Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ομόνοια - Πρόκριση
  • [02] (Κ) Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού - Επίσκεψη - Επαφές
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κύπριος Επίτροπος - ΕΕ - Κατεχόμενα - Ταλάτ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού
  • [08] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Τρίτος προκριματικός - Ανόρθωση
  • [09] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού - Κατεχόμενα
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κοινοτικός Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Λονδίνο - Διαφημίσεις ψευδοκράτους
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [15] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Μάρκος Κυπριανού - Ενημέρωση
  • [16] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 2ος προκριματικός - ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια
  • [17] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Πρόεδρος ΕΔΗ
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Μάρκος Κυπριανού - Ταλάτ
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση
  • [20] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - ΑΟΖ - Τουρκία
  • [21] (Κ) Υπ. Γεωργίας - Παραδοσιακά προϊόντα - Διάσκεψη Τύπου
  • [22] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Κίνημα Οικολόγων - Βράβευση
  • [23] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [24] (K) Πόλη Χρυσοχούς - Ρεντίνα - Αδελφοποίηση
  • [25] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Πρόεδρος ΑΔΗΚ
  • [26] (Κ) Λονδίνο - Κατεχόμενα - Διαφημίσεις - Εφεση

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ομόνοια - Πρόκριση

    Η κυπελλούχος Ομόνοια νίκησε χθες στη Βαλέτα τη Χιμπέρνιανς με 3-0 και πέρασε στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στη Λευκωσία, η Ομόνοια είχε νικήσει τη μαλτέζικη ομάδα με το ίδιο σκορ. Τα δύο τέρματα για την Ομόνοια σημείωσαν ο Κροστανόφκσι και ο Βακουφτζής με πέναλντι.

    [02] (Κ) Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού - Επίσκεψη - Επαφές

    Συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχει σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η υποβολή των παραιτήσεων του Υπουργού Αμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς μετά το ατύχημα της περασμένης Τετάρτης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, οι έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του χθες από το Λονδίνο, η χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΔΗΣΥ και του ΡΤΚ, η επιλογή του Διευθυντή του ΚΥΠΕ για διορισμό στη θέση του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Συμφέροντα εκατομμυρίων'' αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Χριστόδουλος Τσέλεπος σε επιστολή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρει πως ''αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν επηρεάσει σοβαρά οικονομικά συμφέροντα του τηλεοπτικού σταθμού Αντένα, ίσως διαφημιστικών εταιρειών που συνεργάζονται με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, αλλά κυρίως έθιξαν ετήσια οικονομικά συμφέροντα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ γνωστού Ελλαδίτη οικονομικού παράγοντα''. Αλλού σημειώνει πως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας συμπεριέλαβε στην ιστοσελίδα του ταξιδιωτική οδηγία για πιθανούς κινδύνους που ενέχει η αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ ζητά έλεγχο καταλληλότητας οπλικών συστημάτων και διαδικασιών'' αναφέρει πως ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος έθεσαν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις παραιτήσεις τους σε σχέση με το προχθεσινό τραγικό ατύχημα σε στρατόπεδο από έκρηξη αντιαρματικού βλήματος. Ως προς το κατά πόσον θα κάνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποδεκτές ή όχι τις παραιτήσεις, ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε ότι θα πρέπει να αναμένονται πρώτα τα αποτελέσματα των ερευνών. Αλλού αναφέρει πως τρίτη στην ΕΕ είναι σε θανάτους από ναρκωτικά η Κύπρος και το 2004 καταγράφηκαν και επιβεβαιώθηκαν δεκατέσσερις άμεσοι θάνατοι και τρεις έμμεσοι θάνατοι από ναρκωτικά.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με κύριο τίτλο ''Κρατήστε αποστάσεις'' πως σε ''ναρκοπέδιο'' μετατρέπουν τα σπίτια μας οι ηλεκτρικές συσκευές λόγω των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπουν. Γράφει ότι όσο πιο κοντά στις ηλεκτρικές - οικιακές συσκευές βρισκόμαστε τόσο μεγαλύτερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που δεχόμαστε. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ΔΗΚΟ και ΡΤΚ συμφώνησαν χθες στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που θα νομιμοποιήσουν τον ΓΓ των ΗΕ να ανοίξει ένα νέο κύκλο διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

    Η ''Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ρουλέτα θανάτου για κληρωτούς και εφέδρους'' αναφέρεται στο προχθεσινό ατύχημα στην Εθνική Φρουρά και γράφει ότι λίγα λεπτά πριν την έκρηξη του βλήματος όλοι οι στρατιώτες βρίσκονταν γύρω του. Προσθέτει ότι τους έλεγαν να μην φοβούνται επειδή ήταν εκπαιδευτικό και αναφέρει ότι από χθες άρχισε έρευνα για να απαντηθούν τα βασανιστικά ερωτήματα για τα αίτια που οδήγησαν στο ατύχημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) παρέλαβε χθες την τρίτη έκθεση προόδου του εμπειρογνώμονα της INFORCE.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Εκπαιδεύονταν με το θάνατο'' γράφει ότι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι στη μονάδα της Εθνικής Φρουράς στην Κόσιη διέτρεξαν ή διέτρεχαν θανάσιμο κίνδυνο, διότι όπως φαίνεται από τις προκαταρκτικές ενδείξεις των δύο παράλληλων ερευνών χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούσαν το πραγματικό αντιαρματικό όπλο ''Απίλας'' ως εξομοιωτή και πραγματικό όπλο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας η αναμενόμενη μονομερής δήλωση της Αγκυρας, που θα συνοδεύει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της με τα δέκα νέα κράτη μέλη, θα αντιμετωπισθεί από τους 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Αναζητούνται αίτια - ευθύνες'' αναφέρει πως δυο έρευνες (μια από το ΓΕΕΦ και μια από την Αστυνομία) από τις οποίες αναμένεται να απαντηθούν πολλά σκληρά και καυτά ερωτηματικά, βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το σοβαρό ατύχημα που έγινε σε στρατόπεδο της Κόσης με θύματα 18 άνδρες. Ενα από αυτά τα ερωτήματα είναι γιατί χρησιμοποιήθηκε πραγματικό οπλικό σύστημα και όχι εξομοιωτής για τους σκοπούς της εκπαίδευσης. Αλλού αναφέρει πως νέος Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία έχει επιλεγεί ο Θέμης Θεμιστοκλέους, ο οποίος κατέχει τώρα τη θέση του Διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο ΙΡΑ δήλωσε πως ο ένοπλος αγώνας τερματίστηκε'' αναφέρει πως ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός τερμάτισε επίσημα χθες την 30χρονη ένοπλη εκστρατεία του κατά της ''βρετανικής κυριαρχίας'' στη Βόρεια Ιρλανδία, σε μια ιστορική κίνηση που θα μπορούσε να απομακρύνει μια για πάντα τα όπλα από την πολιτική της Βόρειας Ιρλανδίας. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων δήλωσε πως πέντε εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για βελτιώσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου σε μια προσπάθεια κάλυψης των άμεσων αναγκών.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους μετά από το ατύχημα κατά την εκπαιδευτική άσκηση στο οποίο τραυματίσθηκαν 18 στρατιώτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ηγέτης της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ) Χανς Γκερτ Πέτερινγκ δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία πολιτική σατυρική-αποκαλυπτική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Τελεία και Παύλα!'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και προς πολλούς αποδέκτες κατά τη διάρκεια των επαφών του στο Λονδίνο. Προσθέτει ότι ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε σε συνέντευξη στο BBC στην οποία ανέφερε ότι ''η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το πρωτόκολλο τελεία και παύλα''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συμφώνα με πληροφορίες ο Υπουργός Αμυνας αναμένεται να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα για να κατέλθει υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο του ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λευκωσία.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο συνεργασίας με τις δέκα νέες χώρες μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου «είναι δεδομένη και οριστική», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

