Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Αθήνα - Δείγματα DNA
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [05] (Κ) ΗΕ - ΕΕ - Αποναρκοθέτηση νεκρής ζώνης
  • [06] (Κ) Κύπρος - 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [07] (Κ) Αθήνα - Δεύτερο ''μαύρο'' κουτί - Αεροπορική τραγωδία
  • [08] (Κ) Αθήνα-Παπαληγούρας-Κουτσάφτης-Τοξικολογικές εξετάσεις
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [11] (Κ) Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής - Αχιλλέως - Αργυρό μετάλλιο
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - ΝΕΠΟΜΑΚ
  • [14] (Κ) Υπουργείο Υγείας - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή Στήριξης
  • [15] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Συλλυπητήρια - Αεροπορική τραγωδία
  • [16] (Κ) Ενωση Συντακτών Κύπρου - ΜΜΕ - Αεροπορική τραγωδία
  • [17] (Κ) ΗΕLIOS - Λούτον - Τεχνικό πρόβλημα
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήρια μηνύματα
  • [19] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Γάζα - Απόσυρση Ισραηλινών
  • [20] (Κ) Αίγυπτος - Δυστύχημα - Κύπριοι τουρίστες
  • [21] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα
  • [22] (κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα - Κύπριοι νεκροί
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα
  • [24] (Κ) Αερογραμμές ''Ηλιος'' - Ανακοίνωση - Ελεγχος αεροπλάνων
  • [25] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες βράδυ ότι υπάρχει μια σωρεία επιστημονικών ερευνών που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη διερεύνηση του αεροπορικού ατυχήματος της Κυριακής, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να θυσιαστεί η ποιότητα και αξιοπιστία της έρευνας για εξοικονόμηση χρόνου.

    Είπε ακόμη ότι τόσο οι Ελληνες εμπειρογνώμονες, βοηθούμενοι από εμπειρογνώμονες από την εταιρεία Μπόινγκ και από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για τη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων, όσο και όλες οι άλλες υπηρεσίες έχουν αυστηρές οδηγίες ότι πρέπει να διεξαχθεί η έρευνα με πληρότητα και όσον γίνεται πιο σύντομα.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως από τους αρμόδιους Υπουργούς και άλλους εμπλεκόμενους για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, ενώ είχε επίσης επαφές για το Κυπριακό με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και με αρχηγούς κομμάτων.

    ''Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά τον άριστο τρόπο κινητοποίησης όλων των υπηρεσιών στην Ελλάδα και όλων των χειρισμών που έγιναν σε όλη τη διάρκεια αυτής της τραγικής πτήσης'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Οσον αφορά την ταυτοποίηση των νεκρών του αεροπορικού δυστυχήματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι «έχουμε και στην Κύπρο αρκετή εμπειρία με τη μέθοδο της ταυτοποίησης μέσω του DNA λόγω των άλλων τραγικών περιπτώσεων των αγνοουμένων'', είπε πως ''έχει συμφωνηθεί ότι αν χρειαστεί πρόσθετο προσωπικό θα σταλεί από την Κύπρο για να επιτευχθεί όσο γίνεται πιο σύντομα αυτή η ταυτοποίηση».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπάρχει βίντεο που έχουν τραβήξει οι πιλότοι των δύο μαχητικών F16 «αλλά έχω διαβάσει όλο το κείμενο των συνομιλιών των πιλότων των F16 με το Αρχηγείο της Πολιτικής Αεροπορίας».

    Ερωτηθείς αν έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα όταν διάβασε τους διάλογους των πιλότων των F16, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, ενώ σημείωσε πως ''είναι συγκλονιστική η περιγραφή αυτών των τραγικών σκηνών''.

    ''Δεν αποκαλύπτει τίποτε που δεν είναι ήδη γνωστό. Ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του, ο συγκυβερνήτης ήταν με γυρμένο το κεφάλι στο χειριστήριο, σε κάποιο στάδιο ένα πρόσωπο που δεν είναι διαπιστωμένο αν είναι άνδρας ή γυναίκα φάνηκε να προσπαθεί να κάνει χειρισμούς στο αεροπλάνο και αυτά όλα είναι που έχουν πει οι πιλότοι», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του προς τις ελληνικές αρχές ''τόσο για τον τρόπο που χειρίστηκαν όλες τις πτυχές του θέματος αλλά και για την πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφεραν και προσφέρουν σε όσα πρέπει να γίνουν μετά από την πτώση του αεροπλάνου όπως είναι η ταυτοποίηση των νεκρών, η διεξαγωγή των επιστημονικών ερευνών και όλα τα συνεπαγόμενα''.

    Οπως ανέφερε, τέτοιου είδους έρευνες είναι αρκετά χρονοβόρες και περίπλοκες, προσθέτοντας ότι ''υπάρχει μια σωρεία επιστημονικών ερευνών που πρέπει να γίνουν και δεν πρόκειται να θυσιαστεί η ποιότητα και αξιοπιστία της έρευνας για εξοικονόμηση χρόνου''.

    Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής

    Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους, αλλά και το Κυπριακό στο πλαίσιο της ΕΕ υπό το φως των νέων εξελίξεων κυριάρχησαν στις χθεσινές συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε στον Ελληνα Πρωθυπουργό και στις αρχές την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της Κύπρου για τη γρήγορη ανταπόκριση στην κρίση και στην τραγωδία, ανακοίνωσε την απόφαση των δύο κυβερνήσεων για λήψη πρόσθετων ενεργειών για την επίσπευση των ερευνών τόσο για την ταυτοποίηση των θυμάτων όσο και τη διερεύνηση πλήρως των συνθηκών και των αιτίων της τραγωδίας.

