Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπλόμπεργκ - Κύπρος - Επαφές
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Μετάλλια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπλόμπεργκ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Αυτοδιοίκησης Παλαιστινίων
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Μπλόμπεργκ - Συνάντηση (1)
  • [08] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Ευρωσύνταγμα - Αποχή
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Μπλόμπεργκ - Συνάντηση - Κανονισμοί - Ράις (2)
  • [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Παλαιστίνιος Υπουργός - Ισλαμική Διάσκεψη
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μπλόμπεργκ - Κυπριακό - Τουρκοκύπριοι
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Αυτοδιοίκησης Παλαιστινίων - Δηλώσεις Χριστόφια
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία
  • [16] (K) ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος
  • [17] (Κ) ΚΕ ΑΚΕΛ - Συνταγματική Συνθήκη ΕΕ - Απόρριψη

  • [01] (Κ) Μπλόμπεργκ - Κύπρος - Επαφές

    Ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Φινλανδός διπλωμάτης Γιάκο Μπλόμπεργκ αρχίζει σήμερα τον πρώτο κύκλο επαφών του στο νησί για το πολιτικό πρόβλημα και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Μπλόμπεργκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 0930, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στις 1200, ενώ στις 1100 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του θα συναντηθεί και με πολιτικούς αρχηγούς ενώ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Φινλανδός διπλωμάτης θα αναχωρήσει αύριο βράδυ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχόμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι αναμενόμενες αλυσιδωτές αυξήσεις σε άλλα αγαθά που θα προκαλέσει, πληροφορίες για πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου από την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, η έρευνα αμερικανικού κολοσσού για επανακήρυξη του ψευδοκράτους και η απόρριψη ως πυροτεχνήματος της δήλωσης του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Εξωτερικών είναι τα θέματα που προβάλλονται κατά κύριο λόγο στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης το παράπονο πατέρα που διερευνά η Επίτροπος Διοικήσεως για σύλληψη δωδεκάχρονου, στον οποίο φόρεσαν χειροπέδες και η εκδήλωση του ΑΚΕΛ στην οποία τιμήθηκαν όσοι πήραν μέρος στην αντίσταση κατά του χιτλεροφασιμού και οι βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Επανακήρυξη του ψευδοκράτους'' γράφει ότι η κύρια εισήγηση έρευνας που διεξήχθη στην Τουρκία και την Κύπρο, κατ΄ εντολή του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, από την αμερικανική εταιρεία Bear Stearns, είναι η επανακήρυξη του ψευδοκράτους προκειμένου να προσπελαστούν τα νομικά εμπόδια που υποχρεώνουν τους Τ/Κ σε διεθνή απομόνωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας "υπόσχεται" σε Αραβες επιχειρηματίες μόνιμη διαμονή στην Κύπρο και απόκτηση υπηκοότητας ενέργεια, που όπως γράφει, έχει ενοχλήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ'' γράφει ότι η κυβέρνηση διά του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου απέρριψε ως πυροτέχνημα τη νέα δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι επιθυμεί να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η αποναρκοθέτηση συμπληρώνεται τον άλλο μήνα, σημειώνοντας ότι η οδός Λήδρας και άλλες δίοδοι από και προς τα κατεχόμενα δεν άνοιξαν εξ υπαιτιότητας του κατοχικού στρατού αποκλειστικά.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Χειροπέδες σε δωδεκάχρονο'' γράφει ότι κάποιοι αστυνομικοί ξεπέρασαν τον υπερβάλλοντα ζήλο και πέρασαν χειροπέδες σε ανήλικο μαθητή, γιατί ήταν ''ατίθασος' και μετά τη σύλληψή του ζήτησε να μιλήσει με τους γονείς του. Προσθέτει ότι ο πατέρας του δωδεκάχρονου υπέβαλε παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως η οποία εξετάζει την υπόθεση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου θα εξαγγείλει το απόγευμα στο συνέδριο του κόμματος στο Συνεδριακό Κέντρο τη διατήρηση της ΕΥΡΩΔΗ στην πολιτική ζωή και το διαχωρισμό της από το νεοϊδρυθέν Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Θα μας κάψει όλους ο πυρετός του πετρελαίου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ενώ αναμένονται αύριο νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, νέο μέτωπο ανοίγει στον τομέα της ακρίβειας, αφού, όπως εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες, η διατήρηση των τιμών καυσίμων σε ψηλά επίπεδα θα λειτουργήσει ως παλλαπλασιαστής, δηλαδή θα πυροδοτήσει αυξήσεις ακόμα και εκεί που δεν δικαιολογούνται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην διπλωμάτης Ουίλιαμ Μάλινσον σε ομιλία του κατά την παρουσίαση βιβλίου του για την Κύπρο είπε ότι η λύση της Συμφωνίας Ζυρίχης - Λονδίνου ήταν ουσιαστικά λύση του ΝΑΤΟ και ότι το ίδιο το βρετανικό ΥΠΕΞ είχε σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα και την εγκυρότητα της συμφωνίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Η Κοντολίζα καλεί Ιακώβου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σκοπεύει να προσκαλέσει σύντομα στην Ουάσιγκτον τον Κύπριο ομόλογό της Γιώργο Ιακώβου. Προσθέτει ότι αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση επαναπροσέγγισης των δύο κυβερνήσεων από την περίοδο των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Βρετανού Πρεσβευτή στην Αθήνα Σάιμον Γκορ σε ελληνική εφημερίδα, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει επαρκές έδαφος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Υποκλινόμαστε στους αντιφασίστες'' γράφει ότι το χθεσινό μήνυμα της μεγαλειώδους εκδήλωσης, στην οποία το ΑΚΕΛ τίμησε, τη μοναδική στα πολιτικά χρονικά- απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 με την οποία καλούσε τα μέλη του να καταταγούν στις συμμαχικές δυνάμεις ενάντια στο χιτλεροφασισμό, είναι ότι το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και για να μην ξαναζήσει ποτέ πια η ανθρωπότητα το φασισμό. Σε άλλο θέμα γράφει η ΑΤΗΚ για το 2004 παρουσιάζει καθαρό πλεόνασμα 50,2 εκατομμυρίων λιρών σε σύγκριση με 64,8 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Μπλόμπεργκ - Κύπρος - Επαφές

    Ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Φιλανδός διπλωμάτης Γιάκο Μπλόμπεργκ αρχίζει σήμερα τον πρώτο κύκλο επαφών του στο νησί για το Κυπριακό και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Μπλόμπεργκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του θα συναντηθεί και με πολιτικούς αρχηγούς ενώ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε ''πυροτεχνήματα'' τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ''Φιλελεύθερο'' είπε ότι επιθυμεί να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ.

    ''Αυτά είναι πυροτεχνήματα. Υπάρχει μια συμφωνία βάσει της οποίας οι οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις, γίνονται μόνο υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ ή του Εκπροσώπου και χωρίς να υπάρχει αποχρών λόγος δεν θα αλλάξει αυτή η διαδικασία'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ταλάτ προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ο Τ/Κ ηγέτης ''μεταγενέστερα θα λέει: βλέπετε συναντηθήκαμε με βάση την ισότητα''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ''οι διευθετήσεις αυτές έγιναν από πολύ παλαιά και γίνονται σε κοινοτικό επίπεδο ότι είναι δύο ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι συναντώνται για να λύσουν το Κυπριακό κάτω από την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    Σε ερώτηση για την προσπάθεια που φαίνεται να καταβάλλεται για αποσύνδεση του κανονισμού της χρηματοδότησης της τ/κ κοινότητας από την ΕΕ με αυτόν του απευθείας εμπορίου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''είναι πολύ πιθανό να αποσυνδεθούν''.

    ''Το πράγμα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θέλω να πω πολλά γιατί αντιλαμβάνεστε είναι και λεπτό θέμα'', είπε ο κ. Ιακώβου και σημείωσε ότι ''πράγματι η λουξεμβουργιανή προεδρία ανέλαβε και πάλι μια πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο την αποσύνδεση των δυο κανονισμών όμως επί του παρόντος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στην επιτροπή που το εξετάζει''.

