Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Συντριβή αεροσκάφους - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)
  • [02] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Συντριβή αεροσκάφους (1)
  • [03] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Συντριβή αεροσκάφους (2)
  • [04] (Κ) Ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους - Αναγνώριση πτωμάτων
  • [05] (Κ) Αθήνα - Κήρυξη εθνικού πένθους - Συντριβή αεροσκάφους
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συντριβή αεροσκάφους
  • [07] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συντριβή αεροσκάφους
  • [08] (Κ) Αθήνα-Υπουργός Εσωτερικών - Κυπριακό κλιμάκιο-Πτώση Αεροσκάφους

  • [01] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Συντριβή αεροσκάφους - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

    Η κατάσταση των πτωμάτων από τη μοιραία πτήση της εταιρείας ''Ηλιος'' είναι τέτοια που είναι αδύνατον να αναγνωριστούν εκ πρώτης όψεως και οπωσδήποτε θα χρειαστεί να γίνει και εξέταση γενετικού υλικού, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, προσθέτοντας ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που συγγενείς πρώτου βαθμού θα μεταβούν με την έκτακτη πτήση που έχει δρομολογηθεί για αύριο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Θράσου είπε ότι η λίστα με τα ονόματα των επιβατών δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα λόγω προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

    Οπως είπε, ο αριθμός των επιβατών ήταν 115. Οι 67 προορίζονταν για την Αθήνα και οι υπόλοιποι ήταν για την Πράγα. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Κύπριοι.

    Είπε πως την πλήρη ευθύνη για την ενημέρωση των συγγενών την είχε η εταιρεία. Εμείς επιμέναμε, σημείωσε, να πάρουμε περισσότερα στοιχεία πέραν από το επίθετο και το όνομα και αν ήταν δυνατόν τις διευθύνσεις όπου έκαμαν κρατήσεις αριθμούς διαβατηρίων.

    Σημείωσε ότι τα στοιχεία που είχαν ήταν ελλιπή. ''Αναμέναμε μέχρι τις 5 ότι θα παίρναμε τα στοιχεία. Φάνηκε ότι η εταιρεία δεν τα είχε. Τους δώσαμε διορία μέχρι τις 5.30 διότι καταλαβαίναμε ποια ήταν η αγωνία των συγγενών και δεν θέλαμε να παρατείνουμε αυτή την αγωνία και η ώρα 5.30 άρχισε η ενημέρωση'', πρόσθεσε ο Υπουργός.

    Ερωτηθείς είπε πως δεν υπάρχει αρχική και τελική λίστα αλλά μια. Σημείωσε ότι κατά τον έλεγχο στην είσοδο του Αεροδρομίου δόθηκε το επώνυμο και το αρχικό του ονόματος.

    Οπως είπε, έπρεπε να υπάρχει πλήρες ονοματεπώνυμο, παρατηρώντας πως η εταιρεία δεν κράτησε πλήρες ονοματεπώνυμο.

    ''Θα γίνει έρευνα για να φανεί'', είπε, ''γιατί όταν ζητήσαμε στοιχεία τόσον εμείς όσον και η Αστυνομία, η εταιρεία όχι μόνο δεν μπόρεσε να μας τα δώσει αλλά υποσχόταν για δύο με τρεις ώρες ότι θα τα παίρναμε και τελικά μας έφεραν μια λίστα, η οποία ήταν ίδια η αρχική''.

    Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν συλλήψεις, είπε πως ''τίποτα δεν αποκλείουμε αλλά τίποτα δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες''.

    Ανέφερε ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας είναι υπεύθυνο να μην επιτρέπει σε κανένα αεροπλάνο που δεν έχει ''καθαρά'' έγγραφα που να του δίδουν το δικαίωμα να διενεργεί πτήσεις. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε ''καθαρά'' έγγραφα.

    Ερωτηθείς αν θα καθηλωθούν τα αεροσκάφη της συγκεκριμένης εταιρείας μετά το δυστύχημα, ο Υπουργός είπε πως δεν είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις αν οποιοδήποτε αεροσκάφος πάθει οποιοδήποτε ατύχημα να καθηλώνονται τα αεροσκάφη μιας εταιρείας. Θα ακολουθηθούν, σημείωσε, οι κανονισμοί που προνοεί ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ανέφερε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων στην Ελλάδα.

    Οσον αφορά τα γεγονότα της συντριβής, ο κ. Θράσου είπε πως ''δεν υπήρχε συνομιλία μαζί με το αεροσκάφος''. Σημείωσε ότι απογειώθηκαν δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας για να το συνοδεύσουν σε περίπτωση που ακόμη οι πιλότοι ήταν ζωντανοί αλλά απλώς δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν.

