Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη Συνεδρίας
  • [05] (Κ) Λεμεσός - Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005''
  • [06] (Κ) Αντιπρόεδρος Κομισιόν - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Βρετανοί πιλότοι - Κυπριακές Αερογραμμές - Εκπαίδευση
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία
  • [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [13] (Κ) Γεωργικά προϊόντα - Τιμές παραγωγής

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου τςη Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνεδρία, που θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την αντιδήλωση της Ενωσης στη δήλωση της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ολλανδός Εισηγητής - Τουρκία - Κύπρος - Πρωτόκολλο

    Η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης με όλα τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας πολύ σύντομα και όχι αργά στην πορεία των διαπραγματεύσεων της με την Ενωση, τόνισε χθες ο Ολλανδός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάμιελ Ερλινγκς.

    Ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο ετοιμασίας έκθεσης για το Πρωτόκολλο επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε τη λύπη του κόμματός του (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαρακτήρισε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με όλα τα νέα κράτη - μέλη ''μέγιστης σημασίας'' γιατί δεν αγγίζει μόνο τις σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας, αλλά την αξιοπιστία θεσμών της ΕΕ όπως την Τελωνειακή Ενωση.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Ερλινγκς σημείωσε ακόμη ότι και η ΕΕ όπως και τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να πιέσουν για μια λύση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ερλινγκς, ''όταν υπογράφεις ένα πρωτόκολλο το εφαρμόζεις κιόλας'', ενώ τόνισε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε το Ευρωκοινοβούλιο δεν αποδέχεται τη τουρκική θέση να μην επιτρέπει τον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια, αλλά και αρνείται τα δικαιώματα πτήσεων κυπριακών αεροσκαφών στον τουρκικό εναέριο χώρο.

    ''Ετσι θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε για μια πλήρη εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν και όχι πολύ αργά στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία γιατί λέμε ότι αυτό δεν αγγίζει την Κύπρο και την Τουρκία, αλλά και την αξιοπιστία της ΕΕ ως τέτοια'', τόνισε.

    Ο κ. Ερλινγκς ενόψει της ψήφισης στο Ευρωκοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα είπε πως ''πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διακήρυξη της Αγκυρας δεν αποτελεί μέρος'' του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Συνθήκης της Αγκυρας.

    Σημείωσε ακόμη αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξει νομικό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει σαφήνεια στο θέμα αυτό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει θα συζήσει νομική συμβουλή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ερωτηθείς αν το Ευρωκοινοβούλιο έχει τα μέσα να πείσει την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ερλινγκς είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει ''πολλή πολιτική πίεση γιατί στο τέλος της ενταξιακής διαπραγμάτευσης θα δώσουμε την έγκρισή μας, διαφορετικά η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί και νομίζω ότι όλοι το γνωρίζουν πολύ καλά στις Βρυξέλλες''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής σημείωσε πως υπάρχει περίπτωση το Ευρωκοινοβούλιο να μην επικυρώσει τη Πρωτόκολλο για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας.

    ο Κ. Ερλινγκς έγινε χθες το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Το απόγευμα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Στο διαπραγματευτικό πλαίσιο υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που πρόσθεσε η κυπριακή πλευρά, τα οποία σε συνδυασμό με την αντιδήλωση καθορίζουν τις σαφείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και έναντι της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η ευρωπαϊκή αντιδήλωση και το διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας έχουν την ίδια πολιτική και νομική σημασία και είναι αδύνατο να διαχωριστούν.

    ''Και οι δύο είναι ισόβαθμες αποφάσεις του ανωτάτου οργάνου της ΕΕ. Είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι λόγω της σημασίας της αντιδήλωσης ή λόγω του βάρους που δόθηκε, εάν δόθηκε, στην αντιδήλωση θα αγνοηθεί η αντιδήλωση σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Εχουν την ίδια πολιτική και νομική σημασία, είναι αδύνατο να διαχωριστούν. Είναι μια δέσμη αποφάσεων που καθορίζουν την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Επεσήμανε πως ''έχοντας δεμένη την Τουρκία στο άρμα της ΕΕ επιδιώκουμε τρόπους προώθησης των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού γιατί εκεί έχει τοποθετηθεί το κέντρο βάρους των προσπαθειών σε σχέση με τις ευρύτερες προσπάθειες που θα γίνονται από τα Ηνωμένα Εθνη''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η αντιδήλωση είναι νομικό ή πολιτικό κείμενο, είπε ότι είναι απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ και το ίδιο σημαντική πολιτική απόφαση όπως όλες οι αποφάσεις της ΕΕ.