    Για τη θέση της δικής μας πλευράς ως προς την αποσύνδεση των δυο κανονισμών είπε ότι ''είναι κρυστάλλινη''.

    ''Είτε γίνεται απόλυτη αποσύνδεση είτε εάν αναβληθεί ο άλλος κανονισμός (του απευθείας εμπορίου) θα συζητηθεί μόνο στο πλέγμα το οποίο έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν δηλαδή άνοιγμα του λιμανιού και της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και διασφάλιση των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα''.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος της διαμαρτυρίας των Μουσουλμάνων της Βουλγαρίας τους οποίους η Δημοκρατία θεωρεί έποικους και δεν επέτρεψε την είσοδο τους χθες στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν είπε πως δεν εκτιμά ''ότι το θέμα αυτό θα προσφερθεί για μεγάλη εκμετάλλευση γιατί ήδη ενεργήσαμε προληπτικά''.

    Οπως είπε η κυπριακή κυβέρνηση πληροφόρησε ''την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διάφορες χώρες καθώς και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας τόσο εδώ όσο και στη Σόφια'', ότι δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας που ζουν στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι η ενέργεια της ομάδας των εποίκων ήταν ''σκηνοθετημένη''.

    Ο κ. Ιακώβου απαντώντας σε ερώτηση για την άφιξη απόψε του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Τζάακο Μπλόμπεργκ είπε ότι ο Φιλανδός διπλωμάτης ''γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό διότι διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος της χώρας του για το Κυπριακό και δεν αμφιβάλλω ότι θα ασχοληθεί με το Κυπριακό'' κατά τις εδώ επαφές του.

    Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Τουρκία είναι η μοναδική υπεύθυνη για τη μη λύση του Κυπριακού και τα πρόσφατα γεγονότα το έχουν αποδείξει, υπογράμμισε χθες ο Υπουργού Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σημειώνοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν μένει απαθής στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας και όσων την στηρίζουν.

    Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Τιμής και Δόξας των Αγωνιστών του χωριού Μοσφίλι, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η ε/κ πλευρά εισήλθε σε μια διαδικασία έντονης διπλωματικής δραστηριότητας με στόχο την εξεύρεση λύσης λειτουργικής, βιώσιμης, στηριγμένης στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ δήλωσε πολλές φορές έτοιμη να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις χωρίς επιδιαιτησία, προηγούμενη συμφωνία ή ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    Οπως είπε, για ένα ολόκληρο χρόνο η Τουρκία, η ηγεσία του ψευδοκράτους και άλλες δυνάμεις διαστρέφοντας την πραγματικότητα εξαπέλυαν επίθεση εναντίον της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς κατηγορώντας την για δήθεν άρνηση συνεργασίας με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    ''Η αποστολή του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε κατάρρευση τους ψευδείς ισχυρισμούς σε βάρος της ε/κ πλευράς. Και όχι μόνο. Γιατί ακριβώς άρχισαν να εκδηλώνονται οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική δηλώνοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της'', είπε.

    Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία, οχυρωμένη πίσω από το ''ναι'' των Τ/Κ και των εποίκων στο περσινό δημοψήφισμα, θέτει ως μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ενώ δεν έχει τη λύση ως προτεραιότητα αλλά την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    ''Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα και δεν αφήνουν περιθώρια σε κανένα για να αναγνωρίσει ότι μοναδικός υπαίτιος για τη μη λύση και τη στασιμότητα είναι η Τουρκία. Μπροστά σ αυτή την κατάσταση η δική μας πλευρά δεν μένει απαθής παρακολουθώντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας και όσων την στηρίζουν. Αντιθέτως, μπήκαμε σε μια διαδικασία έντονης διπλωματικής δραστηριότητας με στόχο την εξεύρεση λύσης λειτουργικής, βιώσιμης, στηριγμένης στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο'', είπε.

    Επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης που θα τερματίζει τα δεδομένα της κατοχής και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες σε μια επανενωμένη πατρίδα.

