Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Πρωτόκολλο Αγκυρας
  • [02] Αθήνα - Στυλιανίδης - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη
  • [03] Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Αφιξη
  • [04] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας
  • [05] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Τελωνειακή ένωση
  • [06] Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΝΑΤΟ
  • [07] Αλί Μπαμπατζάν - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μίκης Θεοδωράκης - Απονομή Μεγαλόσταυρου
  • [09] Θεοδωράκης - Τελετή παρασημοφόρησης στο Προεδρικό
  • [10] Μίκης Θεοδωράκης - Δήμαρχος Λευκωσίας - Χρυσό κλειδί
  • [11] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινωνικά μέτρα - ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ
  • [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κεντρική Επιτροπή ΔΗΚΟ
  • [13] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Επιστροφή από Λονδίνο
  • [14] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Μπορέλ
  • [15] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Λάρνακα - Επαρχιακή διάσκεψη
  • [16] Κυπριακό - Ευρωβουλή - Επιτροπή για ευρωπαϊκή λύση
  • [17] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γρίπη πουλερικών - Τουρκία
  • [18] ΕΕ - Τρομοκρατία - Μέτρα - Προσωπικά δεδομένα
  • [19] Πρόεδρος Επιτροπής Διερεύνησης - Πτώση Μπόιγκ ''Ηλιος''
  • [20] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Μέτρα στήριξης πολιτών
  • [21] Γλαύκος Κληρίδης - Υγεία - Ευαγγελίστρια
  • [22] Στατιστικές Βιομηχανίας 2004 - Εκθεση
  • [23] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [24] Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Ηττα Κύπρου

  • Εκπομπή για Ομογένεια 13/10/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Πρωτόκολλο Αγκυρας

    Την ελπίδα ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της, που αποτελούν και θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης της με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά την Κύπρο, και δεν θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

    ''Η ΕΕ έχει απαντήσει στη θέση της Τουρκίας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ''διαφορά που μας αφορά άμεσα, αλλά ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει τις δικές της αποφάσεις που αποτελούν και δικές μας θέσεις''.

    Ερωτηθείς εάν η νέα δήλωση του κ. Ερντογάν συνιστά σκλήρυνση των θέσεων της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν επιθυμεί να ερμηνεύει τις ενέργειες του κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι και πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας ''δεν έλεγε άλλα''.

    ''Τα ίδια έλεγε και προηγουμένως'', είπε.

    [02] Αθήνα - Στυλιανίδης - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Αν η Τουρκία δεν προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, τότε με ευθύνη της ηγεσίας της θα έχει καταρρακώσει από μόνη της την πιο αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον του λαού της. Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε στην Αγκυρα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδης Στυλιανίδης, καλώντας παράλληλα την τουρκική ηγεσία να προβληματιστεί και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της με ευθύνη και με σύγχρονο πνεύμα, διαφορετικά, όπως είπε, η ίδια θα έχει ακυρώσει την προσπάθεια.

    Ο κ. Στυλιανίδης, μία ημέρα πριν φτάσει για επίσκεψη στην Κύπρο, προκειμένου να παρουσιάσει σε ημερίδα που διοργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Λευκωσία την ελληνική πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας, τον τρόπο διαχείρισής της καθώς και την ελληνική εμπειρία από τη μέχρι τώρα πορεία της, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, επανέλαβε πως μέσα από τη διαπραγμάτευση επετεύχθη η Ελλάδα και η Κύπρος να γίνουν κριτές και η Τουρκία να γίνει κρινόμενη για τα επόμενα 15 ή και περισσότερα χρόνια.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε πως οι ανακοινώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ, τα δεσμευτικά νομικώς κείμενα που έχουν ήδη διαμορφωθεί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάζουν την Τουρκία να προσαρμοστεί.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε πως η ελληνική θέση είναι σαφής, ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο σχέδιο Ανάν, αλλά θα πρέπει την ίδια στιγμή να είναι βιώσιμη, λειτουργική και να σέβεται απόλυτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, λέγοντας πως είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση του νησιού.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και απαντώντας σε ερώτηση αν από την 4η Οκτωβρίου έχει επέλθει κάποια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως δεν έχει επέλθει καμμία αλλαγή, προσθέτοντας ότι ''ούτε προσδοκούσαμε από την πρώτη στιγμή ή από την επόμενη ημέρα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ότι θα αλλάξει''.

    ''Αυτή είναι μια μακρά διαδρομή με πάρα πολλές στροφές, την οποία για να μπορέσει η Τουρκία να την αξιοποιήσει σωστά θα πρέπει να κάνει με πράξεις και όχι με λόγια της προσαρμογές που απαιτούνται στη νέα ευρωπαϊκή λογική'', είπε.

    Σημείωσε ότι ''αυτό που έχει κατοχυρωθεί, και αυτό είναι επιτυχία της συνεργασίας των δύο κρατών, της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και της έξυπνης διπλωματίας που ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ότι η διαδικασία που προβλέπεται είναι εξαιρετικά, θα έλεγα πρωτόγνωρα, αυστηρή για τρίτο κράτος, εμπεριέχει περίπου 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια και έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα της απαραίτητης συμφωνίας της Ελλάδας και της Κύπρου τόσο για την έναρξη όσο και για το κλείσιμο κάθε ενός από αυτά τα διαπραγματευτικά κεφάλαια''.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης πριν την άρση του λεγόμενου εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε πως ''οι ανακοινώσεις του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ, τα δεσμευτικά νομικώς κείμενα που έχουν ήδη διαμορφωθεί τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάζουν την Τουρκία να προσαρμοστεί''.