    Ανέφερε επίσης πως η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάται από την αναγνώριση της Τουρκίας και σημείωσε ότι εδώ και 31 χρόνια ζούμε και λειτουργούμε ως ανεξάρτητο κράτος χωρίς την αναγνώριση από την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πει πως «η Τουρκία είτε υπογράφει, είτε δεν μπορεί να αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις».

    Είπε επίσης ότι «δεν μπορεί μια χώρα να υπογράφει μια διεθνή συνθήκη ή συμφωνία και την ίδια ώρα να λεει: ξέρετε εγώ την υπογράφω αλλά δεν πρόκειται να την εφαρμόσω. Και βεβαίως», σημείωσε, η εφαρμογή «καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

    Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρεται η συμφωνία είναι η διεξαγωγή εμπορίου, η διακίνηση εμπορευμάτων και η διακίνηση προσώπων.

    Σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι «μεγάλης έκτασης και άρα για κάθε πτυχή της συμφωνίας η Τουρκία έχει υποχρέωση με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου προσαρμογής να το εφαρμόσει και για τα 10 νέα μέλη της ΕΕ. Μαζί με το έγγραφο της κοινής θέσης των 25 το οποίο ήδη έχει ετοιμαστεί και ήδη είναι συμφωνημένο και το οποίο μας ικανοποιεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό σε αρκετά σημεία που έχουμε παρεμβάλει, συνδέεται και το θέμα του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

    Αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ και στα Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών».

    Η δική μας θέση μέχρι τώρα, συνέχισε «ήταν ότι μέχρι να υπογράψει η Τουρκία το Πρωτόκολλο κατά ικανοποιητικό τρόπο για εμάς, δεν δεχόμαστε να συζητηθεί το πλαίσιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε πως βρισκόμαστε τώρα σ' αυτό το στάδιο.

    Κληθείς να πει εάν η Τουρκία μπορεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο προσαρμογής χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Ευτυχώς που η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάται από την αναγνώριση της Τουρκίας», προσθέτοντας πως για «εδώ και 31 χρόνια ζούμε και λειτουργούμε ως ανεξάρτητο κράτος χωρίς την αναγνώριση από την Τουρκία».

    Σημείωσε ακόμα ότι όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει «στη σημερινή εποχή η αναγνώριση κρατών δεν γίνεται με ανταλλαγή επιστολών και δηλώσεων. Δεν γίνεται μόνο με το να λεχθεί 'εγώ αναγνωρίζω το τάδε κράτος ή το άλλο κράτος'', ανέφερε και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια σειρά μέτρων τα οποία όλα μαζί ή χωριστά, αλλά πιο πολύ συλλογικά και συσσωρευτικά, συνιστούν αναγνώριση».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η Τουρκία «αν θα κάνει θα κάνει δική της χωριστή δήλωση εκτός της συμφωνίας της Αγκυρας, όπου θα επαναλαμβάνει τη θέση της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη λάβει απόφαση», είπε, και σημείωσε πως «θα απαντήσουν ότι αυτή αποτελεί μια μονομερή δήλωση που αφορά την Τουρκία χωρίς νομικό αποτέλεσμα, αναλόγως του περιεχομένου της δήλωσης της Τουρκίας».

    Αν η δήλωση έχει και άλλα πράγματα «τότε επίσης έχουν συμφωνηθεί από τους 25 άλλες ενέργειες», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως την Προεδρία της ΕΕ έχει αυτό το εξάμηνο η Βρετανία και «η Προεδρία της ΕΕ έχει κάποια προνόμια όπως την πρώτη αντίδραση».

    Ταυτόχρονα ανέφερε πως η Τουρκία «πλήττει τα δικά της συμφέροντα» εάν εγερθεί τώρα ότι η χώρα αυτή δεν υπογράφει το Πρωτόκολλο.

    Σημείωσε ακόμα πως εάν η Τουρκία μαζί με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου πει ότι «ανεξαρτήτως της υπογραφής που εγώ έχω κάνει δεν αναγνωρίζω την Κυπριακή Δημοκρατία - τότε το θέμα παραμένει πολιτικό και με τις προσπάθειες και τις ενέργειές μας τελικά θα οριστικοποιηθεί και αυτό το θέμα».

    Σε περίπτωση, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που δεν οριστικοποιηθεί το θέμα αυτό τότε «δεν πρόκειται να σβήσει η Κυπριακή Δημοκρατία».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λονδίνο - Επαφές

    Ικανοποίηση για τη γενική ατμόσφαιρα και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Λονδίνο εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ εξήγησε τις θέσεις της Λευκωσίας στο Κυπριακό και για το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων» που απασχολούν τις δύο χώρες, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και στο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

    «Εξήγησα τις θέσεις μας και ανέφερα τη διαπίστωση ότι μερικές ενέργειες στο παρελθόν δημιουργούσαν αισθήματα έντασης και πικρίας ανάμεσα στον κυπριακό λαό», σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως «και οι δύο συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη, την οποία με κοινές προσπάθειες πρέπει να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε στην έκταση που υπάρχει, και να αποκαταστήσουμε και πάλι τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Ανέφερε επίσης ότι με τον Βρετανό Πρωθυπουργό έχουν αποφασίσει «μερικά διαδικαστικά μέτρα που ελπίζω ότι θα μας δώσουν την ευκαιρία για πληρέστερη συζήτηση και αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που περιοδικά εγείρονται».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη συμφωνία που έχουμε κάνει για σύναψη διμερούς συμφωνίας θα αρχίσουμε ένα δρόμο αποκατάστασης των σχέσεων και προαγωγής τους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

    Πρόσθεσε πως δεν είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι με μια στιγμιαία επίσκεψη θα επιτευχθεί αλλαγή πολιτικής.