    ''Ενα και πλέον χρόνο μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στο πλαίσιο της οποίας διαφαίνεται η προοπτική ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ'', είπε.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι θα πρέπει να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    ''Ο χρόνος παγιώνει την διχοτόμηση'', προειδοποίησε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε ότι ''δυστυχώς στην τελευταία του έκθεση ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ έκρινε πως το χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι τόσο ευρύ που δεν είναι συνετό εκ μέρους του ΟΗΕ να επαναρχίσει μια νέα πρωτοβουλία''.

    Κληθείς στην συνέχεια να απαντήσει εάν ενέργειες όπως η κάθοδος στην Κύπρο υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων θα συντείνουν στην αλλαγή του κλίματος ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ''είναι θετικό το ότι η Ευρώπη ασχολείται με το Κυπριακό όμως δεν εκτιμούμε πως θα αλλάξουν τα πράγματα από την στιγμή που στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών κρίνουν πως δεν είναι σοφό και συνετό λόγω του εύρους του χάσματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσει ένας νέος διάλογος''.

    Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Πρέντεργκαστ - Αβέρωφ Νεοφύτου

    Την εκτίμηση ότι «το να αποδιδόμαστε σε θρηνωδίες και απαισιοδοξία» δεν προσφέρουμε «οτιδήποτε θετικό στην υπόθεση της Κύπρου όπως πράττει ο Δημοκρατικός Συναγερμός», εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η έκθεση του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι τόσο καλή για την Κύπρο και δεν αφήνει προοπτικές για αισιοδοξία, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''η έκθεση Πρέντεργκαστ δεν είναι για πανηγυρισμούς»

    Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως συζητήθηκε το Κυπριακό κατά τρόπο πολιτικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας «είναι μια σημαντική πρόοδος» ενώ θα πρέπει, όπως είπε, «να εκτιμήσουμε θετικά» και το άλλο πολύ σημαντικό γεγονός, δηλαδή την ευκαιρία που είχαν «η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία να δώσουν το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν κατάθεση προς υιοθέτηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ που είχε ετοιμαστεί μετά το δημοψήφισμα».

    Το γεγονός, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ότι υπάρχει παραδοχή πως «πρέπει να υπάρξουν αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν για να γίνει αποδεκτό» και από τον κυπριακό λαό «είναι επίσης θετικό» και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις, περαιτέρω προσπάθειες, περαιτέρω ανίχνευση του εδάφους προτού υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία».

    Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    Την εκτίμηση ότι «ήδη υπάρχει ένα νέο κλίμα» στις χώρες μέλη της ΕΕ και στα σοσιαλιστικά κόμματα αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα και ότι «έχουν ξεπεραστεί οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου» εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη πως «είναι κατανοητό ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι μια επιστροφή στο παρελθόν και μια εμμονή σε αντιλήψεις που είχαν διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα».

    Σημείωσε επίσης πως αυτό που χρειάζεται είναι «μια αποφασιστική στήριξη της ανάγκης να υπάρξει λύση, να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή του κόσμου που ανήκει στον ευρωπαϊκό χώρο».

    Σε δηλώσεις χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Βιέννη όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με Πρωθυπουργούς και αρχηγούς των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών μελών της ΕΕ.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Βετεράνοι Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Εκδήλωση

    Το ΑΚΕΛ τίμησε χθες σε μεγάλη εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία τους Κύπριους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι εθελοντικά κατατάχθηκαν με τις δυνάμεις εναντίον του χιτλεροφασισμού.

    Σε ομιλία του για τα 60χρονα της αντιφασιστικής νίκης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι ''η συναδέλφωση των δύο κοινοτήτων στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο της κοινής μας ιστορίας, που προσφέρεται για να οικοδομήσουμε στις σημερινές συνθήκες την επαναπροσέγγιση και την τόσο αναγκαία κοινή πάλη για να επανενώσουμε την πατρίδα μας σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας και μακριά από τις οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις''.

    Οπως ανέφερε, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν αδελφωμένοι Ε/Κ και Τ/Κ, κάτι που αποτέλεσε απόρροια της αγάπης για την ελευθερία, για την κοινή πατρίδα και αιώνων ειρηνικής συμβίωσης, η οποία βρήκε τη συνέχεια της στους κοινούς αγώνες Ε/Κ και Τ/Κ εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή στα μετέπειτα χρόνια.

