Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN
  • [04] (Κ) Πάφος - Ακάμας - Καρχαρίας
  • [05] (Κ) Μάτσης - Ημερίδα ''Η Κύπρος στην Ευρωζώνη''
  • [06] (Κ) Λονδίνο - Επιθέσεις - Οδηγός λεωφορείου

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προσπάθειες των βρετανικών αρχών για εντοπισμό των δραστών της επίθεσης στο Λονδίνο και η κατάσταση της υγείας των δύο Κύπριων που τραυματίστηκαν κρίσιμα από την επίθεση, η λήξη της απεργίας των εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ύστερα από συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών, και το χάος που δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο από την απεργία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η ολοκλήρωση χθες των εισαγωγικών εξετάσεων, η ενδεχόμενη μετακίνηση του Μάκη Κεραυνού από το Υπουργείο Οικονομικών σε υψηλόβαθμη θέση στον τραπεζικό τομέα και η γέννηση από τα φλαμίγκο αυγών για πρώτη φορά στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Τρομοκυνηγητό'', γράφει ότι αγώνα δρόμου για εντοπισμό των δραστών της επίθεσης στο Λονδίνο ξεκίνησαν οι βρετανικές αρχές, και πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έργο της αλ Κάιντα. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ανατρέψει τη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροδρομίων, αλλά εκείνο που μπορεί να κάνει, αν αποδειχθεί ότι έγινε παρατυπία, είναι με το πόρισμά της να δώσει την ευκαιρία σε όσους υπέβαλαν καταγγελία να ζητήσουν αποζημιώσεις.

    Η "Μάχη", στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Χάος στα αεροδρόμια", γράφει ότι χαώδης κατάσταση δημιουργήθηκε χθες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μετά την "απαράδεκτη αιφνιδιαστική απεργία" στην οποία κατήλθαν οι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας. Αλλού γράφει ότι νέες σοβαρές καταγγελίες εναντίον του διορισμένου από τον Υπουργό Εσωτερικών κοινοτάρχη του κατεχόμενου Κορμακίτη, Ιωάννη Τσουτζούκη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Οι υπογραφές έφεραν χάος'', γράφει ότι ανάφλεξη προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία με την κοινοπραξία Hermes Airports για τα νέα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, και οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας κατήλθαν σε απεργία. Γράφει, επίσης, ότι τέλειωσαν χθες οι εισαγωγικές εξετάσεις και 7.500 υποψήφιοι αναμένουν τώρα τα αποτελέσματα που θα είναι έτοιμα γύρω στις αρχές Αυγούστου.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ξέφυγαν από την κόλαση'', γράφει ότι οι Κύπριοι ξέφυγαν από το μακελειό του Λονδίνου, αλλά η αγωνία για την τύχη τους συνεχίζεται, σημειώνοντας ότι ο καθηγητής Φίλιππος Πάτσαλος και η Ντανιέλα Κόλια είναι κρίσιμα τραυματισμένοι. Γράφει, επίσης, ότι για πρώτη φορά τα φλαμίγκο γέννησαν αυγά στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι στην Αλυκή Ακρωτηρίου βρέθηκαν 25 φωλιές, στις οποίες υπήρχε από ένα αυγό που δεν είχε εκκολαφθεί.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Χάος - Απελπισία στα αεροδρόμια'', γράφει ότι εικόνες πρωτοφανούς χάους υπήρχαν χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω της απεργίας του ωρομίσθιου προσωπικού, αμέσως μόλις ενημερώθηκε ότι υπογράφεται η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροδρομίων με τη μέθοδο ΒΟΤ. Γράφει, επίσης, ότι η μετακίνηση του Μάκη Κεραυνού από το Υπουργείο Οικονομικών σε υψηλόβαθμη θέση στον τραπεζικό τομέα φέρνει στην επιφάνεια θέμα ανασχηματισμού.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Μετρούν πληγές'', γράφει ότι καθώς οι βρετανικές αρχές ασφαλείας ψάχνουν τους δράστες των αιματηρών επιθέσεων στην καρδιά του Λονδίνου, ο φόβος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων πλανάται πάνω από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η αστυνομία δεν κατάφερε ακόμη να φθάσει σε ένα από τα βαγόνια υπόγειου συρμού. Γράφει, επίσης, ότι λύθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα η απεργία των εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ύστερα από συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο βασικό της θέμα με τίτλο "Χαμός στο αεροδρόμιο" αναφέρεται στην απεργία στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και γράφει ότι το αεροδρόμιο ήταν πλημμυρισμένο με σκηνές αγριότητας, μιζέριας και χάους από νωρίς χθες, καθώς 5.000 επιβάτες αφίξεων και αναχωρήσεων επηρεάστηκαν από την απεργία, στην οποία κατήλθε το προσωπικό του αεροδρομίου. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διατήρησε τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Αγνοούμενοι - Λείψανα

