Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Πούτιν - Κυπριακό - Οικονομία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Καϊμακλί - Αποναρκοθέτηση - ΗΕ
  • [05] (Κ) Επιτετραμένη ΗΠΑ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [06] (Κ) Τσέχος ΥΦΕΞ - Ζακχαίος - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Αντιδήλωση ΕΕ
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Κουμουτσάκος - Τουρκία - Προεδρία ΕΕ
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [13] (K) ''Κύπρια 2005'' - Yann Arthus Bertrand - Αεροφωτογραφίες
  • [14] (Κ) ''Κύπρια 2005'' - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - ''Ερωφίλη''
  • [15] (Κ) ''Κύπρια 2005'' - Ορχήστρα Moravian - Κύπρος Μάρκου
  • [16] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος
  • [17] (Κ) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Πούτιν - Κυπριακό - Οικονομία

    Η Ρωσία παραμένει σταθερή στη θέση της για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσει να επιδιώκει λύση για το καλό όλων των Κυπρίων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Χαλκιδική με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Σε δηλώσεις πριν το δείπνο εργασίας που παρατέθηκε προς τιμήν του ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι οι θέσεις Ρωσίας - Ελλάδας για το Κυπριακό είναι ''παραπλήσιες'', ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της αναφορικά με την ''εποικοδομητική στάση που έχει στο ζήτημα της ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Πρόσφατα φιλοξένησα στη Ρωσία τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και συζητήσαμε αρκετά διεξοδικά το Κυπριακό. Τώρα θα ήθελα μαζί σας να 'τσεκάρουμε τα ρολόγια' μας σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Τις θέσεις μας απέναντι στο θέμα των Ηνωμένων Εθνών τις γνωρίζετε καλά. Θα επιδιώκουμε και στο μέλλον, για το καλό όλων των Κυπρίων, να λυθεί αυτό το θέμα'', είπε.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συζήτηση στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) του περιεχομένου της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση της βρετανικής Προεδρίας στο θέμα αυτό, η κατάσταση στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι συμφωνίες της Δημοκρατίας με την Αίγυπτο για διερεύνηση και συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και για τα εκλογικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, για τις έρευνες σχετικά με τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό Αττικής, για τη διαδικασία παραχώρησης κρατικών υποτροφιών και για το εμπόριο φαρμάκων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Σκάνδαλο με τις υποτροφίες'', ότι μυστήριο καλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας παραχωρεί τις υποτροφίες του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών της Ελλάδας και ότι δεν έχουν τύχει οιασδήποτε ενημέρωσης οι γονείς των υποψήφιων υποτρόφων, οι οποίοι θέτουν ζητήματα αδιαφάνειας και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς, ο οποίος με άλλους Βουλευτές του κόμματός του, επισκέφθηκε χθες τα ελληνικά σχολεία του Ριζοκαρπάσου, κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να λειτουργήσει και Λύκειο στο κατεχόμενο χωριό, έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο διάσπασης των εγκλωβισμένων οικογενειών.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Σσ... το κράτος κοιμάται'', γράφει ότι ταξιτζήδες στο αεροδρόμιο Πάφου έστειλαν πελάτη στο νοσοκομείο και ότι επιβάτης που αφίχθηκε στο αεροδρόμιο από τη Ρωσία στις 28 Αυγούστου και ζήτησε να μεταφερθεί με ταξί στο Πέρα Χωριό Νήσου διαφώνησε για τη χρέωση που του επιβλήθηκε και, όταν θέλησε να τους καταγγείλει στην Αστυνομία, ξυλοκοπήθηκε και τραυματισμένος κατέληξε στο νοσοκομείο. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι εταιρείες πετρελαιοειδών πραγματοποιούν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Καμπανάκι για σχολικές καντίνες'', γράφει πως οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των τροφίμων στις σχολικές καντίνες, Σύνδεσμοι Γονέων, διατροφολόγοι, παιδίατροι και διαιτολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι οι μαθητές δεν είναι ασφαλείς ως προς το τί τρώγουν και τί πίνουν στα σχολεία. Από τους διαχειριστές των καντίνων, σύμφωνα με την εφημερίδα, παραβιάζονται οι εγκεκριμένοι κανονισμοί και ο κατάλογος των ειδών που διαθέτουν προς πώληση στους μαθητές. Αλλού γράφει ότι ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου προειδοποιεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να καταβάλει σοβαρό πολιτικό κόστος, εάν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές διεξαχθούν χωρίς να έχουν κατοχυρωθεί τα εκλογικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που ζουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Κάθοδος κολοσσών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες προχωρούν σε αυτόνομη κάθοδο στην Κύπρο, καταργώντας τους αντιπροσώπους τους στο νησί και ότι αυτόνομα θα λειτουργεί και η MSD ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων εταιρειών και διακόπτοντας την πολυετή συνεργασία της με κυπριακή εταιρεία. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου των 121 επιβατών και μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας ''Helios'' που συνετρίβη στο όρος Γραμματικό της Αττικής, όλα τα θύματα είχαν εισπνεύσει δηλητηριώδες αέριο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Υποθηκεύουν την αναγνώριση'' γράφει ότι το Λονδίνο έχει διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη διασύνδεση της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'', όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει το Λονδίνο τα τελευταία 24ώρα επικεντρώνονται στην προσπάθεια διασύνδεσης της αναγνώρισης με την επίλυση του Κυπριακού, όπως και με παράλληλη αποσύνδεση της από την ευρωπαϊκή τροχιά της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι οι κάμερες παρακολούθησης οδηγών στήθηκαν και αρχίζουν δουλειά σε κομβικά σημεία της ελεύθερης Κύπρου.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Ακόμα και Βέτο εισηγείται ο Αναστασιάδης'', γράφει ότι την άσκηση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του δικαιώματος του βέτο, σε σχέση με την έναρξη του ενταξιακού διαλόγου ΕΕ Τουρκίας ζητεί τώρα ο ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι καθοριστικοί προδιαγράφονται οι επόμενοι μήνες για τον προσδιορισμό μέσω γεωτρήσεων των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, από τις οποίες θα διαφανεί κατά πόσο το νησί μας θα καταταγεί στον κατάλογο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η φροντίδα του καρκίνου κρατείται όμηρος'', γράφει ότι μία 42χρονη ασθενής που πάσχει από καρκίνο αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη χημειοθεραπεία της για ένα μήνα, διότι το Υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά της για τη χορήγηση σε αυτή από τον ιατρό της του απαραίτητου φαρμάκου, το οποίο στοιχίζει 2.500 λίρες το μήνα. Αλλού γράφει ότι η Δημοτική και Προδημοτική Εκπαίδευση άνοιξε χθες τις πόρτες της σε χιλιάδες παιδιά, σηματοδοτώντας την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Η Κύπρος αυξάνει την πίεση'' γράφει ότι αυξάνονται οι πιέσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία στο ζήτημα της άρνησης της Τουρκίας να την αναγνωρίσει και ότι χθες η Κύπρος εισηγήθηκε τη σύγκληση μιας έκτακτης υπουργικής συνόδου της ΕΕ για να συζητήσουν το θέμα, μια εβδομάδα πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής της Κύπρου για την Εξωτερική Αναπτυξιακή Βοήθεια για τα έτη 2006-2010.