    ''Καλέσαμε σ αυτή τη γιορταστική εκδήλωση όλους τους βετεράνους του πολέμου Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμένηδες, Μαρωνίτες και Λατίνους, ανεξάρτητα αν κατατάχθηκαν με το σύνθημα του ΑΚΕΛ ή με οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία. Εμείς τιμούμε όλους τους αντιφασίστες μαχητές όποια ιδεολογία και αν πρεσβεύουν, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν'', σημείωσε.

    Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως ο κόσμος οφείλει τη νίκη κατά του χιτλεροφασισμού κατά κύριο λόγο στην Σοβιετική Ενωση και τον Κόκκινο Στρατό και αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα και οι κομμουνιστές στην Εθνική Αντίσταση των λαών.

    ''Ακόμα μια ιστορική αλήθεια που δεν μπορεί να παραχαραχθεί και που εμάς του ΑΚΕΛ μας δίνει το δικαίωμα να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί συνιστά μια δοξασμένη σελίδα του παγκόσμιου κινήματος της Αριστεράς'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος συνέβαλε στον αγώνα για συντριβή του χιτλεροφασισμού με τριάντα περίπου χιλιάδες, άντρες και γυναίκες εθελοντές, ενώ δυόμισι περίπου χιλιάδες ήταν οι Κύπριοι εθελοντές που αιχμαλωτίστηκαν και ρίχτηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Τρίτου Ράιχ.

    Σημείωσε επίσης ότι εθελοντής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε και ο Γλαύκος Κληρίδης, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρευρέθηκε και τιμήθηκε μαζί με τους άλλους βετεράνους στην εκδήλωση.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η Κύπρος, που πολέμησε για την ελευθερία του κόσμου, εξακολουθεί να αγωνίζεται για τη δική της ελευθερία και για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της.

    ''Η πάλη για την απαλλαγή της πατρίδας από την τουρκική κατοχή και για την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας συνεχίζεται. Από το βήμα αυτής της εκδήλωσης βεβαιώνουμε τον Κυπριακό λαό ότι το ΑΚΕΛ πιστό στην ιδεολογία και την ιστορία του, πιστό στις πάγιες του θέσεις στο Κυπριακό, πιστό στις παρακαταθήκες της 16ης Ιουνίου 1943 θα βρίσκεται πάντα στις πρώτες γραμμές του αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας'', συνέχισε.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Εποικοι - Βούλγαρο-μουσουλμάνοι

    Η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι αποφασισμένη να μην κάνει καμία υποχώρηση πάνω σε θέματα εποικισμού» μέχρις ότου αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Πρόσθεσε ότι «το θέμα του εποικισμού όπως και το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων είναι δύο πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα και δεν μπορούμε να αφήνουμε να εξελίσσονται για να μας δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα και στο νομικό πλαίσιο».

    Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που κατέβαλε ομάδα 200 μουσουλμάνων εποίκων βουλγαρικής καταγωγής να εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να ψηφίσει στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα αυτή. Η ομάδα εμποδίστηκε από την κυπριακή αστυνομία στο οδόφραγμα.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι μόνο σε τρεις Βούλγαρο-μουσουλμάνους επετράπη να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές «επί τη βάσει των στοιχείων που έφεραν στα διαβατήριά τους. Φαίνεται ότι αυτοί ήταν επισκέπτες και επομένως επί τη βάσει του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης δικαιούνταν να περάσουν», είπε.

    Ανέφερε ότι στους υπόλοιπους «από τα διαβατήρια των οποίων δεν φαινόταν ότι ήταν επισκέπτες αλλά έποικοι δεν επετράπη να περάσουν. ''Τελικά όπως γνωρίζετε ούτε οι τρεις στους οποίους επετράπη να περάσουν δεν πήγαν να ψηφίσουν» στη βουλγαρική πρεσβεία στη Λευκωσία, είπε ο Υπουργός.

    Σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή «είναι προβοκατόρικη, οργανωμένη από τις κατοχικές αρχές και αποσκοπεί στο να εκθέσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι τάχατες δεν αφήνει ή εμποδίζει την άσκηση εκλογικών δικαιωμάτων κάποιων Ευρωπαίων πολιτών».

    Χρήστος Παναγόπουλος - Αναχώρηση

    «Οι σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, Κύπρου - Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο» δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος που αναχώρησε χθες από την Κύπρο ύστερα από πενταετή υπηρεσία, προσθέτοντας πως οι δεσμοί αυτοί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο ''κτίζουμε για να πετύχουμε την πολυπόθητη επανένωση» της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε περηφάνια γιατί ήρθε στην Κύπρο «με τις αγωνίες, τις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού» και φεύγει με την ικανοποίηση ότι αναχωρεί από μια χώρα κράτος μέλος της ΕΕ''.

    Ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε όλους τους Κύπριους για τις εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπό του.

    Ταυτόχρονα ευχήθηκε σε όλους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους φίλους και αδελφούς Κυπρίους στο τελευταίο χωριό «όλα τα καλά και ευτυχία» και εξέφρασε την πεποίθηση «πολύ γρήγορα να δούμε την προσδοκία όλων μας, την επανένωση της Κύπρου, να γίνεται πραγματικότητα».

    Νίκος Κουτσού - Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εξαγγελία υποψηφιότητας

    Ο Νίκος Κουτσού εξήγγειλε χθες την υποψηφιότητά του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του νεοσυσταθέντος Ευρωπαϊκού Κόμματος.

    Οι εκλογές θα γίνουν στο ιδρυτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος την Κυριακή 3 Ιουλίου. Οι υποψηφιότητες για τις θέσεις του προέδρου, αναπληρωτή προέδρου και αντιπροέδρου θα υποβληθούν την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 0900-1200 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    [04] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Μετάλλια

    Ενα χάλκινο μετάλλιο στην άρση βαρών με τον Νάσο Ρούσο έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής η Κύπρος στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αλμερία της Ισπανίας, κατατάσσοντας την στη 15η θέση του πίνακα μεταλλίων.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπλόμπεργκ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιάκο Μπλόμπεργκ.

    Η συνάντηση που έγινε στην παρουσία του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσου Τζιωνή και του Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ κράτησε περίπου μία ώρα.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Αυτοδιοίκησης Παλαιστινίων

    Την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής, τόσο του Κυπριακού όσο και του Παλαιστινιακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ επεσήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερεκάτ.

    Σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων έγινε αλληλοενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στο Παλαιστινιακό και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα κοινά σημεία που χαρακτηρίζουν τα δύο προβλήματα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Μπλόμπεργκ - Συνάντηση (1)

    Μια σε βάθος συζήτηση για το Κυπριακό είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Πρέσβη Γιάκο Μπλόμπεργκ, Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ολι Ρεν.

    ''Στη συνάντηση έγινε μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για την επίλυση των δύο κανονισμών (χρηματοδοτικού και απευθείας εμπορίου) αλλά και για τις προοπτικές έναρξης μιας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού'', ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Ιακώβου.

    [08] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Ευρωσύνταγμα - Αποχή

    Αποχή θα τηρήσει το Κίνημα Οικολόγων κατά την ψηφοφορία στη Βουλή στις 30 Ιουνίου για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος.

    Την απόφαση έλαβε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων σε συνεδρία το περασμένο Σάββατο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η απόφαση για αποχή λήφθηκε γιατί δεν έχει γίνει αποδεκτή η θέση των Οικολόγων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ''κεφαλαιώδες θέμα'', και λόγω της άρνησης της κυβέρνησης για αναβολή της συζήτησης ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων στη Γαλλία και Ολλανδία.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/6/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/6/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5720               0,5754
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4702               0,4730
    Λίρα Αγγλίας              0,8597               0,8648
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/6/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/6/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4298            0,4332
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3607            0,3635
    Δολάριο Καναδά                  0,3800            0,3830
    Κορώνα Δανίας                   0,0767            0,0773
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0720            0,0725
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0608            0,0612
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3705            0,3734
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Μπλόμπεργκ - Συνάντηση - Κανονισμοί - Ράις (2)

    Οι προοπτικές έναρξης μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό καθώς και οι κανονισμοί για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και για το απευθείας εμπόριο, συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Πρέσβη Γιάκο Μπλόμπεργκ, Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και αναφερόμενος στους δύο κανονισμούς ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά οι Τ/Κ θα δεχθούν την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού χωρίς διασύνδεση. Ωστόσο, όπως είπε, εάν επιμένουν σε οποιασδήποτε μορφής διασύνδεση, τότε δεν θα υιοθετηθεί.