    Απο την πλευρά του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν το μοιραίο δυστύχημα, επισημαίνοντας ότι ήδη διεξάγονται έρευνες με ταχείς ρυθμούς.

    «Δυστυχώς αυτή τη φορά οι συνομιλίες μας έγιναν κάτω απο τη σκιά αυτής της φοβερής τραγωδίας και για μια ακόμη φορά εξέφρασα στον κ. Πρωθυπουργό και σε όλες τις αρχές την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της Κύπρου για την γρήγορη ανταπόκριση στην κρίση και στην τραγωδία, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και τη στενή συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων υπηρεσιών των δύο χωρών από την αρχή της εμφάνισης αυτής της κρίσης και σε όλη την τραγική περίοδο που είχε εκδηλωθεί αυτή η αεροπορική τραγωδία», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «έχουμε εκτιμήσει τη συνεργασία που δόθηκε στις δικές μας αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συγγενών των θυμάτων, για την περισυλλογή των σορών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και σε όλες τις μεταγενέστερες αναλύσεις που γίνονται».

    «Σήμερα (χθες) αποφασίσαμε μερικές πρόσθετες ενέργειες για την επίσπευση των ερευνών τόσο για την ταυτοποίηση των θυμάτων όσο και τη διερεύνηση πλήρως των συνθηκών και των αιτίων αυτής της τραγωδίας», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε «για ακόμη μια φορά εκ μέρους του ελληνικού λαού την ειλικρινή και μεγάλη θλίψη και αλληλεγγύη μας για το τραγικό γεγονός του αεροπορικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή πολλών αδελφών μας Ελληνοκυπρίων αλλά και Ελλήνων συμπατριωτών μας».

    «Επιβεβαιώσαμε τη βούληση μας για πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν αυτό το μοιραίο δυστύχημα. Ηδη διεξάγονται με ταχείς ρυθμούς σχετικές έρευνες. Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για αυτό το σκοπό. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως υποχρέωση απέναντι στα θύματα και στις οικογένειες τους», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησαν «τις διαγραφόμενες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ιδιαίτερα στα πλαίσια της ΕΕ και υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων» με την Τουρκία.

    «Εχουμε καθορίσει τόσο την τακτική όσο και τη στρατηγική μας. Παραμένει αναλλοίωτη η θέση μας ότι θα προσπαθήσουμε μέσα στα πλαίσια της ΕΕ να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για την προώθηση λύσης του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται», είπε.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι στο πλαίσιο της σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες, «εξετάσαμε εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις και τις διαγραφόμενες προοπτικές στα θέματα που μας απασχολούν».

    «Οι στρατηγικές μας επιλογές είναι γνωστές. Παραμένουμε σταθεροί διότι πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα και ανταποκρίνονται στην επιθυμία των λαών μας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», επεσήμανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη «τα νέα δεδομένα που πρόσφατα έχουν δημιουργηθεί» και ανακοίνωσε ότι με τον κ. Παπαδόπουλο μετά από τη σε βάθος ενημέρωση και συζήτηση που είχαν συμφώνησαν «το πλαίσιο των θέσεων μας και συντονίσαμε τα επόμενα βήματα και τις ενέργειές μας».

    «Οι θέσεις αυτές και οι ενέργειες μας θα εκδηλωθούν τον κατάλληλο χρόνο μέσα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, δηλαδή στην επικείμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλες και αμέσως μετά στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Νιούπορτ στις 1-2 Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε.

    Τέλος, ο Ελληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά χρήσιμες και παραγωγικές τις συζητήσεις» που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον ευχαρίστησε «για την πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία».

    Αθήνα - Κάρολος Παπούλιας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Στη σκιά του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και παρουσία των δημοσιογράφων, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήριά του για το τραγικό αεροπορικό ατύχημα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού τον ευχαρίστησε θερμά, είπε ότι στην ερώτηση πολλών αν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν παρόμοιο γεγονός στην Κύπρο, απαντά ότι στα χρονικά της κυπριακής ανεξαρτησίας είναι το πρώτο που γίνεται.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, «τώρα σας περιμένουν καινούργιοι αγώνες».

    Αθήνα-Παπαδόπουλος-Παπανδρέου-Αεροπορική τραγωδία

    Την ανάγκη για άμεση και πλήρη διαλεύκανση της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό και την απόδοση ευθυνών, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήρια του για το τραγικό δυστύχημα, σημειώνοντας πως «όλοι μας αυτή τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε τις οικογένειες, τους συγγενείς αυτών που χάθηκαν. Να σκεφτόμαστε και να αποδώσουμε τις απαραίτητες ευθύνες σε όλους όσοι είχαν ευθύνη με διαλεύκανση, πλήρη διαφάνεια όλων των στοιχείων ώστε να έχουν έστω και μικρή αίσθηση δικαίωσης οι συγγενείς και όλοι μας που παρακολουθούμε αυτά τα γεγονότα», είπε.

    Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - ΕΕ- Τουρκία

    Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οδικού χάρτη για την Τουρκία με συγκεκριμένους όρους, σαφείς εγγυήσεις, χρονοδιαγράμματα και στόχους που θα τη δεσμεύουν και θα δίνουν προοπτική λύσης στο Κυπριακό και δημιουργία καλύτερων ελληνοτουρκικών σχέσεων, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε πως συζήτησε το θέμα της επικείμενης συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΚΟΡΕΠΕΡ και της έναρξης στις 3 Οκτωβρίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να τεθεί βέτο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συζήτησαν όλες τις εκδοχές και πρόσθεσε «πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν ανοικτές όλες οι εκδοχές, και ανάλογα με το διαπραγματευτικό αποτέλεσμα θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε».

    Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κολοζώφ - Συνάντηση

    Τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει όσο είναι δυνατόν στην πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, έδωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κολοζώφ εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του κόμματος για την αεροπορική τραγωδία που, όπως είπε, όλοι ζήσαμε και όλοι ζούμε αυτές τις ημέρες.

    Είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο είχε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ανταλλάξει ορισμένες σκέψεις και απόψεις σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    «Από τη μεριά μας επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη του κόμματός μας στον κυπριακό λαό και την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε, στο μέτρο του δυνατού, σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος'', κατέληξε.

    Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλαβάνος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Αλαβάνος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη βαθιά του λύπη για το δυστύχημα προς τις οικογένειες των Κυπρίων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε σε όλη την ΕΕ κεντρική προτεραιότητα να είναι η ασφάλεια των επιβατών και όχι η επιβίωση διαφόρων εταιριών που κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινού που ταξιδεύει».

    «Ανησυχούμε πολύ ειδικά για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους φοιτητές που υποχρεώνονται να αναζητήσουν το φθηνό εισιτήριο και θέλουμε να έχουν απόλυτη ασφάλεια», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι διαπιστώνεται πως «είναι πολύ αλλαγμένο το κλίμα σε σχέση με την περίοδο μετά τα δημοψηφίσματα που έγιναν στην Κύπρο» και ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα σε σχέση με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ σε πολλές χώρες της ΕΕ».

    Υπογράμμισε πως «ο στόχος είναι στη συνάντηση του Συμβουλίου μονίμων αντιπροσώπων και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες να θεωρηθεί ως νομικά ανύπαρκτη η δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι σαφές ότι μια χώρα μπορεί αρχίσει διαπραγματεύσεις για να γίνει μέλος της ΕΕ εφόσον αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα και τις 25 άλλες χώρες της ΕΕ».

    Παράλληλα, τόνισε ο κ. Αλαβάνος «στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων πρέπει να ενταχθεί χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων

    Ερχονται στην Κύπρο, στις 24 και 25 Αυγούστου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να ενημερωθούν πλήρως για το αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα, κατά το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη αεροπλάνο της εταιρείας ''Ηλιος'' παρασύροντας στο θάνατο τους 121 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου μετά την τρίωρη σχεδόν σύσκεψη που είχε χθες στο γραφείο του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων Κώστα Ορφανό (πρώην Αρχιεπιθεωρητή και Α΄ Λειτουργό Εναέριας Κυκλοφορίας) και με τα μέλη της Επιτροπής Χαρίλαο Δελλά (πρώην Αρχιμηχανικό) και Ιωάννη Λοϊζου (πρώην Αρχιπιλότο), η Κύπρος έχει υιοθετήσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων και την έθεσε σε εφαρμογή στις 27 Ιουνίου 2003, πολύ πριν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Υπουργός δήλωσε ότι πολλά από τα δημοσιεύματα και τις αναφορές του Τύπου, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για το αεροπορικό δυστύχημα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αρνητικές συνέπειες για τον τόπο, επηρεάζοντας ακόμα και τον τουριστικό τομέα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την ανάγκη ύπαρξης ''διαφάνειας'' και στις έρευνες που διεξάγονται για το αεροπορικό δυστύχημα, ο Υπουργός απάντησε ότι το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας και Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας είναι ''ανοικτές'' και ''προσβάσιμες'' για τις Επιτροπές Διερεύνησης της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως και άλλων αρμόδιων φορέων και οργανισμών και της Αστυνομίας, όμως, πρόσθεσε, δεν μπορεί η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη.

    Σημείωσε ότι είναι σεβαστό το δικαίωμα της ενημέρωσης και της πρόσβασης των δημοσιογράφων στις πηγές, όμως και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να διαφυλάττουν έγγραφα και αρχεία που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιούνται τα πάντα.

    Ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι ''η Επιτροπή είναι διαπιστευμένη εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί την ευθύνη έχει η ελλαδική Επιτροπή (Διερεύνησης)''.

    ''Εχουμε πάει στην Ελλάδα'', πρόσθεσε, ''συνεργαζόμαστε με την ελλαδική Επιτροπή και θα δώσουμε όλα τα στοιχεία και ό,τι μας ζητηθεί για να γίνει η διερεύνηση του ατυχήματος''.

    Ερωτηθείς εάν θα εκδώσει η Επιτροπή της οποίας προΐσταται το δικό της πόρισμα για το αεροπορικό δυστύχημα, ο κ. Ορφανός είπε πως ''το τελικό πόρισμα το βγάλει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων της Ελλάδας''.

