Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Πρόκριση Ανόρθωσης
  • [02] (Κ) Λονδίνο - Ομογένεια - Διαμαρτυρία - Τουρκική πρεσβεία
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ - Μήνυμα - Τουρκική εισβολή
  • [06] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [07] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Προσχέδιο ψηφίσματος - Επίσκεψη Παπαδόπουλου
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΑΗΙ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Επιστολή - Απολογίες προς Ε/Κ
  • [09] (Κ) ΓΟΔΗΚ - Ψήφισμα - Πρεσβείες
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Σερβίας/Μαυροβουνίου - Συνομιλίες - Συμφωνίες
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πούτιν - Τ/Κ
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συνάντηση με Ράις
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [20] (Κ) ΔΕΑ - Συνεδρίαση - Εκταφές
  • [21] (Κ) Λονδίνο - Εκρήξεις
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήλωση Ταλάτ
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νομοσχέδιο για αντιμισθία βουλευτών

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Πρόκριση Ανόρθωσης

    Η πρωταθλήτρια Ανόρθωση πέρασε στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και θα αγωνιστεί στις 26 Ιουλίου στο ΓΣΠ εναντίον της τουρκικής ομάδας της Τραπεζούντας (Τράμπζονσπορ).

    Χθες βράδυ στο στάδιο της πρωτεύουσας η Ανόρθωση νίκησε με 1-0 τη Δυναμό Μινσκ. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα σημείωσε στο 70' λεπτό ο Κωνσταντίνος Σαμάρα.

    Στον πρώτο αγώνα στη Λευκορωσία η Ανόρθωση είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1.

    [02] (Κ) Λονδίνο - Ομογένεια - Διαμαρτυρία - Τουρκική πρεσβεία

    Η παροικία της Βρετανίας έδωσε χθες βράδυ την αγωνιστική παρουσία της στην πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία, στο κεντρικό Λονδίνο, ενώνοντας τη δική της φωνή με την αντικατοχική φωνή της Κύπρου.

    Εκατοντάδες ομογενείς, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί νέοι, συμμετείχαν στην εκδήλωση, την τελευταία των φετεινών κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση που θα έχει ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, οι δηλώσεις του Τόμας Γουέστον για το Κυπριακό, οι δηλώσεις εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ σε σχέση με τη θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό, η χθεσινοβραδινή απόφαση για αναστολή της απεργίας των φορτηγατζήδων, η πιθανότητα αναπομπής του νόμου για τις αυξήσεις των απολαβών βουλευτών και άλλων αξιωματούχων, οι χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής, οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην Κύπρο και η αντιπαράθεση φαρμακοποιών και φαρμακεμπόρων με το Υπουργείο Υγείας είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επίθεση φαρμακοποιών'' αναφέρει πως ''πυρ και μανία'' είναι για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί που με χθεσινή ανακοίνωσή τους εξαπολύουν επίθεση κατά του Υπουργού Υγείας και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, αφού, όπως τονίζουν, περίμεναν πέντε ολόκληρους μήνες να αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας για τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αλλού σημειώνει πως ο πρώην ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε στο τουρκικό κανάλι NTV πως ''οι απαιτήσεις της ε/κ πλευράς σχετικά με το σχέδιο Ανάν είναι ενάντια στη φύση του σχεδίου'' και επέρριψε πλήρως την ευθύνη του αδιεξόδου σε αυτήν.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Κίνδυνος black out'' γράφει πως με black out, του οποίου οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες απειλείται η Κύπρος, λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη λειτουργικότητά του ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Μονής. Χθες σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας και της Λάρνακας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να ζητήσει από την Τουρκία όπως συμμορφωθεί αμέσως και πλήρως προς την απόφαση του ΕΔΑΔ όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων κατατέθηκε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Το έκαψαν το φαγητό'' πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε ακόμα το νόμο για τις αυξήσεις στις απολαβές των βουλευτών και άλλων αξιωματούχων και δεν πρόκειται να το κάνει αν δεν λάβει θετική γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Σύμφωνα με την εφημερίδα το ενδεχόμενο αναπομπής, εν μέσω θερινών διακοπών της Βουλής, προβάλλει πλέον ως πολύ πιθανό. Αλλού αναφέρει πως με σειρά εκδηλώσεων κυβέρνηση, κόμματα και οργανώσεις επιχείρησαν χθες να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για την τραγωδία της Κύπρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Υποπτες ασπιρίνες'' αναφέρει πως εισήχθησαν ασπιρίνες σε συσκευασία, η οποία ήταν αφορμή να απορριφθεί προσφορά του Προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών. ''Οι ασπιρίνες βρίσκονταν σε νοσοκομειακή συσκευασία των 1000 δισκίων, χωρίς επισήμανση και φύλλο οδηγιών χρήσης στην ελληνική γλώσσα, όπως απαιτεί ο σχετικός νόμος'', γράφει η εφημερίδα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σε επιφυλακή βρίσκεται από σήμερα το πρωί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς λόγω του καύσωνα δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να εκδοθεί διάταγμα αναστολής εργασίας σε ανοικτούς χώρους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ρίχνουν γέφυρες και στη Λευκωσία'' γράφει ότι δύο ταξίδια, που χρονικά θα συμπέσουν θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί την Τρίτη με το Βρετανό Πρωθυπουργό και ο Υπουργός Εξωτερικών με την Αμερικανίδα ομόλογό του τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί το Αζερπαϊτζάν να μην πραγματοποιήσει πτήσεις προς τα παράνομα κατεχόμενα αεροδρόμια της Κύπρου.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ανατολή και διάσπαση'' γράφει ότι οι φορτηγατζήδες μετά από έντονες συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και διάσπαση, αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία επανέλαβε τη συνέπειά της στην θέση αρχών στο Κυπριακό με δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ο οποίος είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια λύση σταθερή, βιώσιμη και δίκαιη που θα στηρίζεται σε συμφωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Μπορεί να καθόμαστε πάνω σε ένα απόθεμα πετρελαίου αξίας 400 δις δολαρίων;'' γράφει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θάλασσες γύρω από την Κύπρο υπολογίζονται στα έξι με οκτώ δισεκατομμύρια βαρέλια και έχουν αξία περίπου 400 εκατ. δολάρια, δηλαδή 60 φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι κυβερνητικοί γιατροί προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι εάν δεν προβεί σε σοβαρές αλλαγές στο σύστημα δημόσιας υγείας, αυτό θα καταρρεύσει.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τύμβος Μακεδονίτισσας - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Την επιδίωξη της ε/κ πλευράς για μια λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε χθες το πρωί στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

    Αναφερόμενος στα τριανταένα χρόνια που έχουν περάσει χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Τριανταένα χρόνια είναι πολλά, όπως όλοι λένε, όμως ο χρόνος δεν θα μας πιέσει να δεχθούμε μία λύση που δεν θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο».