    Για αυθαίρετες ενέργειες εκ μέρους της τ/κ πλευράς έκανε χθες λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί φύλαξης 60 λειψάνων αγνοουμένων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, σε υπόγειο του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών και άμυνας των κατεχομένων.

    ''Ολα αυτά τα οποία κάνουν οι Τούρκοι ή λέγουν ότι κάνουν, ή λέγουν ότι έχουν βρει λείψανα και ότι τα κρατούν είναι εκτός διαδικασίας, είναι επικίνδυνα πράγματα όσον αφορά το θέμα της ταυτοποίησης των λειψάνων. Θα πρέπει να αποφεύγονται'', σημείωσε.

    ''Συνεπώς πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό στοιχείο και υπερβολής και ένα σοβαρό στοιχείο εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης τόσο και στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό'', είπε ο κ. Ιακώβου, σημειώνοντας πως το θέμα θα εξεταστεί στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που άνοιξε χθες στη βρετανική Υπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία για τα θύματα των προχθεσινών επιθέσεων στο Λονδίνο.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του βιβλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ''διαβιβάζω τη συμπάθεια και τις ειλικρινείς μας ευχές προς τα θύματα και τις οικογένειές τους για αυτές τις απαράδεκτες και βάρβαρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα χθες στο Λονδίνο''.

    Πρόσθεσε πως ''ο κυπριακός λαός θεωρεί ότι αυτές οι επιθέσεις είναι γενικές επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων των λαών σε όλο τον κόσμο''.

    Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν οι Πρεσβευτές της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ολλανδίας.

    Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κατά το άνοιγμα του βιβλίου συλλυπητηρίων, ο Υπατος Αρμοστής Πίτερ Μίλετ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα μηνύματα συλλυπητηρίων που έχει ήδη δεχθεί.

    Λονδίνο - Εκρήξεις - Κύπριοι

    Ο κυπριακής καταγωγής Φίλιππος Πάτσαλος που βρίσκεται στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Royal London θα υποβληθεί σήμερα σε δεύτερη εγχείριση σε μια προσπάθεια να σωθεί το δεύτερο του πόδι.

    Ο 52 ετών καθηγητής έχασε το πόδι του σε μια από τις προχθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Η 19χρονη Ελληνοκύπρια Ντανιέλα Κόλια που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Royal Free πρόκειται να υποβληθεί επίσης σήμερα σε εγχείρηση.

    Ο οδηγός του λεωφορείου, Γιώργος Ψαραδάκης κρητικής καταγωγής και παντρεμένος με Κύπρια, ο οποίος ήταν οδηγός του μοιραίου λεωφορείου είναι εντελώς καλά ύστερα από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο.

    Οι αρχές του απαγόρευσαν να προβεί σε δηλώσεις, επειδή αποτελεί βασικό μάρτυρα για την έκρηξη στο όχημα που στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς επιβάτες. Το σπίτι του φρουρείται από την αστυνομία.

