Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κατεχόμενη Μόρφου - Αγιος Μάμας - Λειτουργία
  • [02] (Κ) Λονδίνο - ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ
  • [03] (Κ) ΚΥΠΕ - Γιώργος Πενηνταέξ - Αναπληρωτής Διευθυντής
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ''Κατρίνα'' - Συλλυπητήρια
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διορισμός Θέμη Θεμιστοκλέους
  • [08] (Κ) Ευρωβουλή - Αζερμπαϊτζάν - Κασουλίδης
  • [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος
  • [10] (K) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Ενταξιακές - ΕΕ
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΗΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
  • [12] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος -Κατεχόμενη Μόρφου- Λειτουργία στον Αγιο Μάμα
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)
  • [17] (Κ) Πρωτόκολλο - Μάτσης - Επιτροπή
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [19] (Κ)Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Διευκρινιστική δήλωση
  • [20] (Κ) ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - Ιακώβου
  • [21] (Κ) Ρεν - Τουρκία - Κυπρος - Πρωτόκολλο
  • [22] (Κ) ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ - Τζακ Στρο
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ακριβός Τσολάκης - Συνάντηση
  • [24] (Κ) Ελλάδα - ΕΔΕ για αεροπορικό δυστύχημα - Πόρισμα
  • [25] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ - Δηλώσεις - NTV
  • [26] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Αναγνώριση

  • [01] (Κ) Κατεχόμενη Μόρφου - Αγιος Μάμας - Λειτουργία

    Τελείται, από τις 7:30 περίπου το πρωί στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πανηγυρική λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.

    Στον πανηγυρίζοντα ναό βρίσκονται μερικές δεκάδες Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και η εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου, ενώ ο κύριος όγκος των προσκυνητών αναμένεται να φτάσουν σε λίγη ώρα με λεωφορεία, τα οποία αναχωρούν από τις ελεύθερες περιοχές με τη φροντίδα της Μητρόπολης και του Δήμου Μόρφου.

    Στο χώρο του ναού βρίσκονται, όπως και χθες κατά τον εσπερινό, πάρα πολλοί ''αστυνομικοί'' του ψευδοκράτους, οι οποίοι ελέγχουν εξονυχιστικά τους προσερχόμενους πιστούς, υποβάλλοντας σε έλεγχο με ανιχνευτές μετάλλων τους ιδίους και εξετάζοντας σχολαστικά τα αντικείμενα που μεταφέρουν.

    [02] (Κ) Λονδίνο - ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ

    Αρκετά θετική για την κυπριακή πλευρά θεωρείται η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ψες έγκυροι κύκλοι, επισημαίνοντας τον υπολογίσιμο αριθμό χωρών που υποστήριξαν τις κυπριακές θέσεις.

    Το νέο κείμενο της βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, ήταν αρκετά βελτιωμένο έναντι του προηγούμενου αλλά όχι στο βαθμό που επιβάλλεται λαμβανομένης υπόψη της ολότελα αρνητικής στάσης της Τουρκίας, όπως αυτή παρουσιάσθηκε ξανά από τις νέες χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [03] (Κ) ΚΥΠΕ - Γιώργος Πενηνταέξ - Αναπληρωτής Διευθυντής

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αποφάσισε, σε χθεσινή του συνεδρία, το διορισμό του Αρχισυντάκτη του Πρακτορείου Γιώργου Πενηνταέξ στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΚΥΠΕ.

    Ο διορισμός θα ισχύει από σήμερα (2 Σεπτεμβρίου) μέχρι την πλήρωση της κενής θέσης του Διευθυντή.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παραπομπή στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του κειμένου απάντησης της ΕΕ προς τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους 25 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ χθες στην Ουαλία απασχολεί το σύνολο σχεδόν των κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης η συνέχιση των ερευνών που διεξάγει η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, οι καταστροφές που προκάλεσε στις ΗΠΑ ο κυκλώνας ''Κατρίνα'', η μετάβαση στις ΗΠΑ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο εσπερινός που τελέστηκε χθες στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Υποπτα ευρήματα στις τοξικολογικές'' γράφει ότι πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα των επιστημόνων που ασχολούνται με τις τοξικολογικές εξετάσεις, των οποίων τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί αλλά αναμένεται ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ στη διαλεύκανση του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου''. Αλλού γράφει ότι ''φως στην άκρη του τούνελ'' φαίνεται να βλέπουν εισαγωγείς φαρμάκων και Υπουργείο Υγείας αφού χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη και εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου κατά την οποία άρχισε ένας γύρος συζητήσεων για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικός τομέας.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Το χαβά τους οι 'ξερω - όλες ' '' γράφει ότι ακατανόητη και περίεργη στάση και συμπεριφορά επεδείκνυαν οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί της Πολιτικής Αεροπορίας στις υποδείξεις ειδικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας πτήσεων. Αλλού γράφει ότι στις 600 χιλιάδες άτομα ανέρχεται ο αριθμός των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα σύμφωνα με τον αρθρογράφο της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Τουργούτ Αφράσογλου, ο οποίος επικρίνει τον Τ/Κ ηγέτη ότι δήλωσε στα ΗΕ, για σκοπούς υπολογισμού στο σχέδιο Ανάν, πως ο αριθμός των εποίκων ανέρχεται σε 41 χιλιάδες. Οι Τ/Κ γράφει η ''Αφρίκα'' ανέρχονται στις 80 έως 150 χιλιάδες.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Φέσι υψηλών βολτ από ΑΗΚ'' γράφει ότι με εκατομμύρια λίρες υπερχρέωνε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν λειτουργοί της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού. Η ΑΗΚ αναμένεται, βάσει διατάγματος, να επιστρέψει εκατομμύρια λίρες ενώ θα της επιβληθεί και ''τσουχτερό πρόστιμο''. Αλλού γράφει ότι στις προτεραιότητες του διαλόγου που άρχισε για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση βρίσκεται ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου με στόχο την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του θεσμού και επέκτασή του τόσο στην προδημοτική όσο και στο γυμνασιακό κύκλο.

