Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Ακριβός Τσολάκης - Επίσκεψη στην Κύπρο - Αεροπορική τραγωδία
  • [02] (K) Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 1η αγωνιστική
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [07] (Κ) Υπουργοί Υγείας Κίνας - Κύπρου - Συνεργασία
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βουλή - Αεροπορικό δυστύχημα
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροπορική τραγωδία - Δήλωση
  • [11] (Κ) ΕΕ - Κομισιόν - Τουρκία - Κύπρος
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία
  • [13] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2005
  • [14] (Κ)Γερμανία-Χριστιανοδημοκράτες- ΕΕ-Τουρκία
  • [15] (Κ) Καραμανλής - Τουρκία - ΕΕ - Σκόπια

  • [01] (Κ) Αθήνα - Ακριβός Τσολάκης - Επίσκεψη στην Κύπρο - Αεροπορική τραγωδία

    Στην Κύπρο έρχεται σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας Ακριβός Τσολάκης, επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο των ερευνών για την εξακρίβωση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, στο Γραμματικό, που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους.

    [02] (K) Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 1η αγωνιστική

    Με τον αγώνα Ανόρθωσης Νέας Σαλαμίνας που θα αρχίσει στις 20.00 στο γήπεδο ''Αμμόχωστος'' πέφτει απόψε η αυλαία της πρώτης αγωνιστικής της Α' Κατηγορίας του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

    Το λευκωσιάτικο ντέρμπι μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Ολυμπιακού που διεξήχθη χθες το βράδυ στο ΓΣΠ έληξε ισόπαλο 2-2. Στους άλλους αγώνες που διεξήχθησαν χθες η Ομόνοια κέρδισε στα Μακάρειο Στάδιο το Διγενή με 4-0, ο Απόλλωνας με το ίδιο σκορ κέρδισε στο Τσίρειο το νεοφώτιστο ΘΟΙ Λακατάμιας. Ο επίσης νεοφώτιστος ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας έχασε στην έδρα του με 2-0 από την Ενώση Νέων Παραλιμνίου.

    Στους αγώνες του Σαββάτου η ΑΕΛ κέρδισε την ΑΠΕΠ στη Λακατάμια με 2-1. Με το ίδιο αποτέλεσμα ο Εθνικός Αχνας κέρδισε στο Δασάκι την ΑΕΚ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άφιξη σήμερα της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων υπό τον Ακριβό Τσολάκη για διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' που παρέσυρε στο θάνατο 121 ανθρώπους, κυριαρχεί στη σημερινή ειδησεογραφία.

    Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής σχετικά με τον τρόπο που τα ΜΜΕ και ορισμένοι πολιτικοί χειρίζονται το θέμα της αεροπορικής τραγωδίας, η διάνοιξη του οδοφράγματος της Ζώδιας, καθώς και οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στην Ουαλία, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της ένταξης της Τουρκίας.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Το Θράσος του Δημήτρη Χριστόφια'' γράφει ότι ''χωρίς να σεβαστεί τη θέση του Προέδρου της Βουλής και πολύ δε περισσότερο χωρίς να σεβαστεί ότι μιλούσε εκ μέρους όλων των κομμάτων, σε μια εκδήλωση που σε τίποτε δεν είχε να κάνει με το μοιραίο ατύχημα της 14ης Αυγούστου, ο Δημήτρης Χριστόφιας εκμεταλλευόμενος το βήμα που του δόθηκε, επιτέθηκε με πρωτοφανή τρόπο εναντίον όσων τόλμησαν να επικρίνουν τον (Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων) Χάρη Θράσου''. Αλλού γράφει ότι σήμερα ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει στη Βουλή αίτημα για σύγκληση του Σώματος προκειμένου να αποφασιστεί ο διορισμός ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής για το αεροπορικό δυστύχημα.