    ''Εξαρτάται τί σημαίνει νομικό και τί μη νομικό κείμενο. Μια διεθνής σύμβαση είναι ένα νομικό κείμενο, μεταξύ άλλων, είναι όμως και πολιτική απόφαση να μπει κανείς σε μια διεθνή σύμβαση. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ είναι πολιτικές αποφάσεις περιέχουν δεσμεύσεις, το ίδιο και η αντιδήλωση'', παρατήρησε.

    Αναφέρθηκε στη σημασία του κειμένου του διαπραγματευτικού πλαισίου, λέγοντας ότι ''οι παράγραφοι που αναφέρονται στην προώθηση λύσης του Κυπριακού και στη δέσμευση της Τουρκίας για εφαρμογή των υποχρεώσεών της έναντι των κρατών μελών είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς και η αναφορά σε ομαλοποίηση των σχέσεων, που σημαίνει όχι μόνο εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων αλλά και εξάλειψη όλων των ανωμαλιών που υφίστανται, όπως η συνέχιση της κατοχής''.

    Για το θέμα της αναγνώρισης από την Τουρκία, είπε ότι αυτή η αναγκαιότητα ξεκινά ήδη με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.

    Εκπρόσωπος - Τουρκική πλευρά - Αντιδήλωση

    Για ''λυσσαλέα αντίδραση'' της Τουρκίας αλλά και των Τ/Κ σε σχέση με το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ, έκανε λόγο χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Υπάρχει μια λυσσαλέα αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας για την αντιδήλωση και πρέπει να σημειωθεί από όλους το ερώτημα γιατί αυτή η αντίδραση, εάν η αντιδήλωση δεν έχει και σημασία όπως λένε ορισμένοι'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο οποίος είπε ότι ακόμη και εάν όλος ο κόσμος αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία οι Τ/Κ δεν πρόκειται να το πράξουν, ο κ. Χρυσοστομίδης παρατήρησε πως στη δήλωση Σογιέρ υπάρχει ένα νομικό, πολιτικό και λογικό λάθος.

    Οπως είπε, την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος την αναγνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος. ''Το εάν ο Τ/Κ το πράττουν ή όχι δεν έχει και μεγάλη σημασία. Η τ/κ διοίκηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποτελής διοίκηση της κατοχικής δύναμης και αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό'', ανέφερε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισε ότι τόσο οι δηλώσεις Σογιέρ όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί συνομοσπονδίας ''αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς για χωριστικές τάσεις'' και κάλεσε την τουρκική πλευρά να αποβάλει τέτοιες θέσεις, για να μπορέσουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να προχωρήσουν με κοινές προσπάθειες στη λύση και την απαλλαγή από τον έλεγχο της κατοχικής δύναμης.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η ε/κ πλευρά παραγκωνίζει τα Ηνωμένα Εθνη και επιζητά λύση του Κυπριακού μέσω άλλων οργανισμών, ο κ. Χρυσοστομίδης την χαρακτήρισε λανθασμένη και παραπλανητική και υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες για λύση θα παραμείνουν στα πλαίσια του ΟΗΕ γιατί πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

    Ιακώβου - Γκαμπάρι - Κυπριακό

    Την επιθυμία και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όπως μη περιέλθει το Κυπριακό σε στασιμότητα, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου στον Αναπληρωτή ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Εκπρόσωπος της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση της Τρίτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ''ο ΥΠΕΞ της Κύπρου είπε πως δεν επιθυμεί να ξεχαστεί το Κυπριακό ούτε και θέλει να περιέλθει σε στασιμότητα''.

    ''Η συνάντηση ήταν σε συνέχεια της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν σύντομη λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων του κ. Γκαμπάρι,'' είπε, προσθέτοντας πως ο κ. Ιακώβου ''ενεθάρρυνε τον κ. Γκαμπάρι να επισκεφθεί την Κύπρο''.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - ΟΗΕ - Ομιλία - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για προσπάθεια παραγκώνισης των Ηνωμένων Εθνών και μεταφοράς των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού σε άλλα φόρα, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποθαρρύνει τις προσπάθειες αυτές των Ε/Κ.

    ''Είναι λυπηρό την ώρα που συζητούμε για τον καλύτερο τρόπο για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ενδυνάμωση του ρόλου του, την ίδια ώρα να γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να μεταφερθεί το Κυπριακό μακριά από τον Οργανισμό αυτό. Θεωρούμε αυτές οι προσπάθειες υπόσκαψης του ρόλου του ΟΗΕ ως κάτι το πολύ ενοχλητικά παράδοξο'', ανέφερε ο κ. Γκιουλ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι βολιδοσκοπήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και οι προσπάθειές του για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, δεν έφεραν αποτελέσματα, ''λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της ε/κ διοίκησης''.