    Η ''Σημερινή'' με τίτλο ''Αγρια σύγκρουση Ιακώβου με Στρο'' γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών συγκρούστηκε άγρια με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο στην Ατυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Ουαλία. ''Ούτε που να το σκέφτεστε'' φέρεται να είπε ο κ. Ιακώβου στον κ. Στρο, ο οποίος είπε ότι το κείμενο της αντιδήλωσης είναι μεν τροποποιημένο αλλά όχι αισθητά διαφοροποιημένο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε απαντητική του επιστολή στο αίτημα της Βουλής για διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θα αναμένει την έκβαση του τελικού πορίσματος της Επιτροπής Τσολάκη προκειμένου να διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή για ενδεχόμενες ευθύνες της Πολιτικής Αεροπορίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ξεσκονίζει η Ευρώπη'' γράφει ότι ομάδα τεσσάρων ειδικών της Διεύθυνσης Αερομεταφορών της ΕΕ βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στην Κύπρο εξετάζοντας κατά πόσον το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την ασφάλεια της αεροπλοΐας. Αλλού γράφει ότι ''ξινή'' βγήκε η μετάβαση δυο Ε/Κ στα κατεχόμενα για τον εσπερινό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου αφού μετά τη λειτουργία βρήκαν τα αυτοκίνητά τους τυλιγμένα στις φλόγες σε χωράφι ένα χιλιόμετρο μακριά από την κατεχόμενη εκκλησία.

    H ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Κι' άλλες βελτιώσεις'' γράφει ότι ξανά στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες στις 7 Σεπτεμβρίου οδηγείται το κείμενο απάντησης της ΕΕ προς τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ σε μια άλλη εξέλιξη το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε αναβολή της έγκρισης του πρόσθετου πρωτοκόλλου λόγω της στάσης της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται να διασφαλίσει την αναγνώρισή της και αναμένει ότι η ΕΕ θα σεβαστεί τον εαυτό της, τις αρχές της και τους όρους λειτουργίας της.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''To Κυπριακό Ποντίκι'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είχε στις 30 Αυγούστου η ώρα οκτώ το βράδυ μυστική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον οποίο συζήτησε το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου και τις επικείμενες εξελίξεις στα ευρωτουρκικά. Αλλού γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος μετά τη λήξη του 40ήμερου πένθους για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας θα αποφασίσει να καθορίσει τις αρχιεπισκοπικές εκλογές για το Μάρτιο του 2006.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ο νόμος των όπλων διοικεί και η πόλη μετρά τους νεκρούς'' αναφέρεται στον κυκλώνα Κατρίνα που σάρωσε τη Νέα Ορλεάνη ο δήμαρχος της οποίας Ρέι Νατζίν απηύθυνε χθες επείγουσα έκκληση για παροχή βοήθειας στη βυθισμένη πόλη την ώρα που συνεχίζονται οι πυροβολισμοί και οι λεηλασίες των υποστατικών που αφήνουν πίσω τους οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον κυκλώνα. Αλλού γράφει ότι απεβίωσε χθες ύστερα από μακρά ασθένεια ο Πετρός Καλαϊτζιάν, εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κηδεία του θα τελεστεί από την αρμενική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη Λάρνακα αύριο το απόγευμα.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Ενταση για την Κύπρο'' γράφει ότι αυτό το κλίμα επεκράτησε χθες ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία κατά την Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των ''25'' στην Ουαλία μετά που η Αυστρία και κάποιες άλλες χώρες - μέλη της Ενωσης προειδοποίησαν ότι θα απορρίψουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας όσο αυτή συνεχίσει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε χθες τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ όπου θα προσφωνήσει την 60η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη από τις 14 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2005.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ''Κατρίνα'' - Συλλυπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζορτζ Μπους συλλυπητήριο μήνυμα για τις απώλειες που άφησε πίσω του ο τυφώνας ''Κατρίνα''.

    ''Εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμένα προσωπικά, επιθυμώ να σας εκφράσω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Παρακαλώ διαβιβάστε στις οικογένειες των θυμάτων τη βαθιά μας συμπάθεια και στις οικογένειες των τραυματιών τις καλύτερες ευχές μου για την ταχεία ανάρρωσή τους'', γράφει στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Προσθέτει ότι ''ο λαός, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ εκφράζουμε πλήρη αλληλεγγύη στο φίλο λαό των ΗΠΑ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή''.

    ''Παρακαλώ δεχθείτε, Εξοχότατε, τη διαβεβαίωση της ύψιστης μου εκτίμησης'', καταλήγει το τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Μπροκ - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Κύπρος - Πρωτόκολλο

    Ενόσω η Τουρκία δεν ανοίγει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Πρωτόκολλο που υπέγραψε για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης, και που ήταν προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν έχει πρακτική ισχύ, δήλωσε χθες ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο κ. Μπροκ πρόσθεσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες να αναβάλει την επικύρωση του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ, για το τέλος Σεπτεμβρίου, θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ''λογικό επακόλουθο'', λαμβανομένης υπόψη της ''μονομερούς τουρκικής δήλωσης ότι η επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης με την Κύπρο δεν σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου''.

    Ζήτησε επίσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεύρουν λύση στο θέμα αυτό, εκτιμώντας ότι χωρίς την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου δεν είναι δυνατό να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    ''Αφού η Κύπρος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα τουρκικά λιμάνια ή αεροδρόμια, το Πρωτόκολλο δεν μπορεί να έχει πρακτική χρήση'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπροκ, ο οποίος σημειώνει ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε από κοινού από τους Προέδρους όλων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο κ. Μπροκ υπενθύμισε και τόνισε ότι προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν η υπογραφή του Πρωτοκόλλου ''χωρίς επιφυλάξεις''.

    ''Λόγω της επιπρόσθετης δήλωσης της Τουρκίας για την Κύπρο, η πρακτική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου είναι σχεδόν αδύνατη, ενόσω το θέμα του ανοίγματος δεν επιλυθεί. Ο τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα αντιμετώπισε το θέμα μέχρι σήμερα είναι απαράδεκτος'', υπογραμμίζει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.

    ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

    Το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εφαρμοστεί, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, προσθέτοντας ότι στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που άρχισε χθες στην Ουαλία, υπήρξε ευρεία αλλά όχι ομόφωνη συμφωνία για τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η δήλωση της ΕΕ για τη διακήρυξη της Τουρκίας που συνόδευσε την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν δήλωσε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου πρέπει να οδηγήσει στην επικύρωση με καλή πίστη και στη συνέχεια στην πλήρη εφαρμογή του, που βεβαίως σημαίνει το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας σε κυπριακά σκάφη, προσθέτοντας ότι η τουρκική διακήρυξη στο πλαίσιο της υπογραφής του πρωτοκόλλου δεν μπορεί να αμφισβητεί τη νομική σχετικότητα και την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του διήμερου Ατυπου Συμβουλίου στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο κ. Στρο είπε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε τα συμπεράσματα που επιτεύχθηκαν πέρσι το Δεκέμβριο και επαναλήφθηκαν τον Ιούνιο φέτος όσον αφορά την Τουρκία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

    «Στο μεταξύ, έχουμε δύο πράγματα να κάνουμε. Το ένα είναι να συμφωνήσουμε σε μια δήλωση όσον αφορά τη διακήρυξη της Τουρκίας για το πρωτόκολλο της Αγκυρας. Εγιναν χθες συζητήσεις στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων. Σήμερα είδαμε τα στοιχεία μιας τέτοιας δήλωσης», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «έγινε περαιτέρω συζήτηση πάνω σε αυτό, και υπήρξε ευρεία αλλά όχι ομόφωνη συμφωνία για όλα τα στοιχεία και αυτό που ελπίζω και πιστεύω ότι θα γίνει είναι να μπορέσουμε να πάρουμε μία συμφωνία για ένα συγκεκριμένο κείμενο όσον αφορά εκείνη τη δήλωση στην COREPER, με λίγη τύχη την ερχόμενη εβδομάδα».

    Ο κ. Στρο είπε πως «αγγίξαμε εν συντομία το άλλο πράγμα που πρέπει να γίνει πριν τις 3 Οκτωβρίου, εάν θα ανοίξουν διαπραγματεύσεις εκείνη την ημερομηνία, και αυτό αφορά τη διαδικασία σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο».

    «Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, αλλά αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων και ίσως σε επίπεδο Υπουργών», ανέφερε.

    ΕΕ - Συμβούλιο ΥΠΕΞ - Σημεία συζήτησης

    Τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη νομική (de jure) ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, το συντομότερο που μπορεί αυτό να επιτευχθεί, περιλαμβάνουν σημεία συζήτησης που κατατέθηκαν στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, δεν έχει υποβληθεί άλλη δήλωση της βρετανικής προεδρίας, ύστερα από τις ενστάσεις που ηγέρθησαν γύρω από το προηγούμενο προσχέδιο δήλωσης που ετοίμασε, αλλά έχουν κατατεθεί σημεία προς συζήτηση που αποτελούν τα στοιχεία μιας νέας δήλωσης.

    Τα σημεία που συζητούνται αφορούν το περιεχόμενο δήλωσης που πιθανό να εγκριθεί, με την οποία η ΕΕ αναγνωρίζει την υπογραφή εκ μέρους της Αγκυρας του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας για να καλύπτει τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά εκφράζει απογοήτευση που η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε διακήρυξη όσον αφορά την Κύπρο κατά την ώρα της υπογραφής του πρωτοκόλλου.

    Επίσης, καθίσταται ξεκάθαρο ότι η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει οποιανδήποτε νομική επίδραση στις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

    H EE, σύμφωνα με τα σημεία συζήτησης, αναμένει την πλήρη εφαρμογή, χωρίς διακρίσεις, του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου, και την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς.

    Εάν εγκριθούν τα σημεία συζήτησης, η διακήρυξη της ΕΕ θα επισημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά και θα αξιολογεί την πλήρη εφαρμογή κατά το έτος 2006.

    Επίσης, υπενθυμίζει ότι ενόσω η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις στα σχετικά κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν.

    Υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη πλήρες μέλος της ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, και σημειώνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο, ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου.

    Η ΕΕ επισημαίνει τη σημασία που αποδίδει στη νομική (de jure) ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, το συντομότερο που μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

    Επίσης, σημειώνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Τουρκίας, στη διακήρυξή της, να στηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να επιφέρει συνολική λύση του Κυπριακού, και συμφωνεί ότι μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού θα συμβάλει προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

    Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με τα σημεία αυτά και θα τα αναθεωρήσει το 2006, μέσω των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης.

    Κουμουτσάκος - ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ

    Περαιτέρω βελτίωση χρειάζεται, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο, το νέο σχέδιο κειμένου της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μονομερή δήλωση της Ακγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παρουσίασε χθες η βρετανική Προεδρία στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Το κείμενο θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

    ''Η νέα πρόταση της Προεδρίας, παρά την αισθητή βελτίωσή της, η οποία την καθιστά βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, χρειάζεται και άλλες βελτιώσεις'', δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και εξήγησε ότι κατόπιν πολύωρης συζήτησης, διαπιστώθηκε έλλειψη κοινού παρονομαστή, με αποτέλεσμα ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο ομόλογός του της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου να ζητήσουν τη συνέχιση της συζήτησης στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων.

    Η εισήγηση έγινε δεκτή, καθώς υποστηρίχθηκε και από άλλους εταίρους.

    Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ ΕΕ - Τουρκία

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική κατάληξη της διαδικασίας για αντιδήλωση εκ μέρους της ΕΕ, τότε δεν χωρεί διαπραγμάτευση του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας, ούτε έγκρισή του, και κατά συνέπεια ίσως και μη έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας αναμένεται ότι η αντιδήλωση που θα συμφωνηθεί στο τέλος θα είναι σαφής, περιεκτική, και θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «αναμένουμε τα αποτελέσματα της σημερινής και αυριανής (χθεσινής και σημερινής) συνεδρίας για να δούμε ποιο ακριβώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».

    «Αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντική και ουσιαστική τροποποίηση του βρετανικού προσχεδίου ούτως ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη της ΕΕ», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε ότι προχθές κράτη της ΕΕ υποστήριξαν τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης «και αναμένεται ότι η αντιδήλωση που θα συμφωνηθεί στο τέλος θα είναι σαφής, περιεκτική, και θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά την πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, «είναι εμφανής, και είναι και εκείνο το οποίο στην ουσία αναμένεται και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ».

    Εξήγησε ότι η «ομαλοποίηση σημαίνει ότι στην πορεία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία η οποία Κυπριακή Δημοκρατία έχει εισαχθεί ως μέλος της ΕΕ, έχει κυριαρχία επί ολόκληρου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νόμιμη κυβέρνηση την εκπροσωπεί και ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί η παραδοχή αυτή εκ μέρους της Τουρκίας κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ή στην άμεση πορεία έναρξης των διαπραγματεύσεων».

