Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ανόρθωση - Ρέιντζερς - Τσάμπιονς Λιγκ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Συγκοινωνιών
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή
  • [09] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ανόρθωση - Ρέιντζερς - Τσάμπιονς Λιγκ

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στις 9.45 απόψε ώρα Κύπρου στο γήπεδο ''Αϊμπροξ Παρκ'' της Γλασκώβης τη Ρέιντζερς, στον επαναληπτικό αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Στον πρώτο αγώνα, που διεξήχθη στο ΓΣΠ, η Ανόρθωση έχασε από τη Ρέιντζερς με 2-1.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχιση των ερευνών για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου και η κηδεία ακόμα δεκατριών ατόμων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής, δεσπόζουν του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πληρώναμε χοντρά και βερεσέ τους Αγγλους'' γράφει ότι ''σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η σημερινή κυβέρνηση, λόγω της αδυναμίας της να εφαρμόσει ως όφειλε- την ευρωπαϊκή οδηγία για την αεροπλοΐα''. Η εφημερίδα διερωτάται ποιες ήταν οι εκθέσεις και οι εισηγήσεις που κατέθεσαν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών οι Αγγλοι εμπειρογνώμονες, που μετακλήθηκαν έναντι αδρής αμοιβής, για να εφαρμόσουν τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα για την αεροπλοΐα στην Κύπρο και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα ηχήσουν οι καμπάνες πένθιμα σε όλη την Κύπρο, αφού ακόμα δεκατρία θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου θα αποχαιρετήσει η Κύπρος.

    ''Η Μάχη'' με πηχυαίο τίτλο ''Τους οδήγησαν στο θάνατο'' γράφει ότι οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που ερευνούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, εντόπισαν σημαντικό πρόβλημα στο ηχητικό σύστημα συναγερμού του αεροσκάφους που συνετρίβη και σημείωσαν πως το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίστηκε από τον κυβερνήτη, ο οποίος σε επικοινωνία με τους τεχνικούς της εταιρείας κατέβαλε προσπάθεια επιδιόρθωσης του αεροσκάφους εν πτήσει, αφού ήδη είχε δοθεί η οδηγία για συνέχιση του ταξιδιού. Αλλού αναφέρει πως ο ΥΠΕΞ της Κίνας ΛιΖάο Ξινγκ δήλωσε χθες ότι το Πεκίνο θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''MAYDAY! Η ασφάλεια των πτήσεων στον αυτόματο πιλότο'' γράφει ότι τη σοβαρότατη αδυναμία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των αεροπλάνων, που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο, αποκαλύπτει με δύο εκθέσεις φωτιά ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας. Η εφημερίδα προσθέτει πως το 1999, σε μικρότερο βαθμό το 2002 και ίσως ακόμα και σήμερα το ΤΠΑ δεν διέθετε το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, την οργανωτική δομή και την τεχνογνωσία για να χορηγεί άδειες λειτουργίας και να πραγματοποιεί τους δικούς του πτητικούς ελέγχους στα αεροσκάφη και των τριών αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί. Σε άλλη είδηση αναφέρεται πως η προσπάθεια ταυτοποίησης των θυμάτων του δυστυχήματος συνεχίστηκε έως αργά χθες το βράδυ, ενώ η οριστικοποίηση του καταλόγου αφέθηκε για σήμερα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πολλαπλές οι βλάβες στο μοιραίο Μπόινγκ'' γράφει ότι ολοένα και νέα στοιχεία προσθέτουν οι ερευνητές που προσπαθούν να κτίσουν το παζλ της αεροπορικής τραγωδίας. Η εφημερίδα αναφέρει πως πολλαπλές είναι οι βλάβες που φαίνεται να υπέστη στον αέρα το μοιραίο Μπόινγκ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως πολλοί αναβάλλουν τα ταξίδια τους, λόγω της ψυχολογικής πίεσης και της ανησυχίας που προκάλεσε η αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου. Μεγάλος αριθμός ατόμων που είχαν εισιτήρια με την ''Ηλιος'' ακυρώνουν τις κρατήσεις τους και διεκδικούν τα χρήματα τους, ενώ άλλοι ακυρώνουν με τις ιδιωτικές εταιρείες και ζητούν θέσεις με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πιλότος ο μάρτυρας κλειδί'' γράφει ότι μάρτυρας κλειδί στην έρευνα που διεξάγεται για τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας με τη συντριβή του αεροσκάφους της ''Ηλιος'' είναι ο Βρετανός κυβερνήτης στην πτήση της Κυριακής 7 Αυγούστου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Βρετανός, που πέταξε με το ίδιο αεροσκάφος μια ακριβώς εβδομάδα πριν από το μοιραίο ταξίδι των 121 επιβαινόντων στο Μπόινγκ, είχε αναφέρει σημαντικά προβλήματα στο πιλοτήριο. Σε άλλη είδηση αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνεται σε μαύρη λίστα τριάντα χωρών που δεν πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας πτήσεων.

