Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πούτιν - Συλλυπητήρια
  • [05] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας-Κόφι Ανάν -Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα
  • [07] (Κ) Αθήνα - Παπαληγούρας - Νεκροτομείο Αθηνών
  • [08] (Κ) Αθήνα-Πρόεδρος Παπαδόπουλος-Επίσημο πρόγραμμα επαφών
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Παραβιάσεις εναέριου χώρου
  • [12] (Κ) Νεκροτομείο Αθηνών -5χρονο αγόρι- Εν ζωή πριν την συντριβή
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση (1)
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή πτώση
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Αεροπορική τραγωδία - Κηδεία - Αγίοι Τριμιθιάς
  • [17] (Κ) Eurocontrol - Αεροπορική τραγωδία
  • [18] (Κ) Αθήνα - Κυπριακή Πρεσβεία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων
  • [19] (Κ) Μήνυμα Βασίλισσας της Αγγλίας - Αεροπορική τραγωδία
  • [20] (K) ''Helios Airways'' - Κέντρο Οικογενειακής Στήριξης
  • [21] (Κ) Αθήνα - Καταδικάστηκε ο φαρσέρ - Αεροπορική τραγωδία
  • [22] (Κ) Ε.Κ.Ε - Αεροπορική τραγωδία
  • [23] (Κ) Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας - Πτήσεις - Ασφάλεια
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση (2)
  • [25] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Συλλυπητήριες επιστολές
  • [26] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύσκεψη
  • [27] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Συλλυπητήρια - Αεροπορική τραγωδία
  • [28] (Κ) Αθήνα-Πρόεδρος Παπαδόπουλος -Σύσκεψη - Αεροπορική τραγωδία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Συνάντηση

    Αναχωρεί στις 4.00 το απόγευμα για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας, που παραθέτει ο Ελληνας Πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, έχει προγραμματισθεί για τις 12.30 αύριο, Πέμπτη.

    Η συνάντηση των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στενής και συνεχούς συνεργασίας των δύο πλευρών και ενόψει του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ στις 25 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Συνάντηση

    Αναχωρεί στις 4.00 το απόγευμα για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας, που παραθέτει ο Ελληνας Πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, έχει προγραμματισθεί για τις 12.30 αύριο, Πέμπτη.

    Η συνάντηση των πολιτικών ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στενής και συνεχούς συνεργασίας των δύο πλευρών και ενόψει του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ στις 25 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ ΗΠΑ

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για να εκφράσει τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά της προς τους συγγενείς των θυμάτων της πρόσφατης αεροπορικής τραγωδίας, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κυπριακό λαό.

    Η κ. Ράις διαβίβασε, επίσης, τη συμπάθεια του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κυπριακό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων «σε αυτή την πικρή στιγμή της απώλειας τόσων ζωών».

    Η Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη και πρόθυμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την έκφραση των αισθημάτων συμπαράστασης από την Υπουργό Εξωτερικών και τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός εκτιμά βαθύτατα την έκφραση συλλυπητηρίων και συμπαράστασης από την Ουάσιγκτον.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιδίου να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την αεροπορική τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν.

    Για το σκοπό αυτό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και δεδομένου ότι το αεροσκάφος είναι αμερικανικής κατασκευής, αν οι συνθήκες και η διεξαγόμενη έρευνα το καταστήσουν αναγκαίο, είναι δυνατό να ζητηθεί η βοήθεια Αμερικανών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

    Η κ. Ράις επανέλαβε την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν και διαβεβαίωσε ότι, αν χρειαστεί, μπορούν να στείλουν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για να βοηθήσει στις έρευνες, όποτε ζητηθεί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κ. Ράις για την έκφραση των αισθημάτων της και για την πρόθυμη προσφορά βοήθειας «αν χρειαστεί».

    Λευκωσία -Αεροπορικό δυστύχημα- Δέηση για τα θύματα

    Σύσσωμη η κυπριακή πολιτεία τίμησε χθες τη μνήμη των 121 νεκρών της αεροπορικής τραγωδίας, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου μετά της συζύγου του Φωτεινής, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια μετά της συζύγου του Ερσης, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Δημητρίου Ράλλη, Υπουργών, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, ξένων διπλωματών, της ηγεσίας στρατού και αστυνομίας και άλλων αξιωματούχων και εκπροσώπων οργανώσεων.

    Στη διάρκεια της δέησης για τα θύματα του δυστυχήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πολιτείας στο ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, πρωτοστατούντος του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασίλειου και κυρίως κατά την εκφώνηση των ονομάτων των θυμάτων, συγγενείς των νεκρών της μοιραίας πτήσης ξεσπούσαν κατά διαστήματα σε λυγμούς και γοερό κλάμα, φορτίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη συναισθηματικά φορτισμένη και έντονα λυπητερή ατμόσφαιρα.

    Στο τέλος της θρησκευτικής τελετής, την οποία παρακολούθησαν, εκτός των συγγενών των θυμάτων, πλήθος κόσμου, ο Τριμυθούντος Βασίλειος εξέφρασε -εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου και διερμηνεύοντας τα συναισθήματα ολόκληρου του κυπριακού και ελληνικού λαού- τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών ζήτησε από όλους να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών επιβατών του μοιραίου αεροπλάνου της πτήσης της εταιρείας ''Helios''.

    Εξερχόμενος του ναού και εκφράζοντας και τα δικά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι σκέψεις του είναι ''συνεχώς μαζί με τους συντετριμμένους συγγενείς των θυμάτων αυτής της τραγωδίας''.

    ''Θέλω να τους διαβεβαιώσω'', συνέχισε ο Πρόεδρος, ''ότι το κράτος δεν θα περιορισθεί μόνον σε έκφραση συλλυπητηρίων, αλλά θα σταθεί δίπλα τους και θα παράσχει κάθε βοήθεια που αυτοί έχουν ανάγκη και που (το κράτος) μπορεί να τη δώσει''.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ''το λαό ολόκληρο, ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων και των υπευθύνων για αυτή την τραγωδία''.

    ''Ηδη'', πρόσθεσε, ''βρισκόμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θα διστάσουμε να καλέσουμε εμπειρογνώμονες ανεξάρτητους και αντικειμενικούς, μέχρι την πλήρη διερεύνηση, χωρίς καμμιά σκοπιμότητα και την απόδοση ευθυνών, όποιους και αν βαρύνουν, όποιοι και να είναι''.

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς Πρόεδρο Παπαδόπουλο

    Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Jacques Chirac, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin, ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας Ηorst Kohler, η Πρόεδρος της Φιλανδικής Δημοκρατίας Tarja Halonen, απέστειλαν χθες συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την αεροπορική τραγωδία.

    Oπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο απέστειλαν επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας και Μαυροβουνίου Svetozar Marovic, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Vaclav Klaus, η Βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, και ο Αρμένιος Καθόλικος της Κιλικίας Aram I και πολλές οργανώσεις και συνδέσμοι της Κύπρου και του εξωτερικού.