    Σημείωσε ότι η «ομαλοποίηση οδηγεί ασφαλώς στην αναγνώριση» και η «ομαλοποίηση ξεκινά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες νομικές και πολιτικές συνέπειες της έναρξης διαπραγματεύσεων και της προώθησης ιδέας της ομαλοποίησης, που ασφαλώς θα επέλθουν νομοτελειακά και από τις οποίες δεν μπορεί να απαλλαγεί η Τουρκία».

    Πρόεδρος της Βουλής - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται να διασφαλίσει την αναγνώρισή της και αναμένει ότι θα σεβασθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση τον εαυτό της, τους όρους λειτουργίας της και τις αρχές της για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και για τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του χθες στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας επέκρινε τη στάση της βρετανικής Προεδρίας για το χειρισμό του όλου ζητήματος που προέκυψε με τη μονομερή τουρκική δήλωση της 29ης Ιουλίου 2005 για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ που κατέθεσε χθες στη συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''δυστυχώς, η βρετανική Προεδρία προσπαθεί να καλύψει την Τουρκία και η μάχη που δίδεται ακριβώς είναι μια μάχη, ώστε η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα η Τουρκία''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Υπουργικό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί για τις ΗΠΑ την ερχόμενη Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, για να παραστεί και να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 60η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από τις 14-19 Σεπτεμβρίου 2005.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Φλόριδα, για τις συνήθεις ετήσιες ιατρικές του εξετάσεις.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα υπό την προεδρία του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Βουλή - Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όσο και άλλοι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων για την ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση για έγκριση συγκεκριμένου κειμένου, το οποίο θα υπογράψει ο κ. Χριστόφιας και θα στείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ζητώντας του την επίσπευση των διαδικασιών για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005.

    Σε δηλώσεις ο κ. Χριστόφιας, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης των αρχηγών ή/ και εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής -πλην των ΕΔΗ που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη- δήλωσε ότι ''το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη λήψη του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέφρασε ικανοποίηση γιατί το αίτημά του έγινε αποδεκτό και διότι ''με κοινό διάβημα των κομμάτων της Βουλής εκφράζεται η κοινή βούληση και ζητείται από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση ο άμεσος διορισμός μιας τέτοιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής''.

    Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του είχε εξ' αρχής δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει ούτε την πολιτικοποίηση ούτε την κομματικοποίηση μιας πρωτόγνωρης τραγωδίας που έπληξε τον τόπο.

    ''Πολύ περισσότερο'', πρόσθεσε, ''δεν θα δεχτούμε την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου των συγγενών των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος. Ταυτόχρονα κάναμε ξεκάθαρο πως δεν θα συμβιβαστούμε με οποιαδήποτε ολιγωρία ή ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης των όποιων ευθυνών''.

    Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι ''με συναίνεση όλες οι πολιτικές δυνάμεις εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο της Βουλής να στείλει γράμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ομόφωνα όλες οι πολιτικές δυνάμεις κρίναμε αναγκαία την επίσπευση διορισμού αυτής της διερευνητικής επιτροπής''.

    ''Τα πολιτικά κόμματα'', είπε ο κ. Πιττοκοπίτης, ''εισηγούμαστε προς τον Πρόεδρο ότι είναι αναγκαία η επίσπευση διορισμού αυτής της Επιτροπής''.

    Ικανοποίηση εξέφρασε και το ΚΣ ΕΔΕΚ, διά του Προέδρου του Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος δήλωσε πως ''η Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνα υιοθέτησε την άποψη ότι θα πρέπει να διορισθεί ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, με βάση τη νομοθεσία του κεφαλαίου 44, η οποία να διενεργήσει αντικειμενική, αμερόληπτη και αδιάβλητη έρευνα''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''πρέπει να καταλογισθούν τυχόν ευθύνες και να προσαχθούν οι τυχόν ένοχοι ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων της χώρας''.

    Η έρευνα αυτή, είπε ο κ. Ομήρου, ''θα πρέπει να καλύψει τόσο τα όσα αφορούν την αεροπορική εταιρεία ''Ηλιος'', δηλαδή υπό ποίες προϋποθέσεις και συνθήκες εδόθη άδεια σε αυτή την εταιρεία, αν αυτή τηρούσε τις προδιαγραφές τεχνικών ελέγχων και ασφάλειας, αν το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας είχε και έχει την αναγκαία στελέχωση και υποδομή, για να προβαίνει σε τεχνικούς ελέγχους και ελέγχους ασφάλειας και κατά πόσον ασκούσε αυτούς τους ελέγχους και να διερευνηθούν και θέματα τυχόν πολιτικής διαπλοκής''.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί να εκφράσει ''ικανοποίηση για την επιτυχή κατάληξη της σύσκεψης των εκπροσώπων των κομμάτων για την επιστολή προς τον Πρόεδρο''.

    ''Είναι γνωστό'', πρόσθεσε, ''ότι εμείς πρώτοι, ως Ευρωπαϊκό Κόμμα, διά του Κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου (Ρίκκου Ερωτοκρίτου), ζητήσαμε τη σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου, ''ο Πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κοινή επιθυμία όλων των κομματικών πλευρών να διορισθεί αυτή η ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, για την οποία και ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά, με την προϋπόθεση ότι, με αυτή την ευκαιρία, θα διερευνηθεί ολόκληρο το φάσμα των μηχανισμών, των θεσμών και της λειτουργίας τους, για να αποκατασταθεί η αίσθηση ασφάλειας στην αεροπλοΐα και η αξιοπιστία της χώρας''.

    Πρόεδρος Βουλής-Πρόεδρος Δημοκρατίας-Αεροπορικό δυστύχημα-Επιστολή

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από εξουσιοδότηση που έλαβε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο διαβιβάζει τις ομόφωνες θέσεις των κομμάτων για επίσπευση του διορισμού ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής που θα εξετάσει τα θεσμικά και τα άλλα ζητήματα που άπτονται της επάρκειας της εποπτείας για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

    Η Βουλή με ανακοινωθέν της δημοσιοποιεί την επιστολή του Προέδρου του Σώματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έχει ως εξής:

    ''Οπως είναι γνωστό η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου της Βουλής για τη συζήτηση θεμάτων που προκύπτουν μετά την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία και τη λήψη σχετικής απόφασης ή και έκδοση ψηφίσματος.

    Το αίτημα του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης και προβληματισμού σε χθεσινή και σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή και των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό την προεδρία μου.