    Οταν ερωτήθηκε για τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου και για τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι αυτά τα σενάρια αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, ο κ. Ορφανός δήλωσε πως και ο ίδιος συμφωνεί ''ότι είναι σενάρια, τα οποία δεν πρέπει να κυκλοφορούν''.

    ''Πρέπει να μείνουν οι Επιτροπές και οι ειδικοί που έχουν έρθει από διάφορες χώρες να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις αναλύσεις, τα έγγραφα που έχουν μπροστά τους, για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, το οποίο θα πάρει και αρκετό χρόνο'', είπε.

    Τεχνοκράτες ΕΕ - Κύπρος - Αεροπορική τραγωδία

    Δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA) φθάνουν στις 24 Αυγούστου στην Κύπρο για να ενημερωθούν από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης είπε ότι στόχος της επίσκεψης είναι να ενημερωθούν οι δύο τεχνοκράτες της ΕΕ από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και για τη μέχρι στιγμή πορεία των ερευνών σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα.

    Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ο Jean Paul Henrotte και ο εκπρόσωπος της EASA ο Fransua Janvier.

    Πρόεδρος ΗΠΑ - Αεροπορικό δυστύχημα - Συλλυπητήρια

    Τα βαθύτατα συλλυπητήρια του ιδίου καθώς και της συζύγου του στον κυπριακό και τον ελληνικό λαό και στους αγαπημένους των θυμάτων της πτήσης 522 της εταιρείας Helios, εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Αυτή την ώρα του εθνικού πένθους ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός είναι στη σκέψη και στις προσευχές του αμερικανικού λαού. Είμαστε επίσης έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια που μπορεί να ζητήσετε'', αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ - Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

    Συνεχίζεται η αποστολή συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου.

    Συγκεκριμένα, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, o Πρόεδρος του Λιβάνου Στρατηγός Emile Lahoud, ο Πρωθυπουργός του Κουβέιτ Sabah Al -Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, o Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Koichiro Matsuura.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποστολή συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 121 άτομα.

    Συγκεκριμένα, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Mihai-Razvan Ungureanu, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης Reinaldo Gargano, η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Catherine Colonna, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Kastriot Islami, o Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Nasser Al-Kidwa και ο Αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο Samir Abu Ghazaleh.

    Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μήνυμα

    Aμέριστη συμπάθεια προς τους οικείους των θυμάτων και το σύνολο του κυπριακού λαού εκφράζει o Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την αεροπορική τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο 121 ατόμων.

    ''Πόνος βαθύς και αμέριστος συμπάθεια προς τα θύματα, τους οικείους αυτών και ολόκληρον τον λαόν της Κύπρου διακατέχει την ωδυνωμένην καρδίαν μας δια το τραγικόν αεροπορικόν δυστύχημα, το πλήξαν την Κύπρον και στοιχήσαν την ζωήν πολλών αδελφών συνανθρώπων ημών'', γράφει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Μάρκος Κυπριανού - Αεροπορική Τραγωδία

    Η πρόσφατη αεροπορική τραγωδία έχει επηρεάσει όχι μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού.

    Είναι ένα δυστύχημα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «που εμπλέκει τρία κράτη μέλη και ουσιαστικά αφορά ένα κράτος μέλος (την Κύπρο) που έχει τόσες πολλές απώλειες. Γι' αυτό η ΕΕ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την εξιχνίαση των αιτιών αλλά και για να είναι βέβαιη ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για αποφυγή παρόμοιων δυστυχημάτων στο μέλλον».

    Σημείωσε ότι είναι το τρίτο δυστύχημα σε σύντομο χρονικό διάστημα που εμπλέκει κράτη μέλη της ΕΕ και γι' αυτό και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.

    Αρμενική Μητρόπολη - Επιμνημόσυνος δέηση

    O Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας είχε άμεση ενημέρωση από τον Ελληνα ομόλογο του Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο για τους χειρισμούς της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από τη στιγμή που το μοιραίο αεροσκάφος της Helios Airways εντοπίστηκε ακυβέρνητο στο Χώρο Ελέγχου Πτήσεων Αθηνών, δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας.

    Σε δήλωση μετά την επιμνημόσυνο δέηση που αναπέμφθηκε χθες στην Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου για την οικογένεια των Αρμενίων που χάθηκε στο δυστύχημα, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι τα δύο Υπουργεία από την ημέρα του δυστυχήματος βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προσθέτοντας πως τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ των δύο Υπουργών θα καταγραφούν στην έρευνα η οποία διεξάγεται.

    Οι Αρμένιοι που ήρθαν από όλες τις πόλεις συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της Μητρόπολης και εναπόθεσαν λουλούδια στο μνημείο που υπάρχει στο προαύλιο, όπου είχε τοποθετηθεί φωτογραφία των Χακόπ, Χίλτα, Αρα και Μπαριέτ Τουτουνζιάν ενώ άναψαν κεριά γύρω από το μνημείο της γεονοκτονίας των Αρμενίων, που υπάρχει στο χώρο της Μητρόπολης.

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν είπε ότι η αρμενική κοινότητα είχε το δικό της τίμημα στην τραγωδία, πρόσθεσε ότι για τον ίδιον πέρα από το θρήνο για όλα τα θύματα της τραγωδίας, είναι και ο θρήνος για την οικογένεια του φίλου του Χακόπ που ήταν συμποδοσφαιριστής, αλλά πάνω από όλα ήταν άνθρωπος.