    Η Στέλλα Λυκούργου δεύτερης γενεάς Κυπριοπούλα, που επέβαινε σε μια από τις αμαξοστοιχίες, όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις περιέγραψε σε δήλωση της στο ΚΥΠΕ τις δραματικές ώρες.

    ''Ήρθε μια στιγμή που όλοι πίστευαν ότι έφτασε το τέλος. Μια γυναίκα δίπλα μου έσκυψε στο σταυρό που έχω στο λαιμό μου και τον φίλησε. Προσευχήθηκα και εγώ, σκεπτόμενη τις κυριότερες στιγμές στη ζωή μου και τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα'', είπε η Στέλλα.

    Σήμερα στο Λονδίνο τέθηκαν σε λειτουργία ο υπόγειος σιδηρόδρομος και τα λεωφορεία στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου.

    Ο αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας Ιαν Μπλερ σε δήλωσή του είπε ο τελικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να φτάσει τους 50 προσθέτοντας ότι ακόμα και αν είναι μεγαλύτερος δεν πρόκειται να φτάσει τους εκατό.

    Μόσχα - Μολυβιάτης - Λαβρόφ - Λονδίνο

    Την απερίφραστη καταδίκη τους και τον αποτροπιασμό τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας Πέτρος Μολυβιάτης και Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση τους.

    Παράλληλα εξέφρασαν τη συμπάθεια τους στις οικογένειες των θυμάτων, στην βρετανική κυβέρνηση και στο βρετανικό λαό επισημαίνοντας την ανάγκη στενής συνεργασίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Πάφος - Δώρος Θεοδώρου - Τρομοκρατία

    Και στην Κύπρο εφαρμόζεται η αυξημένη επαγρύπνηση των σωμάτων ασφαλείας όπως συμβαίνει και με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στη Βρετανία δήλωσε χθες από την Πάφο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Τα μέτρα, ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, εφαρμόζονται «τόσο σε χώρους βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων κυρίως, όσο και στα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία».

    Υπουργός Αμυνας - Τρομοκρατικό κτύπημα στη Βρετανία

    Το ΓΕΕΦ έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αστυνομία και τις Βρετανικές Βάσεις, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στη Βρετανία, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Καταδικάζοντας το τρομοκρατικό κτύπημα, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως «είναι κτυπήματα απέναντι στις κοινωνίες μας, στον πολιτισμό μας, απέναντι στην ανθρωπότητα και είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο».

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Βρετανία - Συλλυπητήριο τηλεγράφημα

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας Alistair Darling για τα θύματα των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, απέστειλε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Στο τηλεγράφημα ο κ. Θράσου τονίζει την ετοιμότητα του Υπουργείου Συγκοινωνιών για συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της τρομοκρατίας.

    ΑΚΕΛ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις

    Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του καταδικάζει με αποτροπιασμό τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Λονδίνο και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

    ''Η απάνθρωπη αυτή ενέργει συνιστά στίγμα για τον πολιτισμό'', αναφέρει το ΑΚΕΛ και επαναλαμβάνει τη θέση του ότι ''η τρομοκρατία από οπουδήποτε και αν προέρχεται δεν προάγει ούτε στο ελάχιστο τους αγώνες των λαών ενάντια στη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων για εθνική ανεξαρτησία''.

    ΔΗΚΟ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις

    Το Δημοκρατικό Κόμμα με χθεσινή του ανακοίνωση καταδικάζει έντονα τις χθεσινές τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο και εκφράζει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του προς το βρετανικό λαό.

    Διακηρύσσει παράλληλα την καταδίκη κάθε είδους τρομοκρατίας και συστρατεύεται με τη διεθνή νομιμότητα στον αγώνα για την πάταξή της.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιθέσεις στο Λονδίνο

    To ΚΣ ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως ''οι επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών, η αφαίρεση ανθρώπινων ζωών και η πρόκληση τραυματισμών με αυτό τον απεχθή τρόπο δεν μπορεί να έχει καμιά απολύτως δικαιολογία''.