    Στη βάση των απόψεων που εκφράστηκαν, κοινή ήταν η διαπίστωση αλλά και δεδηλωμένη βούληση όλων των πλευρών ότι, ο όλος χειρισμός των θεμάτων που καθάπτονται της αεροπορικής αυτής τραγωδίας, επιβάλλεται να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα. Κοινή ήταν επίσης η διαπίστωση ότι όλοι οι πολιτειακοί φορείς, αλλά και τα κόμματα έχουν ήδη τοποθετηθεί και δεδηλωμένα υποστηρίζουν και στηρίζουν τη διεξαγωγή όλων εκείνων των αναγκαίων ερευνών προς αναζήτηση, από τη μια, της αλήθειας γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος και της διερεύνησης, από την άλλη, των οποιωνδήποτε ευθυνών όσων εμπλέκονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιστολή Χριστόφια - Απάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια σχετικά με το αίτημα των πολιτικών κομμάτων για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ της ''Ηλιος'', τονίζει ότι εδώ και μέρες προβαίνει σε διερεύνηση της δυνατότητας εξασφάλισης ξένων εμπειρογνωμόνων για βοήθεια στο έργο διερεύνησης της ύπαρξης και απόδοσης ευθυνών, η επιλογή και διορισμός των οποίων θα καθοριστεί αναλόγως και όταν διαπιστωθεί ο τομέας ή οι τομείς αναζήτησης ευθυνών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνει πως ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε, τόσο με τους δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και με την Επιτροπή της Ελλάδος για την Διερεύνηση Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων, προκύπτει ότι η σύνθεση, όροι εντολής και αποτελεσματικότητα της διερευνητικής επιτροπής ή οργάνου για απόδοση ευθυνών, συνδέεται άμεσα με την πρότερη διαπίστωση των ακριβών ή, έστω, πιθανών αιτίων της πτώσης του αεροπλάνου, όπως αυτά θα διαπιστωθούν από τις διεξαγόμενες έρευνες από θεσμικά όργανα.

    Προσθέτει ότι έχει διαβεβαιώσεις ότι αυτή η διαπίστωση των αιτίων ή πιθανών αιτίων ή, τουλάχιστο, ο καθορισμός του τομέα ή τομέων διερεύνησης της ύπαρξης ευθυνών, θα γίνει το συντομότερο δυνατό και δεν τίθεται, χρονικά, στο πέρας των αρχικών ερευνών ή την έκδοση του τελικού πορίσματος της έρευνας που διεξάγει η Ελλαδική Επιτροπή.

    ''Σας πληροφορώ, ότι από ημερών προβαίνω σε διερεύνηση της δυνατότητας εξασφάλισης ξένων εμπειρογνωμόνων για βοήθεια στο έργο διερεύνησης της ύπαρξης και απόδοσης ευθυνών, η επιλογή και διορισμός των οποίων θα καθοριστεί αναλόγως και όταν διαπιστωθεί ο τομέας ή οι τομείς αναζήτησης ευθυνών, όπως προαναφέρω'', συνεχίζει.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι η διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, ήταν ακριβώς η ίδια με τη χθεσινή θέση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως αυτή διατυπώνεται στην επιστολή του κ. Χριστόφια.

    ''Από την πρώτη στιγμή μετά την τραγωδία, αυτή η θέση της κυβέρνησης και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, και εμένα προσωπικά, διατυπώθηκε επίσημα, δημόσια και δεσμευτικά και πιστεύω ότι κανένας, και ποτέ, δεν έχει αμφισβητήσει είτε την αποφασιστικότητα είτε την ειλικρίνεια αυτών των διακηρύξεων και δεσμεύσεων. Ακριβώς οι ίδιες δεσμεύσεις έχουν διατυπωθεί στη γραπτή δήλωση μου ημερ. 29/8/2005'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Υπενθυμίζει ότι στη γραπτή του δήλωση είχε απαριθμήσει τις έρευνες που, ήδη, έχουν αναληφθεί και διεξάγονται και τους όρους εντολής και αρμοδιότητες της κάθε έρευνας.

    Εκπρόσωπος - Βουλή - Διερευνητική Επιτροπή - Εκθεση

    Ευπρόσδεκτη θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση της εισήγηση της Βουλής των Αντιπροσώπων για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής όσον αφορά τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο ήταν πάντοτε μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να διοριστεί αντικειμενική και αμερόληπτη διερευνητική επιτροπή για το θέμα των ευθυνών.

    Πρόσθεσε ότι αναμένονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων της Ελλάδας, ώστε να διαπιστωθεί προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η ειδική διερευνητική επιτροπή.

    Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη στα χέρια της την έκθεση των δύο Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) και αναμένει από τους ίδιους να εισηγηθούν πραγματικούς εμπειρογνώμονες για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη Διερευνητική Επιτροπή.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι σημειώθηκε με ενδιαφέρον η εισήγηση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων για διορισμό ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής όσον αφορά τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    Η κυβέρνηση, είπε, «θεωρεί ευπρόσδεκτη την εισήγηση, ήταν πάντοτε μέσα στις προθέσεις της να διοριστεί αντικειμενική και αμερόληπτη διερευνητική επιτροπή για το θέμα των ευθυνών».

    Ελληνική Επιτροπή - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες

    Συνάντηση με τη χήρα και το γιο του Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος ήταν συγκυβερνήτης στο μοιραίο αεροσκάφος που έπεσε στο Γραμματικό την 14η Αυγούστου, είχε χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσολάκης ανέφερε ότι με την κυρία Χαραλάμπους και το γιο του συγκυβερνήτη συζήτησαν «πού βρίσκεται μέχρι στιγμής η πορεία των ερευνών μας».

    Πρόσθεσε ότι χθες το πρωί το κλιμάκιο της Επιτροπής πήρε καταθέσεις από άτομα που έχουν σχέση με τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

    Είπε ακόμα ότι αναμένει από τον Προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα Φίλιππο Κουτσάφτη να επικοινωνήσει μαζί του από την Αθήνα για να του αναφέρει τα αποτελέσματα ορισμένων αναλύσεων σχετικά με τα τρία άτομα που επέβαιναν του αεροσκάφους και αγνοούνται.

    «Για μένα είναι κάτι που προσδοκώ με ανυπομονησία», είπε ο κ. Τσολάκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των αναλύσεων που θα του μεταφέρει ο κ. Κουτσάφτης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσολάκης είπε ότι οι δύο ομάδες που αποτελούν το κλιμάκιο της Επιτροπής αναμένεται να εξετάσουν γύρω στα 10 με 12 άτομα και πρόσθεσε ότι οι καταθέσεις θα πάρουν όσο χρόνο χρειαστεί.