    ''Οτι και να πει κανείς αυτές τις στιγμές είναι λίγο μπροστά στο δράμα που ζει ο κυπριακός λαός και ειδικά η αρμενική κοινότητα που είναι ολιγάριθμη στην Κύπρο και έχασε μια εκλεκτή οικογένεια'', ανέφερε.

    Ευρωπαίοι Πράσινοι - Αεροπορικό δυστύχημα

    Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκφράζουν βαθιά συλλυπητήρια προς τον κυπριακό λαό και στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    Σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναφέρεται ότι εκ μέρους της ομάδας των Πρασίνων ευρωβουλευτών, η Συμπρόεδρος Μόνικα Φρασόνι βεβαίωσε ότι ''θα παρακολουθούμε τις έρευνες διερεύνησης του αεροπορικού δυστυχήματος μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν πλήρως γνωστά τα αίτια της τρομερής συντριβής''.

    Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος - Ταυτοποίηση θυμάτων

    O Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι θέλοντας να βοηθήσει στην προσπάθεια της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, καλεί όλους τους οδοντίατρους που κατέχουν οδοντιατρικό ιστορικό των μη αναγνωρισθέντων θυμάτων όπως το αποστείλουν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Ανοδικά κινήθηκε χθες μέσω της συνεχιζόμενης διερεύνησης του αεροπορικού δυστυχήματος της περασμένης Κυριακής, η χρηματαγορά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,54%, κλείνοντας στις 1.252,68 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,46% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 427.000 λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 37,7% του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,57% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 421,51 μονάδες.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Αθήνα - Δείγματα DNA

    Αποστέλλονται αεροπορικώς σήμερα το πρωί στην Αθήνα δείγματα DNA που έχουν ληφθεί από συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, τα οποία δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.

    Τα δείγματα μεταφέρει και θα παραδώσει στις ελληνικές Αρχές Υπαστυνόμος της Κυπριακής Αστυνομίας.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα δείγματα γενετικού υλικού, που λήφθηκαν από συγγενείς πρώτου βαθμού των θυμάτων του δυστυχήματος τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί, ανέρχονται στα 133.

    Τα δείγματα, είπε, εξετάστηκαν από τον επικεφαλής της ομάδας ταυτοποίησης λειψάνων του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Μάριο Καριόλου.

    Στη συνέχεια, ανέφερε, το γενετικό υλικό απομονώθηκε και τυποποιήθηκε και σήμερα μεταφέρεται αεροπορικώς για να παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τους 115 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα του μοιραίου Μπόινγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' την περασμένη Κυριακή κυριαρχούν και σήμερα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται σε συνομιλία του κυβερνήτη του αεροσκάφους με τον αρχιμηχανικό της εταιρείας κατά την οποία ο Γερμανός πιλότος ανέφερε βλάβη. Επίσης κάνουν λόγο για τις πρώτες εκτιμήσεις από την αποκωδικοποίηση του ενός από τα δύο ''μαύρα κουτιά'' του αεροσκάφους, σύμφωνα με τις οποίες η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται στην έλλειψη καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Δηλητηρίαση από αέρια η πιθανή αιτία'' γράφει ότι η περαιτέρω πορεία των ερευνών γύρω από το τραγικό δυστύχημα φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια των ιατροδικαστών καθώς οι ερευνητές αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων από τις οποίες θα διαφανεί κατά πόσον οι επιβαίνοντες του αεροσκάφους εισέπνευσαν οποιοδήποτε δηλητηριώδες αέριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού ακυρώνουν πακέτα που έκλεισαν με την ''Helios Airways''.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Καταγγελία σοκ από Βουλευτή για την ΄Ηλιος΄'' γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου με δηλώσεις του στην εφημερίδα κατάγγειλε ότι το μοιραίο Μπόινγκ 737-300 ήταν προβληματικό. Ο κ. Ευαγόρου κατάγγειλε ότι η πεθερά του ταξίδευσε με το μοιραίο Μπόινγκ στις 16 Δεκεμβρίου στη πτήση Βαρσοβία Λάρνακα κατά την οποία παρουσιάστηκε πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ολοκλήρωσε τη διαδικασία τυποποίησης των δειγμάτων DNA που λήφθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων χθες και σήμερα αποστέλλονται στην Αθήνα για να συνεχισθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Ολα από την αρχή'' γράφει ότι οι έρευνες των αρμοδίων αρχών για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Μπόινγκ της ''Ηλιος'' ξεκινούν πάλι από το σημείο μηδέν. Προσθέτει ότι οι ερευνητικές αρχές στην Αθήνα έχουν στα χέρια τους την κασέτα με τη συνομιλία που είχε ο Γερμανός κυβερνήτης με τον υπεύθυνο μηχανικό της εταιρείας δέκα λεπτά μετά την απογείωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το δυστύχημα στο Γραμματικό εξετάζει σοβαρά την κατάρτιση μαύρης λίστας αεροπορικών εταιρειών ή αεροσκαφών με παρελθόν όσον αφορά την ασφάλεια πτήσεων, αναφέροντας ότι οι πρώτες σκέψεις για τη μαύρη λίστα έγιναν το Ιανουάριο του 2004.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ερευνες made in USA'' γράφει ότι οι τρεις Αμερικανοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι μετέβηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα επιθυμούν εμπλοκή στις έρευνες για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους. Προσθέτει ότι αίτημα των Αμερικανών είναι η συλλογή τεκμηρίων τα οποία προέρχονται από τον τόπο της τραγωδίας και τα οποία ίσως δώσουν κάποιες απαντήσεις στα αινίγματα της πτώσης μετά τον απαιτούμενο εργαστηριακό έλεγχο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η οικογένεια του Γερμανού κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους Marten Hans Jurgen επικοινώνησε χθες με την Αστυνομία ζητώντας άδεια για την παραλαβή των προσωπικών του αντικειμένων από το χώρο διαμονής του.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ασυνεννοησία στα 14.000 πόδια'' γράφει ότι από την επικοινωνία του Γερμανού πιλότου με τον Βρετανό αρχιμηχανικό της εταιρείας, που βρίσκεται απομαγνητοφωνημένη στο χαρτί αλλά και σε αποτυπωμένο ηχητικό μέσο ενώπιον των ερευνητικών αρχών, επιβεβαιώνεται ότι στο αεροπλάνο επικρατούσε σύγχυση μόλις ο κυβερνήτης διαπίστωσε βλάβη στο σύστημα ψύξης των κομπιούτερ ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 14.000 ποδών βόρεια της Πάφου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της αποκωδικοποίησης του ''μαύρου κουτιού'' η πτώση του μοιραίου Μπόινγκ οφείλεται σε έλλειψη καυσίμων.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Μαρτυρία Σοκ'' γράφει στα χέρια των αστυνομικών ανακριτών υπάρχει αποκαλυπτική μαρτυρία σύμφωνα με την οποία λίγα λεπτά μετά την απογείωση του μοιραίου Μπόινγκ ο πιλότος επικοινώνησε με τα γραφεία της εταιρείας και ανέφερε ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα και ζήτησε να μάθει που είναι το σύστημα με τις ηλεκτρικές ασφάλειες του αεροπλάνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής αποφάσισαν πρόσθετες ενέργειες για την επίσπευση των ερευνών για την ταυτοποίηση των θυμάτων και τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων της τραγωδίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Μαύρο κουτί: Το αεροπλάνο έμεινε από καύσιμα» γράφει ότι το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» που συνετρίβη κατέδειξε ότι το μοιραίο Μποϊνγκ κατέπεσε αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμα μετά από τρεις περίπου ώρες πτήση. Αλλού γράφει ότι άνθρωποι άναψαν κεριά στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης που έγινε στην αρμενική εκκλησία στη Λευκωσία για την οικογένεια του Χάκοπ Τουτουντζιάν, που σκοτώθηκε από την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ».

