Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωμπάσκετ - Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα - Εορτασμοί
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 4η αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωμπάσκετ
  • [06] (Κ)Αθήνα - ΥΠΕΞ - Διερευνητική Επιτροπή ΟΗΕ - Αγνοούμενοι
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Σενέρ - Εθνοσυνέλευση - Πρωτόκολλο
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκλογές - Αρμένιοι - Λάζαρος Σαββίδης
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Κυβέρνηση - ΔΕΑ - Χρηματοδότηση
  • [12] (Κ) Ναυτιλιακό Συνέδριο 2005 - Τελετή έναρξης
  • [13] (K) Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» - Συνέντευξη Τύπου - Μπαρό
  • [14] (Κ) Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» - Συνέντευξη Τύπου - Θράσου
  • [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [16] (Κ) Κύπρος - 2004 - Ελλειμμα - Eurostat
  • [17] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Σχέδιο πολιτικής διακήρυξης - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

  • [01] (Κ) Ευρωμπάσκετ - Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα - Εορτασμοί

    Ο κυπριακός ελληνισμός ένωσε χθες βράδυ τη φωνή του με τον απανταχού ελληνισμό στους εορτασμούς της στέψης της ελληνικής εθνικής ομάδας μπάσκετ στη θέση της βασίλισσας της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας.

    Με το σφύριγμα του αγώνα στο Βελιγράδι, όπου βρήκε την ελληνική ομάδα να συντρίβει το γερμανικό συγκρότημα με 78 - 62, εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους γιορτάζοντας το μεγάλο γεγονός.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 4η αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Στο ρετιρέ του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου φιγουράρει από χθες η Ομόνοια, η οποία εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία του Απόλλωνα και έμεινε μόνη στην πρωτοπορία της κούρσας του πρωταθλήματος.
    
    Η Ομόνοια νίκησε χθες στο Παραλίμνι την τοπική Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 1-0. Η ΑΕΛ υποχρεώθηκε στο Τσίρειο σε ισοπαλία 1 - 1 από την ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός σάρωσε κυριολεκτικά στο ΓΣΠ την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς με 8-0.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, ξεχωρίζει η ισοπαλία 2 - 2 του Απόλλωνα με το ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ. Η Ανόρθωση επέστρεψε στις νίκες, καταβάλλοντας τον Εθνικό Αχνας με 2 - 0 και πέρασε στην τρίτη θέση. Οι συναντήσεις ΑΠΟΠ Κυνήρας - Νέα Σαλαμίνα και ΘΟΪ Λακατάμιας – Διγενής Μόρφου έληξαν ισόπαλοι 1 – 1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -------------
    1. Ομόνοια           12
    2. Απόλλων           10
    3. Ανόρθωση           8
    4. ΑΕΛ                8
    5. ΑΠΟΕΛ              8
    6. Νέα Σαλαμίνα       7
    7. Ε. Ν. Παραλιμνίου  6
    8. Ολυμπιακός         4
    9. Εθνικός Αχνας      4
    10. ΘΟΪ Λακατάμιας    2
    11. Διγενής Μόρφου    2
    12. ΑΠΕΠ              2
    13. ΑΕΚ               1
    14. ΑΠΟΠ/ΚΥΝΗΡΑΣ      1
    
    

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η αναμενόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και του Πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης και οι διευκρινίσεις που ζητεί η Κομισιόν από την τουρκική κυβέρνηση για τη μονομερή της δήλωση περί μη αναγνωρίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η κατάκτηση από την Εθνική Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για το θέμα των αγνοουμένων και τις χρηματικές εισφορές Ελλάδας και Κύπρου στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και για τις αντιδράσεις που προκαλεί η ποινική δίωξη από τη Γενική Εισαγγελία εναντίον δύο μελών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ).

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Η Ελλάδα αφεντικό της Ευρώπης" ότι η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας πήρε χθες βράδυ στο Βελιγράδι το κύπελλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών, κερδίζοντας με 78 - 62 την αντίστοιχη ομάδα της Γερμανίας στον τελικό της διοργάνωσης. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Τούρκος Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε χθες στα κατεχόμενα ότι η υπογραφή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) δεν σημαίνει και το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα πλοία υπό κυπριακή σημαία.