    [03] Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Αφιξη

    Φθάνει στις 1350 σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδης Στυλιανίδης προκειμένου να παρουσιάσει σε ημερίδα που διοργανώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Λευκωσία την ελληνική πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας, τον τρόπο διαχείρισής της καθώς και την ελληνική εμπειρία από τη μέχρι τώρα πορεία της.

    Θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Θα συναντηθεί επίσης και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρο Ζένιο και θα καταθέσει στεφάνια στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Ο κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, θα εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας της Hellenic AID (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας) και την εμπειρία από τη μέχρι σήμερα πορεία της, και θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για θέματα τεχνογνωσίας που διαθέτει η Ελλάδα.

    [04] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας

    Φθάνει την ερχόμενη Κυριακή στις 11.30πμ στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για επίσημη επίσκεψη.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει επίσημη τελετή υποδοχής.

    Με την άφιξή του στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο Προέδρων και αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του κ. Παπούλια.

    Ο Ελληνας Προέδρος αναχωρεί από την Κύπρο την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου.

    [05] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Τελωνειακή ένωση

    Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε χθες η κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης πριν την άρση του λεγόμενου εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει συλλογικά υπό το φως των δεσμεύσεων που ανέλαβε πρόσφατα και σε διακηρύξεις και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, όσον αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντί της.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ο Εκπρόσωπος απάντησε «έχουμε σημειώσει τις θέσεις αυτές με μεγάλη απογοήτευση γιατί αντιστρατεύονται προς τις θέσεις συλλογικά της ΕΕ».

    «Η ΕΕ συλλογικά θα πρέπει να αντιδράσει ενόψει των δεσμεύσεων που ανέλαβε πρόσφατα και σε διακηρύξεις και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, όσον αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντί της», είπε.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε, «θα υποδείξει και θα δείξει, όπου δει, αυτήν την αρνητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης. Τα δε υπόλοιπα θα αποφασιστούν συλλογικά από την ΕΕ».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιοσδήποτε μηχανισμός που πιέζει την Τουρκία να επικυρώσει τουλάχιστον το πρωτόκολλο, δεδομένου της δήλωσης του κ. Γκιουλ ότι δεν βιάζεται η Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ο ευρύτερος μηχανισμός της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Υπάρχει η κατατεθειμένη θέση της ΕΕ ότι πρέπει να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, μάλιστα είναι υποχρέωση της Τουρκίας να το εφαρμόσει, όπως λέγεται και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, και η μη εφαρμογή αποτελεί παράβαση εκ μέρους της Τουρκίας».

    Το 2006, συνέχισε, «θα εξεταστεί η όλη στάση της Τουρκίας και η εφαρμογή ή μη των διατάξεων του πρωτοκόλλου».

    Σε ερώτηση για την αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση που πλοίο είτε υπό κυπριακή σημαία, είτε προερχόμενο από ελλιμενισμό σε κυπριακά λιμάνια επιχειρήσει να μεταβεί σε τουρκικό λιμάνι και εμποδιστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρώτη φυσιολογική αντίδραση είναι η σημείωση και η ενημέρωση των εταίρων μας στην ΕΕ περί της παραβάσεως αυτής».

    Πέρα τούτου, είπε, το τί ακριβώς θα πράξει η ΕΕ είναι θέμα συλλογικής απόφασης, στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου και της διακήρυξης όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. «Τρόποι αντίδρασης εκ μέρους της ΕΕ υπάρχουν, έχει ήδη λεχθεί ότι τούτο θα επηρεάσει δυσμενώς την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής και η δυνατότητα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όπως ακριβώς διαλαμβάνεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ».

    [06] Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΝΑΤΟ

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει ηπιότερη θέση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία ως προς τη συμμετοχή της σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ δεν ευσταθούν, αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του.

    Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται στην ιδέα ότι το ΝΑΤΟ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιούν ανεπίσημες συναντήσεις δυο φορές τον χρόνο, αναφέρει ο κ. Ταν.

    Προσθέτει ότι η ιδέα αυτή είχε προταθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο στα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, και ότι ''ο Γενικός Γραμματέας έχει σχεδιάσει αυτές τις συναντήσεις ώστε να είναι άτυπες και συμβουλευτικού χαρακτήρα''.

    Ετσι η συζήτηση ότι θίγονται επιχειρησιακά και απόρρητα θέματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών δεν ευσταθεί. Τούτο σημαίνει ότι ''η ε/κ διοίκηση με κανένα τρόπο δεν θα διεισδύσει στο ΝΑΤΟ μέσω αυτών των άτυπων συναντήσεων των Υπουργών Εξωτερικών'', αναφέρει ο κ. Ταν.

