Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 5η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ - Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Λουξεμβούργο - ΕΕ- Συνάντηση με Τζακ Στρο
  • [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 5η αγωνιστική

    Με τον αγώνα Διγενή Ολυμπιακού, που θα αρχίσει στις 19.00 στο Μακάρειο, συνεχίζεται σήμερα η 5η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Πρώτης κατηγορίας.

    Στο χθεσινοβραδινό αγώνα μεταξύ της Ομόνοιας και της ΑΕΛ, νικήτρια αναδείχθηκε η Ομόνοια με 2-0. Ο Απόλλων κέρδισε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου 3-0, ο Εθνικός Αχνας και ΘΟΙ εξήλθαν ισόπαλοι 1-1 ενώ η ΑΠΕΠ ηττήθηκε από τον ΑΠΟΠ Κινύρα με 1-2.

    Η αυλαία της 5ης αγωνιστικής θα πέσει αύριο με τους αγώνες ΑΕΚ Ανόρθωσης που θα αρχίσει στις 19.00 και Νέας Σαλαμίνας - ΑΠΟΕΛ που θα αρχίσει στις 20.00.

    [02] (Κ) Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ - Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται εκτάκτως απόψε στο Λουξεμβούργο, σε δείπνο εργασίας που συγκάλεσε η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ σε μια προσπάθεια οι "25" να καταλήξουν σε συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ενωση.

    Η έκτακτη αυτή συνάντηση αποφασίστηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Μονίμων Αντιπροσώπων να καταλήξουν σε συμφωνία. Το αδιέξοδο οφείλεται στην επιμονή της Αυστρίας να υπάρξουν τροποποιήσεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Λουξεμβούργο - ΕΕ- Συνάντηση με Τζακ Στρο

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο Λουξεμβούργο, όπου συνέρχεται έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των ''25'' για καθορισμό του οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις μετά το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κωμοπόλεως Γιαλούσας, ο κ. Ιακώβου είπε πως η συνάντηση αυτή θα αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, που αναμένεται να λάβει χώρα αύριο το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

    ''Θέλουμε διαβεβαιώσεις όσον αφορά το πώς θα το χειριστεί η Προεδρία'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Προεδρία έχει υποχρέωση να υπεραμυνθεί των κοινών θέσεων, κάτι που θα ενδυναμώσει την ίδια την ΕΕ.

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κάλεσε σήμερα τους Τουρκοκύπριους να αγνοήσουν τις ''καιροσκοπικές και αυταρχικές επιλογές της Αγκυρας'' για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και να συμπορευτούν με τους Ελληνοκύπριους στον αγώνα για λύση που να δημιουργεί μια ευρωπαϊκή Κύπρο, που να κατοχυρώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της Κωμοπόλεως Αιγιαλούσης, πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι η Κύπρος δεν θέλει άλλες συγκρούσεις και νεκρούς και αντιστέκεται στους ψυχολογικούς και πολιτικούς εκβιασμούς.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το διαπραγματευτικό πλαίσιο που διέπει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ενόψει της αυριανής έναρξης των διαπραγματεύσεων, και το παρασκήνιο που έχει εκτυλιχθεί κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα.