    Η ''Χαραυγή'' προβάλλει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ανακρίσεις σε βάθος'' και γράφει ότι σε ανακρίσεις εις βάθος προχωρούν στην Κύπρο τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας, τα οποία αναμένονται στην Κύπρο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να πάρουν καταθέσεις από διευθυντικά και άλλα στελέχη της ''Helios''. Γράφει επίσης ότι αδίστακτοι εκτελεστές πυροβόλησαν μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών, στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, τον ιδιοκτήτη καμπαρέ Γιαννάκη Ομήρου, 52 χρόνων, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν σοβαρά.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' κάτω από τον τίτλο ''Εταιρείες πιστωτικών καρτών θα αποζημιώσουν μετά τη συντριβή'' του αεροσκάφους της ''Helios'' αναφέρει ότι οι εταιρείες πιστωτικών καρτών θα πληρώσουν από 25 μέχρι 150 χιλιάδες λίρες στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας σύμφωνα με τις πρόνοιες των ασφαλειών που είχαν προσφερθεί στα θύματα πριν ταξιδεύσουν. Αλλού αναφέρει ότι η εταιρεία ''HELIOS'' ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το δρομολόγιό της προς την Πράγα μέσω Αθήνας από την ερχόμενη Παρασκευή και οι επιβάτες οι οποίοι έχουν αγοράσει εισιτήρια θα μπορούν να αποταθούν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

    Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Επίδοξοι μνηστήρες πρόσφεραν 15 εκ. λίρες Κύπρου για την Εμπορική'' αναφέρει ότι η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι ήρθε σε κατ' αρχήν συμφωνία με δύο Κύπριους επενδυτές για πώληση του ποσοστού 75.02% που κατέχει στην Εμπορική Τράπεζα (Κύπρου) Λτδ, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων αρχών. Αλλού γράφει ότι ο φόρος χαρτόσημου έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή ξένων επιχειρήσεων από την Κύπρο προς άλλες χώρες, σύμφωνα με το Διεθνή Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Κύπρου (CIBA), ο οποίος κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις στους τομείς που επηρεάζουν τις διεθνείς επιχειρήσεις στην Κύπρο.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Δεύτερη ημέρα εργασιών

    Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα, οι εργασίες του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, με τη συμμετοχή 150 περίπου συνέδρων από οκτώ ομοσπονδίες αποδήμων Κυπρίων.

    Οι εργασίες του συνεδρίου, που από σήμερα πραγματοποιούνται σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, θα αρχίσουν στις 9.00 με χαιρετισμούς από αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Το μεσημέρι οι απόδημοι θα ενημερωθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Ιακώβου προς τιμή των συνέδρων.

    Κατά την απογευματινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ θα παρουσιάσει την έκθεση πεπραγμένων της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια θα γίνει απολογισμός δραστηριοτήτων και παρουσίαση έκθεσης δράσης των διαφόρων ομοσπονδιών, μελών της ΠΟΜΑΚ.

    Το Συνέδριο ολοκληρώνεται την Παρασκευή και το Σάββατο θα δοθεί διάσκεψη Τύπου.

    Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Τη σταθερή θέση και απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην προβεί ποτέ σε υποχωρήσεις και εκπτώσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την Κύπρο και τον κυπριακό Ελληνισμό, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι ''η λύση του Κυπριακού θα είναι αναγκαστικά λύση συμβιβασμού'', δηλαδή ''μια λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    ''Για εμάς'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κηρύσσοντας στο Συνεδριακό Κέντρο την έναρξη των εργασιών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ''το θέμα δεν είναι απλώς να κλείσει το Κυπριακό, για να τελειώνει επιτέλους μια ενοχλητική για μερικούς εκκρεμότητα'', αλλά ''το θέμα ήταν και είναι να λυθεί σωστά το Κυπριακό''.

    ''Και για τη σωστή λύση του Κυπριακού'', πρόσθεσε, ''θα συνεχίσουμε να μοχθούμε και να αγωνιζόμαστε, με ακλόνητη πίστη στην τελική δικαίωση''.

    ''Το μόνο που επιδιώκουμε, το μόνο που θέλουμε, είναι να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Και μια τέτοια λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με περιθωριακές διαφοροποιήσεις ή με διακοσμητικές αλλοιώσεις του σχεδίου Ανάν'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εξαίροντας τη σημασία που αποδίδει η κυπριακή κυβέρνηση στο ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι στη στήριξη των εθνικών μας θεμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε σημαντικά μέτρα ενίσχυσης του ρόλου αυτού και των ομογενειακών γενικά οργανώσεων, καλώντας ταυτοχρόνως τους ιδίους να προβληματισθούν, να εισηγηθούν και να αναλάβουν τη λήψη μέτρων περαιτέρω μαζικοποίησης των οργανώσεών τους και μεθόδευσης νέων τρόπων δράσης για την προώθηση των σκοπών και στόχων που θέτουν στις χώρες όπου διαμένουν.