    Σημειώνει, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην τουρκική πολιτική ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να έχει συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

    [07] Αλί Μπαμπατζάν - Τουρκία - ΕΕ

    Η διαδικασία επικύρωσης από το τουρκικό Κοινοβούλιο του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, εναπόκειται εξ ολοκλήρου στη διακριτική επιλογή της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Τούρκος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την ΕΕ και Υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν σε μακρά συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αγκυρα. ''Θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή'', είπε.

    Σημείο καμπής για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ήταν η 3η Οκτωβρίου, είπε ο κ. Μπαμπατζάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Οούζ Ντεμιράλπ, ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την Τουρκία.

    Ο κ. Ντεμιράλπ θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε λίγες εβδομάδες, μόλις εγκριθεί ο διορισμός του από τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ.

    Ο κ. Μπαμπατζάν ανέφερε ότι καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ''η Τουρκία θα προσεγγίζει περισσότερο τα σύγχρονα επίπεδα''.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε ότι θα υπάρξουν καλές και κακές ημέρες στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη και σημείωσε ότι θα επιτευχθεί ένας πιο ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην ΕΕ και τις ισλαμικές χώρες και άλλες περιοχές, ώστε η ΕΕ να προσεγγίσει τον στόχο της, δηλαδή να καταστεί παγκόσμια δύναμη.

    Ο κ. Μπαμπατζάν είπε ότι οι προσπάθειες εκδημοκρατισμού ενισχύθηκαν με την 3η Οκτωβρίου και ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν από τώρα και στο εξής θα οδηγήσουν την Τουρκία σε ένα νέο περιβάλλον.

    Επίσης, είπε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι η πλήρης εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και η εμβάθυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Ο δεύτερος είναι η συμμόρφωση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο τρίτος είναι ο διάλογος με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Ο κ. Μπαμπατζάν ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα τεθεί επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου Μεταρρυθμίσεων που θα είναι ''ο πιο σημαντικός πυλώνας''.

    Επίσης, είπε ότι η Τουρκία θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ σε 35 κεφάλαια. Θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος σε κάθε κεφάλαιο πριν από τις διαπραγματεύσεις και μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρήσει ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί απόλυτα προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τότε θα προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο κεφάλαιο.

    [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μίκης Θεοδωράκης - Απονομή Μεγαλόσταυρου

    Το χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο για 31 τώρα χρόνια σε ένα πέλαγος συμφοράς και οδύνης, δεν θα μαραθεί και δεν θα βυθιστεί ποτέ, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απονέμοντας χθες στον Μίκη Θεοδωράκη το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ&#900; σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης του συνολικού έργου και προσφοράς του στη μουσική, την τέχνη, τον παγκόσμιο πολιτισμό, σε όλους ανεξαίρετα τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και την παγκόσμια ειρήνη.

    Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, και εμείς όλοι εμείς θα δουλέψουμε και θα παλέψουμε για την ανατολή του ήλιου της δικαιοσύνης στον ουρανό του πικραμένου νησιού μας, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Απονέμοντας την τιμητική διάκριση στον Μίκη Θεοδωράκη ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή όλου του κόσμου της μικρής μας πατρίδας για να πω 'άξιος εστί' '', σημείωσε.

    Ανέφερε ότι προσωπικά αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για την ευκαιρία που του δίνεται να τιμήσει το μεγάλο Ελληνα μουσουργό που με τους φθόγγους της Οικουμενικής μουσικής του διέστειλε τους γλωσσικούς φθόγγους της διαχρονικής Ρωμιοσύνης πέρα από τα στενά σύνορα του γεωγραφικού της χώρου.

    Ελληνας στην ψυχή, στην καρδιά και το πνεύμα, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης αναδεικνύεται μέσα από το έργο του και καταξιώνεται με το έργο του, ένας αυθεντικός διερμηνέας των καημών, των ερώτων, των πόθων, των αγωνιών, των ονείρων και των αγώνων του απλού ανθρώπου που αναζητεί μέσα στους δαιδαλώδεις δρόμους της ζωής την αλήθεια και το φως μιας καλύτερης μέρας, ενός καλύτερου αύριο.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης, συνέχισε, μελοποίησε την ομιλία της καρδιάς και το πέταγμα της ψυχής του κάθε Ελληνα. Εκαμε τραγούδι την ποίηση, και την ποίηση το τραγούδι για να το τραγουδούν και να ανασαίνουν οι άνθρωποι κάθε εποχής.

    ''Η μουσική και τα τραγούδια του έχουν ημερομηνία γέννησης αλλά ποτέ ημερομηνία λήξης. Δεν έχει τέλος ούτε όρια η μαγεία της μουσικής και η δύναμη της ποίησης υπερβαίνουν και το χώρο και το χρόνο διαιωνίζοντας το όνομα του δημιουργού τους και προσφέροντας στην ανθρώπινη ζωή μια ξεχωριστή διάσταση και μια νέα προοπτική'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε ότι στα πέτρινα χρόνια της διδακτορίας στην Ελλάδα, ο εξόριστος Μίκης Θεοδωράκης αντιστάθηκε με τα όπλα της μουσικής του, στις δυνάμεις του κακού και στις δυνάμεις της κακίας.

