Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 4η Αγωνιστική - Συναντήσεις
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Μάλτα - Διαπιστευτήρια

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 4η Αγωνιστική - Συναντήσεις

    Με τέσσερις συναντήσεις αρχίζει σήμερα η 4η Αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας Γάλα Κρίστι.

    Οι αγώνες είναι: ΑΠΟΕΛ Απόλλων Ανόρθωση - Εθνικός Αχνας ΑΠΟΠ Κυνήρας Νέα Σαλαμίνα ΘΟΙ Λακατάμιας Διγενής Μόρφου

    Ο αγώνας ΑΠΟΕΛ Απόλλων αρχίζει στις 8 το βράδυ και οι υπόλοιποι αγώνες στις 7.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας στη Λευκωσία και η κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τους αγνοουμένους, για την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη, για το πρόβλημα ανεργίας των νέων, τη νέα αύξηση στην τιμή πώλησης του υγραερίου και για την καταστροφική πορεία του κυκλώνα ''Ρίτα'' στις ΗΠΑ.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Το ναυάγιο της ευρωπαϊκής πολιτικής'', ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ήταν σε θέση στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να απαντήσει στα ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό. Αυτό που σίγουρα επικυρώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι «το ναυάγιο της ευρωπαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης τόσο για το Κυπριακό όσο και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Σε άλλο θέμα γράφει πως μεγάλο πρόβλημα απασχόλησης αντιμετωπίζουν στην Κύπρο οι νέοι που δεν έχουν συμπληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Χάος στα νοσοκομεία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι είναι χαώδης η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να ''εξαφανίζονται συνταγές και αναλύσεις ασθενών''. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να υποβάλλονται σε δοκιμασία οι ηλικιωμένοι κυρίως ασθενείς και την ίδια ώρα να αντιμετωπίζουν και την ανάρμοστη συμπεριφορά των λειτουργών. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης παρουσίασε χθες σειρά εισηγήσεων για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λευκωσία. Στην αστική περιοχή της πρωτεύουσας, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων φορέων, εισέρχονται καθημερινά 90.000 αυτοκίνητα, ενώ σε όλες τις ελεύθερες περιοχές είναι εγγεγραμμένα 520.000 οχήματα.

    Ο ''Πολίτης'' -στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Κίνδυνος!''- γράφει πως η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε βενζόλιο, πάνω από το κέντρο της Λευκωσίας, ξεπερνά τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι επιδεινώνεται το πρόβλημα, εξαιτίας του ότι αρκετά αυτοκίνητα δεν διαθέτουν καταλύτη ή έχουν κατεστραμμένους καταλύτες. Αλλού η εφημερία δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από το σχέδιο απόφασης που ετοίμασε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Κλάους Χάινερ Λένε και το οποίο η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου παραπέμπει στην Ολομέλεια του σώματος, ζητώντας την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη, προκειμένου να ολοκληρωθούν δύο ποινικές υποθέσεις εις βάρος του.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Χωρίς έλεος κτυπά ο τυφώνας 'Ρίτα' '', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, με κομμένη την ανάσα, παρακολουθούν την πορεία του τυφώνα ''Ρίτα'', που αναμένεται να πλήξει σήμερα περιοχές του Τέξας και τη Νέα Ορλεάνη, ενώ εκατομμύρια κάτοικοι των περιοχών αυτών αναζητούν καταφύγιο ή επιχειρούν να απομακρυνθούν από τις περιοχές αυτές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπερβολική χαρακτηρίζεται η αυξημένη κατά 50 σεντ τιμή στην οποία από χθες πωλείται η φιάλη του υγραερίου και ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών προχωρεί σε παγκύπρια έρευνα για τις τιμές πώλησης, για να υποβληθεί τεκμηριωμένη έκθεση στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Φύλαξαν βέτο για αργότερα'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Λευκωσία εκτιμά ότι μπορεί να ενσωματωθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο η απάντηση των 25 κρατών - μελών της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτει η εφημερίδα, αξιολόγησε χθες τις σχετικές εξελίξεις στην ΕΕ, δεν προχώρησε όμως στη συζήτηση μελλοντικών χειρισμών. Αλλη είδηση είναι ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για λειτουργία Ινστιτούτου Γενετικής στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για ταυτοποίηση 84 λειψάνων αγνοουμένων που έχουν εκταφεί από δύο περιοχές των κατεχομένων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Βέτο σε όλα ζητά ο ΔΗΣΥ'', ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέλυσε χθες λεπτομερώς στο Εθνικό Συμβούλιο τις πρόνοιες της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Αγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας και έχουν συμφωνήσει σε αυτό και τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΑΔΗΚ. Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να αποκλεισθεί το βέτο, αλλά δεν ζητεί να ασκηθεί κάτω απο τις παρούσες περιστάσεις. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνάντησή του με τον Ολλανδό εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Κάμιελ Ερλινγκς, εξέφρασε την άποψη ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία αποτελεί πρόκληση για την ίδια της ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Οι βροχές της Ρίτας πέφτουν στη Νέα Ορλεάνη'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο κυκλώνας ''Ρίτα'' αναμένεται σήμερα να πλήξει περιοχές του Τέξας και της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ, ενώ το επίπεδο των νερών από τις βροχές στη Νέα Ορλεάνη άρχισε να ανεβαίνει και πάλιν, μετά τις μεγάλες πλημμύρες που είχε προκαλέσει ο κυκλώνας ''Κατρίνα''. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου δήλωσε χθες από το γραφείο του στις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά περιπτώσεων μεσοθηλιώματος αναλόγως του πληθυσμού της και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ για τον αμίαντο.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Τις πρόνοιες της αντιδήλωσης της ΕΕ και του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό ανέλυσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος Τις πρόνοιες της αντιδήλωσης της ΕΕ καθώς και του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό ανέλυσε χθες στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τετράωρη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι ''ορισμένα κόμματα εξέφρασαν διαφωνίες'', σε σχέση με τους χειρισμούς και την κατάληξη των διαβουλεύσεων στην ΕΕ και επέμειναν στις απόψεις τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και για άλλες συναντήσεις που είχε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    [04] (Κ) Νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Μάλτα - Διαπιστευτήρια

    Τη διαβεβαίωση ότι η Μάλτα βρίσκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού και θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου για λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την επανένωση της νήσου, έδωσε ο Πρόεδρος της Μάλτας Edward Fenech-Adami, μετά από την τελετή παράδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου στη Μάλτα, Σταύρου Επαμεινώνδα.

    Ο κ. Αντάμι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, και τόνισε την ετοιμότητα της Μάλτας για περαιτέρω ενίσχυση της ειλικρινής και άψογης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 September 2005 - 17:49:07 UTC