    ''Φάνηκε ότι ήδη είχε κάτι συμβεί στο αεροσκάφος που δεν ήταν σε θέση οι χειριστές του αεροσκάφους να το προσγειώσουν κανονικά και σε ελάχιστη ώρα, το αεροσκάφος συγκρούστηκε στο έδαφος'', είπε.

    Ερωτηθείς για τα στοιχεία που έδωσαν οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας είπε πως ''αυτά που είδαν οι πιλότοι θα τα αναφέρουν στην Επιτροπή Διερεύνησης των Ατυχημάτων''.

    Ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι επιβάτες να πέθαναν πριν τη σύγκρουση του αεροσκάφους.

    Δεν επιβεβαίωσε ωστόσο αν ο αριθμός των παιδιών ήταν 48 όπως μεταδόθηκε προηγουμένως.

    Είπε πως υπήρξε απότομη διακοπή της επικοινωνίας και ότι οι πιλότοι δεν έστειλαν σήμα για να αναφέρουν οτιδήποτε εντός του αεροσκάφους.

    Ο Υπουργός ερωτηθείς είπε πως το αεροσκάφος είχε περάσει από έλεγχο από οργανισμό εκτός της Κύπρου και ότι έφερε τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

    Σε ερώτηση απάντησε πως ''δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες''.

    ''Δυστυχώς μετά από τη συντριβή προέκυψε πυρκαγιά για αρκετές ώρες και όταν τελικά σβήστηκε εκείνο που βρήκαν ήταν απανθρακωμένα μέλη'', είπε.

    Ερωτηθείς είπε πως ''η πληροφορία για ύπαρξη τρίτου ατόμου στο πιλοτήριο δεν ευσταθεί''.

    Σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας.

    [02] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Συντριβή αεροσκάφους (1)

    «Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη» ξεκαθάρισε πριν από λίγο ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας ή αεροπειρατείας η συντριβή του κυπριακού αεροσκάφους της εταιρείας "HELIOS", στο Μαραθώνα.

    Ο κ. Ρουσόπουλος σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Εσωτερικών Προκοπή Παυλόπουλου, Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη και Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, εξέφρασε τη θλίψη όλων για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    [03] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Συντριβή αεροσκάφους (2)

    Οι πρώτες πληροφορίες του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το μεσημέρι στο Μαραθώνα, με τη συντριβή του κυπριακού αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Εσωτερικών Προκοπή Παυλόπουλου, Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εξέφρασε για ακόμη μια φορά «τη θλίψη όλων για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

    Οπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών υπηρεσιών και την πολύ καλή συνεργασία των δύο χωρών.

    Επίσης ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ακόμη ότι «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε εγκαίρως από την πρώτη στιγμή» και ότι «υπάρχει μέριμνα για την υποδοχή των συγγενών και την ψυχολογική τους υποστήριξη από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».

    «Ενδελεχής έρευνα έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες αρχές και έχει ήδη βρεθεί το πρώτο μαύρο κουτί», είπε ο κ. Ρουσόπουλος και έδωσε στοιχεία για το τι συνέβη από την ώρα που γνωστοποιήθηκε το συμβάν.

    Οπως ενημέρωσε ο Υπουργός Επικρατείας «αφού κατά τα προβλεπόμενα έγιναν συνεχείς απόπειρες επικοινωνίας με το αεροπλάνο και δεν υπήρξε ανταπόκριση, απογειώθηκαν από την Αγχίαλο δύο F-16, για να αποκτήσουν οπτική επαφή με το αεροσκάφος. Οι πιλότοι πλησίασαν σε κοντινή απόσταση ώστε να διαπιστώσουν γιατί δεν ανταποκρινόντουσαν στα σήματα τους οι κυβερνήτες του πολιτικού αεροσκάφους.

    Οταν προσέγγισαν διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης ήταν πεσμένος, ίσως λιπόθυμος, ενώ ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του στο πιλοτήριο. Οι πιλότοι διαπίστωσαν επίσης ότι οι μάσκες οξυγόνου στην καμπίνα του αεροσκάφους ήταν ενεργοποιημένες, ενώ στην τελευταία φάση διέκριναν στο πιλοτήριο δύο άτομα, τα οποία φάνηκε ότι επιχειρούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Είναι άγνωστο αν πρόκειται περί άλλων μελών του πληρώματος ή επιβατών.

    Ενημερώθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος έδωσε εντολή σε ένα ελικόπτερο SUPER-PUMA να προσεγγίσει την περιοχή της Μακρονήσου προληπτικά και δύο τορπιλάκατοι και μια φρεγάτα να κατευθυνθούν στην περιοχή νοτίως της Ευβοίας, ώστε αν πέσει στη θάλασσα να είναι κοντά τα σωστικά μέσα.

    Η κατάσταση από ''ύποπτο renegate'' μετατράπηκε σε ''renegate'', που σημαίνει ότι το αεροσκάφος είναι ανεξέλεγκτο και ίσως θέσει σε κίνδυνο κατοικημένη περιοχή.

    Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περι κατάρριψης του μοιραίου αεροσκάφους από τα δύο F-16 λέγοντας «δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους, είπε «περιμένουμε όλοι από την αρμόδια εταιρεία να δοθεί το ιστορικό του αεροσκάφους, αν υπήρχε πρόβλημα».

    Ο κ. Ρουσόπουλος εξήγησε ότι η προσέγγιση του αεροσκάφους από τα στρατιωτικά έγινε «όπως προβλέπεται από διεθνείς κανονισμούς. Οταν ένα αεροσκάφος δεν έχει ασύρματη επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, τότε πολεμικά αεροσκάφη προσεγγίζουν το αεροσκάφος και με σήματα προσπαθούν να οδηγήσουν τους κυβερνήτες στην προσγείωσή του στο αεροδρόμιο».

    Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των επιβατών, λέγοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο της Κύπρου θα δώσει τα στοιχεία στην ελληνική κυβέρνηση όταν το κρίνει.

    [04] (Κ) Ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους - Αναγνώριση πτωμάτων

    Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους που μετέβη στην Αθήνα ως μέλος δεκαμελούς αποστολής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η αναγνώριση των πτωμάτων από τη μοιραία πτήση της εταιρείας ''Ηλιος'' θα αρχίσει αύριο το πρωί σε συνεργασία με ιατροδικαστές των ελληνικών αρχών.

    Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε ότι το όλο έργο θα είναι πολύ δύσκολο λόγω της κατάστασης των πτωμάτων.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχει επίσης επιστήμονας από το Ινστιτούτο Γενετικής.

    [05] (Κ) Αθήνα - Κήρυξη εθνικού πένθους - Συντριβή αεροσκάφους

    Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου κηρύσσεται η Τρίτη, 16 Αυγούστου, ως ημέρα εθνικού πένθους για τα τραγικά θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών «την ημέρα αυτή θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και θα τηρηθούν τρία λεπτά σιγής στις 12.00 το μεσημέρι στις δημόσιες υπηρεσίες, με την ευχή το ίδιο να συμβεί και στον ιδιωτικό τομέα.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συντριβή αεροσκάφους

    Χωρίς προηγούμενο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τη σημερινή πτώση του αεροπλάνου της κυπριακής εταιρείας ''Ηλιος'' κοντά στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του και τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια και συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων.

    «Δεν θεωρώ πως επιτρέπεται στον οποιοδήποτε τούτες τις στιγμές, τούτη την ώρα, να προβεί σε δηλώσεις που αφορούν τις συνθήκες, τις τυχόν παραλήψεις ή ευθύνες για το χωρίς προηγούμενο αεροπορικό δυστύχημα», ανέφερε.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και το μόνο που αυτές τις ώρες αξιούμε είναι πλήρη διαφάνεια για όσα οδήγησαν στην τραγωδία.

    [07] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συντριβή αεροσκάφους

    Το ΑΔΗΚ εκφράζει συγκλονισμό και οδύνη για την τραγωδία που προέκυψε από τη συντριβή της μοιραίας πτήσης, της κυπριακής εταιρείας ''HELIOS'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ από τη Λεμεσό ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κινήματος Εντουιν Ιωσηφίδης.

    Το Κίνημα απευθύνει επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια και μήνυμα συμπαράστασης προς τους συγγενείς των θυμάτων.

    Αναμένει ακόμα ότι το κράτος θα δώσει στους συγγενείς των θυμάτων έμπρακτη και αμέριστη συμπαράσταση.

    Το ΑΔΗΚ ζητεί, παράλληλα, το διορισμό ανεξάρτητης διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των πραγματικών αιτιών και όχι απλή καταγραφή γεγονότων.

    [08] (Κ) Αθήνα-Υπουργός Εσωτερικών - Κυπριακό κλιμάκιο-Πτώση Αεροσκάφους

    Στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταβαίνουν ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Ανδρέας Γαβριηλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προκειμένου να συναντηθούν με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο.

    Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων ενόψει της άφιξης στην Αθήνα συγγενών των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, για την αναγνώριση των πτωμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 August 2005 - 19:49:26 UTC