    Τραγουδώντας δημοκρατία και λευτεριά, πρόσθεσε, για τον Μίκη Θεοδωράκη ο μουσικός λόγος συμπορευόταν πάντα με τον πολιτικό λόγο στηρίζοντας μαζί αρχές και αξίες που όταν καταπατούνται εμπιστεύονται την τέχνη για να ανασταίνονται και να φωτίζουν τον κόσμο.

    Ανέφερε ότι η Κύπρος, η αδικημένη και αδικαίωτη, υπήρξε πάντα για τον Μίκη Θεοδωράκη καημός, αγάπη και όνειρο. Αγάπησε και τραγούδησε την Κύπρο με το πάθος του ελεύθερου Ελληνα και την έγνοια του ανήσυχου ερευνητή της ιστορίας που αγωνιά για τη μοίρα και το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού και που αγωνίζεται για την εθνική τιμή και αξιοπρέπεια του.

    Δεν θα ξεχάσω ποτέ όπως και κανένας Ελληνας της Κύπρου δεν θα ξεχάσει, την αυθόρμητη παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη στις παραμονές του δημοψηφίσματος όταν κάλεσε το λαό να απορρίψει την άδικη λύση, είπε.

    Ο Κυπριακός Ελληνισμός, συνέχισε, ορθά δέχθηκε αυτή την αξιοπρεπή παρέμβαση σαν την αγωνιώδη φωνή ενός συνεπή αγωνιστή της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, που σε εκείνη την κρίσιμη για την Κύπρο ώρα εξέφρασε τη συνείδηση του έθνους.

    Το χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στο πέλαγος λεει σήμερα και πάντα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μεγάλο συνθέτη με πολλή αγάπη, με πολλή εκτίμηση, με πολύ σεβασμό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι ''η γη της λεμονιάς και της ελιάς, η γη της πικραμένης Παναγιάς, η γη του λίβα, τ' άδικου χαμού, η Κύπρος της αγάπης και του ονείρου χαιρετά σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη και τον διαβεβαιώνει ότι στον ιστό της περήφανης καρδιάς της ουδέποτε θα υψωθεί η λευκή σημαία της υποταγής και της παράδοσης''.

    [09] Θεοδωράκης - Τελετή παρασημοφόρησης στο Προεδρικό

    Με μια σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Κύπρος τίμησε χθες τον μουσικοσυνθέτη της Ρωμιοσύνης Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απένειμε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ'.

    Στην αντιφώνησή του μετά την παρασημοφόρηση, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς του με την Κύπρο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ενότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αφού, όπως είπε, ''η ίδια η ιστορία μας διδάσκει ότι μπροστά στα μέγιστα θέματα όπως είναι τα εθνικά δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες και κομματική λογική και συμφέροντα''.

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως από καιρό αισθάνεται Κύπριος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άδεια στο βιογραφικό του, στο οποίο σημειώνει πως είναι Ελληνας και Κρητικός, να δηλώνει από εδώ και στο εξής πως είναι Κύπριος.

    Ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης εξέφρασε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα ανταποκριθεί ''στους κρίσιμους καιρούς που μας περιμένουν'', οδηγώντας μαζί με τους συνεργάτες του το πλοίο της Κύπρου σε νερά ήσυχα και ασφαλή.

    Απηύθυνε επίσης χαιρετισμό προς τους Τ/Κ, εκφράζοντας την ευχή ''η ενότητα που όλοι προσδοκούμε και επιδιώκουμε να μην αργήσει''.

    Ο κ. Θεοδωράκης είπε πως νοιώθει βαθιά συγκίνηση που ξαναβρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, του οποίου το κατώφλι είχε περάσει για πρώτη φορά πριν 41 χρόνια για να συναντήσει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

    Πρόσθεσε πως είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά του που νοιώθει ''την αγαπημένη μας Κύπρο σε ένα τόσο υψηλό σημείο σε σχέση με το παρελθόν''.

    ''Η ελεύθερη Κύπρος ισότιμο μέλος της ΕΕ. Ποιος θα μπορούσε να το πιστέψει πριν λίγα χρόνια; Πρόκειται για μια μεγάλη κατάκτηση του κυπριακού λαού, για ένα εφαλτήριο που βοηθάει τους μελλοντικούς χειρισμούς που θα οδηγήσουν στην ενότητα του νησιού και από εκεί και πέρα στην άνθηση και αναγέννηση της ενιαίας Κύπρου'', ανέφερε.

    [10] Μίκης Θεοδωράκης - Δήμαρχος Λευκωσίας - Χρυσό κλειδί

    Να εύχεστε να είμαι γερός για να μπορέσω να δω την επανενωμένη Λευκωσία, ήταν τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη μετά που ο Δήμαρχος της πόλης Μιχαλάκης Ζαμπέλας τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη, παραδίδοντάς του το χρυσό κλειδί της Λευκωσίας της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε ότι δεν ανέμενε να αντικρίσει στην Κύπρο ''αυτό τον ωκεανό αγάπης'' προς το πρόσωπό του ενώ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τον τιμήσει είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ίδιο διότι η Λευκωσία είναι μια ιστορική πόλη - μάρτυρας, η οποία είναι διχασμένη όχι με πράσινη γραμμή αλλά με ένα μαύρο συρματόπλεγμα που καθημερινά τραυματίζει.