    ''Καλείσθε τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά'', είπε ο Πρόεδρος, ''να κινητοποιηθείτε στις χώρες όπου διαμένετε και να εντείνετε τις προσπάθειές σας σε κάθε κατεύθυνση και σε κάθε επίπεδο''.

    ''Γνωρίζετε», πρόσθεσε, ''πολύ καλά και τι ακριβώς πρέπει να λέγετε και σε ποιους ακριβώς πρέπει να απευθύνεστε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλές ελπίδες στηρίζουμε εμείς σε εσάς. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι -και αυτήν τη φορά- θα πράξετε στο ακέραιο το καθήκον σας''.

    ''Με ομοψυχία και ενότητα όλων των δυνάμεων και δυνατοτήτων του Ελληνισμού, με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση των αποδήμων αδελφών μας και με τη συνεπή αλληλεγγύη και συνδρομή της Ελλάδος, θα συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μας για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος, η μαζική συμμετοχή των επίσημων εκπροσώπων των αποδήμων Κυπρίων ερμηνεύεται από τον ίδιο ''ως έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η ομογένεια της διασποράς διατηρεί άσβεστο το ενδιαφέρον της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού''.

    ''Ακόμα'', πρόσθεσε, ''ότι δεσμεύεται να συνδράμει όσο μπορεί και με όσες δυνάμεις διαθέτει η κάθε οργάνωση για να επηρεάσει τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των χωρών που φιλοξενούν τους αποδήμους, για ενεργότερη υποστήριξη των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού''.

    Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος στην ομιλία του, ''δεν επιχειρεί να καθυποτάξει τους αποδήμους, επιβάλλοντας σε αυτούς θέσεις και εκμαιεύοντας ψηφίσματα συμπαράστασης και έγκρισης της γενικής πολιτικής της''.

    ''Το μόνο που διανοείται και θέλει (η κυβέρνηση) είναι να έχει τους αποδήμους στενούς συνεργάτες και συναγωνιστές στο μεγάλο αγώνα για τη δικαίωση του λαού και του τόπου μας'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    ''Σε αυτό τον κοινό αγώνα'', συνέχισε, ''απαιτούμε από σας όσα μπορείτε. Απαιτούμε πολλά. Γιατί μπορείτε πολλά. Περισσότερα από όσα μέχρι τώρα έχετε κάνει''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ''μερικοί βολεύονται, για δικούς τους λόγους, να αμφισβητούν είτε την ετοιμότητά μας για λύση είτε τη μορφή της λύσης που εμείς επιδιώκουμε''.

    ''Αυτή η επιλεγμένη αμφισβήτηση δεν έχει ούτε ενδείξεις για να στηριχθεί, ούτε αποδείξεις για να δικαιολογηθεί'', είπε, προσθέτοντας πως ''έχει μόνον όλα τα στοιχεία για να χαρακτηρίζεται αβάσιμη και ύποπτη''.

    ''Αν κάποιοι δεν θέλουν να πείθονται ή επιλέγουν να μην πείθονται για την ειλικρίνεια των θέσεων και προθέσεών μας, δεν είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να τους εκλιπαρούμε γονυπετείς να μας πιστέψουν'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Ούτε να φωνάζουμε'', πρόσθεσε, ''από πρωίας μέχρι νυκτός την προθυμία μας για λύση στο πλαίσιο μιας λειτουργικής ομοσπονδίας. Τα συγκεκριμένα έργα μας και οι δεδηλωμένες σταθερές θέσεις μας δεν επιτρέπουν ούτε δικαιολογούν την οποιανδήποτε αμφισβήτηση της πολιτικής μας''.

    ''Επιδιώκουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής - ομοσπονδίας'' και ''απορρίπτουμε κάθε μορφή λύσης που άμεσα ή έμμεσα θα οδηγήσει στη διχοτόμηση'', δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, εξηγώντας γιατί ''η ελληνοκυπριακή κοινότητα, με την συντριπτική πλειοψηφία του 76%, με απόλυτα ελεύθερες και δημοκρατικές διαδικασίες και με πλήρη ενημέρωση και γνώση, απέρριψε το σχέδιο Ανάν'', τόνισε ότι ''κανένας δεν έχει δικαίωμα να διαγράφει τη νόμιμα εκφρασθείσα βούληση του 76% των Ελληνοκυπρίων, να ισχυρίζεται ότι όλοι αυτοί δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν ή ότι είχαν παρανοήσει ή παραπλανηθεί, και ότι την απόλυτη αλήθεια και γνώση είχε μόνο το 24% που ψήφισε υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν''.

    ''Οταν κάποιοι, εντός και εκτός Κύπρου, μας κατηγορούσαν ότι βολευόμαστε με τη στασιμότητα και με την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, εμείς, αθόρυβα και υπεύθυνα, αλλά και αποτελεσματικά, αναλαμβάναμε την πρωτοβουλία να δρομολογηθεί μια νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών'', είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε:

    ''Οταν κάποιοι, εντός και εκτός Κύπρου, μας κατηγορούσαν ότι είτε δεν ξέρουμε τι θέλουμε είτε δεν λέμε τι θέλουμε, εμείς -και πάλιν αθόρυβα και υπεύθυνα- ετοιμάζαμε και ήδη παραδώσαμε στα Ηνωμένα ΄Εθνη συγκεκριμένες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, με μόνο στόχο να είναι λειτουργική και βιώσιμη η τελική λύση του Κυπριακού''.

