Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Τουρκία - Βρετανός Πρεσβευτής - Εκπρόσωπος ΕΕ
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Ράις - Τουρκία - ΕΕ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κατεχόμενα - Συνάντηση Μπορέλ - Ταλάτ
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Δεν θα γίνουν εκλογές
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Μπορέλ - Διαπραγματεύσεις - Κανονισμοί
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [11] (Κ) Ανεργία - Αύγουστος - Κύπρος - ΕΕ
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο
  • [13] (Κ) Μπορέλ - Επαφές στα κατεχόμενα - Δηλώσεις
  • [14] (Κ) ΕΕ - Βοοειδή - Οριο ηλικίας - Σπονδυλική στήλη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Απολογισμός 4ης Βουλευτικής Συνόδου
  • [16] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ
  • [17] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Κύπρος - Λίβανος - Οικονομική ζώνη - Υπογραφή
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Μποτσουάνα - Διπλωματικές σχέσεις
  • [20] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Εθνικά θέματα - Βουλή
  • [21] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Αλέκος Μιχαηλίδης - Εκδήλωση τιμής
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (K) Τουρκία - Βρετανός Πρεσβευτής - Εκπρόσωπος ΕΕ

    Σε σημείο καμπής έφτασαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ μετά την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπργματεύσεων για πλήρη ένταξη, δήλωσε ο Χανς Κρέτσμερ, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό Πρεσβευτή στην Τουρκία Πήτερ Ουέστμακοτ στην Αγκυρα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ο κ. Κρέτσμερ είπε ότι το 2002 είχε γενικά διατυπωθεί η άποψη ότι η ΕΕ δεν θα καθόριζε ημερομηνία διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, ωστόσο τη Δευτέρα το βράδυ η Τουρκία ξεκίνησε επίσημα διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αξίζει εκτίμησης για τις επιτυχίες της τα τελευταία τρια χρόνια.

    Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει μπροστά της ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο, ο κ. Κρέτσμερ δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι ένα αυτόματο ή εγγυημένο αποτέλεσμα αλλά ''μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι θα είναι ένα δίκαιο αποτέλεσμα'' τόνισε.

    Ο κ. Κρέτσμερ είπε ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει στην Τουρκία τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν σε όλες τις υποψήφιες χώρες, προσθέτοντας ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να μάθουν πολλά περισσότερα η μια για την άλλη. Ο κ. Κρέτσμερ αναφέρθηκε επίσης στον ''μην-κυβερνητικό διάλογο'' που έχει ξεκινήσει στα πλαίσια αυτά.

    Είπε ακόμα ότι τα μέσα ενημέρωσης φέρουν μεγάλη ευθύνη τόσο στην ΕΕ όσο και στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αφήσει ικανοποιημένο τον ευρωπαϊκό λαό επειδή ο ευρωπαϊκός λαός είναι εκείνος που θα αποφασίσει για την ένταξη της Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Τουρκία είπε ότι όσο μεγαλύτερη πρόοδο καταγράφει η Τουρκία στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, τόσο θα αυξάνονται περισσότερο οι θετικές απόψεις για την Τουρκία.

    Τόσο ο κ. Κρέτσμερ όσο και ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τουρκία δήλωσαν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες υπήρξαν μια επιτυχία της Βρετανικής Προεδρίας.

    Επισημαίνοντας ότι θα είναι πολύ σημαντικά τα προσεχή χρόνια η Τουρκία να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και να γίνει αρεστή στο λαό της Ευρώπης, ο κ. Ουέστμακοτ είπε ότι η Βρετανία θα προσφέρει κάθε μορφής υποστήριξη στην Τουρκία η οποία ξεκίνησε μια σοβαρή και δύσκολη διαδικασία.

    Είπε ότι κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για τη νομική εγκυρότητα της διακύρηξης που συνέταξε η Βρετανία και υπέβαλε προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το άρθρο 7 του κειμένου του ενταξιακού πλαισίου.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η διακύρηξη στο άρθρο 7 (που δίνει το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που έχει όταν μια χώρα της ΕΕ ζητήσει να μετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό) του κειμένου του ενταξιακού πλαισίου, αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο κ. Ουέστμακοτ απάντησε ότι η διακύρηξη δεν είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο πρέπει να υιοθετήσει η Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η διακύρηξη συντάχθηκε με την έγκριση του Συμβουλίου και υιοθετήθηκε από τις 25 χώρες μέλη ώστε κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη νομική εγκυρότητα της διακύρηξης.

    Στο μεταξύ, σε ερώτηση για τα κεφάλαια που θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο κ. Κρέτσμερ είπε ότι θα υπάρξει μια περίοδος προσεκτικού ελέγχου (screening) πριν από την έναρξη συνομιλιών σχετικά με τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης

    Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι μετά τη διαδικασία ελέγχου, εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι η Τουρκία είναι επαρκής σε ένα συγκεκριμένο τομέα, τότε θα ετοιμάσει μια έκθεση και εάν η έκθεση εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες από αυτό το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

    Χθεσινά δημοσιευματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν ότι η διαδικασία screening αναμένεται να αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου με την έκθεση προόδου να δημοσιεύεται στις 9 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Τουρκία και η ΕΕ θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις σε 35 κεφάλαια. (ΚΥΠΕ/ΑΦ/ΜΜ)

     

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Ράις - Τουρκία - ΕΕ

    Την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι μια Τουρκία η οποία έχει εισέλθει σε ένα ενταξιακό πλαίσιο που στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ ωφελεί όχι μόνο την ίδια αλλά και την Ευρώπη, αλλά και τη ''διατλαντική οικογένεια'', εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τους πρέσβεις των ''25'' στην Ουάσιγκτον.

    Την πραγματοποίηση της συνάντησης και το περιεχόμενό της γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ. Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος της ΕΕ και άρα ναι μεν υποστηρίζουν διπλωματικά και με δημόσιες δηλώσεις την ενταξιακή προοπτική της Aγκυρας, αλλά σέβονται τις διαδικασίες της ΕΕ και δεν επεμβαίνουν σε αυτές.

    Κληθείς από το ΑΠΕ να επιβεβαιώσει κατά πόσον μια Τουρκία που θα κινείται προς την Ευρώπη θα είναι και περισσότερο υποβοηθητική στο Κυπριακό, ο κ. Μακόρμακ περιορίσθηκε να τονίσει ότι ''οι απόψεις μας σε ό,τι αφορά την επίλυση του κυπριακού ζητήματος δεν έχουν αλλάξει. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες και το σχέδιο του ΓΓ Κόφι Ανάν και θα δούμε προς τα που θα κινηθεί αυτό το θέμα στο μέλλον''.

    Τέλος ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αποτελεί πάγια πολιτική των ΗΠΑ, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πράξη εναπόκειται στην ΕΕ και την Τουρκία, και η Ουάσιγκτον δεν έχει λόγο επ' αυτού.

    (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ) 

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας καθώς και οι ερμηνείες που δίδονται σε ότι αφορά στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας συνεχίζουν και σήμερα να απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του κοινοτικού Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, το θέμα της πραγματοποίησης ή όχι της άσκησης «Νικηφόρος» και την αναμενόμενη νέα αύξηση στη λιανική τιμή των καυσίμων.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περί όνου σκιάς» γράφει ότι το εγχείρημα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας να υποβαθμίσει τη σημασία της δήλωσης των «25» ''με την οποία διασφαλίζετο το δικαίωμα στην Τουρκία να μπλοκάρει την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς'', χρησιμοποιώντας τη φράση «περί όνου σκιάς», καταδεικνύει ίσως με τον πιο περιγραφικό τρόπο τι προσπάθησαν και τι τελικά πέτυχαν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι οικονομική μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποδεικνύει πως η πρόταση για μείωση της στρατιωτικής θητείας θα αποφέρει τεράστιο όφελος στην οικονομία του τόπου.

    «Η Μάχη» στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο «Κούφιες υποσχέσεις» γράφει ότι ως «η μεγαλύτερη ίσως αποτυχία» της πολιτικής της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του πλαισίου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ παρά την προσπάθεια του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ να εμφανίσουν ικανοποιητικό το τελικό αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ότι με την Τουρκία να εισέρχεται πλέον επισήμως στη φάση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ η Κομισιόν στέλνει δια στόματος Μπαρόζο το μήνυμα πως η ένταξη «δεν είναι αυτόματη». Η Βρετανική Προεδρία δηλώνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες και αναμένει έντονη πολεμική.

    Ο «Πολίτης» στην κύρια του είδηση με τίτλο «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε» γράφει ότι κατά το δοκούν ερμηνεύουν και αποτιμούν η κυπριακή και η τουρκική κυβέρνηση τον «οδικό χάρτη» που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο και σφράγισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ. Προσθέτει ότι και οι δύο κυβερνήσεις επιλέγουν να υποβαθμίζουν κοινοτικά κείμενα ή δηλώσεις που δεν τις «βολεύουν» και υπερτονίζουν άλλα που εξυπηρετούν τα όσα με επιμονή υποστηρίζουν. Αλλού γράφει ότι στις 28 Νοεμβρίου αρχίζει με 15 πραγματικές σταθερές κάμερες, 7 κινητές και 17 εικονικές ο ηλεκτρονικός έλεγχος σημείων υψηλού κινδύνου του οδικού δικτύου.

    «Η Σημερινή» στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο «Νέα διχόνοια για το κλειδί στην Αγκυρα» γράφει ότι διχασμένα βρίσκει τα κυπριακά κόμματα η επόμενη μέρα του θρίλερ των Βρυξελλών αφού οι ερμηνείες για το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ειδικότερα για την παράγραφο 7 είναι διαφορετικές. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι μετά από τρεις συνεχείς χρονιές κατά τις οποίες ματαιωνόταν η άσκηση «Νικηφόρος», είναι πλέον τελεσίδικο πως αυτή θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.

    «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Συναίνεση δια πιέσεων» ότι ασφυκτικές πιέσεις ασκήθηκαν προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στη διάρκεια των παρασκηνιακών διεργασιών στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να αποδεχθεί αποδυνάμωση των υποχρεώσεων της Αγκυρας έναντι της Λευκωσίας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Αλλού γράφει ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα για να συζητήσει μεταξύ άλλων το θέμα της χρήσης των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων από πλοία και αεροπλάνα που είναι εγγεγραμμένα σε κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την ΕΕ.