    «Επιδιώκουμε», συνέχισε, «μία λύση το συντομότερο δυνατό, μια λύση βασισμένη στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    ΥΠΕΞ Κύπρου - ΗΠΑ - Συνάντηση

    Με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ Κύπρου καθώς και τη δημιουργία μιας στενότερης σχέσης συνεργασίας στο μέλλον, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις.

    Ο κ. Ιακώβου ανακοίνωσε χθες ότι η κ. Ράις τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

    «Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κ. Κοντολίζα Ράις με έχει προσκαλέσει να επισκεφθώ την Ουάσιγκτον. Η επίσκεψή μου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα όπου και θα έχω συνάντηση μαζί της στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα)», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Η συνάντηση, πρόσθεσε, θα «καλύψει όλες τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και ασφαλώς το Κυπριακό».

    ΕΕ - COREPER - Πρωτόκολλο - Τουρκία

    Το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) των κρατών μελών της ΕΕ.

    Από τη συζήτηση και τις παρεμβάσεις που έγιναν προέκυψε σαφέστατα το συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει το συντομότερο το πρωτόκολλο και επίσης ότι δεν θα πρέπει η Αγκυρα να κάνει κάποια συνοδευτική δήλωση που θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό πρόβλημα. Δόθηκε επίσης η διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που η δήλωση της Τουρκίας απαιτεί απάντηση της ΕΕ, τότε αυτή θα προετοιμασθεί με την καθοδήγηση της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου Υπουργών.

    Η θέση που ανέπτυξε ο εκπρόσωπος της Κύπρου στη συνεδρία ήταν ότι το πρωτόκολλο θα πρέπει να υπογραφεί άμεσα, διότι είναι η ελάχιστη υποχρέωση για την Τουρκία, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι έλαβαν το λόγο υποστήριξαν την κυπριακή θέση για άμεση υπογραφή του κειμένου του πρωτοκόλλου από την Τουρκία. Από την πλευρά της, η Βρετανική Προεδρία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Τουρκία θα υπογράψει μέσα στις επόμενες μέρες.

    ΕΕ - Αζερμπαϊτζάν - Κατεχόμενα - Πτήσεις

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί τη στάση του Αζερμπαϊτζάν μετά την πρόθεση ιδιωτικής εταιρίας της χώρας αυτής να αρχίσει πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου από τις 31 Ιουλίου, και αν χρειαστεί θα λάβει τα αναγκαία μέτρα.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, την γνωστή ως COREPER 1, που ασχολείται με τα πιο τεχνικά θέματα (εσωτερική αγορά, γεωργία, εμπόριο κλπ).

    Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει με συνέπεια ότι οποιαδήποτε σχέδια στον τομέα της ευθυγράμμισης του επιπέδου ανάπτυξης των δύο κοινοτήτων της Κύπρου πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του ενιαίου οικονομικού συστήματος της Κύπρου και στην εγκαθίδρυση σχέσεων, ανάμεσα στις οποίες και οικονομικές, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Πρόσθεσε πως ''ακριβώς αυτός ο δρόμος και όχι η εμβάθυνση του οικονομικού διαχωρισμού μπορεί να υποβοηθήσει στην επίλυση και των πολιτικών πτυχών για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νέα στοιχεία σε σχέση με τη ρωσική στάση στο Κυπριακό, μετά και τη συζήτηση του θέματος κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Γιακοβένκο είπε πως ''η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζει δραστήρια να μετέχει στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, ενός από τα παλαιότερα διεθνή προβλήματα, το οποίο συγκεντρώνει την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ και πολλές δεκαετίες''.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Ιρλανδίας - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμοντ Αχερν εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη μεγάλη υποστήριξη της Κύπρου προς το περιεχόμενο των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για αναμόρφωση του ΟΗΕ.

    Ο κ. Αχερν μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Οι δύο Υπουργοί είχαν αρχικά κατ'ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Αχερν, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Ιρλανδός Υπουργός πήρε εντολή από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μαζί με άλλους επιφανείς πολιτικούς, να εξηγήσουν στις χώρες μέλη το περιεχόμενο των προτάσεων για την αναμόρφωση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της επίσκεψής του κ. Αχερν στην Κύπρο, είπε.

    Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός Υπουργός είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να διαπιστώσει τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο πακέτο αναμόρφωσης του συστήματος του ΟΗΕ, και διαπίστωσε μεγάλη υποστήριξη προς το πακέτο, «δεδομένου ότι η Κύπρος είχε συγκεκριμένη πρόταση ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναμορφωθεί ο οργανισμός''.

    Στο μεταξύ ο κ. Αχερν έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια αναδόμησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο κ. Αχερν, ως ένας εκ των εκπροσώπων του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα, πληροφορήθηκε για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γραμματέας ΕΣ ΠΑΣΟΚ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο την Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Δέχθηκε επίσης τον Υπουργό Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας Λουίζ Φερνάντο Φούρλαν, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο.

    ΥΠΕΞ Σερβίας και Μαυροβουνίου - Αφιξη

    Εφτασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών Σερβίας και Μαυροβουνίου Vuk Draskovic για διήμερη επίσκεψη κατά την οποία θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς θα συναντηθεί επίσης με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, με τον Πρόεδρο της Βουλής, με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου με τον οποίο και θα υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων

    Τη διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, η Βουλή των Ελλήνων και η Πρόεδρός της Αννα Ψαρούδα Μπενάκη είναι κοντά στον κυπριακό λαό και στην ηγεσία του έδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων που επισκέπτεται την Κύπρο για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής του 1974.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκρέκας, είπε πως η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα βοηθήσει ώστε και οι δυο χώρες να πορευτούν στο χρόνο με επίλυση θεμάτων αλλά και με ισχυροποίηση τόσο οικονομική και κοινωνική αλλά και διεθνή παρουσία.