    ''Σαν να μην έφθανε αυτό, η ε/κ διοίκηση προσπαθεί τώρα να παραμερίσει τα Ηνωμένα Εθνη και να μεταφέρει το θέμα σε άλλα φόρα. Καλώ όλους τους διεθνείς παράγοντες να αποθαρρύνουν αυτές τις παραπλανητικές προσπάθειες'', είπε.

    Μαυρογιάννης - ΟΗΕ - Απάντηση στον Γκιουλ

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η Κύπρος διαφωνεί απόλυτα με την εκτίμηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφορικά με το Κυπριακό, όπως την εξέφρασε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ασκώντας το δικαίωμά του να απαντήσει στην αναφορά του κ. Γκιουλ, ο κ. Μαυρογιάννης σε ομιλία του είπε ότι ''διαφωνούμε απόλυτα'' με την εκτίμηση του κ. Γκιουλ για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, και σημείωσε ότι η Κύπρος εμμένει στη θέση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε ό,τι αφορά την επιδίωξη μιας λύσης στο Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί τις προσπάθειες αποφυγής της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στα Ηνωμένα Εθνη.

    ''Δεν υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο. Ολος ο κόσμος στην Κύπρο, ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική προέλευση, αποτελεί τον κυπριακό λαό'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι ''δεν υπάρχει 'ε/κ διοίκηση' '' και ότι ''θα σκεφτόταν κανείς ότι οι ομιλητές που χαιρετίζουν τη Γενική Συνέλευση θα μπορούσαν τουλάχιστον να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες του Χάρτη και των ψηφισμάτων αυτού του Οργανισμού και να απέχουν από προσβολές προς τα μέλη του με την πρόφαση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, δεν υφίσταται''.

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνεδρία, που θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την αντιδήλωση της Ενωσης στη δήλωση της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Αντιδήλωση ΕΕ - ΔΗΣΥ

    O ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος εκτιμά ως ικανοποιητική την αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της ολομέλειας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η Κύπρος έδωσε μια σκληρή μάχη υπό αντίξοες συνθήκες που οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα'', προσθέτοντας ότι ''η αντιδήλωση της ΕΕ ικανοποιεί τις βασικές επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Τόνισε ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση χειρίστηκαν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα το θέμα της αντιδήλωσης'', ενώ για τη Βρετανία ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''λειτούργησε περισσότερο με τη λογική της προώθησης των συμφερόντων της δικής της εξωτερικής πολιτικής και της ευρύτερης ατλαντικής πολιτικής, παρά με τη λογική της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ''.

    Πρόσθεσε ότι ''η στάση της Βρετανίας δημιούργησε επιπρόσθετες δυσκολίες''.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ''η διαμόρφωση του τελικού κειμένου της αντιδήλωσης, που κρίνεται ικανοποιητικό, κατορθώθηκε ως αποτέλεσμα της επίμονης και συστηματικής προσπάθειας της κυπριακής κυβέρνησης και της στήριξης που οι θέσεις της Κύπρου έτυχαν από την Ελλάδα και σειρά άλλων χωρών - μελών της Ενωσης''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αντιδήλωση ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν δικαιολογείται «η διάθεση θριαμβολογίας που εκδηλώθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης» σε σχέση με τη συμφωνηθείσα αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι χωρίς να υποτιμούνται οι φραστικές βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στο κείμενο και η απάλειψη κάποιων επικίνδυνων αναφορών» για τον ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρο πως «δεν μπορεί να θεωρούνται ως οι προτασσόμενοι σήμερα στόχοι της κατεχόμενης και διαιρεμένης Κύπρου η επαναβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως το μόνο υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και η γενική και αόριστη παρότρυνση για αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

    Σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό «παραμένει ακόμη ανοικτό», προσθέτοντας ότι αναμένει από την κυβέρνηση πως «θα συνεχίσει την προσπάθεια παρέμβασης στη διαμόρφωση του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο θα δημιουργεί σαφείς πολιτικές, νομικές και χρονικές δεσμεύσεις στην Τουρκία», που αφορούν την ουσία του κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου σε σχέση με τη συμφωνηθείσα αντιδήλωση της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το κείμενο της αντιδήλωσης «αποτελεί την πολιτική απάντηση της ΕΕ στην απαράδεκτη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να έχει τη νομική ισχύ του διαπραγματευτικού πλαισίου και χωρίς να δημιουργεί πρόσθετες γι΄ αυτή δεσμεύσεις».