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'', κάτω από τον τίτλο ''Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω'', γράφει στο κύριο θέμα πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της νυν κυβέρνησης για την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία και για την κατάσταση στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά υπεύθυνες είναι και οι κυβερνήσεις από την περίοδο της προεδρίας Γιώργου Βασιλείου και μετά. Αλλού γράφει ότι με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για το Δημοκρατικό Συναγερμό τον Αύγουστο του 2005, αναδεικνύεται πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 28,28% και δεύτερο το ΑΚΕΛ με 28,1%. Αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουλίου 2005 έδιδε στο ΔΗΣΥ 21%.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Καραμανλής - Πούτιν - Κυπριακό - Οικονομία

    Η Ρωσία παραμένει σταθερή στη θέση της για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχίσει να επιδιώκει λύση για το καλό όλων των Κυπρίων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες στη Χαλκιδική με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Σε δηλώσεις πριν το δείπνο εργασίας που παρατέθηκε προς τιμήν του ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι οι θέσεις Ρωσίας - Ελλάδας για το Κυπριακό είναι ''παραπλήσιες'', ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της αναφορικά με την ''εποικοδομητική στάση που έχει στο ζήτημα της ανάπτυξης των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Πρόσφατα φιλοξένησα στη Ρωσία τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και συζητήσαμε αρκετά διεξοδικά το Κυπριακό. Τώρα θα ήθελα μαζί σας να 'τσεκάρουμε τα ρολόγια' μας σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Τις θέσεις μας απέναντι στο θέμα των Ηνωμένων Εθνών τις γνωρίζετε καλά. Θα επιδιώκουμε και στο μέλλον, για το καλό όλων των Κυπρίων, να λυθεί αυτό το θέμα'', είπε.

    Από την πλευρά του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη ''σταθερή, αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για οριστική, συνολική και δίκαιη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος''.

    Εκτός από το Κυπριακό, στη διάρκεια του δείπνου συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο τομέας της ενέργειας και των υψηλών τεχνολογιών, θέματα στα οποία διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων.

    Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία

    Αυτό που πράττει η Βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η αναζήτηση ενός κειμένου του οποίου η φρασεολογία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ίδιας της Προεδρίας, ίσως και της Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αντιρρήσεις άλλων κρατών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Αναφερόμενος στη μη επίτευξη συμφωνίας στην ΚΟΡΕΠΕΡ στο θέμα της αντιδήλωσης προς την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια της κυπριακής πλευράς για μια σαφή και κατηγορηματική αντιδήλωση, και τόνισε πως συλλογική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να υπερασπιστεί τις αρχές και τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η λειτουργία της.