    ''Το Θάρρος'' με τίτλο ''αποΘΡΑΣύνθηκαν'' γράφει ότι ενισχύονται οι υποψίες και αμφισβητήσεις της κοινής γνώμης για την κατάληξη των ερευνών της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ της ''Ηλιος'', ''με την προσπάθεια που διαφαίνεται ότι καταβάλλουν κάποιοι κύκλοι για κάλυψη των υπευθύνων, μετά ιδιαίτερα από τις καταγγελίες του υπεύθυνου αδειοδότησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου''. Προσθέτει ότι ''προκλητική είναι η στάση του ΑΚΕΛ, το μοναδικό κόμμα που επιχείρησε να σπιλώσει τον κ. Χατζηγεωργίου, προσφέροντας χωρίς φειδώ, κάλυψη στον Υπουργό Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου''. Αλλού γράφει ότι οι λεγόμενες τ/κ αερογραμμές πέταξαν χθες βράδυ με απευθείας πτήση προς το Αζερμπαϊτζάν, μεταφέροντας 90μελή αντιπροσωπεία.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Το κλειδί είναι εδώ'' γράφει ότι επί κυπριακού εδάφους θα επικυρωθούν τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων υπό τον Ακριβό Τσολάκη σχετικά με το μοιραίο Μπόινγκ. Προσθέτει ότι στην Κύπρο φαίνεται να υπάρχουν τα κλειδιά που θα ανοίξουν τις πόρτες της διασταύρωσης των τεκμηρίων που θα αποκαλύψουν τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι μετά το παιχνίδι εντυπώσεων του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τα Ηνωμένα Εθνη φαίνεται να μελετούν το ενδεχόμενο διάνοιξης, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, του οδοφράγματος της Ζώδιας στις 31 Αυγούστου, οι εργασίες του οποίου δεν έχουν ωστόσο ακόμη ολοκληρωθεί.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Θα ταφούν έστω και αν δεν βρεθούν'' γράφει ότι οι σοροί τριών Κυπρίων, παρά τις έρευνες 15 ημερών, δεν έχουν ακόμη βρεθεί και σημειώνει ότι η σημερινή προσπάθεια για ανεύρεσή τους θα είναι η πιο μεγάλη που έγινε ως τώρα και θα καλύψει ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων από το σημείο της τραγωδίας, παρόλο που οι ελπίδες είναι ελάχιστες ή και μηδενικές. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος θα ζητήσει από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων τη σύνταξη αντιδήλωσης στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνόδευε το Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε χθες για επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του ενόψει του Ατυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων αυτή την εβδομάδα στην Ουαλία, το οποίο θα λάβει αποφάσεις για την Τουρκία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ολοκληρώνεται το παζλ'' γράφει ότι η προσοχή των εμπειρογνωμόνων που εξετάζουν τα αίτια του μοιραίου Μπόινγκ, στρέφεται στο κατά πόσον η βαλβίδα εξαγωγής ήταν ανοικτή ή όχι, καθώς αυτό θεωρείται το στοιχείο κλειδί που αναζητά η ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων που φθάνει σήμερα στην Κύπρο. Από τα στοιχεία που θα προκύψουν θα διαφανεί γιατί κυβερνήτης και συγκυβερνήτης τέθηκαν εκτός μάχης μόλις το αεροσκάφος πέρασε πάνω από τις 16.000 πόδια. Αλλού γράφει ότι στα ίχνη μιας ακόμη σπείρας διακίνησης λαθρομεταναστών, στην οποία μετέχουν αλλοδαποί αλλά και Κύπριοι, εκτιμούν ότι βρίσκονται οι αρμόδιες διωκτικές αρχές, μετά τον εντοπισμό αριθμού αλλοδαπών, οι οποίοι κρυμμένοι σε αυτοκίνητο μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λεμεσού με σκοπό τη λαθραία μεταφορά τους στην Ελλάδα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ο πόνος δεν είναι εμπόρευμα'' γράφει ότι έντονα επικριτικός παρουσιάστηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα ΜΜΕ αλλά και πολιτικοί παράγοντες χειρίζονται το θέμα του αεροπορικού δυστυχήματος της ''Ηλιος''. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι στο κυνήγι της είδησης και του εντυπωσιασμού αλλά και στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, δημοσιογράφοι και πολιτικοί δεν άντεξαν τον πειρασμό και μετέτρεψαν εαυτούς σε εμπειρογνώμονες και ειδικούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χθες κηδεύτηκαν άλλα οκτώ θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, μεταξύ των οποίων και μια πενταμελής οικογένεια.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Ενταξιακή πορεία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύει πως πρέπει να γίνει από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων επεξεργασία της αντιδήλωσης της ΕΕ που θα απαντά στα θέματα που εγείρει η Τουρκία στη δική της δήλωση, αναφορικά με την μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πρόσθεσε πως η βρετανική προεδρία της ΕΕ επιθυμεί να τελειώσουν όλα στο Ατυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία.

    Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη για το θέμα αυτό ''με τη νομική, τη διπλωματική και την πολιτική επιχειρηματολογία της'' και εξέφρασε την άποψη ότι ''οι θέσεις μας θα τύχουν υποστήριξης''.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του χθες για την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του με κύριο θέμα τις συναντήσεις της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων και της σύγκλησης του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

    Ολες οι ενδείξεις, σημείωσε ο Υπουργός, φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ''η βρετανική προεδρία της ΕΕ επιθυμεί να περατωθούν τα πάντα στο Συμβούλιο Υπουργών την 1η Σεπτεμβρίου'', κάτι που, όπως είπε, ''εμείς δεν δεχόμαστε''.

    ''Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει επεξεργασία της αντιδήλωσης της ΕΕ που θα απαντά στα θέματα που εγείρει η Τουρκία στη δική της δήλωση, από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων με άνεση χρόνου'', είπε και πρόσθεσε πως ''είναι φυσικά νόμιμο για τη βρετανική προεδρία να θέσει το θέμα του διαπραγματευτικού πλαισίου της ΕΕ με την Τουρκία στους Υπουργούς και να συζητηθεί''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνδέει αυτά τα δύο θέματα, βλέπει ''πόσο άγνωστα είναι διάφορα θέματα και ποιες μεθοδεύσεις υπάρχουν'' και είναι έτοιμη ''με τη νομική, τη διπλωματική και την πολιτική επιχειρηματολογία της''.

    Σχολιάζοντας τις ''απειλές'' που εκτόξευσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των ηγετών της ΕΕ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι της Τουρκίας, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι ο ίδιος διαχωρίζει τις θέσεις της Γαλλίας από αυτές της Γερμανίας διότι, όπως εξήγησε, ''στην περίπτωση της Γερμανίας οι αντιδράσεις προέρχονται από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και όχι από την κυβέρνηση, ενώ στην περίπτωση της Γαλλίας οι αντιδράσεις προέρχονται από την κυβέρνηση''.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, ''έτσι αντιδρά, αγέρωχα, προκλητικά, περίπου ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να ενωθεί η Ευρώπη με την Τουρκία και όχι το αντίστροφο''.

    ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι αν και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό, εντούτοις οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας βρίσκονται σε επαφή με όλη τη διπλωματία των Ηνωμένων Εθνών και ''ξέρουμε περίπου τι γίνεται''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Αμστερνταμ και ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι ''αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, εκτός από το γεγονός ότι κυκλοφορεί στη διπλωματική πιάτσα της Νέας Υόρκης πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βολιδοσκοπεί διακεκριμένα άτομα για να αναλάβουν τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό''.

    Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''δεν έχει καμμιά επίσημη ενημέρωση'' για το θέμα αυτό και σημείωσε πως ''οι υπηρεσίες μας είναι σε επαφή με όλη τη διπλωματία των Ηνωμένων Εθνών και ξέρουμε περίπου τι γίνεται''.

    Αθήνα - Ακριβός Τσολάκης - Επίσκεψη στην Κύπρο - Αεροπορική τραγωδία

    Στην Κύπρο έρχεται σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας Ακριβός Τσολάκης, επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο των ερευνών για την εξακρίβωση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, στο Γραμματικό, που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους.

