Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Ελλάδας - Κύπρος - Επίσημη Επίσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση με Ράις
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκικά μαχητικά - Παραβιάσεις
  • [04] Χριστόφιας - Τουρκία - Παραβιάσεις - ΕΕ
  • [05] Κληρίδης - Μενεού - Κυπριακό
  • [06] Νεοφύτου - Δηλώσεις Στρο - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [07] Πάφος - Ομήρου - ΗΠΑ - Βρετανία - Κυπριακό
  • [08] Τουρκία - Γκιούλ - Συνέδριο - ΕΕ - Κύπρος
  • [09] Τουρκία - Ραούφ Ντενκτάς - Ταλάτ -Επίσκεψη
  • [10] Χριστόφιας - Θέσεις ΑΚΕΛ - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [11] ΕΔΗ - 3ο Παγκύπριο Συνέδριο
  • [12] ΚΣ ΕΔΕΚ - Επίσκεψη Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας
  • [13] Τραγωδία 14ης Αυγούστου - Τσολάκης - Κύπρος
  • [14] Λονδίνο - Φωτεινή Παπαδοπούλου - Σύνδεσμος Λευχαιμίας
  • [15] Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική

  • Εκπομπή για Ομογένεια 16/10/2005

    [01] Πρόεδρος Ελλάδας - Κύπρος - Επίσημη Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη.

    Τον Πρόεδρο της Ελλάδας θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Κύπριος ομόλογός του Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποδοχής, κατά την οποία θα ριφθούν 21 κανονιοβολισμοί.

    Θα ακολουθήσει προσφώνηση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και αντιφώνηση από τον κ. Παπούλια και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τη Λευκωσία. Ακολούθως ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί τον Προεδρικό Μέγαρο και θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ'. Ακολούθως οι κύριοι Παπούλιας και Παπαδόπουλος θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παρασημοφορήσει τον κ. Παπούλια με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ'. Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ελληνας ομόλογός του θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των ΜΜΕ.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραθέσει, στο Προεδρικό, γεύμα εργασίας στον Πρόεδρο Παπούλια.

    Το απόγευμα σήμερα, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου. Εκεί ο κ. Παπούλιας θα καταθέσει στεφάνι και θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών.

    Επειτα ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Θα παρευρεθεί στη δοξολογία που θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη. Θα ακολουθήσει τελετή υποδοχής του στο Μέγα Συνοδικό.

    Το βράδυ ο Ελληνας Πρόεδρος θα μεταβεί στην οικία του Προέδρου Παπαδόπουλου, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα.

    Αύριο, το πρόγραμμα του κ. Παπούλια ξεκινά με επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Εκεί θα τύχει υποδοχής από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και θα καταθέσει στεφάνι.

    Ακολούθως ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Λευκωσίας. Εκεί ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας, συνοδεία του κ. Ζαμπέλα, θα επισκεφθεί τη γραμμή καταπαύσεως του πυρός και θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών.

    Επειτα ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης. Εκεί θα συναντηθεί με καθηγητές, μαθητές και μαθήτριες του ιστορικού γυμνασίου. Θα επισκεφθεί επίσης την κρύπτη και του μουσείο του σχολείου.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς, όπου θα τύχει υποδοχής από τον κ. Μαυρονικόλα και τον Αρχηγό της ΕΦ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και θα τύχει ενημέρωσης.

    Μετά ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου θα τύχει επίσημης υποδοχής από το Διοικητή της Δύναμης Συνταγματάρχη Χρίστο Μαρκαντώνη. Θα ακολουθήσει γεύμα στο στρατόπεδο.

    Νωρίς ο κ. Παπούλιας θα έχει στο ξενοδοχείο του διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Αργόετρα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα φθάσει στο ξενοδοχείο, στο οποίο θα διαμένει ο κ. Παπούλιας, και μαζί θα αναχωρήσουν για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί θα τους υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αργά το απόγευμα ξεκινά η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, την οποία θα προσφωνήσει ο κ. Παπούλιας ο οποίος ακολούθως θα συναντηθεί με τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

    Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παραστεί σε επίσημο δείπνο.

    Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Παπούλιας αναχωρεί για την Πάφο, όπου θα τύχει υποδοχής στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου από το Δήμαρχο της πόλης Φειδία Σαρίκα, ο οποίος θα του παραδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Μετά ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και το Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ' Πάφου. Ακολούθως θα μεταβεί στην Κάτω Πάφο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα ψηφιδωτά.

    Ακολούθως αναχωρεί για το Θρονί, όπου θα επισκεφθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, όπου θα τύχει υποδοχής από τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο και την Αδελφότητα της Μονής.

    Επειτα ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό της Μονής, όπου θα πραγματοποιηθεί δέηση. Θα ακολουθήσει γεύμα από τον Επίσκοπο Κύκκου προς τιμήν του Ελληνα Προέδρου.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Συνοδικό της Μονής και θα επισκεφθεί το Μουσείο της.

    Νωρίς το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει από τον Κύκκο για τη Λευκωσία.

    Επειτα ο Πρόεδρος Παπούλιας θα έχει στην κατοικία του Ελληνα Πρεσβευτή συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της Ενωσης Δήμων Κύπρου, τον Πρόεδρο της Ενωσης και τους Δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων της Κύπρου.

    Ακολούθως ο Ελληνας Πρεσβευτής Δημήτριος Ράλλης θα παραθέσει δεξίωση εξ ονόματος του κ. Παπούλια προς τιμή του Προέδρου Παπαδόπουλου και της συζύγου του.

    Ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους ελληνικών οργανώσεων.

    Την Τετάρτη ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί τη Λεμεσό , όπου θα τύχει υποδοχής στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου από το Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Πλατεία Ηρώων όπου θα καταθέσει στεφάνι.

    Μετά, ο κ. Παπούλιας αναχωρεί για το Παραλίμνι όπου θα τύχει υποδοχής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου από τον Δήμαρχο Νίκο Βλίττη, ο οποίος θα του παραδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Ακολούθως θα μεταβεί στη Δερύνεια, όπου θα τον υποδεχθεί ο Δήμαρχος της Ανδρέας Σιαπάνης, ο οποίος θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου θα αγνατεύσει την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Εκεί ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής θα παραδώσει στον κ. Παπούλια το σπασμένο κλειδί της πόλης του Ευαγόρα.

    Ακολούθως ο Ελληνας Πρόεδρος θα συναντηθεί με τους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων και του Δημάρχους της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και μετά θα γευματίσει σε ξενοδοχείο στο Παραλίμνι με τους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων και τους Δημάρχους της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

    Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Λάρνακα, όπου θα τύχει υποδοχής από το Δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Μωϋσέως, ο οποίος θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρόεδρος Παπούλιας θα φθάσει στο αερολιμένα Λάρνακας, όπου θα βρίσκεται ήδη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Εκεί οι δύο Αρχηγοί Κρατών θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο, ενώ θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή αναχώρησης.

    Ο κ. Παπούλιας και η συνοδεία του αναχωρούν από το νησί στις 1800 τοπική ώρα την ερχόμενη Τετάρτη.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση με Ράις

    Κινήσεις όπως η πρόσκληση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσινγκτον από την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ δεν βοηθούν την επανένωση της Κύπρου, αλλά εκτρέφουν τις χωριστικές τάσεις της τ/κ πλευράς, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως η συνάντηση Ταλάτ με την Κοντολίζα Ράις πρέπει να ειδωθεί στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε τη χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    ''Δεν νομίζω ότι τέτοιες κινήσεις βοηθούν στη δημιουργία κλίματος για επανένωση της Κύπρου, αντίθετα υποθάλπουν και εκτρέφουν τις χωριστικές τάσεις της τ/κ πλευράς'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις να σταλούν μηνύματα στους Αμερικανούς και στους Βρετανούς για αυτές τις ενέργειες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος ''εξέφρασε στη Βουλή των Κοινοτήτων τη δική του ερμηνεία για το τι έχει αποφασίσει η ΕΕ'', ενώ για τους Αμερικανούς ανέφερε ότι δεν είναι διαιτητές σε αγώνα.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκικά μαχητικά - Παραβιάσεις

    Το εκπληκτικό είναι την ώρα που γίνονται παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, μερικοί να διαφωνούν γιατί οργανώθηκε και εκτελείται η άσκηση Νικηφόρος, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που φωτογράφισαν στρατιωτικές μονάδες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλους επεσήμανε ότι ''αυτό συνεχίζεται εδώ και χρόνια''.