    Προβάλλονται επίσης θέματα που αφορούν τη χθεσινή παρέλαση της Εθνικής Φρουράς, δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι μετά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η μη λύση είναι το όραμα του Τάσου'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε την πολιτική του μη βέτο όχι γιατί δεν είχε τη δύναμη, αλλά γιατί φοβόταν ότι μια τέτοια κίνηση θα μετατρεπόταν σε πιεστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μια περιουσία που μπορεί να ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια λίρες και ανήκει στο Ταμείο Ευημερίας των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ βρίσκεται στο αέρα μετά από εγκύκλιο του Εφόρου Συντεχνιών και απαιτείται τάχιστα διενέργεια καταστατικών αλλαγών για να καλυφθούν τα κενά που εντοπίσθηκαν.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Τραγικά υποβαθμισμένη η φετινή παρέλαση'' γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Σωτήρης Σαμψών χαρακτήρισε υποβαθμισμένη έως υποτονική τη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε χθες ότι τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να εκδοθεί το προκαταρκτικό πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Σενάριο με τρεις πόλους'' δημοσιεύει τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας από τις 24 30 Σεπτεμβρίου και η πρόθεση ψήφου δίδει στο ΑΚΕΛ ποσοστό 23,7%, στο ΔΗΣΥ 22,9% στο ΔΗΚΟ 16,4%, στην ΕΔΕΚ 4,1%, στους Οικολόγους 2%, στο Ευρωπαϊκό Κόμμα 1,6% στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία 1.0% στους ΕΔΗ 0,8%, στο ΑΔΗΚ 0,2 %, το λευκό πήρε ποσοστό 11,7% ενώ 16,6% συγκέντρωσε το δεν ξέρω δεν απαντώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η υποβόσκουσα κρίση στις σχέσεις ΑΚΕΛΔΗΚΟ εκδηλώθηκε πλέον ανοικτά μετά την προεκλογική σύναξη του ΔΗΚΟ στο Προεδρικό.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Δεν αρκούν οι συντάξεις του κράτους'' γράφει ότι παρά τις αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός συνταξιούχων διαβιοί με συντάξεις πείνας. Προσθέτει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας τάσσεται υπέρ της λήψης ανακουφιστικών μέτρων για τους συνταξιούχους λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βρετανία πωλεί για εκατομμύρια λίρες εκτάσεις γης στην Κύπρο που αγόρασε πριν 50 χρόνια μερικές δεκάδες σελίνια. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση πραγματεύεται την αγορά της περιοχής ''Βερεγγάρια' κοντά στα Πολεμίδια που είναι βρετανικής ιδιοκτησίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Εν λευκώ ζητούν ενταξιακές με την ΕΕ'' γράφει ότι τα γνωστά κέντρα λήψεως αποφάσεων έδρασαν για μια ακόμη φορά και διάφορες μεθοδεύσεις και σχεδιασμούς παρενέβησαν προς τη Λευκωσία προκειμένου να αφανίσουν κάθε όρο και προϋπόθεση από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να σέρνει πίσω της βάρη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η διοργάνωση της χθεσινής παρέλασης κινήθηκε στο πλαίσιο του πολιτικού μηνύματος του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι σκοπός και επιδίωξη είναι η ειρήνη μέσω μιας λειτουργικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ωστόσο μέχρι τη λύση θα ενισχύουμε την άμυνα της Κύπρου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Απρόβλεπτες οι εξελίξεις'' γράφει ότι δύο μόλις 24ωρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αύριο Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, η Αυστρία οξύνει τη στάση της και σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες φέρεται να ζητά τώρα τη διαγραφή από την εντολή για τις διαπραγματεύσεις της διατύπωσης: ''Ο κοινός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι έχουμε καθήκον να υπερασπισθούμε και να ολοκληρώσουμε την έστω και κουτσουρεμένη, όπως ήταν ανεξαρτησία που είχαμε επιτύχει.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα που θα δυσανασχετήσει εάν η Τουρκία επιτύχει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αύριο. Προσθέτει ότι κατά τη νευρική αντίστροφη μέτρηση η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την εμμονή της Αυστρίας όπως στο διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν γίνεται αναφορά για πλήρη ένταξη του Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας τρεις υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση του Αντιπροσώπου των Αρμενίων στο Κοινοβούλιο, κατά την αναπληρωματική εκλογή της προσεχούς Κυριακής.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ - Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται εκτάκτως απόψε στο Λουξεμβούργο, σε δείπνο εργασίας που συγκάλεσε η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ σε μια προσπάθεια οι ''25'' να καταλήξουν σε συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ενωση.