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Αντιδήλωση - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ, όπως τελικά διαμορφώθηκε, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα αιτήματα της ε/κ πλευράς κατά τρόπο αρκούντως ικανοποιητικό.

    Πρόσθεσε πως από το κείμενο απουσιάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την υλοποίηση των αναφορών που γίνονται στην αντιδήλωση και τα σαφή χρονοδιαγράμματα, εντός των οποίων θα υποχρεούται η Τουρκία να εφαρμόσει τους δύο βασικούς όρους που αφορούν την αναγνώριση και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) Δημήτρη Κιττένη, ο κ. Ομήρου είπε πως το ΚΣ ΕΔΕΚ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις και θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ''για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν περιληφθεί στην αντιδήλώση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων''.

    Πρόσθεσε πως το Κίνημα ΚΣ ΕΔΕΚ είναι υποχρεωμένο ''να επισημάνει τις αδυναμίες και τα ελλείμματα που υπάρχουν, έτσι που πάνω σε μια ρεαλιστική αποτίμηση των γεγονότων να μπορέσει να ξεπεράσει δυσκολίες και προβλήματα''.

    ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Αντιδήλωση - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Απογοητευτική θεωρεί το Ευρωπαϊκό Κόμμα την αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και το μέχρι τώρα κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία.

    ''Το αποτέλεσμα που έχουμε μπροστά μας είναι δυστυχώς απογοητευτικό, δεν αγγίζει την ουσία των πραγμάτων και δεν δίνει λύσεις πρακτικής εφαρμογής'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

    Σημείωσε ωστόσο ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ''γίνεται αναφορά στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως βάση λύσης του Κυπριακού και αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων''.

    Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - Προδρόμου - Αντιδήλωση - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε χθες ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει στο ζήτημα των ευρω-τουρκικών σχέσεων ούτε τα προσδοκώμενα, ούτε όσα ήταν δυνατό να επιτευχθούν για την Κύπρο, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα ''είναι πολύ φτωχό και η πτώχευση της ευρωπαϊκής πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου θα μας επαναφέρει σε μεθοδεύσεις τύπου Σχεδίου Ανάν''.

    Σε δηλώσεις του για την αντιδήλωση της ΕΕ, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''η λεγόμενη αντιδήλωση δεν αποτελεί πραγματική δέσμευση για μια Τουρκία, που συνεχίζει το δρόμο της χωρίς να έχει ούτε κατά ένα γιώτα αλλάξει συμπεριφορά στο Κυπριακό''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου ''η φραστική αναφορά στην αναγνώριση όλων των κρατών-μελών, ως αναγκαία συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας, είναι αρκετά αόριστη και οπωσδήποτε ανοιχτού χρόνου''.

    Τουρκία - Ερντογάν - Αντιδήλωση ΕΕ

    Γεμάτο με αντιφάσεις θεωρεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι το κείμενο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την Τουρκία, την ενταξιακή της πορεία και τη μονομερή της δήλωση για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για το θέμα αυτό στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ''αυτό που έχει για μας σημασία είναι το πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, το οποίο και παρακολουθούμε. Αυτό που για μας έχει ισχύ, είναι το υπάρχον έγγραφο περί διαδικασίας διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου''.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - Αντιδήλωση - ΕΕ

    Η Τουρκία αντιμετωπίζει «με θλίψη την ανακοίνωση της αντιδήλωσης της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

    Ο Τούρκος εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι η δήλωση των Ευρωπαίων «περιλαμβάνει ορισμένες άδικες προσεγγίσεις και μερικά νέα στοιχεία, ακολουθώντας μια μέθοδο που δεν συμβαδίζει με το παραδοσιακό πνεύμα συνεργασίας που ισχύει για πάνω από 40 χρόνια μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

    Σύμφωνα με τον κ. Ταν, το κείμενο της αντιδήλωσης έχει «μονομερή και πολιτικό χαρακτήρα» και «μπορεί να αποδυναμώσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη».

    Ο κ. Ταν σημειώνει ότι η πολιτική της Τουρκίας σχετικά με την Κύπρο είναι «καθαρή και σαφής», όπως διατυπώθηκε δημόσια για ακόμη μία φορά κατά τη χθεσινή ομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Σογιέρ - Επιστροφή από Βρυξέλλες - Δηλώσεις

    ''Ακόμα και αν όλος ο κόσμος αναγνωρίσει την ε/κ διοίκηση οι Τουρκοκύπριοι δεν θα την αναγνωρίσουν ποτέ'', δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από τις Βρυξέλλες, όπου παρέστη στα εγκαίνια γραφείου του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Σογιέρ υπογράμμισε τη σημασία των σχέσεων με την ΕΕ και κάλεσε άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα του τ/κ επιμελητηρίου και να ανοίξουν γραφεία στο εξωτερικό.

    Σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη βελγική πρωτεύουσα είχε συναντήσεις με τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και άλλους επίσημους ο κ. Σογιέρ είπε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις των Τ/Κ προς την κατεύθυνση της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης και για τη λύση του Κυπριακού.

    Ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές, περιλαμβανομένου και του Γάλλου Αντιπροσώπου στις Βρυξέλλες, εκτιμούν τη προσέγγιση της τουρκικής πλευράς προς τη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε πως κατά τις επαφές του ανέφερε επίσης πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση του Κυπριακού ''απομάκρυνε τους Ε/Κ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτική Αεροπορία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε χθες τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης του Μπόινγκ της ''Ηλιος'' και εξέταση των ευθυνών και της λειτουργίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι αντιμετωπίζουν, όπως είπε, αρνητικά την προσπάθεια του Προέδρου Παπαδόπουλου, μέσω αμερικανικού ιδρύματος, να υπάρξει μια γενική εξέταση για διερεύνηση της κατάστασης στην Πολιτική Αεροπορία.

    ''Οι αρχικές τοποθετήσεις του Προέδρου ήταν ότι θα γίνει πλήρης διερεύνηση και των αιτίων και των ευθυνών αλλά και της λειτουργίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Ασφαλώς υπήρχαν οι Αγγλοι εμπειρογνώμονες στους οποίους βασιζόταν το Τμήμα, όμως για αυτό το λόγο θα γίνει η περαιτέρω αξιολόγηση του Τμήματος, για να διαπιστωθεί εάν πράγματι η λειτουργία του μέχρι σήμερα ήταν καλή και ικανοποιητική και ποιες αλλαγές χρειάζονται για καλύτερη λειτουργία του Τμήματος'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ευρωβουλή - Ματσάκης - Ασυλία

    Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποφανθεί την προσεχή Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο αν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

    Στην ημερήσια διάταξη με τα θέματα της προσεχούς ολομέλειας, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται ότι η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων με ψήφους 17 υπέρ έναντι 1 κατά υιοθέτησε την έκθεση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Κλάους-Χάινερ Λενε και τάχθηκε υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ματσάκη. Οπως αναφέρεται η οριστική απόφαση της Ευρωβουλής θα ληφθεί την Τρίτη.

    ΕΕ - Κοινοτικά κονδύλια - Κύπρος

    Το ποσό των 147,2 εκατ. ευρώ, εισέπραξε το 2004 η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια Επίτροπος, Ντάλια Γκριμπουσκάιτε. Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε 1,23% του ΑΕΠ της Κύπρου.

    Η Ελλάδα εισέπραξε το 2004 από την Κοινότητα περίπου 5,8 δις ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 3,52% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό σε ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο, Ντάλια Γκριμπουσκάιτε, κάθε χώρα έλαβε κονδύλια για τις περιφερειακές πολιτικές, τη γεωργία, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την έρευνα, ενώ από την έκθεση προκύπτει ότι η διεύρυνση ωφέλησε όλα τα μέλη της Ένωσης.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σε ρευστοποιήσεις των σημαντικών κερδών που καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο διάστημα επιδόθηκαν και χθες οι επενδυτές. Με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στους τραπεζικούς τίτλους, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 2,14% και έκλεισε στις 1.432,05 μονάδες. Σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,46% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 96,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα αφού διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,12% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 484,2 μονάδες.