    Πρόεδρος Κομισιόν - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέστειλε χθες στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συλλυπητήριο μήνυμα για την αεροπορική τραγωδία, που προκάλεσε το θάνατο σε 121 άτομα.

    O κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι πληροφορήθηκε με ''μεγάλη θλίψη'' την αεροπορική τραγωδία που έπληξε την Κύπρο και το λαό της, προκαλώντας πολλά θύματα και τόσο πόνο.

    ''Eκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού προσωπικά εκφράζω σε εσάς και στο λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας και τη βαθύτατη συμπάθεια και αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων'', καταλήγει.

    Βρετανία - Συλλυπητήρια - Αεροπορικό δυστύχημα

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, διαβίβασε τα συλλυπητήρια της βρετανικής κυβέρνησης στο λαό της Κύπρου.

    ''Με λύπησε βαθιά η τρομερή απώλεια ζωών από την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας Helios κοντά στην Αθήνα'', δηλώνει ο κ. Πρέσκοτ, σημειώνοντας πως συγκλονίστηκε από την αρχική πληροφορία ότι σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός παιδιών.

    ''Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους'', δήλωσε ο κ. Πρέσκοτ, εκφράζοντας εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης ''τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας προς το λαό της Κύπρου».

    Επιστολές συλλυπητηρίων στάληκαν επίσης χθες από Υφυπουργούς του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργο Ιακώβου.

    Επίτροπος Ρεν - Συλλυπητήρια

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν σε μήνυμά του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου εκφράζει «τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό τόσων πολλών Κυπρίων στο αεροπορικό δυστύχημα, κοντά στην Αθήνα».

    ''Εκφράζω τη βαθιά μου συμπάθεια και ειλικρινή συλλυπητήρια σε σας προσωπικά και στην κυβέρνηση καθώς και στους συγγενείς και φίλους εκείνων που τόσο τραγικά έχασαν τις ζωές τους'', αναφέρει.

    Υπουργός Υγείας - Μεταφορά νεκρών

    O Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Αστυνομία άρχισε να ενημερώνει επίσημα τους συγγενείς των νεκρών που έφθασαν χθες βράδυ στην Κύπρο.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου έφθασαν οι σοροί 23 από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, είπε ότι οι συγγενείς που επιθυμούν να τελέσουν τις κηδείες των ανθρώπων τους σήμερα θα μπορούν να παραλάβουν τις σορούς μετά τις 8.30 το πρωί. Σημείωσε επίσης ότι οι σοροί θα πρέπει να παραλαμβάνονται μόνο δύο με τρεις ώρες πριν την τέλεση των κηδειών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι ορισμένοι συγγενείς θυμάτων από το Παραλίμνι ζήτησαν τόσο από την ελληνική όσο και από την κυπριακή κυβέρνηση την επίσπευση της διαδικασίας ταυτοποίησης ώστε να σμικρυνθεί ο χρόνος της παρατεινόμενης αγωνίας των συγγενών.

    Οι σοροί των 23 αναγνωρισθέντων νεκρών μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λευκωσία όπου θα φυλαχτούν μέχρι να παραληφθούν από τους οικείους τους για ταφή.

    Μεταφορά νεκρών - Κατάλογος

    Παραθέτομε πιο κάτω τον κατάλογο των 23 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη την Κυριακή, κοντά στην Αθήνα, που μεταφέρθηκαν χθες βράδυ στην Κύπρο με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας:

    Κωνσταντινίδη Ντίνα Λεμεσός Δούνας Αναστάσιος Λευκωσία Δούνας Μιχαήλ Λευκωσία Χαραλάμπους Νικόλαος Λευκωσία Νικολάου Νίκος Ζακάκι Λεμεσός Βοτέρη Λουϊζα (Λαμπριανή) Λευκωσία Κέντα Ευγενία Αγ. Δομέτιος Λευκωσία Προκοπίου Χριστόδουλος Λευκωσία Καρκανιά Ανδρούλα Λεμεσός Γεωργίου Γεώργιος Καϊμακλί Λευκωσία Λάππα Χριστιάνα Λευκωσία Σοφοκλέους Μερόπη Λευκωσία Μιχαήλ Ελενα Ψημολόφου Λευκωσία Ευριππίδου Πολίνα Κ.Πολεμίδια Λεμεσός Χριστοδούλου Ανδρέας Λακατάμια Λευκωσία Καρακώστα Νίκος Παλλουρίωτισσα Λευκωσία Σοφοκλεους Πολυξένη Μακεδονίτισσα Λευκωσία Καρακώστα Δέσποινα Παλλουριώτισσα Λευκωσία Νεοκλέους Νόνη Λεμεσός Γεωργίου Μαίρη Μοσφιλωτή Λάρνακα Χαράλαμπος Χαραλάμπους Λευκωσία Νεοφύτου Γιαννούλα Κοκκονοτριμιθιά Λευκωσία Χαραλάμπους Χάρις Λευκωσία

    Αεροπορική τραγωδία - Κηδεία τριών θυμάτων

    Κηδεύονται σήμερα τρία από τα 121 θύματα του μοιραίου Μπόιγκ της αεροπορικής εταιρείας HELIOS, που συνετρίβη την περασμένη Κυριακή στο Γραμματικό, έξω από την Αθήνα.

    Πρόκειται για το συγκυβερνήτη του αεροσκάφους Χαράλαμπο Χαραλάμπους και το ζεύγος Προκοπίου, Χαράλαμπο Προκοπίου και Ευγενία Κέντα Προκοπίου.

    Οι σοροί των τριών νεκρών που κηδεύονται σήμερα έφθασαν στην Κύπρο στις 10 χθες βράδυ με τις σορούς άλλων 20 νεκρών, που αναγνωρίσθηκαν από τους οικείους τους, με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Η κηδεία του συγκυβερνήτη του Μπόιγκ θα τελεσθεί στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Εγκωμη. Της νεκρώσιμης Ακολουθίας θα προστεί ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Η κηδεία του ζεύγους Προκοπίου θα τελεσθεί από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στους Αγιους Τριμιθιάς στις 16.00.

    Αθήνα - Ακριβός Τσολάκης - Αεροπορική τραγωδία

    Πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, κατά την οποίαν εξετάστηκαν τα στοιχεία που περισυνελλήγησαν χθες από τον τόπο συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS, στο Γραμματικό.

    Οπως δήλωσε στην ΝΕΤ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων Ακριβός Τσολάκης δύο μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν σήμερα στο Παρίσι για να μεταφέρουν το «μαύρο» κουτί του αεροσκάφους το οποίο περιέχει τις παραμέτρους λειτουργίας, και μαζί με Γάλλους συναδέλφους θα αποκωδικοποιήσουν τον καταγραφέα.

    Ο κ. Τσολάκης είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχουν οι πρώτες απαντήσεις και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν τις έρευνες τους στον τόπο της τραγωδίας προκειμένου να εντοπίσουν τον καταγραφέα φωνής.