    ''Για μια ακόμα φορά τονίζουμε την ανάγκη να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα αίτια της τρομοκρατίας που είναι η φτώχια και η άνιση κατανομή πλούτου και τεχνολογίας και οι παραβιάσεις των αρχών της διεθνούς νομιμότητας σε διάφορες περιοχές του κόσμου'', σημειώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Κίνημα Οικολόγων - Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει με βδελυγμία και αποτροπιασμό την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου.

    Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει ''εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στο λαό της Βρετανίας. Θεωρούμε την τρομοκρατία μια εντελώς απαράδεκτη, απάνθρωπη και βάρβαρη πρακτική. Τέτοιες πράξεις δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι από τους παγκόσμιους δυνάστες, προκειμένου να εξαπολύσουν άδικες και εξίσου τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων λαών''.

    ΕΔΗ - Λονδίνο - Επιθέσεις

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες μαζί με ολόκληρη τη δημοκρατική ανθρωπότητα καταδικάζουν με αποτροπιασμό τη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ως ενέργεια που στρέφεται κατά τις ανθρώπινης ζωής, του πολιτισμού και της ανοικτής, δημοκρατικής κοινωνίας, ανακοίνωση των ΕΔΗ αναφέρει.

    ''Εκφράζουμε τη συμπάθεια και αλληλεγγύη μας προς το βρετανικό λαό και τη πολυπολιτισμική κοινωνία του Λονδίνου και της Μεγάλης Βρετανίας'', προσθέτουν οι ΕΔΗ.

    ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα με ανακοίνωση του εκφράζει τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν χθες στο Λονδίνο.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκόμματος Δημήτρης Συλλούρης απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα στο Βρετανό Υπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ, στον οποίο εκφράζει εκ μέρους του κόμματος, συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    ΣΕΚ - Λονδίνο - Επιθέσεις

    Η ΣΕΚ καταδικάζει με βδελυγμία τις πολυαίμακτες τρομοκρατικές επιθέσεις στο κέντρο του Λονδίνου. Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης απέστειλε χθες συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τα βρετανικά Συνδικάτα εκφράζοντας τη βαθειά του θλίψη για τα θύματα και τους τραυματισμούς αθώων πολιτών της τρομοκρατικής επίθεσης.

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και προς τον Υπάτο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η τρομοκρατία κάθε μορφής αποτελεί μόνιμη απειλή για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και θα πρέπει να καταπολεμηθεί στη ρίζα της.

    ΥΠΕΞ - Συντονιστής Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεως - Τηλεφωνήματα

    Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεως που λειτουργεί στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε από χθες 500 - 700 τηλεφωνήματα από άτομα που ήθελαν να μάθουν για τους οικείους τους στο Λονδίνο, δήλωσε ο Συντονιστής του Κέντρου Αργύρης Αντωνίου.

    ''Εχουμε λάβει αρκετά τηλέφωνα από Κύπριους πολίτες και ακόμη και από ξένους που διαβιούν στην Κύπρο για δικούς τους που διαμένουν στην Αγγλία'', ανέφερε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας πως είναι αρκετές οι περιπτώσεις που έχουν επιλυθεί είτε μέσω του Υπουργείου είτε από τους ίδιους τους συγγενείς που αναζητούσαν τους δικούς τους και πως ''δεν έχουμε υποθέσεις που εκκρεμούν''.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας - Συνάντηση

    Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και διεθνή θέματα με επίκεντρο τα γεγονότα στο Λονδίνο βρίσκονταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης στη Μόσχα των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, που θα λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

