Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Νίκη για ΑΠΟΕΛ - Ηττα για Ομόνοια
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Βιέννη -Οργανισμός Απαγόρευσης Πυρηνικών- Διαπιστευτήρια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου - ΔΙΟΡΘΩΣΗ
  • [06] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - Αποναρκοθέτηση
  • [07] (Κ) ΟΗΕ - ΕΕ - Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Αποναρκοθέτηση
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (K) Βρετανική κυβέρνηση - Αποναρκοθέτηση
  • [12] (Κ) Αγνοούμενοι - 31 Χρόνια
  • [13] (Κ) Βρετανικές Αερογραμμές - Απεργία - Λονδίνο - Πτήσεις από Λ/κα
  • [14] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Νίκη για ΑΠΟΕΛ - Ηττα για Ομόνοια

    Μια νίκη και μια ήττα ήταν ο απολογισμός των χθεσινοβραδινών αγώνων των δύο κυπριακών ομάδων για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στη Λευκωσία, στο ΓΣΠ, ο ΑΠΟΕΛ κατέβαλε την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ με 1-0, ενώ η Ομόνοια ηττήθηκε με 3-1 στο Βουκουρέστι από την τοπική Δυναμό.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις 25 Αυγούστου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αθήνα - Παπαδόπουλος - Καραμανλής

    Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα έχουν συνάντηση στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση θα λάβουν επίσης μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Ελληνας ομόλογός του Πέτρος Μολυβιάτης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δύο πλευρές.

    Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της τακτικής και συνεχούς συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου και ενόψει των εξελίξεων που αφορούν την πορεία του Κυπριακού.

    ΥΠΕΞ - Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Κύπρος

    Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα θα συζητηθούν κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Κινέζο ομόλογό του Li Zhaoxing που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 22 και 23 Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι ''η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα της διεθνούς κοινότητας μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ο Κινέζος ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ μαζί θα έχουν επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών οι οποίες ''αναμένεται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που θα περιλαμβάνει τις διμερείς μας σχέσεις τις σχέσεις Κίνας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα υπό το φως της ένταξης της Κύπρου, το Κυπριακό, διεθνή και περιφερειακά θέματα και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος''.

    Υπουργός Εμπορίου - Γαλλία - Τουρκία

    Ολοι έχουμε συμφέρον από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα στην πράξη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως ''το Κυπριακό, η στάση της έναντι της Κύπρου και η κατοχή είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία θα κριθεί η ευρωπαϊκότητα της Τουρκίας''.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρέτισε από την αρχή τη θέση της Γαλλίας για την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως αυτή είναι μια θέση αρχών η οποία επαναφέρει μία ουσιαστική πτυχή του Κυπριακού στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Γαλλία θα ακολουθήσουν και άλλοι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    ΔΕΑ - Συνάντηση

    Την επίσπευση των προσπαθειών για ετοιμασία από το ίδρυμα Inforce του ανθρωπολογικού εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη πολύ πριν από την εφαρμογή του γενικού προγράμματος εκταφών, αποφάσισε χθες η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

    Η ΔΕΑ πραγματοποίησε χθες την 410η επίσημη συνάντησή της υπό την προεδρία του Τ/Κ μέλους της Ρουστέμ Τατάρ.

    Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι στη συνάντηση εξετάστηκε επιπρόσθετη έκθεση του ιατροδικαστή - αρχαιολόγου του ιδρύματος Inforce σχετικά με τις επείγουσες εκταφές.

    Σημειώνεται επίσης ότι συνεχίζεται η προετοιμασία του γενικού προγράμματος για τις εκταφές και αναμένεται πως η εφαρμογή του θα αρχίσει το φθινόπωρο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της επιλογής κατάλληλου χώρου στη νεκρή ζώνη για εγκατάσταση του ανθρωπολογικού εργαστηρίου και αποφασίστηκε όπως επισπευτούν οι προσπάθειες με στόχο αυτό να ετοιμαστεί από την Inforce πολύ πριν από την εφαρμογή του γενικού προγράμματος εκταφών.

    Η επόμενη συνεδρία της ΔΕΑ θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του Ε/Κ μέλους της Ηλία Γεωργιάδη.

