Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [02] Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Επίσκεψη στις ΗΠΑ
  • [03] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Ταλάτ - ΗΠΑ - Επίσκεψη
  • [04] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ - Τ/Κ - Οικονομική στήριξη
  • [05] Εκπρόσωπος - Οικονομική ενίσχυση Τ/Κ
  • [06] ΕΕ - Τουρκία - Screening
  • [07] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Παπούλια στην Κύπρο
  • [08] Λεμεσός - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Κυπριακό
  • [09] Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Λεμεσός
  • [10] Πρόεδρος Παπούλιας - Κατεχόμενη Αμμόχωστος
  • [11] Πρόεδρος Παπούλιας - Αμμόχωστος
  • [12] Πρόεδρος Παπούλιας - Λάρνακα - Χρυσό κλειδί
  • [13] Πρόεδρος ΕΛΚ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Διάσκεψη Τύπου
  • [14] Πρόεδρος ΕΛΚ - Πρεσβευτές ΣΑ - Κυπριακό
  • [15] Βουλή - Επιτροπή Αμυνας - Ρώσος Υφυπουργός Αμυνας
  • [16] Υπουργός Αμυνας - Ασκηση ''Νικηφόρος''
  • [17] Ασκηση ''Νικηφόρος 2005'' - Σενάριο
  • [18] Ακριβός Τσολάκης - Συγγενείς θυμάτων αεροπορικής τραγωδίας
  • [19] ΓΓ ΥΠΕΞ Αυστρίας - Κύπρος - Αφιξη
  • [20] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Σύνοδος
  • [21] Λονδίνο - Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων
  • [22] Λονδίνο - Κυπριανού - Γρίπη πουλερικών
  • [23] ''Ηλιος'' - Αεροσκάφος - Επιστροφή στη Λάρνακα
  • [24] ΑΤΗΚ - Υπηρεσία Vodafone Live
  • [25] Πέτρος Πετρίδης - Λεύκωμα - Παρουσίαση
  • [26] Αλλαγή θερινής ώρας
  • [27] Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

  • Εκπομπή για Ομογένεια 20/10/2005

    [01] Πρόεδρος Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Η Ελλάδα είναι μαζί σας, είναι κοντά σας, είναι στο ίδιο χαράκωμα με εσάς και δίνουμε μαζί τη μεγάλη μάχη για την μεγάλη νίκη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναχωρώντας από την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος παρακάλεσε τον κ. Παπούλια όπως μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση, στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και στον ελληνικό λαό την ευγνωμοσύνη όλων για την ομόθυμη και καθολική συμμετοχή του Ελληνισμού στις προσπάθειες για τερματισμό της συνεχιζόμενης τραγωδίας μας.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν από την αναχώρηση του, ο κ. Παπούλιας είπε ότι γυρίζει στην Ελλάδα φορτισμένος έντονα συναισθηματικά γι' αυτά που έζησε τις τέσσερις μέρες στην Κύπρο που ήταν για αυτόν και μια ψυχική αγαλλίαση αλλά και μια αγωνία.

    ''Ψυχική αγαλλίαση γιατί έζησα το υψηλό φρόνημα του κυπριακού λαού, αγωνία γιατί έζησα μαζί του τις αγωνίες του για τη συνεχιζόμενη τουρκική βαρβαρότητα στο νησί'', σημείωσε.

    Ανέφερε ότι γυρίζει όμως εξαιρετικά ενθαρρυμένος με τις συνομιλίες τις οποίες είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και με όλη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου σε ένα εγκάρδιο αδελφικό κλίμα, αγωνιστικής αποφασιστικότητας.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''με αυτές τις προϋποθέσεις, με αυτό το φρόνημα, στο τέλος ο αγώνας μας θα είναι αυτό που όλοι μας επιθυμούμε - Μια λεύτερη Κύπρος χωρίς κατοχικά στρατεύματα, ευημερούσα μέσα στην μεγάλη οικογένεια της ΕΕ''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι αποφάσεις των ΗΕ και οι αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ προσφέρουν το πλαίσιο και τη βάση της λύσης του Κυπριακού.

    ''Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε πάνω σε αυτή την βάση θα στηριχθούμε για να πετύχουμε τον στόχο της λύσης'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια μας η Ελλάδα ήταν και παραμένει δίπλα μας, βοηθός, συμπαραστάτης και συναγωνιστής.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη μεγάλη χαρά που πρόσφερε η επίσκεψη του στην Κύπρο και για τα ξεκάθαρα μηνύματα που έστειλε η εδώ παρουσία του.