    Κατηγορηματικά, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ''τώρα κανένας πια δεν δικαιούται να μας κατηγορεί ότι αποφεύγουμε να πούμε συγκεκριμένα τι θέλουμε''.

    ''Αυτά που θέλουμε τα διατυπώσαμε ήδη και γραπτώς'', είπε, προσθέτοντας πως, ''ελλείψει άλλων προσχημάτων, ακούγονται σήμερα κάποιες φωνές για ιεράρχηση των αλλαγών που επιδιώκουμε''.

    ''Ιεράρχηση σημαίνει'', είπε, ''ότι εκ προοιμίου και προτού αρχίσουν οι συνομιλίες, εγκαταλείπουμε κάποιες από τις απαιτήσεις μας. Ποια ουσιαστική σημασία μπορεί να έχει η ιεράρχηση των αλλαγών, όταν αυτές οι αλλαγές, ως αλληλένδετο σύνολο και όχι ως μεμονωμένες θέσεις, στοχεύουν τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού'';

    ''Δεν υπάρχουν αλλαγές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Δεν υπάρχουν αλλαγές άμεσης προτεραιότητας και αλλαγές αμελητέας ποιότητας. Υπάρχουν μόνον'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''αλλαγές για συζήτηση. Αλλαγές που δεν αφαιρούν, αναγκαστικά, δικαιώματα από την τουρκική πλευρά και που δεν αναιρούν τη βάση και τη φιλοσοφία του σχεδίου''.

    Η τουρκική πλευρά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''αρνείται να συζητήσει αλλαγές σε ένα σχέδιο, αφού, ως έχει αυτό, την ικανοποιεί απόλυτα''.

    ''Κατανοούμε την απροθυμία της'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ''αλλά θα πρέπει και η τουρκική πλευρά να κατανοήσει ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι θέμα μονομερούς ικανοποίησης. Είναι υπόθεση αμοιβαίας αποδοχής. Και για να καταστεί δυνατή η αμοιβαία αποδοχή θα πρέπει να καταλήξουμε, μέσω διαπραγματεύσεων, σε ένα συμφωνημένο κείμενο, όπου ο συμβιβασμός δεν θα είναι υποχρέωση της μιας πλευράς και η αυθαιρεσία προνόμιο της άλλης''.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη συζήτηση ''που γίνεται στο τέλος του μηνός στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σε συνάρτηση με την πρόσφατη υπογραφή από μέρους της του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη, με ταυτόχρονη, όμως, μια απαράδεκτη δήλωσή της''.

    ''Μια δήλωση που ουσιαστικά αναιρεί και εξουδετερώνει την εκπλήρωση της υποχρέωσής της να επεκτείνει την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία, που λέγει ότι δεν την αναγνωρίζει''.

    ''Με λίγα λόγια'', είπε ο Πρόεδρος, ''η Τουρκία αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μόνο στιγμιαία. Δηλαδή, μας αναγνωρίζει μόνο για να ψηφίσουμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και μας αποαναγνωρίζει αμέσως μετά''.

    Οσον αφορά τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος αρκέστηκε να πει ''για την ώρα, ότι αυτή θα καθορισθεί στην κατάλληλη στιγμή με μόνο γνώμονα το γενικότερο συμφέρον της Κύπρου και του λαού της''.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παύει να υφίσταται και να λειτουργεί επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και διεθνώς αναγνωρίζεται, ενώ το ψευδοκράτος δεν αναβαθμίζεται ούτε με απαιτήσεις για απευθείας εμπορικές πράξεις ούτε με προσκλήσεις για δωρεάν τουριστικές επισκέψεις στα κατεχόμενα'', είπε ο Πρόεδρος.

    ''Στην Κύπρο'', συνέχισε, ''υπάρχει ένα και μόνο νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος: η Κυπριακή Δημοκρατία. Με τα σύνορά της να επεκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου και να μην σταματούν στη γραμμή Αττίλα. Οι κατεχόμενες περιοχές δεν είναι κράτος. Είναι παρακράτος. Είναι κατασκεύασμα, παράνομο προϊόν παράνομης εισβολής και κατοχής. Και τα παράνομα προϊόντα δεν μπορεί να αναβαθμίζονται''.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες το απόγευμα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων των ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ και Νεολαίας ΠΟΜΑΚ.

    Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Υπουργός Εξωτερικών

    Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι διατεθειμένες να στηρίξουν την τουρκική ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφ' όσον η Τουρκία και οι πολιτικές της συνάδουν με τα ευρωπαϊκά θέσμια και τους κανόνες συμπεριφοράς.