    [03] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ και του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία, οι επισημάνσεις του Εισηγητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς, ότι η Αγκυρα θα πρέπει σύντομα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, και οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ενόψει του 20ου Συνεδρίου του κόμματος τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης το θέμα των αυξήσεων στην τιμή του υγραερίου, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη γέφυρα του χωριού Αλασσα στο δρόμο Λεμεσού - Τροόδους, καθώς και το συναγερμό στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ λόγω του τυφώνα ''Ρίτα''.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ψαλίδισαν τον Πρόεδρο'' γράφει ότι ''σε μια απίστευτη λογοκρισία πέρασαν οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που εκδόθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Τ. Παπαδόπουλου στο αεροδρόμιο κατά την πρόσφατη άφιξή του στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη''. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος, μιλώντας για την αντιδήλωση αναγκάστηκε κάποια στιγμή να διερωτηθεί τι μπορούσε να κάνει η Κύπρος όταν ήταν μόνη εναντίον 24 χωρών, ''αλλά η φράση αυτή κόπηκε από το επίσημο ανακοινωθέν του ΓΤΠ''. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μεσοθηλιώματος λόγω της χρήσης του καρκινογόνου υλικού αμιάντου, αλλά και λόγω της λειτουργίας του ορυχείου αμιάντου στην Κύπρο.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Γέφυρα θανάτου'' γράφει ότι άμεσο κίνδυνο διατρέχουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι διέρχονται από τη γέφυρα του χωριού Αλασσας στο δρόμο Λεμεσού - Τροόδους, αφού από τον περασμένο Ιανουάριο κρίθηκε άκρως επικίνδυνη μετά που παρουσίασε ρωγμές και εμφανίστηκαν οξειδωμένα τα σιδηροστηρίγματα, ''με το κράτος να αδιαφορεί προκλητικά μπροστά στο κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα''. Αλλού γράφει ότι καμία καταγγελία για ρουσφέτι και καμία δίωξη δεν έγινε μέχρι σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά από την ομόφωνη ψήφιση του νόμου κατά του ρουσφετιού.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Τρελός χορός για πετρέλαιο και γκάζι'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''αυξήσεις - βόμβα'' μέχρι και 50 σεντ τον κύλινδρο ανακοινώνουν οι εισαγωγείς γκαζιού, ως απόρροια των αυξήσεων τις τιμές του πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Εμπορίου προωθεί πρόταση για εναλλακτικά καύσιμα στα αυτοκίνητα με κύρια αιχμή το υγραέριο. Αλλού γράφει ότι η αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και περιλαμβάνεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας με την ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Στην πρίζα η Τουρκία'' γράφει ότι η Λευκωσία έχει διαμηνύσει στους Βρετανούς πως εάν η Τουρκία παρουσιαζόταν επιθετικά και μαξιμαλιστικά έναντι της αντιδήλωσης, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανέφερε το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου η βρετανική προεδρία είχε διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι η αντίδραση της Ενωσης θα καθοριζόταν από τον τρόπο που θα απαντούσε. Ουσιαστικά η προεδρία είχε ζητήσει από την Αγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους. Προσθέτει ότι σήμερα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι η συμφωνία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν για τις μεταφορές μπαίνει στο ψυγείο, λόγω της απόφασης της χώρας για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Σταθμός το 20ό συνέδριο'' γράφει ότι με στόχο το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ να αποτελέσει ιστορικό σταθμό και αφετηρία για νέες κατακτήσεις προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας και νέους αγώνες για επανένωση του τόπου μας, συνήλθε χθες η ΚΕ του ΑΚΕΛ η οποία έβαλε τις τελευταίες πινελιές στην όλη προετοιμασία. Η ΚΕ εισηγείται στο Συνέδριο περιορισμό της θητείας των βουλευτών σε τρεις συνεχόμενες 5ετίες για ανανέωση του κόμματος. Αλλού γράφει ότι συνεχίστηκε και χθες η συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας, με τον ΔΗΣΥ, την ΕΔΕΚ και την ΕΥΡΩΔΗ να ασκούν σκληρή κριτική.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Μετά την Κατρίνα, συναγερμός για τη Ρίτα'' γράφει ότι τα αυτοκίνητα γέμισαν τους αυτοκινητόδρομους του Τέξας με πέραν του ενός εκατομμυρίου ανθρώπους να φεύγουν χθες από την περιοχή, καθώς ο τυφώνας Ρίτα περνούσε τον Κόλπο του Μεξικού σε μια ενδεχομένως καταστροφική πορεία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αναπάντεχη ήταν η αύξηση της τάξης του 10% που σημείωσε ο τουρισμός στην Κύπρο τον μήνα Αύγουστο. Προσθέτει ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΚΟΤ η αύξηση αυτή θα αναθεωρήσει την συνολική αύξηση του τουρισμού για το 2005 και θα την ανεβάσει από 5 σε 8%.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Εφαρμόστε τώρα'' και αναφέρεται στις επισημάνσεις του Εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία Κάμιελ Ερλινγκς, ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της και με τα δέκα νέα κράτη μέλη, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό ''τεστ'' των δεσμεύσεών της για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Αλλού προβάλλει αποκλειστικές δηλώσεις του νέου Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο και δεσμεύθηκε ότι θα είναι δίκαιος και ότι θα διοχετεύσει ''φρέσκο οξυγόνο'' στις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ακόμα 149 Τούρκους για κυπροποίηση εισηγείται ο Χρίστου!'' ότι ''κατάλογο 172 ατόμων, από τα οποία τα 149 έχουν πατέρα ή μητέρα Τούρκο ή έποικο κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, με στόχο το Σώμα να διατάξει όπως αυτά τα άτομα καταστούν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας''. Αλλού γράφει ότι ο Ντόναλντ Σλίχερ θα είναι ο νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο. Προσθέτει ότι ο Σλίχερ διετέλεσε, μεταξύ άλλων, συντονιστής στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων της Εγγύς Ανατολής και του Ιράκ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    ΣΣ: Η εφημερίδα ''Πολίτης'' δεν παραλήφθηκε στο Πρακτορείο.