    ''Επιθυμούμε την επανένωση του νησιού, ώστε όλοι οι κάτοικοι του, Ε/Κ και Τ/Κ να απολαύσουν τα αγαθά της ειρήνης, της ειρηνικής συμβίωσης και της συμμετοχής στην ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι ο ρυθμός πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη και η έκβαση αυτής της πορείας θα εξαρτηθεί από την Τουρκία και την ανταπόκριση της στα κριτήρια που θέτει η ΕΕ σε κάθε υποψήφια χώρα.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ και το Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ είπε ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ατμόσφαιρα φιλίας και κατανόησης και πνεύμα συνεργασίας, γεγονός που όπως είπε, αντανακλά τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με τη Ρωσία και οι οποίες πηγαίνουν πολύ πίσω στο βάθος της ιστορίας.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Τουρκία - Πιέσεις

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως πρέπει να δοθεί το μήνυμα διεθνώς και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προ την Τουρκία, προσθέτοντας ότι όσοι ενδιαφέρονται για λύση και τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλεια, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, οφείλουν να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας.

    Μιλώντας στην ετήσια χοροεσπερίδα της περιφερειακής οργάνωσης Σολιάς ο κ. Ομήρου είπε ότι ''η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία αντί να ανταποκριθούν θετικά, προβάλλουν τις παράνομες και δόλιες αξιώσεις τους για αναβάθμιση του ψευδοκράτους'', συμπληρώνοντας πως ''ζητούν θρασύτατα άρση της δήθεν απομόνωσης, νομιμοποίηση των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα και εμπορικές σχέσεις με παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Υπ. Συγκοινωνιών - Hermes - Υπογραφή συμφωνίας

    Υπεγράφη χθες στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων η Συμφωνία Παραχώρησης με την Κοινοπραξία Hermes Airports, που προνοεί την ανάπτυξη και διαχείριση των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου για 25 χρόνια, με τη μέθοδο του ΒΟΤ (Build - Operate - Transfer).

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και εκ μέρους της Κοινοπραξίας ο Νίκος Σιακόλας της εταιρείας Cyprus Trading Corporation Ltd.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι η συμφωνία είναι ''το μεγαλύτερο κατασκευαστικό συμβόλαιο που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία'', σημειώνοντας ότι ''αφορά την κατασκευή δύο αερολιμένων έναντι συνολικής κατασκευαστικής δαπάνης της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ και τη διαχείρισή τους με συνολικά προβλεπόμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ''.

    Εξήγησε ότι η πρώτη φάση του νέου Αερολιμένα Λάρνακας θα μπορεί να εξυπηρετεί 7,5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει και τη δεύτερη φάση, με την οποία θα επεκταθεί το αεροδρόμιο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί 9 εκ. επιβάτες ετησίως με πολύ ψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ ο νέος Αερολιμένας Πάφου θα μπορεί να εξυπηρετεί 2,7 εκ. επιβάτες ετησίως.

    Ο νέος Αερολιμένας Λάρνακας θα είναι έτοιμος σε 3,5 χρόνια μετά την υπογραφή της Οικονομικής Συμφωνίας, δηλαδή σε περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ ο νέος Αερολιμένας Πάφου θα είναι έτοιμος σε 2,5 χρόνια μετά την Οικονομική Συμφωνία, δηλαδή σε περίπου τρία χρόνια.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Συνδικαλιστικές οργανώσεις

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέληξαν αργά απόψε σε κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία αν εγκριθεί από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα αρθεί η απεργία.

    Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ σε μετέπειτα σύσκεψη αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών μέτρων στα οποία κατήλθε χθες το ωρομίσθιο προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

    ΕΕ - Eurostat - Επενδύσεις - Κύπρος

    Σε 1 δις ευρώ ανήλθαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο το 2004, ενώ οι κυπριακές επενδύσεις στο εξωτερικό έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) της ΕΕ.

    Ειδικότερα, το 2004 επενδύθηκαν στην Κύπρο 500 εκατ. ευρώ προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη και 500 εκατ. ευρώ, που είχαν προέλευση τρίτες χώρες. Το ίδιο έτος επενδύθηκαν κυπριακά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ σε χώρες της ΕΕ και 300 εκατ. ευρώ σε τρίτες χώρες.