    ''Πάντως είναι ένα αναγκαίο και σημαντικό βήμα το οποίο πιστεύω ότι θα έχει καλά αποτελέσματα» είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν έχει αναπτύξει στο Βρετανό Πρωθυπουργό όλες τις θέσεις της Λευκωσίας αναφορικά με το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι στη συνομιλία που είχε με τον κ. Μπλερ αναφέρθηκαν «γενικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και όπως ήταν φυσικό αναφέρθηκαν παραδείγματα από πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν».

    Ομως, συνέχισε, «δεν προβήκαμε σε ανάλυση του Σχεδίου Ανάν. Σε όλα τα θέματα τα οποία εγείραμε εκφράστηκε κατανόηση αλλά η κατανόηση δεν σημαίνει και αποδοχή ή αλλαγή πολιτικής».

    Ανέφερε ακόμα ότι στο τέλος της συνάντησής του με τον κ. Μπλερ αναφέρθηκε και στο θέμα των αγνοουμένων παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέσα στα προσυμφωνημένα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, αφού όπως είπε η Βρετανία χρηματοδοτεί τη ξένη εταιρεία εμπειρογνωμόνων που βοηθά στις εκταφές λειψάνων.

    Είπε πως ανέφερε επίσης στον Τόνι Μπλερ, ενόψει και της συνάντησης που θα είχε την επομένη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι το θέμα των αγνοουμένων «δεν λύνεται με την εκταφή και την ταυτοποίηση λειψάνων, αλλά και ότι χρειάζονται - και οι συγγενείς και εμείς - πλήρη αναφορά στοιχείων, ποιας μεταχείρισης έχουν τύχει αυτοί που σήμερα είναι αγνοούμενοι, και ότι αυτές τις πληροφορίες μόνο η Τουρκία μπορεί να τις δώσει και ο τουρκικός στρατός».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροσκάφος Αζερμπαϊτζάν - Κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έχει αποστείλει προσωπική επιστολή προς τον Αζέρο ομόλογό του αναφορικά με την ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν να πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια «σειρά από μέτρα και έχουν γίνει ενέργειες σε διάφορα διεθνή βήματα και διεθνείς οργανισμούς που ελέγχουν τα θέματα της πολιτικής αεροπορίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «έχουμε θετικά αποτελέσματα».

    Κληθείς να σχολιάσει την προσγείωση αεροσκάφους ιδιωτικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι για το θέμα αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου έχει απευθυνθεί προς τους ομολόγους του όχι μόνο του Αζερμπαϊτζάν αλλά και χωρών που γειτονεύουν με το κράτος αυτό.

    Είπε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν «έχει ανάγκη να συνάψει κάποιου είδους συμφωνίες ή πρωτόκολλα με κάποιους από τους οργανισμούς στους οποίους εμείς είμαστε μέλη και χρειάζεται και η δική μας ψήφος για να εγκριθούν αυτά τα πρωτόκολλα και αυτές οι συμφωνίες».

    «Την ώρα που πρέπει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «και όπως πρέπει θα λάβουμε τα μέτρα τα οποία μπορούμε».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνοφρουροί - Νοσοκομείο Λάρνακας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το τραγικό ατύχημα που έγινε προχθές σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κόσιη, στο οποίο τραυματίστηκαν 18 αξιωματικοί και οπλίτες όταν αντιαρματικό βλήμα εξερράγη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Λονδίνο όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του προς τα θύματα και τους συγγενείς τους.

    «Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι η έρευνα που έχει διαταχθεί θα διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα ώστε να καταστεί δυνατόν να ληφθούν μέτρα για αποφυγή παρόμοιων τραγικών γεγονότων στο μέλλον».

    Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους εθνοφρουρούς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο ανέμεναν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο οι Υπουργοί Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος και αξιωματούχοι της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Αμυνας. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο νοσοκομείο και ο Ανώτερος Ιατρικός Λειτουργός και Διευθυντής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Μαλλής.

    Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στους στρατιώτες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε και πάλι τη «συμπάθειά» του προς τα θύματα και την ελπίδα «όλα να πάνε καλά. Οι γιατροί με έχουν ενημερώσει και έχω τη βεβαιότητα ότι τυγχάνουν πολλής προσοχής και της άριστης δυνατής ιατρικής θεραπείας και περίθαλψης. Ελπίζω όλα να πάνε καλά» ανέφερε.

    Σε ερώτηση εάν έχει ενημερωθεί και για την κατάσταση της υγείας του κληρωτού λοχία Ανδρέα Παπαλλή, ο οποίος έχει αποσταλεί στο Ισραήλ για θεραπεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως η κατάστασή του είναι «σταθερή. Είναι βέβαια σοβαρή αλλά σταθεροποιήθηκε», είπε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναστασιάδης - ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να αντιληφθεί ότι μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά «ώστε να μην καταρρεύσει μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων, με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια κατάρρευση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε εάν και ο ίδιος μετά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ διαπιστώνει ένα κλίμα απογοήτευσης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτό που ένοιωσε, όπως είπε, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    «Δεν ξέρω τι κλίμα έχει διαπιστώσει ο κ. Αναστασιάδης και αν αυτό είναι διαφορετικό απ' αυτό που όλοι μας ξέραμε να υπάρχει από την ημέρα των δημοψηφισμάτων και μετά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο.

    Πρόσθεσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών που προσεκλήθη για επίσκεψη στις ΗΠΑ είχε μια εκτεταμένη συζήτηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράϊς και συναντήσεις με το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για τη νοτιοανατολική Ευρώπη Μάθιου Μπράϊζα και άλλους αξιωματούχους και διαπίστωσε πως «διαφωνούμε με την Αμερική όσον αφορά την αποδοχή ή μη του Σχεδίου Ανάν και τις εκτιμήσεις μας. Αλλά», συνέχισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις».

    Η προσπάθειά μας για να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι συνεχιζόμενη, με πολλές ενέργειες και εκδηλώσεις, που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κρίνει την κατάλληλη στιγμή ότι μπορούν να ληφθούν, για να είναι εποικοδομητική και χρήσιμη η συνέχιση αυτής της προσπάθειας.

    Νομίζω, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πως όλος ο κυπριακός λαός μπορεί να αντιληφθεί «πλήρως ότι μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να προετοιμαστεί πάρα πάρα πολύ καλά ώστε να μην καταρρεύσει μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια κατάρρευση».