    ''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Διευκρινίσεις ζητά η Κομισιόν'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν ζήτησε διευκρινίσεις από την τουρκική κυβέρνηση για το κατά πόσον θα τεθεί προς επικύρωση στην Εθνοσυνέλευση της χώρας το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης μαζί με τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει σε πρώτη φάση 50.000 λίρες για τις έρευνες που θα γίνουν από τη ΔΕΑ, ενώ και η κυπριακή κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στην πρόσφατη έκκληση της ΔΕΑ προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ για συνεισφορές προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 500.000 λιρών, θα δώσει 60.000 λίρες.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τα αφεντικά της Ευρώπης'', γράφει πως χθες, με το ένα πόδι στο 1987 και το άλλο στο 2005, ο ευτυχέστερος των Ελλήνων Παναγιώτης Γιαννάκης -προπονητής της Εθνικής Ομάδας Καλαθόσφαιρας Ελλάδας- πήρε από το χέρι την Εθνική και την ανέβασε στο θρόνο της βασίλισσας της Ευρώπης. Στον τελικό που έγινε χθες βράδυ στο Βελιγράδι, η Ελλάδα νίκησε τη Γερμανία με 78 - 62, καταλαμβάνοντας το τρόπαιο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αλλού γράφει ότι οι ΕΔΗ ζήτησαν χθες, διά του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Μιχάλη Παπαπέτρου, την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυπριακή κυβέρνηση για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό και επανέφεραν την εισήγησή τους για συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Βασίλισσα της Ευρώπης η Ελλάδα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ο αθλητισμός έκανε τους απανταχού Ελληνες υπερήφανους και ότι, μετά την κατάκτηση πέρυσι του ποδοσφαιρικού ''Γιούρο'' στην Πορτογαλία, η αγαπημένη των Ελλήνων (Εθνική Καλαθόσφαιρας) κατέκτησε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας στο Βελιγράδι, νικώντας στον τελικό την Εθνική Γερμανίας με 78 - 62. Αλλη είδηση η απόφαση χθες από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών να κατέλθει αυτόνομα το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Η τυπική επικύρωση της απόφασης αναμένεται να γίνει στις 6 Νοεμβρίου 2005 από το Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος, που θα επικυρώσει επίσης τις προγραμματικές θέσεις των Οικολόγων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ανοιγμα στην αγορά Τουρκίας'', γράφει στο κύριο θέμα πως στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κύπρου για την περίοδο 2007 - 2013 αναφέρεται ότι η αγορά της Τουρκίας προσφέρεται για τους Κυπρίους επιχειρηματίες τόσο για την προώθηση κυπριακών προϊόντων όσο και για την παροχή υπηρεσιών. Προστίθεται μάλιστα στο Σχέδιο ότι οι προοπτικές αυτές πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι έντονα αντέδρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία εναντίον δύο μελών της Υπηρεσίας καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) για κακοποίηση προσώπων, τα οποία έχουν ήδη καταδικασθεί για εμπόριο ναρκωτικών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Επι-κρίνουν την Τουρκία'', ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυτή την εβδομάδα το λόγο για να κρίνει και να επικρίνει την Τουρκία, αφού οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η σύσταση Μπροκ θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας με θέμα ''Αθλούμαι ενάντια στις εξαρτήσεις'', δήλωσε ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών επιβάλλει την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης και ενίσχυσης των αντιστάσεων των νέων ενάντια στα ναρκωτικά.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις Παπαπέτρου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου είναι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τινάζει την ευρωπαϊκή στρατηγική στον αέρα.

    Ο κ. Χριστόφιας, κλήθηκε στη Λάρνακα να σχολιάσει επικρίσεις του κ. Παπαπέτρου για τα αποτελέσματα στις Βρυξέλλες σε σχέση με την αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας.

    Εχω την άποψη, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ότι κάποιος για να κρίνει τα αποτελέσματα της μάχης που έδωσε η Κύπρος για την αντιδήλωση και για τη διαμόρφωση του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας σε σχέση και με την Κύπρο θα πρέπει να ανατρέξει πίσω στον περσινό χρόνο και στις φοβερές δυσκολίες που η Κυπριακή Δημοκρατία, και ένεκα ορισμένων που επικρίνουν τώρα την κυβέρνηση, αντιμετώπισε μετά τα δημοψηφίσματα».

    Νομίζω, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, πως « ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τινάζει την ευρωπαϊκή στρατηγική στον αέρα είναι ο κ. Παπαπέτρου».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε, όπως είπε, να ενδιατρίψει «στο τι έλεγε πέρσι και ποια ήταν η πολιτική του κόμματος του κ. Παπαπέτρου για να δεχθούμε και μετά τα δημοψηφίσματα το σχέδιο Ανάν ως έχει και να ξαναμπεί σε δημοψήφισμα».