    [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται την προσεχή Δευτέρα, 22 Αυγούστου, στις 1700, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως πληροορείται το ΚΥΠΕ, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα βρίσκεται το θέμα της επικείμενης συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΚΟΡΕΠΕΡ και της έναρξης στις 3 Οκτωβρίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Κατά τη συνεδρία, αναμένεται ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις συνομιλίες του στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [05] (Κ) ΗΕ - ΕΕ - Αποναρκοθέτηση νεκρής ζώνης

    Αρχίζει την προσεχή Δευτέρα η αποναρκοθέτηση στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, δυτικά και ανατολικά του οδοφράγματος, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης της διαδικασίας αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Η διαδικασία της αποναρκοθέτησης θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των ΗΕ (UNDP), από το Mine Action Centre, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [06] (Κ) Κύπρος - 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Πραγματοποιείται στη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα η τελετή έναρξης των εργασιών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων με τη συμμετοχή 150 περίπου συνέδρων από οκτώ Ομοσπονδίες Αποδήμων Κυπρίων.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που πραγματοποιείται από τις 23-26 Αυγούστου, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    [07] (Κ) Αθήνα - Δεύτερο ''μαύρο'' κουτί - Αεροπορική τραγωδία

    Σε χαράδρα νότια από το σημείο που είχε βρεθεί η ουρά του αεροπλάνου εντοπίστηκε σε καλή κατάσταση και το δεύτερο «μαύρο» κουτί, στο οποίο έχουν καταγραφεί οι συνομιλίες του πληρώματος του μοιραίου αεροπλάνου της «Ηλιος», τα τριάντα τελευταία λεπτά, που συνετρίβη την Κυριακή στο Γραμματικό.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων Ακριβό Τσολάκη, μέλος της Επιτροπής μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για να μεταφέρει το δεύτερο «μαύρο» κουτί του αεροσκάφους στο Κέντρο, το οποίο εξετάζει και το πρώτο.

    Οπως είπε κ. Τσολάκης, στο Παρίσι παρουσία των Ελλήνων εκπροσώπων θα το ανοίξουν και η όλη διαδικασία θα βιντεοσκοπηθεί.

    Ο κ. Τσολάκης μεταβαίνει στον Εισαγγελέα προκειμένου να τον ενημερώσει για τον εντοπισμό του δεύτερου «μαύρου» κουτιού.