    Σημείωσε ότι τώρα διεξάγεται η δεύτερη φάση της έρευνας της Επιτροπής και πρόσθεσε πως η τρίτη φάση θα διεξαχθεί μόλις το κλιμάκιο επιστρέψει στην Αθήνα.

    «Εχουμε ήδη αρχίσει και γράφουμε το σενάριο της πτήσης», συνέχισε και πρόσθεσε πως από το σενάριο αυτό «έχουμε πολλές απορίες για τις οποίες θέλουμε να βρούμε απαντήσεις».

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Βουλής ΗΠΑ - Συλληπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε χθες προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Dennis Hastert μήνυμα, στο οποίο εκφράζει συγκλονισμό και οδύνη για τον όλεθρο που προκάλεσε ο τυφώνας ''Κατρίνα'' και συμπαράσταση στους αδικοχαμένους ανθρώπους και τους πληγέντες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας στο μήνυμά του αναφέρει ότι ''τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με συγκλονισμό και οδύνη να ξετυλίγεται ο όλεθρος από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα, που έπληξε τις νότιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας το θάνατο πολλών ανθρώπων, ανυπολόγιστες ζημιές και απροσμέτρητο πόνο, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού''.

    Πρεσβευτής Κύπρου - Σουηδία - Επίδοση διαπιστευτηρίων

    Ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος XVI εξέφρασε την ευχή όπως μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιλυθεί και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το σύνολο των μεγάλων δυνατοτήτων της.

    Σημείωσε παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επίπεδο ανάπτυξης της Κύπρου και την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την εποχή της ανεξαρτησίας της.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, σε επίσημη τελετή, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βασιλικό Παλάτι της Στοκχόλμης, ο Παύλος Αναστασιάδης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Βασιλιά της Σουηδίας ως νέος Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σουηδία.

    Θέμης Θεμιστοκλέους - Επικεφαλής ΕΕ στην Κύπρο - Ανάληψη καθηκόντων

    Επίσημα τα καθήκοντά του ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ανέλαβε χθες ο Θέμης Θεμιστοκλέους, τέως Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση του Αντιπροσώπου της Ενωσης στην Κύπρο.

    Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί ''με κάθε αντικειμενικότητα για εξυπηρέτηση όλων των Κυπρίων πολιτών, καθώς και των άλλων πολιτών των κρατών-μελών της ΕΕ που διαμένουν στην Κύπρο''.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι άρχισε να ενημερώνεται για τα θέματα της Αντιπροσωπείας και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την πρώτη φάση της εκπαίδευσής του μαζί με τους ομολόγους του από τα άλλα νέα κράτη-μέλη της Ενωσης και την πρώτη συμμετοχή του στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των Αντιπροσώπων της Επιτροπής στα 25 κράτη-μέλη.

    Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο - Τάσος Γεωργίου

    Ο Τάσος Γεωργίου ανέλαβε από χθες τα νέα του καθήκoντα ως Επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο αναφέρει.

    Ο κ. Γεωργίου εργαζόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Ανώτερος Λειτουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ήταν ο Λειτουργός Σύνδεσμος μεταξύ της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ΚΥΠΕ - Γιώργος Πενηνταέξ - Αναπληρωτής Διευθυντής

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αποφάσισε, σε χθεσινή του συνεδρία, το διορισμό του Αρχισυντάκτη του Πρακτορείου Γιώργου Πενηνταέξ στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΚΥΠΕ.

    Ο διορισμός θα ισχύει από σήμερα (2 Σεπτεμβρίου) μέχρι την πλήρωση της κενής θέσης του Διευθυντή.

    Απεβίωσε ο Πετρός Καλαϊτζιάν

    Απεβίωσε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πετρός Καλαϊτζιάν, μετά από μακρά ασθένεια.

    Οπως ανακοινώθηκε ο Πετρός Καλαϊτζιάν, που συμπλήρωσε το 71ο έτος της ηλικίας του την προηγούμενη εβδομάδα, υπηρετούσε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία ως εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων.

    Κατεχόμενη Μόρφου - Εσπερινός - Προσέλευση πιστών - Λειτουργία

    Τελείται, από τις 7:30 περίπου το πρωί στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πανηγυρική λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.

    Στον πανηγυρίζοντα ναό βρίσκονται μερικές δεκάδες Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και η εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου, ενώ ο κύριος όγκος των προσκυνητών αναμένεται να φτάσουν σε λίγη ώρα με λεωφορεία, τα οποία αναχωρούν από τις ελεύθερες περιοχές με τη φροντίδα της Μητρόπολης και του Δήμου Μόρφου.

    Στο χώρο του ναού βρίσκονται, όπως και χθες κατά τον εσπερινό, πάρα πολλοί ''αστυνομικοί'' του ψευδοκράτους, οι οποίοι ελέγχουν εξονυχιστικά τους προσερχόμενους πιστούς, υποβάλλοντας σε έλεγχο με ανιχνευτές μετάλλων τους ιδίους και εξετάζοντας σχολαστικά τα αντικείμενα που μεταφέρουν.

    Εξάλλου, χθες κατά την είσοδο των πιστών στο προαύλιο του ναού, άνδρες της λεγόμενης αστυνομίας προβαίνουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους με τη χρήση μηχανήματος ανιχνευτών μετάλλων.

    Σε αντίθεση με πέρσι, οι κατοχικές δυνάμεις επέτρεψαν στους πιστούς να εισέρχονται με την άφιξή τους στο ναό.

    Πέρσι οι κατοχικές επέτρεψαν την είσοδο στο ναό μετά τις 4.30.

    Οπως και πέρσι στο δρόμο που διέρχεται μπροστά από το ναό, δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων.

    Κυπριακή Δημοκρατία-Διεθνής Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, με την υποστήριξη της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αναβαθμίστηκε σε πλήρες μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (ΔΕΣΙ) παρά τις τουρκικές προσπάθειες για αποτροπή της αναβάθμισης.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά στη σύνοδο της ΔΕΣΙ, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, διευκρινίζοντας ότι τα δύο προηγούμενα έτη η Κύπρος συμμετείχε με το καθεστώς του παρατηρητή.

    Αναφέρεται ότι ''παρά τις προσπάθειες της τουρκικής αντιπροσωπείας να αποτραπεί η αναβάθμιση του καθεστώτος της Κύπρου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την ένταξη της Κύπρου'' και σημειώνεται ότι ''καθοριστικής σημασίας για την έγκριση της κυπριακής υποψηφιότητας ήταν η υποστήριξη της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας''.