    Αυτά, σημείωσε, «τα γνωρίζει ο κυπριακός λαός» και πρόσθεσε: ''δεν νομίζω ότι ο κ. Παπαπέτρου πείθει κανένα όταν τώρα επιτίθεται με τόση δριμύτητα ενάντια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί τάχατες δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχουμε και δεν στριμώχνει την Τουρκία''.

    Εάν κάποιοι έχουν βγάλει την Τουρκία από ορισμένα αδιέξοδα, αυτοί είναι γνωστοί και δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέληξε.

    Ευρωμπάσκετ - Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα - Kύπρος - Εορτασμοί

    Ο κυπριακός ελληνισμός ένωσε χθες βράδυ τη φωνή του με τον απανταχού ελληνισμό στους εορτασμούς της στέψης της ελληνικής εθνικής ομάδας μπάσκετ στη θέση της βασίλισσας της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας.

    Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα στο Βελιγράδι, όπου βρήκε την ελληνική ομάδα να συντρίβει το γερμανικό συγκρότημα με 78 - 62, εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους γιορτάζοντας το μεγάλο γεγονός.

    Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Πλατεία Ελευθερίας στην πρωτεύουσα, ενώ πανηγύρια στήθηκαν και σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, θυμίζοντας το περασμένο καλοκαίρι όταν η Ελλάδα κατέκτησε στην Πορτογαλία την κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

    Στη Λεμεσό, το γλέντι και οι πανηγυρισμοί κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες. Το σήμα για τα πανηγύρια έδωσε η λήξη του αγώνα στο Βελιγράδι, που βρήκε τους Ελληνες καλαθοσφαιριστές στην κορυφή της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας.

    Επίκεντρο των πανηγυρισμών ήταν ο κυκλικός κόμβος Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατακλύστηκε από πολλούς πολίτες που έφθασαν με τα αυτοκίνητά τους, κορνάροντας, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας ελληνικές σημαίες. Αψηφώντας το προχωρημένο της ώρας, οι Λεμεσιανοί γιόρτασαν τη μεγάλη νίκη μέχρι τις πρωινές ώρες.

    Στη Λάρνακα, οι πανηγυρισμοί για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας στην καλαθόσφαιρα και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κράτησαν μέχρι τις 3 το πρωί.

    Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στο Βελιγράδι, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους, ανεμίζοντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, επαναλαμβάνοντας τις μεγάλες στιγμές που έζησε ο ελληνισμός πέρσι με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Επίκεντρο των πανηγυρισμών ήταν η παραλιακή Λεωφόρος των Φοινικούδων όπου κατευθύνθηκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα, κορνάροντας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο κόσμος γλέντησε και αυτή τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας.

    Ποδόσφαιρο - 4η αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Στο ρετιρέ του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου φιγουράρει από χθες η Ομόνοια, η οποία εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία του Απόλλωνα και έμεινε μόνη στην πρωτοπορία της κούρσας του πρωταθλήματος.

    Η Ομόνοια νίκησε χθες στο Παραλίμνι την τοπική Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 1-0. Η ΑΕΛ υποχρεώθηκε στο Τσίρειο σε ισοπαλία 1 - 1 από την ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός σάρωσε κυριολεκτικά στο ΓΣΠ την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς με 8-0.

    Στους αγώνες του Σαββάτου, ξεχωρίζει η ισοπαλία 2 - 2 του Απόλλωνα με το ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ. Η Ανόρθωση επέστρεψε στις νίκες, καταβάλλοντας τον Εθνικό Αχνας με 2 - 0 και πέρασε στην τρίτη θέση. Οι συναντήσεις ΑΠΟΠ Κυνήρας - Νέα Σαλαμίνα και ΘΟΪ Λακατάμιας Διγενής Μόρφου έληξαν ισόπαλοι 1 1.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Ομόνοια 12 2. Απόλλων 10 3. Ανόρθωση 8 4. ΑΕΛ 8 5. ΑΠΟΕΛ 8 6. Νέα Σαλαμίνα 7 7. Ε. Ν. Παραλιμνίου 6 8. Ολυμπιακός 4 9. Εθνικός Αχνας 4 10. ΘΟΪ Λακατάμιας 2 11. Διγενής Μόρφου 2 12. ΑΠΕΠ 2 13. ΑΕΚ 1 14. ΑΠΟΠ/ΚΥΝΗΡΑΣ 1

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)      

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωμπάσκετ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής ομάδας καλαθόσφαιρας και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ευχή όπως οι επιτυχίες συνεχιστούν και πρόσθεσε: ''Ηταν μια περίοδος συνεχών επιτυχιών των ελληνικών ομάδων σε διάφορα επίπεδα''.