    ''Μηνύματα εμψύχωσης, αταλάντευτης στήριξης από την Ελλάδα, μηνύματα αισιοδοξίας και πίστης στην τελική δικαίωση του κοινού αγώνα μας'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Επίσκεψη στις ΗΠΑ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως η πρόσκληση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στις ΗΠΑ ''ενισχύει τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο κ. Ταλάτ προσφάτως''.

    ''Δεν ενισχύουν οι προσκλήσεις αυτές την προσπάθεια για σωστή διαδικασία και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Απεναντίας ενισχύουν τις χωριστικές τάσεις τις οποίες νομίζω εκπροσωπεί ο κ. Ταλάτ'', τόνισε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να υπάρξει μια κοινή δέσμευση όλων για σωστή προώθηση και προετοιμασία μιας νέας διαδικασίας για επανέναρξη των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Αυτός είναι ο σταθερός μας στόχος και στόχος είναι η επίτευξη μιας σωστά λειτουργούσας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να διέπεται από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το καλό όλων των Κυπρίων'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση πως ο κ. Ταλάτ έχει προσκληθεί για τη συνάντηση με την κ. Ράις ως εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν μπορούσαν να τον καλέσουν με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα''.

    [03] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Ταλάτ - ΗΠΑ - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση που έλαβε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράϊς για επίσκεψη, είπε πως η πρόσκληση απευθύνθηκε στον κ. Ταλάτ με την ιδιότητα του προέδρου της τ/κ κοινότητας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που έκανε στην Κύπρο, περί «αμερικανικής πολιτικής που δεν επιλύει, αλλά δημιουργεί αδιέξοδα».

    Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας εξέφρασε το σεβασμό του στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και την επιθυμία του να μην σχολιάσει τις δηλώσεις.

    [04] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ - Τ/Κ - Οικονομική στήριξη

    Δεν είναι η πολιτική της Τουρκίας που οδήγησε στην οικονομική αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων αλλά κυρίως η πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Γκιουλ είχε δηλώσει πως στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του κόμματός του υπήρξαν σημαντικά οφέλη για τους Τουρκοκυπρίους, αυξήθηκε το εισόδημά τους και ο Τ/Κ ηγέτης ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει συναντηθεί με σχεδόν όλους τους ηγέτες του κόσμου και διερωτήθηκε κατά πόσο αποσύρθηκε κανένας στρατιώτης από την Κύπρο ή δόθηκε σπιθαμή εδάφους ενώ σημειώνονται όλες αυτές οι εξελίξεις.

    ''Είναι νομίζω προσβολή της νοημοσύνης κάθε λογικά σκεπτόμενου πολιτικού ή πολίτη αυτής της γης, η τοποθέτηση του κ. Γκιουλ όσον αφορά τη συνέχιση της παρανομίας και της παρουσίας στρατευμάτων στην Κύπρο'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''όσον αφορά το θέμα των Τ/Κ δεν είναι η πολιτική της Τουρκίας που οδήγησε σε αυτή την αναβάθμιση την οικονομική των Τ/Κ. Απεναντίας είναι η πολιτική κυρίως της κυπριακής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την αναβάθμιση''.

    [05] Εκπρόσωπος - Οικονομική ενίσχυση Τ/Κ

    Υπάρχει πρόθεση να συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης της οικονομικής αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων με κάθε νόμιμο τρόπο, ο οποίος να μην ενισχύει τις χωριστικές τάσεις, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση για νέες κινήσεις οικονομικής ενίσχυσης των Τ/Κ από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η ενίσχυση της οικονομικής αναβάθμισης των Τ/Κ πρέπει να γίνεται με μια σωστή συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων ''την οποία προς το παρόν φαίνεται να παρεμποδίζει κυρίως'' ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Υπάρχει πρόθεση να συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης της οικονομικής αναβάθμισης των Τ/Κ με κάθε νόμιμο τρόπο, ο οποίος να μην ενισχύει τις χωριστικές τάσεις, όπως επιθυμεί ο κ. Ταλάτ, δηλαδή με το άνοιγμα αεροδρομίων, λιμανιών κλπ αλλά με μια σωστή συνεργασία οικονομική και άλλως πως μεταξύ των δυο κοινοτήτων, την οποία προς το παρόν φαίνεται να εμποδίζει κυρίως ο κ. Ταλάτ'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    [06] ΕΕ - Τουρκία - Screening

    Με την αξιολόγηση του κοινοτικού κεκτημένου σε σχέση με την τουρκική νομοθεσία (screening) αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες το πρώτο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

    Οπως έγινε γνωστό η αυριανή πρώτη συνάντηση θα γίνει σε υπηρεσιακό επίπεδο αφού δεν θα παρευρίσκονται ο Επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Αλί Μπαμπατσάν, και ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν.

