Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Συμμετοχή - Εναρξη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Σλοβακίας
  • [05] (Κ) ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [06] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Αντίπαλος
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τούρκοι έποικοι - Πρεσβεία Βουλγαρίας
  • [08] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Δυναμό Μινσκ - Ημερομηνίες
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Κατάσταση υγείας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια - Αντίπαλοι
  • [13] (Κ) Λήδρα Πάλας - E/κ - T/κ κόμματα
  • [14] (Κ) Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ - Υπογραφή Πρωτοκόλλων
  • [15] (K) Σλοβάκος ΥΠΕΞ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων
  • [16] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία
  • [17] (Κ) Κοινό Κέντρο Ερευνών ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [18] (K) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Αποχαιρετιστήριο γεύμα - Κυπριακό
  • [19] (Κ) ΕΕ - Προεδρία - Κανονισμοί για Τ/Κ
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επέκταση ορίου αφυπηρέτησης
  • [23] (Κ) Αθήνα - Αρχηγός ΓΕΣ Τουρκίας - Ολοκλήρωση Επίσκεψης
  • [24] (Κ) Αμρ Μούσα - Πρόγραμμα επίσκεψης στην Κύπρο

  • [01] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Συμμετοχή - Εναρξη

    Πραγματοποιείται σήμερα στην Αλμέρια της Ισπανίας η τελετή έναρξης των 15ων Μεσογειακών Αγώνων στους οποίους η Κύπρος συμμετέχει με 36 αθλητές και αθλήτριες σε 12 συνολικά αθλήματα. Οι αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιουλίου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντίδραση της κυβέρνησης στην έκθεση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για το ταξίδι του στην περιοχή, το θέμα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη μη μετάβαση του ΔΗΚΟ στα κατεχόμενα για συνάντηση με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα τις επαφές που έκανε στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παδείας για τις θέσεις Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, το νέο κύκλο επαφών που διανοίγεται για το θέμα της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, καθώς και πληροφορίες ότι ένας νέος ιός, που φέρεται να προήλθε από τα κατεχόμενα, ευθύνεται για το θάνατο νεαρής γυναίκας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καταδιώκουν τον Χρ. Τσιέλεπο'' γράφει ότι "σε σίριαλ με πολύ παράξενη πλοκή φαίνεται ότι εξελίχθηκε η υπόθεση καταγγελίας που είχε υποβληθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Αντένα και τον ιδιοκτήτη του Λουκή Παπαφιλίππου εναντίον του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Χριστόδουλο Τσέλεπο για ισχυριζόμενη πλαστογραφία εγγράφου με στόχο την καταδολίευση". Αλλού γράφει ότι ο Θεμιστοκλής Γεωργίου φέρεται χθες να ζήτησε ''άσυλο'' στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι δεν βρίσκει εργασία, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν έχει εισόδημα και από το 1974 ζητά οικονομική βοήθεια από την κυπριακή κυβέρνηση.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Παραίτηση Χρυσοστομίδη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι μετά την εμπλοκή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη στο θέμα της μη μετάβασης του ΔΗΚΟ στα κατεχόμενα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διεμήνυσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όπως ζητήσει από τον κ. Χρυσοστομίδη να υποβάλει την παραίτησή του ή να τον απομακρύνει από τη θέση του με τρόπο που να μην διασαλευτούν οι σχέσεις τους. Αλλού γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου έκανε έκκληση προς όλους για έντονη και ενεργό δραστηριοποίηση στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της χρήσης και της διάδοσης των ναρκωτικών, ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να σημειώνει ανοδική τάση στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Γκρίζες ζώνες Πρεντεργκαστ'' γράφει ότι ''εμφανή προσπάθεια κατέβαλε η κυβέρνηση να προβάλει τα θετικά για την ε/κ πλευρά στοιχεία της έκθεσης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, που παρουσίασε προχθές στο Συμβούλιο Ασφαλείας''. Αλλού γράφει ότι το εμφιαλωμένο νερό κοστίζει ακριβά στην Κύπρο και δη στις τουριστικές περιοχές και μάλιστα στοιχίζει πολύ περισσότερο από ό,τι στοιχίζει στη Γαλλία, στην Ιταλία και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