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Παλαιστίνιος Υπουργός - Ισλαμική Διάσκεψη

    Τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής στις θέσεις της Κύπρου ενόψει της αυριανής συνόδου της Ισλαμικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Υεμένη ζήτησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου από τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής Σαέμπ Ερεκάτ.

    ''Του έθεσα το θέμα της Ισλαμικής Διάσκεψης. Το έθεσα και ως θέμα κάποιου παραλληλισμού ότι η υιοθέτηση από την Ισλαμική Διάσκεψη των τουρκικών θέσεων υποσκάπτει τις θέσεις των Παλαιστινίων όσων αφορά δικαιώματα προσφύγων, εποίκων ή αυτά τα οποία προσπάθησε να αναγνωρίσει το σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Ιακώβου μετά τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  245.699,52
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,28    -0,31    238.210,59
    FTSE/CySE 20                           401,13    -0,04    110.655,58
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.203,45    -0,02    110.186,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.018,15     1,69     73.773,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          949,13    -1,06      4.859,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.196,29     0,03    183.959,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.230,40    -0,04     64.582,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    981,20     5,95      8.978,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            929,11    -0,22     51.197,31
    FTSE Med (24/6/2005)                 7.681,40    -0,16
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μπλόμπεργκ - Κυπριακό - Τουρκοκύπριοι

    Αντιμέτωπη με μια κατοχική δύναμη, που είναι ταυτόχρονα και περιφερειακή υπερδύναμη, το βασικό εργαλείο και όπλο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η νομιμότητά της, εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρέσβη Γιάκο Μπλόμπεργκ, Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, αρχίζει μια αποστολή ''ενδιαφέρουσα και δύσκολη'' που στοχεύει εκ μέρους του κ. Ρεν να διαδραματίσει ρόλο βοηθητικό προς την κατεύθυνση των προσπαθειών των ΗΕ μέσω του ΓΓ για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Αυτοδιοίκησης Παλαιστινίων - Δηλώσεις Χριστόφια

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής Σαέμπ Ερεκάτ.

    Σε δηλώσεις μετά τη εγκάρδια, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση που κράτησε πέραν της μιας ώρας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έγινε ανασκόπηση προβλημάτων, όπως διαμορφώνονται μέσα από τα συγκρουόμενα συμφέροντα και τη νέα τάξη πραγμάτων.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία

    Τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συναντήσεις συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν οριακή μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,03%, κλείνοντας στις 1.196,29 μονάδες. Αντίθετα, οριακή πτώση σε ποσοστό 0,31% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,28 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 245.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,04% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 401,13 μονάδες.

    [16] (K) ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2005 σε 900 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 800 εκατ. ευρώ που ήταν την ίδια χρονική περίοδο του 2004.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 135% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2004. Η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 1,1 δις ευρώ και σημείωσε επίσης αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    [17] (Κ) ΚΕ ΑΚΕΛ - Συνταγματική Συνθήκη ΕΕ - Απόρριψη

    Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ επικύρωσε σήμερα την κατ΄ αρχήν απόφασή της για απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στις κομματικές ομάδες βάσης.

    Η ΚΕ του ΑΚΕΛ, που συνήλθε σήμερα, έχει δώσει εντολή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις να επεξηγήσει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τους λόγους που οδηγούν το κόμμα στην απόφαση να καταψηφίσει την έγκριση της Συνθήκης.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι «το 99% και πλέον των μελών του κόμματος έχουν εγκρίνει την κατ΄ αρχήν εισήγηση της ΚΕ» που ήταν η καταψήφιση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 27 June 2005 - 17:49:20 UTC