    Στη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγική σύγκριση του κοινοτικού δικαίου σε σχέση με την τουρκική νομοθεσία.

    Η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου, όπου θα γίνει η αξιολόγηση του πρώτου κεφαλαίου που είναι η έρευνα και η τεχνολογία. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Στόχος είναι να γίνει η αξιολόγηση 8 κεφαλαίων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η συνολική διαδικασία του screening εκτιμάται ότι έχει διάρκεια ενός έτους. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το άνοιγμα των 35 κεφαλαίων.

    [07] Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Παπούλια στην Κύπρο

    Η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο ενισχύει ακόμα περαιτέρω τη συνεργασία και τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του κυπριακού λαού και επιβεβαιώνει τη στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο λαών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Παπούλιας γίνεται δεκτός παντού με ενθουσιασμό και πως η συμμετοχή των πολιτών είναι αθρόα, ιδίως της μαθητιώσας νεολαίας.

    ''Οι τελετές υποδοχής είναι μαζικές και αθρόες'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''η παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη χώρα μας ενισχύει ακόμα περαιτέρω τη συνεργασία, τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ ελληνικού λαού και κυπριακού και επιβεβαιώνει τη στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο λαών''.

    [08] Λεμεσός - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας, έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λεμεσό, ο κ. Παπούλιας ανέφερε πως «είμαι εδώ για να μεταφέρω το μήνυμα της Μητρόπολης, της Ελλάδος ότι προμαχούμε, Ελλάδα και Κύπρος, για να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε και οι στόχοι είναι απλοί».

    «Είναι στόχοι που περιλαμβάνονται στις αρχές της δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι η ενιαία Κύπρος, χωρίς στρατεύματα κατοχής, μια Κύπρος, που κάτω από την ομπρελά της την προστατευτική, θα ζήσουν όπως και παλαιότερα και οι δυο κοινότητες και θα δημιουργήσουν πάλι στην ελεύθερη Κύπρο, αυτό που θα είναι παράδειγμα και στην Ευρώπη και στον κόσμο», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Τόνισε πως «αυτό είναι το μήνυμα και σε μια υποψήφια γειτονική χώρα που θέλει να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το έχω πει πολλές φορές, δεν θα πάψω να το επαναλαμβάνω, (η Τουρκία) πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες αυτής της οικογένειας».

    Κληθείς να σχολιάσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροπλάνα, ο κ. Παπούλιας είπε πως «δεν συμβάλει σε τίποτα με αυτή της τη συμπεριφορά».

    [09] Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Λεμεσός

    Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, διατηρώντας άσβεστο το όραμα της επανένωσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος χθες το πρωί ανακηρύχθηκε από τον Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη σε επίτιμο δημότη της πόλης.

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε μπροστά από την Επαρχιακή Διοίκηση, στην παρουσία των δημοτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών, της μαθητιώσας νεολαίας και πλήθος δημοτών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέλαβε από τον Δήμαρχο Λεμεσού το Χρυσό Κλειδί της πόλης.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε συγκίνηση και χαρά για την υποδοχή που του επεφύλαξε η Λεμεσός, σημειώνοντας πως «η Κύπρος είναι οικείος και αγαπημένος τόπος και με θαυμασμό διαπιστώνω κάθε φορά την πρόοδο και ευημερία της κυπριακής κοινωνίας, παρά τις χρόνιες ανοιχτές πληγές της προσφυγιάς και της κατοχής».

    «Στην πρόοδο αυτή αναμφίβολα έχει συμβάλει ιδιαίτερα η πόλη της Λεμεσού» είπε ο κ. Πουπούλιας και πρόσθεσε ότι «η εντυπωσιακή ανάπτυξη της, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη παράδοση της στο χώρο του πολιτισμού, την έχει εδραιώσει σε ένα από τα σημαντικά κέντρα τουρισμού, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

    Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης ανέφερε στην προσφώνηση του πως «η ιστορικής σημασίας επίσκεψή σας στο νησί μας επισφραγίζει με τον πιο περίτρανο τρόπο την αποφασιστικότητα που διακατέχει, τόσο το Μητροπολιτικό όσο και τον κυπριακό Ελληνισμό, να δώσουν ξεκάθαρα το μήνυμα πως μόνο η αρμονική συμπόρευση και η αγαστή συνεργασία μπορούν να μας οδηγήσουν στην αποκατάσταση των δικαίων μας, στην κρίσιμη φάση που διέρχεται σήμερα η μοιρασμένη και ημικατεχόμενη πατρίδα μας».