    ''Εχουν γίνει παραστάσεις στα Ηνωμένα Εθνη και το εκπληκτικό είναι την ώρα που γίνονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας μερικοί διαφωνούν γιατί οργανώθηκε και εκτελείται η άσκηση Νικηφόρος'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [04] Χριστόφιας - Τουρκία - Παραβιάσεις - ΕΕ

    Τέτοιου είδους ενέργειες ''είναι καταδικαστέες'' ειδικά μετά που η Τουρκία εξασφάλισε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ερωτηθείς για τις παραβιάσεις χθες από τουρκικά μαχητικά του κυπριακού εναέριου χώρου.

    ''Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και εφόσον θέλει να συνεχίζει την κατοχή και την επεκτατική της πολιτική θα συνεχίζει και τις προκλήσεις κάτι το οποίο γίνεται δυστυχώς διαχρονικά και παρά το γεγονός ότι η χώρα πήρε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεχίζει τις προκλήσεις και κατά της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε ότι από τη στιγμή που το Υπουργείο Αμυνας και η Εθνική Φρουρά έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση της άσκησης ''Νικηφόρος'' οι Τούρκοι θα προβούν σε αυτές τις προκλήσεις.

    [05] Κληρίδης - Μενεού - Κυπριακό

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς ότι θα υπάρξει μια πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος κάτι το οποίο δεν εξελίσσεται.

    Ο κ. Κληρίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξή του στην εξοχική του οικεία στο Μενεού μετά το εξιτήριο που πήρε από την ''Ευαγγελίστρια'' όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες.

    [06] Νεοφύτου - Δηλώσεις Στρο - Τουρκικές παραβιάσεις

    Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στη Βουλή των Κοινοτήτων, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο πρέπει να προβληματιστεί γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από ευρωπαϊκούς και άλλους κύκλους.

    ''Πρέπει μα κάθε τρόπο όλοι μαζί να χαράξουμε νέα στρατηγική για να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση. Είναι ένας εθνικός στόχος και μια εθνική υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων'', είπε ο κ. Νεοφύτου.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, ''δεν είναι αρκετό να μιλάμε για το απαράδεκτο των δηλώσεων είτε των Βρετανών, είτε των Αμερικανών, είτε των οποιωνδήποτε τρίτων. Το ουσιαστικό είναι πως μπορούμε μετά από 31 χρόνια να έχουμε μια συνολική στρατηγική. Να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της διχοτόμησης και να επανενώσουμε τον τόπο μας''.

    Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που φωτογράφισαν στρατιωτικές μονάδες, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ''οι Τούρκοι θέλουν με αυτό τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα, παρόλο που εμείς συγκατανεύσουμε στο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν θα απεμπολήσουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους τόσο όσον αφορά την Κύπρο όσο και για το Αιγαίο''.

    [07] Πάφος - Ομήρου - ΗΠΑ - Βρετανία - Κυπριακό

    «Πλανώνται πλάνην οικτράν, όσοι προωθούν απροκάλυπτα την αναβάθμιση του ψευδοκράτους», δήλωσε χθες από την Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας την πρόσκληση από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, αλλά και την ομιλία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζάκ Στρό ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ΗΠΑ και Βρετανία «προωθούν απροκάλυπτα την αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά και την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν παρά την απόρριψη του από την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού».

    Η πρόσκληση προς τον κ. Ταλάτ συνιστά πρόκληση προς την διεθνή νομιμότητα και «κυνική παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι η προσπάθεια του κ. Στρό να προσκαλέσει συνομιλίες στην βάση του σχεδίου Ανάν χωρίς αλλαγές και χωρίς κατάλληλη προετοιμασία «αποτελεί περιφρόνηση προς την θέληση του Κυπριακού Λαού».

    [08] Τουρκία - Γκιούλ - Συνέδριο - ΕΕ - Κύπρος

    «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και η ενωμένη Κύπρος θα συναποτελέσουν τη βάση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ σε ομιλία του κατά τη διάρκεια γεύματος προχθές βράδυ με την ευκαιρία της έναρξης συνεδρίου για τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ που οργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης και το Τουρκικό Ιδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Βρετανικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλει ενεργά προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη, ισότιμη και διαρκής λύση στο Κυπριακό σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και επανέλαβε πως ''όλοι αναμένουν από την ΕΕ να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε την 26η Απριλίου 2004'' για την άρση της λεγόμενης απομόνωση του ψευδοκράτους.