    ''H Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Νέος κύκλος στο νέο κόμμα'' γράφει ότι ενώ το Εκτελεστικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κόμματος συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία και ασχολήθηκε με το οργανωτικό μέρος του εκλογικού του συνεδρίου, μια επιστολή του Γιώργου Περδίκη έδωσε ευκαιρίες για νέες προοπτικές διευρύνοντας τον κύκλο των διεργασιών σε αυτό το νέο κομματικό χώρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη ''θετική ανταπόκριση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στη βελτίωση της ταξιδιωτικής οδηγίας που περιλαμβάνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφορικά με την αγορά περιουσίας στα κατεχόμενα''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σκοντάφτουν στην Αθήνα'' γράφει ότι χωρίς να έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει καταφατικές απαντήσεις σε μια σειρά από εισηγήσεις για τεχνικές (πλην καθοριστικές) ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εισδοχής των Κυπρίων φοιτητών στα ελλαδικά πανεπιστήμια από την επόμενη χρονιά, έφυγε χθες από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι και την Κύπρο επηρέασε η μεγάλη απάτη με τις πιστωτικές κάρτες στις Ηνωμένες Πολιτείες από την παραβίαση των δεδομένων της εταιρείας εκκαθάρισης συναλλαγών Cardsystems Solutions.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ομόφωνη καταδίκη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι όλες οι πλευρές στη Βουλή συμφωνούν ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ότι η απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο περνά σε δεύτερη μοίρα. Σημειώνει όμως ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι τα οφειλόμενα από τις Βάσεις ποσά για ''ενοίκιο'' θα πρέπει να διεκδικηθούν. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης διαβεβαίωσε ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί το 2008, τονίζοντας πως το ΓΕΣΥ θα είναι η λύση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της υγείας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail''υπό τον τίτλο ''Οργή ασθενών για το φιάσκο των δικαιωμάτων τους'' γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Κίνησης Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των Ασθενών Χρίστος Κύπρου υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος για τα δικαιώματα των ασθενών δεν λειτουργεί, όπως θα έπρεπε, προσθέτοντας ότι νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν καθώς ο νόμος δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε. Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες ομόφωνα την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος.

    Η εβδομαδιαία πολιτική-σατιρική εφημερίδα ''Το ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Αγνωστος ιός από τα κατεχόμενα απειλεί ζωές;'' Γράφει πως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εδώ και τρεις μήνες 'γονατίσει' πάνω στο μικροσκόπιο ψάχνοντας να εντοπίσουν την προέλευση άγνωστου ιού, ο οποίος φέρεται να είναι υπεύθυνος για το θάνατο νεαρής γυναίκας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τουρισμός διοχετεύεται στα κατεχόμενα καθώς ξένοι διοργανωτές ταξιδιών αναγκάζουν τουριστικά γραφεία στην Κύπρο να πωλούν πακέτα διακοπών στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus weekly'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δοκιμάζει δέσμευση'' ότι ο Κόφι Ανάν πιθανόν να εξουσιοδοτήσει περιοδικές επισκέψεις στην περιοχή, προκειμένου να δοκιμάζει τη δέσμευση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να κάνουν τους συμβιβασμούς που χρειάζονται για να επιτευχθεί επιτέλους η διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε προχθές ο Κίραν Πρέντεργκαστ ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματά της επίσκεψής του στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κουκάν, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του για μια σωστή, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Ικανοποιητική θεωρεί η κυβέρνηση την ενημέρωση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η οποία, όπως σημειώνει, αντανακλά με αντικειμενικότητα τις θέσεις που έχουν τεθεί από την ε/κ πλευρά στον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού.

    Σχολιάζοντας την έκθεση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι είναι φανερό πως ο ΓΓ διατηρεί ανοικτές τις δυνατότητες επανέναρξης διαπραγματεύσεων και διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ''για να κτιστεί το κοινό έδαφος'' που να επιτρέψει την έναρξη πλήρους έκτασης διαπραγματεύσεων.

    ''Οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ παραμένουν στη διάθεση των μερών και αυτή είναι η αρχή και όχι το τέλος αυτής της νέας προσπάθειας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης προσθέτοντας πως αυτό συνάδει με τις απόψεις της ε/κ πλευράς.

    Σχολιάζοντας τη στάση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος σημείωσε την ''ήπια στάση που τήρησε το Ηνωμένο Βασίλειο''. Πρόσθεσε πως μόνο οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν το σχέδιο ως καλό και ισορροπημένο, ενώ όλες οι άλλες χώρες αναφέρθηκαν στις ανησυχίες των Ε/Κ ''και μάλιστα η πλειοψηφία των μελών ζήτησε σεβασμό στα ψηφίσματα 541 και 550''.

    ''Μετά και από αυτή την έκθεση, τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την έκφραση απόψεων εκ μέρους των σημαντικών κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τερματίζεται πλέον ο μύθος για τη δική μας απομόνωση και νομίζω πως αυτό το παραμύθι πρέπει επιτέλους να σταματήσει γιατί η οποιαδήποτε επανάληψή του δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα'', τόνισε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ενημέρωση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί σημαντικό κείμενο που αντικατοπτρίζει τις εντυπώσεις που απεκόμισε ο αξιωματούχος του οργανισμού κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην περιοχή και θα πρέπει να μελετηθεί από όλους για να διαγνωσθεί το σωστό της περιεχόμενο.

    Σημείωσε ακόμη ότι αφετηρία για τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να είναι ο πλήρης σεβασμός των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004 και η νέα προσέγγιση θα πρέπει να καθοδηγηθεί από αυτό το σεβασμό.

    ''Αναγνωρίζεται ακόμη η ανάγκη να ληφθούν υπόψη σε οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς που οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου και λέει ότι οι Ε/Κ πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη ότι αυτές θα ληφθούν υπόψη σε μια νέα διαδικασία'', είπε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι φανερό ότι η αναφορά στο ότι η λύση πρέπει να εξυπηρετεί πρώτιστα και κύρια τα συμφέροντα των Ε/Κ και των Τ/Κ και ότι τούτο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Τουρκία και την Ελλάδα, αναλαμβάνοντας η κάθε μια τις υποχρεώσεις της, ''δείχνει σαφώς προς την πλευρά της Τουρκίας γιατί η Ελλάδα δεν επιδιώκει οποιοδήποτε πολιτικό ή στρατιωτικό έλεγχο πάνω στην Κύπρο''.

    Εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τη διατύπωση πως υπάρχει σοβαρή διάσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών και σημείωσε πως ο κ. Ταλάτ έθεσε μερικά στοιχεία όπως π.χ. η πολιτική ισότητα, ο συνεταιρισμός, η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, οι εγγυήσεις και η συνθήκη συμμαχίας δεν πρέπει να διαταραχθούν.

    ''Σημασία έχει να διαγνωσθεί το ακριβές περιεχόμενο των θέσεων αυτών γιατί σε μερικά θα μπορούσε με σωστή ερμηνεία να εξευρεθεί κοινή συνισταμένη. Αν όμως σημαίνουν αναγνώριση, ξεχωριστή κυριαρχία, συνομοσπονδιακή λύση, μόνιμη παραμονή στρατευμάτων και μονομερές δικαίωμα επέμβασης, αυτά μας ανησυχούν ιδιαίτερα'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΣΑ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Την υποστήριξη της Ελλάδας στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την πεποίθηση ότι με προσεκτικό σχεδιασμό μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην προχθεσινή ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα, είπε ότι «από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι όλες οι πλευρές έχουν ενδιαφέρον και γνήσια θέληση να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, αν και η απόσταση των θέσεων των Ε/Κ και των Τ/Κ από άποψη ουσίας φαίνεται να έχει διευρυνθεί».

    «Στις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν την ενημέρωση του κ. Πρέντεργκαστ τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και επεσήμαναν ότι τα μέρη πρέπει να ενθαρρυνθούν προς την κατεύθυνση επανάληψης των συνομιλιών», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι «κατά τον κ. Πρέντεργκαστ ο ΓΓ του ΟΗΕ θα σκεφθεί με βάση τη συζήτηση, και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα».

    «Η Ελλάδα υποστηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ και πιστεύει ότι με προσεκτικό σχεδιασμό θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πρόοδο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.

    Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του κ. Πρέντεργκαστ ότι έχει διευρυνθεί η απόσταση θέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ , ο κ. Κουμουτσάκος αρνήθηκε να μπει στην ουσία των συζητήσεων που έγιναν στο ΣΑ, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια που γίνεται είναι για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να υπάρξει έδαφος, και το πλαίσιο για να γίνει, αν γίνει, ενδεχόμενη προσπάθεια επίλυσης».

    Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι γίνονται με πολύ προσεκτικό τρόπο αυτά τα βήματα και ότι δεν υπάρχει προσέγγιση εκβιασμού της πραγματικότητας, των γεγονότων και των θέσεων, όπως είπε.

    «Οι προσπάθειες γίνονται με μια λογική προσεκτικής προετοιμασίας, και αυτό είναι θετικό» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί ότι μετά την προφορική διατύπωση των βασικών θέσεων της ε/κ πλευράς μπορεί και πρέπει να δημοσιοποιηθεί ένα περίγραμμα των κορυφαίων ζητημάτων επί των οποίων η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Χθεσινή ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ για τη συζήτηση για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει ότι η ενημέρωση του Συμβουλίου από το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίεραν Πρέντεργκαστ και η συζήτηση που ακολούθησε έχει επιβεβαιώσει ότι ο διεθνής οργανισμός και οι αξιωματούχοι του γνωρίζουν και επίσημα τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Ως εκ τούτου, συνεχίζει, «η προηγούμενη προφανώς συκοφαντική κριτική περί μη διατύπωσης των απόψεων της ελληνικής κυπριακής πλευράς δεν μπορεί να προβάλλεται από οποιονδήποτε».

    Παράλληλα, η επισήμανση του κ. Πρέντεργκαστ για την ανάγκη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της ε/κ πλευράς κρίνεται ως μη ορθή. Η ιεράρχηση μπορεί και θα γίνει κατά τη διαδικασία μελλοντικών διαπραγματεύσεων, αναφέρει το κόμμα.

    Περαιτέρω, το ΚΣ ΕΔΕΚ χαιρετίζει «τη στάση της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της γνωστής έκθεσης Κόφι Ανάν η οποία συντάχθηκε μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου».

    ΥΠΕΞ Σλοβακίας - Ιακώβου - Δηλώσεις

    Η Σλοβακία πάντα υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια σωστή, δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Εντουαρντ Κουκάν.

    Ο κ. Κουκάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε χθες το απόγευμα συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Κουκάν όσο και ο κ. Ιακώβου εξήραν τις άριστες σχέσεις των δυο χωρών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας Κύπρος και Σλοβακία είναι μέλη από τον περασμένο Μάιο, στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    ''Η Σλοβακία πάντα υποστήριζε και θα συνεχίσει να υπoστηρίζει μια σωστή, δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κουκάν.

    Εξέφρασε ικανοποίηση για την πολύ λεπτομερή ανάλυση την οποία άκουσε για το Κυπριακό, διότι, όπως είπε, η Σλοβακία ελπίζει να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την 1η Ιανουαρίου 2006.