    Εκπρόσωπος - Αζέροι - Κατεχόμενα

    Ως ''μία περαιτέρω παρανομία που προστίθεται στην υπάρχουσα παρανομία'' χαρακτήρισε χθες σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την παράνομη άφιξη στα κατεχόμενα αντιπροσωπείας από το Αζερμπαϊτζάν με απευθείας πτήση από το Μπακού στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για το θέμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «θα γίνουν όλα τα οποία πρέπει να γίνουν».

    Ενενηνταμελής αποστολή από Αζέρους επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες έφθασε προχθές βράδυ παράνομα στα κατεχόμενα μέσω του αεροδρομίου στην Τύμπου, με αεροσκάφος της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας ''Imair'' του Αζερμπαϊτζάν.

    Πέτερινγκ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος - Αναγνώριση

    Ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ δήλωσε ότι είναι αδύνατο να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ενόσω δεν διευθετείτε το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία.

    «Πως μπορεί η Τουρκία να διαπραγματευτεί την ένταξή της στην ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη της;», διερωτήθηκε ο κ. Πέτερινγκ, ο οποίος σχολίαζε δημοσιεύματα ότι τόσο η Τουρκία όσο και η βρετανική Προεδρία της ΕΕ θεωρούν ότι η υπογραφή από την Τουρκία του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας του ΕΚΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ο κ. Πέτερινγκ είπε ότι η θέση αυτή του Τούρκου Πρωθυπουργού έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του που υπογράφει από τη μια το επιπρόσθετο πρωτόκολλο, το οποίο υποδηλώνει τη νομική και πολιτική αναγνώριση της Κύπρου, και από την άλλη αρνείται την αναγνώριση της Κύπρου με μια προγραμματισμένη διακήρυξη.

    Εξέφρασε ανησυχία γιατί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ αποδέχεται αυτή την ερμηνεία και κάλεσε την Προεδρία της ΕΕ να συζητήσει τη θέση της με όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης, αφού η διαπραγματευτική εντολή απαιτεί ομόφωνη απόφαση.

    Διαπραγμάτευση σημαίνει ο ένας να αποδέχεται τον άλλο ως διαπραγματευτικό εταίρο, είπε ο κ. Πέτερινγκ, προσθέτοντας ότι οι εταίροι στη διαπραγμάτευση της Τουρκίας θα πρέπει να είναι και τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ανώτατο Δικαστήριο Βρετανίας - Ψευδοκράτος - Τουριστικές διαφημίσεις

    Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε την απόφαση της εταιρείας των Συγκοινωνιών του Λονδίνου να απαγορεύσει τις τουριστικές διαφημίσεις για τα κατεχόμενα σε λεωφορεία του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC, ο δικαστής Τζάστις Νιούμαν χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής των Συγκοινωνιών του Λονδίνου «παράλογη» και αποφάσισε την καταβολή νομικών εξόδων στο λεγόμενο τουριστικό κέντρο του ψευδοκράτους.

    Πρόσθεσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν μεταφέρει «πολιτικό μήνυμα» και πως η απαγόρευση ήταν δυσανάλογη.

    Οι διαφημίσεις που έφεραν τα λεωφορεία του Λονδίνου το 2004 έδειχναν μια οικογένεια στην παραλία της κατεχόμενης Κερύνειας. Τον περασμένο Μάρτιο οι Συγκοινωνίες του Λονδίνου απέρριψαν αίτημα του λεγόμενου τουριστικού κέντρου του ψευδοκράτους να επανατοποθετήσουν τη διαφήμιση στα λεωφορεία, με το δικαιολογητικό ότι αυτό θα συνιστούσε μια εκταταμένη ή σοβαρή παρανομία.

    Ο δικαστής είπε ότι δεν ήταν το περιεχόμενο της διαφήμισης που προξένησε το παράπονο αλλά η ιστοσελίδα του λεγόμενου τουριστικού κέντρου του ψευδοκράτους, που χαρακτήριζε το κέντρο ως γραφείο του «υπουργείου τουρισμού» του ψευδοκράτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο κ. Νιούμαν είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι ένας τουρίστας θα διάβαζε την ιστοσελίδα και θα κατανοούσε ότι το ψευδοκράτος αναγνωρίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

    Ο διευθυντής του λεγόμενου τουριστικού κέντρου του ψευδοκράτους εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του δικαστηρίου και σημείωσε ότι πάντοτε αισθανόταν ότι η αρνητική απόφαση της εταιρείας των Συγκοινωνιών του Λονδίνου ήταν μια παρακινούμενη πολιτικά απόφαση.

    Ουγγρικό ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Ταξιδιωτική οδηγία

    Μετά από ενέργειες της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βουδαπέστη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας συμπεριέλαβε στην ιστοσελίδα του ταξιδιωτική οδηγία για πιθανούς κινδύνους που ενέχει η αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κείμενο της σχετικής οδηγίας αναφέρει πως ''το Υπουργείο Εξωτερικών εφιστά την προσοχή των Ούγγρων πολιτών που θέλουν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία με αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κύπρο, να απευθυνθούν σε ουδέτερο νομικό σύμβουλο''.

    ΕΕ - Επιτροπή - Επικεφαλής Αντιπροσωπειών - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τους υποψήφιους που έχουν επιλεγεί για διορισμό ως Επικεφαλής Αντιπροσωπείας σε επτά από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Nέος Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία έχει επιλεγεί ο Θέμης Θεμιστοκλέους, ο οποίος κατέχει τώρα τη θέση του Διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Ο κ. Θεμιστοκλέους εργάστηκε ως δημοσιογράφος και δάσκαλος. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πήρε πτυχίο Ελληνικής και Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Πήρε τον τίτλο MA στη Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Stanford, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και τον τίτλο MBA με ειδίκευση στη διεύθυνση υπηρεσιών από το Cyprus International Institute of Management.

    Ανατολικό Τιμόρ - Κύπριος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια

    Την ευχή όπως ο αγώνας της Κύπρου ευοδωθεί και όπως η Κύπρος βρει την ειρήνη και την πραγματική ανεξαρτησία για το καλό ολόκληρου του λαού της εξέφρασε προχθές ο Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ Xanana Gusmao, ο οποίος πρόσθεσε πως στον αγώνα αυτό η Κύπρος θα έχει την πλήρη υποστήριξη του Ανατολικού Τιμόρ.

    Μετά από τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του Πρεσβευτή της Κύπρου στο Ανατολικό Τιμόρ Αχιλλέα Αντωνιάδη, ο Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή κυβέρνηση για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού της αγώνα, καθώς και για την οικονομική βοήθεια προς τη νεοσύστατη χώρα του.