    Η «Χαραυγή» στην κύρια της είδηση με τίτλο «Να πέσει το τείχος της διαίρεσης» αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ και γράφει ότι το τείχος της διαίρεσης της Κύπρου αντιμετώπισε χθες ο κ. Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την ευχή σύντομα να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού που να επανενώνει τη χώρα. Αλλού γράφει ότι δεδομένη θεωρείται πλέον η αύξηση για αύριο ή την Παρασκευή στις λιανικές τιμές των καυσίμων, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και το ένα σεντ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προβλήματα ενόψει για την Τουρκία στην ΕΕ» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισε χθες μακρές, σκληρές και επίμονες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη υποψήφια για ένταξη χώρα που η ΕΕ επιχείρησε ποτέ να απορροφήσει στους κόλπους της. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι η Λευκωσία έχει κερδίσει όλα όσα υπήρχαν για να κερδίσει από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας με την ΕΕ, που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα μετά από ένα διήμερο διπλωματικό μαραθώνιο.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror» με τίτλο «Ηπια αύξηση εξαγορών και συγχωνεύσεων» γράφει ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο κατά τους πρώτους εννιά μήνες του έτους παρουσίασαν ήπια αύξηση στα 38 εκατομμύρια λίρες σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Ανδρέας Δρουσιώτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα άρει εντός του 2006 το εμπάργκο που εφαρμόζει για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Ευρωβουλής - Ολομέλεια Βουλής των Αντιπροσώπων - Ομιλία

    Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και εάν αυτή δεν είναι ακόμη επίσημη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Προσφωνώντας την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μια πανηγυρική συνεδρία με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα αφιερωθεί στις προσπάθειες για άρση της διαίρεσης της νήσου, θεωρώντας την κατάσταση στην Κύπρο ως αναχρονιστική που δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή.

    Ο κ. Μπορέλ συγχάρηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την ''εποικοδομητική στάση που τήρησε μη ασκώντας βέτο ούτε το Δεκέμβριο ούτε και στο Λουξεμβούργο'' σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά σημείωσε ότι η ΕΕ αναμένει όπως η Τουρκία αναγνωρίσει και επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία και ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    ''Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία σημαίνει για μας αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και εάν αυτή δεν είναι ακόμη επίσημη. Το είπα και στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι με μια ομάδα χωρών χωρίς να αναγνωρίζεις όλες τις χώρες που διαπραγματεύεσαι. Το Συμβούλιο καθόρισε ως μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας ότι θα πρέπει επίσημα να αναγνωρίσει την Κύπρο'', επεσήμανε.

    Ο κ. Μπορέλ, μιλώντας Ισπανικά, είπε ότι η βούληση των Ε/Κ για απόρριψη του σχεδίου Ανάν είναι σεβαστή και ότι πρέπει τώρα να αναθεωρηθούν κάποια τμήματα του σχεδίου προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

    ''Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μου είπε ότι ήδη επικοινώνησε με τον ΟΗΕ για τις πτυχές αυτές. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πιο υψηλό δυνατό επίπεδο και να μην καθυστερήσει. Η διαίρεση της Κύπρου θα πρέπει να σταματήσει με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές της ΕΕ, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', συνέχισε.

    Αναφερόμενος στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έκβαση του δημοψηφίσματος, ωστόσο σημείωσε ότι η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή, όπως και σεβαστή πρέπει να γίνει η ετυμηγορία της τ/κ κοινότητας και να ληφθούν μέτρα για αυτήν, όπως είναι η υιοθέτηση των δύο κανονισμών, του χρηματοδοτικού και του απευθείας εμπορίου.

    ''Ως φίλος σας λεω ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν μας έχει απογοητεύσει. Ομως, όπως είπα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, πρέπει να αποδεχόμαστε τη βούληση του λαού. Υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα φέρει σταθερότητα και στις δύο κοινότητες για να τεθεί τέρμα στη διαίρεση του νησιού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και μιας συμφωνίας με τις δύο κοινότητες. Ο συμβιβασμός δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ήττα ή απώλεια '', είπε.

    Καλωσόρισε τη στάση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου'', λέγοντας ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την υιοθέτηση των δύο κανονισμών είναι ξεκάθαρη, ότι δηλαδή πρέπει να υιοθετηθούν.

    Σημείωσε επίσης ότι εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία, κινδυνεύει να χαθεί το χρηματοδοτικό πακέτο των 120 εκατομμυρίων ευρώ για τους Τ/Κ για φέτος, λέγοντας ότι το ΕΚ θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην συμβεί αυτό.

    ''Εάν αυτά τα χρήματα δεν μπορέσουν να φθάσουν στην τ/κ κοινότητα, αυτό από μόνο του θα αντιταχθεί στα ίδια τα μέτρα που η δική σας κυβέρνηση έλαβε για να διευκολύνει και να βελτιώσει τις κοινωνικές συνθήκες της τ/κ κοινότητας. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση'', είπε.

    Ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος στις προσδοκίες των Ε/Κ αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, είπε: ''Είμαι βέβαιος ότι ο λαός της Κύπρου προσμένει πολλά περισσότερα από την ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού, όμως παρά ταύτα οι Κύπριοι ακόμη εμπιστεύονται ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο θετικό για να τεθεί τέρμα στο πρόβλημα. Η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα για να απομακρυνθεί η διαίρεση του νησιού και εγώ θα αφιερώσω στο θέμα αυτό όλο το ενδιαφέρον που αξίζει''.

    Αναφερόμενος στο ευρώ, είπε ότι η Κύπρος έκανε σημαντικά βήματα και σύντομα θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, με θετικά αποτελέσματα για την οικονομική πρόοδο του νησιού.

    Ο κ. Μπορέλ έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα, καθώς και στα μέτρα που λαμβάνει η Ενωση για πάταξη της τρομοκρατίας.

    Κάλεσε όλους να συνεργαστούν συλλογικά για καταπολέμηση του φαινομένου αυτού και σημείωσε ότι η υιοθέτηση των όποιων νομοθετημάτων για την πάταξη της τρομοκρατίας θα πρέπει να επιτυχαίνει την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ - Ικανοποίηση

    Ικανοποιημένος δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προχθές στο Λουξεμβούργο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Εξερχόμενος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Μάλιστα, είμαι ικανοποιημένος''.

    Σχετικά με την αναφορά του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ κατά την ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, για συνεργασία της Αστυνομίας της Δημοκρατίας με τη λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους για πάταξη της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η αναφορά του κ. Μπορέλ αποτελεί έκφραση μιας ανησυχίας που αντιμετωπίζει και η κυπριακή κυβέρνηση ότι δηλαδή εγκληματίες μπορούν να διαφεύγουν στα κατεχόμενα χωρίς να προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Η αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ''αποτελεί έκφραση μιας ανησυχίας που έχουμε και εμείς ότι μπορούν εγκληματίες να φεύγουν, όπως την τελευταία φορά με τους ύποπτους για φόνο, και δεν τους παραδίδουν για να δικαστούν από τα δικαστήρια'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία - Απόλυτη ικανοποίηση

    Απόλυτα ικανοποιημένος επέστρεψε χθες βράδυ από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μετά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ''ήταν να διασφαλίσουμε εκείνα τα οποία είχαμε κερδίσει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου'' και σημείωσε πως ''η Τουρκία έχει πλέον αναλάβει υποχρεώσεις με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της Συνόδου φαίνεται από το γεγονός πως ''το ίδιο το Συμβούλιο έχει εκδώσει τα έγγραφα, βάσει των οποίων θα γίνει διαπραγμάτευση με την Τουρκία''.

    Πρόσθεσε πως ''αυτό είναι το έγγραφο που παρουσίασε χθες το βράδυ (προχθές) ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο και προς την Τουρκία, η οποία και το συμφώνησε''.

    Σημείωσε ακόμα ότι ''η ραχοκοκαλιά αυτού του εγγράφου είναι το διαπραγματευτικό πλαίσιο όπου εκεί όλες οι παράγραφοι που αφορούσαν κυπριακές διεκδικήσεις διατηρούνται ανέπαφες''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα δύο έγγραφα, το ένα είναι η εναρκτήρια ομιλία του κ. Στρο και οι διοικητικές και οργανωτικές διευθετήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

    Σε ερώτηση τι κέρδισε η Κύπρος στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών, ο κ. Ιακώβου είπε ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ''ήταν να διασφαλίσουμε εκείνα τα οποία είχαμε κερδίσει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου''.

    Ερωτηθείς ποια ήταν αυτά τα οποία είχε κερδίσει η Κύπρος, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτά ''περιέχονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο είχαμε συζητήσει και αναλύσει επανειλημμένα από τη 22α Σεπτεμβρίου και μετά''.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μετακινείται δημόσια στις θέσεις της αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''η Τουρκία έχει πλέον αναλάβει υποχρεώσεις με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο''.

    Αναφερόμενος στην παράγραφο 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι γνωστό πως κάποιοι ήθελαν να αλλάξει η παράγραφος αυτή και ''κατεβλήθησαν διάφορες προσπάθειες'' προς τον στόχο αυτό.

    Σημείωσε ωστόσο πως ''αυτό το ενδεχόμενο το είχαμε αποκλείσει εξαρχής'' και πρόσθεσε πως η παράγραφος 5, η οποία τώρα είναι παράγραφος 7, ''είναι ακριβώς η ίδια όπως είχε συμφωνηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου''.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πραγματικότητες, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν βοηθήσει την Τουρκία για να φτάσει εκεί που έχει φτάσει σήμερα''.

    Πρόσθεσε ότι ''όλη νύχτα χθες ο κ. Γκιουλ έπαιζε ένα επικοινωνιακό παιγνίδι, καθόταν στην Κωνσταντινούπολη και δεν ξεκινούσε για να έρθει στο Λουξεμβούργο μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας, και στο τέλος αυτό είχε καταλήξει σε ένα ψιλικατζίδικο παιχνίδι που είχε καθαρά στόχο τους Τούρκους πολίτες ότι δήθεν η Τουρκία διεκδικεί μέχρι τέλους''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Εναρξη διαπραγματεύσεων

    Η Κύπρος διατηρεί ''ακέραια'' όλα τα θέματα που έθεσε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ, εκτιμά η κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Τουρκία μετά τις προχθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Λουξεμβούγο, που οδήγησαν στη συμφωνία του διαπραγματευτικού πλαισίου, ξεκινά μια νέα πορεία δύσκολων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η επιθυμία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν γενική ''αλλά όχι με τους όρους που ήθελε η Τουρκία''.

    ''Θα πρέπει να έχει αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να προσαρμοστεί με τους όρους που απαιτεί η ΕΕ,'', είπε, τονίζοντας ταυχρόνα ότι η Τουρκία θα διαπραγματεύται με 25 κράτη - μέλη.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωβουλής - Ολομέλεια

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρωτοκόλλου για όλα τα κράτη μέλη εκ μέρους της Τουρκίας, μια συμπεριφορά δηλαδή που να ικανοποιεί όλα τα κριτήρια που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είπε ότι ''θα ήταν αδιανόητο να αλλοιώνονται αρχές της Ενωσης χάριν υποψηφίων, που ζητούν εκπτώσεις αναλόγως ιδίων συμφερόντων και σχεδιασμών''.

    Σε ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία του σώματος, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η Κύπρος επέδειξε κάθε καλή θέληση κατά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, στα πλαίσια της πεποίθησής της ότι η ένταξη μιας δημοκρατικής Τουρκίας στην Ενωση θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, νοουμένου ότι πληροί τα κριτήρια, σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές της Ενωσης''.

    ''Δυστυχώς όμως'', πρόσθεσε, ''η χώρα αυτή δεν φείδεται προσπαθειών για να επιτύχει άμεση ή έμμεση αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής της στο νησί και της συνεχιζόμενης κατοχής, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης του παράνομου και υποτελούς προς αυτήν καθεστώτος, που έχει εγκαταστήσει στην κατεχόμενη περιοχή''.