    Πρόεδρος ICAO - Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

    Η θέση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) όσον αφορά την Κύπρο δεν έχει αλλάξει και ο Οργανισμός συνεχίζει να ακολουθεί την πολιτική του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έναντι της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO Assad Kotaite, προσθέτοντας ότι το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διεθνών αεροδρομίων.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Kotaite σε απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 9 Αυγούστου προς τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσινγκτον και Αντιπρόσωπο της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό Ευριπίδη Ευρυβιάδη τόνισε ότι όλα τα μέλη του ICAO θα πρέπει να δρουν σύμφωνα με τους υφιστάμενους όρους ασφάλειας διεθνών πτήσεων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον οργανισμό.

    Σύμφωνα με το Σχέδιο Περιφερειακής Αεροπλοΐας του ICAO (περιφέρεια Ευρώπης), προσθέτει, το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Λευκωσίας είναι υπεύθυνο για ολόκληρο το FIR Λευκωσίας.

    Αδούλωτη Κερύνεια - Κατεχόμενα - Ανοιγμα διόδων

    Το σωματείο ''Αδούλωτη Κερύνεια'' θεωρεί το άνοιγμα νέων διόδων από και προς τα κατεχόμενα ως μία ακόμα ενέργεια νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων και απευθύνει προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τις κομματικές ηγεσίες για τις συνέπειες αυτών των ενεργειών.

    ''Η όλη διαδικασία διάνοιξης των διόδων'', αναφέρει ανακοίνωση της ''Αδούλωτης Κερύνειας'' ''συνιστά άσκηση διακρατικών σχέσεων μεταξύ της επίσημης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της υποτελούς στην κατοχή τουρκικής διοίκησης στα κατεχόμενα''.

    Η ''Αδούλωτη Κερύνεια'' θεωρεί πως ''κάθε νέα δίοδος, που ανοίγει, αποτελεί και ένα νέο 'πυλώνα' στήριξης και ανάπτυξης του τουρκικού συνιστώντος κράτους στην Κύπρο, αγνοώντας και παραμερίζοντας τη βούληση του κυπριακού λαού, ο οποίος απέρριψε στο δημοψήφισμα αυτή τη μορφή λύσης''.

    Απευθύνοντας προειδοποίηση στην κυβέρνηση και στις κομματικές ηγεσίες για τις συνέπειες αυτών των ενεργειών, η ''Αδούλωτη Κερύνεια'' αναφέρει ότι αυτές ''υπονομεύουν όλο και πιο πολύ τον αγώνα μας και τις προοπτικές της επιστροφής μας στα σπίτια και στις περιουσίες μας''.

    Πρόεδρος ΚΟΠ - Πρόεδρος ΟΥΕΦΑ - Τουρκοκύπριοι

    Ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Λέναρτ Γιόχανσον θα πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο ανεπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'', σύμφωνα με το οποίο, κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Γιόχανσον θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της λεγόμενης τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε πως δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα της επίσκεψης μετάβαση του κ. Γιόχανσον στα κατεχόμενα και οποιαδήποτε συνάντησή του με Τουρκοκυπρίους.

    ''Εχουμε συγκεκριμένη ατζέντα με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ'', δήλωσε ο κ. Κουτσοκούμνης, διευκρινίζοντας ότι η έλευση στην Κύπρο τον επόμενο μήνα του κ. Γιόχανσον ''δεν έχει να κάνει τίποτα με τους Τουρκοκυπρίους και ούτε σχετίζεται με την προσπάθεια που ανέλαβε η ΦΙΦΑ με την ΟΥΕΦΑ για την ενοποίηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο''.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου, ο κ. Κουτσοκούμνης δήλωσε ότι ''για το θέμα αυτό έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό, από τον περασμένο Μάιο, ότι εξελίξεις αναμένονται περί το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ίσως και λίγο πιο αργά''.

    Κύπρος - Σουδάν - Βοήθεια

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μετά από έκκληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της πόλης Νταρφούρ του Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, λόγω της χρήσης στρατιωτικής βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η βοήθεια περιλαμβάνει κουβέρτες και πτυσσόμενα κρεβάτια, αξίας 70.000 λιρών, σε πρώτο στάδιο. Θα ακολουθήσει αποστολή φαρμάκων αξίας 50.000 λιρών. Την αποστολή της βοήθειας ανέλαβε η Πολιτική Αμυνα.