    Για αυτό το λόγο είναι καθήκον μας να πέσει το συρματόπλεγμα και να επανενωθεί η πόλη με ποιο τρόπο όμως είναι άλλη υπόθεση, πρόσθεσε ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης.

    Απονέμοντας το χρυσό κλειδί της πόλης, ο κ. Ζαμπέλας είπε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης βραβεύεται από το Δημοτικό Συμβούλιο για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό και τους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία με τη μεγάλη ελπίδα σύντομα η νήσος Κύπρος να επανενωθεί.

    [11] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινωνικά μέτρα - ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ

    Η κυβέρνηση, μέσα από τα κοινωνικά μέτρα που προτείνουν τα κόμματα, θα επιλέξει αυτά που είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στο στόχο που τέθηκε για ενίσχυση των τάξεων του πληθυσμού που έχουν περισσότερη ανάγκη, δήλωσε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναχωρώντας από τα γραφεία του ΔΗΚΟ, όπου προήδρευσε συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, είπε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε τις προτάσεις του εδώ και κάποιο καιρό. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που προτείνει το ΑΚΕΛ εξετάσθηκαν και συνεκτιμήθηκαν και όσα από αυτά είναι δυνατό να περιληφθούν στα μέτρα της κυβέρνησης, θα περιληφθούν.

    Σχολιάζοντας τα μέτρα που προτείνει ο ΔΗΣΥ, είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει δικαίωμα να εκφράζει τις δικές του απόψεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μέτρα που προτείνει ο ΔΗΣΥ δεν θα συνεκτιμηθούν.

    Εξήγησε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στην έκφραση των επιδιώξεων των κομμάτων.

    Επεσήμανε ακόμα ότι ''κάποιος πρέπει να μετρά ως πού φθάνει το πάπλωμα'', ως πού φθάνουν τα οικονομικά του κράτους ''και αυτό δυστυχώς είναι έργο της κυβέρνησης''.

    Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΔΗΣΥ ότι τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση είναι φθηνότερα από αυτά που προτείνει το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''υπάρχουν θέσεις σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των 100 εκατομμυρίων και των 90 εκατομμυρίων επιλέγεται το φθηνότερο'', διευκρινίζοντας ότι ''μπορεί να υπάρχει και η άποψη ότι δεν μπορούμε ούτε αυτά, αλλά μπορούμε περισσότερα''.

    Καταλήγοντας, είπε ότι δεν είναι ζήτημα ποια είναι τα πιο φθηνά μέτρα, αλλά ποια είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στον στόχο που τέθηκε για ενίσχυση των τάξεων που εκτιμάται ότι έχουν περισσότερη ανάγκη.

    [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κεντρική Επιτροπή ΔΗΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε όπως πιστωθεί με ''αρκετό αισθητήριο'' ώστε να τηρεί το ''ισοζύγιο'' μεταξύ της ιδιότητας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ως Προέδρου του ΔΗΚΟ.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του, της οποίας προήδρευσε, είπε ότι στόχος του ΔΗΚΟ είναι να ενδυναμωθεί όσο μπορεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ δεν σημαίνει ότι θα τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος του. Εξήγησε ότι ο Πρόεδρος του κόμματος έχει ορισμένα καθήκοντα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για την επιλογή των υποψήφιων βουλευτών.

    ''Ελπίζω να με πιστώνει ο καθένας με αρκετό αισθητήριο, του τι είναι σωστό να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', είπε, προσθέτοντας πως με τους όποιους περιορισμούς ''ανήκει στο ΔΗΚΟ και δεν μπορεί να διαχωρίζει την ιδιότητα του''.

    Σχολιάζοντας τη θέση που εξέφρασε το ΑΚΕΛ ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η συνεδρία του ΔΗΚΟ στο Προεδρικό, είπε ότι το σχόλιο του ΑΚΕΛ ήταν πολύ ήπιο και διερωτήθηκε γιατί θα έπρεπε να αποφευχθεί η συνεδρία στο Προεδρικό.

    Πρόσθεσε δε ότι δεν βλέπει κανένα ασυμβίβαστο στοιχείο.

    Ανέφερε ακόμα ότι, αφού δεν κατέστη δυνατό να αποχωρήσει από την Προεδρία του κόμματος, όπως ήθελε προηγουμένως, και παραμένει Πρόεδρος του κόμματος, πρέπει να ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου του κόμματος.

    ''Δεν μπορώ να παραγνωρίσω τα καθήκοντα μου ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αρκεί να βρίσκεται το σωστό ισοζύγιο και να μην υπερβαίνω τα θεσμικά όρια της ιδιότητας μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας'', είπε καταλήγοντας.

    [13] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Επιστροφή από Λονδίνο

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ''ιδιαίτερο ενδιαφέρον'' από τους Ευρωπαίους για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων των χωρών μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο ''είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε και να αναπτύξουμε τις θέσεις μας'' για το Κυπριακό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''υπάρχει συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερη κατανόηση για τον τρόπο που εμείς χειριζόμαστε αυτά τα θέματα''.