    Πρόσθεσε πως ''με καλό χειρισμό των θεμάτων, με καλή προετοιμασία αλλά και με καλή συνεργασία μπορούμε και πιστεύω ότι θα πετύχουμε αυτό που έχουμε βάλει ως στόχο, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να φέρουν την ειρήνη στο νησί, στους Ελληνοκύπριους αλλά και στους Τουρκοκύπριους''.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε μετά τη συνάντηση πως επαναβεβαίωσαν τις στενότατες σχέσεις μεταξύ του ελληνικού και του κυπριακού κοινοβουλίου ''και την κοινή μας θέληση να συνεχίσουμε στο διεθνή χώρο αλλά και στις μεταξύ μας διμερείς ανταλλαγές την προσπάθειά μας για το καλό της κοινής μας υπόθεσης για λύση στο Κυπριακό αλλά και για αντιμετώπιση των προβλημάτων που είναι μπροστά στην Ελλάδα σε σχέση και με την Τουρκία''.

    Πρόσθεσε πως ''είναι κοινή η θέση μας ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να προχωρήσει στο δρόμο της προς την ευρωπαϊκή ένταξη πράγμα το οποίο θα την οδηγήσει, λέμε φυσιολογικά, σε θέσεις πιο λογικές στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας''.

    Βουλή Κοινοτήτων - Σχέδιο ψηφίσματος - Αγνοούμενοι

    Σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να ζητήσει από την Τουρκία όπως συμμορφωθεί αμέσως και πλήρως προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων, κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων με υποστηρικτικές υπογραφές των τριών Εργατικών βουλευτών, Allan Meale, Rudi Vis και Edward Ohara.

    Η κατάθεση του σχεδίου ψηφίσματος έγινε με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να υιοθετήσει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου με την οποία η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του δικαιώματος ζωής, ελευθερίας και ασφάλειας των Κυπρίων αγνοουμένων όπως και των δικαιωμάτων των συγγενών τους, σαν αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Γκιουλ

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος καταδίκασε έντονα και απερίφραστα την έλευση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλλάχ Γκιουλ στα κατεχόμενα, ως εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης στον εορτασμό της επετείου της εισβολής.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου παραμένουν ακέραιες.

    Οι όποιες πρόσφατες εξελίξεις και οι προσπάθειες απενοχοποίησης της Τουρκίας, σημείωσε, ουδόλως απαλλάσσουν την κατοχική δύναμη από τις ιστορικές αυτές ευθύνες, όσο μάλιστα το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

    Είπε πως η Τουρκία συντηρεί στην Κύπρο το μεγαλύτερο αναχρονισμό στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο, με την παρουσία στρατού κατοχής και τη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα εισηγήθηκε στον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Dan Fried την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μια σημαντική και χρήσιμη χειρονομία στην κατεύθυνση καλύτερης κατανόησης των θέσεων της δικής μας πλευράς.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε επίσης από τον Αμερικανό αξιωματούχο όπως ασκήσουν οι ΗΠΑ την επιρροή τους στην Γραμματεία του ΟΗΕ προκειμένου να διοριστεί το ταχύτερο δυνατόν ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, ο οποίος θα αναλάβει εντατικές επαφές για την δημιουργία των προϋποθέσεων επανάληψης του διαλόγου.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέπτυξε στον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών σε έκταση το Κυπριακό και παρέθεσε αναλυτικά τις ανησυχίες και προβληματισμούς της ε/κ πλευράς καθώς και τις διεκδικούμενες αλλαγές, όπως αυτές αποτυπώνονται στην κωδικοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη βελτίωσης και αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου σημειώνοντας επίσης την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν αισθήματα πικρίας, δυσπιστίας και καχυποψίας στην ε/κ πλευρά.

    Τόμας Γουέστον - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Απευθείας πτήσεις

    Ο πρώην Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, επέρριψε την ευθύνη για μη λύση στο Κυπριακό στην ε/κ πλευρά.

    Σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο κ. Γουέστον είπε πως οι απαιτήσεις της ε/κ πλευράς σχετικά με το σχέδιο Ανάν είναι ενάντια στην φύση του σχεδίου''.

    ''Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι δεν είναι δυνατόν να τύχουν διαπραγμάτευσης αυτές οι απαιτήσεις'', είπε ο κ. Γουέστον που πρόσθεσε πως ''η ε/κ πλευρά είναι ο λόγος που δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό''.

    Οπως ανέφερε το σχέδιο Ανάν ήταν το καλύτερο σχέδιο για μια διευθέτηση στο Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ αλλά όχι οι ΗΠΑ, θα αποφασίσουν για το μέλλον των Τ/Κ.

    Υπουργός Οικονομικών - Μνημόσυνο πεσόντων - Ομιλία

    Αμετάθετος στόχος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως ο ίδιος πολλές φορές έχει εξαγγείλει, και της Κυβέρνησής του, παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, με μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, Ε/Κ και Τ/Κ, μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τη διαίρεση, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''έχουμε καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε έτοιμοι και επιθυμούμε διακαώς την επανάληψη του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Η προσπάθεια αυτή όμως δεν πρέπει να περιορίζεται από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Η λύση πρέπει να προέλθει από ένα ελεύθερο διάλογο, από μια ειλικρινή διάθεση συνδιαλλαγής, από μια γνήσια διαπραγμάτευση'', είπε ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας πως ''με τις προϋποθέσεις αυτές και ενωμένοι όλοι μαζί, σ΄ ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, μπορούμε να δώσουμε πρακτική υπόσταση στον πόθο και στο στόχο της λύσης''.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Εκδήλωση Μνήμης

    Αν η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και οι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού συνεχίσουν να υποβαθμίζουν τις ενοχές της Τουρκίας στο κυπριακό πρόβλημα, η λύση θα απομακρύνεται, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση ''Μέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνα'' που διοργάνωσε χθες το ΔΗΚΟ στον Αγιο Κασσιανό, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''η εμμονή μας σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να θεωρείται ούτε υπερβολική απαίτηση, ούτε ακραία επιδίωξη και σίγουρα ούτε απροθυμία για λύση''.