    Υπουργός Γεωργίας - Χαλούμι - Κατοχύρωση

    Ο φάκελος για την κατοχύρωση εγγραφής του χαλουμιού ως προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης θα υποβληθεί στην ΕΕ εντός τριών μηνών, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης και ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι έχει επίσης ετοιμαστεί και σταλεί στον Εφορο Εταιρειών στις 28 Ιουνίου ολοκληρωμένος φάκελος που θα υποβληθεί στην ΕΕ, ενώ η δημοσίευση των κυριοτέρων στοιχείων της αίτησης θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αφού δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, εξήγησε, θα δοθεί αμέσως μετά ένα τρίμηνο χρονικό διάστημα για υποβολή οποιωνδήποτε ενστάσεων και ακολούθως θα υποβληθεί ο φάκελος στην ΕΕ.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Νίκη για ΑΠΟΕΛ - Ηττα για Ομόνοια

    Μια νίκη και μια ήττα ήταν ο απολογισμός των χθεσινών αγώνων των δύο κυπριακών ομάδων για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στη Λευκωσία και στο ΓΣΠ, ο ΑΠΟΕΛ κατέβαλε την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ με 1-0, ενώ η Ομόνοια ηττήθηκε με 3-1 στο Βουκουρέστι από την τοπική Δυναμό.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις 25 Αυγούστου.

    Χρηματιστήριο - Αναστροφή ανοδικής πορείας

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν χθες κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι ήταν αρκετές για να αναστρέψουν τη θετική πορεία που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τις πέντε προηγούμενες συναντήσεις.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 1,01% και έκλεισε στις 1.256,06 μονάδες. Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,29% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,9 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 585.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 34,7% του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 1,05% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 423,32 μονάδες.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση, το δικαστικό θέμα που προέκυψε για τα τέλη της ΑΤΗΚ καθώς και καταγγελίες για ακατάλληλα φάρμακα βρίσκονται στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη το θέμα του γαλλικού εγγράφου για την Τουρκία και τη σημερινή καταστροφή ναρκών στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' έχει κύριο τίτλο ''Ακατάλληλα φάρμακα στα νοσοκομεία'' και αναφέρεται σε καταγγελία του Προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστα Κωνσταντίνου που αφορά ακατάλληλα φάρμακα που διοχετεύονταν με κάποιο τρόπο στα κρατικά νοσοκομεία και οι γιατροί εν αγνοία τους τα χρησιμοποιούσαν στους ασθενείς. Αλλού γράφει ότι επικρατεί σύγχυση για το έγγραφο Σιράκ γύρω από το θέμα της Τουρκίας με τη γαλλική πρεσβεία στην Αγκυρα να διαψεύδει την ύπαρξη του και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου να κάνει λόγο για εσωτερικό έγγραφο.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Αλλα υπόσχεται ο Τάσσος και άλλα κάνει'' γράφει ότι ''σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας, συνεπεία της αλλοπρόσαλλης, όπως εκτιμάται, στάσης του Προέδρου Παπαδόπουλου αλλά και των μονομερών αποφάσεών του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''. Αλλού γράφει ότι πολιτικές προεκτάσεις και μηνύματα έχει ο εμπρησμός τουριστικών λεωφορείων στην Αγία Νάπα χθες, αφού πραγματοποιούσαν δρομολόγια προς κατεχόμενα.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Καμπανάκι Βρυξελλών'' γράφει ότι άναψε ''κόκκινο'' στη Λευκωσία μετά από επείγον μήνυμα, το οποίο έφθασε από τις Βρυξέλλες, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και η Κομισιόν ετοιμάζονται να κάνουν παρεμβάσεις στο θέμα των τελών της ΑΤΗΚ. Αλλού αναφέρεται στην ''αυγουστιάτικη φάρσα για βόμβα'' που δέχθηκαν ΑΤΗΚ και ΑΗΚ με τηλεφώνημα που έγινε στον ''Π'', εξαιτίας της οποίας εκατοντάδες υπάλληλοι υποβλήθηκαν σε μεγάλη ταλαιπωρία.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Κόκκινος συναγερμός από το μαύρο χρυσό'' γράφει ότι σε νέα ρεκόρ το πετρέλαιο πανικοβάλλει όλο τον πλανήτη. Εφτασε χτες τα 66 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει τελικά στα 64,45. Αλλού έχει τίτλο '''Φάρος' το Παρίσι'' και γράφει ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου εκφράζει ικανοποίηση για τη στάση της κυβέρνησης της Γαλλίας για την Τουρκία και τονίζει πως αυτή δεν θα περάσει ανεκμετάλλευτη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Σε κατάσταση Σοκ στην ΑΤΗΚ'' και αναφέρεται στο θέμα των τελών κινητής τηλεφωνίας της ΑΤΗΚ. Στο εδώλιο θα βρεθούν μέλη του ΔΣ για να εξηγήσουν γιατί περιφρονούν δικαστική απόφαση που προβλέπει και σύλληψή τους. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι στα χέρια του Υπουργού Εμπορίου βρίσκεται ολοκληρωμένη μελέτη του ΚΟΤ αναφορικά με τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τα νέα κίνητρα απόσυρσης κλινών.