    Εκανε ακόμη λόγο για ''σκλήρυνση των βρετανικών θέσεων'' όσον αφορά την αντιδήλωση, την οποία αποδίδει στην ''εμμονή και τις παραστάσεις εκ μέρους της Τουρκίας'', τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να επιζητείται η συναίνεση της Τουρκίας για τη δήλωση της ΕΕ, και πως το λάθος που κάνει η Βρετανία είναι να συμπεριφέρεται στην Τουρκία σαν να ήταν ήδη μέλος.

    ''Ξεχνά ότι χρειάζεται ομοφωνία για να υιοθετηθεί η δήλωση και από την άλλη χρειάζεται ομοφωνία για να υιοθετηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη συζήτηση, είπε ότι υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά έναν από τα σημεία ιδίως το σημείο εφαρμογής του πρωτοκόλλου και όσον αφορά την αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ''η Βρετανική Προεδρία δεν μας έχει κάνει ακόμα κοινωνούς των σκέψεών της, ούτε των επαφών της με τη Γαλλία και εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο αντιδήλωσης στο τραπέζι''.

    Ολι Ρεν - Τουρκία - ΕΕ

    Στόχος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πρέπει να είναι η ένταξή της στην ΕΕ, όμως το αποτέλεσμα παραμένει ανοικτό, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Βιένη ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Ολι Ρεν, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε ένας αυτοματισμός για την ένταξη.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, εφόσον η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις.

    Ο ίδιος υπολογίζει σε μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις ενώ λόγος για ένταξη θα μπορεί να γίνεται, όπως είπε, ίσως σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια.

    Οπως επισήμανε ο κ. Ρεν, η διαδικασία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι τουλάχιστον τόσο σημαντική όσο και το αποτέλεσμα, μια και με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία που θέλουν να μεταρρυθμίσουν τη χώρα στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων, κάτι που θα συνέβαλλε στην ασφάλεια και σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη.

    ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Τουρκία - Αντιδήλωση

    Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και τα μέλη της Ενωσης έχουν συμφωνήσει πάνω στις αρχές της αντιδήλωσής τους στη διακήρυξη της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν έχουν ακόμη πετύχει συναίνεση πάνω στις λεπτομέρειες του κειμένου.

    ''Είμαστε σύμφωνοι πάνω στις αρχές'', δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές της βρετανικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι ''θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις κατά τις επόμενες ημέρες'' και ότι ''οι εντατικές επαφές μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της κυπριακής κυβέρνησης θα συνεχιστούν''.

    Οσον αφορά την προχθεσινή συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, οι πηγές ανέφεραν ότι ''ελπίζαμε πάρα πολύ ότι θα υπήρχε συμφωνία. Στο τέλος δεν έγινε αυτό και θα συνεχίσουμε να συζητούμε. Νομίζω ότι δεν έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Θα βρούμε διέξοδο. Το τι ακριβώς θα γίνει δεν είμαστε βέβαιοι, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών μελών'', πρόσθεσαν.

    Χριστόφιας - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε χθες ότι εάν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειες των κρατών να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη και να διασφαλίσουν την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από την αυστηρή συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ομιλία του στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων με θέμα ''Κοινοβούλια και Πολυμερής Συνεργασία αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του 21ου αιώνα'', στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως η δέσμευση αυτή πρέπει να κατευθύνει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση από μακρού υφισταμένων διεθνών προβλημάτων, όπως η συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι το σύστημα που κτίστηκε πάνω στα ερείπια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου έθεσε τα Ηνωμένα Εθνη και το Χάρτη τους στο επίκεντρό του, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως ''η ωμή πραγματικότητα όμως είναι ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σ αυτά τα πλαίσια συχνά δεν εφαρμόζονται και το διεθνές δίκαιο υπονομεύεται συνεχώς, μέσω της επιδίωξης στενών εθνικών συμφερόντων και της χρήσης στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος από μέρους ισχυρών κρατών''.

    ''Κατά συνέπεια'', τόνισε, ''αν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειες των κρατών να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη και να διασφαλίσουν την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από την αυστηρή συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Το καθήκον μας ως Κοινοβουλευτικών Αντιπροσώπων, ως των πιο άμεσων αντιπροσώπων του λαού'', συνέχισε, ''είναι να μην φεισθούμε προσπαθειών για να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις ενεργούν συλλογικά για να επαναβεβαιώσουν το κύρος των Ηνωμένων Εθνών και την υπεροχή του διεθνούς δικαίου''.