    ΕΣΚ - Σεμινάριο - Ο ρόλος της Κύπρου στη Μέση Ανατολή

    Ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρα μεταξύ των κρατών της νοτιοανατολικής Μεσογείου τονίστηκε στο χθεσινό πρώτο σκέλος του σεμιναρίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας υπό τον τίτλο ''Κύπρος, το νέο σύνορο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο'', που πραγματοποιείται στη Δημοσιογραφική Εστία, με τη συμμετοχή Κυπρίων και Ευρωπαίων δημοσιογράφων τηλεοπτικών σταθμών.

    Σε ομιλία της στο σεμινάριο, η Κλεμεντίνη Διακομανώλη, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τόνισε πως ειδικότερα με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας η Κύπρος μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής.

    Η πολιτική γειτονίας, είπε η κ. Διακομανώλη, θα παράσχει νέες ευκαιρίες για το εμπόριο, τις επενδύσεις, αλλά και για συνεργασία σε σημαντικά θέματα που άπτονται της σφαίρας των εσωτερικών θεμάτων και δικαιοσύνης.

    Η νέα πολιτική προσφέρει στους γείτονες της Κύπρου ένα ρόλο στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, παρατήρησε.

    [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διορισμός Θέμη Θεμιστοκλέους

    Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώνει το διορισμό από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 του Θέμη Θεμιστοκλέους ως νέου Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο.

    Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληροφορεί τα ΜΜΕ ότι ''από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 ο κ. Θέμης Θεμιστοκλέους έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέος Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο''.

    [08] (Κ) Ευρωβουλή - Αζερμπαϊτζάν - Κασουλίδης

    Με παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου τη συνδρομή είχε ζητήσει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, η Ευρωβουλή ανέβαλε την έγκριση της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν, αποδοκιμάζοντας με αυτό τον τρόπο την πτήση αεροσκάφους της χώρας αυτής προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα.

    Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ερχόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο ήταν εγγεγραμμένο θέμα έγκρισης από το Κοινοβούλιο αεροπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν. Παρόμοιες συμφωνίες που αφορούν τη Γεωργία και το Λίβανο προορίζονται επίσης προς έγκριση.

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, για τη μεγάλη υποστήριξη των απόψεών της σχετικά με την αντιδήλωση και γενικότερα με την αντιμετώπιση της τουρκικής δήλωσης περί μη αναγνωρίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση του θέματος στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ''η βρετανική Προεδρία θα έχει καταγράψει τις αντιδράσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα τις αξιολογήσει σωστά και, όταν θα υπάρξει η νέα συζήτηση στις 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ΚΟΡΕΠΕΡ, θα επιτευχθεί εκείνη η αναγκαία ομοφωνία, έτσι ώστε η αντιδήλωση έναντι της δήλωσης της Τουρκίας, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, να υιοθετηθεί''.

    [10] (K) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Ενταξιακές - ΕΕ

    Καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να περιμένει κάτι περισσότερο από την Τουρκία αφού η Αγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ισχυρίστηκε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είπε ότι η χώρα του θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σε σημερινές δηλώσεις, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είπε ότι είναι λίγες οι χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΗΕ - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί την προσεχή Δευτέρα για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη 2η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Κύριο θέμα της Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 9 Σεπτεμβρίου, είναι η συνεργασία των Κοινοβουλίων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να έχει συναντήσεις με Προέδρους άλλων Κοινοβουλίων.

    [12] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας.

    Τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

    Οπως ανέφερε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, «η Επιτροπή εξέφρασε σοβαρό προβληματισμό σχετικά με τη συνεχή ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου και των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων από την παράταση του φαινομένου για μακρό χρονικό διάστημα».

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 2/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4544               0,4571
    Λίρα Αγγλίας              0,8352               0,8402
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 2/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 2/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4146            0,4179
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3476            0,3503
    Δολάριο Καναδά                  0,3832            0,3862
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0733            0,0738
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0614            0,0618
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3698            0,3727
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος -Κατεχόμενη Μόρφου- Λειτουργία στον Αγιο Μάμα

    Με τους ελέγχους από τις κατοχικές δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων προσκυνητών, που μετέβησαν χθες και σήμερα στην κατεχόμενη Μόρφου για να παραστούν στον εσπερινό και στη λειτουργία στον εορτάζοντα ναό του Αγίου Μάμαντος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ''το κατοχικό καθεστώς του κ. Ταλάτ έδειξε και πάλιν το πραγματικό του πρόσωπο και αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι δεν σέβεται τις όποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει''.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ''έγινε έλεγχος ατομικός για κάθε έναν από τους πιστούς που επισκέφθηκαν χθες το Αγιο Μάμα, ενώ καμμία τέτοια πράξη δεν έγινε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα''.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.033.784,43
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,89     1,31    934.824,00
    FTSE/CySE 20                           440,65     1,26    722.606,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.318,13     1,23    719.304,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.046,54     2,10     17.477,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          997,95    -0,12     41.651,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.307,92     1,26    736.781,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.368,88     1,29    595.429,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.123,98     2,04      1.481,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            969,55     0,37    183.776,41
    FTSE Med (01/8/2005)                 8.157,29     1,02
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [16] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)

    Δεν έχουν φανεί ακόμη σε ανησυχητικό βαθμό επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής (ΚΤ) Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να επιταχυνθεί η μελέτη που γίνεται σε σχέση με τη μερική αντιμετώπιση των επιπτώσεων».

    «Αν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και μάλιστα σε ποσοστά όπως είναι τα σημερινά, που σχεδόν έχει διπλασιαστεί η τιμή του στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αναπόφευκτα οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς», είπε ο κ. Χριστοδούλου, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, η οποία αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας.

    Τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

    [17] (Κ) Πρωτόκολλο - Μάτσης - Επιτροπή

    O Kύπριος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, υπέβαλε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερώτηση που αφορά στο συνεχιζόμενο εμπάργκο που παρανόμως εφαρμόζει η Τουρκία σε βάρος πλοίων και αεροσκαφών, τα οποία συνδέονται καθ οιονδήποτε τρόπο με την Κυπριακή Δημοκρατία ή/και φέρουν την σημαία της.