    Αθήνα - Νεκροτομείο Αθηνών - Ιατροδικαστικές εξετάσεις

    Ολοκληρώθηκε στο Νεκροτομείο Αθηνών, στο Γουδί, η νεκροτομική διερεύνηση και στις 26 σορούς του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, που αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους.

    Εικοσι-τρεις εκ των σορών που αναγνωρίστηκαν είναι Κύπριοι και μεταφέρθηκαν χθες βράδυ με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 στην Κύπρο, δύο είναι Ελλαδίτες και μία αεροσυνοδός με διπλή υπηκοότητα, Κυπριακή και Αμερικανική.

    Μεταξύ των σορών επί των οποίων έγινε νεκροτομική διερεύνηση χθες ήταν αυτές του συγκυβερνήτη και των δύο αεροσυνοδών. Η σορός της μίας αεροσυνοδού βρέθηκε εκτός του πιλοτηρίου και κοντά στη σορό του συγκυβερνήτη, ενώ η σορός της δεύτερης αεροσυνοδού εντοπίστηκε αρκετά μακριά.

    Οι εκτιμήσεις και των έξι ιατροδικαστών που διενήργησαν τις νεκροτομικές διερευνήσεις είναι ότι τα θύματα ήταν εν ζωή όταν το αεροσκάφος προσέκρουσε στο έδαφος και ο θάνατος επήλθε συνεπεία βαρύτατων κακώσεων.

    Βουλή - Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων - Πτώση αεροσκάφους

    Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες στην Κύπρο και ο έλεγχος που γίνεται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα εξετασθούν αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

    Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων αποφάσισε χθες να εγγράψει για αυτεπάγγελτη εξέταση από αυτή το πιο κάτω θέμα: ''Η αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005 και οι διαδικασίες που ακολουθούνται εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο και ο έλεγχος αυτός εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών''.

    Αθήνα - Πρεσβεία Κύπρου - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας. Στο βιβλίο συλλυπητήριων υπέγραψαν χθες πρεσβευτές ή εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, ανάμεσα τους και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις.

    Αθήνα - Επιμνημόσυνη δέηση - Γραμματικό

    Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων τελέστηκε χθες το μεσημέρι στον τόπο της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS στο Γραμματικό, από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο.

    Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιώργος Γεωργής, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας της Πρεσβείας Ανθος Λυκαύγης, συγγενείς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τις ελληνικές αρχές για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που πρόσφεραν και έκανε λόγο για τραγικές στιγμές.

    Λονδίνο - Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Γρηγόριου - Αεροπορική τραγωδία

    Την ερχόμενη Κυριακή σε όλες τις εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας θα τελεσθούν, μετά τη θεία λειτουργία, πάνδημα μνημόσυνα για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.

    Σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος διερμηνεύει τα αισθήματα της βαθύτατης θλίψης και συγκίνησης που συνέχει και την ομογένεια της Βρετανίας για το πολύνεκρο δυστύχημα και εκφράζει συμπαράσταση στις οικογένειες όλων που βρήκαν αδόκητο και τόσο άδικο θάνατο.

    Πρόεδρος Βουλή - Μουσταφά Ακιντζί - Συντριβή αεροσκάφους

    Το συγκλονισμό και τη βαθιά του θλίψη για την αεροπορική τραγωδία εξέφρασε ο Πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια σε τηλεφωνική επικοινωνία.

    Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτά είναι συναισθήματα που διακατέχουν ολόκληρη την τ/κ κοινότητα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Τ/Κ πολιτικός διαβίβασε προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους συγγενείς των θυμάτων τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια.

    Ο κ. Ακιντζί παρακάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσει τα συλλυπητήρια του και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, πράγμα που έγινε αμέσως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Βουλής.

    ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Σογιέρ - Συλλυπητήρια

    Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο οποίο εκφράζει ''τα πιο βαθιά του συλλυπητήρια και εγκάρδια συμπάθεια προς εσένα και τις οικογένειες των θυμάτων της τρομακτικής τραγωδίας''.

    ''Οταν άκουσα τα νέα για την τραγωδία, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν οι επιβάτες, το πλήρωμα και οι οικογένειές τους. Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν το σοκ και τη λύπη που ένοιωσα για το τραγικό ατύχημα. Αυτή την ώρα του σοκ και της τραγωδίας διαβιβάζω σε εσένα, τις απορφανισμένες οικογένειες και στους Ελληνοκύπριους τη βαθιά συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μας», καταλήγει ο κ. Σογιέρ.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αεροπορική τραγωδία

    Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία, σε ανακοίνωση αναφέρει πως συμμετέχει στις οδυνηρές στιγμές που διέρχεται ο κυπριακός λαός και συμμετέχει στο βαρύ του πένθος.

    Διαβιβάζει ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των 115 επιβατών του μοιραίου Μπόιγκ και τις οικογένειες του πληρώματος.

    Δήμος Παραλιμνίου - Γραμματικό - Ανέγερση μνημείου

    -------------------------------------------------- Μνημείο για να τιμήσει τους 121 συνανθρώπους μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο μοιραίο αεροσκάφος της εταιρείας ''Ηλιος'', που κατέπεσε στο Γραμματικό, θα ανεγείρει ο Δήμος Παραλιμνίου σε συνεργασία με την τοπική αρχή της μικρής αυτής κοινότητας στην Ελλάδα.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου Ανδρέας Ευαγγέλου αναφέροντας ότι ο Δήμος μέσω της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα έχει έρθει σε επαφή με την κοινότητα Γραμματικού και λήφθηκε από κοινού αυτή η απόφαση.

    Είπε πως ''ο Δήμος Παραλιμνίου θα συνεισφέρει οικονομικά για την ανέγερση αυτού του μνημείου εις μνήμη όλων όσοι σκοτώθηκαν στη μοιραία πτήση''.

    Ο Δήμος Παραλιμνίου έχασε 16 ανθρώπους στην αεροπορική τραγωδία της Κυριακής.

    Χρηματιστήριο - Μικρές ζημιές

    Αρνητικά έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αρχική αντίδραση στο αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής που στοίχισε τη ζωή 121 προσώπων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,46% και έκλεισε στις 1.248,49 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,30% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,13 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 385.000 λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,53% έκλεισε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 420,3 μονάδες.

    Εθνική Ενόπλων - Καλαθόσφαιρα - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - Πρόκριση

    Τέσσερις νίκες στις πέντε αναμετρήσεις και πρόκριση στην οκτάδα είναι ο απολογισμός της Εθνικής Ενόπλων στην Καλαθόσφαιρα στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του 47ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που γίνεται στη Σαμάρα της Ρωσίας.

    Χθες το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε το ροζ φύλλο αγώνα από την Κίνα, στην πεντάλεπτη παράταση με 74-68.