    [06] (Κ)Αθήνα - ΥΠΕΞ - Διερευνητική Επιτροπή ΟΗΕ - Αγνοούμενοι

    Η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, αποφάσισε να συνεισφέρει οικονομικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων της κυπριακής τραγωδίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, το ποσό το οποίο θα χορηγηθεί σε πρώτη φάση ανέρχεται στο ύψος των ογδόντα έξι χιλιάδων ευρώ, δηλαδή σε 50.000 λίρες Κύπρου.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Σενέρ - Εθνοσυνέλευση - Πρωτόκολλο

    Η υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου είναι υποχρέωση συλλογικά έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η παράβαση των υποχρεώσεων της δεν αφορά μόνο την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Αμπντουλατίφ Σενέρ ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει λιμάνια ή αεροδρόμια για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει σαφής ρήτρα στην αντιδήλωση της ΕΕ ότι η Τουρκία υποχρεούται να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ενωση και η μη εφαρμογή θα επηρεάσει τη συνέχεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5714               0,5748
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4741               0,4769
    Λίρα Αγγλίας              0,8409               0,8459
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4214            0,4247
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3589            0,3617
    Δολάριο Καναδά                  0,4024            0,4056
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0730            0,0735
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3669            0,3698
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Εκλογές - Αρμένιοι - Λάζαρος Σαββίδης

    Η ανακήρυξη του νέου εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών γύρω στις 1930 το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2005, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Λάζαρος Σαββίδης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ''χωρίς κανένα πρόβλημα'' έχουν υποβληθεί οι υποψηφιότητες για την αναπληρωματική εκλογή του εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή, ο οποίος θα διαδεχθεί τον αποβιώσαντα Πετρός Καλαϊτζιάν.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  980.213,24
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     97,73     1,04    921.031,46
    FTSE/CySE 20                           491,98     1,71    823.817,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.470,14     1,70    814.977,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.052,41     0,38     41.701,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.133,32     0,65     39.106,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.454,77     1,67    856.678,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.549,37     1,93    741.733,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.124,91     0,63      4.231,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            988,17     0,48     33.761,12
    FTSE Med (23/9/2005)                 8.192,35     0,68
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Κυβέρνηση - ΔΕΑ - Χρηματοδότηση

    Η κυπριακή κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), αποφάσισε την καταβολή του ποσού των 60.000 λιρών ως συμβολή στη χρηματοδότηση αυτής της φάσης του προγράμματος εκταφών και αναγνωρίσεων λειψάνων που έχει αποφασίσει η ΔΕΑ, ιδιαίτερα για τη δημιουργία και λειτουργία επιστημονικού ανθρωπολογικού εργαστηρίου.

    [12] (Κ) Ναυτιλιακό Συνέδριο 2005 - Τελετή έναρξης

    Η προώθηση της ναυτιλίας της ΕΕ είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος της πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Ζακ Μπαρό, σε ομιλία του στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» που πραγματοποιείται στη Λεμεσό με τη συμμετοχή 750 συνέδρων από 30 χώρες.

    Τα εγκαίνια του συνεδρίου τέλεσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο οποίος στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στη συνεχή βελτίωση της υποδομής της ναυτιλίας της καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρει η ναυτιλιακή κοινότητα.

    Σε σχέση με το τουρκικό εμπάργκο επί των πλοίων υπό κυπριακή σημαία, ο κ. Θράσου ανέφερε πως η άρση του ''είναι αναπόφευκτη και σίγουρα θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου, της ΕΕ και του ναυτιλιακού εμπορίου στη Μεσόγειο''.

    Επί του ιδίου θέματος, ο κ. Μπαρό εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση η οποία θα διασφαλίζει την ελευθερία εμπορίας αγαθών με πλοία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. «Σε μια τελωνειακή ένωση, τα αγαθά θα πρέπει να διακινούνται ελεύθερα. Είμαι πεπεισμένος ότι η Συμφωνία της Αγκυρας της 29ης Ιουλίου θα προσφέρει τα απαραίτητα κίνητρα και όργανα για επίτευξη αυτής της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

    [13] (K) Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» - Συνέντευξη Τύπου - Μπαρό

    Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών μεταξύ Κύπρου Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Ζακ Μπαρό.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005», ο κ. Μπαρό εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η Τουρκία θα δεχθεί την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο.