    Αναφερόμενος στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ε/κ πλευρά ''δεν είναι εναντίον της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ, αλλά ούτε οφείλεται στην ε/κ πλευρά η απομόνωση, που οδήγησε στην οικονομική τους δυσπραγία'' και συμπλήρωσε πως ''υποφέρουν οι απλοί Τ/Κ συνεπεία των αποφάσεων που τους επέβαλαν τόσο η Τουρκία όσο και η πολιτική τους ηγεσία, συνεπεία της κατοχής και της μονομερούς ανακήρυξης κράτους''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ''με καλή θέληση (η Κυπριακή Δημοκρατία) πρότεινε το άνοιγμα του λιμανιού και της περιφραγμένης νεκρής πόλης της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, παρά τις προσπάθειες και της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, προς την οποία είμαστε ευγνώμονες, η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία απέρριψαν την πρόταση, αποδεικνύοντας ότι ουσιαστικά δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ευημερία των Τ/Κ, όσο η αναβάθμιση του παράνομου ψευδοκράτους''.

    Σε ό,τι αφορά το απευθείας εμπόριο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''πρέπει να ληφθεί υπόψη πως όποια βοήθεια και αν προσφερθεί και όποιες ανταλλαγές διενεργηθούν, η διεθνής νομιμότητα και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τύχουν σεβασμού'', συμπληρώνοντας πως ''θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια τείνει να προσδώσει αναγνώριση στο παράνομο καθεστώς ή καλλιεργεί αντιλήψεις για δύο χωριστά κράτη''.

    Σε σχέση με τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως οι προσπάθειες αυτές και η δημιουργία θετικού κλίματος και συνθηκών για την επανάληψη της ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων συνεχίζονται σε κομματικό, συνδικαλιστικό, πολιτιστικό επίπεδο, με επαφές μεταξύ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, αλλά και με κάθε ευκαιρία.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ

    Υπάρχουν δύο πραγματικότητες στο νησί, αλλά αυτές είναι η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκπροσωπείται από την κυπριακή κυβέρνηση και η παρανομία την οποία υποστηρίζει η Τουρκία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά την τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε το γεγονός ότι στη διάρκεια της τελετής ο κ. Γκιουλ δεν προέβη σε καμία δήλωση όσον αφορά την Κύπρο.

    Στη διάσκεψη ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ''δύο πραγματικότητες στο νησί'' και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε να δει μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και ότι η κατάλληλη πλατφόρμα είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    ''Με το τελευταίο συμφωνούμε πλήρως'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ''Οσον αφορά τις δύο πραγματικότητες'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''θα πρέπει να εξηγηθεί στον κ. Γκιουλ ότι υπάρχουν δύο πραγματικότητες στο νησί, η μία είναι πραγματικότητα της νομιμότητας την οποία εκπροσωπεί η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άλλη είναι η πραγματικότητα της παρανομίας την οποία συνεχίζει να υποστηρίζει η κατοχική δύναμη η Τουρκία''.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι συνάγεται ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ της πραγματικότητας της νομιμότητας.

    ΗΠΑ - Ράις - Τουρκία - ΕΕ

    Την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι μια Τουρκία η οποία έχει εισέλθει σε ένα ενταξιακό πλαίσιο που στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ ωφελεί όχι μόνο την ίδια αλλά και την Ευρώπη, αλλά και τη ''διατλαντική οικογένεια'', εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τους πρέσβεις των ''25'' στην Ουάσιγκτον.

    Την πραγματοποίηση της συνάντησης και το περιεχόμενό της γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ. Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος της ΕΕ και άρα ναι μεν υποστηρίζουν διπλωματικά και με δημόσιες δηλώσεις την ενταξιακή προοπτική της Aγκυρας, αλλά σέβονται τις διαδικασίες της ΕΕ και δεν επεμβαίνουν σε αυτές.

    Κληθείς από το ΑΠΕ να επιβεβαιώσει κατά πόσον μια Τουρκία που θα κινείται προς την Ευρώπη θα είναι και περισσότερο υποβοηθητική στο Κυπριακό, ο κ. Μακόρμακ περιορίσθηκε να τονίσει ότι ''οι απόψεις μας σε ό,τι αφορά την επίλυση του κυπριακού ζητήματος δεν έχουν αλλάξει. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες και το σχέδιο του ΓΓ Κόφι Ανάν και θα δούμε προς τα που θα κινηθεί αυτό το θέμα στο μέλλον''.

    Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Τουρκία - ΕΕ

    Το ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με κάθε μέσο δεν είναι κάτι καινούργιο, παρατήρησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας την παρέμβαση των ΗΠΑ στις διεργασίες της ΕΕ για συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς για πληροφορίες περί παρέμβασης της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι δεν έχει τίποτα να δηλώσει, ούτε να σχολιάσει σε σχέση με αυτό το θέμα.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που λέει τι δήλωσε η κ. Ράις στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει θα ανακοινώσει ό,τιδήποτε νομίζει ότι είναι χρήσιμο να ανακοινωθεί.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το τηλεφώνημα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η κυβέρνηση είπε ή λέγει μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει σχετικό σήμερα''.

    Εξάλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν θα σχολιάσει τη προχθεσινή δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ ότι το όλο θέμα που δημιουργήθηκε γύρω από την παράγραφο 7 ήταν ''περί όνου σκιάς''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Οδικός χάρτης - Κύπρος

    Με τη συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Τουρκίας, η Κύπρος διατηρεί ''ακέραια όλα τα πλεονεκτήματα'' που εξασφάλισε σε όλα τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοστομίδης εκτίμησε πως η παράγραφος 7 που παραπέμπει στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς παραμένει η ίδια, παρά την ερμηνευτική δήλωση, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άλλα μη κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά μέλη των διεθνών οργανισμών στους οποίους ενδεχομένως η Κύπρος να υποβάλει αίτηση ένταξης, να υποβάλουν βέτο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόσθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ''και ούτε και προβλέπεται στο εγγύς μέλλον να υπάρξει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τέτοια ένταξη''.

    ''Το διαπραγματευτικό πλαίσιο όσον αφορά την Κύπρο και ιδίως η παράγραφος 7, πρώην παράγραφος 5, δεν έχει υποστεί καμμία αλλαγή'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που αποκόμισε η Κύπρος, ο κ. Χρυσοστομίδης παρέπεμψε στις δύο τελευταίες παραγράφους του διαπραγματευτικού πλαισίου, στην αντιδήλωση της ΕΕ στη διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στις αναφορές του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στη διακυβερνητική αποτελεί ήδη ντε φάκτο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υποδεικνύοντας ότι ''όταν αξιολογεί κανείς τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα πρέπει να βάζει τα θέματα στις σωστές τους διαστάσεις, να τα εξετάζει κάτω από έναν ψυχρό πολιτικό φακό με αναφορά στις μελλοντικές προοπτικές'', ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ''η Κύπρος δεν έχει χάσει οτιδήποτε με την τελευταία εξέλιξη στο Λουξεμβούργο, διατηρεί όλα όσα ανέφερα υπό μορφή πλεονεκτημάτων ακέραια''.

    ΕΕ - Ολι Ρεν - Τουρκία - Κύπρος

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ και όσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο το καλύτερο για αυτήν, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες για τις προχθεσινές αποφάσεις σχετικά με την Τουρκία και την Κροατία, ο κ. Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση πότε θα αναγνωρίσει η Αγκυρα την Κύπρο, υπενθύμισε την πρόσφατη αντιδήλωση των ''25'', στην οποία, όπως είπε, συνέβαλε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, ''η αναγνώριση της Κύπρου είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και όσο το δυνατόν γρηγορότερα αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο τόσο το καλύτερο, τόσο περισσότερο θα θεωρηθεί αυτό θετικό για την Τουρκία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων'', ανέφερε ο Φινλανδός Επίτροπος.

    Επίσης, απηύθυνε έκκληση στα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν την κατάλληλη βούληση με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. ''Εμείς περιμένουμε βεβαίως ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος'', είπε ο κ. Ρεν.

    Αναφερόμενος στις άλλες δεσμεύσεις της Τουρκίας, σημείωσε ότι υπάρχουν τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, δηλαδή το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

    Τουρκία - Βρετανός Πρεσβευτής - Εκπρόσωπος ΕΕ

    Σε σημείο καμπής έφτασαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ μετά την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπργματεύσεων για πλήρη ένταξη, δήλωσε ο Χανς Κρέτσμερ, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό Πρεσβευτή στην Τουρκία Πήτερ Ουέστμακοτ στην Αγκυρα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ο κ. Κρέτσμερ είπε ότι το 2002 είχε γενικά διατυπωθεί η άποψη ότι η ΕΕ δεν θα καθόριζε ημερομηνία διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, ωστόσο τη Δευτέρα το βράδυ η Τουρκία ξεκίνησε επίσημα διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αξίζει εκτίμησης για τις επιτυχίες της τα τελευταία τρια χρόνια.

    Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει μπροστά της ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο, ο κ. Κρέτσμερ δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι ένα αυτόματο ή εγγυημένο αποτέλεσμα αλλά ''μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι θα είναι ένα δίκαιο αποτέλεσμα'' τόνισε.

    Ο κ. Κρέτσμερ είπε ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει στην Τουρκία τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν σε όλες τις υποψήφιες χώρες, προσθέτοντας ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να μάθουν πολλά περισσότερα η μια για την άλλη. Ο κ. Κρέτσμερ αναφέρθηκε επίσης στον ''μην-κυβερνητικό διάλογο'' που έχει ξεκινήσει στα πλαίσια αυτά.

    Είπε ακόμα ότι τα μέσα ενημέρωσης φέρουν μεγάλη ευθύνη τόσο στην ΕΕ όσο και στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αφήσει ικανοποιημένο τον ευρωπαϊκό λαό επειδή ο ευρωπαϊκός λαός είναι εκείνος που θα αποφασίσει για την ένταξη της Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Τουρκία είπε ότι όσο μεγαλύτερη πρόοδο καταγράφει η Τουρκία στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, τόσο θα αυξάνονται περισσότερο οι θετικές απόψεις για την Τουρκία.

    Τόσο ο κ. Κρέτσμερ όσο και ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τουρκία δήλωσαν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες υπήρξαν μια επιτυχία της Βρετανικής Προεδρίας.

    Επισημαίνοντας ότι θα είναι πολύ σημαντικά τα προσεχή χρόνια η Τουρκία να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και να γίνει αρεστή στο λαό της Ευρώπης, ο κ. Ουέστμακοτ είπε ότι η Βρετανία θα προσφέρει κάθε μορφής υποστήριξη στην Τουρκία η οποία ξεκίνησε μια σοβαρή και δύσκολη διαδικασία.

    Είπε ότι κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για τη νομική εγκυρότητα της διακύρηξης που συνέταξε η Βρετανία και υπέβαλε προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το άρθρο 7 του κειμένου του ενταξιακού πλαισίου.