    ''Και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι το Κυπριακό θα συζητείται στα Ηνωμένα Εθνη, η Σλοβακία θα ήθελε να έχει μια όσο το δυνατό πιο λεπτομερή και αντικειμενική πληροφόρηση (επί του θέματος)'', πρόσθεσε ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κουκάν, η Σλοβακία έχει άριστες σχέσεις με την Κύπρο σε θέματα διμερούς συνεργασίας.

    Ο κ. Ιακώβου εξήρε με τη σειρά του τις ''στενές σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά την ένταξή τους την 1η Μαίου του 2004 στην ΕΕ''.

    ''Η Σλοβακία ανέκαθεν υποστήριζε την Κύπρο και έχω κάθε προσδοκία ότι θα συνεχίσει να το πράττει'', πρόσθεσε Κύπριος ΥΠΕΞ.

    Οπως ανέφερε, κατά τις συνομιλίες έγινε μια εκτεταμένη ανασκόπηση της συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες σε διάφορα διεθνή φόρα, στα Ηνωμένα Εθνη στην ΕΕ και σε άλλους οργανισμούς.

    Είπε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον οποίο ο κ. Κουκάν συναντήθηκε νωρίτερα, ενημέρωσαν το Σλοβάκο ΥΠΕΞ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η επόμενη επίσημη συνάντηση της ΔΕΑ έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μετά στη συνάντηση, η οποία διάρκεσε μία περίπου ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Πρόεδρος Επιτροπής Αμυνας - Παραβίαση κυπριακών χωρικών υδάτων

    Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων καταγγέλλει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτή την περίοδο της ΕΕ, την κατάφωρη παραβίαση κανόνων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και αποφάσεων των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων της ΚΕΠΠΑ για την άσκηση έρευνας και διάσωσης που διενήργησαν οι κατοχικές δυνάμεις και η Τουρκία μεταξύ 21 και 23 Ιουνίου στη βόρεια πλευρά της Κύπρου.

    Η παραβίαση θα καταγγελθεί και στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από την κεκλεισμένη των θυρών συνεδρία της Επιτροπής, η οποία όπως ανέφερε ενημερώθηκε σήμερα από εκπροσώπους του Υπουργείου Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ότι στη θαλάσσια περιοχή στην βόρεια πλευρά της Κύπρου, δηλαδή των κατεχομένων περιοχών της Κυπρου, από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουνίου διεξήχθη άσκηση έρευνας και διάσωσης δυνάμεων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

    Σε αυτή την άσκηση, διευκρίνισε, πήραν μέρος φρεγάτες, κορβέτες, περιπολικά και αεροσκάφη διάσωσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε πως υπάρχει παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εθνικού εναέριου χώρου. Πέραν αυτού πρόσθεσε, έχουν διενεργηθεί αυτές οι ασκήσεις όχι μόνο εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και εντός των διεθνών υδάτων που περιβρέχουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υπήρξε, συνέχισε, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και εντός των διεθνών υδάτων που περιβρέχουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ΕΕ - Αποναρκοθέτηση - Νεκρή ζώνη

    Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στις περιοχές Κάτω Πύργου, Καϊμακλίου και Δένειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για αναπτυξιακά προγράμματα (UNDP).

    ''Η ομάδα Mine Action εργάζεται στη νεκρή ζώνη από το Νοέμβριο 2004. Σε στενή συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, το πρόγραμμα λειτούργησε σε πέντε περιοχές, έχουν απομακρύνει νάρκες σε περιοχές πέραν των 270.000 τετραγωνικών μέτρων σε σύνολο και έχουν καταστρέψει 1.821 νάρκες'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Σημειώνει ότι η ομάδα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα ολοκληρώσει την εργασία της στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές μέχρι το Ιουνίου.

    ΥΠΕΞ - Φόρεϊν Οφις - Κατεχόμενα - Περιουσίες - Τροποποίηση οδηγίας

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη ''θετική ανταπόκριση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στην βελτίωση της ταξιδιωτικής οδηγίας που περιλαμβάνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφορικά με την αγορά περιουσίας στα κατεχόμενα''.

    Σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της την Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας και των παροικιακών οργανώσεων στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με ενέργειες φιλικά διακείμενων πολιτικών παραγόντων της Βρετανίας, τροποποίησε το κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, το οποίο περιλαμβάνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του για την Κύπρο.

    Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει ότι ''τα θέματα περιουσιών είναι στενά συνδεδεμένα με την πολιτική κατάσταση'' και παραπέμπει στο προφίλ της Κύπρου, στο οποίο δίνονται ικανοποιητικές εξηγήσεις, σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ.

    Η οδηγία επισημαίνει ότι ''υφίσταται ένας αριθμός από ενδεχόμενες πρακτικές, οικονομικές και νομικές περιπλοκές, ιδιαίτερα για όσους εξετάζουν την αγορά περιουσίας στο βορρά - αυτές σχετίζονται με τη μη αναγνώριση της 'ΤΔΒΚ', την πιθανότητα μιας μελλοντικής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο και απαιτήσεις στα θέματα ιδιοκτησίας από τους εκτοπισθέντες του 1974''.