    Λονδίνο - Στρο - Ομιλία - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο δήλωσε ότι θα πρέπει να αφεθεί να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας και παράλληλα η ΕΕ να βοηθήσει τα μέρη στην Κύπρο να αναζωογονήσουν τις, υπό τον ΟΗΕ, προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε πως θα προτιμούσε η Τουρκία να μην εξέδιδε τη δήλωσή της στην οποία αναφέρει πως η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Τζακ Στρο προειδοποίησε για «τρομερές», όπως τις χαρακτήρισε, επιπτώσεις για την επιβίωση των μουσουλμάνων αν η ΕΕ δεν εντάξει την Τουρκία στους κόλπους της.

    Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Ερευνών για θέματα Δημόσιας Πολιτικής στο Λονδίνο, ο κ. Στρο είπε ότι καλωσορίζοντας την Τουρκία στην ΕΕ «θα αποδείξουμε ότι οι δυτικές και ισλαμικές κουλτούρες μπορούν να ανθήσουν μαζί ως συνέταιροι μέσα σε ένα μοντέρνο κόσμο. Το αντίθετο είναι πολύ τρομερό για να το σκεφτούμε», είπε.

    Εκπρόσωπος - Επιστολή ΔΗΣΥ - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση επιστολής του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στα πλαίσια της ΕΕ, δήλωσε ότι ''δεν ανέμενε κανείς ότι θα δημοσιευόταν η επιστολή αυτή, γιατί ήταν ανάληψη υποχρέωσης του ΔΗΣΥ στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο να υποβάλει γραπτώς απόψεις, τις οποίες δεν υπέβαλε προφορικώς μετά τη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου''.

    ''Πιθανόν να είναι τυχαίο ότι δημοσιοποιήθηκε ή και απεστάλη η επιστολή με ημερομηνία 6/9/05 κατά τη διάρκεια της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Ομως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συγκεκριμένη επιστολή απεστάλη μετά που είχαν αρχίσει οι διεργασίες στην ΚΟΡΕΠΕΡ και μετά που έγινε ακόμη και η σύνοδος στο Νιούπορτ της Ουαλίας'', ανέφερε.

    ''Ας σημειωθεί η επιλογή του χρόνου της συγγραφής της επιστολής αυτής'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως αντίγραφό της απεστάλη στον Υπουργό Εξωτερικών και πως ''προσπάθεια της δικής μας πλευράς είναι να υπάρξει μια σαφής και κατηγορηματική αντιδήλωση εκ μέρους της ΕΕ προς τη δήλωση της Τουρκίας η οποία αποτελεί πρόκληση εναντίον του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών και να δοθεί μια πολιτική απάντηση στην Τουρκία όσον αφορά τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλαμβάνει έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ και κυρίως την υποχρέωση να εφαρμόσει όλα όσα αναλαμβάνει να εφαρμόσει''.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ''την τακτική της Τουρκίας να αναλαμβάνει υποχρεώσεις, τις οποίες στο τέλος να μην εφαρμόζει για σκοπούς δικούς της είτε για εσωτερική κατανάλωση είτε για άλλους λόγους, εν πάση περιπτώσει λόγω μιας πολιτικής που ακολουθεί, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μια από αλαζονεία και από την άλλη αναμένει να πάρει τα πάντα χωρίς να προβεί σε οποιεσδήποτε υποχωρήσεις έναντι των αρχών που πρέπει να διέπουν την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος -Επιστολή - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην οποία υπογραμμίζει ότι η 3η Οκτωβρίου δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επανασυνδέσει την ουσία του Κυπριακού με ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό για την Τουρκία οδικό χάρτη, για υλοποίηση των προνοιών του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης αλλά και με ταυτόχρονο διάλογο για εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης μέσα στα ίδια χρονικά πλαίσια, με την εμπλοκή της ΕΕ και του ΟΗΕ.

    ''Αν αφεθεί η 3η Οκτωβρίου αναξιοποίητη, με επικέντρωση της προσοχής μας αντί στην ουσία σε θέματα μόνο πρωτοκόλλων και διαδικασιών, θα οδηγήσουμε τη λύση του Κυπριακού σε βάθος χρόνου με ορατούς τους κινδύνους για διαιώνιση μιας απαράδεκτης κατάστασης που όσο ο χρόνος περνά, εμπεδώνεται'', δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης σε σημερινή διάσκεψη Τύπου.

    Στην επιστολή σημειώνεται ότι η επικέντρωση της μέγιστης των προσπαθειών της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η συμπερίληψη τέτοιων όρων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ που να δεσμεύουν την Τουρκία για πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου μέσα σε σύντομα, τακτά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Επίσης να δεσμεύουν την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά και θετικά μέσα στα ίδια σύντομα τακτά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι ο ΔΗΣΥ δεν διαφωνεί με την ορθότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, και συνεχίζει ''χωρίς να διαφωνούμε με την ορθότητα της πολιτικής αυτής, κρίνουμε εντούτοις πως η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας θα πρέπει να συναρτάται και με την όλη ευρωπαϊκή συμπεριφορά της''.