    ''Θέλουμε λύση σήμερα'', τόνισε ο κ. Κλεάνθους . Μια λύση, όμως, δίκαιη και ισορροπημένη που θα δίνει προοπτική για το μέλλον, όχι μια οποιαδήποτε λύση. Σ αυτή τη θέση παραμένουμε σταθεροί και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να κατανοήσει και η διεθνής κοινότητα την ανάγκη να εργαστεί για μια τέτοια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση'', συμπλήρωσε.

    ''Μια λύση που θα είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που θα προέλθει μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και κανενός άλλου'', τόνισε ο κ. Κλεάνθους.

    Σημείωσε ότι με ακόμα πιο συστηματικές και εντατικές προσπάθειες και με τη στήριξη του Προέδρου Παπαδόπουλου από τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού, η διεθνής κοινότητα θα αντιληφθεί ότι το Κυπριακό πρέπει να βρει τη λύση του στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε, παράλληλα, ότι το κυπριακό πρόβλημα, λόγω μεθοδεύσεων κάποιων ισχυρών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας και με τη συνέργια και τη συνυπευθυνότητα της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και με τη συνέργια ντόπιων προηγούμενων διαχειριστών του προβλήματος, επιχειρήθηκε να εκφυλιστεί και με το σχέδιο Ανάν να οδηγηθεί σε μια απαράδεκτη κατάληξη.

    ΕΔΕΚ - Γιώργος Βαρνάβα - Πεσόντες Αμμοχωστιανοί

    Η ε/κ πλευρά θέλει από το 1974 λύση του Κυπριακού προβλήματος ''που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων του νησιού, Ε/Κ και Τ/Κ, Αρμενίων και Λατίνων», δήλωσε χθες βράδυ ο βουλευτής Αμμοχώστου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε στέλνουμε το μήνυμα «σε αυτούς που αμέσως μετά την 23η Απριλίου άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει, ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους».

    Ο κ. Βαρνάβα μιλούσε σε εκδήλωση που έγινε στο Μνημείο Πεσόντων Αμμοχωστιανών στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια που διοργανώθηκε από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

    Αντικατοχική εκδήλωση - Λήδρα Πάλας

    Δήμοι, κοινότητες, σωματεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις διατράνωσαν χθες βράδυ στην αντικατοχική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας ότι δεν αποδέχονται και δεν θα δεχθούν ποτέ την κατοχή και τα παράγωγα της, αλλά θα διεκδικήσουν την απελευθέρωση της πατρίδας.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι ο λαός στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου απέρριψε την ρατσιστική, αποικιοκρατική, διχοτομική φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν και όχι τις λεπτομέρειες, και πρόσθεσε ότι οι συγγραφείς του σχεδίου και οι συνεπικουρούντες ημέτεροι επιχειρούν το βρικολάκιασμα του με επιμέρους τροπολογίες, εμπαιγμό που ο λαός δεν θα ανεχθεί.

    Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσαν Δήμοι, Κοινότητες, σωματεία και Μη-κυβερνητικές εκδηλώσεις στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ακόμη πως ''δεν θα ανεχθούμε καταστρατήγηση της λαϊκής θέλησης, ούτε επιδιαιτησίες, χρονοδιαγράμματα και δημοψηφίσματα του γνωστού τύπου''.

    Στη δική του ομιλία του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι οι αξίες της ΕΕ και το κεκτημένο στην Κύπρο βρίσκονται αντιμέτωπα με την ξένη στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό.

    Πρόσθεσε ότι για την κατάσταση αυτή ''η ΕΕ έχει ευθύνες έναντι των αρχών με βάση τις οποίες συλλειτουργούν 25 χώρες αλλά και έναντι ενός Κράτους μέλους της, που το έδαφος του, Ευρωπαϊκό έδαφος, είναι παράνομα διαιρεμένο'' υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ''η ενεργός ανάμειξη της ίδιας της ΕΕ στη διαδικασία λύσης ενός προβλήματος που αφορά σε πολίτες και σε έδαφος που ανήκουν σ αυτήν''.

    Κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να παρακολουθήσουν την τουρκική στρατιωτική μηχανή που πανηγυρίζει σήμερα στη κατεχόμενη Λευκωσία και επισημαίνοντας ότι ''οι θύτες αλλά ταυτόχρονα και αιτητές για ένταξη στην ΕΕ, προκλητικά διατρανώνουν την παράνομη κατοχή τους''.

    Εξάλλου, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στην εκδήλωση δηλώνεται η στήριξη των διοργανωτών και των συμμετεχόντων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος καλείται να μην υποκύψει σε εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις και να διεκδικήσει δυναμικά μια δίκαιη και δημοκρατική λύση που θα διασφαλίζει και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κυπρίων πολιτών.

    Η λύση, προστίθεται στο ψήφισμα, πρέπει να διασφαλίζει την εδαφική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε πρόταση λύσης η οποία δεν θα συνάδει με τα προαναφερθέντα δεν θα γίνει αποδεκτή.

    Ταυτόχρονα καλείται ο ΟΗΕ και ΕΕ να δεσμευτούν ότι οποιαδήποτε μελλοντική πρόταση ή προσπάθεια για λύση του Κυπριακού θα συνάδει με τις αρχές που διακηρύσσουν οι δύο οργανισμοί και θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Υποστήριξαν την ανάγκη ανάπτυξης επαφών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ νοουμένου ότι οι επαφές αυτές θα γίνονται με την αμοιβαία κατανόηση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των νομίμων κατοίκων της Κύπρου θα αποτελούν πάντοτε το πρώτο και κύριο μέλημα της οποιασδήποτε συνάντησης.

    Αθήνα - Σπηλιωτόπουλος - Γεωργής - Επέτειος Εισβολής

    Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και του Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Γεωργή, τελέστηκε χθες το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο Μνημείο Πεσόντων στην Κύπρο στο «Αλσος Στρατού» στο Γουδί.

    «Σήμερα (χθες) τιμούμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στην Κύπρο το 1974, τους Ελλαδίτες και Ε/Κ που αντιτάχθηκαν στην εισβολή του Αττίλα», δήλωσε μετά την τελετή ο κ. Σπηλιωτόπουλος και επεσήμανε πως «31 χρόνια μετά, αυτή η θυσία δεν έχει ακόμα δικαιωθεί και η διεθνής νομιμότητα για την οποία έχασαν τη ζωή τους δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί στη νήσο».