    ΔΕΑ - Ιατροδικαστικός αρχαιολόγος - Ενημέρωση

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) πραγματοποίησε χθες την 402η συνάντησή της, κατά την οποία ενημέρωσε τον ιατροδικαστικό αρχαιολόγο της ''Inforce'' για τη φύση της εργασίας που θα αναλάβει σχετικά με τις επείγουσες εκταφές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, διεξήχθη εις βάθος συζήτηση που επέτρεψε στα μέλη της Επιτροπής να αναπτύξουν περαιτέρω την πρόταση για το DNA, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δώσουν την τελική τους εκτίμηση για το θέμα με σκοπό να φθάσουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

    Ο ιατροδικαστικός αρχαιολόγος θα εργαστεί με τη ΔΕΑ κατά τους επόμενους δύο μήνες και στις δύο πλευρές.

    Βουλή - Σύσκεψη Αρχηγών - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

    Στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων επαναβεβαιώθηκε η προηγούμενη απόφαση του σώματος για έναρξη της συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που θα αρχίσει την προσεχή Τετάρτη στις 4.00 το απόγευμα.

    Η συζήτηση θα συνεχισθεί την επόμενη ημέρα σε ολοήμερη συνεδρία της Ολομέλειας και ακολούθως θα τεθεί σε ψηφοφορία προς έγκριση.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνεδρία της Ολομέλειας της προσεχούς Τετάρτης θα αρχίσει στις 3.00 το απόγευμα ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του θέματος που συζητείται στο Κεφάλαιο Δ΄ για τις πολιτικές και τις νομικές πτυχές που άπτονται της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

    θράσου - International Association of Maritime Economists

    Ολες οι προσπάθειες και τα μέτρα που καταβλήθηκαν από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν αποδώσει καρπούς και η κυπριακή σημαία δεν βρίσκεται χθες στη μαύρη λίστα του πρωτοκόλλου σύμβασης του Παρισιού (MOU), δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, σε χαιρετισμό του στο Ετήσιο Συνέδριο του International Association of Maritime Economists (IAME), που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θράσου, «η ναυτιλία είναι αναμφισβήτητα μια παγκόσμια βιομηχανία, με πολλές παραμέτρους να επηρεάζουν την απόδοση, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της», προσθέτοντας πως «ενώ η παγκοσμιοποίηση έχει αυξήσει τη σημασία και το πεδίο της ναυτιλίας, αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και προσεγγίσεων, απαραίτητων για την επιτυχή λειτουργία μιας ναυτιλιακής εταιρείας».

    Σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών επεσήμανε πως «η στρατηγική θέση του νησιού, που είναι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων -Ευρώπη, Ασία, Αφρική σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματά του, όπως το νομικό σύστημα, το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού στο νομικό και λογιστικό τομέα, οι άριστες τραπεζικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες και οι αεροπορικές συνδέσεις σε όλους τους σημαντικούς προορισμούς, έχει επιτρέψει στην Κύπρο να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως διεθνές επιχειρησιακό κέντρο, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών δραστηριοτήτων της ναυτιλίας».

    «Από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Κύπρος υιοθέτησε νέα πολιτική ασφάλειας για τη ναυτιλία, η οποία εστιάστηκε στον αποτελεσματικό έλεγχο των σκαφών και τη βελτίωση της ποιότητας του στόλου, μέσω της εφαρμογής των ακριβέστερων κανόνων εγγραφής, της διαγραφής από το νηολόγιο πλοίων που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, των απρογραμμάτιστων επιθεωρήσεων και τη σταδιακή κατάργηση των βυτιοφόρων», πρόσθεσε ο κ. Θράσου.

    Υπουργός Υγείας - Παγκύπρια Εβδομάδα Διατροφής

    Το 24,1% των ανδρών και το 18,4% των γυναικών στην Κύπρο είναι παχύσαρκοι, ενώ το 44,2% των ανδρών και το 28,8% των γυναικών είναι υπέρβαροι, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, προσθέτοντας ότι η απάντηση στο λανθασμένο τρόπο διατροφής των Κυπρίων είναι «η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και το μεσογειακού τρόπου ζωής που αποδεικνύεται ως το πιο επιτυχημένο μοντέλο διατροφής».

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκύπριας Εβδομάδας Διατροφής στις 13 - 19 Ιουνίου 2005 με θέμα «Νερό Πολύτιμο στη διατροφή μας», ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι σύμφωνα με έρευνα της ομάδας «Υγεία του παιδιού» το 7,7% των παιδιών σήμερα είναι παχύσαρκα σε σύγκριση με 6,2% που ήταν πριν πέντε χρόνια και το 29,9% είναι υπέρβαρα σε σύγκριση με 19,9% πριν πέντε χρόνια, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στον τρόπο ζωής αλλά και τη λανθασμένη διατροφή.

    «Η κίνηση και η άσκηση του σύγχρονου ανθρώπου είναι πολύ λίγη μέχρι καθόλου ενώ παράλληλα καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φαγητού, πλούσιου σε λιπαρά και θερμίδες με αποτέλεσμα τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο», είπε ο Υπουργός Υγείας.

    Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μεσογειακής διατροφής, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι αυτά είναι η μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων, οσπρίων, λαχανικών, μαύρου ψωμιού, φρούτων, γαλακτοκομικών και η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση και το κόκκινο κρασί.