    [10] Πρόεδρος Παπούλιας - Κατεχόμενη Αμμόχωστος

    Επίτιμος δημότης της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, του Παραλιμνίου και της Δερύνειας, αναγορεύθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Πρώτος σταθμός το Παραλίμνι, όπου ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με την κόρη του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, η οποία του πρόσφερε ένα μπουκέτο κρινάκια.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπούλιας είπε ''μεγάλος πόνος αλλά και ψυχική ανάταση όταν η νεολαία του Ελληνισμού, η πρωτοπορία του έθνους, δίνει τη ζωή της για την ελευθερία''.

    Στο χαιρετισμό του, ο κ. Βλίττης είπε ότι η Κύπρος «έχει την τιμή να φιλοξενεί τον Πρόεδρο της μητέρας Ελλάδας, με ελληνικές ρίζες, βαθιές μέσα στο χρόνο, αποδιώχνει και αφομοιώνει καθετί ξενικό, για να το μετουσιώσει σε ιδέες και αγαθά».

    Επιδίδοντας το χρυσό κλειδί στον Πρόεδρο Παπούλια μαζί με το έγγραφο της ανακήρυξης ως Επίτιμου Δημότη, ο κ. Βλίττης τον κάλεσε να τα δεχθεί «μαζί με την απεριόριστη αγάπη ξμας προς την αιώνια Ελλάδα».

    Απαντώντας, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε μεγάλη τιμή να βρίσκεται σήμερα, «τελευταία ημέρα της επίσκεψής μου στην ηρωική Μεγαλόνησο, στο Παραλίμνι, όποπυ θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους τα δύο άξια παιδία της Κύπρου, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού».

    Στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Γιαννάκης Σκορδής χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια «πιστό και συνεπή φίλο» της Κύπρου, και άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά και επίπονα, βοηθώντας στο μέγιστο βαθμό στην προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ αλλά και για δικαίωση των μακρόχρονων αγώνων μας για ελευθερία».

    Παραλαμβάνοντας το σπασμένο κλειδί της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι είναι «μεγάλη η τιμή» που του έκανε το εξόριστο Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου να του επιδώσει το σπασμένο κλειδί της πόλης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής και τότε πλέον το ολόκληρο κλειδί ας γίνει το σύμβολο της επανένωσης, έκφραση της πραγματικής βούλησης για λύση και συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ».

    [11] Πρόεδρος Παπούλιας - Αμμόχωστος

    Αποτροπιασμό εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ατενίζοντας την κατεχόμενη Αμμόχωστο από το παρατηρητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου της κατεχόμενης πόλης στη Δερύνεια.

    Τόνισε παράλληλα ότι διατηρεί άσβεστη την ελπίδα ότι οι κοινοί αγώνες Ελλάδας και Κύπρου θα φέρουν την επίτευξη όλων των οραμάτων και στόχων που έχουν οι δύο χώρες.

    Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης πόλης, ο κ. Παπούλιας είπε ότι αισθάνεται ''αποτροπιασμό να βλέπει σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να υπάρχει κατοχή, να υπάρχουν συρματοπλέγματα. Εχω όμως την ελπίδα και διατηρούμε άσβεστη αυτή την ελπίδα ότι οι κοινοί αγώνες Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας θα φέρουν την επίτευξη όλων των οραμάτων και στόχων που έχουμε''.

    Οι στόχοι αυτοί, είπε, ''είναι πολύ απλοί, είναι πολύ ανθρώπινοι, την απελευθέρωση, τη ζωή χωρίς κατοχικά στρατεύματα, σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία όπως είναι η Κύπρος και σε μια ανάπτυξη που προσδοκούν, κατά πρώτο, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά που προσδοκούμε και εμείς στην Ελλάδα και ο κυπριακός λαός και εύχομαι να είναι πολύ γρήγορα αυτό το αίσιο τέλος αυτής της κατοχής, αυτής της βαρβαρότητας».

    [12] Πρόεδρος Παπούλιας - Λάρνακα - Χρυσό κλειδί

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας διαβεβαίωσε τον κυπριακό ελληνισμό ότι θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά και σε συντονισμό με τους αδελφούς Κυπρίους για την εκπλήρωση των κοινών οραμάτων και για την πρόοδο του Ελληνισμού στο σύνολό του, κυπριακού και μητροπολιτικού.