    Η ''Χαραυγή'' έχει τίτλο ''Εντεκα Εντολές κατά της παραπαιδείας'' και αναφέρεται στη δέσμη μέτρων που κατέθεσαν Υπουργείο Παιδείας και γονείς για το ξήλωμα του κυκλώματος που απομυζά παράνομα τουλάχιστον 50 εκατ. ετησίως. Αλλού γράφει ότι δύσκολες στιγμές περνά ο λοχίας Ανδρέας Παμπαλλής που τραυματίστηκε σε ώρα άσκησης στην Κόσιη, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε νοσηλευτήριο του Ισραήλ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Τα αφεντικά της ΑΤΗΚ στο εδώλιο'' γράφει ότι αυξάνεται η πίεση προς τον ημικρατικό οργανισμό καθώς κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένουν συμμόρφωση με την απόφαση για αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας. Αλλού προβάλλει τις προειδοποιήσεις της βουλευτή του ΔΗΣΥ Μαρίας Κυριάκου για τα τροχαία, σημειώνοντας πως τα μισά από τα θύματα της ασφάλτου είναι κάτω των 25 ετών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' έχει τίτλο ''Τελεία και Παύλα!'' και αναφέρεται σε τελεσίγραφο του Προέδρου Παπαδόπουλου για το θέμα του πρωτοκόλλου. Προβάλλει επίσης τη νίκη της Ανόρθωσης επί της ομάδας της Τραπεζούντας και γράφει ότι ''Οι Τούρκοι υποκλίθηκαν στη Μεγάλη Κυρία''.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία ''The Cyprus Weekly '' αναφέρεται στην επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα του Προέδρου Παπαδόπουλου για διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ενόψει των επικείμενων συζητήσεων στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί καταστροφή με δύο ελεγχόμενες εκρήξεις των δύο ομοιωμάτων ναρκών που αφαιρέθηκαν από τα ναρκοπέδια στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, καθώς η τουρκική πλευρά μετά από καθυστέρηση μηνών άναψε το πράσινο φως στα ΗΕ.

    [04] (Κ) Βιέννη -Οργανισμός Απαγόρευσης Πυρηνικών- Διαπιστευτήρια

    Τα διαπιστευτήρια του στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού για τη Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (ΟΣΑΠΔ) Τίμπορ Τοθ επέδωσε χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη στη Βιέννη, Κορνήλιος Κορνηλίου.

    Ο κ. Κορνηλίου, όπως αναφέρει επίσμη ανακοίνωση, διαβεβαίωσε τον κ. Τοθ για τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία σε θέματα αφοπλισμού και μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου - ΔΙΟΡΘΩΣΗ

    Παρακαλώ όπως αγνοήσετε την παράγραφο στην Επισκόπηση του Κυπριακού Τύπου που αφορά την εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'', η οποία στάληκε εκ παραδρομής στη σημερινή επισκόπηση του Τύπου. (ΚΥΠΕ/ΜΜ) 

    [06] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - Αποναρκοθέτηση

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία χαιρέτισε την έναρξη της νέας φάσης για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας.

    Η πρεσβεία τονίζει πως η ενέργεια αυτή θα συμβάλει στο κλίμα εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο για μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων.

    [07] (Κ) ΟΗΕ - ΕΕ - Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Αποναρκοθέτηση

    Διευρύνεται και επεκτείνεται η εφαρμογή του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προγράμματος αποναρκοθέτησης στην Κύπρο και στα ναρκοπέδια των τουρκικών δυνάμεων στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    Σε ομιλίες τους στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την καταστροφή δύο ομοιωμάτων ναρκών, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και η λειτουργός της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Κύπρο Κεζμπάν Ακανσόι δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει περαιτέρω στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και συνδιαλλαγής στο νησί.