    [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη Συνεδρίας

    Αρχισε λίγο μετά τις 10 στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Στη συνεδρία λαμβάνουν μέρος από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου και από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης.

    Από το ΚΣ ΕΔΕΚ συμμετέχουν οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης και από το Ευρωπαϊκό Κόμμα οι Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Κουτσού.

    Συμμετέχουν επίσης από τους ΕΔΗ οι Μιχάλης Παπαπέτρου και Πανίκος Παπαγεωργίου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουίν Ιωσηφίδης, και από τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και ο Συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής.

    [05] (Κ) Λεμεσός - Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005''

    Το παγκόσμιας εμβέλειας Συνέδριο "Ναυτιλιακή Κύπρος", το οποίο διεξάγεται στην Κύπρο ανά διετία, θα αρχίσει επίσημα τις εργασίες του την προσεχή Δευτέρα στη Λεμεσό με τη συμμετοχή 800 ναυτιλιακών παραγόντων από 35 χώρες και διακεκριμένους ομιλητές από όλο τον κόσμο.

    ''Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προσφέρει έγκυρη ενημέρωση σε σωρεία θεμάτων που αφορούν την Παγκόσμια Ναυτιλία από παγκόσμιας φήμης ειδικούς ομιλητές και με αυτό τον τρόπο να αναδείξει για μια ακόμη φορά τη σημαντικότητα της Κύπρου ως Ναυτιλιακού Κέντρου'', αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συνεδρίου.

    Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, προστίθεται, θα γίνουν προσφωνήσεις από διακεκριμένους προσκεκλημένους όμως ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γάλλος Επίτροπος για τις Μεταφορές Ζακ Μπαρό.

    [06] (Κ) Αντιπρόεδρος Κομισιόν - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γάλλος Επίτροπος για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Ζακ Μπαρό φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο.

    Ο κ. Μπαρό θα παραστεί και θα προσφωνήσει τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου την τελετή έναρξης του Συνεδρίου ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό.

    Την ίδια μέρα ο κ. Μπαρό θα παρακαθίσει σε σύσκεψη με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια, τα τουρκικά περιοριστικά μέτρα κατά της κυπριακής ναυτιλίας και τις διεθνείς ναυτιλιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5713               0,5747
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4713               0,4741
    Λίρα Αγγλίας              0,8414               0,8464
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4221            0,4254
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3584            0,3612
    Δολάριο Καναδά                  0,4018            0,4050
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0733            0,0738
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3670            0,3699
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [08] (Κ) Βρετανοί πιλότοι - Κυπριακές Αερογραμμές - Εκπαίδευση

    Βρετανούς πιλότους άρχισαν να εκπαιδεύουν στην Κύπρο οι Κυπριακές Αερογραμμές μετά από σχετική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με βρετανικό οργανισμό εκπαίδευσης χειριστών αεροσκαφών και σύμφωνα με ανακοίνωση των ΚΑ η εκπαίδευση αφορά τα αεροσκάφη τύπων Airbus Α320 και Α319.

    Οι ΚΑ αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που Βρετανοί πιλότοι εκπαιδεύονται από Κύπριους, αφού σχεδόν για πενήντα χρόνια γινόταν το αντίθετο.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Τις πρόνοιες της αντιδήλωσης της ΕΕ καθώς και του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό ανέλυσε σήμερα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τετράωρη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι ''ορισμένα κόμματα εξέφρασαν διαφωνίες'', σε σχέση με τους χειρισμούς και την κατάληξη των διαβουλεύσεων στην ΕΕ και επέμειναν στις απόψεις τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και για άλλες συναντήσεις που είχε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  691.234,44
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     96,72    -0,02    669.511,40
    FTSE/CySE 20                           483,71    -0,10    591.040,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.445,50    -0,10    557.247,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.048,43     0,60     32.225,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.126,00    -0,45     23.954,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.430,86    -0,08    589.472,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.520,08    -0,15    501.424,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.117,91     0,82      3.421,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            983,41     0,42     70.120,56
    FTSE Med (22/9/2005)                 8.136,79    -0,09
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Σταθεροποιητική πορεία παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από τις ρευστοποιήσεις κερδών που εκδηλώθηκαν στις δύο προηγούμενες συναντήσεις. Λόγω των σταθεροποιητικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,08% και έκλεισε στις 1.430,86 μονάδες. Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,02% παρουσίασε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 96,72 μονάδες. Κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες, ύστερα από δέκα συναντήσεις υποχώρησε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 691 χιλιάδες λίρες.

    Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,1% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 483,71 μονάδες.

    [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

    Με τις ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ οι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Γεώργιος και Καμερούν Γρηγόριος ανέπτυξαν κατά την περίοδο αυτή σημαντικό ποιμαντικό - ιεραποστολικό έργο για τους αφρικανούς αδελφούς μας.

    Στις δύο αυτές χώρες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το φαινόμενο της πείνας κατά την περίοδο αυτή, ιδιαίτερα στο Βόρειο Καμερούν, είναι έντονο, οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, για το λόγο αυτό το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μέσο των Μητροπολιτών προσπαθεί να προσφέρει ότι είναι δυνατόν και προς όποια κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πείνας.

    Συγκεκριμένα στις αναφορές τους προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο οι Μητροπολίτες αναφέρουν :

    Στην Ιερά Μητρόπολή Ζιμπάμπουε ξεκίνησε εβδομαδιαία διανομή τροφίμων, επίσης στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου έχουν ήδη ενισχυθεί οικονομικά διακόσιοι μαθητές και μαθήτριες, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου, σαραντατρία ορφανά παιδιά, δώδεκα χήρες και τέσσερις ηλικιωμένοι.

    Στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν η κατάσταση είναι δραματική εξαιτίας της εκτεταμένης ξηρασίας και της καθυστέρησης των βροχών, τα αποθέματα τροφών έχουν εξαντληθεί και η τιμή του Ρυζιού και του Μίλι-μίλι έχει ανέβει κατακόρυφα. Στο Βόρειο Καμερούν εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων η κατάσταση έχει διαμορφωθεί σε τραγωδία. Η πολιτεία με ψήφισμά της απέστειλε μόλις 250 κιλά ρύζι στην Ντατσέκα. Ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος μετά από πολλές διαπραγματεύσεις κατόρθωσε να εξασφαλίσει 6 τόνους ρυζιού τους οποίους και διένειμε στην Ντατσέκα, την Ντουκούλα, το Κατράνγκ, το Τσαντιμπάλι, το Βιρί, στην ενορία Τουϊλάλε, στην ενορία Μπουγκάϊ, στην ενορία Γκιρί και στην ενορία Μπουρού. Ο Υπονομάρχης της Ντατσέκα επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη και του είπε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια αυτή διότι το κράτος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου Αλεξάνδρεια, 22 Σεπτεμβρίου 2005

    PATRIARCHAL ACTIVITY

    On Tuesday 20th September 2005, His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, received the Mayor of St Petersburg of Russia and the Consul General of Russia in Alexandria Mr. Alexander Chvykov in his office in the Holy Patriarchal Monastery of St Savvas the Sanctified in Alexandria. During their discussions His Beatitude spoke emphatically of the good relations between the two Churches from many years ago up until today. He also spoke of the Patriarchal programmes especially in the realm of missions. The Mayor then thanked His Beatitude for the welcome and among other things mentioned the fraternal connection of the two cities of Alexandria and St Petersburg.

    His Beatitude then met with the Director of the Swedish Institute of Alexandria and the Consul General of Greece in Alexandria, Mr. Theoharis Lalakos regarding issues concerning the New Patriarchal Palace.

    Later that day His Beatitude went to Manseia where the Patriarchal Mansion which is under renovation is situated, in order to inspect the progress of the works.

    From the Patriarchal Press Office

    Alexandria, 21st September 2005

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [13] (Κ) Γεωργικά προϊόντα - Τιμές παραγωγής

    Οι αποπληθωρισμένες τιμές παραγωγής αγροτικών προϊόντων υποχώρησαν κατά μέσο όρο 6,5% στην ΕΕ τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004.Στην Κύπρο η μείωση ήταν της τάξης του 12%, ενώ μείωση των τιμών καταγράφηκε σε 21 κράτη μέλη από τα 23 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας, η δυσμενής για τους ευρωπαίους παραγωγούς εξέλιξη οφείλεται στη μεγάλη μείωση των τιμών φυτικών προϊόντων (10,6%) , ενώ μείωση των τιμών καταγράφηκε και στα ζωικά προϊόντα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 23 September 2005 - 17:49:16 UTC