    Ο κ. Κλεάνθους μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε στη σύνοδο, την οποία χαρακτήρισε ''άκρως ενδιαφέρουσα'' γιατί, όπως εξήγησε, πραγματοποιήθηκε μετά τον απόηχο των δημοψηφισμάτων για επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Πρόσθεσε ότι υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση και η σύνοδος κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις και συμπεράσματα, όπως είναι η ανάγκη άμεσης ενημέρωσης των εθνικών κοινοβουλίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε είδος νομοθετικής πρότασης.

    Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει πιο στενή συνεργασία των κυβερνήσεων με τα εθνικά κοινοβούλια και παράλληλα να υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου της αρχής της επικουρικότητας που είναι η βασική αρχή, όπως είπε, για να επικυρωθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα κοινοβούλια.

    [14] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Μπορέλ

    Αποτελεί καθήκον της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά πρώτα και απ&#900; όλα της Τουρκίας να κατανοήσουν ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει εκτός αν υπάρξει διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας επίσκεψης στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, ο κ. Ομήρου είπε ότι τώρα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει με πολλή καθαρότητα το μήνυμα ότι δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, ότι θα βρίσκει το Κυπριακό μπροστά της εκτός και αν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί τόσο στο διαπραγματευτικό πλαίσιο όσο και στην αντιδήλωση.

    Διευκρίνισε ότι δεν μιλά μόνο για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για επέκταση του πρωτοκόλλου αλλά για την ουσία του Κυπριακού, τον τερματισμό της κατοχής, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ''Αρα ναι σε νέες διαδικασίες για λύση του Κυπριακού αλλά μέσα από μια λογική κατανόησης ότι θα πρέπει να μετακινηθεί η Τουρκία που είναι κατοχική δύναμη, η δύναμη της επιδρομής και της ανωμαλίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που ανέφερε ότι τα συγκεβερνώντα κόμματα που είναι κοντά στο Σοσιαλισμό είχαν την ευθύνη να ενημερώσουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ ότι οι θέσεις μας είχαν κατατεθεί στα ΗΕ, είπε πως ''αυτοί που λεν ότι ο κ. Μπορέλ δεν έχει ενημερωθεί, είναι οι ίδιοι ανενημέρωτοι μου φαίνεται''.

    Ανέφερε ότι ο κ. Μπορέλ είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν ενημερώνεται μέσω κομματικών καναλιών αλλά ενημερώνεται αρμοδίως μέσω των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας.

    Υπάρχει, συνέχισε, η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπάρχει το γραφείο διεθνών σχέσεων και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

    ''Νομίζω αποτελεί προσβολή και η προσβολή στρέφεται εναντίον εκείνου που την απευθύνει, να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν είναι ενημερωμένος ο κ. Μπορέλ'', είπε ο κ. Ομήρου.

    [15] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Λάρνακα - Επαρχιακή διάσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας στην πρώτη επαρχιακή διάσκεψη του κόμματος στη Λάρνακα, είπε ότι η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κόμματος περιγράφει την αδιαπραγμάτευτη απόφαση να τεθεί υπεράνω όλων η Κύπρος και να ενώσει όλες τις δημιουργικές κυπριακές δυνάμεις που αγωνίζονται για δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Συλλούρης, αφού σημείωσε ότι το μεγάλο, ξεκάθαρο και βροντερό ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες και πιο καθοριστικές στιγμές της ιστορίας, είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν το ίδιο σχέδιο, με άλλο μανδύα και πιθανόν μικρές βελτιώσεις.

    Είπε ακόμα ότι ιστορικοί κομματικοί σχηματισμοί, υπό το βάρος των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, λειτουργούν ανεύθυνα και καιροσκοπικά, και αναφερόμενος σε υπέρμαχους του ''Ναι'' που όψιμα απαιτούν την άσκηση βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα λέει ''αιδώς αργείοι''.

    Ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος, είπε ότι ''ο κύκλος των παλαιών και γερασμένων κομμάτων κλείνει οριστικά και το χθες υποχωρεί μπροστά στο αύριο''.

    [16] Κυπριακό - Ευρωβουλή - Επιτροπή για ευρωπαϊκή λύση

    Η Επιτροπή για την ευρωπαϊκή λύση στην Κύπρο, που αποτελείται από γνωστούς καθηγητές του διεθνούς και του συνταγματικού δικαίου, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, την πρότασή της για την ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό.

    Στα κύρια σημεία της μελέτης τους, οι καθηγητές εξηγούν γιατί το σχέδιο Ανάν ήταν αντίθετο με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αρχές. Στην ουσία, επισημάνθηκε, θα γίνει η αντικατάσταση του υφιστάμενου συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από αυτό της λύσης με ευρωπαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα.

    Αυτό το Σύνταγμα θα είναι, σύμφωνα με την ομάδα των καθηγητών, το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των Κυπριών και των λοιπών κοινωνικών και θρησκευτικών ομάδων που κατοικούν στην Κύπρο στο πλαίσιο Συντακτικής Συνέλευσης.

    [17] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γρίπη πουλερικών - Τουρκία

    Την Παρασκευή θα γίνει γνωστός ο τύπος του ιού της γρίπης των πουλερικών που έπληξε την Τουρκία. Αρχικά επρόκειτο να γνωστοποιηθεί χθες, αλλά οι τουρκικές αρχές, επικαλούμενες γραφειοκρατικά προβλήματα, έστειλαν τα δείγματα για εξέταση στο κοινοτικό εργαστήριο στη Μεγάλη Βρετανία, μόλις σήμερα, δηλαδή με καθυστέρηση δύο ημερών.

    Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού, εισηγήθηκε στα κράτη μέλη τη διατήρηση της κοινοτικής καραντίνας που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μέχρι τον Απρίλιο του 2006.

    Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τον τύπο της γρίπης των πτηνών. Αν τα πουλερικά στην Τουρκία προσβλήθηκαν από ιό χαμηλής παθογονικότητας, τα πράγματα είναι απλά και θα πρόκειται για συνηθισμένη γρίπη που δεν μεταδίδεται στον άνρθωπο.

    Στην περίπτωση που ο ιός αποδειχθεί υψηλής παθογονικότητας, τότε θα υπάρχει η πρώτη περίπτωση στην σύνορα της Κοινότητας του τύπου της γρίπης που έχει προκαλέσει στις χώρες της Ανατολικής Ασίας τον θάνατο 63 ατόμων τα τελευταία δύο χρόνια.

    [18] ΕΕ - Τρομοκρατία - Μέτρα - Προσωπικά δεδομένα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες, μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Ιταλού Επίτροπου Φράνκο Φρατίνι, πρόταση οδηγίας για την προώθηση σε κοινοτικό επίπεδο της αρχής της διαθεσιμότητας, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση των διωκτικών αρχών μιας χώρας στα στοιχεία προσωπικών δεδομένων που υπάρχουν σε άλλη χώρα.

    Σύμφωνα με την αρχή της διαθεσιμότητας, που αποτελεί τη βάση του προγράμματος της Χάγης, τα κράτη μέλη θα μπορούν να έχουν αμοιβαία πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών που θεωρούνται σημαντικές για τις έρευνες και αφορούν το DNΑ, τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα βαλλιστικά δεδομένα, τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, τους αριθμούς τηλεφώνων (τόσο εμπιστευτικοί όσο και δημόσιοι) και τα δεδομένα για την αναγνώριση προσώπων στα ληξιαρχεία.

    Το πρόγραμμα προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διωκτικών αρχών των κρατών μελών με βάση την αρχή της διαθεσιμότητας, δηλαδή ο κάθε υπάλληλος κράτους ΅έλους αρμόδιος για την επιβολή του νόμου, ο οποίος χρειάζεται πληροφορίες προκειμένου να εκτελέσει τα καθήκοντά του, μπορεί να τις λαμβάνει από άλλο κράτος ΅έλος.

    [19] Πρόεδρος Επιτροπής Διερεύνησης - Πτώση Μπόιγκ ''Ηλιος''

    Με σκοπό να λάβει συμπληρωματικές καταθέσεις σε σχέση με τη συντριβή του Μπόιγκ 737-300 της εταιρείας Ηλιος στις 14 Αυγούστου, επισκέπτεται την ερχόμενη Κυριακή την Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από την Αθήνα, όπου βρίσκεται για ανασκόπηση των μέχρι σήμερα ερευνών σε σχέση με το αεροπορικό ατύχημα, ο Πρόεδρος της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστας Ορφανός, αφού σημείωσε ότι οι έρευνες «βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο», εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και θα αρχίσει η συγγραφή της τελικής έκθεσης για το συμβάν, η οποία θα πάρει αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί, λόγω του όγκου της δουλειάς που απαιτείται.

    Ο κ. Ορφανός είπε ότι σκοπός της επίσκεψης του κ. Τσολάκη στην Κύπρο είναι να λάβει συμπληρωματικές καταθέσεις από πρόσωπα που έχουν ήδη καταθέσει αλλά και καταθέσεις από νέα πρόσωπα.

    Επίσης ο κ. Τσολάκης, συνέχισε ο κ. Ορφανός, θα συζητήσει με την κυπριακή Επιτροπή κατά πόσον υπάρχει ανάγκη για έκδοση ενδιάμεσου πορίσματος αλλά και το πότε θα γίνει η πραγματική αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης του Μπόιγκ.

    [20] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Μέτρα στήριξης πολιτών

    Οι δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου κατά την οποίαν παρουσιάστηκαν προτάσεις για μέτρα στήριξης των πολιτών, περιέχουν σωρεία παραπλανητικών στοιχείων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αυτό, συνέχισε, θα εκφρασθεί λεπτομερώς σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με το ρυθμό που πάει ο ΔΗΣΥ σε λίγο θα μας εισηγηθεί πλήρη κατάργηση όλων των φόρων. Αν είναι ποτέ δυνατό κάτι τέτοιο».

    «Ενοχλείται, ως συνήθως, (ο ΔΗΣΥ) όταν επεξεργάζεται η κυβέρνηση και όταν λέγεται ότι επεξεργάζεται η κυβέρνηση κοινωνικά μέτρα για τις ευπαθείς τάξεις του πληθυσμού, και προσπαθεί να υπερθεματίσει. Υπερθεματίζει και τώρα, όταν όμως ανακοινωθούν τα κοινωνικά μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης, θα αρχίσει να εκφράσει δυσαρέσκεια και αντιπολίτευση», είπε για να προσθέσει ότι «είναι μια συνήθης αντιφατική πολιτική».