    Καλωσορίζοντας όσους προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, ο κ. Βλόσοβιτς ανέφερε ότι ''μέχρι σήμερα, έχουν καθαρισθεί 13 ναρκοπέδια από 2.186 νάρκες σε μια περιοχή 576.686 τετραγωνικών μέτρων''.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5716               0,5750
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4581               0,4608
    Λίρα Αγγλίας              0,8318               0,8367
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4183            0,4216
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3541            0,3569
    Δολάριο Καναδά                  0,3814            0,3844
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0723            0,0728
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0614            0,0618
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3675            0,3704
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες κατέγραψε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις από το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων τίτλων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,15% και έκλεισε στις 1.254,2 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,58% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 405.000 λίρες.

    Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,19% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 422,52 μονάδες.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  405.266,77
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,39    -0,58    384.205,27
    FTSE/CySE 20                           422,52    -0,19    313.183,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.263,26    -0,18    170.993,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.024,44     0,97     12.841,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          981,35     0,07     14.430,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.254,20    -0,15    183.835,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.301,91    -0,16    117.876,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.090,21    -2,63      6.256,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            966,94    -0,10    188.421,28
    FTSE Med (11/8/2005)                 8.152,35    -0,53
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (K) Βρετανική κυβέρνηση - Αποναρκοθέτηση

    Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτησε με ικανοποίηση τη ''σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη''.

    [12] (Κ) Αγνοούμενοι - 31 Χρόνια

    Η τελευταία φορά που τους είχαν δει ήταν ζωντανοί. Ο χρόνος σταμάτησε σε μια φωτογραφία. Μεσολάβησαν τριάντα χρόνια, τέσσερις διακρατικές προσφυγές της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, δύο ξένες οργανώσεις για εκταφές, μια διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ και χιλιάδες οικογένειες με αναπάντητα ερωτήματα. Ζούν; σκοτώθηκαν; Πως; Κάτω από ποιες συνθήκες; Απαντήσεις απλές που γίνονται πολύπλοκες όταν ένα τόσο ανθρωπιστικό θέμα παίρνει πολιτικές διαστάσεις. Κοινά ένοχα μυστικά που καλύπτουν την πιο τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Τους αγνοούμενους.

    Σημαντικά βήματα, η συμφωνία της 31ης Ιουλίου '97 όπως και η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ το 2001 για την Τουρκία. Η συμφωνία προνοούσε τη διερεύνηση με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία, την ανταλλαγή πληροφοριών για χώρους ταφής καθώς επίσης και συμφωνία για τις διαδικασίες για επιστροφή ταυτοποιημένων λειψάνων στις οικογένειες. Και η περίοδος που ακολούθησε μέχρι σήμερα περιλαμβάνει καχυποψία, κακής ποιότητας πληροφορίες για χώρους ταφής αλλά εν πάση περιπτώσει, οκτώ χρόνια μετά, τα πρώτα δείγματα γραφής, μεμονωμένες εκταφές και λείψανα, με τη συμβολή του Ιδρύματος INFORCE, δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

    [13] (Κ) Βρετανικές Αερογραμμές - Απεργία - Λονδίνο - Πτήσεις από Λ/κα

    Δύο συνολικά πτήσεις των Βρετανικών Αερογραμμών προς την Κύπρο επηρεάστηκαν από την ανεπίσημη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της εταιρείας τροφοδοσίας ''Gate Gourmet'' στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επεκταθεί και σε αριθμό προσωπικού εδάφους των Βρετανικών Αερογραμμών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανικών Αερογραμμών, επακόλουθο της κατάστασης που επικρατούσε σήμερα στο αεροδρόμιο Heathrow ήταν να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις από και προς τη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι απόψε το βράδυ.

    Από την ανεπίσημη αυτή στάση εργασίας επηρεάστηκαν δύο πτήσεις των Βρετανικών Αερογραμμών προς τη Λάρνακα ενώ η πτήση που είναι προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 01.50 το πρωί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά.

    [14] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Κρήτη

    Τον Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου απένειμε σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον Γ. Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, κατά την διάρκεια μιας σεμνής τελετής, παρουσία του υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Α. Λιάσκου.