    Εξέφρασε, επίσης, την ευχή όπως οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ανατολικού Τιμόρ αναπτυχθούν με γοργό ρυθμό, με την προοπτική το Ανατολικό Τιμόρ να επωφεληθεί από τις εμπειρίες της Κύπρου στον πολιτικό τομέα, στην πορεία εγκαθίδρυσης και εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα, καθώς και στον οικονομικό τομέα.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Gusmao χαιρέτισε την πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης για σύναψη Συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, με την προοπτική εργοδότησης πολιτών της χώρας του σε κυπριακά πλοία.

    ΔΕΑ - Συνάντηση

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) παρέλαβε χθες την τρίτη έκθεση προόδου του εμπειρογνώμονα της INFORCE σχετικά με τις επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα.

    Κατά τη διάρκεια της 408ης επίσημης συνάντησης της ΔΕΑ στο Λήδρα Πάλας, η Επιτροπή μελέτησε επίσης κείμενα τα οποία παρουσίασαν μέλη σε σχέση με τη διερευνητική εργασία.

    ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση

    Στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άμεση επανέναρξη του διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού, κατέληξαν χθες οι αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) που συναντήθηκαν στη Λευκωσία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, Αναστασιάδης και Σογιέρ σημείωσαν ότι βάση για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού αποτελεί το σχέδιο Ανάν, ενώ ο Τ/Κ πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τ/κ πλευρά να δεχθεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ενόσω αυτές δεν πλήττουν τα δικαιώματα των Τ/Κ, κάνοντας και λόγο για ευρωδιχοτόμηση εάν δεν επιτευχθεί λύση σύντομα.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη συνάντηση κύριο στοιχείο αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η μόνη λύση στο Κυπριακό είναι η επανένωση και ανακοίνωσε ότι προς το στόχο της μεγαλύτερης δυνατής σύγκλισης στους διάφορους τομείς του Κυπριακού, έχουν συσταθεί δύο επιτροπές από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΡΤΚ.

    ''Κοινή μας διαπίστωση είναι ότι ο χρόνος δυστυχώς δεν εργάζεται προς όφελος των Ε/Κ και Τ/Κ'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συνεχίσουν το διάλογο ''με την ελπίδα ότι κάποτε θα καλύψει και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρξουν οι προοπτικές που επιδιώκουμε όλοι, της επανένωσης, της κοινής μοίρας και προκοπής μας''.

    Οπως είπε, ''η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα και το κύριο στοιχείο που επικράτησε ήταν η επαναβεβαίωση της διακηρυγμένης πολιτικής των δύο κομμάτων ότι μόνη λύση είναι η επανένωση''.

    Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου - Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

    Με τη συμμετοχή ανώτερων κρατικών και ημικρατικών αξιωματούχων, εκπροσώπων διαφόρων φορέων, πολιτικών κομμάτων, συνδέσμων και οργανώσεων και ξένων πρέσβεων, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου διοργάνωσε χθες βράδυ, στα γραφεία του στη Λευκωσία, συζήτηση με θέμα ''Το Μέλλον της Ευρώπης'', με την ευκαιρία της επικείμενης αποχώρησης του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. βαν ντερ Μιρ υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας, διαλόγου και συζήτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με τους πολίτες των κρατών - μελών της, προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπισθούν και να ξεπερασθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ενωση.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ανησυχίες και στις επικρίσεις που διατυπώνονται δημοσίως κατά των οργάνων της ΕΕ, εκ μέρους των πολιτών της, οι οποίοι ζητούν, ανέφερε, όπως η ΕΕ αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες, είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ, ζητούν επίσης τη λήψη μέτρων ''για αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού'', ενώ ''στην πραγματικότητα, η ανεργία είναι ακόμη στην καρδιά των ανησυχιών''.

    ''Η πλειονότητα της δημόσιας κοινής γνώμης στα δέκα νέα κράτη - μέλη'', είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ, ''βλέπει την ένταξη στην ΕΕ να είναι επωφελής, ενώ η Κύπρος είναι κάπως ολιγότερο ενθουσιασμένη, με το 49% των κατοίκων της να θεωρούν ότι η χώρα τους δεν έχει ακόμη ωφεληθεί από την ένταξη'', ανέφερε.

    Οπως ανέφερε ο κ. βαν ντερ Μιρ, ''η Κύπρος βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την Αυστρία και τη Σουηδία και το ποσοστό εμπιστοσύνης προς την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Κύπρο ανέρχεται στο 62%''.

    ''Στην ΕΕ των 25'', συνέχισε, ''η υποστήριξη για τη διεύρυνση με ένταξη της Τουρκίας είναι χαμηλό: μόνον 35% είναι υπέρ, ενώ στην Κύπρο οι απόψεις για ένταξη της Τουρκίας εξαρτώνται από την ηλικία, με τους νεαρότερους να μην υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας, ενώ οι μεγαλύτεροι την υποστηρίζουν''.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και τη συντήρηση των προοπτικών ένταξης όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, εφόσον είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι ''εμείς, οι Κύπριοι, θεωρούμε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας αληθινά μεταμορφωμένης ευρωπαϊκής Τουρκίας είναι πάρα πολύ υπέρ των συμφερόντων μας''.

    ''Η ίδια η Τουρκία'', ανέφερε ο κ. Ζακχαίος, ''έχει νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις έναντι της Ενωσης και των κρατών - μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει χωρίς οποιουσδήποτε όρους, προσκόμματα - ενστάσεις και διαδικαστικά πισωγυρίσματα''.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι ''οι τουρκικές πράξεις, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, μας δίδουν την εντύπωση ότι η Αγκυρα δεν έχει συνειδητοποιήσει εντελώς το νέο αρνητικό περιβάλλον και διάθεση στην Ευρώπη σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας και, συνεπακόλουθα, η Τουρκία δεν έχει προσαρμόσει την πολιτική της, συμπεριλαμβανομένης και αυτής επί του Κυπριακού, προκειμένου να αντιστρέψει αυτή την τάση''.

    Πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση ''παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην επίτευξη το συντομότερον δυνατό μιας συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης, συμβατής με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες επί των οποίων στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους ανέφερε πως ''τα κράτη - μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να δώσουν έμφαση στη δημιουργία μιας δημοκρατικής Ευρώπης στο μέλλον, η οποία θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες της, και όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι ''ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα απαιτεί όπως έχει την εξουσιοδότηση του λαού να ενεργεί εκ μέρους του, να τον αντιπροσωπεύει και να είναι υπόλογο στο λαό''.

    Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στον προβληματισμό που επικρατεί στην ΕΕ για την περαιτέρω διεύρυνσή της και κυρίως για τη διαδικασία έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης και γενικότερα για τη μελλοντική διαμόρφωση της ΕΕ.