    Μάρκος Κυπριανού - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή χαρακτήρισε αυστηρότατο το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας Το διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας που εγκρίθηκε προχθές, όπως το εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το καλοκαίρι, είναι αυστηρότατο έχει ασφαλιστικές δικλείδες και εχέγγυα και εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και του καθενός χωριστά, δήλωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα πλαίσιο που δίνει έναυσμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων οι οποίες, όπως πρόσθεσε, θα είναι μακρές, δύσκολες και απαιτητικές.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα κριθεί και η στάση της Τουρκίας απέναντι στα κράτη-μέλη και στους διεθνείς οργανισμούς. Πέρα από την όποια δήλωση μπορεί να έχει προβεί η Τουρκία, η συμπεριφορά της στην πράξη είναι αυτή που θα κριθεί και σίγουρα θα έχει επιπτώσεις εάν δεν συμμορφωθεί με αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε.

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος βγαίνει κερδισμένη από τις εξελίξεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν είναι θέμα κέρδους και απώλειας», σημειώνοντας ότι σε «εκείνο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι τα γεγονότα».

    Βουλή - Μπορέλ - Χριστόφιας - Ειδική συνεδρία Ολομέλειας - Εναρξη

    Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η Ειδική Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στη συνέδρια παρευρέθηκαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μέλη του διπλωματικού σώματος, ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους, ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, Κύπριοι ευρωβουλευτές, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου και άλλοι προσκεκλημένοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Μιλώντας χθες το βράδυ σε δείπνο προς τιμή του κ. Μπορέλ, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ για τη συνεπή στήριξη της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κυρίως σε θέματα αρχών, στα πλαίσια των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, αλλά και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για το Πρωτόκολλο ΕΕ-Τουρκίας και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ενωση είναι ενδεικτικές της συνέπειας του Σώματος προς τις αρχές και το διεθνές δίκαιο.

    ''Επιδίωξή μας ήταν να εντασσόταν η Κύπρος ενωμένη στην ΕΕ'', σημείωσε, προσθέτοντας πως ''δυστυχώς το συγκεκριμένο Σχέδιο που προτάθηκε στον λαό δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων αλλά ξένα συμφέροντα, αγνοώντας τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας''.

    ''Παραμένουμε εντούτοις'', συνέχισε, ''προσηλωμένοι στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο και η αξιοπρεπής συμμετοχή μας μεταξύ ίσων στην Ενωση αυτή''.

    Βουλή - Επ. Εμπορίου - Επίτροπος Κυπριανού

    Του χρόνου θα γίνει πλήρης αναθεώρηση των νομοθεσιών που αφορούν τη σήμανση των προϊόντων, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης θα εξετασθεί και η σήμανση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

    Οσον αφορά το θέμα της τοποθέτησης των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων σε χωριστά ράφια στις υπεραγορές, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νομοθεσία που προωθεί η Βουλή και αναμένεται ότι θα δοθεί απάντηση σε έξι μήνες.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι οι οργανώσεις καταναλωτών είναι το σοβαρότερο όπλο για την προστασία των καταναλωτών και πρόσθεσε ότι η ΕΕ αποδίδει σε αυτές ύψιστη σημασία.

    Είπε, επίσης, ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν θα είναι ποτέ αρκετές στη διενέργεια των ελέγχων και τα κράτη εκχωρούν εξουσίες σε αυτές.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφερόμενος στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών που λειτουργούν στα κράτη μέλη, είπε ότι αυτά παρέχουν στους καταναλωτές πληροφορίες και επιλύουν διασυνοριακές διαφορές για μικρές συναλλαγές.

    Επισημαίνοντας τη σημασία των Κέντρων, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση μιας Κύπριας που αγόρασε φουστάνι από την Αθήνα, λέγοντας ότι εάν η διαφορά οδηγείτο προς επίλυση στα δικαστήρια το κόστος θα υπερέβαινε κατά πολύ την αξία του φουστανιού, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας θα είχε περάσει και η μόδα.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα θέματα προστασίας του καταναλωτή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εάν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση του Λουξεμβούργου για τον προϋπολογισμό, το αποτέλεσμα θα είναι να διατεθούν λιγότερα κονδύλια για τα κράτη μέλη σε σχέση με τα κονδύλια που διατέθηκαν για τις 15 χώρες στον προηγούμενο προϋπολογισμό.

    Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Τα σημαντικά κέρδη σε πρώτο λόγο της Τράπεζας Κύπρου και σε δεύτερο λόγο της Ελληνικής Τράπεζας ανάστρεψαν στη χθεσινή συνάντηση την πτωτική πορεία που παρουσίασε προχθές το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,24%, κλείνοντας στις 1.451,39 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,88% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 97,61 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 677.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,29% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 490,61 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΜ)
                

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Συνάντηση Μπορέλ - Ταλάτ

    Συνάντηση μιάμιση ώρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο ''προεδρικό μέγαρο'' στην κατεχόμενη Λευκωσία, είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπορέλ είπε πως εξήγησε στον κ. Ταλάτ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύσταση ομάδας επαφής με τους Τουρκοκύπριους και πως μίλησαν για τις πιθανότητες εφαρμογής του κανονισμού για την παροχή της βοήθειας της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Επίσης υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε θερμά το σχέδιο Ανάν και επανέλαβε την απογοήτευση του Ευρωκοινοβουλίου που το σχέδιο απορρίφθηκε από τους Ε/Κ. ''Πιστεύουμε ακόμη ότι είναι βασικό αυτό το σχέδιο να ληφθεί υπόψη (σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις), είπε ο κ. Μπορέλ.

    Είπε πως συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κ. Ταλάτ για τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Ταλάτ είπε πως επανέλαβε τη δέσμευση των Τ/Κ για λύση. Πρόσθεσε πως ''με τη λύση θα λύσουμε άλλα μικρότερα προβλήματα. Θα είμαστε σε θέση να άρουμε την απομόνωση των Τ/Κ, θα είμαστε σε θέση να άρουμε τα εμπόδια της διαδικασίας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα άρουμε όλων των ειδών τις κρίσεις, δυσκολίες μεταξύ Τ/Κ,Ε/Κ και της ΕΕ''.

    Ανέφερε πως ''η τ/κ κοινότητα τήρησε τη θέση της υπέρ της λύσης'' και ευχαρίστησε τον κ. Μπορέλ για την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, για την αναφορά στους κανονισμούς για το απευθείας εμπόριο και την οικονομική βοήθεια, ζητήματα που όπως ανέφερε εκκρεμούν, και για τη σύσταση της ομάδας επαφής.

    Πιστεύουμε ότι είναι θέμα δημοκρατίας να εκφράζεται η φωνή και οι ιδέες των Τ/Κ στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε.

    Πρόσθεσε πως ''ως Τ/Κ κάναμε ό,τι είναι δυνατό για λύση και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε να υπάρξει ενοποίηση του νησιού. Δεν έχουμε πρόθεση να διαφοροποιήσουμε αυτό το στόχο'', κατέληξε.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, ο κ. Μπορέλ μετέβη στα γραφεία του ΡΤΚ για συνάντηση με τον ηγέτη του κόμματος και λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ. (ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΜΚ/ΜΜ)

     

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/10/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 5/10/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5714               0,5748
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4782               0,4810
    Λίρα Αγγλίας              0,8434               0,8484
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 5/10/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 5/10/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4197            0,4230
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3629            0,3658
    Δολάριο Καναδά                  0,4074            0,4106
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0723            0,0728
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0614            0,0618
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3681            0,3710
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  787.461,53
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     98,31     0,72    650.677,67
    FTSE/CySE 20                           496,92     1,29    563.667,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.485,10     1,28    544.875,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.061,09     0,20      9.850,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.148,14     1,88     38.354,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.469,51     1,25    554.725,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.566,74     1,39    491.298,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.119,05     0,00      3.931,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            980,72     0,17     81.357,55
    FTSE Med (4/10/2005)                 8.524,95     0,13
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    
    (KYΠΕ/XNA/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Δεν θα γίνουν εκλογές

    Δεν θα διεξαχθούν αρχιεπισκοπικές εκλογές αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία για τέσσερεις περίπου ώρες.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, πέντε μέλη της, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Κυρηνείας Παύλος, ο Κιτίου Χρυσόστομος και οι Χωρεπίσκοποι Αρσινόης και Σαλαμίνος, τάχθηκαν κατά της διενέργειας αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Υπέρ τάχθηκαν ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ενώ ο Λεμεσού Αθανάσιος ζήτησε τη λήψη ομόφωνης απόφασης.

    Τα μέλη της Συνόδου που τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας αρχιεπισκοπικών εκλογών ζήτησαν την εφαρμογή προηγούμενων άνευ διαφωνίας αποφάσεων για αποστολή επιστολής στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη σύγκληση Μείζονος Συνόδου.

    Σε υπόμνημα που κατέθεσε, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος αναφέρει ότι ''αναμένοντες ότι θα αποσταλεί η ειρημένη επιστολή, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την απόφαση του Οικουμενικού Θρόνου για να παύσει η αυξανόμενη ανωμαλία στην Εκκλησία της Κύπρου''.

    ''Εν εναντία περιπτώσει, αν δηλαδή υπάρξει άρνηση ή κωλυσιεργία αποστολής της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τότε βάσει των Ιερών Κανόνων νομιμοποιείται κάθε μέλος της Ιεράς Συνόδου να αποταθεί προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και να ζητήσει τη σύγκληση της Μείζονος Συνόδου'', συνεχίζει ο Κύκκου Νικηφόρος.

    Η Ιερά Σύνοδος κατά τη σημερινή της συνεδρία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ''έπειτα από αίτηση του ιερέως Δημητρίου Παναγιώτου της Μητροπόλεως Λεμεσού, προέβη σε καθαίρεσή του από τον βαθμό της ιεροσύνης''.

    Αποφάσισε επίσης την επίσημη υποδοχή του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Αρχιεπισκοπή στις 16 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο.

    Επιπρόσθετα, η Ιερά Σύνοδος συζήτησε τους κανονισμούς λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών και ανέθεσε στον Μητροπολίτη Κιτίου και στον Διευθυντή του ταμείου Ιωάννη Χαριλάου την τελική διαμόρφωση των κανονισμών για τη λειτουργία την 1η Νοεμβρίου του θεσμού.

    Στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται ότι το θέμα της αναβάθμισης της Ιερατικής Σχολής, το οποίο αναμενόταν να συζητηθεί σήμερα, θα απασχολήσει άλλη συνεδρία της Συνόδου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Μπορέλ - Διαπραγματεύσεις - Κανονισμοί

    Ορθή θεωρεί η κυβέρνηση την άποψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πιο υψηλό δυνατό επίπεδο για λύση του Κυπριακού.

    ''Αυτή είναι και η προσπάθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών και αυτή ήταν η προσπάθεια μέσω της επίσκεψης του κ. Πρέντεργκαστ, ο οποίος συνέταξε και έκθεση. Στη βάση αυτή και στη βάση των προσπαθειών για επανέναρξη των διαδικασιών μέσω του ΟΗΕ είναι μια σωστή εισήγηση (από τον κ. Μπορέλ). Νομίζω ότι αυτή η πολιτική είναι αυτή που ακολουθείται από την πλευρά μας'', είπε.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπορέλ σχετικά με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Τ/Κ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε δώσει συγκατάθεση να δοθούν τα κονδύλια στην τ/κ κοινότητα νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διασύνδεση με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    ''Η τ/κ ηγεσία ακολουθεί πολιτική επιδίωξης πολιτικών πλεονεκτημάτων και για αυτόν τον λόγο δεν έλαβε ακόμη την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Ισως να εννοεί ο κ. Μπορέλ ότι η ηγεσία της τ/κ κοινότητας πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια για επιδίωξη πολιτικών πλεονεκτημάτων για το απευθείας εμπόριο για να πάρει τα 259 εκατομμύρια ευρώ'', κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Αύξηση για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας που παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,25%, κλείνοντας στις 1.469,51 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,72% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 98,31 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 787.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά σχεδόν το 44,8% του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,29% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 496,92 μονάδες.