    Υπουργός Παιδείας - ''Μνήμες κατεχομένων''

    Η έκθεση φωτογραφιών υπό τον τίτλο ''Μνήμες κατεχομένων'' καταδεικνύει την αγωνιστικότητα του λαού μας αλλά και την άσβεστη δίψα για επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης στο Δημαρχείο Στροβόλου.

    Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ''τριάντα ένα χρόνια τουρκικής κατοχής είναι αρκετά και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και πολύ περισσότερο θα πρέπει να το ακούσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παραμένει η Κύπρος η μόνη διαιρεμένη ευρωπαϊκή χώρα, με ένα μεγάλο μέρος της να κατέχεται από χώρα υποψήφιο μέλος της ΕΕ'', είπε ο Υπουργός Παιδείας.

    Σημείωσε ότι ''ο λαός της Κύπρου δεν ζητά τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ό,τι δικαιούνται και απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες''.

    ''Ζητούμε μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που να διασφαλίζει την εφαρμογή την βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο'', είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Οριακές ζημιές, για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 1.196,95 μονάδες. Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,27% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,5 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 372.000 λιρών.

    Πτώση σε ποσοστό 0,46% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 401,58 μονάδες.

    Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Συμμετοχή - Εναρξη

    Πραγματοποιείται σήμερα στην Αλμέρια της Ισπανίας η τελετή έναρξης των 15ων Μεσογειακών Αγώνων στους οποίους η Κύπρος συμμετέχει με 36 αθλητές και αθλήτριες σε 12 συνολικά αθλήματα. Οι αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιουλίου.

    Εννέα Κύπριοι αθλητές θα αγωνιστούν στον στίβο, έξι στην κολύμβηση, έξι στη σκοποβολή, τρεις στην άρση βαρών, τρεις στην πυγμαχία, από δύο στην ιστιοπλοϊα και την πάλη και από ένας στο καράτε, την κωπηλασία, το τζούντο, την ενόργανη γυμναστική και το κανώ.

    Στην κολύμβηση αγωνίζονται οι Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου, Μάριος Παπαγιαννόπουλος, Αννα Στυλιανού, Μαρία Παπαδοπούλου, Αναστασία Χριστοφόρου και Μαργαρίτα Αντωνιάδου. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν και οι προκριματικοί αγώνες στο αγώνισμα αυτό.

    Στο στίβο αγωνίζονται οι Κυριάκος Ιωάννου, Γιάννος Κωνσταντίνου, Ελένη Αρτυματά, Μαρίλια Γρηγορίου, Ειρήνη Χαραλάμπους, Μαρία Διοικητή, Αννα Φοιτίδου, Μόρφω Μπαούρδα και Μελίνα Χατζηθεοδωρή.

    Στη σκοποβολή συμμετέχουν οι Αντώνης Νικολαϊδης, Γιώργος Αχιλλέως, Ειρήνη Παντελή, Δημήτρης Δημητρίου, Φειδίας Σαββίδης και Στέφανος Θεοδότου.

    Οι δύο αθλητές της ιστιοπλοϊας είναι ο Ανδρέας Καριόλου και ο Χάρης Παπαδόπουλος, της πάλης ο Ανδρέας Καραολής και ο Κώστας Ηλιάδης και της πυγμαχίας οι Κώστας Φιλίππου, Οβιδίου Μπομπιρνάτ και Γιούρι Νταμπρίσκι.

    Στην ενόργανη γυμναστική αγωνίζεται ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς, στο κανώ η Ελευθερία Σωκράτους, στο καράτε ο Χρίστος Ανδρέου, στην κωπηλασία ο Βαλεντίνος Σοφοκλέους και στο τζούντο ο Θεόδωρος Μανδρίτης.

    Οι Κύπριοι αθλητές θα συνοδεύονται στην Ισπανία από τους προπονητές τους, αθλίατρους και άλλους αρμοδίους.

    Ο Τ/Κ Οσμάν Καν, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο, θα αγωνιστεί με τα χρώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άρση βαρών μαζί με τον Δημήτρη Μινασίδη και τον Νάσο Ρούσο.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Σλοβακίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κουκάν εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του σε μια λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ η οποία να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερο διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κουκάν υπέδειξε πως οι συζητήσεις για το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και προσανατολιστούν περισσότερο προς τη λύση του προβλήματος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε το Σλοβάκο ΥΠΕΞ για τη στήριξη της χώρας του στη λύση του Κυπριακού από θέση αρχής, αλλά και για το ρόλο της Σλοβακίας στην επαναπροσέγγιση και συνεργασία των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

    [05] (Κ) ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 27 και 28 Ιουνίου ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Amre Moussa, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Moussa θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και θα ακολουθήσουν συνομιλίες.

    Είναι η πρώτη φορά που Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [06] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Αντίπαλος

    Η πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωση Αμμοχώστου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Δυναμό Μινσκ Λευκορωσίας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο Μινσκ στις 12 ή 13 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' στις 19 ή 20 Ιουλίου.

    Η κλήρωση έγινε πριν από λίγο στην έδρα της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας.

    Εφόσον προκριθεί στο δεύτερο προκριματικό γύρο, η Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει την Ντεμπρεσένι Ουγγαρίας. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Ουγγαρία στις 26 ή 27 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στην Κύπρο στις 2 ή 3 Αυγούστου.