    ''Θα πρέπει'', είπε ο κ. Κλεάνθους, ''να προσπαθήσουμε να κτίσουμε μια Ευρώπη, η οποία θα είναι μια υπερδύναμη όχι μόνον στον οικονομικό τομέα, αλλά επίσης και στην πολιτική αρένα''.

    ''Ομως'', συνέχισε, ''το να είναι υπερδύναμη στην πολιτική αρένα δεν σημαίνει ότι θα είναι και στρατιωτική υπερδύναμη, όπως τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας τη θέλησή της με στρατιωτικά μέσα''.

    Η ΕΕ, είπε ο κ. Κλεάνθους, θα πρέπει να εξακολουθήσει να εξελίσσεται σε μια υπερδύναμη με όργανα όπως η διπλωματία, η ανθρωπιστική βοήθεια και πάνω από όλα ο διάλογος για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων, με προσήλωση σε αρχές και ιδέες.

    Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού - Επίσκεψη - Επαφές

    Συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχει σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

    Ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου.

    Ακολούθως θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη, τον ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομο Προδρόμου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ομόνοια - Πρόκριση

    Η κυπελλούχος Ομόνοια νίκησε χθες στη Βαλέτα τη Χιμπέρνιανς με 3-0 και πέρασε στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στη Λευκωσία, η Ομόνοια είχε νικήσει τη μαλτέζικη ομάδα με το ίδιο σκορ. Τα δύο τέρματα για την Ομόνοια σημείωσαν ο Κροστανόφκσι και ο Βακουφτζής με πέναλντι.

    Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ (απέκλεισε χθες τη Μπιρκικάρα) αναμένουν τη σημερινή κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στη Νιόν της Ελβετίας (15:00 ώρα Κύπρου), προκειμένου να μάθουν τους αντιπάλους τους.

    Εξάλλου, στη Νιόν γίνεται σήμερα (13:00 ώρα Κύπρου) η κλήρωση για τον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Πρόκριση

    Ο ΑΠΟΕΛ προκρίθηκε χθες βράδυ στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μετά τη νίκη του με 4 0 επί της Μπιρκιρκάρα Μάλτας στο δεύτερο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα που διεξήχθη στο ΓΣΠ και αναμένει πλέον το νέο αντίπαλό του που θα βγει από τη σημερινή κλήρωση.

    Τα γκολ του ΑΠΟΕΛ, που προηγήθηκε στο ημίχρονο με 1 0, πέτυχαν ο Αλέκος Κακλαμάνος στο 38ο και στο 59ο λεπτό, ο Μάριος Νεοφύτου στο 52ο λεπτό και ο Σταύρος Γεωργίου στο 93ο λεπτό.

    Στον πρώτο αγώνα που έγινε στη Μάλτα η κυπριακή ομάδα νίκησε με 2 0.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος - Σημαντική αύξηση τζίρου

    Κέρδη για τρίτη κατά σειρά συνάντηση παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εκτοξεύεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο του ημερήσιου τζίρου από τον περασμένο Μάρτη. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,71% και έκλεισε στις 1.236,53 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,2% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,7 μονάδες. Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στο 1,5 εκ. λίρες, οφείλεται στην ανταλλαγή μεγάλων πακέτων μετοχών της εταιρείας Chris Cash & Carry Public, συνολικής αξίας ενός εκ. λιρών.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,72% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 416,04 μονάδες.

    [05] (Κ) Κύπριος Επίτροπος - ΕΕ - Κατεχόμενα - Ταλάτ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν πρέπει να ''παραπονιέται'' για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων γιατί, με την απόφασή του να μην επιτρέψει σε ένα Ευρωπαίο Επίτροπο να συναντηθεί με τουρκοκυπριακά κόμματα, οδηγεί ο ίδιος τους Τουρκοκύπριους σε αυτοαπομόνωση, τόνισε σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Κυπριανού είπε πως το θέμα αυτό πλέον πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού

    Σε ενημέρωση για τρέχοντα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και για θέματα της δικής του αρμοδιότητας, προέβη σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι είθισται οι Επίτροποι να έχουν τακτικές συναντήσεις με κόμματα από τη χώρα από την οποία προέρχονται για να εξηγούν τα θέματα της ΕΕ και τα όσα τους απασχολούν, τόσο στον τομέα τους όσο και στα ευρύτερα ζητήματα της Ευρώπης.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού

    Ο Κύπριος Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως δεν πρέπει να να θυματοποιηθούν οι Τουρκοκύπριοι διότι η ηγεσία τους, με την απόφασή της να μην επιτρέψει στον κ. Κυπριανού να μεταβεί στα κατεχόμενα για επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα, ακολουθεί μια αντιευρωπαϊκή πολιτική.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως κατά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) έθεσε στον ηγέτη του τουρκοκυπριακού κόμματος και λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, με πολύ έντονο τρόπο, το θέμα της απαγόρευσης από το κατοχικό καθεστώς στον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού να επισκεφθεί τις ηγεσίες των τουρκοκυπριακών κομμάτων στα κατεχόμενα.

    [08] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Τρίτος προκριματικός - Ανόρθωση

    Τη Ρέιντζερς Σκωτίας θα αντιμετωπίσει η Ανόρθωση εφόσον βεβαίως προκριθεί σε βάρος της Τράπζονσπορτ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η κλήρωση των αγώνων του τρίτου προκριματικού γύρου έγινε σήμερα στη Νιον της Ελβετίας.

    Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 9 και 10 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 23 και 24 του μηνός.

    Οι 16 ομάδες που θα προκριθούν θα μπουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η Ανόρθωση, μετά τη νίκη στο ΓΣΠ με 3-1, αγωνίζεται στην Τραπεζούντα στις 3 Αυγούστου για να περάσει στον τρίτο προκριματικό γύρο.

    [09] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού - Κατεχόμενα

    Πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί η άρνηση του κατοχικού καθεστώς να επιτρέψει στον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκο Κυπριανού να μεταβεί στα κατεχόμενα και να συναντηθεί με τουρκοκυπριακά κόμματα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η άρνηση του καθεστώτος δεν αποτελεί τόσο πρόκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσο προς την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία προέρχονται, για να πραγματοποιούν τις επαφές με όποιους κρίνουν σκόπιμο, έστω και εάν παραβιάζεται η κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5721               0,5755
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4731               0,4759
    Λίρα Αγγλίας              0,8299               0,8348
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4207            0,4240
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3593            0,3621
    Δολάριο Καναδά                  0,3847            0,3877
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0724            0,0729
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0608            0,0612
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3662            0,3691
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κοινοτικός Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού

    Η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαθέτουν ποσοστά παχυσαρκίας όχι μόνο ψηλότερα του μέσου όρου της Ενωσης, αλλά ψηλότερα ακόμη και από το μέσο όρο των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού, στο πλαίσιο συναντήσεών του με κοινοβουλευτικά κόμματα, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων κατά του φαινομένου αυτού, το οποίο σημαίνει και έλλειψη υγείας.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  613.865,77
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,73     0,04    600.987,73
    FTSE/CySE 20                           414,24    -0,43    413.293,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.241,16    -0,43    424.560,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              971,40    -0,76      7.555,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          961,21     0,91     16.889,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.231,06    -0,44    432.115,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.276,67    -0,46    362.416,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.016,28     0,47        471,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            941,30    -0,02    157.695,92
    FTSE Med (28/7/2005)                 8.184,94    -0,22
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Λονδίνο - Διαφημίσεις ψευδοκράτους

    Δυσαρέσκεια εξέφρασε σήμερα η Λευκωσία για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να ακυρώσει την απόφαση της εταιρείας των συγκοινωνιών του Λονδίνου να απαγορεύσει τις τουριστικές διαφημίσεις για τα κατεχόμενα σε λεωφορεία του Λονδίνου.