    Ο κ. Θεόδωρος απευθυνόμενος στον Γ.Γ τόνισε την πολύπλευρη προσφορά του και την στήριξη του στο Πατριαρχείο και υπογράμμισε ότι «τιμώντες την τε άλλην αρετήν και τας προς την πατρίδαν ημών υπηρεσίας του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης απονέμομεν αυτώ το τιμιον σταυρόν του Αποστόλου και Ευαγγελιστού μάρκου ως δείγμα ορατον της Αποστολικής ευλογίας.»

    Είναι ένα παράσημο, είπε ο κ. Θεόδωρος , το οποίο θέσπισε ένας Κρητικός Πατριάρχης από την Αγκάραθο ο Μελέτιος ο Πηγάς, στο ίδιο Μοναστήρι ανήκω και εγώ, και το επανέφερε πάλι στο Πατριαρχείο μας ένας άλλος μεγάλος Κρητικός Πατριάρχης, ο Μελέτιος Μεταξάκης. Και κάθε φορά κ. Γενικέ που θα φοράτε αυτόν τον τίμιο Σταυρό να θυμάστε το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο μας με την ένδοξη ιστορία του.

    Εμφανώς συγκινημένος ο Γ.Γ της Περιφέρειας ευχαρίστησε τον Πατριάρχη επισημαίνοντας ότι «είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε εδώ αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη τιμή να σας έχουμε Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Να είστε σίγουρος πρόσθεσε, ότι ερμηνεύοντας απλώς τα αισθήματα του κρητικού λαού θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Λιάσκος συνεχάρη τον κ. Τσόκα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ξεχωριστή απονομή, και προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μετάλλιο είναι μία ύψιστη αναγνώριση και το φόρεσαν μεγάλοι άνδρες της πατρίδας μας, ήρωες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

    Μετά την απονομή έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

    Πατριάρχης: Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι και πάλι για λίγες ημέρες στο αγαπημένο μου νησί που με γέννησε, που με ανέθρεψε και ξεκίνησα από δω για να υπηρετήσω την εκκλησία και την πατρίδα μου. Χαίρομαι διότι μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ πάλι στην Περιφέρεια Κρήτης και να συναντήσω τον Γ.Γ ένα εκλεκτό φίλο. Θεωρώ επίσης μεγάλη ευλογία από το Θεό και συγκυρία που είναι εδώ και ο κ. Υπουργός Τουρισμού, αγαπητός φίλος, και θα δώσουμε το ραντεβού στην Αλεξάνδρεια, που είναι μία τόσο όμορφη πόλη, μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη, που μας ενώνει δεν μας χωρίζει το Λιβυκό πέλαγος, και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ετοιμαστούν τα κτίρια που έχουμε, όπως είναι το Πατριαρχικό Μέγαρο που θα στεγάσει τις χιλιάδες βιβλία και τα χειρόγραφα, τα Πτολεμαιακά υπόγεια που θα στεγάσουν το Μουσείο του Πατριαρχείου. Χαίρομαι δε διότι στο κτίριο στην Ηλιούπολη του Καίρου, όπου πριν λίγο καιρό είχε έρθει και ο κ. Αβραμόπουλος, θα γίνει, όπως εξαγγείλατε η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ τις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

    Αυτό επίσης που θα μας δώσει μεγάλη χαρά, δύναμη και ενίσχυση είναι αυτό που παρακάλεσα τον κ. Γενικό, το καράβι που θα ενώσει την Αλεξάνδρεια με την Κρήτη, με τον Πειραιά. Μας ενώνει άλλωστε ο Μινωικός με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό και θα μπορέσουν έτσι να αναπτυχθούν οι εμπορικές μας σχέσεις.