    Η Εθνική Ενόπλων αφιερώνει την πρόκριση της στους αδικοχαμένους της αεροπορικής τραγωδίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Στις εξελίξεις σε σχέση με την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» αναφέρονται και σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες, οι οποίες στο σύνολό τους προβάλουν τη μεταφορά χθες βράδυ στην Κύπρο με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας των 23 αναγνωρισθέντων θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος. Προβάλουν επίσης τη διαβεβαίωση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε όποιους τυχόν ευθύνονται για την πτώση του αεροσκάφους, καθώς και την επίσκεψη σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Η «Αλήθεια» καλύπτει ολόκληρη την πρώτη σελίδα της με φωτογραφίες σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα και αναφέρεται με τίτλο «Βοούν τα γεγονότα» σε σημειώσεις που κρατούσε ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους της «ΗΛΙΟΣ» Πάμπος Χαραλάμπους για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Αναφέρεται επίσης στη μεταφορά χθες βράδυ στην Κύπρο με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας των 23 αναγνωρισθέντων νεκρών της αεροπορικής τραγωδίας.

    «Η Μάχη» με τίτλο «Εφυγαν με χαμόγελο, επέστρεψαν σε φέρετρα» αναφέρεται στη μεταφορά μέσα σε φέρετρα χθες βράδυ στην Κύπρο με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας των 23 αναγνωρισθέντων νεκρών του αεροπορικού δυστυχήματος που μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λευκωσία καθώς και στην πρώτη κηδεία που θα τελεστεί σήμερα, του Χριστόδουλου Προκοπίου και της συζύγου του Ευγενίας Κέντα. Προβάλει επίσης δηλώσεις του προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φίλιππου Κουτσάφτη, ο οποίος ανέφερε ότι αρκετοί από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους δεν ήταν νεκροί κατά την ώρα της πρόσκρουσής του στο έδαφος.

    Ο «Πολίτης» με τίτλο «Στοιχεία για βλάβες στο μοιραίο Boeing» γράφει ότι καταγγελίες των πληρωμάτων και μάλιστα γραπτές για προβλήματα στο μοιραίο Boeing 737 300 έχουν πλέον στα χέρια τους οι αστυνομικοί ανακριτές. Τα σημαντικότερα στοιχεία προέκυψαν από τις ολονύκτιες αστυνομικές έρευνες που έγιναν στα γραφεία της «ΗΛΙΟΣ» στη Λάρνακα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Αλλού γράφει ότι το μητρώο συντήρησης και το πιστοποιητικό αξιοπλοηγημότητας του μοιραίου αεροσκάφους ζήτησε να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Η Σημερινή» με τίτλο «Ημερολόγιο Φωτιά» γράφει ότι «γην και ουρανόν» για εντοπισμό του δερμάτινου ημερολογίου που τηρούσε ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Μπόινγκ Πάμπος Χαραλάμπους και στο οποίο είναι καταγραμμένα πολλά από τα κακώς έχοντα στην εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» αναζητούν απεγνωσμένα Αστυνομία και εμπειρογνώμονες της ερευνητικής επιτροπής. Προσθέτει ότι για το ημερολόγιο έχει ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ανακάλυψή του. Αλλού γράφει ότι επιμνημόσυνη δέηση των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας τελέστηκε χθες το μεσημέρι στο τόπο της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους στο Γραμματικό.

    «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κενά αέρος στον έλεγχο» γράφει ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας έχει διαπιστώσει από καιρό πολλές παραλείψεις στην εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» χωρίς ωστόσο να λαμβάνει μέτρα. Ο «Φ» αναφέρεται σε τρία έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιβεβαιώνουν παράλληλα την έλλειψη τεχνικού ελέγχου στο συγκεκριμένο μοιραίο αεροσκάφος. Αναφέρει επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης συγκάλεσε για σήμερα σύσκεψη για να ενημερωθεί από τους αστυνομικούς ανακριτές για την πορεία των ερευνών σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα, θα συζητήσει αύριο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Η «Χαραυγή» με τίτλο «Οργή και θρήνος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων να μεταφερθεί στο Παρίσι το «μαύρο κουτί» του μοιραίου αεροσκάφους όπου μαζί με τους Γάλλους συναδέλφους τους θα αποκωδικοποιήσουν τον καταγραφέα, στη μεταφορά χθες βράδυ στην Κύπρο με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας των 23 αναγνωρισθέντων νεκρών και στις επισκέψεις στελεχών του ΑΚΕΛ σε σπίτια των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. Προβάλει επίσης τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα αποδοθούν ευθύνες, όποιους και αν βαρύνουν για το αεροπορικό δυστύχημα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail με τίτλο «Παρέμειναν ζωντανοί καθώς το αεροσκάφος έπεφτε» προβάλει δηλώσεις του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φίλιππου Κουτσάφτη ότι επιβάτες και μέλη του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους ήταν ζωντανοί όταν το αεροσκάφος προσέκρουσε στο έδαφος. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Θόδωρου Ρουσσόπουλου με τις οποίες απορρίπτει ισχυρισμούς ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της χώρας.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πούτιν - Συλλυπητήρια

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, στο οποίο εκφράζει βαθιά θλίψη για την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Κυριακής.

    «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα για την τραγική καταστροφή του κυπριακού αεροσκάφους κατά την οποία χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Με ειλικρίνεια συμπάσχουμε στον πόνο και τη λύπη για την απώλεια που έπληξε τόσες πολλές κυπριακές οικογένειες", αναφέρει ο κ. Πούτιν.

    "Παρακαλώ διαβιβάστε εκ μέρους μου προσωπικά και εκ μέρους του ρωσικού λαού τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και λόγια συμπαράστασης στους συγγενείς των νεκρών και σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου», καταλήγει.

    [05] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές

    Φθάνει το απόγευμα στις 17.45 στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, φτάνοντας στην Αθήνα, θα έχει μια πρώτη σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το τραγικό αεροπορικό ατύχημα στο Γραμματικό, που στοίχισε τη ζωή 121 ανθρώπων, οι πλείστοι από τους οποίους ήταν Κύπριοι.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας-Κόφι Ανάν -Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Πρόεδρο της Δημορκατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 121 άτομα.

    Την επιστολή διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Σπίνγκιεφ Βλόσοβιτς, εκ μέρους του κ. Ανάν.

    Στην επιστολή ο κ. Ανάν εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου, της οικογένειας του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο και όλων των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας, γράφει, εκφράζοντας βαθιά θλίψη για το χαμό των επιβατών και του πληρώματος του μοιραίου Μπόιγκ 737 της εταιρείας Ηλιος, που κατέπεσε την Κυριακή κοντά στην Αθήνα.

    Οι σημαίες των ΗΕ στην Κύπρο κυμματίζουν μεσίστιες κατά τη διάρκεια του τριήμερο επίσημου πένθους.

    Στο μεταξύ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συνεχίζουν να αποστέλλουν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για την αεροπορική τραγωδία.

    [07] (Κ) Αθήνα - Παπαληγούρας - Νεκροτομείο Αθηνών

    Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο νεκροτομείο Αθηνών, στο Γουδί, Φίλιππος Κουτσάφτης δήλωσε πως όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι όλοι οι επιβάτες του μοιραίου Μπόιγκ που κατέπεσε την Κυριακή κοντά στην Αθήνα ήταν εν ζωή μέχρι τη συντριβή του αεροσκάφους.