    Ο κ. Παπούλιας μιλούσε κατά την επίδοση του χρυσού κλειδιού της πόλης της Λάρνακας και ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη από τον Δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Μωϋσέως και το δημοτικό συμβούλιο.

    Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του χώρου της υποδοχής γιατί η προτομή του στρατηγού Κίμωνα των Αθηναίων, γιού του Μαραθωνομάχου Μιλτιάδη, «είναι εδώ για να μας θυμίζει τους άρρηκτους δεσμούς που ενώνουν την Κύπρο με την Ελλάδα».

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι αναχωρεί από την Κύπρο «παίρνοντας εικόνες αδελφοσύνης, αγάπης και συγκίνησης» όπου σύσσωμος ο κυπριακός λαός, «μου ανταπέδωσε το μήνυμα που ήρθα να καταθέσω ότι Κύπρος και Ελλάδα μαζί, ενωμένες παλεύουν για τη δικαίωση των κοινών αγώνων, για το όραμα της επανένωσης και της ειρηνικής συμβίωσης όλων των Κυπρίων σε μια κοινή πατρίδα».

    [13] Πρόεδρος ΕΛΚ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Διάσκεψη Τύπου

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει ένα πιο ενεργό και θετικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της Ενωσης, τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του ΔΗΣΥ. Παράλληλα καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    Ο κ. Μαρτένς εξέφρασε την ετοιμότητα αλλά και τη δέσμευση του ΕΛΚ να ενθαρρύνει τόσο τα κράτη μέλη, όσο και τα θεσμικά όργανα της Ενωσης, να αναλάβουν το ρόλο που πρέπει στο Κυπριακό, λαμβανομένων υπόψη των νέων δεδομένων, όπως είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ.

    Προειδοποίησε για τους κινδύνους από το συνεχιζόμενο στάτους κβο στην Κύπρο, λέγοντας ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ενισχύει τη διαίρεση στο νησί, ενώ τάχθηκε υπέρ της επίδρασης των ευρωπαϊκών αρχών πάνω στο σχέδιο Ανάν.

    Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει και για την Κύπρο το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα έλαβε τη διαβεβαίωση από τον κ. Μαρτένς πως στο νέο γύρο συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, το ΕΛΚ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία αυτού του διαλόγου επιδιώκοντας την ενεργό και δυναμική εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία αυτή.

    Πρόσθεσε ότι τόσο κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, όσο και στη διάρκεια των συνομιλιών με την ηγεσία του ΔΗΣΥ αλλά και στις επαφές που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, ο κ. Μαρτένς θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί σφαιρικά για τα σημερινά δεδομένα στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, ''οι οποίες είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο''.

    ''Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για λύση. Ως ΕΛΚ είμαστε δεσμευμένοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για λύση'', είπε ο κ. Μαρτένς.

    [14] Πρόεδρος ΕΛΚ - Πρεσβευτές ΣΑ - Κυπριακό

    Πρέπει να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά από συνάντησή του με Πρεσβευτές των χωρών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με έδρα την Κύπρο, ο κ. Μαρτένς είπε πως είναι πιο αισιόδοξος για το Κυπριακό, σε σχέση με προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί πριν από δέκα χρόνια, προσθέτοντας πως χρειάζεται ένα κίνητρο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    ''Νομίζω ότι χρειάζεστε ένα κίνητρο, οι ηγέτες αυτής της χώρας και των πολιτικών κομμάτων πρέπει να δείξουν την πολιτική βούληση. Δεν είναι μόνο η διεθνής κοινότητα που θα καταφέρει μια συμφωνία'', είπε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Βέλγος πολιτικός.

    Επεσήμανε ότι υπάρχει η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενεργή και να υποστηρίξει τις προσπάθειες λύσης, προσθέτοντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι ηγέτες της χώρας.

    Σε ερώτηση αν διαπιστώνει έλλειψη πολιτικής βούλησης, ο κ. Μαρτένς απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: ''Είχα μια πολύ καλή εντύπωση από όλους. Είχα και συνάντηση και με τους Τ/Κ ηγέτες και διαπίστωσα μια καλή νοοτροπία''.