    Ο κ. Τσολάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, την αντίστοιχη κυπριακή Eπιτροπή και στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να έχει την άποψη και των κυπριακών Αρχών για την υπόθεση.

    Στον τόπο της τραγωδίας στο Γραμματικό, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία ακόμα αυτοψία στο σημείο της συντριβής, μετέβη χθες ο κ. Τσολάκης ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των ερευνών.

    «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είναι η 14η ημέρα μετά το ατύχημα και έχουμε συγκεντρώσει ασύλληπτο αριθμό δεδομένων, από αυτά τα οποία θέλουμε να συγκεντρώσουμε. Πάμε πολύ καλά», είπε ο κ. Τσολάκης, ενώ επανέλαβε πως δεν έχει φτάσει στα χέρια του το ημερολόγιο του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους Πάμπου Χαραλάμπους.

    Από τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους, συλλέχτηκαν στοιχεία από ξένους ειδικούς, κυρίως από τους Αμερικανούς της κατασκευάστριας εταιρείας Μπόινγκ, από τμήματα του κινητήρα τα οποία θα αναλυθούν για να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

    Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο κ. Τσολάκης, πρωταρχική επιδίωξη αυτή τη στιγμή είναι να εντοπιστούν οι σοροί των τριών θυμάτων της τραγωδίας που αγνοούνται.

    «Πριν από δύο ημέρες υπήρχε μια ομάδα από 150 ανθρώπους της αστυνομίας που κτένισαν την ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό τους, θα επαναληφθεί και την επόμενη εβδομάδα, μέχρις ότου εξαντληθούν οι ελπίδες μας ότι μπορούμε να τους εντοπίσουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Τσολάκης.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αεροπορική τραγωδία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η ΕΕ είναι πολύ ικανοποιημένη από την Κύπρο και σημείωσε ότι ''η κατάσταση είναι υπό έλεγχο'' όσον αφορά την κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα ύστερα από τη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας ''Helios''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Αμστερνταμ και ερωτηθείς εάν από πλευράς της ΕΕ υπήρξαν επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως η ΕΕ ''είναι πολύ ικανοποιημένη''.

    ''Εμείς ζητήσαμε αμέσως από την ΕΕ να στείλει και ειδικούς για να δει την κατάσταση και τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινοτικές οδηγίες. Εχουν έρθει δύο ειδικοί, οι οποίοι μελέτησαν κάποια πράγματα και με βάση τις εισηγήσεις τους θα έρθει και μια σειρά άλλων ειδικών'', τόσο για σκοπούς έρευνας όσο και για σκοπούς εισηγήσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον σε περίπτωση που βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου θα έθετε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας την παραίτησή του, ο κ. Ιακώβου απάντησε ότι ''ο κάθε Υπουργός αποφασίζει με δικά του κριτήρια''.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτή είναι ''μία από τις δυσκολότερες περιόδους της κυπριακής ιστορίας'', γεγονός που, όπως είπε, ''πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν υπάρχουν κρίσεις για τη συμπεριφορά ατόμων ή και επισήμων''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα ''από αναδημοσιεύσεις από τον κυπριακό Τύπο και ευρύτερα από τα ΜΜΕ διαφόρων ειδήσεων όσον αφορά την επάρκεια των κρατικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Αυτό αποτελεί μια αμφισβήτηση των δυνατοτήτων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκείνα που μπορούμε να ανασκευάσουμε το πράττουμε'', σημείωσε.

    Ταλάτ - Επίσκεψη στη Ζώδια - Ε/κ πλευρά - Επικρίσεις

    Η τ/κ πλευρά θα ανοίξει το οδόφραγμα της Ζώδιας στις 31 Αυγούστου, δήλωσε προχθές ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά ότι δεν κάνει καμμία ενέργεια για τη διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Οι δηλώσεις Ταλάτ έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο οδόφραγμα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες που γίνονται εκεί. Συνοδευόταν από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και τον ''υπουργό μεταφορών'' Σαλίχ Ουσάρ. Στο οδόφραγμα βρέθηκαν επίσης ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, η ''πρόεδρος'' της ψευδοβουλής Φατμά Εκένογλου, καθώς και ''βουλευτές''.