    Ο κ. Κουτσάφτης μιλούσε μετά την επίσκεψη στο νεκροτομείο του Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, τον οποίον ευχαρίστησε, σημειώνοντας πως είναι ο πρώτος Υπουργός Δικαιοσύνης που επισκέφθηκε το νεκροτομείο εδώ και 60 χρόνια.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι οι νεκροτομές των 19 σορών που δεν έχουν αναγνωρισθεί, ενώ από το Σχιστό θα μεταφερθούν στο Γουδί και οι άλλες 73 μη αναγνωρίσιμες σοροί ώστε να γίνουν εκεί και οι εξετάσεις για την ταυτοποίηση του DNA.

    Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών σε ό,τι αφορά στις σορούς που έχουν γίνει νεκροτομικές διερευνήσεις, οι άτυχοι επιβάτες ήταν εν ζωή πριν την πρόσκρουση του αεροσκάφους, και φέρουν πολλαπλές κακώσεις, επίσης και οι υπόλοιποι σοροί που δεν έχουν αναγνωρισθεί εκ πρώτης όψεως φέρουν τις ίδιες ενδείξεις.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη «όλοι τους ήταν εν ζωή μέχρι τη συντριβή του αεροσκάφους».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλόγρηα από τη νεκροψία στη σορό ενός από τα παιδιά ενδέχεται να ήταν εν ζωή και μετά την πρόσκρουση.

    Οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να διαπιστώσουν εάν υπήρξε σταδιακή έλλειψη οξυγόνου λόγω αποσυμπίεσης, ωστόσο οι τοξικολογικές εξετάσεις θα δείξουν εάν οι επιβάτες εισέπνευσαν τοξικά αέρια, με αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους.

    Οι τοξικολογικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν μέσα σε 10-12 ημέρες ενώ οι εξετάσεις ταυτοποίησης DNA μέσα σε 15 ημέρες.

    [08] (Κ) Αθήνα-Πρόεδρος Παπαδόπουλος-Επίσημο πρόγραμμα επαφών

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί αμέσως στο Υπουργείο Προεδρίας όπου στις 18.30 θα ενημερωθεί για το αεροπορικό δυστύχημα από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας Μιχάλη Λιάπη, τον Ελληνα Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα.

    Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί στις 09.45 με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, στις 10.30 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 11.45 με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις 12.30 με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αμέσως μετά θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

    Στις 17.15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο ενώ στις 18.45 προγραμματίζεται αναχώρηση από την Αθήνα και στις 20.25 άφιξη στη Λάρνακα.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5713               0,5747
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4650               0,4677
    Λίρα Αγγλίας              0,8404               0,8454
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4226            0,4259
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3548            0,3576
    Δολάριο Καναδά                  0,3866            0,3896
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0720            0,0725
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3684            0,3713
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  564.758,30
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,97    -0,18    424.239,01
    FTSE/CySE 20                           419,11    -0,28    190.249,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.254,34    -0,21    216.197,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.034,51    -0,06    217.181,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          962,81    -0,21      2.517,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.245,94    -0,20    433.378,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.294,04    -0,18     77.272,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.044,74    -1,46      4.655,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            963,52    -0,29     11.270,20
    FTSE Med (16/8/2005)                 8.135,61    -0,16
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Παραβιάσεις εναέριου χώρου

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατάγγειλε με επιστολή του ημερομηνίας 2 Αυγούστου στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν μεταξύ 14 Μαΐου και 27 Ιουλίου 2005.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή του, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ με ημερομηνία 4 Αυγούστου, ο κ. Μαυρογιάννης, αφού εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις προκλητικές αυτές ενέργειες της Τουρκίας, και καλεί τον άμεσο τερματισμό τους.

    [12] (Κ) Νεκροτομείο Αθηνών -5χρονο αγόρι- Εν ζωή πριν την συντριβή

    Συνεχίζουν και σήμερα να καταφτάνουν στο Νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί συγγενείς των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, προκειμένου να αναγνωρίσουν τις σορούς τους.

    Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία της νεκροτομικής διερεύνησης στη σορό ενός από τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 6 ετών, ήταν εν ζωή και μετά την πρόσκρουση του μοιραίου αεροσκάφους στο Γραμματικό.

    Όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, το αγοράκι -το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί- ανέπνεε μετά τη συντριβή. Το τραγικό αυτό γεγονός πιστοποιεί το ότι στην τραχεία του βρέθηκε αιθάλη.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση (1)

    Η κυπριακή κυβέρνηση με επιστολή προς την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησε την συμβολή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν το μέρος της αεροπορικής τραγωδίας που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις διαδικασίες ασφάλειας εφαρμογής όλων των πτητικών μέσων στην Κύπρο που εφαρμόζεται από την Πολιτική Αεροπορία και άλλες αρχές.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, ''θα είναι πλήρης και θα καλύψει οποιεσδήποτε ευθύνες, οποιουδήποτε επιπέδου και οποιοδήποτε αφορούν χωρίς σκοπιμότητα, χωρίς συγκάλυψη και με πλήρη διαφάνεια''.

    Ο Πρόεδρος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρηση του για την Αθήνα όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η επίσκεψη πραγματοποιείται, όπως είπε, ''υπό την θλιβερή σκιά της αεροπορικής τραγωδίας'' για αυτό και στο πρόγραμμα του προστίθενται συσκέψεις ενημέρωσης του για το δυστύχημα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα του δεν του επιτρέπει να επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τον ''άριστο τρόπο κινητοποίησης των ελληνικών αρμοδίων αρχών, την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισαν την τραγωδία ιδιαίτερα μετά από την πτώση του αεροπλάνου''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, είπε πως μόνο εκτίμηση μπορεί να εκφράσει για τους χειρισμούς του.

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του, προς τους δημοσιογράφους ενώ διερωτήθηκε γιατί ''όλοι αυτοί που εκ των υστέρων είναι κριτές και εμπειρογνώμονες» δεν προέβησαν σε καταγγελίες.

    ''Είναι εκπληκτικό μετά την τραγωδία τόσοι πολλοί, αυτόκλητοι και άλλοι παρουσιάζονται ως εμπειρογνώμονες αναλύουν αίτια, αιτιατά, εκφέρουν απόψεις και συμπεράσματα όταν οι εμπειρογνώμονες με πολλά χρόνια πείρας και ικανότητας σε ένα τέτοιο πολύπλοκο θέμα διερεύνησης δεν είναι σε θέση να αποφανθούν για τα αίτια της τραγωδίας'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στη σημερινή, δεύτερη συνάντηση μετά το αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής με τη μετοχή της μητρικής εταιρείας της αεροπορικής εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» να καταγράφει και σήμερα σημαντικές ζημιές, οι οποίες ανήλθαν στο 16,28%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,2% και έκλεισε στις 1.245,94 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,18% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,97 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 564.000 λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,28% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 419,11 μονάδες.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Κυπριακό

    Όλα τα ενδεχόμενα που αφορούν την στάση που θα τηρήσουν η Κύπρος και η Ελλάδα αναφορικά με την πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα και από τη δήλωση που κατέθεσε μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής της συμφωνίας για την τελωνειακή της ένωσης ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για την Ελληνική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και θα σταθμίσουν ποια είναι η καλύτερη πορεία για το συνολικό καλό.