    Ως μια από τις αφορμές για την υποβολή του ερωτήματος είναι η απαγόρευση από μέρους των τουρκικών Αρχών να επιτρέψουν στις 6 και 7 Αυγούστου, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, τον ελλιμενισμό του πλοίου Hans Scholl να προσεγγίσει σε τουρκικά λιμάνια, επειδή η διαχείριση του εν λόγω πλοίου γίνεται μέσω του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία Chemikalien Seetransport GmbH και το πλοίο ενεργούσε για λογαριασμό της εταιρείας ΒP εφόσον μετέφερε δικά της προϊόντα.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, η τουρκική ενέργεια συνιστά παραβίαση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και των ευρωπαϊκών και λοιπών διεθνών κανόνων περί ελεύθερης ναυσιπλοΐας και εμπορίου. Στρέφεται, επίσης, όπως αναφέρει, εναντίον κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και σε βάρος των συμφερόντων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Μάτσης ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληροφορηθεί σχετικά με το πως θα εκφράσει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Κυπριακή Δημοκρατία και αν είναι έτοιμη να εισηγηθεί μέτρα κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η χώρα αυτή δεν τερματίσει το εμπάργκο που επιβάλλει σε βάρος πλοίων και αεροσκαφών, τα οποία συνδέονται καθ οιονδήποτε τρόπο με την Κυπριακή Δημοκρατία ή φέρουν τη σημαία της.

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής θεωρεί ότι το εν λόγω θέμα είναι εκ των πραγμάτων αρρήκτως συνδεδεμένο με την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, καθώς και με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου σημαίνει εκ των πραγμάτων και τερματισμό του τουρκικού εμπάργκο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Μάτσης.

    Η ερώτηση αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου (26-29) και λίγο πριν την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας. (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ)

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αναστρέφοντας έτσι την πτωτική πορεία που ακολουθεί στις τρεις τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωταγωνιστούν στην άνοδο της αγοράς, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,26% και έκλεισε στις 1.307,92 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,31% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,89 μονάδες. Το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είχε ως αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να ξεπεράσει ελαφρώς το ένα εκατομμύριο λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,26% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 440,65 μονάδες.

    [19] (Κ)Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Διευκρινιστική δήλωση

    Η κυβέρνηση δεν θα αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου για να προχωρήσει στο διορισμό ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής, αλλά θα το πράξει το συντομότερο δυνατόν στη βάση των ενδιάμεσων πορισμάτων που θα εκδίδει η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, σημειώνει σε διευκρινιστική δήλωσή του σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως αναφέρει ο κ. Χρυσοστομίδης για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, δηλώνει ότι ισχύουν τα όσα έχει «πει τις προηγούμενες μέρες όσον αφορά το χρόνο του διορισμού της ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής ότι δηλαδή δεν θα αναμένουμε να συμπληρωθεί πλήρως η έρευνα για τα αίτια, την οποία διεξάγει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων υπό τον κ. Ακριβό Τσολάκη και να εκδοθεί η τελική της έκθεση''.

    [20] (Κ) ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών - Ιακώβου

    Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία από τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που ολοκλήρωσε σήμερα το απόγευμα τις διήμερες εργασίες του στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, έχει εξασφαλιστεί ένα κείμενο δήλωσης σαφώς βελτιωμένο όσον αφορά την αντιδήλωση της ΕΕ στη διακήρυξη της Τουρκίας κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι κυπριακές θέσεις στο διήμερο Ατυπο Συμβούλιο έτυχαν μεγάλης υποστήριξης.

    Πρόσθεσε ότι το κείμενο θα παραπεμφθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, όπου αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

    [21] (Κ) Ρεν - Τουρκία - Κυπρος - Πρωτόκολλο

    Η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ''κόκκινη γραμμή'' για την ΕΕ και δεν είναι θέμα διαπραγματεύσεων, τόνισε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν.

    ''Είναι ξεκάθαρα μια κόκκινη γραμμή για την ΕΕ και δεν είναι θέμα διαπραγματεύσεων'', ανέφερε, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ρεν σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου πραγματοποιείται η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    [22] (Κ) ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ - Τζακ Στρο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, του οποίου η χώρα ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ότι ταυτόχρονα με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού και μια σειρά από σχετικά ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση του διήμερου Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο κ. Στρο είπε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται στην ίδια βάση οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ακριβός Τσολάκης - Συνάντηση

    Σε καλό δρόμο βαίνουν οι έρευνες της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων όσον αφορά την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της, Ακριβός Τσολάκης.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Τσολάκης είπε πως ''αξιολόγηση δεν υπάρχει αυτή την στιγμή - γιατί όπως γνωρίζετε δεν επεκτείνομαι στο θέμα αυτό - αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο''.

    [24] (Κ) Ελλάδα - ΕΔΕ για αεροπορικό δυστύχημα - Πόρισμα

    Ευθύνες σε δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας, οι οποίοι ελέγχονται για πειθαρχικά και μόνο παραπτώματα, καταλογίζει το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε με εντολή του διοικητή της ελληνικής ΥΠΑ Δημήτρη Σταμάτη, για την υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας με τη συντριβή του αεροσκάφους της Helios.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, καταλογίζονται ευθύνες σε δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας βάρδιας, οι οποίοι κατά την είσοδο του μοιραίου αεροσκάφους στο FIR Αθηνών, δεν προέβησαν αμέσως σε φωνητική αναγνώριση, σύμφωνα με τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας, αλλά αρκέστηκαν στην οπτική και μηχανική ταυτοποίηση του αεροσκάφους.

    [25] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ - Δηλώσεις - NTV

    Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί ένα χρονοδιάγραμμα πλήρους εφαρμογής του πρωτοκόλλου προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, σημείωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις από το Νιούπορτ της Ουαλίας προς τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο κ. Ιακώβου επεσήμανε πως η Τουρκία με τη διακήρυξή της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία δημιούργησε πρόβλημα στην εικόνα της Τουρκίας.

    [26] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Αναγνώριση

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντούστ-Μπλαζί επέμεινε σήμερα προς τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ για την αναγκαιότητα όπως η Τουρκία αναγνωρίσει την Κύπρο, χωρίς πάντως να απειλήσει για παρεμπόδιση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Του ανέφερα ότι εύχομαι...να μπορέσει να υπάρξει μια αναγνώριση της Κύπρου'', εξήγησε ο κ. Ντουστ-Μπλαζί, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της Γαλλίας να επιτύχει μαζί με τους εταίρους της στην ΕΕ να υπάρξει υιοθέτηση μια δήλωσης που να απαντά στην άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 2 September 2005 - 17:49:25 UTC