    «Οι δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΗΣΥ περιέχουν σωρεία παραπλανητικών στοιχείων», ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, «και αυτό θα εκφρασθεί λεπτομερώς σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα».

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, «που φαίνεται ότι τότε ο ΔΗΣΥ δεν υπέβαλε εισηγήσεις για κοινωνικά μέτρα». Από εκείνη την φορολογική μεταρρύθμιση που οδήγησε στην αύξηση των έμμεσων φόρων και στη μείωση των άμεσων φόρων, προσώπων και εταιρειών, υπήρξε μια μεγάλη οικονομική απώλεια για το κράτος, πρόσθεσε.

    Ως αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης, συνέχισε, «ουσιαστικά προέκυψε δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης των 83,2 εκ. λιρών ετήσια. Κατεπέκταση, η συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση για την περίοδο 2002-2005 ξεπερνά τα 300 εκ. λίρες».

    [21] Γλαύκος Κληρίδης - Υγεία - Ευαγγελίστρια

    Εξιτήριο αναμένεται να πάρει το Σαββατοκύριακο από την κλινική ''Ευαγγελίστρία'' ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αφού η κατάσταση της υγείας του, μετά την αγγειοπλαστική, στην οποία υποβλήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εξελίσσεται ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο θεράπων ιατρός Ιωσήφ Κάσιος είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης μετά από την αγγειοπλαστική θα συνεχίσει την ανάρρωση του στην κλινική Ευαγγελίστρια, όπου θα μείνει μέχρι το Σαββατοκύριακο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κάσιος ο τέως Πρόεδρος ''θα μείνει στην κλινική δύο -τρεις ημέρες και αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα πάει σπίτι του το Σαββατοκύριακο''.

    Πρόσθεσε ότι στην κλινική θα κρατηθεί για προληπτικούς λόγους και ότι η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά.

    Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κάσιος είπε πως ο Γλαύκος Κληρίδης ''είναι πολύ ευδιάθετος''.

    Ο κ. Κληρίδης εξήλθε χθες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας γύρω στις μία το μεσημέρι.

    [22] Στατιστικές Βιομηχανίας 2004 - Εκθεση

    Λεπτομερείς πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις στον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα, όπως είναι η μεταποίηση, τα μεταλλεία, ο ηλεκτρισμός και η υδατοπρομήθεια, βρίσκονται στην ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας με τίτλο ''Στατιστικές Βιομηχανίας 2004'', η οποία κυκλοφορεί και παραθέτει συγκριτικά στοιχεία με το 2003.

    Για την παροχή ρεύματος και νερού η έκθεση αναφέρει ότι οι πωλήσεις ηλεκτρισμού αυξήθηκαν κατά 2,0% και έφθασαν στα 3.729,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες το 2004 σε σύγκριση με 3.656,0 εκατομμύρια κιλοβατώρες το 2003.

    Οι ψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην κατανάλωση στους τομείς κατασκευών και δημόσιας διοίκησης και άμυνας.

    Στη μεταποιητική βιομηχανία οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη χρήση ηλεκτρισμού παρατηρήθηκαν στις βιομηχανίες παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων και μεταλλικών προϊόντων.

    Μειώσεις σημειώθηκαν στις βιομηχανίες ένδυσης και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς σκοπούς αυξήθηκε κατά 1,7%, για άντληση νερού κατά 3,7% και για οδικό φωτισμό μειώθηκε κατά 0,9%.

    [23] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των μεγάλων κερδών που παρουσίασαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε το σύνολο των βασικών δεικτών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,91%, κλείνοντας στις 1.500,94 μονάδες. Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,24% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 99,59 μονάδες, που αποτελεί νέο υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2002.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,91% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 507,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στο 1,6 εκατομμύριο λίρες, λόγω της σημαντικής συναλλακτικής δραστηριότητας για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, αξίας 1,1 εκ. λίρες.

    [24] Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο - Ηττα Κύπρου

    Η Εθνική Κύπρου στο ποδόσφαιρο ηττήθηκε χθες στο ''Σταντ Ντε Φρανς'' με 4-0 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Γαλλίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Γερμανία 2006).

    Για την ίδια διοργάνωση η Ιρλανδία και η Ελβετία εξήλθαν στο Δουλβίνο ισόπαλοι χωρίς τέρματα.

    Η Ελβετία παρόλο που ισοβάθμησε στον πίνακα βαθμολογίας του 4ου Ομίλου με το Ισραήλ, πάνε για μπαράζ λόγω καλύτερου γκολ - άβερεϊτζ.

    Τα εισιτήρια τους για την επόμενη φάση της διοργάνωσης πήραν η Γαλλία (4ος Ομιλος), η Σερβία (7ος Ομιλος), η Αγγλία (6ος Ομιλος), η Πολωνία (6ος Ομιλος), η Κροατία (8ος Ομιλος) και η Σουηδία (8ος Ομιλος).

    Τελική κατάταξη 4ου Ομίλου:

    Γαλλία 20 Ελβετία 18 Ισραήλ 18 Ιρλανδία 17 Κύπρος 4 Φαρόε 1

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 October 2005 - 11:50:41 UTC