    Οπως είπε ο κ. Ταλάτ, τόσο ο κ. Σογιέρ όσο και ο ίδιος μετέβησαν εκεί προκειμένου να δείξουν την αποφασιστικότητά για διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση στη διάνοιξη του οδοφράγματος (Μποσταντζί, όπως το αποκαλούν οι Τ/Κ) δεν οφείλεται στο κατοχικό καθεστώς, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο ίδιος πρότεινε τον περασμένο Οκτώβριο την κατασκευή νέου δρόμου για παράκαμψη του ναρκοπεδίου που βρίσκεται εκεί για εξοικονόμηση χρόνου.

    Επέκρινε την ε/κ πλευρά επειδή δεν κάνει καμμία ενέργεια, όπως ισχυρίστηκε, για τη διάνοιξη του οδοφράγματος και επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά θα ανοίξει το οδόφραγμα στις 31 Αυγούστου, όπως είναι προγραμματισμένο.

    ''Αυτοί που καθυστερούν είναι αυτοί που θα πρέπει να παραθέσουν τις δικαιολογίες τους στον λαό τους και τη διεθνή κοινότητα'', ισχυρίστηκε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Οδόφραγμα Ζώδιας - Ταλάτ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να δείξει ότι εκείνος επιθυμούσε το άνοιγμα του οδοφράγματος της Ζώδιας, ενώ η ε/κ πλευρά δεν ήθελε, ''θα πέσει στο κενό'' αφού, όπως εξήγησε, ''όλες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Αμστερνταμ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Ζώδιας και εξέφρασε την άποψη ότι το οδόφραγμα ''θα ανοίξει, αλλά δεν θα είναι λειτουργικό''.

    Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Ταλάτ ότι ''παίρνει ε/κ περιουσίες και κτίζει τα γραφεία του οδοφράγματος χωρίς να ρωτήσει κανένα''.

    Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του κ. Ταλάτ ότι το κατοχικό καθεστώς είναι έτοιμο να ανοίξει το οδόφραγμα της Ζώδιας, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''υπήρξε μια συμφωνία για το άνοιγμα δύο οδοφραγμάτων, ένα στην Οδό Λήδρας και ένα στη Ζώδια''.

    ''Οι Τούρκοι'', σημείωσε, ''δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να ανοίξει το οδόφραγμα της Οδού Λήδρας''.

    Πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Ζώδιας προχώρησαν, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν ''λόγω του ότι υπάρχει φάρδος στην αποστρατικοποιημένη ζώνη''.

    Ανέφερε ότι επειδή το έργο αυτό χρηματοδοτείται από την ΕΕ, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν και πρόσθεσε πως ''εμείς είμαστε ένα κράτος δικαίου και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε''.

    Ο κ. Ταλάτ, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, ''παίρνει ε/κ περιουσίες και κτίζει τα γραφεία του οδοφράγματος χωρίς να ρωτήσει κανένα'' και πρόσθεσε πως ''αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή'' για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Ζώδιας.

    Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή υπάρχει ''ένας χωματόδρομος, ο οποίος δεν θα μπορέσει να πάρει την τροχαία που παίρνει ένα οδόφραγμα αυτού του είδους''.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, συνέχισε, ''βρέθηκαν προ εκπλήξεως και προσπαθούν, χρησιμοποιώντας κάποια μηχανήματα, να διαπλατύνουν τον χωματόδρομο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί''.

    Τουρκία - ΕΕ - Γκιουλ

    Πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διορατικοί και δεν θα επισκιάσουν πολιτικές λόγω ''περιστασιακών προβλημάτων'', δήλωσε προχθές ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Οπως μετέδωσε το Πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Γκιουλ επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το Κυπριακό.