    «Η τελωνειακή ένωση δημιουργεί αυτήν την υποχρέωση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και έδωσα στον Υπουργό Συγκοινωνιών μια επιστολή για να την παραδώσει στον Υπουργό Εξωτερικών, η οποία αναφέρεται αυτό το θέμα», είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [14] (Κ) Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» - Συνέντευξη Τύπου - Θράσου

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ότι είναι δυνατό για άρση των περιοριστικών μέτρων της Τουρκίας έναντι των υπό κυπριακή σημαία πλοίων, έδωσε στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Ζακ Μπαρό.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θράσου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005», ο κ. Μπαρό ενημερώθηκε γύρω από τα διάφορα διαβήματα διαμαρτυρίας που έγιναν από την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της Τουρκίας.

    «Τον κάλεσα, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης αντιδήλωσης των 25 προς την Τουρκία, όπου στην παράγραφο 3 γίνεται σχετική αναφορά στα τουρκικά περιοριστικά μέτρα στα μέσα μεταφοράς, να ασκήσει από την πλευρά του έντονες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά για να αρθούν τα απαράδεκτα αυτά μέτρα», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μπαρό υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της κυπριακής ναυτιλίας».

    [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Κάιρο

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση έφθασε νωρίς το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Κάιρο όπου και κατέλυσε.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Κάιρου Νικόλαο Βαδή και τον Σεραφείμ Μπισάρα καθώς και τον εφημέριο της Μοζαμβίκης Γεώργιο Ζολοτένκο

    Το βράδυ, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Πριάγγελο, τον Αρχιμανδρίτη Μάρκο Θεοδόση, τον Γεώργιο Ζολοτένκο και το Διάκονο Ελπιδοφόρο παρακάθισε σε δείπνο που προσέφερε προς τιμήν Του η οικογένεια Στεφάνου Αργυρίου στην οικία τους.

    Την επομένη, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Σούμπρας, όπου αναστηλώθηκε πρόσφατα, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος Εμμανουήλ, τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου και κληρικούς του Καΐρου. Στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ύπαρξης των Ιερών Ναών στην πνευματική πρόοδο των πιστών.

    Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του διατελέσαντος για πολλά έτη Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Κλεόπα. Επίσης χειροθέτησε Αναγνώστη τον Κλοντ Ναχάς Πρόεδρο του Ορθοδόξου Κέντρου Ηλιουπόλεως και Ιεροψάλτη του Ιερού Πατριαρχικού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου.

    Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που προσέφερε προ τιμή του το Ορθόδοξο Πνευματικό και Πατριαρχικό Κέντρο Καίρου.

    Το απόγευμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου και στη συνέχεια στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλων Ντάχερ όπου τέλεσε το γάμο του Γεωργίου Πάλλη και της Μαριάννας Κυριάζη κόρης της Αρχόντισσας των Εκκλησιών Στυλιανής Κυριάζη.

    Την Δευτέρα πρωί, 26 Σεπτεμβρίου εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ο Πατριάρχης συμπροσευχήθηκε κατά τη Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καίρου. Μετά τη Θεία Λειτουργία αναχώρησε οδικώς για την Αλεξάνδρεια, έδρα του Πατριαρχείου.

    Κατά την άφιξή του στην Αλεξάνδρεια επισκέφθηκε το υπό ανακατασκευή Πατριαρχικό Μέγαρο στην Μανσέϊα και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης θα αναχωρήσει για την Κρήτη μέσω Αθηνών.

    [16] (Κ) Κύπρος - 2004 - Ελλειμμα - Eurostat

    Τη σημαντική βελτίωση του δημοσίου ελλείματος της Κύπρου το 2004 επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το δημόσιο έλλειμμα που καταγράφηκε στην Κύπρο στο τέλος του 2004 ήταν ίσο με το 4,1% του ΑΕΠ δηλαδή ανερχόταν σε 299 εκατ. λίρες. Στο τέλος του 2003, το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου είχε ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς στα 428 εκατ. λίρες.

    [17] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Σχέδιο πολιτικής διακήρυξης - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Η παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Τουρκίας είναι «στοιχείο-κλειδί» για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αγκυρας, ενώ από τις πλέον σημαντικές δεσμεύσεις είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, σύμφωνα με το σχέδιο της πολιτικής διακήρυξης της ΕΕ, που θα παρουσιάσει στις 3 Οκτωβρίου η Βρετανική Προεδρία στην τουρκική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το σχέδιο της πολιτικής διακήρυξης που αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) μαζί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφέρεται και στις ελληνουρκικές διαφορές, ικανοποιώντας όλες τις επιδιώξεις της Αθήνας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 26 September 2005 - 17:49:17 UTC