    Θετικό πρόσημο παρουσίασε η αγορά σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, στη διάρκεια της οποίας ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραφε σταδιακές διακυμάνσεις. Η αγορά άνοιξε γύρω στις 1.470,5 μονάδες και διατηρήθηκε σε ανοδική πορεία μέχρι και το κλείσιμο της συνάντησης, ως αποτέλεσμα του θετικού κλίματος που επικράτησε στο σύνολο σχεδόν των χρηματιστηριακών δεικτών. Τελικά, η αγορά, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, έκλεισε στις 1.469,51 μονάδες έναντι 1.451,39 μονάδων χθες, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 1,25%.

    Ανοδικά κινήθηκε το σύνολο των επιμέρους δεικτών, εκτός από τον δείκτη των Ξενοδοχείων, που έκλεισε χωρίς μεταβολή.

    Κέρδη σημείωσαν ο δείκτης των Επενδυτικών Εταιρειών σε ποσοστό 1,88%, των Τραπεζών 1,39%, της Κύριας Αγοράς 1,28%, της Παράλληλης Αγοράς 0,2% και της Εναλλακτικής Αγοράς 0,17%.

    Τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα παρουσίασε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με ποσοστό 44,8% (άνοδος 1,74%) του ημερήσιου όγκου συναλλαγών. Ακολούθησαν τα αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας με 12,6% (άνοδος 1,24%), η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας με 11,5% (άνοδος 1,23%), της Ελληνικής Τράπεζας με 5,9% (πτώση 1,82%) και της Interfund Investments Public Co Ltd με 3,1% (άνοδος 1,9%).

    Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 34 κινήθηκαν ανοδικά και 26 καθοδικά, ενώ 26 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε στις 780.

    Εξάλλου, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου ανακοινώνει την παραίτηση του Ανδρόνικου Αγαθοκλέους από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ και των Διοικητικών Συμβουλίων των θυγατρικών εταιρειών του Συγκροτήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Ανεργία - Αύγουστος - Κύπρος - ΕΕ

    Στο 5,5% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Αύγουστο, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν 5,3%. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,7%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,3%), ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (4,6%), η Ολλανδία (4,7%), η Δανία (4,8%), η Αυστρία (5,2%) και η Κύπρος (5,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (17,5%) και στη Σλοβακία (15,2%).

    Αναφορικά με την εξέλιξη της ανεργίας στην Κύπρο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, στους άνδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν τον Αύγουστο 4,4% (4,3% τον Ιούλιο). Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Λουξεμβούργο (3,9%) και τη Δανία (4,1%). Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,8% έναντι 6,6% τον Ιούλιο.

    Στους νέους κάτω των 25 ετών η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 11,0% και παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούλιο. Πρόκειται για την έκτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ψηλότερη ανεργία στους νέους είχαν η Πολωνία με 35,0% και η Σλοβακία 24,8% , ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 17,1%.

    Στην Ελλάδα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Μάρτιο του 2005, κατά τον οποίο η συνολική ανεργία ήταν 9,9%, ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών ήταν 25,0%.

    Το συνολικό ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στα κράτη μέλη τον Αύγουστο 2005 ήταν: Ιρλανδία 4,3%, Ηνωμένο Βασίλειο 4,6% (στοιχεία Ιουνίου), Ολλανδία 4,7%, Δανία 4,8%, Αυστρία 5,2%, Κύπρος 5,5%, Λουξεμβούργο 5,5%, Σλοβενία 5,8%, Σουηδία 6,3% (στοιχεία Μαρτίου), Ουγγαρία 6,4%, Μάλτα 6,4%, Πορτογαλία 7,2%, Τσεχία 7,7%, Ιταλία 7,7% (στοιχεία Ιουνίου), Λιθουανία 7,5%, Βέλγιο 8,0%, Φινλανδία 8,2%, Λετονία 8,8%, Γερμανία 9,6%, Ισπανία 9,4%, Γαλλία 9,6%, Ελλάδα 9,9% (στοιχεία Μαρτίου), Σλοβακία 15,2% και Πολωνία 17,5%.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Οι διατάξεις του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Τουρκίας δίδουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να βρίσκεται μπροστά σε κάθε βήμα της Τουρκίας και θα πρέπει να εξετασθούν οι τρόποι αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας, ώστε η Αγκυρα να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

    "Σε κάθε βήμα της η Τουρκία θα βρίσκει μπροστά της την Κύπρο, ένεκα των διατάξεων του διαπραγματευτικού πλαισίου, και συλλογικά πρέπει να κάτσουμε να δούμε πώς αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα, όχι με στόχο απλώς να στριμώξουμε την Τουρκία, αλλά να στριμωχθεί η Τουρκία και να ληφθούν υπόψη σοβαρά η θέληση, οι προσδοκίες και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του "αυτό είναι το μήνυμα που εκπηγάζει από τις εμπειρίες των τελευταίων ημερών".

    Συνεχίζοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πως "όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα, θα σκεφτούμε όλοι νηφάλια και θα κάτσουμε και θα δούμε τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα ότι "δεν πρέπει να υπάρχει ούτε θριαμβολογία ούτε ηττοπάθεια και τοποθετήσεις ότι παίρνουμε συνεχώς και νέες ήττες".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα πολιτικά, πολιτισμικά, κοινωνικοοικονομικά δύσκολη και για αυτό η αίτηση της συνάντησε πολλές αντιδράσεις και αντιστάσεις μέσα στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι με πολύ μικρή εξαίρεση ομόφωνα η κυπριακή πολιτική ηγεσία, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία τοποθετήθηκαν υπέρ της προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ και την προσπάθεια της να γίνει κράτος μέλος, επειδή "όλοι θεωρήσαμε ότι μια πιθανή πορεία της Τουρκίας προς ένταξη θα την υποχρεώσει να υλοποιήσει θεσμικές δεσμεύσεις που σχετίζονται και με την πορεία της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος της".

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έπρεπε να υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής σύνδεσης της με τα 10 νέα κράτη μέλη και ανέφερε ότι με τη δήλωση της ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πολλοί υποστηρίζουν ότι έβαλε αυτογκόλ, επειδή αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ στο σύνολό της.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η διακήρυξη της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας, με βάση και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είναι δεσμευτική και θέτει την Αγκυρα ενώπιον της υλοποίησης των υποχρεώσεων της που θα παρακολουθείται με σταθμό το 2006.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να μετατρέψει σε αυστηρό σταθμό το 2006.

    Οσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είπε ότι δεν αφορά μόνο την Κύπρο, τη λύση του Κυπριακού και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και πλείστους αυστηρότατους όρους που θέτει η ΕΕ προς την Τουρκία.

    Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο πήρε το τελικό του σχήμα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα και "έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την αποενοχοποίηση της Τουρκίας, στην οποία έβαλαν το χέρι τους και εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις".

    "Στις 17 του Δεκέμβρη ζητήσαμε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και χειρονομίες από πλευράς Τουρκίας στο Κυπριακό, που δεν έγιναν αποδεκτά από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, λόγω και της λανθασμένης αντίληψης που σχετίζεται με την απόφαση του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα", είπε.

    Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό, εξηγώντας ότι "για αυτό και μιλώ για προσπάθεια στο εσωτερικό να βρίσκουμε λόγους συζήτησης μεταξύ μας".

    "Δεν νομίζω ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις χθεσινές του δηλώσεις εμφανίστηκε ικανοποιημένος σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο", ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "κτυπά και στο καρφί και στο πέταλο", προσθέτοντας ότι "πρόκειται για μια διευκρίνιση που αναφέρεται στη λειτουργία των οργανισμών και μπαίνει στα πρακτικά θέματα".

    Είπε ακόμα ότι "κάποιοι υποστήριξαν ότι η διακήρυξη της ΕΕ για τη δήλωση της Αγκυρας που αφορά το πρωτόκολλο δεν έχει σημασία και δεν δημιουργεί υποχρεώσεις προς την Τουρκία", για να αναφέρει ότι "τώρα από τα ίδια χείλη ακούμε ότι η δήλωση του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου μπαίνει στα πρακτικά, έχει νομική ισχύ και εκτελεστική σημασία".

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι θα πρέπει να επιδειχθεί πολιτική ωριμότητα και να διαχωριστεί το Κυπριακό από τις προεκλογικές τοποθετήσεις των κομμάτων, προσθέτοντας ότι "όταν ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν 10 χρόνια στην εξουσία πάντοτε τονίζαμε και γινόταν δεκτό από την αντιπολίτευση να διαχωρίζεται το Κυπριακό από τις προεκλογικές συγκρούσεις" και διερωτήθηκε για ποιους λόγους να μην διαχωριστεί τώρα.

    "Εύχομαι και ελπίζω να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Μπορέλ - Επαφές στα κατεχόμενα - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήθελε να δει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, στα γραφεία του ΡΤΚ, ο κ. Μπορέλ είπε πως ''θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην παρεξήγηση και στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων προκειμένου να οικοδομήσουμε μιαν ενωμένη Κύπρο''.

    Ανέφερε εξάλλου πως το μομέντουμ που δημιουργήθηκε με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανισμών στα γραφεία του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους δύο κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, ανέφερε πως ζήτησαν από τη Βρετανική Προεδρία να αναλάβει πρωτοβουλία για έγκρισή τους.

    Επίσης, ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει θερμά την έγκριση των κανονισμών.

    Ο κ. Σογιέρ είπε πως η συνάντηση με τον κ. Μπορέλ ήταν σημαντική και πως συζήτησαν ''για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για άρση της απομόνωσης'', με τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής με τους Τ/Κ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ανέφερε εξάλλου πως εξέφρασε τις απόψεις των Τ/Κ για την επανένωση του νησιού και την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Μετά τη συνάντηση με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ο κ. Μπορέλ είπε πως η συνάντησή τους ήταν ενδιαφέρουσα και πως αυτός έμαθε πολλά για την κατάσταση, ειδικά για τα προβλήματα σε σχέση με το απευθείας εμπόριο και τη βοήθεια και τη δυνατότητα εφαρμογής του κανονισμού για την οικονομική βοήθεια χωρίς τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και όλες τις πολιτικές δυσκολίες προκειμένου να αρθεί η οικονομική ''απομόνωση'' των Τ/Κ.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε πως η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τα σημεία στα οποία έχει ανησυχίες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα εισακουστούν ισότιμα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις πριν τη συνάντηση με τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ο κ. Μπορέλ είπε πως είναι σημαντικό για αυτούς να γνωρίζουν τα πάντα για την κατάσταση στην Κύπρο.

    Ανέφερε πως η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δημιούργησε ένα μομέντουμ για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για το Κυπριακό.

    Είπε πως η λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού.