    ''Ηταν οι Ελληνοκύπριοι οι οποίοι απέρριψαν το σχέδιο, επί του οποίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ολόκληρος ο κόσμος πέτυχαν συμβιβασμό. Επομένως είναι οι Ε/Κ οι οποίοι ενεργούν εναντίον του ευρωπαϊκού πνεύματος'', υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    Οπως ισχυρίστηκε, η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ μπορεί να γίνει αποδεκτή, ''αλλά το να λες 'θα είμαστε σε αλληλεγγύη με ένα μέλος της ΕΕ το οποίο κάνει λάθη και επενεργεί κατά των αρχών της ΕΕ' είναι ενάντια στις αρχές της ΕΕ''.

    ''Επομένως, οι Ε/Κ θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος της μεταφοράς αυτού του θέματος (του Κυπριακού) στην ατζέντα της ΕΕ'', υποστήριξε ο κ. Γκιουλ.

    Σύμφωνα με το Ανατολή, ο Τούρκος Υπουργός παρουσιάστηκε βέβαιος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

    ''Επειδή οι ηγέτες της ΕΕ είναι διορατικοί, δεν θα επισκιάσουν τις στρατηγικές πολιτικές, λόγω κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε εσωτερικές πολιτικές και λόγω περιστασιακών προβλημάτων'', είπε.

    Πρόεδρος Βουλής - Μηνάς Κωνσταντίνου - Εγκαίνια πλατείας

    Η συνέχιση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό, που οφείλεται στην αδιαλλαξία και στη διαχρονική άρνηση της Τουρκίας να συναινέσει σε λύση, ενισχύει τη θέληση της Κύπρου να συνεχίσει με συνέπεια και συνέχεια να εργάζεται για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε να επιτευχθεί λύση το συντομότερο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της πλατείας ''Αγνοουμένου Μηνά Κωνσταντίνου'' και των αποκαλυπτηρίων τιμητικής πλάκας για τον αγνοούμενο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως'' μέσα από τις διαπραγματεύσεις η ε/κ πλευρά επιδιώκει την ουσιαστική βελτίωση του Σχεδίου Ανάν, για να γίνει πιο λειτουργικό και βιώσιμο, να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες και των Ε/Κ και να μην επιτρέπει σε καμμιά ξένη χώρα να επεμβαίνει και να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας μας''.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε όπως ''η τουρκική πλευρά αυτή τη φορά συνεργαστεί για τη διερεύνηση των υποθέσεων των αγνοουμένων, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση να κάνει σύμφωνα με την απόφαση της 4ης Διακρατικής Προσφυγής, και το θέμα αυτό να πάρει τον δρόμο της επίλυσής του''.

    Σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Κύπρος αγωνίζεται για μια λύση που θα αντέξει στον χρόνο, για αυτό και διεκδικεί αυτή να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.

    Αναφερόμενος στο αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 121 άτομα, και στο αυτοκινητικό δυστύχημα στην Αίγυπτο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους άλλα εφτά άτομα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η Κύπρος, βυθισμένη στο πένθος, συμπαραστέκεται στους συγγενείς των θυμάτων και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσαν οι τραγωδίες''.

    Πρόσθεσε ότι ''ο πληγές θα επουλωθούν και ο πόνος των συγγενών θα απαλύνει όταν διακριβωθούν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος και αποδοθούν ευθύνες σε όποιους αυτές ανήκουν''.

    Υπουργός Παιδείας - Μνημόσυνο Γιώργου Τσικουρή

    Η Κύπρος επιδιώκει μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ μιαν ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που να τερματίζει την παράνομη κατοχή από την Τουρκία, μια χώρα που διεκδικεί μάλιστα και την ένταξή της στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της Δημοκρατίας Γιώργου Τσικουρή, που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ''η αποχώρηση των τουρκικών και όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων, η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, η διασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους του νησιού μας, και η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας είναι βασικές προϋποθέσεις, για να μπορέσει ο τόπος και ο λαός μας να διασφαλίσει ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, ''η Κύπρος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία του τόπου, δίνει καθημερινά τη μάχη για την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων της και τη δικαίωση των αγώνων των ηρωικών της νεκρών''.