    ''Αυτό θα είναι και το τελικό κριτήριο προόδου για αυτή την πορεία'', τόνισε ο κ. Ιακώβου στη διάρκεια προσφώνησης που απηύθυνε στην εναρκτήρια τελετή του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που έγινε χθες βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας.

    Με την ευκαιρία του Συνεδρίου, απηύθυνε για άλλη μια φορά τα θερμά του συλλυπητήρια και μήνυμα συμπάθειας και συμπαράστασης προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη στις 14 Αυγούστου στο Γραμματικό Αττικής και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και των 121 επιβατών και μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροπλάνου της εταιρείας ''Helios''.

    Απευθυνόμενος στους αποδήμους, ο κ. Ιακώβου είπε: ''Η εδώ παρουσία σας επαναβεβαιώνει την δύναμη ψυχής και τη θέληση, την προσδοκία και επιθυμία σας για συμπόρευση στην επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού''.

    ''Το γνωρίζουμε'', πρόσθεσε, ''ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας ιστορικός συμβιβασμός, ο οποίος δεν θα ικανοποιεί πλήρως τις ελπίδες και προσδοκίες μας'', όμως, συνέχισε, ''η αναζήτηση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα διασφαλίζει το παρόν και το μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί το ζητούμενο των προσπαθειών μας''.

    ''Σταθερή επιδίωξη και επιθυμία μας'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''είναι να κρημνίσουμε τα τείχη του διαχωρισμού που έστησε η εισβολή και να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας μαζί με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας, σε μια Κύπρο πραγματικά ενωμένη, κυρίαρχη, ομόσπονδη, διζωνική, δικοινοτική, ευημερούσα, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, χωρίς διακρίσεις και μακριά από κηδεμονεύσεις και ξένες επιβουλές''.

    Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αναφέρθηκε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, τόνισε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου πλαισίου, που θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις και το σύγχρονο περιβάλλον.

    ''Για το λόγο αυτόν'', είπε, ''η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του ΣΑΕ, ώστε η δομή και η λειτουργία του να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική''.

    Ο κ. Σκανδαλάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία των ελλαδικών με τις κυπριακές Αρχές σε θέματα αποδήμων, δηλώνοντας ότι ήσαν ''πολύ χρήσιμες οι επαφές και οι συνομιλίες'' που είχαν ''με τον Υπουργό κ. Ιακώβου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες για τη βελτίωση του συντονισμού ανάμεσα στη Κύπρο και την Ελλάδα σε θέματα Αποδήμων''.

    ''Πιστεύω'', είπε, ''ότι η χάραξη και η διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης και συγκροτημένης συνεργασίας στον τομέα αυτόν, θα βοηθήσει πολύ στην αποτελεσματικότερη επίτευξη των κοινών μας στόχων''.

    Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Πρόεδροι ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΣΑΕ, ΝΕΠΟΜΑΚ

    Μεταστροφή της αρνητικής αντίληψης και στάσης κατά της ελληνοκυπριακής πλευρά στις χώρες όπου διαμένουν, διαπιστώνουν οι ηγέτες των Οργανώσεων των απόδημων Κυπρίων.

    Σε ομιλίες τους κατά την τελετή έναρξης του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, τόσο ο Χάρης Σοφοκλείδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) όσο και ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), αλλά και ο Αντριου Αθενς Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν ενωμένοι για την προώθηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού και για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Μητροπολίτης Πάφου

    Την ανάγκη χάραξης υπερκομματικής γραμμής και διαμόρφωσης σταθερής εθνικής πολιτικής στο Κυπριακό επεσήμανε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος θεωρεί ότι οι ελλείψεις αυτές στάθηκαν μέχρι τώρα ιδιαίτερα επιβλαβείς ''για την εθνική μας υπόθεση''.

    Σε χαιρετισμό στο Συνεδριακό Κέντρο κατά την έναρξη των εργασιών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι ''επείγει σήμερα η άμεση συστράτευση και ο συντονισμός όλων των δυνάμεων για αποσόβηση των θανάσιμων κινδύνων που μας περιζώνουν και για κατάληξη σε μια υποφερτή και λειτουργική λύση του προβλήματός μας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροπορική τραγωδία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε χθες τις εισηγήσεις για διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής ανακριτών για διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του Μπόιγκ της ''Helios'' στις 14 Αυγούστου, που οδήγησε στο θάνατο 121 άτομα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πως ''όλες αυτές οι άλλες διαδικασίες το μόνο που θα προκαλέσουν είναι σύγχυση και μια επιπλοκή στις διαδικασίες που κάθε άλλο παρά θα βοηθήσουν στην αντικειμενική διερεύνηση'' του τραγικού ατυχήματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ίδιος δεν νομίζει ότι υπάρχει ''κανένας στην Κύπρο που μπορεί να αμφισβητήσει είτε την αντικειμενικότητα των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή την απόλυτη θέληση της κυβέρνησης να διεξαγάγει την έρευνα σε βάθος, με αντικειμενικότητα και χωρίς κανένα υπολογισμό ή σκοπιμότητα εναντίον κυβερνητικών υπαλλήλων, κυβερνητικών τμημάτων, ιδιωτών, εταιρειών και οποιονδήποτε εμπλέκεται, όπως από την αρχή είπα, σε οποιοδήποτε πόστο και αν βρίσκεται, οποιοδήποτε όνομα και αν έχει και οποιανδήποτε ιδιότητα κατέχει'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση ποιος θα είναι ο ρόλος των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτοί θα κάνουν δική τους ανεξάρτητη έρευνα, σύμφωνα με τους όρους εντολής που έχουν, θα καταγράψουν τα επίπεδα των διαδικασιών και των μέτρων ασφάλειας των πτήσεων που επικρατούσαν και επικρατούν μέχρι τώρα στην Πολιτική Αεροπορία, θα τις σχολιάσουν και θα επισημάνουν κενά, αν υπάρχουν, και με τα ίδια κριτήρια θα κρίνουν την εφαρμογή αυτών των διαδικασιών και των μέτρων στη συγκεκριμένη πτήση.

    Ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση αν από τις έρευνες υπήρχε διαπλοκή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ενδεχόμενες διαπλοκές δεν είναι δυνατόν να επηρεάσουν την έρευνα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξεκαθάρισε τι εννοούν όταν αναφέρονται σε διαπλοκές.

    Διερωτήθηκε αν η διαπλοκή αυτή αφορά συμφέροντα ή μετοχές και πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν αυτά να επηρεάσουν την έρευνα;''

    Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να επηρεαστεί η έρευνα έστω και αν μια διαπλοκή αφορά ''οιονδήποτε αξιωματούχο ή Υπουργό να μην πω για μένα. Για όνομα του θεού (μιλούμε) για θέματα ζωής και θανάτου 121 ανθρώπων'', πρόσθεσε.

    Αθήνα- Εισαγγελική έρευνα-Αεροπορική τραγωδία

    Τον αρμόδιο εισαγγελέα ενημέρωσε η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων για τα στοιχεία που έχει συλλέξει, σε ό,τι αφορά την πτώση του μοιραίου Μπόινγκ στο Γραμματικό την Κυριακή, 14 Αυγούστου.

    Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προϊστάμενου της εισαγγελίας, Ιωάννη Διώτη, αναπληρωτή προϊσταμένου και Παναγιώτη Πούλιου εποπτεύοντος των ερευνών εισαγγελέα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππο Κουτσάφτη.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Διώτη οι μισές σοροί έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και στις υπόλοιπες σορούς.

    Υπουργός Υγείας - Κατάλογος θυμάτων - Αξιολόγηση κατάστασης

    O Yπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε ότι ενδεχομένως σήμερα το απόγευμα να μεταφερθούν στην Κύπρο και άλλες σοροί θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, που αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA.

    Ανέφερε ότι σήμερα θα αξιολογηθεί νέο γενετικό υλικό που μεταφέρθηκε χθες βράδυ από την Κύπρο στην Αθήνα.

    Ο κ. Γαβριηλίδης πρόσθεσε ότι αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα, η μεταφορά των σορών να γίνει αύριο.

    Είπε ακόμη ότι οι σοροί που θα μεταφερθούν θα είναι περισσότερες από εκείνες που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες φορές.

    Μέχρι σήμερα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, οι σοροί 50 συμπατριωτών μας.

    Ταυτοποιήση σορού Ανδρέα Προδρόμου - Αεροπορική τραγωδία

    Ταυτοποιήθηκε χθες η σορός του φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου, θύμα του μοιραίου αεροσκάφους της HELIOS που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου στο Γραμματικό, και δεν είχε αναγνωριστεί από συγγενείς, όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ, αρμόδια πηγή της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί με τη μέθοδο του DNA 55 σοροί, ανάμεσά τους και αυτή του Ανδρέα Προδρόμου.

    ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Συνάντηση με Θράσου - Αεροπορικό δυστύχημα

    Φιλοφρονητική συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου θα έχουν σήμερα το πρωί οι δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA) που έφθασαν χθες βράδυ στην Κύπρο, προερχόμενοι από τις Βρυξέλλες.

    Στόχος της επίσκεψης, που πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης, είναι να ενημερωθούν οι δύο τεχνοκράτες της ΕΕ από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και για τη μέχρι στιγμή πορεία των ερευνών σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο Jean Paul Henrotte και ο εκπρόσωπος της EASA ο Francois Janvier.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Αεροπορική τραγωδία

    Ο ανθρώπινος πόνος, η θλίψη και η οδύνη θα έπρεπε να τύχουν σεβασμού και όχι καπήλευσης για τις όποιες σκοπιμότητες, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    ''Κανένας από εμάς, είτε πολιτικός είτε δημοσιογράφος, δεν μπορεί να μετατρέπεται ταυτόχρονα σε ανακριτή, δικαστή και τιμωρό. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να επιδείξουμε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα και να λειτουργήσουμε με τρόπο που να διευκολύνει και όχι να δυσκολεύει τη διαλεύκανση του θέματος'', είπε.