    Επίσης, ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες της Τουρκίας λέγοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στην 17η θέση των ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο με ρυθμό ανάπτυξης 10%.

    Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία στοχεύει στην ασφάλεια, σταθερότητα, ισορροπία και αρμονία στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία υπήρξε πάντοτε στοιχείο ισορροπίας σε ευαίσθητα θέματα όπως το Μεσανατολικό και το Ιράκ και συνέβαλε στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ, την επίλυση της Αραβο - Ιρλαηλινής διαμάχης και τις σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο.

    Τέλος αναφορικά με την σχέση της Αγκυρας με την ΕΕ ο κ. Γκιουλ είπε ότι «Η Τουρκία υπήρξε πάντοτε ένα καλός εταίρος της ΕΕ και θα γίνει ένα υπεύθυνο, δημιουργικό και δραστήριο μέλος στο μέλλον».

    [09] Τουρκία - Ραούφ Ντενκτάς - Ταλάτ -Επίσκεψη

    Η πρόσκληση των ΗΠΑ προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ένα «μεγάλο βήμα», δήλωσε σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ντενκτάς που βρίσκεται στην Τουρκία, ενώ πήγαινε να επισκεφτεί τον κυβερνήτη της Νικομήδειας (Ισμίτ) δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους που ήθελαν να μάθουν τη γνώμη του για την πρόσκληση του Ταλάτ στην Ουάσιγκτον.

    «Ειπώθηκε ότι προσκλήθηκε ως πρόεδρος. Μακάρι να ήταν αλήθεια. Και δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην ήταν έτσι. Αυτό θα σήμαινε αναγνώριση. Αλλά προσκλήθηκε ως ηγέτης», είπε ο τέως ηγέτης των Τ/Κ και πρόσθεσε πως ''θα είναι χρήσιμο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να ακούσει από το στόμα του Ταλάτ την στάση των Ελληνοκυπρίων».

    Ωστόσο, κατέληξε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσκλήθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους.

    [10] Χριστόφιας - Θέσεις ΑΚΕΛ - Παγκύπριο Συνέδριο

    Τις θέσεις του ΑΚΕΛ που αφορούν το Κυπριακό, τη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τα εσωτερικά του κόμματος, οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση προς το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος που διεξάγεται στη Λευκωσία από τις 24 μέχρι και τις 27 ερχόμενου Νοεμβρίου, παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, σε σχέση με το Κυπριακό, ''γίνεται αποδεκτή η θέση ότι δεν πρέπει οι όποιες διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δεν πρέπει η κατάληξη τους να είναι μια καινούργια επιδιαιτησία''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα συμφωνεί με την εκτίμηση ότι ''της επανάληψης των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να προηγηθεί καλή προετοιμασία ώστε όταν αρχίσουν να έχουν καλές προοπτικές αίσιου αποτελέσματος μιας και η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια άλλων αποτυχιών''.

    Για τη συμπεριφορά της τ/κ ηγεσίας είπε ότι απογοητεύσει τον κόσμο της Αριστεράς για το γεγονός ότι ''ρίχνει όλο της το βάρος στην αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος και εξαντλείται σε επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ε/κ πολιτικής ηγεσίας.

    Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου είπε ότι το ΑΚΕΛ ''συμμετέχει σε αυτήν αλλά δεν κυβερνά μόνο του'' προσθέτοντας ότι η παρούσα διακυβέρνηση αν και έχει να αντιμετωπίσει σωρεία εσωτερικών και διεθνών προβλημάτων και καταστάσεων που δημιουργήθηκαν ''κατόρθωσε να παράξει έργο που το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι θετικό''.

    Πέρα από τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και του Κυπριακού το 20ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ θα απασχολήσει και η οργανωτική δομή του κόμματος και οι εκλογικές αναμετρήσεις που έπονται.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας το Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ ''θα σημάνει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές''.