    [16] (Κ) Αεροπορική τραγωδία - Κηδεία - Αγίοι Τριμιθιάς

    Κηδεύτηκαν σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στους Αγίους Τριμιθιάς, το ζεύγος Χριστόδουλου και Ευγενίας Προκοπίου, 34 και 32 χρόνων, αντίστοιχα, που έχασαν τη ζωή τους μαζί με άλλα 119 πρόσωπα, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη την περασμένη Κυριακή στο Γραμματικό, έξω από την Αθήνα.

    Της νεκρώσιμου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου ζεύγους.

    [17] (Κ) Eurocontrol - Αεροπορική τραγωδία

    Εχουν εφαρμοστεί πλήρως όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας της πτήσης του αεροσκάφους της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» που κατέπεσε, σύμφωνα με τον επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) Χρίστο Πέτρου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πέτρου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Οργανισμού προς τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος και είπε ότι «ο Eurocontrol, χωρίς να θέλει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα των επίσημων ερευνών που γίνονται σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος, επιβεβαιώνει ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση του όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας της εν λόγω πτήσης έχουν εφαρμοστεί πλήρως».

    [18] (Κ) Αθήνα - Κυπριακή Πρεσβεία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων

    Πλήθος κόσμου, πολιτικών και εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα προσήλθε σήμερα στο Σπίτι της Κύπρου, προκειμένου να υπογράψει στο Βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS που άνοιξε η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

    Εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας υπέγραψε στο Βιβλίο, ο υπασπιστής του αντιπλοίαρχος Στέλιος Κωστάλας, εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκοπής Παυλόπουλος και εκ μέρους του ΥΠΕΞ ο υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης.

    [19] (Κ) Μήνυμα Βασίλισσας της Αγγλίας - Αεροπορική τραγωδία

    Τη βαθειά της λύπη εκφράζει η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ σε συλλυπητήριο μήνυμα που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την αεροπορική τραγωδία που συνέβη την περασμένη Κυριακή και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στην Κύπρο, η Βασίλισσα αναφέρει ότι λυπήθηκε βαθύτατα μόλις άκουσε τα νεά για τη συντριβή του αεροπλάνου πλησίον της Αθήνας την Κυριακή και όταν έμαθε πόσες ζωές είχαν χαθεί.

    [20] (K) ''Helios Airways'' - Κέντρο Οικογενειακής Στήριξης

    Κέντρο Οικογενειακής Στήριξης για συμπαράσταση και πληροφορίες στις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της περασμένης Κυριακής στο Γραμματικό, λειτούργησε η εταιρεία ''Helios Airways'' στο ξενοδοχείο Hilton Park.

    Ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι το Κέντρο στελεχώνεται από επαγγελματίες με ειδίκευση στην παροχή βοήθειας σε πρόσωπα που έχουν χάσει μέλη της οικογένειας τους σε τραγικές συνθήκες.

    [21] (Κ) Αθήνα - Καταδικάστηκε ο φαρσέρ - Αεροπορική τραγωδία

    Σε εξάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για ψευδή αναφορά στις αρχές καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 32χρονος Σωτήρης Βούτας που είχε ισχυριστεί ότι είχε λάβει μήνυμα SMS από επιβάτη του μοιραίου αεροσκάφους πριν από τη συντριβή του στο Γραμματικό.

    Ο 32χρονος απολογούμενος, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και, προσπαθώντας να εξηγήσει την πράξη του, είπε ότι «θόλωσε το μυαλό του».

    Η σύζυγός του ανέφερε στο δικαστήριο ότι η τρεισήμισι χρονών κόρη τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και πως ο 32χρονος, που έχει 67% αναπηρία συνεπεία μυϊκής ανεπαρκείας, αισθάνεται μειονεκτικά που δεν μπορεί να προσφέρει κάτι στην οικογένειά του, καθώς αδυνατεί να εργασθεί.

    [22] (Κ) Ε.Κ.Ε - Αεροπορική τραγωδία

    Οδύνη για τον άδικο χαμό των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, Κυπρίων και Ελλαδιτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και επίλεκτα μέλη της κυπριακής παροικίας της Ελλάδας, εκφράζει σε ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας.

    Εκφράζει επίσης θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και σε όλους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

    Η Ενωση καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανεξέταση του όλου πλέγματος ασφάλειας των πτήσεων και Υγείας των επιβατών, με αναδιοργάνωση των αρμόδιων Υπηρεσιών και αναβάθμιση των κριτηρίων αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών.

    Οπως αναφέρει, όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν με γνώμονα τη διαφάνεια και αξιοκρατία και να είναι εναρμονισμένες με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ώστε η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου να καταξιωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο ενισχύοντας έτσι και την πολιτική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Ενωση τονίζει στην ανακοίνωση της ότι το τέλος της ανεπανάληπτης αυτής τραγωδίας μπορεί να επέλθει μόνο με την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος και την ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης.

    Τέλος, εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες της προς τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, και προς την κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα για την κινητοποίηση τους με σκοπό τον περιορισμό των συνεπειών του δυστυχήματος και τις προσπάθειες συμπαράστασης τους προς τους οικείους των θυμάτων.

    [23] (Κ) Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας - Πτήσεις - Ασφάλεια

    Τα επίπεδα ασφάλειας των πτήσεων στην Κύπρο είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Συνδυασμένων Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας(JAA)και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

    Απαντώντας σε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος της ''HELIOS AIRWAYS'' είχε έγκριση RVSM (Reduced Vertical Separation Minima) από τον Απρίλιο του 2004, οπόταν και ενεγράφη στο κυπριακό νηολόγιο και είχε το δικαίωμα πτήσης πέραν των 29.000 ποδών.

    Τονίζει ότι αν το αεροσκάφος δεν είχε την απαιτούμενη έγκριση, δεν θα του επιτρεπόταν από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Eurocontrol να χρησιμοποιεί τον εναέριό τους χώρο πάνω από ύψος 29.000 ποδών.

    Οπως αναφέρει, η πληροφορία αυτή αναγράφεται σε κάθε σχέδιο πτήσης, το οποίο και αποστέλλεται στα Κέντρα Ελέγχου των Ευρωπαϊκών χωρών των οποίων το αεροσκάφος θα χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο (Eurocontrol).

    Σημειώνει επίσης ότι ο Jim Taylor της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και Σύμβουλος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας με επιστολή του χθες προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις αεροπορικές εταιρείες για τους τελευταίους οκτώ μήνες.

    Αναφέρει ακόμα ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου Α. Varley, Σύμβουλος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, με χθεσινή του επιστολή προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών επιβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2005, και συγκεκριμένα από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Αυγούστου έχουν γίνει 14 περιοδικοί έλεγχοι στις τρεις Αεροπορικές Εταιρείες (Κυπριακές Αερογραμμές, Eurocypria και Helios).

    Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προσθέτει ότι συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ Τμήματος και Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου 2005 να γίνει και η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

    Σημειώνει, τέλος, ότι ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει τη δαπάνη για τη συνεργασία αυτή.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάλεσε εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρθουν στην Κύπρο για να εξετάσουν τις διαδικασίες ασφαλείας και εφαρμογής όλων των πτητικών μέσων στην Κύπρο που εφαρμόζονται από την Πολιτική Αεροπορία και από άλλες αρχές.

    Ταυτόχρονα επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διερευνήσει όλα τα αίτια που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία την περασμένη Κυριακή και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την διεθνή πρακτική η διερεύνηση τέτοιων τραγωδιών γίνονται από τη χώρα στην οποία επισυμβαίνουν «η Ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη ώρα κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση και έχουμε στείλει τις δικές μας αρχές και αντιπροσωπείες που παρακολουθούν όλες τις εργασίες».

    Τόνισε ακόμα την «απόλυτη συνεργασία και κατανόηση που υπήρξε από πλευράς της Ελλάδας» στο θέμα αυτό και εξέφρασε την ικανοποίηση του «για τον άριστο τρόπο κινητοποίησης των ελληνικών αρμοδίων αρχών, την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισαν την τραγωδία ιδιαίτερα μετά την πτώση του αεροπλάνου».

    Σε ερώτηση εάν θα μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά αφού όπως εξήγησε πέρα από το βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα προστίθεται και η ενημέρωσή του για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί. «Παρά την επιθυμία μου είναι αδύνατο να περιληφθεί τέτοια επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας, που συμβολική σημασία έχει για την απότιση φόρου τιμής στην μνήμη των θυμάτων» ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις και τις επιθέσεις που εξαπολύονται εναντίον του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου με αφορμή την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Κυριακής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν βλέπω πως βρίσκεται στο επίκεντρο ο Υπουργός Συγκοινωνιών» και πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Θράσου ήταν παρών στην τραγωδία που έπληξε την Κύπρο από την πρώτη στιγμή.

    «Μόνο εκτίμηση μπορώ να εκφράσω για τον τρόπο που χειρίστηκε τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας, με ικανότητα, αποτελεσματικότητα και απόλυτη επάρκεια» είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε ακόμα πως είναι εκπληκτικό ότι μετά την τραγωδία «τόσοι πολλοί αυτόκλητοι και άλλοι, παρουσιάζονται σαν εμπειρογνώμονες, αναλύουν αίτια, αιτιατά, γεγονότα, εκφέρουν απόψεις και συμπεράσματα όταν οι εμπειρογνώμονες, με πολλά χρόνια πείρας και ικανότητας σε ένα τέτοιο περίπλοκο θέμα διερεύνησης δεν είναι σε θέση, και είναι φυσικό να μην είναι σε θέση, να αποφανθούν για τα αίτια της τραγωδίας».

    Ταυτόχρονα διερωτήθηκε πως δημοσιογράφοι και άλλοι «αυτόματα εν μία νυκτί έχουν γίνει εμπειρογνώμονες και αποφαίνονται το αφήνω στην κρίση τη δική σας».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ΜΜΕ «που είχαν υπερβεί κάθε όριο ανεκτικότητας» τονίζοντας ότι στη συνείδηση του καθενός θα πρέπει να θεωρείται απαράδεκτη «η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου και των ευαίσθητων στιγμών της οδύνης των συγγενών των θυμάτων».

    Πιστεύω σημείωσε ότι «έχουμε ψηλότερο επίπεδο ευαισθησίας στον ανθρώπινο πόνο και στις ιδιωτικές ανθρώπινες στιγμές παρά να προσπαθούμε με εντυπωσιασμό να προβάλουμε τέτοιες αφύσικες καταστάσεις».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κόσμος αρνείται να επιβιβαστεί στα αεροσκάφη της εταιρείας «Ήλιος» για να πραγματοποιήσει τα ταξίδια του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό είναι δικαίωμα του κάθε πελάτη» και πρόσθεσε πως η καθήλωση ενός στόλου διέπεται από αυστηρούς κανόνες, διεθνώς εφαρμοζόμενους και «δεν είναι δικαίωμα της κυβέρνησης χωρίς βάσιμους λόγους να δώσει διαταγές για τον τερματισμό οποιονδήποτε πτήσεων».

    Επιβεβαίωσε επίσης την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διερευνήσει όλα τα αίτια και τα επίπεδα των διαδικασιών ασφάλειας που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε πως «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν σε οποιονδήποτε έχει τέτοιες ευθύνες, ανεξάρτητα από βαθμό και χωρίς καμιά σκοπιμότητα ή ενδιαφέρον. Αναφέρομαι βέβαια στον τομέα που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος γιατί όπως εξήγησε η διερεύνηση θα γίνει από τις ελληνικές αρχές.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι χθες η κυβέρνηση έχει αποστείλει επιστολή στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου καλεί εμπειρογνώμονες της Ένωσης να έρθουν στην Κύπρο για να εξετάσουν την πτυχή αυτής της τραγωδίας που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα εξετάσουν επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «τις διαδικασίες ασφαλείας και εφαρμογής όλων των πτητικών μέσων στην Κύπρο που εφαρμόζονται από την Πολιτική Αεροπορία και από άλλες αρχές».

    Το όλο θέμα θα διερευνηθεί εις βάθος εξαντλητικά και αντικειμενικά, σημείωσε ο Πρόεδρος και επανέλαβε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διστάσει, αν χρειαστεί, και αν αποδειχθεί αναγκαίο να καλέσει εμπειρογνώμονες από οπουδήποτε πέραν των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πεισθεί ο λαός ότι η έρευνα θα διεξαχθεί αντικειμενικά, ανεξάρτητα μέσα σε πλήρες βάθος και καλύπτοντας όλες τις πτυχές».

    Πρόσθεσε επίσης ότι είναι δικαίωμα του κάθε επιβάτη να ταξιδέψει με τη μια ή την άλλη πτήση.

    Ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε καταρριφθεί το αεροσκάφος από τα ελληνικά μαχητικά ή να είχε οδηγηθεί σε πτώση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Εγώ δεν έχω τη δική σας εμπειρογνωμοσύνη» και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πως «ένα αεροσκάφος που είναι ακυβέρνητο και εκτός ελέγχου να οδηγηθεί σε πτώση».

    Ανέφερε επίσης πως εάν υπήρξε πολεμική ενέργεια «σίγουρα με μια απλή αυτοψία των συντριμμάτων του αεροσκάφους θα ήταν φανερό» και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν έχει κάποια στοιχεία.