    ''Θέλω να πω ότι δεν μας ευχαριστεί η απόφαση, όμως είναι απόφαση αγγλικού δικαστηρίου που ισχύει ασφαλώς στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές επανέφεραν σε πτωτική πορεία το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, που δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κεκτημένα των προηγούμενων συναντήσεων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,44%, κλείνοντας στις 1.231,06 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 613.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 30% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,43% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 414,24 μονάδες.

    [15] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Μάρκος Κυπριανού - Ενημέρωση

    Ανταλλαγή απόψεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν τον τομέα της υγείας, έγινε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκο Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι γίνεται ενημέρωση για θέματα της δικής του αρμοδιότητας στα πλαίσια του κύκλου επαφών με τα κόμματα της Κύπρου.

    [16] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 2ος προκριματικός - ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια

    Τη Δυναμό Βουκουρεστίου και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ θα αντιμετωπίσουν η Ομόνοια και το ΑΠΟΕΛ αντίστοιχα για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η κλήρωση των αγώνων του τρίτου προκριματικού γύρου έγινε σήμερα στη Νιον της Ελβετίας.

    Στον πρώτο αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου ο ΑΠΟΕΛ φιλοξενεί τη Μακάμπι στη Λευκωσία, ενώ η Ομόνοια ταξιδεύει στο Βουκουρέστι για να αντιμετωπίσει τη Δυναμό. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 25 Αυγούστου.

    Η Ομόνοια προκρίθηκε στον δεύτερο προκριματικό αφού απέκλεισε τη μαλτέζικη ομάδα Χιμπέρνιανς, ενώ ο ΑΠΟΕΛ αφού απέκλεισε την επίσης μαλτέζικη Μπιρκιρκάρα.

    [17] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Πρόεδρος ΕΔΗ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου είχε το απόγευμα σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Πρόεδρο των ΕΔΗ για θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του και ιδιαίτερα για τα μέτρα περαιτέρω προστασίας των καταναλωτών, για την ευημερία των ζώων και για θέματα υγείας.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Μάρκος Κυπριανού - Ταλάτ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται να μην επιδιώκει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αναμένει απλώς να δρέψει τους καρπούς των κοινοτικών κανονισμών για τους Τ/Κ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Ταλάτ να μην επιτρέψει στον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτή Μάρκο Κυπριανού να περάσει στις κατεχόμενες περιοχές για συναντήσεις με τ/κ κόμματα, προσθέτοντας ότι η αρμοδιότητα για να εξετάσει τη στάση του κ. Ταλάτ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση

    Μια δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία θα περιλαμβάνεται πρόνοια ότι η Αγκυρα δεν επιτρέπει ούτε την πτήση κυπριακών αεροσκαφών σε τουρκικά αεροδρόμια, ούτε σε πλοία υπό κυπριακή σημαία να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια, δεν θα θεωρηθεί ως ικανοποιητική από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Μιλιέτ'' ότι πέραν του γεγονότος ότι η Αγκυρα θα αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα υπάρχει σημείωση ότι η συμφωνία τελωνειακής ένωσης ισχύει μόνο για βιομηχανικά προϊόντα και η Τουρκία επαναλαμβάνει ότι τα λιμάνια και αεροδρόμιά της δεν θα ανοίξουν για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, οι αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) υπάρχουν και έχουν συζητηθεί όλα τα ενδεχόμενα, και παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι σε περίπτωση μη υπογραφής δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    [20] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - ΑΟΖ - Τουρκία

    Η Τουρκία δεν μπορεί να προσβάλει τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ούτε και να εμποδίσει την Κύπρο να προχωρήσει στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της, εκτιμά ο εμπειρογνώμονας για θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, Πρέσβης επί τιμή Ανδρέας Ιακωβίδης, σημειώνοντας ότι η απουσία λύσης του Κυπριακού δεν εμποδίζει την Κύπρο να προχωρήσει σε έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την αναζωπύρωση του θέματος μετά και την επίσκεψη στην Κύπρο του Αιγυπτίου Υπουργού Πετρελαίου Σαμίρ Φάχμι, ο κ. Ιακωβίδης επισημαίνει πως πέραν από τα οικονομικά οφέλη για την Κύπρο από την εκμετάλλευση της ΑΟΖ, η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό προηγούμενο τόσο για την περιοχή όσο και για την προσπάθεια της Κύπρου να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με τα άλλα γειτονικά κράτη, όπως τον Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

    [21] (Κ) Υπ. Γεωργίας - Παραδοσιακά προϊόντα - Διάσκεψη Τύπου

    Με στόχο τη βελτίωση των δομών των αρμόδιων αρχών όσον αφορά τόσο την εξέταση των φακέλων για κατοχύρωση γεωγραφικών ονομασιών όσον και τον έλεγχο των προδιαγραφών, άρχισε στις 22 Ιουλίου 2005 το πρόγραμμα Κύπρου-Πορτογαλίας, το οποίο θα διαρκέσει έξι μήνες και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας Τάκης Αντωνίου.

    Η Επικεφαλής της Διεύθυνσης Προώθησης Προϊόντων Ποιότητας του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υδρομηχανικής στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υδάτων της Πορτογαλίας Ana Soeirο εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το επίσημο κλείσιμο του προγράμματος αυτού στο τέλος του Απρίλη 2006, οι κυπριακές αρχές θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις δομές τους και να χρησιμοποιήσουν τον Κανονισμό 2081 της ΕΕ περί προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, έτσι ώστε να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκριση για πολλές γεωγραφικές ονομασίες παραδοσιακών τους προϊόντων.

    [22] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Κίνημα Οικολόγων - Βράβευση

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών απένειμε σήμερα στον Μάρκο Κυπριανού, Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, το βραβείο ''Πέτρα Κέλλυ'' για την πολύ θετική στάση του ειδικά στο θέμα του περιορισμού του καπνίσματος.