    Πρόσθεσε πως «ακόμα σήμερα στέκεται όρθιο το τελευταίο τείχος της ντροπής της Ευρώπης» και υπογράμμισε οτι «με την ευκαιρία της σημερινής, εορτής, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες αυτούς ας σηματοδοτήσουμε την υποχρέωση και την ευθύνη όλων μας να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό το δίκαιο και να δικαιωθεί η Κύπρος».

    Απο την πλευρά του ο κ. Γεωργής αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας για την οργάνωση της σεμνής τελετής προς τιμήν αυτών που έπεσαν στην Κύπρο, υπογράμμισε πως «η θυσία τους αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της ελληνικής αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό».

    Αθήνα - Παπανδρέου - 31η επέτειος εισβολής

    Την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην εξεύρεση λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μιας Κύπρου επανενωμένης μέσα στα πλαίσια τη Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμα του με αφορμή την 31η επέτειο από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει πως η επίλυση του Κυπριακού «αποτελεί προτεραιότητα για κάθε δημοκράτη στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, ευθύνη και χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να μην γίνει η Κύπρος συνώνυμη των «χαμένων ευκαιριών», για να πέσει το «τείχος της Λευκωσίας», για μια Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική, χωρίς την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής».

    Διαβεβαιώνει, ταυτόχρονα, πως «το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους, ως βαθιά πολιτικό ζήτημα συμφιλίωσης και ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και επανενωμένης Κύπρου, αποτέλεσε και θα συνεχίζει να αποτελεί σταθερά βασική προτεραιότητα του Κινήματός μας''.

    Αθήνα - ΣΥΝ - Τουρκική εισβολή - Μαύρη Επέτειος

    «Η επίλυση του Κυπριακού, η άρση της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου προς όφελος Ε/Κ και Τ/Κ και του κοινού τους μέλλοντος, θα αποτελέσει και δικαίωση όσων αγωνίστηκαν για ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Ο ΣΥΝ στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει πως ''όσο καθυστερεί η λύση τόσο αυξάνονται τα δυσμενή δεδομένα για την επίτευξή της» και πως «ο ΟΗΕ οφείλει να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, για μια λύση το ταχύτερο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των αποφάσεων του και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    ΚΟΠ - Προεδρία - Κουτσοκούμνης

    Ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κωστάκης Κουτσοκούμνης θα ανακηρυχθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα στη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας για ακόμη μια θητεία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΠ, έληξε στις 12:00 χθες το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου της ΚΟΠ με μοναδική υποψηφιότητα, αυτή του κ. Κουτσοκούμνη.

    Σύμφωνα με το καταστατικό της ΚΟΠ, ο κ. Κουτσοκούμνης θα ανακηρυχθεί από την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας για ακόμη μια θητεία.

    Τσάμπιονς Λιγκ - Πρόκριση Ανόρθωσης

    Η πρωταθλήτρια Ανόρθωση πέρασε στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και θα αγωνιστεί στις 26 Ιουλίου στο ΓΣΠ εναντίον της τουρκικής ομάδας της Τραπεζούντας (Τράμπζονσπορ).

    Χθες βράδυ στο στάδιο της πρωτεύουσας η Ανόρθωση νίκησε με 1-0 τη Δυναμό Μινσκ. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα σημείωσε στο 70' λεπτό ο Κωνσταντίνος Σαμάρα.

    Στον πρώτο αγώνα στη Λευκορωσία η Ανόρθωση είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή υποχώρηση, ύστερα από τα προχθεσινά σημαντικά κέρδη, κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά η αγορά σημείωνε κέρδη που ανέρχονταν γύρω στο 0,5%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,58%, κλείνοντας στις 1.215,51 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 0,5% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,03 μονάδες. Μειωμένο σε σχέση με προχθές παρουσιάστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 488.000 λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές αξίας 308.000 λιρών.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,57% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 408,42 μονάδες.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ - Μήνυμα - Τουρκική εισβολή

    Τη διαβεβαίωση ότι οι απόδημοι Κύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για δικαιοσύνη και ελευθερία στην Κύπρο στέλνει σε μήνυμά της η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) με αφορμή την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρει στο μήνυμά του ότι το Κυπριακό θα λυθεί όταν επανενωθεί πραγματικά ο κυπριακός λαός και σημειώνει ότι ο λαός της Κύπρου εδώ και 31 χρόνια διεξάγει ένα αγώνα κατά της εθνοκάθαρσης, κατά των ανείπωτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά του τουρκικού λόμπι, της προπαγάνδας και του ψεύδους.

    [06] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ - Μήνυμα - Τουρκική εισβολή

    Τη διαβεβαίωση ότι οι απόδημοι Κύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για δικαιοσύνη και ελευθερία στην Κύπρο στέλνει σε μήνυμά της η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) με αφορμή την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρει στο μήνυμά του ότι το Κυπριακό θα λυθεί όταν επανενωθεί πραγματικά ο κυπριακός λαός και σημειώνει ότι ο λαός της Κύπρου εδώ και 31 χρόνια διεξάγει ένα αγώνα κατά της εθνοκάθαρσης, κατά των ανείπωτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά του τουρκικού λόμπι, της προπαγάνδας και του ψεύδους.

    Αναφέρει ότι 31 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή έχουν αλλάξει πολλά, καθώς η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και οι Ε/Κ έχουν απορρίψει ένα άδικο σχέδιο λύσης.

    ''Ο λαός της Κύπρου στάθηκε δυνατός όταν έπρεπε να αντιμετωπίσει την παρερμηνεία ορισμένων που πίστευαν ότι το 'όχι' στο σχέδιο ήταν 'όχι' σε μια δίκαιη λύση. Και τώρα, 31 χρόνια μετά, ακόμη αγωνιζόμαστε για ελευθερία'', σημειώνει στο μήνυμά του.

    Αναφερόμενος στη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης από το ψευδοκράτος ο κ. Κρίστοφερ υπογραμμίζει ότι ''δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πράξη καλής θέλησης από το ψευδοκράτος να αναγκάζονται οι Ε/Κ να παρουσιάζουν τα διαβατήριά τους για να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές προκειμένου να επισκεφθούν τα σπίτια τους''.