    «Εάν εσείς έχετε λόγους να συμπεράνετε ότι πρέπει να οδηγήθηκε σε πτώση παρακαλώ να το αναφέρετε στις αρμόδιες αρχές και όχι σεμένα» είπε χαρακτηριστικά προς τον δημοσιογράφο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σερώτηση εάν από την ενημέρωση που του έγινε διαπιστώνει ελλείψεις στο σύστημα ασφαλείας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα γίνουν «όσες βελτιώσεις κριθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ότι είναι αναγκαίες, σύμφωνα με τα επίπεδα που εφαρμόζει η ΕΕ» τα οποία, απότι γνωρίζει, εφαρμόζει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία διερεύνησης του αεροπορικού ατυχήματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι αυτό που γνωρίζει και έχει μάλιστα διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές αρχές είναι ότι η διαδικασία θα γίνει το ταχύτερο δυνατό.

    Ωστόσο είπε ότι η διερεύνηση τέτοιων τραγικών συμβάντων απαιτεί χρόνο, διαδικασίες και πολύπλοκες έρευνες.

    Όμως, σημείωσε, «όσον αφορά την πτυχή των δικών μας ευθυνών, αν υπάρχουν, θα γίνει το ταχύτερο δυνατό».

    Ερωτηθείς εάν αναφέρεται στο ενδεχόμενο ευθυνών της εταιρείας «Ήλιος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναφέρεται «στο ενδεχόμενο ευθυνών οποιουδήποτε, είτε κυβερνητικών υπηρεσιών είτε της εταιρείας, είτε λειτουργών, είτε χειριστών».

    Η έρευνα, επανέλαβε ο Πρόεδρος «θα είναι πλήρης και θα καλύψει οποιεσδήποτε ευθύνες, οποιουδήποτε επιπέδου και οποιονδήποτε αφορούν, χωρίς σκοπιμότητα, χωρίς συγκάλυψη και με πλήρη διαφάνεια. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα δημοσιοποιηθούν όταν θα είναι έτοιμα» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [25] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Συλλυπητήριες επιστολές

    Δύο συλλυπητήριες επιστολές προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο για τον άδικο χαμό 121 ατόμων στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής απέστειλαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β' και ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος.

    Στη συλλυπητήρια επιστολή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρει ''μετά βαθυτάτης θλίψεως και οδύνης επληροφορήθημεν το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής 14ης Αυγούστου, εις το οποίον εφονεύθησαν δεκάδες Ελληνοκύπριοι αδελφοί μας, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά''.

    ''Ως εκ τούτου, επιθυμούμεν δια του παρόντος Πατριαρχικού Γράμματος να εκφράσωμεν εις τον κυπριακόν λαόν δια της Υμετέρας Μακαριότητος τας πλέον ειλικρινείς συλληπητήρια ευχάς της Ημετέρας Μετριότητος και την συμμετοχήν του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας εις το βαρύ πένθος Υμων'', σημειώνει.

    ''Ευχόμεθα και προσευχόμεθα ο Πανάγιος Θεός, τη Πρεσβεία της Θεοτόκου, να αναπαύη τας ψυχάς των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας ''όπου επισκοπεί το φως του προσώπου αυτού...'' και το άπειρον έλεος Αυτού να δίδη την εξ ύψους παρηγορίαν και ενίσχυσιν εις τους συγγενείς και τα οικογένειας αυτών'', προσθέτει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

    Στη δική του συλλυπητήρια επιστολή ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου Ιεροσολύμων αναφέρει ότι ''κατώδυνοι και εν βαθυτάτω άλγει καρδίας και ψυχή αιμορροούση παρηκολουθήσαμεν εκ των τηλεοπτικών δεκτών το πολύνεκρο αεροπορικό ατύχημα, το οποίον προκάλεσε τον άδικο χαμό αθώων συνανθρώπων ημών''.

    ''Το συγκλονιστικόν τούτο γεγονός προκάλεσε θλίψιν ανείπωτον εις τους συγγενείς και οικείους αυτών, ου μην αλλά και ενέδυσε δια του μέλανος πένθους του ανά την οικουμένην Ελληνισμόν'', προσθέτει.

    ''Συμμετέχοντες εις το πένθος τούτο ημείς προσωπικώς και πάντα τα μέλη της Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος, απευθύνομεν προς την Υμετέραν Μακαριότητα και δι' Αυτής προς τον ευλαβή και μαρτυρικόν λαόν της φιλτάτης Μεγαλονήσου βαθύτατα συλλυπητήρια, διαβεβαιούντες Αυτήν περί των αεννάων προσευχών ημών επί των Παναγίων Προσκυνημάτων της αμωμήτου ημών Πίστεως, υπέρ αναπαύσεως των μακαρίων ψυχών των αθώων θυμάτων εν χώρα ζώντων μετά των Αγίων'', αναφέρει.

    [26] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύσκεψη

    Σεξέλιξη βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος ενημερώνει τον Κύπριο Πρόεδρο για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το τραγικό αεροπορικό ατύχημα στο Γραμματικό που στοίχισε τη ζωή 121 ανθρώπων.

    [27] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Συλλυπητήρια - Αεροπορική τραγωδία

    Συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τον άδικο χαμό 121 ατόμων στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής απέστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β, από την Κρήτη όπου βρίσκεται.

    ''Μετά βαθυτάτης θλίψεως καί οδύνης επληροφορήθημεν τό τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής 14ης Αυγούστου, εις τό οποιον εφονεύθησαν δεκάδες Ελληνοκύπριοι αδελφοί μας, μεταξύ αυτών καί πολλά παιδιά', αναφερει ο Πατριάρχης στην επιστολή του.

    [28] (Κ) Αθήνα-Πρόεδρος Παπαδόπουλος -Σύσκεψη - Αεροπορική τραγωδία

    Την ικανοποίηση του για τον τρόπο με τον οποίο όλες οι υπηρεσίες της Ελλάδας κινήθηκαν με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και επάρκεια εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος που ενημερώθηκε από του Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών της Ελλάδας, για τα όσα μεσολάβησαν πριν και μετά από την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους στο Γραμματικό.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά «για το κομμάτι που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή την διερεύνηση των επιπέδων ασφάλειας των διαδικασιών ελέγχου που εφαρμόζονται στην Κύπρο θα διεξαχθεί πλήρης έρευνας και όπου κριθεί αναγκαίο δεν θα διστάσουμε να καλέσουμε εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο των διαδικασιών και των μέτρων ασφαλείας».

    Επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την σημερινή σύσκεψη.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε πως η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων ήταν και θα παραμείνει αρμονική και διαρκής έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

    Επεσήμανε δε ότι θα γίνουν τα πάντα ώστε όσο το δυνατό συντομότερα να ριχθεί φως.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για τα γεγονότα που μεσολάβησαν και τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να διερευνηθούν τα αίτια της πτώσης, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει συνεργασία εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Κύπρου και ΗΠΑ.

    Ο κ. Λιάπης διαβεβαίωσε επίσης για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπευσθούν όλες οι διεργασίες για τα αίτια της πτώσης με αξιοπιστία για να εξαχθούν σαφής συμπεράσματα επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. (ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΑΧΡ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 August 2005 - 17:49:28 UTC