    [08] (Κ) Αθήνα-Παπαληγούρας-Κουτσάφτης-Τοξικολογικές εξετάσεις

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας ενημερώθηκε σήμερα από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππο Κουτσάφτη για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν σε έξι από τις σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, στο Γραμματικό.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων δεν εντοπίστηκαν δείγματα μονοξειδίου του άνθρακα στις σορούς του συγκυβερνήτη, των δύο αεροσυνοδοί και τριών επιβατών.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  366.717,11
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,66     0,33    328.520,53
    FTSE/CySE 20                           423,26     0,42    284.559,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.266,98     0,48    292.608,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.059,22     1,34      3.507,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          977,84    -0,24     12.370,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.258,99     0,50    296.116,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.308,13     0,53    218.017,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.111,74     3,49     11.684,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            967,76    -0,58     34.984,90
    FTSE Med (17/8/2005)                 8.299,02     1,40
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Ανοδικά για δεύτερη κατά σειρά ημέρα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, με τη μετοχή της Libra Holidays Group, μητρική της αεροπορικής εταιρείας «ΗΛΙΟΣ», να καταγράφει νέα σημαντική άνοδο 10,14%, περιορίζοντας τις ζημιές που παρουσίασε στις δύο πρώτες συναντήσεις της εβδομάδας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,5%, κλείνοντας στις 1.258,99 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,33% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,66 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 366.000 λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,42% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 423,26 μονάδες.

    [11] (Κ) Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής - Αχιλλέως - Αργυρό μετάλλιο

    Ο Kύπριος σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής της Βραζιλίας, πετυχαίνοντας παγκύπριο ρεκόρ στο σκητ και εξασφαλίζοντας τη κάρτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 19/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4693               0,4721
    Λίρα Αγγλίας              0,8426               0,8476
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 19/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 19/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4241            0,4274
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3530            0,3558
    Δολάριο Καναδά                  0,3846            0,3876
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0715            0,0720
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3684            0,3713
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - ΝΕΠΟΜΑΚ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει στις 23 Αυγούστου 2005 τα Κεντρικά Συμβούλια ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, στο πλαίσιο του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο από τις 23 μέχρι τις 26 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί στις 16.30 στο Προεδρικό Μέγαρο τα Κεντρικά Συμβούλια ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

    Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

    [14] (Κ) Υπουργείο Υγείας - Αεροπορική τραγωδία - Επιτροπή Στήριξης

    Τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Στήριξης Συγγενών Θυμάτων της Αεροπορικής Τραγωδίας αποφάσισε χθες το Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Οι όροι εντολής της Επιτροπής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είναι ο συντονισμός και η συνεργασία με την Αστυνομία για τη διαχείριση των σορών των θυμάτων κατά την άφιξή τους στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, η μεταφορά των σορών σε χώρους διαμορφωμένους για συντήρησή τους μέχρι την παράδοση στους συγγενείς για ταφή.

    Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ιατρικοί λειτουργοί που θα συνδράμουν σε ώρα ανάγκης για ταχεία εξυπηρέτηση των συγγενών των θυμάτων πέρα από τους Ψυχίατρους, Ψυχολόγους και Κοινοτικούς Νοσηλευτές.

    [15] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Συλλυπητήρια - Αεροπορική τραγωδία

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους, απέστειλαν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, οι Πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας, Γιοϊχίρο Κοϊζούμι, της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα, και της Τσεχίας Τζίρι Πάρουμπεκ.

    [16] (Κ) Ενωση Συντακτών Κύπρου - ΜΜΕ - Αεροπορική τραγωδία

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου απευθύνει έκκληση στα ΜΜΕ ''να υπάρξει περισσότερη συγκράτηση, ευαισθησία, διακριτικότητα και σεβασμός έναντι του αβάστακτου πόνου και της οδύνης των χαροκαμένων συγγενών των τραγικών θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας''.

    [17] (Κ) ΗΕLIOS - Λούτον - Τεχνικό πρόβλημα

    Αεροπλάνο της εταιρείας ''Helios'' με προορισμό το αεροδρόμιο του Λούτον προσγειώθηκε στις 1030 το πρωί στο Στάνστεντ ύστερα από παράκληση του κυβερνήτη που επικαλέστηκε ενδείξεις ότι δεν λειτουργούσε ο μηχανισμός των πτερυγίων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

    Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι αρχές του αεροδρομίου του Στάνστεντ έλαβαν τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα με κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και το σκάφος προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα με την κανονική λειτουργία των πτερυγίων.

    Η ''Helios Airways σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι το αεροσκάφος της μπόινγκ 737-800ΝG της πτήσης Λάρνακα - Λούτον παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα κατά την κάθοδο του και προσγειώθηκε στο Στάντστεντ.

    Η εταιρεία σημειώνει ότι ''λόγω καταρρακτώδους βροχής στο Λούτον", ο κυβερνήτης του αεροσκάφους έκρινε σωστό όπως το αεροσκάφος προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, το οποίο διαθέτει μεγαλύτερο δίαυλο και "η προσγείωση έγινε απόλυτα ομαλά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα''.

    ''Οπως είναι η ενδεδειγμένη πρακτική, το αεροπλάνο θα ελεγχθεί και θα διορθωθεί προτού εκτελέσει οποιαδήποτε πτήση συνάδοντας με την πάγια πολιτική της εταιρείας ότι η ασφάλεια των πτήσεων της είναι η πρώτη της προτεραιότητα'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήρια μηνύματα

    Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Κχολαμαλί Χαντάντ Ααντέλ, σε μήνυμα του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια αναφέρει ότι η πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας «Helios» που στοίχισε τη ζωή σε όλους τους αθώους επιβάτες του, προκάλεσε βαθιά λύπη στον ίδιο και στους συναδέλφους του.