    Η έκτακτη αυτή συνάντηση αποφασίστηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Μονίμων Αντιπροσώπων να καταλήξουν σε συμφωνία. Το αδιέξοδο οφείλεται στην επιμονή της Αυστρίας να υπάρξουν τροποποιήσεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο Αυστριακός μόνιμος αντιπρόσωπος υπέβαλε στους συναδέλφους του έξι τροπολογίες για ισάριθμές αλλαγές στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές, ενώ μια δημιουργεί πρόβλημα, αφού η Αυστρία επιθυμεί να αφαιρεθεί η φράση που αναφέρει ότι κοινός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι ένταξη της Τουρκίας.

    Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Αυστρία δεν συμφώνησε στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων διότι επιθυμεί να γίνει μια συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματισθεί για τις 3 Οκτωβρίου.

    ΥΠΕΞ - Λουξεμβούργο - ΕΕ- Συνάντηση με Τζακ Στρο

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο Λουξεμβούργο, όπου συνέρχεται έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των ''25'' για καθορισμό του οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις μετά το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κωμοπόλεως Γιαλούσας, ο κ. Ιακώβου είπε πως η συνάντηση αυτή θα αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, που αναμένεται να λάβει χώρα αύριο το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

    ''Θέλουμε διαβεβαιώσεις όσον αφορά το πώς θα το χειριστεί η Προεδρία'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Προεδρία έχει υποχρέωση να υπεραμυνθεί των κοινών θέσεων, κάτι που θα ενδυναμώσει την ίδια την ΕΕ.

    Σημείωσε πως αν και υπάρχει μια ''περιρρέουσα ατμόσφαιρα'' λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας, ο ίδιος είναι ''αισιόδοξος ότι δεν θα προκύψει οποιοδήποτε θέμα όσον αφορά το περιεχόμενο των διαφόρων εγγράφων, εκτός από τα θέματα τα οποία έχει εγείρει η Αυστρία''.

    ''Πιστεύω ότι τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο είναι διασφαλισμένα'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στις Βρυξέλλες Νίκου Αιμιλίου για πιέσεις στη Λευκωσία από τη βρετανική Προεδρία για απάλειψη αναφορών στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που αναφέρονται στην Κύπρο, σε αντάλλαγμα την άρση των βέτο που θέτει η Αγκυρα στην ένταξη της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ιακώβου υπέδειξε ότι το περιεχόμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου έχει συμφωνηθεί από τους 25.

    ''Και μάλιστα να τονίσω ότι είναι το ίδιο περιεχόμενο που είχε η κοινή δήλωση της ΕΕ για την κοινή θέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, ότι δηλαδή πρέπει να άρει όλα τα βέτο τα οποία ασκεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορους οργανισμούς'', πρόσθεσε.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, η Τουρκία επιχειρηματολογεί ότι δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το κείμενο. Σημείωσε ακόμη ότι ''πράγματι κάποιες χώρες, εντός και εκτός (ΕΕ), παρότρυναν μία ευέλικτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Ομως και εμείς και άλλες χώρες έχουν πει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου'', είπε ο κ. Ιακώβου, υποδεικνύοντας πως το διαπραγματευτικό πλαίσιο ''είναι έγγραφο συμφωνημένο από τους 25''.

    Ερωτηθείς αν η ομιλία του κ. Στρο στην τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα περιέχει στοιχεία από την αντιδήλωση της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η δήλωση δεν θα είναι του Βρετανού ΥΠΕΞ αλλά της Προεδρίας, προσθέτοντας ότι η ομιλία είναι ''συμφωνημένο κείμενο των 25''.

    Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε ως μη ορθές τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το βρετανικό ΥΠΕΞ και ο κ. Στρο αγνόησαν το κυπριακό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι σε τακτική επαφή σε όλα τα επίπεδα με τη Βρετανία.

    Υπέδειξε ακόμη ότι η συνάντηση με τον κ.Στρο έχει καθοριστεί εδώ και αρκετές ημέρες. ''Εχουμε συνεχώς επαφές και με την Υπάτη Αρμοστεία εδώ και στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες'', κατέληξε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Eίναι φυσιολογικό η Τουρκία μια μέρα να μπορεί να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό το υποστηρίζουμε, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως η εντύπωση ότι το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας προσκρούει στα εμπόδια που θέτει η Κύπρος είναι απόλυτα λανθασμένη αφού η Κύπρος ποτέ δεν έθεσε εμπόδια.