    ''Ολες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να συγκεντρωθούν σε αυτό που θα ονόμαζα πολιτική βούληση. Χρειάζεστε ένα κίνητρο για να ξεκινήσετε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Μαρτένς έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [15] Βουλή - Επιτροπή Αμυνας - Ρώσος Υφυπουργός Αμυνας

    Η ελπίδα εξακολούθησης και περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσίας στον πολιτικό αλλά και στο στρατιωτικό τομέα εκφράστηκε χθες με θερμά λόγια, τόσο από μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας όσο και από μέρους του Υφυπουργού Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική - Τεχνική Συνεργασία Μιχαήλ Αρκαδίεβιτς Ντμίτριεφ.

    ''Η επίσκεψη Ρώσων αξιωματούχων στην Κύπρο είναι πάντα ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός'', είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Ομήρου, καλωσορίζοντας εκ μέρους της Επιτροπής τον Ρώσο Υφυπουργό και προσθέτοντας πως ''ο λαός μας εκτιμά βαθύτατα τη διαχρονική συμπαράσταση των ρωσικών κυβερνήσεων και του ρωσικού λαού στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Ντμίτριεφ δήλωσε ότι η Ρωσία, στο πλαίσιο των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με την Κύπρο, προμήθευσε την κυπριακή Εθνοφρουρά με οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής και εξακολουθεί να παρέχει εκπαίδευση και ανταλλακτικά για τη συντήρηση και λειτουργικότητά τους.

    ''Η στάση της ρωσικής κυβέρνησης για το Κυπριακό και η υποστήριξή της'', είπε στους Βουλευτές ο κ. Ντμίτριεφ μέσω μεταφραστή, ''είναι σταθερή και δεν αλλάζει τώρα''.

    Αυτά τα θέματα, είπε ο κ. Ντμίτριεφ, έχουν συζητηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκε την Κύπρο και θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης όταν, κατά τον επόμενο χρόνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκεφθεί τη Μόσχα.

    ''Εμείς'', πρόσθεσε, ''είμαστε εδώ για να συζητήσουμε θέματα συνεργασίας στο επίπεδο της Αμυνας, κάτι που νομίζουμε είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες μας''.

    [16] Υπουργός Αμυνας - Ασκηση ''Νικηφόρος''

    Κανονικά διεξάγεται η δεύτερη ημέρα της άσκησης ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2005» της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος τόνισε πως βασικό και σημαντικό μήνυμα της άσκησης είναι ότι «ασκείται η ΕΦ στην ολότητα της».

    «Τα συμπεράσματα αυτής της άσκησης είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την ΕΦ, λαμβάνοντας υπόψη το μακρύ χρονικό διάστημα που υπήρξε για τη συνολική άσκηση του στρατεύματος μας», είπε ο κ. Μαυρονικόλας κατά την επίσκεψή του στο Κυρίως Στρατηγείο της άσκησης.

    «Συμπληρώνεται μια 2η ημέρα κατάταξης εφέδρων και εθνοφυλάκων χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», είπε ο ΥΠΑΜ, επισημαίνοντας ότι «όλα εξελίσσονται ομαλά».

    Σχολιάζοντας τη μη συμμετοχή της ΕΛΔΥΚ στην άσκηση, ο κ. Μαυρονικόλας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή οποιαδήποτε αντίθεση με το αντίστοιχο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας».

    «Η απόφαση για να διεξαχθεί μόνο η Νικηφόρος είναι μια απόφαση η οποία λήφθηκε μετά από κάποιο συγκεκριμένο προβληματισμό από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτός ο προβληματισμός παρουσιάστηκε και με συγκεκριμένες δηλώσεις μου», είπε ο ΥΠΑΜ, ο οποίος σημείωσε ότι «οι αποφάσεις είναι σεβαστές και από τις δύο πλευρές».

    [17] Ασκηση ''Νικηφόρος 2005'' - Σενάριο

    Σχηματισμοί της Εθνικής Φρουράς αντιμετώπισαν τις αρχικές επιτυχίες που είχε ο εχθρός, ο οποίος από χθες το πρωί επιτίθεται σε όλη τη γραμμή άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από ναυτικό και αεροπορία.

    Σύμφωνα με το σενάριο της διακλαδικής άσκησης ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2005» της ΕΦ, η οποία άρχισε προχθές το πρωί με την κατάταξη εφέδρων και εθνοφυλάκων και ολοκληρώνεται το απόγευμα της προσεχής Κυριακής, όλες οι μονάδες, ναυτικού, αεροπορίας και στρατού της ΕΦ εγκαταστάθηκαν στις θέσεις τους από το τελευταίο φως χθες βράδυ και ήταν έτοιμες να αποκρούσουν πιθανή επιθετική ενέργεια του εχθρού.