    [19] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Γάζα - Απόσυρση Ισραηλινών

    Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την έναρξη της απόσυρσης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και των τεσσάρων εποικισμών από τη Δυτική Οχθη, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση του.

    ''Προσβλέπουμε σε μια ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της απόσυρσης'' και ''θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνέχισης των προοπτικών για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή'', σημειώνεται στη δήλωση.

    [20] (Κ) Αίγυπτος - Δυστύχημα - Κύπριοι τουρίστες

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδων Αναστασίου επιβεβαίωσε ότι τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ με τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 13 Κύπριοι τουρίστες.

    ''Δυστυχώς οι πληροφορίες είναι επιβεβαιωμένες'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αναστασίου, ο οποίος είπε ότι οι τουρίστες επέστρεφαν από εκδρομή από την Αγία Αικατερίνη στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Κατά την επιστροφή τους, πρόσθεσε, το μικρό τουριστικό λεωφορείο αναποδογυρίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα.

    Ο κ. Αναστασίου είπε ότι αυτή την στιγμή μεταβαίνει στην σκηνή ώστε να παράσχει τη βοήθεια του.

    [21] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα

    Οι πρώτες πληροφορίες για το δυστύχημα που συνέβηκε λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ αναφέρονται σε 7 νεκρούς, 3 τραυματίες και 3 άτομα που δεν έπαθαν τίποτα, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Είπε ότι οι πρώτες αυτές πληροφορίες προέρχονται από το στρατιωτικό νοσοκομείο της περιοχής όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για τις ταυτότητες των ατόμων που επέβαιναν στο μικρό λεωφορείο, ενώ γίνεται προσπάθεια και μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου από το οποίο προγραμματίστηκε η εκδρομή.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ακόμη ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημιουργηθεί τετραμελής ομάδα διαχείρισης κρίσεως που συντονίζει τις προσπάθειες της με άλλη τριμελή ομάδα στην Πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο.

    ''Δεν έχουμε ακούσει οτιδήποτε για τρομοκρατική ενέργεια, όλα μιλούν για δυστύχημα'', διευκρίνισε ο κ. Ζακχαίος.

    [22] (κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα - Κύπριοι νεκροί

    Πρόκειται για μια ακόμη τραγωδία, ήταν η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δυστύχημα που συνέβη λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά Κυπρίων.

    ''Η πληροφόρηση έχει έρθει μέσω της Ιντερπόλ και της Αστυνομίας Κύπρου στο Υπουργείο Εξωτερικών'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδωνα Αναστασίου, στον οποίο έδωσε οδηγίες να μεταβεί στη σκηνή του δυστυχήματος για να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια.

    Η μετάβαση από το Κάϊρο στο Σαρμ Ελ Σέιχ οδικώς απαιτεί πέντε ώρες.

    "Η πληροφόρηση που είχαμε είναι ότι υπάρχουν επτά νεκροί, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν υπάρχουν τραυματίες", πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

    Προσπαθούμε να έχουμε όλες τις πληροφορίες όσον αφορά το δυστύχημα, συνέχισε, αναφέροντας ότι υπάρχουν διάφορα νομικά κωλύματα, όπως είναι ο νόμος προστασίας προσωπικών δεδομένων για τη δημοσιοποίηση ονομάτων νεκρών.

    Πρέπει, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, να μας δώσει έγκριση η Επίτροπος για την προστασία προσωπικών δεδομένων, για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους οικείους των θυμάτων και να δημοσιοποιήσουμε τα ονόματα.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει ενημερωθεί για το τραγικό δυστύχημα στο Σαρμ ελ Σέιχ, στο οποίο σκοτώθηκαν επτά Κύπριοι τουρίστες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει δώσει οδηγίες σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της νέας αυτής τραγωδίας.

    [24] (Κ) Αερογραμμές ''Ηλιος'' - Ανακοίνωση - Ελεγχος αεροπλάνων

    Η Helios Airways ανακοίνωσε ότι για να καθησυχάσει το επιβατικό κοινό αλλά και την κοινή γνώμη, προχώρησε σε διευθετήσεις προκειμένου τα δύο αεροπλάνα του στόλου της τύπου Boeing 737-800 να υποβληθούν σε πλήρη και ανεξάρτητο μηχανικό έλεγχο στο διάστημα μεταξύ 21 και 24 Αυγούστου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι για την ''απόλυτη επιβεβαίωση της αεροπλοϊμότητας του στόλου της έχει έρθει σε συμφωνία με τη διεθνή και αναγνωρισμένη εταιρεία SAS για τον έλεγχο των αεροσκαφών της στη Σουηδία, με βάση προδιαγραφές ελέγχου της Boeing''.

    [25] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από τους επτά νεκρούς στο δυστύχημα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ οι τέσσερις προέρχονται από μια οικογένεια.

    Πρόκειται για τους γονείς και δύο παιδιά, ενώ τα άλλα τρία παιδιά της οικογένειας είναι τραυματισμένα.

    Νεκροί επίσης είναι άλλο ένα ζευγάρι Κυπρίων και μια γυναίκα.

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι τα ονόματα των νεκρών βρίσκονται στην κατοχή των κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά πρέπει να ενημερωθούν οι οικείοι τους προτού δοθούν στην δημοσιότητα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 19 August 2005 - 17:49:24 UTC