    Ο τρίτος προκριματικός γύρος που οδηγεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι προγραμματισμένος για τις 9/10 Αυγούστου και 23/24 Αυγούστου. Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει στις 29 Ιουλίου.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τούρκοι έποικοι - Πρεσβεία Βουλγαρίας

    Οι Τούρκοι που κατέχουν την υπηκοότητα της Βουλγαρίας και στους οποίους δεν επετράπη η μετάβαση στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν στη βουλγαρική Πρεσβεία για τις εκλογές στη χώρα, είναι έποικοι και οι βουλγαρικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί για την άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τους αφήσει να περάσουν το οδόφραγμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''πριν αρκετά χρόνια, ο κ. Ντενκτάς είχε παρανόμως επιτρέψει τη μεταφορά Τούρκων από τη Βουλγαρία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου'', σημειώνοντας ότι ''αυτός ο αριθμός Τούρκων εκ Βουλγαρίας κατατάσσεται στην κατηγορία των εποίκων''.

    [08] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Δυναμό Μινσκ - Ημερομηνίες

    Στις 12 Ιουλίου θα γίνει ο εκτός έδρας αγώνας της Ανόρθωσης με τη Δυναμό Μινσκ Λευκορωσίας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και στις 20 Ιουλίου ο επαναληπτικός στο "Αντώνης Παπαδόπουλος", σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΟΥΕΦΑ.

    Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ ο νικητής παρουσιάζεται τώρα ως αντίπαλος στο δέυτερο προκριματικό γύρο της τουρκικής ομάδας της Τραπεζούντας, ενώ προηγουμένως αναφερόταν ως αντίπαλος ομάδα της Ουγγαρίας.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/6/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/6/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5718               0,5752
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4735               0,4763
    Λίρα Αγγλίας              0,8625               0,8676
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/6/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/6/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4335            0,4369
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3662            0,3691
    Δολάριο Καναδά                  0,3837            0,3867
    Κορώνα Δανίας                   0,0767            0,0773
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0716            0,0721
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0606            0,0610
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3710            0,3739
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Κατάσταση υγείας

    Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ Λούης Λοϊζου.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  235.863,15
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,54     0,05    221.236,04
    FTSE/CySE 20                           401,30    -0,07    161.385,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.203,74    -0,05    159.651,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.001,20    -1,05     25.448,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          959,28     0,54     16.734,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.195,98    -0,08    185.100,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.230,93    -0,01    114.777,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    926,14    -1,64     15.250,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            931,20    -0,29     27.283,01
    FTSE Med (23/6/2005)                 7.693,40     0,33
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια - Αντίπαλοι

    Ομάδες από τη Μάλτα θα αντιμετωπίσουν ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε πριν από λίγο στην έδρα της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας.

    Η δευτεραθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο ομάδα του ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Μπιρκικάρα Μάλτας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην έδρα της Μπιρκικάρα στις 14 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στην Κύπρο στις 28 Ιουλίου.

    Η κυπελλούχος Κύπρου Ομόνοια Λευκωσίας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Χιμπέρνιανς Μάλτας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην έδρα της Χιμπέρνιανς στις 14 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στην Κύπρο στις 28 Ιουλίου.

    [13] (Κ) Λήδρα Πάλας - E/κ - T/κ κόμματα

    Οι ηγέτες ή εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων που συναντήθηκαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κούκαν υπογράμμισαν ότι οι συναντήσεις τους προσφέρουν την ευκαιρία ανάπτυξης της κατανόησης μεταξύ τους.

    Διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας Γιάν Βάρσο, η χώρα του οποίου οργανώνει τις συναντήσεις, είπε ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί ευχαρίστησαν τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ για το θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Σλοβακία στην πραγματοποίηση των συναντήσεων.

    [14] (Κ) Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ - Υπογραφή Πρωτοκόλλων

    Δύο πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπεγράφησαν σήμερα στη Λάρνακα, στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας.

    Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Roland Schenkel, Aναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση της συνεργασίας με την Κύπρο, προσθέτοντας ότι διεξήχθη μια επιτυχής συζήτηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ευρωπαϊκού κέντρου και των εκπροσώπων των κυριοτέρων ερευνητικών φορέων της Κύπρου, οι οποίοι παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τους στόχους τους.

    [15] (K) Σλοβάκος ΥΠΕΞ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων

    Οταν η Σλοβακία γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα πρέπει να προσπαθήσει ξανά να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας Εντουαρντ Κουκάν, ο οποίος πραγματοποίησε χθες και σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Κουκάν, ο οποίος συμμετείχε το πρωί σε δικοινοτική συνάντηση και γεύμα εργασίας με τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συμμετέχουν στις καθιερωμένες δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της σλοβακικής πρεσβείας στη Λευκωσία, δήλωσε πως ήταν πολύ σημαντικό για αυτόν να ακούσει τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ώστε να μπορεί να μιλά για το θέμα αυτό με βάση την προσωπική του εμπειρία.

    [16] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία

    Ικανοποιημένος από το έργο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, τα γραφεία της Δύναμης στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού και ενημερώθηκε γύρω από τις δραστηριότητες της.