    ΕΕ - «Λεονάρντο ντα Βίντσι» - Κύπριοι

    Το 2005 θα λάβουν μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Λεονάρντο ντα Βίντσι» 258 Κύπριοι ασκούμενοι.

    Συνολικά στην ΕΕ θα λάβουν μέρος 68.526 ασκούμενοι, οι οποίοι με κοινοτική επιχορήγηση εργάζονται για ένα χρονικό διάστημα σε χώρα διαφορετική της μόνιμης κατοικίας τους.

    ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία ΠΑΔΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε χθες συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) τα οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης, Πολιτειακός Βουλευτής στις ΗΠΑ Δημήτριος Γιάνναρος δήλωσε μετά τη συνάντηση πως το θέμα της Κύπρου ''μας ενδιαφέρει από πολλά χρόνια και προσπαθούμε και εμείς βεβαίως να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί μια δίκαιη λύση γιατί δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου, είναι θέμα του Ελληνισμού της ελληνικής ιστορίας και θα συνεχίσουμε βεβαίως και εμείς τον αγώνα''.

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον βουλευτή και επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και τον Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρήστο Πουργουρίδη, εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

    ΕΣΚ - Δολοφονηθέντες Τ/Κ δημοσιογράφοι - Εκδήλωση μνήμης

    Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην εκδήλωση μνήμης στον Κουτλού Ανταλί και άλλους Τ/Κ δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν από σοβινιστικές τουρκικές οργανώσεις, μαρτυρεί την πρόθεση της κυπριακής πολιτείας να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στη μάχη δικαίωσης που δίδουν η οικογένεια και οι φίλοι του δολοφονηθέντος Τ/Κ δημοσιογράφου.

    Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Ανδρέας Καννάουρος σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΣΚ και το Ιδρυμα Κουτλού Ανταλί, στη δημοσιογραφική εστία τιμήθηκε η μνήμη των Ανταλί, Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, Αϊχάν Χικμέτ και του Αχμέτ Γκιουρκάν.

    ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα για 2004

    Ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) Σταύρος Κρεμμός χαρακτήρισε καλά τα αποτελέσματα του 2004, σημειώνοντας ότι παρά τη μείωση των τελών και την εισαγωγή του ανταγωνισμού, ο κύκλος εργασιών της Αρχής αυξήθηκε κατά 8,5 εκ. λίρες, ποσοστό 4%.

    Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα του 2004 σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κρεμμός είπε ότι στο νέο περιβάλλον του ανταγωνισμού η ΑΤΗΚ δοκιμάζεται καθημερινά.

    ''Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, η ΑΤΗΚ μαθαίνει να αντεπεξέρχεται και μέσα απ΄ όλα αυτά αναδύεται βελτιωμένη, καλύτερη, ισχυρότερη'', είπε προσθέτοντας πως η Αρχή ''δίνει καθημερινά εξετάσεις και με τελικό βαθμολογητή τον πελάτη καταφέρνει όχι μόνο να περνά τις εξετάσεις αλλά και να διακρίνεται''.

    Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Οικονομία

    Οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς ώστε να υπαγορεύουν μεταβολή στα επιτόκια, δήλωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα.

    Μετά την απόφαση της Επιτροπής, τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (overnight lending facility) παραμένουν στο 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, στον προβληματισμό που δημιουργεί η τιμή του πετρελαίου, αλλά και στις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο εγχώριο μέτωπο και ιδιαίτερα στον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιούνιο έχει υποχωρήσει στο 1,7% σε σύγκριση με το 2,8% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2004.

    ''Η Επιτροπή, συνεκτιμώντας τα πιο πάνω δεδομένα, καθώς και το γεγονός ότι προέβη πρόσφατα σε δύο σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια, αποφάσισε στο παρόν στάδιο να τηρήσει στάση αναμονής, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια της ΚΤ της Κύπρου αμετάβλητα'', πρόσθεσε.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,03%, κλείνοντας στις 1.187,81 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,79% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,71 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 214.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 28% του ημερήσιου τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 1,04% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 398,46 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Φιλικοί αγώνες

    Ανόρθωση, Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ έδωσαν χθες βράδυ τους πρώτους φιλικούς τους αγώνες στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων.