    Μητσόπουλος - Βρετανική Προεδρία ΕΕ - Δηλώσεις Εκπροσώπου

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Τάσος Μητσόπουλος εξέφρασε χθες την έντονη δυσφορία του κόμματος για τη στάση που τηρεί η Βρετανία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, στο θέμα της αντιδήλωσης προς τη μονομερή διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσφορία μας για την όλη στάση της Μεγάλης Βρετανίας η οποία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και το ρόλο της ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ'', είπε ο κ. Μητσόπουλος σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι προκαλούν ''έκπληξη'' χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη με τις οποίες σχολίαζε την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 6/9/2005 στην οποία καταγράφονται οι θέσεις της παράταξης ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Αντί να σχολιάσει το περιεχόμενο της παρέμβασης και τη στήριξη που η αντιπολίτευση παρέχει στην προσπάθεια της κυβέρνησης, επέλεξε ατυχώς να ασχοληθεί με θέματα διαδικασίας και ημερομηνιών'', είπε ο κ. Μητσόπουλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ''δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συγκεκριμένη επιστολή απεστάλη μετά που είχαν αρχίσει οι διεργασίες στην ΚΟΡΕΠΕΡ και μετά που έγινε ακόμη και η σύνοδος στο Νιούπορτ της Ουαλίας''.

    ΔΕΑ - Συνάντηση - Προϋπολογισμός - Πρόγραμμα εκταφών

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) συνήλθε χθες για να εξετάσει πληροφορίες όσον αφορά τον προϋπολογισμό που ετοιμάζει η Inforce, σε σχέση με την εφαρμογή του γενικού προγράμματος εκταφών, που αναμένεται να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

    Επίσης, ανασκόπησε τις προετοιμασίες για τη σύσταση ειδικού μηχανισμού δικοινοτικού χαρακτήρα, που θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση λειψάνων, με τη μέθοδο του DNA, που θα εκταφούν στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος εκταφών καθώς και των λειψάνων που έχουν ήδη εκταφεί και φυλάγονται, μέχρι την ίδρυση του ανθρωπολογικού εργαστηρίου από την Inforce.

    Η ΔΕΑ συζήτησε επίσης την παρούσα κατάσταση σε σχέση με το προτεινόμενο ανθρωπολογικό εργαστήρι στη νεκρή ζώνη.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σημερινή συνάντηση ήταν η 411η, με την οποία άρχισε και η 89η σύνοδος εργασίας, υπό την εκ περιτροπής προεδρία του Ε/Κ μέλους της ΔΕΑ Ηλία Γεωργιάδη.

    Μάτσης - ΜΚΕ Τουρκίας - ΕΕ - Κούρδοι - Ε/Κ

    Ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης θεωρεί ότι ο επαναπατρισμός των Κούρδων και άλλων εποίκων πίσω στους τόπους καταγωγής τους με τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμβάλει και στην επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους.

    Σε παρέμβασή του σε συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Μάτσης είπε ότι ο εποικισμός των κατεχομένων από την Τουρκία αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια για την επιστροφή των Ε/Κ στα σπίτια και τις περιουσίες τους, συνδέοντας έτσι το θέμα της επιστροφής με το θέμα του επαναπατρισμού των Κούρδων εποίκων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή, στη συζήτηση προσκεκλημένος ήταν ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, ο οποίος αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στην κουρδική αυτή περιοχή, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Μάτσης πρότεινε στην Επιτροπή να συσταθεί ομάδα Ευρωβουλευτών, οι οποίοι να μεταβούν στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας για να διαπιστώσουν επί τόπου τα προβλήματα και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Κούρδων.

    Αμερικανική πρεσβεία - Κύπρος - Βοήθεια - Κατρίνα

    Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε εκτίμηση για την προσφορά 50.000 χιλιάδων δολαρίων που έχει υποσχεθεί η κυπριακή κυβέρνηση ως βοήθεια για τα θύματα του τύφωνα Κατρίνα, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

    Οπως αναφέρεται, επιπρόσθετα πολλοί Κύπριοι ιδιώτες έχουν βρει τρόπους να εκφράσουν τη συμπάθεια και υποστήριξή τους προς αυτούς που βρίσκονται σε ώρα ανάγκης.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση μερικοί έχουν κάνει χρηματικές εισφορές στον Ερυθρό Σταυρό ή άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια, ενώ άλλοι έχουν αποστείλει επιστολές ή έχουν υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχτηκε στην Πρεσβεία.

    Χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψε και ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δρ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Συγγενείς

    Την ''κατηγορηματική διαβεβαίωση'' ότι θα εξιχνιαστούν τα αίτια του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, έδωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Με αφορμή τις εκδηλώσεις των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος στο Γραμματικό και τις χθεσινές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως τα αιτήματα των συγγενών είναι δικαιολογημένα, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να θυματοποιηθεί κανένας αθώος αλλά να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, αφού εξιχνιαστούν και τα αίτια του δυστυχήματος.

    Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως τα προβλήματα και την οδύνη των συγγενών, προσθέτοντας πως ''συμμετέχουμε στη θλίψη τους και ως κυβέρνηση και ολόκληρος ο κυπριακός λαός''.

    Υπουργός Παιδείας - Εναρξη σχολικής χρονιάς

    Μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των 121 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου, στο Γραμματικό, τηρήθηκε χθες σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία.

    Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στο Α' Δημοτικό Σχολείο Παλλουριώτισσας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε ότι η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει δυστυχώς με τη βαριά σκιά της αεροπορικής τραγωδίας. Σημείωσε παράλληλα ότι φέτος αρχίζει και η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    Οπως σημείωσε, ένα από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η μείωση του αριθμού των παιδιών της Α' Δημοτικού στους 25.

    Αναφορικά με το σχολείο Ριζοκαρπάσου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θα λειτουργήσουν κανονικά. ''Δεν είχα καμία καταγγελία για κανένα πρόβλημα και επομένως τους εύχομαι και αυτούς καλή χρονιά και εποικοδομητική εργασία'', πρόσθεσε.

    ''Η φετινή χρονιά έχει τα λιγότερα προβλήματα και αυτό οφείλεται και στους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις σχολικές εφορείες, στους Συνδέσμους γονέων, στους Διευθυντές, με τους οποίους είχα διάφορες συσκέψεις κατά τις οποίες μελετήσαμε κατά επαρχία όλα τα προβλήματα που μπορούσαν να υπάρξουν στα σχολεία μας, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστούν και να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε και νομίζω το έχουμε πετύχει'', είπε.

    Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Ριζοκάρπασο - Καρράς

    Η απουσία Λυκείου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο υπάρχει κίνδυνος να χωρίσει οικογένειες εγκλωβισμένων που διαμένουν στο κατεχόμενο χωριό ή να αφήσει τα παιδιά χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καρράς, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για να ασκηθούν πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς για επίλυση του θέματος αυτού.

    Ο κ. Καρράς μαζί με τους επίσης βουλευτές Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου και Γιώργο Γεωργίου επισκέφθηκαν χθες το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

    ''Η σχολική χρονιά για τους εγκλωβισμένους μας ξεκινά καλύτερα από πέρσι'', είπε ο κ. Καρράς, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βασική υποδομή για την εκπαίδευση των μαθητών.

    Σημείωσε όμως ότι οι μαθητές αναμένουν ακόμα τα βιβλία της σχολικής χρονιάς 2005-2006. ''Θα κάνουμε αύριο διαβήματα για να τα παραλάβουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα'', πρόσθεσε.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ - Παρέμβαση

    Στην ανάγκη για αποτελεσματική, ειλικρινή και ανεμπόδιστη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δράση των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων στις χώρες - μέλη της ΕΕ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνέρχεται στο Newcastle.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι μετά το τελευταίο τρομοκρατικό κτύπημα στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου, αναδεικνύονται επιτακτικά οι παράμετροι, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ΕΕ.

    Σημείωσε επίσης την ανάγκη για ''αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ένταξη των μουσουλμανικών κοινοτήτων στα κράτη μέλη, στην ευρύτερη κοινωνία και τις πολιτισμικές και πολιτικές αξίες της Ενωσης''.

    Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Κύπρος - Πετρέλαιο

    Με επιταχυνόμενους ρυθμούς προχωρεί η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας στην υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου για τη διερεύνηση, αξιολόγηση και πιθανή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    Εκτός των εξελίξεων στη συνεργασία με την Αίγυπτο, η οποία -σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα- διευρύνεται και επεκτείνεται στους τομείς της τεχνολογίας και του τουρισμού, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί και στις διαβουλεύσεις με άλλες γειτονικές της χώρες, όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

    Ο κ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις του χθες στο Υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε ως ''ιδιαίτερα παραγωγική'' την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αίγυπτο από όπου επέστρεψε σήμερα το πρωί, αφού στη διάρκειά της υπογράφηκε Πρωτόκολλο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ''στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας και του πετρελαίου'', όπως είπε ο Υπουργός Εμπορίου.

    Η Κύπρος θα ζητήσει και τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων και ελπίζει, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ότι ''μέχρι το Νοέμβριο ή και πιο ενωρίς θα είναι έτοιμη η συμφωνία συνεκμετάλλευσης (των κοιτασμάτων) για υπογραφή''.

    Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Διεθνής Εκθεση

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για τη Θεσσαλονίκη ως επίσημος προσκεκλημένος για να παραστεί στα εγκαίνια της 70ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα τελεστούν σήμερα το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την εκεί παραμονή του ο κ. Λιλλήκας θα επισκεφθεί το κυπριακό περίπτερο και θα έχει συναντήσεις και επαφές με τους εκπροσώπους των κυπριακών εταιρειών οι οποίες συμμετέχουν στην Έκθεση και προβάλλουν τα προϊόντα της παραγωγής τους.

    ΕΕ - Απασχόληση - Κύπρος

    Στο τέλος του 2004 το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο ανερχόταν στο 68,9% του πληθυσμού ηλικίας 15 - 64 ετών έναντι 63,3% που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

    Η απασχόληση στους άνδρες ήταν 79,8%, ποσοστό ψηλότερο κατά περίπου 7 μονάδες από το μέσο όρο στην κοινότητα. Στις γυναίκες, η απασχόληση ήταν 58,7%, έναντι 55,7% που ήταν ο μέσος όρος στην κοινότητα.

    Από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι πολλές χώρες που εμφανίζουν πολύ ψηλή απασχόληση (Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Βρετανία), είναι αυτές που έχουν μεγάλο ποσοστό εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Για παράδειγμα στην Ολλανδία θεωρείται ενεργός κάποιος που εργάζεται 8-10 ώρες την βδομάδα. Στο σύνολο της Κοινότητας το ποσοστό των εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ανερχόταν το 2004 σε 12,2%, ενώ το ρεκόρ το κατέχει η Ολλανδία με 33%. Η Κύπρος με 5,2% είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην ΕΕ και το χαμηλότερο η Ελλάδα με 2,6%.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος ΓΔ - Πτώση Δείκτη Κύριας και Παράλληλης Αγοράς

    Αντίθετη εικόνα παρουσίασαν χθες οι δύο βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες με το Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να κλείνει αρνητικά, ως αποτέλεσμα της μικρής υποχώρησης της Λαϊκής Τράπεζας, και το Γενικό Δείκτη να κλείνει θετικά, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για πέμπτη στη σειρά συνάντηση.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,14% και έκλεισε στις 1.349,68 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,17% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 92,32 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 901.000 λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συναλλαγές αξίας γύρω στις 560.000 λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 455,39 μονάδες.

    [04] (Κ) Καϊμακλί - Αποναρκοθέτηση - ΗΕ

    Αρχίζει την προσεχή Δευτέρα η αποναρκοθέτηση στην περιοχή Καϊμακλίου, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης της διαδικασίας αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Η διαδικασία της αποναρκοθέτησης θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), από το γραφείο Mine Action Centre, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [05] (Κ) Επιτετραμένη ΗΠΑ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της χώρας, είναι θέμα που αφορά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα η Επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζέιν Ζίμερμαν μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη.

    Ερωτηθείσα για τη θέση των ΗΠΑ ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Αμερικανίδα διπλωμάτης είπε ότι η χώρα της υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Αγκυρας στην ΕΕ.

    [06] (Κ) Τσέχος ΥΦΕΞ - Ζακχαίος - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, υπογράμμισε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Βλαντιμίρ Μιούλερ, ύστερα από επίσημες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο.

    Ο κ. Μιούλερ διαμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο που υπέγραψε για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου προς την κατεύθυνση αυτή.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Αντιδήλωση ΕΕ

    Σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υιοθετήσει μια αντιδήλωση ως απάντηση στην τουρκική μονομερή διακήρυξη περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Εχω σοβαρές αμφιβολίες πλέον κατά πόσον θα υιοθετηθεί η αντιδήλωση. Ομως έχω διαβεβαιώσει ότι η Κύπρος, πάντοτε μέσα στο πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, είναι πρόθυμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με σκοπό την υιοθέτηση μιας αντιδήλωσης που να προστατεύει και τα κυπριακά συμφέροντα'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση

    Στην εκτίμηση ότι η περίοδος μέχρι την 3η Οκτωβρίου θα είναι αρκετά δύσκολη για την Κυπριακή Δημοκρατία, κατέληξαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Στη συνάντηση ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τα θέματα που άπτονται της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της τουρκικής διακήρυξης περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διάφορα ενδεχόμενα σενάρια των επομένων τριών εβδομάδων, σχετικά με το θέμα αυτό αλλά και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 9/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4606               0,4633
    Λίρα Αγγλίας              0,8450               0,8500
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 9/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 9/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4160            0,4193
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3550            0,3578
    Δολάριο Καναδά                  0,3897            0,3928
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0732            0,0737
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3699            0,3728
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Κουμουτσάκος - Τουρκία - Προεδρία ΕΕ