    Σε δηλώσεις στο ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το κόμμα απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στην πτώση του μοιραίου αεροπλάνου.

    Κίνημα Οικολόγων - Αεροπορική τραγωδία

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι οι νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις εκθέσεις διεθνών ή ευρωπαϊκών οργανισμών που αφορούν την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο των αεροπορικών εταιρειών και της ασφάλειας των πτήσεων, ''επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής''.

    Σε ανακοίνωση το Κίνημα αναφέρει ότι ''οι επιτροπές σε Ελλάδα και Κύπρο, που ερευνούν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου, τις οποίες επί του παρόντος τουλάχιστον είμαστε υποχρεωμένοι να περιβάλουμε με την εμπιστοσύνη μας, δεν έχουν καμμιά αρμοδιότητα και δεν μπορούν να εξετάσουν τις ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες''.

    ''Εάν πραγματικά υπήρξε αμέλεια, υπεκφυγή ή ακόμη και παραπλάνηση των διεθνών οργανισμών, τότε την πολιτική ευθύνη θα φέρουν οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοι, όσοι δηλαδή κάθισαν στην καρέκλα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων'', προσθέτει.

    Εταιρεία ''HELIOS'' - Πτήσεις - Διαμόρφωση προγράμματος

    Από την 26η Αυγούστου 2005 όλες οι πτήσεις της εταιρείας ''HELIOS'' Αθήνα-Πράγα ακυρώνονται, λόγω της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου. Η τελευταία πτήση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2005.

    Η εταιρεία αναφέρει πως για άλλες πτήσεις, πλην εκείνων της Αθήνας-Πράγας, θα εφαρμόζεται η ήδη ανακοινωθείσα διαδικασία.

    ΥΠΕΞ Κύπρου και Κίνας - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέλος της ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών και φίλη χώρα προς την Κύπρο, η Κίνα πάντοτε στέκει στο πλευρό της Κύπρου, διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing.

    Σε δηλώσεις μετά από συναντήσεις στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο Κινέζος Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα το Κυπριακό να επιλυθεί μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και βάσει αποφάσεων του, μέσω φιλικών και ειρηνικών διαπραγματεύσεων.

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Zhaoxing είπε πως ''υποστηρίζουμε πάγια και μακροπρόθεσμα την προσπάθεια που έχει καταβάλει η κυπριακή κυβέρνηση για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της''.

    Ο κ. Ιακώβου, καλωσορίζοντας τον Κινέζο ομόλογό του, είπε πως η Κίνα υπήρξε πάντοτε υποστηρικτική προς τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς επίλυση του Κυπριακού, κυρίως στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ανέφερε ότι ο κ. Zhaoxing έχει μεταφέρει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να επισκεφθεί την Κίνα το επόμενο έτος.

    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Κίνας είναι αναπτυγμένες σε όλα τα επίπεδα, όπως έχει διαπιστωθεί από τη συνάντηση του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση του για όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Κίνα στο παρελθόν, προσθέτοντας πως είναι βέβαιος ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

    Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την τελική επίλυση του Κυπριακού.

    ''Θα κρατήσουμε στενές επαφές τόσο στη Λευκωσία όσο και στο Πεκίνο και τη Νέα Υόρκη'', σημείωσε.

    Ο κ. Zhaoxing είπε ότι οι δύο χώρες θα υποστηρίζουν η μια την άλλη στα θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και εδαφική τους ακεραιότητα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα έχουν λαμπρό μέλλον.

    Ο Κινέζος Υπουργός συναντήθηκε χθες και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Κίνας

    Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, τόνισε χθες ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Li Zhaoxing , προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Zhaoxing , ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο τόνισε ακόμη ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε στον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών, ότι οι Ελληνοκύπριοι στο περσινό δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, δεν είπαν όχι στη λύση του Κυπριακού αλλά στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εξυπηρετούσε πρώτιστα τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης.

    Κομισιόν - Εκπρόσωπος Ρεν - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισαν οι ''25'' στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, Κριστίνα Νάτζι.

    Σε δηλώσεις χθες στις Βρυξέλλες, η κ. Νάτζι είπε ότι «όσον αφορά τις απόψεις της Επιτροπής, η Κομισιόν παρουσίασε το διαπραγματευτικό πλαίσιο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού... και βεβαίως ελπίζει και αναμένει ότι αυτό θα υιοθετηθεί από τα κράτη - μέλη''.

    Ανόρθωση - Ρέιντζερς - Τσάμπιονς Λιγκ

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στις 9.45 απόψε ώρα Κύπρου στο γήπεδο ''Αϊμπροξ Παρκ'' της Γλασκώβης τη Ρέιντζερς, στον επαναληπτικό αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Στον πρώτο αγώνα, που διεξήχθη στο ΓΣΠ, η Ανόρθωση έχασε από τη Ρέιντζερς με 2-1.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Ανοδικά για τρίτη συνεχή συνάντηση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από τους περιφερειακούς τίτλους, καθώς και από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,20% και έκλεισε στις 1.261,8 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,41% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 456.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 42,7% του τζίρου.

    Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,16% σημείωσε και ο δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 423,91 μονάδες.

    [04] (K) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Συνάντηση

    Ολα τα έγγραφα που υπάρχουν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας θα είναι στη διάθεση των δύο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA), ούτως ώστε να διαλευκανθεί ο ρόλος του Τμήματος, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση το πρωί με τους δύο εμπειρογνώμονες, ο κ. Θράσου διακήρυξε πως ''εάν και εφόσον προκύψουν ευθύνες, τότε αυτές θα αποδοθούν πλήρως''.

    [05] (Κ) Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Συγκοινωνιών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε από τους δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA), Jean Paul Henrotte και Francois Janvier αντίστοιχα, όπως εξαντλήσουν τις γνώσεις και εμπειρίες που έχουν και προβούν σε μια εις βάθος έρευνα για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες ώστε να αποδοθούν.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου μετά από συνάντηση των εμπειρογνωμόνων με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει στους εμπειρογνώμονες οποιαδήποτε βοήθεια ζητήσουν.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4678               0,4706
    Λίρα Αγγλίας              0,8387               0,8437
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4230            0,4263
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3519            0,3547
    Δολάριο Καναδά                  0,3903            0,3934
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0717            0,0722
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3668            0,3697
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  604.393,83
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,59    -0,50    568.128,94
    FTSE/CySE 20                           424,06     0,04    466.041,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.269,78     0,01    490.619,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.062,54    -0,25     10.156,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          983,19    -0,17     28.023,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.261,81     0,00    500.776,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.312,54     0,14    386.284,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.094,14    -1,40      8.816,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            965,74    -0,27     70.643,72
    FTSE Med (23/8/2005)                 8.205,24    -0,94
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή

    Χωρίς μεταβολή έκλεισε στη σημερινή συνάντηση η χρηματαγορά, η οποία δέχθηκε πιέσεις από τους περιφερειακούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε χωρίς μεταβολή, παρά τη στήριξη των τραπεζικών μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 87,59 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,5%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 604.000 λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 39,7% του τζίρου.

    Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,04% κατέγραψε ο δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 424,06 μονάδες.

    [09] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε σε διεθνείς εκθέσεις ειδών ένδυσης και χρυσοχοΐας/αργυροχοΐας

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έλαβε μέρος στις Διεθνείς Εκθέσεις γυναικείων και ανδρικών ειδών ένδυσης, με την επωνυμία Moda UK και Moda Menswear, οι οποίες διοργανώθηκαν από τις 7 μέχρι τις 9 Αυγούστου στο εκθεσιακό κέντρο NEC του Μπέρμιγχαμ.

    Στις εκθέσεις αυτές έλαβαν μέρος τέσσερεις κυπριακές βιομηχανίες του κλάδου της ένδυσης, οι οποίες παρουσίασαν ένα ευρύ φάσμα των προϊόντων τους, όπως ανδρικά πλεκτά, παντελόνια και υποκάμισα καθώς και γυναικεία ενδύματα, όπως μπλούζες, φούστες, παντελόνια, ζακέτες, πλεκτά και διάφορα σύνολα.

    Τα περίπτερα των κυπριακών βιομηχανιών επισκέφθηκαν τόσο υφιστάμενοι όσο και νέοι αγοραστές, με τους οποίους οι εκθέτες διεξήγαγαν χρήσιμες συνομιλίες και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την περαιτέρω προώθηση των κυπριακών ειδών ένδυσης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για τα κυπριακά είδη ένδυσης, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προγραμματίζει την συμμετοχή του και στις επόμενες εκθέσεις Moda UK και Moda Menswear οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο NEC Μπέρμιγχαμ από τις 19 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2006.

    Εξάλλου, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έλαβε, επίσης, μέρος στη Διεθνή Έκθεση Χρυσοχοΐας JA International Jewelry Show η οποία διοργανώθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Jacob Javits στην Νεα Υόρκη, από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου.

    Στην έκθεση αυτή έλαβαν μέρος τρεις κυπριακές βιομηχανίες χρυσοχοΐας/ αργυροχοΐας, οι οποίες εξέθεσαν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους όπως, κοσμήματα από χρυσό, λευκόχρυσο και ασήμι, πολύτιμους λίθους καθώς και χειροποίητα κοσμήματα εμπνευσμένα από την αρχαϊκή περίοδο.

    Τα περίπτερα των κυπριακών βιομηχανιών επισκέφθηκαν τόσο υφιστάμενοι όσο και νέοι αγοραστές οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα και τις τιμές των κυπριακών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι εκθέτες να εξασφαλίσουν αρκετές παραγγελίες.

    Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η αγορά των ΗΠΑ για τα κυπριακά είδη χρυσοχοΐας /αργυροχοΐας, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προγραμματίζει τη συμμετοχή του και στην επόμενη έκθεση Χρυσοχοϊας JA International Jewelry Show, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Aύγουστο του 2006.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 August 2005 - 17:49:11 UTC