    Πολλά απ αυτά που η Τουρκία θεωρεί εμπόδια, διευκρίνισε, τα έχει δημιουργήσει η ίδια με τη συμπεριφορά της. ''Ιδιαίτερα αναφέρομαι'', πρόσθεσε, ''στην πρόσφατη απρόκλητη και προκλητική δήλωση της σχετικά με το Πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας στις νέες δέκα χώρες μέλη της ΕΕ''.

    Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Referans, και ερωτηθείς αν θεωρεί πιθανή μια αποχώρηση της Τουρκίας από τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ιακώβου είπε πως το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητείται από τα 25 κράτη μέλη και αντικατοπτρίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του πρώην αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Αλτάν Οϋμέν, ο οποίος έθεσε το ερώτημα ''σκέφτεται ο Ε/Κ ηγέτης τι θα απογίνει η Κύπρος εάν εξαιτίας του διακοπεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ'', ο κ. Ιακώβου εξέφρασε λύπη ''γιατί ο κ. Οϋμεν υποβάλλει το ρητορικό ερώτημα εκτός και αν ο ίδιος θέλει να βλάψει τα συμφέροντα της Τουρκίας''.

    Είπε πως τέτοιες απειλές υποσκάπτουν το δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να παραμείνει στο διάλογο και να τον αντιμετωπίσει με σοβαρότητα. ''Να μας βοηθήσει για να την βοηθήσουμε'', σημείωσε.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή της Τουρκίας προς την ΕΕ, δύο υπήρξαν οι συνεχείς υποστηρικτές, η Ελλάδα και η Κύπρος. Είναι λυπηρό, σημείωσε, γιατί Τούρκοι πολιτικοί προσπαθούν συνεχώς να δαιμονοποιούν την Κύπρο λόγω των όποιων δυσκολιών αναφύονται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. ''Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι στενή και άψογη και σ αυτό το θέμα'', πρόσθεσε.

    ''Χουριέτ'' - Μπλερ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τονίζει σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να επηρεάσει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι για τη λύση του Κυπριακού χάθηκε μια ευκαιρία, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

    Στη συνέντευξή του στον Αρχισυντάκτη της ''Χουριέτ'' Ερτουρούλ Οζκιέκ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, θεωρώντας ότι χάθηκε μια ευκαιρία: ''εάν είχαμε κινηθεί με περισσότερη ευστροφία θα είχε εξευρεθεί λύση στο ζήτημα. Η κατάσταση στην Κύπρο ήταν σαφέστατη. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει de jure αναγνώριση της Κύπρου. Αυτό το είχαμε επισημάνει'', λέει.

    Σε ερώτηση αν νομίζει ότι το Κυπριακό θα επηρεάσει την ένταξη της Τουρκίας, ο κ. Μπλερ τονίζει ιδαίτερα τη στρατηγική διάσταση του θέματος. ''Αυτό το οποίο επιβάλλεται να προσέξουμε είναι κυρίως να μην επηρεάσει το Κυπριακό από στρατηγική άποψη το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν διαμάχες και συζητήσεις. Εφόσον, όμως, το τρένο έχει ξεκινήσει, αργά ή γρήγορα, θα φτάσει στον προορισμό του''.

    Ο κ. Μπλερ εκφράζει την κατανόησή του για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται δυσαρεστημένοι επειδή αν και ψήφισαν ναι στο δημοψήφισμα είναι αποκλεισμένοι από τους Ευρωπαίους, προσθέτοντας ότι ''νομίζω ότι τελικά θα καταστεί δυνατό να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες τους.''

    Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση

    Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και ο κυπριακός λαός τίμησαν χθες την 45η επέτειο της ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

    Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Σπηλιωτόπουλου και των άλλων επισήμων παρέλασαν τμήματα από όλα τα όπλα και σώματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Αμυνας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτική Παρέλαση

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως σκοπός και επιδίωξη μας είναι η ειρήνη μέσω μιας λειτουργικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως ''εφόσον αυτή η λύση καθυστερεί λόγω αδιαλλαξίας ή άρνησης της Τουρκίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, καθήκον και προτεραιότητά μας είναι να ενισχύουμε την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σε αυτή την προτεραιότητα, συνέχισε, έχουμε σταθερό συμπαραστάτη και συνεργό-βοηθό την Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου αναφέροντας ότι η παρουσία του δίνει αυτό το μήνυμα και προκαλεί ενθάρρυνση, ενθουσιασμό και ικανοποίηση στον κυπριακό Ελληνισμό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε συγχαρητήρια στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς για το έργο το οποίο επιτελεί.

    ''Εκφράζω την αγάπη, την έγνοια και τις φροντίδες μας για τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας για το εθνικό καθήκον που επιτελούν'', πρόσθεσε.

    Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Παρέλαση

    Η Ελλάδα συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη της επανένωσης του νησιού μέσα από μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε πως με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση παρακολούθησε τις λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Κύπριο ομόλογο του Κυριάκο Μαυρονικόλα, έγινε χθες το πρωί δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ενωρίτερα ο κ. Σπηλιωτόπουλος έτυχε ενημέρωσης για θέματα της αρμοδιότητας του από τον κ. Μαυρονικόλα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, ανώτερους αξιωματικούς και επιτελείς στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

    Υπουργός Αμυνας - Ασκηση Νικηφόρος

    Η απόλυτη απόφαση για τη διεξαγωγή της άσκησης Νικηφόρος θα ληφθεί εντός των προσεχών ημερών, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ερωτηθείς σχετικά μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''εμείς ετοιμάζουμε την άσκηση''.

    Οσον αφορά τη διεξαγωγή της άσκησης Τοξότης, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''αυτό είναι υπό συζήτηση και μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας αλλά και στα αντίστοιχα Υπουργεία εξωτερικών''.

    Πρόεδρος Βουλής - Επέτειος ανεξαρτησίας

    Εχουμε καθήκον να υπερασπισθούμε και να ολοκληρώσουμε την έστω και κουτσουρεμένη όπως ήταν, ανεξαρτησία, που είχαμε επιτύχει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε για την 45η επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιτευχθεί με την ενότητα του λαού και με στόχο την προσήλωση στην επανέναρξη διαλόγου για λύση του Κυπριακού, που θα ανταποκρίνεται στα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων.

    ''Μια λύση'', συνέχισε, ''που θα διασφαλίζει και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας'', προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα τη σημερινής μέρας.

    Σημείωσε ότι αυτό το μήνυμα στέλνεται και προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας για κοινή πάλη προς επίτευξη του κοινού στόχου.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κάλεσε σήμερα τους Τουρκοκύπριους να αγνοήσουν τις ''καιροσκοπικές και αυταρχικές επιλογές της Αγκυρας'' για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και να συμπορευτούν με τους Ελληνοκύπριους στον αγώνα για λύση που να δημιουργεί μια ευρωπαϊκή Κύπρο, που να κατοχυρώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της Κωμοπόλεως Αιγιαλούσης, πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι η Κύπρος δεν θέλει άλλες συγκρούσεις και νεκρούς και αντιστέκεται στους ψυχολογικούς και πολιτικούς εκβιασμούς.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, ''θέλουμε ειρήνη, δημιουργία και πρόοδο. Γι αυτό η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν δεν ήταν άρνηση της λύσης και της συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά αντίθετα, ήταν διασφάλιση της επιθυμίας μας για μια όσο το δυνατό δικαιότερη και βιώσιμη λύση''.