    Η άσκηση, την οποία διευθύνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο το χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για αντιμετώπιση από μέρους της ΕΦ της εικονικής κατάστασης, η οποία σταδιακά δημιουργήθηκε στις σχέσεις των δύο αντιπάλων, εφαρμόστηκαν σταδιακά όλα τα στάδια του συστήματος συναγερμού, ώστε οι Σχηματισμοί, τα τακτικά συγκροτήματα και οι μονάδες της ΕΦ να μεταπέσουν ομαλά από την ειρηνική στην εμπόλεμη κατάσταση και να εισέλθουν στις επιχειρήσεις, εάν απαιτηθεί, με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

    [18] Ακριβός Τσολάκης - Συγγενείς θυμάτων αεροπορικής τραγωδίας

    Ο Πρόεδρος της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης διαβεβαίωσε χθες βράδυ τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου ότι η έρευνα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα φτάσει μέχρι το τέλος.

    Τη διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Τσολάκης στους συγγενείς των θυμάτων κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησης μαζί τους και τους κάλεσε να κάνουν ακόμα λίγη υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Ο κ. Τσολάκης δήλωσε ότι η Επιτροπή διασταυρώνει τα πάντα και θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να καταλήξει στο πόρισμα που πρέπει και πρόσθεσε πως «τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά και δεν θα εκτραπούν καθόλου από την ευθεία».

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων Νικόλας Γιασουμή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή από τον κ. Τσολάκη, τον οποίο και κάλεσε να συνεχίσει την έρευνα.

    [19] ΓΓ ΥΠΕΞ Αυστρίας - Κύπρος - Αφιξη

    Εφθασε στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Johannes Kyrle για διήμερη επίσκεψη με πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Kyrle θα έχει στις 0945 σήμερα συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Ζακχαίο, που θα καλύψουν τις διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά θέματα ενόψει της προσεχούς Αυστριακής Προεδρίας, το Κυπριακό και περιφερειακά προβλήματα.

    Ο κ. Kyrle θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ενώ μετά θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [20] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Σύνοδος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί για το Λονδίνο στις 26 Οκτωβρίου, 2005, για να πάρει μέρος στην Ατυπη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

    [21] Λονδίνο - Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων

    Την προσεχή Δευτέρα πραγματοποιείται στο Λονδίνο συνάντηση εκπροσώπων της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κατά την Κυπριακή Τραγωδία και της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό την ίδρυση Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου.

    Το πρόγραμμα της συνάντησης, που θα γίνει στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας περιλαμβάνει κατάθεση της ιδρυτικής πράξης, υπογραφή του σχετικού εγγράφου και προσφωνήσεις.

    [22] Λονδίνο - Κυπριανού - Γρίπη πουλερικών

    Δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ενδεχόμενο πανδημίας της γρίπης των πτηνών θα δώσουν σήμερα στις 1900 τοπική ώρα (2100 ώρα Κύπρου) στο Λονδίνο ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού και η Βρετανίδα Υπουργός Υγείας Patricia Hewitt.

    Η διάσκεψη θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης μέρας του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, εκτός Λονδίνου.

    [23] ''Ηλιος'' - Αεροσκάφος - Επιστροφή στη Λάρνακα

    Αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας ''Ηλιος'' τύπου Boeing 737 - 800 που εκτελούσε χθες πτήση από τη Λάρνακα στο Birmingham ''επέστρεψε προληπτικά στο αεροδρόμιο Λάρνακας όταν προειδοποιητικά σήματα στο πιλοτήριο έδειξαν πιθανή τεχνική βλάβη σε ένα από τα συστήματα του αεροσκάφους'', σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ''με γνώμονα πάντοτε την απόλυτη ασφάλεια της πτήσης ο κυβερνήτης του αεροπλάνου αποφάσισε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου προσγείωσε το αεροσκάφος ομαλά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα''.

    Η εταιρεία ''Ηλιος'' αναφέρει ότι ''μηχανικοί της εταιρείας σε συνεννόηση με μηχανικούς της Boeing εξετάζουν το αεροσκάφος για διόρθωση του προβλήματος'' προσθέτοντας ότι ''οι μηχανικοί της εταιρείας ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Boeing για τη συντήρηση των αεροσκαφών και την επιδιόρθωσή τους''.