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σήμερα ότι ''καμιά προεδρία δεν πρέπει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει, για την προβολή αμιγώς εθνικών πολιτικών επιλογών''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη συζήτηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή απάντηση στη μονομερή τουρκική δήλωση, καθώς και για τη στάση σε αυτήν της βρετανικής προεδρίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ''η αρχή της αμεροληψίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχή άσκηση της αποστολής της κάθε προεδρίας στην Ε.Ε''.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.502.789,19
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     93,25     1,01  1.276.369,95
    FTSE/CySE 20                           462,75     1,62  1.080.184,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.383,41     1,61  1.038.277,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.056,87     1,04     59.748,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.090,21     2,51    180.805,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.371,24     1,60  1.098.025,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.445,19     1,73    901.481,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.148,40     3,83     21.584,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            991,12     0,62    162.389,86
    FTSE Med (8/9/2005)                  8.227,93    -0,28
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Νέα σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών κερδών της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε νέο υψηλότερο επίπεδο διετίας - από τις 26/8/2003 - και τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να αγγίζει νέα υψηλότερη τιμή, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,01% και έκλεισε στις 93,25 μονάδες, ανεβάζοντας τα συνολικά του κέρδη από τις 2 Σεπτεμβρίου 2005 που ξεκίνησε ο νέο κύκλος ανόδου της αγοράς σε ποσοστό 5,1%.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,6% και έκλεισε στις 1.371,24 μονάδες, σημειώνοντας από τις 2 Σεπτεμβρίου συνολικά κέρδη 6,16% (79 μονάδες). Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,62% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 462,75 μονάδες.

    [13] (K) ''Κύπρια 2005'' - Yann Arthus Bertrand - Αεροφωτογραφίες

    Η Κύπρος αποτελεί τον επόμενο σταθμό της μακράς πορείας ανά τον κόσμο της έκθεσης αεροφωτογραφιών του Γάλλου φωτογράφου Yann Arthus Bertrand, ο οποίος όργωσε τον πλανήτη για 14 και πλέον χρόνια, απαθανατίζοντας χιλιάδες καταπληκτικές εικόνες, 120 από τις οποίες παρουσιάζονται από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου 2005 στη Λευκωσία στα πλαίσια του διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ ''Κύπρια 2005''.

    Ο Γάλλος φωτογράφος πραγματοποίησε τρεις επισκέψεις και στην Κύπρο, φωτογραφίζοντας τις ακτές, τους αρχαιολογικούς χώρους και παλιά μεταλλεία εξόρυξης χαλκού του νησιού.

    [14] (Κ) ''Κύπρια 2005'' - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - ''Ερωφίλη''

    Την ''Ερωφίλη'' του Γεωργίου Χορτάτση, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Κρητικού Θεάτρου το οποίο σηματοδοτεί την αυγή της νεοελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, στο πλαίσιο του διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ ''Κύπρια 2005''.

    Σκηνοθέτης της παράστασης αυτής είναι ο Βασίλης Νικολαϊδης, σκηνογράφος ο Νίκος Σαριδάκης και χορογράφος η Ερση Πήττα, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, τον οποίο βοήθησε στη χορωδιακή επεξεργασία και μουσική διδασκαλία η Χριστίνα Πλατάνια.

    [15] (Κ) ''Κύπρια 2005'' - Ορχήστρα Moravian - Κύπρος Μάρκου

    Με έντονη την κυπριακή παρουσία, η Φιλαρμονική Ορχήστρα ''Moravian'' Τσεχίας δίνει δύο συναυλίες στη Λευκωσία, στις 12 και 14 Σεπτεμβρίου 2005, στο πλαίσιο του διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ ''Κύπρια 2005''.

    Την ορχήστρα διευθύνει ο Κύπριος μαέστρος Κύπρος Μάρκου, ενώ στη συναυλία της 14ης Σεπτεμβρίου ο νεαρός Κύπριος σολίστ Νίκος Πίττας ερμηνεύει έργο του επίσης Κύπριου συνθέτη Φάνου Δρυμιώτη. Σολίστ στο πιάνο στη συναυλία της 12ης Σεπτεμβρίου είναι ο εξ Ελλάδος Βασίλης Βαρβαρέσος.

    [16] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος

    Η Κύπρος είναι μεταξύ των τριών κρατών με τα χαμηλότερα ποσοστά θετικής άποψης για το όφελος από την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για την Κύπρο που εκδόθηκε την άνοιξη φέτος και παρουσιάστηκε σήμερα από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας για τις ελεύθερες περιοχές, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 41%, όπως και στην Αυστρία, και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 40%.

    [17] (Κ) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κύπρος - Τουρκία

    Στην τακτική συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες παραπέμπεται, κατά πάσα πιθανότητα, το θέμα του καθορισμού της κοινής θέσης των "25" ως απάντηση στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι διαβουλεύσεις που έκανε χθες και σήμερα η βρετανική προεδρία για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου, δεν κατέληξαν σε προσέγγιση των απόψεων μεταξύ των κρατών μελών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 September 2005 - 17:49:23 UTC