    ''Μια λύση που θα διασφαλίζει την επανένωση του νησιού και δεν θα οδηγεί στην οριστική διχοτόμησή του σε δύο κράτη με χαλαρή και ευδιάλυτη σύνδεση'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου και συνέχισε: ''Δεν θέλουμε την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποκατάστασή της με ένα κράτος υποχείριο της Τουρκίας στο βορρά και ένα στο νότο, που θα βρίσκεται υπό τη συνεχή τουρκική κηδεμονία και απειλή''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι ''θέλουμε μια Κύπρο ευρωπαϊκή όπου θα κατοχυρώνεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπου θα είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων ανεξάρτητα από τη φυλή, τη γλώσσα και τη θρησκεία. Μια Κύπρο πλουραλιστική και πολυπολιτισμική, που θα δικαιώνει την επιλογή της στην Ευρώπη''.

    ''Σε αυτή την ευρωπαϊκή επιλογή καλούμε τους Τουρκοκύπριους να συμπορευτούμε μαζί αγνοώντας τις καιροσκοπικές και αυταρχικές επιλογές της Αγκυρας που καθημερινά αποδεικνύει με ενέργειες και δηλώσεις ότι αυτό που επιδιώκει είναι μόνο η αναγνώριση του ψευδοκράτους και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους στην Κύπρο'', είπε.

    Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Αεροπορική τραγωδία

    Το προκαταρκτικό πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό, το οποίο προβλέπεται ότι θα εκδοθεί το Νοέμβριο, αναμένει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στη σύσταση της δικής της ανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τους λόγους του τραγικού ατυχήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    ''Πιστεύω ότι όταν εκδοθεί το προκαταρκτικό πόρισμα τότε θα είναι ο κατάλληλος χρόνος'' για διορισμό της κυπριακής ανακριτικής επιτροπής, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν ρίχθηκε φως στα αίτια της τραγωδίας, από την εξομοίωση της μοιραίας πτήσης που έκανε στην Κρήτη η ελληνική Επιτροπή, ο κ. Θράσου είπε ότι αυτά που γνωρίζει ο ίδιος είναι οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ακριβός Τσολάκης.

    ΚΥΠΕ - Νέα Ιστοσελίδα - 4 Οκτωβρίου 2005

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοινώνει προς τους συνδρομητές και συνεργάτες του ότι από την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2005, θα λειτουργήσει η νέα ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    Η νέα ιστοσελίδα εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΚΥΠΕ, συμβαδίζοντας με τις νέες τάσεις στο διαδικτυακό χώρο και με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των συνδρομητών του Πρακτορείου.

    Η ιστοσελίδα θα εμφανίζεται σε τρεις εκδόσεις: Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά. Μεταξύ άλλων, έχει σύγχρονο σχεδιασμό και εμφάνιση και παρέχει στους συνδρομητές πρόσβαση στο ειδησεογραφικό και φωτογραφικό αρχείο του ΚΥΠΕ.

    Η νέα ιστοσελίδα θα αντικαταστήσει την παρούσα ιστοσελίδα και θα λειτουργήσει στην ίδια διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Οι συνδρομητές μπορούν να χρησιμοποιούν τους κωδικούς που ήδη κατέχουν για τις Υπηρεσίες του ΚΥΠΕ.

    Ποδόσφαιρο - 5η αγωνιστική

    Με τον αγώνα Διγενή Ολυμπιακού, που θα αρχίσει στις 19.00 στο Μακάρειο, συνεχίζεται σήμερα η 5η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Πρώτης κατηγορίας.

    Στο χθεσινοβραδινό αγώνα μεταξύ της Ομόνοιας και της ΑΕΛ, νικήτρια αναδείχθηκε η Ομόνοια με 2-0. Ο Απόλλων κέρδισε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου 3-0, ο Εθνικός Αχνας και ΘΟΙ εξήλθαν ισόπαλοι 1-1 ενώ η ΑΠΕΠ ηττήθηκε από τον ΑΠΟΠ Κινύρα με 1-2.

    Η αυλαία της 5ης αγωνιστικής θα πέσει αύριο με τους αγώνες ΑΕΚ Ανόρθωσης που θα αρχίσει στις 19.00 και Νέας Σαλαμίνας - ΑΠΟΕΛ που θα αρχίσει στις 20.00.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 2 October 2005 - 17:49:09 UTC