστος - Εκδήλωση

    Επισημοποιούνται οι αδελφικοί δεσμοί Αθηνών και Αμμοχώστου σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Ιουνίου 2005 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    [20] (Κ) Μονή Αποστόλου Βαρνάβα - Εσπερινός - Δηλώσεις

    Με κατάνυξη και συγκίνηση δεκάδες πιστοί μετέβησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα όπου τελέστηκε μετά από 31 χρόνια ο εσπερινός για την αυριανή γιορτή του ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου.

    Μετά τον εσπερινό έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αποστόλου Βαρνάβα ενώ τελέστηκε τρισάγιο επί του τάφου του και δέηση, από τον Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο, για απελευθέρωση των κατεχόμενων από τα τουρκικά στρατεύματα εδαφών μας.

    Ανδρες της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους προέβαιναν σε έλεγχο όλων όσων εισέρχονταν στο Μοναστήρι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 10 June 2005 - 17:49:18 UTC