    ''Εμείς οι απόδημοι Κύπριοι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυπριακή κυβέρνηση στον αγώνα για δικαιοσύνη, ελευθερία και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού'', διαβεβαιώνει η ΠΣΕΚΑ.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι εργάστηκαν από την μαύρη ημέρα της εισβολής, για δικαιοσύνη στην Κύπρο και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα.

    Λονδίνο - Ομογένεια - Διαμαρτυρία - Τουρκική πρεσβεία

    Η παροικία της Βρετανίας έδωσε χθες βράδυ την αγωνιστική παρουσία της στην πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία, στο κεντρικό Λονδίνο, ενώνοντας τη δική της φωνή με την αντικατοχική φωνή της Κύπρου.

    Εκατοντάδες ομογενείς, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί νέοι, συμμετείχαν στην εκδήλωση, την τελευταία των φετεινών κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Από τις 6 [8 ώρα Κύπρου] μέχρι τις 9 το βράδυ τα συνθήματα ''Ελεύθερη, Ενωμένη Κύπρος'', ''Εξω τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο'' και άλλα αντηχούσαν σε μακρυνή απόσταση από την πλατεία Belgrave, όπου βρίσκεται η πρεσβεία της κατοχικής δύναμης.

    Οπως κάθε χρόνο στα τελευταία 5-6 χρόνια, η αστυνομία επέτρεψε σε ντενκτασικούς Τουρκοκυπρίους να διοργανώσουν μια μορφή αντιδιαδήλωσης σε διπλανό χώρο αλλά είχαν μόνο 6-7 άτομα στην αρχή που έφθασαν τα 30 στην καλύτερη γιαυτούς περίπτωση. Δεν υπήρξαν ούτε στιγμές έντασης εκτός από μια περίπτωση που ομάδα νεαρών με σημαίες του ψευδοκράτους προσπάθησαν να περάσουν δίπλα στην πικετοφορία κατευθυνόμενοι στο χώρο της αντιδιαδήλωσης χωρίς, όμως, να τους επιτρέψει η αστυνομία.

    Την εκδήλωση της πικετοφορίας επισκέφθηκε ο εργατικός βουλευτής Rudi Vis και παρέμεινε για λίγο με τους διαδηλωτές.

    Η εκδήλωση συνεχίσθηκε κανονικά μέχρι τις 9 σύμφωνα με το πρόγραμμα. Εξάλλου από τις 3 [5 ώρα Κύπρου] το απόγευμα μέχρι τις 6, ο οργανισμός Lobby for Cyprus διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε σημείο του Whitehall έναντι της 10, Downing Street την οποία επισκέφθηκαν και οι βουλευτές Edward Ohara, Allan Meale και Rudi Vis. Αντιπροσωπεία επέδωσε επιστολή στο Γραφείο της πρωθυπουργίας.

    Αθήνα -Γεωργής- Λοϊζος-Εκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων

    Την έκθεση «Φωτογραφίας και ντοκουμέντων» από τα κατεχόμενα εγκαινίασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Γιώργος Γιωργής. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) Λοϊζος Λοϊζος.

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συστηματική ενέργεια που προβαίνει το κατοχικό καθεστώς στην υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή βόρεια Κύπρο, να αλλάζει τα ελληνικά ονόματα πόλεων και χωριών, υπογραμμίζοντας πως «σπάνια στην παγκόσμια ιστορία κατακτητές ή κυρίαρχες εθνοτικά ομάδες εφάρμοσαν διαδικασίες εθνοκάθαρσης τόσο συστηματικά και σε τέτοια έκταση».

    «Δεν υπάρχει προηγούμενο που να έχει εφαρμοσθεί τόσο ολοκληρωτικά σε βάρος μάλιστα της πλειοψηφούσας εθνικής πληθυσμιακής ομάδας με στόχο την ωφέλεια της μειοψηφικής εθνοτικής κοινότητας», είπε ο κ. Γεωργής.

    Οπως είπε ο κ. Γεωργής, «τα τουρκικά σχέδια εθνοκάθαρσης είχαν ως στόχο τη βίαιη δημογραφική αλλοίωση και τη συστηματική πολιτισμική αλλοτρίωση της κατεχόμενης Κύπρου».

    Επιγραμματικά ανέφερε πως τα σχέδια του κατοχικού καθεστώτος που υλοποιήθηκαν περιλάμβαναν «τη βίαιη απομάκρυνση του ελληνικού πληθυσμού από τις εστίες του με τη χρήση των όπλων κατά τη διάρκεια της εισβολής, την εκδίωξη όσων δεν έφυγαν από τις κατεχόμενες περιοχές, την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της κατεχόμενης περιοχής με τη μεραφορά και εγκατάσταση εποίκων ώστε να εξασφαλισθεί τουρκική εθνική ομοιογένεια, την πολιτιστική αλλοτρίωση που στοχεύει στην εξάλειψη της συλλογικής μνήμης και στην εξαφάνιση του παρελθόντος και την αλλαγή των τοπωνυμίων κατά παράβαση διεθνών συνθηκών και αποφάσεων του ΟΗΕ».

    «Η δημογραφική ενθοκάθαρση και η πολιτισμική γενοκτονία αποτελούν ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα στην Ιστορία της ανθρωπότητας», είπε ο κ. Γεωργής και πρόσθεσε «ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο για τρεις και επέκεινα δεκαετίες».

    Πρόσθεσε πως «το έγκλημα μεγεθύνει η ξεκάθαρη πρόθεση των ισχυρών για υπέρβαση των τετελεσμένων της εισβολής, για αντιστροφή των ρόλων του θύματος και του θύτη, για επιβολή μιας λύσης που θα δικαιώνει τον εισβολέα και θα αποτρέπει τη διαμόρφωση συνθηκών επικοινωνίας ανάμεσα στους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Μιας λύσης που δεν θα επιτρέπει στην αποδοχή της πολιτισμικής ετερότητας, θα επισημοποιεί τα δεδομένα της ενθοκάθαρσης και θα διαιωνίζει τη διαίρεση με βάση τη φυλή, τη γλώσσα και τη θρησκεία», είπε ο κ. Γεωργής υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν μόνο εκεί που καλλιεργείται η πολυπολιτισμική αντίληψη της συμβίωσης, εκεί που τα μνημεία του πολιτισμού και της ιστορίας θα συνυπάρχουν, χωρίς εθνικιστικές αγκυλώσεις».