    Ανέφερε πως αυτή η ευκαιρία πρέπει να δραχτεί και πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα ήταν πολύ απογοητευτική για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Πρόεδρος του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ εξέφρασε ικανοποίηση που ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

    Ανέφερε πως εκτιμούν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά την έναρξη ενός πιθανού νέου γύρου συνομιλιών για επίτευξη συνολικής διευθέτησης.

    (ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) ΕΕ - Βοοειδή - Οριο ηλικίας - Σπονδυλική στήλη

    Η Μόνιμη Επιτροπή Τροφικής Αλυσίδας και Υγείας των Ζώων, που αποτελείται από ειδικούς εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, ενέκρινε σήμερα το σχέδιο πρότασης του αρμόδιου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού για αύξηση του ορίου ηλικίας από 12 σε 24 μηνών των σφάγιων βοοειδών από τα οποία πρέπει να αφαιρείται η σπονδυλική στήλη.

    Μετά τη σημερινή κατ' αρχήν απόφαση, εκτιμάται ότι εντός δύο μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει και πάλι στην ΕΕ την παραγωγή βοδινού κρέατος με οστά, όπως η ιταλική μπριζόλα Fiorentina ή το μπιφτέκι Τ-bone.

    Από τον Οκτώβριο του 2000, η σπονδυλική στήλη περιλαμβάνεται στον κοινοτικό κατάλογο των ειδικών υλικών κινδύνου (ΕΥΚ), τα οποία θεωρείται ότι εγκυμονούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας των τρελών αγελάδων (Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια Βοοειδών - ΣΕΒ).

    Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία για την καταπολέμηση της ΣΕΒ, όλα τα ΕΥΚ πρέπει να αφαιρούνται από τα βοοειδή ηλικίας άνω των 12 μηνών και να καταστρέφονται, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδός τους στην αλυσίδα τροφίμων και ζωοτροφών.

    Με τη ρύθμιση αυτή, αλλά και άλλα μέτρα που είχαν ληφθεί τότε, υπήρξε σημαντική πτώση του αριθμού των κρουσμάτων ΣΕΒ που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ κατά τα τελευταία έτη.

    Αυτές οι θετικές εξελίξεις οδήγησαν την Επιτροπή στην απόφαση να εξετάσει πιθανές τροποποιήσεις σε ορισμένα ισχύοντα μέτρα καταπολέμησης των ΜΣΕ, με σκοπό την επικαιροποίησή τους, με δεδομένη τη βελτίωση της κατάστασης.

    Το σχέδιο απόφασης, που βασίζεται στις επιστημονικές απόψεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), αυξάνει από τους 12 στους 24 μήνες το όριο ηλικίας πέραν του οποίου πρέπει να αφαιρείται η σπονδυλική στήλη των βοοειδών που σφάζονται.

    Τον Απρίλιο του 2005, η ΕΑΑΤ δημοσίευσε γνωμοδότηση που υποστηρίζει την αύξηση του ορίου ηλικίας για την αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης από τα βοοειδή, επισημαίνοντας ότι ακόμη και η ηλικία των 30 μηνών θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετά ασφαλές όριο.

    Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κρατών μελών και του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή πρότεινε τους 24 μήνες ως το πιο λειτουργικό όριο ηλικίας, προκειμένου να εξασφαλίσει το υψηλότερο περιθώριο ασφαλείας έναντι της ΣΕΒ.

    Αφήνει, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει σε 30 μήνες το όριο στο μέλλον, αν συνεχιστεί η καθοδική τάση των κρουσμάτων ΣΕΒ.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη ως πρώτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων της ΕΕ για την καταπολέμηση της ΣΕΒ, το οποίο, όπως είπε, είναι απόρροια των σημαντικών επιτευγμάτων στην προσπάθεια καταπολέμησης της νόσου.

    ''Η Επιτροπή στηρίχτηκε στις εγκυρότερες επιστημονικές γνώσεις, εξέτασε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία και συζήτησε ενδελεχώς το θέμα αυτό με τα κράτη μέλη και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα πρόταση δεν πρόκειται να υπονομεύσει το υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία δεκαετία μέσω των κανόνων που θεσπίσαμε για την καταπολέμηση της ΣΕΒ'', κατέληξε ο Κύπριος Επίτροπος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ) 

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Απολογισμός 4ης Βουλευτικής Συνόδου

    Η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει σταθμό στις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη σημερινή παρουσίαση του έργου του Κοινοβουλίου για την 4η τακτική σύνοδο της 8ης κοινοβουλευτικής περιόδου.

    Πρόσθεσε ότι κατά το δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσει απόψε με τον κ. Μπορέλ, θα συνεχισθεί η ενημέρωση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για διάφορες πτυχές του Κυπριακού για να γνωρίζει τις ιδιορρυθμίες της κυπριακής πραγματικότητας και την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την Κύπρο.

    Κάνοντας τον απολογισμό της 4ης συνόδου της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Βουλή πραγματοποίησε 102 αποστολές στο εξωτερικό, στις οποίες περιλαμβάνονται και δραστηριότητες του Προέδρου της Βουλής, ενώ δέχθηκε 25 επισκέψεις αντιπροσωπειών και μελών άλλων κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

    Σημείωσε ότι η παρελθούσα σύνοδος ήταν δύσκολη, καθώς ακολούθησε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, και ότι κατά κύριο λόγο οι αποστολές της Βουλής επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση ξένων κοινοβουλίων για τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν και να πείσουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού, και ότι απορρίφθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο και όχι η λύση.

    Πρόσθεσε ότι δεν ήταν εύκολη δουλειά επειδή ο αγγλοαμερικανικός παράγοντας είχε δημιουργήσει την εικόνα ότι το σχέδιο Ανάν ήταν το θέσφατο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η 4η σύνοδος υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική. Ανακοίνωσε ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές συνήλθαν σε 661 συνεδριάσεις και προώθησαν στην Ολομέλεια για ψήφιση ή έγκριση 233 νομοσχέδια, 28 προτάσεις νόμου και 144 κανονισμούς, ενώ μελετήθηκαν 176 έγγραφα για πρόσληψη ή παράταση υπηρεσιών στον δημόσιο και ημικρατικό τομέα.

    Από τους νόμους που ψηφίστηκαν, οι 75 ήταν εναρμονιστικοί και από τους κανονισμούς εναρμονιστικοί ήταν οι 60.

    Σημείωσε ότι συνεχίσθηκε η λειτουργία έξι υποεπιτροπών που συνεδρίαζαν παράλληλα με τις καθ' ύλη αρμόδιες Επιτροπές, και ότι συστάθηκαν επτά νέες υποεπιτροπές.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Πόθεν Εσχες, παρά την κριτική που ασκήθηκε, επιτελεί το έργο που της έχει ανατεθεί, ενώ συμφώνησε ότι η Επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου έχει αδρανοποιηθεί.

    Παραθέτοντας τα σημαντικότερα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν σε νόμους, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στον νόμο για την παροχή στεγαστικής βοήθειας σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα, την κατοχύρωση και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα σχέδια ή προγράμματα και για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Νομικής Αρωγής σε επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

    Ανέφερε ακόμα ότι η συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας με τη Βουλή ήταν γενικά ομαλή.

    Κατά την παρελθούσα σύνοδο, οι υποβαλλόμενες από τους βουλευτές ερωτήσεις σημείωσαν 50% αύξηση και ανήλθαν στις 423, είπε, προσθέτοντας ότι η ανταπόκριση των Υπουργών ήταν ικανοποιητική, καθώς απαντήθηκε το 80% των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν.

    Οσον αφορά την επαφή του Κοινοβουλίου με τον κόσμο, αναφέρθηκε στα σεμινάρια που διοργανώθηκαν και τις εκδόσεις της Βουλής, όπως και τη συμμετοχή του Προέδρου του σώματος σε διάφορες εκδηλώσεις.

    Ειδική αναφορά έκανε στην αναθεωρημένη επανέκδοση της έκδοσης "Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική" μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τον κόσμο και την έκδοση στην αγγλική γλώσσα ενημερωτικού εντύπου για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Βουλής.

    Σημείωσε την αύξηση των επισκέψεων των παιδιών στη Βουλή και την παιδική έκδοση για τον ρόλο και τη λειτουργία της Βουλής.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στις υπό την προεδρία του συνόδους της Βουλής των Γερόντων, της Βουλής των Νέων, της Βουλής των Παιδιών και ανακοίνωσε ότι υπάρχει αίτημα για σύνοδο Βουλής των Γυναικών και την προσπάθεια προώθησης των αιτημάτων που υποβάλλονται με τις αποφάσεις των συνόδων.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι το πείραμα "κοινοβουλευτικοί συνεργάτες" πέτυχε, προσθέτοντας πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε πως οι βουλευτές βοηθήθηκαν από τον θεσμό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχισθεί.

    Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Βουλής, ο Πρόεδρος του σώματος είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν είναι πολυπληθές και ουδεμία σχέση έχει με τους αριθμούς των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες και σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το προσωπικό άλλων κοινοβουλίων, επιτελεί τα καθήκοντά του στο ακέραιο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν γίνονται σκέψεις να επιτραπεί η παρουσία κινηματογραφικών συνεργείων στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

    "Επαναφέραμε την τάξη στη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών", είπε, προσθέτοντας ότι τα τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονταν στις συνεδρίες των επιτροπών κατά παράβαση των κανονισμών της Βουλής.

    Σημείωσε δε ότι ενόσω ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι Πρόεδρος της Βουλής, θα φροντίζει να εφαρμόζεται ο κανονισμός της Βουλής, προσθέτοντας ότι εάν οι αρχηγοί των κομμάτων κρίνουν ότι πρέπει να βρίσκονται τα τηλεοπτικά συνεργεία στις συνεδρίες των επιτροπών, μπορούν να αλλάξουν τον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής.

    Σχολιάζοντας τη θέση της Ενωσης Συντακτών στο θέμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είναι σεβαστή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι νοικοκύρης στη Βουλή είναι η Βουλή.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η παρουσία των βουλευτών στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα της αύξησης του αριθμού των βουλευτών.

    Είπε ακόμα ότι μια ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί είναι η παρουσία της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα λυθεί αυτό το θέμα. Εξήγησε ότι κάποια θέματα καθυστερούν λόγω οικονομικών προβλημάτων.

    Οσον αφορά την οικονομική ανεξαρτησία του νομοθετικού σώματος, είπε ότι είναι θέμα ερμηνείας του Συντάγματος και πρόσθεσε ότι η Βουλή είναι ξεχωριστή εξουσία και η ερμηνεία του Συντάγματος πρέπει να είναι ότι θα καθορίζει τον προϋπολογισμό η ίδια.

    Επεσήμανε επίσης ότι πάντα υποστήριζε ότι η Βουλή θα έπρεπε να διαθέτει δική της νομική υπηρεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΑΓ)

    [16] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος σήμερα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε στην ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, επεσήμανε ότι "θα είναι ο αυστηρός οδικός χάρτης στον δεκαετή μηχανισμό ασφυκτικού ελέγχου που ξεκίνησε από την 3η Οκτωβρίου".