    [24] ΑΤΗΚ - Υπηρεσία Vodafone Live

    Τη νέα υπηρεσία Vodafone Live παρουσίασε προχθές η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ, στην παρουσία εκπροσώπων των κυπριακών ΜΜΕ.

    Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ Σταύρος Κρεμμός είπε ότι η υπηρεσία Vodafone Live είναι ''η πιο ολοκληρωμένη ηλεκτρονική υπηρεσία στο κινητό τηλέφωνο'', που δεν υστερεί παρόμοιων υπηρεσιών στην Ευρώπη.

    Ο Διευθυντής Στρατηγικής της Vodafone Ελλάδας Γιώργος Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΑΤΗΚ, προσθέτοντας ότι η Vodafon Ελλάδας είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες συνεργασίες με την ΑΤΗΚ στον τομέα των ηλεκτρονικών προγραμμάτων.

    Εκ μέρους της ΑΤΗΚ την παρουσίαση των προγραμμάτων που προσφέρονται στο κυπριακό κοινό έκανε ο κ. Λεφτέρης Χρίστου, ο οποίος είπε ότι το Vodafone Live είναι ''το πιο ολοκληρωμένο μενού υπηρεσιών στο κινητό τηλέφωνο, που συνδυάζει για πρώτη φορά τη δύναμη των χρωμάτων, ήχων και εικόνας για πιο πλούσια και εύκολη επικοινωνία''.

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι ένας από κύριους προμηθευτές του Vodafone Live στον τομέα της ενημέρωσης. Οι συνδρομητές της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα ενημερώνονται συνεχώς με σύντομες ειδήσεις για τις εξελίξεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    Συνολικά υπάρχουν 80 προμηθευτές στο Vodafone Live, ''και αυτή είναι μόνο η αρχή'', όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ.

    Η χρέωση γίνεται μόνο όταν ο πελάτης αποφασίσει να αγοράσει μια υπηρεσία και αφού πρώτα επιβεβαιώσει την αγορά του.

    [25] Πέτρος Πετρίδης - Λεύκωμα - Παρουσίαση

    ''Σε ξένη πατρίδα: Απόδημοι Κύπριοι στις ΗΠΑ'' τιτλοφορείται το φωτογραφικό λεύκωμα του δημοσιογράφου, παραγωγού και φωτογράφου Πέτρου Πετρίδη στο οποίο καταγράφονται στιγμές από τη ζωή της κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ μέσα από 400 έγχρωμες φωτογραφίες που λήφθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες βράδυ από τον ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή, ο οποίος είπε ότι o φωτογραφικός φακός λειτουργεί ως σωσίβιο μνήμης το οποίο καθιστά τη μνήμη πάντα επίκαιρη ενώ ευχήθηκε το βιβλίο του Πέτρου Πετρίδη να είναι ''καλοτάξιδο''.

    Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία εδώ και 23 χρόνια στην κυπριακή παροικία του Πέτρου Πετρίδη ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της εκπομπής ''Η Κύπρος μας'' η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της το 2002 μετά από απόφαση για διακοπή της επιχορήγησης στα κυπριακά ομογενειακά ΜΜΕ από την τότε Συμβουλευτική Επιτροπή Διαφώτισης της Κύπρου.

    Για το βιβλίο του ο ομογενής Πέτρος Πετρίδης αναφέρει ότι αποτελεί ''μια έκφραση ελάχιστου χρέους, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ομογενείς των ΗΠΑ που μαζί με τις αποσκευές τους κουβάλησαν στην ξένη πατρίδα τις αληθινές αξίες και το ήθος του τόπου τους''.

    Την έκδοση προλογίζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος.

    ''Είναι με ξεχωριστό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη συγκίνηση που περιδιάβασα τις σελίδες του φωτογραφικού βιβλίου του Πέτρου Πετρίδη ο οποίος για πολλά χρόνια σήκωσε μαζί με άλλους απόδημους λειτουργούς της ενημέρωσης, μεγάλο μέρος του επίμοχθου έργου της προβολής του Κυπριακού στις ορθές του διαστάσεις και για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος'', αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [26] Αλλαγή θερινής ώρας

    Η περίοδος της θερινής ώρας στην Κύπρο τερματίζεται την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και ώρα 4 το πρωί, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα πίσω.

    Ο πιο πάνω θεσμός εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [27] Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Σε νέο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών χρόνων ανήλθε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 104,42 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 1,01%. Κέρδη σε ποσοστό 2% κατέγραψε και ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ο οποίος έκλεισε στις 1.595,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,1 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 54,5% του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 2,02% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 540,21 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2005 - 12:38:44 UTC