    Ανόρθωση και Ομόνοια περιορίστηκαν στη λευκή ισοπαλία, ενώ ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 4-1 τον Εθνικό Αχνας.

    Ανόρθωση - Τσάμπιονς Λιγκ - Αναχώρηση για Μινσκ

    Η πρωταθλήτρια Κύπρου, Ανόρθωση, αναχωρεί αύριο το πρωί για το Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα αντιμετωπίσει την τοπική Δυναμό σε αγώνα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 12 Ιουλίου, στις 19:00 (τοπική ώρα) στο στάδιο της Δυναμό.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ

    Η κυπελλούχος Ομόνοια και ο δευτεραθλητής ΑΠΟΕΛ δίνουν την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, τους πρώτους αγώνες τους για τον πρώτο προκριματικό γύρο του ποδοσφαιρικού κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η Ομόνοια αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ τη Χιμπέρνιανς Μάλτας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 20.00.

    Ο ΑΠΟΕΛ θα ταξιδέψει στη Μάλτα για τον αγώνα του με την Μπιρκικάρα, που θα αρχίσει στις 22.00 ώρα Κύπρου.

    [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναχωρεί τη Δευτέρα το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στη σύνοδο του ECOFIN η Μεγάλη Βρετανία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες που έχει θέσει στα πλαίσια της Προεδρίας της από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005.

    [04] (Κ) Πάφος - Ακάμας - Καρχαρίας

    Καρχαρίας βάρους 260 κιλών και μήκους δυόμισι μέτρων πιάστηκε σήμερα στα δίκτυα ερασιτεχνών ψαράδων ανοικτά του Ακάμα.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόδρομος Μαλιετζής, ερασιτέχνης ψαράς για πολλά χρόνια, ανέφερε ότι συνήθως αυτού του είδους ψάρια βρίσκονται σε βάθος μεταξύ εκατόν και διακοσίων μέτρων και ότι ο συγκεκριμένος καρχαρίας πιάστηκε στα δίκτυα τους όταν τα είχαν ρίξει για να αλιεύσουν ένα ''μεγάλο ορφό''.

    [05] (Κ) Μάτσης - Ημερίδα ''Η Κύπρος στην Ευρωζώνη''

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει ότι η Τουρκία θα υπογράψει πριν την 3η Οκτωβρίου το πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και Εισηγητής για τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ραϊμερ Μπόικε.

    Σε ομιλία του σε Ημερίδα Η Κύπρος στην Ευρωζώνη - Ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι επιδράσεις στην κυπριακή οικονομία", που πραγματοποιήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Γιαννάκη Μάτση και τελούσε υπό την αιγίδα του ΕΛΚ, ο κ. Μπόικε είπε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ταυτόχρονα και την πλήρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, διαφορετικά "πώς θα αρχίσει διαπραγμάτευση ένα υποψήφιο κράτος μέλος χωρίς να αναγνωρίζει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης", όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [06] (Κ) Λονδίνο - Επιθέσεις - Οδηγός λεωφορείου

    Ο 50χρονος Γιώργος Ψαραδάκης, Κρητικός, οδηγός του μοιραίου λεωφορείου που ήταν στόχος μιας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου που κατέληξε σε 13 τουλάχιστον νεκρούς και πολλούς τραυματίες, περιέγραψε σήμερα τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν, ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει όσο του ήταν δυνατό τους επιβάτες του.

    Σε δηλώσεις του στα βρετανικά μέσα επικοινωνίας, ο κ. Ψαραδάκης είπε ότι κανονικά δεν θα οδηγούσε εκείνο το λεωφορείο εκείνη την ημέρα, αλλά έγινε ανταλλαγή την τελευταία στιγμή με ένα συνάδελφο του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 July 2005 - 17:49:08 UTC