    Η απονομή του βραβείου έγινε στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία μετά από συνάντηση του κ. Κυπριανού με τον βουλευτή και Γενικό Γραμματέα των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενημέρωσε στελέχη του Κινήματος για τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του και άκουσε με προσοχή τις απόψεις και εκτιμήσεις τους.

    [23] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    AHEPA Joins with Italian American Groups to Co-Sponsor Events in Honor Constantino Brumidi

    Washington, D.C. July 29, 2005) The American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) and the National Italian American Foundation (NIAF) co-sponsored two receptions Tuesday, July 26, 2005 on Capitol Hill in honor of Constantino Brumidi, artist of the United States Capitol, on the 200th anniversary of his birth.

    The first reception, held in Statuary Hall, followed a ceremony held by the United States Congress at the Capitol Rotunda that commemorated Brumidis artistic contributions to the Capitol as well as to St. Stephens Church in New York City.

    The following members of Congress spoke at the Rotunda ceremony: President Pro Tempore of the Senate Ted Stevens (R-AK), Senate Majority Leader Bill Frist (R-TN), Senate Minority Leader Harry Reid (D-NV), House Minority Leader Nancy Pelosi (D-8-CA), Sen. Hillary Clinton (D-NY), who introduced the concurrent resolution in the U.S. Senate authorizing the use of the Capitol Rotunda for the ceremony; Sen. Michael Enzi (R-WY), co-chair Senate Cultural Caucus; Rep. Bill Pascrell (D-8-NJ), who introduced the concurrent resolution in the U.S. House of Representatives and who co-chairs the Italian American Congressional Delegation; and Rep. Michael Bilirakis (R-9-FL) who co-chairs the Congressional Caucus on Hellenic Issues and who co-sponsored the concurrent resolution. The Honorable Lindy Boggs, a former ambassador to the Vatican and member of Congress also offered remarks.

    At the Statuary Hall reception, the audience received remarks from: Sen. Clinton; Rep. Pascrell and his co-chair of the Italian American Congressional Delegation, Rep. John Mica (R-7-FL); Rep. Carolyn Maloney (D-14-NY); co-chair of the Congressional Caucus on Hellenic Issues, His Grace Bishop Dimitrios of Xanthos, who represented His Eminence Archbishop Demetrios,; Supreme President Gus J. James, II; and Dr. A. Kenneth Ciongoli, Chairman of NIAF.

    An evening reception co-hosted by Senators Edward Kennedy (D-MA) and Michael Enzi, the co-chairs of the Senate Cultural Caucus, was held in the Lyndon Baines Johnson Room of the U.S. Capitol, which was painted by Brumidi. In addition to these two senators, also present were: Sen. Paul S. Sarbanes (D-MD), Sen. Judd Gregg (R-NH), Sen. George Voinovich (R-OH), Rep. Donald Payne (D-10-NJ), and Rep. Shelley Berkley (D-1-NV) who is of Greek heritage.

    Supreme President James, who spoke at both receptions, said of Brumidi: His Greek heritage provided his passion for democracy, citizenship, and liberty and his Italian heritage provided the artistic influence, talent and style through which he communicated his love for America on the corridors, in the rooms, and in the canopy of the Capitol Rotunda. Brumidi truly fulfilled the ultimate American Dream.

    He added: We are grateful to our friends in Congress who worked together in a bipartisan spirit to properly commemorate Brumidi and his contributions to America. Moreover, we are pleased to work closely with our Italian American colleagues and friends on this noble initiative.

    Dr. Ciongoli, chairman, NIAF, also presented remarks at both receptions. In the evening, Consul Adamandia Klotsa spoke on behalf of the Embassy of Greece and Minister Stefano Stefanini spoke on behalf of the Embassy of Italy. Curator Barbara Wolanin enlightened the audience about Brumidis life and artwork. Also in attendance during the entire days events was Margaret G. Conomos, a descendant of Brumidi who resides in Washington. Past Supreme President Franklin R. Manios, Supreme Vice President Ike Gulas, and Supreme Counselor Arthur Dimopoulos accompanied James.

    A framed proclamation honoring the life and legacy of Brumidi was presented to James, Ciongoli, Klotsa and Stefanini by Senators Enzi, Kennedy, and Sarbanes all of who co-sponsored the proclamation.

    The son of a Greek father and Italian mother, Constantino Brumidi arrived in New York where he began building his legacy as the Michelangelo of America. His most famous work is the Apotheosis of Washington, a captivating fresco that covers the inside of the Capitol Rotunda. He also painted a majority of the Frieze of American History, a piece that bands around the base of the Rotunda. Mr. Brumidi has been honored in the Capitol in 1952, 1968 and 1980. The late Congressman Peter Rodino (N.J.) was the master of ceremonies during the 1968 and 1980 ceremonies.

    These important events were the result of the collaboration of a number of groups including: The NIAF/Frank J. Guarini Public Policy Forum on Capitol Hill; The Constantino Brumidi Society; Order Sons of Italy in American (OSIA); and the Conference of Italian American Presidents.

    Founded in 1922, AHEPA is the largest and oldest American-based, Greek heritage grassroots membership organization. Its mission is to promote Hellenism and the ancient Greek ideals of philanthropy, education, civic responsibility, and family and individual excellence through community service.

    The NIAF, a non-profit organization based in Washington, D.C., is dedicated to preserving the heritage of Italian Americans. The NIAF organizes cultural activities and helps young people with scholarships, internships and other programs.

    [24] (K) Πόλη Χρυσοχούς - Ρεντίνα - Αδελφοποίηση

    Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η επίσημη τελετή αδελφοποίησης μεταξύ της Πόλης Χρυσοχούς και του Δήμου Ρεντίνας, που βρίσκεται στον νομό Θεσσαλονίκης στην Κεντρική Μακεδονία.

    [25] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Πρόεδρος ΑΔΗΚ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με τον βουλευτή και Πρόεδρο του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος Ντίνο Μιχαηλίδη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο ''ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα'', η οποία περιστράφηκε γύρω από ζητήματα της αρμοδιότητας του κ. Κυπριανού και της επικαιρότητας.

    [26] (Κ) Λονδίνο - Κατεχόμενα - Διαφημίσεις - Εφεση

    Εκπρόσωπος της Αρχής Συγκοινωνιών Λονδίνου, του οργανισμού που είχε απαγορεύσει διαφημίσεις για τουρισμό στα κατεχόμενα σε λεωφορεία, τον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε άλλους υπό τον έλεγχό του χώρους, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι θα μελετήσει τη δυνατότητα έφεσης εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία αίρεται η απαγόρευση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 July 2005 - 17:49:25 UTC