    Πρόσθεσε πως ''η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της πρωτόγνωρης αυτής προδοσίας'', σημειώνοντας πως ''το συρματόπλεγμα του μίσους και του διαχωρισμού εξακολουθεί να μοιράζει στα δυο τη μικρή μας πατρίδα''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Μνημόσυνο Δώρου Λοΐζου

    Εάν η Τουρκία προχωρήσει ανεμπόδιστη στις 3 Οκτωβρίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η όποια διασύνδεση Κυπριακού και ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας θα έχει οριστικά και αμετάκλητα εξουδετερωθεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του στο θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα της Δημοκρατίας Δώρου Λοΐζου, ο κ. Ομήρου είπε πως ''η παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία είναι οριακά κρίσιμη για τις κυπριακές εξελίξεις'', προσθέτοντας πως ''θα ήταν τραγικό σφάλμα αντί μιας ολόπλευρης και ομόθυμης κινητοποίησης όλων των δυνάμεων σε Κύπρο και Ελλάδα, για να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της, να παρουσιαζόμαστε απρόθυμοι ή διστακτικοί''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε πως ''η λύση δεν μπορεί να είναι αντιευρωπαϊκή'', συμπληρώνοντας πως ''η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, να σέβεται και να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, ''η Τουρκία, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ και αυτό δεν θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο ούτε από την ΕΕ ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - 1η αγωνιστική

    Με τον αγώνα Ανόρθωσης Νέας Σαλαμίνας που θα αρχίσει στις 20.00 στο γήπεδο ''Αμμόχωστος'' πέφτει απόψε η αυλαία της πρώτης αγωνιστικής της Α' Κατηγορίας του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

    Το λευκωσιάτικο ντέρμπι μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Ολυμπιακού που διεξήχθη χθες το βράδυ στο ΓΣΠ έληξε ισόπαλο 2-2. Στους άλλους αγώνες που διεξήχθησαν χθες η Ομόνοια κέρδισε στα Μακάρειο Στάδιο το Διγενή με 4-0, ο Απόλλωνας με το ίδιο σκορ κέρδισε στο Τσίρειο το νεοφώτιστο ΘΟΙ Λακατάμιας. Ο επίσης νεοφώτιστος ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας έχασε στην έδρα του με 2-0 από την Ενώση Νέων Παραλιμνίου.

    Στους αγώνες του Σαββάτου η ΑΕΛ κέρδισε την ΑΠΕΠ στη Λακατάμια με 2-1. Με το ίδιο αποτέλεσμα ο Εθνικός Αχνας κέρδισε στο Δασάκι την ΑΕΚ.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4639               0,4666
    Λίρα Αγγλίας              0,8371               0,8421
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4197            0,4230
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3501            0,3529
    Δολάριο Καναδά                  0,3888            0,3919
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0722            0,0727
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0613            0,0617
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3693            0,3722
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [06] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σήμερα σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα καλέσει την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Κύπρο, όπως έχει κάνει με νεώτερες δηλώσεις του ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, επανέλαβε πως «η ελληνική κυβέρνηση, έχει καλέσει επανειλημμένως την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Κύπρο».

    Ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, μίλησε σχετικά λέγοντας «ισχύουν όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα».

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αν δικαιούται η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε πως «οι συνεννοήσεις στους κόλπους της ΕΕ βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε πολύ κρίσιμο, σημαντικό και ευαίσθητο, σημείο» και πως «η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι και των 25 χωρών μελών της ΕΕ και τις οποίες καλείται να εφαρμόσει και να σεβαστεί».

    [07] (Κ) Υπουργοί Υγείας Κίνας - Κύπρου - Συνεργασία

    Κύπρος και Κίνα ανασκόπησαν σήμερα τη συμφωνία που έχουν στον τομέα της υγείας και αποφάσισαν όπως η συνεργασία αυτή διευρυνθεί περαιτέρω.