    Ο κ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς αν η Ελλάδα έθεσε ως όρο στη διαπραγμάτευση την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, διάβασε απόσπασμα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2002 στην Κοπεγχάγη, στα οποία ορίστηκε με απόλυτη σαφήνεια τι ακριβώς θα κρίνετο τον Δεκέμβριο του 2004, που δόθηκε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, το 2002 αποφασίστηκε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ, με μόνο κριτήριο αν η Τουρκία έχει ανταποκριθεί ή όχι στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που αναφέρονται σε εσωτερική πολιτική, θα αποφασίσει και θα κρίνει χωρίς καθυστέρηση την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο καθόρισε τη στάση της ΕΕ και σε όλο το μετέπειτα διάστημα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως "οιονδήποτε αίτημα διευρύνσεως των κριτηρίων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ερχόταν αντιμέτωπο με το κείμενο αυτό, το οποίο μας έδειχναν οι εταίροι μας".

    Διευκρίνισε δε ότι "πρέπει να είναι σαφές ότι μέσα στο πλαίσιο το οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση και βάσει αυτού του πλαισίου κρίνονται και τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθείται κάθε φορά".

    Αναφερόμενος στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, είπε ότι "θα είναι ο αυστηρός οδικός χάρτης στον δεκαετή μηχανισμό ασφυκτικού ελέγχου που ξεκίνησε από την 3η Οκτωβρίου".

    Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε πως στην παράγραφο 6 γίνεται αναφορά στην αξιολόγηση της προόδου της Τουρκίας με βάση τέσσερεις προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και τη σαφή δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και επίλυση διαφορών.

    "Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ένας γενικός όρος ο οποίος καλύπτει όμως την εξωτερική συμπεριφορά κάθε υποψήφιου κράτους και αυτό για πρώτη φορά εντάσσεται σε κοινοτικό κείμενο ως δεσμευτικό κριτήριο", είπε ο κ. Κουμουτσάκος και εξήγησε πως μέχρι τώρα όλα ήταν σε πολιτικά κείμενα τα οποία προέτρεπαν και παρότρυναν.

    Σχολιάζοντας τον χαρακτήρα της δήλωσης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως "είναι μια ερμηνευτική δήλωση της Προεδρίας" και εξήγησε πως "το περιεχόμενο της δήλωσης λέει ότι η παράγραφος 7 δεν αφορά και δεν μπορεί να εμποδίσει την ανεξαρτησία των διεθνών οργανισμών στη λήψη αποφάσεων".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην παράγραφο 7, είπε ότι σε αυτήν επισημαίνεται πως, "ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία υποχρεούται να προσαρμόζει την πολιτική της με την πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης της όσον αφορά την πιθανή συμμετοχή κρατών μελών σε διεθνής οργανισμούς".

    "Αυτό δεν επιβάλλει στην Τουρκία τι πολιτική θα ακολουθήσει, διότι παραμένει ανεξάρτητο κράτος", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "αυτό το οποίο κάνει το άρθρο 7 είναι ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά κράτους λαμβάνεται υπόψη και καθορίζει και έχει αρνητική επίπτωση και μετριέται κατά τη διαδικασία προσαρμογής της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προοπτικές της".

    "Ουδέποτε μπορεί να στερήσει ουδείς οργανισμός από κάποιον άλλον τι ακριβώς θα κάνει. Ομως έχει το δικαίωμα, και αυτό είναι μέσα στο κείμενο και είναι δεσμευτικό, ότι η συμπεριφορά αυτή θα κρίνεται, θα διαμορφώνει και την ατμόσφαιρα και την κρίση των 25 κρατών μελών ως προς τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου κράτους. Αυτό δεν έχει αλλοιωθεί", είπε.

    Πρόσθεσε ότι "η ΕΕ, όταν η Τουρκία ακολουθεί μια συμπεριφορά η οποία δεν αρμόζει με την πολιτική της, θα την κρίνει και μεταξύ των 25 κρατών μελών της είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος".

    Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι "θα είμαστε αυστηροί κριτές, διότι κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης για να προχωρήσει προϋποθέτει απαιτήσεις που λαμβάνονται ομοφώνως, αυτή είναι η πραγματικότητα και όλη η συζήτηση περί δηλώσεως".

    Ερωτηθείς αν το άρθρο 7 αφορά και τη λειτουργία του ευρωστρατού, είπε πως "η Ευρωπαϊκή Αμυνα και Ασφάλεια είναι εκτός ερμηνευτικής δηλώσεως".

    (ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΡΑΓ)

    [17] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη, την Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος την απόφαση των 25 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η διαδικασία που τίθεται ενώπιον της Τουρκίας υπαγορεύει την προσαρμογή της "σε συγκεκριμένους όρους, κανόνες και προαπαιτούμενα", και σημείωσε πως πλέον διαμορφώνεται "ένα νέο πλαίσιο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι μετά από μια "μακρά, εξαιρετικά σύνθετη και πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη συμπερίληψη των ελληνικών επιδιώξεων σε νομικά δεσμευτικά κείμενα της ΕΕ" και σημείωσε ότι "αδιάψευστη επιβεβαίωση της επιτυχίας" που είχε η ελληνική στρατηγική και οι χειρισμοί της Αθήνας είναι "η ευρωπαϊκή αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο".

    "Για πρώτη φορά, η ΕΕ ζητά ως υποχρέωση και προαπαιτούμενο από την Τουρκία να προχωρήσει στη βελτίωση των διμερών της σχέσεων με την Ελλάδα, με σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και με ό,τι αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει", είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι "για πρώτη φορά, διαμορφώνονται σαφείς προϋποθέσεις για την de facto αλλά και για την de jure αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατικής από την Τουρκία, αμέσως μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Η Τουρκία συνεπώς θα βρίσκεται υπό την πίεση της συμβολής της στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ενώ ακόμη στα κοινοτικά κείμενα αναφέρεται η δέσμευση της Τουρκίας "να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου".

    Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται σε μια διαδικασία "ασφυκτικού ελέγχου" από τους 25 για τη διαπραγμάτευση 35 κεφαλαίων, οι αποφάσεις των οποίων θα λαμβάνονται με ομοφωνία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος διαβεβαίωσε ότι "δεν άλλαξε τίποτα στο άρθρο 5 νυν 7", σημειώνοντας ότι δικαιώθηκε η στάση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Εξήγησε πως η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο δεν έχει νομική ισχύ, ενώ ερωτηθείς αν η Τουρκία συνεχίζει να έχει το δικαίωμα βέτο στο θέμα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε πως "ο κάθε διεθνής οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες".

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων στη Κύπρο, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι έχει γίνει μια σειρά προσπαθειών να λυθεί συνολικά το ζήτημα αυτό.

    "Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ουδέποτε υπέστειλε κάποιος τη σημαία, συνεχίζονται, πιστεύω με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ελληνικών κομμάτων", είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως "μπορεί κάποιος να έχει διαφωνίες επί μέρους σε κάποια προσέγγιση, αλλά σίγουρα ο μείζων στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος".

    Πρόσθεσε πως τη συμπεριφορά της Τουρκίας θα την κρίνει και η Ελλάδα και η Κύπρος και πως "κάθε σημείο από τα 35 σημεία, στον οδικό χάρτη προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι ένα ξεχωριστό σημείο και χρειάζεται ομόφωνη γνώμη".

    Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση πως "καλύτερη διαδικασία από αυτήν δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί".

    Διευκρίνισε τέλος πως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΡΑΓ)

    [18] (Κ) Κύπρος - Λίβανος - Οικονομική ζώνη - Υπογραφή

    Μνημόνιο συνεργασίας για το θέμα οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου υπέγραψαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Δημοσίων Εργων και Μεταφορών του Λιβάνου Mohamad Safadi.

    Κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Λιλλήκα στον Λίβανο συμφωνήθηκε όπως τεχνική αποστολή της χώρας επισκεφθεί για τον σκοπό αυτό τη Λευκωσία αρχές Νοεμβρίου και όπως ο Λιβάνιος Υπουργός Δημοσίων Εργων και Μεταφορών επισκεφθεί την Κύπρο περί τα τέλη Νοεμβρίου.

    Εξάλλου, σε συνάντηση του κ. Λιλλήκα με τον Υπουργό Βιομηχανίας Pierre Gemayel, συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στον βιομηχανικό τομέα με έμφαση στην πραγματοποίηση σεμιναρίων και παροχής τεχνογνωσίας από πλευράς Κύπρου σε ό,τι αφορά τον τομέα της τυποποίησης και παραγωγής αγροτικών τροφίμων (agro-food), σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στον Λίβανο, ο κ. Λιλλήκας συμφώνησε με τον Υπουργό Εμπορίου και Οικονομίας του Λιβάνου Sami Haddad όπως η κυπριακή κυβέρνηση παράσχει βοήθεια στη γείτονα χώρα σε θέματα στατιστικής και εκπαίδευσης προσωπικού στον τομέα της ενέργειας.

    Ο κ. Λιλλήκας συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος του Λιβάνου Yaacoub Sarraf, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στην Υπουργική Περιφερειακή Συνάντηση για θέματα περιβάλλοντος και υγείας που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 10 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Sarraf ενημέρωσε τον Υπουργό Εμπορίου για την περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί ο Λίβανος και ζήτησε τη βοήθεια της κυπριακής πλευράς σε θέματα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.

    Λόγω έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου του Λιβάνου, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Λιλλήκα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Fuad Siniora.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Μποτσουάνα - Διπλωματικές σχέσεις

    Την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μποτσουάνα ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΑΓ)

    [20] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Εθνικά θέματα - Βουλή

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα ζητά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία "συνιστά σημαντική εξέλιξη για την ίδια την Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή μας".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρει στην επιστολή του ότι "τον περασμένο Ιούνιο, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τα προβλήματα που προέκυψαν στην ΕΕ, ανακοίνωσα την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΕΕ και τις προοπτικές που διαγράφονται".

    "Τις προηγούμενες ημέρες στις εξελίξεις που αφορούν στην Ευρώπη και στη χώρα μας, προσετέθη και η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, γεγονός που συνιστά σημαντική εξέλιξη για την ίδια την Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή μας", προσθέτει.

    Επισημαίνει δε ότι "η κυβέρνηση, με μία καλά επεξεργασμένη και προετοιμασμένη στρατηγική, διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να χαράξουμε ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία του ελληνικού λαού για σταθερότητα, ειρήνη, ανάπτυξη και πρόοδο" και προσθέτει πως "είναι προφανές ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής απασχολούν και ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου".

    "Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για θέματα εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής", καταλήγει στην επιστολή του ο Ελληνας Πρωθυπουργός

    Η ημερομηνία της συζήτησης θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί από την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

    (ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΡΑΓ)

    [21] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Αλέκος Μιχαηλίδης - Εκδήλωση τιμής

    Εκδήλωση τιμής προς τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και πρώην Πρόεδρο της Βουλής Αλέκο Μιχαηλίδη για την προσφορά του στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την προσφορά του στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου πραγματοποίησε απόψε στη Δημοσιογραφική Εστία το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα από την ίδρυση του έχει θέσει σαν σκοπό του τον σταθερό προσανατολισμό στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και δίδει νέες ευκαιρίες. Η ανταπόκριση στις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και έναντι των πολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων, και η δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών προς όφελος της Κύπρου και των Κυπρίων πολιτών έχει άμεση σχέση με την πίστη ή όχι στην Ευρώπη'', πρόσθεσε.