    Κλείνοντας την ομιλία του ο Κύπριος Πρεσβευτής αναφέρθηκε στο έργο της αείμνηστης Ελληνίδας αρχαιολόγου Μαρίας Αναγνωστοπούλου, που αφιέρωσε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής της στον αγώνα για τη σωτηρία της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΚΕ στο σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε την ανάγκη, μέσα από τη έκθεση «Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων» από τα κατεχόμενα, να σταλεί μήνυμα αντίστασης στην κατοχή και εμμονή στο δικαίωμα της επιστροφής.

    «Είμαστε εδώ όχι για να κλάψουμε πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι τουρκικές ορδές το 1974, αλλά για να δηλώσουμε την εμμονή μας στο δικαίωμα για επιστροφή», είπε ο κ. Λοϊζος και πρόσθεσε πως «η ΕΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάδειξη της κατοχικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος και της προσπάθειας του κατοχικού καθεστώτος να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση, την πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα».

    «Εχουμε υποχρέωση να αποκαλύπτουμε καθημερινά το πραγματικό πρόσωπο του κατακτητή και να του αφαιρούμε το προσωπείο με το οποίο σήμερα περιφέρεται στην Ευρώπη ελπίζοντας να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ και πρόσθεσε «πέρασαν 31 χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, με τη βοήθεια του απανταχού ελληνισμού και της μητροπολιτικής Ελλάδας, η Κυπριακή Δημοκρατία άντεξε και σήμερα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ».

    Ο κ. Λοϊζος υπογράμμισε πως «ο κυπριακός λαός στις 24 Απριλίου του 2004 έστειλε το μήνυμά του στα πέρατα της οικουμένης ότι δεν θα νομιμοποιήσει ποτέ τα τετελεσμένα της εισβολής» και τόνισε πως «ο χρόνος που μεσολάβησε απέδειξε σε όλους η εισβολή του 1974 αποτελούσε μέρος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και δεν έγινε για να προστατευθούν οι Τ/Κ, αλλά για να εξυπηρετηθούν και να διασφαλιστούν τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας».

    «Η συστηματική και συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί οργανωμένη προσπάθεια για να αφανιστούν τα ίχνη της προαιώνιας παρουσίας του ελληνισμού στην κατεχόμενη Κύπρο», είπε ο κ. Λοϊζος.

    Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ ανέφερε πως μέσα από την έκθεση επιχειρείται η προβολή της διαχρονικής προσπάθειας της Τουρκίας και των κατοχικών αρχών να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση, να λεηλατήσουν, να αλλοιώσουν την πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση.

    «Η πορεία μας είναι μονόδρομη. Το όχι στον αφανισμό μας επιβάλλεται από την ιστορία μας. Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις ως προς τις πολιτικές και τις στρατηγικές που ακολουθούνται για τη δικαίωσή μας μπορεί να διαφέρουν. Κοινή συνισταμένη όμως των ενεργειών όλων μας πρέπει να είναι η συνέχιση της ζωής και της δράσης μας στον τόπο που γεννηθήκαμε, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας, ισότητας και σεβασμού του κάθε ανθρώπου χωρίς φυλετικούς, θρησκευτικούς ή άλλους προσδιορισμούς και διαχωρισμούς», είπε ο κ. Λοϊζος.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΕΚΕ επεσήμανε πως «με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας έναντι του παρελθόντος και του μέλλοντος και με πλήρη συνείδηση της ρήσης του Αριστοτέλη, οφείλουμε να θέσουμε πάνω από το ατομικό καλό το καλό του όλου και το όλο για μας είναι ολόκληρη η πατρίδα μας, με ό,τι συνεπάγεται ο όρος αυτός με όλα όσα περικλείει κάθε πατρίδα, ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία ολόκληρης της Κύπρου, τα δικαιώματα Ε/Κ και Τ/Κ, για μια ενιαία, αδιαίρετη, ευρωπαϊκή και πολυπολιτισμική Κύπρο».

    Την έκθεση διοργανώνει η ΕΚΕ στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουλίου και θα είναι ανοικτή Δευτέρα - Παρασκευή από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα.

    [07] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Προσχέδιο ψηφίσματος - Επίσκεψη Παπαδόπουλου

    Με προσχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν έξι Βρετανοί βουλευτές η Βουλή των Κοινοτήτων καλωσορίζει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Λονδίνο στις 26 Ιουλίου για συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Η Βουλή καλεί επίσης τη βρετανική κυβέρνηση ως εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο να ηγηθεί των προσπαθειών για μια λύση βασισμένη στην επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης δημοκρατίας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΑΗΙ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Επιστολή - Απολογίες προς Ε/Κ

    Ο Πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Ευγένειος Ρωσσίδης ζήτησε από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να απολογηθεί στους Ε/Κ για τις παράνομες ενέργειες στις οποίες προέβη και που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Σε επιστολή που απέστειλε χθες στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο κ. Ρωσσίδης αναφέρει ''με αφορμή την 31η επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την παράνομη χρήση αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού, το Στέιτ Ντιπάρντμεντ οφείλει να απολογηθεί στους Ε/Κ για τις παράνομες και άλλες ενέργειές του τον καιρό εκείνο που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο''.

    Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ καλεί επίσης το αμερικανικό ΥΠΕΞ να απολογηθεί για την παρότρυνση που έδωσε προς πραγματοποίηση του παράνομου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974, κατά του Προέδρου Μακαρίου.

    [09] (Κ) ΓΟΔΗΚ - Ψήφισμα - Πρεσβείες

    Η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΓΟΔΗΚ) σε ψήφισμά της προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί την αποφασιστική στήριξή τους στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη, η ευημερία και η δικαιοσύνη στην Κύπρο.

    Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής αντιπροσωπεία της ΓΟΔΗΚ επέδωσε σήμερα ψήφισμα στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας καθώς και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο οποίο τονίζεται η συνεχιζόμενη εδώ και 31 χρόνια ''μαζική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και η δημιουργία στα κατεχόμενα του παράνομου ψευδοκράτους υπό τον έλεγχο της Τουρκίας''.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5721               0,5755
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4711               0,4739
    Λίρα Αγγλίας              0,8215               0,8264
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4179            0,4212
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3574            0,3602
    Δολάριο Καναδά                  0,3558            0,3888
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0717            0,0722
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0604            0,0606
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3654            0,3683
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  526.451,91
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,33     0,35    512.946,30
    FTSE/CySE 20                           410,66     0,55    482.878,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.230,72     0,54    485.023,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.005,24     0,90      4.960,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          965,64    -0,16      7.713,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.222,16     0,55    489.984,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.264,09     0,61    434.015,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.015,34     0,00      1.140,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            937,48     0,82     22.146,22
    FTSE Med (20/7/2005)                 8.003,17    -0,06
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον

    Αδίκως ο πρώην Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον κατηγορεί τη δική μας πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γουέστον στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    O κ. Γουέστον στις δηλώσεις του είχε επιρρίψει την ευθύνη για μη λύση στο Κυπριακό στην ε/κ πλευρά και αναφερόμενος στη στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ''πως αρχικά δεν είχε αντιρρήσεις αλλά διαφοροποιήθηκε μετά αρχίζοντας εκστρατεία εναντίον του σχεδίου Ανάν''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''ο κ. Γουέστον ήταν ένας από τους συντάκτες του σχεδίου και κατέβαλε προσπάθειες να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά για να επιδιωχθεί η συναίνεσή τους στο σχέδιο χωρίς να ληφθεί υπόψη η ανάγκη να δοθεί και εκ μέρους της ε/κ πλευράς θετική απάντηση''.

    ''Εδόθησαν πάρα πολλά θέματα χαριστικά την τελευταία ημέρα στο Μπούργκενστοκ στην τουρκική πλευρά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί το σχέδιο ισορροπημένο'', συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ

    Οι παράνομες πραγματικότητες δεν μπορούν να δημιουργήσουν δίκαιο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση οποιασδήποτε λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο προκειμένου να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη και πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τις ιστορικές πραγματικότητες.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγύησης η Τουρκία δεν είχε κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μονομερώς στρατιωτική βία''. Πρόσθεσε πως η Τουρκία ''κατέλυσε τη συνταγματική τάξη και δεν επανόρθωσε τη συνταγματική τάξη''.

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Σερβίας/Μαυροβουνίου - Συνομιλίες - Συμφωνίες

    Την υποστήριξη της Σερβίας - Μαυροβουνίου στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βουκ Ντράσκοβιτς, ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, με τον οποίο υπέγραψε δύο συμφωνίες που αφορούν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια, και για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων στις δύο χώρες.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως χώρα μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει το μέλλον της Σερβίας - Μαυροβουνίου μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις Ταλάτ

    Θλίψη και απογοήτευση εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η λύση στο Κυπριακό θα βρεθεί όταν υπάρξει αλλαγή της ε/κ ηγεσίας.

    ''Εκφράζω τη θλίψη και την απογοήτευσή μου για τις δηλώσεις αυτές, όχι μόνο για αυτές αλλά και για την πλήρη κάλυψη της εισβολής και κατοχής ως δήθεν ειρηνευτικής επιχείρησης'', υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πούτιν - Τ/Κ

    Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει καθόλου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν απαντούσε σε συγκεκριμένη ερώτηση όταν αναφέρθηκε στην άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι εναντίον της οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ, νοουμένου ότι γίνεται μέσα στα πλαίσια της διεθνούς και της εθνικής νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς σήμερα να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες εκ μέρους του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διορίσει Ε/Κ επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της στη Λευκωσία, είπε: ''υπήρχαν ανοικτές υποψηφιότητες για όλους τους Κύπριους πολίτες και ας υπέβαλλαν υποψηφιότητες''.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συνάντηση με Ράις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκμεταλλευθεί το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του κατά την επικείμενη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για να προβάλει τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος.

    Ερωτηθείς εάν προτίθεται να εκμεταλλευθεί τη συνάντησή του με την κ. Ράις για να θίξει θέματα όπως αυτό της παράνομης επίσκεψης Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''υπάρχουν θέματα τα οποία είναι σημαντικά και θέματα τα οποία είναι λιγότερο σημαντικά''.

    ''Εχω 40 λεπτά στη διάθεσή μου. Θα αφιερώσω αυτά τα λεπτά για προβολή των θέσεών μας, κυρίως πάνω στο Κυπριακό, παρά σε παράπονα για πράγματα τα οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν'', πρόσθεσε.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Θετικά έκλεισε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των μικρών κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,55%, κλείνοντας στις 1.222,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,35%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 526 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 63,5% του τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,55% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 410,66 μονάδες.

    [20] (Κ) ΔΕΑ - Συνεδρίαση - Εκταφές

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους ΔΕΑ είχε σήμερα την 406η επίσημη συνάντηση της κατά την οποία παρέλαβε την δεύτερη έκθεση του εμπειρογνώμονα της Inforce σχετικά με τις επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα.

    [21] (Κ) Λονδίνο - Εκρήξεις

    Τρεις εκρήξεις μικρής ισχύος σε ισάριθμους σταθμούς του υπογείου, Warren Street, Shepherds Bush και Oval, με ένα μόνο άτομο ελαφρά τραυματισμένο είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των τριών σταθμών και την αναστολή της λειτουργίας τριών γραμμών του υπογείου, Northern, Victoria, Hammersmith City.

    Λίγο αργότερα σημειώθηκε παρόμοια έκρηξη σε λεωφορείο του δρομολογίου υπό αριθμό 26 στο Hackney Road περιοχή Bethnal Green, ανατολικού Λονδίνου.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήλωση Ταλάτ

    Ευτυχώς δεν είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που αποφασίζει για τον κυπριακό ελληνισμό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στη δήλωση μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και Μαυροβουνίου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη ότι για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση η ε/κ πλευρά πρέπει να αλλάξει ηγεσία.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νομοσχέδιο για αντιμισθία βουλευτών

    Από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί το κατά πόσον είναι αντισυνταγματικό ή όχι το νομοσχέδιο για την αύξηση της αντιμισθίας των βουλευτών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 July 2005 - 17:49:22 UTC