    Αντιπροσωπείες των δύο χωρών, υπό τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη και τον Υφυπουργό Υγείας της Κίνας Τσεν Κσιαοχόνγκ, συζήτησαν διάφορες πτυχές της συμφωνίας και ιδιαίτερα τους τομείς που αφορούν την οργάνωση νοσηλευτηρίων και τον τομέα μητέρας και παιδιού και αποφάσισαν την ετοιμασία προγράμματος δράσης.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  496.533,23
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,44     0,47    478.078,57
    FTSE/CySE 20                           437,59     0,45    381.933,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.310,24     0,38    392.849,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.027,31     0,05      4.815,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          998,24     0,08     22.318,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.299,63     0,37    397.665,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.361,19     0,31    315.270,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.138,64     3,10      3.632,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            965,39     0,41     63.560,13
    FTSE Med (26/8/2005)                 8.028,99    -0,23
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βουλή - Αεροπορικό δυστύχημα

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ διαβίβασε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια αίτημα, υπογραμμένο από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη και άλλα 11 μέλη της ομάδας, με το οποίο ζητά έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής κατά την οποία το σώμα θα καλείται να αποφασίσει να ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο το διορισμό ποινικών ανακριτών και ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ή διοικητικών ευθυνών για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροπορική τραγωδία - Δήλωση

    Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει τις ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005, οι οποίες θα αποδειχθεί ότι τη βαρύνουν και το ίδιο θα πράξει και ο ίδιος προσωπικά, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, καλώντας όσους διαθέτουν τυχόν στοιχεία να τα καταθέσουν στην Αστυνομία και στην ειδική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε, σε σημερινή γραπτή δήλωσή του, ότι ''η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε αμετάκλητα αποφασισμένοι να διερευνήσουμε πλήρως, εξαντλητικά, αντικειμενικά και ανεπηρέαστα και σε όλες τις πτυχές της αυτή την τραγωδία''.

    [11] (Κ) ΕΕ - Κομισιόν - Τουρκία - Κύπρος

    Η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στις 3 Οκτωβρίου, χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αυτό δεν της είχε τεθεί ως όρος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανσουάζ λε Μπελ, τονίζοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται μεταξύ της Τουρκίας και των 25 κρατών μελών της Ενωσης.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία

    Στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ατυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στην Ουαλία ''θα παιχτεί το παιχνίδι'' αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του, με κύριο θέμα την επικείμενη συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων και τη σύγκληση του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

    [13] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2005

    Κέρδη ύψους 15,6 εκατομμυρίων λιρών κατέγραψε η Ελληνική Τράπεζα για το πρώτο εξάμηνο του 2005, αυξάνοντας την κερδοφορία της κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Ανδρέας Παναγιώτου.

    Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο κ. Παναγιώτου χαρακτήρισε την κερδοφορία ''πολύ ικανοποιητική'', εξηγώντας ότι η εικόνα των κερδών επηρεάστηκε αρνητικά λόγω των αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

    [14] (Κ)Γερμανία-Χριστιανοδημοκράτες- ΕΕ-Τουρκία

    Την αντίθεσή τους στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εξέφρασαν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες στο προεκλογικό τους συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ντόρτμουντ της Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

    Ενώπιον χιλίων περίπου συνέδρων και δέκα χιλιάδων οπαδών, η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφια Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της -σύμφωνα με ανταπόκριση της ''Ντόιτσε Βέλε''- και επανέλαβε το ''Οχι'' του κόμματός της στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [15] (Κ) Καραμανλής - Τουρκία - ΕΕ - Σκόπια

    Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι, με τη μονομερή δήλωση που έκανε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, δημιούργησε σειρά προβλημάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απηύθυνε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Πράγα.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως η μονομερής δήλωση δεν μπορεί να δημιουργεί ασάφειες, ούτε ως προς την έννοια, ούτε ως προς το περιεχόμενο της υπογραφής που έβαλε η Τουρκία και επεσήμανε πως την υπογραφή πρέπει να την ακολουθήσει και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, έναντι όλων των κρατών - μελών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 29 August 2005 - 17:49:23 UTC