    [11] ΕΔΗ - 3ο Παγκύπριο Συνέδριο

    Αρχίζει στις 10 το πρωί στη Λευκωσία το 3ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) με κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό και την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση με στόχο την επανένωση του νησιού.

    Στο συνέδριο θα καταθέσει εισηγητική ομιλία ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, που αποχωρεί από το αξίωμα του και θα απευθύνουν χαιρετισμούς ε/κ και τ/κ κόμματα.

    Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των συνέδρων, θα εγκριθεί πολιτική απόφαση και θα διεξαχθούν εκλογές αξιωματούχων.

    [12] ΚΣ ΕΔΕΚ - Επίσκεψη Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας

    Το ΚΣ EΔΕΚ καλεί ολόκληρο τον Κυπριακό Ελληνισμό να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις υποδοχής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    ''Καλωσορίζουμε στην Κύπρο με αδελφική αγάπη και αισθήματα εθνικής συγκίνησης και περηφάνιας, τον Πρόεδρο Παπούλια ως τον εκπρόσωπο της θερμής συμπαράστασης στον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [13] Τραγωδία 14ης Αυγούστου - Τσολάκης - Κύπρος

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης, για να πάρει πρόσθετες καταθέσεις σε σχέση με τη συντριβή του Μπόιγκ 737-300 της εταιρείας «Ηλιος» στις 14 Αυγούστου.

    Καταθέσεις αναμένεται να ληφθούν από υπαλλήλους της «Ηλιος» και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και από υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria.

    Από τα 20 άτομα που θα καταθέσουν, γύρω στα έξι θα καταθέσουν για πρώτη φορά.

    [14] Λονδίνο - Φωτεινή Παπαδοπούλου - Σύνδεσμος Λευχαιμίας

    Η Φωτεινή Παπαδοπούλου σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο Λονδίνο για να συμβάλει με την παρουσία της στην καλύτερη δυνατή επιτυχία της εκστρατείας του φετινού Ραδιομαραθωνίου, παρευρέθη προχθές σε γεύμα φιλανθρωπικού χαρακτήρα προς ενίσχυση του Συνδέσμου Λευχαιμίας Ηνωμένου Βασιλείου και το βράδυ τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια του Ιδρύματος Εμβρυικής Ιατρικής, του οποίου προϊσταται ο διάσημος Κύπριος ιατρικός επιστήμονας Κύπρος Νικολαϊδης.

    Το γεύμα που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ απέβλεπε στην εξασφάλιση πόρων για την ανακαίνιση του οικήματος του Συνδέσμου Λευχαιμίας Ηνωμένου Βασιλείου για να μπορεί ο οργανισμός να φιλοξενεί ασθενείς και τις οικογένειες τους από την Κύπρο που βρίσκονται στην Αγγλία για θεραπεία.

    Σε ομιλία της, η κ. Παπαδοπούλου εξήρε το έργο του Συνδέσμου Λευχαιμίας: ''Ολοι, είπε, γνωρίζουμε πως οι θεραπείες αυτές είναι ως επί το πλείστον χρονοβόρες και το οικονομικό φορτίο που επωμίζονται οι οικογένειες τις πιο πολλές φορές είναι δυσβάστακτο, παρά τη βοήθεια που δίδεται από το κράτος. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω κάποια από τα παιδιά που τυγχάνουν θεραπείας στο νοσοκομείο Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ. Πρέπει να σας πω πως αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που θα μας δοθεί η δυνατότητα να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στα παιδιά αυτά και στις οικογένειες τους που δίνουν κάθε μέρα τον δικό τους αγώνα για τη ζωή''.

    [15] Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική

    Ο αγώνας Ανόρθωσης Ομόνοιας που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος δεσπόζει των σημερινών αγώνων της 6ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Στις 4.30 θα αρχίσουν οι αγώνες ΑΠΟΕΛ ΑΠΕ Π, Απόλλων Νέα Σαλαμίνα και ΑΠΟΠ Κινύρας Διγενής, ενώ στις 5.00 θα αρχίσει ο αγώνας ΘΟΪ Λακατάμιας ΑΕΚ.

    Στους χθεσινοβραδινούς αγώνες, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου έχασε στις έδρα της από την ΑΕΛ με 3-5, ενώ ο Ολυμπιακός και Εθνικός Αχνας εξήλθαν ισόπαλοι 1-1.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2005 - 12:14:23 UTC