    [17] (Κ) Κοινό Κέντρο Ερευνών ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεσμεύθηκε "να διπλασιάσει τις πιστώσεις που διατίθενται για την έρευνα", γεγονός που ξάφνιασε ευχάριστα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας Νίκο Συμεωνίδη.

    [18] (K) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Αποχαιρετιστήριο γεύμα - Κυπριακό

    To στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο για τους Αμερικάνους όπως είναι και για τους Κύπριους, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, σημειώνοντας την ανάγκη για λύση του πολιτικού προβλήματος του νησιού.

    Μιλώντας σήμερα στη Λευκωσία, στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριου γεύματος προς τιμή του από τον Κυπρο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, ο κ. Κλόσον υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη και μόνιμη διαίρεση της Κύπρου και πιστεύουν ότι η καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού δημιουργεί νέες επιπλοκές.

    [19] (Κ) ΕΕ - Προεδρία - Κανονισμοί για Τ/Κ

    Kινητικότητα προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης του χρηματοδοτικού κανονισμού (259 εκατ. ευρώ) για τους Τ/Κ από τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο επικρατεί στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της λουξεμβουργιανής προεδρίας.

    Κοινοτικές πηγές θεωρούν πιθανή μια ανάληψη πρωτοβουλίας της λουξεμβουργιανής προεδρίας προς αυτή την κατεύθυνση, πριν την ολοκλήρωση της θητείας της (στις 30 Ιουνίου).

    Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι Τουρκοκύπριοι, διαπιστώνοντας ότι κινδυνεύουν να χάσουν το 50% από το συνολικό ποσό της βοήθειας, λόγω παρέλευσης των προθεσμιών, φαίνεται ότι αποδέχονται την αποσύνδεση των δύο κανονισμών.

    Την αλλαγή στάσης των Τουρκοκυπρίων επιβεβαίωσε στους κοινοτικούς αξιωματούχους και ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε στις Βρυξέλλες ζήτησε την αποσύνδεση των δύο κανονισμών, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους θεωρούσε μέχρι τώρα «πακέτο» και έτσι τους πρότεινε στο Συμβούλιο Υπουργών.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν το διαφορετικό πρόσημο που παρουσίασαν τελικά οι δύο βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.195,98 μονάδες. Αντίθετα οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,05% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,54 μονάδες. Η πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 235.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,07% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 401,3 μονάδες.

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Μουσική συναυλία για την Κύπρο στη Γερμανία

    Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία συναυλία του μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Γεωργίου στην πόλη Weissenfels στη Γερμανία.

    Σε χαιρετισμό του, ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στο Βερολίνο Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, ευχαρίστησε τους οργανωτές και επαίνεσε το Δήμο της πόλης για το αστείρευτο ενδιαφέρον τους για την Κύπρο.

    Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία και η Κύπρος είναι χώρες τις οποίες σημάδεψε η ιστορική εμπειρία και τα κοινά βιώματα με μια μόνο διαφορά, ότι δηλαδή η Γερμανία κατάφερε να υπερβεί τη διαίρεσή της, να ενώσει ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και να καταστεί ξανά το γεωγραφικό κέντρο αυτής της Ενωμένης Ευρώπης.

    Η Κύπρος, είπε, ως μέρος πια της Ενωμένης Ευρώπης, και το πιο μακρινό της άκρο στην Ανατολή, δεν μπορεί παρά να ξεπεράσει τη δική της διαίρεση, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει και αυτή στο δικό της ιστορικό ρόλο, το ρόλο γέφυρας των λαών στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

    Η Κύπρος, κατέληξε ο κ. Πρέσβης, δεν μπορεί παρά να εδραιωθεί ως εκείνη η μακρινή γωνιά της Ευρώπης όπου η κουλτούρα της διασταυρώνεται με τις κουλτούρες άλλων ηπείρων και οι καρποί αυτής της σχέσης είναι πλούσιοι, σε γεύση, σε χρώμα, σε ήχο.

    [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επέκταση ορίου αφυπηρέτησης

    Μια ιδιαίτερα σημαντική τομή για τα κοινωνικά και οικονομικά πράγματα του τόπου χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός την πρόταση της κυβέρνησης για επέκταση του ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης των δημόσιων υπαλλήλων στο 63ο έτος ηλικίας, η οποία εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [23] (Κ) Αθήνα - Αρχηγός ΓΕΣ Τουρκίας - Ολοκλήρωση Επίσκεψης

    Με την επίσκεψη του στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του Στρατού Ξηράς στη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωσε σήμερα την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Αντιστράτηγος Γιασάρ Μπουγιουκανίτ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, η επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΣ, στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 24 Ιουνίου 2005, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του Αντιστράτηγου Νικολάου Ντούβα, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

    [24] (Κ) Αμρ Μούσα - Πρόγραμμα επίσκεψης στην Κύπρο

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και επίσημες συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα στην Κύπρο, στις 27 και 28 Ιουνίου.

    Ο κ. Μούσα θα συμμετάσχει επίσης στο ''Συμπόσιο Μέσης Ανατολής 2005 για τη Διαπραγμάτευση και την Επίλυση Διενέξεων'' που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 24 June 2005 - 17:49:24 UTC