    Οπως σημείωσε, ''σήμερα εμείς, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, πιστεύουμε στην Ευρώπη, για αυτό και θα εργαστούμε σκληρά για την πληροφόρηση του Κύπριου πολίτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα για πλήρη συμμετοχή των Κυπρίων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι''.

    Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως για να βρίσκεται σήμερα η Κύπρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάποιοι είχαν αντιληφθεί μια άλλη υποχρέωση τους να πιστέψουν στην Ευρώπη και να εργαστούν σκληρά και μεθοδικά, σε κάποιες άλλες εποχές.

    ''Ενας πρωτεργάτης της επιτυχίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ο Αλέκος Μιχαηλίδης που ξεκλείδωσε τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την απόφαση του Μαρτίου του 1995, να ξεκινήσουμε, δηλαδή, διαπραγματεύσεις σε δυόμισι χρόνια μετά. Τιμούμε, δηλαδή, τον Αλέκο Μιχαηλίδη επειδή εκτιμούμε το έργο του, επειδή κατανοούμε τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει εντός και εκτός Κύπρου και επειδή κατάφερε με συγκεκριμένο τρόπο να συμβάλει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ελευθερίας για την Κύπρο'', πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο κ. Συλλούρης, ''εμείς στο Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρούμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει αλλάξει παντελώς τα δεδομένα και μας έχει τοποθετήσει σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον".

    "Οταν μέσα στο περιβάλλον ηττοπάθειας και απόγνωσης, μετά το 1974, κάποιοι οραματίζονταν την Ευρώπη, πολλοί τους θεωρούσαν ονειροπόλους. Τότε ίσως να υπήρχαν πολλοί λόγοι και επιχειρήματα για την υποστήριξη μιας ματαιόδοξης πολιτικής συμπεριφοράς που οδηγούσε σε αδιέξοδα ή στον ταπεινωτικό συμβιβασμό'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι "σήμερα καλούμαστε αυτό το περιβάλλον που λίγοι οραματίστηκαν τότε, τώρα να το αξιοποιήσουμε σωστά και να το αξιοποιήσουμε για έναν και μοναδικό στόχο, τον στόχο της ευδαιμονίας μέσα από την απόκτηση της ελευθερίας σε εθνικό και προσωπικό επίπεδο".

    "Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εργάζεται μεθοδικά και σκληρά πρώτα για να πείσει και μετά να πετύχει να στρατευτούν όλοι στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τομείς, ώστε το άθροισμα να είναι η ελευθερία της Κύπρου'', ανέφερε.

    ''Δεν θυσιάσαμε τόσα πολλά και δεν θα στερηθούμε κόπων και σκληρής δουλειάς για τίποτε λιγότερο από την απόκτηση της ελευθερίας, όπως την δικαιούνται όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες στη δημοκρατική Ευρώπη. Αν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της προσφοράς όσων μας οδήγησαν στην Ευρώπη, εάν επιμετρούμε σωστά τις θυσίες του λαού μας στο σύνολό του για να στηρίξει αυτόν τον σκοπό, ο τρόπος να τιμήσουμε σωστά τους πρωτεργάτες είναι η σωστή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος'', σημείωσε.

    Απευθυνόμενος προς τον Αλέκο Μιχαηλίδη, ο κ. Συλλούρης είπε: ''Εμείς σήμερα σας παρακαλούμε να προσέλθετε για να δεχθείτε ένα μικρό δώρο. Η αποδοχή αυτού του δώρου από εσάς έχει την έννοια ότι εμείς με την πράξη μας αυτή ταυτόχρονα υποσχόμαστε έμπρακτα να εργαστούμε για μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή Κύπρο''.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Μιχαηλίδης, μέσα από χειροκροτήματα, παρέλαβε το δώρο του, το οποίο είναι ένας αργυρός στατήρας (Βασιλέα Τιμοχάρη, 5ος αιώνας π.Χ, από τον αρχαίο Μάριο, Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας), πάνω στον οποίο απεικονίζεται η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, μεταμορφωμένο σε ταύρο.

    Πάνω στο νόμισμα γράφει: ''Τιμής ένεκεν στον κ. Αλέκο Μιχαηλίδη για την τεράστια συμβολή του στην υλοποίηση του στόχου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και για τη γενική προσφορά του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας. Ευρωπαϊκό Κόμμα''

    Ο κ. Συλλούρης είπε πως από σήμερα ίσως το κόμμα καθιερώσει αυτό το δώρο για να το δίνει σε όλα τα τιμώμενα πρόσωπα.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ρίκος Ερωτοκρίτου ανέγνωσε την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κόμματος της 12ης Σεπτεμβρίου, η οποία επικύρωνε ομόφωνα απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για να τιμηθεί ο Αλέκος Μιχαηλίδης για την προσφορά του στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και για την προσφορά του στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

    Η Μαριάννα Πελεκάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, παρουσιάζοντας το βιογραφικό του Αλέκου Μιχαηλίδη, είπε ότι γεννήθηκε στο Μηλικούρι και σε δύσκολους καιρούς για την Κύπρο βίωσε τους αγώνες και τις αγωνίες του τόπου για την ελευθερία.

    ''Αγώνες μετουσιώθηκαν για τον νεαρό Αλέκο σε αγώνα πρώτα και δίψα για τη μάθηση. Η δίψα αυτή τον έφερε πρώτα στο διδασκαλικό κολέγιο Μόρφου, μετά ως υπότροφος έφτασε στο Chester College της Αγγλίας και πιο μετά στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Στη συνέχεια ως υπότροφος συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική, στο Georgia Institute of Technology της Ατλάντας. Από το πανεπιστήμιο αυτό πήρε τους τίτλους Bachelor of Science στα οικονομικά και Master of Science στη βιομηχανική διεύθυνση και συνάμα δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο'', πρόσθεσε.

    ''Κατά την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως Διευθυντής Επιχειρήσεων μέχρι το 1972. Μετά το 1972 δραστηριοποιήθηκε στην τουριστική βιομηχανία στην Αμμόχωστο. Οταν την πόλη κατέλαβε ο Αττίλας, συνέχισε την ίδια δραστηριότητα στην Πάφο, όπου ίδρυσε τα ξενοδοχεία Paphos Beach και Annabel και στη συνέχεια το Anassa. Το 1976 εξελέγη βουλευτής, ενώ το 1977 έγινε Πρόεδρος της Βουλής, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι το 1981. Ακολούθως διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών'', συμπλήρωσε η κ. Πελεκάνου.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Αλέξανδρο Μιχαηλίδη απόσπασμα από το δοκίμιο ''Το Νόημα της Ελευθερίας'' του Κωνσταντίνου Γιωργούλη.

    Η εκδήλωση έληξε με τον Υμνο της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΑΓ)

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Την περασμένη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, η Βρετανοκυπριακή Επιτροπή και η Κυπριακή Υπάτη Αρμοστεία οργάνωσαν συγκεντρώσεις μέσα στα πλαίσια του Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Brighton. Σε αυτές παρέστησαν επίσης στελέχη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και οι Εργατικοί βουλευτές Eddie OHara, Andy Love, Andrew Dismore, Jimmy Hood, Robert Flelo, David Lepper, η Πρόεδρος των Εργατικών Clydesdale Marion Wood, Hamilton Barbara Smith και ο πρώην βουλευτής Christopher Price.

    Μιλώντας ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Χάρης Σοφοκλείδης, ευχαρίστησε τους βουλευτές που για πολλά χρόνια υποστηρίζουν τα δίκαια της Κύπρου, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, που η πολιτική της κυβέρνησής τους δεν είναι καθόλου φιλική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Ο Ύπατος Αρμοστής Πέτρος Ευτυχίου ενημέρωσε τους βουλευτές πάνω στις εξελίξεις του Κυπριακού και τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης έναντι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Βρετανοκυπριακής Επιτροπής βουλευτής Alan Meale είπε ότι οι βουλευτές φίλοι της Κύπρου συνεχίζουν τη συμπαράστασή τους στους νέους αγώνες για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Είναι απαράδεκτο για την Τουρκία να βάζει το πόδι της στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει κατοχικό στρατό και εποίκους σε μια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ και να εμποδίζει την επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους. Κατανοούμε, συνέχισε τη δυσφορία της κυπριακής παροικίας για ενέργειες της Βρετανικής Κυβέρνησης και θα εργασθούμε για τη βελτίωση του κλίματος.

    Μέσα σε μια φιλική ατμόσφαιρα έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών της παροικίας μας και των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος. Οι αξιωματούχοι της Αδελφότητας και της Ομοσπονδίας εξέφρασαν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που ακολουθεί η Βρετανική Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο για την επιβολή του Σχεδίου Αννάν, όσο και για τη συμπεριφορά των Ευρωβουλευτών του Εργατικού Κόμματος προς τους Κυπρίους Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται, η ροή των εποίκων δε σταματά και οι πρόσφυγες εμποδίζονται για 31 χρόνια να γυρίσουν στις περιουσίες τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, αυτές τις περιουσίες τις εκμεταλλεύονται βρετανικές εταιρείες και Βρετανοί πολίτες.

    Οι βουλευτές και τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος υποσχέθηκαν να εργασθούν για βιώσιμη λύση του Κυπριακού που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομιμότητα.

    AHI Hosts Second Annual Golf Tournament

    WASHINGTON, DC--On September 17, 2005, the American Hellenic Institute hosted its Second Annual AHI Benefit Golf Tournament at the Penderbrook Golf Club in Fairfax, Virginia. The event was a tremendous success, and AHI is grateful to all of the sponsors and golfers who participated.

    The winning team in the scramble format competition consisted of Michael Abbenante, John Garrity, Kay Tyler and Jay Hoffman. Finishing in second place was the team of Peter Petropoulos, John Johnson and Mike Papadopoulos. Third place went to the team of George Sifakis, Alan Fabian, Phil Musser and Stephen Scontras. All of the members of these winning teams were awarded trophies for their outstanding efforts.

    Lending his support by coming out and participating in this years golf tournament was Larry Michael, Voice of the Washington Redskins.

    AHI would like to thank the generous sponsorship provided by Axela Government Relations LLC, Bouras Industries, Inc., Bullfeathers Restaurant, Capital Hilton, Circle Companies, Commerce Bank, Euclid Financial Group, Inc., Euclid Mortgage Services, LLC, Gene Rossides, Greater New Bedford Community Health Center, Inc., Dr. Jim Faller, La Mer Motor Inn, Market Development Group, Inc., MediLink Homecare, NICO Properties Group, Olympic Family Restaurant, Pappas Restaurants, Peter J. Pappas, Peter J. Zikos Insurance Company, Regan, Halperin & Long LLP, Sfikas & Karambelas LLP, Stephen G. Yeonas Company, T.G.S. Petroleum, The Hartford and Tom Sarris Orleans House.

    ''This years tournament was a tremendous success. We were able to build on last years inaugural event and we look forward to continue to make this tournament more successful with each year. We thank everyone who helped make this year such a success, said AHI Executive Director Nick Larigakis.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 October 2005 - 17:49:33 UTC