    Σήμερα αγαπητέ κ. Γενικέ θα ήθελα να σας δώσω και κάτι από το Πατριαρχείο, να σας τιμήσω με το Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Είναι ένα παράσημο, το οποίο θέσπισε ένας Κρητικός Πατριάρχης από την Αγκάραθο ο Μελέτιος ο Πηγάς, στο ίδιο Μοναστήρι ανήκω και εγώ, και το επανέφερε πάλι στο Πατριαρχείο μας ένας άλλος μεγάλος Κρητικός Πατριάρχης, ο Μελέτιος Μεταξάκης. Και κάθε φορά κ. Γενικές που θα φοράτε αυτόν τον τίμιο Σταυρό να θυμάστε το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο μας με την ένδοξη ιστορία του. Δίπλα όμως ακριβώς θα δείτε και την άλλη λέξη, και Πάσης Αφρικής, που είναι το ελπιδοφόρο μέλλον, η Ιεραποστολή. Μετά από λίγο καιρό φεύγω για την Τανζανία, την Κένυα, το Βόρειο Καμερούν, χθες μιλούσα με τον Μητροπολίτη της Νιγηρίας, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με πλημμύρες και ετοιμάζεται μία τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά εκεί που διψούν για ψωμί, ειρήνη, δικαιοσύνη.

    Είναι μεγάλη ευλογία δε που είναι εδώ μαζί μας και η σύζυγος αλλά και οι γονείς του κ. Γενικού Γραμματέα, στους οποίους θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια για το παιδί που προσφέρετε στην πατρίδα μας και στην κοινωνία.

    Γ.Γ: Μακαριότατε, με συγκινείτε, ιδιαίτερα και με τα λόγια σας και με τις πράξεις σας. Να ξέρετε ότι είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε εδώ αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη τιμή να σας έχουμε Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Να είστε σίγουρος ότι ερμηνεύοντας απλώς τα αισθήματα του κρητικού λαού θα είμαστε πάντα δίπλα σας.

    Να πούμε επίσης, ότι θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των ΜΜΕ για να προβάλουμε το έργο σας στην Αφρική. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

    Λιάσκος: Είχα την εξαιρετική χαρά να βρεθώ μαζί σας σήμερα. Είναι γνωστή η ιστορία του Πατριαρχείου, αλλά ακόμα πιο γνωστή μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα η δική σας συνεισφορά σ αυτό το μεγάλο έργο που επιτελείται, και που πράγματι πολύ καλά έχει περιγραφεί από εσάς, όπως και προηγουμένως, και τις ενέργειες σας . Εμείς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης που επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε κοινά προϊόντα με τις χώρες του περίγυρου μας , όπως είναι η Αίγυπτος, επιδιώκουμε την τουριστική συνεργασία, επιδιώκουμε την διαμόρφωση κοινών πακέτων σε υπερπόντιες χώρες, έτσι ώστε να μπορούν πράγματι να απολαμβάνουν περισσότερα μέρη. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω του υπουργού κ. Αβραμόπουλου αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων και συμφωνιών που έχουμε κάνει. Λυπήθηκα πάρα πολύ για το ατυχές περιστατικό που συνέβη πριν μερικές ημέρες. Πρέπει να ξέρουμε ότι τέτοια περιστατικά όπως και να το κάνουμε επηρεάζουν την τουριστική κίνηση παγκόσμια, αλλά από την άλλη μεριά αναδεικνύεται το πόσο ασφαλής χώρα είναι η πατρίδα μας. Μια χωρά με σύνεση και με σωστή πολιτική που αποτελεί ένα εξαιρετικό τουριστικό προορισμό. Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα της επαφής που είχα μαζί σας, βρίσκομαι δυο μέρες στην Κρήτη για διάφορες άλλες εκδηλώσεις και σήμερα είχαμε μια συνεργασία με τον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τσόκα, και να σας πω ότι ήταν πραγματικά κοινωνία η επαφή μαζί σας και να συγχαρώ το φίλο και Γ.Γ για τη ξεχωριστή αυτή απονομή, λέγοντάς του ότι το συγκεκριμένο μετάλλιο είναι μία ύψιστη αναγνώριση, το φόρεσαν μεγάλοι άνδρες της πατρίδας μας, ήρωες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το Πατριαρχείο λοιπόν έχει τιμήσει ξεχωριστούς ανθρώπους με το συγκεκριμένο μετάλλιο και είναι ξεχωριστή χαρά και για μένα που ένας φίλος και άξιος άνθρωπος ο Γ.Γ της Περιφέρειας, από δω και πέρα θα το φορά και θα το τιμάει και εκείνος καθώς είναι και εκείνος ένας εργατικός άνθρωπος, ένας πατριώτης, και θέλει να προσφέρει και στην Κρήτη κάτι καλύτερο από ότι βρήκε από ότι παρέλαβε. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 August 2005 - 17:49:15 UTC